Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΧΟΛΙΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 8 ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
  • [03] ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] 24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ
  • [05] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Σ. ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
  • [08] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ
  • [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ
  • [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΟΠΕ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕΠΕ
  • [12] Μ.ΤΣΟΓΚΑΣ: ΣΥΝΕΠΗΣ Ο ΕΛΓΑ
  • [13] ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ
  • [15] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ο Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [16] ΚΙΣΟΣ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΤΟΡΠΛΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΧΑΡΙ ΚΟΣΤΟΦ: 46 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ
  • [18] Α.ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ
  • [21] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ
  • [22] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ
  • [23] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [25] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ 10 ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
  • [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [27] ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [28] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [29] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.ΜΠΕΝ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ''ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ'' ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΓΓΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ
  • [32] ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [33] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΔΙΤΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] TO "ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

  • [01] ΣΧΟΛΙΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 8 ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Τη θέση ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των οχτώ ευρωπαϊκών χωρών για στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράκ δεν συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος εξέφρασε με σημερινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τονίζοντας πως η ΕΕ επιδιώκει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται συνεννόηση και στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των 5 μελών της Ε.Ε. και των 3 υποψήφιων χωρών στο θέμα του Ιράκ, δεν συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος.

    Η ΕΕ επιδιώκει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική.  Χρειάζεται ως εκ τούτου και στο θέμα του Ιράκ να υπάρχει συνεννόηση, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Υποθέσεων της Δευτέρας 27/1/2003.

    Η Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή στάση».

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Αγκυρα, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα δύσκολα προβλήματα που ιστορικά έχουν διχάσει τις δυο χώρες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γιακίς, στην Άγκυρα.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό αλλά και μείζονα διεθνή ζητήματα με κυρίαρχο την κρίση στο Ιράκ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου, αφού επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "δύσκολα προβλήματα που ιστορικά μας έχουν διχάσει, θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε" και πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον κ. Γιακίς να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την υποψηφιότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι στις αυριανές συνομιλίες της ευρωπαϊκής τρόικα με Τούρκους αξιωματούχους θα συζητηθεί το πρόγραμμα στόχων της Ελληνικής Προεδρίας για τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την ιρακινή κρίση «που προβληματίζει την ΕΕ, την περιοχή μας και τη διεθνή κοινότητα», αλλά και για το Κυπριακό, για το οποίο, όπως είπε, όλοι επιθυμούμε λύση, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, απάντησε ότι «εάν οι δυο ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν με κοινή αποδοχή σε ορισμένες τροποποιήσεις τόσο το καλύτερο».

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «η ανάπτυξη και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των δύο χώρων, αλλά και της σταθερότητας και της ανάπτυξης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον κ. Παπανδρέου διαπιστώθηκε η αμοιβαία πολιτική βούληση για «ένα λαμπρό μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Σε ό,τι αφορά στην κρίση γύρω από το ζήτημα του Ιράκ, γνωστοποίησε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στο Ιράκ για να πολεμήσουν, αλλά μπορεί να εισέλθουν σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα κύματα των προσφύγων».

    [03] ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (11:28 UTC+2)

    Η διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και η αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές της Ευρώπης είναι οι βασικοί στόχοι του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίοι θα επιτευχθούν από την εφαρμογή ορθών μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, η αποτελεσματικότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.

    Συγκεκριμένα η ελληνική προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον στοχεύει: στην ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, στην προώθηση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβώνας, στην ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπάρχοντα και τα νέα κράτη-μέλη.

    Όπως επισημαίνεται η εισαγωγή του ευρώ απαιτεί καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ, κάτι που θα προωθήσει η ελληνική προεδρία μέσω της ενδυνάμωσης των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής (στο εξής ΓΠΟΠ), ως κύριο όργανο οικονομικού συντονισμού. Οι ΓΠΟΠ θα παρουσιάζουν τον πολιτικό προσανατολισμό και τη στρατηγική οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας μέλους καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα τριών ετών.

    Παράλληλα, το ECOFIN θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στη συνεπή και σωστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που θα γίνει πιο εμφανές ειδικά όταν τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών μελών εξεταστούν στις αρχές του 2003. Η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενό συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, την Επιτροπή και τα άλλα Κράτη Μέλη για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Ευρώ.

    Ακόμη, θα επιχειρήσει να λύσει τα εναπομένοντα εκκρεμή θέματα στο χώρο του φορολογικού πακέτου και της φορολόγησης της ενέργειας. Θα εξετάσει διεξοδικά την εφαρμογή συστάσεων της ad hoc Επιτροπής Εργασίας σχετικά με τη Φοροδιαφυγή, στο χώρο της άμεσης φορολόγησης.

    Στον τομέα των συντάξεων, η Ελληνική Προεδρία θα επισπεύσει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη και τη βελτίωση του συντονισμού των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

    Σε ότι αφορά την έμμεση φορολόγηση θα εστιάσει στα ακόλουθα: στο σχέδιο oδηγίας για την εφαρμογή ΦΠΑ στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, στην πρόταση κανονιστικής ρύθμισης στο χώρο της διαχειριστικής συνεργασίας. Θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη φορολόγηση του αλκοόλ και πιθανόν η φορολόγηση των αυτοκινήτων.

    Η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις εργασίες για την εναρμόνιση της φορολόγησης της ενέργειας στην ΕΕ, παράλληλα με τη θέσπιση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Ο σκοπός είναι να υπάρξει συμφωνία πάνω στο ενεργειακό πακέτο πριν την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής του 2003.

    Για την περαιτέρω ενοποίηση των χρηματαγορών θα επιδιώξει την επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στις παγκόσμιες χρηματαγορές και θα επιχειρήσει να επιταχύνει τη διαδικασία ενοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών, μέσα στην προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος. Το γενικό πλαίσιο γι' αυτή την πρωτοβουλία είναι το Σχέδιο Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες. Ακόμη, θα επιδιώξει τη βελτίωση των τρόπων ρύθμισης και επίβλεψης των χρηματαγορών για μια πιο αποδοτική και διάφανη λειτουργία των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

    Στο διεθνή νομισματικό και οικονομικό χώρο, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε διάφορα εκκρεμή ζητήματα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των εξής: α) της θέσπισης σαφών και προβλέψιμων πολιτικών για την καθοδήγηση της κατ' εξαίρεση πρόσβασης στους πόρους του ΔΝΤ, β) της επιτάχυνσης της προόδου εφαρμογής του πλαισίου της Πράγας για την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση των κρίσεων, γ) της ενδυνάμωσης του πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη διατηρήσιμων εθνικών χρεών, μεταξύ άλλων μέσω της θέσπισης ενός Μηχανισμού Αναδιάρθρωσης Εθνικών Χρεών, πάνω στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι και τον Απρίλιο του 2003, δ) της διερεύνησης του περιθωρίου για την ενίσχυση της ανάμειξης των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών μετάβασης στη λήψη αποφάσεων στο ΔΝΤ και σε άλλους οικονομικούς οργανισμούς, και ε) της ενίσχυσης του ρόλου του ΔΝΤ στη μείωση της φτώχειας και τη διαγραφή των χρεών και στην παροχή βοήθειας προς τις φτωχές χώρες για την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millennium Development Goals).

