Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΘΝΑΡ-ΜΠΑΡΟΣΟ-ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ
  • [03] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [04] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΧΩΡΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
  • [05] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ''ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ''
  • [06] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-0
  • [07] ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΠΑΟ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [08] ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [09] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [10] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [11] H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [13] ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [14] ΤτΕ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ
  • [15] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΜΑΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΕΚΑ ΝΕΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
  • [17] ΠΤΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
  • [18] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΥΘΟΣ Η ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [19] Η "ΕΛΠΙΔΑ" ΤΗΣ GREENPEACE ΕΔΕΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [21] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΥΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [22] ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [23] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (10:34 UTC+2)

    Εκπνέει σήμερα η δεύτερη προθεσμία που έδωσε σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να απαντήσουν ως προς το αν αποδέχονται το σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακό ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Στο μεταξύ, σχέδιο απόφασης που χαιρετίζει τους χειρισμούς στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα, την εμπιστοσύνη στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση καθώς και την ανάγκη για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ενέκρινε η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε χθες.

    Με το σχέδιο απόφασης διαφώνησε ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δεν επέμεινε στο δικό του σχέδιο ψηφίσματος.

    Ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί προσκόμματα στην ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «μας ενδιαφέρει η ουσία της λύσης και όχι η λύση για τη λύση».

    Πιέζει ο χρόνος

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, οποίος στις 4 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στην Άγκυρα, σημείωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σημίτη, όπου τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ότι τα χρονικά όρια για την επίλυση του Κυπριακού είναι ασφυκτικά μέχρι την σύνοδο της Κοπεγχάγης,

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, εάν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε η λύση.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΘΝΑΡ-ΜΠΑΡΟΣΟ-ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ

    Κέρκυρα, 30 Νοεμβρίου 2002 (14:45 UTC+2)

    Με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Πορτογαλίας, Ντουράο Μπαρόσο, καθώς και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα Ντε Παλάθιο, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

    Το θέμα που κυριάρχησε στη διάρκεια των συνομιλιών τους ήταν η επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις της τελευταίας στιγμής.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξενάγησε τους υψηλούς προσκεκλημένους του στα γραφικά καντούνια του νησιού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου προσκύνησαν το σκήνωμα του Αγίου. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας τους χάρισαν φυλαχτά από τα παπούτσια του πολιούχου του νησιού.

    Στο μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν οι ξένοι επισκέπτες, καθώς περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, πυροτεχνουργοί και σκάφη του Λιμενικού περιπολούν για την ασφάλεια των προσκεκλημένων.

    [03] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (10:15 UTC+2)

    Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση η αξιολόγηση των προτάσεων που κατέθεσαν χτες έξι επιχειρηματικά σχήματα, διεκδικώντας το πλειοψηφικό πακέτο της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι φάκελοι που κατατέθηκαν μπήκαν ήδη από χτες στο "μικροσκόπιο", ώστε να επιλεγεί άμεσα ο πιο αξιόπιστος όμιλος, με τον οποίο θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Οι δεσμευτικές προτάσεις, που συνοδεύονται από τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, προέρχονται από παλιούς "γνώριμους" των συμβούλων της ιδιωτικοποίησης: στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν εκδηλώσει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον τους για την Ολυμπιακή, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν μείνει τότε εκτός νυμφώνος, λόγω, π.χ, της αδυναμίας τους να αποδείξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Οι έξι ενδιαφερόμενοι είναι η Olympic Investors (που εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Αλεξάκη), η WexFord (Αμερικανοί επιχειρηματίες άγνωστων στοιχείων), η New Wings (με βασικό μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη), η Chrysler Aviation (με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Στ. Ράπη), η Gold Aviation (του Ελληνοαυστραλού εφοπλιστή Στ. Ρέστη) και Aegean Airlines (του κ. Θ. Βασιλάκη).

