Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
  • [02] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [04] ΤΙΜΑΤΑΙ Η 29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [07] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Η. ΗΛΙΑΔΗΣ
  • [08] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΟΦΤΜΠΟΛ
  • [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΔΡΑΓΚΑ
  • [11] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [12] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [13] ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [14] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [15] ΔΟΥΡΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Η ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [16] ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [17] ΣΥΝ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
  • [18] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [19] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ E-MAGIC
  • [21] ANETH ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • [23] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (15:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γλαύκος Κληρίδης- Κώστας Σημίτης

    «Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, σταθμίζοντας το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Θα επιδιώξουμε να φτάσουμε σε συμφωνία χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τη βούληση της άλλης πλευράς. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να δεχθούμε κάτι το οποίο δεν είναι για μας ικανοποιητικό».

    Τα παραπάνω επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο όλες οι πτυχές του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ εξετάστηκε το κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει θετικά στο ενδεχόμενο να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με βάση το εν λόγω σχέδιο.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι την τελική απάντηση θα δώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, τη Δευτέρα, ωστόσο, όπως του μετέφερε ο κ. Κληρίδης, τα περισσότερα κόμματα της Κύπρου τάσσονται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναλύθηκε σε βάθος το σχέδιο Ανάν και συζητήθηκαν εκείνα τα σημεία που κατά τις δύο πλευρές χρειάζονται εντατικές διαπραγματεύσεις αλλά και εκείνα που πρέπει να διευκρινισθούν.

    Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι "πρέπει να δούμε συνολικά την πρόταση", επικαλούμενος προ ημερών δήλωση του Κύπριου προέδρου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι πρέπει να δούμε το δάσος και όχι να δούμε αυτό το σχέδιο αποσπασματικά

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι αποφάσεις αφορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκφράζοντας, παράλληλα, την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για την ένταξή της στην ΕΕ. "Αυτός είναι ο κοινός στόχος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υπογράμμισε: "Θα παλέψουμε. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο".

    Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι αν δεν είναι λειτουργική η λύση, τότε θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο κ. Κληρίδης σημείωσε αυτό θα φανεί «όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανάλογα και με την πολιτική βούληση που δείξει η άλλη πλευρά».

    [02] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Άγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2002 (14:21 UTC+2)

    Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ αμέσως μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο κ Γκιουλ άρχισε αμέσως τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του καταλόγου των μελών του υπουργικού συμβουλίου τον οποίο θα υποβάλλει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο αριθμός των υπουργών θα μειωθεί στους 24. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Γκιούλ έχει ήδη τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών και την παρουσίασε στον κ Ερντογάν προκειμένου να οριστικοποιηθεί

    [03] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Άγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2002 (11:17 UTC+2)

    Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είναι γεμάτο παγίδες, δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπογραφεί συμφωνία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη η "Μιλλιέτ" επισημαίνει με αυτές σβήνουν οι ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού που είχαν ανθίσει με το σχέδιο του Κόφι Ανάν.

    Στη συνέντευξη του ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι ο ίδιος λόγω του σχεδίου του Κόφι Ανάν αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν μετά από την εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη και εμφανίστηκε εξαγριωμένος με τον ΓΓ του ΟΗΕ επειδή αυτός έθεσε περιθώριο ως τη προσεχή Δευτέρα για να πάρει τις απαντήσεις των ηγετών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπό κατοχή τμήματος της Κύπρου. "Αυτό θα το αξιολογήσουμε λεπτομερώς με την Τουρκία αλλά και στην Βουλή και την κυβέρνησή μας. Αλλά θα πάρει χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να μας σφίγγει το λαιμό βάζοντας χρονικούς περιορισμούς" είπε. Παράλληλα επισήμανε ότι το περιεχόμενο και οι χάρτες του σχεδίου δημοσιεύτηκαν στις σελίδες των ελληνοκυπριακών εφημερίδων στο Ιντερνετ και πρόσθεσε: "Εξετάζοντας το έγγραφο βλέπουμε τα λάθη και τις παγίδες που περιέχει. Δημιουργεί μία απαράδεκτη κατάσταση που τα κάνει όλα άνω κάτω"

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υπογράμμισε ακόμη ότι το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε σε ακατάλληλο χρόνο γιατί όπως είπε δεν δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο. Παράλληλα ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Κόφι Ανάν προθεσμία μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Τέλος ο κ Ντενκτάς είπε ότι το θέμα της επιστροφής των προσφύγων δεν λύνει το πρόβλημα γιατί αυτό έχει ήδη λυθεί αλλά δημιουργεί πρόβλημα σε 50-60 χιλιάδες τουρκοκύπριους που πρέπει να μετατοπιστούν. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αυτό γίνεται προκειμένου οι δύο ηγέτες να υπογράψουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου μία πρώτη συμφωνία για να ενταχθεί ως σύνολο η Κύπρος στην ΕΕ, τη στιγμή που θα έπρεπε να γίνουν διαπραγματεύσεις για θέματα που αφορούν τα τμήματα του σχεδίου Ανάν.