    Επιπλέον προβλέπονται μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ΕΕ, με βασικότερο στόχο την επίτευξη πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ. Ειδική προσοχή θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, πιο συγκεκριμένα, στις συνέπειες της πληθυσμιακής γήρανσης και του αντίκτυπού της στην βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

    Το ECOFIN θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της προόδου της Ευρωπαϊκής Συνόδου των Βρυξελλών στην επιτάχυνση του ανοίγματος των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, στην βελτίωση των διασυνδέσεων, και στο μεγαλύτερο ανταγωνισμό στα δίκτυα κοινής ωφελείας.

    Θα προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της εξέτασης της διαδικασίας εφαρμογής, και θα την καταγράψει στην ετήσια έκθεση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μέτρα για την αποφυγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος.

    [04] 24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (13:42 UTC+2)

    Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, από τη δολοφονία του ειρηνιστή φιλέλληνα Τούρκου δημοσιογράφου, Αμπντί Ιπεκτσί, διευθυντή της εφημερίδας "Μιλλιέτ", προς τιμήν του οποίου θεσμοθετήθηκε το "Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας" που έχει το όνομά του και απονέμεται σε άτομα και φορείς που προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία.

    Ο Ιπεκτσί δολοφονήθηκε από τον Τούρκο εθνικιστή-τρομοκράτη (έτσι τουλάχιστον είναι γνωστό) που αργότερα, έκανε στη Ρώμη, τη δολοφονική απόπειρα κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Η εγκληματική αυτή ενέργεια έγινε έξω σχεδόν από το σπίτι του Ιπεκτσί στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ημέρες μετά το εποικοδομητικό του ταξίδι στην Αθήνα. Το "Βραβείο Ιπεκτσί" δημιουργήθηκε αμέσως μετά, με πρόταση και χρηματική προσφορά του Ελληνα πολιτικού μηχανικού, Ανδρέα Πολιτάκη.

    Σκοπός του "Βραβείου Ιπεκτσί" είναι η επιβράβευση και ενθάρρυνση πράξεων, κινήσεων, δηλώσεων, δημοσιευμάτων, έργων πνευματικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών, ατομικών ή ομαδικών, που συμβάλλουν στην ειρηνική προσέγγιση, αλληλοκατανόηση και συνεργασία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα.

    Στην προαγωγή του βραβείου συνέβαλαν οι Χρήστος Τελίδης, Σεραφείμ Φυντανίδης, Αϊντίν Ντοάν και Μεχμέτ Μπαρλάς, εκδότες και διευθυντές αντιστοίχως των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Μιλλιέτ". Με μεγάλο ενθουσιασμό ενστερνίστηκαν την ιδέα του "Βραβείου" και οι δημοσιογράφοι Λούης Δάνος (στέλεχος τότε της "Ελευθεροτυπίας") καθώς και Μουσταφά Γκιουρσέλ (ανταποκριτής της "Μιλλιέτ" στην Αθήνα).

    Τα "Βραβεία Ιπεκτσί" είναι δημοσιογραφικά, λογοτεχνικά και τέχνης, και είναι τιμητικά. Απονέμονται δε κάθε δυο χρόνια, ενώ από το 1991 έχουν καθιερωθεί και τα "Ειδικά Βραβεία Ιπεκτσί", καθώς και τα "Βραβεία Επικοινωνίας", τα οποία απονέμονται εκτός διαγωνισμού.

    Στις δέκα απονομές "Βραβείων Ιπεκτσί" που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν βραβευθεί γνωστά ονόματα από το χώρο της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της επιστήμης, της διπλωματίας, της πολιτικής, στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά έχουν επίσης βραβευθεί και απλοί πολίτες.

    Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ακαδημαϊκοί, Τάσος Αθανασιάδης, Νικηφόρος Βρετάκος, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Πασσαλάρης, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Γιώργος Βότσης, Τίτος Αθανασιάδης, Ζεϊνέπ Οράλ, Ντοάν Επέρ. Οι πολιτικοί, Ισμαήλ Τζεμ, Χικμέτ Τσετίν, Ερντάλ Ινονού, Γιώργος Παπανδρέου, Ιωάννης Γρίβας, Λεωνίδας Κύρκος, Κάρολος Παπούλιας, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Αλτάν Οϋμέν. Οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Κουτσίκος, Σαρίκ Ταρά, Ασάφ Γκιουνέρι, οι συγγραφείς Διδώ Σωτηρίου, Αζίζ Νεσίν, οι καθηγητές Κεμάλ Αλεμντάρογλου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Αναφέρεται επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον οποίο απονεμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το "Μεγάλο Βραβείο Ιπεκτσί".

    [05] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Λάρισα, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης 8 ετών επέβαλλε το δικαστήριο σε καθέναν από τους δύο κληρικούς και τους δύο λαϊκούς, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση 45 εκ. δρχ από το παγκάρι του προσκυνήματος του ναού της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη.

    Η ποινή έχει για τους κληρικούς Παύλο Τσουκνίδα και Κωνσταντίνο Μπαταγκιώνη ανασταλτικό χαρακτήρα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους τότε επιτρόπους του ναού Σωτήρη Αβελίδη και Απόστολο Ανυφαντής.

    Την υπεξαίρεση είχε καταγράψει με κρυφή κάμερα το 1997 ο τότε ιερέας του προσκυνήματος, πατέρας Λάμπρος Ρίνης.

    Για τους δύο κληρικούς θα αποφανθεί και το εκκλησιαστικό δικαστήριο, το οποίο θα συνέλθει σύντομα.

