Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [02] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ
  • [05] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [06] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΘΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
  • [08] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002
  • [09] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ECOFIN
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΣΧΟΛΙΑ Φ. ΕΚΧΑΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Μ. ΑΚΙΝΤΖΙ
  • [13] "GUARDIAN": ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [15] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ
  • [16] ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [17] ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΕΡΦ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [18] Ο ΑΡΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [19] ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΕΣΕ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΝΤΡΑΣΕΝΑ
  • [20] ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ - ΠΑΟΚ
  • [21] ΟΜΟΦΩΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [22] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [23] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [24] Ο ΣΤΡΟ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
  • [25] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ
  • [26] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ
  • [27] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [28] H ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [30] Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΛΑΚΟΦ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΜΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:49 UTC+2)

    Την ανάγκη ενημέρωσης του ελληνικού λαού για την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και το θέμα των πανωτοκίων έθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επισκέφθηκε τον κ. Γκαργκάνα για να ενημερωθεί για τα θέματα που του είχε θέσει κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με θέμα την Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

    "Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε πει ότι θα φροντίσει στις εκθέσεις του, που είναι κατά βάση αντικειμενικές, αλλά κατά την εκτίμησή μου δεν είναι πλήρεις - να δίδει μία σαφέστερη εικόνα", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι: τι είναι έλλειμμα, ποια είναι η πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό και ποια είναι η πραγματικότητα για το δημόσιο χρέος. Εκεί η κυβέρνηση κατά τρόπο απαράδεκτο και εξοργιστικό εξακολουθεί να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μετά την παρέμβαση της Eurostat", είπε και πρόσθεσε: "Υπάρχει έλλειμμα, το οποίο δεν ομολογείται και το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό το οποίο λένε. Ζήτησα η Τράπεζα της Ελλάδος να βοηθήσει όσο μπορεί στην εκκαθάριση αυτού του ζητήματος".

    Αναφερόμενος στα πανωτόκια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ντροπή για το ελληνικό πολιτικό μας σύστημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα αυτό "εμπαίζει όχι πλέον μία συγκεκριμένη μερίδα, αλλά το Κοινοβούλιο ολόκληρο".

    Το Κοινοβούλιο ψήφισε τρεις νόμους. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται από τις Τράπεζες, οι οποίες ιταμά και προκλητικά αρνούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο προκάτοχος του κ. Χριστοδουλάκη σε εφαρμογή του νόμου", επισήμανε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι διευκρίνισε στον κ. Γκαργκάνα πως η εγκύκλιος αυτή δεν καταργήθηκε, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και δεν εφαρμόσθηκε.

    "Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μου είπε ευθέως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει καμία άποψη στις Τράπεζες. Ο κ. Χριστοδουλάκης ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει άλλο νόμο. Οι Τράπεζες λένε "έχουμε μαζί μας τον υπουργό, διότι δεν κάνει νόμο και εμείς δεν εφαρμόζουμε την εγκύκλιο" και παρουσιάζεται μία κατάσταση, η οποία αποτελεί φαινόμενο μιας παρακμής", είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να φέρει το θέμα στη Βουλή, ώστε να ξεκαθαριστεί.

    "Αποτελεί ντροπή να ψηφίζει η Βουλή νόμους, να βγάζει η κυβέρνηση εγκυκλίους και οι τράπεζες να τις γράφουν στα "παλιά τους τα παπούτσια", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση των εκβιασμών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για τα φαινόμενα παρακμής και σήψης που, όπως τόνισε, διαρκώς πληθαίνουν.

    Σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν, ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της, εξέφρασε όμως αμφιβολίες για το αν αυτοί που πρέπει να δώσουν τα στοιχεία, θα τα δώσουν.

    [02] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:34 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε απόψε στη Βουλή η ΝΔ με αφορμή επερώτηση της για τα εξοπλιστικά προγράμματα κάνοντας.

    Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για σάπιο κύκλωμα και μεγάλο φαγοπότι στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο υφυπουργός Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης κατηγόρησε τη ΝΔ για γενικευμένη επιχείρηση σκανδαλολογίας σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει κλίμα μιζέριας και κακομοιριάς νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να έρθει στην εξουσία. Παράλληλα κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα.

    "Αυτό που επιχειρείτε να κάνετε είναι να δοθεί μία εικόνα της Ελλάδας της αρπαχτής και της ρεμούλας, μιας χώρας τριτοκοσμικής. Αυτή η προσπάθεια σας όμως αδικεί και εσάς τους ίδιους γιατί δείχνει ότι είστε μακριά από την πραγματικότητα και σε απόσταση από τον ελληνικό λαό" τόνισε ο κ. Αποστολίδης και πρόσθεσε:

    "Πριν μια δεκαετία μιλούσαμε για μία βαλκανική χώρα τώρα μιλάμε για μία ευρωπαϊκή χώρα. Εσείς προσπαθείτε να δώσετε την εικόνα ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι ξέφραγο αμπέλι. Ουδέποτε όμως άλλοτε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχε αυτούς τους εξοπλισμούς. Οι αλλαγές που γίνονται αποτελούν επανάσταση στη λειτουργία τους τα τελευταία 50 χρόνια.

    Η γενικευμένη και γενικόλογη επιχείρηση σκανδαλολογίας της ΝΔ αποδεικνύει την γύμνια των επιχειρημάτων της. Προσπαθεί να θολώσει τα νερά διαμορφώνοντας ένα κλίμα μιζέριας και κακομοιριάς νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να έρθει στην εξουσία".

    Στη συνέχεια ο κ Αποστολίδης έκανε έκκληση τόσο τα ζητήματα της ασφάλειας όσο και ο χώρος της άμυνας να μην γίνονται σημείο αντιπαράθεσης στο βωμό μικροκομματικής πολιτικής γιατί -όπως υποστήριξε- βλάπτουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

    Συμπλήρωσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ ενώ κλείνοντας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ρίχνει λάσπη στην στρατιωτική ηγεσία γιατί όλες οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα ελήφθησαν παρουσία της.

    Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης έκανε λόγο για υπουργείο με τα μεγαλύτερα κονδύλια και την περισσότερη αδιαφάνεια με προστατευόμενους που λυμαίνονται τις προμήθειες.

    "Μίζες, λαδώματα και σκανδαλώδεις αναθέσεις χαρακτηρίζουν τον τρόπο που διαχειρίζεστε αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά. Η διαπλοκή, με τα τελευταία εξοπλιστικά σας προγράμματα του αστρονομικού ύψους 700 δις δρχ έβγαλε το προσωπείο. Όλα τα μεγάλα ονόματα στο μεγάλο φαγοπότι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης ενώ συμπλήρωσε ότι "με προκλητικό, αναιδή και σκανδαλώδη τρόπο η ηγεσία του υπουργείου περιφρονεί κατά τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό τις στρατιωτικές προμήθειες".

    Έντονα καυστικός ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος που έκανε λόγο για τριτοκοσμικές συμφωνίες αλλά και για σκάνδαλα και απάτες στο γραφείο του υπουργού Άμυνας ύψους 2,5δις δρχ.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος έδωσε έμφαση στη σύμβαση που υπεγράφη το 96 για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου υποστηρίζοντας ότι υπερτιμολογήθηκε κατά δύο δις ευρώ.

    "Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η προκαταβολή από 40% έγινε 50% τα δε εκατομμύρια ευρώ από 15 έγιναν 22 εκατομμύρια τόνισε χαρακτηριστικά" σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ Καμμένος.

    Ο κ. Καμμένος είπε ακόμα ότι αναγκάστηκε να καταθέσει στη δικαιοσύνη ακόμα και απόρρητα έγγραφα και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρέμβει πλέον εισαγγελέας και να ερευνήσει πως ένας κατηγορούμενος για κατασκοπεία είναι δυνατό να υπογράφει σύμβαση για 6000 ασύρματους.

    Την αντίθεση της σε όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Άμυνας περί βλαπτικής για τα εθνικά συμφέροντα κριτική της αντιπολίτευσης εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.

    "Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κριτική ως αντιπολίτευση και δεν έχετε δίκιο όταν λέτε ότι βλάπτει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Αντίθετα προστατεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν οι προμήθειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα υπόκεινται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο" σημείωσε η κ. Δαμανάκη.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:29 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός.

    Κατόπιν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και με Ελληνες επιχειρηματίες. Στις 6μμ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και θα υπογράψει την διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Ο κ. Ναστάζε θα ολοκληρώσει την επίσκεψη του στην Αθήνα με την συνάντηση που θα έχει στις 6.30μμ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Εξάλλου, ο Ρουμάνος υπουργός Εργασίας Μάριαν Σάρμπου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα, θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:29 UTC+2)

    Στο θέμα των κυκλωμάτων εκβιαστών αναφέρθηκαν σήμερα η ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι καινούριο το φαινόμενo των εκβιασμών στη χώρα μας.

    "Ολοι τα τρώνε, απλώς κάποιοι θέλουν καλύτερη διανομή στην πίτα. Δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά. Η ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου βρίθει από σκάνδαλα, από νόμους περί ευθύνης υπουργών, από εξεταστικές επιτροπές. Τώρα καινούρια είναι;", είπε και πρόσθεσε:

    "Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε. Και βεβαίως η πλουτοκρατία το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να οργανώσουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό πρέπει να βάλουν κι άλλους στα κόλπα".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για φαινόμενα παρακμής και εκφυλιστικής αλλοίωσης, ακόμη και των κοινωνικών, των δημοκρατικών και των πολιτισμικών κατακτήσεων του λαού μας.

    "Δεν αξίζει η ελληνική κοινωνία να βιώνει τέτοιες εμπειρίες. Σήμερα σε όλο τον πλανήτη ο κόσμος εξεγείρεται εναντίον του σχεδιαζόμενου πολέμου και στα ελληνικά μέσα πρώτη είδηση αποτελεί όλος αυτός ο παραπολιτικός κουρνιαχτός", υπογράμμισε.

    [05] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:26 UTC+2)

    Για προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με οικονομικά συμφέροντα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην υπόθεση εκβιασμού επιχειρηματιών που απασχολεί την επικαιρότητα.

    Μιλώντας στην κοπή πίττα της γραμματείας γυναικείων θεαμάτων της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση καθρεφτίζουν την νοσηρότητα και την παρακμή του ευρύτερου δημόσιου βίου.

    «Παρακολουθούμε άφωνοι αυτές τις ημέρες ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου. Εικόνες, εκφράσεις και αποκαλύψεις, που μας κάνουν όλους να νοιώθουμε ντροπή. Που καθρεφτίζουν όλη τη νοσηρότητα, όλο τον παρασιτισμό, όλη την παρακμή του ευρύτερου δημόσιου βίου. Αυτά τα φαινόμενα είναι η φυσική απόδειξη της ατιμωρησίας, της αλαζονείας, της μη εφαρμογής των νόμων, των προνομιακών σχέσεων με οικονομικά συμφέροντα, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα , συγκροτούν παράκεντρα εξουσίας που δρουν όχι μόνο με την ανοχή, αλλά ακόμη και υπό την προστασία της κυβέρνησης, τη στηρίζουν και στηρίζονται απ' αυτήν. «Κυβέρνηση και κατεστημένο, όχι μόνο δεν καταπολεμούν, αλλά έφθασαν να νομιμοποιούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι η κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της στη Νέα Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι η σύγκρουση του κόμματος του με την διαπλοκή, τη διαφθορά και την ασυδοσία ήταν και είναι μετωπική.

