Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [02] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [03] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [04] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [05] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η Ν.Δ. ΑΠΟ
  • [06] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
  • [07] Ζ. ΠΟΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟ
  • [08] ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
  • [09] ΤΖ. ΦΟΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ
  • [10] ΓΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΣΤΟΝ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [15] Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
  • [17] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΙΜ
  • [18] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η "ΑΝΕΥ ΕΜΠΟΔΙΩΝ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ
  • [19] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΙΡΑΚ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • [20] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [21] ΟΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
  • [23] ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
  • [24] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (14:11 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Τηλεφωνική επικοινωνία, είχε αργά χθες, με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Γκιουρέλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε και την σχετική πρωτοβουλία της επικοινωνίας, επαναβεβαίωσε στον κ. Γκιουρέλ την σταθερή θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την συνεργασία της με την Τουρκία για την μεταφορά της κοινοτικής τεχνογνωσίας καθώς και άλλης βοήθειας, πάντα στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η γειτονική χώρα να προχωρήσει στην υλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο Ελληνας υπουργός, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε οποιοδήποτε άλλο θέμα και ιδιαίτερα στην έντονη αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στην θετική έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κρίνοντας ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές εξελίξεις ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και θετική την αξιολογητική έκθεση της Κομισιόν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Πρόσθεσε δε, ότι είναι μία ιστορική ευκαιρία για όλες τις πλευρές γιατί με τις δύο αυτές αξιολογιτικές εκθέσεις, επαναβεβαιώνεται η ευρύτερη δυναμική των δύο χωρών στην ΕΕ που βοηθούν και την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά και στην διαδικασία επίλυσης του πολιτικού ζητήματος στη Κύπρο.

    Ο κ. Μπεγλίτης έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι, "παρά τις τελευταίες αυτές θετικές εξελίξεις, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ψύχραιμοι γιατί δεν είμαστε ακόμα στο καταλυτικό στάδιο και μέχρι την ένταξη της Κύπρου θα ακολουθήσουν και άλλα πολύ σημαντικά στάδια".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας στην άτυπη Σύνοδο της Κοπεγχάγης σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, σε περίπτωση ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι "μέχρι τότε έχουμε ευθύνη να αξιολογήσουμε όλα τα σενάρια" ενώ σημείωσε με έμφαση ότι το κυπριακό είναι αναπόσπαστο στοιχείο και προϋπόθεση για τις εταιρικές σχέσεις της Τουρκίας.

    [02] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Χανιά, 9 Οκτωβρίου 2002 (23:38 UTC+2)

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη μάχη με αυτοδιοικητικό και με πολιτικό θεσμικό περιεχόμενο και από την έκβαση αυτής της μάχης κρίνεται το παρόν και το μέλλον των θεσμών της Αυτοδιοίκησης. Αυτό τόνισε απόψε από τα Χανιά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών είναι συνυφασμένα με το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές «δεν αποτελούν ένα θέσφατο που μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στις επερχόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές» και υπογράμμισε ότι η εκλογική αναμέτρηση της 13ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση σαν ένα δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

    Κάνοντας άνοιγμα προς όλους τους ψηφοφόρους, ο κ. Λαλιώτης τους κάλεσε να πάρουν θέση για το παρόν και το μέλλον του νομού και του δήμου τους, υπογραμμίζοντας ότι «σ' αυτές τις εκλογές στις 13 και 20 Οκτωβρίου ψηφίζουμε πρόσωπα με δημιουργικό έργο, με σύγχρονο όραμα, με προοδευτικό πρόγραμμαανεξάρτητα απ' την πολιτική τους και την κομματική τους αναφορά, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν».

    Ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του Σήφη Μιχελογιάννη για τη νομαρχία Χανίων και του Γιώργου Τζανακάκη για τον δήμο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο και των δύο υποψηφίων.

    Στρέφοντας τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επικίνδυνες ορισμένες επιλογές σε υποψηφίους από την ακροδεξιά που, όπως τόνισε, έχει κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Εμείς δεν λέμε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα ακροδεξιό. Όμως οι επιλογές της ηγεσίας σε ορισμένους νομούς, σε ορισμένους δήμους, είναι επιλογές που δίνουν το χρίσμα σε ακροδεξιούς και αυτό είναι επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία υποψηφιότητα του Γιάννη Τζανετάκου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι «εκ των πραγμάτων δημιουργεί ζωτικό χώρο για μια αυτοτελή έκφραση της ακροδεξιάς. Με σημείο αναφοράς το κόμμα που λέγεται ΛΑΟΣ και το πρόσωπο που λέγεται Γιώργος Καρατζαφέρης, που ήταν εκλεκτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρότινος, τον οποίο δεν διέγραψε για ιδεολογικές και πολιτικές παρεκκλίσεις, αλλά για άλλους λόγους».