    [04] ΤΙΜΑΤΑΙ Η 29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (10:56 UTC+2)

    Με εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, τιμάται η 29η επέτειος της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Hμέρα τιμής, μνήμης και περισυλλογής χαρακτηρίζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. "Οι αγώνες και οι θυσίες της γενιάς του Πολυτεχνείου δικαιώθηκαν ιστορικά", υπογραμμίζει ο Κ. Καραμανλής. "Η αποφασιστικότητα, η ομοψυχία και το υψηλό φρόνημα, που χαρακτήρισαν τον αντιδικτατορικό αγώνα, είναι οι αρετές που επιβάλλουν τη συστράτευση όλων των Ελλήνων, στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τη διεκδίκηση των δικαίων μας".

    Στο Κυπριακό επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του προέδρου της Βουλής και των εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη σύντομη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ο Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε "στόχο όλων των Ελλήνων" την "ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα και όχι αναγκαίως, ταυτοχρόνως με μια δίκαιη και λειτουργική, συνεπώς βιώσιμη λύση, που θα οδηγήσει βαθμιαία στην επούλωση των πληγών και στην ειρηνική επανασυμβίωση των δύο κοινοτήτων". Δήλωσε δε ότι τον εκφράζει η δήλωση του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια, σύμφωνα με την οποία: "Η έκφραση μαξιμαλιστικών και αυθαίρετων προσεγγίσεων που ωραιοποιούν σημαντικές θέσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο, η έκφραση από την άλλη πλευρά μηδενιστικών και απόλυτα αρνητικών προσεγγίσεων για τις διάφορες πτυχές και το σύνολο του Σχεδίου μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του προέδρου Κληρίδη".

    Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Με την καθιερωμένη πορεία προς το αμερικανικό προξενείο και τελικό προορισμό την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ θα κορυφωθούν, το βράδυ της Κυριακής, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Το Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους να συμβάλουν στη μαζική συμμετοχή όλων των φοιτητών στις εκδηλώσεις.

    Το ΚΚΕ

    "Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ανέδειξε ότι ο αγώνας για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία του λαού μας συνδέεται όχι μόνο με τον όρο να φύγει η χούντα, αλλά να ξεμπερδεύουμε με τις αιτίες που την έθρεψαν, τη στήριξαν και ευθύνονται για τα βάσανα του λαού και της νεολαίας", υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

    Ο Δ. Τσοβόλας

    "Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πιο κρίσιμη περίοδο του ελληνικού έθνους και της Κύπρου", σημειώνει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Ο Δ. Τσοβόλας θα καταθέσει στεφάνι αύριο Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

    Η ΑΕΚΑ

    Η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς - ΑΕΚΑ υπογραμμίζει ότι η "17 Νοέμβρη" δεν σηματοδοτεί μια ομάδα τρομοκρατών, αλλά έναν ηρωικό αγώνα του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα. "Είκοσι εννέα χρόνια μετά ζούμε πάλι ώρες μεγάλης ευθύνης, αφού έχουμε μπροστά μας μια ανεπανάληπτη ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού και μερικής έστω αποκατάστασης των συμφορών που προκάλεσε στην Κύπρο η πατριδοκαπηλική παραφροσύνη της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας ως προπομπός της τουρκικής εισβολής", τονίζει.

    ΣΥΝ: Δίκαιη λύση του Κυπριακού

    Ο ΣΥΝ της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης, στον χώρο του Πολυτεχνείου. "Διαδηλώνουμε την απαίτηση για τη διεύρυνση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, του κλίματος τρομολαγνείας, την αντίθεση με την τρομοκρατία, αλλά και με πολιτικές, που στο όνομα της αντιμετώπισής της, διεθνώς επιβάλλουν πολέμους και συρρικνώνουν κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού. Διαδηλώνουμε για δίκαιη λύση του Κυπριακού και για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε." αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΘ του ΣΥΝ.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από τη συνάντησή της στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Παπαρήγα είπε ότι εκτίμηση του ΚΚΕ είναι πως ''πρόκειται για ένα σχέδιο διαμόρφωσης μιας απατηλής, και μιας μη λειτουργικής συνομοσπονδίας που βασίζεται πάνω σε μια διχασμένη Κύπρο''.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο κυπριακός λαός και οποιαδήποτε και αν είναι η απόφασή του το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του ενισχύοντας την αλληλεγγύη προσπαθώντας για τη συνένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αντιπαλεύοντας κάθε πνεύμα εθνικισμού που δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    "Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα τιμής, μνήμης και περισυλλογής. Τιμούμε σήμερα τις νέες και τους νέους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία. Τιμούμε όλους που πάλεψαν για τη λαϊκή κυριαρχία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη μόρφωση, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής".

