Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [03] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [04] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΕΜΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [08] ΝΕΚΡΗ 69ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [09] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΦΕΤΗΡΙΑ -
  • [10] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ
  • [11] ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΚ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [12] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [14] ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΡΙΜΜΑΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
  • [15] ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ Γ.ΣΑΝΔΑΛΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΕΤΑΞΕ Η
  • [16] ΤΗΝ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΟΙ "ΛΕΟΝΤΕΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ-ΦΙΣΕΡ
  • [19] ΑΣΣΑΝΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [20] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.
  • [21] ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [22] Ο ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΔΗΛΩΣΗ MΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [24] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

  • [01] ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (13:12 UTC+2)

    Στη λύση του Κυπριακού επικεντρώνει τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση μετά την επιτυχή έκβαση της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης κατά την οποία αποφασίστηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο για τη συμβολή του στην επιτυχή έκβαση της συνόδου καθώς, όπως είπε, και ο ίδιος με τις διεθνείς επαφές και τις τοποθετήσεις που έκανε συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε το πολύ καλό αυτό αποτέλεσμα.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις και ιδίως βέβαια το συμβούλιο κορυφής της Κοπεγχάγης και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Στεφανόπουλο για τη συμβολή του και την προσπάθειά του στην επιτυχή έκβαση της συνόδου κορυφής διότι ο ίδιος με τις διεθνείς επαφές και τις τοποθετήσεις που έκανε συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε το πολύ καλό αυτό αποτέλεσμα. Το επόμενο βήμα τώρα είναι η λύση του πολιτικού προβλήματος. Πρέπει μέσα στις προθεσμίες και εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι είναι σωστό να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, να ξεπεράσουμε το διχασμό, τη διχοτόμηση του νησιού, γι΄ αυτό θα δουλέψουμε και θα αρχίσουμε ήδη από τις επόμενες μέρες να εργαζόμαστε και σε αυτό για ένα καλό αποτέλεσμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

    Στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Σημίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τις επιτυχείς, σύντονες και καλώς σχεδιασμένες προσπάθειές τους που οδήγησαν τελικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχάρη ακόμη και όλους όσους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο οποίος από τη δική του πλευρά έπραξε ό,τι μπορούσε περισσότερο. «Εύχομαι να έχουν πάντα τέτοια ευτυχή κατάληξη οι εθνικές μας υποθέσεις» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη στην Κοπεγχάγη είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται το δίκαιο της Κύπρου. «Πρέπει να πω ότι ήταν μέρες μεγάλης έντασης και μέρες οι οποίες είχαν πολλές δυσκολίες γιατί αυτό που είχε συζητηθεί την Πέμπτη δεν ίσχυε πια την Παρασκευή, την Παρασκευή το μεσημέρι ήταν η άλλη κατάσταση και την Παρασκευή αργά το απόγευμα όταν διαμορφώθηκε η οριστική λύση ήταν και η απόλυτα θετική λύση και κανείς στην τελική συζήτηση δεν έφερε αντίρρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Αγκυρα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (16:14 UTC+2)

    Την παραίτηση του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την πραγματοποίηση λεγόμενων ''προεδρικών εκλογών'' στα κατεχόμενα απαίτησε η Κεντρική Διοικητική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

    ''Ο Ντενκτάς έχει χάσει τον τίτλο του "ηγέτη της κοινότητας", αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, όπου τονίζεται πως το ΡΤΚ είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει μια εκστρατεία και να παλέψει για διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003.

    ''Μια σημαντική ευκαιρία που δημιουργήθηκε ύστερα από τόσα χρόνια από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ για την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος έχει μπλοκαριστεί λόγω της προδοσίας του "προέδρου" Ντενκτάς και του αντι-ευρωπαικού μετώπου στην Τουρκία'' υπογραμμίζει το ΡΤΚ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Την ικανοποίηση της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη δέκα νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τον κυπριακό λαό και την ηγεσία του και χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλεψαν μόνοι - κόντρα σε διεθνείς αντιξοότητες και εσωτερικές κραυγές - για να ενταχθεί η χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και για το λόγο αυτό τα στελέχη της ΝΔ αισθάνονται δικαίωση για την επικράτηση των ιδεών του κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας εθνικής στρατηγικής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει αύριο στην Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή, την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2003 τον χαρακτήρισε πλασματικό και τόνισε πως αποτελεί την απόδειξη των αδιεξόδων που δημιούργησε η συντηρητική οικονομική διαχείριση των τελευταίων χρόνων. Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει τη δεινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, μα ξέρει και πώς να την αλλάξει, γνωρίζει τις λύσεις αλλά δεν ισοπεδώνει ό,τι θετικό έχει γίνει στην οικονομία.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κ. Καραμανλή:

    «Θέλω, πρωτ' απ' όλα, να επαναλάβω τα θερμά συγχαρητήριά μας στον Κυπριακό λαό και την ηγεσία του, γιατί, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή μεγάλου τμήματος του νησιού, για τόσα χρόνια, κατάφεραν να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια της ένταξης και να διασφαλίσουν την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εντάξει στους κόλπους της δέκα νέα μέλη και αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Θεωρώ ιστορικής σημασίας την απόφαση, με την οποία πραγματοποιείται τόσο η ένταξη της Κύπρου, όσο και η μεγαλύτερη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, το 1990, συναποφάσισε με την κυπριακή ηγεσία τη στρατηγική της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Και θεωρούμε θετικό το γεγονός, ότι όλες οι μετέπειτα Κυβερνήσεις στήριξαν και προώθησαν αυτή τη στρατηγική, για να καταλήξουμε στην τελευταία απόφαση της ΕΕ. Η ένταξη της Κύπρου την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό γεγονός, στην επίτευξη του οποίου όλοι έχουν συμβάλει.

    Να θυμίσω πάντως, ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είμαστε εμείς που παλέψαμε μόνοι - κόντρα σε διεθνείς αντιξοότητες και εσωτερικές κραυγές - για να εντάξουμε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αισθανόμαστε δικαίωση για την επικράτηση των ιδεών μας. Και να θυμίσω ακόμα ότι ήμασταν πρώτοι εμείς, που διατυπώσαμε και επιμείναμε στην αμετακίνητη θέση, ότι διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν είναι δυνατό να γίνει.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η κατάληξη της ενταξιακής στρατηγικής στη σημαντική, τη θετική απόφαση της Κοπεγχάγης, επισημαίνει ταυτόχρονα την αξία και την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Ισχυροποιεί, ακόμη περισσότερο, τις θέσεις μας για θεσμούς και μηχανισμούς συνένωσης των δυνάμεων και των προσπαθειών μας σε κοινούς εθνικούς στόχους. Και θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη αυτή, ενόψει του κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί. Κυρίως των επικείμενων δύσκολων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Γι' αυτό για μια ακόμη φορά καλώ τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση των σχετικών προτάσεών μας. Μπορεί, επιτέλους, ο κ. Πρωθυπουργός να είναι σίγουρος ότι όλα τα κόμματα μπορούν και θέλουν να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια. Και πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αύριο, στην Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή, να ανακοινώσει την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αντικείμενο της καθιερωμένης αυτής συνάντησής μας, είναι η ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για το νέο Προϋπολογισμό. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους των κοινωνικών, των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και ήταν σήμερα μαζί μας. Οι εκτιμήσεις, οι απόψεις που κατέθεσαν, μάς βοηθούν να έχουμε καλύτερη εικόνα, τόσο για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο μας, όσο και για τις αντιλήψεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες που αναπτύσσονται, σε κάθε επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο.