    Ο κ. Λαλιώτης καταλόγισε σωρεία λαθών στη Νέα Δημοκρατία για τις επιλογές της και κατέληξε λέγοντας: «Εχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελλες. Είναι δική της υπόθεση».

    [03] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 10 Οκτωβρίου 2002 (10:07 UTC+2)

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Τελ Αβίβ ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ένας Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας ανατινάχτηκε κάτω από μια γέφυρα σε λεωφόρο, στο κεντρικό Ισραήλ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες επέβαιναν σε λεωφορείο.

    «Είδαμε ξαφνικά έναν τοίχο από φωτιά. Νιώσαμε την έκρηξη και είδαμε ορισμένους συνεπιβάτες να τραυματίζονται», ανέφερε ο οδηγός του λεωφορείου.

    [04] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (10:10 UTC+2)

    Αυξημένο σε ποσοστό 10,95%, σε σχέση με πέρσι, είναι το ποσό που διατίθεται για την κοινωνική προστασία το 2002 και ανέρχεται σε 29.465.821 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας.

    Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία αντιστοιχούν στο 21,09% του ΑΕΠ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για άσκηση κοινωνικών πολιτικών το ποσοστό ανέρχεται στο 26,5%, πλησιάζοντας το μέσο κοινοτικό όρο, τόνισε ο κ. Ρέππας.

    Οπως υπενθύμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την τριετία 1990-93 σημειώθηκε μείωση των δαπανών κοινωνικής προστασίας της τάξης του 3,95%, ενώ στον αντίποδα, την περίοδο 1993-2002, οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14,06%.

    Αναφερόμενος στις δαπάνες των ασφαλιστικών οργανισμών για τις συντάξεις τo 2002, ο κ. Ρέππας επεσήμανε, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, ότι παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 10,23%, έναντι των δαπανών πέρσι και ανέρχονται σε 13,191 δισ. ευρώ. Αυξημένο είναι επίσης φέτος και το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ, από 10,6 δισ. ευρώ πέρσι.

    Ο κ. Ρέππας, χαρακτήρισε λογιστικές τις απώλειες των επενδύσεων των ταμείων, διευκρινίζοντας ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν υποχρεώθηκαν σε πωλήσεις των μετοχών τους προκειμένου να καταγράψουν το ακριβές μέγεθος της ζημίας, καθώς προσδοκούν πως μακροπρόθεσμα οι απώλειες θα αντισταθμιστούν. Υπενθυμίζεται πέρσι οι απώλειες των επενδύσεων των ταμείων ανήλθαν σε 308 δισ. δρχ., ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερες, συνεπεία της άσχημης πορείας του βασικού δείκτη τιμών στο ΧΑΑ.

    Πάντως, παρά την πτωτική τροχιά του βασικού δείκτη τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η συνολική αξία της περιουσίας των ταμείων πέρσι, σημείωσε αύξηση της τάξης του 7,26% σε σχέση με το 2000 και έφθασε σε 16,67 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, οφείλεται στον προσανατολισμό της επενδυτικής τους πολιτικής σε τοποθετήσεις σε ομόλογα, καταθέσεις και ακίνητα.

    Οπως προκύπτει απο τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού, το ύψος των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης φθάνει σε 19,834 δισ. ευρώ και των εξόδων σε 19,2 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τη χορήγηση του Ειδικού Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, (ΕΚΑΣ), ανέρχεται σε 388.622 ευρώ. Από τα στοιχεία και του νέου κοινωνικού προϋπολογισμού διαφαίνεται η αρνητική σχέση ασφαλισμένων συνταξιούχων που είναι 1,79 στους φορείς κύριας ασφάλισης και 2,39 στους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

    Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2003, θα λειτουργήσει η νεοσυσταθείσα Αναλογιστική Αρχή που θα παρακολουθεί την πορεία και την οικονομική εξέλιξη των ταμείων.

    [05] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η Ν.Δ. ΑΠΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Πλήρη επιβεβαίωση των θέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την Ακροδεξιά στη χώρα αποτελεί η σημερινή δήλωση της Ν.Δ., δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τονίζοντας πως οι αποστάσεις που πήρε η Ν.Δ. από τον κ. Καρατζαφέρη σήμερα "έρχονται με σημαντική καθυστέρηση και ως αποτέλεσμα της απόρριψης των συνδιαλλαγών από την κοινή γνώμη".

    "Η σημερινή δήλωση της Ν.Δ.επιβεβαιώνει πλήρως ότι το ζήτημα που εμείς θέσαμε σχετικά με την ακροδεξιά στη χώρα, είναι υπαρκτό", τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    "Βέβαια οι αποστάσεις που πήρε σήμερα η Ν.Δ. από τον κ. Καρατζαφέρη, έρχονται με σημαντική καθυστέρηση και ως αποτέλεσμα της απόρριψης των συνδιαλλαγών από την κοινή γνώμη και τους δημοκρατικούς πολίτες", υπογράμμισε.

