Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β΄ΓΥΡΟ
  • [02] ΠΛΗΡΗΣ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [04] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [05] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Β. ΞΗΡΟΥ
  • [06] ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ''ΛΑ.Ο.Σ.'' ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ
  • [07] ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • [09] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΥΜΠΟΣΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [11] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [12] ΜΕ ΣΤΙΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΑΚΟΥ
  • [13] ΒΟΛΕΣ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ
  • [14] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΒΑΥΑΡΙΑ
  • [15] Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ
  • [16] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [17] ΠΡΟΝΤΙ: "ΤΡΑΓΩΔΙΑ" Η ΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [19] ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΤΑ 20% ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΑΕ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [21] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [22] ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
  • [23] ΣΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ
  • [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΜΡΣΙΤΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β΄ΓΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (10:37 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών εισέρχονται οι υποψήφιοι, καθώς τα μεσάνυχτα λήγει η προεκλογική περίοδος.

    Το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης εντοπίζεται στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, όπου το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν στρέψει την προσοχή και όλες τις προσπάθειες τους.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης εκλογές θα γίνουν σε 11 περιφερειακούς Δήμους, πλην των Συκεών, όπου επανεκλέχθηκε την πρώτη Κυριακή ο Σίμος Δανιηλίδης.

    Οι διεκδικητές ανά Δήμο είναι οι εξής:

    -ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Μοσχονάς, με ποσοστό 34,6% που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και ο Σπύρος Βασιλειάδης, με 33,2%, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

    -ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, με 43,4%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και ο απερχόμενο δήμαρχος Αλέξανδρος Σταματουλάκης, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

    -ΕΥΟΣΜΟΣ: Ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Αλεξανδρίδης, με 45,5%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και ο Παναγιώτης Πετρίδης, με 24,7%, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

    -ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ο απερχόμενος δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης, με 47%, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, και ο Δημήτρης Σταμάτης, με 31,9%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., την ΠΟΛΑΝ και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους.

    -ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ο απερχόμενος δήμαρχος Ευστάθιος Λαφαζανίδης, με 37,8%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και ο Ευστάθιος Καϊτετζίδης, με 33,9%, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

    -ΜΕΝΕΜΕΝΗ: Ο Γιώργος Ακτσέλης, με 37,3%, ανεξάρτητος από το χώρο της Ν.Δ. και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Μύθημης, με 28,9%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ.

    -ΝΕΑΠΟΛΗ: Ο Ιωάννης Καρακουλάκης, με 32,1%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και ο Ναθαναήλ Λαδόπουλος, με 32,1%, που υποστηρίζετι από το ΠΑΣΟΚ.

    -ΠΟΛΙΧΝΗ: Ο Μιχάλης Ξανθόπουλος, με 32,1%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., και ο Κώστας Θεοδωρίδης, με 26,9%, που είχε κατέβει με την υποστήριξη του ΚΚΕ.

    -ΠΥΛΑΙΑ: Ο Βασίλης Καρτάλης, με 25,2% και ο Απόστολος Κουκουρίκος, με 21,5%, που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    -ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Ο Αναστασιάδης Αναστάσιος, με 29,1%, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, με 23,7%, που είναι ανεξάρτητος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    -ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Η Πολυξένη Δρίτσα, με 46,7%, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΝ και ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Σερβετάς, με 40,7% που υποστηρίζετι από το ΠΑΣΟΚ.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7μ.μ. Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή.

    [02] ΠΛΗΡΗΣ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (17:20 UTC+2)

    Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις τοποθετήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όμως η στάση της Άγκυρας είναι αδιάλλακτη και αρνητική και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε πρόοδος στις προσπάθειες συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Εξάλλου επανέλαβε τη θέση Ελλάδας και Κύπρου περί επίλυσης του ζητήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου είπε πως προχωρά κανονικά, εμπεδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της και υπογράμμισε εκ νέου ότι βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία του Ελσίνκι σύμφωνα με την οποία η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έγινε σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις για το πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί των θεμάτων που εξετάστηκαν. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράστασή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων των κ.κ. Σημίτη και Κληρίδη:

    "Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησαν κατ ιδίαν επί περίπου τριάντα λεπτά και κατόπιν οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στις συνομιλίες μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Από δε ελληνικής, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Κύπρου του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Κώστας Τριτάρης, ο πρεσβευτής της Ελλάδος στη Λευκωσία Χρήστος Παναγόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο της κρίσιμης φάσης που διέρχονται οι διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνουν οι δύο χώρες.

