Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • [04] Ο "ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ
  • [05] ΣΑΡΟΝ: "ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ"
  • [06] ΠΟΛΟ: ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΘΕΤΙΚΑ Ο ΙΤΑΛΟΣ Α. ΚΑΜΠΑΝΙΑ
  • [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-28/11/2002
  • [08] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
  • [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ
  • [10] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [11] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΙΝΔΙΑ
  • [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝ ΤΑ 4,6 ΔΙΣ. ΕΙΝΑΙ
  • [13] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ Δ' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2003
  • [15] ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ
  • [16] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [18] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ
  • [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
  • [21] ΤΖΕΜ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΤΗ θΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
  • [22] Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΒΑΛΕΡΥ ΣΑΓΚΑΪΝΤΑΤΣΝΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΞΑΝΑ Ο ΑΝΤΡΕΟΤΙ
  • [24] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΜΟΝΑΡΧΗ

    Aθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (17:06 UTC+2)

    Με την καταβολή του ποσού που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποζημίωση στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο ελληνικός λαός προχωρά στο οριστικό κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητας της μοναρχίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ποσό των 4,6 δισεκατομμυρίων δραχμών που αποφασίστηκε να καταβληθεί ως αποζημίωση πρέπει να συγκριθεί με το ποσό των 168 δισεκατομμυρίων δραχμών που αξίωνε ο τέως βασιλιάς και υπογράμμισε πως παρόλο που η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την απόφαση, επειδή θεωρεί τον τέως βασιλιά ως τον ηθικά και νομικά υπεύθυνο για τη νομιμοποίηση των πραξικοπηματιών, θα καταβάλλει την αποζημίωση διότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών.

    Παράλληλα έκανε σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι με τη λύση που προσπάθησε να επιβάλει πριν δέκα χρόνια με το νόμο 2086 του 1992 ο τέως, για πρώτη φορά μετά το 1974, έφτανε κοντά στο στόχο του να αποκτήσει ουσιαστικά την κυριότητα του ακινήτου στο Τατόι. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «με εξαίρεση μικρή έκταση, το Τατόι περιερχόταν σε ίδρυμα Εθνικός Δρυμός Τατοϊου που ο τέως θα έλεγχε. Έλεγχος που θα επέτρεπε να το χρησιμοποιήσει σε όποια κατεύθυνση ήθελε ακόμη και πολιτικά».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ματαιώθηκε η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας και περιήλθαν στον ελληνικό λαό τρία ιστορικά ακίνητα πολιτισμικής και οικολογικής σημασίας που μπορούν να αξιοποιηθούν πλέον απρόσκοπτα και με βάση τη σκέψη ότι η πρώην βασιλική περιουσία οφείλει να αποδοθεί όχι μόνο κατά κυριότητα αλλά και ως προς τη χρήση της στον ελληνικό λαό και στους Ελληνες πολίτες.

    Ειδικά για το Μον Ρεπό είπε ότι έχει ήδη αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας καθώς το κτήμα ανήκει στο Δήμο Κερκυραίων που το παραχώρησε για 50 χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού και η είσοδος σε αυτό είναι ελεύθερη. Για το δάσος και τις εκτάσεις του κτήματος Τατοϊου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα διαχειρίζεται το δασαρχείο της Πάρνηθας και σχεδιάζεται η αξιοποίησή τους ως χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Για το κτήμα Πολυδενδρίου είπε ότι θα αποτελέσει προστατευόμενη περιοχή με ήπιες οικολογικές δραστηριότητες σε ορισμένα τμήματά του.

    «Στο δημοψήφισμα του 1974 ο ελληνικός λαός είπε ένα μεγάλο και καθαρό «όχι» στη μοναρχία. Επέβαλε με μια συντριπτική πλειοψηφία τη βούλησή του να καταργήσει έναν θεσμό αναχρονιστικό, να θέσει τέρμα σε αυταρχικές μεθοδεύσεις και απροκάλυπτες νοθεύσεις της δημοκρατίας. Υπό το πρίσμα αυτό η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου σήμερα είναι διπλά σημαντική. Επιλύεται μια μακρόχρονη δικαστική αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα, λαμβάνει οριστικά τέλος κάθε διεκδίκηση του τέως μονάρχη απέναντι στην ελληνική δημοκρατία και εκλείπει έτσι κάθε δυνατότητα κάτω από ποικίλους μανδύες και προσωπεία να επανατοποθετηθούν ως υπαρκτά θέματα εκείνα που προ πολλού έχει κλείσει οριστικά ο ελληνικός λαός. Οριστικά και αμετάκλητα» είπε, κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

    [02] ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (12:23 UTC+2)

    H "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες, δεν εξυπηρετεί τώρα τα συμφέροντα της Τουρκίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θέλοντας να αναδείξει το στοιχείο ότι η απόφαση της Ε.Ε. στο Ελσίνκι υποχρεώνει την Τουρκία να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ζήτησε από την Τουρκία να καταργήσει την "πράσινη γραμμή" με πράξεις και όχι με λόγια και ελιγμούς και υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού θα σηματοδοτήσει την έξοδο των τουρκοκυπρίων από την υπανάπτυξη, τον απεγκλωβισμό τους από ένα αυταρχικό καθεστώς.

    Κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Κυπριακό.

    -Με τη φράση "το σχέδιο λύσης δεν είναι η λύση" ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το πως βλέπει η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και έκανε σαφές ότι οι προσπάθειες της είναι για τη βελτίωση αυτού του σχεδίου με καθαρό στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    -Απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως η μη λύση είναι καλύτερη από τη λύση.

    -Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην παρασυρθούν στην παγίδα των κομματικών αντιπαραθέσεων ή της εκμετάλλευσης δυνατοτήτων προσωπικής προβολής που παρέχουν τα ΜΜΕ.

    -Ζήτησε να υπάρξει ομοψυχία από όλες τις δυνάμεις στα εθνικά θέματα, διότι είναι η ευκαιρία η Ελλάδα να επιτύχει στόχους που έχει θέσει εδώ και δεκαετίες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση αλλάζει τις προοπτικές και ιδιαίτερα για τους αδύναμους και τους μη ευνοημένους. Μέσα στο 2003 αυξάνονται κατά 13% οι πόροι για την αγροτική οικονομία.

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα με τις προσαρμογές στα στοιχεία τοη δημοσίου χρέους και είπε ότι κάνει βαρύ λάθος.

    Την κατηγόρησε ακόμα για λαϊκισμό και καιροσκοπισμό, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει ακέραια τη δυνατότητα να πετύχει μια 4η νίκη στις εκλογές του 2004. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν φτάνουν μόνο τα λάθη και η ανεπάρκεια της Ν.Δ., αλλά χρειάζεται εγρήγορση του κόμματος και της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Η σημερινή κοινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκαλείται σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δύο χρόνια μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι σήμερα η ώρα της Κύπρου. Αυτά τα τρία ορόσημα δείχνουν ότι δεν διανύουμε μια συνηθισμένη τετραετία.

    Σ' αυτή τη δεκαετία των ραγδαίων αλλαγών η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρότητα, συστηματική εργασία και καθαρούς στόχους. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη γιατί η προσπάθεια και το έργο μας έχει άμεση αναφορά στο αύριο και την προοπτική της Ελλάδας. Με το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με την πρόοδο της εθνικής στρατηγικής μας οικοδομούμε την πιο Ισχυρή Ελλάδα και διασφαλίζουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ευημερία, την εθνική ασφάλεια, τους ανοιχτούς ορίζοντες, που πρέπει να έχουν και θα έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του αύριο.

    Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί μείζονα στόχο της Ελλάδας τα τελευταία 28 χρόνια. Εκείνο, που διαφοροποιεί τα προηγούμενα 28 χρόνια από τη σημερινή συγκυρία είναι ότι η Ελλάδα με την Κύπρο κατάφεραν μέσα από μία μακροχρόνια στρατηγική διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος να συσπειρώσουν όλη την διεθνή κοινότητα και όχι μόνο τον ΟΗΕ στην ανάγκη πίεσης για λύση. Για μία λύση που ανατρέπει την άποψη της άλλης πλευράς, που πάγια υποστήριζε, ότι η λύση δόθηκε το '74 και ότι το μόνο που έμενε ήταν να την επικυρώσει η διεθνής κοινότητα.

    Τη «λύση», που υποτίθεται ότι «δόθηκε το '74» αρχίσαμε να την αμφισβητούμε αποτελεσματικά στη πράξη μόνο μετά το 1994 όταν Ελλάδα και Κύπρος θεμελιώσαμε μια νέα εθνική στρατηγική. Προτάξαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχουμε αποτελέσματα 28 χρόνια μετά την εισβολή. Η επονομαζόμενη «λύση του '74» δημιουργεί σήμερα σημαντικές δυσκολίες στους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία. Έφθασε στα όρια και στα αδιέξοδά της. Γι' αυτό και τώρα ζητούν μια λύση, που να ανοίγει το δρόμο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Στη σημερινή εξέλιξη οδήγησε η ωρίμανση της εθνικής στρατηγικής μας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα δικού μας σχεδίου, δικών μας προσπαθειών επί οχτώ χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, πρέπει να ξέρει ότι οι κόποι και οι προσπάθειές του κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 δεν έχουν οδηγήσει μόνο στην ΟΝΕ, μόνο σε μεγάλα έργα, μόνο σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα έχουν συμβάλλει ενεργά σε εξελίξεις μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

    Την εθνική στρατηγική για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη σφραγίσαμε στο Ελσίνκι το 1999 και θα την επικυρώσουμε σε δύο εβδομάδες στην Κοπεγχάγη: Η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο. Είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε την καθαρή λύση της ένταξης. Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου είναι η «νέα σταθερά», που έκανε δυναμικά την εμφάνισή της στην δύσκολη «εξίσωση» του Κυπριακού προβλήματος. Διαβλέψαμε έγκαιρα ότι λύση μπορεί να επέλθει μέσα από την προοπτική της ένταξης ή την ένταξη. Γι' αυτό την υποστηρίξαμε τόσο συστηματικά και τόσο ενεργά όλα αυτά τα χρόνια. Και θέλω να επισημάνω πως αυτή η υποστήριξη δεν ήλθε μόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Πριν 2,5 εβδομάδες λάβαμε το σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Δεν είναι ένα σχέδιο, που ήρθε απροσδόκητα και απροειδοποίητα. Εμείς ωθήσαμε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης συγκεκριμένων προτάσεων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 και μετά επιδιώκαμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Θέλαμε έτσι να υπερβούμε τη συνεχή άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συζητήσει το θέμα. Να αρχίσει διάλογος. Κατά το παρελθόν ο ΟΗΕ είχε διατυπώσει ιδέες, που είχαν απορριφθεί. Για πρώτη φορά παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που παρόλη τη δυσφορία της, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε να απορρίψει.

    Υπάρχει τώρα δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ταλάνισε τον Ελληνισμό για 50 χρόνια. Έχουν τώρα δημιουργηθεί οι συνθήκες για να ξεπεραστεί η τελευταία θλιβερή εκκρεμότητα που απέμεινε στην Ευρώπη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

    Ακούστηκε η πρόταση να απορρίψουμε εμείς το σχέδιο. Όμως, η άρνηση θα ανέτρεπε μέσα σε 1 ώρα τη βεβαιότητα, που επί 28 χρόνια εμπεδώνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η στασιμότητα οφείλεται στην άρνηση και την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Θα αποδυνάμωνε την στρατηγική μας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να αποδυναμώσουμε εμείς οι ίδιοι την μακρόχρονη, σταθερή και ενιαία στρατηγική μας. Δεν αρνούμαστε προτάσεις πριν τις συζητήσουμε. Πριν επιχειρήσουμε να προχωρήσουμε με όχημα αυτές τις προτάσεις προς τον καθαρό στόχο της δίκαιας, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Ο διάλογος αποτελεί πάγια αρχή στις διεθνείς σχέσεις, πάγια αρχή την οποία ασπαζόμαστε.

    Σε Ελλάδα, σε Κύπρο, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπάρχουν επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου. Το σχέδιο λύσης δεν είναι η λύση. Η Κυπριακή ηγεσία αποφάσισε ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη, δίκαια και λειτουργική λύση. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Κυπριακής ηγεσίας και συμφωνούμε με αυτή την απόφαση. Έχουμε την ευκαιρία για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση. Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε γυρίζουμε την πλάτη στα προτεινόμενα. Η στιγμή είναι κρίσιμη. Είναι διαφορετική από άλλες των προηγούμενων τριάντα ετών. Γιατί υπάρχει η βούληση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, να λύσει το θέμα και περιμένει από τους πρωταγωνιστές τη συμβολή τους. Όποιος ισχυρίζεται ότι η σημερινή συγκυρία δεν παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Είναι λοιπόν η ωρίμανση και η εκπλήρωση της δικής μας εθνικής στρατηγικής ο παράγοντας, που μας καλεί σε κινητοποίηση.

    Υπάρχουν και ορισμένοι στον τόπο μας, που υποστηρίζουν ότι η «μη λύση» είναι καλύτερη από τη λύση. Θεωρούν ότι και τις επόμενες δεκαετίες θα επικρατεί στο νησί η ίδια κατάσταση με σήμερα. Αυτό δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο. Σε περίπτωση αδιεξόδου για το οποίο θα έχει την ευθύνη η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πιθανό η διεθνής κοινότητα να μεταβάλει στάση. Να αδιαφορήσει για τη συνέχεια. Για ένα νέο εποικισμό. Για την τήρηση του εμπάργκο και της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για κινήσεις διεθνούς νομιμοποίησης της κατοχής και της διχοτόμησης. Εμείς οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα και να έχουμε τη στήριξή της.

