Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ
  • [02] MNHMONIO ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤτΕ & ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [03] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΑΛΚΟΤΕΣΤ
  • [04] ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [05] Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [06] ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

  • [01] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2002 (14:35 UTC+2)

    «Οι καιροί είναι δύσκολοι, μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Είμαι όμως βέβαιος ότι με μια κοινή, μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτήν που κάνουμε, ο τόπος μας θα μπορέσει και πάλι να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες», δήλωσε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ευχήθηκε μια καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Νωρίτερα, τον πρώην πρωθυπουργό επισκέφθηκαν σωματεία της Κρήτης, λέγοντάς του τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, καθώς επίσης μαντινάδες, ενώ παρουσίασαν παραδοσιακούς χωρούς.

    [02] MNHMONIO ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤτΕ & ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2002 (13:42 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας θα υπογραφεί την Παρασκευή, στο Βελιγράδι, μεταξύ των διοικητών των δύο ιδρυμάτων, Νικόλαου Γκαργκάνα και Μλάνταν Ντίνκις.

    Το μνημόνιο συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αφορά στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών. Επίσης, προβλέπει την παροχή υποστήριξης στις εποπτικές αρχές της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας για την υποδοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων που εγκαθίστανται στη χώρα, με τη μορφή υποκαταστήματος, θυγατρικής ή γραφείου αντιπροσωπείας.

    Ετσι, διασφαλίζεται πλέον ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τη λειτουργία των ελληνικών Τραπεζών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και αντίστοιχα των γιουγκοσλαβικών τραπεζών στη χώρα μας (στην περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη εγκατάσταση).

    Η σημαντική επέκταση της δραστηριότητας των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Βαλκανικής συνοδεύεται από την υπογραφή αναλόγων συμφωνιών, όπως ήδη έγινε με την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ενώ επίκειται υπογραφή άλλων με τη Ρουμανία, Τουρκία κ.α.

    [03] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΑΛΚΟΤΕΣΤ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2002 (13:09 UTC+2)

    Σε συναγερμό βρίσκεται η Τροχαία σε όλη τη χώρα ενόψει των εορτών, στη διάρκεια των οποίων ευδοκιμεί το αλκοόλ. Έτσι, εκτός από τα καθιερωμένα μέτρα διευκόλυνσης των εκδρομέων στους εθνικούς δρόμους , θα διενεργούνται κάθε βράδυ εκτεταμένα αλκοτέστ. Μόνο στην Αττική θα διεξάγονται κάθε βράδυ 2.000 αλκοτέστ, όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τρχοαίας Κ. Τζέκης.

    [04] ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 24 Δεκεμβρίου 2002 (13:09 UTC+2)

    "Φωτιά" έβαλε στις τιμές του πετρελαίου η επίθεση του στρατού κατά των απεργών στη Βενεζουέλα, καθώς ο μαύρος χρυσός απογειώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο ετών.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 25 σεντς στα 32 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

    Στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 29,77 δολάρια. Σημειώνεται ότι από την αρχή της απεργίας στη Βενεζουέλα, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει εκτιναχθεί συνολικά κατά 18%.

    [05] Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2002 (13:00 UTC+2)

    της Δήμητρας Σπηλιοπούλου

    Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές φορές το μέλλον με ανησυχία, με ερωτηματικά ή με φόβο. Δεν είναι περίεργο. Είναι φυσικό να φοβάσαι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις ή να διαμορφώσεις με τις δικές του δυνάμεις και μόνο. Όσο βέβαια ο φόβος αυτός παραμένει στο χώρο της μεταφυσικής είναι δικαιολογημένος ή εν πάση περιπτώσει ευεξήγητος.

    Το πρόβλημα αρχίζει όταν η αντίληψη αυτή αποκτά «πολιτικά χαρακτηριστικά», όταν δηλαδή επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τις καταστάσεις που βιώνουν ή τις εξελίξεις που διαμορφώνονται, τις περισσότερες φορές ερήμην τους.

