Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΛΙΞ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ
  • [04] ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 29η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ
  • [06] TEΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
  • [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 87 - 81
  • [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ρ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 73 - 77
  • [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
  • [13] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΜΟΪΣΙΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ
  • [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 72 - 57
  • [15] ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [16] ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
  • [17] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [18] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [19] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 26 - 19
  • [20] ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ UMP ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [21] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [22] ΣΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ
  • [23] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους με προορισμό την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

    Στο ύψος του αμερικανικού προξενείου, στην οδό Τσιμισκή, άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Κάποια στιγμή ορισμένα άτομα έσπασαν μάλιστα κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις.

    [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (11:14 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αιχμή το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το "δείγμα γραφής" της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας από τις θέσεις που θα διατυπώσει ο κ. Ερντογάν, ενώ η τουρκική πλευρά προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας.

    Χτες ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα στην Κύπρο και χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν διαπραγματεύσιμο.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΛΙΞ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 16 Νοεμβρίου 2002 (08:10 UTC+2)

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ προειδοποίησε το Ιράκ να καταγράψει και να παρουσιάσει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, στη σχετική αναφορά που έχει υποχρέωση πλέον να καταθέσει η Βαγδάτη, τον επόμενο μήνα. " Η κίνηση αυτή, προσφέρει στο Ιράκ την τελευταία ευκαιρία να δηλώσει ότι έχει στο οπλοστάσιο του.

    Μια πιθανή παράληψη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ψήφισμα 1441, που υποχρεώνει το Ιράκ, να δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα προγράμματα, αλλά και για την ανάπτυξη χημικών, βιολογικών , πυρηνικών όπλων, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων" τόνισε ο Χανς Μπλιξ. Η λίστα καταγραφής του οπλοστασίου μαζικών όπλων του Ιράκ, πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι την 8η Δεκεμβρίου.

    [04] ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (10:57 UTC+2)

    Το οργανόγραμμα και το σχέδιο καταστατικού της 17Ν, που σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης της οργάνωσης μετά το 1983, αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Πρόκειται για ιδιόγραφο κείμενο, η γραφή του οποίου αποδίδεται στον Πάτροκλο Τσελέντη.

    Το αναλυτικό αυτό σχέδιο καταστατικού συνοδεύεται από 6σέλιδη πολιτικοϊδεολογική εισαγωγή για την αναγκαιότητα του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» και αποτελεί ίσως το μοναδικό κείμενο όπου αποτυπώνονται οι προθέσεις και σκέψεις των μελών της οργάνωσης γύρω από τον τρόπο ανάπτυξης ενός πιο μαζικού, «ένοπλου κινήματος λαϊκής βίας» στην Ελλάδα. Από τη μελέτη των άρθρων του σχεδίου προκύπτει ότι:

    Συντάχθηκε, παρ' ότι είναι άγνωστο αν εγκρίθηκε και εφαρμόσθηκε, μετά το 1983 και πάντως μετά την επίθεση κατά του Τσάντες, αφού γίνεται σαφής αναφορά στις 4 πρώτες ενέργειες της οργάνωσης, τις οποίες πρέπει να αποδέχονται όλα τα μέλη της.

    Το κείμενο διαπνέεται από μια λογική «ανοίγματος» της οργάνωσης αφού προβλέπονται διατάξεις για τον προσεκτικό και σταδιακό τρόπο στρατολόγησης νέων μελών καθώς και την αξιοποίηση ενός ευρύτερου χώρου «συμπαθούντων» σε βοηθητικές δουλειές, πάντα όμως με την προϋπόθεση της συνωμοτικότητας και της ασφάλειας της οργάνωσης.

    Ο συντάκτης του, διακηρυγμένος οπαδός του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού αλλά φανατικός πολέμιος της «σταλινικής γραφειοκρατίας», επιζητά τη σύνδεση των ενεργειών της οργάνωσης με τους ευρύτερους πολιτικούς στόχους του μαζικού επαναστατικού κινήματος. Για το λόγο αυτό καταγγέλλονται ευθέως πρωτοβουλίες όπως «εμπρησμοί πολυκαταστημάτων».

