Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ
  • [04] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΤΗΝ ΑΗΤΤΗΤΗ ΧΑΣΑΡΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ
  • [06] ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ
  • [08] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΤΕΛΙΟΥ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [10] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ
  • [11] ΠΓΔΜ: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [12] "ΕΠΙΒΙΩΣΕ" ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΡΟΝ
  • [13] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΗΘΟ ΥΠΕΞ
  • [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [16] Ο Α. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΡΑΛΛΥ ΤΡΟΟΔΟΣ
  • [17] OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [18] EΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [19] ΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-4/11/2002
  • [21] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [22] Ο Θ. ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΚΡΟΣΜΑΝ

  • [01] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 4 Νοεμβρίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας και μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών στη γειτονική χώρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο ηγέτης του ΑΚΡ θα επικεφθεί τη χώρα μας μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Σ.Π.

    [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (13:00 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων με οφέλη για ολόκληρη τη χώρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας το μεσημέρι το Κέντρο Προσομοίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, στα γραφεία του Οργανισμού «Αθήνα 2004».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι προϋπόθεση μιας επιτυχημένης διοργάνωσης, συνέστησε περισσότερη, σκληρότερη και γρηγορότερη δουλειά όμως τόνισε πως μπορούμε να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους θα είναι περήφανη. «Τίποτε δεν γίνεται αν δεν υπάρχουν από καιρό πριν καθαροί στόχοι, σταθερό πρόγραμμα, εντατική εργασία, μακροχρόνια προσπάθεια, προσήλωση και επαγγελματικότητα. Αυτή την Ελλάδα δημιουργούμε και αυτή η Ελλάδα με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα στοιχήματα» είπε ο κ. Σημίτης.

    Αναφερόμενος στο Κέντρο Προσομοίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων σημείωσε ότι δημιουργήθηκε από την οργανωτική επιτροπή για να έχουν έτσι τα στελέχη τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ειδικές συνθήκες διοργάνωσης, να εξετάσουν σε όλες τις φάσεις τους τα τεχνολογικά συστήματα, να διορθώσουν τυχόν σφάλματα, να βελτιώσουν τα προγράμματα, να εκπαιδεύσουν στελέχη που θα διαχειριστούν τα συστήματα στους χώρους των αθλητικών και μη εγκαταστάσεων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είπε ακόμη πως οι Ολυμπιακοί του 2004 δεν είναι μόνο αγώνες του αθλητισμού και του πολιτισμού αλλά και αγώνες της τεχνολογίας που έρχεται να υποστηρίξει τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων, το πρόγραμμα εισιτηρίων, την διοργάνωση των αγωνισμάτων, τη μετάδοση των αγώνων, τη διαπίστευση, τη φιλοξενία και πολλές άλλες δραστηριότητες.

    Μιλώντας αναλυτικά για το Κέντρο Προσομοίωσης η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου είπε ότι το σχετικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την διεύθυνση τεχνολογίας του «Αθήνα 2004» στο χρόνο ρεκόρ των 45 ημερών και εγκαταστάθηκε σε ένα χώρο χιλίων τετραγωνικών μέτρων.

    Με τη βοήθεια του προγράμματος από σήμερα αρχίζουν να γίνονται σε επιχειρησιακές συνθήκες παρόμοιες των πραγματικών, με βάση διαφορετικά σενάρια, δοκιμές σε συστήματα χρονομέτρησης αγώνων, έκδοσης αποτελεσμάτων και αναγραφής αποτελεσμάτων στους πίνακες, σε συστήματα πληροφόρησης των σχολιαστών μετάδοσης αγώνων και σε συστήματα εκτυπώσεων. Σκοπός είναι να διορθωθούν σφάλματα και να εκπαιδευτούν τα στελέχη ώστε η διοργάνωση των αγώνων να είναι τεχνικά άρτια.

    [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (16:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάνος Μπεγλίτης

    Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» που έκανε λόγο για ελληνική βραχονησίδα στην περιοχή της Καλύμνου η οποία πέρασε με τη ροή των χρόνων στην τουρκική κυριαρχία. Το δημοσίευμα ανέφερε πως πρόκειται για τη βραχονησίδα Ζούκα ή Τσούκα που βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές νοτιότερα από τα Ιμια και μεταξύ της Καλύμνου και της Ψερίμου.

    Ο κ. Μπεγλίτης σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει ότι τα θέματα τα οποία αφορούν στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιλυθεί βάσει των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών. Παράλληλα διευκρινίζει ότι το σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν στην πραγματικότητα στην νησίδα Ατσακί η οποία σύμφωνα με την Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 ανήκει στην Τουρκία όπως άλλωστε και ο ύφαλος με το όνομα Τσούκα που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα της πρώτης.

    Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά: «Τα θέματα τα οποία αφορούν στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν επιλυθεί βάσει των υφιστάμενων Διεθνών Συνθηκών. Η νησίδα στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος της Κυριακής» μετά από την έρευνα στην οποία προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στην πραγματικότητα η νησίδα Ατσακί (Atsaki) απέναντι από την Κάλυμνο. Η νησίδα αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιταλοτουρκική οριοθέτηση ως τουρκικό έδαφος για τον καθορισμό της μέσης γραμμής, ειδικότερα δε αποτελεί το σημείο 29 στο κείμενο της σχετικής Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας του 1932 σύμφωνα με το οποίο η μέση γραμμή ορίζεται «από τη μέση απόσταση μεταξύ του Ακρωτηρίου Καραψιλή στην Κάλυμνο και της νησίδας Atsaki στην Ανατολία». Πέραν αυτού, υπάρχει ύφαλος με το όνομα Τσούκα, νοτιοανατολικότερα της πρώτης στην αυτή περιοχή, η οποία επίσης αποτελεί τουρκικό έδαφος βάσει της ανωτέρω ιταλοτουρκικής οριοθέτησης που έγινε το 1932 σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης».

    [04] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Σχεδόν ομόφωνα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ αποφάσισε να κλείσει το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως το έθεσαν υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Την απόφαση ψήφισαν 110, ένας την καταψήφισε και 2 ψήφισαν "λευκό".

    Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάνθηκε ότι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει λόγος συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά:"Αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται πως θα χάσει τις επόμενες εκλογές, πρόβλημα του. Εμείς θα το υποχρεώσουμε να δώσει λόγο για την πολιτική του".

    Επισήμανε πως αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποδείξει εμπράκτως ότι το εννοεί όταν μιλάει για συνεργασία, πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ομως και πάλι η αλλαγή του εκλογικού νόμου από μόνη της δεν σημαίνει πως η συνεργασία θεωρείται δεδομένη. Κι αυτό, επειδή για τον ΣΥΝ το σημαντικό είναι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Ο στόχος του ΣΥΝ δεν είναι να πάρει υπουργεία, αλλά να επηρεάσει, αν είναι δυνατό, την πολιτική που ασκείται από τα αριστερά.

    Οι "επιθέσεις φιλίας", με τον τρόπο που έγιναν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους κόλπους του ΣΥΝ ο οποίος θεωρεί πως τα ζητήματα της συνεργασίας πρέπει να συζητούνται στα συντεταγμένα όργανα των δύο κομμάτων.

