Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΣΤΟΥΣ 105 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [04] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΡΗ
  • [05] ΜΕ 70.000 ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
  • [06] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Ο ΧΑΡΤ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [08] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ
  • [09] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [10] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [11] OMIΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [12] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [14] ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [15] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] ΧΩΡΙΣ 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [18] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [20] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
  • [21] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [23] Χ. ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΖΩ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
  • [24] ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

  • [01] ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Πράγα, 22 Νοεμβρίου 2002 (17:25 UTC+2)

    Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του από την Πράγα όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σημίτης ζήτησε καθαρή λύση για την ένταξη της Κύπρου και διευκρινίζοντας τη σημασία του όρου αυτού είπε πως «δεν μπορούν να υπάρχουν όροι που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ένταξη» καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχουν μερικοί που μιλούν για αστερίσκους και υποσημειώσεις».

    Σχετικά με το αν τελικά ληφθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι δεδομένες οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την ένταξη της Κύπρου και την αποσύνδεση του πολιτικού προβλήματος από την ένταξη, όμως σημείωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα βρεθεί κάποιος που να προβάλλει αντιρρήσεις. «Συζητάμε με πιθανότητες, με προοπτικές που ανοίγονται, δεν συζητάμε με εγγυήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Διαβεβαίωσε πάντως για τη συνέχιση των επαφών της ελληνικής πλευράς προς την κατεύθυνση και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της επίλυσης του Κυπριακού.

    Για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αντιδράσει στο σχέδιο Ανάν και να μην υπάρξει επίλυση του Κυπριακού πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει σκέψεις και για την πιθανότητα αυτή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι του παρόντος γιατί, όπως τόνισε, σκοπός είναι να λυθεί το Κυπριακό ώστε να μην συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις επ' άπειρο.

    Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Τουρκίας να δοθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης πρέπει να δοθεί ένα θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εφόσον υπάρξουν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα για το Κυπριακό, τον ευρωστρατό και θέματα που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πάντως επισήμανε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη μια σειρά διαφορετικές απόψεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει ο χειρισμός του θέματος της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το θέμα.

    Ερωτηθείς για τις επαφές του με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τις χαρακτήρισε θετικές και φιλικές και υπογράμμισε πως η αμερικανική πλευρά δεν συνδέει τα θέματα του Κυπριακού και του ευρωστρατού με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Ο κ. Σημίτης γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με τον σκοπιανό Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι και συζήτησε μαζί του όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, το θέμα παραπέμφθηκε στις συνεννοήσεις που γίνονται στα Ηνωμένα Έθνη.

    Κλείνοντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ηγετών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνήλθε και το ευρωατλαντικό συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης και, όπως είπε ο κ. Σημίτης, επιβεβαιώθηκε το μήνυμα της συνόδου των χωρών του ΝΑΤΟ ότι τα προβλήματα δεν ξεπερνούνται μόνο με στρατιωτικά μέσα αλλά με μια προσπάθεια για αλληλεγγύη, συνεργασία και στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

    [02] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 21 Νοεμβρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    «Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα». Αυτό τόνισε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα Radikal αναφορικά με το Κυπριακό.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας, επισημαίνοντας πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού. «Πιστεύω ότι το ανεπίλυτο δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι εμείς φαινόμαστε πως θεωρούμε το ανεπίλυτο ως λύση», πρόσθεσε ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος επεσήμανε ότι για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν θετικά βήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πρώτα απ' όλα επιβάλλεται να ικανοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΣΤΟΥΣ 105 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λάγος, 22 Νοεμβρίου 2002 (12:40 UTC+2)

    Τουλάχιστον 105 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια βίας που έχουν ξεσπάσει στην πόλη Καντούνα στη Νιγηρία, με αφορμή ένα δημοσίευμα σχετικά με την επικείμενη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού ομορφιάς «Miss World» στη χώρα. Τα επεισόδια συνεχίζονται παρά τη στενή αστυνόμευση και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι αρχές, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλά σπίτια, στα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμη τα μέλη της οργάνωσης.

    Τα έκτροπα άρχισαν με αφορμή ένα δημοσίευμα για το διαγωνισμό ομορφιάς Μις Κόσμος που αναμένεται να διεξαχθεί εκεί τον επόμενο μήνα και πρόσβαλε κατά τους Μουσουλμάνους τη θρησκεία τους.

    Στην Καντούνα τα επεισόδια βίας δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, ιδιαίτερα λόγω του φυλετικού διαχωρισμού που έχει «τεμαχίσει» την πόλη στα δύο ύστερα από τις συγκρούσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών πριν από δύο χρόνια που στοίχισαν τις ζωές περισσότερων από 2000 ανθρώπων.