    Επιχειρείται η δημιουργία μιας συλλογικής ηγεσίας («εκτελεστική γραμματεία» αποκαλείται), η οποία είναι καθαρά πολιτικό όργανο, εκλέγεται με πολιτικά κριτήρια από μια αντιπροσωπευτική «συνδιάσκεψη» στελεχών και λογοδοτεί για όλες τις πράξεις ή παραλείψεις της.

    Η δομή της οργάνωσης στηρίζεται σε πυρήνες 3-5 μελών, που εκλέγουν έναν υπεύθυνο, ο οποίος είναι επιχειρησιακός αρχηγός και έχει την ευθύνη της επαφής με άλλους πυρήνες. Τα μέλη του πυρήνα συζητούν την πολιτική κατάσταση, τη γραμμή της οργάνωσης και τις ενέργειές της.

    Οι αποφάσεις παίρνονται είτε από τη συνδιάσκεψη είτε από την εκτελεστική γραμματεία. Οι μόνες αποφάσεις που μπορεί να παίρνει ένας πυρήνας είναι ενέργειες ανεφοδιασμού ή δευτερεύουσες βοηθητικές ενέργειες.

    Σε περίπτωση διαφωνίας σε σοβαρά ζητήματα, η μειοψηφία είχε δικαίωμα να πληροφορήσει γραπτά την υπόλοιπη οργάνωση.

    Στο ίδιο σχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι μέλη της 17Ν δεν μπορεί να είναι όσοι θέλουν να δουλέψουν μόνο σε έναν τομέα (π.χ. πολιτικό και όχι στρατιωτικό), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αδυναμίες και τα προσόντα των μελών.

    Τα μέλη υποχρεώνονται να συνδυάζουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες με την οικογενειακή τους ζωή και την επαναστατική τους δράση, ώστε να μην προκαλούν υπόνοιες. Δεν αποκαλύπτουν τίποτα ούτε στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Δίδονται επίσης αναλυτικές οδηγίες συμπεριφοράς σε συνθήκες παρανομίας ενώ ρητά προβλέπεται ο βοηθητικός ρόλος όσων μελών «καούν».

    Περιέχονται, τέλος, κατευθύνσεις προς όσους συλληφθούν να μη συνεργαστούν. Σε περίπτωση βασανιστηρίων, τα μέλη καλούνται να κρατήσουν για 48 ώρες και, εάν μιλήσουν, να πουν μόνο το 1/10 όσων γνωρίζουν.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 29η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Με την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα και οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πορεία σημαδεύτηκε και φέτος από επεισόδια που προκάλεσαν αναρχικοί όταν μπήκαν στην πορεία και άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότωφ στη Βουλή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και οι νεαροί που προκάλεσαν τα επεισόδια διασκορπίστηκαν σε παρακείμενους δρόμους.

    Ένα γραφείο σταθμάρχη λεωφορείων τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίες οι φωτιές κατασβέστηκαν γρήγορα. Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έστησαν οδοφράγματα με καρέκλες που πήραν από υπαίθρια καφενεία, συνεπλάκησαν με ομάδες διαδηλωτών που μετείχαν στην πορεία και εκτόξευσαν καπνογόνα εναντίον ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Στην πορεία δεκάδες υποστηρικτές του Γιάννη Σερίφη, συλληφθέντα για εμπλοκή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας την απελευθέρωσή του. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η Μαϊτέ Πενό, σύντροφος του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης Αλέκου Γιωτόπουλου αλλά και η Αλίθια Ρομέρο Κορτές, σύντροφος του συλληφθέντα για συμμετοχή στην οργάνωση Σάββα Ξηρού.

    [06] TEΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις και ένας τραυματισμός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους με προορισμό την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν απέναντι από το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή, όταν εκατό με εκατόν πενήντα άτομα άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς. Ομάδες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τα άτομα αυτά, εμποδίζοντάς τα να διαφύγουν. Ακολούθησαν συμπλοκές και συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Νωρίτερα οι ταραξίες έσπασαν τηλεοπτική κάμερα ενώ, όπως έγινε γνωστό, τραυματίστηκε ένας οπερατέρ της κρατικής τηλεόρασης ο οποίος μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

    Η κεφαλή της πορείας για το Πολυτεχνείο έχει περάσει την Καμάρα και κατευθύνεται προς το Πολυτεχνείο.