    Ποιο είναι το πολιτικώς ενδιαφέρον της υπόθεσης; Ότι υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς και πρόσωπα (κόμματα, πολιτικοί παράγοντες, μερίδα του Τύπου κλπ) που επενδύουν σε αυτή την «ιδεολογία της απαισιοδοξίας». Που τη συντηρούν και την αναπαράγουν σε κάθε ευκαιρία μέσα από την επανάληψη και τον υπερτονισμό μύθων, στερεοτύπων και ιδεολογημάτων. Αυτή η μεμψίμοιρη και κακομοίρικη θεωρία της «μονίμως επικείμενης καταστροφής» είναι όχι μόνο παράλογη αλλά και άδικη. Αδικεί τη χώρα και τους ανθρώπους της, τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της.

    Νομίζω πως είναι καιρός να συμφωνήσουμε σε ορισμένα αυτονόητα: ότι ανεξάρτητα του ποιος κερδίζει πολιτικά και ποιος χάνει από τις διαπιστώσεις αυτές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σήμερα μια φτωχή, αδύναμη και περιθωριοποιημένη χώρα, αλλά μια χώρα που προοδεύει συνεχώς, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και κατακτά τον ένα μετά τον άλλο τους μεγάλους στόχους που η ίδια η συγκυρία θέτει ενώπιόν της. Σύμφωνα με τις προσφάτως δημοσιοποιηθείσες εκθέσεις του ΟΗΕ και με βάση μια σειρά σύνθετα κριτήρια που χρησιμοποιούνται εν προκειμένω, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (ανάμεσα σε 173 χώρες) ως προς το επίπεδο ανάπτυξης!

    Είμαστε επιπλέον μια χώρα με σταθερό δημοκρατικό καθεστώς που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα πλέγμα ισχυρών διεθνών σχηματισμών, τις αποφάσεις των οποίων μπορεί πλέον να επηρεάζει, όπως άλλωστε περίτρανα απέδειξε η πρόσφατη μεγάλη εθνική επιτυχία της Κοπεγχάγης. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι ούτε είμαστε ούτε προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να γίνουμε υπερδύναμη. Και είναι επίσης αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε ακόμη πολλά και σοβαρά προβλήματα σε καίριους τομείς της δημόσιας, της κοινωνικής και της οικονομικής μας ζωής.

    Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το χρέος μας. Να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά με αίσθημα ευθύνης, κυρίως απέναντι στις επόμενες γενιές για να εδραιώσουμε αυτές τις κατακτήσεις και να τοποθετήσουμε ψηλότερα τον πήχη των εθνικών μας επιδιώξεων.

    Σ' αυτή την πανεθνική προσπάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι κατ' επάγγελμα «Κασσάνδρες» και οι μονίμως και καθ' έξιν καταστροφολογούντες. Κατ' αυτούς η Ελλάδα βρίσκεται (εδώ και χρόνια) στο χείλος του γκρεμού. Είναι στα πρόθυρα κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης και υπό την μόνιμη απειλή εθνικών κινδύνων. Το γεγονός ότι η πραγματικότητά τους διαψεύδει συνεχώς δεν τους πτοεί. Απλώς μεταθέτουν στο μέλλον την «επαλήθευση» των προβλέψεων.

    Το δυστύχημα όμως γι' αυτούς είναι ότι πλέον τους μάθαμε καλά. Αντιλαμβανόμαστε επίσης και το «σωτηριολογικόν» των κινήτρων τους. Είναι για να δηλωθεί και να καταστεί αναγκαία η «εξέχουσα» παρουσία τους.

    Διά της υπερβολής, της μεγαλοστομίας και του υπερτονισμού των δυσκολιών επιχειρούν να αμφισβητήσουν όχι μόνο το «πρόσωπο» αλλά και τη «μέθοδο». Δεν τους αρκεί να κατεδαφίσουν την υψηλή αποδοχή και εμπιστοσύνη που απολαμβάνει και ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό. Θέλουν να πλήξουν και τον πυρήνα της μεθοδολογίας του, τη φιλοσοφία των χειρισμών και των αντιδράσεών του. Τους είναι αδιανόητο για παράδειγμα να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι μπορεί κάποιος να επιτυγχάνει τους στόχους του είτε στο πεδίο των μεγάλων εθνικών θεμάτων είτε στο χώρο της περίφημης «καθημερινότητας», εργαζόμενος με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, με σχέδιο και όραμα. Όταν αντί να ηχεί «ως κύμβαλον αλαλάζον», προσπαθεί να οργανώσει σωστά τη δράστη του, να προβάλει πειστικά τα επιχειρήματά του και να εργαστεί με επιμονή και στοχοπροσήλωση για την υλοποίηση των επιδιώξεών του.

