Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΣΕΖΕΡ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [03] ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Κ.Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [05] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 7/1 ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ
  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟ
  • [09] Ο ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ
  • [10] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [12] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ: ΒΑΤΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΡΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΟΚ
  • [13] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2002 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [15] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ
  • [16] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [17] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [18] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α. ΧΕΙΜΑΡΑ ΚΑΙ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [19] Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [21] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: "Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ"
  • [22] ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2006
  • [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

  • [01] Ο ΣΕΖΕΡ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Βέτο σε μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα άνοιγαν τον δρόμο για την είσοδο στη Βουλή και την μετέπειτα πρωθυπουργοποίηση του ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Ο πρόεδρος ανέπεμψε στο κοινοβούλιο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για να συζητηθεί εκ νέου, τονίζοντας ότι η προώθησή τους βασίζεται σε λόγους «υποκειμενικούς, συγκεκριμένους και προσωπικούς».

    Σημειώνεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα «πακέτο» συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, με το οποίο άνοιγε ο δρόμος για την είσοδο στη Βουλή αλλά και την άνοδο στην πρωθυπουργία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του οποίου εκκρεμεί η γνωστή δικαστική απαγόρευση.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα κληθεί, λοιπόν, για δεύτερη φορά να αποφασίσει αν θα επικυρώσει ή θα καταψηφίσει τις αλλαγές αυτές και όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, το γεγονός ότι το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΑΚΡ θα περάσει για δεύτερη φορά από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας.

    [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (16:05 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να συμμετάσχει με «καλή πίστη» σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου βάσει του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, καλώντας παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει ευελιξία.

    Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με καλή πίστη τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος Φεβρουαρίου, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει πρόοδος έως τότε. «Σε αυτό ελπίζουμε και θα δουλέψουμε γι' αυτό. Η παραγωγή αποτελεσμάτων εξαρτάται από την καλή διάθεση και των δυο πλευρών» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε πως «η ΕΕ θέλει την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, αλλά γνωρίζει ότι έχει δεχθεί στους κόλπους της μόνο τη μισή».

    Υπογράμμισε πως η ΕΕ γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία το «κεκτημένο» της ΕΕ στο βόρειο τμήμα του νησιού, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «έστω και φαινομενικά» φαίνεται να έχει υπακούσει στις συμφωνίες εγγύησης που προβλέπουν πως η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος σε έναν οργανισμό στον οποίο δεν είναι μέλος η Τουρκία.

    Σημείωσε δε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ακόμη και «υπό την απειλή της ένταξης του "ελληνοκυπριακού τομέα" στην ΕΕ ως εκπρόσωπου ολόκληρου του νησιού».

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υπογράμμισε πως δημιουργήθηκε μία αίσθηση ότι «μην μεταβαίνοντας ο ίδιος στην Κοπεγχάγη, έστειλε μόνο εκπρόσωπο και μην υπογράφοντας το έγγραφο που παρουσιάσθηκε οδήγησε την Τουρκία σε δύσκολη θέση».

    Επέστησε επίσης την προσοχή στο ότι ο Γλαύκος Κληρίδης προσκλήθηκε στην Κοπεγχάγη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε: «Ο Κληρίδης κλήθηκε στην Κοπεγχάγη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ε.Ε. κάλεσε τον Κληρίδη. Δεν ελήφθη ούτε καν υπόψη η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη οι μέχρι τώρα αντιρρήσεις μας και οι ενέργειές μας πως οι Ελληνοκύπριοι έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960.

    "Άλλωστε, πριν την 12η Δεκεμβρίου όλος ο κόσμος γνώριζε ότι και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί, και στην περίπτωση που υπογραφεί το έγγραφο και στην περίπτωση που δεν υπογραφεί, η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα εντάσσετο σαν να εκπροσωπεί όλη την Κύπρο στην Ε.Ε. Ξεχνώντας την πραγματικότητα αυτή δεν έχει νόημα πλέον να λένε αν η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε ή δεν έκανε προσπάθειες. Εμείς ακόμη και υπό αυτή την απειλή θελήσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις πάνω στο έγγραφο που μας παρουσιάσθηκε. Να το συζητήσουμε με τους Ελληνοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν αντιρρήσεις για το έγγραφο, έχουμε αντιρρήσεις κι εμείς. Είπαμε δώστε μας ευκαιρία να συζητήσουμε και η ευκαιρία αυτή δεν δόθηκε. Μας ζητήθηκε, σαν τετελεσμένο γεγονός, να υπογράφουμε το έγγραφο αυτό».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη πως και στην Τουρκία δημιουργήθηκε η αίσθηση «σαν να έχει αρνηθεί να υπογράψει ο Ντενκτάς και ο Κληρίδης έχει δεχθεί να υπογράψει».

    Αφού υπενθύμισε ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί και από τον Κληρίδη, κατέληξε υποστηρίζοντας τα εξής: «Το ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση που αποκαλείται Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., είναι κάτι που αποφασίσθηκε από πριν, ανεξάρτητα αν υπογράψουμε ή δεν υπογράψουμε. Λάβαμε μία επιστολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην οποία έλεγε να βρίσκεστε στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Να συναντηθείτε με τον Ντε Σότο. Έχουν μείνει πολύ λίγες διαφορές μεταξύ σας με τον Κληρίδη. Θα ξεπεράσετε και αυτές και στη συνέχεια υπογράψτε τα έγγραφα"».

