Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [02] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ & ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ SOFTEX
  • [03] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ''ΒΖ''
  • [04] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [06] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΗΤΑΝ "ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΛΕΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΝ "ΛΟΥΛΑ" ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [09] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 Ν";
  • [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ
  • [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΣΕΖΕΡ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [13] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΠΟΛΟ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΠΟΟΣ
  • [15] Ο ΣΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΚΣΟ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [19] H N.Δ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [20] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
  • [21] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ 23ΧΡΟΝΟ
  • [22] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [23] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο Δ. ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ
  • [24] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

  • [01] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2002 (17:39 UTC+2)

    Η διεύρυνση της ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Βρετανός ομόλογος του Τόνι Μπλερ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, στη συνάντηση συζητήθηκαν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και την ΕΕ.

    Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και η προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Ο κ. Σημίτης επισήμανε στον κ. Μπλερ ότι οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν έλλειψη προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, με κεντρικό θέμα την ολοκλήρωση της διεύρυνσης. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στις 16 Απριλίου στην Αθήνα θα υπογραφεί η πράξη προσχώρησης των 10 νέων μελών της ΕΕ.

    Σε ότι αφορά τα ζητήματα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι βρέθηκαν τρόποι για να συμπέσουν οι απόψεις των δύο χωρών.

    Ο κ. Σημίτης έθεσε στον κ. Μπλερ και το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσει διάλογος προκειμένου μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να βρίσκονται στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Σημίτη το θέμα της κράτησης των Βρετανών που δικάστηκαν για κατασκοπία επειδή φωτογράφισαν στρατιωτικά αεροδρόμια. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να έχει θετική εξέλιξη.

    [02] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ & ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ SOFTEX

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (14:11 UTC+2)

    Κοινό μέτωπο για τη διασφάλιση της επιβίωσης του εργοστασίου της Softex στη Δράμα συγκροτούν η νομαρχία, οι δήμοι και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προτίθενται να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την εξαγορά της συγκεκριμένης μονάδας, ακόμη και αν χρειαστεί να διασταυρώσουν τα ξίφη με ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού χώρου.

    Με επιστολή που απέστειλε προχτές στην ιδιοκτήτρια εταιρία, η οποία κοινοποιήθηκε ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, η κοινοπραξία των ενδιαφερόμενων φορέων γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αναλάβει το συγκεκριμένο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, αλλά και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο λιμάνι της Καβάλας.

    Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Δράμας, Κώστας Ευμοιρίδης, η κοινοπραξία είναι πανέτοιμη να καταθέσει την προσφορά της, εφόσον δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις, δεδομένου ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε δεν ήταν και τόσο καθαρή".

    Αν και ο φάκελος που θα στοιχειοθετήσει την προσφορά της κοινοπραξίας στο οικονομικό και τεχνικό πεδίο είναι ήδη έτοιμος, ωστόσο κ.Ευμοιρίδης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά το ύψος της οικονομικής προσφοράς, που προτίθεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κοινοπραξία.

    Ερωτηθείς πάντως, σχετικά με το από πού θα προέλθουν τα απαιτούμενα κονδύλια, απάντησε στο ΜΠΕ ότι έχει διερευνηθεί και υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης, ενώ είναι διαθέσιμα και ίδια κεφάλαια.

    Εξάλλου, εφόσον η κοινοπραξία λάβει τις διευκρινίσεις που ζητάει και αποφασίσει να προωθήσει το εγχείρημα της διεκδίκησης, τότε θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί και "τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για το νομό Δράμας", σύμφωνα πάντα με τον κ.Ευμοιρίδη (σ.σ: στις 30 του περασμένου Ιουλίου η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει μέτρα κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων στους νομούς Δράμας και Καβάλας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ενίσχυσης του κόστους εργασίας από 4% σε 12%, την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη τυχόν απολυόμενων και την επιχορήγηση νέων θέσεων εργασίας).