    Αυτός ο δρόμος μπορεί να μην έχει τίποτα το ηρωικό και το υψιπετές, αλλά, δόξα τω Θεώ, σε αυτό τον τόπο έχουμε χορτάσει «σούπερ ήρωες», από «σωτήρες του έθνους και «τζάμπα μάγκες.

    Δεν πρόκειται επομένως και να μας λείψουν..

    *Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

    [06] ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2002 (12:48 UTC+2)

    Στο στόχαστρο των διαρρηκτών θα μπουν και φέτος όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή διαμερίσματα και καταστήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αφού οι επίδοξοι κακοποιοί περιμένουν τις γιορτές για να δράσουν. Οι διαρρήξεις και οι κλοπές χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, εμπορευμάτων και γενικά αντικειμένων αξίας αυξάνονται αυτές τις μέρες ραγδαία και οι αστυνομικές αρχές με ανακοινώσεις προσπαθούν και φέτος να ενημερώσουν τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να πάρουν προτού ταξιδέψουν στην ύπαιθρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Συγκεκριμένα, η αστυνομία ενημερώνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και καταστημάτων να έχουν υπόψη τους τα παρακάτων πριν φύγουν από την πόλη:

    -Πριν βγείτε βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.

    -Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα, ένα φως μονίμως αναμμένο, γραμματοκιβώτια ξεχειλισμένα από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο.

    -Παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιο φίλο, αν θα απουσιάσετε πολύ, ν' ανοίγει τα στόρια κάπου - κάπου και να βάζει μουσική.

    -Βάλτε αυτόματο διακόπτη, για κάποια φώτα, να ανάβουν κατά άτακτα διαστήματα. Έτσι η απουσία σας γίνεται λιγότερο αισθητή.

    -Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα, οποιοδήποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας.

    -Χρησιμοποιείστε το θυροτηλέφωνο ή το ματάκι της πόρτας για να προστατευθείτε από τους ενοχλητικούς επισκέπτες.

    -Μόνο οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας παρέχουν ασφάλεια από τους διαρρήκτες.

    -Χρησιμοποιείστε πύρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε διαμερίσματα ισόγεια.

    -Να μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας. Ριφιφί σε τράπεζες δεν γίνονται κάθε ημέρα.

    -Όταν χτίζετε το σπίτι σας, συνεννοηθείτε με τον μηχανικό σας για την προσωπική σας ασφάλεια. Οι ψηλοί τοίχοι, οι φράκτες, τα κιγκλιδώματα στα παράθυρα του ισόγειου, τα στενά παράθυρα και οι ο επαρκής φωτισμός αποτρέπουν τους διαρρήκτες.

    -Αν προσέξετε κάποιον που κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι σας ή στο απέναντι ή και στην γειτονιά σας, ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία.

    -Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κλέφτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει. Αν νοιώθετε ότι μπορείτε να τον ακινητοποιήσετε ζητήστε βοήθεια και κάντε το.

    -Να έχετε καταγράψει τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λ.π., ώστε αν σας διαρρήξουν το σπίτι να διευκολυνθεί η αστυνομία στην αναζήτησή τους.

    -Φωτογραφίστε πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες). Η φωτογραφία και μάλιστα η έγχρωμη βοηθά στην αναζήτηση των κλοπιμαίων.

    -Καταγγείλετε στην αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τον τρόπο εισόδου και των πραγμάτων που σας αφαίρεσαν.

    -Μην αγγίζετε τους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι που να έλθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που εγκατέλειψαν οι δράστες.

    -Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες αξιωματικοί της Αστυνομίας.

    -Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, τοποθετήστε κάποιο από τα συστήματα συναγερμού που κυκλοφορούν στην αγορά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 25 December 2002 - 19:13:14 UTC