Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 5,6 ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η Ν.Δ. - ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ
  • [03] ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [04] "ΜΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ" Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [06] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧPO
  • [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [09] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΡΗΣ 3-1
  • [10] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
  • [11] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [13] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [14] "ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ" ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
  • [15] ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΧΟΥΤΟΣ
  • [16] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ
  • [17] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,14 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ''
  • [18] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [19] ΤΟ KADEK ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [20] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ SOS ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΕΝΤΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [23] ΠΟΛΟ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΌΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ TOY ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 5,6 ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η Ν.Δ. - ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (22:02 UTC+2)

    Προβάδισμα 5,6 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει μία νέα δημοσκόπηση που έγινε αμέσως μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Από την ίδια δημοσκόπηση και από μία άλλη που διενεργήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν τον Κώστα Σημίτη καταλληλότερο ως πρωθυπουργό έναντι του Κώστα Καραμανλή.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας "Kappa Research" που διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου και δημοσιεύεται στο "Βήμα της Κυριακής" η Νέα Δημοκρατία προηγείται από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με 5,6 μονάδες.

    Στο ερώτημα "ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή" η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, το ΠΑΣΟΚ 33,5%, το ΚΚΕ 5,4% και ο ΣΥΝ 3,1%.

    Σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Σεπτέμβριο η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ήταν στις 6,3 μονάδες.

    Στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό" προηγείται ο Κώστας Σημίτης με ποσοστό 38,9% έναντι 36,8% του Κώστα Καραμανλή.

    Στην παράσταση νίκης δηλαδή στο ερώτημα "ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές" η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 18,5 μονάδες διαφορά συγκεντρώνοντας το 53% έναντι 34,5% του ΠΑΣΟΚ.

    Στην άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και έγινε από την εταιρία "Metron Analysis" δεν περιλαμβάνεται πρόθεση ψήφου. Ασχολείται κυρίως με το πως είδαν οι ψηφοφόροι τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τους χειρισμούς στην Κοπεγχάγη αποτυπώνει ένα μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Σημίτη όσον αφορά το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 44,4% έναντι 36% του κ. Καραμανλή.

    Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η οικονομία με ποσοστό 31,1% και ακολουθούν η καταπολέμηση της ανεργίας με ποσοστό 28,4%, η υγεία με 13%, η παιδεία με 7,2%, τα προβλήματα των αγροτών με 7,1%, η επίλυση του Κυπριακού με 3,7% και με το ίδιο ποσοστό η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η δημοσκόπηση της "Metron Analysis" είναι πανελλαδική, τηλεφωνική και έγινε από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

    Δημοσκόπηση δημοσιεύει σήμερα και η εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή" που έγινε με κάλπη σε τέσσερις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, Α' και Β΄ Αθήνας, Α' και Β' Πειραιώς.

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 37,9% έναντι 35% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,5%, ο ΣΥΝ 5,9% και το ΔΗΚΚΙ 3,2%.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (12:05 UTC+2)

    Την αφαίρεση και της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κλείνοντας έτσι οριστικά τη δικαστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στη χώρα μας.

    Η αναγραφή του θρησκεύματος δεν συνιστά δεδομένο χρήσιμο για την αναγνώριση ενός προσώπου και η προαιρετική αναγραφή του μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των πολιτών ενώ παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, επισημαίνεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου το οποίο έκρινε εξαρχής απαράδεκτη την προσφυγή ιερέων και θεολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απορρίφθηκε ομοφώνως, κάθε επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει και επίσημα η Εκκλησία της Ελλάδας υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Το σκεπτικό των ευρωδικαστών δικαιώνει απόλυτα τόσο τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που επέβαλε την απάλειψη του θρησκεύματος, όσο και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κρίνει ως απολύτως νόμιμη και συνταγματική την επίμαχη απάλειψη (απόφαση 2285/01)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του, η οποία έχει πανευρωπαϊκό νομολογιακό ενδιαφέρον, -καθώς πρώτη φορά αντιμετωπίζει το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος ή άλλου ευαίσθητου προσωπικού στοιχείου σε δημόσια έγγραφα -στέλνει και μήνυμα για το ζήτημα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα μας, καθώς επικαλείται την καταδικαστική απόφαση του 1993 για τη μεταχείριση των μαρτύρων του Ιεχωβά (υπόθεση Κοκκινάκη), ζήτημα που συνδέει ευθέως και με το θέμα των ταυτοτήτων.

    Η προσφυγή για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τα αστυνομικά δελτία ταυτότητας απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο της δικαστικής διαδικασίας (κατά την εξέταση, δηλαδή, του παραδεκτού ή μη των ισχυρισμών των προσφευγόντων), καθώς κρίνεται ότι: Το θέμα αφορά άμεσα το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία «αποτελεί ένα από τα βάθρα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας..»

    [03] ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (23:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η Βουλή των Ελλήνων

    της Νατάσας Θωμά

    Ολοκληρώνεται αύριο βράδυ στη Βουλή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η πενθήμερη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

    Σήμερα, η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις ομιλίες υπουργών του ΠΑΣΟΚ και την σκληρή κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για μείωση των αμυντικών δαπανών προς ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Οικονομικός μας στόχος είναι από το 2004 και μετά οι αμυντικές δαπάνες θα πέσουν κάτω του 4% από το 5% που ήταν μέχρι το 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου ένα τρισ. δρχ για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις. Αυτή είναι η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο" επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Ακόμα υπογράμμισε ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Στόχος, όπως είπε, το 2004 να διαμορφωθεί η συμπαραγωγή και συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα στο 25% από 12% που είναι σήμερα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε ότι το θέμα της επιτάχυνσης της ποινικής διαδικασίας είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστέρησης.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, διαμορφώνεται σχέδιο νόμου για τη λήψη αναγκαίων μέτρων που αφορούν όλο το φάσμα της ποινικής διαδικασίας. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς τονίζοντας ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της πρόσφατης ολομέλειας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε την ανάγκη να τονωθεί η εσωτερική αγορά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός, ενώ απέδωσε την αύξηση του τους τελευταίους μήνες σε εξωτερικούς συγκυριακούς λόγους.