    [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Σ. ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο συνδυασμός "Αναγέννηση- Παπαγεωργόπουλος", με τη στήριξη της Ν.Δ., αναδείχτηκε ο νικητής στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) νομού Θεσσαλονίκης, που έγιναν χθες στο ξενοδοχείο «Holiday Inn», στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα ο συνδυασμός «Αναγέννηση Παπαγεωργόπουλος» έλαβε 133 σε σύνολο 262 ψήφων (ποσοστό 50,8%) και 13 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Η παράταξη «Αυτοδιοικητική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε 116 ψήφους (ποσοστό 44,2%) και εξέλεξε 12 υποψηφίους της στο διοικητικό συμβούλιο.

    Η «Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση», που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ συγκέντρωσε 12 ψήφους (2,7%) και δεν έλαβε καμία έδρα. Ο δημοτικός σύμβουλος Χορτιάτη Θεόδωρος Χριστοδούλου, που κατέβηκε ανεξάρτητος, πήρε 6 ψήφους (2,3%) και δεν κατάφερε να εκλεγεί.

    Από την παράταξη «Αναγέννηση Β. Παπαγεωργόπουλος» εκλέχθηκαν οι δήμαρχοι: Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (που έλαβε 120 ψήφους), Ωραιοκάστρου, Νικόλας Μπάτος (105 ψήφους), Λαχανά, Δημήτριος Πάσχος (87 ψήφους), Κουφαλίων, Ιωάννης Τσουκνιδάς, ( 86 ψήφους), Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, ( 84 ψήφους), Λαγκαδά, Ιωάννης Καραγιάννης (81 ψήφους), Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου (80 ψήφους), Ευόσμου, Παναγιώτης Αλεξανδρίδης (77 ψήφους),Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης (69 ψήφους) και Εγνατίας, Γεώργιος Αθανασιάδης (67 ψήφους).

    Από την ίδια παράταξη εκλέχθηκαν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι: Καλαμαριάς, Αναστάσιος Αφεντουλίδης (82 ψήφους), Αξιού, Νίκος Γιουτίκας (71 ψήφους) και Κορωνείας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (58 ψήφους).

    Από την «Αυτοδιοικητική Κίνηση Θεσσαλονίκης» εκλέχθηκαν οι δήμαρχοι: Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης (87 ψήφους), Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος (79 ψήφους),

    Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος (76 ψήφους), Αγίου Γεωργίου, Άγγελος Φραντζής (73 ψήφους), Τριανδρίας, Δημήτρης Σερβετάς (66 ψήφους) και Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, (63 ψήφους).

    Από την ίδια παράταξη εκλέχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Βερτίσκου, Αδάμ Δράγας (83 ψήφους ), Απολλωνίας, Παντελής Κουκουλεκίδης (67 ψήφους), Λαγκαδά, Παντελής Τσαπάρας (66 ψήφους), Χορτιάτη, Σάββας Σερασίδης ( 58 ψήφους), Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης (57 ψήφους) και Κορώνειας Βασίλειος Σιώπης (46 ψήφους).

    Στο εποπτικό συμβούλιο εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι: Νεάπολης, Ιωάννης Καρακουλάκης, Χαλάστρας, Νικόλαος Κράββας, Επανομής , Κωνσταντίνος Τσιούλας, Αγίου Παύλου, Σπύρος Βασιλειάδης και Μίκρας, Δημήτριος Καραουλάνης

    [07] ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας στο νομό Ξάνθης, θα δημιουργηθούν μέσω των τεσσάρων νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας προβλέπει 375 θέσεις, το πρόγραμμα ανέργων γυναικών 75 θέσεις, το πρόγραμμα νέων 18-30 ετών 75 θέσεις και 132 θέσεις το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

    [08] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης έχει συγκεντρώσει τεράστιο υλικό από τα στοιχεία που διαβίβασαν οι εισαγγελείς εφετών όλης της χώρας για τις υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ενάμισι μήνα μετά το τελεσίγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη προς τους συναδέλφους του για επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς και τη βούληση της κυβέρνησης και των κομμάτων για κοινό μέτωπο με τη δικαιοσύνη, για πάταξη τέτοιων κρουσμάτων, προκύπτει ενδεικτικά από τα στοιχεία που καταφθάνουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι τα πρωτεία των πιο σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης εκδίκασής τους κατέχουν η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος.

    Τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του Ποινικού Κώδικα, όπως απάτη, δωροδοκία, απιστία παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων κ.α.

    Η διάβρωση και η διαπλοκή διατρέχουν κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, από την πολεοδομία και τα υποθηκοφυλακεία, έως τα νοσοκομεία, τις εφορείες και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας".

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκκρεμούν 200 υποθέσεις, στον Πειραιά 99, στη Ρόδο 30. Μεταξύ των 30 υποθέσεων μεγάλη έρευνα είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο, μετά την αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ ότι γιατροί του νοσοκομείου παρείχαν σε τοξικομανείς με παράνομες συνταγογραφήσεις οπιώδη τσιρότα που προορίζονταν για καρκινοπαθείς. Αρκετοί από αυτούς τα κάπνιζαν ως ναρκωτικό με αποτέλεσμα να επέλθουν και θάνατοι.

    "Λευκές" από κρούσματα διαφθοράς είναι οι εισαγγελίες Καρπενησίου και Σάμου, καθώς στα δικαστήρια των δύο Νομών δεν εκκρεμεί καμία σχετική δικογραφία.

    Τα πλήρη στοιχεία θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, ο οποίος ήδη συντάσσει αναφορά που θα συνοδεύεται από σειρά μέτρων, τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν για να διευκολυνθεί το έργο των δικαστικών λειτουργών και να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

    [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Με στόχο την αποσαφήνιση της δομής και των χαρακτηριστικών μιας Αστυνομικής Αποστολής Επιτήρησης και την προώθηση της σχετικής εργασίας που έχει ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις πολιτικές πτυχές της Διαχείρισης Κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα τις Αστυνομικές Αποστολές Επιτήρησης (Monitoring Police Missions).

    Το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος OISIN II, από τις 27 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2003.

    Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των 15 Κρατών-Μελών της Πολιτικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, με μη στρατιωτικά μέσα (CIV.COM.) -αρμόδιας ομάδας εργασίας του ΙΙ Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης-, των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Αστυνομικής Μονάδας της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου (Police Unit), της Ομάδας Σχεδιασμού της Αστυνομικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης.

    Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν αξιωματικοί που έχουν προϋπηρεσία κυρίως σε διεθνείς αποστολές ή έχουν παρακολουθήσει ανάλογες εκπαιδεύσεις.