    Τα παραπάνω επισημαίνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο οποίο υπογραμμίζει ακόμη ότι "το ιστορικό παράδειγμα του αντιδικτατορικού αγώνα απέδειξε περίτρανα ότι σε κρίσιμες ώρες οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για εθνική ενότητα, ομοψυχία, ενεργή συμμετοχή και αφύπνιση των πολιτών για την αγωνιστική διεκδίκηση των καθολικών αξιώσεων της κοινωνίας."

    "Ο αγώνας της νεολαίας απέδειξε ότι μπροστά στο αίτημα για ελευθερία, αυταρχισμός και καθεστωτικές πρακτικές υποχωρούν. Οτι μπροστά στη δύναμη των αξιών η βία καταρρέει. Γι αυτό και η σπίλωση της μνήμης της 17ης Νοεμβρίου με φονικά 45άρια και τρομοκρατικές πράξεις είναι κάτι που δεν συνάδει με το μήνυμα του Πολυτεχνείου", τονίζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και σημειώνει ότι "τιμώντας τους αγώνες και το μήνυμα του Πολυτεχνείου διακηρύττει την αποφασιστικότητά της για ποιοτική θωράκιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων για μόρφωση και αξιοπρέπεια.

    [07] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Η. ΗΛΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε σήμερα, δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τζούντο νέων, νεανίδων που διεξάγεται στο Ρότερνταμ, ο Ηλίας Ηλιάδης. Συγκεκριμένα ο Ελληνας πρωταθλητής στην κατηγορία των 73 κιλών νίκησε με 10-0 τον Ρώσο Σογκένοφ και 7-0 τον Ισραηλινό Βάζερνταμ. 

    Επίσης η Ιουλία Μπουκουβάλα στην κατηγορία των 57 κιλών πήρε την 5η θέση. Στον προημιτελικό γνώρισε την ήττα με 7-0 από την Κοϊβουμάκι (Φιλανδία) και στα ρεπεσάζ έχασε 5-0 από την Κασίμοβα (Αζερμπαϊτζάν).

    [08] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΟΦΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Αύριο το μεσημέρι στις 12:00 θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο Σόφτμπολ. Αντιμέτωποι είναι ο ΑΣ Μαρούσι 2004 και ο ΑΣ Ιάσωνας Κερατσινίου που κέρδισαν στους ημιτελικούς τον Ιωνικό Νικαίας με 20-0 και την Ευρυάλη με 12-0 αντίστοιχα.

    Την αυριανή αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Ελληνικού θα παρακολουθήσει η ομοσπονδιακή τεχνικός Λίντα Ουέλς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ. 

    [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Με ψηλά το κεφάλι αποκλείστηκε το απόγευμα ο Δούκας από την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας χάντμπολ. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στη Νορβηγία από τη Σάντεφιορντ με 31-29 (ημίχρονο 15-11).

    Ο Δούκας ήταν αρκετά άτυχος, αφού αναγκάστηκε να παίξει κατά τη διάρκεια του αγώνα χωρίς τρεις βασικούς της παίκτες (Χατσατουριάν, Μπακόπουλος και Τσαβδαρίδης), αφού αυτοί τραυματίστηκαν στο α' ημίχρονο και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι στον α' αγωνα στην Ελλάδα ο Δούκας είχε χάσει με 23-21.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΔΡΑΓΚΑ

    Λάρισα, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στάδιο της Λάρισας η εκδήλωση στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιώργου Σδράγκα (6ος παγκόσμιος πρωταθλητής παίδων στα 400 μ) που απεβίωσε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 17 ετών μετά από τροχαίο. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο Δημήτρης Χαχάμης μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, τοπικοί αθλητικοί παράγοντες, μέλη σωματείων, προπονητές και συναθλητές του εκλιπόντος, το όνομα του οποίου δόθηκε στην αίθουσα του στίβου.

    Στο μεταξύ, οι φετινές ετήσιες απολογιστικές συσκέψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανάπτυξης σε δυο πόλεις της Κεντρικής Ελλάδος έγιναν χθες και σήμερα με πλούσιο και γόνιμο διάλογο. Ο κ. Σεβαστής παρευρέθηκε επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενο από τους Κυριάκο Χονδροκούκη υπεύθυνο ανάπτυξης της περιοχής και Γιάννη Κουτσοφλίνη υπεύθυνο εθνικών ομάδων παίδων - κορασίδων.