    Συζητήσαμε εκτενώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξετάσαμε τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Εξετάσαμε δηλαδή όλο το φάσμα των προβλημάτων.

    Διαπίστωσή μας είναι ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις τοποθετήσεις από ελληνοκυπριακής πλευράς. Εχουμε εκθέσει τις απόψεις μας, αλλά από την άλλη μεριά ο κ. Ντενκτάς παραμένει αδιάλλακτος. Η στάση της Άγκυρας είναι αρνητική και ως εκ τούτου, παρά τις εποικοδομητικές προτάσεις μας, δεν υπήρξε πρόοδος.

    Η προσπάθεια συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει ακόμη προχωρήσει, λόγω αυτής της αρνητικής στάσης του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    Τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει λύση. Λύση, όπως την επιδιώκουμε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου προχωρεί κανονικά. Επαναεπιβεβαιώθηκε ότι τα πράγματα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δικαιώνει τη μακρά προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης προχωρεί καλά και εμπεδώνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

    Αναλύσαμε τα διάφορα σημεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξετάσαμε τα όσα αναφέρονται σ' αυτή την έκθεση για τις επιδόσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώσαμε και θέλω να το τονίσω- ότι η έκθεση τονίζει ότι όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται πρώτη από τις υποψήφιες χώρες.

    Το πολιτικό πρόβλημα, όπως είπα, δεν παρουσιάζει εξέλιξη, αλλά ισχύουν, όπως το λέγει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Συμφωνία του Ελσίνκι, τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι που προβλέπουν ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος, δηλαδή του Κυπριακού, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συζητήθηκαν η προετοιμασία και ο συντονισμός μας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο. Όπως ίσως γνωρίζετε, πρόκειται να πραγματοποιήσω εγώ προσωπικώς επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και να έχω συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Εξετάσαμε, βέβαια, και τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είναι άριστες. Υπογραμμίσαμε τη συνεργασία που υπάρχει στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης ταύτιση των απόψεών μας. Ταύτιση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Για μας, το Κυπριακό παραμένει το πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα, το εθνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί εθνική ομοψυχία και εγρήγορση.

    Εμείς επαναβεβαιώσαμε στον Πρόεδρο Κληρίδη την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια που καταβάλλει. Προσπάθεια που έχει στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την επίλυση του Κυπριακού. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος, στον οποίο βοηθούμε, θα βοηθήσουμε και ελπίζουμε να τον πετύχουμε μαζί.

    Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Φίλες και φίλοι, δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτά που έχει πει ο κ. Πρωθυπουργός με τα οποία συμφωνούμε απόλυτα.

    Αισθανθήκαμε και οι δύο κυβερνήσεις την ανάγκη ότι εν όψει των κρισίμων εξελίξεων θα έπρεπε να έχουμε κάποια σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Αυτό έγινε σήμερα. Ηρθαμε προετοιμασμένοι και εμείς και η ελληνική κυβέρνηση για να ανταλλάξουμε απόψεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

    Χαίρω γιατί καταλήξαμε σε ομόφωνες αποφάσεις πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί αυτών των θεμάτων τα οποία είχαμε προετοιμάσει προς συζήτηση. Δεν υπάρχει καμιά διαφωνία, αλλά πλήρης ομοφωνία.

    Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση που μας έδιδε και που μας δίδει και που θα συνεχίσει να μας δίνει και στην ενταξιακή πορεία μας, αλλά και για τη λύση του εθνικού θέματος.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (14:40 UTC+2)

    Συνάντηση με τους από τον πρώτο γύρο 13 εκλεγμένους νομάρχες είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολίτες επέλεξαν για εκπροσώπους τους ανθρώπους άξιους, με ήθος, ανθρώπους που με τη γνώση των προβλημάτων και τη διεκδικητικότητά τους μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται δικαιωμένη καθώς οι πολίτες καταδίκασαν μία Κυβέρνηση που, αντί να σχεδιάζει το αύριο, είναι εγκλωβισμένη στο χθες. «Γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτούς που συνειδητά επιδιώκουν να διχάσουν την κοινωνία, με κραυγές μισαλλοδοξίας, με συκοφαντίες, με δόλιες μεθοδεύσεις. Γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτούς που ταύτισαν το κόμμα με το κράτος. Που χρησιμοποιούν το κράτος με καθεστωτική αντίληψη, για τις δικές τους μόνο σκοπιμότητες» είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου εμφανίστηκε βέβαιος ότι την Κυριακή, οι πολίτες θα επισφραγίσουν το μήνυμα του πρώτου γύρου και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές ώστε να αναδειχθούν οι καλύτεροι στις τοπικές κοινωνίες και να δοθεί ηχηρή απάντηση σε μια Κυβέρνηση που αρνείται να ακούσει τη φωνή των πολιτών.

