Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  • [02] Ο Χ. ΜΠΛΙΞ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΒΑΡΩΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [08] ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΛΕΙΑ 45.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [10] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ
  • [11] ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ INTRALOT ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο ΟΠΑΠ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
  • [13] ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ WORLDWIDE ΑΕΠΕΥ
  • [14] ΤΙΤΑΝ: ΑΠΟ ΤΙΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [15] Λ. ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ
  • [16] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [17] ΔΗΚΟ: ΕΥΡΕΙΑ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [18] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΓΟΥΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ
  • [22] ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΠΕ
  • [23] ΚΟΕ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [24] ΒΟΛΕΪ: Η ΒΛΑΧΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ
  • [25] ΠΟΛΩΝΙΑ: ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [26] ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ
  • [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
  • [28] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [29] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
  • [30] ΕΝΑΣ "ΣΕΝΤΖΑΣ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ
  • [31] ΤΟ ΜΜΣΤ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ
  • [32] ΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [33] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
  • [34] ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑΣ 1500 ΧΡΟΝΩΝ

  • [01] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    Aθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Στις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι τέσσερις μητροπολίτες εκβιάστηκαν από εκδότες ή δημοσιογράφους, είτε υπό την απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» είτε για να μην βρεθούν στο επίκεντρο σκανδαλοθηρικής προσέγγισης της προσωπικής τους ζωής, αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    «Ούτε στην Ιερά Σύνοδο, ούτε εγώ προσωπικώς γνωρίζουμε τίποτε. Αυτά τα διαβάζουμε στις εφημερίδες και βεβαίως υποθέτω ότι είναι τελείως ανεύθυνα» είπε ο κ. Χριστόδουλος και διευκρίνισε ότι η Ιερά Σύνοδος θα γνώριζε αν είχε σταλεί κλήση σε κάποιους μητροπολίτες για να καταθέσουν για την υπόθεση.

    [02] Ο Χ. ΜΠΛΙΞ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (07:08 UTC+2)

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, ενημέρωσε χθες το βράδυ, στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε, Γιώργο Παπανδρέου, για την πορεία και τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών στο Ιράκ.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Μπίξ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να κλείσει ο φάκελος. Δεν λέμε, ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά ότι δεν είμαστε σίγουροι» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε αν αυτά που βρήκαμε είναι κομμάτια πάγου ή η κορυφή του παγόβουνου»

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως λεπτομερή και σημαντική την ενημέρωση από τον κ. Μπλιξ, ενώ τόνισε ότι η Ε.Ε έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και εκτίμησε ότι δεν είναι δεδομένη η σύγκρουση.

    [03] ΒΑΡΩΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (11:14 UTC+2)

    Ενας από τους μεγαλύτερους διακινητές συνθετικών ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια αστυνομικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.Συνελήφθη μαζί με έναν εν ενεργεία αστυνομικό ομοεθνή του, όταν στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότερα από 4.500 χάπια έκσταση.

    Πρόκειται για τον 40 χρονο Γκεόργκι Κονσταντίνοφ, κατά δήλωσή του έμπορο στο επάγγελμα, ο οποίος όπως είπε ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Γιώργος Κοκκίνης χαρακτηρίζεται από τις βουλγαρικές διωκτικές αρχές ως ένας από τους πλεον επικίνδυνους μεγαλέμπορους ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί του συνελήφθη και ο αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων στη Σόφια Αλεξάντερ Βασίλιφ, 30 ετών, ενώ από την αστυνομία ανακρίνονται και δύο Ελληνες συνεργοί τους που επρόκειτο να παραλάβουν τα 4.543 χάπια έκσταση. Τα ονόματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με την ολοκλήρωση των ερευνών για την υπόθεση.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο 40χρονος και αστυνομικός παρέλαβαν τα ναρκωτικά από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και στη συνέχεια έφθασαν στην Ελλάδα, μέσω Ιταλίας. Την περασμένηη Κυριακή αστυνομικοί της ασφάλειας, που είχαν πληροφορίες για την υπόθεση, τους συνέλαβαν στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ενώ στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητό τους βρέθηκαν τα χάπια, μαζί με μικροποσότητα κοκαίνης και 8.200 ευρώ.

    Όπως είπε ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης τα ναρκωτικά χάπια επρόκειτο να διακινηθούν από μέλη κυκλωμάτων, που λυμαίνονται τη νυχτερινή διασκέδαση σε στέκια νεολαίας σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας. «Κερδήθηκε μια μάχη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας και άλλων χωρών», είπε χρακτηριστικά ο κ. Κοκκίνης.

    Η τιμή ενός χαπιού έκσταση στα νυχτερινά κέντρα κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ. Το 2.002 κατασχέθηκαν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης 6.886 δισκία έκσταση και το 2001 5.379.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003 (10:06 UTC+2)

    Συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Ναύπλιο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. Ήδη ο Ελληνας υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της πόλης της Πελοποννήσου σε Γένοβα, απέστειλε επιστολή τόσο στους αρχηγούς των κομμάτων όσο και τους επικεφαλής των συνδικάτων και των φορέων που προγραμματίζουν τις διαδηλώσεις (ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού), στην οποία μεταξύ άλλων απευθύνει έκκληση για κινητοποιήσεις χωρίς ακρότητες, ενώ εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι διαφορετικές απόψεις θα διατυπωθούν με δημοκρατικό και υπεύθυνο τρόπο.