    Πάντως, οι μνηστήρες της Ολυμπιακής δεν αποκλείεται να αυξηθούν κατά έναν, καθώς η αυστραλιανή κοινοπραξία IAS, που επίσης είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την εταιρία στο παρελθόν, ζήτησε παράταση της προθεσμίας για να υποβάλει τη δική της πρόταση. Σημειώνεται ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστό εάν τελικά συμμετέχει σε κάποιο από τα παραπάνω σχήματα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών που είχε εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

    Στο μεταξύ, η επιλογή του επικρατέστερου "μνηστήρα" επείγει, ενόψει της αναμενόμενης απόφασης της Κομισιόν, όσον αφορά τις άμεσες ή έμμεσες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον αερομεταφορέα. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρώσει τους ελέγχους, πριν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε._

    [04] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΧΩΡΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (10:08 UTC+2)

    Από αύριο 1η Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

    Το ειδικό Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας έχει ήδη αρχίσει τους ελέγχους σχετικά με το διαχωρισμό των χώρων για καπνιστές και μη καπνιστές.

    Το υπουργείο Υγείας δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση, ωστόσο τον πρώτο καιρό εφαρμογής του μέτρου στα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια δεν θα επιβληθούν ποινές στους παραβάτες. Στη συνέχεια όμως θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

    Οσοι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν, τότε δεν θα ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ δεν θα εκδίδονται καινούργιες, εάν δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι.

    Από τα μέτρα εξαιρούνται τα μπαρ, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και τα καφενεία παραδοσιακού τύπου.

    [05] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ''ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας νεανίδων, που μετείχε στο διεθνές τουρνουά Αρσης Βαρών «Αλεξάνδρεια», το οποίο ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας. Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν στα 58κ. η Αθηνά Κοχλιαρίδου με 155 κιλά, στα 63κ. η Χαρίκλεια Κυριακίδου με 167,5 και στα +75κ. η Κατερίνα Ροδίτη με 210. Επίσης, στη δεύτερη θέση κατετάγησαν η Χριστίνα Φιλανδρινού (48κ.) με 107,5 και η Αγγελική Βεργέτη (53κ.) με 115, ενώ χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Αθηνά Δέλλιου (63κ.) με 137,5 και Δήμητρα Μαρούλη (69κ.) με 145.

    Τα αποτελέσματα του τουρνουά Αλεξάνδρεια στις νεανίδες είναι:

    48κ.: 1. Μαφτέι (Ρουμανία) 137,5, 2. Φιλανδρινού 107,5

    53κ.: 1. Γκαλαμπάροβα (Βουλγαρία) 155, 2. Βεργέτη 115

    63κ.: 1. Κυριακίδου 157,5, 2. Νικολαϊέσκου (Ρουμανία) 150, 3. Δέλλιου 137,5

    69κ.: 1. Ρουμγιάνα (Βουλγαρία) 185, 2. Μιρέλα (Ρουμανία) 172,5, 3. Μαρούλη 145

    +75κ.: 1. Ροδίτη 210, 2. Αποστόλοβα (Βουλγαρία) 195.

    [06] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο Ηρακλής κέρδισε στο γήπεδο της Πολίχνης την Προοδευτική με 1-0 και πρόσθεσε άλλους τρεις βαθμούς στο ενεργητικό του. Το μοναδικό τέρμα σημείωσε ο Ιεροκλής Στολτίδης στο 12΄.

    Τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στην επανάληψη ο Γηραιός έδειξε ότι ήθελε τη νίκη. Παίζοντας πειθαρχημένα και έξυπνα έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τους αμυντικούς της αθηναϊκής ομάδας. Όμως αν εξαιρέσουμε το γκολ που σημείωσε σχετικά νωρίς (12'), αν και είχε την εδαφική υπεροχή δεν μπορούσε να βρει διόδους για να πετύχει και δεύτερο γκολ. Ετσι απειλούσε την εστία του Κόη μόνο με στημένες φάσεις.

    Διαιτητής ήταν ο Θανάσης Μπριάκος. Κίτρινες κάρτες έδειξε μόνο στους Κατσαμπή και Νατσούρα.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Μουράτι, Μιλόγεβιτς, Νατσούρας, Καπετάνος, Κατσαμπής, Γκώνιας, Στολτίδης, Χάγκαν (78΄ Μπαχράμης), Νεμπεγλέρας, Μίετσελ

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Πουλόπουλος, Αγγελόπουλος, Κουλοχέρης (86΄ Κομιώτης), Τάτσης, Καλλιμάνης (79΄ Γιαννενάκης), Αλ Τζάχερ, Μάγγος, Πάντος, Αντωνόπουλος, Ζαϊμι (50΄ Αμανίδης).

    [07] ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΠΑΟ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ασυγκράτητος ο ΠΑΟ κέρδισε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής το Μαρούσι με 91-73. Ετσι οι «πράσινοι» εξακολουθούν να προηγούνται στη βαθμολογία.

    Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ξεκίνησε δυνατά. Εκανε πολλά λάθη και το θέαμα που παρουσίασε δεν ήταν αυτό που έχει συνηθίσει στο φετινό πρωτάθλημα. Από το δεύτερο δεκάλεπτο και έπειτα όμως ανέβασε την απόδοσή της, με αποτέλεσμα να πάρει άνετη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 16-13, 38-28, 64-50, 91-73

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 4, Καλαϊτζής 5 (1), Παπαδόπουλος 10, Λάκοβιτς 19 (4), Φώτσης 13 (1), Μπαλογιάννης 1, Κουτλουάι 10 (1), Μίντλετον 9, Τσαρτσαρής 2, Ζούζα 2, ΜακΝτόναλντ 12 (1), Μπιούφορντ 4.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος 4, Μανωλόπουλος, Νόλαν 12, Μασλαρινός 10 (2), Σπανούλης 5 (1), Δανιήλ 6, Ολιβερ 13, Τζόουνς 12, Τσιάκος 4, Μαρμαρινός 7.

    [08] ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λάρισα, 30 Νοεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ανδρών πέτυχε σήμερα η Ολύμπια Λάρισας, επικρατώντας στην έδρα της με 75-68 του Περιστερίου.

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε από τους νικητές ο Οικονόμου που έπαιξε το ρόλο του οργανωτή. Μάλιστα σημείωσε και 22 πόντους, που αποδείχθηκαν καθοριστικοί για την πολύτιμη νίκη τους. Από το Περιστέρι πρώτος σκόρερ ήταν ο Πελακάνος που πέτυχε 17 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-22, 39-28, 56-54, 75-68.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Λεπενιώτης 3, Νέσμπι 7, Τούσιος 4, Χούμπαυλης, Οικονόμου 21 (3), Αγγελακόπουλος 2, Χαραλαμπίδης 13 (1), Χάνσελ 3 (1), Ρόμπινσον 4, Φόρεστ 18.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 10 (1), Παπαμακάριος, Πελεκάνος 17 (1), Γιοβανόφσκι 15 (2), Γλυνιαδάκης 11, Ιμπέζα, Ζιμπίλσκι 5, Δορκοφίκης 10.

    [09] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Με τέσσερις βασικές απουσίες ταξίδεψε στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης δεν πήρε μαζί του τους Σπάσιτς, Φουτσίνι, Αμπονσά και Ουντέζε οι οποίοι είναι τραυματίες.

    Το αυριανό παιχνίδι που θα γίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια έχει μεγάλη σημασία για το Δικέφαλο που θέλει τη νίκη για να μείνει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Οι τρεις Αφρικανοί αμυντικοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα τραυματισμού τους και παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη. Ετσι η αντικατάστασή τους αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Αναστασιάδη.

    Κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ θα καθίσει ο Τοχούρογλου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Αύριο στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας αναμένεται να παραβρεθούν και 1000 περίπου οπαδοί του ΠΑΟΚ.

    [10] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Δια περιπάτου η Χαλκηδόνα κέρδισε στο Βύρωνα στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Β' εθνικής, με 4-0 τον Αθηναϊκό και έτσι παρέμεινε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Παπάς στο 33΄, Κατεμής στο 35΄, Ζαχαρόπουλος στο 55΄ με πέναλτι και Μανουσάκης στο 87΄.

    Η 9η αγωνιστική της Β' εθνικής συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο με τους εξής αγώνες:

    Κασσάνδρα-Ολυμπιακός Βόλου

    Απόλλων Αθηνών-Εθνικός Αστέρας

    Απόλλων Καλαμαριάς-Κέρκυρα

    Πανηλειακός-Ατρόμητος Αθηνών

    Παναιγιάλειος-Καλαμάτα

    Πατραϊκός-Φωστήρας

    Πανσερραϊκός-Καβάλα

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 18, Χαλκηδόνα 17, Πανσερραϊκός 14, Φωστήρας 14, Ατρόμητος 14, Εθνικός Αστέρας 13, Απόλλων Αθ. 12, Καλαμαριά 12, Πανηλειακός 12, Καλαμάτα 10, Πατραϊκός 10, Ολυμπιακός Βόλου 9, Αθηναϊκός 8, Κασσάνδρα 8, Παναγιάλειος 3, Καβάλα 1.