    "Τον Δεκέμβριο φθάσαμε να έχουμε πληθωρισμό κάτω του 3,5% και πιστεύω ότι του χρόνου τον ίδιο μήνα θα πέσει στο 2,5%", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης μίλησε για ανάγκη διασποράς της ανάπτυξης σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες.

    Ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκε η μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής ενδοεπικονωνίας των ακριτικών νησιωτικών περιοχών.

    Η λύση θα είναι με την υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες για την εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών για ένα διάστημα έξι έως δώδεκα ετών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για μεγάλους στόχους που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά και οικονομικά θέματα τονίζοντας ότι οφείλονται στη συστηματική δουλειά και στη σωστή στρατηγική.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης επεσήμανε ότι "τον ερχόμενο Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει ουσιαστικά την συνθήκη προσχώρησης των υπό ένταξη χωρών ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Κύπρος.

    "Ουσιαστικά θα σηματοδοτεί την νέα πορεία για εμάς τους έλληνες η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητη επιτυχία γιατί ο ελληνισμός θα εξασφαλίσει να μιλάει με δύο φωνές στην κοινότητα", είπε

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ταξικό και αντιλαϊκό και πρόσθεσε ότι η αναδιανομή γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των πλουσίων.

    [04] "ΜΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ" Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Δεκεμβρίου 2002 (08:34 UTC+2)

    Ως "μη ενθαρρυντική" προς την κατεύθυνση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Ιράκ, χαρακτήρισε τη διακήρυξη όπλων μαζικής καταστροφής, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε δηλώσεις του, μετά το γενικό τόνο των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα, που είχε δώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κολιν Παουελ.

    ΟΙ ΗΠΑ ενδέχεται να δώσουν στους διεθνείς επιθεωρητές όπλων, ονόματα Ιρακινών επιστημόνων, προκειμένου να κληθούν για συνεντεύξεις διευκολύνοντας το έργο συλλογής πληροφοριών για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής. " Μιλάμε σοβαρά για τη διατήρηση της ειρήνης, ωστόσο η διακήρυξη του Ιράκ δεν ήταν ενθαρρυντική. Περιμένουμε ότι ο Ιρακινός πρόεδρος, θα μας δείξει ότι θα αφοπλιστεί" κατέληξε ο πρόεδρος Μπους.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αμμόχωστος, 21 Δεκεμβρίου 2002 (07:29 UTC+2)

    Την ώρα που ο Ραουφ Ντενκτάς προκαλεί με τις αδιάλλακτες θέσεις του, στα Κατεχόμενα ξεσπούν διαδηλώσεις.

    Στην Αμμόχωστο, χθες το βράδυ, 91 τουρκοκυπριακές οργανώσεις πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 διαδηλωτές.

    Το κλίμα λαϊκής αγανάκτησης συνεχώς οξύνεται στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς οι Τουρκοκύπριοι, αναγνωρίζουν τα οφέλη, από την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το λόγο αυτό, επιδιώκουν μια τέτοια εξέλιξη, σε αντίθεση με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, που εκφράζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    [06] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧPO

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (22:09 UTC+2)

    Στα πολλαπλά οφέλη από την πραγματοποίηση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ζήτησε απ' όλα τα κόμματα να συστρατευθούν για την επιτυχή έκβαση της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε ότι με την ανάληψη της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη, ότι την έκθεση θα επισκεφθούν έξι εκατομμύρια επισκέπτες και ότι θα αναπτυχθούν οι υποδομές της πόλης.

    "Τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί η EXPO να αποβεί η Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης", επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Πασχαλίδης.

    Σημείωσε ακόμη ότι "η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 25 πιο προηγμένες χώρες του κόσμου", σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών παγκόσμιων οργανισμών επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν το πιστεύουν αυτό και επιδεικνύουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης που δεν πρέπει να αναπαράγεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

    "Δεν είναι μόνον οι δείκτες που πρέπει να πετύχουμε, αλλά και η αίσθηση των πραγμάτων που πρέπει να καλλιεργήσουμε στη χώρα. Ο κάθε πολίτης, να αναγνωρίσει το δικό του μερίδιο στην πορεία της σύγκλισης", υπογράμμισε.

    [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (22:04 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε σε γραφεία ιδιωτικής επιχείρησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκε ο κίνδυνος επέκτασής της, σε διπλανά διαμερίσματα.

    Γύρω στις 4.30 το απόγευμα ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Εγνατία 93 είδαν να βγαίνουν από τον πρώτο όροφο πυκνοί καπνοί. Αμέσως ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία που έσπευσε στο σημείο με ισχυρές δυνάμεις.

    Λίγη ώρα πριν στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας και στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, όπου στεγάζεται μία ιδιωτική επιχείρηση ένας εργάτης εκτελούσε εργασίες σε μία δεξαμενή πετρελαίου. Την ώρα εκείνη από άγνωση μέχρι στιγμής αιτία δημιουργήθηκε ανάφλεξη με αποτέλεσμα το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου να τυλιχθεί στις φλόγες.

    Ο εργάτης κατέβαλε προσπάθειες για την κατάσβεσή της, αλλά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και εκείνος εγκατέλειψε το χώρο χωρίς ευτυχώς να πάθει το παραμικρό.

    Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος επέκτασης σε άλλους ορόφους. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Προανάκριση για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [08] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (21:58 UTC+2)

    "Ελάχιστη μνήμη και ντροπή διαθέτει το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βουλευτής της Β' Αθηνών της Ν.Δ., Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα στη Βουλή.

    "Ο κ. Ρέππας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2003, αναφέρθηκε και στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

    Είπε ο κ. Ρέππας: ΄΄Θα έπρεπε κάποιος να μιλήσει για την ελάχιστη εγγυημένη ειλικρίνεια γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχει εγγυημένη νοημοσύνη και γνώση του ελληνικού λαού΄΄, ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος και πρόσθεσε:

    "Η απάντηση είναι μια: Ελάχιστη μνήμη και εγγυημένη ντροπή διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.

    - Ξέχασε την ελάχιστη σύνταξη επιβίωσης των 152.000 δρχ. που υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός.