    Θέλω, για μία ακόμη φορά, να επαναλάβω ότι είναι σταθερή επιδίωξή μας ν' αντλούμε κάθε γόνιμη σκέψη, κάθε καινούργια ιδέα που βγαίνει μέσα από την ίδια την κοινωνία. Η παράταξή μας - και είναι αυτό βασική αρχή μας - βρίσκεται σε διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Κουβεντιάζουμε ανοιχτά και καθαρά, με όλους τους πολίτες και όχι μόνο μ' εκείνους που μας ψήφισαν.

    Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι οι συναντήσεις αυτές με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων αποτελούν για μας καθιερωμένη πρακτική, που όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά και θα αναβαθμίσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Γιατί πιστεύουμε πραγματικά στο διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση απόψεων. Επενδύουμε σ' αυτή τη συνεννόηση, γιατί εμπιστευόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι αυτονόητο ότι τα βασικά μεγέθη ενός κρατικού Προϋπολογισμού, η ακρίβεια των στοιχείων του, αλλά και ο τρόπος της κατάρτισής του απεικονίζουν, τόσον της οικονομική κατάσταση, όσο και την ακολουθούμενη πολιτική. Φτάνει να λαμβάνονται υπόψη, όχι μόνον εκείνα που καταγράφονται, αλλά και εκείνα που παραλείπονται, εκείνα που αλλοιώνονται και παραποιούνται. Από όλα αυτά, το πρώτο συμπέρασμα για τον Προϋπολογισμό του 2003 είναι περισσότερο από πασιφανές. Ο Προϋπολογισμός αυτός αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πλαστών και αναξιόπιστων προϋπολογισμών των τελευταίων Κυβερνήσεων. Είναι μία, επιπλέον, απόδειξη των αδιεξόδων που δημιούργησε η συντηρητική οικονομική διαχείριση των τελευταίων χρόνων. Απεικονίζει, τελικά, την ίδια την ταυτότητα μιας Κυβέρνησης. Αναδεικνύει τόσο τη συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όσο και τις ευθύνες όλων εκείνων, που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αλήθεια και λένε ''ναι σε όλα''.

    Χρέος δικό μας είναι ν' αποκαλύψουμε τα χαλκευμένα μεγέθη και τους κρυμμένους λογαριασμούς. Ν' αποκαταστήσουμε την αλήθεια, σε όλη την έκταση και όλες τις λεπτομέρειές της. Να καταδείξουμε τους μύθους της εικονικής οικονομίας και ν' αναδείξουμε την οικονομική πραγματικότητα. Να πληροφορήσουμε όλους τους Έλληνες για την κατάσταση που επικρατεί. Αλλά και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η παρατεταμένη ανυπαρξία πολιτικής, η έλλειψη σχεδίου, η απουσία προγράμματος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η κοινωνία δείχνει ξεκάθαρα σήμερα ότι επιλέγει και εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία. Ακούμε τη φωνή της. Εντείνουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας. Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα του κόσμου. Βρισκόμαστε σταθερά κοντά στους ξεχασμένους Έλληνες. Είμαστε διαρκώς παρόντες στην ξεχασμένη Ελλάδα. Χρέος δικό μας είναι να κινούμαστε ολοένα και πιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε απτά αποτελέσματα, χειροπιαστά στον πολίτη. Να λεμε ξεκάθαρα, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, ποια είναι η οικονομική πραγματικότητα και προς τα πού πάει. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Και αυτό κάνουμε. Χωρίς υπερβολές, χωρίς μεγάλες κουβέντες.

    Λέμε όλη την αλήθεια, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας απέναντι στον τόπο, την κοινωνία, το μέλλον μας. Ξέρουμε τη δεινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, μα ξέρουμε και πώς να την αλλάξουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρά αδιέξοδα, μα ξέρουμε και τις λύσεις. Διότι λύσεις υπάρχουν. Ελέγχουμε την εξουσία και αναπτύσσουμε τις θέσεις μας σε κάθε περίπτωση, για κάθε ζήτημα. Δεν αρνούμαστε τίποτα απ' ό,τι θετικό έχει γίνει. Δεν ισοπεδώνουμε τίποτε. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα, ούτε να σιωπούμε, ούτε να αδρανούμε. Τίποτα δεν μπορεί να κρύβεται και τίποτα δεν μπορεί να προβάλλεται παραμορφωμένο. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Διαπίστωση 1η:

    Παρά τους μονότονους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς, η αλήθεια είναι σήμερα ξεκάθαρη: Από αυτή την Κυβέρνηση, δεν υπήρξε κανένας πλεονασματικός Προϋπολογισμός. Μόλις πρόσφατα, κάτω από την πίεση της Eurostat, αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι ήταν εικονικά τα πλεονάσματα που παρουσίαζαν. Δεν είπαν όμως, ούτε και τότε, ολόκληρη την αλήθεια. Πριν από λίγες ημέρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε ότι υπήρχε άλλη μια απόκρυψη δαπανών 1,5 τρισ. δρχ. Πέρα απ' αυτά, η Κυβέρνηση, για να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα του Προϋπολογισμού, καταφεύγει, τα τελευταία χρόνια, σε καινούργια τεχνάσματα. Παίρνει, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, δάνεια από τις Τράπεζες για λογαριασμό του Δημοσίου και τα επιστρέφει τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Πρόπερσι, το Δημόσιο δανείσθηκε, για πέντε ημέρες, 800 δισ. δρχ. με τόκο 900 εκατομμύρια. Πέρσι 400 δισ. δρχ. με τόκο 223 εκατομμύρια. Η Κυβέρνηση χρεώνει το Δημόσιο, χρεώνει τους πολίτες, μ' ένα επιπλέον κόστος, μόνο και μόνο, για να εξαπατά τη Βουλή και το λαό! Βελτιώνει την εικόνα, αλλά επιδεινώνει την πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν.