    Τέλος, ο κ.Ευμοιρίδης διευκρίνισε ότι απώτερος -και μοναδικός- στόχος της κίνησης αυτής είναι να διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Softex, αφού η εξαγορά της μονάδας φαίνεται πλέον να προβάλει σαν το τελευταίο φάρμακο για την επιβίωσή της. Υπενθυμίζεται ότι τα "σκαμπανεβάσματα" και οι παλινδρομήσεις στο θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου της Δράμας κρατούν τα τελευταία χρόνια σε αβεβαιότητα και απόγνωση εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους._

    Α.Γ

    [03] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ''ΒΖ''

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (13:52 UTC+2)

    Της Νικόλ Καζαντζίδου

    Στην εκτίμηση ότι το χημικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση εξουδετέρωσης τον Τσετσένων τρομοκρατών στο θέατρο της Μόσχας και το οποίο ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 110 ανθρώπων είναι η ουσία ΒΖ, προέβη ο ομότιμος καθηγητής στο χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μανουσάκης ο οποίος επισημαίνει ότι η ουσία ΒΖ είναι απαγορευμένη -όπως σχεδόν όλες- από τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά και βιολογικά όπλα.

    Ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «χημικός και βιολογικός πόλεμος», με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, www.mpa.gr, τόνισε ότι η χρήση της ουσίας ΒΖ είναι η πιο πιθανή σύμφωνα με τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα άτομα και το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε.

    «Το αέριο αυτό δεν είναι θανατηφόρο και μπορεί να ψεκαστεί από αεροπλάνο ή όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσα σε αίθουσα. Προκαλεί απώλεια μνήμης και παράλυση του κεντρικού και περιφερειακού συστήματος, βγάζοντας προσωρινά τον αντίπαλο εκτός μάχης», υπογραμμίζει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι μετά την επίδραση του αερίου δεν έχει προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη στο άτομο.

    «Αν επρόκειτο για αέριο νεύρων, όπως αρχικώς αναφέρθηκε για το Σαρίν, δεν θα υπήρχε κανένας επιζών», συμπληρώνει ο καθηγητής και προσθέτει ότι πρόκειται για μία ουσία που ανήκει στις ψυχοσωματικές ουσίες.

    Αναφερόμενος στην ιστορία των χημικών όπλων ο κ. Μανουσάκης, εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υπήρξε ένας «οργασμός» στην παρασκευή χημικών και βιολογικών όπλων αλλά η διεθνής κατακραυγή εν καιρώ ειρήνης οδήγησε στην παραγωγή χημικών όπλων μη θανατηφόρων, που θα εξουδετέρωναν προσωρινά τον αντίπαλο. Ωστόσο, οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς, με πρώτη αυτή της Γενεύης το 1925, απαγορεύουν τη χρήση οποιουδήποτε χημικού όπλου.

    Στα ερωτήματα που γεννούν οι δεκάδες θάνατοι που προκλήθηκαν από ένα μη θανατηφόρο αέριο, ο κ. Μανουσάκης δίνει τη δική του απάντηση, εξηγώντας ότι οι δόσεις που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές αρχές ήταν πιθανώς μεγαλύτερες από τα ανεκτό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι. «Οι αρχές χρησιμοποίησαν ενδεχομένως τη συγκεκριμένη ουσία και όχι κάποιο αέριο νεύρων, γιατί δεν ήθελαν να σκοτωθούν αθώοι πολίτες. Όπως εύλογα όμως κανείς συμπεραίνει, έριξαν μεγαλύτερη ποσότητα, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο και δυστυχώς υπήρξαν απώλειες», επισημαίνει ο καθηγητής.

    Σχολιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο θέατρο της Μόσχας είχε ως βάση το όπιο, ο κ. Μανουσάκης αναφέρει ότι "όπως και το LSD που είχε παρασκευαστεί αρχικά, έτσι και η συγκεκριμένη ουσία είχε ως βάση ορισμένες τοξίνες, όταν παράχθηκε για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς επιστήμονες αλλά οι Ρώσοι όντας πιο προχωρημένοι, είναι πολύ πιθανό να την έχουν παρασκευάσει συνθετικά", προσθέτει ο καθηγητής.

    [04] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (14:27 UTC+2)

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας τόνισε: «Οι προχθεσινές πράξεις βίας στη Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλό και βαρύ έγκλημα. Έγκλημα κατά του αθλήματος, έγκλημα κατά της ίδιας της ομάδας που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν οι δράστες και έγκλημα κατά της πόλης που εμφανίζεται αφιλόξενη και βίαιη. Η πολιτεία έχει μία και μόνη θέση: την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου που είναι δρακόντειος ως προς την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση.