    - Ξέχασε τις 300.000 θέσεις Απασχόλησης.

    - Ξέχασε η κυβέρνηση τις υπογραφές των 50 Βουλευτών του κινήματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    - Ξέχασε και ξεχνά καθημερινά τους ανέργους, την φτώχεια, και την περιθωριοποίηση" κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος.

    [09] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΡΗΣ 3-1

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (21:33 UTC+2)

    Σημαντική νίκη πέτυχε η Προοδευτική στο γήπεδό της επί του Άρη με 3-1, στο πλαίσιο της 12ης μέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν αμφίροπο. Στην επανάληψη όμως, οι γηπεδούχοι με ένα ξέσπασμά τους από το 65' έως το 73' πέτυχαν τρία γκόλ και ταυτόχρονα πήραν μία άνετη νίκη.

    Ειδικότερα, το σκόρ άνοιξε ο Τάτσης στο 65', πέντε λεπτά αργότερα ο Πουλόπουλος διπλασίασε τα γκολ για την ομάδα του, ενώ στο 73' ο Τάτσης εδραίωσε τη νίκη της Προοδευτικής. Ο Άρης μείωσε με τον Μορίς στο 80'.

    [10] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται από την τουρκική πλευρά για το κυπριακό δήλωσε ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς έχει υπόψη του μόνο το Κυπριακό σε αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση που προσεγγίζει το θέμα με ευρύτερη προοπτική".

    Ο κ. Γκιουλ σε συνέντευξή του στο CNN Turk τόνισε ότι η τουρκική πλευρά θα καταβάλει έντιμες και ειλικρινείς προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

    "Εχω ελπίδες", είπε για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι μέχρι τότε "θα καταβάλουμε έντιμες και ειλικρινείς προσπάθειες, για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, σε μια συμφωνία".

    [11] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Κοντά στους ανήλικους κρατουμένους των φυλακών Αυλώνα βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, αντήλλαξε μαζί τους δώρα και τους ευχήθηκε ταχεία επανένταξη στην κοινωνία.

    Ο κ. Πετσάλνικος εξήγγειλε τη σύσταση τους πρώτους μήνες του 2003 ειδικού ιδρύματος με την επωνυμία "Επάνοδος" που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία αποφυλακιζόμενων ανηλίκων και ενηλίκων με την παροχή απαραίτητης βοήθειας και στήριξης.

    Ακόμη ανακοίνωσε στους ανήλικους κρατουμένους ότι ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που προβλέπει ότι δεν απελαύνονται οι ανήλικοι αλλοδαποί κρατούμενοι μετά την έκτιση της ποινής τους στην περίπτωση που η οικογένειά τους διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή από τους ανηλίκους με θερμά χειροκροτήματα.

    Οι ανήλικοι κρατούμενοι πρόσφεραν στον υπουργό Δικαιοσύνης μια χειροποίητη εικόνα της Παναγίας και ο κ. Πετσάλνικος τους πρόσφερε από ένα ρολόι χειρός, για να κυλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο χρόνος γρηγορότερα.

    Ο κ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και έμεινε ικανοποιημένος από τις εργασίες που έγιναν, την επισκευή και τη διαμόρφωση των κελιών και των χώρων υγιεινής, οι οποίοι στην προηγούμενη επίσκεψή του δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

    Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής του το αφιέρωσε στους μαθητές του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου που λειτουργούν εντός του Καταστήματος.

    Σημειώνεται ότι στον Αυλώνα κρατούνται 319 ανήλικοι ηλικίας 14 -21 ετών, οι 178 από τους οποίους είναι αλλοδαποί. Στην εκπαιδευτική διαδικασία μετέχουν 107 ανήλικοι κρατούμενοι.

    Στο δημοτικό σχολείο είναι εγγεγραμμένοι 35 μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων, την εκπαίδευση των οποίων έχουν αναλάβει 3 δάσκαλοι. Στο Γυμνασιακό παράρτημα, το οποίο ιδρύθηκε το σχολικό έτος 2000 - 2001 με πρωτοβουλία του κ. Πετσάλνικου, ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός Παιδείας, είναι εγγεγραμμένοι 52 μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων όπου υπηρετούν 5 εκπαιδευτικοί και μία κοινωνική λειτουργός. Επιπλέον από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί και ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με τους μαθητές και τους είπε ότι θα συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει αυτόνομη λειτουργία του γυμνασίου, αλλά και λειτουργία λυκειακών τάξεων και εργαστηρίου σύγχρονων τεχνολογιών για την απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλουν στην επαγγελματική αποκατάστασή τους, μετά την αποφυλάκισή τους. Τόνισε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια να δίδονται βεβαιώσεις σπουδών στους κρατούμενους.

    Το Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Αυλώνα θα επισκεφθούν αύριο Ελληνες ολυμπιονίκες, μία επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα των κρατουμένων.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Να ενημερωθεί επισήμως αναμένει η Εκκλησία για να πάρει θέση στην απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγής ιερέων και θεολόγων υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Στην απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου τονίζεται μάλιστα ότι ακόμη και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος των πολιτών.

    Μετά την επίσημη ενημέρωση θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση, αφού και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ιεραρχία οφείλει να αξιοποιήσει τα 3 εκατομμύρια των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος δήλωσε ότι τα θέματα της συνειδήσεως ούτε προσδιορίζονται, ούτε διαγράφονται με δικαστικές αποφάσεις.

    "Το θέμα μένει, είναι στην εφεδρεία και τα εκατομμύρια των δηλώσεων των χριστιανών για το ζήτημα αυτό περιμένουν τη δικαιοσύνη τους", τόνισε.

    [13] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Αλεξάνδρεια, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για την ανακήρυξη της γιορτής των Χριστουγέννων ως επίσημης αργίας εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών.

    Σε μήνυμα που απέστειλε προς τον κ. Μουμπάρακ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρει τα ακόλουθα:

    "Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την ανακήρυξη της εορτής των Χριστουγέννων ως επισήμου αργίας της ευλογημένης χώρας της Αιγύπτου, της οποίας ο Θεός σας όρισε ηγέτη.

    Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Η Εξοχότητά σας πάντοτε εργάζεται για να κτίσει μια χώρα χωρίς βία, ένα έθνος που αγαπά την ζωή, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Για αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς η Αίγυπτος πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

    Λαμβάνουμε αυτή την ευκαιρία να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας για την προστασία και την βοήθεια που προσφέρουν οι πολιτειακές Αρχές προς το Πατριαρχείο μας και τους Ελληνορθόδοξους πιστούς. Εύχομαι ο Παντοδύναμος Θεός να χαρίζει σε σας υγεία και δύναμη και στον ευλογημένο λαό της Αιγύπτου ειρήνη και ευημερία".

    [14] "ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ" ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να ασκήσει βέτο στην τροποποίηση του Συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την επάνοδο του αρχηγού του AKP στη Βουλή Ταγίπ Ερντογάν και θα του επιτρέψει να αναλάβει την πρωθυπουργία, καθώς και οι επόμενες κινήσεις τους κυριαρχούν στον τουρκικό τύπο.

    Για "Ρώσικη Ρουλέτα" μεταξύ του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ και του αρχηγού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της.

    Οπως αναφέρει η τροποποίηση του Συντάγματος σχετικά με τον πρόεδρο του AKP για την οποία ο πρόεδρος Σεζέρ άσκησε βέτο, στην περίπτωση που περάσει πάλι από τη Βουλή και ο κ. Σεζέρ τη θέσει σε δημοψήφισμα, τότε θα αρχίσει μεταξύ του προέδρου Σεζέρ και του προέδρου του AKP, Ερντογάν, ένα παιχνίδι όπως η ρώσικη ρουλέτα.

    "Στο μεταξύ, εάν κατά το δημοψήφισμα ο λαός πει το "ναι" για να ανοίξει ο δρόμος του Ερντογάν, ο Σεζέρ που είχε ασκήσει βέτο στις τροποποιήσεις θα θεωρηθεί ότι αυτοπυροβολήθηκε. Ο Σεζέρ που είχε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του λαού κατ' αυτόν τον τρόπο θα ηττηθεί στο δημοψήφισμα", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    "Εάν πάλι, από το δημοψήφισμα προκύψει "όχι", θα είναι σαν να αυτοπυροβολήθηκε ο Ερντογάν και σε αυτή την περίπτωση ο Σεζέρ θα αποκτήσει μεγάλη ισχύ και η Τουρκία θα δώσει την εικόνα του ημιπροεδρικού συστήματος", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Επιπλέον τονίζεται ότι στο AKP αποκτά βαρύτητα η άποψη για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του AKP Εγιούπ Φάτσα, δήλωσε: "Στην περίπτωση που γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, η τροποποίηση θα γίνει δεκτή με 80-90%. Εμείς δεν έχουμε καμία ανησυχία".

    Η Sabah αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην απόφαση του προέδρου Σεζέρ να ασκήσει βέτο. Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο "Δημοκρατική συμμαχία" επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του CHP, Ντενίζ Μπαϋκάλ και ο νέος Πρόεδρος του DYP, Μεχμέτ Αγάρ, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος κατά το τελευταίο συνέδριο του DYP, δεν έκριναν σωστό το βέτο που άσκησε ο κ. Σεζέρ για τις τροποποιήσεις που θα οδηγούσαν στο να ανοίξει ο δρόμος για τον κ. Ερντογάν.

    Ο κ. Μπαϋκάλ δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις στα άρθρα 67, 76 και 78 του Συντάγματος, δεν έχουν το χαρακτήρα της αποκλειστικότητας για εξυπηρέτηση μόνο ενός ατόμου. Εξ' άλλου ο κ. Αγάρ, ερωτηθείς για την άποψή του, είπε ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν είναι μόνο για ένα άτομο, έτσι όπως δικαιολόγησε την απόφασή του ο πρόεδρος Σεζέρ.

    Η "Cumhuriyet" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Νέα φόρμουλα: Αμνηστία στον Ερντογάν", αναφέρει ότι ενώ το AKP ετοιμάζεται να περάσει για δεύτερη φορά από τη Βουλή την προσεχή εβδομάδα την τροποποίηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση προσθέτοντας νέο άρθρο στο Νόμο περί Αμνηστίας στον τύπο, στοχεύει να θεωρήσει ως μην υπάρχον το αδίκημα που έχει διαπραχθεί από τον κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση έστειλε τη σχετική τροποποίηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Το AKP και στην περίπτωση ακόμη που δεν προλάβει η συνταγματική τροποποίηση, θα καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε να εγκρίνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν στις εκλογές που θα γίνουν στην περιοχή του Σίιρτ.

    Τονίζεται πως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη για να καθορίσει την ημερομηνία εκλογών στο Σίιρτ.

    Η "Aksam" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Πακέτο αντιποίνων", αναφέρει ότι "το AKP απαντώντας στο τελευταίο βέτο του προέδρου Σεζέρ, λέγεται ότι θα ασχοληθεί νωρίτερα με τη ρύθμιση των 14 άρθρων που είχαν σταλεί νωρίτερα από την προηγούμενη Κυβέρνηση στη Βουλή και αφορούν τη μείωση της θητείας του προέδρου από 7 χρόνια σε 5. Βέβαια, δίδεται στον πρόεδρο η δυνατότητα επανεκλογής του για μία ακόμη φορά. Ομως το νέο πρόεδρο θα τον εκλέξει η σημερινή Βουλή και κατά συνέπεια, θα κλείσει ο δρόμος του προέδρου Σεζέρ".

    Η "Milliyet" στην πρώτη σελίδα και με τον πεντάστηλο τίτλο "Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης", αναφέρει ότι η απόφαση του προέδρου Σεζέρ να ασκήσει βέτο στις τροποποιήσεις του Συντάγματος που άνοιγαν το δρόμο στον κ. Ερντογάν για το βουλευτικό αξίωμα και την πρωθυπουργία, φέρει περισσότερο το χαρακτήρα προειδοποίησης.