    [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Με νίκες του Παναθηναϊκού, του Μακεδονικού και του Ηρακλείου συνεχίστηκε σήμερα το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής οι πράσινοι κέρδισαν στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ, ο Μακεδονικός επικράτησε στην Κοζάνη επί του Ολυμπιακού, ενώ το Ηράκλειο νίκησε στην Κρήτη την Ολύμπια Λάρισας.

    Η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 θα πέσει αύριο με τις αναμετρήσεις Μαρούσι - Ιωνικός Ν.Φ. και Νήαρ Ηστ - ΑΕΚ. Μέχρι στιγμής η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 8

    2.Μακεδονικός 8

    3.Ηρακλής 7

    4.Ιωνικός Ν.Φ. 6

    5.ΑΕΚ 6

    6.Αρης 6

    7.Πανιώνιος 5

    8.Περιστέρι 5

    9.Ηράκλειο 5

    10.ΠΑΟΚ 5

    11.Μαρούσι 4

    12.Ολυμπιακός 4

    13.Ολύμπια Λάρισας 4

    14.Νήαρ Ηστ 3

    *Μαρούσι, Ιωνικός Ν.Φ., Νήαρ Ηστ και ΑΕΚ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Πανιώνιος - Μακεδονικός

    ΑΕΚ - Ηρακλής

    Αρης - ΠΑΟΚ

    Ιωνικός Ν.Φ. - Νήαρ Ηστ

    Ολυμπιακός - Ηράκλειο

    Παναθηναϊκός - Μαρούσι

    Ολύμπια Λάρισας - Περιστέρι

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 87 - 81

    Κοζάνη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Με κορυφαίο τον Παναγιώτη Λιαδέλη, ο Μακεδονικός κέρδισε στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο της Κοζάνης τον Ολυμπιακό με σκορ 87 - 81 για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αήττητος.

    Η αναμέτρηση ήταν πραγματικά συγκλονιστική με τον Ολυμπιακό να παλεύει σκληρά στα τελευταία λεπτά για να ροκανίσει τη διαφορά των 13 πόντων που είχε στο 30' ο Μακεδονικός. Ομως οι γηπεδούχοι φάνηκαν ψύχραιμοι στα κρίσιμα δευτερόλεπτα και πήραν το ροζ φύλλο.

    Το παιχνίδι είχε μεγάλο ενδιαφέρον με τον Μακεδονικό και τον Ολυμπιακό στην πρώτη περίοδο να είναι συνεχώς κοντά στο σκορ 23 - 20. Στη συνέχεια όμως οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου ανέβασαν ρυθμούς και στο ημίχρονο προηγούνταν 45 - 38.

    Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι πάτησαν ακόμη περισσότερο ...γκάζι και βρέθηκαν να προηγούνται με 13 πόντους (71 - 58) με το τέλος της τρίτης περιόδου. Ομως οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν έστω και την ύστατη στιγμή να μειώσουν και έφτασαν τη διαφορά στους 4 (70 - 74). Οι παίκτες του Μακεδονικού ήταν ψύχραιμοι στα τελευταία δευτερόλεπτα και πήραν τη νίκη.

    Από το Μακεδονικό κορυφαίος ήταν ο Παναγιώτης Λιαδέλης που σημείωσε 20 πόντους, ενώ ο Δημήτρης Παπανικολάου κόντρα στην προηγούμενη του ομάδα πέτυχε 14. Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Εβανς με 26 πόντους.

    [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα παραθέσει την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του «Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης».

    [10] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ρ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Aθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό θα έχει αύριο στην Αθήνα ο νικητής των τουρκικών εκλογών και αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση, υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών αλλά και μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας.

    Στη συνέχεια θα κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Αργότερα ο κ. Σημίτης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Ερντογάν, ο οποίος στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 73 - 77

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ πάλεψε σκληρά σήμερα στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας, όμως έχασε από τον Παναθηναϊκό με σκορ 77 - 73 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι πράσινοι πέρασαν αλώβητοι από τη Θεσσαλονίκη και διατηρήθηκαν έτσι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Το παιχνίδι ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς μπήκαν δυναμικά στο παρκέ και προσπάθησαν από τα πρώτα λεπτά να περιορίσουν τα ατού του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ στο ημίχρονο του αγώνα προηγούνταν 39 - 38.