    Διαπίστωση 2η:

    Η μείωση του Δημόσιου Χρέους και η δημοσιονομική εξυγίανση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι μύθος που καταρρέει με πάταγο και αποκαλύπτει τεράστια πολιτική απάτη. Πέρσι μας έλεγαν ότι το δημόσιο χρέος ήταν στο 99,6% του ΑΕΠ και ότι θα το ρίξουν, τάχα, πιο κάτω. Φέτος, υπόσχονται πως θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια και θα το πάνε στο 102%!! Κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγκάστηκαν να ομολογήσουν το δημόσιο χρέος είναι εφτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ' ό,τι ισχυρίζονταν. Δυστυχώς, όμως, ούτε κι αυτό είναι ακριβές. Ακόμη και τώρα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δεν εμφανίζεται στο σύνολό του. Υπάρχουν τεράστια ελλείμματα που δεν καταγράφονται στον Προϋπολογισμό. Υπάρχουν χρέη που παραμένουν κρυφά και δεν μετριούνται στο επίσημο δημόσιο χρέος. Στα νοσοκομεία, προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη διαγραφή των παλιών χρεών, άρχισαν να συσσωρεύονται νέα χρέη, που ήδη ξεπερνούν τα 200 δισ. δρχ. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου παράγουν νέα ελλείμματα, τα οποία καταγράφονται σαν ''επενδυτικά κεφάλαια''. Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ελλειμματικοί, αλλά εμφανίζονται με πλεονάσματα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ.

    Διαπίστωση 3η:

    Ο δήθεν εκσυγχρονισμός των οργανισμών και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, αποτελεί λόγια που έμειναν στα χαρτιά. Η αλήθεια σήμερα, όχι μόνον δεν κρύβεται, αλλά έγινε κραυγή. Η αλήθεια ορίζεται από τις λέξεις ''ασυδοσία'', ''διαφθορά'', ''κακοδιαχείριση'' και ''σπατάλη''. Και η αλήθεια αυτή είναι πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία και ακόμη περισσότερο για την πολιτική. Η αλήθεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι συγκλονιστική: Κάθε οργανισμός και σκάνδαλο!! Κάθε δημόσια επιχείρηση και μια χρεοκοπία.

    Στην Ολυμπιακή Αεροπορία: Μετά από δύο προγράμματα ''εξυγίανσης'' και μια σύμβαση αποικιοκρατικού τύπου, αφού απογύμνωσαν την εταιρεία κι, αφού φόρτωσαν στους φορολογούμενους πάνω από χίλια δισεκατομμύρια, πωλούν την εταιρεία έναντι ασήμαντου τμήματος. Την ίδια στιγμή, οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόφαση να επιβάλλει ένα ακόμη πρόστιμο στη χώρα μας.

    Στην Αγροτική Τράπεζα: Οι παρανομίες της διοίκησής της και τα πανωτόκια της ντροπής μετέτρεψαν την Τράπεζα σε άγος του αυτοαποκαλούμενου εκσυγχρονισμού. Η Τράπεζα είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη.

    Στον ΟΣΕ: Οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται σήμερα στο αστρονομικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ (850 δισ. δρχ.).

    Στις Αστικές Συγκοινωνίες: Ενώ το 1998 διαγράφηκαν συσσωρευμένες ζημιές 2,6 δισ. ευρώ (900 δισ. δρχ.), έχουν ήδη δημιουργηθεί νέα χρέη, τα οποία, στην πραγματικότητα, φτάνουν τα 500 δισ.

    Στον ΟΤΕ: Οι επενδύσεις του Οργανισμού στη Ρουμανία, την Αρμενία και τη Σερβία, βρίσκονται στον αέρα. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί ν' αποφύγει ακόμη και το στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Προσποιείται πως δεν είδε και δεν ξέρει τίποτε!

    Διαπίστωση 4η:

    Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,1% του ΑΕΠ και 2,5% για τους ''15''. Πέρα από το γεγονός ότι οι ρυθμοί αυτοί, σ' ένα μεγάλο ποσοστό, οφείλονται στους τεράστιους κοινοτικούς πόρους, απλά μαθηματικά αποδεικνύουν πως μ' αυτούς τους ρυθμούς, η πραγματική σύγκλιση θα απαιτήσει 80 περίπου χρόνια. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποιεί ότι, με τις σημερινές πολιτικές, χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε τον κοινοτικό μέσο όρο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν μπορεί πια να αμφισβητείται από κανένα.

    Διαπίστωση 5η:

    Ενώ μιλούν για ισχυρή οικονομία, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει η φτωχότερη στην ευρωζώνη. Ενώ το κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας βρίσκεται στην έννοια ''ανταγωνιστικότητα'', η χώρα μας αναδεικνύεται ουραγός των ''15''.

    Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε, σε σημείο που μας πάει περίπου εννιά χρόνια πίσω.

    Οι εξαγωγές μας είναι λιγότερες από εκείνες του Λουξεμβούργου.

    Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, την τελευταία 5ετία, πέραν του 30%.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται συνεχώς.

    Ο Τουρισμός, την ώρα που έπρεπε - ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων - να ανεβαίνει, σημειώνει κάμψη.

    Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες κοντά στο μηδέν.

    Ο πληθωρισμός είναι σχεδόν διπλάσιος του κοινοτικού μέσου όρου.

    Ακόμη μεγαλύτερη, όμως, είναι η ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Διαπίστωση 6η:

    Οι ισχυρισμοί για κοινωνικό κράτος και κοινωνική πολιτική αποτελούν πρόκληση για κάθε πολίτη.

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρωστούν σήμερα στις τράπεζες περίπου 6 φορές περισσότερα απ' ό,τι πριν έξι χρόνια.

    Τα δάνεια από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν, κατά 51%, τον τελευταίο χρόνο.

    Ο κόσμος ζει με δανεικά.

    Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, ο κόσμος εγκαταλείπει τη γη του και η περιφέρεια ''μαραζώνει''.

    Τρεις από τις επτά πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ελληνικές.

    Ακόμη πιο σοβαρό - το πιο εκρηκτικό πρόβλημα είναι η έκταση της ανεργίας. Έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά άνεργων νέων και άνεργων γυναικών, ανάμεσα στους ''15''. Φαίνεται μάλιστα - και το επισημαίνει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του - ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ' όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι, κατά την τελευταία τριετία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10 χιλιάδες άτομα και ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 103 χιλιάδες! Πώς γίνεται όμως αυτό; Γιατί δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια; Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία, διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 130 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευσή τους για 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

    Την αλήθεια, λοιπόν, την ξέρει πολύ καλά ο Έλληνας, γιατί τη ζει και την υφίσταται. Τη ζουν οι νέες και οι νέοι μας που βάζουν τα πτυχία στο ράφι για να βρουν μια κάποια απασχόληση. Ένας στους τρεις νέους που κυκλοφορούν δίπλα μας είναι άνεργος.

