Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΙ
  • [02] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ
  • [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΥΠΕΡ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ 2004
  • [04] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ KAI THN ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥ 2008
  • [05] ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΠ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ
  • [06] ΧΑΤΑΜΙ: "ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΥΟ ΛΕΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΨΑΛΙΔΙΟΥ"
  • [07] Φ.ΕΚΧΑΡΝΤ: Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [09] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003" ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
  • [10] ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
  • [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
  • [12] ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑΣ
  • [13] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
  • [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [15] Ι. ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [16] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [17] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [18] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΟ 13ο ΚΥΚΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-12/12/2002
  • [21] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΛΕΕΙ Η
  • [22] ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [23] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

  • [01] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς όρους και προϋποθέσεις και απαισιόδοξος για λύση του Κυπριακού στην Κοπεγχάγη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στην κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης με τρεις καθαρούς στόχους: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη λύση του Κυπριακού, αν είναι δυνατόν και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, αποσαφήνισε ο κ. Σημίτης σε συνέντευξη τύπου πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου τόνισε ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα ο βασικός στόχος σε αυτή τη Σύνοδο για την ελληνική κυβέρνηση, ανέλυσε τη στρατηγική επιλογή που ελήφθη το 1994 να προταθεί η Κύπρος για να ενταχθεί και το διπλωματικό και πολιτικό αγώνα που έκανε η κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο για να πετύχουν την ένταξη.

    Είπε ότι δεν θα τεθούν προϋποθέσεις, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία ότι προτίθεται η δανική προεδρία στο σχέδιο συμπερασμάτων να θέσει προϋποθέσεις.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να ληφθεί απόφαση για να ξεκινήσουν το 2004 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. όμως θα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό. "Εμείς θέλουμε τις επόμενες μέρες αν είναι δυνατόν ή τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει λύση στο Κυπριακό", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στην Κοπεγχάγη δεν βλέπει λύση στο Κυπριακό.

    "Το κεντρικό θέμα είναι η διεύρυνση και το κεντρικό θέμα για μας είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 1994 η Ελλάδα αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση και το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό. Η απόφαση της Ελλάδας είχε την αιτία της σε μία στρατηγική θεώρηση του θέματος της Κύπρου. Το 1994 επί 20 περίπου χρόνια το Κυπριακό πρόβλημα ήταν άλυτο. Οι προσπάθειες, οι οποίες είχαν γίνει στα μέσα της δεκαετίας του '80 δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό μειωνόταν συνεχώς. Πιστέψαμε λοιπόν ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με την προσπάθεια για την ένταξη θα μπορούσε να αναδειχθεί και πάλι το Κυπριακό πρόβλημα και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να λυθεί επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αυτή τη εκκρεμμότητα", επισήμανε.

    "Η άποψή μας ήταν ότι η συζήτηση για την ένταξη και η ένταξη θα εξανάγκαζε την άλλη πλευρά βαθμιαία να εγκαταλείψει τη στάση της ότι το πρόβλημα της Κύπρου είχε λυθεί το 1974 και θα επεδίωκε ένα συμβιβασμό.

    Πέντε χρόνια μετά το Ελσίνκι για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε ένσταση ότι αποκλείεται η ένταξη έως ότου λυθεί το πολιτικό πρόβλημα επιτύχαμε να αποσυνδεθεί κατά τη διαπραγμάτευση της ένταξης, η ένταξη από τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Ετσι ενδυναμώσαμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Ακολούθησαν χρόνια σκληρής διαπραγμάτευσης από μέρους της Κύπρου για να συμφωνηθεί με την Ε.Ε. ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη. Και τώρα πριν από λίγες μέρες κλείστηκε η οριστική συμφωνία Ηρθε η πολιτική στιγμή για να πάρουμε την πολιτική απόφαση για την ένταξη", υπογράμμισε.

    "Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι αυτή υπήρξε μία ομαλή διαδικασία, ότι δεν είχε προβλήματα, ότι ιδίως, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάστηκαν αντιρρήσεις τα πράγματα έτρεχαν κατά ένα τέτοιο τρόπο, ώστε περίπου να είναι όλα αυτονόητα ή ότι είναι εν δράσει ο περίφημος αυτόματος πιλότος, τον οποίο έχουμε ακούσει στην Ελλάδα", σημείωσε τονίζοντας ότι "και αν δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις ανοιχτά και δυνατά εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες".

    "Υπήρχαν αντιρρήσεις, έγιναν συζητήσεις και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και εγώ πραγματοποιήσαμε μία σειρά από ταξίδια για να εξασφαλίσουμε την ομαλή κατάληξη της όλης υπόθεσης", υπογράμμισε.

    "Εκείνο το οποίο θέλουμε και είναι ο πρώτος και κύριος στόχος μας είναι η διεύρυνση να συμπεριλαμβάνει 10 χώρες και μία από τις χώρες αυτές να είναι η Κύπρος. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να πρωθήσουμε και τη λύση του Κυπριακού.

    Να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η ένταξη είναι ένα μέσο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η ένταξη είναι ένα μέσο να μην υπάρχει στην Κύπρο ανασφάλεια, να μπορούμε να ξεπεράσουμε αντιθέσεις, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα", είπε.

    Τόνισε ότι δεύτερος στόχος είναι η προώθηση της λύσης του πολιτικού προβλήματος και τρίτος στόχος η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, γιατί από το Ελσίνκι και μετά είναι φανερό στον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή ότι η επιθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και ταυτόχρονα η διάθεση της Ε.Ε. να δεχθεί την Τουρκία, αφού εκπληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αφού δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην Ε.Ε., αποτελούν ένα ισχυρό μοχλό πίεσης για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και όλη την περιοχή, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, για την καθιέρωση σχέσεων μιας κατάστασης η οποία δεν ενέχει πια κινδύνους, δεν εμπεριέχει αντιθέσεις, μιας κατάστασης που οδηγεί στην ομαλή συνεργασία, όπως την έχουν και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μεταξύ τους.

    Οσον αφορά τον τρίτο στόχο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία απάντηση θετική για την έναρξη διαπραγματεύσεων ως προς την ένταξη. "Εμείς έχουμε υποστηρίξει και πριν από λίγο καιρό ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να γίνει το 2004. Αυτό θα υποστηρίξουμε και στις συζητήσεις που θα γίνουν και βέβαια η απόφαση, όπως όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε. προκύπτει από ένα συγκερασμό των απόψεων από ένα συμβιβασμό. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση και πως μπορεί να υπάρξει ο συμβιβασμός", τόνισε.

    "Θέλουμε να υπάρχει θετικό μήνυμα για να συνεχιστεί η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων στην περιοχή", πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον πρόεδρο Κληρίδη και στη σημερινή με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τον πρωθυπουργό κ. Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν.