    Στην επανάληψη, οι ασπρόμαυροι εμφανίστηκαν ακόμη πιο παθιασμένοι και κατάφεραν να πάρουν μια σεβαστή διαφορά 12 πόντων (53 - 41) στο 27' λεπτό. Οι πράσινοι δεν το έβαλαν κάτω και με ένα σερί ισοφάρισαν στο τέλος της τρίτης περιόδου σε 53 - 53.

    Το παιχνίδι στο τελευταίο 10λεπτο ήταν για γερά νεύρα, με τις δύο ομάδες να είναι συνεχώς κοντά στο σκορ. Ο Παναθηναϊκός όμως εμφανίστηκε πιο ψύχραιμος από ότι ο ΠΑΟΚ και κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο της νίκης.

    [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Το βιβλίο «Η 'Τέχνη' στη Θεσσαλονίκη Κείμενα για τον Κινηματογράφο», παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε εκδήλωση η οποία έγινε στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη». Περιέχει κείμενα για τον κινηματογράφο, στην συντριπτική τους πλειονότητα του Παύλου Ζάννα, που πρωτοδημοσιεύτηκαν πριν από περίπου 50 χρόνια στο περιοδικό «Η Τέχνη της Θεσσαλονίκης».

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Δημόπουλος, σημείωσε ότι ο Παύλος Ζάννας είναι ο βασικός εμπνευστής του Φεστιβάλ. Μάλιστα, υπάρχει στο βιβλίο ένα υπόμνημα που είχε καταθέσει το 1960 για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Ο Παύλος Ζάννας έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην υπόθεση Φεστιβάλ Κινηματογράφου και γενικότερα στην υπόθεση του κινηματογραφικού πολιτισμού στην Ελλάδα και βέβαια στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Δημόπουλος.

    Η αντιπρόεδρος της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», Χρύσα Παλιαδέλη, τόνισε ότι μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εταιρείας παρουσιάζεται στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εκδήλωσης, που είναι η απονομή του βραβείου για την καλύτερη ταινία που ψήφισαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Τόνισε ακόμη ότι τα «κείμενα για τον κινηματογράφο» βασίζονται σε περιοδική έκδοση, για την οποία είχαν φροντίσει τα ιδρυτικά μέλη της «Τέχνης». Στις σελίδες της έκδοσης αυτής, όπως είπε, ανυπόγραφα κείμενα παρουσίαζαν, σχολίαζαν, έκριναν τα τεκταινόμενα στην τότε μικρή μας πόλη, περί τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική και πρότειναν λύσεις για την αισθητική και πολιτιστική της αναβάθμιση.

    Ο γιος του Παύλου Ζάννα, Αλέκος, ευχαρίστησε την «Τέχνη» για την ιδέα και την υλοποίηση της έκδοσης, «όπως και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο ήταν αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτήν.

    Ο κριτικός κινηματογράφου, Μπάμπης Ακτσόγλου, τόνισε ότι τα κείμενα του Παύλου Ζάννα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην δική του μύηση στην κριτική του κινηματογράφου. «Ο Παύλος Ζάννας ήταν ο πιο υποδειγματικός κριτικός κινηματογράφου. Δεν το έκανε επαγγελματικά. Επέλεγε να μιλήσει για αυτά που αγαπούσε, μιλούσε όμως και με πολεμική διάθεση. Τα κείμενα του Ζάννα είχαν παιδαγωγικό χαρακτήρα» τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Κώστας Τερζής, αναφέρθηκε στον Παύλο Ζάννα, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «οργανικό διανοούμενο, έναν άνθρωπο που θεωρούσε βασική του υποχρέωση τις ιδέες του να τις θέτει σε εφαρμογή στο πύρινο έδαφος της πραγματικότητας».

    Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αμέσως μετά τη λήξη του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ξεκινά, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Φεστιβάλ, την προετοιμασία μιας «Εβδομάδας Κριτικής» για το 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί, σε αναλογία με ό,τι συμβαίνει στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

    [13] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΜΟΪΣΙΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ

    Σκόπια, 17 Νοεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν ΠΓΔΜ και Αλβανία ώστε να προωθήσουν τα σχέδιά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ συζήτησαν σήμερα στην Οχρίδα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Μπόρις Τράικοφσκι και Άλφρεντ Μοϊσίου. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν αύριο νέα συνάντηση στο Πόγραδετς, ακριβώς απέναντι από την Οχρίδα, στην αλβανική πλευρά.