    Δεν διαπραγματευόμαστε για να οδηγήσουμε σε αδιέξοδο τη διαπραγμάτευση. Διαπραγματευόμαστε για να βελτιώσουμε το σχέδιο Ανάν και να λύσουμε έτσι το Κυπριακό. Δεν αποδεχόμαστε τη σκέψη: ας εξασφαλίσουμε την ένταξη και μετά ξεχνάμε τη λύση. Η σκέψη αυτή παραβλέπει όχι μόνο ότι η ενταγμένη αλλά διηρημένη Κύπρος θα βαρύνεται με το πολιτικό πρόβλημα, το οποίο θα παρεμποδίζει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ένταξης. Παραβλέπει κυρίως ότι για να έχουμε την αναγκαία συνεχή συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων μας πρέπει η άρνηση ή η θέση μας σε κάθε περίπτωση να είναι πειστική, να ενισχύει την πεποίθηση των τρίτων για την καλή πίστη μας και την υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων από μας.

    Η ως σήμερα μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος με ευθύνη της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να αποδυναμώσει την προσπάθεια της ένταξης. Η ένταξη δεν απαιτεί την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η υπογραφή της ένταξης προωθεί την προσπάθεια της επίλυσης με την ίδια δυναμική, που ως σήμερα την προωθεί η προοπτική της ένταξης. Γι' αυτό και η δυναμική θα διατηρηθεί και μετά την Κοπεγχάγη.

    Σήμερα το ιστορικό δίλημμα «λύση ή μη λύση» είναι πιεστικό για την Τουρκία και τους τουρκοκυπρίους. Συνδέεται με το στρατηγικό δίλημμα της Τουρκίας αν θ' αποφασίσει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική με σύγχρονους όρους διεθνούς δικαίου και λειτουργίας του διεθνούς συστήματος. Αν θα δεχθεί να διανύσει την απόσταση που την χωρίζει από την αρχική της θέση -λύση δόθηκε το '74- μέχρι τη τελική λύση στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν. Αν θα αποδεχθεί και θα προτάξει την ευημερία, τις καλύτερες μέρες του τουρκοκυπριακού λαού σε μια προοπτική ένταξης με λύση. Ή θα επιμείνει σε ξεπερασμένες γεωστρατηγικές σκοπιμότητες μιας μη λύσης, που θα την πληρώσουν κυρίως οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της νήσου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ελσίνκι, την εταιρική σχέση, την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας υπογραμμίζει την υποχρέωση, η Τουρκία να συμβάλλει σε λύση στην Κύπρο. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. είναι κατηγορηματικές.

    Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την ’γκυρα από τις Βρυξέλλες. Η πράσινη γραμμή δεν εξυπηρετεί τώρα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και η πράσινη γραμμή δεν καταργείται με λόγια και ελιγμούς. Καταργείται με πράξεις.

    Και το ίδιο ισχύει για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η λύση του Κυπριακού σηματοδοτεί την έξοδο των τουρκοκυπρίων από την υπανάπτυξη, τον απεγκλωβισμό τους από ένα αυταρχικό καθεστώς. Η κατακλυσμιαία αλλαγή, που η ένταξη θα επιφέρει σε μια ενιαία Κύπρο κατοχυρώνει απόλυτα τα δημοκρατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Σε κάθε πολιτεία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι εγγυημένος και αυτονόητος. Είναι επίσης βέβαιο ότι η πολιτική λύση θα οδηγήσει στην οικονομική στήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς από την Ένωση. Τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς από την λύση για μια προοπτική ειρηνική, ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικά, θα αλλάξει η ζωή τους.

    Σ' αυτή την κρίσιμη φάση πρέπει εμείς οι Έλληνες να βαδίζουμε ενωμένοι. Να μην παρασυρθούμε στην παγίδα κομματικών αντιπαραθέσεων ή της εκμετάλλευσης δυνατοτήτων προσωπικής προβολής που παρέχουν τα ΜΜΕ. Μπορούμε και πρέπει να έχουμε μια κοινή θέληση ισχυρή, κοινή θέληση ανεπηρέαστη από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό ενισχύει τη θέση της χώρας. Η άποψη, ότι μια έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι σε υψηλούς τόνους, καταγγελίες και αρνήσεις δημιουργούν καχυποψία και δίνουν επιχειρήματα σε όσους θέλουν στο εξωτερικό να αμφισβητούν τις προθέσεις που εκφράζουμε. Θα αγγίξουμε το μέγιστο δυνατόν των δυνατοτήτων μας αν βαδίζουμε το δρόμο της ομοψυχίας και ενότητας. Αν δώσουμε το μήνυμα, ότι η προσπάθειά μας εκφράζει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Οι μέχρι τώρα συνεννοήσεις με τα άλλα κόμματα και προσωπικότητες έδειξαν ότι υπάρχει κοινή θέληση των περισσοτέρων. Αυτό είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο. Να το διαφυλάξουμε.

    Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η κυπριακή ηγεσία. Θα τους στηρίξουμε. Θα έχουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Ο Κυπριακός λαός θα επιλέξει με ποια λύση θέλει να ζήσει. Αυτός θα πάρει την τελική απόφαση αν και όταν καταλήξει η διαπραγμάτευση.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει έναν κεντρικό και κυρίαρχο ιδεολογικό πυρήνα: Πιστεύουμε πως την Ελλάδα την κάνουν οι Έλληνες ισχυρή. Πως το πεπρωμένο βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Είμαι και πρέπει να είμαστε ενάντια στην ιδεολογία του εγκλεισμού. Δεν συμβιβάζομαι και δεν πρέπει κανείς να συμβιβάζεται με τα βολικά και διαβρωτικά ιδεολογήματα περί «μικρής κι αδικημένης» χώρας, που την εκμεταλλεύονται αόρατες δυνάμεις, που άγεται και φέρεται παρά τη θέλησή της.

    Εκείνο, που διαπερνά και σφραγίζει ολόκληρη τη διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο σταθερός κι ακλόνητος στόχος μας να συσπειρώνουμε σε ένα ενιαίο Κίνημα όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μπορεί να είναι ανεξάρτητη. Μπορεί να είναι ισχυρή. Ότι δεν ταιριάζει στους Έλληνες η βολική αυταπάτη ότι είμαστε άβουλοι παρατηρητές όλων των γεγονότων, που μας συμβαίνουν.

    Δεν υπάρχει τόπος για βολικές αυταπάτες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μας ισχυροποιήσει και κανείς για να μας καταστρέψει. Αγωνίζομαι και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, που δεν έχει ανάγκη από δικαιολογίες, από φαντάσματα και προσχήματα. Μια Ελλάδα, που διώχνει από πάνω της το φόβο για το αύριο, την καχυποψία για τον κόσμο, τη μεμψιμοιρία και τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Ιδεοληψίες, που γεννήθηκαν από τραύματα του χτες είναι κενό γράμμα σήμερα. Η νέα γενιά δεν τις γνώρισε, δεν τις έζησε, δεν τις έχει ανάγκη για να πάει μπροστά, δεν τις χρειάζεται για να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική προσφορά της Μεταπολίτευσης στον τόπο. Εμείς ξεκινήσαμε τη βαθιά αλλαγή της χώρας, την απαλλαγή από σύνδρομα του παρελθόντος. Στο βαθμό, που τα καταφέραμε, σημειώσαμε πρόοδο. Όμως, δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτό το έργο. Στο βαθμό, που θα ξεφύγουμε από ιδεοληψίες εξάρτησης θα ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας στις δικές μας δυνάμεις να λύνουμε προβλήματα, θα επιταχύνουμε την πρόοδο σε όλους τους τομείς, θα αλλάξουμε οριστικά τη χώρα. Και θα το πετύχουμε. Η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω, δεν θα γυρίσει ποτέ πίσω.

    Παράλληλα με την εθνική προσπάθεια για την προώθηση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, επιταχύνουμε την πολιτική μας για την κατάκτηση των στόχων μας στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο. Ο προϋπολογισμός του 2003 σχεδιάστηκε σε μία συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας. Η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία δεν αναμένεται να σημειώσουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Επιπρόσθετα, το κλίμα μπορεί να επιβαρυνθεί αρνητικά από ενδεχόμενες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Παρά λοιπόν την αρνητική συγκυρία ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα κινηθεί στο 3,8%. Το 2003 η Ελλάδα θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιρλανδία. Ο ρυθμός αυτός θα είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή κατανάλωση και στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 9%, και οι δημόσιες επενδύσεις πάνω από 10%. Έχουμε λοιπόν μια υγιή ανάπτυξη στηριγμένη στις επενδύσεις. Η ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παραγωγικότητα εργασίας, θα συμβάλλει ώστε ο πραγματικός μισθός να αυξηθεί περίπου κατά 2,1%, δηλαδή τρεις φορές παραπάνω από την αύξηση του πραγματικού μισθού στην Ε.Ε.. Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Αποτελέσματα της προσπάθειας για πραγματική και οικονομική σύγκλιση. Αποτελέσματα που διαψεύδουν τους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για οικονομική κρίση και ζοφερό μέλλον.

    Με τον προϋπολογισμό του 2003 συνεχίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα με τις προσαρμογές στα στοιχεία του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Κάνουν βαρύ λάθος. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ε.Ε. προχώρησε σε διαφορετική ταξινόμηση των δημοσιονομικών δεδομένων. Αυτό αφορά γνωστά κεφάλαια που υπήρχαν στους προϋπολογισμούς και τα στοιχεία των προηγουμένων ετών. Δεν αφορά άγνωστα στοιχεία. Τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν τους υιοθέτησε μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε.. Ο παράλογος ισχυρισμός ότι μπορεί μια χώρα να έχει «κρυφές υποχρεώσεις» δείχνει ότι η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να χειριστεί ένα θέμα χωρίς διαστρέβλωση.

    Μετά την αναταξινόμηση η Ελλάδα θα έχει το 2003 ελλειμματικό ισοζύγιο της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ. Ισοζύγιο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ελλείμματα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,1%. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος ο στόχος είναι να μειωθεί κατά περίπου 5% του ΑΕΠ.

    Θα εκτελέσουμε το νέο προϋπολογισμό με το νέο φορολογικό σύστημα. Οι μεγάλοι ωφελημένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα καταβάλουν 545 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα θα κατέβαλαν ως φόρο εάν δεν είχαμε τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Με τη φορολογική μεταρρύθμιση στηρίζουμε ενεργά την ελληνική οικογένεια. Για παράδειγμα, οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, έναν εργαζόμενο και τρία παιδιά, θα καταβάλλουν φόρο μειωμένο κατά 37%.

    Με τη φορολογική μεταρρύθμιση στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 2001 οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν περίπου κατά 37% πάνω στο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Το 2003 η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να πέσει περίπου στο 32%. Μειώνουμε την επιβάρυνση και ταυτόχρονα αυξάνουμε τις ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι το απτό όφελος για τον ελληνικό λαό από την είσοδο στην ΟΝΕ, από την ισχυρή ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Δεν είναι όμως το μοναδικό όφελος. Με το νέο προϋπολογισμό αυξάνουμε τους πόρους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, εφαρμόζουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Διασφαλίζουμε έτσι την οικονομική βιωσιμότητα του ΙΚΑ και θεμελιώνουμε ένα πλαίσιο για να αισθάνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι ασφάλεια.

    Επίσης, το 2003 αυξάνουμε περίπου κατά 13% τους πόρους για την αγροτική οικονομία. Επιταχύνουμε έτσι τα έργα αγροτικής υποδομής, ενισχύουμε τον ΟΓΑ, προωθούμε την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ.

    Στις Βρυξέλλες κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ πετύχαμε ο Έλληνας αγρότης όχι μόνο να έχει τις επιδοτήσεις, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2006, αλλά και κατοχυρώσαμε τη συνέχεια της ΚΑΠ μέχρι το 2013. Πετύχαμε έτσι τη συνέχιση γεωργικών επιδοτήσεων στα προϊόντα και πόρους για την ανάπτυξη της υπαίθρου και μετά το 2006. Η συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συνεχισθεί. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι εγκαταλείψαμε τους Έλληνες αγρότες. Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ούτε πρόκειται να υπερασπιστούμε κατά τη διαπραγμάτευση για μια πανευρωπαϊκή ανακατανομή των πόρων της ΚΑΠ τους μεγαλοπαραγωγούς που αποτελούν τον κύριο κορμό των παραγωγών της Βόρειας Ευρώπης και νέμονται την ΚΑΠ. Η αντιπολίτευση συγχέει τους μεγαλοπαραγωγούς, τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις του Βορρά με τους Έλληνες αγρότες. Τόση γνώση του αγροτικού θέματος έχει. Εμείς θα δώσουμε αγώνα για να μην επηρεαστεί ο μικρός και ο μεσαίος παραγωγός της Ένωσης, ο Έλληνας παραγωγός. Πιστεύουμε ότι χάρη στη συνεργασία με τις άλλες χώρες του Νότου θα πετύχουμε. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέτυχε στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την προώθηση της ένταξης της Κύπρου και τη συνέχιση της στήριξης των αγροτών μας ως το 2013.

    Η αγροτική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμβάλλει καθοριστικά στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Όμως, προωθούμε την περιφερειακή σύγκλιση με το σύνολο της πολιτικής μας, με τους πόρους για το κοινωνικό κράτος, με τη φορολογική και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τους πόρους που το 2003 κατευθύνουμε αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση περιφερειακών έργων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανισότητες μεταξύ περιφερειών στην Ελλάδα είναι μικρότερες απ' ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

    Με την πολιτική μας αλλάζουμε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, για το σύνολο της χώρας, για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους αδύναμους και τους μη ευνοημένους. Κυρίως εκείνοι, που έχουν λιγότερες ευκαιρίες ευνοούνται από την πολιτική μας για την ισχυρή και σταθερή οικονομία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το δικό τους κόμμα και το γνωρίζουν. Γιατί εμείς κάνουμε ισχυρότερη την αναδιανομή, δημιουργούμε νέες ευκαιρίες, δυναμώνουμε το κοινωνικό κράτος, ενισχύουμε την απασχόληση, αλλάζουμε το πρόσωπο της Ελλάδας. Δίνουμε θετική απάντηση στις προσδοκίες του Έλληνα πολίτη και διαμορφώνουμε τις προοπτικές για μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, για μια Ισχυρή Κοινωνία ευημερίας και απασχόλησης.