    Η Χαλκηδόνα και ο Αθηναϊκός έχουν από ένα αγώνα περισσότερο.

    [11] H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Mε μια χαλαρή προπόνηση ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Αρη στο γήπεδο Χαριλάου (17:00). Στη σημερινή προπόνηση ο Τζιοβάνι ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και όπως δείχνουν όλα από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να μπει στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης. Ο Ζέτερμπεργκ ακολούθησε θεραπεία λόγω οσφυαλγίας και δεν ακολούθησε την αποστολή στη Θεσσαλονίκη.

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς επέλεξε στην αποστολή τους: Ελευθερόπουλο, Κατεργιαννάκη, Αμανατίδη, Αντζα, Ανατολάκη, Κόντη, Κωστούλα, Μαυρογενίδη, Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο, Καρεμπέ, Νινιάδη, Ζε Ελίας, Αλεξανδρή, Χούτο και Οφορίκουε.

    [12] Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 30 Νοεμβρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα και τάχθηκε υπέρ ενεργούς δράσης κατά της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

    "Η Αφρική δεν θα ανεχθεί τρομοκρατικές δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με την Κένυα και όλη τη διεθνή κοινότητα, ώστε οι δράστες των επιθέσεων στη Μομπάσα να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοτιαφρικανού προέδρου.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η ειρήνη και η σταθερότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ηπείρου.

    [13] ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Από τις πρωτεύουσες της Σουηδίας και της Φιλανδίας αρχίζει αύριο ο πρώτος κύκλος των επαφών του υπουργού Γεωργίας, Γεώργιου Δρυ με τους 15 ομολόγους του, ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί ο κ. Δρυς αναχωρεί για την Στοκχόλμη, όπου και θα έχει επίσημη συνάντηση με την υπουργό Τροφίμων και Αλιείας της Σουηδίας, Ann Christin Nykvist.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ και της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Γεωργίας, θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου και θα έχει ανάλογες επαφές με τον φιλανδό ομόλογό του, Jari Koskinen.

    Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες, ο κ. Δρυς αναμένεται να αναφερθεί στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και να γίνει κοινωνός των ειδικών αγροτικών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

    E.A.

    [14] ΤτΕ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Στο τέλος του 2002, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, θα μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να εξάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με τον δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών. Πάντως, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, αρμόδιοι παράγοντες της (ΤτΕ), διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τα νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα, χωρίς όμως να αποκλείεται ορισμένα από αυτά να έχουν δανειστεί ποσά πέραν των δυνατοτήτων τους.

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά αντιστοιχεί στο 20,6% του ΑΕΠ έναντι 46,2% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

    Συνολικά οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το τέλος Αυγούστου ως το τέλος Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω των 600 εκατ. ευρώ, με τα ελληνικά νοικοκυριά να «χρωστούν» 19,5 δισ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 9,2 δισ. ευρώ για καταναλωτικά.

    Πάντως, ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 34,5%, έναντι 40% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2001. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε σε ποσοστό 29,7% για τα καταναλωτικά δάνεια και στο 36,9% για τα στεγαστικά.

    Τα τρία τέταρτα της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά στο 9μηνο του 2002, σύμφωνα με τους αρμόδιους αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδας, προέρχονται από την αύξηση των στεγαστικών δανείων, αλλά και τον ανταγωνισμό των τραπεζών, που έχει διαμορφώσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια σε αυτή την κατηγορία δανείων.

    Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις σε repos, εμφανίζουν μείωση κατά 21,7% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη φορολόγηση των αποδόσεών τους με συντελεστή 7% για τις συμφωνίες που συνάπτονται από τον Ιανουάριο του 2002 και με τη μεταφορά αποταμιευτικών πόρων από τα repos προς τις καταθέσεις αλλά και προς τους τίτλους του δημοσίου.

    Ε.Α.

    [15] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Η τάση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να καθορισθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, μεταξύ Ιανουαρίου 2004 και Μαΐου 2004, προτού υλοποιηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. και έχει τότε η Ενωση 25 μέλη, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Ειδικότερα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Cumhuriyet" με τίτλο "Δεν πρόκειται να καθορισθεί ημερομηνία πριν το 2004" και "Hurriyet" με τίτλο "Μήνυμα από την Ε.Ε. για το 2004" αναφέρονται στις χθεσινές επισκέψεις του αρχηγού του AKP, Ταγίπ Ερντογάν, στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία τελευταίους σταθμούς της περιοδείας του στην Ευρώπη, με σκοπό την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι στο μεν Λουξεμβούργο ²βρήκε υποστήριξη², ενώ στην Ολλανδία ²δεν συνέβη το ίδιο².

    Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέπληξε με τα 'θερμά μηνύματά' του προς την Τουρκία και τόνισε ότι ²επιβάλλεται να καθορισθεί ημερομηνία στην Κοπεγχάγη², αντίθετα στη Χάγη επικράτησε ψυχρή ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος τόνισε ότι ²η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και επιβάλλεται σ' αυτή να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όσον αφορά στο ρόλο του Στρατού στην πολιτική².

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΜΑΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΕΚΑ ΝΕΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:28 UTC+2)

    Στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Σύνοδο της Διεθνούς Κεντρώων Δημοκρατών που φιλοξενεί η Ν.Δ. στην Κέρκυρα τονίζοντας ότι σε μερικές μέρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει τις πύλες της για την είσοδο δέκα νέων μελών και το όνειρο της επανένωσης της Ευρώπης θα βρεθεί πολύ κοντά στο να γίνει ιστορική πραγματικότητα

    "Μία νέα πολιτική Ενωση, από την Ιρλανδία ως την Κύπρο, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια για τους λαούς μας", υπογράμμισε.

    Τονίζοντας ότι οι προκλήσεις που αφορούν στους φόβους και στις ανησυχίες των απλών πολιτών σε όλο τον κόσμο παραμένουν, επισήμανε ότι "η επανένωση της Ευρώπης μας δίνει περισσότερα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε". "Να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς ανισότητες. Την αίσθηση που υπάρχει, έστω και σε μερίδα του πληθυσμού, πως οι εξελίξεις αυτές αφορούν λίγους και ισχυρούς. Είναι καθήκον μας να γίνει κατανοητό πως αφορούν όλους. Και πως η πολιτική μας, η πολιτική του μεσαίου χώρου, έχει ως βασικό αντικείμενο τον άνθρωπο και ως βασικό σκοπό κανείς να μη μείνει πίσω".

    Υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών τονίζοντας ότι η πίστη στις παγκόσμιες συνεργασίες και στην αλληλεξάρτηση, αποτελεί τη βάση του μεσαίου χώρου.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας απασχολεί σήμερα την πλειοψηφία των δημοκρατικών και ελεύθερων κοινωνιών προσθέτοντας ότι η πρόσφατη έξαρση της τρομοκρατίας στην Κένυα και αλλού αποτελεί την υπενθύμιση του σημαντικού κινδύνου που διατρέχουμε όλοι.

    "Αν η τρομοκρατία αποτελεί την χειρότερη όψη της παγκοσμιότητας, ας γίνει η αλληλεγγύη για την εξάλειψή της, η καλύτερή της όψη. Το οργανωμένο έγκλημα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση η αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς, αποτελούν προκλήσεις που προϋποθέτουν αλληλεγγύη, προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί", τόνισε.

    Υπενθυμίζοντας ότι στην Κέρκυρα, ελήφθη η απόφαση για την προηγούμενη διεύρυνση της Ε.Ε. επισήμανε ότι "επτά χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας διεύρυνσης με καθοριστικά αποτελέσματα για το μέλλον".

    "Από την Κέρκυρα στην Κέρκυρα, η ιστορική αυτή διαδικασία της ενσωμάτωσης αποτελεί μία ακόμη δικαίωση των πεποιθήσεών μας για ανοιχτές κοινωνίες, για ώριμες δημοκρατίες που έχουν αποκηρύξει την βία και την απειλή της βίας και συνεργάζονται στενά προς όφελος των πολιτών τους", είπε.

    "Αυτό είναι το πνεύμα της Κέρκυρας. Ελπίζουμε πως αυτό θα είναι και το πνεύμα της Κοπεγχάγης. Η είσοδος δέκα νέων κρατών στην Ενωση θα αποτελέσει ουσιαστικό θρίαμβο των δημοκρατιών μας. Ελεύθερα σκεπτόμενη, η Ευρώπη ανοίγει την αγκαλιά της σε δέκα νέες χώρες. Και τρεφόμαστε όλοι με την ελπίδα πως από αυτές τις χώρες - σε ευημερία και ασφάλεια - καμία δεν πρέπει να μείνει πίσω", κατέληξε ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας.