    Λέγεται ότι ο πρόεδρος Σεζέρ στην πραγματικότητα δεν αντιτίθεται στην τροποποίηση του άρθρου 76, αλλά θέλει να δώσει το μήνυμα πως είναι αντίθετος με τις τροποποιήσεις κάθε φορά που τυχαίνει περίπτωση που εμπίπτει στην τροποποίηση αυτή. Ακόμη λέγεται ότι ο Πρόεδρος επειδή δεν θέλει πολιτική ένταση ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσει την αρμοδιότητά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

    Ο συνεργάτης της εφημερίδας, Γκιουνερί Τζιβάογλου, σχετικά με το θέμα γράφει:

    "Εχω τη γνώμη πως το βέτο του Προέδρου δεν θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα και ότι δεν θα τηρήσει τέτοια στάση. Το βέτο που έχει ασκήσει στην πραγματικότητα έχει το χαρακτήρα προειδοποίησης και δεν θα παρεμποδίσει τον Ερντογάν. Βέβαια, δεν μιλάω εξ ονόματος του αξιότιμου Σεζέρ. Απλά έχω την εντύπωση πως προσπαθεί να δώσει μόνο κάποιο μήνυμα. Ασφαλώς βλέπει ότι κάτω από τις σημερινές πολιτικές συνθήκες δεν θα είναι σωστό να προκύψει και ένα ακόμη θέμα δημοψηφίσματος".

    Η "Radikal" σε άρθρο σχετικό με το θέμα αναφέρει τα εξής:

    "Η Τουρκία επιθυμεί ομαλοποίηση της πολιτικής της. Ομως ο Πρόεδρος Σεζέρ δεν είναι καθόλου εποικοδομητικός. Το ξέρουν όλοι ότι η τροποποίηση του Συντάγματος έχει σκοπό να ανοίξει ο δρόμος του Ερντογάν. Ομως είναι μεγάλη αδικία η εν λόγω τροποποίηση να συσχετίζεται μόνο με τον Ερντογάν. Διότι η τροποποίηση αυτή αποτελεί σοβαρή συμβολή στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Μπορούμε να διαβάσουμε και κάπως αλλιώς το βέτο του Σεζέρ: ²Εάν επιχειρείτε τροποποίηση του Συντάγματος χωρίς να με συμβουλευθείτε και να εξασφαλίσετε την κατ' αρχήν έγκρισή μου, μπορείτε να υποστείτε τέτοιες καταστάσεις².

    Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, διότι δεν νομίζω ότι θα επιδείξει τέτοιο θάρρος και αυτό επειδή δεν θα θελήσει να θέσει σε δοκιμασία κατ' αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη που λέγεται ότι έχει από το λαό. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Πρόεδρος άσκησε βέτο. Ειδικά μετά τις χθεσινές υποστηρικτικές δηλώσεις του CHP και του DYP, ο Σεζέρ έχει απομονωθεί. Ο Σεζέρ τον τελευταίο καιρό δεν παρουσιάζει εποικοδομητική προσέγγιση σε κανένα θέμα, ούτε στο θέμα της Ε.Ε., ούτε της Κύπρου, ούτε όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

    Η "Yeni Safak" αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Ο Σεζέρ έμεινε μόνος". Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των κ.κ. Μπαϋκάλ και Αγάρ.

    [15] ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΧΟΥΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ανωτερότητα έδειξε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς και συμπεριέλαβε τον Λάμπρο Χούτο στην αποστολή της ομάδας εν όψει του παιχνιδιού με το Αιγάλεω, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του πατέρα του ποδοσφαιριστή που άφησε αιχμές εναντίον του προπονητή των "ερυθρολεύκων". Αντίθετα δεν συμπεριέλαβε στην αποστολή τον τραυματία, Γιώργο Ανατολάκη, του οποίου τη θέση θα πάρει για άλλη μία φορά ο Θανάσης Κωστούλας και τον τιμωρημένο Παρασκευά Αντζα, του οποίου τη θέση θα πάρει ο Γιώργος Αμανατίδης. Ετσι εκτός από τους Κωστούλα και Αμανατίδη οι πιθανοί παίκτες που θα παρατάξει ο κ. Κάτανετς είναι: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς και Τζιοβάνι. Στην αποστολή μετέχουν ακόμη και οι Χούτος, Κατεργιαννάκης, Καστίγιο, Νινιάδης, Πουρσανίδης, Ζέτερμπεργκ και Αλεξανδρής.

    [16] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Δεν έχουν σταματημό τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ... Ειδικά εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με την Παναχαϊκή, το οποίο θα γίνει στην Τούμπα κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκη, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Αυτό πάντως που προβληματίζει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είναι η οικονομική ασυνέπεια από πλευράς Γιώργου Μπατατούδη, που δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα η ψυχολογία των παικτών να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Ομως η τελευταία δέσμευση του μεγαλομετόχου είναι ότι θα βάλει στα ταμεία περίπου 850.000 ευρώ τη Δευτέρα.

    Παράλληλα το όλο κλίμα έρχεται να χαλάσει ακόμη περισσότερο και η απόφαση του αθλητικού δικαστή να τιμωρήσει εκ νέου τον ΠΑΟΚ με άλλες δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί του στην αναμέτρηση με τον Αρη στο Χαριλάου την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η αποστολή για το αυριανό παιχνίδι με την Παναχαϊκή είναι: Τοχούρογλου, Σούσκο, Αμπονσά, Χασιώτης, Κουτσόπουλος, Νάστος, Κοζμίνσκι, Καραδήμος, Μάρκος, Κούτσης, Εγκωμίτης, Κισκαμπάνης, Φρούσος, Οκκάς, Γιασεμή, Βοσκαρίδης, Κιουκέλκα, Σαλπιγγίδης.

    [17] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,14 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ''

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Στη διανομή μερίσματος ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η εταιρία Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας ΑΒΕΕΤΕ, δικαιούχοι του οποίου είναι όσοι έχουν μετοχές της επιχείρησης μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2002, ενώ η πληρωμή του ξεκινάει την 10η Ιανουαρίου του 2003.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, εγκρίθηκαν και οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης από την 1η Ιουλίου του 2001 ως και την 30η Ιουνίου του 2002, ενώ ανακοινώθηκε ότι το 90% του επενδυτικού της προγράμματος ολοκληρώθηκε και αφορά κυρίως την κατασκευή 14 νέων καταστημάτων με την επωνυμία «Φίλιππος Νάκας».