    [03] ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (10:20 UTC+2)

    Mετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προμηνύεται για σήμερα, δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πάντως, κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα, πολλά από τα έδρανα των "300" ήταν άδεια, παρά τη σπουδαιότητα του προς συζήτηση θέματος.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβουν τους χαρακτηρισμούς τους για πλασματικό και αναξιόπιστο προϋπολογισμό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα επικαλεστούν εκ νέου τους ελέγχους της Eurostat και την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται δημιουργική λογιστική.

    Επίσης, κατά τη χτεσινή συζήτηση, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θύμισαν στην κυβέρνηση ότι ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πέδρο Σόλμπες υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να διορθώσει όλους τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών καθώς και εκείνον του 2003.

    Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί τον προϋπολογισμό ειλικρινή, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κείμενο θα εγκριθεί και η ψήφισή του θα αποτελέσει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Κ.Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (11:49 UTC+2)

    Στα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας επικεντρώνονται από το πρωϊ τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία που επικρατεί τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και σε περιοχές γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες.

    Ειδικότερα, σ΄ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες, ενώ με χιόνια σκεπάστηκε από το πρωί και η πρωτεύουσα του νομού. Επίσης οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα τμήματα των επαρχιακών δρόμων Φλώρινας Καστοριάς , μέσω Βίγλας και Βιτσίου, στο ορεινό δίκτυο της Καστοριάς και Γρεβενών.

    Στην Κεντρική Μακεδονία σ΄ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Χαλκιδικής , στην Καστανιά και στα χιονπδρομικά κέντρα του Βερμίου, του Βόρα και Λαϊλιάς Σερρών, καθώς επίσης και στο δρόμο Κατερίνης Ελατοχωρίου, στην Περία.

    Προβλήματα σημειώνονται εξάλλου, πό νωρίς το πρωϊ στους δρόμους Ασβεστοχωρίου Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου και στο Ωραικόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου κατά διαστήματα πέφει χιόνι.

    [05] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα, για τη διεύρυνση, χαιρετίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τη δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των προτάσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    Το ψήφισμα της Ευρωβουλής, που αποτελεί προϊόν κοινής πρότασης των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Σώματος, περιέχει δύο παραγράφους για την Κύπρο, στις οποίες αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

    -χαιρετίζει τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, βάσει των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που θα παράσχει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την προσχώρηση μιας ενωμένης Κύπρου,

    -επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως νέο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά υποστηρίζει την έντονη προτίμησή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προσχώρηση μιας ενωμένης Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί επιμόνως από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου αυτές να περατωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, και να υποστηρίξουν με απτά μέτρα τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας των πολιτών και των δύο πλευρών που αγωνίζονται για την ειρήνη και το διάλογο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 7/1 ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ακριβότερο κατά 80 λεπτά του ευρώ θα είναι από αύριο το ταξί, καθώς ισχύει το δώρο των Χριστουγέννων.

    Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, όσοι χρησιμοποιούν ταξί θα καταβάλλουν δώρο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2003.

    [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Τέσσερις νεκροί και πάνω από 30 αγνοούμενοι είναι ο θλιβερός απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας στη βόρεια Εύβοια, όταν δύο δουλεμπορικά σκάφη προσάραξαν το ένα στο Μαντούδι και το άλλο στη Χιλιαδού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, στις οποίες συμμετέχουν ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα, σκάφη του λιμενικού, ναυαγοσωστικά και παραπλεόντα σκάφη διεξάγονται κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

    Οι λαθρομετανάστες έπεσαν στη θάλασσα όταν το 14μετρο τουρκικό φουσκωτό σκάφος που τους μετέφερε προσάραξε στην ακτή Κυμάσι στο Μαντούδι μετά από εισροή υδάτων.

    Λίγη ώρα αργότερα στη Χιλιαδού ένα άλλο δουλεμπορικό με λαθρομετανάστες προσάραξε σε βράχο.

    Στο Μαντούδι διασώθηκαν 70 λαθρομετανάστες, Αφγανοί και Κούρδοι. Στη Χιλιαδού διασώθηκαν 28 λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων και δύο δουλέμποροι που συνελήφθησαν από τη Λιμενική Αρχή Κύμης. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί και στις δυο τοποθεσίες τέσσερις νεκροί λαθρομετανάστες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς όλοι οι διασωθέντες επιμένουν ότι μέσα στα δυο σκάφη που προσάραξαν υπήρχαν και άλλοι συμπατριώτες τους, οι οποίοι όμως μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί.

    Οι λιμενικές αρχές κάνουν λόγο για συντονισμένη προσπάθεια Τούρκων δουλεμπόρων να αποβιβάσουν λαθρομετανάστες στις ελληνικές ακτές.

