Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΠΑΞΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟ
  • [04] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
  • [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙOΥ
  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΡΦΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΓΙΟΒΑΝΟΒΤΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ;
  • [09] Η ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΕ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ROMTELECOM
  • [12] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΛΟΣΚΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [13] Μ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: Η ΑΕΚ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • [14] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [15] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Η Α.
  • [16] Μ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: Η ΑΕΚ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • [17] ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [18] ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ
  • [19] ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ
  • [21] ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΡΑΜΑΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

  • [01] ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 1 Νοεμβρίου 2002 (18:00 UTC+2)

    Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στη νοτιοκεντρική Ιταλία σπέρνοντας τον πανικό στο χωριό Σαν Τζουλιάνο όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς.

    Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.

    Εν τω μεταξύ το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται πυρετωδώς με σκοπό τον απεγκλωβισμό των παιδιών από το νηπιαγωγείο όπου μέχρι στιγμής 26 παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά.

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Σε πολιτική συμφωνία για την ίση συμμετοχή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης προχώρησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας Κώστας Σημίτης και Συμεών Σαξκομπουργκότσκι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα. Οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν ακόμη τη σύναψη συμφωνιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τις αερομεταφορές.

    Η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση και των εμπορικών λεπτομερειών και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε πως στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων για τον πετρελαιαγωγό γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη διμερή συνεργασία."Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και οι διεθνείς συνθήκες όπως δείχνουν έχουν διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του" είπε ο κ. Σημίτης.

    Επίσης υπενθύμισε ότι υπάρχει μια συμφωνία στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σύμφωνα με την οποία διατίθενται στη Βουλγαρία περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ.

    Αναφερόμενος στο θέμα των διόδων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας σημείωσε πως προχωρεί με κάποιες καθυστερήσεις όμως υπήρξε συμφωνία η διάβαση Δράμας - Εξοχής - Γκότσε Ντέλτσεφ να είναι έτοιμη τον Ιούλιο του 2004 πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Παράλληλα επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως εκφράστηκε η κοινή θέληση Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής των Βαλκανίων μέσα από συνεργασία και διάλογο.

    Από την πλευρά του ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι εξέφρασε την πολιτική βούληση της βουλγαρικής πλευράς να προχωρήσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης λέγοντας: «τώρα ήρθε η στιγμή να προωθηθεί το μεγάλο έργο του πετρελαιαγωγού». O Βούλγαρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη δεν εθίγη το θέμα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

    Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του βούλγαρου ομολόγου του.

    [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΠΑΞΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟ ΣΑΕ"

    Γιοχάνεσμπουργκ, 1 Νοεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που επιτέλεσε ένα πολύ σημαντικό έργο στη διάρκεια της επτάχρονης παρουσίας του, εκπροσωπεί επάξια τον Ελληνισμό της Διασποράς, τόνισε απ' το Γιοχάνεσμπουργκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κηρύσσοντας το απόγευμα, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ελληνικής κοινότητας του Alberton, την έναρξη εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής.

    Παράλληλα όμως ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι το ΣΑΕ δεν εκπροσωπεί σήμερα ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των Απόδημων Ελλήνων, αποδίδοντας το γεγονός στην μικρή επιρροή που διαθέτουν μεταξύ των Ομογενών οι σύλλογοι που μετέχουν στο ΣΑΕ, ενώ είναι και πολλοί οι συμπατριώτες μας που παραμένουν αδιάφοροι στα κοινά. «Ίσως οι ευημερούντες Έλληνες αυτών των περιοχών να μην αισθάνονται την ανάγκη να μετέχουν θεωρώντας ότι είναι αυτάρκεις. Όμως σφάλουν» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και κάλεσε τα μέλη του ΣΑΕ και την οργανωμένη ομογένεια να ξεφύγουν από την περίοδο των συναισθηματισμών, της συγκινησιακής φόρτισης και του ενθουσιασμού, να θυμηθούν τους στόχους που έθεσε το ΣΑΕ κατά την ίδρυσή του και να βοηθήσουν όλοι τους Απόδημους Έλληνες στα προβλήματα και στα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Και οι Ομογενείς με τη σειρά τους, επισήμανε, πρέπει να συμπαρασταθούν στην πατρίδα Ελλάδα, στους υψηλούς στόχους που αυτή έχει θέσει.

    Νωρίτερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος που χοροστάτησε στον αγιασμό με τον οποίο άρχισε το Συνέδριο, υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επικρότησε από την πρώτη στιγμή την ίδρυση του ΣΑΕ, το οποίο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον απανταχού της γης Απόδημο Ελληνισμό.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για τις συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη Νότια Αφρική με κυβερνητικούς παράγοντες αυτής της χώρας αλλά και τις επαφές που είχαν οι εξήντα Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι συνόδευαν τον κ. Στεφανόπουλο με Νοτιοαφρικανούς αλλά και ομογενείς επιχειρηματίες. «Η βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του ΣΑΕ ήταν και θα παραμείνει πάρα πολύ μεγάλη. Με έμπρακτο τρόπο είμαστε παρόντες και λέμε ότι θα βοηθήσουμε αποτελεσματικά» κατέληξε.

    Με τη σειρά του ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ομογενών αλλά μικρές και διάσπαρτες κοινότητες. «Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ενισχύουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε ένα σύνολο προγραμμάτων» είπε οκ. Μαγκριώτης επισημαίνοντας ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και θέματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία της Νότιας Αφρικής, όπως για παράδειγμα η εγκληματικότητα και πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ευρω-ασιατικής συνεργασίας.

    Τους συνέδρους καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και συντονιστής Ασίας-Αφρικής, Βασίλης Μαγδαληνός, ενώ ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς ανέφερε ότι στα επτά χρόνια που υπάρχει το ΣΑΕ ο ίδιος έκανε πάνω από 5 εκατομμύρια μίλια μέσα στο αεροπλάνο, επισκεπτόμενος Ομογενείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ενώ ανέφερε με έμφαση πως το ΣΑΕ από δω και πέρα θα πρέπει να μιλάει με έργα, ένα από τα οποία όπως είπε, θα είναι το Εθνικό Ταμείο Ομογενών για να μην περιμένει το ΣΑΕ χρηματοδότηση μόνο από το ελληνικό κράτος. Τέλος ανέφερε την πρωτοβουλία του ΣΑΕ για τη δημιουργία πέντε εκκλησιών, δύο στη Γεωργία, μία στην Ίμβρο, μία στη Βουλγαρία και μία στην Αφρική.

    Το μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας που επικρατεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό μετέφεραν στο Συνέδριο τα δύο μέλη της, που παρακολουθούν τις εργασίες του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Ματζαπετάκης, και η βουλευτής της Ν.Δ. Παρθένα Φουντουκίδου.

    Το Συνέδριο συνεχίζεται με την εκλογή προεδρείου και επιτροπών καθώς και με την εισήγηση του αντιπροέδρου του ΣΑΕ και συντονιστή Ασίας-Αφρικής Βασίλη Μαγδαληνού.

    [04] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Άγκυρα, 1 Νοεμβρίου 2002 (14:21 UTC+2)

    Θα μπορέσει τελικά να διεκδικήσει νόμιμα τη πρωθυπουργία της Τουρκίας ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εξέδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος του. Στη συνεδρίαση που διήρκεσε 2,5 ώρες εξετάστηκε η υπόθεση της απαγόρευσης της λειτουργίας του ΑΚΡ και της λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ερντογάν και αποφασίστηκε να κριθεί η τύχη του ηγέτη του κόμματος αφού ακουστεί προηγουμένως η υπεράσπιση του ΑΚΡ.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς δήλωσε ότι η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ερντογάν θα ληφθεί αφού προηγουμένως κατατεθεί η υπεράσπιση του ΑΚΡ στο οποίο δόθηκε για αυτό το σκοπό προθεσμία 15 ημερών.