    [17] ΠΤΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:22 UTC+2)

    Μονοκινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τσέσνα της Αερολέσχης Αθηνών κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση, εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και σε αυτό επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη και ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', ο οποίος με τη σειρά του πρότεινε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, που ήταν πιο κοντά.

    Ο πιλότος επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χωρίς όμως επιτυχία, με αποτέλεσμα να προσκρούσει βίαια στο έδαφος σε χωράφι μεταξύ Τανάγρας και Σχηματαρίου. Επί τόπου έσπευσαν οχήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Τανάγρας και οι τέσσερις επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με τη συνδρομή της μονάδας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.

    Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας παρέμεινε για νοσηλεία ο ένας τραυματίας, ενώ οι άλλοι δύο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [18] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΥΘΟΣ Η ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2002 (18:14 UTC+2)

    Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καταρρίπτει «το μύθο της ισχυρής οικονομίας» και επιβεβαιώνει την υψηλή ανεργία, τον πληθωρισμό, καθώς και την αύξηση των ελλειμμάτων και χρεών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ρουσόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μετά την Eurostat και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήλθε και η Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για να καταρρίψει το μύθο της ισχυρής Οικονομίας, τον οποίο, με επικοινωνιακά τρυκ, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Σημίτη.

    Και αυτή η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για την πραγματική σύγκλιση. Δεκαετίες, δηλαδή, για να πληρώνονται οι Έλληνες πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των Ευρωπαίων πολιτών.

    Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία, το μεγαλύτερο πληθωρισμό, τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα και τις λιγότερες επενδύσεις. Επιβεβαιώνεται ότι ελλείμματα και χρέη αυξάνονται, αντί να μειώνονται, όπως, μόλις χθες, υποστήριξε στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας.

    Η Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αποτελεί κόλαφο για την Κυβέρνηση Σημίτη. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της Οικονομίας είναι πρόβλημα πολιτικό, ότι με την Κυβέρνηση Σημίτη δεν κερδίζεται το μέλλον».

    [19] Η "ΕΛΠΙΔΑ" ΤΗΣ GREENPEACE ΕΔΕΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Η «Ελπίδα» έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναζητώντας την υποστήριξη και την αρωγή και των κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται για το πλοίο Mv Esperanza που ανήκει στην οργάνωση Greenpeace και ταξιδεύει σε όλη τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μεσόγειος χωρίς τοξικά», που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

    «Ο δρόμος της θάλασσας είναι μεγάλος» εξηγούν τα μέλη του πληρώματος «και το πλοίο μας βοηθάει να προσεγγίζουμε πιο εύκολα τα διάφορα σημεία του κόσμου».

    Το πλοίο διαθέτει ελικοδρόμιο, είναι παγοθραυστικό και χρησιμεύει ως πλωτό γραφείο, επισήμανε η Μυρτώ Πισπίνη υπεύθυνη του δικτύου καταναλωτών, ξεναγώντας μας στην Εσπεράντζα.

    Όλοι είναι μια παρέα, ένα πλήρωμα 22 ατόμων και εθελοντές από όλον τον κόσμο. Στόχος τους να μεταφέρουν το μήνυμα και να δώσουν δυναμικά το «παρών» όπου χρειάζεται.

    «Το ταξίδι μας ξεκίνησε το Φεβρουάριο. Περάσαμε από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και φτάσαμε Ελλάδα, όπου κάναμε στάση στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα. Αντιδράσαμε δυναμικά για να σταματήσουμε την απόρριψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα από ένα εργοστάσιο στη Λάρυμνα και για την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας από μία εταιρία στο Αχλάδι Φθιώτιδας. Και στις δύο περιπτώσεις πετύχαμε τη δέσμευση των υπευθύνων για την επίλυση του προβλήματος», υπογραμμίζει η Μυρτώ Πισπίνη.

    Στη Θεσσαλονίκη η στάση έχει περισσότερο χαρακτήρα ενημερωτικό, επισημαίνει ο Νίκος Σπανδάγος, υπεύθυνος για την εξεύρεση πόρων. Το πλοίο είναι ανοιχτό για να γνωρίσει ο κόσμος το έργο της Greenpeace και να βοηθήσει σε αυτό, καθώς η οργάνωση δεν δέχεται από πουθενά αλλού χρηματοδότηση και τα έσοδά της είναι μόνο από τις συνεισφορές του απλού πολίτη.