    [05] ΤΗΝ ΑΗΤΤΗΤΗ ΧΑΣΑΡΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Την Μπνέι Χασαρόν, αντιμετωπίζει αύριο στο Ισραήλ για το θεσμό του Τσάμπιονς Καπ ο Αρης. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή θέλει πάση θυσία τη νίκη για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης. «Το γεγονός ότι η Χασαρόν έχει μόνο νίκες δείχνει ότι είναι καλή ομάδα», τονίζει ο τεχνικός των κιτρίνων, κ. Αλεξανδρής.

    Το μοναδικό πρόβλημα του Βαγγέλη Αλεξανδρή για το αυριανό παιχνίδι είναι ο Μίροσλαβ Ραϊτσεβιτς. Ο ομογενής γκαρντ βρίσκεται κανονικά με την αποστολή της ομάδας στο Ισραήλ.

    «Με το που ήρθε στην ομάδα ο Βαγγέλης Αλεξανδρής άλλαξαν πολλά πράγματα. Ο Αρης αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο του. Προσωπικά με βοήθησε να βρω τον εαυτό μου και τον ευχαριστώ», τόνισε ο παίκτης του Αρη, Γιάννης Γκαγκαλούδης.

    [06] ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Μέχρι το διεθνές μίτινγκ του Μονακό (10-11 Ιουνίου), θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί τα όρια πρόκρισης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών στην κολύμβηση (Βαρκελώνη, 20-27 Ιουλίου), όπως αυτά καθορίστηκαν από την ΚΟΕ.

    Οι επιδόσεις των ορίων προσδιορίστηκαν μεταξύ της 16ης επίδοσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φουκουόκα (2001) και των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ (2000).

    Τα όρια είναι:

    Αγωνίσματα- Ανδρες- Γυναίκες

    50μ ελεύθερο- 22.80- 25.93

    100μ ελεύθερο- 50.08- 56.63

    200μ ελεύθερο- 1.50.16- 2.01.83

    400μ ελεύθερο -3.53.81- 4.15.25

    800μ ελεύθερο -8.02.63- 8.45.00

    1500μ ελεύθερο-15.28.00-16.45.60

    50μ ύπτιο- 26.20- 29.40

    100μ ύπτιο-56.33-1.03.58

    200μ ύπτιο- 2.01.61- 2.15.38

    50μ πεταλούδα- 24.35- 27.45

    100μ πεταλούδα -53.94-1.01.14

    200μ πεταλούδα- 2.00.54- 2.13.65

    50μ πρόσθιο -28.50- 32.50

    100μ πρόσθιο- 1.02.54- 1.11.14

    200μ πρόσθιο -2.17.09- 2.31.38

    200μ Μ.Ατομική -2.04.23- 2.18.80

    400μ Μ.Ατομική -4.23.56- 4.51.00

    4χ100μ ελεύθερο -3.22.00,-

    4χ200μ ελεύθερο -, 8.13.00

    4χ100μ Μ.Ομαδική -3.43.00 -4.12.00

    Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής είναι 16 κολυμβητές - τριες.

         Η επίτευξη των παραπάνω ορίων πρέπει να γίνει αποκλειστικά στις ακόλουθες διοργανώσεις:

    *Χειμερινοί κατηγοριών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), 21-23 Φεβρουαρίου

    *Χειμερινοί ανδρών - γυναικών (Αθήνα), 27 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου

    *Γκραν Πρι «Βενιζέλεια»(Χανιά), 3-4 Μαίου

    * «Νιόβεια» (Θεσσαλονίκη), 2-4 Μαίου

    * «Ακρόπολις»(Αθήνα), 16-18 Μαίου

    *Διεθνείς συναντήσεις και μίτινγκ μέχρι την προαναφερόμενες ημερομηνίες (10-11 Ιουνίου).

    Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετέχουν άνευ ορίων:

    *Οι κολυμβητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών στο Βερολίνο

    *Οι κολυμβητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων στο Λιντς της Αυστρίας

    *Οι κολυμβητές που μετείχαν σε τελικούς του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 25άρας πισίνας στη Μόσχα

    *Οι κολυμβητές που θα κατακτήσουν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Ριέσα της Γερμανίας (12-15 Δεκεμβρίου).

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Δύσκολη αποστολή θα έχει το Περιστέρι την Τετάρτη για τον Α` Ομιλο του Τσάμπιονς Καπ. Στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστική φιλοξενείται στην Ιερουσαλήμ από την Χάποελ.

    Εξάλλου αύριο αγωνίζονται για τον ίδιο θεσμό, αλλά σε άλλους ομίλους ο Πανιώνιος στο Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει τη Χάποελ (20.40), ο Αρης στο Ισραήλ κοντράρεται στη Μπνέι Χασαρόν (19.30), το Μαρούσι στο κλειστό του Αγίου Θωμά υποδέχεται την Κροάσια Σπλιτ (19.00), ενώ ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται στη Λουμπλιάνα από τη Σλόβαν (21.00).

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Α` Ομιλος

    Τετάρτη

    Γιάμπολγκας (Βουλγαρία) - Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)

    Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) - Περιστέρι

    Βοϊβοντίνα (Γιουγκοσλαβία) - Καρσίγιακα (Τουρκία)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγ): Περιστέρι 10, Καρσίγιακα 8, Χάποελ Ιερουσαλήμ

    8, Γιάμπολγκας 7, Ραμποτνίτσκι 6, Βοϊβοντίνα 6.

    Β` Ομιλος

    Τρίτη

    Χέμοφαρμ (Γιουγκοσλαβία) - ΡΤΤ Αγκυρας (Τουρκία)

    Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - Πανιώνιος

    Σλόμποντα Ντίτα (Βοσνία) - Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγ): ΡΤΤ Αγκυρας 10, Πανιώνιος 8, Χέμοφαρμ 8,

    Χάποελ Τελ Αβίβ 8, Λέφσκι Σόφιας 6, Σλόμποντα Ντίτα 5.

    Γ` Ομιλος

    Τρίτη

    Μπνέι Χασαρόν (Ισραήλ) - Αρης

    Μαρούσι - Κροάσια Σπλιτ (Κροατία)

    Ρεπό έχει ο Κεραυνός Λευκωσίας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγ): Μπνέι Χασαρόν 8, Μαρούσι 6, Κροάσια Σπλιτ

    6, Αρης 6, Κεραυνός Λευκωσίας 4.

    Δ` Ομιλος

    Τρίτη

    Ακαντέμικ (Βουλγαρία) - ΚΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Σλόβαν Λουμπλιάνας (Σλοβενία) - ΠΑΟΚ

    Σιρόκι (Βοσνία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγ): Ακαντέμικ Σόφιας 10, ΠΑΟΚ 8, Σιρόκι 8, Σλόβαν

    Λουμπλιάνας 7, ΚΚ Ζάγκρεμπ 6, ΑΠΟΕΛ 6.