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Ερντογάν θα μπορέσει συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ με την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος και επομένως παύει να υπάρχει πρόβλημα ακύρωσης των εκλογών ή υποβολής ενστάσεων λόγω συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που είχαν ληφθεί ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές και η αναγραφή του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ θα δημιουργούσε πρόβλημα στις εκλογές καθώς ήταν πιθανόν να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στο σπίτι του τελευταίου στην επαρχία Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντηση των δυο αντρών που διήρκεσε 90 λεπτά στη διάρκεια της οποίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προτάθηκε η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νετανιάχου.

    Συγκεκριμένα ο Αριέλ Σαρόν ζήτησε από τον Νετανιάχου να συνεργασθεί με την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νετανιάχου ζήτησε από τον Σαρόν να ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση μεταξύ τους κάτι που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την Κυριακή.

    Δεν δόθηκαν ωστόσο στη δημοσιότητα πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο αντρών.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σαρόν με σκοπό να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα και τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Λικούντ από τον πρώην πρωθυπουργό και εσωκομματικό του αντίπαλο προτείνοντάς του το υπουργείο Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση των μελών του Εργατικού κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού το κόμμα του Σαρόν διαθέτει 55 από τις συνολικά 120 έδρες στην Κνεσέτ.

    Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Maariv ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα καθώς οι στόχοι της κυβέρνησης θα παραμείνουν οι ίδιοι: πόλεμος στην τρομοκρατία, αναβίωση πολιτικών διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας.

    Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Haaretz αναφέρει εξάλλου ότι το ενδεχόμενο αποδοχής εκ μέρους του Νετανιάχου του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι πολύ πιθανόν.

    [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙOΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική έναρξη των διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο συντονιστής του κύκλου σπουδών Ιστορίας Αρχαιολογίας Ν. Μουτσόπουλος.

    Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, έναν θεσμός 15 χρόνων, μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς της Ιατρικής - Βιολογίας, της Ιστορίας - Αρχαιολογίας, της Νομικής και Θεολογίας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν έναν έως και τέσσερις κύκλους μαθημάτων. Απαιτείται μόνο ένα δίωρο παρακολούθησης την εβδομάδα για κάθε τμήμα.

    Τα μαθήματα για το τμήμα της Θεολογίας θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) κάθε Τρίτη από τις 20:00 έως τις 22:00 και της Νομικής στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα κάθε Πέμπτη. Τα μαθήματα των άλλων δύο κλάδων θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα μαθήματα του κλάδου Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 19:00 έως τις 21:00 ενώ της Ιατρικής - Βιολογίας κάθε Τετάρτη από τις 20:00 έως τις 22:00.

    Οι εισηγητές των μαθημάτων είναι καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και επιστήμονες από κάθε κλάδο και παρουσιάζουν τα θέματα των μαθημάτων σε κατανοητή γλώσσα.

    Αναλυτικά στον κύκλο της Νομικής εξετάζονται χρήσιμα θέματα για τους σύγχρονους πολίτες, όπως το Δίκαιο και η Τρομοκρατία, η Διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η εναρμόνιση της πολιτικής δικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φορολογία των πολιτών, κ.ά.

    Στον Ιατρικό κύκλο παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για την πρόοδο της ιατρικής σε διάφορους τομείς όπως η ορθοπεδική χειρουργική, η ρύπανση του περιβάλλοντος από βαριά μέταλλα, η έννοια των μεταλλαγμένων τροφίμων, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος του AIDS.

    Στον κύκλο της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης παρουσιάζονται κυρίως θέματα για την ιστορία του Βυζαντίου και τέλος στον κλάδο της Θεολογίας τα θέματα που αναλύονται δεν είναι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΡΦΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ορφανά παιδιά από την πρώην Γιουγκοσλαβία θα φιλοξενηθούν σε Ελληνικές οικογένειες κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

    Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης που γνωστοποίησε ότι τα παιδιά θα ταξιδέψουν με λεωφορεία και η περίοδος φιλοξενίας τους ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 20 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου 2003.