    Σύμφωνα με την Ατζέντα της συνόδου, το απόγευμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της λεγόμενης τρόικας με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Την Παρασκευή τους ευρωπαίους υπουργούς θα απασχολήσει το θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης, καθώς και η εξέταση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

    Ειδικότερα ως προς το θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης της Ε.Ε., η ελληνική προεδρία προωθεί τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια της εργασίας σε συνδυασμό με την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνεται και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με στόχο την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου.

    [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των αρμοδιοτήτων του ενημέρωσε την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής.

    Ο κ. Βερελής χαρακτήρισε κρίσιμη και ιστορική την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, καθώς η είσοδος των δέκα νέων κρατών αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφέρθηκε στις 14 προτεραιότητες και ειδικότερα σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελληνική Προεδρία:

    · Των Αστικών Συγκοινωνιών, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη ύπαρξης Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την προτεραιότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις Αστικές Συγκοινωνίες. Ο κ. Βερελής ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών στις 16-18 Μαΐου 2003.

    · Της προστασίας έναντι επιχορηγήσεων και αθέμιτων τιμολογιακών πρακτικών από τρίτες χώρες στις αερομεταφορές. Ο κ. Βερελής τόνισε τη σημαντική διαφορά μεταξύ αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών, και αυτών της Ε.Ε (π.χ. οι Αιγυπτιακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία καλύπτουν με παρεμφερή δρομολόγια την ίδια περιοχή. Οι Αιγυπτιακές Αερογραμμές μπορούν αν ενισχυθούν από το κράτος ενώ στην Ο.Α η Ε.Ε απαγορεύει οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση.)

    · Τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητες συντεταγμένες για τα μεγάλα έργα της επόμενης 20ετίας τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με τη Λευκή Βίβλο με ισόρροπη ανάπτυξη των οριζοντίων και των καθέτων αξόνων ειδικά τώρα με την είσοδο των 10 νέων κρατών. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτούνται μόνο σιδηροδρομικές υποδομές. Για το λόγο αυτό η Ελληνική προεδρία έχει πετύχει μαζί με άλλα κράτη μέλη να συστήσει μία Ομάδα Υψηλού Επιπέδου στην οποία τα κράτη μέλη κάνουν προτάσεις για έργα κυρίως σιδηροδρομικά. Η ελληνική πρόταση που ανέλυσε στην Επιτροπή ο κ. Βερελής, αφορά τη δημιουργία του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα ο οποίος θα συνδέει την Ανατολική Σιδηροδρομική υποδομή της χώρας με τη Δυτική ακτή και κυρίως τα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας.

    · Για τα Slots των αεροδρομίων, ο Υπουργός χαρακτήρισε λογική μία απόφαση που θα προστατεύει τα ιστορικά δικαιώματα των λειτουργούντων εταιρειών, άποψη, που φαίνεται να επικρατεί νομικά και πολιτικά.

    Ο κ Βερελής αναφέρθηκε διεξοδικά και στις υπόλοιπες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας όπως τον Κοινό Διατλαντικό Αεροπορικό Χώρο, το GALILEO, το Β' Σιδηροδρομικό Πακέτο, την αξιολόγηση αεροσκαφών τρίτων χωρών (ramp checks), το ασφαλιστικό καθεστώς αεροπορικών εταιρειών, την ασφάλεια Σηράγγων, την πρόταση Οδηγίας για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων συλλογής διοδίων στις οδικές μεταφορές και το πρόγραμμα Δράσης 2003-2007 για την οδική ασφάλεια

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    «Όταν μία κυβέρνηση επιλέγει το ρόλο του απαθούς θεατή, παρατηρώντας την καθημερινότητα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, τότε ο Εκπρόσωπός της μπορεί να δηλώνει αυτάρεσκα ότι ''όλα πάνε καλά''», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη για τα δημόσια έργα.

    «Θα υποστήριζε άραγε ο κ. Χυτήρης όσα, εκτός τόπου και χρόνου, ισχυρίζεται σήμερα, αν κοίταζε κατάματα την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες;», πρόσθεσε.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Δώδεκα παιδιά από σχολεία της Ελλάδας και του Βελγίου, ευρωβουλευτές και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τα έργα των παιδιών του Δικτύου Σχολείων Πρεσβευτών των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στα οποία απεικονίζεται το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τα δικαιώματά τους.

    Το Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών των Δικαιωμάτων του Παιδιού συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και αποτελείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων όλης της χώρας με σκοπό τη διάδοση της απόφασης του ΟΗΕ "Ενας Κόσμος κατάλληλος για Παιδιά".

    Στην έκθεση που έχει τίτλο "Το Μέλλον της Ευρώπης είναι το Μέλλον των Παιδιών" και εγκαινιάστηκε από τους υπουργούς Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα, τιμήθηκε για το λογοτεχνικό της έργο και την προσφορά της στην αναγνώριση των δικαιωμάτων του παιδιού η γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας Αλκη Ζέη, η οποία στη σύντομη ομιλία της ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους παραβρισκόμενους υπουργούς να κάνουν περισσότερα για τα παιδιά, που, όπως είπε, γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα δικαιώματά τους.

    Η έκθεση αποτελεί την τελευταία μιας σειράς εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών της κ. Ζορμπά, που στόχο έχουν την προώθηση και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών με κεντρικό σύνθημα "Το Μέλλον της Ευρώπης είναι το Μέλλον των παιδιών".

    Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές, ήταν η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Παιδιού, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, πρωτοβουλία η οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την ενεργό υποστήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Για το λόγο αυτό, αντιπροσωπεία του δικτύου, επισκέφθηκε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες.

    Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, η κ. Ζορμπά ευχαρίστησε όλους όσους εργάζονται υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των παιδιών και ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα.

    Εκανε ακόμα αναφορά στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "ώστε στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να υπάρχει ειδική αναφορά στην πολιτική για την παιδική ηλικία", ενώ ευχαρίστησε την Αλκη Ζέη για το συγγραφικό της έργο και την προσφορά της στα παιδιά, λέγοντας ότι "έχει κάνει όλους τους Ελληνες περήφανους εντός και εκτός των συνόρων".

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου είπε ότι το μήνυμα της έκθεσης "Το Μέλλον της Ευρώπης είναι και το Μέλλον των Παιδιών", είναι και το μήνυμα της ελληνικής εκπαίδευσης, ενώ πρόσθεσε ότι η παιδεία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε.

    Ο υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των ΜΜΕ στη διαπαιδαγώγηση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η Ελληνική Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η νέα Κοινοτική Νομοθεσία για την τηλεόραση να ενισχύσει την προστασία της παιδικής ηλικίας και των δικαιωμάτων των παιδιών.

    Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση από τα παιδιά αποσπασμάτων του έργου της Αλκης Ζέη.

    [08] ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΛΕΙΑ 45.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Το ποσό των 45 χιλιάδων ευρώ περίπου άρπαξε άγνωστος με την απειλή όπλου από το υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

    Ο άγνωστος οπλοφόρος, που φορούσε γυαλιά και καπέλο, μπήκε στο κατάστημα, στην οδό Βενιζέλου, και αφού έβγαλε από το μπουφάν ένα πιστόλι, πλησίασε στον ταμία και πήρε τα παραπάνω χρήματα, χωρίς να τον αντιληφθούν οι περισσότεροι υπάλληλοι και πελάτες. Στη συνέχεια βγήκε από το υποκατάστημα και εξαφανίστηκε από την περιοχή πεζή.

    Γ.Χ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΝΑΣΤΑΣΕ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Η πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυριάρχησε στη συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε. Επίσης εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η μελλοντική ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα ενώσει για πρώτη φορά την Ελλάδα εδαφικά με την ΕΕ και πρόσθεσε πως πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η σταδιακή ένταξη όλων των Κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη συνάντηση τονίσθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία στη Ν.Α. Ευρώπη και για επιτάχυνση της πορείας της Ρουμανίας στην ΕΕ. Εξετάσθηκε, επίσης, η ανάγκη για εντονότερη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος σ' ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως η μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και στη διαφθορά είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στα Βαλκάνια, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα ολόκληρη η περιοχή.

    [10] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα απηύθυνε συστάσεις για την άμεση αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.

    Το Ecofin ενέκρινε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2002-2006 και επισήμανε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι εξαιρετικά ισχυροί τα επόμενα χρόνια χάρη στις υψηλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στις σημαντικές εισροές πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έως το 2006.

    Ωστόσο η έγκριση του προγράμματος συνοδεύεται από μία σειρά συστάσεων για την αυστηρή συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα απευθύνονται συστάσεις για την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως επίσης και για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι ''όλοι αναγνώρισαν την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και γενικότερα της οικονομίας της χώρας μας''.

    "Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο επέμενε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική η οποία έφερε αυτά τα αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη μείωση του δημόσιου χρέους, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης", επισήμανε.

    [11] ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ INTRALOT ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο ΟΠΑΠ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Στην τακτική δικαιοσύνη θα προσφύγει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, επιδιώκοντας την αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδίκασε το ποσό των 37.417 ευρώ στην εταιρία «ΙΝΤΑΡΑΛΟΤ ΑΕ», για διαφύγοντα κέρδη.

    Σε επιστολή της ΟΠΑΠ ΑΕ προς το Χ.Α τονίζεται ότι «η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στην οποία έχει ανατεθεί από την Πολιτεία η διαχείριση των διενεργούμενων στην Ελλάδα τυχερών παιχνιδιών, συνήψε, την από 29/03/1999 σύμβαση πλαίσιο, με την κοινοπραξία με την επωνυμία ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. INTRALOT INTERNATIONAL LTD, η οποία προέβλεπε με γενικούς όρους συνεργασία και σύμπραξη των μερών για την δημιουργία της αναγκαίας τεχνικής υποδομής (πλαίσιο) ορισμένου αριθμού πρακτορείων για την διεξαγωγή του ιπποδρομιακού κυνοδρομιακού στοιχήματος».

    «Με αφορμή την παραπάνω σύμβαση και εξαιτίας διαφωνιών που ανέκυψαν και μετά από κατάθεση αίτησης προσφυγής της ως άνω Κοινοπραξίας στο Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο εξεδόθη κατά πλειοψηφία η υπ. αριθ. 2/2003 απόφαση που επεδίκασε στους αναδόχους μέρος του αιτηθέντος ποσού, ήτοι 37.417.461,48 ευρώ ετησίως από 30/03/2001 για διαφυγόντα κέρδη. Θεωρούμε άδικη την απόφαση αυτή και γι΄ αυτό η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα προσφύγει αμέσως στην Τακτική πλέον Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας την ακύρωση της ανωτέρω Διαιτητικής απόφασης και την αναστολή εκτελέσεώς της. Η Διοίκηση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεσμεύεται, με νεώτερες ανακοινώσεις, να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ως προς τις περαιτέρω ενέργειές της.», επισημαίνεται στην επιστολή.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Με τον Ιρλανδό υπουργό Αλιείας, Ντέρμοντ Αχερν, συναντήθηκε σήμερα στο Ζάππειο ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γιώργος Δρυς.