    Ο θεσμός αυτός έχει στόχο την καταγραφή των προβλημάτων στην βάση και την αξιοποίηση των προτάσεων για την ανάπτυξη του στίβου. Παράλληλα γίνεται από τον ΣΕΓΑΣ ενημέρωση των παραγόντων σωματείων, των προπονητών, των αθλητών κλπ για θέματα οικονομικών, υλικοτεχνικής υποδομής,τεχνικά κλπ.

    Σε πρώτη φάση συσκέπτονται οι ΕΑΣ για την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου και προβληματισμού στη βάση. Η δεύτερη φάση είναι η σύγκλιση της ετήσιας συνέλευσης της Επιτροπής Ανάπτυξης Κλασσικού Αθλητισμού Βάσης (ΕΠΑΚΑΒ), που γίνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με τη συμμετοχή ενός τεχνικού και ενός διοικητικού από κάθε ΕΑΣ.

    Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η σύσκεψη της ΕΑΣ Ανατ. Στερεάς και Βοιωτίας - Εύβοιας, ενώ σήμερα το πρωί στο Εθνικό Στάδιο της Λάρισας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των ΕΑΣ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

    [11] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται από το πρωί η εθνική ομάδα Αρσης Βαρών προκειμένου να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει την Τρίτη στην πολωνική πρωτεύουσα.

    Το πρώτο γκρουπ της αποστολής αποτελούν οι Λεωνίδας Σαμπάνης, Γιώργος Τζελίλης, Νατάσα Τσακίρη, Χαρίκλεια Καστρίτση και Χάρης Χαντζίδης.

    «Δεν είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στην προετοιμασία. Εγώ, αλλά και θα υπόλοιπα παιδιά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», τονίζει ο Λεωνίδας Σαμπάνης.

    Από την άλλη ο Γιώργος Τζελίλης έχει κάθε λόγο να θέλει να κάνει μια μεγάλη επιτυχία. Και αυτό γιατί θέλει να το αφιερώσει στην γυναίκα και το νεογέννητο παιδί τους. «Σε περίπτωση που κατακτήσω κάποιο μετάλλιο, αυτό θα το αφιερώσω στη γυναίκα και το παιδί μου», τονίζει ο Τζελίλης.

    [12] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη στο Λεωνίδιο με 0-1 πέτυχε ο Ποσειδών Ν. Πόρων στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής. Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε και ο Αγροτικός Αστέρας που επιβλήθηκε στον Εύοσμο με 2-0 του Αγίου Δημητρίου, ενώ μεγάλη νίκη με 3-0 σημείωσε και ο Θρασύβουλος σε βάρος του Εργοτέλη.

    Τα σημερινά αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής (συνεχίζεται αύριο με τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια) είναι:

    Αχαρναϊκός-Εθνικός Πειραιώς 1-0

    Λεωνίδιο-Ποσειδών Νέων Πόρων 0-1

    Θρασύβουλος Φυλής-Εργοτέλης 3-0

    Αγροτικός Αστέρας-Αγιος Δημήτριος 2-0

    Αγιος Νικόλαος-Βύζας Μεγάρων 0-0

    Λύκοι-Χανιά 1-0

    Τρίκαλα-Μαρκό 0-0.

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια:

    Ναυπακτιακός-Νίκη Βόλου

    Κιλκισιακός-Καστοριά

    Λάρισα-Λεβαδειακός.

    Η βαθμολογία: Θρασύβουλος 20, Ποσειδών Νέων Πόρων 19, Νίκη Βόλου 17, Λύκοι 17, Αγροτικός Αστέρας 16, Εργοτέλης 16, Λεβαδειακός 14, Λεωνίδιο 14, Καστοριά 13, Αγιος Δημήτριος 12, Βύζας 12, Εθνικός 11, Αγιος Νικόλαος 11, Μαρκό 10, Αχαρναϊκός 9, Τρίκαλα 9, Κιλκισιακός 8, Χανιά 6, Ναυπακτιακός 2, Λάρισα 1.

    Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [13] ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Την ολόψυχη υποστήριξη της κυβέρνησης στο αίτημα των συγγενών των αγνοουμένων να πληροφορηθούν με πειστικά στοιχεία για την τύχη των αγαπημένων τους, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των συγγενών των αγνοουμένων, τον οποίο διάβασε ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι ''στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στην ψυχική αντοχή και καρτερικότητά τους. Δυστυχώς, για τους αγνοούμενούς μας και τις οικογένειές τους το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν αντιμετωπίσθηκε με τον αναμενόμενο τρόπο και όπως, σαφώς, καθορίζουν οι διεθνώς παραδεκτές και αναγνωρισμένες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα'', αναφέρεται στον χαιρετισμό.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, προσφωνώντας τη Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό σημειώνοντας πως η αναφορά στο σχέδιο για τους αγνοούμενους, ''αποτελεί θετική εξέλιξη, διότι, ασχέτως αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό στο σύνολό του αυτό το σχέδιο, δημιουργείται ένα θετικό προηγούμενο, δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται''.