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η ΕΠΟ απέστειλε σήμερα στην ΕΠΑΕ δύο επιστολές για θέματα που απασχολούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η πρώτη αναφέρεται «στην εκδήλωση αντιαθλητικών συμπεριφορών από εντεταλμένους εκπροσώπους των ΠΑΕ αλλά και από άτομα παρευρισκόμενα στους πάγκους των ομάδων (εκπρόσωποι ομάδων, προπονητές, βοηθοί και λοιποί).

    Η ΕΠΟ με την επιστολή της ζητεί από την ΕΠΑΕ να ενημερώσει όλες τις ΠΑΕ «ότι οποιαδήποτε πράξη από άτομα που βρίσκονται στον πάγκο της ομάδας ή είναι εντεταλμένα στελέχη των ΠΑΕ δυναμιτίζει ή απειλεί να δυναμιτίσει το κλίμα των αγώνων θα θεωρείται από τούδε και στο εξής «βαριά δυσφήμιση του αθλήματος του ποδοσφαίρου» και θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 30 του ΚΑΠ»

    Η δεύτερη επιστολή αναφέρεται στην πρόταση της Ε.Π.Ο. να διαφοροποιηθεί το σημερινό καθεστώς έκτισης ποινής από ποδοσφαιριστές που συμπληρώνουν 3η, 6η, κίτρινη κάρτα. Με στόχο να εξαλειφθεί και η παραμικρή υπόνοια για την απόδοση των διαιτητών η Ομοσπονδία προτείνει στην ΕΠΑΕ να εξετάσει (και να εκφέρει την άποψή της) στην παρακάτω πρόταση: «Ποδοσφαιριστής που θα συμπληρώνει 3 ή 6 κίτρινες κάρτες, ο ίδιος ή η ομάδα του να έχει το δικαίωμα να επιλέξει σε ποιόν από τους τρεις (3) επόμενους αγώνες θα εκτίσει την ποινή του, δηλώνοντας την επιλογή του αυτή εντός τριών εργάσιμων ημερών στη διοργανώτρια. Στην περίπτωση που η ΠΑΕ δεν κοινοποιήσει τη βούλησή της μέσα στην ανωτέρω προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών, αυτόματα η έκτιση της ποινής θα τίθεται σε ισχύ την αμέσως επόμενη αγωνιστική».

    Η ΕΠΟ πιστεύει πως η πρότασή της αυτή προς την ΕΠΑΕ θα συμβάλλει στην διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής διαιτησίας, το έργο της οποίας έχει ήδη αναγνωρισθεί από το σύνολο των φιλάθλων αλλά και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [09] Ο ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Φοίβος και η Αθηνά, οι αγαπημένες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, θα «περπατήσουν» στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο (21 Δεκεμβρίου) και του Πειραιά τη Κυριακή (22 Δεκεμβρίου) και θα προβάλλουν τα Ολυμπιακά Προϊόντα που κυκλοφορούν με τις εικόνες τους σε μικρούς και μεγάλους. Θα τους περιμένουν δίπλα σε ένα πρωτότυπο λεωφορείο-εκθετήριο, στα οποίο θα παρουσιάζονται από τις 11 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. όλα τα Ολυμπιακά προϊόντα με τις μασκότ των Αγώνων της Αθήνας.

    Τα δυο αδέλφια θα χαιρετίσουν τον κόσμο, θα ευχηθούν με το δικό τους τρόπο «Καλά Χριστούγεννα» και «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος» και θα φωτογραφηθούν μπροστά στον εορταστικό διάκοσμο.

    Το ραντεβού με τους φίλους τους είναι για το Σάββατο το μεσημέρι στη πλατεία Συντάγματος και την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και οργανώνεται από το Τμήμα Εμπορίας Προϊόντων της Ο.Ε.Ο.Α. Αθήνα 2004

    Τα αυθεντικά Ολυμπιακά Προϊόντα κυκλοφορούν σε 28 διαφορετικές κατηγορίες. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα Ολυμπιακά καταστήματα (στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στην Ομόνοια), από τουλάχιστον 200 καταστήματα στην Αττική και περισσότερα από 6.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

    Όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν Σάββατο και Κυριακή τα αυθεντικά Ολυμπιακά προϊόντα Αθήνα 2004, να συναντήσουν τον Φοίβο και την Αθηνά σε ένα γιορτινό κλίμα και να ζήσουν τις εκπλήξεις που έχουν ετοιμάσει για τους φίλους τους!

    [10] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Κριτική άσκησε στον προϋπολογισμό του 2003 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας, για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τα λαϊκά στρώματα, προϋπολογισμός μιζέριας και κοινωνικής αδικίας.

    «Κατά την άποψη του ΔΗΚΚΙ μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί με απρόσφορους τρόπους, να διορθώσει τις μεγάλες αποκλίσεις, που αποκάλυψε η Ε.Ε. στην ασκηθείσα τα προηγούμενα χρόνια δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και ειδικότερα ως προς τους στόχους, του δημόσιου ελλείμματος, του δημόσιου χρέους αλλά και του πληθωρισμού», τόνισε.

    Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι απέτυχε παταγωδώς η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ . Τόνισε, δε, ότι χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική που θα επιδιώκει τη βελτίωση του δημόσιου χρέους, του πληθωρισμού των δημοσίων ελλειμμάτων μέσα από βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, που θα φέρει σταδιακά θέσεις εργασίας, με παράλληλη κοινωνική προστασία.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπογράμμισε ότι μελετώντας κανείς με προσοχή το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Κοπεγχάγης, διαπιστώνει ότι εντάσσεται μόνο το ελεύθερου τμήμα της Κύπρου στην Ε.Ε. Πρόσθεσε, δε, ότι στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης περιέχουν δέσμευση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για αποδοχή ως βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτου ανθελληνικού, άδικου, μη βιώσιμο και μη λειτουργικό. .

    «Όσοι πανηγύρισαν και έδιναν συγχαρητήρια στους χειρισμούς της Κυπριακής και Ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζουν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό μέχρι τις 29 Φλεβάρη. Από την 1η του Μάρτη δεν θα μπορούν να κρυφτούν άλλο πίσω από την διαπλοκή και την προπαγάνδα που έφερε η διαπλοκή», ανέφερε.

    [11] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Κάτω από τις 100 μονάδες υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να πρωτοστατούν στην πτώση της αγοράς.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα βουτιά της τάξης του 3,99%, υποχωρώντας στις 98,71 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, το 50% του οποίου συγκέντρωσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου, διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλες ζημιές της τάξης του 5,16% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 387,1 μονάδες. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι κλαδικοί δείκτες σημείωσαν μεγάλες απώλειες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [12] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ: ΒΑΤΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΡΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Εύκολη ήταν η κλήρωση για τον Αρη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μόναχο για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Καπ. Θα αντιμετωπίσει τις Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Κίμκι (Ρωσία) και Στρασμπούρ (Γαλλία). Το ίδιο βατή ήταν και η κλήρωση για το Περιστέρι που κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με τις Ανβίλ (Πολωνία), Ντιζόν (Γαλλία) και Πόρτο (Πορτογαλία).

    Αντίθετα δύσκολη είναι η αποστολή του ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του 2ου ομίλου τις Χεμοφάρμ (Γιουγκοσλαβία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία) και Σκόντο Ρίγα (Λετονία).

    Στην επόμενη φάση θα προκριθεί η πρώτη κάθε ομίλου και οι δύο καλύτερες δεύτερες.

    [13] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2002 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Συνέρχεται σήμερα και αύριο στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, που έχει συγκληθεί από τις 28 Φεβρουαρίου 2002 προκειμένου να συζητήσει το "Μέλλον της Ευρώπης" και να προετοιμάσει τη νέα Συντακτική Συνθήκη της Ε.Ε.

    Στην τελευταία συνεδρίασή της για το 2002, η Ολομέλεια της Συνέλευσης θα ασχοληθεί με την εξέταση των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι ομάδες εργασίας που είχαν ως αντικείμενο την "Εξωτερική Δράση" και την "Αμυνα" της Ε.Ε.

    Με την τοποθέτηση της Ολομέλειας πάνω στα συμπεράσματα αυτά ολοκληρώνεται το έργο της εξέτασης των συμπερασμάτων όλων των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, εκτός εκείνων της ομάδας εργασίας για την "Κοινωνική Ευρώπη" που η σύστασή της αποφασίστηκε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η Ολομέλεια της Συνέλευσης θα ασχοληθεί επίσης με το πρόγραμμα των εργασιών του α΄ εξαμήνου του 2003, που θα καταλήξουν ενδεχομένως με την έγκριση από το Σώμα ενός σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για την "Εξωτερική Δράση της Ε.Ε." κυρίως αφορούν:

    - τη διατήρηση, κατά βάση, του "διακυβερνητικού χαρακτήρα" της ΚΕΠΠΑ, όπως φαίνεται να επιθυμούν όλες οι πλευρές, με τη λήψη, παράλληλα, ορισμένων αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, όπως επίσης επιθυμεί ένας σημαντικός αριθμός αντιπροσώπων στη Συνέλευση

    - τη συγχώνευση της θέσης του Ανωτάτου Εκπροσώπου του Συμβουλίου για θέματα ΚΕΠΠΑ με εκείνη του Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ. Η άποψη αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει μια μεγάλη πλειοψηφία στη Συνέλευση.

    - το διαχωρισμό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Τη θέση αυτή επίσης υποστηρίζει μια μεγάλη πλειοψηφία.

    - τη διαμόρφωση των αρχών και των στόχων για την "Εξωτερική Δράση της Ε.Ε." καθώς και για την εκπροσώπηση της ΕΕ με ενιαία (δική της ) νομική προσωπικότητα σε διεθνείς οργανισμούς. Γύρω από τις θέσεις αυτές διαμορφώνεται, επίσης, μια σημαντική πλειοψηφία.

    Τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για την "Αμυνα" επικεντρώνονται κυρίως:

    - σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας,

    στη διευκρίνιση των εννοιών "αλληλεγγύη" και "συλλογική άμυνα" βάσει των οποίων θα λειτουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας,

    - στη λειτουργία μιας υπηρεσίας ή ενός μηχανισμού που θα παίξει ενδεχομένως ένα συντονιστικό ρόλο σε θέματα εξοπλισμού και πολεμικής βιομηχανίας των χωρών μελών,

    - στην καταγραφή των διαφόρων επιφυλάξεων που εκφράζονται από τις ουδέτερες χώρες της Ε.Ε.

    Η επόμενη Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης έχει οριστεί για τις 20 και 21 Ιανουαρίου του 2003.

    [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής βόλεϊ ανδρών Στέλιος Προσαλίκας που η ΕΟΠΕ ενέκρινε και υλοποιεί τις αλλαγές, τις οποίες εισηγήθηκε, σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της προολυμπιακής ομάδας για την περίοδο 2002-2003.

    «Το πρόγραμμα αυτό, για τα επόμενα χρόνια, θα απευθύνεται σε νέους που, ηλικιακά, θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική εφήβων», τόνισε ο κ. Προσαλίκας και συμπλήρωσε: «Οι κυριότεροι στόχοι είναι η τεχνική βελτίωση στις συγκεντρωτικές προπονήσεις Δευτέρας και Τρίτης και η αύξηση των αγωνιστικών τους εμπειριών, μέσα από τους αγώνες με ομάδες της Α2 ανδρών, κάθε Τετάρτη. Μπορεί να υπάρξουν χρονιές που η ομάδα να είναι αδύνατη ή πανίσχυρη για τον συναγωνισμό της Α2 ανδρών, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος στόχος του προγράμματος, το οποίο πρέπει να κριθεί με υπομονή και σταθερότητα και χωρίς μεγάλη πίεση στους νέους αθλητές. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν, η προολυμπιακή να έχει κάθε εβδομάδα την ισχυρότερη στελέχωση, λόγω των υποχρεώσεων των αθλητών σε ομάδες και σχολεία». Οι όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες θα συζητηθούν στην ετήσια σύσκεψη των προπονητών της Α1, Α2 με τους ομοσπονδιακούς προπονητές. Επίσης, οι αθλητές της Εθνικής ελπίδων θα παρακολουθούνται μέσα από το πρωτάθλημα και θα λαμβάνουν μέρος σε διεθνή τουρνουά, μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων.

    [15] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Αυξάνονται τα ποσά που χορηγεί στους δικαιούχους του ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με τη μορφή δανείων για αποπεράτωση και επισκευή της υπάρχουσας κατοικίας. Τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΚ θα εγκρίνει με υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Η απόφαση, πέραν της αύξησης των ποσών καθορίζει και επιπλέον κλιμάκωση των αυξήσεων για δικαιούχους με περισσότερα των τεσσάρων παιδιά.

    Πιο αναλυτικά η απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά των δανείων που θα χορηγεί ο ΟΕΚ στους δικαιούχους του σε όλη τη χώρα για αποπεράτωση κατοικίας αυξάνονται μέχρι 12.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους δικαιούχους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Εξάλλου, τα ποσά των δανείων που θα χορηγεί ο ΟΕΚ σε δικαιούχους του για επισκευή υπάρχουσας κατοικίας καθορίζονται στα 7.500 ευρώ για άγαμους και έγγαμους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνει ότι η επιτυχία ή όχι μιας κοινωνικής πολιτικής εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό από το κατά πόσο παρέχει στους πολίτες που μοχθούν και εργάζονται τη δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

    «Η ιδιόκτητη στέγη είναι από τα βασικά αγαθά που κάθε εργαζόμενος επιδιώκει να αποκτήσει γιατί εξασφαλίζει στον ίδιο και στην οικογένειά του την πολυπόθητη σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον» είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που είναι βασικός μοχλός άσκησης κοινωνικής πολιτικής, δαπανά κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των εργαζομένων στην ίδια τους την στέγη. Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης του βιοτικού επιπέδου στοχεύει η απόφασή μας για την αύξηση περίπου κατά 40% των ποσών των δανείων που χορηγεί ο Οργανισμός για επισκευή και αποπεράτωση κατοικιών».

    [16] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις ισλαμιστές που συνελήφθησαν πρόσφατα κοντά στο Παρίσι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξαν μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο διαμέρισμά τους όπου εντοπίστηκαν μεταλλικά μέρη που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή πυροκροτητών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος ενδεχόμενης επίθεσης θα ήταν ένας δημόσιος και πολυσύχναστος χώρος.

    [17] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ύστερα από πολύ καλή εμφάνιση (15 πόντους από μπλοκ), η προολυμπιακή ομάδα βόλεϊ που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, επικράτησε του Μακεδονικού με 3-1 σετ (26-24, 22-25, 25-23, 25-21), στο δεύτερο παιχνίδι της.

    Για την προολυμπιακή αγωνίστηκαν οι Ωρολογάς 20 π., Ριζόπουλος 15, Παντακίδης 9, Πατσιαλής 6, Σταυρόπουλος 4, Χριστοδούλου 9, λίμπερο ο Γκαράς (54% στην υποδοχή), αλλαγές οι Μπουτάσης 3, Δημητρούδης, Γκόρτσανιουκ Ε., Κιτσαντάς.