    [08] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΤΕΛΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Απορρίφθηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο η αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Κώστας Τέλιος, επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Ο κ. Ζερβομπεάκος έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας του Κώστα Τέλιου μπορούν να αντιμετωπιστούν και μέσα στη φυλακή, ενώ αν βγει έξω υπάρχει περίπτωση να μην εμφανιστεί στη δίκη.

    Ο συνήγορος του κατηγορουμένου Κώστας Τέλιος σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Εφετών.

    Εξάλλου, ο θείος των αδερφών Ξηρού, Αργύρης Τσακαλίας, επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, τα τρία ανίψια του που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ερωτηθείς για την κλήση σε απολογία του Αυγουστίνου Ξηρού, ο κ. Τσακαλίας υπογράμμισε ότι ο ανιψιός του είναι άνθρωπος της εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να συμμετείχε στη «17 Νοέμβρη».

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή προς το νικητή των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία, πρόεδρο του Κόμματος της Ανάπτυξης και της Ευημερίας Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    Στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής προς τον κ. Ερντογάν αναφέρει:

    "Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη νίκη του Κόμματος της Ανάπτυξης και της Ευημερίας στις χθεσινές εκλογές.

    Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας αποφάσισε για την αλλαγή. Μια αλλαγή, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ευημερία για τον Τουρκικό λαό. Η δέσμευση που έχετε αναλάβει για καλή διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα υπόσχεται μια καινούργια εποχή για την Τουρκία, η οποία σκοπό έχει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής της προοπτικής.

    Η περίοδος που διανύουμε φέρνει νέες προκλήσεις, πολλές απ' αυτές απαιτούν συντονισμένες κινήσεις, κυρίως στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σταθερότητα και η ευημερία πρέπει να είναι η βασικοί στόχοι μιας ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας, βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καλής γειτονίας. Υπ' αυτό το πρίσμα, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει πρωταρχική σημασία.

    Πιστεύω ακράδαντα πως η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσδίδει μία ευοίωνη προοπτική για μία δίκαιη και βιώσιμη αν και πολύ καθυστερημένη λύση στο πρόβλημα των τελευταίων 28 ετών, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό σίγουρα θα εδραιώσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, σε μία περίοδο έντασης. Είναι ιστορική μας υποχρέωση απ' αυτή την περίοδο έντασης να περάσουμε σε μία εποχή ελπίδας.

    Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή που έχετε μπροστά σας, ώστε οι ελπίδες και οι προσδοκίες του Τουρκικού λαού για ένα καλύτερο και πιο γόνιμο μέλλον να υλοποιηθούν πλήρως".

    [10] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της δίωρης σύσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών δίωρης σύσκεψης τόνισε ότι έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συγχαρεί τον κ. Ερντογάν για τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι στη σύσκεψη τονίστηκε η ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας, να συνεχίσει την πολιτική προσέγγισης, καθώς και την προσπάθεια να υπάρξει και ένα άλμα, ένα νέο βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μεταφέρει όλα αυτά σε τηλεφωνική συνομιλία στον κ. Ερντογάν, να τονίσει τη διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας και ότι από την πλευρά του ο κ. Ερντογκάν απάντησε θα ήθελε να δει τη συνεργασία των δύο χωρών ακόμη πιο αποδοτική.

    Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Ερντογάν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει μια περιοδεία στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι ο κ. Σημίτης όχι μόνο τον ενεθάρρυνε, αλλά και τον προσκάλεσε να έρθει στην Αθήνα προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσουν αμέσως οι προετοιμασίες, τις επόμενες ημέρες, για την επίσκεψη του κ. Ερντογκάν στην Ελλάδα.

    Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Ερντογάν διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα και ο κ. Σημίτης τον συνεχάρη για τη χθεσινή νίκη του στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εν όψει της πιθανής κατάθεσης ενός σχεδίου λύσης από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    "Η Ελλάδα και η κυπριακή κυβέρνηση (πολλές κυβερνήσεις, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις) έχουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητήσει την ενεργό εμπλοκή του ΟΗΕ. Επιτέλους έχουμε πιστεύω- με τις κινήσεις που έχουμε κάνει, φέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα. Ενδιαφέρονται πια η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι, οι Αμερικανοί (σήμερα μίλησα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γκρόσμαν), όπως και εμείς οι Ελληνες για να βρεθεί πια μια λύση", υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι με το πλαίσιο λύσης πρέπει να συνάδουν δύο χαρακτηριστικά:

    Πρώτον, η λύση να κείται εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ

    Δεύτερον, το ότι αύριο η Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολύ βασικό να μπορεί να λειτουργεί κανονικά, όπως κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

    "Αν είναι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ενθέρμως θα υποστηρίξει αυτή την έκβαση", επισήμανε.

    "Εχουμε μια εποχή με σημαντικές εξελίξεις", είπε τονίζοντας ότι, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ισχύει η απόφαση του Ελσίνκι μια όντως πολύ σημαντική απόφαση- ότι δηλαδή δεν αποτελεί προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας είμαι σίγουρος γι' αυτό, τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, όσο και η Ελλάδα- για την επίλυση του Κυπριακού και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς για το θέμα της βραχονησίδας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που περνούμε να χειριζόμαστε τέτοια θέματα με σοβαρότητα και με προσοχή και να μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που απ' ό,τι διαφάνηκε δεν υπάρχουν".

    Τόνισε ότι μόλις διάβασε τα δημοσίευμα ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών να ψάξουν και να διαπιστώσουν ποια σχέση έχουν τα δημοσιεύματα με την πραγματικότητα.

    "Σήμερα Δευτέρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αναζήτησαν τα όποια ιστορικά, γεωγραφικά και υδρογραφικά δεδομένα. Μάλιστα, επ' αυτού του θέματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο στο οποίο διατυπώνονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες", τόνισε.

    Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι "η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στηρίζεται στο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και στις Διεθνείς Συνθήκες".

    "Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γίνει στη βάση της Συνθήκης της Λοζάννης, στη βάση ασφαλώς του Πρωτοκόλλου Ιταλίας Τουρκίας το 1932 και βεβαίως στη βάση της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Με αυτά τα δεδομένα και με όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και με τους πιο έγκυρους χάρτες που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι οι νησίδες αυτές είναι νησίδες που ανήκουν στην Τουρκία, ευρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας", είπε και πρόσθεσε:

    "Ως προς το ρεπορτάζ αυτό καθ' αυτό της εφημερίδας, πιστεύουμε ότι πρόκειται για παρανόηση ή για σύγχυση και κατά συνέπεια η απάντησή μας νομίζω πως ξεκαθαρίζει το όλο θέμα".

    Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών αν έγινε κάποια νύξη του κ. Ερντογάν για το Κυπριακό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι δεν

    δεν μπήκαν σε ουσιαστική συζήτηση πάνω στα θέματα αυτά, καθώς είναι και λίγο νωρίς. "Θα έχει την ευκαιρία ο κ. Ερντογάν να έρθει στην Αθήνα και θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Αλλά ο ίδιος έχει κάνει δηλώσεις πρόσφατα γύρω από το θέμα του Κυπριακού με έναν τρόπο που τουλάχιστον τονίζει την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος", τόνισε.

    [11] ΠΓΔΜ: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Σκόπια, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Η συγκρότηση επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ.