    Τα επεισόδια άρχισαν από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ThisDay, σύμφωνα με το οποίο αν ο προφήτης Μωάμεθ έβλεπε τις διαγωνιζόμενες πολύ πιθανώς να επέλεγε μία από αυτές για να τη νυμφευθεί. Η εφημερίδα ωστόσο, μετά από δύο μέρες ανακάλεσε ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τους Μουσουλμάνους ότι οι υπεύθυνοι θα απολογηθούν.

    [04] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΡΗ

    Βαρσοβία, 21 Νοεμβρίου 2002 (23:53 UTC+2)

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Αναστασία Τσακίρη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών, σημειώνοντας, μάλιστα, παγκόσμιο ρεκόρ.

    Η 22χρονη αθλήτρια του Πανελληνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ της κατηγορίας των 63 κιλών και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας στην Ιρίτη της προσπάθεια 136 κιλά.

    Η Τσακίρη κατέκτησε το αργυρό στο αρασέ, με 105 κιλά και στο σύνολο, με 240 κιλά. Πρώτη στο σύνολο ήρθε η Κινέζα Λιου Ξια, που σήκωσε 242,5 κιλά.

    [05] ΜΕ 70.000 ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας ξεκίνησε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ώστε να βελτιώσει την φυσική και αγωνιστική του κατάσταση. Και όπως ήταν φυσικό αποκλείστηκε από την αποστολή του για εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με το Αιγάλεω.

    Την οριστική απόφαση για το πότε θα χρησιμοποιήσει τον Κύπριο θα την πάρει ο Σέρτζιο Μαρκαριάν. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα είναι σχεδόν απίθανο να τον χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην Τσεχία με την Σλόβαν. Εκτός από τον Κωνσταντίνου στην αποστολή με το Αιγάλεω δε μετέχουν ο τιμωρημένος Μπασινάς και οι Λίνκαρ, Μπαρτζώκας, Σαϊνιο και Μπόατενγκ. Αντίθετα, κανονικά συμπεριλήφθηκαν οι Χένρικσεν και Μικάελσεν.

    Με πρόστιμο 70.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 47.600 Ευρώ) τιμωρήθηκε ο ΠΑΟ από την ΟΥΕΦΑ για την συμπεριφορά των οπαδών του στους 2 αγώνες με την Φενέρμπαχτσε. Επίσης, η ΟΥΕΦΑ όρισε τον άγγλο Μάικλ Ράιλι να διευθύνει τον πρώτο αγώνα με την Σλόβαν Λίμπερετς, στην Τσεχία που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου.

    Στην Τσεχία θα βρεθεί αύριο ο Βέλιμιρ Ζάετς, για να παρακολουθήσει την Λίμπερετς στον αγώνα πρωταθλήματος με την Σπάρτα Πράγας.

    [06] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Ο ΧΑΡΤ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Εκεί που ο Μακεδονικός συνέχιζε χωρίς κανένα πρόβλημα στο πρωτάθλημα της Α1, φαίνεται πως τον μάτιασαν Και αυτό γιατί αναχώρησε για τις ΗΠΑ χωρίς την σχετική άδεια ο Τζέισον Χαρτ.

    Επίσημη πληροφόρηση από την ΚΑΕ δεν υπάρχει. Σε αυτό το σημείο και με βάση τις πληροφορίες ο Τζέισον Χαρτ μετέβη στην πατρίδα του ζητώντας άδεια (η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη) μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό έτσι ώστε να συνοδεύσει την γυναίκα του που επρόκειτο να γεννήσει σε περίπου ενάμισι μήνα. Το σίγουρο είναι ότι ο προπονητής Σούλης Μαρκόπουλος και η διοίκηση της ΚΑΕ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του Αμερικανού. Κάτι το οποίο δεν λογάριασε -όπως όφειλε- ο παίκτης. Ο Χαρτ εκτός απροόπτου θα επιστρέψει στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή, όπου και θα απολογηθεί για την ενέργειά του.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Τορόντο, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ελληνισμό της Θράκης και του Εύξεινου Πόντου διοργανώθηκαν στο Τορόντο από τον Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλήνων και Φιλελλήνων Καναδά, σε συνεργασία με το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, την Πανθρακική Ένωση «Δημόκριτος» και την Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά». Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση της ομογένειας του Καναδά αλλά και Καναδών πολιτών για τον Ελληνισμό της Θράκης και του Εύξεινου Πόντου.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας του Τορόντο, με συμμετοχή πολλών ομογενών και Καναδών πολιτών, που παρακολούθησαν τις ομιλίες του Φάνη Μαλκίδη, διδάκτωρα κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού του Πόντου και της Θράκης, ανέλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, και ανέδειξε τις προοπτικές που ανοίγονται τόσο για τη Θράκη, όσο και για την αναγνώριση και τη διεθνοποίηση της υπόθεσης της γενοκτονίας των Ποντίων.

    Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης Τορόντο «Δημόκριτος» Κυριάκος Κομποίτσιος και της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά, Βασίλης Αρχιτεκτονίδη.

    Δ.Ρ.

    [08] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Την ανάγκη να καλλιεργηθεί και να διαδοθεί η αντίληψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η χώρα μας σε μια ευρεία ομάδα προϊόντων, προκειμένου να αντιστραφεί η πτωτική τάση που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος και οι προοπτικές του εξαγωγικού εμπορίου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόσθεσε, δε, ότι για να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές είναι αναγκαία η επιμόρφωση και η εξειδίκευση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ, παράλληλα, χρειάζεται, να δημιουργηθούν και να προβληθούν επώνυμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της καλύτερης προετοιμασίας των επιχειρηματικών αποστολών, που συνοδεύουν τους Ελληνες αξιωματούχους στις επισκέψεις τους στο εξωτερικό. Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό έχει αποδώσει καρπούς, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής του Γιοχάνεσμπουργκ, που συνόδευσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, στο οποίο, όπως είπε, κεντρικό ρόλο θα έχει η Θεσσαλονίκη.

    Μέσω του ΕΣΟΑΒ, υπογράμμισε, η Ελλάδα θα δώσει 550 εκ. ευρώ την περίοδο 2002-2006 σε έξι βαλκανικά κράτη (Ρουμανία, ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ). Το 20% της βοήθειας θα διατεθεί ως συγχρηματοδότηση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ το 80% θα παρασχεθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στις έξι λήπτριες χώρες, αφού πρώτα αυτές υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων ή δράσεων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες τους. Την αξιολόγηση των προτάσεων ανέλαβε η Επιτροπή Παρακολούθησης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Αξονες του ΕΣΟΑΒ, επισήμανε ο κ. Λοβέρδος είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, ενώ στόχοι του είναι η διατήρηση της μακράς σχέσης της χώρας μας με τους Βαλκάνιους γείτονες και η δημιουργία νέων οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημήτρης Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται ο περιορισμός του δημόσιου τομέα , η απελευθέρωση των αγορών, αλλά και η μεταρρύθμιση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, αλλά και η επικείμενη διεύρυνση της Ενωσης με την ένταξη νέων χωρών μελών από τη ΝΑ Ευρώπη συνιστούν γεγονότα που θα δώσουν μια νέα ώθηση σε ζητήματα που συνδέονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ελληνική προεδρία της ΕΕ οφείλει να εντάξει στις προτεραιότητες της την αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τη βελτίωση της ικανότητας τους να προσαρμόζονται αποτελεσματικότερα στις συνθήκες που δημιουργούν η διεύρυνση της ΕΕ και η παγκοσμιοποίηση.

    Στο σχέδιο του ΣΕΒΕ για την εθνική στρατηγική εξαγωγών αναφέρθηκεο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Χαράλαμπος Φιλαδαρλής. Όπως επισήμανε, στόχος πρέπει να είναι αύξηση των εξαγωγών μας τουλάχιστον 5% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι απαιτείται η δημιουργία επώνυμων και συσκευασμένων προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία, ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε αγορά πρέπει να μελετάται αναλυτικά, πριν την εξαγωγική προσπάθεια.

    Η διασφάλιση της ποιότητα των προϊόντων, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής είναι τα ζητούμενα για την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών, σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Στράτος Παπαδημητρίου.

    Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι ξένες επενδύσεις, δεν τροφοδοτούν μόνο την εσωτερική αγορά αλλά συμβάλλουν και στην ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού, γιατί τροφοδοτούν τις εγχώριες επιχειρήσεις με φθηνά ενδιάμεσα αγαθά.

    Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικό εμπορικό έλλειμμα, ωστόσο οι συναλλαγές της με τις Παρευξείνιες χώρες είναι πλεονασματικές υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Black Sea Trade and Development Bank Xαράλαμπος Τσαρουχάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσαρουχά, για την περίοδο 1993-2002 ο μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών της Ελλάδας με τις Παρευξείνιες χώρες ήταν 13,3%, αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό για το συνολικό διεθνές εμπόριο της χώρας μας. Τόνισε, δε, ότι η διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις Παρευξείνιες χώρες αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η σταθεροποίηση και η οικονομική μεγέθυνση θα εμπεδώνονται.