    "Ελπίζοντας ειλικρινά να μην είναι απλά μια κίνηση τακτικής, που 'ρίχνει στάχτη στα μάτια', καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να ανοίξει επιτέλους συνεπές μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, καταδικάζοντας έμπρακτα όλους τους ακροδεξιούς υποψηφίους και τις ανάλογες συμπεριφορές, που έως σήμερα υποστηρίζει και καλύπτει", σημείωσε.

    [06] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Με τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Ιταλίας, Ντίνο Τζοφ, σύμφωνα με ιταλικό site συζητάει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης. Από την άλλη αναληθές χαρακτηρίζει ο Γιώργος Χατζάρας τις φήμες που τον θέλουν αν αναλαμβάνει την τύχη της ομάδας.

    Ωστόσο πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη προπόνηση του Γιάννη Κόλλια. Ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του τμήματος προώθησης μικρών παιδιών βρέθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΠΑΕ όπου είχε επαφή με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Λούβαρη, ενώ το απόγευμα πήγε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και προπόνησε την ομάδα. Την προπόνηση παρακολουθήσαν και αρκετοί οπαδοί, που ζητούσαν με συνθήματα από τη διοίκηση την πρόσληψη ενός μεγάλου ονόματος για να καλύψει την κενή του προπονητή.

    Την έγγραφη απολογία του παρέδωσε σήμερα και ο Τζιοβάνι για την ανόητη αποβολή του στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Καλλιθέα. Ο Βραζιλιάνος άσος θα τιμωρηθεί πιθανότατα με βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

    [07] Ζ. ΠΟΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Εάν η Τουρκία προσαρτήσει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου μπορεί να ξεχάσει την ένταξή της στην Ε.Ε., δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ζακ Ποος.

    Ο κ. Πόος σημείωσε ότι μια χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. έχοντας προσαρτήσει παράνομα ένα έδαφος και τόνισε ότι πρέπει, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να είναι σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    ''Η Τουρκία δεν θα μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση'' εφόσον προχωρήσει με την προσάρτηση, σημείωσε ο Λουξεμβουργιανός Ευρωβουλευτής.

    Ο κ. Πόος, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στο τέλος αυτού του μήνα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει τώρα ένα μομέντουμ για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η λύση πριν την ένταξη.

    Εάν δεν βρεθεί λύση, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και το κεκτημένο θα εφαρμοστεί στα κατεχόμενα όταν επιτευχθεί η λύση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, πρόσθεσε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Ολομέτωπη επίθεση στον συνυποψήφιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξαπέλυσε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

    Ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης επέλεξε να δημοσιοποιήσει τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στην επιχείρηση του και έκανε λόγο για «αθλιότητα» και «επικοινωνιακό τερτίπι», που εντάσσεται στην προσπάθεια του αντιπάλου του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως διωκόμενο απ' όλους.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο έλεγχος στην επιχείρηση του κ. Ψωμιάδη ήταν τυχαίο γεγονός, καθώς κανείς δεν ήξερε ότι έχει δική του εταιρία.

    Ερωτηθείς για την γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κυριάκου Σπυριούνη, που καταδίκασε τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στην επιχείρηση του κ. Ψωμιάδη, ο κ. Χατζησάββας επισήμανε ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραπλανήθηκε από την χθεσινή δήλωση του κ. Ψωμιάδη.

    Τόνισε, δε, ότι ένας από τους φερόμενους ως εγκεφάλους της κομπίνας με τη παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κ. Ψωμιάδη, αλλά αποχώρησε ή τον απέσυρε ο υποψήφιος νομάρχης. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο κ. Ψωμιάδης έχει μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της κομπίνας κοινή εταιρία.

    Ο κ. Χατζησάββας υπογράμμισε ότι υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ψωμιάδη, υπάλληλος του ΕΛΓΑ, κατηγορείται ότι ζητούσε μίζες από τους κτηνοτρόφους για να εισηγηθεί αποζημιώσεις από καταστροφές και γι' αυτό το λόγο τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο κ. Ψωμιάδης τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την πολεοδομία Χαλκιδικής για αυθαίρετη επέκταση 140 τ.μ. της βίλας του και διερωτήθηκε αν σε άλλη χώρα «τέτοιος πολιτικός θα είχε το θράσος να είναι υποψήφιος».

    Ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο αντίπαλος του έχει αποκαλέσει επανειλημμένα την χούντα επανάσταση, ενώ ήταν παρόν στο κάψιμο του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη και προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά του συγγραφέα.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, το 1993, κατά της κυκλοφορίας του βιβλίου «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», μαζί με τον Κώστα Πλεύρη. «Εκεί εκπέμπει, εκεί είναι το στίγμα του», ανέφερε, χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Χατζησάββας κατηγόρησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι «ψαρεύοντας σε θολά νερά για ψήφους έχει πάρει μέρος σε πάμπολες εκδηλώσεις φιλοβασιλικών οργανώσεων». «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εφημερίδα των βασιλοφρόνων με τίτλο «Ψηφίζουμε μόνο βασιλόφρονες», προτείνει φυσικά στη Θεσσαλονίκη να ψηφίσουν Ψωμιάδη», σημείωσε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο κ. Ψωμιάδης έκανε μια σειρά παρεμβάσεων ξενοφοβικού χαρακτήρα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της φυλετικής καθαρότητας, αλλά έβγαλε διαφημιστικό σποτ στα ποντιακά, «για να κοροϊδέψει όσους παλινννοστούντες Πόντιους συμπατριώτες μας από την πρώην Σοβιετική Ενωση μπορέσει».