    "Με τον κ. Κληρίδη συζητήσαμε τα της ένταξης την πορεία των συνομιλιών για το σχέδιο Ανάν, ποιες είναι οι αντιδράσεις από κυπριακής πλευράς και από τουρκοκυπριακής πλευράς για το σχέδιο αυτό και ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις. Ηταν μια συζήτηση χρήσιμη και έχουμε μία καλή άποψη για το τι πρέπει να γίνει", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τουρκική ηγεσία του μετέφερε τη γνωστή της θέση, την οποία είχε ανακοινώσει και ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

    "Επανέλαβα ότι το 2004 θα μπορούσε να γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων και περιέγραψα ποιο είναι το πλαίσιο στην Ε.Ε. Τόνισα επίσης ότι η εξομάλυνση των σχέσεων και η ομαλή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. προϋποθέτει εκκρεμή προβλήματα να λυθούν, πρώτα απ' όλα το Κυπριακό και ορισμένα άλλα.

    "Ο κ. Γκιουλ μου είπε ότι πιστεύει ότι θα λυθούν αφ εαυτού όλα τα προβλήματα. Η δική μου άποψη είναι ότι η λύση αυτών των προβλημάτων πρέπει να έρθει πριν, ώστε όταν ενταχθεί η Τουρκία να τρέξουν χωρίς κάποιες δυσκολίες, χωρίς προβλήματα, τα άλλα θέματα και κυρίως τα θέματα συνεργασίας με την Ε.Ε.

    "Δεν μπορεί να περιμένουμε την ένταξη της Τουρκίας και να περιμένουμε και έως τότε να λυθούν τα προβλήματα", σημείωσε προσθέτοντας ότι η συζήτηση με την τουρκική ηγεσία ήταν πολύ καλή και εκφράζοντας την πίστη ότι έγινε πολύ καλά κατανοητή η δική μας άποψη. ''Στις συζητήσεις που θα κάνουμε θα τονίσουμε την ανάγκη συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας'', είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν θα υπάρχει καμία προϋπόθεση, όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου. Τόνισε ότι και η διατύπωση ευχής για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού δεν θα τεθεί ως όρος, καθώς, όπως είπε, η απόφαση για την ένταξη θα προϋπάρξει των συμπερασμάτων της Συνόδου."Δεν νομίζω, δεν έχω πληροφόρηση ότι τίθενται προϋποθέσεις", σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν ο Τούρκος πρωθυπουργός προτίθεται να επιδώσει νότα δυσαρέσκειας στην Ε.Ε. σε περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. χωρίς να έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στη χώρα του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ. Γκιουλ δεν του ανέφερε κάτι τέτοιο. "Αν γίνει κάτι τέτοιο, φαντάζομαι ότι η τουρκική ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα κάνει πολύ δύσκολη τη θέση της με αυτό".

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού στην Κοπεγχάγη είπε ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Ντενκτάς είναι ή θα πάει στο νοσοκομείο, διότι η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη και έχει στείλει έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα συμμετάσχει σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τις οποίες την πρωτοβουλία έχει ο κ. Ντε Σότο.

    "Δεν είναι πολύ πιθανό ότι ο εκπρόσωπος που όρισε ο κ. Ντενκτάς θα λάβει αποφάσεις, αν παραστεί ανάγκη. Δεν νομίζω ότι θα καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε κάτι οριστικό, αν δεν μπορώ να το αποκλείσω. Εξακολουθεί να είναι δυνατό, εκ μέρους του ΟΗΕ ξέρουμε ότι θα διεξάγει συνομιλίες εκ του σύνεγγυς και αν υπάρξουν καλές προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού θα έρθει στην Κοπεγχάγη και ο κ. Ανάν. Δεν βρίσκεται εδώ και κατά τη γνώμη μου αυτό σημαίνει πολλά".

    "Ολο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται να φθάσουμε σε μία λύση του Κυπριακού εδώ στην Κοπεγχάγη", υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια η Ε.Ε. σχεδόν σε κάθε Σύνοδο Κορυφής εκφράζει την επιθυμία, την προτροπή προς όλα τα μέρη να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για λύση του Κυπριακού.

    "Θα ήταν περίεργο σε μία τέτοια συγκυρία να μην υπάρχει μία τέτοια αναφορά, την οποία άλλωστε θέλουμε. Πρέπει να είναι και μία υπενθύμιση και προς την άλλη πλευρά ότι το θέμα είναι ανοικτό, ότι είναι ένα θέμα από το οποίο κρίνεται και η άλλη πλευρά ως προς τις διαθέσεις του για συνεργασία", τόνισε.

    "Σήμερα ή αύριο θα αποφασιστεί η ένταξη της Κύπρου, χωρίς να συνδέεται η λύση του Κυπριακού με την ένταξη. Το ότι εμείς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό δεν είναι κάτι καινούριο", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι στη διάρκεια των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει συσχέτιση της επίλυσης του Κυπριακού και της ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. "Πρόκειται για διαφορετικά προβλήματα", είπε.

    "Το ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία είναι το κατά πόσο πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ο κ. Γκιουλ εξήγησε ότι στην Τουρκία έχουν ετοιμάσει δύο νομοθετικά πακέτα, το ένα έχει γίνει δεκτό από τη Βουλή και το άλλο θα γίνει δεκτό τις επόμενες μέρες. Του είπα ότι αυτή ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νόμοι θα υλοποιηθούν στην πραγματικότητα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα εφαρμοστούν και ποιο είναι το αποτέλεσμα", είπε προσθέτοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εμείς θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν έχουν εκπληρωθεί και το καλύτερο παράδειγμα είναι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός διότι εξαιρέθηκε λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί στις χώρες της Ε.Ε. και δεν έπρεπε να είναι δυνατό ούτε και στην Τουρκία", σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία σε περίπτωση που λάβει ημερομηνία ένταξης θα μπορεί να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει λύσει το Κυπριακό, τόνισε ότι εξαρτάται από απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πότε θα αρχίσει και πώς τις διαπραγματεύσεις. "Εμείς υποστηρίζουμε ότι μέχρι τότε πρέπει να έχει λυθεί το Κυπριακό, ότι πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν το Κυπριακό. Το έχουμε πει στους κ.κ. Γκιουλ και Ερντογάν και στους εταίρους μας", κατέληξε.

    [02] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (07:53 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη θα κληθεί να δώσει το "εισιτήριο" εισόδου σε δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες: Κύπρος, Μάλτα, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.

    Το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο, μόλις λίγες ώρες πριν την υπογραφή των τελικών συμφωνιών ένταξης, τις οποίες με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε η Κύπρος. Διπλωματικές αντιπροσωπείες, αναλυτές και δημοσιογράφοι, συμφωνούν ότι πρόκειται για μια σύνοδο κορυφής, καθοριστικού χαρακτήρα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και τις εξελίξεις στο χάρτη της διεύρυνσης, ενώ ήδη έντονος προβληματισμός έχει εκδηλωθεί για την κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων του εγχειρήματος.

    [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΥΠΕΡ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ 2004

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (14:19 UTC+2)

    Το Κυπριακό και το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ κυριάρχισε στη σημερινή συνάντηση στην Κοπεγχάγη μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Από μέρους της Ελλάδας πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, και από μέρους της Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε δηλώσεις ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία το 2004. Πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό.

    Ο κ. Γκιούλ ανέφερε πως για να λυθούν προβλήματα, όπως το Κυπριακό, πρέπει να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μέσα στο 2004 και υποστήριξε ότι η μη λύση του κυπριακού δεν αποτελεί λύση.