    Πριν 5 εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Όλες οι παρατάξεις, όλοι οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι, όλοι οι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται τα επόμενα 4 χρόνια, να αγωνιστούν ώστε να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών και να συμβάλλουν έτσι στην συνολική πρόοδο της χώρας.

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες απέρριψαν την άποψη, ότι οι εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα κατά ή υπέρ της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός δεν επέτρεψε την εκμετάλλευση της ψήφου του. Έθεσε φράγμα σε όσους θέλησαν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Το αλαζονικό «μήνυμα - προσταγή» επεστράφη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι θετικό για τους θεσμούς γιατί η αποτυχία διαστρέβλωσής τους, τους ενισχύει και αποτελεί μάθημα για να μην υπάρξουν παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.

    Ένα από τα συμπεράσματα των εκλογών, ήταν ήδη γνωστό: Πρόκειται για τη μεγάλη αδυναμία μιας συντηρητικής πολιτικής, που χτίζεται αποκλειστικά πάνω στο λαϊκισμό, στον καιροσκοπισμό και την κενή συνθηματολογία. Αναδείχθηκε και πάλι ότι ένα κόμμα, που δεν διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθαρές θέσεις και σταθερές αρχές μπορεί να εκμεταλλευτεί δυσαρέσκειες αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει μια σταθερή εκλογική βάση για συνεπή διεκδίκηση της εξουσίας.

    Στις δημοτικές εκλογές εμφανίστηκε το φαινόμενο της ακροδεξιάς. Είναι θετικό για τη Δημοκρατία, είναι θετικό για τον τόπο, που η αξιωματική αντιπολίτευση συντάχθηκε με τα άλλα κόμματα και ανέλαβε την ευθύνη να καταδικάσει ένα φαινόμενο, που η ίδια επώασε. Όμως, πρέπει να το καταδικάσει οριστικά και αμετάκλητα, πρέπει με συγκεκριμένες θέσεις να το απομονώσει και να το ακυρώσει πολιτικά. Οι ευκαιριακές αρνήσεις όταν υπάρχουν συμπτώσεις ιδεολογίας, πολιτικού λόγου και πολιτικής πρακτικής ελάχιστα επιδρούν στην ανάσχεση του φαινομένου.

    Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη με την οποία τίμησαν οι πολίτες τους υποψήφιους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ασφαλώς, θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Καλέσαμε τους πολίτες σε κάθε Νομό και Δήμο να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο, διακομματικό, πλουραλιστικό και προοδευτικό ρεύμα για την ανάδειξη των υποψηφίων που ασπάζονται το όραμα για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Αυτό μπορεί να το πετύχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά θα μπορούσε να το πετύχουμε σε περισσότερες. Να ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα των εκλογών. Η ανεπάρκεια και τα λάθη των αντιπάλων δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μειωμένη εγρήγορση σε κανέναν τομέα του Κινήματος και της κυβέρνησης, σε καμία περιοχή της χώρας. Μετά τις Δημοτικές και 18 μήνες πριν τις εκλογές καμία δυσκαμψία σε Κίνημα και κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς απάντηση.

    Δεν μας αρκεί, που οι δημοτικές εκλογές διαμόρφωσαν ένα θετικό πολιτικό κεκτημένο για το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας χρησιμεύσει αν δεν το αξιοποιήσουμε. Διατηρούμε την πρωτοβουλία των κινήσεων κι έχουμε ακέραια τη δυνατότητα μιας 4ης νίκης το 2004. Μόνο αν εργαστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα εμπνεύσουμε την προοδευτική πλειοψηφία του τόπου, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα οδηγήσουμε τη χώρα «πέρα από το 2004». Με νέες πολιτικές, νέα αποφασιστικότητα και νέα πρόσωπα θα δώσουμε τώρα και τα επόμενα κρίσιμα χρόνια τους αγώνες για Ανάπτυξη Παντού Κοινωνία Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για όλους.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μαζί με τον ελληνικό λαό, η πατριωτική και προοδευτική παράταξη, που ενώνει τους Έλληνες κι αλλάζει την Ελλάδα κατοχυρώνει και εμπεδώνει την ασφάλεια της χώρας σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής προχωρά σε συμμαχία με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου. Καλούμε κοντά μας κάθε ενεργό και προοδευτικό πολίτη ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Θέλουμε κοντά μας όλους τους πολίτες, που επιδιώκουν μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του πολιτισμού, της ανθρωπιάς. Για να πάμε «πέρα από το 2004» καλούμαστε να ανασυντάξουμε το Κίνημα και να ενεργοποιήσουμε τις οργανώσεις του. Έχουμε κάνει συνέδριο και συνδιάσκεψη, έχουμε συμφωνήσει για την πορεία μας. Τώρα είναι η ώρα για περισσότερη δράση, για πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

    Η εποχή είναι γεμάτη μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα: Δίπλα στις μεγάλες προκλήσεις υπάρχει ένα βαθύ χρέος. Να υπηρετήσουμε ενωμένοι και με συνέπεια το λαό και τη χώρα. Να εδραιώσουμε τη Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, σε κάθε Έλληνα, στη νέα γενιά. Και ειδικά για τα εθνικά θέματα να προχωρήσουμε με εθνική ομοψυχία και ενότητα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, το σύνολο του ελληνισμού με σύμπνοια και ενότητα. Πάντοτε όταν προχωρήσαμε ενωμένοι πετύχαμε τους στόχους μας. Έτσι, θα τους πετύχουμε και σήμερα".

    [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2002 (13:40 UTC+2)

    Τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς όρους, υποσημειώσεις και πακετοποιήσεις της τελευταίας στιγμής παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής δήλωσε:"Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι.

    Του εξέφρασα τη θέση μας, ότι η επικείμενη επανένωση της Ευρώπης, με την είσοδο 10 νέων κρατών μελών, πρέπει να οδηγήσει στην ενδυνάμωση, στην ενίσχυση και όχι στην αποδυνάμωση της Ενωσης.

    Επεσήμανα, βεβαίως, και στον κ. Πρόντι την πάγια θέση μας, πως, αυτήν την ώρα, προέχει η διεύρυνση και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους, υποσημειώσεις και πακετοποιήσεις της τελευταίας στιγμής.

    Πιστεύουμε ότι η Ενωση οφείλει να προσφέρει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Και στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά, μετά την Κοπεγχάγη, και στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε μια Ευρώπη για όλους.

    Είχα ακόμα την ευκαιρία να του πω ότι εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Υποστηρίζουμε μια διαδικασία, που θα ενθαρρύνει την Τουρκία να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της συμπεριφορά, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και απέναντι στους γείτονές της, την εξωτερική, δηλαδή, συμπεριφορά της. Αυτό, όμως, είναι θέμα που αφορά, κατ' εξοχήν, την ίδια. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της Τουρκίας, πριν απ' όλα, εξαρτάται από την ίδια ».

    [04] Ο "ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Μομπάσα, 28 Νοεμβρίου 2002 (16:46 UTC+2)

    Η οργάνωση που αυτοαποκαλείται ο «Στρατός της Παλαιστίνης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο στη Μομπάσα και την επίθεση με πύραυλο εναντίον ισραηλινού αεροπλάνου στην Κένυα σήμερα το πρωί.

    Σε ανακοίνωση που εστάλη με φαξ, η οργάνωση αναφέρει ότι έστειλε δύο ομάδες μαχητών στην Κένυα, για να «ακούσει ο κόσμος την φωνή των παλαιστινίων προσφύγων και να ριχθεί άπλετο φως στην τρομοκρατία των σιωνιστών στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας».

    Οι αρχές της Κένυας κρατούν δύο άτομα που σχετίζονται με την επίθεση αυτοκτονίας δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζούλιους Σουνκούλι χωρίς να αποκαλύψει την εθνικότητα τους.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την επίθεση έφτασαν τους δεκαπέντε, χωρίς τους τρεις δράστες.

    [05] ΣΑΡΟΝ: "ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ"

    Ιερουσαλήμ, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε σήμερα την Παλαιστινιακή Αρχή, τα αραβικά κράτη και τις ''τρομοκρατικές οργανώσεις'' ότι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου.

    Σε διάγγελμά του στον ισραηλινό λαό ο Σαρόν κάλεσε τους Ισραηλινούς να μην επιτρέψουν στους τρομοκρτάτες να τους τρομοκρατούν αναφερόμενος στην τελευταία επίθεση στο Βόρειο Ισραήλ καθώς και τις δυο επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κένυα

    Ο ίδιος ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του να ψηφίσουν ανεπηρέαστα στις εσωκομματικές εκλογές που θα αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 28ης Ιανουαρίου του 2003.

    Διευκρίνισε μάλιστα ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία έκτακτα μέτρα ασφάλειας στα εκλογικά κέντρα όπου συνεχίζεται η ψηφοφορία.

    Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ράαναν Γισίν δήλωσε ότι ''δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα καταστρέψουμε τους τρομοκράτες πριν μας καταστρέψουν αυτοί''.

    [06] ΠΟΛΟ: ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΘΕΤΙΚΑ Ο ΙΤΑΛΟΣ Α. ΚΑΜΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση της ΚΟΕ ο Ιταλός προπονητής Αλεσάντρο Καμπάνια και έτσι θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών προκειμένου να την οδηγήσει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

    Ο 39χρονος Ιταλός τεχνικός, απάντησε εγγράφως στη σχετική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής ομοσπονδίας και πλέον εκείνο που απομένει είναι να οριστεί η συνάντηση για τη συζήτηση των λεπτομερειών του συμβολαίου του, τον προγραμματισμό της Εθνικής ομάδας και γενικότερα θεμάτων που άπτονται της άσκησης του προπονητικού του έργου.

    [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-28/11/2002

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Από σήμερα 28 Νοεμβρίου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 2,39 Ευρώ (από 2,2 Ευρώ).

    ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Από σήμερα 28 Νοεμβρίου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,37 Ευρώ (από 0,36 Ευρώ).

    ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.

    Από σήμερα 28 Νοεμβρίου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,30 Ευρώ (από 0,2935 Ευρώ).

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., για την Προσφορά Υφιστάμενων Μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ή και της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ Α.Ε. (ΔΕΚΑ) με Δημόσια Εγγραφή στην Ελλάδα, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες / Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΗ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 26/11/2002, στην Αθήνα, η παρουσίαση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. προς το επενδυτικό κοινό, ενόψει της νέας προσφοράς μετοχών της από το Ελληνικό Δημόσιο. Την επιχείρηση παρουσίασαν εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε., ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Στέργιος Νέζης και ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γρηγόρης Αναστασιάδης και εκ μέρους των αναδόχων, οι κ.κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Αρτέμης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Alpha Finance. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομίας, εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΔΕΗ, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, των Τραπεζικών και χρηματιστηριακών φορέων και δημοσιογράφοι. Η Δημόσια Εγγραφή θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 3 έως 6 Δεκεμβρίου 2002, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χ.Α. αναμένεται να αρχίσει στις 12/12/2002. Υπενθυμίζεται ότι η νέα συνδυασμένη προσφορά μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο στο Χ.Α., αποτελείται από τη Διεθνή Προσφορά, τη Δημόσια Εγγραφή στην Ελλάδα και την Ιδιωτική Τοποθέτηση στους εργαζομένους της Επιχείρησης. Η συνολική προσφορά θα είναι έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Επιπλέον, μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσοστό 1,2% κατ' ανώτατο για πράξεις σταθεροποίησης, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 2% κατ' ανώτατο μπορεί να διατεθεί σε περίπτωση που υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση. Κύριοι Ανάδοχοι και Σύμβουλοι της συνδυασμένης προσφοράς είναι οι Alpha Finance, Deutsche Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και UBS Warburg.»

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Το Δ.Σ. της εταιρίας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: 1. Με την υπ' αριθμ. Κ2-13773/8.11.2002 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης ενεκρίθη η τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού, που αποφάσισε η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών της 27/9/2002 και η επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, κατόχων προνομιούχων μετοχών της 15/10/2002 για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά ευρώ 774.220,95 ποσό που αντλήθηκε με κεφαλαιοποίηση των ακολούθων αποθεματικών α) του συνόλου της διαφοράς από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του αποθεματικού 'Διαφορές από αναπροσαρμογή αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων', ποσού ευρώ 93.205,14 και β) μέρους του αποθεματικού 'Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο', ύψους ευρώ 681.015,81. 2. Για την υλοποίηση της ως άνω αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης η ονομαστικής αξία εκάστης μετοχής της εταιρίας (κοινής και προνομιούχου), που ανερχόταν σε ευρώ 1,47, αυξήθηκε σε ευρώ 1,48. Ετσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ανέρχεται ήδη σε ευρώ 114.584.700,60 διαιρούμενο σε 77.422.095 ονομαστικές μετοχές, η κάθε μία από τις οποίες έχει ονομαστική αξία ευρώ 1,48 και ειδικότερα σε α) 55.781.272 κοινές ονομαστικές μετοχές και β) 21.640.823 προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου και μη μετατρέψιμες ονομαστικές μετοχές. Ο αριθμός (η ποσότητα) των μετοχών (κοινών και προνομιούχων) δεν μετεβλήθη. 3. Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε για τα ανωτέρω κατά τη συνεδρίασή του της 25/11/2002. 4. Κατόπιν των ανωτέρω από την προσεχή Παρασκευή 29/11/2002 η μετοχή της εταιρίας (κοινή και προνομιούχου) θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία ευρώ 1,48.

    ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι με την υπ' αριθμ. 215/13.11.2002 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Εντεταλμένου Συμβούλου κ. Δημητρίου Κατσιαφλιάνη από 14/11/2002. Η θέση του ανωτέρω συμβούλου παραμένει κενή.

    ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.

    Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την απόφαση 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι επήλθε μεταβολή στα στοιχεία των προσώπων που κοινοποίησε κατά την προηγούμενη κρίσιμη περίοδο, με την από 15/3/2001 επιστολή της. Υπήρχε μεταβολή των Ορκωτών Ελεγκτών της εταιρίας του κ. Χαραλάμπους Κωφόπουλου. Επίσης κατά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την 11/11/2002, επήλθε αύξηση των μελών από επτά (7) σε εννέα (9) μέλη. Νέα μέλη: Καρακώστας Αιμίλιος Ορκωτός, Παντελίδης Ιωάννης Μέλος Δ.Σ., Χάγουελ Πωλ Μέλος Δ.Σ.

    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

    Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διεύρυνσης της πελατειακής και μετοχικής του βάσης, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα Επιχειρηματικές και επενδυτικές προοπτικές συνεργασίας με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε πελάτες και επενδυτές της εταιρείας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 στο ξενοδοχείο Sheraton στη Σόφια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ κύριος Απόστολος Γενίτσαρης, ο Διευθυντής της Ελευθέρας Ζώνης κύριος Ιωάννης Ζαβελάκης και η Διευθύντρια Οικονομικού κυρία Αναστασία Βόσκα αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων στη μέχρι σήμερα πορεία του Οργανισμού, στις στρατηγικές κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν την προσεχή τριετία, αλλά και στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20,13 εκατομμυρίων Euro, που θα υλοποιηθεί έως το 2005. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές κατευθύνσεις για την χρονική περίοδο 2002-2005 αφορούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ΟΛΘ, στην αύξηση της κερδοφορίας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι τακτικές επίτευξης των στόχων αυτών βασίζονται στην προσέλευση φορτίων, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων του Οργανισμού. Εξ άλλου, ανοδικά εκτιμάται να εξελιχθούν τα ετήσια βασικά μεγέθη διακίνησης φορτίου με προβλεπόμενη μεταβολή για το 2001-2002 στον τομέα των εμπορευμάτων κατά 4% και στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων κατά 5%. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, τα προβλεπόμενα για το έτος 2002 έσοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα προ φόρων σε 6,3 εκατομμύρια Euro. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών ανήλθαν στα 19,2 εκατομμύρια Euro, ενώ τα κέρδη προ φόρων της ΟΛΘ ΑΕ έφθασαν στα 2,3 εκατομμύρια Euro, σημειώνοντας αντιστοίχως αύξηση της τάξης του 8,44% και 23,06% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001.»

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ 2002. 7,7% Αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου. 2,5% Αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Διατήρηση του περιθωρίου EBITDA πάνω από το 40%. Αισθητή βελτίωση των χρηματορροών. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ το Γ' τρίμηνο 2002, γεγονός που επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του εννιαμήνου 2002, σύμφωνα με τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις βάσει Αμερικανικών Λογιστικών Προτύπων (US GAAP). Παρά την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, ο Κύκλος Εργασιών αυξήθηκε κατά 7,7% και το EBITDA κατά 2,5%, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά το Γ' Τρίμηνο του 2002 το EBITDA αυξήθηκε κατά 7,5% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2001. Την ίδια περίοδο, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων τιμολόγησης πελατών είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη των χρηματορροών (cash flow) της μητρικής, επιτρέποντας παράλληλα την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου 2002 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος υπογράμμισε: Η ικανοποιητική εικόνα των επιδόσεων του ΟΤΕ το Γ' τρίμηνο του 2002 αποδεικνύει ότι οι πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από την άνοιξη αρχίζουν να αποδίδουν. Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA στη σταθερή τηλεφωνία αντανακλά τις προσπάθειές μας για περικοπή των λειτουργικών δαπανών. Αντίστοιχα, το EBITDA προ εκτάκτων γεγονότων σε επίπεδο Ομίλου ευθυγραμμίζεται με τα περσινά επίπεδα. Η σημαντική βελτίωση στις χρηματορροές προέρχεται κυρίως από την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης. ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Τα έσοδα της Τηλεφωνίας Εσωτερικού ανήλθαν στα Euro 1585,4 εκατ., υποχωρώντας ελαφρά κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το Α Εξάμηνο 2002 που η υποχώρηση ήταν στο 1,7%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως: στη μείωση των εσόδων από αστικές και υπεραστικές συνδιαλέξεις κατά 17,7% λόγω κυρίως της σημαντικής μείωσης των τιμολογίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια, στην αυξανόμενη παρουσία του ανταγωνισμού και στη συνεχή αύξηση του μεριδίου της κινητής τηλεφωνίας έναντι της σταθερής. Τα παραπάνω όμως εξισορροπήθηκαν από: την αύξηση των εσόδων από επικοινωνία σταθερού προς κινητό κατά 3,5% που οφείλεται στην αντίστοιχη αύξηση της κίνησης (σε σύγκριση με το Α Εξάμηνο όπου η αύξηση ήταν 2,8%) και την αύξηση των εσόδων από Βασικά Τέλη κατά 21,4% λόγω της αύξησης των σχετικών τιμολογίων Μαρτίου 2001 και Ιανουαρίου 2002 (μεσοσταθμική αύξηση 23%). ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ. Τα έσοδα των υπηρεσιών Διεθνούς Τηλεφωνίας εμφανίζουν μείωση 4,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, που οφείλεται κυρίως στην εμφάνιση ανταγωνισμού στη διεθνή κίνηση. ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ. Σημαντική αύξηση της τάξης του 48,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001 συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα έσοδα από την Κινητή Τηλεφωνία του Ομίλου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από σταθερό σε κινητό που έχουν συμπεριληφθεί στα αντίστοιχα έσοδα της τηλεφωνίας εσωτερικού. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε Euro 701,2 εκατ, ενώ βελτιώνονται περαιτέρω ακόμη και έναντι των εσόδων του Α Εξαμήνου (43,6%). Σημειώνεται ότι στα παραπάνω περιλαμβάνονται τα έσοδα από κινητή τηλεφωνία των εταιρειών CosmOTE, AMC, Armentel και Globul. ΛΟΙΠΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΣΟΔΑ. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Παραδοσιακές Υπηρεσίες, οι Νέες Υπηρεσίες, οι Εργασίες για λογαριασμό τρίτων και τα έσοδα διασύνδεσης. Συνολικά τα παραπάνω παρουσίασαν αύξηση 6,5% έναντι εκείνων του 2001. Ειδικότερα: Παραδοσιακές υπηρεσίες. Αύξηση κατά 3,9% παρουσίασαν τα έσοδα από παραδοσιακές υπηρεσίες, αποτέλεσμα της αύξησης της επικοινωνίας Audiotex κατά 30,2% και των εσόδων από τον τηλεφωνικό κατάλογο κατά 12,8%. Νέες Υπηρεσίες. Αύξηση εσόδων 9% παρουσιάζουν οι Νέες Υπηρεσίες έναντι εκείνων του 2001 ως αποτέλεσμα της συστηματικότερης προώθησής τους. Αναλυτικά: Κατά 44% αυξήθηκαν τα έσοδα από ISDN (Νέες Συνδέσεις και Μηνιαία Τέλη), παρουσιάζοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το Α' εξάμηνο που ήταν 35,4%, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των συνδέσεων (αύξηση συνδέσεων Basic Rate Access κατά 101,6% και συνδέσεων Primary Rate Access κατά 12,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενης χρήσης). Αύξηση 14,3% παρουσίασαν τα έσοδα από Μισθώσεις γραμμών και Μεταφορά δεδομένων παρά την μείωση των τιμολογίων κατά 26%. Τα ψηφιακά κυκλώματα του δικτύου Hellascom αυξήθηκαν κατά 25,4%, σημαντικό μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για υπηρεσίες που προσφέρουν οι Cosmote και OTEnet στους πελάτες τους. Τέλος, θεαματικά αυξήθηκαν κατά 99,4% τα έσοδα από τις υπηρεσίες Internet, λόγω αύξησης της συνδρομητικής βάσης της ΟΤΕnet κατά 32,7%, η οποία ανέρχεται στις 174.500 dial-up συνδέσεις. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ. Τα Λειτουργικά έξοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 13,8% το εννιάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Τα αίτια της μεταβολής αυτής είναι τα εξής: Αύξηση κατά 5,9% των Δαπανών Προσωπικού, που προήλθε από την υλοποίηση της Συλλογικής σύμβασης εργασίας της Μητρικής, τις αυξημένες δαπάνες προσωπικού των θυγατρικών εταιρειών και τις αυξημένες προβλέψεις. Επισημαίνεται ότι το κόστος συγκρατήθηκε χάρη στη μείωση του αριθμού του προσωπικού της Μητρικής κατά 5% -17.969 άτομα στις 30.9.2002. Το κόστος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού ανήλθε στα Euro 50,7 εκατ. έναντι Euro 42,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου 2002 ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σύμφωνα με το οποίο περίπου 700 υπάλληλοι, που αντιπροσωπεύουν το 3% του προσωπικού θα αποχωρήσουν από την εταιρεία, έως το τέλος του έτους. Αύξηση κατά 28,8%, των αποδόσεων προς τις εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων της CosmOTE προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και των αποδόσεων από εισερχόμενη διεθνή κίνηση προς κινητά βάσει των νέων συμφωνιών διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές μεταξύ παροχών κινητής τηλεφωνίας για χρεώσεις από κινητό προς κινητό άρχισαν το 2002. Μείωση κατά 11,2% των αποδόσεων προς τους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς λόγω της μείωσης της εξερχόμενης κίνησης. Αύξηση κατά 22,8% στις αποσβέσεις αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος στην σταθερή αλλά και τη κινητή τηλεφωνία. Αύξηση κατά 16,5% των λοιπών στοιχείων του κόστους, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως οι δαπάνες προώθησης των πωλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, φόροι και τέλη. Αποτέλεσμα του προγράμματος μείωσης εξόδων στη σταθερή τηλεφωνία ήταν η κάμψη στο ρυθμό αύξησης των λειτουργικών δαπανών που ανήλθε το Γ' τρίμηνο 2002 μόλις στο 8,6% έναντι 21,2% το Α' εξάμηνο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ποσοστού αύξησης των εξόδων στο 16,5% για το σύνολο του εννιαμήνου 2002. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθαν σε Euro 31,4 εκατ. Το Γ' Τρίμηνο του 2002 ο Όμιλος έχει καθαρό χρηματοοικονομικό κέρδος Euro 6,4 εκατ. που οφείλεται σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων που έχει συνάψει καθώς και σε θετικές συναλλαγματικές διαφορές. Επισημαίνεται ότι ο δανεισμός παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ. COSMOTE. Η εντυπωσιακή πορεία της CosmOTE συνεχίστηκε και το εννιάμηνο του 2002 γεγονός που της επιτρέπει να διατηρεί την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέχει από τον Ιούνιο του 2001. Aναλυτικά: Κύκλος εργασιών 2002: 895,6. 2001: 681,9. +31,3%. Κέρδη προ φόρων - 2002: 272,3. 2001: 212,4. +28,2%. Καθαρά Κέρδη - 2002: 170,2. 2001: 128,0. +32,9%. Το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της CosmOTE ανήλθε σε 3.368.769 πελάτες και το μερίδιο αγοράς σε 38,1%. AMC. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η πελατειακή της βάση της AMC ξεπέρασε τους 422.882 πελάτες (μερίδιο αγοράς 60,5%) και είναι αυξημένη κατά 2 φορές και πλέον σε

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΕ

    Ανακοινώνεται στους κ.κ. Μετόχους της εταιρείας, ότι σε συνέχεια της από 15/11/2002 απόφασης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, το μέρισμα της Χρήσης 1-7-2001 έως 30-6-2002 ανέρχεται στα 0,13 Εuro για τους κατόχους κοινών ανώνυμων μετοχών της εταιρείας. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρείας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 6/12/2002. Μετά το πέρας της συνεδριάσεως της ημερομηνίας αυτής, η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος επί των κερδών της ανωτέρω χρήσης 2001/2002. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει από την 16/12/2002 και μέχρι την 15/3/2003 θα πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕ Βουκουρεστίου 21 106 71 Αθήνα Τηλ. Κέντρο 210-3687700. Μετά την 15η Μαρτίου 2003 η καταβολή θα πραγματοποιείται από τα γραφεία της Εταιρείας στην διεύθυνση Μητροπόλεως 34 (7ος όροφος) Θεσσαλονίκη (κα Σταυρίδου Σοφία τηλ. 2310-296536 και Σκουφά 52 Αθήνα (3ος όροφος τηλ. 210 3621315). Η είσπραξη του μερίσματος θα γίνεται με την προσκόμιση της πρωτότυπης «Βεβαίωσης Δικαιούχου Μερίσματος» που εκδίδει το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και η οποία αποστέλλεται στον αρμόδιο Χειριστή του Σ.Α.Τ. καθώς και την Αστυνομική Ταυτότητα του Μετόχου. Η καταβολή του μερίσματος σε τρίτο πρόσωπο θα γίνεται εφόσον προσκομίζεται εξουσιοδότηση του δικαιούχου που θα αναφέρει τα πλήρη στοιχεία του δικαιούχου και του εξουσιοδοτούμενου, νομίμως θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή. Η καταβολή του μερίσματος μπορεί να γίνει και στους εξουσιοδοτημένους χειριστές των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Με ένα νέο σημαντικό έργο προϋπολογισμού 7.279.460 Euro συνεχίζει την έντονη δραστηριότητα της στην γειτονική Ρουμανία η ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ. Συγκεκριμένα ανέλαβε την κατασκευή ενός Βιομηχανικού Πάρκου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (ΙΤ) στην πόλη Bacau της Ανατολικής Ρουμανίας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κτιρίων γραφείων 3.000 μ2, εγκαταστάσεων Βιομηχανικής Παραγωγής 3.200 μ2, αποθηκευτικών χώρων 1.700 μ2, χώρων 500 μ2 για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών καθώς και χώρων στάθμευσης. Εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου δρόμων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου καθώς και η απαραίτητη υποδομή για συνδέσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών. Στο διαγωνισμό του Ρουμανικού Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάθεση του έργου που σημειωτέον συνχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν εκτός από την ΔΙΕΚΑΤ ακόμη τέσσερις εταιρείες μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνικών συμφερόντων.»