    Η επιτροπή αυτή θα καταρτίσει εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, θα ελέγχει τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των κρατικών αξιωματούχων και των υπεύθυνων των δημοσίων επιχειρήσεων.

    Θα καταρτίζει ετήσια έκθεση που θα την υποβάλλει στον πρόεδρο της χώρας, την Βουλή, την κυβέρνηση, καθώς και στο Ανώτατο Δικαστηριο.

    Η επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη και θα αποτελείται από εφτά μέλη, που θα διορίζονται από τη Βουλή. Στην επιτροπή προβλέπεται να συμμετάσχουν και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    [12] "ΕΠΙΒΙΩΣΕ" ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΡΟΝ

    Ιερουσαλήμ, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Η ισραηλινή κυβέρνηση "επιβίωσε" της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον της στο Κοινοβούλιο γεγονός που επιτρέπει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ) καταψήφισε τρεις προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της κυβέρνησης Σαρόν από το αριστερό κόμμα Μερέτζ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα.

    Η Κνεσέτ ψήφισε λίγα λεπτά μετά τη νέα επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κφαρ Σαμπά του κεντρικού Ισραήλ.

    [13] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας και θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    «Η Ελλάδα θα συνεργαστεί με ένα πολύ θετικό πνεύμα με την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Θα στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Τουρκίας, της ένταξης της στην ΕΕ, με την πεποίθηση ότι αυτό όχι μόνο θα είναι σε όφελος του τουρκικού λαού, αλλά θα είναι και σε όφελος της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και σχέσης», υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΗΘΟ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οτιδήποτε υποβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, θα είναι το "κατάλληλο", εξέφρασε σήμερα στη Λευκωσία η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεθ Τζόουνς, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Η κ. Τζόουνς επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Αρχισε στις 6 το πρωί ο 13ος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που διοργανώνουν από κοινού το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και ο Ομιλος Λαϊκής με τη στήριξη του Συγκροτήματος "Ο Φιλελεύθερος".

    Ο Ραδιομαραθώνιος θα διαρκέσει δύο ημέρες. Συνολικά έχουν στηθεί 58 περίπτερα σ΄όλη την Κύπρο, ενώ δώδεκα αυτοκίνητα-κουμπαράδες θα περάσουν από διάφορες περιοχές για εισφορές.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Ο Α. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΡΑΛΛΥ ΤΡΟΟΔΟΣ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    O Aνδρέας Περατικός είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά νικητής του Ράλλυ Τρόοδος που οργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (FIA) στα πλαίσια του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την διήμερη διάρκεια του αγώνα, που ήταν συνολικής απόστασης 702 χιλιομέτρων, ο Περατικός με συνοδηγό τον Νικήτα Σταυριανού και αυτοκίνητο Mitsubishi Lancer EVO VI, πέτυχε μια άνετη σχετικά νίκη με χρόνο 04:00:47.44.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό παρουσίασε ο υπεύθυνος του τομέα τουρισμού του κόμματος Αναστάσιος Λιάσκος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του με κλιμάκιο Βουλευτών του κόμματος στην έκθεση Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η χάραξη ενιαίας πολιτικής στον τουρισμό σε μακροχρόνια βάση, η τόνωση της ζήτησης με ειδικά σχεδιασμένη επικοινωνιακή πολιτική, η διείσδυση σε νέες αγορές, ο οργανωμένος επικοινωνιακός σχεδιασμός, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος, η βελτίωση και επιτάχυνση ολοκλήρωσης των γενικών και ειδικών υποδομών, η δημιουργία Αναπτυξιακού νόμου που θα προσελκύσει επενδύσεις, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, η εκπόνηση σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

    Ο κ. Λιάσκος επισήμανε ότι η σημερινή παρατεταμένη κρίση στον τουρισμό είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έλλειψης συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής για τον κλάδο και τόνισε πως οι συνέπειες είναι η συνεχής πτώση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η απουσία οργάνωσης και ανάδειξης των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, η μείωση του χρόνου τουριστικής εκμετάλλευσης και η αδυναμία διείσδυσης του προϊόντος σε νέες αγορές.

    [18] EΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Για έλλειψη επαρκών μονάδων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον νομό Κοζάνης κάνει λόγο η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί αν θα εγκατασταθεί στην περιοχή ένα πλήρες και σύγχρονο δίκτυο σταθμών μέτρησης των ρύπων και αν θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο με τις αρμοδιότητες και τα επίπεδα δράσης των φορέων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Η κ. Ξηροτύρη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή της είχε επισημάνει πως η έλλειψη επαρκών μονάδων μέτρησης της ρύπανσης έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την αδυναμία εξαγωγής αξιόπιστων συμπερασμάτων όσο και την αδυναμία λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Συγκεκριμένα για τον νομό Κοζάνης, όπου λειτουργούν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ που παράγουν το 78% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σημειώνει ότι λειτουργούν μόνο τρεις σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζουν προβλήματα συντήρησης και τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία έκδοσης δελτίων ενημέρωσης για τα επίπεδα ρύπανσης, όπως ορίζει σχετική κοινοτική οδηγία.

    [19] ΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Aθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση πέραν της 15ης Νοεμβρίου, την οποία ορίζει ο Νόμος ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης από όλες γενικά τις επιχειρήσεις των Καταστάσεων Προσωπικού και Ωρών εργασίας στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

    To υπουργείο καλεί τις επιχειρήσεις, για την απρόσκοπτη και ομαλή εξυπηρέτησή τους, να καταθέσουν τα παραπάνω έντυπα στις κατά τόπους αρμόδιες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε., έγκαιρα και όχι την τελευταία ημέρα. Υπενθυμίζεται πως η εκπρόθεσμη κατάθεση αποτελεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και επιφέρει κυρώσεις.

    Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κατατέθηκαν συνολικά 142.481 Καταστάσεις Προσωπικού ενώ μέχρι την 15 Νοεμβρίου, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τις 250.000. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες κατάθεσης να υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ταλαιπωρία του κοινού, γεγονός για το οποίο δεν θα ευθύνεται η υπηρεσία, αφού η έναρξη κατάθεσης άρχισε από τις 15 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην περιοχή Αθηνών έχουν κατατεθεί 45.401 καταστάσεις και αναμένονται άλλες 35.000 τουλάχιστον.

    [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-4/11/2002

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Α.ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ALPHA LEASING Α.Ε.

    Η εταιρία ALPHA LEASING ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Leasing, στη συνεδρίασή του της 30.10.2002, ενέκρινε τη λογιστική κατάσταση του εννεαμήνου 2002, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε Ευρώ 113,0 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5% ενώ οι νέες συμβάσεις είναι αυξημένες κατά 33,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 150,9 εκατ. Ομοίως, τα κέρδη εκμεταλλεύσεως αυξήθηκαν κατά 18,3% σε Ευρώ 16,8 εκατ.και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 12,1εκατ. αυξημένα κατά 9,9%. Κατά το εννεάμηνο η εταιρία υπέγραψε νέες συμβάσεις εξοπλισμού και ακινήτων με εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Συνολικά οι νέες συμβάσεις κινητού εξοπλισμού απετέλεσαν το 67% του συνόλου ενώ οι συμβάσεις ακινήτων το υπόλοιπο 33%. Η αξία κτήσεως των εκμισθωμένων παγίων την 30.9.2002 ανέρχεται σε Ευρώ 708,1 εκατ. και η αναπόσβεστη αξία σε Ευρώ 436,0 εκατ.»