    Οι ίδιες δε οι ομάδες, στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ, και ως ΠΑΕ και ως ερασιτεχνικά σωματεία, πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας με τον εντοπισμό, την καταγραφή και τον αποκλεισμό των λίγων αυτών ατόμων που δεν δικαιούνται να ονομάζονται φίλαθλοι και επικαλούνται απλώς διάφορα προσχήματα για να ασκήσουν ωμή και απροκάλυπτη βία.

    Με επιστολές μου προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία, εφιστώ την προσοχή στις διατάξεις του νέου νόμου 3057/2002 (ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ονομαστικά εισιτήρια, ειδικές διατάξεις για τους συνδέσμους, αυστηρές κύριες και παρεπόμενες ποινές, πειθαρχικές κυρώσεις κ.λπ.) η εφαρμογή των οποίων πρέπει να είναι άμεση.

    Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιώργος Λιάνης είναι απολύτως έτοιμος για όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου».

    [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Σόφια, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Συμφωνία για την Κοινή Αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της Βουλγαρίας στον τομέα της απασχόλησης υπέγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός Εργασίας Λιντία Σούλεβα και η Ελληνίδα επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Διαμαντοπούλου που επισκέφθηκε σήμερα τη χώρα.

    Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας η κα. Σούλεβα τόνισε ότι αυτή αποσκοπεί στο να εξετάσει την ανάπτυξη της υπάρχουσας αγοράς εργασίας στη χώρα και των σχετικών θεσμών και αποτελεί όρο της συνεργασίας με την ΕΕ πριν από την ένταξη.

    Η συμφωνία περιγράφει την τωρινή κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την γενική κατάσταση της βουλγαρικής αγοράς εργασίας και την πορεία που ακολουθήθηκε για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων τους.

    Στο κείμενο τονίζεται το υψηλό ποσοστό μακροοικονομικής σταθερότητας και το ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης της αγοράς, το οποίο επιτρέπει καλύτερη διανομή ανθρώπινου δυναμικού. Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η βουλγαρική αγορά έχει ήδη αναγνωριστεί ως λειτουργική και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται συνήθως τα αποτελέσματα των μακροοικονομικών επιτευγμάτων όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με την κα Σούλεβα, οι συντάκτες της συμφωνίας χαιρετίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εφαρμογή πιο ενεργών πολιτικών απασχόλησης: όπως η υιοθέτηση της Πράξης Προώθησης Εργασίας το 2002, οι αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα ασφαλείας, η μεταρρύθμιση των οικονομικών μηχανισμών, η αλλαγή του καθεστώτος της Υπηρεσίας Εργασίας και η νέα προσέγγιση κοινωνικής βοήθειας για την ενθάρυνση της ανεύρεσης εργασίας.

    Η κα Διαμαντοπούλου με τη σειρά της τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας της Βουλγαρίας πρέπει να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δαπανηθούν άδικα χρήσιμα κεφάλαια.

    Σημειώνεται ότι το 2003 θα ιδρυθεί μία υπηρεσία που θα συνεργάζεται με το υπουργείο Εργασίας για την καλή διαχείρηση των χρημάτων που δίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Phare.

    [06] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΗΤΑΝ "ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΛΕΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Βελιγράδι, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Καταπέλτης εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε ως το «αφεντικό» μιας επιχείρησης εκδίωξης των μη Σέρβων από τμήματα της Κροατίας κατά τη διάρκεια του πολέμου (1991-'92), ήταν στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πρώην μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Γιουγκοσλαβίας (KOS).

    Σύμφωνα με την κατάθεση του Σλόμπονταν Λαζάρεβιτς, όλοι όσοι ήθελαν να αναφερθούν στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον αποκαλούσαν «το αφεντικό», ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Σερβίας ήταν γνωστός ως «πατερούλης».