    «Εμείς, θεωρούμε αντίπαλό μας τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας. Προβλήματα που δεν έχουν χρώμα, που πλήττουν όλους τους πολίτες ό,τι κι αν ψηφίζουν, όποια κι αν είναι η ιδεολογική τους προέλευση» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλονίκη ο συνδυασμός του έκανε έναν έντιμο αυτοδιοικητικό αγώνα και κέρδισε τις εκλογές. «Το μήνυμα πρέπει να το εισπράξουν άπαντες» είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μεταφορά εξουσίας από την κεντρική εξουσία στην αυτοδιοίκηση. «Πρέπει να το πάρει απόφαση η κυβέρνηση να μεταφέρει εξουσία στις τοπικές κοινωνίες γι΄ αυτό οι εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας πρέπει να είναι διεκδικητικοί» πρόσθεσε.

    [04] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 18 Οκτωβρίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Κουεζόν παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι αρχές μετά από τις δυο βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες την πόλη Ζαμποάνγκα και στοίχισαν τη ζωή σε επτά άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 150.

    Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και οι αρχές θεωρούν ότι πιθανόν πίσω από τις εκρήξεις κρύβεται η οργάνωση Αμπου Σαγιαφ που όπως λένε έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Ο.Κ.

    [05] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Β. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    ΄Εξι συμπληρωματικές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να απαγγελθούν τη Δευτέρα σε βάρος του κρατούμενου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Βασίλη Ξηρού.

    Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της συνέργιας σε δύο απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, ληστείες και παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών υλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Ξηρός θα αρνηθεί τις νέες κατηγορίες. Επιπλέον, θα υποστηρίξει ότι δεν πήγε ποτέ στη γιάφκα της οδού Πάτμου, όπου όμως βρέθηκε γενετικό του υλικό (τρίχες). Ο "Παναής" της "17 Νοέμβρη" αναμένεται να ισχυριστεί ότι οι τρίχες μεταφέρθηκαν εκεί από τον Σάββα, που φορούσε συχνά τις μπλούζες και το κράνος του.

    [06] ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ''ΛΑ.Ο.Σ.'' ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    «Πατριωτικό και όχι ακροδεξιό η φασιστικό κόμμα», χαρακτήρισε το ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο Καρλ Λανκ, ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας του Ζαν Μαρί Λεπέν, σε δηλώσεις του στην εκπομπή της «TV Μακεδονία» «Είναι γεγονός».

    Ο κ. Λανκ, πρότεινε να συσπειρωθούν τα ελληνικά κόμματα της αποκαλούμενης ακροδεξιάς και να συνεργαστούν με το Εθνικό Μέτωπο, ώστε από κοινού να διευρύνουν την εκλογική τους απήχηση.

    Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, δήλωσε ο κ. Λανκ, συμφωνεί με την θέση του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην επιτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [07] ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής, στις 8 το πρωί, στο 1ο εκλογικό διαμέρισμα του Δήμου Αρταίων, του νομού Άρτης.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Με τις συναντήσεις του με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλλίας Αντόνιο Μαρτίνς ντα Κρουζ και Κάρλος Κόστα Νέβες, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη Λισσαβόνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Κατά τις συνομιλίες, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Ειδικότερα, η πορτογαλική πλευρά ανέπτυξε τις θέσεις της για το μέλλον της Ευρώπης και τις συναφείς ανησυχίες της για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Υπογράμμισε επίσης τις επιδιώξεις της στους τομείς της Αγροτικής Πολιτικής και της Αλιείας, εν όψει της αναθεώρησής τους το 2003.