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι από 9-12-2002 και μέχρι 16-10-2003 θα προβεί στην αγορά έως και 36.934.100 μετοχών του, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ανώτατο όριο τιμής αγοράς τα 30 Euro και κατώτατο όριο το 1 Euro ανά μετοχή. Η αγορά αυτή πραγματοποιείται σε εκτέλεση της από 17.10.2002 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, η εταιρία, σε εφαρμογή παλαιότερων σχετικών αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της, έχει ήδη προβεί στην αγορά 13.471.320 ίδιων μετοχών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,67% του συνολικού αριθμού των μετοχών της, που είναι 504.054.199.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων καθώς και του κόστους άντλησης κεφαλαίων είναι το αποτέλεσμα της διαχειριστικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΑΤΕ στα πλαίσια του προγράμματος εξυγίανσής της κατά το εννεάμηνο 1.1-30.09.2002. Την ίδια περίοδο παρουσιάζεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της κερδοφορίας της έναντι της προηγούμενης περιόδου (1/1 έως 30/06/2002). Ειδικότερα το αποτέλεσμα προ φόρου του εννεαμήνου 1.1. - 30.9.2002 παρουσιάζει μείωση κατά 47,02% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001 φθάνοντας στο ύψος των 53,1 εκατ. ευρώ. Η παρατηρούμενη μείωση των μικτών αποτελεσμάτων της Τράπεζας οφείλεται στις μεταβολές του επιπέδου των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και τίτλους μεταβλητής απόδοσης αλλά και στη μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2002 επηρεάζονται αισθητά από το ύψος των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 16,8 εκατ. ευρώ ενώ ήταν μηδενικές την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Σε ενοποιημένη βάση το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε στο ύψος των 19,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 63,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Τις μεταβολές αυτές στα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμόρφωσαν κυρίως οι αρνητικές εξελίξεις των εσόδων από τόκους και από τίτλους μεταβλητής απόδοσης. Το αποτέλεσμα σε ενοποιημένο επίπεδο επιβαρύνθηκε σημαντικά από το ύψος των προβλέψεων που διενεργήθηκαν κατά το εννεάμηνο 1.1. - 30.9.2002 για επισφαλείς απαιτήσεις αλλά και των αποσβέσεων λόγω διαφοράς προσαρμογής της αξίας κινητών αξιών και συμμετοχών. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας που σημειώνεται στο εννεάμηνο αυτό ιδιαίτερα στον τομέα της προώθησης των πιστοδοτικών προϊόντων καθώς και η ακολουθούμενη ορθολογική πολιτική διαχείρισης των αντλούμενων κεφαλαίων της τράπεζας με βασικό χαρακτηριστικό τη διεύρυνση της υγιούς πελατειακής βάσης της ενισχύουν σημαντικά τις προσδοκίες της Διοίκησης της Τράπεζας για γρήγορη αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών της. Σ' αυτό συντείνουν επίσης ο υψηλός ρυθμός ολοκλήρωσης του προγράμματος ανασυγκρότησης των λειτουργιών της Τράπεζας, της αναβάθμισης των Καταστημάτων της, και η αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων.»

    ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

    Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Αύξηση 8,6% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το εννεάμηνο του 2002, φτάνοντας στο ποσό των 217,1 εκατ. Euro, έναντι 200 εκατ. Euro της αντιστοίχου περιόδου του 2001. Παράλληλα, οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση 32,7% και διαμορφώθηκαν στα 46,7 εκατ. Euro από 35,2 εκατ. Euro του εννεαμήνου του 2001. Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων προ αποσβέσεων παρουσίασε αύξηση 7,3%, αλλά μειώθηκε ελαφρά ως ποσοστό του κύκλου εργασιών (στο 71,3% από 72,1%). Το ίδιο διάστημα τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 47,6 εκατ. Euro, έναντι 75,2 εκατ. Euro του 2001. Η μείωση αυτή (36,7%) οφείλεται στη διακοπή της επιχορήγησης, που δόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 1999-2001 και ήταν ύψους 44 εκατ. Euro ετησίως (Ν. 2744/1999). Χωρίς τον συνυπολογισμό της κρατικής επιχορήγησης τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου του 2001 θα είχαν περιοριστεί στα 42,2 εκατ. Euro. Η προσαρμοσμένη (χωρίς την επιχορήγηση) κερδοφορία της Εταιρείας παρουσιάζει κατά την υπόψη περίοδο αύξηση 12,8%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA σημείωσαν αύξηση 11,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2001, οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 11,1% (στα 22 εκατ. Euro από 19,8 εκατ. Euro), ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση κατά 11,4%. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη, η γενική ρευστότητα κατά το εννεάμηνο του 2002 διαμορφώθηκε στο 1,5 ενώ ο αριθμοδείκτης ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 0,45, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας και διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους δανεισμού στο μέλλον.»

    ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Το Δ.Σ. των Γραμμών Στρίντζη Ναυτιλιακή Α.Ε. ανακοινώνει ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 75,3% στο εννεάμηνο του 2002 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επίσης ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2001 ήταν: (Σε χιλιάδες ΕΥΡΩ) Πωλήσεις 2002: 95.707, 2001: 88.607, +8,0%. Κέρδη προ Τόκων και Αποσβέσεων 2002: 21.102, 2001: 14.843, +42,2%. Καθαρά Αποτελέσματα (Κέρδη) 2002: 3.374, 2001: 1.924, +75,3%. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του μεταφορικού έργου επιβατών και Ι.Χ. οχημάτων των γραμμών της Ακτοπλοϊας κυρίως χάρη στη δρομολόγηση με εξαιρετική επιτυχία στις γραμμές των Κυκλάδων των νεότευκτων Blue Star Paros και Blue Star Naxos. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος αύξησε των κύκλο εργασιών του κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου 2002 παρόλο που τα πλοία του Ομίλου εκτέλεσαν 29,7% λιγότερα δρομολόγια σε σύγκριση με το περισυνό έτος, λόγω της πώλησης των πλοίων Ionian Sun, Blue Aegean και SeaJet 1. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επιτυχή δρομολόγηση του πλοίου Blue Star 1 στην γραμμή Πειραιά Κυκλάδων Δωδεκανήσου από τον Ιούλιο, του 2002. Το πλοίο παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και υψηλή ταχύτητα κατάφερε να καθιερωθεί στην γραμμή της Δωδεκανήσου προσφέροντας τέσσερα δρομολόγια μετ' επιστροφής την εβδομάδα από Πειραιά για Κω και Ρόδο εξυπηρετώντας παράλληλα την σύνδεση της Κω και Ρόδου με τα νησιά Πάτμο, Λέρο, Σύρο, Μύκονο και Αμοργό. Μετά την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, με την παραλαβή των νεότευκτων υπερσύγχρονων πλοίων Blue Star Paros και Blue Star Naxos, η Διοίκηση του Ομίλου Γραμμές Στρiντζη Ναυτιλιακή ΑΕ με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις των πλοίων του Ομίλου έχουν βελτιωθεί σημαντικά και προσβλέπει για το 2003 στην εδραίωση της επιτυχίας που σημείωσαν τα πλοία στη διάρκεια του παρόντος έτους και φυσικά σε περαιτέρω σημαντική οικονομική πρόοδο.»

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ 52,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 37,4% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Αύξηση πωλήσεων 25,7% σημείωσε ο Όμιλος Επιχειρήσεις Αττικής σε Ευρώ 246,7 εκατ., που προήλθαν από τα έσοδα της δραστηριότητος των πλοίων Superfast (Ευρώ 151 εκατ.) και των Blue Star Ferries (Ευρώ 95,7 εκατ.). Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 52,3 εκατ. έναντι Ευρώ 38,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 37,4% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου προ φόρων αυξήθηκαν κατά 44,6% και ανήλθαν σε Ευρώ 15,3 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των κερδών που προέρχονται κατ' αντιστοιχία από το ποσοστό συμμετοχής των Επιχειρήσεων Αττικής στον Όμιλο εταιριών Γραμμές Στρίντζη. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του Ομίλου στο εννεάμηνο 1/1/02-30/9/02 είναι, σε εκατ. Ευρώ: Πωλήσεις 2002: 246,7. 2001: 196,4. Δ%: 25,7. Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) 2002: 52,3. 2001: 38,1. Δ%: 37,4. Καθαρά Αποτελέσματα (Κέρδη) 2002: 15,3. 2001: 10,6. Δ%: 44,6. Τα αποτελέσματα του Ομίλου περιλαμβάνουν καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες Ευρώ 26,9 εκατ. έναντι Ευρώ 22 εκατ. στο εννεάμηνο του 2001 και αποσβέσεις Ευρώ 27 εκατ. έναντι Ευρώ 17 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2001, καθώς και καθαρά ανόργανα έσοδα Ευρώ 18,6 εκατ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1/1/02-30/9/02, ο Όμιλος Επιχειρήσεις Αττικής παρέλαβε τρία νέα Superfast (Superfast IX, Superfast X, και Superfast XI) και δύο νέα Blue Star (Blue Star Paros και Blue Star Naxos) ενώ προέβη στην πώληση των Superfast III και Superfast IV. ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑ SUPERFAST FERRIES ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ. Στις γραμμές Αδριατικής, τα πλοία Superfast διατήρησαν σταθερά την πρώτη θέση σε επιβάτες και φορτηγά αυτοκίνητα με μερίδιο αγοράς 26,5% και 26,8% αντίστοιχα επί του συνόλου των μεταφερθέντων επιβατών και φορτηγών αυτοκινήτων της Ιταλίας. Στη γραμμή Γερμανίας-Φινλανδίας, τα Superfast VII και Superfast VIII μετέφεραν από την αρχή του έτους πάνω από 135.000 επιβάτες, 30.000 φορτηγά και 50.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Στη γραμμή αυτή, η Superfast Ferries επέτυχε να κατακτήσει πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς κυρίως στη μεταφορά φορτίων. Η γραμμή Σκωτίας-Βελγίου ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 2002, και αποτελεί την μόνη απευθείας θαλάσσια σύνδεση της Σκωτίας με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Τα Superfast IX και Superfast X μετέφεραν στο διάστημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 2002, πάνω από 75.000 επιβάτες ενώ αυξάνουν δυναμικά την παρουσία τους στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων. ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ (BLUE STAR FERRIES) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ. Η εταιρία Γραμμές Στρίντζη, στην οποία οι Επιχειρήσεις Αττικής έχουν ποσοστό ελέγχου 48,6%, παρουσίασε στο εννεάμηνο 2002, ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ευρώ 21,1 εκατ. (αύξηση 42.1%) με πωλήσεις Ευρώ 95,7 εκατ. (αύξηση 8%). Στο νέο απελευθερωμένο πλαίσιο της Ελληνικής ακτοπλοΐας, ο Όμιλος Στρίντζη πρωταγωνιστεί με τρία ολοκαίνουργα πλοία στις γραμμές των Κυκλάδων, τη δρομολόγηση του Blue Star 1 στη γραμμή των Δωδεκανήσων και από τις αρχές του 2003, με τη νέα ταχεία σύνδεση από Πειραιά για Χανιά με το υπερσύγχρονο Blue Star 2. ΣΤΟΧΟΣ: Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ. Με την παραλαβή και του Superfast XII στις αρχές Οκτωβρίου 2002, ολοκληρώθηκε το ναυπηγικό πρόγραμμα του Ομίλου Επιχειρήσεις Αττικής που ξεκίνησε το 1993 με την παραγγελία των Superfast I και Superfast II, ενώ ταυτόχρονα εντός του 2002, ο Όμιλος Γραμμές Στρίντζη επέτυχε να σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στα οικονομικά της αποτελέσματα ως συνέπεια του εκσυγχρονισμού του στόλου της και την ανάπτυξη νέων γραμμών στην ακτοπλοΐα. Η συνολική προσπάθεια των εταιριών του Ομίλου για βελτίωση της οικονομικής επιδόσεως θα συνεχισθεί με επίκεντρο τη δημιουργία και αξιοποίηση καλύτερης και ορθολογιστικότερης εκμετάλλευσης του μοντέρνου στόλου που διαθέτει.»

    ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9-ΜΗΝΟΥ. Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας κατά την περίοδο 01/01/2002 30/09/2002 ανήλθε στο ποσό των 7.952 χιλ. ευρώ, έναντι 4.559 χιλ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 74%. Σημαντική αύξηση της τάξεως του 54% παρουσίασε και η κερδοφορία της Εταιρίας κατά την ίδια περίοδο, καθώς τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3.249 χιλ. ευρώ έναντι 2.107 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2001. ΣΤΑΘΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Η Εταιρία αποφάσισε για την διευκόλυνση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της κάθε 3-μηνο σε σταθερές ημερομηνίες, ήτοι 20 Φεβρουαρίου, 20 Μαΐου, 20 Αυγούστου και 20 Νοεμβρίου. Η Εταιρία θα διοργανώσει εκδήλωση για το επενδυτικό κοινό στις 20 Φεβρουαρίου 2003 για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2002 και τους στόχους της για το 2003, σε χώρο που θα ανακοινώσει σε μεταγενέστερο δελτίο τύπου. ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ METAΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ. Είναι έτοιμο το νέο κτίριο γραφείων της Εταιρίας (κτίριο 3) στην οδό Μουσουνίτσης 15 στο Περιστέρι όπως προβλεπόταν στο Επενδυτικό Σχέδιο της Εταιρίας. Επίσης έγιναν οι απαραίτητες προσθήκες / αναβαθμίσεις στα δύο προϋπάρχοντα κτίρια της Εταιρίας Αγ. Παρασκευής 78 (κτίριο 1) και Χαρ. Τρικούπη και Κων/πόλεως (κτίριο 2) ώστε να μετεγκατασταθούν τα τμήματα της Εταιρίας σε αυτόνομους χώρους και τα στελέχη της Εταιρίας να εργάζονται σε σύγχρονο λειτουργικό και άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον. Στο κτίριο 1 θα στεγάζεται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και η επιθεώρηση των ιδιόκτητων μονάδων, στο κτίριο 2 η γενική διεύθυνση και οι οικονομικές υπηρεσίες και στο νέο κτίριο 3 θα στεγάζεται το τμήμα Franchising και το εκπαιδευτικό κέντρο GR.A.F.T.S. Κατόπιν αυτού η έδρα της Εταιρίας με απόφαση του Δ.Σ. (8/11/2002) της Εταιρίας θα μεταφερθεί στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Κων/πόλεως (κτίριο 2). Και τα τρία κτίρια βρίσκονται στο δήμο Περιστερίου με συνολική επιφάνεια 1.500 τ.μ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Το Δ.Σ. της Εταιρίας αποφάσισε ότι οι νέοι ορίζοντες που άνοιξε η εισαγωγή της Εταιρίας στο Χ.Α. απαιτούν την ώθηση των δικαιοδόχων της και των στελεχών τους σε ακόμα υψηλότερο δείκτη ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό μετά από εισήγηση της Διευθ. Συμβούλου κας Νατάσσας Μπουγιατιώτη ιδρύθηκε επιτροπή ελέγχου ποιότητας του δικτύου με την ονομασία 'QCC' (Quality Control Committee) από μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. με πρόεδρο τον καθηγητή dr. Ανδρέα Νικολόπουλο. Το Δ.Σ. της Εταιρίας αποφάσισε να μην μετέχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή κανένα εκτελεστικό του μέλος αλλά και κανένα στέλεχος της Εταιρίας ούτως ώστε οι αποφάσεις της 'QCC' να είναι αποστασιοποιημένες από την καθημερινή λειτουργία της Εταιρίας με το δίκτυο γυμναστηρίων της. Ο κος Νικολόπουλος μετά από εκτενή μελέτη των στοιχείων του δικτύου διαχώρισε τα γυμναστήρια σε τρεις κατηγορίες: 1. Κατηγορία Α: ΗΓΕΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ -20% του δικτύου (22 γυμναστήρια). 2. Κατηγορία Β: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ -70% του δικτύου (78 γυμναστήρια). 3. Κατηγορία Γ: ΥΠΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ -10% του δικτύου (11 γυμναστήρια). Το Δ.Σ. της Εταιρίας έθεσε σε επιτήρηση τα γυμναστήρια που ανήκουν στην κατηγορία Γ και τους έδωσε προθεσμία 3-μήνου για να αναβαθμιστούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 'QCC' τα περισσότερα από αυτά φαίνονται ικανά να βελτιωθούν. Δύο όμως εξ' αυτών, που η 'QCC' εισηγήθηκε ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές του συστήματος και δεν επιδέχονται βελτίωσης, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της η Εταιρία στις 18/11 ζήτησε την αποβολή τους από το δίκτυο και την παράδοση των πινακίδων και σημάτων της (VIS VITALIS). Τα γυμναστήρια αυτά που δεν αποτελούν πλέον μέλη του δικτύου της Εταιρίας είναι τα: 1. ΧΑΡΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 47, ΘΕΣΣ/ΚΗ. 2. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ, ΣΤΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 6, ΘΕΣΣ/ΚΗ. Το Δ.Σ. της Εταιρίας είναι αποφασισμένο να στηρίξει την 'QCC' ώστε να θεσπίσει μια ξεκάθαρη και αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης που θα ανεβάζει τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του δικτύου όλο και υψηλότερα αναγνωρίζοντας τους ηγέτες και αποβάλλοντας αυτούς που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του δικτύου. Το Δ.Σ. της Εταιρίας είναι πεπεισμένο ότι η επιτυχία της στο μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαρκή βελτίωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του δικτύου της και ότι η απομάκρυνση των σημάτων της από τα εκάστοτε ακατάλληλα καταστήματα κρατά σε διαρκή εγρήγορση όλο της το δίκτυο. Οι νέες πολυδύναμες μονάδες με την μέθοδο της δικαιόχρησης που τέθηκαν σε λειτουργία τον τελευταίο μήνα είναι: UNIVERSAL STUDIOS: 1. Ρέντη, 2. Κέρκυρα, 3. Αγρίνιο και 4. Ηγουμενίτσα, UNIVERSAL LADIES 1. Αργυρούπολη 2. Ν. Κόσμος και 3. Ηράκλειο Κρήτης, VIS VITALIS 1. Ν. Φιλαδέλφεια. Η πρώτη ιδιόκτητη πολυδύναμη μονάδα UNIVERSAL STUDIOS που άρχισε να λειτουργεί τον προηγούμενο μήνα στον Χολαργό, παρουσιάζει μεγάλη προσέλευση κόσμου και ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών αυξάνει καθημερινά. GR.A.F.T.S. 2003 -ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Το 3-ήμερο ετήσιο εκπαιδευτικό συνέδριο του Δικτύου της Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2003 στην Αθήνα στην ΗΕLLEXPO και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 10 μέχρι την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Στο συνέδριο αυτό που μετέχουν όλα τα γυμναστήρια του δικτύου με όλα τα στελέχη τους, το εκπαιδευτικό κέντρο της Εταιρίας η GR.A.F.T.S. (GRaduate Aerobic & Fitness Training School) παρουσιάζει όλα τα καινούργια προγράμματα που θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2003 στο δίκτυο της. Έλληνες και ξένοι καθηγητές και presenters διδάσκουν στο συνέδριο, ενώ οι σύνεδροι ξεπερνούν τα 2000 άτομα. Στο συνέδριο GR.A.F.T.S. 2003 μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των στελεχών του δικτύου και η πλήρως αναδομημένη σχολή γυμναστών του δικτύου GR.A.F.T.S. η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο τρίμηνο του 2003 και θα περιλαμβάνει την φιλοσοφία της σχολής, τα μαθήματα και την εκπαιδευτική ύλη. Επίσης, θα γίνει η παρουσίαση των νέων προ-δομημένων και προ-χορογραφημένων προγραμμάτων Aerobics & U ιδιοκτησίας της Εταιρίας, που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά στην ιδιόκτητη πολυδύναμη μονάδα του Χολαργού και από το 2003 θα εφαρμόζονται σε όλα τα γυμναστήρια του δικτύου της. Τα νέα προγράμματα Aerobics & U θα δώσουν ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα γυμναστήρια του δικτύου της Εταιρίας. SOFTWARE GYM ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Ήδη, λειτουργεί σε δοκιμαστικό στάδιο στην ιδιόκτητη μονάδα στο Χολαργό το πρώτο τμήμα της εφαρμογής GYM, που αποτελεί μέρος του software με σκοπό την Ανάπτυξη Τεχνολογικής Υποδομής -’ξονας Α του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Η εφαρμογή υλοποιείται σε συνεργασία με την FAST FORWARD A.E. χρησιμοποιώντας LOTUS DOMINO της ΙΒΜ και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα της εμπορικής διαχείρισης, η σύνδεση αυτοματοποίηση του συστήματος προείσπραξης απαιτήσεων με την Σ.Κ.Δ. ΑΕ και μέρος των στατιστικών που αφορούν την λειτουργία της πολυδύναμης μονάδας. Η Εταιρεία επίσης στα πλαίσια της επένδυσης, προχώρησε στην αγορά του ERP προγράμματος ATLANTIS της UNISOFT για την εμπορική και λογιστική της παρακολούθηση το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από την αρχή του έτους. Ε-LEARNING. Επίσης, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά της πλατφόρμας e-learning της IBM από την BYTE A.E., η οποία ανέλαβε την εκπαίδευση και σχεδίαση της υλοποίησης του προγράμματος ενώ μεγάλο τμήμα των μαθημάτων του e-learning είναι σε τελικό στάδιο. ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ 2003 - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ & ΡΑΔΙΟ UNIVERSALIS. Παράλληλα η PILIDES ATHENS ετοιμάζει την διαφημιστική καμπάνια της Εταιρίας για το 2003 με νέο διαφημιστικό μήνυμα (spot). Με την PILIDES ATHENS και την ΙΜΑΚΟ έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή του εταιρικού περιοδικού UNIVERSalis που θα διανέμεται στα μέλη CLUB του δικτύου και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την πρωτοχρονιά. Το 'ράδιο' UNIVERSalis που θα ακούγεται σε όλα τα γυμναστήρια του δικτύου το 2003 ήδη ακούν πιλοτικά τα μέλη της ιδιόκτητης πολυδύναμης μονάδας στο Χολαργό.»

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Ο κ. Κ. Λυμπουσάκης, με την από 28/11/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ως εξής: Επωνυμία εταιρίας: ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: Κ. Λυμπουσάκης. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 0,044%, μετά την μεταβολή 0,28%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.000, μετά την μεταβολή 18.950. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 0,044%, μετά την μεταβολή 0,28%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 6.825.030.

    Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 27/11/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 27/11/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 28/11/2002.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    Στα πλαίσια της εφαρμογής του άρθρου 2, παρ. β, της απόφασης 5/204/06-12-2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία γνωστοποιεί ότι με την από 07-11-2002 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ορίσθηκε ως εσωτερικός ελεγκτής της εταιρίας ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης του Αντωνίου, σε αντικατάσταση της κας Μαριλένας Μπούζουρα.

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ενημερώνει το Χ.Α. και το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα: «1. Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας, εξαγοράστηκε επιπλέον ποσοστό 22 % των μετοχών της θυγατρικής μας εταιρίας στην Τουρκία, της Senkroma AS. Με την παραπάνω εξαγορά, το ποσοστό συμμετοχής μας στη Senkroma ανέρχεται σε 99 %. 2. Αποφασίστηκε συμμετοχή της εταιρίας με ποσό 35,000 Euro σε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής μας στη Γερμανία, της Comptrade Gmbh (εταιρία παροχής υπηρεσιών). Το ποσοστό συμμετοχής μας μετά την αύξηση κεφαλαίου παραμένει 50 %. 3. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου της θυγατρικής μας εταιρίας στην Κίνα, της Shanghai HiTeC Plastics, και αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων και γεωμεμβρανών τον Ιανουάριο 2003. 4. Βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής masterbatches (πρώτες ύλες για βιομηχανίες πλαστικών) στις θυγατρικές μας εταιρίες στην Τουρκία & Πολωνία που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα και ευελιξία τους - πράγμα που κρίθηκε απαραίτητο λόγω της δυναμικής των συγκεκριμένων αγορών και του διευρυνόμενου μεριδίου που αποκτούν οι εταιρίες μας. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση το 2003 σημαντικής επένδυσης στη θυγατρική μας εταιρία στη Ρουμανία, τη Romcolor 2000 SA, για παραγωγή ειδικής κατηγορίας masterbatches. 5. Στις αρχές Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία στο εργοστάσιο Ηρακλείου η νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων για κάλυψη θερμοκηπίων, που αυξάνει τη δυναμικότητα της εταιρίας στον τομέα αυτό κατά 50%. 6. Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου της εταιρίας στο Ν. Λασιθίου, και αναμένεται έναρξη της λειτουργίας του την άνοιξη του 2003.»

    ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Σημαντικά αυξημένα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζει η ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε., κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2002. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 51%, στα 61,34 εκατ. ευρώ, από 40,57 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Αύξηση κατά 15% σημείωσαν και τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη της, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,05 εκατ. ευρώ (2,65 εκατ. την περυσινή περίοδο). Ιδιαίτερα αυξημένα, κατά 42%, εμφανίζονται και τα μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης της ΕΔΡΑΣΗΣ (EBITDA), που φθάνουν τα 4,38 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,38 εκατ. του 2001. Όσον αφορά στις αποσβέσεις της, διαμορφώθηκαν σε 3,85 εκατ. ευρώ, έναντι των 3,19 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Εξίσου ανοδικά κινήθηκαν τα αποτελέσματα και σε επίπεδο Ομίλου, εμφανίζοντας τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να φθάνει τα 70,74 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τα 59,12 εκατ. του πρώτου εννιαμήνου του 2001. Αύξηση του ύψους του 27% σημείωσαν και τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη του Ομίλου της ΕΔΡΑΣΗΣ, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,73 εκατ. ευρώ (2,92 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του Ομίλου Εταιρειών ΕΔΡΑΣΗΣ, που αυτή τη στιγμή φθάνει τα 140 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, ορισμένα από τα σημαντικότερα νέα έργα στα οποία συμμετέχει η εταιρεία, είναι: Ζεύξη Ρίου / Αντιρρίου - Αττική Οδός - Μετρό Αθήνας Ξενοδοχείο HILTON - Ξενοδοχείο DIVANI PALACE ΚΑΒΟΥΡΙ - Ωνάσειο Ίδρυμα Τεχνών - Ολυμπιακά έργα Φαλήρου - Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας - Κλειστό γυμναστήριο στο Ηράκλειο - Νοσοκομείο Νίκαιας - Βιολογικός καθαρισμός Πράγας- Υπόγεια διάβαση ΟΣΕ στους Σοφάδες Καρδίτσας - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ναυπηγεία Ελευσίνας Κτήριο Εθνικής Ασφαλιστικής Αεροδρόμιο Κέρκυρας Διυλιστήρια MOTOR OIL Κτήριο πολυκινηματογράφων στην οδό Αχαρνών - Κτήρια Πολυτεχνείου Κρήτης Κτήριο ιδιοκτησίας FASHION CAR A.E. Κτήρια της ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS, κ.ά.»

    Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Στα πλαίσια της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα: «Μετά την από 25.11.2002 συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρίας έχει προκύψει αλλαγή στην σύνθεση του ως ακολούθως: Θωμάς Λαναράς Πρόεδρος Δ.Σ, Ιων Στεριώτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ, Δημήτρης Ραϊκος Δ/νων Σύμβουλος Μέλος Δ.Σ, Σταύρος Παπαπαναγιώτου - Δ/νων Σύμβουλος Μέλος Δ.Σ, Ιωάννης Δρυλλεράκης - Μέλος Δ.Σ, Βασίλης Τσιλιμπάρης Μέλος ΔΣ.»

    [08] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 πέτυχε ο Αγροτικός Αστέρας στο Βόλο επί της τοπικής Νίκης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ` Εθνικής. Μετά από την νίκη ο Αγροτικός Αστέρας βρέθηκε στη τρίτη θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς, ενώ η Νίκη Βόλου παρέμεινε στην 6η θέση με 20 βαθμούς.

    Μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι η βαθμολογία είναι: Θρασύβουλος 23, Ποσειδών Νέων Πόρων 23, Αγροτικός Αστέρας 22, Λεβαδειακός 21, Λύκοι 21, Νίκη Βόλου 20, Εργοτέλης 20, Αγιος Δημήτριος 15, Λεωνίδιο 15, Τρίκαλα 15, Καστοριά 14, Μαρκό 14, Αγιος Νικόλαος 14, Βύζας 13, Κιλκισιακός 12, Αχαρναϊκός 12, Εθνικός 11, Χανιά 9, Λάρισα 5, Ναυπακτιακός 3.

    Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας και η Νίκη Βόλου έχουν από έναν αγώνα περισσότερο.  

    [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από την πορεία διαμαρτυρίας ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν και νέες κινητοποιήσεις.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί, που ζητούν αύξηση των κομίστρων και διεκδικούν ελεύθερη είσοδο στις λεωφορειολωρίδες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), στην οδό Μάρνη.

    Μετά τη συγκέντρωση οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της πορείας κατέλαβαν συμβολικά τη λεωφορειολωρίδα της οδού Σταδίου.

    Τα ταξί θα κυκλοφορήσουν μετά τις 5 το πρωί της Παρασκευής και θα ακινητοποιηθούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα οι αυτοκινητιστές ταξί θα πραγματοποιούν διαδοχικές καταλήψεις σε όλες τις λεωφορειολωρίδες με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους.

    [10] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Για τον αγώνα του Σαββάτου με την Προοδευτική, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει στη φετινή περίοδο μίλησε ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. «Είμαστε στην ένατη αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Το Σάββατο παίζουμε με την Προοδευτική. Θα είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι. Η Προοδευτική έχει καλή πορεία στο Πρωτάθλημα. Πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, να έχουμε αγωνιστική πειθαρχία και υπομονή», τόνισε ο Σέρβος τεχνικός και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε τους τρεις βαθμούς και θα κάνουμε τα πάντα για να τους κατακτήσουμε. Έχουμε προβλήματα λόγω καρτών και τραυματισμών. Οι Βρέντε, Ξενίδης και Χατζί έχουν συμπληρώσει κάρτες και ο Φοφόνκα δεν προλαβαίνει το ματς εναντίον της Προοδευτικής. Ισως είναι ρίσκο η συμμετοχή του Κουτσουρέ σε αυτόν τον αγώνα. Ολοι οι άλλοι παίκτες είναι έτοιμοι. Μετά τα αποτελέσματα με ΠΑΟΚ και Γιάννινα έχουμε ανάγκη από τη νίκη».

    Οσο για τους στόχους της ομάδας κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο κ. Γιοβάνοβιτς επισήμανε: «Κάθε ομάδα πρέπει να έχει υψηλούς στόχους, αλλά και διάρκεια. Απόδοση χωρίς αποτέλεσμα δε σημαίνει τίποτα. Γενικά, στο Πρωτάθλημα οι πιο πολλές ομάδες δεν έχουν σταθερή απόδοση. Ο Ηρακλής έχει καλά αποτελέσματα. Πρέπει να παίρνουμε θετικά αποτελέσματα και στο γήπεδό μας, αλλά και μακριά από αυτό. Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι παίκτες μου είναι μεγάλη. Πρέπει να πιστεύει κάποια ομάδα για το Champions League. Αν ο Ηρακλής δεν στοχεύει σε κάτι τέτοιο αυτό είναι λάθος. Ετσι μόνο η ομάδα και οι ποδοσφαιριστές θα διακριθούν. Η ομάδα διαθέτει καλούς παίκτες. Πρέπει να κοιτάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει όλοι να το πιστεύουν και να το ονειρεύονται. Υπάρχουν άλλες τέσσερις ομάδες που είναι πολύ δυνατές. Πρέπει να αντέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Είναι καλό το ότι πολλές ομάδες διεκδικούν τις πρώτες θέσεις. Και η αρχή δεν σημαίνει τίποτα, όταν δεν υπάρχει συνέχεια. Πολύ γρήγορα φτάνεις ψηλά και πολύ γρήγορα μπορεί να πέσεις».

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε και στον Νεμπεγλέρα. «Ο Νεμπεγλέρας έχει καλή πορεία στον Ηρακλή από τότε που ήρθε. Είναι ένας παίκτης χρήσιμος και μπορεί να βοηθήσει την ομάδα».

    [11] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΙΝΔΙΑ

    Ισλαμαμπάντ, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει αποσύρει τα στρατεύματά του από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία ως απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση στην οποία προχώρησε το Νέο Δελχί.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι υποστήριξε ότι τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από τις περιοχές όπου «η Ινδία δεν θέτει πλέον για εμάς απειλή».

    Ο ίδιος διευκρίνησε ότι τα πακιστανικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε περιοχές όπου αναπτύσσεται ο ινδικός στρατός και όπου η απειλή είναι ακόμη ορατή.

    «Έχουμε ήδη υποδείξει ότι από την στιγμή που η απειλή από την Ινδία εξασθενίσει και όσο η Ινδία αποσύρει στρατεύματα το Πακιστάν θα ανταποκριθεί αμοιβαίως» είπε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι σε ανάλογη κίνηση προέβη το Νέο Δελχί τον περασμένο μήνα ωστόσο το Πακιστάν είχε δηλώσει ότι επιθυμεί αποδείξεις πριν προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση.

    [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝ ΤΑ 4,6 ΔΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Η παράταξη που, το 1974, αποκατέστησε τη δημοκρατία και έλυσε οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει στην τέως βασιλική οικογένεια το ελληνικό δημόσιο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζε τον σχετικό νόμο, αναλάμβανε διπλή δέσμευση: Πρώτον, να μην διασυρθεί το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Δεύτερον, να μην πληρώσει η Ελλάδα, ούτε μία δραχμή στην τέως βασιλική οικογένεια", προσθέτοντας ότι "τίποτα από τα δύο δεν γίνεται, μετά τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

    "Ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποσό που επιδικάστηκε είναι λίγα χρήματα. Λίγα χρήματα τα 4,6 δισ., με τα οποία θα μπορούσε να αυξηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το γνωστό ΕΚΑΣ, κατά 3,5% σε ένα χρόνο.

    Λίγα χρήματα τα 4,6 δις., με τα οποία θα μπορούσε να αυξηθεί η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ, για την καταπολέμηση της ανεργίας, κατά 47% για ένα χρόνο", τόνισε.

    "Ας αναλογιστεί ο κάθε Ελληνας πολίτης, αν τα 4,6 δις. δραχμές είναι λίγα χρήματα, σκεπτόμενος τις ανάγκες της περιοχής, του Δήμου, της κοινότητας, στην οποία ζει", σημείωσε.

    "Αν αυτή την αντίληψη έχει ο πρωθυπουργός για την αξία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, τότε έτσι δικαιολογείται το άθροισμα της σπατάλης στα οικονομικά του κράτους, το οποίο γνωρίζουν όλοι πια, μετά και τις τελευταίες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης", κατέληξε.

    [13] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ Δ' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Οι αλλαγές που αποφάσισε σήμερα η ΕΠΟ για την Δ' Εθνική είναι:

    Αμπελόκηποι - Εθνικός Μουριών (15.00-Νεάπολης)

    Πόντιοι Βέροιας - Φλώρινα (15.00- Ράχης Βέροιας)

    Αναγέννηση ’ρτας - Ολυμπιακός ΠΑΣ (15.00- ’ρτα, κεκλεισμένων θυρών)

    Ολυμπιακός Ανθήλης - Αταλάντη (30.11) (15.00-Ανθήλης)

    Λαμία - Δάφνη (30.11) (15.00- Λαμίας)

    Αιολικός - Καρλόβασι (30.11) (19.00-Μυτιλήνης)

    Ρόδος - ΑΟ Κασπακάς (30.11) (20.00-Ρόδου)

    Ερμής Κορυδαλλού - Μύκονος (13.00- Σιταποθηκών Κερατσινίου)

    ΑΟ Μάνης - Ατρόμητος Πειραιά (15.00-Αμπελακίων)

    Παναυπλιακός - ΠΑΣ Κόρινθος (15.00- Ναυπλίου, κεκλεισμένων θυρών)

    Αστέρας Αμαλιάδας - Εράνη Φιλιατρών (15.00- Βοηθητικό Αμαλιάδας)

    Ολυμπιακός Χερσονήσου - Κόρφος (30.11) (15.00- Χερσονήσου)

    Μινώταυρος Μουρνιών - ΑΕ Κατσαμπά (30.11) (15.00- Μινώταυρου).

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Χαρακτηριστικά εικονικότητας και αναξιοπιστίας αποδίδει στον Προϋπολογισμό του 2003 ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Είναι ένας προϋπολογισμός στα χαρτιά ο οποίος εξασφαλίζει μονάχα τη λογιστική αυταρέσκεια της κυβέρνησης και την πολιτική της υποκρισία. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί την ίδια πρακτική. Κρατάει διπλά βιβλία. Κι όταν κρατάς διπλά βιβλία, κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

    [15] ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Σαράντα έξη χρόνια έκλεισαν την περασμένη Τρίτη από την μεγάλη βραδιά του ελληνικού στίβου, όταν ο Γιώργος Ρουμπάνης κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης. Ήταν Τρίτη 26 Νοεμβρίου του 1956 και ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβαινε στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού στίβου. Ο Ρουμπάνης πήδηξε 4,50 μ και ήταν τρίτος πίσω από δυο Αμερικανούς, τον Μπομπ Ρίτσαρντς (4,56 μ) και τον Μπομπ Γκατόφσκι (4,53 μ) μετά από έναν «επικό» αγώνα που κράτησε 11 ώρες.

    «Μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν το. χάρηκα. Για να πώ την αλήθεια το χάλκινο μετάλλιο ήταν για μένα απογοήτευση..Μπήκα μέσα στον αγώνα με την βεβαιότητα ότι θα ήμουν πρώτος και έτσι οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ήταν για μένα αποτυχία. Πολύ περισσότερο όταν αυτούς τους δύο τους είχα κερδίσει πριν από λίγες βδομάδες».

    Στον αγώνα πήραν μέρος 19 αθλητές από 12 χώρες και έτσι το άλμα επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης είχε διάρκεια: «Πίστευα και ακόμα το πιστεύω ότι ήμουν καλύτερος από αυτούς και έπρεπε να τους κερδίσω. Αλλά στην πιο κρίσιμη ώρα έκανα πολλά λάθη με αποτέλεσμα να πάρω τελικά το χάλκινο μετάλλιο. Η τρίτη θέση στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης είναι ένας αγώνας που δεν τον χάρηκα. Μολονότι στην Αυστραλία έκανα τότε Ευρωπαικό ρεκόρ, πιο πολύ χάρηκα τους Βαλκανικούς της Σόφιας όταν είχα κερδίσει και 45.000 φίλαθλοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα μου».

    Η μεγάλη βραδιά ξαναγυρίζει: «Ήμουν και άτυχος. Πέρασα το 4,50 μ με την πρώτη και οι άλλοι δύο με την τρίτη Όπως έκαναν επίσης και το 4,40 μ.. Ήξερα ότι με φοβόντουσαν.Το έβλεπα στα μάτια τους. Ήταν ύψη που τα είχα ξαναπεράσει. Αλλά δεν μπορούσα να υπολογίσω ότι ο αγώνας θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια και έμεινα νηστικός. Στο πιο κρίσιμο σημείο λοιπόν έκανα σφάλματα, που με έστειλαν τρίτο. Ποτέ δεν μπόρεσα να χωνέψω ότι με πέρασαν δυο αθλητές που είχα κερδίσει πριν από λίγο καιρό στο Λος Αντζελες.»

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χάλκινο μετάλλιο ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, ειδικά εκείνη την εποχή που δεν είχαμε τόσο πολλές διακρίσεις. Για μένα όμως το χάλκινο μετάλλιο δεν μου έλεγε τίποτα. Αρχισα να το συνειδητοποιώ μετά από 48 ώρες. Όταν άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από τον πρωθυπουργό και από την πολιτική και αθλητική ηγεσία της χώρας».

    Ο Γιώργος Ρουμπάνης ποτέ δεν γιόρτασε το χάλκινο μετάλλιο: «Αρρώστησα το ίδιο βράδυ. Εξ αιτίας της μεγάλης διάρκειας του αγώνα και του γεγονότος ότι δεν είχα φάει τίποτα, μετά την απονομή άρχισα να αισθάνομαι κράμπες. Με δυσκολία ανέβηκα στο λεωφορείο για να πάω στο Ολυμπιακό Χωριό. Εκεί λιποθύμησα. Όταν συνήλθα ήμουν γυμνός δίπλα σε ένα καλοριφέρ σε κάποιο νοσοκομείο. Κοιμήθηκα και ξύπνησα την άλλη μέρα το μεσημέρι για να αρχίσω να συνειδητοποιώ τι είχα κάνει. Στην συνέχεια ήλθαν τα τηλεγραφήματα - τότε δεν υπήρχε τηλεόραση που υπάρχει άμεση επικοινωνία- και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις που έκαναν προς τιμή μου οι ομογενείς της Αυστραλίας. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, τότε άρχισα να καταλαβαίνω το μέγεθος της επιτυχίας αυτής».