    [09] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Για χαλκευμένα κείμενα κάνει λόγο ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή σημειώματα που βρέθηκαν σε κρησφύγετα της «17 Νοέμβρη» και αποδίδονται στον ίδιο.

    Στη δήλωση αυτή που έστειλε ο Γιωτόπουλος μέσω του συνηγόρου του χαρακτηρίζει χαλκευμένα τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα το «Βήμα» και αναφέρει ότι είναι συρραφή από κείμενα αντιδικτατορικών οργανώσεων σε συνδυασμό με πρόσφατες πλαστές κατασκευές.

    Κατά τον Γιωτόπουλο, στόχος της απόδοσης των κειμένων αυτών στον ίδιο είναι η κάλυψη της έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων για τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη».

    «Η επιμονή των αμερικανικών και αγγλικών μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με μέρος του Τύπου να με παρουσιάσουν σαν αρχηγό με μέσα φανερά χαλκευμένα καθίσταται πια κωμική αφού διαψεύδεται καθημερινά από το αποδεικτικό υλικό. Είναι αποκαλυπτική των προθέσεών τους. Ομολογούν ότι με τα πραγματικά στοιχεία δεν πρόκειται να πετύχουν τη βαριά καταδίκη μου που απαιτούν γι΄ αυτό και με βαπτίζουν αρχηγό για να το πετύχουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    [10] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Μονόδρομος η νίκη στα Γιάννενα για τον Ηρακλή. Ο αποκλεισμός του Γηραιού από το θεσμό του κυπέλλου αναγκάζει τον τεχνικό της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες να σκέφτονται μόνο τη νίκη. Παράλληλα μια νίκη θα προσθέσει άλλους τρεις βαθμούς στη βαθμολογία τους και έτσι ο Ηρακλής θα παραμείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και μαζί θα είναι αναμμένο το όνειρο της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η προετοιμασία του Ηρακλή εν όψει του κυριακάτικου παιχνιδιού με τον ΠΑΣ Γιάννινα ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Μίκρας. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο, Γιώργο Ξενίδη και τους τραυματίες, Φοφόνκα Εντερσον και Κώστα Νεμπεγλέρα.

    Σήμερα εξάλλου η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ ανακοίνωσε επίσημα πως ο Ξενίδης τιμωρείται με τέσσερις αγωνιστικές για την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Πανιώνιο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 7 το απόγευμα και όχι στις 3 το μεσημέρι όπως ήταν προγραμματισμένο.

    [11] OMIΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Aθήνα, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν εγγυάται μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο, δεν συνιστά ευρωπαϊκή λύση και δεν διασφαλίζει λειτουργική και βιώσιμη λύση διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Συγκεκριμένα επισήμανε προβλήματα στα σημεία που αφορούν την πολιτειακή δομή, το σύστημα διακυβέρνησης, το ζήτημα της ασφάλειας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τους εποίκους, τα μνημεία του πολιτισμού και τους χάρτες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε ένα σοβαρότατο λάθος όταν έσπευσε να χαρακτηρίσει το σχέδιο Ανάν ως ιστορική ευκαιρία, επισήμανε ότι οι ωραιοποιήσεις της σκληρής πραγματικότητας αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση και κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για στείρα άρνηση στην πρόταση της ΝΔ να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για το Κυπριακό και θα βρίσκεται διαρκώς στο πλάι του κυπριακού λαού.

    Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση αν δεν συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο, υπογράμμισε ότι «αστερίσκοι, υποσημειώσεις και υστερόγραφα δεν νοούνται και δεν χωρούν στην Κοπεγχάγη» και διευκρίνισε ότι «το μόνο πρωτόκολλο που μπορεί να επισυναφθεί στην Πράξη Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εκείνο που θα προβλέπει την αυτόματη ένταξη και του κατεχόμενου τμήματος, αμέσως μόλις βρεθεί λύση του πολιτικού προβλήματος».

    Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία την κάλεσε να διευκρινίσει επιτέλους αν υιοθετεί στην πράξη τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού και δείχνοντας σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με σκοπό τη δημιουργία προεκλογικού σκηνικού, εφαρμογή καθεστωτικών πρακτικών και κατασκευή σεναρίων σε βάρος όλων των κομμάτων. Έκανε συνολική κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο κρατικός μηχανισμός, η αγορά εργασίας, οι αγρότες και η ελληνική οικονομία.

    Κάλεσε τέλος τα στελέχη της ΝΔ να μπουν σε διάταξη μάχης, αξιοποιώντας όλα το ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης και στρέφοντας την προσοχή τους στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων.

    [12] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

    Λονδίνο, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κεντρικό Μπουρουντί μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, μελών των Δυνάμεων για τη Δημοκρατία (FDD).