    [04] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ KAI THN ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥ 2008

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (16:20 UTC+2)

    Η Αυστρία και η Ελβετία θα συνδιοργανώσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Η υποψηφιότητά τους που θεωρούνταν από πολλούς "φαβορί" τελικά υπερίσχυσε, αφού όπως αποδείχθηκε, είχε τον πληρέστερο φάκελο.

    Σύμφωνα με το φάκελο της Αυστρίας και της Ελβετίας οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι: Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Ινσμπρουγκ, Κλάγκενφουρντ- Βασιλεία, Ζυρίχη, Βέρνη και Γενεύη.

    Και οι δύο είναι αμιγώς ποδοσφαιρικές χώρες, έχουν καλή συγκοινωνία και πολύ καλά γήπεδα.

    Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιες για τη συνδιογάνωση του συγκεκριμένου πρωταθλήματος ήταν, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και η Τουρκία.

    [05] ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΠ. ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ και που είναι η παρουσία του Γουέντελ Αλέξις, η διακοπή της συνεργασίας με τον Πρέντραγκ Μάτεριτς, καθώς και το παιχνίδι του Σαββάτου με το Ηράκλειο μίλησε ο προπονητής του τμήματος μπάσκετ του Δικεφάλου, Μπάνε Πρέλεβιτς.

    «Ο Αλέξις καταρχάς είναι πολύ καλός παίκτης και είδα ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα. Βρίσκεται μάλιστα και πολύ καλή φυσική κατάσταση, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα τους τελευταίους μήνες. Είναι ευτύχημα που τον έχουμε στη διάθεσή μας και θα μας ενισχύσει στο παιχνίδι με το Ηράκλειο», τόνισε ο κ Πρέλεβιτς.

    Οσο για το σαββατιάτικο παιχνίδι με το Ηράκλειο, ο σέρβος κόουτς δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι που θα δώσουμε στην Κρήτη. Εχουν καλούς Αμερικανούς και μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Στόχος μας είναι να μην μας επιβάλλουν το ρυθμό τους».

    Τέλος ο Μπάνε Πρέλεβιτς μίλησε για τον Σέρβο Μάτεριτς: «Ο Μάτεριτς έφυγε από την ομάδα γιατί δεν έδωσε αυτά που έπρεπε. Είναι πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσουμε, γι' αυτό και θα μείνουμε με την ίδια σύνθεση».

    [06] ΧΑΤΑΜΙ: "ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΥΟ ΛΕΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΨΑΛΙΔΙΟΥ"

    Τεχεράνη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν είναι οι δυο λεπίδες του ίδιου ψαλιδιού που απειλεί το Ισλάμ όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    "Η θρησκεία του Θεού (του Ισλάμ) βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις δύο λεπίδες ενός πολύ επικίνδυνου ψαλιδιού: η μία λεπίδα είναι οι Ταλιμπάν ενώ η άλλη προσπαθεί να επιβάλει τον πόλεμο, το μίσος, την έχθρα, τον ιμπεριαλισμό σε ολόκληρο τον κόσμο με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των Ταλιμπάν'' τόνισε ο κ. Χαταμί.

    [07] Φ.ΕΚΧΑΡΝΤ: Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεν σχεδιάζει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρντ.

    Ο κ. Εκχαρτ, κληθείς να σχολιάσει αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα αρκεστεί στην υπογραφή κάποιου κοινού ανακοινωθέντος, στην περίπτωση που είναι αδύνατη η υπογραφή συνολικής συμφωνίας, είπε: Το έγγραφο που βρίσκεται στο τραπέζι, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε περισσότερο, από πλαίσιο συμφωνίας για διαπραγματεύσεις. Δεν είναι η τελική διευθέτηση".

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, τα ΗΕ ελπίζουν πως τα μέρη "θα συμφωνήσουν σ' αυτό το πλαίσιο, με στόχο να ξεκινήσουν σοβαρότερες και εντατικότερες διαπραγματεύσεις, στην κατεύθυνση μιας τελικής συμφωνίας".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Την πορεία υλοποίησης του μέτρου για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους συζήτησαν ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Στη συνάντηση τονίστηκε ότι το μέτρο για τον περιορισμό του καπνίσματος δεν έχει αστυνομικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

    «Ο καπνιστής δεν είναι υπό διωγμό γι' αυτό πρέπει να του εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος για να μπορεί να καπνίζει, με την ελπίδα ότι βγαίνοντας από αυτό το χώρο θα αντιλαμβάνεται τη διαφορά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

    «Ολοι μας συμμετέχουμε στη σωστή πολιτική του υπουργείου Υγείας γιατί αφορά την ποιότητα της ζωή μας, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [09] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003" ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Κίνησης "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" αναχωρεί αύριο το πρωί για την Κοπεγχάγη προσκεκλημένη από την Κίνηση της Δανίας "Stop The Union Copenhagen 2002".

    H αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μεταφέρει το κλίμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που με πρωτοβουλία της Κίνησης οργανώθηκαν σε πόλεις της Ελλάδας και θα συμμετάσχει σε διάφορες συναντήσεις και διασκέψεις κινήσεων και κινημάτων που εναντιώνονται στην πολιτική της Ε.Ε. και των πολυεθνικών.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη θα συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας προσκεκλημένος της Κίνησης "Stop The Union Copenhagen 2002".

    [10] ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ

    Στοκχόλμη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ κάλεσε τον νυν Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αρχίσει συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκιάνγκ.

    "Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες ή έστω μέσω μεσολαβητή, μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρτερ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον.

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα το πυρηνικό της πρόγραμμα που είχε διακοπεί το 1994 στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Η τέταρτη τακτική συνάντηση της Περιφερειακής Τράπεζας του Συμφώνου Σταθερότητας θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Τράπεζας, η οποία αποτελεί τη "γενική συνέλευση", όλων των χωρών και θεσμών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα κάνει εισαγωγικά σχόλια ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Ερχαρντ Μπούσεκ. Θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για τις σχέσεις Ε.Ε. και Νοτιανατολικής Ευρώπης και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς για τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και τις εμπειρίες από τη διαδικασία συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και ο ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα.

    Ο πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα Χανς Γκρούνετ θα αναγνώσει μήνυμα της προεδρία της Ε.Ε., ενώ το περίγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη και τη σύνδεση θα παρουσιάσει ο Ράινχαρντ Πρίμπε από τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς καθώς και του Ειδικού Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ.

    Με συντονιστή τον κ. Πασχαλίδη ο κ. Ερχαρντ θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2003, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει ορισμένες δράσεις της ελληνικής προεδρίας για τη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ ο κ. Σβιλάνοβιτς θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας (2002 - 2003).

    [12] ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Με τιμές αρχηγού κράτους μεταφέρθηκε από τη μητρόπολη Αθηνών για τα Ιεροσόλυμα η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

    Η εικόνα εξήλθε από το ναό στις 3μμ, οπότε και εψάλη δέηση χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.

    Ο κ. Χριστόδουλος επαίνεσε τον πιστό λαό για το θρησκευτικό συναίσθημα που επέδειξε και τον ευχαρίστησε για το μήνυμα που, όπως τόνισε, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση με την προσκύνηση της εικόνας.