    Ο κ. Αχερν έθεσε στον κ. Δρυ το ζήτημα του ειδικού καθεστώτος αλιείας της Ιρλανδίας στη Βόρειο Θάλασσα.

    Ο κ. Δρυς τον διαβεβαίωσε ότι στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα έχει επαφές με όλα τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται στα θέματα αλιείας της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

    [13] ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ WORLDWIDE ΑΕΠΕΥ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Tην ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την εκκαθάριση της εταιρείας WORLDWIDE INVESTMENTS SERVICES Α.Ε.Π.Ε.Υ καθώς και τον ορισμό επόπτη εκκαθάρισης, αποφάσισε πριν από λίγο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας αποφασίστηκε λόγω αδυναμίας εντοπισμού δύο εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. οι οποίοι είναι και οι βασικοί μέτοχοι. Επίσης στην εταιρία διαπιστώθηκε πλήθος παραβάσεων (έλλειψη εσωτερικού ελέγχου, πλημμελής οργανωτική και λογιστική υποδομή, προβλήματα μηχανογραφικού συστήματος κ.ά.). Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της WORLDWIDE η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά.

    [14] ΤΙΤΑΝ: ΑΠΟ ΤΙΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Ξεκινά την Πέμπτη η διαπραγμάτευση των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ''Τιτάν'', που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης stock option από ανώτερα στελέχη της επιχείρησης. Οι νέες μετοχές ανέρχονται σε 45.150 και προήλθαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 108.360 ευρώ.

    [15] Λ. ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: Η ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ

    Σκόπια, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Την άποψη ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι ασφαλής χώρα, παρόλο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο, εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για θέματα κρατικής ασφάλειας, πρώην υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Μπόσκοφσκι επισήμανε ότι το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο ανήκει, έχει πληροφορίες πως η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι πολύ άσχημη, αντίθετα με αυτά που λέει η κυβέρνηση.

    Όπως επισήμανε, τη στιγμή αυτή βρίσκονται στη χώρα περίπου 600 μουσουλμάνοι εξτρεμιστές, από διάφορα αραβικά κράτη, ενώ οι άντρες του πρώην Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού (ΟΝΑ) δεν έχουν παραδώσει τα όπλα. Ο κ. Μπόσκοφσκι υπογράμμισε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 άτομα οπλισμένα, τα οποία διάκεινται κατά του σημερινού συνταγματικού καθεστώτος της χώρας.

    Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στις δηλώσεις του κ. Μπόσκοφσκι.

    [16] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Σκόπια, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Το Μάρτιο θα μεταβεί στα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης που θα αντικαταστήσει την αποστολή του ΝΑΤΟ, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Χαβιέρ Σολάνα, Κριστίνα Γκάλαμπ.

    Διοικητής της αποστολής της ΕΕ θα είναι ο Γερμανός αντιναύαρχος Ράινερ Φάις. Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα αποτελείται από τον ίδιο αριθμό αντρών με την αποστολή του ΝΑΤΟ, δηλαδή από 450 στρατιώτες. Καθήκον των δυνάμεων της ΕΕ θα είναι να βοηθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας. Θα βοηθήσουν ακόμη στη μεταρρύθμιση του σκοπιανού στρατού.

    [17] ΔΗΚΟ: ΕΥΡΕΙΑ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα με σημερινή του ανακοίνωση χαιρέτισε τις αποφάσεις της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και του Κέντρου Ερευνών, Μελετών και Επικοινωνίας ''Κύπρος 21ος αιώνας'' για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές.

    ''Η διεύρυνση του μετώπου των δυνάμεων της αλλαγής και η ευρύτερη απήχηση που συναντούν τα μηνύματα της αλλαγής και η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου μεταξύ του κυπριακού λαού, ανοίγουν μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και διαμορφώνουν τις συνθήκες για την ανατολή μιας νέας εποχής για την Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    ''Η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου και ο συνασπισμός των δυνάμεων της αλλαγής αποτελούν πόλο ενότητας, πραγματικής και ουσιαστικής ενότητας και πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού κάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο να διαμηνύσει προς τους διεθνείς μεσολαβητές ότι υπάρχει προεκλογική περίοδος στην Κύπρο, κατά την οποία δεν πρέπει να εμπλέκεται η λύση στο Κυπριακό με τις προεδρικές εκλογές.

    ''Τα Ηνωμένα ΕΘνη θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή, αλλά και την προεκλογική περίοδο'', είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσού, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, προσθέτοντας πως ''(τα ΗΕ) δεν πρέπει να ασκούν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν μάλιστα προ μερικών μηνών οι ίδιοι δεν κατέθεταν σχέδιο λύσης, επικαλούμενοι τις εκλογές στην Τουρκία''.

    Ο κ. Κουτσού είπε ακόμη ότι ''ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και του Εκπροσώπου του είναι να θέτουν τα όρια διαπραγμάτευσης και όχι να επιβάλλουν εκβιαστικά όρους''.