    Όπως μετέδωσε το BBC, τέσσερα ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στα προάστια της πρωτεύουσας Μπουτζουμπούρα όταν οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη.

    Πάνω από 20.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

    Οι συγκρούσεις σημειώνονται καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με τους αντάρτες έχουν διακοπεί το τελευταίο διάστημα.

    Συνολικά πάνω από 300.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του εννιάχρονου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα επισκεφθεί αύριο το μεσημέρι τη Ρουμανία με σκοπό να συγχαρεί τον ρουμανικό λαό για τη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Μέχρι στιγμής τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Βουκουρέστι είναι δρακόντεια προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

    Στη ρουμανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρόεδρος θα μείνει για τέσσερις ώρες ενώ αμέσως μετά θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

    Όπως επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρουμανία Μάικλ Γκεστ η επιλογή του κ. Μπους να επισκεφθεί τη χώρα αποτελεί απόδειξη της διμερούς συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

    [14] ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Και τώρα η Προοδευτική Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να την αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Τούμπας κεκλεισμένων των θυρών στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    Εκτός αποστολής από τον κ. Αναστασιάδη τέθηκε ο Ιφεάνι Ουντέζε ο οποίος δεν επέστρεψε έγκαιρα στην Ελλάδα. Ο Ουντέζε είχε πάρει άδεια για να βρεθεί στη Νιγηρία για νομική του υπόθεση και ενώ ήταν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Τρίτη, επέστρεψε δύο μέρες αργότερα. Εκτός όμως από τον Ουντέζε, δεν θα αγωνιστεί και ο Κόφι Αμπονσά που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες, ενώ τραυματίας επέστρεψε από την πατρίδα του ο Αρμάντο Φουτσίνι. Κοντά σε αυτούς αν προστεθούν και οι τραυματίες Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Σλάτζαν Σπάσιτς και Γιώτης Εγκωμίτης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα του Αγγελου Αναστασιάδη μεγαλώνει αφάνταστα και στρέφεται γύρω από το θέμα των τραυματισμών. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προπόνηση του Δικεφάλου και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η αποστολή.

    Από την άλλη ο κ. Αναστασιάδης σκέφτεται και το παιχνίδι με την Σλάβια Πράγας, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Επίσης το πρόβλημα με τα εισιτήρια για τον ευρωπαϊκό αγώνα ξεπεράστηκε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε πως κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του ευρωπαϊκού αγώνα.

    [15] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC από την Πράγα.

    Ο υπουργός Άμυνας παρατήρησε πως η Τουρκία διέρχεται μια μεταβατική φάση και δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη πλήρως οι θέσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει κατά κανένα τρόπο την ίδια την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς αυτή είναι απόλυτα κατοχυρωμένη με την απόφαση του Ελσίνκι που αποσυνδέει την ένταξη από την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Τόνισε μάλιστα ότι «εάν η Τουρκία δεν θέλει να συμβάλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακούαυτό αδικεί την ίδια, διότι αυτό θα σημάνει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, στην οποία δεν θα συμμετέχει το βόρειο τμήμα».

    Σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά φοβάται ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης μόνο του ελληνικού τομέα στην ΕΕ, ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει φόβος και αν είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες με τη νέα κυβέρνηση της γείτονος.

    Υπογράμμισε δε ότι η αποδοχή του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν σημαίνει καμιά αγωνία εκ μέρους της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά στην έκβαση της προσπάθειας για ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του σχεδιασμού για την κοινή διεξαγωγή άσκησης ΕΕ και ΝΑΤΟ το 2003 για τη διαχείριση κρίσεων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στην Πράγα, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως ο Τούρκος πρέσβης, σε γεύμα εργασίας με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, είπε ότι βεβαίως μπορεί να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την άσκηση, όμως, η διεξαγωγή θα συναρτηθεί από την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτό, παρατήρησε ο υπουργός Άμυνας, υποδηλώνει μια γενικότερη διάθεση της Τουρκίας να μην είναι ιδιαίτερα θετική σε ότι αφορά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

    [16] ΧΩΡΙΣ 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Χωρίς τέσσερις βασικούς παίκτες θα παραταχθεί ο Αρης κόντρα στον ΟΦΗ την ερχόμενη Κυριακή. Ο Γιώργος Φοιρός δε θα έχει στη διάθεσή του τους Σαλαχεντίν Μπασίρ, Ρίτσαρντ Κνόπερ, Αλέκο Δέλλιο και Μιχάλη Πανόπουλο. Ετσι το μόνο του πρόβλημα που τον απασχολεί είναι να βρει το συντομότερο τους αντικαταστάτες τους, ώστε να περάσει όσο γίνεται ανώδυνα η απουσία τους.