    Οι υποχρεώσεις των οικογενειών που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά είναι η κάλυψη των εξόδων εισιτηρίων και όλων των εξόδων διαμονής των παιδιών κατά το χρόνο παραμονής τους στην Θεσσαλονίκη.

    [08] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΓΙΟΒΑΝΟΒΤΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ;

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη είχε χθες το βράδυ ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις φήμες για την πρόσληψη του Τάκη Λεμονή στον Ηρακλή. Ο κ. Σπανουδάκης δεν απάντησε. Μόνο του διεμήνυσε ότι ο μόνος αρμόδιος για να πάρει την τελική απόφαση είναι ο πρόεδρος της ομάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Ο Σέρβος τεχνικός ωστόσο γνωρίζει καλά ότι τα πιθανά σενάρια περί αντικατάστασής του θα διαρκέσουν μέχρι και μετά το παιχνίδι με το Αιγάλεω. Μετά είτε η ΠΑΕ Ηρακλής θα προσλάβει νέο προπονητή, είτε θα μείνει με τον ίδιο μέχρι το τέλος της σεζόν, δίνοντας ένα τέλος στην έντονη φημολογία που επικρατεί.

    Στο προσκήνιο για την πρόσληψη προπονητή στον Γηραιού μπήκε από σήμερα και το όνομα του Ιβιτσα Οσιμ, αφού κατά τα λεγόμενα αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Γιοβάνοβιτς αποτελεί και τυπικά παρελθόν από την ομάδα.

    Στον αγωνιστικό τομέα τραυματίας εξακολουθεί να είναι ο Μπαχράμης και έτσι δεν θα παίξει στο παιχνίδι με το Αιγάλεω. Αυτή μάλιστα θα είναι η μόνη απουσία της ομάδας στο Κυριακάτικο αυτό ματς. Η ομάδα θα κάνει αύριο το πρωί μια προπόνηση και στην συνέχεια θα ταξιδεύσει στην Αθήνα.

    [09] Η ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Η κεντρική των Βριλησσίων Μαρία Χατζηνικολάου (24 ετών, 1.91μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 5ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών στο βόλεϊ. Η Χατζηνικολάου, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Βριλήσσια 1-3, κέρδισε 16 πόντους, με 10/15 επιθέσεις (67% αποτελεσματικότητα), 1 άσο, 5 μπλοκ, ενώ είχε και 2 άμυνες.

    Οι κορυφαίες της 5ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Άλβες Ντο Σάντος (ΖΑΟΝ) 43, επίθεση: Μαρία Χατζηνικολάου (Βριλήσσια) 67%, υποδοχή: Ροδή Ορδουλίδου (Άρης) 84%, μπλοκ: Κρεμένα Τριφόνοβα (ΑΕΚ) 10, άσοι: Παυλίνα Γκένκοβα (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη) 5, άμυνες: Πηνελόπη Μπλάμη (ΖΑΟΝ) 26.

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ημερίδα με κύριο θέμα τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό το 2004 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 18ης Εκθεσης Τουρισμού Philoxenia, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, στην οποία αναπτύχθηκαν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ομιλητές της ήταν ο διευθυντής διαμονής και Φιλοξενίας του "Αθήνα 2004", Σπύρος Παππάς, ο πρόεδρος του κυπριακού οργανισμού τουρισμού, Χρήστος Πρέντζας και ο καθηγητής του Σέφελντ, Πίτερ Τέϊλορ.

    «Αν δημιουργήσουμε και τις ανάλογες αθλητικές υποδομές, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταπληκτικά», τόνισε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Με την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι φανερό ότι η χώρα μας θα βρίσκεται στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Η χώρας μας αποκτά μια χρυσή ευκαιρία για να αναβαθμίσει την τουριστική και γενικότερα την εικόνα στην διεθνή σκηνή».