    Εντός της επόμενης οικονομικής χρήσης, η διοίκηση της επιχειρήσεις φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο αφορά την κατασκευή των νέων αποθηκών και γραφείων στην Παιανία και τη μεταφορά τους από το κτίριο της Κυψέλης, στο τέλος της χρήσης, τον Ιούνιο του 2003.

    [18] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Επικίνδυνη έξοδο έχει ο Ηρακλής στη Ξάνθη. Ο προπονητής του Γηραιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς ετοίμασε ήδη τα πλάνα του για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των Φοφόνκα και Μπαχράμη οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού, ενώ θα έχει στη διάθεσή του τον Γιώργο Ξενίδη που εξέτισε την ποινή του.

    Η 18μελής αποστολή που βρίσκεται στην Ξάνθη αποτελείται από τους Χαλκιά, Κελπέκη, Κατσαμπή, Μιλόγεβιτς, Νατσούρα, Βρέντε, Χατζί, Ξενίδη, Γκώνια, Κουτσουρέ, Στολτίδη, Νεμπεγλέρα, Μουράτι, Μίετσελ, Καπετάνο, Χάγκαν, Νασιόπουλο και Κυριαζή.

    Από την άλλη ο τεχνικός της ακριτικής ομάδας Νίκος Καραγεωργίου θα έχει στη διάθεσή του τον Γιάννη Παπαδημητρίου, που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού. Οι 18 ποδοσφαιριστές που αποτελούν την αποστολή για το αυριανό ματς είναι: Αναστασόπουλος, Μπα, Βάλλας, Μπαικαρά, Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Δημητριάδης, Ζαπρόπουλος, Ζωγραφάκης, Κεχαγιάς, Κορδονούρης, Λαμπριάκος, Λαίτνερ, Λίπα, Παπαδημητρίου, Πρίττας, Σφακιανάκης, Φρίζενμπίχλερ.

    [19] ΤΟ KADEK ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    "Το KADEK που συστάθηκε στη θέση του ΡΚΚ απείλησε ότι θα ξαναρχίσει την τρομοκρατία, προβάλλοντας απαράδεκτα αιτήματα για την Τουρκία", αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Οι τουρκικές εφημερίδες "Milliyet" σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Το ΡΚΚ απείλησε από τη Ρωσία", αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του KADEK στη Ρωσία, Χαλίτ Τζούντι, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μόσχα, ισχυρίσθηκε ότι ο αρχηγός του ΡΚΚ, Οτζαλάν, απομονώθηκε στο Ιμραλί και ότι δεν του επιτρέπεται να δει τους δικηγόρους του και τους συγγενείς του.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τζούντι είπε πως θα περιμένουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να σημειωθεί βελτίωση στην κατάσταση του Οτζαλάν και ότι στη συνέχεια περιμένουν από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, εντός 3 μηνών, κάποια πολιτικά βήματα. Μεταξύ των αιτημάτων που ανέφερε, είναι η κήρυξη αμνηστίας που θα συμπεριλαμβάνει και τον Οτζαλάν, καθώς και αναγνώριση της Κουρδικής ως δεύτερης γλώσσας του κράτους.

    Ο Τζούντι υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά μέχρι τα μέσα Μαΐου, θα αποφασίσουν αν θα ξαναρχίσουν ή όχι τον ένοπλο αγώνα.

    Τέλος, αναφέρεται ότι ο Τζούντι είπε πως το KADEK δεν υποστηρίζει την ιδέα του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

    Τα παραπάνω παρατίθενται και σε δημοσίευμα της "Cumhurriyet" με τίτλο: "Το KADEK απείλησε από τη Μόσχα".

    Η εφημερίδα "Yeni Safak" σε σχετικό δημοσίευμα με τον τίτλο "Νότα από την Τουρκία στη Ρωσία για το KADEK", αναφέρει ότι η Τουρκία αντέδρασε σκληρά στις δηλώσεις του εκπροσώπου του KADEK στη Ρωσία, Χαλίτ Τζούντι.

    "Η Πρεσβεία της Τουρκίας στη Μόσχα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Με τη νότα αυτή ζητήθηκε να μην προστατεύονται τα στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων και επιστήθηκε η προσοχή στην αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ζητήθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των στελεχών του KADEK καθώς και η λήψη μέτρων εναντίον της τρομοκρατίας", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    [20] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ SOS ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Σε μια σεμνή τελετή, η Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας, Τασούλα Κελεσίδου και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία στους παραολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ, Σίμος Παλτσανιτίδης μοίρασαν χαμόγελα, αγάπη και δώρα σε μικρά παιδιά του παιδικού χωριού SOS Πλαγιαρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μουσείο Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Μουσείου, αλλά και προέδρου του ΚΑΠΠΑ και της ΟΧΕ, Στέλιου Αγγελούδη.

    «Σήμερα θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Υποδεχόμαστε μέρες που είναι τα μικρά παιδιά, όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι ημέρες, αλλά γιατί πάντα θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήμαστε κοντά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία και μερίδα», τόνισε ο κ. Αγγελούδης και συνέχισε: «Η ευαισθησία μας στα παιδιά είναι δεδομένη και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή χρειάζεται να είναι προϊόν καθημερινής προσπάθειας από όλους. Με τη βοήθεια των Ολυμπιονικών μας μπορούμε να υλοποιήσουμε πολλούς από τους στόχους που έχουμε δώσει. Ευχαριστούμε θερμά την Τασούλα Κελεσίδου και τον Σίμο Παλτσανιτίδη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός και το βιβλίο είναι τα καλύτερα εφόδια που μπορούν να έχουν στη ζωή τους».

    Από την άλλη απόλυτα ικανοποιημένη από τη θέρμη των μικρών παιδιών η Ολυμπιονίκης του στίβου, Τασούλα Κελεσίδου επισήμανε: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις χρειάζεται να γίνονται όλες τις μέρες του χρόνου». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Σίμου Παλτσανιτίδη: «Εμείς οι αθλητές πρέπει πάντα να δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά. Οφείλουμε να τους μεταφέρουμε το ερέθισμα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». Και οι δύο οι Ολυμπιονίκες μοίρασαν δεκάδες μπάλες και δώρα στα μικρά παιδιά που έδωσαν το παρών στο Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.  