    Για τον Μακεδονικό έπαιξαν οι Ντινάς 5π., Αναστασιάδης 3, Παπαϊακώβου 4, Αποστόλου 5, Τζελάτη 29, Ανανίδης 1, λίμπερο ο Ορφανουδάκης (44% υποδοχή), αλλαγές οι Πρίφτης 2, Τσιόπουλος 3, Βαλαβάνης, Οικονομίδης.

    Να σημειωθεί ότι οι πασαδόροι της προολυμπιακής Δημητρούδης και Σταυρόπουλος είναι μέλη της Εθνικής παίδων, ενώ ο Ευγένιος Γκόρτσανιουκ ανήκει στην κατηγορία των παμπαίδων.

    [18] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α. ΧΕΙΜΑΡΑ ΚΑΙ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αποχαιρετιστήρια συνάντηση των Κοινοβουλευτικών μελών των Τομέων Μεταφορών Επικοινωνιών και Ανάπτυξης με τους Βουλευτές Αθ. Χειμάρα και Π. Ψωμιάδη, εν όψει της ανάληψης των νέων καθηκόντων τους.

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους δύο Βουλευτές για το έργο που πρόσφεραν στους τομείς ευθύνης τους και τους συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη τους στις πρόσφατες Νομαρχιακές εκλογές. Τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που τους εμπιστεύθηκαν. Τέλος τους διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι στο πλευρό τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Σιούφας απευθυνόμενος προς τους δύο Βουλευτές τους ευχαρίστησε για όσα προσέφεραν στον τόπο από τις θέσεις τις οποίες τώρα εγκαταλείπουν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανοίξουν μια νέα εποχή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.

    [19] Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Οι στόχοι της ελληνικής Αρσης Βαρών για τη νέα χρονιά, που ξεκινά σε δύο εβδομάδες είναι σαφείς: «Ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον μεγάλο στόχο του 2004»! Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της ΕΟΑΒ και γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IWF), Γιάννη Σγουρό, στα οποία προέβη στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της περιόδου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών-Ελπίδων.

    Με άλλα λόγια, στόχος του εθνικού προπονητή Χρήστου Ιακώβου και των συνεργατών του είναι η προετοιμασία των αθλητών για το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ τα μετάλλια και οι διακρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις του 2003 περνούν σε δεύτερη μοίρα.

    Στη χρονιά που πέρασε, η ελληνική Αρση Βαρών πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή της άλλα 80 μετάλλια, τα οποία αναλύονται ως εξής:

    Ευρωπαϊκό Παίδων-Κορασίδων (Γαλλία) : 9

    Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων (Χάβιροφ) : 12

    Ευρωπαϊκό Εφήβων-Νεανίδων (Νουόρο) : 18

    Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών (Βαρσοβία) : 7

    Ευρωπαϊκό Ανδρών-Γυναικών (Αττάλεια) : 12

    Πρωτάθλημα Ευρ. Ενωσης (Φρανκφούρτη) : 21

    Παγκόσμιο Σπουδαστών-στριών (Σμύρνη) : 1

    Οπως τόνισε ο κ. Γιάννης Σγουρός, στις διακρίσεις αυτές προστίθεται και το παγκόσμιο ρεκόρ της Νατάσας Τσακίρη στο ζετέ της κατηγορίας 63κ. με επίδοση 136 κιλά στη Βαρσοβία, όπου με 240κ. πέτυχε ευρωπαϊκό ρεκόρ και στο σύνολο, καθώς επίσης και το ευρωπαϊκό ρεκόρ γυναικών και νεανίδων της Χαρίκλειας Καστρίτση στο αρασέ της κατηγορίας 58κ. με επίδοση 97,5κ. Επίσης, τρία ευρωπαϊκά ρεκόρ παίδων κατέρριψε ο Δημήτρης Παπαγερίδης στα βαρέα (155-190-345) και ένα ο Νίκος Κουρτίδης στο ζετέ των 85κ. (182,5κ), ενώ η εθνική ομάδα των εφήβων κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, στο παγκόσμιο της Τσεχίας (Χάβιροφ)

    Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ και από 1/1/2003 νομάρχης Αθηνών, ευχήθηκε για την εθνική ομάδα «να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξουν τραυματσμοί που μας ταλαιπώρησαν πολύ τα τελευταία δύο χρόνια» ενώ αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λουτράκι: «Θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 20 Απριλίου στο γυμναστήριο «Γιώργος Γαλανόπουλος». Υπάρχει καθημερινή συνεργασία με το Δήμο, για να έχουμε το επιθυμητό οργανωτικό και αγωνιστικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Σγουρός παράλληλα μίλησε και για το Σπίτι της Αρσης Βαρών: «Οι εργασίες προχωρούν πολύ γρήγορα και ευελπιστούμε ότι το Μάιο θα είμαστε στο σπίτι μας, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε προπονητικό επίπεδο. Η προσαρμογή είναι πάρα πολύ σημαντική. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, κάναμε προετοιμασία στις ΗΠΑ από το 1994. Τότε, κάποιοι είπαν ότι αυτό ήταν περιττό, όμως τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους. Παρακαλώ όλους τους αρμόδιους φορείς και προσωπικά την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, να βοηθήσουν για να μετακομίσουμε το συντομότερο δυνατό στις εγκαταστάσεις της Νίκαιας. Το νέο στάδιο πρέπει να είναι και λειτουργικό, εκτός από έτοιμο».