    Υπογράμμισε, εξάλλου ότι η «κυβέρνηση έγινε πια παρατηρητής των εξελίξεων και ασκείται στην αντιπολίτευση εναντίον της αντιπολίτευσης». «Ακούμε (από εκείνους που την εκπροσωπούν), ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις κυβερνητικές συσκέψεις, ξεκινά τις εισηγήσεις του και κλείνει τις σχετικές συνεδριάσεις, με εντολές επιθέσεων εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Επιδιώκει την πόλωση και την επιστροφή στο σκληρό ροκ των Δολιανών. Φαίνεται, ξεκάθαρα πια, ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άξονά της το λαϊκισμό, την κατασκευή αποπροσανατολιστικών εικόνων, την επιστράτευση του κράτους στην υπηρέτηση του κόμματος. Έχουμε πει και το επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στα άκρα και τις ακρότητες, που επιστρατεύουν», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία, την παιδεία, την ανεργία, αποδεικνύονται λόγοι ασυνέπειας. Όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο σήμερα, η Ελλάδα έχει πληθωρισμό διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την δημιουργία 300 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο μετά από δυόμισυ χρόνια, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10 χιλιάδες άτομα και ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 103 χιλιάδες.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το πρόγραμμα του το κυβερνητικό κόμματος του για τις γυναίκες, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά, την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και της απογευματινής λειτουργίας παιδικών σταθμών, την συγκρότηση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, τη δημιουργία υπηρεσίας χρηματοδότησης γυναικείας δραστηριότητας και τη θεσμοθέτηση πλαισίου εξειδικευμένων μέτρων και κινήτρων στην αγορά εργασίας, με στόχο την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας

    [06] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο Χ. ΠΑΧΤΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:09 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας σε ότι αφορά το μέλλον των πολιτικών συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Πάχτας θα συναντηθεί με τον, Λουτσιάνο Κάβερι, πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Μεταφορών και Τουρισμού, καθώς και με εκπροσώπους της Επιτροπής Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα έχει προγραμματισθεί δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή και του αρμόδιου για τις περιφερειακές πολιτικές Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Η συζήτηση με αντικείμενο «Το μέλλον των Περιφερειακών Πολιτικών στη Διευρυμένη Ευρώπη» και «το Μέλλον της Ευρώπης» θα μεταδοθεί απευθείας από το Internet, και μέσω δορυφόρων σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα θα μεταδοθεί από το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με συνδέσεις σε πολλά περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.

    Στην ομιλία του ο Υφυπουργός θα αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής και των πολιτικών συνοχής, με επίκεντρο την εντατικοποίηση της πορείας προς την πραγματική σύγκλιση των περιφερειών στη διευρυνόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου πλέγματος πολιτικών που θα διασφαλίζει την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής.

    Ειδικότερα, η Ελληνική Προεδρία θα στοχεύσει σε ενέργειες που θα προωθήσουν:

    -Την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών και των μέσων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ και τη διασφάλιση μέσω μιας κατάλληλης περιφερειακής πολιτικής, της ουσιαστικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών και κυρίως των μειονεκτούντων περιοχών λόγω γεωγραφικής θέσης, όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές.

    -Την απλούστευση των διαδικασιών εφαρμογής των αναπτυξιακών προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής. Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει τη διεύρυνση των μέτρων πολιτικής που θα συμβάλλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής των αναπτυξιακών προγραμμάτων κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού.

    Σημειώνεται ότι τα θέματα περιφερειακής πολιτικής θα συζητηθούν διεξοδικά και στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Χαλκιδικής το Μάιο του 2003.

    Βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να ενεργοποιηθούν και να υλοποιηθούν με επιτυχία οι κοινοτικές πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στα οράματα και τις ελπίδες, στις ανησυχίες και τα προβλήματα, τα ενδιαφέροντα και τις επιδιώξεις του κάθε Ευρωπαίου πολίτη μιας κοινωνίας συνεκτικής, δημοκρατικής, που θα προάγει τον πολιτισμό, και θα διασφαλίζει την ευημερία και της ειρήνη.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και των Ομοσπονδιών των Επαγγελματιών Εμπόρων, Εμπορικών Συλλόγων και Βιοτεχνικών Σωματείων είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υπέρμετρη ανάπτυξη των λαϊκών αγορών καθώς και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

    [08] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Tο Νοέμβριο του 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1.471 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 141 εκατ. ευρώ υψηλότερο του Νοεμβρίου 2001. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος των εκτός καυσίμων αγαθών και δευτερευόντως του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων διευρύνθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και ο περιορισμός των εισπράξεων από τις αντίστοιχες εξαγωγές συνετέλεσαν στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, ενώ οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων παρέμειναν περίπου στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 2001.

    Εξάλλου, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών προήλθε κυρίως από την εμφανιζόμενη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές από το Μάιο του 2002 υπολογίζονται με βάση δειγματοληπτική έρευνα («έρευνα συνόρων») και για το λόγο αυτό τα σχετικά στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα προηγούμενων περιόδων.

    Ειδικότερα, η μεγάλη μείωση που παρατηρείται το μήνα Νοέμβριο του 2002 τόσο στις καταγραφόμενες εισπράξεις όσο και στις αντίστοιχες πληρωμές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυτές αφορούν δαπάνες που έγιναν από τους ταξιδιώτες το συγκεκριμένο μήνα, ενώ το 2001, σύμφωνα με τη μέθοδο που τότε εφαρμοζόταν, οι σχετικές χρηματικές ροές που καταγράφονταν μέσω του τραπεζικού συστήματος για το μήνα αναφοράς είναι δυνατόν να περιελάμβαναν και δαπάνες ταξιδιωτών που έγιναν σε προηγούμενους μήνες.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε το Νοέμβριο του 2002 κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ το μήνα αυτό.

    Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 791 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2001, και διαμορφώθηκε σε 7.851 εκατ. ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Η τελευταία συνδέεται τόσο με την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων, όσο και με την άνοδο των καθαρών εισαγωγών καυσίμων.

    Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη σημαντική άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

    Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 568 εκατ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2002, λόγω της σημαντικής μείωσης (κατά 647 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές και παρά τη μικρή μείωση των πληρωμών για εισαγωγές (κατά 80 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες υπεραντισταθμίστηκε από την εμφανιζόμενη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία εν μέρει οφείλεται στην αλλαγή της μεθοδολογίας καταγραφής των μεγεθών του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που αναφέρθηκε προηγουμένως. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε ελαφρά κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από αμοιβές και μισθούς.