    [21] ΕΝΤΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η Τουρκία εντείνει τις προετοιμασίες της όσον αφορά τον πιθανό πόλεμο στο Ιράκ, ενώ Αμερικανοί αρμόδιοι θα μεταβούν την προσεχή εβδομάδα στην Αγκυρα για να επιθεωρήσουν βάσεις που θα χρησιμοποιηθούν σε πιθανή επέμβαση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Περισσότερα από 100 αεροσκάφη προωθούνται σε τέσσερις βάσεις της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Τουρκίας από τις αεροπορικές βάσεις του Μπαλίκεσιρ, της Μπάντιρμα, του Εσκίσεχιρ και του Μέρζιφον αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" σε δημοσίευμα με τον τίτλο "100 αεροσκάφη στα σύνορα" και τον υπότιτλο "Πάτησε και η Τουρκία το κουμπί για πιθανή επιχείρηση στο Ιράκ".

    Εξ' άλλου, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, Αμερικανοί αρμόδιοι αναμένονται την προσεχή εβδομάδα στην Τουρκία για να επιθεωρήσουν βάσεις και λιμένες που θα χρησιμοποιηθούν σε πιθανή επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

    Η αμερικανική επιτροπή που θα συνεργασθεί με ειδικό προσωπικό των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων θα εξετάσει κατά πόσο οι βάσεις αυτές είναι κατάλληλες για τα αμερικανικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επιχείρηση. Επίσης, θα εξετάσει εάν θα ετοιμασθούν στρατιωτικοί καταυλισμοί στις βάσεις, για την παραμονή του προσωπικού, καθώς και την κατάσταση των δρόμων που οδηγούν στις βάσεις καθώς και τα θέματα ασφάλειας.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που ήταν γνωστός μέχρι τώρα ως 'περιστέρι' όσον αφορά το θέμα Ιράκ και τηρούσε στάση υπέρ της ειρήνης, τώρα σκλήρυνε και χθες δήλωσε: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε εσαεί για τον αφοπλισμό του Ιράκ".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε από το στρατό να είναι σε ετοιμότητα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε σχετικό άρθρο του ο διευθυντής της "Hurriyet" στην Αγκυρα, Σεντάτ Εργκίν με τον τίτλο "Η άδεια που δόθηκε σιωπηλά στις Η.Π.Α.", αναφέρει ότι είχε δοθεί, πριν τη Συνάντηση Κορυφής που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, η άδεια στις Η.Π.Α. για να προβούν σε έλεγχο στις βάσεις στην Τουρκία.

    Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για πρώτη φορά έλαβε μία τέτοια απόφαση, που δεσμεύει την Τουρκία, άκρως σιωπηρά, χωρίς να γνωρίζει για το θέμα η κοινή γνώμη, τονίζει και προσθέτει:.

    "Η κυβέρνηση AKP γνωστοποίησε επίσημα την απόφασή της αυτή στην Ουάσιγκτον. Κατ' αυτό τον τρόπο, αυτό το δύσκολο θέμα, που είχε απασχολήσει τον Τύπο για αρκετό καιρό, μπήκε σε ένα δρόμο θετικό για την αμερικανική πλευρά".

    Συμπληρώνει δε ότι με αυτή την τελευταία εξέλιξη έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν αβάσιμες οι δηλώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Αμυνας των Η.Π.Α., Πολ Γούλφοβιτς πριν από δυο εβδομάδες, όταν είχε μεταβεί στην Αγκυρα. Ο Γούλφοβιτς είχε πει ότι επιτεύχθηκε συνεννόηση για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των βάσεων.

    "Πίσω από τη σιωπή που επικράτησε υπάρχει η ευαισθησία της τουρκικής κοινής γνώμης έναντι της πιθανότητας πολέμου στο Ιράκ. Η αποδοχή του αιτήματος των Η.Π.Α. μπορεί να εκληφθεί και σαν μήνυμα ότι και στις επόμενες φάσεις θα συνεχισθεί η στενή συνεργασία με τις Η.Π.Α.", τονίζεται στο άρθρο.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα "Radikal" στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο "Κρίσιμη εβδομάδα για το Ιράκ". Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Τουρκία εντείνει τις προετοιμασίες της όσον αφορά τον πιθανό πόλεμο στο Ιράκ και ότι πολυμελής αμερικανική επιτροπή από στρατιωτικούς και διπλωμάτες μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στην Τουρκία, για να προβεί σε έλεγχο στις βάσεις και στους λιμένες.

    Στο μεταξύ, στις επαφές που έγιναν στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Γενικό Επιτελείο σχεδιάσθηκαν τα βήματα που θα κάνει ο Αμερικανικός Στρατός στα πλαίσια της ²επίδειξης δύναμης² και της ²αποτρεπτικότητας², σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    "Οι Η.Π.Α. που θέλουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο παράλληλα με το Ιντζιρλίκ 8 περίπου αεροπορικές βάσεις, ζήτησαν την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στις εν λόγω βάσεις.

    Η αμερικανική πλευρά, που δεν έχασε καθόλου χρόνο, μετά την άδεια που εξασφάλισε από την Τουρκία την περασμένη Τετάρτη, προχθές άρχισε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά και καθορίσθηκαν οι προτεραιότητες όσον αφορά τις βάσεις και τα λιμάνια που θα εκσυγχρονισθούν στα πλαίσια της άδειας που δόθηκε.

    Πηγές τονίζουν ότι η ασφάλεια στους εν λόγω χώρους θα κατοχυρωθεί από την Τουρκία. Eγινε γνωστό πως η δαπάνη που θα κάνουν οι Η.Π.Α. για τις βάσεις στην Τουρκία θα φθάσει τα 200 εκατ. δολάρια.

    Οι εργασίες που θα γίνουν θα είναι:

    - Θα ετοιμασθούν για στρατιωτική χρήση από τις Η.Π.Α., το ανώτερο τέσσερις και το κατώτερο δύο λιμένες.

    - Θα ετοιμασθούν ανάλογα τα ραντάρ, τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου και επικοινωνίας που υπάρχουν στα αεροδρόμια που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν καθώς και το μέγεθος των διαδρόμων σε σχέση με τον τύπο των αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν.