    Επισημαίνεται ότι η Αστυνομική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUPM) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η πρώτη, η οποία αντικατέστησε την Αστυνομική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών με την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας (1-01-2003). Στη συγκεκριμένη Αποστολή συμμετέχουν και δέκα Ελληνες αστυνομικοί.

    Την πρώτη ημέρα των εργασιών του Σεμιναρίου αναπτύχθηκε σφαιρικά το θέμα μιας Αστυνομικής Αποστολής Επιτήρησης που πραγματοποιείται διεθνώς από την ενιαία Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας και δημόσιας τάξης και που χρειάζονται μια μόνιμη αστυνομική παρουσία. Η δεύτερη μέρα ήταν επικεντρωμένη στην πρώτη Αστυνομική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση συμπερασμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βασική δομή ενός εγγράφου εργασίας γι αυτού του τύπου τις αποστολές και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ε.Ε. (CIV.COM).

    [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (16:47 UTC+2)

    Με κέρδη της τάξης του 0,33% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο και διαμορφώθηκε στις 1.671,13 μονάδες. Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είχε θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε τοποθετήσεις σε όλο το φάσμα των κλάδων.

    Η αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ήπια άνοδο, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τη λήξη. Ωστόσο ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 134 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 154 πτωτικών και 90 αμετάβλητων.

    Κατά 0,55% ενισχύθηκε ο FTSE ASE 20, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την προτίμηση των επενδυτών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο σαραντάρης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,23%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο FTSE ASE SMALLCAP 80. Ο FTSE ASE 140 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,35%.

    Μικτή είναι η εικόνα στους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες. Σημαντικά κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου (+2,32%), ενώ κατά 1,78% ενισχύθηκε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας. Κατά 0,83% ενισχύθηκε ο δείκτης των τραπεζών, ενώ κέρδη της τάξης του 0,48% σημείωσε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών.

    Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,19%), των επενδύσεων (+0,14%), των συμμετοχών (+0,12%), των τροφίμων ποτών (+0,12%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,11%), των κατασκευών (+0,08%) και των βασικών μετάλλων (+0,03%).

    Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της πληροφορικής (-1,83%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (-1,26%), των ασφαλειών (-1,08%), του χονδρικού εμπορίου (-1,03%), της Παράλληλης (-0,45%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-0,44%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,22%), των βιομηχανιών (-0,11%) και των διυλιστηρίων (-0,03%).

    Ε.Σ.

    [11] ΟΠΕ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕΠΕ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (16:44 UTC+2)

    Τις δυνατότητες συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) με το Σύνδεσμο Εταιριών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), συζήτησαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Δημήτρης Μάρδας με τον Πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ Θανάση Μαύρο, τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΠΕ Γιάννη Σύρρο και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕ, Ανδρέα Κιτριλάκη, σε διαδοχικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα στα γραφεία του ΟΠΕ.

    Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της εξωστρέφειας του ΟΠΕ, η οποία αναπτύσσεται με την όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη των υπαρχουσών δραστηριοτήτων του, την υιοθέτηση νέων δράσεων και τη διευρυμένη συμμετοχή του σε διάφορα επιχειρησιακά σχήματα μέσω συνεργασιών.

    Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ τονίσθηκε το ενδιαφέρον του ΟΠΕ για συνεργασία με τα μέλη του Συνδέσμου. Η προτεινόμενη συνεργασία θα μπορούσε ενδεικτικά να έχει ως αντικείμενο την από κοινού συμμετοχή του ΟΠΕ, με τα μέλη του ΣΕΣΜΑ, σε σειρά προγραμμάτων, διαγωνισμών, δράσεων κ.ά, που προκηρύσσονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από άλλες διεθνείς οργανώσεις, ή ακόμα από Κυβερνήσεις τρίτων χωρών που αφορούν αντικείμενα σχετικά με τις δραστηριότητες του ΟΠΕ.

    Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΠΕ εξετάσθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο ενδιαφερομένων μερών σε τομείς σχετικούς με το αντικείμενο των μελών του ΣΕΠΕ. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Πληροφορικής που οργανώνεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2004, καθώς το πολυπληθές αυτό Συνέδριο, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, προσφέρει στις παραγωγικές μονάδες της χώρας, μια πρώτη ευκαιρία προβολής κάποιων επιλεγμένων εξαγώγιμων προϊόντων, στους χώρους του Συνεδρίου. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής των εταιριών της πληροφορικής και ειδικότερα των προϊόντων υπηρεσιών που παρέχουν, στις δράσεις του ΟΠΕ, με αντικείμενο τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών .

    Η πρωτοβουλία της προβολής των εξαγώγιμων προϊόντων, θα συνεχιστεί από τον ΟΠΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο αυτής της δράσης ο ΟΠΕ και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) σε συνεργασία με το «Αθήνα 2004», συζητούν για την διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις συναντήσεις θα προσκληθούν ξένοι επενδυτές, μεγάλοι εισαγωγικοί οίκοι και εταιρίες διανομών του εξωτερικού.

    [12] Μ.ΤΣΟΓΚΑΣ: ΣΥΝΕΠΗΣ Ο ΕΛΓΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Πανευρωπαϊκή διάσκεψη των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δέκα νεοεισερχόμενων χωρών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα, οπότε και ο Γεώργιος Δρυς θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής στις γεωργικές ασφαλίσεις.

    Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Μιλτιάδης Τσόγκας, στο περιθώριο ημερίδας για τις φυσικές καταστροφές και γεωργικές ασφαλίσεις στη Νότια Ευρώπη-σημερινή κατάσταση, εξελίξεις και προοπτικές, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

    Όπως υπενθύμισε ο κ. Τσόγκας, το θέμα της δημιουργίας ενός κοινοτικού ταμείου για τις γεωργικές ασφαλίσεις, είχε τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία. Διευκρίνισε δε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, αλλά και όταν θα έχει την προεδρία η Ιταλία.

    Μιλώντας για τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Τσόγκας τις απέδωσε στον ψυχολογικό τομέα και στα «κακά προηγούμενα του παρελθόντος», οπότε και όντως υπήρχαν καθυστερήσεις, όπως παραδέχθηκε.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσόγκας, «πολλές φορές οι αγρότες συγχέουν την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ με τις ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές από τον ΠΣΕΑ», διευκρινίζοντας ότι αυτές τις έχει αναλάβει ο φορέας κατά τα δύο τελευταία χρόνια.