    Μοναδικό αποτέλεσμα για τους κίτρινους είναι η νίκη. Και αυτό γιατί προέρχονται από δύο στραβοπατήματα κόντρα σε Ξάνθη και Καλλιθέα, σε αντίθεση με την κρητική ομάδα. Ο έλληνας τεχνικός για την συγκεκριμένη αναμέτρηση επέλεξε 18 ποδοσφαιριστές. Η αποστολή απαρτίζεται από τους Λαμπάκη, Πέτκαρη, Μπράγκα, Καραλιόπουλο, Κολτσίδα, Νικολαϊδη, Κατσιαρό, Ν. Παπαδόπουλο, Μόρις, Μαλλού, Πασσαλή, Σκέντζο, Κούσα, Κυζερίδη, Νίρεν, Καζαντζή, Σίμιτς και Επαλέ. Οσο για το ποια θα είναι η ενδεκάδα, αυτή θα αποφασιστεί από τον κ. Φοιρό μετά το τέλος της αυριανής προπόνησης.

    [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική μας ομάδα χάντμπολ έχει ξεκινήσει και το κυριακάτικο παιχνίδι που θα γίνει στο Λέχοβο της Φλώρινας για τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2003 είναι ένα από τα σημαντικά ματς για την μετέπειτα πορεία της.

    Η ομάδα του Σβέιν Ολσεν υποδέχεται την Κυριακή (16:00) στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του 1ου ομίλου τη Βουλγαρία, στη ρεβάνς του αγώνα της Τετάρτης στο Γκάμπροβο, όπου ηττήθηκε με 30-19. Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου ο κ. Ολσεν ανέλυσε στο βίντεο τα λάθη του πρώτου αγώνα. Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού ήταν πλασματικό και ότι σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων. Στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή βρίσκονται συνολικά 23 αθλήτριες, από τις οποίες αύριο θα επιλέξει με ποιες θα αγωνιστεί κόντρα στην ομάδα της Βουλγαρίας.

    [18] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία κήρυξαν για την προσεχή Δευτέρα οι βενζινοπώλες.

    Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

    [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΪΚΑΛ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Αγκυρα, 22 Νοεμβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Αυξάνει τις πιέσεις η Άγκυρα για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί να γίνει «παζάρεμα» του θέματος και επισημαίνοντας πως το να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία είναι δικαίωμά της.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, τόνισε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε πολύ σοβαρά βήματα σχετικά με τα κριτήρια Κοπεγχάγης και ίσως να πραγματοποίησε ακόμη και αυτό που δεν αναμενόταν, ενώ «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην ΕΕ υπογράμμισε ότι η συνέχεια εξαρτάται από τα θετικά βήματα που θα κάνουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

    Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, ο ηγέτης του ΑΚΡ μίλησε ακόμη και για συνέπειες που θα πρέπει να υποστούν οι χώρες-μέλη της Ένωσης σε περίπτωση που κάτι πάειστραβά στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. «Υποψίες που θα προκύψουν όσον αφορά την ημερομηνία διαπραγματεύσεων για την Τουρκίαή κάποια αρνητική κατάσταση που θα προκύψει στις 12 Δεκεμβρίου, αναμφισβήτητα θα έχουν την έννοια της δοκιμασίας (τεστ) των χωρών της ΕΕ και θα πρέπει τότε να υποστούν και εκείνες τις συνέπειες. Εμείς κάναμε το καθήκον μας και λέμε ότι και στο εξής θα κάνουμε τα βήματα που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε δε πως έχει εξαντληθεί η υπομονή της χώρας του σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. "Κάνουν να χάνει η Τουρκία τον καιρό της εδώ και 40 χρόνια. Δεν έχουμε πλέον περισσότερη υπομονή. Λίγη ευσυνειδησία", τόνισε.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως επισκέφθηκε επτά από τις χώρες που μετέχουν στους κόλπους της ΕΕ και ότι όλες εκτός μιας, προσεγγίζουν θετικά στο να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΑΪΚΑΛ

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού του CHP, ο οποίος παρατήρησε πως υπάρχει μια τάση να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αναφερόμενος παράλληλα στα βήματα που έχει κάνει η Άγκυρα για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    "Η Τουρκία έκανε σοβαρές εργασίες για την ένταξη στην ΕΕ και έχει προκύψει γι' αυτήν το δικαίωμα για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Αυτό το ζητάμε απ' όλο τον κόσμο. Ζητάμε το δικαίωμά μας αυτό. Εάν ασκείται ίση συμπεριφορά προς τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    [20] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Μελβούρνη, 22 Νοεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Τη δέσμευσή τους ότι θα ενισχύσουν τα μεταναστευτικά σχολεία διατύπωσαν αξιωματούχοι των δυο κυριοτέρων πολιτειακών κομμάτων, σε ανοικτή συγκέντρωση που οργάνωσε το Ethnic Schools Association of Victoria, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη Βικτώρια.