    Ακόμα και σήμερα λέει: «Το χάλκινο μετάλλιο στην Μελβούρνη ήταν για μένα αποτυχία».

    [16] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    «Ο ελληνικός λαός δεν οφείλει τίποτα στον Γλύξμπουργκ. Αντιθέτως ο Γλύξμπουργκ χρωστάει και μάλιστα πολλά στον ελληνικό λαό», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά ενώ ο βασιλικός θεσμός στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένος με διχασμούς, δικτατορίες, εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου και ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της χώρας μετά το 1974 για τις αξιώσεις του τέως βασιλιά και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έτσι ώστε να μην τους περισσεύει ούτε ένα ευρώ.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τα περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πριν τη 12η Δεκεμβρίου έχουν στενέψει ασφυκτικά και η σχετική διαπίστωση του Εθνικού Συμβουλίου στην προηγούμενή του συνεδρία ''επανέρχεται και μάλιστα με πιο έντονο τρόπο''.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα τεθεί και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Αναφορικά με τη χθεσινή επιστολή του ΓΓ - στην οποία ο κ. Ανάν ζητεί μέχρι το Σάββατο τα σημεία που η κάθε πλευρά θεωρεί ότι χρήζουν διαπραγμάτευσης είπε ότι ''το Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε τις απόψεις του και ανέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειριστεί το όλο θέμα''.

    Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι για να συνεχίσει τη συζήτηση τη Δευτέρα το πρωί και το απόγευμα, ενώ έχει ζητηθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.30 π.μ. συνάντηση με τον κ. ντε Σότο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    "Το ζήτημα της ποιότητας στην τηλεόραση είναι, στην ουσία του, ζήτημα δημοκρατίας, αφού ποιότητα στην επικοινωνία σημαίνει δημοκρατικός διάλογος, δημοκρατική λειτουργία του μέσου που χρησιμοποιείται για την εκπομπή μηνυμάτων, απόψεων, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών προγραμμάτων. Η τηλεόραση όμως, μονοπωλώντας ουσιαστικά την επικοινωνία, παρεμβάλλει ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη ένα μηχανισμό αναπαραγωγής, με τεράστια υπνωτιστική δύναμη, που πλήττει καίρια τη δυνατότητα αυτονομίας στη διαμόρφωση γνώμης και την ανάληψη δράσης".

    Τα παραπάνω υποστήριξε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε ομιλία του απόψε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την έναρξη των εργασιών Συνεδρίου με θέμα: "Η ποιότητα στην τηλεόραση".

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, "δεν θα υπήρχε πιο αφελές και επικίνδυνο πράγμα από το να βασιστούμε στην αγαθή προαίρεση του χεριού που ελέγχει την τηλεόραση". "Μόνο μέσα από ένα πλέγμα σωστά δομημένων θεσμών, διαδικασιών, συμμετοχών και κοινωνικών ελέγχων είναι εφικτό να περιφρουρούνται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία. Η πρώτη αρχή ποιότητας στον χώρο των ΜΜΕ είναι η πλήρης διαφάνεια", είπε.

    "Ο πολίτης πρέπει να έχει ξεκάθαρη γνώση: αυτό που βλέπει κι αυτό που ακούει από ποιον προέρχεται, τι εκπροσωπεί, τι εκφράζει, που στοχεύει και τι εξυπηρετεί. Αλληλένδετες με την αρχή της διαφάνειας είναι οι αρχές της αποσυγκέντρωσης και του αποστρακισμού της σύνδεσης συμφερόντων ιδιοκτητών ΜΜΕ με τα συμφέροντα άλλων, άσχετων προς τα ΜΜΕ που κατέχουν, οικονομικών τους συμφερόντων", ανέφερε.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παίξει με υπευθυνότητα και θάρρος το θεσμικό του ρόλο και τους δημοσιογράφους και πολιτικούς να το στηρίξουν σε αυτό. Οπως τόνισε, "η παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ έχει δύο μοναδικά προνόμια, που το επιφορτίζουν συγχρόνως με τεράστιες ευθύνες: Για πρώτη φορά ο θεσμός αυτός κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ως ανεξάρτητη αρχή και η επιλογή των μελών του έγινε με πρόταση του Προέδρου της Βουλής και με πλήρη ομοφωνία όλων των κομμάτων της Βουλής. Είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτειακό όργανο εξοπλίζεται με τόση δύναμη. Οφείλει να την αξιοποιήσει, να μην την αφήσει να φθαρεί από το χρόνο και το θράσος όσων χρησιμοποιούν το δημόσιο πλούτο των ερτζιανών, όχι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά εις βάρος του".

    "Το ΕΣΡ", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, "πρέπει να στηριχθεί παράλληλα σε αυτό το εξαιρετικά δυσχερές και κρίσιμο έργο από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην τηλεόραση. Δεν μπορεί να αφήνονται "δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι" στην ακόρεστη κερδοσκοπική μανία των καναλαρχών που δεν γνωρίζει αρχές, δεν γνωρίζει κανόνες, δεν γνωρίζει καν ηθικούς φραγμούς, αλλά να διεκδικήσουν επιτέλους τα δικαιώματά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι "και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να σταθούν συμπαραστάτες. Χωρίς συμβιβασμούς και συναλλαγές που απαξιώνουν και την πολιτική και τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του, γιατί οι πολίτες, μέσα στο κλίμα της πλήρους σύγχυσης που επικρατεί σήμερα αδυνατούν να διακρίνουν τη συλλογική ευθύνη από την ατομική ευθύνη καθενός μας".

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι "οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός ατόμου. Ανήκουν, ως δημόσιο αγαθό, στον ελληνικό λαό. Και παραχωρούνται με γνώμονα την εξυπηρέτηση σημαντικών κοινωνικών προτεραιοτήτων, που ρητώς κατονομάζονται στο Σύνταγμα και το Νόμο και αυτές είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας και η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας".

    "Η χρήση των εκφραστικών δυνατοτήτων της τηλεόρασης αποτελεί άσκηση όχι ατομικής, αλλά κοινωνικής ελευθερίας. Η τηλεοπτική ασυδοσία παραβιάζει το Σύνταγμα και πλήττει καίρια βασικές αρχές του κοινωνικού και δικαιικού μας πολιτισμού. Η τρυφερή παιδική ηλικία βρίσκεται στο έλεος της βίας, που εισβάλλει ακόμα και στις καλούμενες παιδικές εκπομπές. Δεν είναι, όμως, καθόλου υπερβολική", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "η διαπίστωση ότι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση σήμερα δεν συμβάλλουν θετικά στη γλωσσική αγωγή του Eλληνα πολίτη.

    Το βασικότερο στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης είναι η τηλεόραση να συνειδητοποιήσει και να συμμορφωθεί προς τη συνταγματική και την κοινωνική της αποστολή", κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

    [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,23% έκλεισε σήμερα το ΧΑΚ, έχοντας κινητήριο μοχλό ανόδου τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες συγκαταλέγονται στους κλάδους των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να σημειώνει μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,9% και της Λαϊκής 3,91%, ο Γενικός Δείκτης ανήλθε με ιδιαίτερη ευκολία στις 104,5 μονάδες. Αυξημένο σε σχέση με χθες ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντικά μεγαλύτερη άνοδο από τον Γενικό Δείκτη σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 3,56%, κλείνοντας στις 415,37 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    Aθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Δυο νέα προγράμματα (επιχορήγησης επιχειρήσεων και αυτοαπασχόλησης) θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για 450 άνεργους ηλικίας 18-64 ετών απολυμένους από την επιχείρηση της «SOFTEX A.E» στη Δράμα, συνολικού προϋπολογισμού 5.127.920 ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, για το πρώτο πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων, συστήνεται δομή με έργο την καταγραφή ανέργων, την έρευνα της τοπικής αγοράς εργασίας για την εύρεση κενών θέσεων, την υποστήριξη- συμβουλευτική καθοδήγηση των ανέργων για κατάρτιση απασχόληση- αυτοαπασχόληση, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος.

    Στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να υπαχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι κατά το τρίμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησής τους για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα δεν θα έχουν απολύσει προσωπικό χωρίς να το αντικαστήσουν και ότι θα προσλάβουν ανέργους απολυμένους από την επιχείρηση της SOFTEX AE.

    Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης καθορίζεται στα 20,54 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες κατ΄ ανώτατο όριο για κάθε μήνα, εφόσον υπάρχουν όμως 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα για κάθε επιχορηγούμενο μισθωτό.

    Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα είναι 24 μήνες και μετά τη λήξη της επιχορήγησης η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 6 μήνες ακόμη.

    Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει σε 30 ημέρες το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας, όσες μειώθηκε το προσωπικό και θα επιστρέφεται το αναλογούν ποσό της επιχορήγησης.

    Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα καλυφθεί από τον ΛΑΕΚ και θα ανέλθει στο ποσό των 2.588.460 ευρώ.

    Σε οτι αφορά στο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, στους δικαιούχους του μέτρου αυτού καταβάλλεται το ποσό των 12.326 ευρώ.

    Με την έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι λαμβάνουν το ποσό των 3.522 ευρώ και το υπόλοιπο καταβάλλεται ανά εξάμηνο σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 2.201 ευρώ από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

    [21] ΤΖΕΜ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΤΗ θΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Αγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Δύσκολη αλλά όχι απίθανη θεωρεί την προοπτική να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γείτονος και ηγέτης του Κόμματος Νέας Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στα γραφεία του κόμματός του ο Ισμαήλ Τζεμ τόνισε ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, επισημαίνοντας πως η χώρα του δεν έχει καμιά διαφορά από τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

    Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει νομικό ή ηθικό επιχείρημα που να δικαιολογεί τη μη παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ’γκυρα κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και πρόσθεσε πως "σε περίπτωση που η ΕΕ αντιμετωπίσει άδικα την Τουρκία, μπορεί να επαναληφθεί μια κατάσταση ανάλογη της Συνόδου του Λουξεμβούργου", που είχε δημιουργήσει "πάγο" στις σχέσεις της χώρας του με την ευρωπαϊκή "οικογένεια".

    Σ.Π.

    [22] Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΒΑΛΕΡΥ ΣΑΓΚΑΪΝΤΑΤΣΝΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ένας από τους κορυφαίους πιανίστες του κόσμου, ο Βάλερυ Σαγκαϊντατσνύ, θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου που θα περιλαμβάνει έργα Σοπέν και Λιστ (στο θέατρο του Βαφοπουλείου, στις 9 μ.μ.)

    Ο Βάλερυ Σαγκαϊντατσνύ γεννήθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας από πατέρα ελληνικής καταγωγής και Ρωσίδα μητέρα. Σπούδασε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία "Tchaikovski" του Κιέβου, όπου αργότερα υπήρξε και τακτικός καθηγητής.

    Έχει συμπράξει με διάσημους μουσικούς σε πολλές πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Συρία και τη Γαλλία. Υπήρξε τακτικός σολίστ της Φιλαρμονικής Εταιρίας του Ντόνετσκ και της Κρατικής Ορχήστρας της Ουρανίας. Στην Αθήνα συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Το 2001 το International Biographical Center of Cambridge στην Αγγλία συμπεριέλαβε τον Βάλερυ Σαγκαϊντατσνύ μεταξύ των 2000 εξαιρετικών μουσικών του 20ου αιώνα για την εξέχουσα καλλιτεχνική του πορεία και την εξαιρετική προσφορά του στην παιδαγωγική του πιάνου.

    [23] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΞΑΝΑ Ο ΑΝΤΡΕΟΤΙ

    Ρώμη, 28 Νοεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες για συνεργασία με την μαφία στη δικαστική ακρόαση που έγινε σήμερα στο Παλέρμο μετά την έφεση που υπέβαλε στην προηγούμενη καταδικαστική για τον ίδιο δικαστική απόφαση.

    Ο κ. Αντρεότι υποστήριξε ότι οι εν λόγω κατηγορίες αποτελούν μέρος ενός συνωμοτικού σχεδίου για τα μέτρα καταστολής εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος που έλαβαν οι κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε.

    Ο 83χρονος ισόβιος γερουσιαστής, που διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός, καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ποινή κάθειρξης 24 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για ανάμειξη σε δολοφονία.

    [24] ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Στο ποσό των 106,22 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της εταιρίας Σέλμαν, έναντι των 94,97 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2001, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 11,84% και σε επίπεδο ομίλου, ανήλθαν στο ύψος των 108,28 εκατ. ευρώ, από 98,45 εκατ. του 2001 (αύξηση 9,98%).

    Παρά την εξέλιξη αυτή, τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης σε επίπεδο εταιρίας, το 9μηνο του 2002 υποχώρησαν στο ποσό των 14,72 εκατ. ευρώ, έναντι 17,92 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2001 σημειώνοντας πτώση κατά 3,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα - κέρδη - της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 325,8 χιλ. ευρώ.

    Οι δαπάνες διοίκησης, διάθεσης και τα χρηματοοικονομικά της έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεών της ανήλθαν σε 2,70%, 9,33% και 1,1% έναντι 2,72%, 9,67% και 2,53% του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

    Το αποτέλεσμα αυτό κρίνεται θετικό δεδομένων των δυσμενών συνθηκών της αγοράς οι οποίες επηρεάζουν τον κλάδο στο σύνολό του και της εφαρμογής προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρίας που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση στο ενεάμηνο επενδύσεων της τάξεως των 4,2 εκ. Ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 November 2002 - 19:14:17 UTC