    Σχετικά με την Διεύρυνση της Ε.Ε., ο κ. Nέβες διατύπωσε την υποστήριξη της χώρας του, τονίζοντας όμως το ενδιαφέρον της για το δημοσιονομικό κόστος. Για την Τουρκία ειδικώτερα, ο Πορτογάλος ΑΝΥΠΕΞ εκφράσθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αφού πληρωθούν τα απαραίτητα κριτήρια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίτσης, αναφερόμενος στην Διεύρυνση, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα καταστεί γεγονός κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται το πορτογαλικό ενδιαφέρον για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σχετικά δε με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε το Ελληνικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να προετοιμασθεί κατάλληλα η επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Αλιεία, ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας -και ως Προεδρίας- για την αναμόρφωση της ΚΑΠ κατά τρόπον ώστε να εξισορροπούνται όλες οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, καθώς και η λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας με το δημόσιο συμφέρον. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, κατέληξαν οι δύο πλευρές, θα προσπαθήσουν να συμπορευθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό κλίμα για την αρμονική συνεργασία των δύο χωρών κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    [09] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Μία βραδιά αφιερωμένη στις Μουσικές Παραδόσεις της Μεσογείου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στις 31 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς" με τη σύμπραξη δεξιοτεχνών από την Περσία και το Λίβανο αναζητά τις μουσικές συγγένειες της Μεσογείου και την κοινή μουσική γλώσσα που αναπτύχθηκε στους τόπους που βρέχονται από αυτήν.

    Στόχος της σύμπραξης αυτής είναι η επιδαψίλευση και η ανασύνθεση μιας μουσικής κληρονομιάς που οι ρίζες της ανιχνεύονται στην αρχαιότητα, στον για πολλούς αιώνες ενοποιημένο -πολιτιστικά και πολιτικά- χώρο της mare nostrum.

    Τα μέλη του σχήματος "Εν Χορδαίς", οι Πέρσες αδελφοί Tabassian, οι Λιβανέζοι Shbeir, Homsy και Siblini, έχοντας κατά περίπτωση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μουσικές διαδρομές o καθένας, καταθέτουν στη συναυλία, με αυθεντικότητα και εκφραστικότητα, το πολυσυλλεκτικό και δημιουργικό τους πρόσωπο εκτελώντας παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, λόγιες συνθέσεις, λατρευτικούς ύμνους αλλά και δικές τους δημιουργίες.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας καταδεικνύει την υψηλή αισθητική, την εκφραστικότητα του ύφους και τη μεγαλοπρέπεια, αλλά και τη γλυκύτητα του ήθους της Ανατολής. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν ιστορικά και ακριτικά τραγούδια (9ος -15ος αιώνας), κοσμική μουσική από αγιορείτικους κώδικες βυζαντινής μουσικής, έργα κλασικής ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Αράβων, Περσών και Τούρκων συνθετών, θρησκευτικά άσματα και παραδοσιακά τραγούδια καθώς και σύγχρονη μουσική δημιουργία στα ίχνη των δρόμων της Μεσογείου.

    [10] ΣΥΜΠΟΣΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Βοστόνη, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Στη μνήμη του γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου είναι αφιερωμένο το συμπόσιο που διοργανώνουν στις 20 Οκτωβρίου 2002 στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης ο Ευβοϊκός Σύλλογος Νέας Αγγλίας «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος» σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Επισκοπή Βοστόνης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, το ΣΑΕ, το Ελληνικο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, την Ομοσπονδίας Ελληνο-αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, την Πανευβοϊκή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο Νέας Αγγλίας και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και το έργο του Γ. Παπανικολάου, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, γενέτειρα του Γ. Παπανικολάου, θα απονείμει το «Χρυσό Μετάλλιο Γεωργίου Παπανικολάου» στον ομογενή επιστήμονα-ερευνητή Δρ. Θεοχάρη Θεοχαρίδη, καθηγητή Φαρμακολογίας, Παθολογίας και Βιοχημίας στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τάφτς τιμώντας την επιστημονική και ανθρωπιστική προσφορά του.

    Το ερευνητικό έργο του Δρ. Θεοχαρίδης επικεντρώνεται στην παθοφυσιολογία και θεραπεία των νευροφλεγμονωδών παθήσεων όπως οι ημικρανίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάμεση κυστίτιδα και σπαστική κολίτιδα.