    Σημειώνεται ότι Τράικοφσκι και Μοϊσίου θα μεταβούν την Πέμπτη στην Πράγα για τη διάσκεψη κορυφής σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συναντηθούν και με τον πρόεδρο της Κροατίας, που επίσης επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου, οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας συζήτησαν ακόμη διμερή θέματα που αφορούν κυρίως στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 72 - 57

    Ηράκλειο, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα γεύτηκε σήμερα το Ηράκλειο. Οι κρητικοί κέρδισαν στο κλειστό γυμναστήριο του "Λίντο" την Ολύμπια Λάρισας με σκορ 72 - 57 για την 4η αγωνιστική της Α1 ανδρών. Αντίθετα, η ομάδα της Λάρισας δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποσπάσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη διοργάνωση και παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

    Οι γηπεδούχοι από την αρχή προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα και να έχουν το προβάδισμα κόντρα στην Ολύμπια Λάρισας. Στο ημίχρονο μάλιστα το Ηράκλειο προηγούνταν με 9 πόντους (32 - 23). Και στην επανάληψη όμως οι κρητικοί παρουσίασαν καλό πρόσωπο και έφτασαν σχετικά άνετα στην επικράτηση.

    Από το Ηράκλειο ξεχώρισε ο αμερικανός Μπέτερμαν που σημείωσε 27 πόντους, ενώ καλύτερος από την Ολύμπια Λάρισας ήταν ο Τζέιμς Φόρεστ. Πάντως οι γηπεδούχοι υπέβαλαν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Φόρεστ.

    [15] ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:43 UTC+2)

    Μεγάλη υπευθυνότητα αλλά και γνώση της ιστορίας και των διεθνών συσχετισμών, ώστε να προασπιστεί το εθνικό συμφέρον στο Κυπριακό συνέστησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα μετά την κατάθεση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, την έκθεση χαρτών του ΙΓΜΕ ''1952 -2002, 50 χρόνια χαρτογραφικού έργου», σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το σχέδιο του Γ.Γ μία αφετηρία συζήτησης για τα ουσιώδη. «Και νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή θέση, γιατί δεν μπορούμε ποτέ να αρνηθούμε δεν το έχουμε κάνει ποτέ από το 1974 μία πρόσκληση που απευθύνει ο Γ.Γ του ΟΗΕ, ιδίως όταν πίσω από αυτόν υπάρχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ε.Ε, το Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικά όλη η διεθνής κοινότητα» πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση τόνισε ότι τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης είναι πολύ σοβαρά και διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακωλύεται η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στην Κοπεγχάγη, γιατί η ένταξη της Κύπρου είναι προϋπόθεση για την ένταξη των άλλων χωρών. Σχετικά με τα προβλήματα της υγείας του κ. Ντενκτάς εκτίμησε πως το θέμα αυτό θα το σταθμίσει και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης χαρτών του ΙΓΜΕ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και επισήμανε ότι γίνεται μια εξαιρετική χαρτογραφική δουλειά η οποία έχει ιστορικό αλλά και πολύ επίκαιρο κοινωνικό ενδιαφέρον γιατί δίνει πλήθος στοιχείων. «Η έκθεση αυτή λοιπόν την οποία οργανώνει εδώ το ΙΓΜΕ, στο Βασιλικό θέατρο μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μια δουλειά πλούσια ερευνητική που γίνεται , η οποία δυστυχώς δεν είναι γνωστή στον κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    [16] ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:28 UTC+2)

    Έξι με επτά άτομα προσήχθησαν στην ασφάλεια μετά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Το απόγευμα ο Αττικάρχης, Γιώργος Αγγελάκος, σε μια πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια διασκορπίστηκαν προς τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Σούτσου και Πανόρμου. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκο, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τριακόσιοι περίπου αναρχικοί, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατάφεραν να μπουν στη μέση της πορείας και άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και βόμβες μολότωφ έξω από τη Βουλή. Ακολούθησαν παρόμοια επεισόδια στο Πολεμικό Μουσείο και στο Χίλτον. Ο Αττικάρχης σημείωσε πως η αστυνομία δεν μπορούσε να επέμβει στη μέση της πορείας γι΄ αυτό και οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

    Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στην φετινή πορεία, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αυτή.