    Όπως αναφέρει ο Νέος Κόσμος η συγκέντρωση, στην οποία παρέστησαν περίπου εκατό εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων, οργανώθηκε με στόχο να δοθεί η δυνατότητα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, να διατυπώσουν αναλυτικά τις θέσεις για την διδασκαλία γλωσσών, πέραν της αγγλικής στη Βικτώρια και για το πως αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα μεταναστευτικά σχολεία.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας, Λιν Κόσκι, ενώ τον σκιώδη υπουργό Παιδείας, Φιλ Χάνιγουντ, ο ομογενής σκιώδης κοινοβουλευτικός γραμματέας επί Πολυπολιτιστικών Θεμάτων, Νίκος Κότσιρας.

    Η κ. Κόσκι υποσχέθηκε πως αν το κόμμα της διατηρηθεί στην εξουσία τότε, κατά το 2003, θα αυξηθεί η επιχορήγηση προς τα μεταναστευτικά σχολεία κατά $10 ανά μαθητή. Δηλαδή η κυβέρνηση θα επιχορηγεί, ετησίως, συνολικά με 100 δολάρια ανά μαθητή κάθε μεταναστευτικό σχολείο.

    Παράλληλα το Εργατικό κόμμα υποσχέθηκε να διαθέσει $140.000 για τον καταρτισμό προγραμμάτων επαγγελματικής μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών μεταναστευτικών σχολείων.

    Επίσης υποσχέθηκε τη συνεργασία δημοσίων και ημερήσιων σχολείων με τα σαββατιανά και τα μεταναστευτικά σχολεία στην δημιουργία ειδικών δικτύων προώθησης διδασκαλίας των γλωσσών. Θα δημιουργηθούν εννέα περιφερειακά δίκτυα και το καθένα θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 100 χιλιάδων δολαρίων.

    Παράλληλα θα επιδιωχθεί να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση στο ύψος των ενοικίων δημοσίων σχολείων σε απογευματινά σχολεία και η λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων, όπως η εφαρμογή της ειδικής ανάλυσης LOTE για την προώθηση της διδασκαλίας των γλωσσών.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Κότσιρας δεσμεύτηκε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές η αύξηση στην επιχορήγηση ανά μαθητή θα ανέλθει στα 20 δολάρια ($10 περισσότερους από τους Εργατικούς), μια έξτρα και μοναδική επιχορήγηση $20 ανά μαθητή, "για να καλυφτούν οι μεγάλες δαπάνες των σχολείων κατά τα τελευταία δυο χρόνια", $90 επιχορήγηση ανά μαθητή νηπιαγωγείου, $250.000 για προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ρύθμιση ενοικίων, κ.α.

    Δ.Ρ.

    [21] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι τα σημεία του σχεδίου Ανάν για τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται διευκρινίσεις είναι αρκετά, ενώ ο κατάλογος των διευκρινίσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό αν είναι βέβαιος ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Εάν δεν γίνουν διαπραγματεύσεις τότε δεν θα γίνει λύση''.

    ''Η διαδικασία των διευκρινίσεων είναι να γνωρίζουμε καλύτερα τι είχαν υπόψη τους τα ΗΕ όταν διατύπωναν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο σχέδιο", είπε ο κ. Μαρκίδης για να συμπληρώσει ότι "προτού κάποιος αρχίσει διαπραγμάτευση ουσίας θα πρέπει να βεβαιωθεί τι λέγει το συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με διάφορα θέματα''.

    Σε ερώτηση αν ολοκληρώθηκε αυτός ο κατάλογος των διευκρινίσεων, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ''θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση και την επόμενη εβδομάδα''.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης συνέστησε υπομονή αναφορικά με την εκκρεμούσα απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το σχέδιο Ανάν.

    ''Δεν ξέρουμε τι θα απαντήσει και πότε θα απαντήσει η τ/κ πλευρά, πρέπει να έχουμε όλοι μας υπομονή'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς αν ο κατάλογος των διευκρινίσεων συζητήθηκε στη σύσκεψη της Αθήνας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά.

    ''Στην Αθήνα δεν πήγε λίστα για διευκρινίσεις, πήγε λίστα για προτεραιότητες καθ' όσον αφορά ουσία προς ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση στη σύσκεψη των Αθηνών'', πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει την ''υποχρέωση να υποστηρίξει με όλα τα μέσα" ότι η οποιαδήποτε τυχόν αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού "δεν αφορά το θέμα Ευρώπης''.