    Πρόσφατα ο ομογενής επιστήμονας ανακάλυψε ότι η εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης (CRH) ή συναφή μόρια τα οποία εκλύονται με το οξύ άγχος από τον εγκέφαλο, εκλύονται επίσης και εκτός εγκεφάλου και ενεργοποιούν τα σιτευτικά κύτταρα προκαλώντας επιλεκτική έκκριση βιολογικών ουσιών οι οποίες, όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, επιβοηθούν την ανάπτυξή του και επιτρέπουν μεταστάσεις μέσω αύξησης της διαπερατότητας του συνδετικού ιστού και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Επίσης έδειξαν ότι ορισμένα φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες των φυτών, επιδρούν στη δομή μιας πρωτεϊνης που είχαν ανακαλύψει και ονομάσει ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, οδηγώντας σε αναστολή των διεργασιών αυτών.

    Ο Δρ. Θεοχαρίδης αυτήν την πρωτεΐνη την είχε ονομάσει MACEDONIA (Mast Cell Degranulation Inhibitory Agent) για να τιμήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο ομογενής ερευνητής έχει 17 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την ημικρανία, την ασταθή στηθάγχη, την ψωρίαση, τη διάμεση κυστίτιδα και τη σπαστική κολίτιδα. Είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Theta Biomedical Consulting and Development Company Inc.

    Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 200 δημοσιεύσεις και τέσσερα βιβλία.

    Το πρώτο "Χρυσό Μετάλλιο Γεωργίου Παπανικολάου" απονεμήθηκε στον Δόκτωρα Γεώργιο Κανέλλο, καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Κέντρου Dana Farber.

    [11] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Απολογήθηκε ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Νίκος Παπαναστασίου, που κατηγορείται για νέα αδικήματα σε σχέση με την υπόθεση της "17 Νοέμβρη".

    Οι συμπληρωματικές κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν τη δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου και συμμετοχή στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων το '84 κατά την οποία είχε δολοφονηθεί ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης.

    Ο Νίκος Παπαναστασίου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στις πράξεις που του αποδίδονται.

    [12] ΜΕ ΣΤΙΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΑΚΟΥ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    «Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, οι δε χείρες, χείρες Ησαύ». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, την απόφαση του υποψήφιου με τον συνδυασμό του νομάρχη Πειραιά, Αντώνη Βλαχάκο, να στηρίξει τον Γιάννη Τζαννετάκο στον β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής.

    Με τον στίχο αυτό από τη Γένεση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ουσιαστικά ότι οι δηλώσεις του κ. Βλαχάκου έγιναν καθ' υπαγόρευση, ενώ επανέλαβε παράλληλα τα περί προσπάθειας εξαγοράς στελεχών του συνδυασμού του.

    [13] ΒΟΛΕΣ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Με ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας καταφέρθηκε εναντίον του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το επίμαχο διαφημιστικό σποτ με το "Φιατάκι" και το τζιπ της LandRover του συνδυασμού "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα".

    "Θέλω να συγχαρώ το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για την ολομέτωπη επίθεση που πέτυχε στο διαφημιστικό σποτ του συνδυασμού του "Ελεύθερη αυτοδιοίκηση ώρα".

    Κινητοποίησε, σε μικρό χρονικό διάστημα, όλο το μηχανισμό και όλα τα Μέσα προπαγάνδας και, πράγματι, κατάφερε, όχι μόνον την προβολή του, αλλά και την ανάδειξη του διαφημιστικού αυτού, σε κεντρικό θέμα δημόσιου διαλόγου για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης", τόνισε ο κ. Σιούφας.

    "Εάν αυτό δεν δείχνει τη γενικότερη ανησυχία τους για τα αποτελέσματα του β΄ γύρου, εάν δεν δείχνει ότι έχασαν την ψυχραιμία τους, σίγουρα θυμίζει στον κόσμο ποιες είναι οι πρακτικές τους και ποιες οι μεθοδεύσεις τους. Αναδεικνύει την αγριότητα και τη βιαιότητα των επιθέσεών τους, προκαλεί τους πολίτες και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν", δήλωσε και πρόσθεσε:

    "Γι' αυτό είναι μάλλον καιρός να πούμε και κανένα "ευχαριστώ" στους προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους τους".

    [14] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΒΑΥΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Βαυαρία υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας Κρίστα Στιβενς.

    «Η Βαυαρία επιθυμεί να βοηθήσει τη Ρουμανία να γίνει το συντομότερο δυνατό μέλος της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ρουμάνο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη Βασίλε Πόυσκας που επισκέφθηκε την περιοχή.