    ''Πρέπει να σέβονται τη λαϊκή εντολή'', συνέχισε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και καταλήγοντας, κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο ''να δώσει καθαρό μήνυμα προς τους διεθνείς μεσολαβητές ότι έχουμε προεκλογική περίοδο και δεν μπορούμε να εμπλέκουμε τη λύση με τις προεδρικές εκλογές''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Η Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών (ΝΕΟΣ) αποφάσισε ομόφωνα όπως στηρίξει την απόφαση του Συνεδρίου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) που λήφθηκε στις 15 Ιανουαρίου για στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της η ΝΕΟΣ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου με στόχο ''τη δημοκρατική προοδευτική αλλαγή της διακυβέρνησης, για ένα μέλλον με ευημερία, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, για το ελπιδοφόρο μέλλον της πατρίδας μας''.

    ''Ολοι μαζί σε στοίχιση με τα οράματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας, θα αγωνιστούμε για τον εκσυγχρονισμό, την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, αλλά πάνω απ' όλα για τη συνετή και διεκδικητική διαχείριση του Κυπριακού με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση'', καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕΟΣ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ολοκλήρωσαν σήμερα το πρωί την προετοιμασία τους εν όψει του εντός έδρας αυριανού αγώνα κυπέλλου με την Παναχαϊκή. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 2-0 στο πρώτο ματς που έγινε στην Πάτρα και αναμένεται να σφραγίσουν αύριο το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολούθησαν οι Καρεμπέ, Ελευθερόπουλος και Βενετίδης, ενώ θεραπεία έκαναν οι Πατσατζόγλου, Μαυρογενίδης και Κωστούλας. Οι παραπάνω παίκτες, που δεν θα αγωνιστούν αύριο. Από την σημερινή προπόνηση απουσίασε ο στρατευμένος Νινιάδης. Στην αποστολή για το αυριανό εντός έδρας παιχνίδι Κυπέλλου με την Παναχαϊκή, συμπεριελήφθησαν 16 ποδοσφαιριστές.

    Η αποστολή απαρτίζεται από τους εξής: Γεωργίου, Κατεργιαννάκης, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Αντζας, Μπερμούδες, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Πουρσανίδης, Ζε Ελίας, Ζέτερμπεργκ, Αλεξανδρής, Χούτος, Ζιοβάνι και Οφορίκουε. Ο Τζόνι Νόβακ θα φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 12. 

    [21] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΓΟΥΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Σήμερα το πρωί τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη, επισκέφτηκε ο Νομάρχης και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός. Μετά τη συνάντηση ο κ. Λιάνης επισήμανε: «Καταρχήν θέλω να πω ότι με το Νομάρχη της Αθήνας έχω μια πολύ σπουδαία προσωπική σχέση και είμαι πολύ περήφανος, που ένα από τα εκλεκτότερα στελέχη του Ελληνικού Αθλητισμού. Για μας είναι ευλογία στον αθλητισμό αυτό το πράγμα και νομίζω πως και για τους Αθηναίους πολίτες θα αποδειχθεί αυτό.

    Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε ουσιαστικά τα θέματα που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιάννης είναι αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, παίζει τα θέματα της Άρσης Βαρών στα δάχτυλα και οι Έλληνες έχουν τεράστιες προσδοκίες από την Άρση Βαρών.

    Είμαστε σε μια μεταβατική εποχή, το ξέρουμε και οι δυο μας και παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια των επιτυχιών της Άρσης Βαρών. Έχουμε ένα μεγάλο τρίπτυχο, πέρα από τους αθλητές, είναι ο Γιάννης και ο Ιακώβου. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα κομμάτι που πραγματικά μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες φιλάθλους τις μεγαλύτερες συγκινήσεις.

    Από την άλλη μεριά, με τα νέα καθήκοντα του, έκανε προτάσεις σημαντικές για τα θέματα που έχουν σχέση με το Σχολικό Αθλητισμό, κυρίως, τις οποίες πρέπει να συζητήσω με τον κ. Ευθυμίου για να τις κάνουμε αποδεκτές. Από την μεριά μου είναι εξαιρετικά καλές ιδέες και θα φροντίσω να πραγματοποιηθούν. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία».

    Από την άλλη ο κ. Σγουρός δήλωσε: «Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη για τα καλά του λόγια, αλλά και θέλω να τα ανταποδώσω με όλη μου την ψυχή και όλη μου την καρδιά. Είναι ο άνθρωπος που με στήριξε και με στηρίζει όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την Άρση Βαρών, έχουμε μια άριστη συνεργασία και έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα.

    Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο άνθρωπος που με το διορατικό του πνεύμα έφερε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, στην Αθήνα, για το 2004. Γιατί αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Λιάνης δε θα συζητούσαμε σήμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

    Ως Νομαρχία Αθηνών πρέπει να ενδιαφερθούμε για δύο πράγματα. Πρώτα από όλα και για τον Σχολικό και για τον Μαζικό Αθλητισμό, καθώς επίσης και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις αρμοδιότητες τις οποίες έχει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το βασικότερο για τον Ελληνικό Αθλητισμό είναι ότι πρέπει να έχουμε επιτυχίες και νομίζω ότι η συνεργασία με τον κ. Λιάνη είναι ότι καλύτερο υπάρχει.

    Άρα λοιπόν θέλουμε τον Σχολικό Αθλητισμό σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και στη συνέχεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεργασία με την Νομαρχία για να μπορέσουμε να δώσουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο οργανωτικά, ώστε η Αθήνα, η Ελλάδα, η πατρίδα μας να προβάλλει το καλύτερο πρόσωπο της σε όλη τη διεθνή κοινότητα».