    Ωστόσο, είπε, ''πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, διότι δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου και κάτω από ποια δεδομένα δίνεται αυτή η εισήγηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ενέργειας και μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το σχέδιο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα βοηθήσει ώστε ολόκληρη η Κύπρος, ενωμένη, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ. ντε Παλάθιο, που έφθασε το πρωί στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ξεκαθάρισε ακόμη πως όποια και αν είναι η περίπτωση, η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό θα διακηρυχθεί από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

    Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία θα μιλήσει αύριο σε σεμινάριο που διοργανώνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο επεσήμανε πως η Κύπρος έχει κατά πολύ βελτιώσει την ποιότητα του ναυτιλιακού στόλου της τον τελευταίο χρόνο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΔΟΥΡΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Η ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Ο Ελληνας διαιτητής, Γιώργος Δούρος γνωρίζει αρκετά καλά την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ, την Σλάβια Πράγας. Ο Κορίνθιος ρέφερι σφύριξε το προχθεσινό παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της Σλάβια με την Παρτιζάν. Ετσι γνωρίζει καλά τον τρόπο παιχνιδιού της συγκεκριμένης ομάδας.

    «Η Σλάβια έχει πολύ μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Είναι μια πλήρης ομάδα. Παίζει κυρίως στα άκρα και μπορεί να ανατρέψει κάθε αποτέλεσμα, αφού αγωνίζεται μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Εχει πολύ καλούς παίκτες, όπως είναι οι Βάχουσεκ και Γκετεόν. Ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα έχει πολύ δύσκολη αποστολή», τόνισε ο κ. Δούρος.

    Οσο για την έδρα της Σλάβια Πράγας; «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι οπαδοί των δύο ομάδων να συγκριθούν. Ο ΠΑΟΚ και η έδρα του είναι ανώτερη», συμπλήρωσε ο κορίνθιος ρέφερι.

    [16] ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Και τώρα ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες του Μακεδονικού περιμένουν διακαώς το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ιδιαίτερα ο Δημήτρης Παπανικολάου που θα τεθεί στην Κοζάνη αντιμέτωπος για πρώτη φορά στην καριέρα του αύριο στις 5μ.μ. στην ομάδα που τον ανέδειξε.

    Οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς θέλουν πάση θυσία τη νίκη, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Όμως η ψυχολογία τους δεν βρίσκεται και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, λόγω της ήττας στην Ευρωλίγκα από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία.

    Μετά το παιχνίδι τρεις διεθνείς θα ενσωματωθούν με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους (Χαρίσης - Ελλάδα, Νικαγκμπάτσε - Γερμανία, Μάρκοβιτς - Βοσνία), ενώ και ο Λευτέρης Σούμποτιτς θα ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να καθίσει στον πάγκο της Εθνικής Σλοβενίας, της οποίας είναι Ομοσπονδιακός προπονητής.

    [17] ΣΥΝ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και να κινηθούν με μεγάλη προσοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του η οποία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    "Τώρα ως χώρα και ως έθνος βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι η ώρα της μέγιστης νηφαλιότητας και σύνεσης. Βρισκόμαστε σε οριακή ιστορική ώρα", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν έπεσε από τον ουρανό" προσθέτοντας ότι "δεν είναι τυχαία τα πιεστικά και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που περιέχει".

    "Το σχέδιο αυτό είναι προϊόν της διεθνούς συγκυρίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα και του συσχετισμού δυνάμεων που την χαρακτηρίζει", είπε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι το σχέδιο Αναν αποτελεί την πρόταση ενός συμβιβασμού για την διευθέτηση ενός συνόλου προβλημάτων και ενός ολοκλήρου πλέγματος σχέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι "θα ήταν ανιστόρητο και επιπόλαιο να ωραιοποιήσουμε το σχέδιο".

    Το σχέδιο, είπε, περιέχει θετικά, αλλά και αρνητικά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν. Επίσης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο κίνδυνος που υπάρχει να λειτουργήσουν σε βάρος μιας συμφωνίας και λύσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. "Ολα αυτά σημαίνουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένες, καθώς το ζητούμενο είναι η εθνική στρατηγική και η συνεννόηση", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρότασή του για σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η σύγκλησή του θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ακόμη ότι εξεπλάγη από τις δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι απορρίπτει το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης και αντιπροτείνει τη διεθνοποίηση του Κυπριακού.