    Αναφερόμενος στην τουριστική ζήτηση της Ελλάδας ο κ. Παππάς επισήμανε: «Οι πολλές χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες Ολυμπιάδες δίνουν την απάντηση από μόνη της. Η δυνατότητα του συνδυασμού του τουρισμού και των αγώνων θα είναι ένα ακόμη κίνητρο για την επιλογή για την επιλογή της Ελλάδας σαν τουριστικού προορισμού τη χρονιά εκείνη».

    Επίσης ο κ. Παππάς συμπλήρωσε: «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε στην Ελλάδα όλες τις ομάδες που σήμερα ξεχειμωνιάζουν στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτύξουμε υποδομές αθλητικές σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα'', είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του λεγόμενου αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως είπε, αν τελικώς συνδιοργανώσουμε με την Τουρκία και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2008, αυτό θα μας δώσει μια επιπλέον ευκαιρία ανάπτυξης αυτού του ειδικού τουρισμού αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης διμερών συνεργασιών και διαμόρφωσης κοινών τουριστικών πακέτων».

    Τελειώνοντας ο κ. Παππάς επισήμανε: «Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας και ο στόχος της επιτυχημένης προετοιμασίας και διοργάνωσης των αγώνων, είναι κοινός και μόνο με στενή, συνεχή και ειλικρινή συνεργασία θα τον πετύχουμε».

    Κ.Π.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΕ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την συμφωνία με το ρουμανικό υπουργείο Μεταφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Romtelecom, ανακοίνωσαν το απόγευμα ο ΟΤΕ και η ρουμανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζεται όμως το ακριβές ποσοστό που θα αποκτήσει ο ΟΤΕ.

    Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 243 εκατομμύρια δολάρια, που θα καταβληθούν από τον ΟΤΕ είτε σε μετρητά, είτε με την μετατροπή χρέους σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Romtelecom. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά περιορισμένου αριθμού μετοχών της Romtelecom από το ρουμανικό Δημόσιο.

    Ο ΟΤΕ κατέχει σήμερα το 35% της ρουμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών.

    [12] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Σ.ΜΠΕΡΛΟΣΚΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Συλλυπητήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τα θύματα του σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Τόσο εγώ, όσο και ο ελληνικός λαός είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία, που έπληξε τη φίλη χώρα Ιταλία. Αυτή την ώρα θέλω να εκφράσω σε σας και τις οικογένειες των θυμάτων τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια", αναφέρει ο κ. Καραμανλής στην επιστολή.

    "Να γνωρίζετε ότι οι Ελληνες, έχοντας και οι ίδιοι νωπές τις μνήμες αντιστοίχων καταστροφών, ενώνουν τις προσευχές τους με τις δικές σας, για την ανεύρεση επιζώντων, από το φονικό σεισμό", επισημαίνει.

    [13] Μ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: Η ΑΕΚ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Για το παιχνίδι με την ΑΕΚ μίλησε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός του

    ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. "Η ΑΕΚ έχει διατηρήσει το βασικό της κορμό. Εδώ και

    πολλά χρόνια είναι η ίδια ομάδα και αυτό αποτελεί το βασικό της όπλο",

    τόνισε σήμερα ο κ. Πρέλεβιτς και συνέχισε: "Οι αντίπαλοί μας έχουν ξεκινήσει λίγο

    άσχημα στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε. Η ΑΕΚ

    μπορεί από το δικό μας παιχνίδι να κάνει την αλλαγή και να παρουσιάσει μια

    πολύ καλή εμφάνιση. Είναι πιο έμπειρη ομάδα από τη δική μας. Εμείς πάντως θα

    προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το σε βάρος μας αποτέλεσμα".