    [22] ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια της Κρήτης, συνοδευόμενος από τον τεχνικό συντονιστή Περικλή Μπακοδήμο και τον υπεύθυνο του τμήματος μπιτς βόλεϊ Αλέκο Παρασκευόπουλο.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής τους πραγματοποίησαν συνάντηση με το Νομάρχη Ηρακλείου κ. Σαρρή και τον δήμαρχο της πόλης κ. Κουράκη, σύσκεψη με τα σωματεία της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αύριο θα παρακολουθήσουν και το ματς κυπέλλου Ρεθύμνου - Άρη.

    [23] ΚΟΕ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Εντυπωσιασμένος έμεινε ο Σεμπάστιαν Κόε, από την ποιότητα και την εξέλιξη της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και την τοποθεσία την οποία χαρακτήρισε ιδανική στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί σε διάφορα Ολυμπιακά έργα. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Βασικού Κέντρου Τύπου, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμαρουσίου, στο Ολυμπιακό Χωριό και στο σημείο εκκίνησης της κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

    Ο κάτοχος τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων (δύο χρυσών και δύο αργυρών) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Άντζελες, αύριο, θα αναπτύξει στον 14ο Ολυμπιακό Κύκλο Ενημέρωσης, που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, το θέμα «Η Ολυμπιακή Ιδέα και το φαινόμενο του ντόπινγκ» και στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις από εκπροσώπους του Τύπου.

    Ακολούθως ο Σεμπάστιαν Κόε θα συναντηθεί με Έλληνες αθλητές και θα ενημερωθεί από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρο Καπράλο και στελέχη της ΟΕΟΑ για την πορεία της προετοιμασίας.

    Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα μιλήσει στους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και εκπροσώπους των ΜΜΕ και αθλητικών φορέων της πόλης με θέμα: «Η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Νωρίτερα στο Δημαρχείο ο Σεμπάστιαν Κόε θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης.

    [24] ΒΟΛΕΪ: Η ΒΛΑΧΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Η λίμπερο του Φιλαθλητικού, Βλάχου (22 ετών, 1.68μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 2ης αγωνιστικής της Γ' φάσης της Α1 βόλεϊ γυναικών. Η Βλάχου, στον αγώνα Φιλαθλητικός-Πανελλήνιος 3-1, συνέβαλε στη νίκη της ομάδας της, με 17/23 επιτυχημένες υποδοχές (74% αποτελεσματικότητα), ενώ είχε και 14 άμυνες.

    Οι κορυφαίες της 2ης αγωνιστικής της Γ' φάσης ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Μαρία Γκαραγκούνη (Βριλήσσια), Γιάν Λι (Άρης) 22.5, επίθεση: Φιντάνκα Σαπαρέφσκα (Παναθηναϊκός) 78%, υποδοχή: Παυλίνα Γκένκοβα (ΑΕΒΑΣ), Ζωή Σκόνδρα (Άρης) 79%, μπλοκ: Μαρία Χατζηνικολάου (Βριλήσσια) 6.5, άσοι: Νίκη Γκαραγκούνη (Παναθηναϊκός), Ράντι Τένεβα (Βριλήσσια), Γιάνα Χάλβοβα (Πανελλήνιος) 3, άμυνες: Μίρνα Ανσάλντι (Άρης) 16.

    [25] ΠΟΛΩΝΙΑ: ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βαρσοβία, 21 Ιανουαρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική τους δράση κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς τη σχετική έγκριση του ΟΗΕ, υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς, μετέδωσε κρατικός ραδιοσταθμός της Βαρσοβίας.

    Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο Πολωνός αξιωματούχος πρόθσεσε ότι αναφέρεται σε μια υποστήριξη στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί ακόμα να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση και οι αποφάσεις του ΟΗΕ να γίνουν σεβαστές χωρίς την προσφυγή στη βία.

    [26] ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

    Βιέννη, 21 Ιανουαρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι επισήμανε ότι περιμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ όσο η Βαγδάτη δείχνει δείγματα συνεργασίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ερωτηθείς εάν δικαιολογεί αμερικανική επίθεση πριν την ολοκλήρωση του έργου των επιθεωρητών ο ελ Μπαραντέι απεύθυνε έκκληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επιθεωρήσεων.

    «Όσο συνεχίζεται η πρόοδος και όσο το Ιράκ συνεργάζεται ενεργά, περιμένω από το Συμβούλιο να συνεχίσει τη διαδικασία των επιθεωρήσεων» κατέληξε.

    Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο ακόμη αεροπλανοφόρα θα αναχωρήσουν για τον Περσικό Κόλπο και 37.000 άνδρες ετοιμάζονται για να μεταφερθούν στην περιοχή.

    [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιανουαρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Την απογοήτευσή του για την απροθυμία των συμμάχων να συμβάλλουν στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζοντας ότι έχει δοθεί πολύς χρόνος στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν για τον αφοπλισμό.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ την απειλή που θέτει η Βαγδάτη.

    «Αυτή η ιστορία για περισσότερο χρόνο, πόσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε ώστε να κατανοήσουμε ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν πρόκειται να αφοπλιστεί» αναρωτήθηκε ο κ. Μπους.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τον Σαντάμ Χουσείν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Ιρακινός πρόεδρος διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Αναφορικά με τον περισσότερο χρόνο που πολλές χώρες ζητούν να δοθεί στους επιθεωρητές ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «μου φαίνεται ότι πρόκειται για επανάληψη μια κακής ταινίας. Καθυστερεί, εξαπατάει, ζητάει περισσότερο χρόνο. Παίζει κρυφτό με τους επιθεωρητές. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστεί».