    - Θα γίνει επέκταση στις αποθήκες των βάσεων εάν το μέγεθος αυτών δεν είναι επαρκές και θα κατασκευασθούν καταφύγια.

    - Θα διευρυνθεί το Κέντρο Διοίκησης που βρίσκεται στη βάση του Ιντζιρλίκ.

    - Θα ετοιμασθούν ανάλογα τα συστήματα αεροπορικής άμυνας που βρίσκονται στις βάσεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν στόχο του Ιράκ σε πιθανό πόλεμο", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Μια άλλη πτυχή του θέματος προβάλει η "Star" στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Νότα από τη Βρετανία στην Τουρκία: Δώσε και μένα βάσεις" και τον υπέρτιτλο "Ο Γενικός Διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας, Φατίχ Τσεκιργκέ, ανακοινώνει το άκρως μυστικό αίτημα του Λονδίνου".

    Ο Τσεκιργκέ γράφει: "Εξασφάλισα μία άκρως σημαντική πληροφορία που ενδιαφέρει την Τουρκία και την περιοχή, σχετικά με το Ιράκ. Η πληροφορία αυτή δείχνει ότι οι διαστάσεις του θέματος έχουν φθάσει σε σημεία που μπορεί να ασκήσουν πίεση στα σημεία τα οποία μπορεί να ελέγξει η Τουρκία".

    "Πρόκειται για μία μυστική νότα που έστειλε η Βρετανία στην Τουρκία. Με τη νότα αυτή η Βρετανία λέει: "Είναι άκρως σημαντική για τη Μεγάλη Βρετανία η εγκατάσταση Βρετανών στρατιωτών, στην περίπτωση που θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή του Ιράκ κατά τη μεγάλη επιχείρηση".

    Η Βρετανία ζητάει από την Τουρκία να εγκατασταθούν Βρετανοί στρατιώτες στα τουρκικά εδάφη και στην περιοχή του βορείου Ιράκ όπου θα εγκατασταθούν και Αμερικανοί.

    Κατ' αυτό τον τρόπο, η Μεγάλη Βρετανία, ως δύναμη του 'συνασπισμού', επιθυμεί να πάρει τη θέση της στην επιχείρηση αυτή που θα γίνει για την παγκόσμια ειρήνη.

    Η νότα αυτή είναι σημαντική για το ότι αποδεικνύει την ύπαρξη ορισμένων μυστικών σχεδίων και προθέσεων όσον αφορά τα σύνορα στην περιοχή μαςΦαίνεται ότι έχει ανοίξει η όρεξη ορισμένων", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    "Στη νότα αυτή υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια και αυτή είναι: "Τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας". Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να θέσουμε το εξής ερώτημα:

    Γιατί η Βρετανία δεν έστειλε την εν λόγω νότα στα Ην. Εθνη και την έστειλε απευθείας στην Τουρκία; Δηλαδή, ποια είναι η μυστική πρόθεση η οποία είναι τόσο σημαντική, έτσι ώστε να παραγκωνισθούν τα Ην. Εθνη;

    Αυτό σημαίνει πως η πιθανή επιχείρηση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια και έχει βγει εκτός του ελέγχου των Ην. Εθνών. Ακόμη φαίνεται πως η Βρετανία επιθυμεί να γίνει εταίρος σ' αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, η οποία ενδέχεται να χαράξει εκ νέου τα σύνορα στην περιοχή", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [22] ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Στις αρχές του 2003 αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των παραγωγικών τάξεων για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο θα γίνουν αλλαγές τόσο στην κατάταξη των περιοχών κινήτρων, με διαχωρισμό τους για τις νέες και παλαιές επιχειρήσεις, όσο και στο ύψος και τη φύση των ενισχύσεων.

    Στις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου της χώρας, εντάσσονται η μέγιστη δυνατή απλοποίηση των διαδικασιών στην κατεύθυνση του περιορισμού του χρόνου υλοποίησης των επενδύσεων και η ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, προκρίνεται η δημιουργία τριών ζωνών. Αυτές είναι η ανεπτυγμένη ζώνη στην οποία θα περιλαμβάνονται οι περιοχές Αττικής - Θεσσαλονίκης, η ενδιάμεση ζώνη κινήτρων, όπου θα ενταχθούν περιοχές με έντονα προβλήματα απασχόλησης ή μείωσης ενεργού πληθυσμού και η ειδική ζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά όπως η Θράκη, οι παραμεθόριες και κάποιες νησιωτικές περιοχές.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος των ενισχύσεων, η θέση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν δικαιολογείται ως γενική κατεύθυνση η αύξηση αυτών. Στόχος είναι η παροχή των ενισχύσεων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθούν σρεβλώσεις στον υγιή ανταγωνισμό, σε άμεση σύνδεση με την επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων από τις ενισχυόμενες επιχειρήσεις.

    Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να διατηρηθεί το ποσοστό της ελάχιστης ίδιας συμμετοχής (στην περίπτωση των κεφαλαιακών κινήτρων) σε ποσοστό 40%, ενώ προτείνεται ενιαίο ποσοστό αναμόρφωσης κόστους για όλες τις κατηγορίες υπαγόμενων επενδύσεων 10%.

    E.A.

    [23] ΠΟΛΟ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΌΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ TOY ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε ο ΠΑΟΚ στο κολυμβητήριο της Ν. Σμύρνης, επί του Πανιωνίου με 10-9, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Α1 πόλο ανδρών και έτσι συνέχισε την ξέφρενη πορεία του στο πρωτάθλημα.

    Η ομάδα του Παναγιώτη Βέργου ξεκίνησε δυνατά και κατάφερε να δείξει από νωρίς τις προθέσεις της. Πήρε νωρίς το προβάδισμα και το διατήρησε μέχρι το τέλος. Μάλιστα βρέθηκε να κερδίζει ακόμη και με 9-6. Όμως κάποια λάθη που έκανε στο τέλος της αναμέτρησης έβαλαν τον Πανιώνιο στο παιχνίδι, χωρίς όμως να πάρει έστω την ισοπαλία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 December 2002 - 21:49:42 UTC