    Τέλος, στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων σε ολόκληρη την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου συνέβαλαν η υποχώρηση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων, η αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, η μείωση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ.

    Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

    Τον Νοέμβριο του 2002 τόσο οι άμεσες επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό από κατοίκους όσο και αυτές που έγιναν στην Ελλάδα από μη κατοίκους κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.473 εκατ. ευρώ η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα.

    Oσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε μικρή καθαρή εισροή ύψους 82 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους η οποία σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των καταθέσεων των κατοίκων στο εξωτερικό και από την εκροή για αποπληρωμή δανείων του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

    Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2002 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 517 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία αφορά κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 10.983 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών. Επισημαίνεται ότι σημαντική είναι και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Ελληνες επενδυτές. Η συνεχιζόμενη στροφή των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών στην αγορά ομολόγων είναι αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας με την οποία οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε μικρή καθαρή εκροή 32 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με σημαντική άνοδο των απαιτήσεων, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σχεδόν πλήρως από ανάλογη αύξηση των υποχρεώσεων. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους και κατοίκους αντίστοιχα αποτελούν τον κύριο λόγο της ανόδου και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, όσον αφορά τις υποχρεώσεις πρέπει να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

    Στο τέλος Νοεμβρίου 2002 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,1 δισεκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη «συναλλαγματική θέση» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα «ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα» και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ.

    Ε.Σ.

    [09] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ECOFIN

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προεδρεύσει στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN, το οποίο θα συνεδριάσει. Επίσης ο υπουργός σήμερα το απόγευμα, θα προεδρεύσει του άτυπου Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

    Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας - είναι:

    EUROGROUP

    -Πρόγραμμα εργασιών Ελληνικής Προεδρίας. Εν προκειμένω θα παρουσιασθούν οι βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

    - Οικονομική κατάσταση και τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις:

    α) Ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ κ. Michael Deppler θα αναλύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία.

    β) Στα πλαίσια της επισκόπησης της Δημοσιονομικής πολιτικής θα συζητηθούν και τα επικαιροποιημένα προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Φιλανδίας, καθώς και η εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία και η διαδικασία έγκαιρης προειδοποίησης για τη Γαλλία.

    - Ευρωπαϊκή Συνθήκη: (Θέματα Eυρωζώνης), θα παρουσιασθούν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Οικονομική Διακυβέρνηση.

    - Ανακοίνωση της Επιτροπής για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    ECOFIN

    Ι. Προτεραιότητες Ελληνικής Προεδρίας

    Θα παρουσιαστούν οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας.

    ΙΙ. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Στα πλαίσια εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα εξετασθούν τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Φινλανδίας και το πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας καθώς και προτάσεις της επιτροπής για συστάσεις στη Γερμανία σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 104 (7) της Συνθήκης για υπερβολικό έλλειμμα, και επίσης έγκαιρη προειδοποίηση για τον ίδιο λόγο στη Γαλλία.

    ΙΙΙ. Φορολογικό πακέτο.

    1)    Φορολογία αποταμιεύσεων

    Θα γίνει συζήτηση πάνω στις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική προεδρία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων και τη Συμφωνία με Ελβετία και Τρίτες Χώρες.

    2)    Κώδικας Δεοντολογίας των επιχειρήσεων.

    Το Συμβούλιο έχει αποφασίσει σαφές χρονοδιάγραμμα κατάργησης των 66 μέτρων που συνιστούν επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό και άρση των υφισταμένων φορολογικών πλεονεκτημάτων για τους δικαιούχους μέχρι την 31ην/12/2005.

    Η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων του α.ν. 89/67 σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των γραφείων αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών. Αντίθετα, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία ζήτησαν μεταβατική περίοδο μέχρι το 2010 για να άρουν τα καθεστώτα που συνίστανται κυρίως σε ευνοϊκά φορολογικά μέτρα των συντονιστικών κέντρων, των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, των διεθνών χρηματοδοτήσεων κλπ.

    3) Τόκοι / Δικαιώματα

    Πρόταση οδηγίας για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών των κρατών - μελών, σχετικά με τη μη παρακράτηση φόρου από το Κράτος έδρας της μητρικής εταιρείας στους τόκους και τα δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων εγκατεστημένων σε διαφορετικά κράτη -μέλη. Το ουσιαστικό περιεχόμενο της οδηγίας έχει σχεδόν συμφωνηθεί. Για την εφαρμογή της αναμένεται το αποτέλεσμα των επαφών της Επιτροπής με τα τρίτα κράτη.

    4) Φορολογία ενεργειακών προϊόντων

    Για να επιτευχθεί ο στόχος του Συμβουλίου της Βαρκελώνης, (Μάρτιος 2002) πάνω σ΄ αυτό το θέμα, θα πρέπει στο ECOFIN να υπάρξει πολιτική συμφωνία στην πρόταση Οδηγίας για τη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων.

    Το Συμβούλιο θα πρέπει να επιλύσει τα εξής σημαντικά θέματα.

    i) Δυνατότητα θέσης εθνικών επιπέδων φορολογίας κάτω από τα νέα ελάχιστα επίπεδα.

    ii) Ρυθμίσεις στη χρήση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης.

    iii) Φορολογική μεταχείριση της ενέργειας για χρήση στη γεωργία, τη δενδροκομία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τη δασοκομία.

    Επί των θεμάτων αυτών εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Εφόσον επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα παραπάνω θέματα, το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει στην τελική πρόταση Οδηγίας για την αναδιάρθρωση της φορολογίας της ενέργειας.

    5. ΦΠΑ - Διοικητική Συνεργασία

    Αφορά σχέδιο νέου Κανονισμού καθώς και το σχέδιο τροποποίησης της Οδηγίας (ΕΟΚ) 77/799, όπως ισχύει, σχετικά με τη Διοικητική Συνεργασία και Ανταλλαγή Πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών και των κρατών - μελών στο πεδίο του ΦΠΑ, με στόχο την πάταξη της απάτης και της φοροδιαφυγής.

    Σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΟΚ) 77/799 υπάρχει πρόταση της Επιτροπής για επέκταση του πεδίου εφαρμογής στη φορολογία επί των ασφαλίστρων, για την οποία έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη - μέλη.

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Σοφοκλέους στη σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,30% και να διαμορφώνεται τελικά στις 1.667,67 μονάδες. Η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

    Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί, ο Γενικός Δείκτης καλείται αυτή την εβδομάδα να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα των1.700 μονάδων και να σταθεροποιηθεί σε αυτά, διαφορετικά -σε περίπτωση που η Σοφοκλέους συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμίες - δεν αποκλείεται η αγορά να οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Το ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στον όγκο των συναλλαγών που ανήλθε σε 53,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 57 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 246 πτωτικών και 78 αμετάβλητων.

    Μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση δέχθηκαν έντονες πιέσεις με αποτέλεσμα οι αντίστοιχοι δείκτες FTSE ASE SMALLCAP 80 και FTSE ASE MID 40 να κλείσουν με απώλειες 1,95% και 1,83%. Ο εικοσάρης των blue chips υποχώρησε κατά 1,31%, ενώ ο FTSE ASE 140 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,47%.

    Μόνο ο δείκτης των διυλιστηρίων έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,89%, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης της πληροφορικής (-3,15%) και ακολούθησαν οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (-2,81%), των τραπεζών (-2,55%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-2,38%), των κατασκευών (-2,04%), της κλωστοϋφαντουργίας (-2,01%) και των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-2,01%).

    Σημαντικές απώλειες σημείωσαν και οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (-1,60%), των συμμετοχών (-1,54%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (-1,52%) και των ασφαλειών (-1,46%).

    Τέλος, με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι δείκτες των επενδύσεων (-0,88%), του λιανικού εμπορίου (-0,87%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,76%), των τηλεπικοινωνιών (-0,64%), των τροφίμων ποτών (-0,56%), των βιομηχανιών (-0,39%) και των βασικών μετάλλων (-0,34%).

    Ε.Σ.

    [11] ΣΧΟΛΙΑ Φ. ΕΚΧΑΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:25 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, κληθείς να σχολιάσει - στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αποκάλεσε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» το σχέδιο Ανάν, είπε πως αν και δεν είδε τη δήλωση, αν όντως την έκανε, διαφωνεί μαζί του.

    «Ο ΓΓ απλά προσπαθεί να είναι μεσολαβητής ούτε καν μεσολαβητής να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να επιλύσουν τις διαφορές τους, να ενώσουν το νησί έγκαιρα, ώστε να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως ενιαίο κράτος. Προσπαθεί να τους βοηθήσει. Δεν νομίζω ότι είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,'' είπε ο κ. Εκχαρτ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Μ. ΑΚΙΝΤΖΙ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:25 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο Ανάν και αν χαθεί αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού λόγω της έλευσης και άλλων εποίκων από την Ανατολία, εξέφρασε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κινήματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ''υπάρχει ακόμη χρόνος μπροστά μας για λύση''.

    ''Οπωσδήποτε θέλουμε να δούμε λύση μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ώστε μια ενωμένη Κύπρος να υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησής της στην ΕΕ και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να γίνουν όλοι μέλη της'', σημείωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [13] "GUARDIAN": ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:03 UTC+2)

    Παρά τις ''ευνοϊκές για μια λύση του κυπριακού προβλήματος εξελίξεις, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα υπάρξει'', αναφέρει σε σημερινό άρθρο του ο σχολιαστής και πρώην διευθυντής της εφημερίδας ''Guardian'', Πίτερ Πρέστον.

    Ο αρθρογράφος, ο οποίος κατέχει το Κυπριακό από παλαιότερες δημοσιογραφικές αποστολές του στην Κύπρο, θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και σε προέκταση την Ουάσιγκτον.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΕΠΑΦΕΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:05 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, αφού η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. πριν από τη λύση του προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Πιερ Φερντινάντο Κασίνι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, είπε στον κ. Κασίνι ότι ''ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και το στρατιωτικό - διπλωματικό κατεστημένο στην Τουρκία, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Πολιτικών Ρόκο Μπουτιγκλιόνε, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατών της Αριστεράς Λουτσιάνο Βιολάντε, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής Βουλής Γκουστάβο Σέλβακαι τον Αντιπρόεδρο της ίδιας Επιτροπής και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Ουμπέρτο Ρανιέρι.

    Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο και εκφράστηκε εκατέρωθεν η εκτίμηση ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα κατά του κ. Ντενκτάς αποτελούν σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι ενδεικτική της έντονης επιθυμίας των Τ/Κ να ζήσουν σε μια ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ

    Σκόπια, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:03 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Κομουνιστικού Kόμματος της Κίνας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη γειτονική χώρα, ανταποδίδοντας επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών στο Πεκίνο.

    Η εντατικοποίηση της πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ ΠΓΔΜ και Κίνας ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον Κάι Βου, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης, η κατασκευή του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού «Κόζιακ», την οποία ανέλαβε κινεζική εταιρία, καθώς και η κατασκευή νέων έργων στον τομέα της ενέργειας. Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί και η κοινοβουλευτική συνεργασία και προς το σκοπό αυτό πρόκειται να επισκεφθεί το Πεκίνο αντιπροσωπία της Βουλής της ΠΓΔΜ.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι. Οι Κινέζοι επισκέπτες επιβεβαίωσαν ότι η χώρα τους υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της ΠΓΔΜ.

    Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ΠΓΔΜ-Κίνας, είχαν διακοπεί στις αρχές του 1999, όταν η τότε κυβέρνηση της γείτονος είχε αναγνωρίσει την Ταϊβάν.