    H εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας μαζί με το ξύλο του Τιμίου Σταυρού εκτέθηκαν για προσκύνημα στην μητρόπολη για διάστημα δέκα ημερών.

    [13] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

    Νάουσα, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Επιτυχής ήταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών ατόμων που είχαν αποκλειστεί στο σπίτι τους στην περιοχή Ανω Σελίου Νάουσας, εξαιτίας του χιονιού, που είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο.

    Ο Κωνσταντίνος Πέγιος, η σύζυγος του Πηνελόπη και ο Νικόλαος Μπρούσκας είχαν μεταβεί στο Ανω Σέλι για κυνήγι και είχαν αποκλειστεί. Αντρες της ΕΜΑΚ κατόρθωσαν να τους απεγκλωβίσουν χτες το απόγευμα.

    [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Αρχισε στις 8 ώρα Ελλάδας συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σε ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης, όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με την αντιπροσωπεία του και τους αρχηγούς των κομμάτων που τον συνοδεύουν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] Ι. ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε σήμερα για το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας του με τον ΠΑΟ, τους λόγους που οδήγησαν τον Ηρακλή στην ήττα, ενώ μίλησε και για το προσεχές ματς με την ΑΕΚ.

    «Μετά την τελευταία ήττα της ομάδας, η νίκη στο παιχνίδι με την ΑΕΚ είναι μονόδρομος. Θα μας κρατήσει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Σίγουρα, θα είναι ένα δύσκολο ματς», τόνισε ο τεχνικός του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Η ΑΕΚ είναι πολύ δυνατή ομάδα. Τα τελευταία της αποτελέσματα δεν είναι βέβαια τόσο καλά, αλλά δεν αναλογούν στις εμφανίσεις της. Πρέπει να είμαστε σοβαροί».

    Οσο για τις απουσίες των ποδοσφαιριστών του; «Ο Φοφόνκα έχει κάποιες ενοχλήσεις ακόμα. Ο Ξενίδης θα εκτίσει άλλη μία αγωνιστική τιμωρίας. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στον αγώνα με τον ΠΑΟ. Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε γκολ. Αυτό που ίσως με προβλημάτισε ήταν η επιθετική μας παρουσία. Το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού εξαρτάται από την προσπάθεια όλης της ομάδας. Δεν είχαμε πίστη στον αγώνα με τον ΠΑΟ».

    Αναφορικά για το αν η ομάδα του είναι εκτός αγωνιστικής φόρμας, ο κ. Γιοβάνοβιτς τόνισε: «Δε συμφωνώ ότι μερικοί παίκτες του Ηρακλή είναι εκτός φόρμας. Μπορεί, κάποια στιγμή, να μη βρεθούν σε καλή μέρα. Μεγαλύτερο όπλο της ΑΕΚ είναι η ταχύτητα. Στηρίζεται σε αυτήν. Ισως είναι πιο δύσκολο παιχνίδι από ό,τι αυτό εναντίον του ΠΑΟ. Πρέπει πάντα να στοχεύουμε στη νίκη για να κερδίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς».

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς ωστόσο αναφέρθηκε και στο γεγονός αν θα κάνει μεταγραφές ή όχι. «Δεν έχω κάνει μέχρι στιγμής καμία συζήτηση με τη Διοίκηση όσον αφορά στους παίκτες που θα φύγουν ή θα έρθουν στον Ηρακλή. Αυτό που σκέφτομαι πριν από κάθε παιχνίδι είναι η ομάδα μου».

    [16] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Την αντίθεση τους στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό εξέφρασαν περίπου 300 μέλη της «Δράσης:Θεσσαλονίκη 2002», που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη» και «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός, καθώς και συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    Τα μέλη της «Δράσης» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» πραγματοποίησε σήμερα, ημέρα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, πορείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [17] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Πανδαισία καράτε το Σαββατοκύριακο, καθώς σε Kωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη

    και Xολαργό, γίνονται αγώνες, με τη συμμετοχή Eλλήνων καρατέκα.

    Σήμερα αναχώρησε για την Tουρκία η εθνική ομάδα εφήβων - νεανίδων και νέων (άνδρες, γυναίκες), προκειμένου να πάρει μέρος στο Bαλκανικό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στην Kωνσταντινούπολη (14-15/12). Oι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Aντώνης Σαδούκας, Mπάμπης Eυθυμιάδης και Xρήστος Mπουλούμπασης δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Mια θέση για το βάθρο θα διεκδικήσουν: Nεάνιδες: Kούμιτε: Γεωργία

    Γιαννοπούλου, Mαρία Φιλιππόνη (53κ.), Γεωργία Nομικού, Bαλεντίνα Kαραπλιάγκου (60),

    Δήμητρα Kατρακούλη, Aρτεμις Tζαβέλλα (+60). Kάτα: Oμαδικό: Aκριβή Mπουλούμπαση (και ατομικό), Xρυσαυγή Nαστούλη, Eλισάβετ Kαραμπουγιούκ. Eφηβοι: Kούμιτε: Γιάννης Σύλλας, Xρήστος Tσιτσίκης (55), Θεόδωρος Γιαπαλάκης, Nίκος Δαγαλάκης (60), Γιάννης Bαλαδάκης, Aνδρέας Πανετσίδης, Aλέκος Λέκος (65), Aυρήλιος Tριανταφύλλου, Mιχάλης Γκαστάλης, Διονύσης Παναγιωτακόπουλος (70), Γιώργος Zαρουχλιώτης, Γιάννης Mπατανίδης (75), Γιάννης Mαυρόπουλος, Γιάννης Mπίκας (+75). Kάτα: Oμαδικό: Mιχάλης Kουρόγλου (και ατομικό), Στέλιος Bαλδούμας (και ατομικό), Eυάγγελος Φασιάνης. Nέοι: Γυναίκες: Kούμιτε: Φραντζέσκα Tσιριγώτη (53), Aλεξία Kαρυπίδου, Eλίνα Tσαμουρλίδου (60), Σοφία Mπόρου, Aργυρώ Kωστή (+60 και κάτα). Aνδρες: Γιάννης Δημητρόπουλος, Eυάγγελος Φασιάνης (60), Δημήτρης Tριανταφύλλης (65), Σάββας Φιλιππίδης, Γιάννης Kωστής (70), Bιταλιί Tαταρίδης, Θόδωρος Kουρούπης (75), Σπύρος Mαργαριτόπουλος (80), Hρακλής Tσαμουρλίδης (+80). Kάτα: Xαράλαμπος Kουμάσης. Tην αποστολή πλαισιώνουν οι Γιώργος Kοσμίδης (αρχηγός), Nικήτας Zαρουχλιώτης, Παναγιώτης Γκορέζης, Γιάννης Στεφάνου, Nίκος Πανετσίδης, Γιάννης Kανέλλης, Kώστας Παπαδόπουλος (διαιτητές). Στην Kωνσταντινούπολη θα βρεθούν ο πρόεδρος της EΛOK Γιώργος Σανιώτης και ο πρόεδρος της Bαλκανικής ομοσπονδίας Γιώργος Γερόλυμπος.