    Ν.Κ.

    [20] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Ναϊρόμπι, 30 Νοεμβρίου 2002 (17:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας ανακοίνωσε ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ανάμειξη της Αλ Κάιντα στις προχθεσινές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στη Μομπάσα, για τις οποίες έχουν ήδη συλληφθεί 12 ύποπτοι.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν με τις επιθέσεις, μία Αμερικανίδα και έναν Ισπανό, που συνελήφθησαν και πρόσθεσε ότι πιθανώς θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας.

    [21] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΥΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 30 Νοεμβρίου 2002 (17:10 UTC+2)

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΔΥΑΕ), σε συνέντευξή της σε γερμανικό ραδιόφωνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, δεν απέκλεισε την πιθανότητα αξιωματούχοι του Ιράκ να έχουν κρύψει όπλα μαζικής καταστροφής σε σπίτια τους.

    Η Μελίσα Φλέμινγκ, που υπήρξε παρατηρητής στο Ιράκ τη δεκαετία του '90, δήλωσε ότι «στο Ιράκ είναι όλα πιθανά», ωστόσο εκτίμησε ότι ίσως οι πληροφορίες του βρετανικού τύπου να μην είναι ακριβείς. Πάντως επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ Βαγδάτης και επιθεωρητών εξελίσσεται ομαλά.

    [22] ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Γάζα, 30 Νοεμβρίου 2002 (17:05 UTC+2)

    Δεκαεξάχρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σήμερα στην πόλη της Γάζας από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου του.

    [23] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (17:03 UTC+2)

    Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκρίνουμε το σχέδιο Αναν για λύση του κυπριακού με την υφιστάμενη κατάσταση της πραγματικής διχοτόμησης και όχι με την ιδανική πολιτεία που έχουμε στο μυαλό μας, επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σημερινές του δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι το σχέδιο χρειάζεται βελτίωση και διαπραγμάτευση.

    Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι κύριο σημείο αποτελεί η μεταβατική περίοδος που πρέπει να είναι μικρή, καθώς και τα κριτήρια απονομής της κυπριακής ιθαγένειας. «Αυτά είναι μια σοβαρή υπεύθυνη πατριωτική στάση και όχι οι γενικολογίες, οι δημαγωγίες, οι ψευτοσυναισθηματισμοί. Η ώρα είναι πολύ κρίσιμη και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη που δυστυχώς κατ' επανάληψη κάναμε στο παρελθόν. Απαιτείται γνώση και ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.

    «Πρέπει να δούμε -αν όντως θέλουμε μια λύση του κυπριακού με την Κύπρο μέσα στην Ε.Ε- τι προσφέρει η λύση αυτή και προσφέρει πάρα πολλά στο εδαφικό, στο προσφυγικό, στο ζήτημα των εποίκων, στην αποστρατικοποίηση, στην ασφάλεια του νησιού, αλλά και γενικότερα του ελληνισμού και στην χειραφέτηση των γνήσιων Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι της υπανάπτυξης και του αυταρχισμού. Από εκεί και πέρα υπάρχουν φυσικά πολλά σημεία τα οποία πρέπει να είναι αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση αποδοκιμασίας του σχεδίου Ανάν από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο κ.Βενιζέλος απάντησε: «Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τα ζητήματα της Κύπρου τα χειρίζεται ο ίδιος ο ελληνοκυπριακός λαός, τα χειρίζεται η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ενημερώνοντας τη βουλή και τα κόμματα. Κι αυτοί που έχουν την ευθύνη έχουν και το βάρος της απόφασης. Οι άλλοι καλό θα ήταν να υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή που είναι μια προσπάθεια πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή, ελπίζουμε με αποτελέσματα».

    Οσον αφορά την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου στον τέως βασιλιά ο υπουργός δήλωσε: «Η δημοκρατία οφείλει να είναι αντικειμενική, αμερόληπτη, γενναιόδωρη, να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους της. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κλείσαμε το μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο της βασιλείας και της βασιλικής περιουσίας. Αυτό που έγινε προχτές με την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου είναι εξαιρετικά σημαντικό ίσως ακόμη δεν το έχει αφομοιώσει ο ελληνικός λαός από πλευράς ιστορικού και πολιτειακού περιεχομένου».