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Υπεγράφη στις 1/11/2002 εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Εταιριών Εστίασης ΓΡΗΓΟΡΗΣ και της CFR (Ρουμανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων). Η συμφωνία είναι δεκαετής και προβλέπει την δημιουργία δύο καταστημάτων εκατό τετραγωνικών μέτρων έκαστο, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βουκουρεστίου GARA DE NORD. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σιδηρόδρομος στην Ρουμανία λόγω του εκτενούς δικτύου του, της μορφολογίας της χώρας και της χαμηλής ποιοτικά υποδομής των ανταγωνιστικών μέσων, αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς. Ειδικότερα από την GARA DE NORD μετακινούνται περίπου 36 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Με την υπογραφή της προαναφερόμενης συμφωνίας ο Όμιλος Εταιριών Εστίασης ΓΡΗΓΟΡΗΣ εισέρχεται στον τομέα των κλειστών αγορών και εκτός Ελληνικών συνόρων. Παράλληλα διευρύνεται το δίκτυο των καταστημάτων Gregory's φτάνοντας πλέον τα οκτώ καταστήματα.»

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Η εταιρία ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η διοίκηση της ESKIMO A.B.E. στα πλαίσια της δρομολογηθείσης τακτικής ενημέρωσης των επενδυτών μετόχων της ενημερώνει ότι: Οι πωλήσεις της εταιρείας το εννεάμηνο του 2002 ενεφάνισαν σημαντική αύξηση ανερχόμενες σε 8,2 εκ. Ευρώ έναντι πωλήσεων 3,5 εκ. Ευρώ του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης και 7,1 εκ. Ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σημειώνοντας έτσι ποσοστιαία αύξηση 133% και 15% αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα της περιόδου είναι ζημιογόνο διαμορφούμενο στις 191 χιλ. Ευρώ έναντι ζημίας 231 χιλ. Ευρώ του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης. Εκτιμάται ότι για το υπόλοιπο διάστημα του έτους ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα παραμείνει υψηλός και το αποτέλεσμα στο τέλος της χρήσης θα είναι οριακά θετικό.»

    ALPHA BANK Α.Ε.

    Η ALPHA BANK ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Αlpha Bank, με διαρκή στόχο τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών της για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, σχεδίασε και προσφέρει από τις 21 Οκτωβρίου 2002, μία ακόμα σύγχρονη και πρωτοποριακή υπηρεσία. Τώρα, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών τους στο Τ.Ε.Β.Ε., μέσω του δικτύου των Καταστημάτων της Τραπέζης, των ηλεκτρονικών συστημάτων Alpha Web Banking και Alphaline, καθώς και του Alphaphone, μέσω τηλεφωνικού λειτουργού (agent). Tην ίδια υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιούν και οι λογιστές ή και τα λογιστικά /φοροτεχνικά γραφεία, για να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό των πελατών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει κανείς τη νέα υπηρεσία είναι να τηρεί λογαριασμό καταθέσεων στην Alpha Bank, με χρέωση του οποίου θα πραγματοποιείται η πληρωμή.»

    Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ &

    ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.Β.Ε. γνωστοποιεί ότι ενεκρίθη από το Υπουργείο Γεωργίας η υπαγωγή της επένδυσή της που αφορά την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του τομέα μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ενεκρίθη ο προϋπολογισμός του έργου για 9.450.000 ευρώ με επιδότηση 3.838.500 ευρώ. Το νέο εργοστάσιο ανεγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 72 στρεμμάτων και θα καλύπτει επιφάνεια 17.500 τ.μ. Η διοίκηση του έργου (Project Management) έχει ανατεθεί στην εταιρία «Ελληνικές Επενδύσεις Α.Ε.» και η εταιρία «SICAP S.A.», άρχισε ήδη την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου.

    Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗ/ΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 1/10/2002 επιστολής μας, σας ενημερώνουμε ότι στο χρονικό διάστημα από 02/10/2002 έως 31/10/2002, από τον επιδιωκόμενο όγκο συναλλαγών, (αγορά 150.000 μετοχών) της Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. από την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε., λόγω της παρούσης χρηματιστηριακής συγκυρίας κρίθηκε σκόπιμη και πραγματοποιήθηκε συνολικά αγορά 77.020 μετοχών.»

    ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με το άρθρο 10 κεφ. Δ' της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης της Ε.Κ., και σε συνέχεια της από 1/10/2002 ανακοινώσεώς μας, σας γνωστοποιούμε ότι η εταιρία SEX FORM ΑΕ δεν διενήργησε συναλλαγές, κατά το μήνα Οκτώβριο 2002, μέσω της εταιρίας μας επί της μετοχής ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ ΑΕΒΕ, με βάση την προαναγγελία της 24/9/2002. Εκ του λόγου ότι, βάσει της ανακοίνωσης της SEX FORM ΑΕ, που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. στις 2/10/2002, η προαναγγελθείσα πώληση των μετοχών της ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ ΑΕΒΕ ολοκληρώθηκε κατά την συνεδρίαση της 30/9/2002, δεν θα προβούμε σε άλλη ανακοίνωση σχετικά με την προαναφερθείσα προαναγγελία της 24/9/2002.»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι από την 1/11/2002, τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή της εταιρίας κατέχει ο κ. Τσάλλης Χρήστος σε αντικατάσταση του κ. Βραχυπέδη Αιμίλιου.

    ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια της προβλεπόμενης από το άρθρο 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποχρέωσης προαναγγελίας συναλλαγών, γνωστοποιήθηκε την 11η-10-2002 ότι ο κ. Τζώρτζης Θεόδωρος του Παναγιώτου, Πρόεδρος του Δ.Σ., Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος με ποσοστό 55,44 % του κεφαλαίου της εταιρίας ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, κάτοχος 19.702.796 μετοχών, επί συνόλου 35.538.382 κοινών ονομαστικών μετοχών, επροτίθετο στο χρονικό διάστημα από 14/10/2002 έως 31/10/2002 να προβεί σε αγορά 150.000 μετοχών της εταιρείας. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα προέβη σε αγορά 141.070 μετοχών αξίας 130.413 Ευρώ και την 31/10/2002 κατείχε 19.843.866 μετοχές, ήτοι ποσοστό 55,84 %. Τα Μέλη Χ.Α. μέσω των οποίων διενεργήθηκαν οι συναλλαγές είναι: ΑΡΤΙΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, EUROLINK ΑΧΕΠΕΥ και ΛΑΙΚΗ-ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ.»