    [17] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν συμφωνεί με την παράγραφο εκείνη του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με την οποία για μια μεταβατική περίοδο τριών χρόνων οι ηγέτες των δύο πλευρών θα γίνουν συμπρόεδροι της Κύπρου.

    Κατά την επιστροφή του στη Λάρνακα από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κ. Κληρίδης είπε πως θα ακούσει τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου -συνεδριάζει αύριο- και αν αυτές είναι ομόφωνες τότε θα τον δεσμεύσουν. Αν είναι κατά πλειοψηφία, όπως είπε, τότε θα λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις της πλειοψηφίας.

    Εάν μεν υπάρχει ομοφωνία δεν έχω να πάρω απόφαση διότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου με δεσμεύει, είπε ο πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ομοφωνία τότε θα πρέπει να δώσει πολλή προσοχή σε αυτά που λέει η πλειοψηφία, και αν τα συμμερίζεται, θα πράξει σύμφωνα με το τι λέγει η πλειοψηφία.

    Ερωτηθείς εάν κατά τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στη διαπραγματευτική τακτική και την ιεράρχηση των ζητημάτων, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει απόλυτη συμφωνία στο ότι πρέπει για ορισμένα θέματα να ζητηθούν διευκρινίσεις και για τα άλλα να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή». «Είχαμε σε μια βάθος ανάλυση του σχεδίου το οποίο έχει τεθεί ενώπιόν μας με τον Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του. Ενημέρωσα τους αρχηγούς των κομμάτων, ανταλλάξαμε απόψεις. Αύριο θα ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι «εφόσον υπάρχει, υπήρξε και θα συνεχίσει να υπάρχει καθυστέρηση εις την έναρξή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο χρόνος που παραμένει είναι ικανοποιητικός για να τελειώσει η διαβούλευση».

    Αναφορικά με το πότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει την απάντησή της για το σχέδιο Ανάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο, έχοντας υπόψη το χρονικό πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Κουβέιτ, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:24 UTC+2)

    Σύμφωνα αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας του Κουβέιτ, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, που σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβα σε ξενοδοχείο στην Υεμένη, όπου μένουν Αμερικανοί.

    Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο 21χρονος Κουβετιανός, Μόσεν Φ, που συνελήφθη, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με το στέλεχος της Αλ Κάιντα που συνελήφθη πρόσφατα και κρατούν οι Αμερικανοί.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων του Κουβέιτ, ο συλληφθείς ήταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο και έδωσε πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο στην Υεμένη. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Κουβέιτ.

    Ο Μόσεν Φ συνελήφθη μέσα στις προηγούμενες δύο βδομάδες και έδωσε πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη επίθεση με βόμβα στο ξενοδοχείο στην Υεμένη.

    [19] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 26 - 19

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ επικράτησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη επί του Αρη Νικαίας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε με σκορ 26 - 19 και πλέον βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 11 βαθμούς. Ο Αρης Νίκαιας αντίθετα, μετά την ήττα, έμεινε στη 10η θέση του πρωταθλήματος.

    [20] ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ UMP ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Παρίσι, 17 Νοεμβρίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος ''Ένωση για την Προεδρική Πλειοψηφία΄΄ (UMP), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μετείχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Το κόμμα δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη με στόχο τη συγκρότηση των δυνάμεων της δεξιάς σε ένα σχηματισμό.

    Σε δήλωσή του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το κόμμα ως αδελφό με τη Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε πως έχει τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Σιράκ και τον πρωθυπουργού Ραφαρέν και πρόσθεσε: «Μας ενώνουν κοινές ιδέες και αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης, που κυριαρχούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ίδιες ιδέες και αντιλήψεις, που σύντομα θα γίνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην Ελλάδα».