    «Αυτός είναι ο κατατρεγμένος Ψωμιάδης; Δεν είναι θράσος αυτός ο αποδεδειγμένα παραβάτης να αναζητεί, να επιδιώκει ιδιαίτερη μεταχείριση και να απολαμβάνει προνομιακή ασυλία έναντι του νόμου και του κράτους; Να ζητάει και τα ρέστα και να μιλά για χτύπημα κάτω από τη μέση; Δεν έχουμε πια σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ακόμα και η υβριστική επιστολή εναντίον του, είναι ίσως δική του εμπνεύσεως για να δημιουργήσει αυτή ακριβώς την εικόνα του καημένο λαϊκιστή που τον κυνηγά η εξουσία», ανέφερε.

    Ο κ. Χατζησάββας διερωτήθηκε αν μετά από όλα αυτά θα βρεθεί κάποιος που με το χέρι στην καρδιά θα ψηφίσει τον αντίπαλο του, ενώ δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί νομάρχης Θεσσαλονίκης και αποδειχθεί ότι κάποια από τις καταγγελίες του δεν ευσταθούν θα παραιτηθεί.

    Τέλος, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κώστα Καραμανλή να αποσύρουν την στήριξη τους στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, τονίζοντας ότι «είναι άδικο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί επί ίσοις όροις την άνοδο του στην εξουσία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας μιας λανθασμένης επιλογής».

    [09] ΤΖ. ΦΟΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίζουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διεύρυνση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απογοήτευση που εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση της Κομισιόν να μην προτείνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι: "διάβασα τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα."

    "Αυτό που λέει είναι ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέλος της ΕΕ, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω. Ως εκ τούτου δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν τη διεύρυνση, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα" πρόσθεσε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] ΓΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Οξεία επίθεση κατά των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, καταγγέλλοντας τα δυο μεγάλα κόμματα για προσπάθεια πόλωσης και κομματικοποίησης σε ακραίο βαθμό των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    «Τρεις μέρες πριν από τη νομαρχιακή και δημοτική αναμέτρηση οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμπεριφέρονται σαν να έχουμε βουλευτικές εκλογές και προσπαθούν να εκβιάσουν την ψήφο των πολιτών» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, επικρίνοντας παράλληλα τα δυο κόμματα για τα χρηματικά ποσά που δαπανούν για την προβολή των υποψηφίων τους. «Τα χρήματα που δαπανούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιουργούν μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα» τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση «κουρελιάστηκε» τόσο ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων που ψήφισε η Βουλή όσο και τα μέτρα που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό των εκλογικών δαπανών και της παρέμβασης των ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάλεσε μάλιστα τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να δεσμευτούν ότι οι συνδυασμοί τους οποίους στηρίζουν τα κόμματά τους θα δώσουν πλήρη ισολογισμό μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης.

    Αναλύοντας τους λόγους που τα δυο κόμματα προσπαθούν να πολώσουν και να κομματικοποιήσουν, όπως είπε, τις εκλογές της Κυριακής, υπογράμμισε ότι η μεν ηγεσία της ΝΔ «προσπαθεί να κρύψει την λανθασμένη επιλογή που έκανε στην Υπερνομαρχία Αττικής», η δε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «να κρύψει την απουσία πολιτικής για τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού καταφέρθηκε εναντίον των κυρίων Σημίτη και Καραμανλή, κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν τη γενική πόλωση «γιατί έχουν συνείδηση ότι οι πολίτεςέχουν επιφυλάξεις για τις κεντρικές υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σ' αυτές τις εκλογές».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρνήθηκε να τοποθετηθεί από τώρα πάνω στη στάση που θα τηρήσει ο Συνασπισμός στον β' γύρο της εκλογικής διαδικασίας, τον οποίο και χαρακτήρισε «κατασκεύασμα του εκλογικού νόμου», επισημαίνοντας ότι θα διατυπώσει τη θέση του όταν έρθει η ώρα. Τόνισε δε πως ο Συνασπισμός ρίχνει όλο το βάρος στον α' γύρο, καθώς εκεί αποτυπώνεται η πραγματική θέληση κάθε κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στο κόμμα του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού υποστήριξε ότι «το ΚΚΕ με τον δικό του τρόπο έχει επιλέξει την κομματικοποίηση των εκλογών για την αυτοδιοίκηση» και «με το δικό του τρόπο αποδέχεται το πλαίσιο που βάζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