    Στη σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα σύνδεσης της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που αναφέρεται στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης μετά τη συνεδρία της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, το δημοψήφισμα είναι ένα θέμα για το οποίο ''θα γίνουν επαφές, διαπραγματεύσεις, εξηγήσεις και επεξηγήσεις, όχι μόνο με την άλλη πλευρά αλλά και με σωρεία άλλων διεθνών παραγόντων και ασφαλώς με πρώτη και καλύτερη την ίδια την ΕΕ''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] Χ. ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΖΩ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Επιστέφει αύριο στην Ελλάδα το πρώτο γκρουπ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πολωνίας. Από το απόγευμα η Θεσσαλονικιά Χαρίκλεια Καστρίτση θα καμαρώνει με τα μετάλλιά της στο σπίτι της στην Πυλαία.

    Η ελληνίδα πρωταθλήτρια, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει μαγικές τις στιγμές που έζησε στη Βαρσοβία: «Είναι πολύ όμορφη πόλη η Βαρσοβία. Όλα είναι όμορφα και γραφικά. Είναι και η επιτυχία μου να ανέβω στο βάθρο και όλα κάνουν τις στιγμές μαγικές», αναφέρει η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια, Χαρίκλεια Καστρίτση και προσθέτει: «Ηταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σγουρό που είναι κοντά μας και μας βοηθάει και μας συμβουλεύει, αλλά και τον κ. Ιακώβου που με βοήθησε να ξεπεράσω τον τραυματισμό. Η προετοιμασία μου ήταν πολύ σκληρή. Για αυτό και αποφάσισα να κάνω πράγματα που έχω στερηθεί τις τελευταίες ημέρες. Θα αγοράσω πολλά δώρα για τους δικούς μου και τους φίλους μου. Είμαι πολύ χαρούμενη. Η επιτυχία μου με γεμίζει όμως και με μεγάλη ευθύνη, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πλησιάζουν».

    Οσο για το πού αφιερώνει μετάλλια που κατέκτησε στην Πολωνία; «Τα αφιερώνω σ' αυτούς που μ' αγαπούν και στην οικογένειά μου. Πριν τον αγώνα, είχα πει ότι δεν λέω μεγάλα λόγια. Ηθελα να σηκώσω τα κιλά που έχω κάνει στην προπόνηση και τα κατάφερα», τονίζει.

    Τώρα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ζητάει απλά από την Πολιτεία να της εξασφαλίσει μια θέση στα σώματα ασφαλείας. «Θεωρώ ότι με αυτή την επιτυχία ανοίγει ο δρόμος της αποκατάστασής μου. Θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα».

    Με την επιστροφή της στην Ελλάδα η ξεκούρασή της θα είναι μόνο για λίγες ημέρες. Μετά την περιμένει και πάλι σκληρή δουλειά. «Τα κιλά που έκανα είναι πολλά. Θεωρώ ότι αν συνεχίσω έτσι μπορώ να τα καταφέρω στην Αθήνα το 2004. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι είμαι μόλις 19 χρονών και κατάφερα να κερδίσω καλές αθλήτριες που είναι γυναίκες. Αυτό τα λέει όλα. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και οι αθλήτριες που παίρνουν μέρος πολύ καλές».   

    Σχολιάζοντας τέλος τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η Χαρίκλεια Καστρίτση επισήμανε: «Οι αγώνες είναι καλοί. Όμως όσον αφορά τις διοργανώσεις η Ελλάδα δεν παίζεται. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μας φτάσουν. Δεν παρακολουθεί τόσος κόσμος την Αρση Βαρών και το γήπεδο δεν είναι γεμάτο. Όμως η Βαρσοβία είναι πανέμορφη πόλη».

    [24] ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Θετικός στην απαγορευμένη ουσία τεστοστερόνη βρέθηκε και πάλι ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Σε έλεγχο που του έγινε μετά το τέλος του αγώνα πρωταθλήματος της ομάδας του (ΑΕΚ) με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο διαπιστώθηκαν υψηλές τιμές τεστοστερόνης.

    Σημειώνεται ότι ο Θόδωρος Ζαγοράκης είχε βρεθεί και πάλι θετικός σε έλεγχο που είχε υποβληθεί την άνοιξη του 2001 σε αγώνα της ΑΕΚ με την Καλαμάτα στις 27 Απριλίου του ίδιου έτους. Τότε είχε αθωωθεί με απόφαση του αθλητικού δικαστή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 November 2002 - 19:15:16 UTC