    Ο Λαζάρεβιτς υποστήριξε, επίσης, ότι το Βελιγράδι χρηματοδοτούσε, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ομάδες Σέρβων της Κροατίας που είχαν ως στόχο τη δημιουργία της αποκαλούμενης Δημοκρατίας των Σέρβων της Κράινα.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορεί τον πρώην ισχυρό άνδρα της Γιουγκοσλαβίας ότι ήταν επικεφαλής μιας επιχείρησης για την εκδίωξη των μη σερβικής καταγωγής πολιτών από το ένα τρίτο της Κροατίας, που είχε ως βάση την υποστήριξη σέρβων ανταρτών από αμφισβητούμενες περιοχές όπως ήταν η Κράινα, μετά από την ανεξαρτησία της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβία το 1991. «Όλες οι προμήθειες και η χρηματοδότηση προέρχονταν από τη Γιουγκοσλαβία» υποστήριξε ο Λαζάρεβιτς, καταθέτοντας στη μεγαλύτερη δίκη στην Ευρώπη για εγκλήματα πολέμου, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Το πρώην μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Γιουγκοσλαβίας υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ήταν αυτή που έδινε οδηγίες στους σέρβους αντάρτες της Κράινα αναφορικά με τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουν σε όλες τις ενδεχόμενες ειρηνευτικές συμφωνίες στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, συμβουλεύοντάς τους να φέρνουν συνεχώς εμπόδια. "Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας έπρεπε να πάει στον κ. Μιλόσεβιτς για οδηγίες" είπε χαρακτηριστικά ο Λαζάρεβιτς, ο οποίος ήταν παρών σε πολλούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος θα εξετάσει τον Λαζάρεβιτς αύριο, παρακολούθησε την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας ήρεμος, κρατώντας σημειώσεις.

    Σ.Π.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΝ "ΛΟΥΛΑ" ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» Ντα Σίλβα απέστειλε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα στο τηλεγράφημα της συγχαίρει όλες τις δυνάμεις για την σημαντική, όπως τη χαρακτηρίζει, νίκη του Ντα Σίλβα στις εκλογές, και επισημαίνει την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα για μια νέα λαϊκή προοδευτική και δημοκρατική πορεία της Βραζιλίας

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Τα όποια σχέδια για λύση του Κυπριακού τυχόν κατατεθούν ''θα κριθούν από το περιεχόμενό τους'', δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν ώστε ''ο ΓΓ των ΗΕ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μην θέσουν την πλευρά, η οποία δείχνει τόση καλή θέληση για πολλά χρόνια, στη γωνιά υπό μορφή τελεσιγράφου''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό

    στο αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, διατύπωσε τη θέση ''ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και ότι θα εργαστούν ώστε οι τοποθετήσεις οι οποίες πιθανόν να γίνονται και μέσα από πιθανό σχέδιο λύσης να μην ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή'' που θέτει η δική μας πλευρά.

    Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε πως με την ''κόκκινη γραμμή'' η ε/κ πλευρά εννοεί ''το θέμα της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ασφαλώς και τα θέματα που έχουν σχέση με το εδαφικό, την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 Ν";

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Νέα στοιχεία φέρεται να έχει στη διάθεσή του ο εφέτης ανακριτής και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για ένα τουλάχιστον άτομο για συμμετοχή στην "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε αποτύπωμα σε βιβλίο στη γιάφκα της οδού Πάτμου που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο των αδελφών Ξηρού.

    Οι πληροφορίες για νέες συλλήψεις δεν επιβεβαιώθηκαν από τις δικαστικές αρχές ή εισαγγελικές αρχές.

    [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Το μεγάλο παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής στην Α1 χάντμπολ θα γίνει στο γήπεδο «Δαϊς» μεταξύ του Δούκα και του Κιλκίς. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στο Φιλίππειο γυμναστήριο όπου ο Φίλιππος Βέροιας υποδέχεται τον ΒΑΟ.

    Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής είναι:

    18:00 Γήπεδο Πανελληνίου: Πανελλήνιος - Αθηναϊκός

    18:00 Φιλίππειο: Φίλιππος Βέροιας - ΒΑΟ

    18:30 Γήπεδο «Δαϊς»: ΑΣΕ Δούκα - ΓΑΣ Κιλκίς

    19:45 Γήπεδο Μετς: ΣΑΚΑ - Ιωνικός Ν.Φ.

    20:30 Γήπεδο Μίκρας: ΠΑΟΚ - Αρχέλαος.