    Όσον αφορά στα προβλήματα που εντοπίζονται στους εκλογικούς καταλόγους, επεσήμανε πως «υπάρχει πρόβλημα και για προχειρότητα και για έλλειψη προετοιμασίας και για εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που δεν θα δημιουργούσαν την ταλαιπωρία που δημιουργούν στους πολίτες».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στις υποψηφιότητες που στηρίζει ο Συνασπισμός στις εκλογές της Κυριακής και συγκεκριμένα στην υποψηφιότητα του Μανόλη Γλέζου για την Υπερνομαρχία Αττικής, του Φώτη Κουβέλη στην Αθήνα, του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά και του Τάσου Κουράκη στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα για την υποψηφιότητα του Μανόλη Γλέζου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε πως είναι η καλύτερη απάντηση στο φαινόμενο της ακροδεξιάς, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες.

    [11] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Νέο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Ρουμανία, καθώς ένα μέλος του συνελήφθη σήμερα στην Τιμισοάρα για την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών μετά από αστυνομικές έρευνες οκτώ μηνών.

    Ο τριαντάχρονος Λούτσιαν Λομπόνεα ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2001 αντιπρόεδρος τοπικής ομάδας του κόμματος και συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη άνδρα να προσπαθούν να πουλήσουν σε Αυστριακό 200 γραμμάρια ηρωίνης, αξίας 8.000 δολαρίων.

    Ο Βίκτορ Πόντα, πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος θα εισηγηθεί την απομάκρυνση του Λομπονέα από την παράταξη.

    [12] Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ως ''εξαιρετικές'' χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, παρουσιάζοντας σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και με την παρουσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2003.

    ''Μεγαλύτερο όμως επίτευγμα'', δήλωσε ο κ. Κληρίδης, ''θεωρώ την αναμενόμενη επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', προσπάθεια στην οποία, πρόσθεσε ''η Κύπρος βρήκε ενεργό συμπαραστάτη την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό''.

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης ''για την αθόρυβη, αλλά πολύτιμη συμβολή της κυβέρνησης της Ελλάδας στο δύσκολο έργο της εναρμόνισης''.

    Ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όπως έχει κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προβλέπει για το 2003 έσοδα 2.401.400.000 λίρες, δαπάνες 3.080.900.000 λίρες και έλλειμμα 679.500.000 λίρες. Τα αντίστοιχα ποσά για το 2002, όπως είχαν κατατεθεί πέρυσι στη Βουλή, ήσαν 2.070.500.000 λίρες τα έσοδα, έξοδα 2.730.800.000 λίρες και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού ανήρχετο στα 660.300.000 λίρες.

    [13] ΣΤΟΝ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ επισκέφθηκε το απόγευμα το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Εκθεση Προόδου για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    ''Εκ μέρους της ΕΕ θα ήθελα να σας παραδώσω ένα σημαντικό έγγραφο για το μέλλον της ΕΕ, και της Κύπρου ειδικότερα'', είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Βαν ντερ Μιρ.

    Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση και διαβεβαίωσε τον κ. Βαν ντερ Μιρ ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ε.Ε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Στην αγωνία του υπουργού Εσωτερικών να στηρίξει τις απόψεις του απέδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τις σημερινές δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο για το θέμα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως ενώ είχε τη νομική κάλυψη για τη ρύθμιση του θέματος του πριμ των εργαζομένων, δεν έκανε κάτι γι΄αυτό.

    "Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κυρίου Σκανδαλιδη να στηρίξει τις απόψεις του, απόψεις που τον εξέθεσαν μετά την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής και την πρωτοβουλία του Προέδρου της, κυρίου Κακλαμάνη, να προωθήσει, ό,τι ο ίδιος ο Υπουργός αρνήθηκε. Δηλαδή να δώσει στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης τη νομοθετική κάλυψη για να καταβάλλει στους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης το πριμ παραγωγικότητας" είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Εξάλλου ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο της Βουλής για την ενωτική του στάση και πρόσθεσε: "Ενωμένοι οι Θεσσαλονικείς προχωράμε μπροστά και αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη".

    [15] Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η διαβεβαίωση δόθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση που είχε ο νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στο Παρίσι Μηνάς Χατζημιχαήλ αφού επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Σιράκ, σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Χατζημιχαήλ έγινε δεκτός σε ιδιαίτερη ακρόαση από τον Πρόεδρο Σιράκ παρουσία της Υπουργού Εντεταλμένης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir, του Γενικού Γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας Michel de Bonnecorse και του Διπλωματικού Συμβούλου του Προέδρου Jean-Marc de la Sabliere.