    [16] ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΕΚ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:17 UTC+2)

    Αίτηση για τετράμηνη διακοπή του συμβολαίου του Ντέμη Νικολαϊδη θα καταθέσει αύριο στην ΕΠΑΕ η ΑΕΚ. Η Ενωση θα υποστηρίξει ότι ο παίκτης έδειξε αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, αφού την τελευταία εβδομάδα δεν πήγε στις προπονήσεις της ομάδας. Παράλληλα τον έθεσε εκτός αποστολής για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Γ'ινεται όμως εύκολα γνωστό ότι όλα αυτά είναι απόρροια της κόντρα που έχει με τον «ισχυρό» άνδρα της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη.

    Η κίνηση της ΠΑΕ ΑΕΚ αποτελεί κίνηση σκοπιμότητας από την πλευρά της διοίκησης, στην προσπάθειά της να αναβληθεί η εκδίκαση της προσφυγής του Νικολαϊδη κατά της ΠΑΕ. Αν η ΕΠΑΕ αποφασίσει την αναβολή, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο οι δύο υποθέσεις να εκδικαστούν την ίδια ημέρα σε νέα ημερομηνία που θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.

    [17] ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΕΡΦ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Κοζάνη, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:04 UTC+2)

    Την πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα πραγματοποίησε ο Σβι Σερφ. Ο Ισραηλινός προπονητής του Μακεδονικού γνώρισε για πρώτη φορά τους παίκτες του. Φυσικά από αυτούς γνώριζε καλά τους Παναγιώτη Λιαδέλη και Γιώργο Φλώρο με τους οποίους συνεργάστηκε παλιότερα στον Αρη.

    Από την σημερινή προπόνηση απουσίαζαν οι διεθνείς Παπανικολάου και Παπαιωακείμ, καθώς και οι Αμερικανοί που βρίσκονται σε άδεια και θα επιστρέψουν την Πέμπτη στην Κοζάνη. Ο Σβί Σερφ ωστόσο δεν θέλει από τώρα να αποκαλύψει τα σχέδιά του. Και αυτό γιατί όπως αναφέρει δεν γνωρίζει καλά την ομάδα. «Δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις πριν δω την ομάδα. Αν διαπιστώσω ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση ίσως, προχωρήσουμε στην απόκτηση κάποιου παίκτη», αναφέρει ο νέος τεχνικός της ομάδας.

    Σημειώνεται ότι αύριο ο Σβι Σερφ θα παρουσιαστεί επίσημα από την διοίκηση του Μακεδονικού. Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο ότι θα απουσιάσει ο πρόεδρος της ομάδας, Κώστας Μεσάϊκος λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

    [18] Ο ΑΡΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:00 UTC+2)

    Θέλουν να ξεχάσουν το συντομότερο την βαριά ήττα από τον Ηρακλή (4-0) οι παίκτες του Αρη. Ο προβληματισμός ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή χαλαρή προπόνηση. «Το παιχνίδι αυτό ανήκει στο παρελθόν. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», αναφέρει ο κ. Φοιρός που και ο ίδιος ακόμη δεν έχει καταλάβει τους λόγους της βαριάς ήττας.

    Ετσι ο Θεσσαλονικιός τεχνικός καλείται να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του εν όψει του αγώνα ρεβάνς με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα την ερχόμενη Τετάρτη για το πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας.

    «Δεν μας πήγε τίποτα καλά. Χάσαμε από δικά μας λάθη. Η ομάδα θα πρέπει να ξεπεράσει την ήττα. Πρέπει να κοιτάξουμε το επόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, από το οποίο θέλουμε την πρόκριση», τόνισε ο άσος του κίτρινου συλλόγου, Νίκος Παπαδόπουλος. Στον αγώνα της Τετάρτης ο κ. Φοιρός θα έχει στη διάθεσή τον Νασίφ Μορίς. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Παναγιώτη Κατσιαρού στο κύπελλο, αφού ο τελευταίος ταλαιπωρείται από θλάση.

    [19] ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΕΣΕ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΝΤΡΑΣΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:43 UTC+2)

    Σε έγγραφη απολογία κάλεσε σήμερα η ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Βραζιλιάνο άσο Ντρασένα, για την αδικαιολόγητη απουσία του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ο παίκτης μέσα στην εβδομάδα πρέπει να παραδώσει εγγράφως την απολογία του, ενώ για την τιμωρία θα αποφασίσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο παίκτης δεν υπολογίζεται από τον προπονητή του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς. Σε δηλώσεις πάντως που κάνει ο παίκτης σε βραζιλιάνικα site σημειώνει ότι έχει λύσει το συμβόλαιό του με τους ερυθρόλευκους.

    Στον αγωνιστικό τομέα συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας εν όψει του επαναληπτικού αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας την ερχόμενη Τετάρτη με την Παναχαϊκή. Ατομικό πρόγραμμα ακολουθούν οι Ελευθερόπουλος και Καρεμπέ, ενώ ειδικό πρόγραμμα θεραπείας ακολουθούν οι Κωστούλας, Μαυρογενίδης και Βενετίδης. Το μόνο ευχάριστο για τον προπονητή κ. Κάτανετς είναι η επιστροφή του Ζε Ελίας στο κανονικό πρόγραμμα των προπονήσεων.

    [20] ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:25 UTC+2)

    Από τη τηλεόραση θα δουν το παιχνίδι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, έπειτα από την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών να μην επιτρέψει οπαδούς του Δικεφάλου στη Λεωφόρο. Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων στο ντέρμπι του ΠΑΟ με τον ΠΑΟΚ.

    «Η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με έγγραφό της αναφέρει ότι δεν θέλει οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο λόγω του κινδύνου επεισοδίων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, κ. Καλαφάτης. Η απόφαση αυτή παρά το γεγονός ότι δεν συμφέρει τον Δικέφαλο αποτελεί απλά συνέχεια της πρώτης απόφασης στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος που η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απαγόρεψε οπαδούς του ΠΑΟ στην Τούμπα.