    [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΣΕΖΕΡ

    Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ δέχθηκε να έχει σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ''έχει τη σημασία του ως χειρονομία''.

    "Ας μην το αναγάγουμε ως θέμα'', σημείωσε, ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σεζέρ "απλώς αντάλλαξαν ένα φιλοφρονητικό χαιρετισμό''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    «Ιδιαίτερα χρήσιμη» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση στην Κοπεγχάγη μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, σημειώνοντας πως ''έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη''.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο κ. Φολ, κατά την τακτική συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, στη χθεσινή συνάντηση η δανική Προεδρία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόϊγκεν, το Συμβούλιο δια του Υπατου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και οι ηγέτες των υποψηφίων χωρών, έκαναν έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ξεχωρίζουν δύο ντέρμπι στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών. Στο κολυμβητήριο του Πειραιά ο Ολυμπιακός θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Εθνικό, ενώ στο Εθνικό κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με στόχο να πετύχουν τη πρώτη τους νίκη.

    Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής είναι:

    Κολ. Αγίου Κοσμά 18.00 Παναθηναϊκός - Χίος (Μεγασθένης - Σταυρίδης)

    Κολ. Πειραιά 20.00 Ολυμπιακός - Εθνικός (Σταυρόπουλος - Μεγασθένης)

    Κολ. Εθνικό Θεσ/νικης 20.00 ΠΑΟΚ - Ηρακλής (Βασιλείου - Μοίραλης)

    Κολ. Χανίων 20.00 Χανιά - Πάτρα (Ελευθεριάδης - Καβρέντζος)

    Κολ. Ν. Σμύρνης 20.00 Πανιώνιος - Βουλιαγμένη (Δαμιανάκης - Κωνσταντινίδης)

    Κολ. Π. Φαλήρου 20.30 Π. Φάληρο - Γλυφάδα (Σταυρίδης - Κουρέτας).

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΠΟΟΣ

    Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό μέχρι το Δεκέμβριο, τόνισε σήμερα ο Εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Ζακ Πόος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ''θα δούμε την επανένωση του νησιού, βασισμένη σε ένα σχέδιο λύσης που θα καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ'' .

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντησή του, στη Λευκωσία, με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Πόος επισήμανε ότι η πορεία για τη διεύρυνση της ΕΕ βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και ότι η απόφαση για αυτήν θα παρθεί στην Κοπεγχάγη.

    Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ομήρου, αφού σημείωσε ότι με τον κ. Ποος αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην ''τελική πορεία'' της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε πως στην Κοπεγχάγη η Κύπρος ''θα είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες που θα διευρύνουν και θα εμπλουτίσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    ''Αυτή την ιστορική ώρα, η Κύπρος δηλώνει παρούσα στο ιστορικό της ραντεβού'', επισήμανε ο κ. Ομήρου, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Πόος για την ''άκρως σημαντική και απόλυτα θετική'' συμβολή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Ο ΣΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο ΣΕΤΕ συμμετέχει και φέτος στην Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από 31.10.02 έως 03.11.02 ( περίπτερο 13, stand 37 ). Ειδικά για τη φετινή διοργάνωση, ο ΣΕΤΕ φιλοξενεί στο περίπτερό του το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization Business Council - WTOBC).

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, ο ΣΕΤΕ διοργανώνει επίσημο δείπνο με προσκεκλημένους ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Francesco Frangialli. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν υπουργοί Τουρισμού και Πρόεδροι Εθνικών Τουριστικών Οργανισμών από την Κύπρο, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, το Καζακστάν, τη Γιουγκοσλαβία, οι Πρέσβεις της Κίνας και της Ρουμανίας, καθώς και αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

    Επίσης, με την ευκαιρία της 18ης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2002, ο ΣΕΤΕ ανακοινώνει τις επιχειρήσεις που έγιναν Μέλη του μέσα στο 2002:

    - ΗΛΣΤΑ ΑΕ -ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    - THEFA AE - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΛΟΧΑΔΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    - ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ ΑΕ - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    - ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ CANDIA - Ν. ΜΑΛΛΙΑΣ ΑΕ

    - HELLENIC SUN EDITIONS

    - A1 YACHTING TRADE CONSORTIUM SA

    - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: PILIO HOLIDAY CLUB, CORFU RESIDENCE, CRETA RESIDENCE)