    Ο κ. Χατζημιχαήλ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θετική αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

    Ουάσιγκτον, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόταση του Ιράκ για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό του από Αμερικανούς επιθεωρητές και ζήτησε από τον Σαντάμ να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Ιρακινού αξιωματούχου για τη διενέργεια επιθεωρήσεων του οπλοστασίου της Βαγδάτης από Αμερικανούς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνισε: «Αυτό δεν είναι θέμα του Ιράκ. Είναι θέμα του ΟΗΕ. Το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι με ποιους όρους θα επιστρέψουν οι επιθεωρητές, προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

    Αναφερόμενος στο επικείμενο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Φλάισερ δήλωσε ότι ο Μπους σέβεται τη γνώμη όσων διαφοροποιούνται από αυτόν, αλλά εκτίμησε ότι τελικά το ψήφισμα θα εγκριθεί και από τα δύο κόμματα.

    [17] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.

    [18] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η "ΑΝΕΥ ΕΜΠΟΔΙΩΝ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Με τη διαβεβαίωση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επέστρεψε σήμερα στην Κύπρο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βασιλείου υπέδειξε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου πρέπει να εργαστεί για τη διασφάλιση της ''άνευ εμποδίων'' πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Κύπρου, η οποία θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, με τον οποίο συναντήθηκε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ΗΕ θα υποβάλουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού μετά τις τουρκικές εκλογές.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΙΡΑΚ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Τεχεράνη, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η μεθόριος με το Ιράκ θα κλείσει, στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί στη διάρκεια των εχθροπραξιών αυστηρή ουδετερότητα.

    Το Ιράν τόνισε ότι ακόμα και αν ο ΟΗΕ αποφασίσει δράση κατά του Ιράκ, εκείνο δεν θα συμπράξει, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    [20] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Για προεκλογικές υποσχέσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ασφάλεια.

    "Σε απαράδεκτες και ανούσιες προεκλογικές υποσχέσεις, όπως και κατά το παρελθόν επιδόθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός προσπαθώντας ματαίως να ωραιοποιήσει την κατάσταση της καθημερινής ανασφάλειας που νοιώθουν οι απλοί Ελληνες πολίτες", δήλωσε ο κ. Τσοβόλας.

    "Ο πρωθυπουργός αντί για προεκλογικές υποσχέσεις θα έπρεπε τουλάχιστον τώρα, προεκλογικά, να σιωπήσει, αφού επί 7 χρόνια, δεν εφάρμοσε μια πολιτική από την οποία να δημιουργείται ασφάλεια στο λαό σε όλα τα επίπεδα", επισήμανε.

    [21] ΟΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Ουάσιγκτον, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η αμερικανική στρατιωτική μηχανή ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράκ το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο έστω και αν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει αποφασίσει ακόμη επίσημα να «τραβήξει την σκανδάλη» κατά της Βαγδάτης, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές.

    Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πέντε αμερικανικά αεροπλανοφόρα με 350 αεροσκάφη είναι έτοιμα να μεταβούν στην περιοχή του Περσικού πριν το τέλος του χρόνου αν τους δοθεί διαταγή και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες μπορούν να πάνε εκεί πολύ γρηγορότερα από το ένα εξάμηνο που είχε χρειαστεί το 1991 στον πρώτο πόλεμο.

    Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο Ρόυτερς ότι δεν είμαστε σε κατάσταση πολέμου αλλά τώρα δεν είναι όπως το 1991 γιατί έχουμε άρματα μάχης, πολλούς στρατιώτες στη περιοχή και μπορούμε να μεταφέρουμε γρήγορα κι άλλους.

    Ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει ότι ο χειμώνας είναι καλύτερη εποχή για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ γιατί οι Αμερικανοί και ίσως οι Βρετανοί στρατιώτες θα μπορούν πιο εύκολα να ανεχθούν τις ειδικές στολές προστασίας που θα φορούν για τα τυχόν βιολογικά ή χημικά όπλα στην χώρα από ότι αν ήταν καλοκαίρι. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα βοηθούν στον ευκολότερο προσδιορισμό των στόχων από πυραύλους και βόμβες θερμότητας.

    Καθώς η κυβέρνηση Μπους πιέζει το κογκρέσο και τον ΟΗΕ να υιοθετήσουν αυστηρά ψηφίσματα για αφοπλισμό του Ιράκ, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αναμένουν από τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσειν, τον οποίο κατηγορούν για κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων, ότι θα πυροδοτήσει την έναρξη του πολέμου παρακωλύοντας το έργο των επιθεωρητών όπλων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι προετοιμασίες για πόλεμο έχουν επιταχυνθεί από τον Αύγουστο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποστολή τριών αεροπλανοφόρων από βάσεις στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία αν δοθεί εντολή. Αυτά θα ενωθούν με τα αεροπλανοφόρα «Αβραάμ Λίνκολν» στον Περσικό και «Τζορτζ Ουάσινγκτον» στην Μεσόγειο. Τα αεροσκάφη που μεταφέρουν θα προστεθούν στα 300 αμερικανικά που ήδη υπάρχουν στην περιοχή σε βάσεις από τη Τουρκία μέχρι το νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το οποίο αναφέρει ότι ειδικές μονάδες επίλεκτων ανδρών θα χωριστούν από τον υπόλοιπο στρατό και θα ενωθούν με ομάδες της CIA για να υπονομεύσουν τον Σαντάμ και τους υποστηρικτές του.

    Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ θα δώσει 20.000 στρατιώτες και δεκάδες αεροπλάνα για να ενωθούν με τις αμερικανικές δυνάμεις. Η εφημερίδα Jerusalem Post, την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ που προέβλεπε επίθεση στο Ιράκ στα τέλη Νοεμβρίου.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίθεση θα στηριχθεί κυρίως στην δυνάμεις της αεροπορίας και δεν θα χρειαστεί να μεταβεί χερσαία δύναμη 500.000 ανδρών όπως είχε γίνει πριν από 11 χρόνια, στην απομάκρυνση των Ιρακινών από το Κουβέιτ.

    Ο πρώην βοηθός Γενικός Γραμματέας στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, Λάρι Κορμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος θα αρχίσει τον Δεκέμβριο με την αποστολή 40.000 στρατιωτών και κυρίως με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

    Ο κ. Κορμπ, που τώρα είναι στο Συμβούλιο για Εξωτερικές Υποθέσεις στην Νέα Υόρκη αναφέρει ότι αργότερα θα σταλούν και άλλα στρατεύματα αλλά αν η ιρακινή άμυνα καταρρεύσει από τις αεροπορικές επιδρομές θα χρειαστούν 100.000 στρατιώτες για τις επιχειρήσεις στη χώρα.

    Ο κ. Κορμπ και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απρογραμμάτιστη μετακίνηση των αεροπλανοφόρων δεν θα μπορέσει να κρατηθεί μυστική και θα σηματοδοτήσει το τελικό στάδιο προετοιμασιών για πόλεμο στο Ιράκ.

    Η Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού στη Φλόριντα, που θα επιβλέπει τον πόλεμο στο Ιράκ ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι θα μεταθέσει 600 άτομα από τα κεντρικά γραφεία της στο Κατάρ κοντά στο Ιράκ για μία άσκηση τον Νοέμβριο και σκέφτεται να τους αφήσει ως μόνιμο προσωπικό στη περιοχή.

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τόμι Φρανκς θα πάρει μέρος στην άσκηση με τίτλο «Internal Look» που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και θα περιλαμβάνει ανάπτυξη μετώπου στην εκσυγχρονισμένη αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ κοντά στη Ντόχα του Κατάρ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια πολέμου και δήλωσε από τη Βαρσοβία όπου βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι οποιαδήποτε εισβολή στο Ιράκ θα έχει στόχο το δικτατορικό και καταπιεστικό καθεστώς και όχι τον ιρακινό λαό.

    Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχους όπως τα παλάτια του Σαντάμ, τα κτίρια με τους σωματοφύλακες και τις αποθήκες και τον ηλεκτρικό σταθμό στην προεδρική κατοικία Τικρίτ, 90 μίλια βόρεια της Βαγδάτης.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν πάνω από 250 αμερικανικά αεροσκάφη σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Τουρκία για να περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ. Η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε ήδη ότι τα αεροσκάφη που είναι στο έδαφος της δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της για επιθέσεις στο Ιράκ παρά μόνο αν οι επιχειρήσεις γίνουν με ψήφισμα του ΟΗΕ.

    Ωστόσο αμερικανικά αεροσκάφη μπορούν να απογειωθούν από την βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ και υπάρχουν συζητήσεις με τη Βρετανία να χτιστούν καταφύγια για βομβαρδιστικά στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.

    Ο.Κ.

    [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    "Με καθυστέρηση οκτώ ετών, και αφού έχουν ανατεθεί όλα τα ολυμπιακά έργα και περίπου το σύνολο των μεγάλων έργων υποδομής του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κα Παπανδρέου απεφάσισε, επιτέλους, να ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών των δημοσίων έργων και για την προσαρμογή της στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Ν. Δ. βουλευτής Ν. Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, με αφορμή τις αλλαγές στη νομοθεσία μελετών για τα δημόσια έργα που ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι "η παρωχημένη νομοθεσία των μελετών συνέβαλε σημαντικά, όλα αυτά τα χρόνια, στην εγκαθίδρυση και διαιώνιση ενός καθεστώτος, που μέσα από απευθείας αναθέσεις μελετών και διαπλεκόμενες πρακτικές για τις επιλογές των αναδόχων κατασκευαστών, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις σημαντικές υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών και σοβαρές κακοτεχνίες στα δημόσια έργα".

    "Για όλα αυτά θα ήταν πολύ χρήσιμο, με την ευκαιρία των σημερινών εξαγγελιών της, να μας απαντήσει η κα Παπανδρέου τί στοίχισε στους Ελληνες πολίτες και στην ανάπτυξη του τόπου η πολύχρονη αδράνεια και στον τομέα αυτό, τόσο του προκατόχου της όσο και της ιδίας. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα την περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον", κατέληξε.