    «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες και σημαντικές για το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια του πολίτη, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την κοινή αγροτική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Είναι βέβαιο ότι οι φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν τη μεγάλη εγγύηση για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    [21] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (17:54 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, για την 29η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και άρχισε να πετά πέτρες έξω από τη Βουλή. Στη συνέχεια οι νεαροί άρχισαν να πετούν και βόμβες μολότωφ στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Κάποια στιγμή εκδηλώθηκε φωτιά σε γραφείο σταθμάρχη λεωφορείων. Αμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής που έσβησε τη φωτιά. Εξάλλου νεαροί έγραψαν συνθήματα στους τοίχους έξω από την ιταλική πρεσβεία.

    Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία όπου διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν αντιαμερικανικά συνθήματα. Παράλληλα διαδηλωτές άρχισαν να διασκορπίζονται στους γύρω δρόμους.

    Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το κτίριο του Πολυτεχνείου ενώ ομάδες περιφρούρησης υπήρξαν μέσα στο κτίριο. Εξάλλου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της πορείας. Τη διαδρομή παρακολουθεί διαρκώς ελικόπτερο της αστυνομίας. Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση ώστε να εξετάζει την κατάσταση. Συντηρητικά μέτρα ασφαλείας θα ακολουθήσουν και σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

    Η πορεία ξεκίνησε στις 3.30 από το Πολυτεχνείο, με προπορευόμενη την αιματοβαμμένη σημαία που κρατούσαν τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Η πορεία πέρασε από το Σύνταγμα, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Η συμμετοχή στην πορεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις φοιτητών και συνδικαλιστών η φετινή διοργάνωση θεωρείται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

    [22] ΣΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2002 (17:52 UTC+2)

    Στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου», απένειμε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) το βραβείο της την Κυριακή το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Κώστας Τερζής, σημείωσε ότι η συνέλευση των μελών της ΠΕΚΚ, η οποία έγινε χθες το βράδυ, έπειτα από γόνιμη συζήτηση κατέληξε στο σκεπτικό ότι στο φετινό, 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «στην πλειονότητά τους οι ελληνικές ταινίες της φετινής παραγωγής μεταχειρίζονται παλιούς και κουρασμένους αφηγηματικούς κώδικες ενώ, όταν προσπαθούν να μιλήσουν για το σήμερα, αυτό γίνεται με τρόπο ανώδυνο και αδιάφορο».

    Τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου επισήμαναν ότι «ο τρόπος επιλογής και χρηματοδότησης σεναρίων φαίνεται να υπακούει ακόμα σε ξεπερασμένες λογικές επετηρίδας και στην πεπατημένη της εύπεπτης δραματουργίας». Ωστόσο, υπογράμμισαν πως κάτι σημαντικό αναδεικνύεται μέσα από το φετινό πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου: η δυναμική και συγκροτημένη σκηνοθετική υπογραφή νέων γυναικών δημιουργών. Επιβραβεύοντας αυτή την τάση, η ΠΕΚΚ απένειμε το βραβείο της στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, 'Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου', με εννέα ψήφους, έναντι πέντε που συγκέντρωσε η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου 'Θα το μετανιώσεις'.

    Όπως επισημάνθηκε, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου χειρίζεται το θέμα της απώλειας ξεπερνώντας το σκόπελο της εύκολης συγκίνησης με έναν τρόπο σύνθετο, διεισδυτικό και ταυτόχρονα ευθύ, που συνδυάζει το καλά επεξεργασμένο σενάριο με την κινηματογραφική αρτιότητα του αποτελέσματος».

    Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι την τιμά πολύ η επιλογή της ΠΕΚΚ και ευχαρίστησε τους συνεργάτες της σε αυτή την ταινία καθώς και όλους όσους την ενίσχυσαν με αγάπη αλλά και με τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνταν, με πρώτο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

    Στο μεταξύ, η κριτική επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ ΟΤ), με ανακοίνωσή της απονέμει φέτος -με απόφαση κατά πλειοψηφία- το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας στην ταινία μυθοπλασίας «Θα το μετανιώσεις», της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

    [23] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, στην οδό Μαυρομιχάλη και Φαναριωτών στα Εξάρχεια της Αθήνας.

    Αγνωστοι δράστες τοποθέτησαν στις 6:30 το πρωί στην είσοδο της τράπεζας αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια και εύφλεκτο υλικό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 November 2002 - 19:13:36 UTC