    «Επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο όνομα της ειρήνης, θα επιμείνουν στον αφοπλισμό του και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις» στο Ιράκ, υποστήριξε προσθέτοντας ότι οι φίλοι των ΗΠΑ έχουν διδαχθεί από το παρελθόν.

    «Πρόκειται για επανάληψη μιας κακής ταινίας που δεν ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω» κατέληξε.

    [28] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Λονδίνο, 21 Ιανουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Η Αφρική θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων όταν περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Οι επιπτώσεις της ξηρασίας, του AIDS και των συγκρούσεων στην ήπειρο δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η διεθνής κοινότητα, τόνισε ο Τζέιμς Μόρις, διευθυντής του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, στο τέλος της πενθήμερης επίσκεψής του στην Αιθιοπία.

    Στη χώρα αυτή η κρίση θα κλιμακωθεί από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο όταν 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειάζονται βοήθεια.

    [29] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Κάιρο, 21 Ιανουαρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ματαιώθηκαν τελικά οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Κάιρο μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων με θέμα τη διακοπή των επιθέσεων στο Ισραήλ.

    Όπως υποστήριξε Παλαιστίνιος αξιωματούχος τη ματαίωση των συνομιλιών αποφάσισε η Αίγυπτος μετά την άρνηση της Συρίας να επιτρέψει σε παλαιστινιακές παρατάξεις που έχουν έδρα τη Δαμασκό να ταξιδέψουν στο Κάιρο.

    Ωστόσο άλλη πηγή υποστήριξε ότι η Αίγυπτος δεν κάλεσε ορισμένες παρατάξεις και διατύπωσε «απαράδεκτα αιτήματα για το πως θα σταματήσει ο κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή».

    [30] ΕΝΑΣ "ΣΕΝΤΖΑΣ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Στον δημοσιογράφο και ηθοποιό Χρήστο Αρνομάλλη που έφυγε πρόωρα αφιερώνει ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος την παράσταση «Σέντζας» που ανεβάζει από τις 23 Ιανουαρίου το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για ένα έργο του Παντελή Χορν που γράφτηκε το 1925 και, όπως ανέφερε ο Κώστας Τσιάνος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε δέχτηκε δυσμενείς κριτικές. Ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε το έργο ως ένα αριστούργημα του Χορν.

    Στο «Σέντζα» ο Παντελής Χορν καυτηριάζει την υποκρισία και τη διαφθορά της "ευυπόληπτης" κοινωνίας, την εξαγορά συνειδήσεων και ηθικών αξιών, σκιαγραφώντας με χιούμορ αληθινές καταστάσεις. Ο Σέντζας, πλούσιος τραπεζίτης από την Κωνσταντινούπολη, επισκέπτεται το νησί από το οποίο κατάγεται. Η περιουσία και η κοινωνική του θέση τον βοηθούν να κερδίσει τον σεβασμό των κατοίκων του νησιού, τα πράγματα όμως, πολύ σύντομα, θα πάρουν άλλη τροπή. Ο πάμπλουτος καλεσμένος πολιορκεί όλον τον γυναικείο πληθυσμό της μικρής κοινωνίας, εξιστορεί με περηφάνια ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή του, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, ζητώντας τον άμεσο διωγμό του έκφυλου ξένου. Μάταια ο Σέντζας προσπαθεί να εξαγοράσει την εύνοιά τους με χρήματα.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ρένας Γεωργιάδου, οι φωτισμοί του Σπύρου Καρδάρη, η μουσική επιμέλεια του Θανάση Μωραΐτη. Παίζουν οι ηθοποιοί : Τάκης Χρυσικάκος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Τρύφων παπουτσής, Ελευθερία Βιδάκη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νικολέτα Βλαβιανού, Βάσω Ιατροπούλου, Κλαίρη Μανιάτη.

    [31] ΤΟ ΜΜΣΤ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (13:42 UTC+2)

    Την πρώτη ενότητα της μόνιμης συλλογής του παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) σε έκθεση που θα εγκαινιάσει στις 25 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Τον πυρήνα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ αποτέλεσε η δωρεά έργων του Αλέξανδρου Ιόλα. Στη συνέχεια η συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές άλλων συλλεκτών καθώς και των ιδίων των καλλιτεχνών και σήμερα αποτελείται από περισσότερα από 1800 έργα.

    Στην έκθεση παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των έργων ζωγραφικής, γλυπτικής , βίντεο και εγκαταστάσεων ενώ σε άλλη έκθεση θα παρουσιαστούν οι φωτογραφίες, τα χαρακτικά και τα υπόλοιπα έργα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή του ΜΜΣΤ εμπλουτίστηκε πρόσφατα με 21 έργα του μεγάλου γλύπτη Αχιλλέα Απέργη τα οποία δώρισε ο γιος του καλλιτέχνη μουσικοσυνθέτης Γιώργος Απεργης, για τα οποία έχει δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα. Εξάλλου η διοίκηση του ΜΜΣΤ θα ανακοινώσει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης και τη δωρεά έργων του Νίκου Σαχίνη.