    Διαπίστωση 7η:

    Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των υπηρεσιών του κατάντησε συνώνυμο της ασυδοσίας και της ταλαιπωρίας. Η μίζα έγινε καθεστώς. Έβαλαν μάλιστα και ταρίφα: Στις εφορείες, τα τελωνεία, τα ΚΤΕΟ, τις χρηματοδοτήσεις και τις επιδοτήσεις, τις κάθε λογής άδειες. Το κράτος σήμερα θέλει μέσο, μίζα και χρονόσημο για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Με μια υψηλότερη ''τιμή'' πουλά και την τιμή του. Γίνεται παρακράτος που κατασκευάζει πλαστά χαρτιά για ό,τι ψεύτικο και παράνομο ζητείται. Ακόμη και ελληνοποιήσεις στοιχείων ξένων προς τον ελληνισμό, μπορεί να πωλούνται από τα παραμάγαζα της παρακμής. Η χώρα μας υποβαθμίζεται διαρκώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, με τις πιο γραφειοκρατικές και τις πιο διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμη και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναγκάζεται να επισημάνει ότι ''οι λέξεις συναλλαγή και διαφθορά ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα''. Και όμως: Η Κυβέρνηση, αντί να σκύψει στο πρόβλημα, δηλώνει διά του εκπροσώπου της ότι αυτή ''έκανε το καθήκον'' της και ότι τάχατες χαίρεται επειδή όπως λέει ο εισαγγελέας ''διαπίστωσε την ανάγκη να κινητοποιηθούν και οι εισαγγελικοί λειτουργοί''. Ποιοι όμως τα λένε αυτά;

    Αυτοί που εξύβριζαν τους δικαστικούς λειτουργούς, όταν παρενέβαιναν στο σκάνδαλο του Κτηματολογίου;

    Αυτοί που συκοφαντούσαν τη Δικαιοσύνη, όταν ζήτησε έρευνα για το Ξυστό, για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις;

    Αυτοί που δεν επέτρεψαν ποτέ στη Βουλή να ενεργοποιήσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητές της, για να διερευνήσει τεράστιας έκτασης σκοτεινές υποθέσεις διαπλοκής;

    Διαπίστωση 8η:

    Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων έφτασε, δήθεν, το 70% αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεπερνά το 11%. Στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Δ. Μακεδονία, το Β. Αιγαίο δεν φτάνει ούτε το 3%. Στο πρόγραμμα για την Υγεία και την Πρόνοια είναι ακόμη πιο κάτω. Και κάτι ακόμη: Οι Προϋπολογισμοί των δημόσιων έργων, όπως και οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για σεβασμό της νομιμότητας, δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι το τελικό κόστος των έργων είναι διπλάσιο και τριπλάσιο του προβλεπόμενου. Η αλήθεια υποδεικνύεται, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που επισημαίνουν παράνομες μεθοδεύσεις, οι οποίες καταλήγουν σε απευθείας αναθέσεις. Η αλήθεια επισημαίνεται από τους κοινοτικούς ελεγκτές, που εντοπίζουν κακοτεχνίες, οι οποίες φτάνουν τα όρια της επικινδυνότητας. Επισημαίνεται από την ίδια την πραγματικότητα, σε κάθε Κηφισό και Διακονιάρη, που ξεχειλίζει ανευθυνότητα, αποκαλύπτει κατασπατάληση του χρήματος των Ελλήνων και εγείρει τεράστια ζητήματα διαπλεκόμενων σχέσεων.

    Διαπίστωση 9η:

    Η δήθεν δωρεάν Παιδεία, αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος όλων. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις των ''15'' σ' ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία. Οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν εξ' ιδίων 8,5 ευρώ, για κάθε 11 ευρώ που διαθέτει το κράτος. Πληρώνουν για κάθε μαθητή Λυκείου, σχεδόν ενάμισυ εκατομμύριο δραχμές το χρόνο. Δαπανούν τρεις φορές περισσότερα απ' ό,τι οι άλλοι Ευρωπαίοι για τη μόρφωση των παιδιών τους. Τα οικογενειακά έξοδα για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, φοιτητική στέγη, μαθητικό εξοπλισμό, εκτιμούνται στα 3 δισ. ευρώ, έναντι 4,4 δισ. που διαθέτει το κράτος. Τεράστιο ζήτημα για την οικονομία της χώρας, τα οικονομικά των πολιτών, αλλά και γι' αυτόν ακόμη τον Πολιτισμό μας, αποτελεί η αντίθεση της Κυβέρνησης στη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Περίπου 60 χιλιάδες νέοι μας φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, γεγονός που σημαίνει μια τεράστια ετήσια δαπάνη των οικογενειακών Προϋπολογισμών. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος για την Παιδεία αποτελεί σήμερα το πιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε οικογένεια.

    Διαπίστωση 10η:

    Συντελέστηκε, με κυβερνητική ευθύνη, τεράστιας έκτασης έγκλημα στη Σοφοκλέους. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι μόλις τελειώσει η νευρική κρίση στη Σοφοκλέους και ότι αυτό θα γινόταν στις 9 Απριλίου του 2000! Κανένας δεν ξεχνά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι τιμές των μετοχών ήταν, τάχατες, χαμηλές και ότι θα ανέβαιναν μετά τις εκλογές! Ούτε βέβαια μπορεί να δεχτεί πως δεν γνώριζε ποια είναι η αλήθεια, αφού, την ίδια ώρα, η Κυβέρνησή του συντόνιζε παράνομες παρεμβάσεις για να ανεβάζει ψεύτικα το γενικό Δείκτη! Μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, υποστήριζε ναι ή όχι! - πως δεν θα ήταν σοβαρός αν έλεγε στους επενδυτές τι να κάνουν;

    Και τότε:

    Γιατί έλεγε τα αντίθετα προεκλογικά;

    Γιατί προεξοφλούσε άνοδο;

    Γιατί μοίραζαν αυξημένα δάνεια να παίξουν όλοι;

    Και έπειτα:

    Έγινε ή δεν έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, σε βάρος των πολλών, με δική τους ευθύνη;

    Ποια η ζημιά της Αγροτικής;

    Τι έγινε με τη ΔΕΚΑ;

    Ποιος θα απολογηθεί για την οικονομική καταστροφή ενάμισυ εκατομμυρίου επενδυτών και τα χαμένα 30 τρισ. δρχ.;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Οι πολίτες συνειδητοποιούν σήμερα ποια είναι η αξιοπιστία και ποια η φερεγγυότητα της Κυβέρνησης. Δεν ξέρω ποια σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με οποιουδήποτε τύπου ''σοσιαλισμό''. Σίγουρα, όμως, δεν είναι εκσυγχρονισμός. Οι πολίτες σήμερα δεν μπορούν να εμπιστεύονται την Κυβέρνηση.

    Είναι χρέος μας να αναδείξουμε την αλήθεια, για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας μας, σε όλη την έκταση και σε κάθε πτυχή τους. Να αποδείξουμε ότι ξέρουμε τα προβλήματα και είμαστε έτοιμοι για λύσεις εφικτές και αποτελεσματικές. Ξέρουμε ότι στο δρόμο αυτό υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Ότι η Κυβέρνηση έχει ισχυρούς συμμάχους κατεστημένα συμφέροντα και διαπλεκόμενους συνεταίρους. Εμείς έχουμε όμως μαζί μας την πλειοψηφία των Ελλήνων. Και γι' αυτό δεν σταματούμε. Λέμε παντού και για όλα την αλήθεια. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας.

    Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους».