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία DOMUS ΑEΕX με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Απόδοση καλύτερη από την πορεία του γενικού δείκτη απέφερε η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Domus A.E.E.X παρά τη δύσκολη επενδυτική συγκυρία. Με βάση τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, το ενεργητικό της Domus A.Ε.Ε.Χ υποχώρησε κατά 28,5% (έναντι 29,5% του γενικού δείκτη) με αποτέλεσμα στο 9μηνο η Domus A.Ε.Ε.Χ να παρουσιάζει, στην 9μηνη χρήση, ζημίες ύψους 1,2 εκατ. Ευρώ. Οι υποαξίες χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 2,2 εκατ. Ευρώ. Η εταιρεία προέβη επίσης σε αποσβέσεις ύψους 171.643 Ευρώ. Η Domus Α.E.E.X έχοντας σωστά διαγνώσει τα μηνύματα των αγορών, κατάφερε εγκαίρως να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της προς όφελος των μετόχων της. Ειδικότερα μετά την διολίσθηση του γενικού δείκτη του Χ.Α. κάτω από τις 2.000 μονάδες η Domus Α.Ε.Ε.Χ προέβη σε αναδιάρθρωση των επενδυτικών της επιλογών με αποτέλεσμα στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της ύψους 7,7 εκατ. Ευρώ να υπερέχουν μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επίσης η εταιρία διατηρεί σημαντικά αποθέματα ρευστών διαθεσίμων ύψους 1.5 εκατ. Ευρώ για να εκμεταλλευθεί τις όποιες μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών του. Η μετοχή της Domus Α.E.E.X αποτελεί σήμερα τη μοναδική μετοχή του κλάδου που διαπραγματεύεται υψηλότερα από την εσωτερική της αξία γεγονός που αντικατοπτρίζει εμπιστοσύνη των επενδυτών στις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησής της να προστατεύσει τα κεφάλαια των μετόχων της.»

    ΔΟΛ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2002 και ώρα 5.30 μ.μ. στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ημερίδας εταιρικών παρουσιάσεων που διοργανώνει η Metaholding AE, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ΑΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ και του Ομίλου της για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των ενδιαφερόμενων φορέων.

    ΚΛΩΝΑΤΕΞ Α.Ε.

    Η εταιρία ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρία ανακοινώνει ότι ο κ. Χαράλαμπος Βατίστας, Εκτελεστικός Διευθυντής Κλωστοϋφαντουργίας του ΟΜΙΛΟΥ ΚΛΩΝΑΤΕΞ με την ολοκλήρωση του έργου αξιολόγησης, αποχωρεί από τον Ομιλο. Τόσο το έργο αξιολόγησης του κλάδου, όσον και οι οργανωτικές δομές που ετέθησαν από τον κ. Χ. Βατίστα αποτελούν δυναμικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, και ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελληνική και Διεθνή αγορά. O Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου κος Θωμάς Λαναράς ευχαρίστησε τον κ. Χ. Βατίστα για την μέχρι σήμερα συνεργασία ελπίζοντας σε μια πιο σταθερή συνεργασία στο μέλλον και ευχήθηκε στον ίδιο και την οικογένειά του, υγεία και κάθε επιτυχία.»

    ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε.

    Η ΕΙΚΟΝΑ - ΗΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ανακοινώνει ότι την 31η Οκτωβρίου 2002 υπέγραψε με την εταιρία ΣΥΚΑΡΗΣ Α.Ε., που εδρεύει στο Χαϊδάρι Αττικής (Λεωφόρος Αθηνών Κορίνθου 149), εκπροσωπείται νόμιμα και δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, Μνημόνιο Συνεργασίας για την πώληση και μεταβίβαση στην ΣΥΚΑΡΗΣ Α.Ε. του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε. στην θυγατρική της εταιρία με την επωνυμία ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Η μεταβίβαση των μετοχών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε. που πρόκειται να συγκληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2002 για τον σκοπό αυτό. Το οριστικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών προβλέπεται να υπογραφεί μέχρι τις 31.12.2002 κατόπιν διεξαγωγής νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence) επί της ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.E από την ΣΥΚΑΡΗΣ Α.Ε. Η πιο πάνω περιγραφείσα συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης της περιουσιακής διάρθρωσης της ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ Α.Ε.Ε. μέσω της επικέντρωσής της στις επικερδείς για την εταιρία και τους μετόχους της επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Βόρειο Ελλάδα.

    ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ

    ΑΦΟΙ Μ. ΤΡΑΥΛΟΥ Α.Β.Ε.Τ.Τ.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΦΟΙ Μ. ΤΡΑΥΛΟΥ ΑΒΕΤΤΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σχετικά με τον λογαριασμό Συμμετοχές σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και τις παρατηρήσεις της Ορκωτού Ελεγκτή σας γνωρίζουμε τα κάτωθι: Τα αναγραφόμενα ποσά στον ισολογισμό της 31/12/2001 και στην λογιστική κατάσταση της 30/06/2002 του λογαριασμού αυτού απεικονίζουν το πραγματικό κόστος αγοράς των εταιριών αυτών. Οι παρατηρήσεις της Ορκωτού αφορούν σε λογιστική αξία των εταιριών από τους Ισολογισμούς τους η οποία πράγματι ως προς τις εταιρίες ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΤΕ και ΤΕΧΝΟΛΑΤΟΜΙΚΗ είναι μικρότερη, λόγω αδρανείας των εταιριών αυτών, εν αντιθέση με την αξία της εταιρίας ΒΑΚΩΝ Α.Κ.Τ.Α.Ε. που είναι αυξημένη κατά 57,36% από 10.000 σε 15.736 λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών της. Η συνολική αξία του λογαριασμού αυτού εάν λάβουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις της Ορκωτού παρουσιάζεται ως εξής: α) ΜΕΔΟΥΣΑ Λογιστική: 391.500.000, Αξία Ορκωτού: 188.311.500, ΤΕΧΝΟΛΑΤΟΜΙΚΗ Λογιστική: 20.080.000, Αξία Ορκωτού: -80.521.120, ΚΑΖΙΝΟ Λογιστική: 350.000.000, Αξία Ορκωτού: 350.000.000, ΒΑΚΩΝ Α.Κ.Τ.Α.Ε. Λογιστική: 436.604.400, Αξία Ορκωτού: 476.014.000, Κ/ΞΙΕΣ Λογιστική: 220.255.030, Αξία Ορκωτού: 220.255.030, ΣΥΝΟΛΟ Λογιστική: 1.418.439.430, Αξία Ορκωτού: 1.174.059.410. Εκ των παραπάνω στοιχείων σαφώς προκύπτει ότι πραγματικά ο λογαριασμός αυτός παρουσιάζει υπεραξία έτι δρχ. 244.380.020 ή ευρώ 717.182,74. Πληροφοριακά σας υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία ΜΕΔΟΥΣΑ Α.Τ.Ε. με εργοληπτικό πτυχίο ΣΤ΄ Τάξης συγχωνεύθηκε από την εταιρία ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΤΕ ΑΦΟΙ ΜΙΧ. ΤΡΑΥΛΟΥ η οποία και κατέθεσε στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΧΩΔΕ πλήρη φάκελο για επανάκριση του εργοληπτικού της πτυχίου στην νέα 6η Τάξη.»