    - ΙΩΝΙΑ ΑΒΕΕ

    - EUROSTAR ATEBE / TRAVEL PLAN

    - CAPSIS HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    - CARTECO AE - Π. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΑΒΕΕ

    - PALMIER AE

    - HOTTEX ΕΠΕ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

    - "ΡΟΔΟΣ ΕΞΠΡΕΣ" ΤΑΞΕΙΔΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΕ

    - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΟΔΟΥ (ΔΕΤΑΠ)

    - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ SOFITEL ATHENS AIRPORT

    - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ KONTOKALI BAY

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΚΣΟ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Είναι απαραίτητο το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να λάβει ορισμένα μέτρα δεδομένου του ''πραγματικού κινδύνου να καταστεί η τ/κ κοινότητα μειονότητα στην ίδια της την περιοχή'', λόγω των Τούρκων εποίκων, υπογράμμισε σήμερα ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του εποικισμού της κατεχόμενης Κύπρου, Φιλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσο.

    Ο κ. Λάκσο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μετά την οποία δήλωσε πως δεν του επετράπη να μεταβεί στα κατεχόμενα. Οπως ανέφερε παρά τις δυσκολίες θα συντάξει και θα ολοκληρώσει την έκθεσή του, η οποία θα είναι έτοιμη για υποβολή στην ΚΣΣΕ στη σύνοδο της ερχόμενης άνοιξης.

    ''Μπορώ να πω ήδη από τώρα ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να καταστεί η τ/κ κοινότητα μειονότητα στην ίδια της την περιοχή για αυτό και είναι απαραίτητο, όπως το ΣτΕ λάβει ορισμένα μέτρα'', είπε ο κ. Λάκσο.

    Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά είπε ότι στην έκθεσή του θα προτείνει το μέτρο της απογραφής του πληθυσμού. Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα συμπεράσματα της εκθέσεώς του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί όπως είπε, η έκθεση του κ. Λάκσο είναι πολύ αντικειμενική.

    ''Η έκθεση λεει τα πράγματα με το όνομά τους σε ότι αφορά τον εποικισμό, την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της κατεχόμενης περιοχής, σε ότι αφορά την παρουσία των Τ/Κ οι οποίοι μειώνονται ολοένα και την παρουσία των εποίκων οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ανοιχτό αφήνει η Άγκυρα το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποια ρύθμιση όσον αφορά στο θέμα της χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, από τα κράτη που θα ενταχθούν τώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αντιδρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη «στο θέμα της αυτόματης χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ από τον "ελληνοκυπριακό τομέα"», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «μπορεί να εξευρεθεί φόρμουλα με την οποία δεν θα επωφελούνται αυτομάτως από τις δυνατότητες της Συμμαχίας οι χώρες οι οποίες θα γίνουν τώρα μέλη της ΕΕ και δεν είναι χώρες του ΝΑΤΟ».

    [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Άμστερνταμ, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση της Κοπεγχάγης κατά την οποία οι αρχηγοί των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών έτυχαν ενημέρωσης από την δανική Προεδρία για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών ''πήγε εξαιρετικά καλά''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο Αμστερνταμ, όπου στάθμευσε, καθοδόν προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση οι υποψήφιες χώρες ενημερώθηκαν για τις διάφορες αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Καμιά από αυτές τις αποφάσεις δεν επηρεάζει το Κυπριακό και την πορεία μας προς την Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν σχολίασε το θέμα αν υπάρχει λύση ή αν δεν υπάρχει λύση'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι θα της δοθεί ένας ''οδικός χάρτης'' (''road map'') και όταν θα εκπληρώσει αυτά που λέει ο χάρτης τότε θα της καθορίσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς για τη συνομιλία που είχε στην Κοπεγχάγη με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νεζτέντ Σεζέρ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις κυρίως αναφορικά με την καθυστέρηση στις συνομιλίες λόγω της ασθένειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Τούρκος Πρόεδρος τον ρώτησε αν ξεκίνησε η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    ''Του είπα ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Εχουμε δώσει τα ονόματα των μελών των δύο επιτροπών. Ακόμη δεν έχουμε πάρει πληροφόρηση αν από τουρκικής πλευράς έδωσαν ονόματα. Ηξερα ότι προτού φύγω δεν είχαν δώσει ονόματα λόγω της ασθένειας του κ. Ντενκτάς. Ο κ. Σεζέρ ήταν πολύ φιλικός'', ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε ερώτηση αν εκφράστηκε από πλευράς του κ. Σεζέρ οτιδήποτε για τις συνομιλίες και τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: ''ασφαλώς όχι. Δεν είμεθα και μόνοι. Υπήρχαν και άλλοι και δεν ήταν και ο κατάλληλος χώρος για να πει απόψεις πως θα λυθεί το Κυπριακό''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] H N.Δ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

    Aθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιχειρείται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και η ρύθμιση λοιπών θεμάτων για την εκτέλεση του Ολυμπιακού έργου της Μαραθώνιας διαδρομής κατήγγειλε σήμερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, Νίκος Λέγκας, κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο κ. Λέγκας χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη νομοθετική ενέργεια της κυβέρνησης ως έκφραση πρόκλησης και υποκρισίας που έχει ως στόχο την κάλυψη ευθυνών για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν αλλά και τη νομιμοποίηση παράνομων συμβάσεων που παρεκκλίνουν από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία περί δημοσίων έργων.

    Παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για μια ακραία νομοθετική διαδικασία, η οποία προβάλλει και αναδεικνύει την ακραία ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και ανατρέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται στη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.

    «Σήμερα με την εν λόγω πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο καθόσον παρέκαμψε τη Βουλή υποβαθμίζοντας το κύρος του Κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας παράλληλα το έλλειμμα δημοκρατικής διαβούλευσης που τη διατρέχει, αρνήθηκε ακόμη και την ενημέρωση της Βουλής καθόσον σήμερα συζητάμε για τετελεσμένα, προχώρησε σε μια πρωτοφανή απαξίωση των θεσμών, σε ένα χωρίς όριο πολιτικό κατήφορο που σηματοδοτεί και αναδεικνύει την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, κατήργησε με τον πλέον επίσημο τρόπο το συμμετοχικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενός έργου αναφοράς για την Ολυμπιάδα του 2004 και τέλος επέλεξε να ακυρώσει τις δυνατότητες της Βουλής να ασκήσει τις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητές της», πρόσθεσε ο κ. Λέγκας.

    [20] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Αντιγραφή του έργου και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τις πολύτεκνες οικογένειες ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας.

    Σε δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για περιορισμό της χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθιέρωσε, για πρώτη φορά, την περίοδο 1990-1993, το θεσμό του επιδόματος για το τρίτο παιδί, τα πολυτεκνικά επιδόματα και την ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα, τόσο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όσο και για να δείξει την ευγνωμοσύνη και τη στοργή της Πολιτείας στην Ελληνίδα πολύτεκνη μητέρα.

    «Αυτά που τώρα επικαλείται ο Πρωθυπουργός, αποτελούν έργο και θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που ο ίδιος αναγκάστηκε να υιοθετήσει μετά από συστηματική πίεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μετά από αποφάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας, τις οποίες η κυβέρνησή του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρνείτο να εφαρμόσει, περιφρονώντας και την έννομη τάξη και τις πολύτεκνες οικογένειες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τονίζει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξάνεται μόνο κατά το ποσοστό της εισροής οικονομικών προσφύγων, υπάρχει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, μια στις τρεις οικογένειες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, ένας στους τρεις νέους που κυκλοφορούν δίπλα μας είναι άνεργος ενώ πληρώνουμε τρεις φορές περισσότερα απ' ό,τι οι Ευρωπαίοι για τη μόρφωση των παιδιών μας και δύο φορές περισσότερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτά ακριβώς, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αποκαλύπτουν σε ποια δυσμενή θέση βρίσκονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και ακόμη περισσότερο οι πολύτεκνες οικογένειες. Είναι στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής που επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου ο Πρωθυπουργός διατείνεται ότι ακολουθεί συστηματική πολιτική», προσθέτει.

    [21] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ 23ΧΡΟΝΟ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ειδικού ανακριτή και εισαγγελέα ο ανθυπαστυνόμος Θεόδωρος Κατσάς που την περασμένη βδομάδα πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο Αναστάσιο Λημούρα, στη Γλυφάδα.