    Ο προπονητής της ομάδας, Μπάνε Πρελεβιτς αναφέρθηκε και στο επεισόδιο που

    δημιουργήθηκε με τους παίκτες του την προηγούμενη εβδομάδα. "Κρούσματα

    απειθαρχίας υπάρχουν πάντα στις ομάδες. Η αντίδραση της διοίκησης, όμως,

    ήταν σωστή και έτσι δεν επηρεάστηκε η ομάδα. Θα κοιτάξουμε η ποινή του

    Χρήστου να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Πρέπει να τιμωρηθεί, όπως και ο

    καθένας που πέφτει σε παραπτώματα".

    Τέλος ο κ. Πρέλεβιτς αναφέρθηκε και στον Πρέντραγκ Μάτεριτς: "Η δουλειά του

    θα είναι να γεμίζει τα κενά. Να αλλάζει τον Βασιλειάδη, τον Μιλισάβλιεβιτς,

    τον Κόμματο. Είναι έμπειρος και ξέρει το ρόλο του", ολοκλήρωσε ο κ. Πρέλεβιτς.

    [14] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Κανονικά με την παρουσία οπαδών θα διεξαχθεί την Κυριακή το παιχνίδι του Αρη με την Ξάνθη. Και αυτό γιατί κανονικά σφραγίστηκαν τα εισιτήρια του αγώνα Άρη, αφού για άλλη μία φορά το διοικητικό συμβούλιο αναγκάστηκε να καταβάλλει στην εφορία 45.000 ευρώ.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Αρης αναφέρει: «Προς ενημέρωση των φιλάθλων,

    πληροφορούμε ότι ύστερα από προσπάθειες του Προέδρου καθώς και όλων των μελών της Διοίκησης της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ, επήλθε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε όσον αφορά στο σφράγισμα των εισιτηρίων του αγώνα μεταξύ της ομάδας μας και της SKODA Ξάνθης την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 στο γήπεδο Χαριλάου. Παρακαλούνται όλοι οι φίλαθλοι να προσέλθουν στο Χαριλάου και να ενισχύσουν τον αγώνα της ομάδας μας για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα».

    [15] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Η Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων για τις συνθήκες κράτησης της στις φυλακές Κορυδαλλού η κατηγορούμενη για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κατέθεσε παρόμοια προσφυγή πριν από λίγες μέρες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    [16] Μ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ: Η ΑΕΚ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Για το παιχνίδι με την ΑΕΚ μίλησε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. «Η ΑΕΚ έχει διατηρήσει το βασικό της κορμό. Εδώ και πολλά χρόνια είναι η ίδια ομάδα και αυτό αποτελεί το βασικό της όπλο», τόνισε ο κ. Πρέλεβιτς και συνέχισε: «Οι αντίπαλοί μας έχουν ξεκινήσει λίγο άσχημα στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε. Η ΑΕΚ μπορεί από το δικό μας παιχνίδι να κάνει την αλλαγή και να παρουσιάσει μια πολύ καλή εμφάνιση. Είναι πιο έμπειρη ομάδα από τη δική μας. Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το σε βάρος μας αποτέλεσμα».

    Ο προπονητής της ομάδας, Μπάνε Πρελεβιτς αναφέρθηκε και στο επεισόδιο που

    δημιουργήθηκε με τους παίκτες του την προηγούμενη εβδομάδα. «Κρούσματα απειθαρχίας υπάρχουν πάντα στις ομάδες. Η αντίδραση της διοίκησης, όμως, ήταν σωστή και έτσι δεν επηρεάστηκε η ομάδα. Θα κοιτάξουμε η ποινή του Χρήστου να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Πρέπει να τιμωρηθεί, όπως και ο καθένας που πέφτει σε παραπτώματα».

    Τέλος ο κ. Πρελεβιτς αναφέρθηκε και στον Πρέντραγκ Μάτεριτς: «Η δουλειά του θα είναι να γεμίζει τα κενά. Να αλλάζει τον Βασιλειάδη, τον Μιλισάβλιεβιτς, τον Κόμματο. Είναι έμπειρος και ξέρει το ρόλο του».