    Στις εγχώριες διοργανώσεις, τώρα, θα διεξαχθούν το Σάββατο (ώρα έναρξης 08:30),

    στο EAK Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης, τα IB΄ Aλεξάνδρεια παίδων - κορασίδων.

    Θα πάρουν μέρος 285 παίδες (175 κούμιτε, 110 κάτα) και 137 κορασίδες (64, 73),

    από 54 συλλόγους.

    Tέλος, στο κλειστό γυμναστήριο του Xολαργού θα διεξαχθεί την Kυριακή (ώρα

    έναρξης 09:30) το πρωτάθλημα Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Aσφαλείας, με τη

    συμμετοχή 70 αθλητών.

    [18] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΟ 13ο ΚΥΚΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση και το Τάε Κβο Ντο ήταν τα αθλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 13ου Κύκλου Ολυμπιακής Ενημέρωσης που διεξήχθη από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και ΜΜΕ με τη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Αθλημάτων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 και των αντίστοιχων Εθνικών Ομοσπονδιών.

    Δεκάδες εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον στις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου την εκδήλωση, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε και «ζωντανή» επίδειξη αθλητών και αθλητριών των Εθνικών ομάδων που έχουν επιλεγεί στα προολυμπιακά κλιμάκια του 2004.

    Προς τους εκπροσώπους του Τύπου, στην πλειονότητά τους αθλητικοί συντάκτες, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΦΟΕΠΑ και μέλος της ΕΟΕ, Χρήστος Χριστοδουλάτος και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αθλημάτων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Μάκης Ασημακόπουλος. Την παρουσίαση των δύο ολυμπιακών αθλημάτων έκαναν οι Διευθυντές Τομέα κ.κ. Γιώργος Σεληνιωτάκης (Πινγκ Πονγκ) και Μιχάλης Φυσεντζίδης (Τάε Κβο Ντο).

    Επακολούθησε η επίδειξη σε αίθουσα του Πανελληνίου Γ.Σ. από τους πρωταθλητές Γιώργο Ιωνά και Παναγιώτη Σοφιανό με τη βοήθεια της διεθνούς διαιτητού Μαρίας Μερκούρη (Τάε Κβο Ντο) και από τους πρωταθλητές Ντανιέλ Τσιόκα και Γιάννη Βλοτινό (Άνδρες), καθώς και τις Αρχοντούλα Βολακάκη, Χριστίνα Φίλη (Γυναίκες), που εντυπωσίασαν με την ακρίβεια, την αγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο τεχνικής, ενώ παρών ήταν και ο εθνικός προπονητής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Νίκος Κωστόπουλος.

    Υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις γύρω από τους κανονισμούς, την εξέλιξη των δύο αθλημάτων, το ολυμπιακό πρόγραμμα του 2004 και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Πριν από τις παρουσιάσεις προβλήθηκαν βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Δραματική έκκληση στις δέκα υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες απηύθυνε ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προκειμένου να δεχθούν την τελική οικονομική προσφορά της ΕΕ, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν όπως ανέφερε τον κίνδυνο καθυστέρησης της διεύρυνσης της Ένωσης για πολλά χρόνια.

    ''Δεν λέω ότι είναι ένα θέμα του τώρα ή ποτέ. Είναι ένα θέμα του τώρα ή της αναβολής για χρόνια, για πολλά χρόνια'' είπε χαρακτηριστικά ο Δανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

    Σχολιάζοντας τα αιτήματα της Πολωνίας για παροχή επιπλέον χρηματικής βοήθειας στις φτωχές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ο κ. Ράσμουσεν μετέφερε τις απόψεις ορισμένων κρατών μελών σύμφωνα με τις οποίες έχουν δοθεί ήδη αρκετά χρήματα.

    ''Προς το παρόν, δεν έχουμε άλλα χρήματα'' είπε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι 10 υποψήφιες χώρες θα ολοκληρώσουν τελικώς τις συμφωνίες ένταξης στην Κοπεγχάγη για να εισέλθουν στην ΕΕ τον Μάιο του 2004.

    [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-12/12/2002

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ανακοινώσεις

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες / Προς Εισαγωγή Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε την 10/12/2002 στα γραφεία της εταιρίας, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 177.166,08 Euro με κεφαλαιοποίηση μέρους της υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Η ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε με την αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφισταμένων μετοχών (17.716.608) από 1,50 Euro σε 1,51 Euro, δηλαδή κατά 0,01 Euro.

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Παρουσίαση του Ομίλου Εταιριών ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ στον ΣΕΙΣΕΤ. Στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάσεων εισηγμένων εταιρειών που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εισηγμένων Εταιριών Χ.Α. (ΣΕΙΣΕΤ), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 η πέμπτη παρουσίαση του Ομίλου Εταιριών ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ για το 2002, από τον Υπεύθυνο Επενδυτικών Σχέσεων (IRO) κο Μιχάλη Τζουμάκα, σε στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών και επενδυτές. Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ιστορική αναδρομή της πορείας της εταιρίας προ και μετά εισαγωγής στο Χ.Α. Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη αναφορά στις εταιρίες που απαρτίζουν τον όμιλο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ, στα προϊόντα και την εξέλιξή τους καθώς και τις προοπτικές του Ομίλου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εισαγωγή νέων τίτλων στην αγορά σε μία δύσκολη εποχή για τον εκδοτικό κλάδο παγκοσμίως, καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών, οι οποίες έφεραν τον Όμιλο Εταιριών ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ από 4 περιοδικά που εξέδιδε το έτος 1999 (προ εισαγωγής στο Χ.Α.), να πραγματοποιεί σήμερα 22 εκδόσεις, όλες επιτυχημένες στην κατηγορία τους.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Στα πλαίσια της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, η εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. αφού έλαβε υπ' όψιν τη μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών της Εταιρείας, ανακοινώνει τα κάτωθι: Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εταιρεία και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθούν οι επικρατούσες συνθήκες στην ελληνική αγορά για το υπόλοιπο του έτους 2002, διαπιστώνεται ότι υφίσταται ανάγκη αναθεώρησης των προβλέψεων που έχουν συμπεριληφθεί στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα υπάρξει αρνητική απόκλιση του κύκλου εργασιών για τη χρήση 2002 περίπου 15%, το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την τελική οργανική κερδοφορία της Εταιρείας, η οποία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας. Σημειώνουμε ότι η ενδεχόμενη ζημία αγοραπωλησιών και αποτίμησης των χρεογράφων της χρήσεως 2002, κατά παγία τακτική θα συμψηφισθεί με το αποθεματικό του άρθρου 38 παράγραφος 1 και 3 του νόμου 2238/94. Να σημειωθεί ότι η απόκλιση στον κύκλο εργασιών οφείλεται κυρίως στο ότι η Εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να τιμολογήσει όλα τα αναληφθέντα από αυτήν έργα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω καθυστέρησης στη γραμμή παραγωγής των προμηθευτών της του εξωτερικού. Επίσης να σημειωθεί ότι: Ο κλάδος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, τόσο λόγω της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης της περιόδου 2000-2001, όσο και λόγω της απότομης ανάπτυξης που γνώρισε ο κλάδος κατά την πενταετία 1996-2001. Η σχετική καθυστέρηση της προώθησης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακών προϊόντων που προέρχονται από προμηθευτές του εξωτερικού, όπως η NORTEL Networks - η οποία οφείλεται κυρίως στην προαναφερόμενη παγκόσμια κρίση του κλάδου εμπορίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η καθυστέρηση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου ορισμένων εκ των μεγάλων πελατών της Εταιρείας, όπως αυτοί είχαν συμπεριληφθεί στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας, που αφορά στην αντικατάσταση και επέκταση του υφιστάμενου εξοπλισμού τους. Η καθυστέρηση προώθησης των έργων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που αφορούν στη σχεδίαση, εγκατάσταση και προώθηση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της Εταιρείας. Παρά ταύτα, επισημαίνεται ότι η Διοίκηση της Εταιρείας παρακολουθεί τις συγκεκριμένες αποκλίσεις και έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες στρατηγικές ενέργειες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η προαναφερόμενη κατάσταση, αν και η μέχρι τώρα πορεία της Εταιρείας κρίνεται ικανοποιητική.

    INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε.

    Ο κ. Νικόλαος Λύκος με την από 12/12/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Νικόλαος Λύκος. Επωνυμία εταιρίας: INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές. Απόκτηση / Εκχώρηση Δικαιωμάτων: Απόκτηση. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: Ποσοστό 33,817%. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 2.306.530 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: 13,047%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 13/12/2002 έως 31/12/2002. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.

    INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρεία INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι μεταξύ 13/12/02 και 31/12/02 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες συναλλαγές: α) Ο κος Παναγιώτης Λύκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, θα πουλήσει 1.219.460 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας INFOMR Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε., ή ποσοστό 6,898%, στον κο Νικόλαο Λύκο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. β) Η κα Σπυριδούλα Λύκου θα πουλήσει 1.087.070 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε., ή ποσοστό 6,149%, στον κο Νικόλαο Λύκο. Μετά τη διενέργεια των παραπάνω συναλλαγών ο κος Νικόλαος Λύκος θα κατέχει 8.284.718 κοινές ονομαστικές μετοχές, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 46,864% του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας. Οι εν λόγω συναλλαγές δημοσιεύονται σε σχετική προαναγγελία του άρθρου 10 της ΑΠ. 5/204-14-11-2000 από τον κο Νικόλαο Λύκο.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2002 σχετικά με την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου, αναφέρουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου Λίμιτεδ («η Τράπεζα) έχει εγκρίνει έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου μέχρι ΛΚ£50 εκατ., με δικαίωμα αύξησης του ποσού αν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν. Οι όροι έκδοσης των Αξιογράφων Κεφαλαίου περιλαμβάνουν τα πιο κάτω: Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου θα φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο θα αναθεωρείται κάθε τρεις μήνες. Το επιτόκιο θα είναι ίσο με το Βασικό Επιτόκιο της Τράπεζας στην αρχή της εκάστοτε τριμηνίας πλέον 0,75%. Ο τόκος θα είναι πληρωτέος κάθε τρεις μήνες. Κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης το Βασικό Επιτόκιο της Τράπεζας είναι 5,50% και επομένως το επιτόκιο των Αξιογράφων Κεφαλαίου είναι 6,25%. Η ετησιοποιημένη απόδοση υπερβαίνει το 6,25% λόγω της τριμηνιαίας καταβολής τόκου. Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου αποτελούν άμεσες, μη εξασφαλισμένες και ελάσσονος προτεραιότητας (subordinated) υποχρεώσεις της Τράπεζας και κατατάσσονται ως πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (Tier 1 capital). Τα δικαιώματα και οι αξιώσεις των κατόχων των Αξιογράφων Κεφαλαίου είναι ελάσσονος προτεραιότητας (subordinated) προς τις αξιώσεις των πιστωτών της Τράπεζας που είναι: καταθέτες ή άλλοι πιστωτές των οποίων οι αξιώσεις δεν είναι ελάσσονος προτεραιότητας ως προς τις αξιώσεις των καταθετών και πιστωτές των οποίων οι αξιώσεις είναι ελάσσονος προτεραιότητας (subordinated) πλην εκείνων των οποίων οι αξιώσεις είναι ίσης προτεραιότητας (rank pari passu) με τις αξιώσεις των κατόχων Αξιογράφων Κεφαλαίου. Τα δικαιώματα και οι αξιώσεις των κατόχων των Αξιογράφων Κεφαλαίου έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων της Τράπεζας. Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Όμως, τα εν λόγω Αξιόγραφα μπορούν να εξαγοραστούν (may be redeemed) στο σύνολό τους κατ' επιλογή της Τράπεζας, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στην ονομαστική τους αξία μαζί με οποιουσδήποτε δεδουλευμένους τόκους, πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσής τους ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου που έπεται. Αν πριν από την ημερομηνία οποιασδήποτε πληρωμής τόκου, η Τράπεζα, κατά τη διακριτική της ευχέρεια, διαπιστώσει ότι δεν ικανοποιεί την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια όπως ορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή ότι η πληρωμή τόκου θα έχει ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να παύσει να ικανοποιεί την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια όπως αυτή ορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τότε η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αναβάλει την πληρωμή τέτοιων τόκων, στα πλαίσια των περιορισμών που περιγράφονται πιο κάτω. Σε τέτοια περίπτωση η πληρωμή των αναβαλλόμενων τόκων θα καταβληθεί μόνο κατά την ημερομηνία που τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου θα εξαγοραστούν (redeemed). Στις αναβαλλόμενες πληρωμές τόκων δεν θα λογίζεται τόκος. Αν η Τράπεζα αναβάλει την πληρωμή τόκου για οποιονδήποτε λόγο, τότε δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή μερίσματος ή οποιαδήποτε άλλη καταβολή πάνω στις συνήθεις μετοχές ή σε άλλες αξίες πρωτοβάθμιου κεφαλαίου της Τράπεζας μέχρις ότου η Τράπεζα προβεί στην επόμενη πληρωμή τόκου. Η καταβολή πληρωμών τόκων προς τους κατόχους Αξιογράφων Κεφαλαίου θα γίνεται πάντοτε σε μετρητά. Αν η Τράπεζα αναβάλει οποιανδήποτε πληρωμή τόκων, τότε τέτοια αναβαλλόμενη πληρωμή τόκων διευθετείται από το προϊόν που θα προκύψει από την έκδοση συνήθων μετοχών της Τράπεζας. Οι τελικοί όροι έκδοσης των Αξιογράφων Κεφαλαίου δυνατό να τροποποιηθούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά κατά την ημερομηνία έκδοσής τους. Σημειώνεται επίσης ότι οι εν λόγω όροι υπόκεινται στην έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου θα προσφερθούν σε περιορισμένο αριθμό επενδυτών. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε σχετικό Πληροφοριακό Μνημόνιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η έκδοση των Αξιογράφων Κεφαλαίου θα γίνει αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Η Τράπεζα προτίθεται να υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές για εισαγωγή των Αξιογράφων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Όσον αφορά το θέμα της υπαγωγής των μετοχών της εταιρίας υπό επιτήρηση για το λόγο ότι τις τρεις τελευταίες χρήσεις παρουσίασε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως έχουμε ενημερώσει το Χ.Α. και το επενδυτικό κοινό έχουν λάβει χώρα τα εξής: Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας με την από 06/12/1999 απόφασή της αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την εξυγίανση της εταιρίας. Ήδη, το α΄ τρίμηνο του 2001 η εταιρία μας παρουσίασε θετικά ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης, και επετεύχθη η ανάκαμψή της, όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία της. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας είναι μηδενικός αποκατέστησε την πίστη της στην αγορά και επένδυσε κεφάλαια 3,7 δις σε μετοχές μεγάλων εταιριών του κατασκευαστικού τομέα. Έτσι με την πλήρωση όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την υποβολή αιτήματος άρσης της επιτήρησης των μετοχών της, η εταιρία μας προχώρησε στις απαιτούμενες από εμάς διαδικασίες για την άρση της επιτήρησης. Η εν τω μεταξύ όμως επελθούσα υποτίμηση των συμμετοχών της εταιρίας σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, που οφείλεται στη γνωστή χρηματιστηριακή κρίση και όχι σε λειτουργικές αδυναμίες ή αποτελέσματα της εταιρίας, κατέστησε τα αποτελέσματα της χρήσης στο εννεάμηνο 01/01/2001 30/09/2001 για τον Όμιλο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. αρνητικά, για ποσό 2.030.532,05 ευρώ. Αντιθέτως στο εννεάμηνο 01/01/2002 30/09/2002 το αποτέλεσμα αυτό του Ομίλου μας παρέμεινε και πάλι αρνητικό, για ποσό όμως 44.637,44 ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά μηδενίστηκε. Από τις ίδιες λογιστικές καταστάσεις ο Όμιλος το εννεάμηνο του 2002 παρουσιάζει θετικά λειτουργικά αποτελέσματα και υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για την δυνατότητα ικανοποίησης του όρου για την άρση της επιτήρησης.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 της 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 09/12/2002 προαναγγελίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΚΑ που δημοσιεύθηκε στο Η.Δ.Τ. σχετικά με την πώληση μέχρι 30.624.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. (ήτοι ποσοστό 13,20%) κατά τη χρονική περίοδο από 11/12/2002 μέχρι και 12/12/2002 στα πλαίσια της διάθεσης τους με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, η ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η Δ.Ε.Κ.Α. διενήργησαν τις ακόλουθες πωλήσεις μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά την συνεδρίαση της 11/12/2002 μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής Α.Ε.: 1. Πώληση 4.229.970 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή 12,40 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Ελληνικό Δημόσιο). 2. Πώληση 4.577.090 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή των 12,03 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Ελληνικό Δημόσιο). 3. Πώληση 6.416.390 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή 11,78 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Ελληνικό Δημόσιο Εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή). 4. Πώληση 254.460 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή 11,43 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Ελληνικό Δημόσιο Εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή). 5. Πώληση 669.520 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή 10,83 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Ελληνικό Δημόσιο). 6. Πώληση 2.500.000 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην τιμή 12,40 ευρώ ανά μετοχή (πωλητής Δ.Ε.Κ.Α.).

    ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. στη συνεδρίασή της την 12 Δεκεμβρίου 2002, αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης της εκτάκτου γενικής συνελεύσεως των μετόχων της 2 Οκτωβρίου 2002, περί συγχωνεύσεως με απορρόφηση, της SOVEL Α.Ε., της ΚΕΜ Α.Ε. και του κλάδου παραγωγής σωλήνων της ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. από τη ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. Η Συνέλευση αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης συγχωνεύσεως εν αναμονή της οριστικής άρσης ορισμένων νομικών ασαφειών, που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νέου σχήματος και να αναιρέσουν τα οφέλη στα οποία αποσκοπούσε η αναβαλλόμενη συγχώνευση. Τέλος η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε (α) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. κατά 4.122.270,59 ΕΥΡΩ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του Ν.2065/1992 και (β) τη μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας σε ΕΥΡΩ. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, μετά την αύξηση, θα ανέρχεται σε 39.157.716,66 ΕΥΡΩ διαιρούμενο σε 95.506.626 κοινές ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,41 ΕΥΡΩ κάθε μία.

    FOURLIS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση του ποσοστού συμμετοχής της που ανέρχεται σε 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της εδρεύουσας εταιρίας, στην Κύπρο, με την επωνυμία T.L.F. ELECTROLINE LTD. Η πώληση της εν λόγω συμμετοχής έγινε με σκοπό τα μετρητά χρήματα να διατεθούν στην ανάπτυξη των κύριων δραστηριοτήτων της εταιρίας.

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Η Εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ ενημερώνει το κοινό ότι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ΣΕΙΣΕΤ), θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη, αναφορικά με την οικονομική της πορεία και τα στρατηγικά της σχέδια. Η παραπάνω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο HOTEL HYATT REGENCY (Αίθουσα EPHESUS I), ώρα 14.30 μ.μ. - 19.00 μ.μ. και θα συμμετάσχουν συνολικά 22 εισηγμένες εταιρείες.

    Συναλλαγές - Μεταβολές ποσοστών

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ με την από 12/12/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί μεταβολή ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Α.Ε. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη διάθεση με συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό 30.624.000 μετοχών ΔΕΗ, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου (25.624.000 μετοχές) και Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (Δ.Ε.Κ.Α.) Α.Ε. (5.000.000 μετοχές). Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΔΕΗ Α.Ε. Υπόχρεος: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας και μέσω Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 84,48%, μετά την μεταβολή 71,28%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 196.000.604, μετά την μεταβολή 165.376.604. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 84,48%, μετά την μεταβολή 71,28%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 232.000.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 11/12/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 11/12/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 12/12/2002.

    ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Α/ Η εταιρία PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την από 12/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιούμε βάσει του Π.Δ. 51/92 (αρθ.7 και 8) την μεταβολή που επήλθε στο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, που κατέχει στα χρεόγραφά της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή ήταν 8,987% και ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου ήταν 679.860. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε στο 10,334% και ο αριθμός δικαιωμάτων ψήφου στο 781740 και αναλύεται ως εξής: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 8,987% ως μέτοχος 679.860 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 1,347% το οποίο αντιστοιχεί σε 101.880 μετοχές που κατέχει η PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ της οποίας η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ επί της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πριν την μεταβολή ήταν 8,987% και μετά την μεταβολή είναι 10,334%. Το είδος των μετοχών της ανωτέρω εταιρίας είναι κοινές ανώνυμες και ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά κατηγορία μετοχών είναι 7.565.000. Η μεταβολή επί των δικαιωμάτων ψήφου προήλθε μέσω της απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, από την PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 11/12/2002. Η PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της 101.880 μετοχές της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής προς το Χ.Α. είναι η 11/12/2002.