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2002 (15:01 UTC+2)

    Την ψαλίδα που υπάρχει κάποτε ανάμεσα στις προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και στο τελικό αποτέλεσμα, παραδέχτηκε εμμέσως σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια χαιρετισμού του στην εναρκτήρια εκδήλωση του Δεκαημέρου Αρχιτεκτονικής, στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία διοργανώνουν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο ΣΑΘ, μέσω του δικτύου αρχιτεκτονικής του ΥΠΠΟ, ο κ.Βενιζέλος τόνισε: «Διανύουμε περίοδο εφαρμογής του Γ' ΚΠΣ και στο πλαίσιο αυτό προωθούμε 80 μουσειακά έργα σε όλη τη χώρα, αλλά και πολλά αθλητικά, ενόψει και του 2004. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας, δεν είμαστε πάντα ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, γιατί η διοικητική και τεχνική πραγματικότητα μας αιχμαλωτίζουν κάποτε σε επιλογές, που αισθητικά δεν είναι οι καλύτερες".

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι η αισθητική του δημόσιου χώρου συνιστά την ταυτότητα του πολιτισμού και άρα είναι πολύ σημαντικό η Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της στην αρχιτεκτονική. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη διανύει περίοδο υλοποίησης σημαντικών παρεμβάσεων στο «μέτωπο» των αστικών αναπλάσεων, αναφέροντας ενδεικτικά την αλάνα της Τούμπας, τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά, το νέο πεδίο πάνω από το Καυτατζόγλειο, την ανακαίνιση μουσείων, την επέκταση του ΜΜΣΤ και το έργο της ΥΦΑΝΕΤ.

    Την εκτίμηση ότι η Πολιτεία δεν επιδεικνύει τις καλύτερες των επιδόσεων στο πεδίο τόσο του δομημένου, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος, διατύπωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εφόσον προωθηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ενώ χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανάγκη βελτίωσης του δομημένου περιβάλλοντος έχει «σκαρφαλώσει» πολλές θέσεις στη συνείδηση τόσο των πολιτών, όσο και των συλλογικών φορέων.

    Χαρακτήρα καθημερινής πρόκλησης έχει λάβει πλέον η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί απλά και μόνο θέμα αισθητικής, αλλά απαντά στην επιτακτική ανάγκη για την προσφορά του κατάλληλου επιπέδου διαβίωσης στον πολίτη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ), Κώστας Μπελιμπασάκης, σημείωσε ότι, αν και τα τελευταία χρόνια ο «δημόσιος εξοπλισμός» των ελληνικών πόλεων βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα. «Μολονότι ολοκληρώνονται μεγάλα έργα, κυρίως ενόψει του 2004, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί προνομιακό πεδίο για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Η αισθητική και η τεχνική ποιότητα των έργων μπαίνουν συχνά στο περιθώριο. Ωστόσο, η προώθηση των αναγκαίων θεσμικών τομών μπορεί να άρει το σημερινό κλίμα», επεσήμανε ο κ.Μπελιμπασάκης. Επίσης, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική συντεταγμένη Πολιτεία έχει αρχίσει να εντάσσει την αρχιτεκτονική στις δράσεις της, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Την απήχηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τόσο στο ευρύτερο κοινό, όσο και στους δημόσιους οργανισμούς και τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, ανέλυσε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αρχιτέκτων Σάββας Κονταράτος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών. «Την τελευταία περίοδο, μολονότι οι πόροι για δημόσια έργα αυξήθηκαν, η έγνοια για την ποιότητα είναι μάλλον μειωμένη. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί τείνουν να αντικατασταθούν από τις μελετοκατασκευές, ενώ η ''εργολαβίστικη'' νοοτροπία, που κάποτε διέκρινε τον ιδιωτικό τομέα, σήμερα κυριαρχεί στο δημόσιο», υπογράμμισε ο ομιλητής.

    Επίσης, ο κ.Κονταράτος εξήρε τη σημασία που έχει για την αρχιτεκτονική η προβολή της εντός και εκτός των συνόρων. «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική έχει αρχίσει σταδιακά να γίνεται γνωστή στο εξωτερικό. Ωστόσο, για να φτάσουμε στον επιθυμητό βαθμό διεθνούς αναγνώρισης, οι αρχιτέκτονες ως άτομα, οι συλλογικοί φορείς και η Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για την προβολή της», κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δεκαημέρου, ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Ignacio de las Casas Gomez, θα δώσει ομιλία σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ._


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 November 2002 - 19:13:49 UTC