    Ο νεαρός, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, είχε αποπειραθεί να κλέψει τσάντα από αυτοκίνητο. Ο ανθυπαστυνόμος τον καταδίωξε και στην πλατεία της Γλυφάδας ο 23χρονος πέταξε πέτρα βάρους 8 κιλών στο αυτοκίνητο του αστυνομικού από την πλευρά του συνοδηγού.

    Ο ανθυπαστυνόμος τον πυροβόλησε βρισκόμενος, όπως υποστήριξε, σε νόμιμη άμυνα.

    [22] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Για αλλοπρόσαλλη πολιτική του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάνει λόγο ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης σε δήλωσή του για το θέμα της στελέχωσης και λειτουργίας του Αττικού νοσοκομείου. Ο κ. Κακλαμάνης κατηγορεί το υπουργείο ότι «έστησε» ένα σκηνικό «προαναγγελλόμενων αναβολών» με αποτέλεσμα να παρατείνεται διαρκώς η λειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου και η πλήρης ανάπτυξη όλων των μονάδων του.

    Παράλληλα τονίζει ότι ο σημερινός υπουργός δείχνει εδώ και 4 μήνες να μην μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα που δημιούργησε ο προκάτοχός του σχετικά με τη διευκρίνιση του χαρακτήρα και του πλαισίου λειτουργίας του νοσοκομείου (Πανεπιστημιακό ή ΕΣΥ), την ολοκλήρωση των παραδόσεων και παραλαβών των υπόλοιπων τμημάτων του έργου, τη στελέχωση του νοσοκομείου και την λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2003.

    «Η σοβαρότητα της ηγεσίας του ΥΥΠ και το πολιτικό κύρος του κ. Στεφανή έχουν, εκ των πραγμάτων, συνδεθεί με το πρόβλημα αυτό. Το διακύβευμα της υπόθεσης του Αττικού νοσοκομείου έχει πια ξεπεράσει τα όρια του ΕΣΥ και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της ''Κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης''», προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.

    [23] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο Δ. ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο 23χρονος Δημήτρης Ναστούλης, σε βάρος του οποίου εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί για την υπόθεση δολοφονίας του Βαγγέλη Πανολιάσκου.

    Ο Ναστούλης φέρεται να ομολόγησε και τη δολοφονία του Δημήτρη Μιχαηλίδη έξω από τον Ιππόδρομο στις 24 Μαίου του 2002, υπόθεση για την οποία αναμένεται να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Η προγραμματισμένη δίκη του στο αυτόφωρο για κατοχή όπλων, χρήση πλαστών εγγράφων και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών αναβλήθηκε.

    [24] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, μπορούν να είναι οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ, εξέφρασε ο Adrian Stoica, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών και Τεχνικός Επιτετραμμένος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).

    «Για κάθε νέα διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων περιμένεις να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Ελπίζω ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ, τόσο γιατί θα είναι οι πρώτοι της νέας χιλιετίας, όσο και για την πλούσια ιστορία και παράδοση της Ελλάδας. Είμαι πεπεισμένος πως το 2004 θα έχουμε μοναδικούς Αγώνες» τόνισε ο Adrian Stoica.

    Μαζί με τον Adrian Stoica την έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφτηκαν και οι Jackie K. Fie, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ενόργανης Γυμναστικής Γυναικών, Egle Abruzzini, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ρυθμικής Γυμναστικής και Horst Kunze, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Τραμπολίνο.

    Η αντιπροσωπεία της FIG συναντήθηκε με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, την Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού, Ελένη Μιχοπούλου, την Διευθύντρια Υπηρεσιών Αθλημάτων, Anita Spring, τους Διευθυντές Τομέα Αθλήματος, Ελένη Πολυχρονίδου και Αθανάσιο Βασιλειάδη, καθώς και στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία του Ολυμπιακού τουρνουά της Γυμναστικής.

    Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, των προπονητηρίων, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, των αθλητικών εκδόσεων, των αποτελεσμάτων, καθώς και για θέματα διαιτητών και κριτών.

    Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, οι αξιωματούχοι της FIG θα επισκεφτούν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, καθώς και το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 October 2002 - 19:13:42 UTC