    Β/ Ο κ. Ιωάννης Μαρκόπουλος με την από 12/12/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιώ βάση των άρθρων 5 , 7 και 8 του Π.Δ. 51/92 την μεταβολή που επήλθε στο συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών που κατέχω ως μέτοχος της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτουν από την συμμετοχή στην ανωτέρω εταιρεία μέσω της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. της οποίας έχω την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών της. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή ήταν 8,991% ήτοι 680.170 κοινές ανώνυμες μετοχές επί συνόλου 7.565.000 κ.α. μετοχών και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή 0,004% ως κάτοχος 310 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή, 8,987% που αντιστοιχεί σε 679860 μετοχές , τις οποίες κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε στο 10,338% ήτοι 782.050 κ.α. μετοχές και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή 0,004% ως κάτοχος 310 μετοχών, β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή, 8,987% που αντιστοιχεί σε 679,860 μετοχές , τις οποίες κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. και γ) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή 1,347% από την κατοχή 101,880 μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών απέκτησε στις 11/12/2002 η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    ARROW Α.Ε.Ε.Χ.

    Α/ Η εταιρία PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την από 12/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιούμε βάσει του Π.Δ. 51/92 την μεταβολή που επήλθε στο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών της ARROW Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, που κατέχει στα χρεόγραφά της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή ήταν 8,080% και ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου ήταν 2.634.150. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε στο 11,147%και ο αριθμός δικαιωμάτων ψήφου στο 3,634,150 και αναλύεται ως εξής: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 8,080% ως μέτοχος 2.634.150 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 3,067% το οποίο αντιστοιχεί σε 1.000.000 μετοχές της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ της οποίας η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ επί της ARROW Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πριν την μεταβολή ήταν 8,080% και μετά την μεταβολή είναι 11,148 %. Το είδος των μετοχών της ανωτέρω εταιρίας είναι κοινές ανώνυμες και ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά κατηγορία μετοχών είναι 32.600.000. Η μεταβολή επί των δικαιωμάτων ψήφου προήλθε μέσω της απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, από την PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 11/12/2002.Η PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της 1.000.000 μετοχές της ARROW Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής προς το Χ.Α. είναι η 11/12/2002.

    Β/ Ο κ. Ιωάννης Μαρκόπουλος με την από 12/12/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιώ βάση των άρθρων 5, 7 και 8 του Π.Δ. 51/92 την μεταβολή που επήλθε στο συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών που κατέχω ως μέτοχος της ARROW Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτουν από την συμμετοχή στην ανωτέρω εταιρεία μέσω της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. της οποίας έχω την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών της. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή ήταν 11,525% ήτοι 3.757.060 κοινές ανώνυμες μετοχές επί συνόλου 32.600.000 κ.α. μετοχών και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή 3,445% ως κάτοχος 1.122.910 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή, 8,080% που αντιστοιχεί σε 2.634.150 μετοχές , τις οποίες κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε στο 14,592% ήτοι 4.757.060 κ.α. μετοχές και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή 3,445% ως κάτοχος 1.122.910 μετοχών, β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή, 8,080% που αντιστοιχεί σε 2.634.150 μετοχές, τις οποίες κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. και γ) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από έμμεση συμμετοχή 3,067%από την κατοχή 1.000.000 μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών απέκτησε στις 11/12/2002 η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε. με την από 12/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι στις 11/12/2002 προέβη στην πώληση ποσοστού 4,5871% ή 145.160 μετοχών της εταιρίας ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. Μετά την παραπάνω πράξη το ποσοστό της μετεβλήθη από 4,6136% ή μετοχές 146.000 σε 0,0265% ή μετοχές 840. Η παραπάνω πράξη έγινε μέσω της EGNATIA ΑΧΕ μέλους του Χ.Α. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. Υπόχρεος: ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΒΕ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,6136%, μετά την μεταβολή 0,0265%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 146.000, μετά την μεταβολή 840. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,6136%, μετά την μεταβολή 0,0265%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 3.164.500. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 11/12/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 12/12/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 12/12/2002

    Γενικές συνελεύσεις

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Α' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/12/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στο Χαλάνδρι και στα επί των οδών Εθν. Αντιστάσεως 8 & Ύδρας γραφεία της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση συνάψεως συμβάσεων κατ' εφαρμογή της διατάξεως της παρ. 2 του άρθρου 23α ΚΝ 2190/20. 2. Έγκριση τροποποίησης διάθεσης κεφαλαίων, προελθόντων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. 3. Αλλαγή έδρας της Εταιρείας - Τροποποίηση άρθρου 2 του Καταστατικού. 4. Αύξηση ονομαστικής αξίας της μετοχής με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών Τροποποίηση άρθρου 5 του Καταστατικού. 5. Κωδικοποίηση Καταστατικού. 6. Θέσπιση προγράμματος διαθέσεως μετοχών στα μέλη του Δ.Σ. και στο προσωπικό της Εταιρείας με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών (stock option), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 § 9 ΚΝ 2190/20, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 § 2 του Ν. 2919/2001. 7. Διάφορα θέματα / Ανακοινώσεις.

    ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS A.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/12/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, 12ο χλμ, Μεταμόρφωση, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Μεταβολή του τρόπου και χρόνου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων της εταιρίας. 2. Διάφορες ανακοινώσεις.

    Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/12/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30, στα γραφεία της εταιρίας, στην οδό Ακακιών 39 και Μονεμβασίας στο Δήμο Αμαρουσίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας (μετοχικό κεφάλαιο), προς το σκοπό προσαρμογής του μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη μερική κάλυψη της από 23-07-2002 αύξησης, σύμφωνα με το άρθρο 13α παρ.2 κ.ν 2190/20. 2. Τροποποίηση Χρήσης Αντληθέντων κεφαλαίων

    [21] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΛΕΕΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ επανενωμένη, αλλά και την ξεκάθαρη θέση ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη, διατύπωσε σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε στο κέντρου Τύπου της συνόδου κορυφής, η φινλανδική κυβέρνηση τονίζει ταυτόχρονα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, έχει καταλήξει στο ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετάβασής του στην Κοπεγχάγη.

    Διπλωματικοί κύκλοι δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ο Κόφι Ανάν ενημερώθηκε πριν λίγο από τον ειδικό σύμβουλό του Αλβαρο ντε Σότο, για τις ελάχιστες πιθανότητες να υπογραφεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Κοπεγχάγη, 12 Δεκεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Το Κυπριακό δεν μπορεί να εμποδίσει και δεν θα εμποδίσει την απόφαση της ΕΕ για διεύρυνση, τόνισε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο Πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά πόσο βλέπει λύση του Κυπριακού, ο Δανός Πρωθυπουργός είπε «το ελπίζω, αλλά δεν το εγγυούμαι».

    Σημείωσε ότι στην Κοπεγχάγη διεξάγονται συνομιλίες, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε σθεναρά υπέρ του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη προτού ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής. Θέλω να τονίσω ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να εμποδίσει και δεν θα εμποδίσει την απόφαση για τη διεύρυνση. Οταν η ΕΕ θα είναι έτοιμη να αποφασίσει για τη διεύρυνση, η απόφαση θα ληφθεί».

    Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, "στον οποίο είπα ότι η απόφαση ανήκει στην ΕΕ. Βλέπω τώρα μια σαφή βάση για συμβιβασμό. Θα παρουσιάσω απόψε πρόταση στους συναδέλφους μου και ελπίζω να είναι η βάση για διευθέτηση του ζητήματος (καθορισμός ημερομηνίας)".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 December 2002 - 19:13:45 UTC