    [23] ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Οκτωβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γεν. Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας, που δόθηκαν στην δημοσιότητα και αφορούν την τελευταία πενταετία, έχουν σημειωθεί 5.124 τροχαία ατυχήματα. Από αυτά τα 519 ήταν θανατηφόρα, τα 984 με σοβαρά και τα 3.621 με ελαφρά τραυματίες.

    Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με την Γεν. Αστυνομική Διεύθυνση της συγκεκριμένης Περιφέρειας έχουν συμβεί τις απογευματινές ώρες σε ποσοστό 42%, 31% τις πρωινές ώρες και 27% τις νυχτερινές. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, χαρακτηριστικό είναι ότι τις νυχτερινές ώρες συνέβη το 27% των τροχαίων ατυχημάτων, ποσοστό που θεωρείται υπερβολικά μεγάλο εάν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των κινουμένων οχημάτων είναι πολύ μικρός.

    Όσο αφορά τις ημέρες, τα Σαββατοκύριακα σημειώθηκαν τα περισσότερα τροχαία κατά ποσοστό 34%, ακολουθούν η Δευτέρα με 14%, η Τρίτη με 12%, η Τετάρτη με 12%, η Πέμπτη με 13% και η Παρασκευή με 15%. Ως προς την συχνότητα το καλοκαίρι, εποχή κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων (διακοπές, μετανάστες, κίνηση προς παραλίες κλπ.) σημειώθηκαν τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα (35%). Ακολουθούν η Άνοιξη και το Φθινόπωρο με 23% και ο Χειμώνας με 19%. Το ποσοστό κρίνεται μεγάλο από την Αστυνομική Διεύθυνση, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Χειμώνα η κίνηση είναι περιορισμένη. Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα, στο αντικανονικό προσπέρασμα, στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα, στη μέθη, στη μη χρήση ζώνης ή κράνους, στην παραβίαση προτεραιότητας, στην επιδεικτική οδήγηση και στην απόσπαση προσοχής του οδηγού.

    Τα τροχαία που σημειώθηκαν σε μεγαλύτερη συχνότητα είναι:

    - στην ΕΟ Ξάνθης-Καβάλας (35 θανατηφόρα)

    - στην ΕΟ Κομοτηνής-Ξάνθης (μέσω Λάγους 29 θανατηφόρα)

    - στην ΕΟ Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής μέσω Σαπών (26)

    - στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας (23)

    - στην ΕΟ Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας (21)

    - στην ΕΟ Ορεστιάδας-Ορμενίου (8)

    - στην ΕΟ Αμφίπολης-Καβάλας (21)

    - στην ΕΟ Μάνδρας-Καστανεών (17)

    - στην ΕΟ Καβάλας-Δράμας (19)

    - στην ΕΟ Κομοτηνής-Ξάνθης μέσω Ιάσμου (10)

    - στην ΕΟ Ξάνθης-Μαγγάνων (12) και

    - στην ΕΟ Χρυσούπολης-Κεραμωτής.

    Μετά την λειτουργία της Εγνατίας οδού, σύμφωνα με την Γεν. Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει παρατηρηθεί αποσυμφόρηση της κίνησης οχημάτων στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Καβάλας και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε αυτήν.

    [24] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον τρόπο κατάρτισης των μελετών στα Δημόσια έργα.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, αποδεσμεύεται η αμοιβή του μελετητή από τον προϋπολογισμό του έργου (η αμοιβή θα είναι προκαθορισμένη), καθορίζονται ορισμένοι όροι για την ανάθεση των μελετών και η επιλογή των μελετητών για όλα τα δημόσια έργα, θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό (απευθείας ανάθεση προβλέπεται μόνο για μικρά σε κόστος έργα μέχρι 30.000 ευρώ).

    Οπως τόνισε η κ. Παπανδρέου, κάθε μελετητής θα υποχρεούται στο εξής να καταβάλλει εγγυητική επιστολή ίση με το 5 τοις εκατό της αμοιβή του, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εκπόνηση της μελέτης και η ποιότητα κατασκευής του έργου.

    "Με του όρους που θεσπίζουμε, διασφαλίζεται το κόστος και η αποτελεσματικότητα των μελετών, ενώ βελτιώνεται και η διαδικασία της ανάθεσης των δημοσίων έργων", τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της εργοληπτικής εταιρείας Μηχανική, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, για την επιλογή αναδόχων με βάση το μαθηματικό τύπο, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σύστημα ανάθεσης είναι από τα πλέον αντικειμενικά και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την εφαρμογή του και σε άλλες χώρες μέλη της.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι έχει εκλείψει το φαινόμενο των εκπτώσεων έως και 70 τοις εκατό σε δημόσια έργα και κάλεσε τον κ. Εμφιετζόγλου εφόσον έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 10 October 2002 - 18:13:39 UTC