    [15] Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Την απόφασή του να στηρίξει τον συνδυασμό του Γιάννη Τζαννετάκου στη διεκδίκηση της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς ανακοίνωσε ο υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Καρατζαφέρη Νομάρχης Πειραιά, Αντώνης Βλαχάκος,

    Ο κ. Βλαχάκος με ανακοίνωσή του στηρίζει ανοιχτά το συνδυασμό "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα" που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. τονίζοντας ότι "η εκλογική μάχη της Κυριακής είναι κρίσιμη και ότι "τεχνητά διλήμματα και αμφιβολίες δεν χωρούν".

    "Η ψήφος μας είναι πολιτική στάση και θέση. Δεκανίκια του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη δεν πρόκειται να γίνουμε", επισημαίνει στην ανακοίνωσή του στην οποία ωστόσο δεν κάνει αναφορά στον κ. Τζαννετάκο.

    [16] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Μυτιλήνη, 18 Οκτωβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Αλλα δύο πτώματα λαθρομεταναστών εντοπίστηκαν στη Λέσβο. Νωρίς το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής Λαγκάδα, εντόπισαν το πτώμα ενός μικρού αγοριού, ενώ λίγο αργότερα ψαράς ειδοποίησε το λιμεναρχείο Μυτιλήνης ότι εντόπισε το πτώμα ενός άντρα στο νησάκι Μπαρμπαλιά,

    Σημειώνεται ότι προχτές εντοπίστηκαν στη Λέσβο τα πτώματα άλλων έξι λαθρομεταναστών και η λιμενική αρχή Μυτιλήνης εκτιμά ότι οι οχτώ λαθρομετανάστες, πιθανόν μαζί με άλλους, επέβαιναν στην ίδια βάρκα που τους μετέφερε στα τουρκικά παράλια.

    [17] ΠΡΟΝΤΙ: "ΤΡΑΓΩΔΙΑ" Η ΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Δουβλίνο, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    "Τραγωδία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι το ενδεχόμενο μη επικύρωσης της συνθήκης της Νίκαιας στην Ιρλανδία εν αναμονή του νέου δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί το Σάβατο στη χώρα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Πρόντι εξέφρασε την ελπίδα η ψήφος των Ιρλανδών να είναι ευνοϊκή για τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Υπενθυμίζεται ότι το κρίσιμο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου ενώ αντίστοιχο που είχε γίνει το 2001 ήταν αρνητικό.

    «Όλη η Ευρώπη αναμένει τώρα τη δημοκρατική έκφραση του ιρλανδικού λαού. 14 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Νίκαιας. Πρέπει να επικυρωθεί και από τους "15". Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορεί να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 42% της ιρλανδικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της επικύρωσης έναντι του 29% που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο της διεύρυνσης της ΕΕ.

    [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Στουτγάρδη, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα η υπόθεση ομηρίας μαθητών και δασκάλων σε σχολείο της πόλης Βάιμπλινγκεν, βορειοανατολικά της Στουτγάρδης. Ανδρες της γερμανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

    Ο άγνωστος ένοπλος άφησε ελεύθερη την καθηγήτρια αλλά συνεχίζει να κρατάει ομήρους τους τέσσερις μαθητές, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Ο ένοπλος έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με αστυνομικούς και ζητά λύτρα 1 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

    Επίσης, αναφέρεται ότι ο ένοπλος είναι πρώην ή νυν μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου στο Βάιμπλινγκεν.

    [19] ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΤΑ 20% ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ, αποφάσισε σήμερα τη μείωση κατά 20% στα συμβόλαια όλων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τις επόμενες μέρες, καθώς τον λόγο τώρα έχει ο Πανελλήνιο Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

    «Αν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν δεχτεί, αποβάλλεται αυτομάτως από την ομάδα, ενώ δεν μπορεί να τον αποκτήσει καμία άλλη επαγγελματική ομάδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος.

    Από την άλλη ο πρόεδρος Αντώνης Αντωνιάδης έχει ήδη καλέσει Δ.Σ για την Δευτέρα όπου και θα καθοριστεί η στάση των ποδοσφαιριστών. «Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ερωτηθούν και να αποφασίσουν την αντίδρασή τους. Αλλά εμάς δεν μας έχει ενοχλήσει κανένας», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης που δεν απέρριψε την πρόθεση αρκετών ποδοσφαιριστών για συνεχιζόμενη αποχή.