    [04] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (13:54 UTC+2)

    Οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στη Γηραιά Ήπειρο επιβάλλουν τη δημιουργία νέων υπερεθνικών δομών δικαστικής και εισαγγελικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε άλλης μορφής εγκληματικότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε η Οριστική Μονάδα Δικαστική Συνεργασία (Eurojust) που είναι ένας κοινοτικός θεσμός που θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο δικαστικό χώρο και θα συντονίζει τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Η Eurojust άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2002, στις Βρυξέλλες και εδρεύει στη Χάγη. Αποτελείται δε από 15 μέλη, ένα από κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι εισαγγελείς ή αστυνομικοί, με το καθήκον της διευκόλυνσης του συντονισμού μεταξύ των εθνικών εισαγγελικών αρχών

    Η Eurojust αποτέλεσε το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), η Εθνική Σχολή Δικαστών και η Οριστική Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) και στην οποία παρευρέθηκαν εισαγγελείς, δικαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι της Eurojust από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Κηρύσσοντας τις εργασίες της ημερίδας ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, σημείωσε ότι χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής μας είναι πολυμορφία του εγκλήματος και η διεθνοποίησή του.

    Υπογράμμισε ότι μια από τις σημαντικότερες μορφές εγκληματικότητας είναι η εμπορία ανθρώπων, κάτι, που όπως είπε, το ζούμε έντονα στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στην ίδρυση της Οριστικής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να ενισχύσουν σε θεσμικό επίπεδο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών σοβαρού εγκλήματος.

    "Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου και της Eurojust ενισχύεται ο δικαστικός έλεγχος των ερευνών και επομένως ενισχύεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην δημοκρατικότητα των θεσμικών και στη νομιμότητα των ενεργειών τους", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση του συντονισμού των ερευνητικών ερευνών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών-μελών, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους, όπως επίσης η διευκόλυνση της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από εδώ και στο εξής.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της χώρας μας γύρω από τους στόχους και τις αρμοδιότητες της Eurojust και η ενίσχυση της μονάδας αυτής.

    Ο κ. Κρουσταλάκης

    Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Κρουσταλάκης, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της διακινούμενης και διασυνοριακής εγκληματικότητας και όλων των άλλων φαινομένων του εγκλήματος.

    Ο κ. Κρουσταλάκης τόνισε ότι στη σημερινή εποχή η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος οφείλει να λαμβάνει υπόψιν αφενός την έννοια της ενωμένης Ευρώπης, που συνεπάγεται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, και αφετέρου τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον τεχνολογικό τομέα.

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι ''το σύνολο του σχεδίου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιδέχεται και άλλων βελτιώσεων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις'', όπως επίσης μπορεί να συνεχίσει και η διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά.

    ''Αυτή η διαπραγμάτευση'', είπε ο κ. Κασουλίδης, ''θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάληξη και η κατάληξη να είναι προϊόν της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να καταργούμε τη φιλοσοφία του σχεδίου, αλλά ταυτόχρονα να είναι όσο το δυνατό η καλύτερη επιλογή για να μπορέσει αυτή η λύση να λειτουργήσει και να την νοιώθουν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι ως λύση της ελεύθερης επιλογής τους''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η πλευρά μας πήρε διαβεβαιώσεις κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης για μείωση του αριθμού των εποίκων που παραμένουν στο νησί μετά από λύση του Κυπριακού, είπε ότι ''πήραμε κάποιες διευκρινίσεις που κάνουν αυτό το θέμα ολιγότερο οξύ''.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η λήψη μέτρων για στήριξη των Τουρκοκυπρίων από την κυπριακή κυβέρνηση θα επιδεινώσει το κύμα αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων προς την αδιάλλακτη πολιτική που εφαρμόζει το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι'' η απόφαση να προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα μετά τη θετική απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν ειλημμένη από καιρό''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΕΜΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η αντιπαράθεση των δύο σχολών σκέψης στα κατεχόμενα και στην Τουρκία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και από το αποτέλεσμα της θα κριθεί και το αν θα έχουμε λύση του Κυπριακού ή όχι.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, παρατήρησε ότι είναι γεγονός πως υπάρχει ''εμφανής και σαφέστατη αντίδραση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ιδιαίτερα του τρόπου που χειρίστηκε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν''.

    Αυτή η αντίδραση, πρόσθεσε, δεν επικεντρώνεται μόνο στα κατεχόμενα, αλλά και στην ίδια την Τουρκία.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ασκείται αυτή η κριτική πλέον, υπογραμμίζοντας ότι κατ' ακρίβεια δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για απλή κριτική όταν ''κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Ντενκτάς ευθέως για προδοσία''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    «Οι εκθέσεις μεγάλων και έγκυρων διεθνών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος δικαιώνουν πλήρως τις επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Μόλις πρόσφατα, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτηρίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, από την Eurostat ως πλαστογράφος προϋπολογισμών και κρίσιμων οικονομικών στοιχείων. Οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι οι λογιστικές αλχημείες εξάντλησαν τα όριά τους», πρόσθεσε.

    [08] ΝΕΚΡΗ 69ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Γρεβενά, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Μια γυναίκα 69 ετών έχασε τη ζωή της από το δριμύ ψύχος. Τα ίχνη της Μαρίας Τασιάδη είχαν χαθεί από την περασμένη Δευτέρα. Η άτυχη 69χρονη εντοπίστηκε σήμερα από τους άντρες της δεύτερης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης σε αγροτική περιοχή του χωριού Δεσπότης Γρεβενών.

    Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε ιδιαίτερα τη Δυτική Μακεδονία. Στην ορεινή διάβαση της Καστανιάς, στην εθνική οδό Κοζάνης - Θεσσαλονίκης η κίνηση των αυτοκινήτων γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

    [09] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΦΕΤΗΡΙΑ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ως το επιστέγασμα των προσπαθειών και αγώνων όλων των αρμόδιων κυπριακών υπηρεσιών, χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση της Κοπεγχάγης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί ''αφετηρία για μιαν Κύπρο καταξιωμένη και ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια αφετηρία πρόκληση για να αποδειχθούμε αύριο υποδειγματικό κράτος μέλος, όπως κατορθώσαμε να αναγνωριστούμε σαν η πρώτη σε επιδόσεις υποψήφια χώρα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [10] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    "Ασφαλώς και δεν περιμέναμε να έχει το σθένος ο κ. Καραμανλής να συγχαρεί ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, όπως έπραξαν πολλοί, ακόμα και μέσα από το κόμμα του", τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

    "Ομως, περιμέναμε, τουλάχιστον για φέτος, να μην επιλέξει και πάλι το ρόλο της διαρκώς διαψευδόμενης Κασσάνδρας για την οικονομία. Δυστυχώς το έπραξε", επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Δεν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, ότι προοπτικά συγκλίνουμε με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ότι ο Εθνικός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει εφέτος μία πρωτοφανή αναδιανομή των πόρων και εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και των φορολογικών ελαφρύνσεων υπέρ του λαού".

    "Ούτως ή άλλως, δεν περιμένουμε και φέτος να ακούσουμε προτάσεις, ή το πιστεύω του, και για την οικονομία και για τον προϋπολογισμό. Μόνο αδιέξοδη κριτική, μόνο γκρίνια και μιζέρια", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [11] ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΚ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Με νίκη θέλει να κλείσει τις υποχρεώσεις του για την πρώτη φάση των ομίλων του Τσάλεντζ Καπ ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ΚΚ Ζάγκρεμπ. Μετά την απόκτηση του εισιτηρίου για την επόμενη φάση ο Δικέφαλος θα πάρει μέρος στην κλήρωση της Πανευρωπαϊκής φάσης η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο Μόναχο.