    "Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει απτά δείγματα ότι είναι συνεπής", επεσήμανε ο κ. Τσόγκας, προσθέτοντας ότι "έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο χρόνο, οπότε και γίνεται η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές". Στο σημείο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ότι στους στόχους που έχουν τεθεί για την επόμενη πενταετία, εντάσσεται η μείωση του χρόνου αποπληρωμής των αποζημιώσεων στους τέσσερις μήνες, από έξι που είναι σήμερα.

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι παρόλο που το 2002 ήταν η πιο άσχημη χρονιά για τις καλλιέργειες των αγροτών, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ζημίες του πρώτου εξαμήνου του 2002, έχουν αποπληρωθεί όλες, ενώ τόνισε ότι έχουν καταβληθεί και οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις και έχει δοθεί το 60-70% των ενισχύσεων ΠΣΕΑ από το πρόγραμμα "Frogie". Οσοι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσόγκας, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν αποπληρωθεί.

    Ένας άλλος άξονας στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο ΕΛΓΑ, είναι η διαμόρφωση ενός καθεστώτος, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την χρηματοδότηση του φορέα από το κράτος. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έλαβε από το κράτος το 2002 το ποσό των 105 δισ. δρχ., με βάση το νόμο 2945.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν χρωστάει τίποτα».

    E.A.

    [13] ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Με ανανεωμένο πρόσωπο θα υποδεχτεί τη Σύνοδο Κορυφής το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2003 θα έχουν αποδοθεί προς χρήση σημαντικά τμήματα δύο έργων, που περιλαμβάνονται στο master plan για την αναβάθμιση του αερολιμένα.

    Ειδικότερα, τη στιγμή που θα πραγματοποιούνται οι αφίξεις για τη Σύνοδο, θα έχει ήδη παραδοθεί σημαντικό τμήμα (ισόγειο και πρώτος όροφος) της δυτικής επέκτασης του αεροσταθμού, συνολικού εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα, ήδη από το τέλος του Φεβρουαρίου, θα έχει κοπεί η "κορδέλα" για τα εγκαίνια του τμήματος σύνδεσης των δύο κτιρίων του αεροσταθμού, έκτασης 3.500 τ.μ.

    Το σύνολο του νέου αεροσταθμού "Μακεδονία", προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και η επέκταση του διαδρόμου 10/28 κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα, κόστους 220 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν σταδιακά ως το 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

    Οσον αφορά ειδικότερα τον διάδρομο 10/28, ο κ.Βερελής τόνισε ότι οι αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα, συνδέονται με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη λήψη σχετικών δικαστικών αποφάσεων (μετά τις επανειλημμένες προσφυγές των υποψήφιων αναδόχων, κατά τη διαδικασία επιλογής τους).

    Πάντως, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, ώστε σταδιακά να ανοίξει ο δρόμος για να μπει στη "γραμμή εκκίνησης" η κατασκευή του διαδρόμου (ο οποίος, κατά τον υπουργό, θα καταστήσει το "Μακεδονία" ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της ανατολικής Μεσογείου). Εξάλλου, ο κ.Βερελής επανέλαβε ότι, όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων, το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει επιβατική κίνηση 8 εκατ. ατόμων ετησίως (το 2002 εξυπηρέτησε 3.600.000 επιβάτες).

    ΕΠΤΑ ΕΡΓΑ

    ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, από τα 17 μεγάλα έργα, που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αερολιμένα, τα οκτώ έχουν ήδη αποδοθεί σε χρήση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα επτά, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2003-2004. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 114,27 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

    -Στην κατασκευή παράλληλου τροχοδρόμου στον διάδρομο 10/28: το 80% του έργου έχει ήδη κατασκευαστεί και μέχρι το καλοκαίρι θα χρησιμοποιείται σημαντικό τμήμα του τροχοδρόμου, το συνολικό μήκος του οποίου ανέρχεται σε 2.440 μέτρα

    -Στην επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού μέχρι τον Πύργο Ελέγχου: πρόκειται για την προαναφερθείσα δυτική επέκταση, προϋπολογισμού 26,4 εκατ. ευρώ, το σύνολο της οποίας αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2003. Οσον αφορά γενικότερα τον νέο αεροσταθμό, εμβαδού 110.000 τ.μ, ο κ.Βερελής επεσήμανε ότι η σχετική μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, ενώ το κτίριο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί την περιοχή σε βάθος χρόνου 30 ετών.

    -Στη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση του αεροσταθμού

    -Στη βελτίωση και επέκταση του εμπορευματικού σταθμού: η εργολαβία είναι ήδη εγκατεστημένη και προχωρά, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών

    -Στην ενοποίηση των κεντρικών χώρων

    -Στην κατασκευή δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών έμπροσθεν της ΑΛΘ

    -Στην κατασκευή δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών στον εμπορευματικό σταθμό.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για την υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" (έργα εντός αερολιμένα), ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 120 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία έργων με παραχώρηση.

    ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΠΟΚΤΑ

    Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    Στο μεταξύ, εγγύτερα στην απόκτηση αεροδρομίου βρίσκεται πλέον το νησί της Σαμοθράκης, αφού ήδη προκρίθηκαν τέσσερις από τις συνολικά 21 εναλλακτικές προτάσεις, που εξετάστηκαν για τη χωροθέτηση του αερολιμένα. Οι τέσσερις προτεινόμενες θέσεις βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Καμαριώτισσας. Πάντως, το όλο θέμα βρίσκεται προς το παρόν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά έργων στα αεροδρόμια των Ιωαννίνων (23 εκατ. ευρώ) και της Αλεξανδρούπολης (5 εκατ. ευρώ), ενώ ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων παρεμβάσεων στους αερολιμένες της Καστοριάς, της Καβάλας και της Λήμνου._

    [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις για την ένταξη έργων στη δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ), που αφορά σε "Ενίσχυση ΜΜΕ για επενδύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης".

    Για το σκοπό αυτό ενισχύονται έργα ανεξαρτήτου ύψους επένδυσης, που περιλαμβάνουν δαπάνες, οι οποίες αφορούν: Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, έργα πολιτικού μηχανικού μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όργανα και συσκευές, αγορά τεχνογνωσίας και προγραμμάτων Η/Υ, έξοδα εγκατάστασης και έξοδα μελετών.

    Η επιχορήγηση των έργων που θα ενταχθούν είναι 40% και το υπόλοιπο 60% αποτελεί ιδιωτική συμμετοχή. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από μια πρόταση μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν τα εξής κριτήρια: Απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ ή ετήσιο συνολικό ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 27 εκατ. ευρώ και πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας.

    Οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλλουν πρόταση πρέπει να είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται ή αποθηκεύουν υγρά καύσιμα, υγραέρια και εύφλεκτες, τοξικές ή εκρηκτικές ύλες και υποχρεούνται βάσει της κείμενης νομοθεσίας στην πραγματοποίηση έργων αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

    Σημειώνεται ότι οι προτάσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [15] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ο Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''φυγομαχεί και αποφεύγει το δημόσιο διάλογο για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του συνυποψηφίου Αλέκου Μαρκίδη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''ο κ. Μαρκίδης καλεί τον κ. Παπαδόπουλο να συζητήσουν δημόσια για όλα τα θέματα, ώστε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ελεύθερα και ανεπηρέαστα για τις θέσεις του καθενός''.

    ''Επιστρατεύοντας τις μεθοδολογίες και τις νοοτροπίες της δεκαετίας του 1960, ο κ. Παπαδόπουλος προτιμά τους μονόλογους και αρέσκεται στα μεγάλα λόγια από τα προεκλογικά μπαλκόνια με τους στρατευμένους χειροκροτητές'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ακόμη ότι ο πολίτης επιζητεί σήμερα το δημόσιο διάλογο για να πληροφορηθεί, για το τι θα κάνει ο κ. Παπαδόπουλος με τη λύση του Κυπριακού, για την οποία ''ο κ. Παπαδόπουλος έχει προβεί σε τόσες οβιδιακές μεταμορφώσεις για το Κυπριακό που κανένας δεν γνωρίζει τι θα πράξει εάν και εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    ''Τι θα κάνει ο κ. Παπαδόπουλος με την οικονομία όταν τα κόμματα που τον υποστηρίζουν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ τους για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, καθώς και με το θέμα του Χρηματιστηρίου;" αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

    Σημειώνει ότι ''σε αντίθεση με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Μαρκίδης με τις ξεκάθαρες θέσεις του, προτείνει στο λαό μια ολοκληρωμένη διακυβέρνηση που καλύπτει όλα τα θέματα''.

    ''Ο κ. Μαρκίδης, δεν φοβάται το λαό, γιατί αντλεί δύναμη από το λαό, ο κ. Μαρκίδης δεν φυγομαχεί γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΙΣΟΣ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΤΟΡΠΛΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    "Η στάση και η συμπεριφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει τορπιλίσει το κλίμα συναίνεσης και ενότητας γύρω από το Κυπριακό και έχει υπονομεύσει την αναγκαία εθνική ομοψυχία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει ότι "η φιλοσοφία του Δημοκρατικού Συναγερμού περί αναντικατάστατου που είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό, έχει καταρρεύσει, ενώ ο λαός παρακολουθεί τη διάσπαση του ΔΗΣΥ σε Κληριδικούς και Μαρκιδικούς και διερωτάται πώς είναι δυνατό να μιλούν για εθνική ενότητα, όταν η δική τους παράταξη σπαράσσεται από μια εξοντωτική αντιπαράθεση και ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η ενδοσυναγερμική σύγκρουση με τη σώφρονα διαχείριση του εθνικού μας θέματος.''

    Το ΚΙΣΟΣ διερωτάται ''αν είναι γι' αυτό που ο λαός μας αποστρέφει το πρόσωπό του από αυτή την αντιπαράθεση αλλά και από την προσπάθεια εκμετάλλευσης του μεγάλου εθνικού μας θέματος'', αφού όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''απαιτεί σώφρονα και διεκδικητική πολιτική με στόχο τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού.''

    Το ΚΙΣΟΣ, ''στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας εκφράζει τη βεβαιότητα της νίκης της δημοκρατικής συμπαράταξης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης'', ενώ δηλώνει πως ''το λαϊκό ρεύμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν είναι αναστρέψιμο.''

    "Η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία", καταλήγει η ανακοίνωση, "δίνει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, διαφυλάσσει τις προοπτικές μιας συναινετικής και ομόθυμης διαχείρισής του, ενώ ο λαός μπορεί να προσβλέπει σε μια νέα εποχή που θα διαμορφώσει το μέλλον του μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με ασφάλεια, ευημερία, ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή για όλους".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΑΡΙ ΚΟΣΤΟΦ: 46 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

    Σκόπια, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Σε διάστημα έξι μηνών έγιναν 46 δολοφονίες στην ΠΓΔΜ, τόνισε μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χάρι Κόστοφ. Όπως επισήμανε, μόνο κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου έγιναν 14 δολοφονίες από τις οποίες, διαλευκάνθηκαν οι 11.

    [18] Α.ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Μη αναστρέψιμη είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντερ Μιρ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τους δικούς του μηχανισμούς και διαδικασίες, για να προσθέσει, ωστόσο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ήταν σθεναρός υποστηρικτής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, θα επιβεβαιωθεί στην ψηφοφορία της 9ης Απριλίου.

    ''Εχω διαβάσει ένα αριθμό αναφορών στον Τύπο για τη διαδικασία και τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε στις δηλώσεις του ο κ. Βαν ντερ Μιρ και υπογράμμισε ότι ''εδώ και τώρα αυτό που αποφασίστηκε στην Κοπεγχάγη, δηλαδή ότι η Κύπρος να καταστεί μέλος (της ΕΕ) την 1η Μαϊου 2004 είναι μη αναστρέψιμο''.

    ''Η Κύπρος θα καταστεί μέλος την 1η Μαϊου'', υπογράμμισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Είπε ότι οι συνάδελφοί του στις Βρυξέλλες ολοκληρώνουν την Συνθήκη Προσχώρησης, την οποία χαρακτήρισε ως ''ένα πολύ σημαντικό έγγραφο μεγέθους 4.000 σελίδων'' και επεσήμανε ότι η συζήτηση για την Συνθήκη, η οποία ήδη ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε κατά τις τρεις προηγούμενες ημέρες, πέτυχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τίτλοι των τραπεζών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,95%, κλείνοντας στις 92,5 μονάδες. Στα επίπεδα των προηγούμενων συναντήσεων παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 637 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,82% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 363,28 μονάδες με τον τραπεζικό τομέα να σημειώνει σημαντική αύξηση της τάξης του 1,7%.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Αργησε να πάρει την οριστική του απόφαση, αλλά τελικά την πήρε. Ο Βασίλης Τσάρτας είπε το πολυπόθητο «ναι» και συμφώνησε υπό την ηγεσία του Γιάννη Γρανίτσα να παραμείνει στην ομάδα. Το απόγευμα υπέγραψε συμβόλαιο έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τους διοικούντες την ΠΑΕ στα γραφεία της ομάδας.