    DATAMEDIA Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και στα πλαίσια της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού η εταιρία DATAMEDIA Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. Ιστορικό: Η Datamedia την 07/05/1999 απέκτησε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Mackley International BV, ποσοστό 50% της Τουρκικής εταιρίας Porcan Bilisim Holding AS. Η συμμετοχή της Datamedia βασίστηκε σε οικονομικό, φορολογικό και νομικό έλεγχο από την διεθνή ελεγκτική εταιρία PriceWaterHouseCoopers, καθώς και σε συμφωνητικό αγοράς μετοχών όπου οι μέτοχοι πωλητές εγγυώνται την Καθαρή Θέση του Ομίλου των εταιριών. Σε ημερομηνία προγενέστερη της συμμετοχής της Datamedia, η εταιρία Porcan Bilgisayar AS (πλέον NEXUS Bilisim AS) η οποία είναι κατά 92,37% θυγατρική της Porcan Holding AS, είχε εγγυηθεί υπέρ εταιρίας συμφερόντων των Τούρκων μετόχων πωλητών για ποσό 1,1 εκ. US$ περίπου. Τον Οκτώβριο του 2002 κατέπεσε η παραπάνω εγγύηση από Τουρκική Τράπεζα. 2. Ενέργειες: Βρισκόμαστε σε τελική διαπραγμάτευση με τους παλαιούς μετόχους της εταιρίας για κάλυψη του συνόλου της προκύπτουσας οφειλής. Για ασφάλεια της Mackley γίνεται καταπιστευματική μεταβίβαση του 40% των μετοχών της Porcan Holding που ανήκουν σους παλαιούς μετόχους και παραδίδεται το δικαίωμα διαχείρισης στην Mackley, η οποία πλέον θα είναι κάτοχος του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Porcan Holding. Επίσης θα ενεχυριαστεί στη Mackley, το υπόλοιπο 10% των μετοχών, το οποίο παραμένει στην κατοχή των παλαιών μετόχων. 3. Επιπτώσεις στη Mackley International BV: Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας δεν θα επηρεαστούν δεδομένου ότι η Datamedia θα χρηματοδοτήσει εντόκως την Mackley η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει εντόκως την Porcan Holding για την κάλυψη της εγγύησης. Η εγγύηση θα καλυφθεί από την Porcan Holding εφόσον ως γνωστόν στη Nexus πραγματοποιείται συγχώνευση και οι νέοι μέτοχοι δεν έχουν αναλάβει παρόμοια υποχρέωση. Η προαναφερθείσα συμφωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα η θυγατρική Porcan Holding και ακολούθως η Nexus να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων χωρίς αναβολές και προβλήματα, γεγονός στο οποίο ρητά προσβλέπουμε για την δημιουργία υπεραξιών της επένδυσης. Στην περίπτωση δε, κατά την οποία οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν το καταπίστευμα θα προκύψει προφανής ωφέλεια από την υπεραξία των μετοχών. 4. Επιπτώσεις στη Datamedia Α.Ε.: Η Datamedia (αν τελικώς προκύψει το ανωτέρω υπό 2. Ενεργειών) θα χρηματοδοτήσει την υποχρέωση αυτή με έντοκο δανεισμό προς τις θυγατρικές της. Συνεπώς τα οικονομικά μεγέθη του Ισολογισμού της μητρικής θα επηρεαστούν μόνο από την αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεών της. Στις ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις θα σχηματιστεί πρόβλεψη για έκτακτη ζημία ύψους 1,1 εκατ. δολ.

    Εντός του προσεχούς μηνός θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξασφάλισης / μεταβίβασης, θα οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος της ζημιάς και θα ενημερώσουμε την αρχή σας με νεότερη επιστολή μας.»

    ALFA ALFA

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Όπως σημειώθηκε στο Ετήσιο Δελτίο χρήσεως 2001, ένα μέρος των έργων της πρώτης φάσης της επένδυσης της θυγατρικής της Εταιρίας μας στα Αστέρια της Γλυφάδας (ιδίως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, ο καθαρισμός της θάλασσας και η αντικατάσταση της άμμου μέσα και έξω από τη θάλασσα, η νέα φύτευση όλου του χώρου όπισθεν της παραλίας, η κατασκευή χώρου πισίνας και εκδηλώσεων, η ανακατασκευή των εστιατορίων και bars και η κατασκευή του χώρου στάθμευσης) ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου 2002. Η έναρξη της λειτουργίας των χώρων αυτών έγινε την 14/06/2002. Η ως άνω καθυστέρηση σε σχέση με τα ανακοινωθέντα στο Ενημερωτικό Δελτίο (Ιανουάριος 2000) και στο Ετήσιο Δελτίο χρήσεως 2000 οφείλεται στην καθυστέρηση εκδόσεως των απαιτούμενων κατά τον νόμο αδειών από την Διοίκηση και συγκεκριμένα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και της απόφασης για τον χαρακτηρισμό της εν λόγω έκτασης ως δασικής ή μη από τις αρμόδιες δασικές αρχές. Εξάλλου η καθυστέρηση αυτή δεν επηρέασε ουσιωδώς τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στο Ετήσιο Δελτίο Χρήσης 2001. Η ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων της πρώτης φάσης (θεματικό πάρκο νερού, bungalows, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία προβλέπει εντός του 2003, η ανακαίνιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (bungalows) και η πλήρης ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Ακόμη έχει εγκριθεί από την αρχιτεκτονική επιτροπή η μελέτη λεπτομερειών για τη δημιουργία θεματικού πάρκου νερού. Η έναρξη των έργων της δεύτερης φάσης ήτοι της κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και της κατασκευής συνεδριακού κέντρου, κέντρου θαλασσοθεραπείας και κέντρου άθλησης και υγιεινής έχει ήδη δρομολογηθεί. Πιο συγκεκριμένα η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2004 αφού έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Φιλοξενίας. Η Εταιρία δεν δύναται ακόμη να εκτιμήσει την καθυστέρηση η οποία προκαλείται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ακύρωσε το αιτιολογικό της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Πειραιά. Η ανωτέρω απόφαση είχε κρίνει ότι η επίμαχη περιοχή δεν ενέπιπτε στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και ανέπεμψε την υπόθεση στην ως άνω επιτροπή προκειμένου να αιτιολογηθεί σε ποια έκταση η περιοχή αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί δασική. Σημειώνεται ότι η Εταιρία μας είχε αναπροσαρμόσει τη χωροταξική της μελέτη σύμφωνα προς την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής η οποία είχε χαρακτηρίσει ως δασική μια περιοχή 90 περίπου στρεμμάτων επί της συνολικής εκτάσεως των 280 περίπου στρεμμάτων.»