    [32] ΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Πενήντα οκτώ νέα βραβεία προκήρυξε, για το 2004, η Ακαδημία Αθηνών, με έπαθλα που κυμαίνονται από 3.000 μέχρι 6.000 ευρώ. Εκπληξη προκαλεί και η προκήρυξη τριών βραβείων του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997», ενός οργανισμού που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και τα οποία θα απονεμηθούν το Δεκέμβρη του 2004. Τα χρηματικά ποσά που τα συνοδεύουν είναι 6.000 ευρώ το καθένα και αφορούν στη συγγραφή τριών ανέκδοτων μελετών 300 σελίδων η καθεμιά. Η πρώτη πρέπει να αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, η δεύτερη στη λογοτεχνία της Μακεδονίας κατά το 19ο και τον 20ό αιώνα και η τρίτη στη βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Η παράδοση των μελετών πρέπει να γίνει έως τις 30 του Απρίλη 2004.

    Την ίδια ημερομηνία κατάθεσης και απονομής έχουν κι άλλα ιστορικού περιεχομένου βραβεία, όπως: Βραβεία Γ. Π. Οικονόμου (3.000 ευρώ το καθένα): 1) Για μελέτη με θέμα τη λεκάνη της Μεσογείου κατά την τελευταία περίοδο του χαλκού, την πρωτογεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο (1600-500 π.Χ.). 2) Για μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά και ιστορικά της Αρκαδίας.

    Βραβεία Γ. Θ. Φωτεινού (3.000 ευρώ το καθένα): 1) Για ανέκδοτη μελέτη με θέμα τις σχέσεις Ελλήνων και Ρώσων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης έως το τέλος του 17ου αιώνα. 2) Για ανέκδοτη μελέτη με θέμα «Βιβλιογραφία για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού μέχρι το 1821».

    Επίσης βραβεία που αφορούν: Σε Συγγραφή ανέκδοτης μελέτης περί Ελληνος ποιητή ή πεζογράφου που έζησε στη χρονική περίοδο 1850-1950. Ελληνα αρχαιολόγο-συγγραφέα για ανέκδοτη μελέτη σε αρχαιολογικά θέματα ή λογοτεχνικό έργο που να άπτεται λογοτεχνικών θεμάτων. Σε ανέκδοτη μελέτη με θέμα την ιστορία της Τσαμουριάς, δηλαδή την επαρχία Θυάμιδος (Φιλιατών) κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και τους νεότερους χρόνους. Σε επιστημονική εργασία Ελληνα εσωτερικού ή εξωτερικού που θα αναφέρεται στην ιστορία της ελληνικής φιλολογίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την Αλωση του Βυζαντίου. Σε ανέκδοτες συλλογές γλωσσικού και διαλεκτικού υλικού α) από την περιοχή της Μακεδονίας (Νομός Καστοριάς), β) της Θράκης (Νομός Ροδόπης), γ) της Κέρκυρας. Σε ανέκδοτη μελέτη με θέμα την ιστορία της Λίνδου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Σε ανέκδοτη μελέτη με θέμα την ιστορία της Μεσσήνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο καλύτερο έργο βυζαντινής φιλολογίας που δημοσιεύτηκε την τελευταία πενταετία.

    Προκηρύχθηκαν επίσης βραβεία για ερευνητικές εργασίες που αφορούν στην Ιατρική, στα Μαθηματικά, στην Πειραματική και Θεωρητική Φυσική, στη Βιολογία, στη Μηχανική, στη Γεωλογία και Ορυκτολογία.

    Τα φιλολογικά λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά βραβεία που θα απονεμηθούν το 2003 είναι: Για την καλύτερη ανέκδοτη ποιητική συλλογή νέου, για Ελληνα λυρικό ποιητή. Για την καλύτερη έκδοση λυρικών ποιημάτων. Τέσσερα Βραβεία Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για ποίηση, πεζογραφία, κριτική- δοκίμιο, έργο παιδικής λογοτεχνίας κ.ά.

    [33] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2003 (12:01 UTC+2)

    Θετικά τοποθετήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρόταση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Σταύρου Ξαρχάκου, για τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας "Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Θέματα Πολιτισμού". Ο κ.Ξαρχάκος διατύπωσε την πρόταση κατά την παρουσίαση από τον κ.Βενιζέλο του προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών και του αθλητισμού, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Ξαρχάκος επισήμανε ότι "η ίδρυση μιας τέτοιας Ακαδημίας θα συνεισέφερε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας", ενώ πρότεινε τη μετεξέλιξη του ήδη υπάρχοντος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών σε αποκεντρωμένο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το παραπάνω αντικείμενο.

    Ο κ.Βενιζέλος τοποθετήθηκε θετικά επί της πρότασης του κ.Ξαρχάκου και διαβεβαίωσε τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και τους παριστάμενους ευρωβουλευτές ότι θα συνεννοηθεί με την αρμόδια επίτροπο, Βιβιάν Ρέντινγκ και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου των Δελφών, κ.Γλύκατζη-Αρβελέρ, προκειμένου να προωθηθεί η πρόταση αυτή το συντομότερο.

    [34] ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑΣ 1500 ΧΡΟΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2003 (11:50 UTC+2)

    Οδοντόκρεμα χρησιμοποιούσαν πριν από 1500 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όπως προκύπτει από μία συνταγή που βρέθηκε σε πάπυρο ο οποίος φυλάσσεται στο ισόγειο του Μουσείου της Βιέννης. Η συνταγή αφορά μία σκόνη που ασπρίζει και διατηρεί τα δόντια σε άριστη κατάσταση και η οποία όταν έρθει σε επαφή με το σάλιο μετατρέπεται σε ένα είδος οδοντόκρεμας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σκόνη αυτή δημιουργείται από με την ανάμειξη ορυκτού άλατος με αποξηραμένα άνθη σουσαμιάς και πιπέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 January 2003 - 19:13:48 UTC