    Η αποστολή της ΚΚ Ζάγκρεμπ αναμένεται να φθάσει στη Θεσσαλονίκη αύριο το μεσημέρι με πτήση μέσω Βουδαπέστης, ενώ ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να γίνει την Τετάρτη στις 17:30 στο κλειστό της Πυλαίας.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο τεχνικός του Δικεφάλου, Μπάνε Πρέλεβιτς τόνισε: "Θέλουμε να κλείσουμε την παρουσία μας στη φάση αυτή με μια καλή εμφάνιση, που θα ικανοποιήσει τον κόσμο μας. Φυσικά το παιχνίδι με την ΚΚ Ζάγκρεπ πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, όπως κάθε αναμέτρηση, αφού με αυτό μας δίνεται παράλληλα η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη χημεία μας μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση μας".

    [12] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρέχαγκελ ανακοίνωσε σήμερα τους 21 ποδοσφαιριστές που θα ταξιδεύσουν στην Ξάνθη για το φιλικό αγώνα της εθνικής με την τοπική ομάδα. Το ματς θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού του Μάκη Τζάτζου.

    Η αποστολή είναι: Αμανατίδης Γιάννης (Στουτγκάρδη), Αντζας Παρασκευάς (Ολυμπιακός), Βενετίδης Στέλιος (Ολυμπιακός), Γεωργιάδης Γιώργος (ΠΑΟΚ), Γιαννακόπουλος Στέλιος (Ολυμπιακός), Γκούμας Γιάννης (ΠΑΟ), Ζαγοράκης Θεόδωρος (ΑΕΚ), Καραγκούνης Γιώργος (ΠΑΟ), Καφές Παντελής (ΠΑΟΚ), Κυργιάκος Σωτήρης (ΠΑΟ), Λάκης Βασίλης (ΑΕΚ), Μπασινάς Άγγελος (ΠΑΟ), Νικολαϊδης Ντέμης (ΑΕΚ), Νικοπολίδης Αντώνης (ΠΑΟ), Πατσατζόγλου Χρήστος (Ολυμπιακός), Σεϊταρίδης Γιούρκας (ΠΑΟ), Τσάρτας Βασίλης (ΑΕΚ), Φύσσας Παναγιώτης (ΠΑΟ), Χαλκιάς Κώστας (Ηρακλής), Χαριστέας Άγγελος (Βέρντερ Βρ.), Χούτος Λάμπρος (Ολυμπιακός).

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια θα συναντηθεί αύριο στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [14] ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΡΙΜΜΑΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Ογδόντα κατοικίες της Δαδιάς καθώς και δημόσια κτίρια θα ζεστάνει η πρώτη μονάδα εγκατάστασης τηλεθέρμανσης με τρίμματα βιομάζας δασικής προέλευσης που εγκαινιάσθηκε στη Δαδιά.

    Το πρόγραμμα καλύφθηκε από Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ, ενώ διαχειριστής του προγράμματος ήταν η Δημοσυνεταιριστική Εταιρία Έβρος ΑΕ σε συνεργασία με τη Δημοτική επιχείρηση Δαδιάς, τους Δήμους Τυχερού και Σουφλίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμους της Αυστρίας και την εταιρία austro-Control της Αυστρίας.

    Ο κατασκευαστής της Αυστριακής εταιρίας, Ντέκινς Στέφαν στην ομιλία του παρουσίασε κάποιες μονάδες τηλεθέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Αυστρία, πάνω από 200 σήμερα καθώς και τις πετυχημένες μεθόδους στην παραγωγή θέρμανσης, προστασία στο περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμες κλπ., ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεργασθούν στο μέλλον με ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς σε θέματα τηλεθέρμανσης.

    Από την πλευρά του ο Χρ. Χατζόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Δημοσυνεταιριστικής Εταιρίας τόνισε ότι το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Θράκη και για ολόκληρη την χώρα μας και μπορεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη Δαδιά να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Στην εισήγησή του με θέμα «Βιομάζα-ο ρόλος της στην Αγροτική Ανάπτυξη» ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Σούτερ, είπε: «Η λεγόμενη -ενεργειακή Γεωργία- μπορεί να οδηγήσει την περιοχή του Έβρου και της χώρας μας γενικότερα, όχι μόνο στην παντελή απεξάρτηση της εισαγωγής πετρελαίου, αλλά και στην εξαγωγή ενέργειας προς άλλες χώρες και κατέληξε λέγοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας στην χώρα μας οράματα και πρακτικές που αυτήν την περίοδο είναι υλοποιήσιμες και ξεκινούν σε άλλες χώρες του κόσμου όπως οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

    [15] ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ Γ.ΣΑΝΔΑΛΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Απολογήθηκε το μεσημέρι στη δεύτερη τακτική ανακρίτρια ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο 35χρονος Γιώργος Σανδάλης κρίθηκε προφυλακιστέος και θα νοσηλευτεί στην Ψυχιατριακή Κλινική των Φυλακών Κορυδαλλού.

    Ο Σανδάλης απολογήθηκε για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας ότι διάφοροι πολιτικοί τον παρακολουθούν μέσω του DNA του και ραδιοκυμάτων. Για το περιστατικό υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την κ. Μπακογιάννη, αλλά ότι ήθελε να ακουστεί κρότος ώστε να κεντρίσει την προσοχή της.

    Ο Σανδάλης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας έχει νοσηλευτεί τέσσερις φορές σε ψυχιατρικές κλινικές.

    [16] ΤΗΝ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Τη Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ για να εκφράσει τη συμπαράστασή του και μετέφερε τηλεγραφήματα συμπαράστασης από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Η κ. Μπακογιάννη σχολιάζοντας δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στους άνδρες της ασφάλειάς της επισήμανε ότι κάνουν πολύ καλά τους δουλειά τους πάρα πολλά χρόνια με αφοσίωση και αυταπάρνηση.

    Αναφερόμενη στο δράστη τόνισε ότι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα είναι άνθρωποι που θα πρέπει να τους αντιμετωπίζει κανείς ως αρρώστους.

    [17] ΠΓΔΜ: ΟΙ "ΛΕΟΝΤΕΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ

    Σκόπια, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Οι άντρες της ειδικής αστυνομικής μονάδας «Λέοντες», την οποία συγκρότησε ο υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης Λιούμπε Μπόσκοφσκι, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η τάξη και η ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα και επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα χωριά τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τόνισαν ότι ενώ απολύονται οι έφεδροι αστυνομικοί, την ίδια στιγμή προσλαμβάνονται στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας Αλβανόφωνοι. Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Οχρίδας προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής των Αλβανόφωνων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στις δυνάμεις ασφαλείας.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ-ΦΙΣΕΡ

    Βερολίνο, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Με τον Γερμανό ομόλογό της Γιόσκα Φίσερ συναντήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία.