    «Ο κ. Λιάνης με τον οποίο επίσης επικοινώνησα προσωπικά μου είπε ότι αν υπάρχει έγγραφο της Αστυνομίας είναι υποχρεωμένος να το σεβαστεί. Δεν θέλω να απογοητεύσω τον κόσμο του ΠΑΟΚ, αλλά είμαι απαισιόδοξος», επισήμανε ο Πέτρος Καλαφάτης.

    [21] ΟΜΟΦΩΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:11 UTC+2)

    Ομόφωνη διακήρυξη για την πάταξη της τρομοκρατίας υιοθέτησαν τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν ψήφισμα ζητώντας τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων για πυρηνικά, χημικά και βιολογικά υλικά που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κάλεσε επανειλημμένα τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσείν και τρου ιρακινού καθεστώτος που έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις εναντίον του ιρακινού λαού.

    [22] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:49 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για την καθιέρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ακόμη υπάρχει προκατάληψη που κράτα τους ανθρώπους στο παρελθόν, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο κ. Μπους σε ομιλία του για την εθνική γιορτή των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είπε ότι τιμάμε σήμερα τη μνήμη αυτού του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι παρά τη πρόοδο υπάρχει ακόμη προκατάληψη που πληγώνει πολλούς ανθρώπους.

    Ο κ. Μπους με τη σύζυγο του Λώρα παραβρέθηκαν σε εκδήλωση προς τιμή του Λούθερ Κινγκ σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

    Ο.Κ.

    [23] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (21:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απεύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν και να μην αποφύγει τις ευθύνες που έχει αναλάβει για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Πάουελ σε δηλώσεις του από τη διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε υπουργικό επίπεδο υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιδείξει αδυναμία υπό τον φόβο των δύσκολων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν.

    «Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο δρόμος μπροστά μας με σεβασμό στο Ιράκ θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

    Κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί.

    «Αλλά σε περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως δεν θα πρέπει να αποφύγουμε τις ευθύνες που έχουμε αναλάβει όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράκ σε αφοπλισμό» πρόσθεσε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής όταν βρίσκονται σε χέρια τρομοκρατών ή κρατών που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες αποτελούν έναν θανάσιμο κίνδυνο. Για αυτό τον λόγο, υποστήριξε, «θα πρέπει να μετατρέψουμε τα Ηνωμένα Έθνη σε έναν οργανισμό πιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο στενή διεθνή συνεργασία ώστε να απομακρύνουμε αυτά τα όπλα από τα χέρια των τρομοκρατών».

    [24] Ο ΣΤΡΟ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο πρότεινε από τη Νέα Υόρκη να γίνει σαφής στον κόσμο η συνενοχή που υπάρχει μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των χωρών, όπως είναι το Ιράκ, που θεωρεί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    "Πρέπει να καταδείξουμε πλήρως τη συνενοχή που υπάρχει μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν αναγνωρίζουν κανένα κανόνα, και των χωρών που δεν τηρούν τους νόμους", είπε ο κ. Στρο μιλώντας στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την τρομοκρατία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Καταλήγοντας τόνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η διπλωματία λειτουργεί, όπως στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας ενώ στο ζήτημα του Ιράκ ''ο χρόνος ανοχής έχει φτάσει πλέον στο τέλος του'' και η Βαγδάτη πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τη θέληση της διεθνούς κοινότητας.

    [25] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ

    Κέιπ Τάουν, 20 Ιανουαρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Οκτώ άνδρες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μέσα σε κατάστημα παροχής ειδικών υπηρεσιών για ομοφυλόφιλους στο Κέιπ Τάουν και δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά ανέφεραν οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η αστυνομία κλήθηκε από τους γείτονες που άκουσαν πυροβολισμούς. Τα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και η επίθεση μπορεί να συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα εικάζουν οι αρχές.

    Οι γείτονες ανέφεραν ότι νωρίτερα στο μαγαζί σημειώθηκε καυγάς ανάμεσα σε λαθρέμπορους ναρκωτικών.

    Οι έξι άνδρες βρέθηκαν νεκροί, ο έβδομος πέθανε καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε ακόμη ένας. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εξακριβώσει αν τα θύματα ήταν πελάτες ή μασέρ που εργάζονταν στο μαγαζί.

    Ο.Κ.

    [26] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (22:12 UTC+2)

    Για την ελληνική θέση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενημέρωσε την Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα ζητάει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, υπό μορφή μακροχρόνιου δανείου και κοινής έκθεσης που θα υπογράφουν τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το ζήτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα ως διμερές ζήτημα, αλλά και στο πλαίσιο της UNESCO, ζήτησε όμως από το Ευρωκοινοβούλιο και τους Ευρωβουλευτές να εκδηλώνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την ευαισθησία τους.

    [27] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 20 Ιανουαρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Eγκαινιάζεται την Tετάρτη, 22 Iανουαρίου στις 7.00 μ.μ., στο Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης Όμμα, στα Χανιά, ( Eλ. Bενιζέλου 43 Tηλ. 28210 42100) η έκθεση Φωτογραφίας του Γουόλτερ Λάσαλι (Όσκαρ φωτογραφίας για την ταινία Zορμπάς.

    H έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα γυρίσματα του Zορμπά και άλλων ταινιών του Γουόλτερ Λάσαλι από τον Eλληνικό κινηματογράφο, καθώς και μια συλλογή φωτογραφιών από το Mοναστηράκι της δεκαετίας του '50.

    Tη βραδιά των εγκαινίων, στις 8.00 μ.μ. θα προβληθεί, σε πανελλήνια πρώτη προβολή, το ντοκιμαντέρ του Λάσαλι Oι Έλληνες που αναφέρεται στη μετανάστευση των Xανιωτών.