    "Μα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ και έχει το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας και που γίνεται σε γενικές γραμμές δεκτό και από την ΕΕ. Ποια διεθνοποίηση άραγε έχει υπόψη της η κ. Παπαρήγα; Κάποιου άλλου πλανήτη ίσως. Ομως στον πλανήτη γη έξω από τον ΟΗΕ και την ΕΕ άλλος διεθνής θεσμός όπου θα μπορούσε να προσφύγει η Κύπρος δεν υπάρχει. Εκτός κι αν η κ. Παπαρήγα εννοεί το G8 και δεν μας το λέει", είπε χαρακτηριστικά.

    [18] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Πέφτει αύριο στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στις 8 το βράδυ, η αυλαία του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η επταμελής Κριτική Επιτροπή πρόκειται να απονείμει τα βραβεία "Χρυσός Αλέξανδρος" στις ταινίες που διακρίθηκαν ανάμεσα στις 16 διαγωνιζόμενες.

    Βραβεία στις καλύτερες ταινίες θα απονείμει και η Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

    Η τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας Far from Heaven (O Παράδεισος είναι μακριά) σε σκηνοθεσία του Todd Haynes. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μελόδραμα στην παράδοση των κλασικών του είδους, μια ταινία που απέσπασε τις θετικότερες κριτικές αλλά και την προτίμηση του κοινού στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

    Τα βραβεία κοινού θα απονείμει στις 11 το βράδυ, ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης. Τα βραβεία που θα αποσπάσουν μία ελληνική και μία ξένη ταινία που ψηφίστηκαν ως οι καλύτερες από το κοινό, συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    [19] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (19:11 UTC+2)

    "Επισκεφτείτε τη χώρα μας, για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει". Αυτή την πρόσκληση απηύθυναν έξι Ιρανές γυναίκες, πρωταγωνίστριες -η κάθε μία με τον δικό της τρόπο- στο χώρο του ιρανικού κινηματογράφου, οι οποίες σκιαγράφησαν την εικόνα για τη θέση της γυναίκας στο ιρανικό σινεμά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συζήτησης που έγινε σήμερα, στην αποθήκη Γ' του Λιμανιού, στο πλαίσιο των "Νέων Οριζόντων".

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των "Νέων Οριζόντων", Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε την Fatomeh Mothamed Aria, μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς στο Ιράν, την Niki Karimi, διάσημη Ιρανή ηθοποιό και μέλος της κριτικής επιτροπής για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Manijeh Hekmat, παραγωγό και σκηνοθέτη της ταινίας "Women's prison", την Pejah Ahangarani Farahani, ηθοποιό στην ταινία "Women' s prison", την Taraneh Alidousti, ηθοποιό στην ταινία "I'm Taraneh, 15" και την Mania Akbari, ζωγράφο και ηθοποιό στην ταινία του Kiarostami, το "10".

    Οι έξι Ιρανές φιλοξενούμενες των "Νέων Οριζόντων" εξήγησαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα στη χώρα τους μοιάζουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. "Οι παραγωγές ταινιών στο Ιράν ανέρχονται σε 80 με 100 κάθε χρόνο. Η παραγωγή της τέχνης, πάντως, δεν θα πρέπει να εστιαστεί σε ένα από τα δύο φύλα. Οι γυναίκες στο Ιράν ασχολούνται με την τέχνη και με τον κινηματογράφο ειδικότερα. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπω κάποια διαφορά μεταξύ του ιρανικού κινηματογράφου και του παγκόσμιου. Η διαφορά είναι ότι κάποιες από τις ταινίες στο Ιράν δεν παίρνουν άδεια προβολής στις αίθουσες, όπως για παράδειγμα το ''10'' του Kiarostami. Στη χώρα μου, είμαστε επτά γυναίκες παραγωγοί ταινιών μεγάλου μήκους, ενώ είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους", εξήγησε η Manijeh Hekmat.

    "Η συμμετοχή των γυναικών στο Ιράν έχει αυξηθεί σε όλους τους τομείς, ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μιλώντας προσωπικά, θα έλεγα ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισα στην ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο στο Ιράν, μπορεί να είναι και λιγότερα από αυτά που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Συνήθως, το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζεται στο θέμα της μαντίλας. Πολλοί με ρωτούν αν η μαντίλα με εμποδίζει όταν παίζω έναν ρόλο. Για μένα, όμως, η μαντίλα είναι το ίδιο με μια αντρική γραβάτα. Τη φορώ, λόγω νόμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος σκέψης μου, ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τις δυσκολίες", πρόσθεσε η Fatomeh Mothamed Aria.