    «Toν τελευταίο καιρό πράγματι υπήρχαν προβλήματα. Ποτέ δεν είχα θελήσει να φύγω από την ΑΕΚ. Υπάρχουν οι δυνατότητες να βρούμε τρόπους να βγάλουμε την ΑΕΚ από δύσκολη θέση», τόνισε ο διεθνής άσος της ΑΕΚ, Βασίλης Τσάρτας. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν για ευννόητους λόγους. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ ο παίκτης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΟ, Αγγελο Φιλιππίδη. Η πρόταση που του έγινε δεν τον ικανοποίησε.

    [21] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Για τη διαιτησία του κ. Κοντογιαννίδη μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, ενώ επισήμανε πως δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί ο Βασίλης Τσάρτας. Τέλος διέψευσε ότι θα φύγουν από την ομάδα οι Βλάνταν Μιλόγεβιτς και Γιώργος Νασιόπουλος.

    «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι η ελληνική διαιτησία έχει γίνει καλύτερη. Ειδικά αν βλέπουμε διαιτησίες όπως αυτή του κ. Κοντογιαννίδη στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Είμαστε ελάχιστους μήνες πριν την Ολυμπιάδα και όλος ο κόσμος γελάει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ολοι μιλούν για κάθαρση, αλλά δεν γίνεται τίποτε», επισήμανε ο κ. Γκέραρντ και συνέχισε: «Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα οι παίκτες μου δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατόν κατάσταση και έχουν κακή ψυχολογία».

    Ο τεχνικός του Ηρακλή αναφέρθηκε και στο προσεχές παιχνίδι με την Παναχαϊκή: «Η ομάδα θα πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό. Η Παναχαϊκή είναι καλή ομάδα. Όμως όποιος παίκτης δεν έχει θέληση και ψυχή για τη νίκη, τότε δεν έχει θέσει στην ομάδα του Ηρακλή», είπε ο Ολλανδός τεχνικός.

    Τέλος αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά της ομάδας: «Το να έρθει στην Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή ο Βασίλης Τσάρτας είναι απίθανο. Επίσης υπάρχουν φήμες για τις απομακρύνσεις των Νασιόπουλου και Μιλόγεβιτς. Αυτοί όμως θα μείνουν στην ομάδα», πρόσθεσε ο κ. Γκέραρντ.

    Σήμερα εξάλλου δοκιμάστηκε ο Πολωνός, Μάρτσιν Μπουκόφσκι ο οποίος όμως δεν έχει ενθουσιάσει την τεχνική ηγεσία.

    [22] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Φαίνεται πως χαλάει η μεταγραφή του Βασίλη Τσάρτα στον Ηρακλή. Και αυτό γιατί οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. Ο διεθνής άσος πιθανόν να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ΑΕΚ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    «Γνωρίζω ότι γίνονται συζητήσεις με τον Τσάρτα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα. Γνωρίζω πάντως ότι ο παίκτης έχει όλη την καλή διάθεση να επιστρέψει στην ομάδα», δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης της ΑΕΚ στους Θρακομακεδόνες.

    Σχετικά με την κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδος ο Σερβοέλληνας τεχνικός επισήμανε: «Ο Πανιώνιος είναι καλή ομάδα και κάνει καλή πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω όμως ότι η σοβαρή ΑΕΚ μπορεί να περάσει», τόνισε ο κ. Μπάγιεβιτς.

    [23] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα, ένα χρόνο ακριβώς μετά την κυκλοφορία της Επίσημης Αίτησης Εθελοντισμού της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, το Πρόγραμμα Επιλογής Εθελοντών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και για τις Δοκιμαστικές Διοργανώσεις (Test Events) που θα προηγηθούν.

    Σκοπός του Προγράμματος Επιλογής είναι η τοποθέτηση των υποψηφίων Εθελοντών στις κατάλληλες θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των Αγώνων, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας που πιθανόν διαθέτουν. Σημειώνεται ότι οι τομείς απασχόλησης Εθελοντών καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις.

    Η επιλογή θα γίνει έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε υποψήφιο Εθελοντή και κάθε υποψήφια Εθελόντρια, τις οποίες θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της κάθε συνέντευξης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει συνολικά περίπου 45 λεπτά της ώρας, θα συζητηθούν οι δεξιότητες και η πιθανή εμπειρία του υποψηφίου και θα γίνει ενημέρωση για το περιεχόμενο της Εθελοντικής απασχόλησης σε συνδυασμό με τις ανάγκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει την Επίσημη Αίτηση Εθελοντισμού θα κληθούν στη συνέντευξή τους με προσωπική επιστολή, η οποία θα επιβεβαιωθεί και τηλεφωνικώς. Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι συναντήσεις να γίνουν κατά τις ημέρες και ώρες που οι υποψήφιοι δήλωσαν προτίμηση (σε περίπτωση κωλύματος θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας και ώρας). Στην πρώτη φάση θα κληθούν υποψήφιοι από την Αττική και θα ακολουθήσουν οι προερχόμενοι από τις Ολυμπιακές Πόλεις, όπου σχεδιάζεται οι συνεντεύξεις να γίνουν επί τόπου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων έχει σχεδιάσει με επιστημονικό και σύγχρονο τρόπο όλη τη διαδικασία Επιλογής, έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τομέας απασχόλησης για κάθε Εθελοντή με απλές και σύντομες διαδικασίες.

    Τους επόμενους μετά την προσωπική συνέντευξη μήνες, η Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 θα γνωστοποιήσει σε κάθε υποψήφιο και υποψήφια την προσφερόμενη θέση εθελοντικής απασχόλησης η οποία θα συνδυάζει στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες των Αγώνων, την εκφρασθείσα προτίμηση του ενδιαφερόμενου και την εμπειρία του. Την πρόταση αυτή θα κληθεί να αποδεχθεί ο υποψήφιος.

    Επόμενο στάδιο του προγράμματος Ολυμπιακού Εθελοντισμού είναι η εκπαίδευση των Εθελοντών, η οποία θα ξεκινήσει κλιμακωτά εντός του 2003.