    [17] ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Ρώμη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Την εκκένωση του χωριού Σαν Τζουλιάνο της Απουλίας διέταξε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Ιταλίας Γκουίντο Μπερτολάσο μετά το νέο ισχυρό σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή.

    Στο χωριό επικράτησε πανικός καθώς ο νέος σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες.

    Εν τω μεταξύ το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται πυρετωδώς με σκοπό τον απεγκλωβισμό των μαθητών από το νηπιαγωγείο της περιοχής ενώ όσο περνάει ο χρόνος οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.

    Μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 30 νεκρούς από τους οποίους 26 παιδιά ηλικίας 6 έως 10 χρόνων.

    Πριν από λίγο τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν το πτώμα μίας από τις δασκάλες του νηπιαγωγείου ενώ τρεις ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σπίτια στα οποία διέμεναν κατέρρευσαν λόγω του σεισμού.

    Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής στην Ρώμη ανακοίνωσε ότι το δεύτερο σε διάστημα μόλις 24 ωρών χτύπημα του Εγκέλαδου 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 17:10 (ώρα Ελλάδος).

    [18] ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Βαριά ήταν η τιμωρία που επέβαλε πριν από λίγο ο αθλητικός δικαστής στον ΠΑΟΚ για το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό και με επεισόδια που σημειώθηκαν σε αυτό στο γήπεδο της Τούμπας.

    Ετσι ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και με 30.000 ευρώ. Τρεις αγωνιστικές για τον ξυλοδαρμό του κ. Παπαδάκου και δύο για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί του.

    Παράλληλα ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με 10.000 ευρώ.

    Τα παιχνίδια που θα κληθεί να δώσει κεκλεισμένων των θυρών είναι με την Προοδευτική, Ιωνικό, Παναχαϊκή, Αιγάλεω και ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει έφεση και ενδεχόμενα η ποινή να μειωθεί σε τέσσερις αγωνιστικές.

    [19] ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Την θλίψη του ελληνικού λαού για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στο μήνυμα που απέστειλε από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου βρίσκετα στον Ιταλό ομόλογο του Κάρλο Ανζέλιο Τσιάμπι.

    «Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη φίλη χώρα σας, προκαλώντας τον θάνατο τόσων θυμάτων, κυρίως παιδιών προξένησε στην Ελλάδα βαθύτατα αισθήματα οδύνης. Τις ώρες αυτές της θλίψης παρακαλώ κύριε πρόεδρε να δεχτείτε εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς την έκφραση της βαθείας συγκινήσεως και συμπαθείας προς τις οικογένειες των θυμάτων».

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Λιθουανίας και βουλευτή της Λιθουανικής Βουλής, αρμόδιο για την προώθηση των Λιθουανικών απόψεων όσον αφορά το θύλακα του Καλλίνινγκραντ, Γκεντίμινας Κιρκίλας συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Ο κ. Κιρκίλας εξέφρασε την ικανοποίηση της λιθουανικής πλευράς για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις συναφείς αποφάσεις του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής σχετικά με το Καλλίνινγκραντ και αναφέρθηκε στα όσα υπολείπονται να γίνουν ακόμη από Ρωσικής πλευράς και συγκεκριμένα στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας περί επανεισδοχής, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τη Ρωσική Βουλή της διμερούς συνοριακής συμφωνίας και στην υποχρέωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ιδρύσει πρόσθετα προξενεία.

    Επίσης, ο Λιθουανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ύπαρξη τεχνικής υποδομής προς υποστήριξη των νέων διαδικασιών διέλευσης από το Καλλίνινγκραντ προς τη Ρωσία (transit). Ο κ. Κιρκίλας συμφωνεί ότι η χώρα του πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίδειξη ευελιξίας και ελπίζει ότι θα συμφωνήσει σύντομα και η Ρωσική πλευρά.

    Από πλευράς του, ο κ. Γιαννίτσης συμφώνησε με τις εκτιμήσεις του Λιθουανού συνομιλητή του, αλλά υπενθύμισε ότι θα ήταν ευκταίο η τελική συμφωνία να έχει επέλθει πριν την 11η Νοεμβρίου 2002, οπότε θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας.