    Παράλληλα το ΔΣ της ΕΠΑΕ αποφάσισε να παραχωρηθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων που έμειναν χωρίς τηλεοπτική στέγη σε εταιρία που θα αναλάβει την κεντρική διαχείρισή τους για τα επόμενα 5 χρόνια. Παράλληλα υπήρξε η πρόταση για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων από την επόμενη περίοδο. Οι 16 ομάδες της Α' και Β' Εθνικής ενδεχόμενα να γίνουν 14 ή 12 και η Γ' Εθνική να γίνει αμειβόμενη από επαγγελματική.

    Περισσότερα θέματα ωστόσο, όπως και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την Κύπρο, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Κληρίδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη ''πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη διεύρυνση'', μια απόφαση, η οποία, όπως είπε, ''πρέπει να είναι οριστική, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους, και χωρίς εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής''.

    "Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και βέβαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου", δήλωσε σημειώνοντας ότι σήμερα όλη η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι την εξεύρεση λύσης την εμποδίζει η αδιαλλαξία και η κακοπιστία της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας.

    "Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξεύρεση λύσης δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ενταξη που πρέπει να γίνει στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας την ερχόμενη άνοιξη.

    Στην Κοπεγχάγη πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση για τη διεύρυνση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής. Και, βεβαίως, θέλω να επαναλάβω, με μεγάλη έμφαση, ότι διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει", υπογράμμισε και επισήμανε ότι τις θέσεις αυτές είχε την ευκαιρία να επαναλάβει και στο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Λισαβόνα

    Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., πρέσβης Π. Μολυβιάτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθηγητής Γ. Βαληνάκης.

    [21] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά την τελετή εγκαινίων της στέγης γερόντων της ενορίας αγίου ευαγγελιστή Λουκά Πατησίων.

    Ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε ιδιαίτερα την προσφορά της εκκλησίας στους μετανάστες, «οι οποίοι έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες», τονίζοντας μάλιστα ότι «αυτοί οι αδελφοί μας θα αποτελέσουν μάρτυρες της ποιότητας του πολιτισμού των Ελλήνων». «Αν δεν υπήρχε η εκκλησία, ίσως γινόμασταν μάρτυρες μιας μεγαλύτερης κοινωνικής έκρηξης, καθώς ο άνθρωπος όταν πεινάει είναι ικανός για τα πάντα», ανέφερε.

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ο μακαριότατος ανέφερε ότι ο λόγος της εκκλησίας δεν είναι λόγος αυτού του κόσμου, καθώς η εκκλησία εκφράζει τον διαχρονικό Λόγο του Θεού. «Την ευθύνη να φέρουν πιο κοντά στον σημερινό άνθρωπο αυτό τον Λόγο, έχουν αναλάβει οι ιερείς», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος.

    Τέλος, ανέφερε, ότι «όλοι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί σε όσα παραλάβαμε από τους πατέρες μας, καθώς πολλές φορές πρέπει να στηριζόμαστε στο παρελθόν για να έχουμε παρόν και μέλλον».

    [22] ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ η πόλη μας», Γιάννης Δημαράς, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής, στις 12 το πρωί, στο Νέο Κόσμο, στο 748ο εκλογικό τμήμα.

    [23] ΣΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας την ημερομηνία διεξαγωγής των κληρώσεων για τον β` γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και τον γ` γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αυτή θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ θα ξεκινήσει στις 12.30 και του ΟΥΕΦΑ στις 13.30.

    Οι έξι αγώνες για τον δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν 26-27 Νοεμβρίου, 10-11 Δεκεμβρίου, 18-19, 25-26 Φεβρουαρίου, 11-12 και 18-19 Μαρτίου, ενώ οι συναντήσεις για τον τρίτο γύρο του ΟΥΕΦΑ είναι προγραμματισμένες για τις 28 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου.  

    [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΜΡΣΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ξένο σώμα για τον Ολυμπιακό αποτελεί πλέον ο Βέλικο Μρσιτς. Ο Κροάτης φόργουορντ που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα δεν ικανοποίησε τον προπονητή του Ολυμπιακού, Λευτέρη Σούμποτιτς και έτσι η διακοπή της συνεργασίας του θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο. Ετσι αυτή θα του κοινοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

    Η απόδοση του στον αγώνα με την Ούλκερ φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και δεν άργησε ο κ. Σούμποτιτς να πάρει την απόφασή του και να στείλει το μήνυμα του διαζυγίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 October 2002 - 18:13:36 UTC