    Μ. Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Διοίκηση του Ομίλου Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗ διαψεύδει τις έντονες φημολογίες της προηγούμενης Παρασκευής (1/11/2002) περί ανακοίνωσης της για τα αποτελέσματα του Εννεαμήνου, πολύ περισσότερο δε για απόκλιση των αποτελεσμάτων από την θετική εικόνα του εξαμήνου 2002 καθώς και από τους αρχικούς στόχους. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Εννεαμήνου του 2002 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 225 εκ. Ευρώ, ήτοι αύξηση 20% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Εκτιμάται επίσης ότι η κερδοφορία θα κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά των αποτελεσμάτων του εξαμήνου 2002, ήτοι Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (E.B.I.T.D.A.) 18% των πωλήσεων και Κέρδη προ φόρων (E.B.T.) 9% των πωλήσεων. Η πορεία αυτή λαμβανομένης υπόψη της εντεινόμενης αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, επιβεβαιώνει την στρατηγική του Ομίλου και θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ο Όμιλος Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗ παραγωγός συστημάτων και υλικών δευτερογενούς συσκευασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών 270 εκ. Ευρώ το 2001, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους εταιριών παγκοσμίως ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις συσκευασίας για κάθε βιομηχανική εφαρμογή. Ο Όμιλος παρέχει διαμέσου του διεθνούς δικτύου διανομής του μηχανές, εργαλεία, τεχνική υποστήριξη και service καθώς και υλικά δευτερογενούς συσκευασίας. Διαθέτει φυσική παρουσία σε 19 χώρες ενώ λειτουργεί σε περισσότερες από 52 χώρες διαμέσου ενός δικτύου 38 θυγατρικών και περισσοτέρων από 300 διανομέων.»

    Ε.Τ.Ε.Β.Α.

    Η ΕΤΕΒΑ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το επιτόκιο των Ομολόγων ΕΤΕΒΑ, για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2002 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2003, καθορίζεται σε 3% το χρόνο. Οι τόκοι των Ομολόγων αυτών φορολογούνται. Για κάθε ετήσια ανανέωση ισχύει το επιτόκιο των Ομολόγων που καθορίζει η ΕΤΕΒΑ κατά το χρόνο ανανέωσης. Η εξόφληση των ετήσιων ομολόγων ΕΤΕΒΑ γίνεται: στα γραφεία της ΕΤΕΒΑ: Λ. Αμαλίας 14 ΑΘΗΝΑ και στα υποκαταστήματα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ.»

    FANCO Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρία γνωστοποιεί την παραίτηση του κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΒΑΤΙΣΤΑ από τη θέση του Μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας FANCO AE.

    Β)ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Ο κ. Ταυρίδης Ευστάθιος, μέτοχος της εταιρίας ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., με την από 4/11/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι από πώληση των μετοχών του μεταβλήθηκε το ποσοστό συμμετοχής του πάνω από το 1,5% και συγκεκριμένα κατά 1,9639%.

    Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. Υπόχρεος: Ταυρίδης Ευστάθιος. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απόκτηση. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 27,98%, μετά την μεταβολή 26,013%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.317.690, μετά την μεταβολή 1.225.190. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 27,98%, μετά την μεταβολή 26,013%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 4.710.000 μετοχές κοινές με δικαίωμα ψήφου. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 01/11/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 01/11/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 01/11/2002.

    Γ)ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 15/11/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στο υποκατάστημα της εταιρίας στη Μεταμόρφωση Αττικής, οδός Λέσβου 5, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Μεταβολή της έδρας της εταιρίας. 2. Τροποποίηση του άρθρου 2 του Καταστατικού της εταιρίας. 3. Εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου Καθορισμός ιδιοτήτων μελών Δ.Σ. 4. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 15/11/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στο Ξενοδοχείο PARK, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά ποσό 884.770,00 ευρώ με κεφαλαιοποίηση του αποθεματικού 'Διαφορές από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων Ν. 2065/92' χωρίς την έκδοση νέων μετοχών, αλλά με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,57 ευρώ σε 0,59 ευρώ και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της. 2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου κατά τις διατάξεις του Ν. 3016/2002. 3. Προσαρμογή του καταστατικού της εταιρίας στην ισχύουσα σήμερα Νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών, μεταγλώττιση των άρθρων του στην δημοτική γλώσσα και κωδικοποίησή του. 4. Προέγκριση αμοιβών μελών του Δ.Σ.

    [21] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αγία Πετρούπολη που με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο βρέθηκε πολύ κοντά στην «ελληνική ψυχή» της αδελφοποιημένης με τη Θεσσαλονίκη αυτής πόλης.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής έγιναν οι τελετές της αδελφοποίησης των δυο πόλεων και των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης. Παράλληλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα ρώσικα σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αδελφοποίησης των δυο πόλεων ο Κυβερνήτης (δήμαρχος) της Αγίας Πετρούπολης Β. Α. Γιάκοβλεφ φάνηκε να γνωρίζει την αρχαία και σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης και τον ελληνικό πολιτισμό.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου στην αδελφοποιημένη πόλη της Αγίας Πετρούπολης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε πως το ταξίδι ήταν εξαιρετικό, αποτελεσματικό και γόνιμο και απέδωσε καρπούς για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Ελληνισμό της Αγίας Πετρούπολης. "Τέτοια ταξίδια συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος, σφυρηλατώντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς. Η πολιτική της «διπλωματίας των πόλεων» πρέπει να είναι μονόδρομος σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [22] Ο Θ. ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Στη συνεδρίαση της Βαλκανικής Ένωσης που έγινε στη Μολδαβία ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος της ΒVA. Αντιπρόεδρος της Ένωσης εξελέγη ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας κ. Καν. Γενικός γραμματέας παρέμεινε ο γ.γ. της ΕΟΠΕ, Άγγελος Τζίμος.

    Επίσης πάρθηκαν και οι εξής αποφάσεις:

    1) Στις διοργανώσεις της BVA θα ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί, με αυτούς που εφαρμόζονται στις διοργανώσεις της FIVB και της CEV.

    2) Τις αποστολές των ομάδων στις διοργανώσεις της Ένωσης θα συνοδεύει απαραίτητα ένας δημοσιογράφος (από κάθε χώρα).

    3) Η συμμετοχή στις διοργανώσεις, βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ, είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που κάποια από τις ομοσπονδίες ακυρώσει τη συμμετοχή της θα της επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 2.000 Ευρώ (για τη σάλα) ή 500 Ευρώ (για το μπιτς βόλεϊ) και τα χρήματα αυτα θα μοιράζονται ισόποσα ανάμεσα στη διοργανώτρια και την Βαλκανική Ένωση.

    4) Καταρτίστηκε το καλεντάρι για το 2003. Η Ελλάδα θα διοργανώσει το Βαλκανικό πρωτάθλημα παίδων, καθώς και το Βαλκανικό πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Το Βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων θα γίνει στην Γιουγκοσλαβία, των νεανίδων στην Τουρκία, των κορασίδων στην Αλβανία και το Βαλκανικό πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ εφήβων-νεανίδων στην Ρουμανία.

    5) Η επόμενη συνεδρίαση της Βαλκανικής Ένωσης θα γίνει στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2003.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί αύριο Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου. Ο Ρουμάνος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογο του Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκολα Πόποφσκι.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΚΡΟΣΜΑΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής από την τουρκική κυβέρνηση, μέσα σε ευρωπαϊκό πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας.

    Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του, ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, στη συνάντηση κορυφής της Κοπεγχάγης, θα πρέπει οριστικά να αποφασισθεί η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, ή πρόσθετους όρους της τελευταίας στιγμής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 November 2002 - 19:13:50 UTC