    "Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένα μέρος του κόσμου όπου οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με ένα διαζύγιο ή μια πρόωρη εγκυμοσύνη, για παράδειγμα. Θέλω να πω ότι τα προβλήματα είναι κοινά, παγκόσμια. Ας μην γίνεται κριτική και ας μην δημιουργείται η εντύπωση ότι τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται σε μία μόνο χώρα, στο Ιράν", τόνισε η Taraneh Alidousti, ενώ η Mania Akbari εξήγησε ότι το Ιράν είναι μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις: "Η ταινία ''10'', η ''Taraneh'', αλλά και οι ταινίες της Neshat αποτελούν πτυχές μιας πραγματικότητας. Απλώς, ο κάθε δημιουργός, ο κάθε σκηνοθέτης βιώνει κάποιες συγκεκριμένες πτυχές αυτής της πραγματικότητας, τις οποίες και προβάλλει στο έργο του".

    Από την πλευρά της, η Pejah Ahangarani Farahani, ηθοποιός στην ταινία "Women' s prison", ανέφερε την προσωπική της εμπειρία από τη γνωριμία με Ιρανές κρατούμενες στις φυλακές, με τις οποίες ήρθε σε επαφή λόγω της συμμετοχής της στην ταινία: "Με συγκλόνισε το γεγονός ότι περίπου το 80% των γυναικών κρατουμένων ήταν κάτω των 19 ετών. Σκέφτομαι ότι αν αυτές οι γυναίκες δεν ήταν έγκλειστες, τότε θα μπορούσαν να βγουν και να δημιουργήσουν, όπως κάνουμε οι υπόλοιπες στην ιρανική κοινωνία".

    "Δεν πιστεύω ότι αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας στο Ιράν μέσα από κάποιες ταινίες. Επισκεφτείτε τη χώρα μας για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει. Ζούμε σε μια πολύπλοκη χώρα, όπου η λογοκρισία έχει τον πρώτο λόγο. Υπάρχουν προβλήματα, όπως και οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, σήμερα, οι γυναίκες στο Ιράν αποτελούν τα πιο δυναμικά μέλη μιας οικογένειας, η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί σε πάρα πολλούς τομείς και συμπεράσματα δεν θα πρέπει να βγαίνουν μόνο μέσα από τις ταινίες. Πρόσφατα πήρα ένα βραβείο για τις προσπάθειες που καταβάλω υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς οι 20 ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησα είχαν ως θέμα τα δικαιώματα των γυναικών. Ωστόσο, θεωρώ ότι καμία από αυτές τις ταινίες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα", τόνισε η Niki Karimi.

    [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ E-MAGIC

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (18:49 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα, στους χώρους του "Μύλου", το emagic, μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίασε το ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας που αναπτύσσεται και υπάρχει στο διαδίκτυο. Η φετινή διοργάνωση του emagic φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση για ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο και διαγωνιστικό φεστιβάλ διαδικτυακών πολυμέσων, που θα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με δύο μεταμεσονύκτιες προβολές, στο Ξυλουργείο του Μύλου, υπό τον τίτλο "Black e-night".

    Το e-magic διήρκεσε πέντε ημέρες και ήταν χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες: την παρουσίαση του έργου του Lev Manovich, του θεωρητικού του πειραματικού κινηματογράφου, το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους παραγωγούς στο Ίντερνετ, την παρουσίαση από το ίντερνετ υλικού που έχει φτιαχτεί για άλλο μέσο, την παρουσίαση έργων οπτικοακουστικής παραγωγής, που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το ίντερνετ, καθώς και την παρουσίαση μουσικής μέσα από το ίντερνετ.

    Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε, άλλωστε, η διημερίδα cinem@net, ένα συμπόσιο με θέμα το παρόν και το μέλλον των διαδικτυακών μέσων, στο οποίο τοποθετήθηκαν Ελληνες και ξένοι ομιλητές. Σημαντική, επίσης, η ιντερνετική τηλεόραση του e-magic, η e-magic net tv, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν, μέσω ίντερνετ, στις σελίδες του e-magic, στο site του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    [21] ANETH ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΟΦΗ που κέρδισε με 3-0 την Κέρκυρα για το κύπελλο Ελλάδος και έτσι έγινε η 15η ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Σοάρες στο 13` και στο 73` και ο Χρυσάφης στο 37'.

    Καλή ήταν διαιτησία του κ. Σωμαρακάκη, που έδειξε κίτρινη κάρτα στον Σύρο.

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Κώτσιος, Αδάμος, Κολιτσιδάκης (68` Μοσχογιάννης) , Μπελεβώνης (52` Δερμιτζάκης), Σταυρακάκης, Γκίτσης, Σολίς, Σαπουντζής (46` Κιάσος), Χρυσάφης, Σοάρες.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Παναγιωτόπουλος, Σφακιανάκης, Σύρος (48` Ντισά), Καρυπίδης, Ψαρρής, Μπούις (10` Τσουκαλίδης), Βαντελανόιτ, Παπαποστόλου, Αλβέρτης (60` Ντιάρα), Ζαφειράκης, Ακβάι.