    Επίσης, ο κ. Γιαννίτσης ενημέρωσε τον κ. Κιρκίλας για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, δίνοντας κυρίως έμφαση στους κοινωνικούς στόχους που θα ήθελε να επιτύχει η Ελληνική Προεδρία, ιδιαίτερα στην Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [21] ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, χλωμός και υποβασταζόμενος από τη σύζυγο και το γιατρό του, βγήκε σήμερα το απόγευμα από το ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης όπου διαμένει για να μεταβεί στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

    Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντενκτάς βγαίνει από το ξενοδοχείο μετά τη δεύτερη εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί.

    Από τα αποτελέσματα των σημερινών εξετάσεων θα εξαρτηθεί πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος ως εκπρόσωπος της Πολιτείας μαζί με την ελληνική αποστολή που θα συμμετέχει στο επιχειρηματικό Forum "EU - CHINA - Partenariat 2002", που διοργανώνεται από τις 6 - 8 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.

    Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη επιχειρηματική αποστολή που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κίνα.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι με αφορμή το ταξίδι στην Κίνα ο κ. Λιακόπουλος διευκρίνισε ότι στο Forum θα συμμετέχουν 250 επιχειρήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μεταξύ των οποίων και 27 από την Ελλάδα - οι εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφές με εκπροσώπους 400 κινέζικων επιχειρήσεων.

    "Δεν πρόκειται για μια απλή έκθεση όπου οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τα περίπτερα που τους ενδιαφέρουν. Αντιθέτως, κάθε εκπρόσωπος ελληνικής επιχείρησης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους τουλάχιστον 8 κινέζικων επιχειρήσεων", υπογράμμισε ο κ. Λιακόπουλος.

    Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ακόμα ότι μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη χώρα μας, καθώς εισάγονται στην Ελλάδα περισσότερα προϊόντα από ότι εξάγονται στη Κίνα.

    "Στόχος είναι να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, όπως επίσης και να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα την πόλη της Θεσσαλονίκης κέντρο του κινέζικου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια", τόνισε.

    Παράλληλα, κατά την παραμονή του στην Κίνα, ο κ. Λιακόπουλος θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά του ο Μπάμπης Φιλαδαρλής, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ, που έχει αναλάβει την οργάνωση της ελληνικής αποστολής, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, που είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη.

    Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τελευταία 8 χρόνια έγιναν στην Κίνα 330.000 επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται σήμερα περίπου 33 εκατομμύρια εργαζόμενοι. "Και μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τις εξελίξεις στην κινέζικη αγορά", σημείωσε ο κ. Φιλαδαρλής.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ

    Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου θα αποβεί ''καταλύτης'' για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γερουσίας των Φιλιππινων Φράνκλιν Ντρίλον, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντρίλον εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ''πολύ θετικά'' σχόλια του Φιλιππινέζου επισήμου για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΡΑΜΑΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

    Βαγδάτη, 1 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι οι φίλοι του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υπερνικήσουν τα διαβολικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της χώρας Ταχά Γιασίν Ραμαντάν μιλώντας στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Εμπορίου που διεξάγεται στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος επισήμανε ότι η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την συμφωνία για την αποδοχή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο έδαφος της χώρας σε απάντηση στις επιθυμίες ορισμένων φιλικών κρατών να απομακρύνουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής και βρετανικής διπλωματίας περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ.

    «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτά τα κράτη θα ταχθούν τελικά στο πλευρό του Ιράκ και θα προβάλλουν αντίσταση σε οποιαδήποτε απόφαση που οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να περάσουν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος τόνισε ότι απώτερος σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ελέγξουν τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας και να τιμωρήσουν το Ιράκ για την συμπαράστασή του στον αγώνα των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 November 2002 - 19:13:56 UTC