    [28] H ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Η μέθοδος της τομογραφίας δεν χρησιμεύει μόνο για τη διάγνωση παθήσεων στο ανθρώπινο σώμα αλλά και για τον εντοπισμό λειψάνων της ανθρώπινης παρουσίας στο υπέδαφος και έτσι βοηθά τους αρχαιολόγους στη μελέτη των ευρημάτων και στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Όπως εξηγεί ο καθηγητής γεωφυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο γεωφυσικός που θα χρησιμοποιήσει στις μεθόδους αυτούς θα πρέπει να γνωρίζει τη σύσταση του εδάφους και τις ανωμαλίες που παρουσιάζει. Οι γεωφυσικοί πηγαίνουν στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αρχαιολόγοι και αρχίζουν τις μετρήσεις. «Ανάλογα με την περίσταση μπορούμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρόδια που μπήγουμε στη γη και από τα οποία διοχετεύουμε ηλεκτρικό ρεύμα και καταγράφουμε. Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι η καταγραφή του μαγνητικού πεδίου της περιοχής, η ηλεκτρική τομογραφία ή καταγραφή κυμάτων που στέλνονται από ειδικά ραντάρ ανάλογα με τα γνωστά ραντάρ , αλλά εμείς στέλνουμε τη δέσμη στο υπέδαφος όπου εάν συναντήσει επιφάνειες αντανακλάται και μας δίνει έτσι δεδομένα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε» εξηγεί ο κ Τσόκας.

    Οποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσει ο γεωφυσικός το αποτέλεσμα θα είναι μια πιστή απεικόνιση των μνημείων που είναι θαμμένα στη γη πριν οι αρχαιολόγοι προχωρήσουν σε ανασκαφές. Τα στοιχεία που προκύπτουν αξιολογούνται και παραδίδονται στους αρχαιολόγους στους οποίους έτσι δίνεται η δυνατότητα να σκάψουν επιλεκτικά στα σημεία που κρίνουν ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 20 Ιανουαρίου 2003 (11:59 UTC+2)

    Έκθεση Φωτογραφίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Euronem με θέμα: «Portraits and Views on Europe» των φωτογράφων Νίκου Αποστολόπουλου, Ντίμη Αργυρόπουλου και Ράνιας Αρκαλάκη εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Βρυξελλών Freddy Thielemans και τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Στόχος της έκθεσης είναι να συμβάλλει, μέσα από μια νέα στρατηγική παρουσίασης απόψεων επωνύμων και απλών πολιτών στον διάλογο που ξεκίνησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν (Laeken) σχετικά με το «Μέλλον της Ευρώπης». Προσεγγίζει με νέο τρόπο έκφρασης το κρίσιμο ερώτημα «Ποια Ευρώπη Θέλουμε;». Ειδικότερα, πρόκειται για μια πρόταση συμμετοχής του Euronem στη δημιουργία της Πρώτης Εθνικής Συνέλευσης στον Διάλογο για το «Μέλλον της Ευρώπης», όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής στην Νίκαια.

    Οι προαναφερθέντες καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι παρουσιάζουν τα έργα τους συνοδευόμενα από μικρά κείμενα με τις απόψεις όσων συμμετείχαν, συμβάλλοντας σε ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας πάνω στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό προβληματισμό. Ανάμεσα στα 61 πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν και μεταφέρουν τις Απόψεις τους είναι οι: Romano Prodi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Gunter Verheugen, Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Michel Rocard, Τέως Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Margot Wallstrom, Επίτροπος για το Περιβάλλον, Viviane Reding, Επίτροπος για τον Πολιτισμό και από τους Έλληνες οι: Άννα Διαμαντοπούλου, Επίτροπος για την Απασχόληση, Γ. Κοντογεώργης, Πρώην Επίτροπος της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπαντωνίου, Υπουργός Εθν. Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης, Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Κ. Γείτονας, οι Ευρωβουλευτές Μ. Παπαγιαννάκης, Γ. Κουκιάδης, Κ. Χατζιδάκης, η Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Μπακογιάννη, ο Βουλευτής Χ. Παπουτσής, οι Βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Προκόπης Παυλόπουλος, οι γνωστοί σκηνοθέτες Jules Dassin και Θ. Αγγελόπουλος, ο γλύπτης Takis κ.α.

    Το Euronem, στην έκθεση αυτή, που μεταφέρθηκε μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Σουλαδάκη, γνωρίζει τις ελπίδες και τις ανησυχίες όλων όσων είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα μηνύματα της νέας εποχής. Το project, που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, μετά τις Βρυξέλλες θα μεταφερθεί στην Ιταλία, όπου θα είναι η επόμενη Προεδρία. Yπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες θα επισκεφθούν από 28-31 Ιανουαρίου 2003 την έκθεση στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ήδη το γεγονός γνωρίζει δημοσιότητα στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

    [30] Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΛΑΚΟΦ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (10:23 UTC+2)

    Έργα του σύγχρονου κλασικισμού στο μπαλέτο παρουσιάζει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια ομάδα καταξιωμένων χορευτών με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μάλαχοφ.

    Το κοινό θα απολαύσει από τον αποκαλούμενο «Χορευτή του Αιώνα» τις ερμηνευτικές του ικανότητες και στο σύγχρονο στυλ.

    Το πρώτο μέρος της βραδιάς περιλαμβάνει έργα των Christian Spuck, Rolando d'Alesio, Robert Hill και ένα σόλο του Renato Zanella με τίτλο "Ταξίδι" (Voyage) σε μουσική Mozart, χορογραφημένο ειδικά για τον Malakhov.

    Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν έργα των William Forsythe, Kenneth MacMillan, George Balanchine. Πρόκειται για κορυφαίους χορογράφους που έχουν γράψει την ίδια την ιστορία του νεοκλασικού χορού στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Επίσης θα παρουσιαστούν έργα του David Parsons, ενός αμιγώς σύγχρονου αμερικανού χορογράφου που το σόλο του "Caught" θα ερμηνεύσει ιπτάμενος ο Μάλακοφ.

    Συμμετέχουν οι χορευτές: Julie Kent, Alicia Amatriain, Friedemann Vogel, Gillian Murphy, Μarcelο Gomes καθώς και η Polina Semionova, πρώτη χορεύτρια της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου και ο Artem Shpilevsky, σολίστ της ίδιας Όπερας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 January 2003 - 21:09:00 UTC