    [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού εξετάστηκε στη

    χθεσινή σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου αρμοδίων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου. Στη σύσκεψη αφού διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και από τις δύο πλευρές για τα σημεία που αφορούν στο εδαφικό και το προσφυγικό, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συσκέψεις επί του σχεδίου.

    Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Radikal" h σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο και επικεφαλής της επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν υφυπουργός Ουγκούρ Ζιγιάλ, ενώ επικεφαλής της επιτροπής των στρατιωτικών ήταν ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μπουγιούκανιτ.

    Κατά τη σύσκεψη έγινε κατανομή εργασιών και αποφασίσθηκε το μεν Γενικό Επιτελείο να επεξεργασθεί τα σημεία του σχεδίου που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, το δε υπουργείο Εξωτερικών τα σημεία που αφορούν στην κυριαρχία, στο κοινό Σύνταγμα καθώς και στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

    Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα συζητηθούν για μία φορά ακόμη στη σύσκεψη των Πρεσβευτών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η τελική άποψη που θα διαμορφωθεί θα τεθεί υπ' όψιν του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νετζνέτ Σεζέρ, της κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [23] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Για εσφαλμένη και βλαπτική για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας τακτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    "Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αποδοχή ως αρχής διαλόγου με την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, του σχεδίου Ανάν, είναι εσφαλμένη από πλευράς διαπραγματευτικής τακτική. Παράλληλα βλάπτει εξ ορισμού τα συμφέροντα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι "η αρχή και ο πυρήνας του σχεδίου Ανάν είναι η νομιμοποίηση του Αττίλα και της διχοτόμησης της Κύπρου, που έγινε με παραβίαση της Διεθνούς Εννομης Τάξης και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνισμού και της Κύπρου, πράγμα που θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα και μοντέλο από την Τουρκία αμέσως μετά τη διχοτόμηση του Αιγαίου (μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης) και μεσομακροπρόθεσμα της Θράκης".

    "Επίσης είναι απαράδεκτο και βλαπτικό η αποδοχή επί της αρχής του σχεδίου Ανάν γιατί η όλη δομή του πρωτόγνωρου μορφώματος που προτείνεται δεν είναι βιώσιμη ούτε λειτουργική, αφού καταργεί την αρχή της πλειοψηφίας και παρέχει στην Τουρκοκυπριακή μειοψηφία το δικαίωμα ΒΕΤΟ στα δύο σώματα του κεντρικού Κοινοβουλίου και στην κεντρική κυβέρνηση", επισήμανε.

    "Αυτή η πολιτική και τακτική που επέλεξε ο Ελληνας πρωθυπουργός οδηγεί στη δημιουργία του τρίτου Αττίλα με τις μεθοδεύσεις του κ. Ανάν και με τη συναίνεση της Ελληνικής πλευράς. Γι αυτό πρέπει να απορριφτεί και επί της αρχής το ανθελληνικό σχέδιο Ανάν που σκοπεύει να συνεχίσει με χειρότερο τρόπο τον Αττίλα και να ανοίξει λεωφόρο για Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου στο μέλλον", κατέληξε.

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Εξελίξεις στο Κυπριακό" πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο Θέμος Στοφορόπουλος Πρέσβης ε.τ. και ο Μάριος Ευρυβιάδης καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα, μεταξύ των οποίων από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος υφυπουργός Εξωτερικών, από την Ν.Δ. ο βουλευτής Δωδεκανήσων Αριστοτέλης Παυλίδης, από το ΚΚΕ ο Βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου Σπύρος Χαλβατζής, από τον ΣΥΝ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Τάσος Τρίκκας.

    Μετά το τέλος των τοποθετήσεων αποφασίστηκε η δημιουργία της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών για την ενημέρωση και ενεργοποίηση του ελληνικού λαού και ελληνισμού ενάντια στο σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως τονίστηκε νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρη την Κύπρο με τη συνδιοίκηση που προβλέπει κατά 50% και χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο.

    Ιδρυτικά μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών είναι οι Δημήτρης Τσοβόλας, Γεράσιμος Αρσένης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, Αναστάσιος Πεπονής, Νόρα Κατσέλη, Θέμος Στοφορόπουλος, Ανδρέας Παχατουρίδης, Λευτέρης Βερυβάκης, Παναγιώτης Κρητικός, Ηλίας Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.

    Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αντίστοιχης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, τη ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα "Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης" (Μεγάρου Μπίλλη -πλατεία Ιπποδρομίου), για τη διεύρυνση της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και Συνέντευξη Τύπου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 November 2002 - 19:13:40 UTC