    Ο κ. Φίσερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ανάπτυξης της ΠΓΔΜ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ειρήνης και σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Πρόσθεσε, δε, ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων στις προσπάθειές της να εφαρμόσει τη συμφωνία της Οχρίδας, να αναπτύξει τη δημοκρατία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Η κ. Μίτρεβα τόνισε ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, η πάλη κατά της διαφθοράς, η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Εξάλλου, σήμερα η Γερμανίδα πρέσβης στα Σκόπια Ιρίνα Χέρεκσεν παρέδωσε στον σκοπιανό στρατό 150 στρατιωτικά οχήματα εξοπλισμένα με τηλεπικοινωνιακές συσκευές.

    [19] ΑΣΣΑΝΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η Συρία δεν έχει στο έδαφός της καμία οργάνωση που να υποστηρίζει την τρομοκρατία δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    ''Δεν έχουμε στη Συρία οργανώσεις που να υποστηρίζουν την τρομοκρατία'' είπε χαρακτηριστικά ο Ασαντ και πρόσθεσε χωρίς να αναφέρει καμία συγκεκριμένη οργάνωση ή κίνημα: ''Εχουμε ακολούθους Τύπου. Αυτοί εκπροσωπούν Παλαιστίνιους που ζουν στη Συρία και Παλαιστίνιους που ζουν στην Παλαιστίνη''.

    ''Και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν κάποιον που εκφράζει τις απόψεις τους. Όμως πάνω σε αυτό το ζήτημα θα ήταν καλύτερο να θέσουμε το πρόβλημα παρά να μιλάμε για εκφράσεις και ορολογία'', σημείωσε αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ενώ σημείωσε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο Μπλερ επισήμανε ότι η Βρετανία καταδικάζει απερίφραστα οποιονδήποτε ενέχεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες οποιουδήποτε τύπου και οπουδήποτε στον κόσμο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν στη Μέση Ανατολή ''δύο κράτη το ένα δίπλα στο άλλο''.

    [20] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την άμεση καταγραφή, αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή της Πιερίας που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία ζητά από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία που παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας στο νόμο Πιερίας.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό Πιερίας, διαπιστώθηκε ότι, παρά τις επισημάνσεις του κόμματος και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Νομού Πιερίας, από το 1996, τα μεγάλα έργα εκτελούνται με ελλιπέστατες μελέτες, κακό σχεδιασμό και καθυστερήσεις, εντείνοντας τα προβλήματα.

    «Οταν το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνοεί το τι κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ και αντίστροφα και όταν στην περιοχή του Ολύμπου ρέματα μεγάλης διατομής δεν έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε μεγάλα έργα, όπως η ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τότε για τέτοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ που προσθέτει: «Τα μεγάλα έργα δεν μπορεί να είναι πρόξενοι μεγάλων καταστροφών. Τα μεγάλα έργα πρέπει να επιλύουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας προώθησης οικονομικών συμφερόντων, κερδοσκοπικών νοοτροπιών και της αναποτελεσματικότητας αυτής της Κυβέρνησης».

    [21] ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Mε τις βαλίτσες γεμάτες μετάλλια επέστρεψαν σήμερα από την Kωνσταντινούπολη οι Eλληνες καρατέκα, οι οποίοι πήραν μέρος στο Bαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων.

    H Eλλάδα κατέκτησε 33 μετάλλια (15 χρυσά, 6 αργυρά, 12 χάλκινα) και την πρώτη

    θέση στους αγώνες, και απέδειξε πως παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Bαλκάνια.

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι ομάδες του κούμιτε εφήβων (Λέκος,

    Παναγιωτακόπουλος, Tριανταφύλλου, Bαλαδάκης, Γιαπαλάκης, Mαυρόπουλος, Πανετσίδης), κούμιτε νέων (Tσαμουρλίδης, Mαργαριτόπουλος, Φιλιππίδης, Kουρούπης, Kωστής, Tαταρίδης), κούμιτε νέων γυναικών (Tσαμουρλίδου, Kαρυπίδου, Mπόρου, Kωστή), κάτα νεανίδων (Mπουλούμπαση, Kαραμπουγιούκ, Nαστούλη), κάτα εφήβων (Kουρόγλου, Bαλδούμας, Φασιάνης), Στέλιος Bαλδούμας (κάτα εφ.),  Aκριβή Mπουλούμπαση (κάτα νεαν.), Mαρία Φιλιππόνη (53κ. νεαν.), Aρτεμις Tζαβέλα (60 νεαν.), Δήμητρα Kατρακούλη (+60 νεαν.), Aλεξία Kαρυπίδου (60 νέων), Aργυρώ Kωστή (+60 νέων),  Γιάννης Bαλαδάκης (65 εφ.), Aυρήλιος Tριανταφύλλου (70 εφ.), Hρακλής Tσαμουρλίδης (+80 νέων).

    Aργυρά μετάλλια κατέκτησαν οι Xαράλαμπος Kουμάσης (κάτα νέων), Γεωργία Nομικού (60 νεαν.), Γιάννης Σύλλας (55 εφ.), Θόδωρος Γιαπαλάκης (60, εφ.), Mιχάλης Γκαστάλης (70 εφ.), Bαγγέλης Φασιάνης (60 νέων).

    Tέλος τα 12 χάλκινα μετάλλια πήραν η ομάδα του κούμιτε νεανίδων (Nομικού, Tζαβέλλα, Φιλιππόνη, Kαραπλιάγκου) και οι  Mιχάλης Kουρόγλου (κάτα εφ.), Xρήστος Tσιτσίκης (55 εφ.), Nίκος Δαγαλάκης (60 εφ.), Aνδρέας Πανετσίδης (70 εφ.), Γιάννης Kωστής (70 νέων), Σάββας Φιλιππίδης (70 νέων), Bιταλιί Tαταρίδης (75 νέων), Σπύρος Mαργαριτόπουλος (80 νέων), Bαλεντίνα Kαραπλιάγκου (60 νεαν.), Γιάννης Mπατανίδης (75 εφ.), Σοφία Mπόρου (+60 νέων).

    [22] Ο ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο Νέστορας Κόμματος του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 7ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ακολούθησαν ο Τζον Ουάλας του Πανιωνίου, και οι Ερικ Καθρέλ (Ιωνικός ΝΦ) και Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ).

    Η κατάταξη της ψηφοφορίας είναι: Νέστορας Κόμματος (ΠΑΟΚ) 52, Τζον Ουάλας (Πανιώνιος) 38, Ερικ Καθρέλ (Ιωνικός ΝΦ) 17, Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ) 17, Νίκος Βετούλας (Ιωνικός ΝΦ) 16, Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι) 12, Γιάννης Γκαγκαλούδης (Αρης) 8, Καρλ Τόμας (Ιωνικός ΝΦ) 8.

    [23] ΔΗΛΩΣΗ MΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Την άμεση καταγραφή των ζημιών στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου λόγω της αποτυχίας της δακοκτονίας ζήτησε ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος, σε σχετική του δήλωση.