    Ο ισχυρός άνδρας της Αρσης Βαρών αναφέρθηκε και στο θέμα του ντόπινγκ. «Πριν από δύο εβδομάδες ενημερώθηκαν όλοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές για το νέο αθλητικό νόμο και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της ΔΟΕ. Στόχος μας είναι τόσο η πρόληψη όσο και η ενημέρωση. Η Αρση Βαρών είναι το μοναδικό αθλημα που όλοι οι αθλητές περνούν από εξετάσεις, οκτώ ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θέλουμε μόνο δυνατούς, αλλά και καθαρούς αγώνες». Σχετικά για το Test Event δήλωσε: «Θα υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση δύο ημερών, για την προ-ολυμπιακή δοκιμαστική διοργάνωση. Αντί για τις 12 Δεκεμβρίου 2003, θα διεξαχθεί στις 10 ή στις 14. Θα είναι το τουρνουά «Τόφαλος-Κακούσης» στο Σπίτι της Αρσης Βαρών, το οποίο θα ονομάσουμε «Γκραν Πρι» για να έλθουν οι καλύτεροι αθλητές και να γνωρίσει ο κόσμος το γήπεδο».

    Από την άλλη ο εθνικός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, στη σύντομη ομιλία του, αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, διευκρίνισε ότι στις διοργανώσεις του 2003 θα λάβουν μέρος οι αθλητές που θα βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. «Οπως κάνω πάντα, έτσι και τώρα θα επιλέγω την αποστολή περίπου ένα μήνα πριν από κάθε διοργάνωση» είπε.

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΒ, Νίκος Σκιαδάς, τόνισε: «Ευχόμαστε η ελληνική Αρση Βαρών να έχει τις ίδιες επιτυχίες όχι μόνο το 2003, αλλά και στο απώτερο μέλλον. Επίσης, θα ήθελα να ευχηθώ και προσωπικά στον πρόεδρο, καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Νομάρχη Αθηνών».

    Το «παρών» στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν τα περισσότερα μέλη της εθνικής ομάδας. Οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχιασβίλι, Βίκτωρ Μήτρου, Λεωνίδας Σαμπάνης, οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Νατάσα Τσακίρη, Χαρίκλεια Καστρίτση, Χριστίνα Ιωαννίδη, ο Γιώργος Τζελίλης και πολλοί εκπρόσωποι από το «νέο αίμα» της ομάδας, όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Χάρης Χατζίδης, η Βίκυ Κασάπη.

    Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι του προπονητικού επιτελείου (Γιάννης Κατσαϊδώνης, Κυριακή Γαλάνη, Παναγιώτης Σπύρου), ο Δημήτρης Βαλασιάδης από το ιατρικό τιμ, ενώ την Εθνική Τράπεζα, χορηγό της ΕΟΑΒ, εκπροσώπησε ο διευθυντής επικοινωνίας, Γιώργος Παλιατσός, ο οποίος έστειλε τις ευχές του και υποσχέθηκε ότι «η Εθνική Τράπεζα θα βρίσκεται πάντα κοντά στην ελληνική Αρση Βαρών».

    Kατά τη διάρκεια τη σημερινής συνέντυξης Τύπου, ο διευθυντής του Αθλήματος της Αρσης Βαρών στην «Αθήνα 2004», Γιώργος Ηλιού παρουσίασε αναλυτικά το νέο CD-ROM που δημιούργησε η ΕΟΑΒ σε συνεργασία με την Galanis Sports Data. Πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά, με πλήθος πληροφοριών, στατιστικών στοιχείων, αλλά και αποσπάσπατα βίντεο από τις μεγάλες στιγμές των κορυφαίων αστεριών της ελληνικής «Ντριμ Τιμ». Θα κυκλοφορήσει σε περίπου 5.000 αντίγραφα και θα μοιραστεί δωρεάν σε σχολεία, εκπροσώπους του Τύπου και διάφορους άλλους φορείς. Επίσης, τον Μάρτιο αναμένεται η έκδοση του δεύτερου CD-ROM, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες, αλλά και απευθείας σύνδεση με το Internet, ώστε η ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων (ρεκόρ, μετάλλια, βιογραφικά) να γίνονται σε «αληθινό χρόνο». Μια πραγματική εγκυκλοπαίδεια της Αρσης Βαρών, που θα εγκατασταθεί σε χιλιάδες υπολογιστές.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Κάιρο, 19 Δεκεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Ρεβ Ριάντ Ζαρζούρ και τους εν ενεργεία και πρώην Προέδρους των υπόλοιπων οικογενειών συναντήθηκε στο Κάιρο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ως Πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων διάφορα θέματα που αφορούν το μέλλον του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά του και καθορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιανουάριο. Τέλος αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα μελετήσει τις προτάσεις των μελών Εκκλησιών για το μέλλον και την αναδιοργάνωση που χρειάζεται να γίνει στην διοίκηση και στους σκοπούς του Συμβουλίου εν όψει των προκλήσεων των καιρών.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων τόνισε πως το Συμβούλιο από την ημέρα της ιδρύσεώς του το 1974 έχει πετύχει ως επί το πλείστον τους βασικούς σκοπούς του που δεν είναι άλλοι από την συσπείρωση των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [21] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: "Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ"

    Βαγδάτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η έκθεση του Ιράκ για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τίποτα το καινούργιο σε σχέση με τις αναφορές του το 1998.

    Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι υποστήριξε ότι πλέον το σημαντικό θέμα είναι να επαληθευτεί με επιθεωρήσεις και με την συγκέντρωση πληροφοριών ο ισχυρισμός του Ιράκ, ότι δηλαδή δεν αναπτύσσει προγράμματα πυρηνικών όπλων.

    "Η τωρινή έκθεση του Ιράκ για το πυρηνικό του πρόγραμμα πριν από το 1991 δεν περιέχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την FFCD (έκθεση) που είχε υποβληθεί στην ΙΑΕΑ το 1998", είπε χαρακτηριστικά.

    [22] ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2006

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία ευθύνεται για την επίβλεψη της προετοιμασίας των 20ών Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων που θα λάβουν χώρα στο Τορίνο το 2006, είχε δύο ημέρες εποικοδομητικών συνόδων στη Bardonecchia, το ορεινό θέρετρο της πόλης όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες με χιονοσανίδα (snowboarding), αλλά και θα δημιουργηθεί ένα από τα τρία Αθλητικά Χωριά.

    Η Επιτροπή αναγνώρισε το σημαντικό έργο που διεκπεραίωσε η TOROC στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, με σκοπό να εδραιώσει την οργάνωσή της και να αναπτύξει νέες εργασιακές πρακτικές. Το 2002, η TOROC προσέλαβε 135 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές σε νευραλγικές θέσεις με προηγούμενη Ολυμπιακή εμπειρία, και, τους τελευταίους μήνες, καθόρισε διατμηματικές επιτροπές για την αποτελεσματικότερη ροή των εργασιών.

    Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των οργανωτών και των τοπικών αρχών και φορέων επαινέθηκε από τους αντιπροσώπους της ΔΟΕ.

    Το 2003 θα αποτελέσει κρίσιμη καμπή για την TOROC, καθώς οι προετοιμασίες θα περάσουν από το στάδιο σχεδιασμού στο λειτουργικό στάδιο, το οποίο και θα καθορίσει τη μορφή των Αγώνων. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ TOROC και τοπικών φορέων, και από την τρέχουσα στενή συνεργασία τους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Κίλι. «Η επόμενη χρονιά θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση του επιπέδου και του ρυθμού που έχει επιτευχθεί, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα προόδου στην προετοιμασία για τους Αγώνες.

    Μετά από τρεις συναντήσεις στο Τορίνο, είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Bardoneccchia, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα στην επαρχία Πιεμόντε. Oι αθλητές στη χιονοσανίδα θα ζήσουν μεγάλες συγκινήσεις το 2006, κατεβαίνοντας τις πλαγιές της", δήλωσε ο πρόεδρος της TOROC, Βαλεντίνο Καστελιάνι. «Η σχέση μεταξύ TOROC και ΔΟΕ έχει ενδυναμωθεί και η υποστήριξη, καθώς και οι ιδέες που προήλθαν από τα μέλη της Επιτροπής τις δύο αυτές ημέρες, ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Προσμένουμε όλοι μας την αρχή της χειμερινής περιόδου αυτό το Σαββατοκύριακο στο Sestriere, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Καταβάσεων (Alpine Skiing World Cup) και προσβλέπουμε στην καλή συνέχεια της συνεργασίας μας έως την επόμενη συνάντηση» κατέληξε ο Πρόεδρος της TOROC.

    [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο προγραμματισμός δράσεων της Νέας Δημοκρατίας για την παρακολούθηση των θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας έγινε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Παρακολούθησης της Προεδρίας του κόμματος. Παράλληλα εξετάστηκαν οι ανακοινωθείσες από την Κυβέρνηση προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το α' εξάμηνο του 2003.

    Όπως επισημάνθηκε μετά τη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή της ΝΔ εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα, με αποκλειστικό σκοπό τη συμβολή στην επιτυχία της χώρας μας και την προώθηση ζητημάτων ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, αλλά και τον έλεγχο της Κυβέρνησης για λάθη και παραλείψεις. Βασική διαπίστωση, όπως τονίστηκε, ήταν πως οι ανακοινωθείσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, προς το παρόν, δεν παρουσιάζουν νέες ιδέες και νέες κατευθύνσεις, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού της Ελληνικής Προεδρίας σε απλώς διαχειριστικές και «τελετουργικές», λογικές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 December 2002 - 19:13:36 UTC