    «Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου εμφανίζεται δυστυχώς μειωμένη σε πολλές περιοχές της χώρας έως και κατά 60% λόγω της αποτυχίας της δακοκτονίας που έγινε ανεπαρκώς, είτε δεν έγινε καθόλου. Λόγω δε της επιδημιολογίας του εντόμου, δεν έγινε στον κατάλληλο χρόνο» τόνισε ο κ. Μπασιάκος και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αρκείται σε διακηρύξεις προθέσεων και δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου. «Οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί κυριολεκτικά καταστρέφονται βλέπουν την Κυβέρνηση να αδιαφορεί» είπε ο κ. Μπασιάκος και τόνισε πως καθίσταται απολύτως αναγκαία η καταγραφή των ζημιών, σε σχέση με την αναμενόμενη παραγωγή και η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

    Αναφερόμενος συνολικά στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών μίλησε για τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, το υψηλό κόστος παραγωγής, την αδυναμία αντιμετώπισης της νοθείας, τις αυξημένες εισφορές και επιβαρύνσεις, τη χαμηλή επιδότηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, την καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων και τις μειωμένες ή ανύπαρκτες αποζημιώσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, τόσο στο εισόδημα, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

    «Σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, η απώλεια του εισοδήματος είναι πιο μεγάλη και έτσι διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρων περιφερειών» τόνισε ο κ. Μπασιάκος και κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να πάψει να επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες και να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα, για τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις που εκκρεμούν αδικαιολόγητα.

    [24] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε πως και οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές θα πρέπει να υιοθετήσουν το στόχο της μείωσης του πληθωρισμού ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια συνολική προσπάθεια για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνοντας χαμηλό πληθωρισμό και καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

    Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας περί πλασματικού προϋπολογισμού και αύξησης του δημοσίου χρέους σε υπέρογκα ύψη, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως επί χρόνια η Νέα Δημοκρατία «αραδιάζει μια σειρά από κατηγορίες οι οποίες στο τέλος αποδεικνύονται ανεδαφικές». Είπε ακόμη ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει πως παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν η ελληνική οικονομία προχωρά μπροστά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Χριστοδουλάκη:

    «Ξεκινά αυτή την εβδομάδα η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία θα αναλυθούν όλες οι βασικές οικονομικές πολιτικές για το επόμενο έτος.

    Η Ελλάδα το 2002 άντεξε σε όλα τα φαινόμενα αβεβαιότητας, στασιμότητας και ύφεσης, τα οποία έπληξαν πολύ ισχυρότερες, μεγάλες διεθνείς οικονομίες.

    Η Ελλάδα μπόρεσε το 2002 και κράτησε ένα πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, που αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για μια θετική πορεία το επόμενο έτος.

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μπόρεσε και αύξησε κατά δεκάδες χιλιάδες τις θέσεις απασχόλησης αυτό το έτος σε σύγκριση με πέρυσι, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία ανέβηκε.

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία μπόρεσε και πραγματοποίησε πολύ περισσότερες επενδύσεις σε μία χρονιά, όπου η διεθνής αβεβαιότητα είχε σπρώξει μακριά πολλούς διεθνείς επενδυτές.

    Η Ελλάδα, τέλος, είναι μια χώρα, η οποία και αυτή τη χρονιά κατέβαλε μια συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων (του χρέους, του ελλείμματος) διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες σταθερότητας για το επόμενο έτος.

    Όμως, στη χώρα μας, είδαμε και ορισμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τις ευρύτερες εξελίξεις. Όπως, για παράδειγμα, το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο διαμορφώνει σιγά-σιγά, σε μικρές δόσεις, μία προοπτική, η οποία δεν είναι ευοίωνη ούτε για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως επίσης δεν δίνει μια θετική συμβολή και στις αποδόσεις των καταθέσεων που έχουν οι Ελληνες αποταμιευτές.

    Γι' αυτό πιστεύω ότι η μείωση του πληθωρισμού και η στόχευσή του, έτσι ώστε να φτάσει το επόμενο έτος σε επίπεδα τα οποία θα είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, αλλά πιστεύω και ένα στόχο, τον οποίο θα πρέπει να υιοθετήσουν και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες και οι καταναλωτές.

    Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε, τον επόμενο χρόνο, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνοντας χαμηλό πληθωρισμό, καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να κάνουμε το 2003 να είναι η χρονιά της εξαγωγικής προσπάθειας, η χρονιά εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

    Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό μέτωπο, πολιτικές οι οποίες προάγουν την αγροτική ανάπτυξη, πολιτικές οι οποίες βοηθούν και στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά πάνω απ' όλα βοηθούν την περιφέρεια να αναπτυχθεί και να συγκλίνει με τις πιο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης, αποτελούν το σταθερό προσανατολισμό της πολιτικής μας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, τι απαντάτε στη Νέα Δημοκρατία που μιλάει για έναν ακόμη πλασματικό προϋπολογισμό και για αύξηση του δημόσιου χρέους σε υπέρογκα ύψη;

    Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τη Νέα Δημοκρατία έχουμε όλοι συνηθίσει να την ακούμε τα 10 τελευταία χρόνια να αραδιάζει μια σειρά από κατηγορίες, οι οποίες στο τέλος αποδεικνύονται ανεδαφικές, ότι τίποτε δεν γίνεται στην οικονομία, ότι πάσχει από διαρκή προβλήματα. Ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν θα μπορέσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ. Πριν από λίγο ακούγαμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το ρυθμό ανάπτυξης, ότι διαρκώς η ελληνική οικονομία έχει χρώματα τα οποία είναι γκρίζα και μελανά.

    Νομίζω πως η πραγματικότητα αποδεικνύει, πως, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν, η ελληνική οικονομία προχωράει μπροστά και μάλιστα όταν άλλες οικονομίες μένουν πίσω, παρά το γεγονός ότι έχουν ισχυρότερα εργαλεία να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Και αυτή την παραπάνω ανάπτυξη, την οποία πετύχαμε φέτος, νομίζω ότι δικαιούται να την καρπωθεί ο Ελληνας πολίτης με κάθε τρόπο και γι' αυτό, άλλωστε, και ο προϋπολογισμός του 2003 είναι ένας προϋπολογισμός που έχει ισχυρές πολιτικές κοινωνικής αναδιανομής.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, συμφωνήσατε σήμερα το πρωί στη συνάντηση που είχατε με τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών Τραπεζών να διατεθούν τελικά απευθείας στους αποταμιευτές νέα δεκαετή ομόλογα;

    Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, είναι φυσιολογικό οι αποταμιευτές να αναζητούν ελκυστικότερες τοποθετήσεις για τα χρήματά τους. Μια τέτοια δυνατότητα παρουσιάζεται με τα μακροχρόνια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν αποδόσεις, συνήθως, αρκετά υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Νομίζω πως θα ήταν προς όφελος όλων, αν είχαν τη δυνατότητα είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσα κατάλληλα προϊόντα οι Τράπεζες να ελκύσουν τον μικροεπενδυτή και τον μικροκαταθέτη στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 December 2002 - 19:13:42 UTC