    Παράλληλα με το πρόγραμμα Επιλογής, η Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού συνεχίζει το πρόγραμμα Προσέλκυσης Εθελοντών. Για το σκοπό αυτό έχει προετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Ο αριθμός των Αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού Εθελοντισμού έχει φθάσει στις 54.981 (ως τις 29.1.2003) και η κατάθεσή τους συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό από την ημέρα που κυκλοφόρησαν, εδώ και ένα χρόνο.

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Πρόωρος τελικός στο κύπελλο Ελλάδος. Η κληρωτίδα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αφού τους έφερε αντιπάλους στο πλαίσιο του Δ' γύρου (προημιτελικά) του κυπέλλου. Τα υπόλοιπα ζευγάρια είναι Αρης-Εθνικός Αστέρας, Πανιώνιος-ΑΕΚ και ΠΑΟ Αιγάλεω.

    Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 5,19 και 26 Φεβρουαρίου και οι αγώνες ρεβάνς στις 5, 12 και 19 Μαρτίου.

    Για τη σημερινή κλήρωση ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Πέτρος Καλαφάτης, τόνισε: «Η κλήρωση δεν είναι καλή για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ελπίζω να γίνει ένα καλό ματς στην Τούμπα, χωρίς έκτροπα και να νικήσει ο καλύτερος. Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι φίλαθλοι θα μπορούν να μετακινηθούν προκειμένου να παρακολουθήσουν και τα δύο παιχνίδια».

    Από την άλλη ιδιαίτερα αισιόδοξος είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Νίκος Τσαρούχας, ο οποίος δήλωσε: «Ο Αρης σέβεται τον Εθνικό Αστέρα. Ελπίζω να γίνουν δύο καλά παιχνίδια. Θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο θεσμό και να φθάσουμε μέχρι και τον τελικό».

    [25] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ 10 ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες ημέρες τη μετάφραση στα αγγλικά της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων κρατών μελών. Πρόκειται για ένα κείμενο 6.000 σελίδων, το οποίο θα διαβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να αρχίσει η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία για την ένταξη κάθε χώρας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Το κείμενο της Συνθήκης θα μεταφρασθεί στις 11 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις γλώσσες των υποψηφίων χωρών, και όπως τονίζεται στην έδρα της Επιτροπής, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφράσεων στη σύγχρονη ιστορία της διπλωματίας.

    Στις 19 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ένα μνημόνιο με τις προσωρινές εξαιρέσεις από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου (μεταβατικές περίοδοι), που συμφωνήθηκαν με κάθε υποψήφια χώρα στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα μπορεί να υιοθετήσει μία ομόφωνη στάση όσον αφορά στο Ιράκ δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και προειδοποίησε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει δράση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μπλερ από τη Μαδρίτη, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του για τις ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι που χάραξαν τα Ηνωμένα Εθνη και να προχωρήσει στον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο Μπους να περιμένει ένα δεύτερο ψήφισμα για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μπλερ τόνισε τέλος ότι η Βρετανία είναι κατά του Ιράκ όχι γιατί θεωρεί ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα αλλά γιατί υπάρχει το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ που πρέπει να τηρηθεί.

    Ο.Κ.

    [27] ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 30 Ιανουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Το προξενικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο έκλεισε μετά από πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, εκπρόσωπος της πρεσβείας ανακοίνωσε ότι αυτή θα παραμείνει κλειστή έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν για την αποφυγή ενδεχόμενης επίθεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω απειλή διατυπώνεται σε επιστολή που εστάλη στην αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Γερμανία.

    [28] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 30 Ιανουαρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκραμ στο Αφγανιστάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το ελικόπτερο τύπου UH-60, γνωστό και με την ονομασία Black Hawk, συνετρίβη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών και των επιβαινόντων.

    Όπως επισήμανε ο διευθυντής της στρατηγικής επικοινωνίας στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στην Τάμπα, Τζιμ Γουιλκισον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ότι πρόκειται για εχθρική πράξη εναντίον των Αμερικανών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση.

    [29] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.ΜΠΕΝ

    Λονδίνο, 30 Ιανουαρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Με προορισμό την Βαγδάτη αναχώρησε από το Λονδίνο, ο παλαίμαχος βρετανός πολιτικός Τόνυ Μπέν, μετέδωσε το ΒΒC. Μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στο Κοινοβούλιο, με δική του απόφαση, αλλά ο Μπέν δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τα πιστεύω του.

    Μια προσωπικότητα με φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς, ο Μπεν είχε πρωτοστατήσει και στον πρώτο πόλεμο του Περσικού. Είχε, τότε, μεταβεί στην Βαγδάτη και έπεισε τον Σαντάμ Χουσείν, να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους-ασπίδες που κρατούνταν αιχμάλωτοι από το ιρακινό καθεστώς.

    Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά, ο Μπέν, μεταβαίνει και πάλι στην Βαγδάτη την φορά αυτή για να συνομιλήσει και να πάρει συνέντευξη από τον Σαντάμ.

    "Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιογραφική συνέντευξη. Θέλω να μπω στο μυαλό του ιρακινού προέδρου, να καταλάβω τι σκέπτεται. Αν μπορέσω και πάρω και κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να συνεισφέρουν στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ακόμα καλύτερα" τόνισε σε συνέντευξη του με βρετανούς δημοσιογράφους ο Μπέν.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ''ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ'' ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Το κορυφαίο σύνολο μουσικής δωματίου «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Φεβρουαρίου με σολίστ τον διακεκριμένο βιολονίστα Τάσο Αδαμόπουλο. Το καταξιωμένο ελληνικό συγκρότημα θα παρουσιάσει το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 3 του Σκαλκώτα, το Κουιντέτο για δύο βιολιά, δύο βιόλες και βιολοντσέλο αρ.1 σε φα μείζονα οp. του Μπράμς και του Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 15 σε σολ μείζονα D887 (op 161) του Σούμπερτ.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΓΓΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Έκθεση Ούγγρων καλλιτεχνών με τίτλο «Hungarian arts in the XXth Century Greetings from Europe to Europe» διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» το υπουργείο Πολιτισμού και η πρεσβεία της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του Μορφωτικού Προγράμματος των δύο χωρών και σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

    Η συλλογή αποτελείται από έργα πολλών καλλιτεχνών, διαφόρων τάσεων και ρευμάτων που επηρέασαν την ουγγρική εικαστική δημιουργία και βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε έκθεση έργου θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα συγκεκριμένα εργαλεία που χρησίμευσαν στη δημιουργία του.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2003, ώρα 7.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα».

    [32] ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    «Αθήνα. Το Λίκνο της Δημοκρατίας και «Φωτογραφίες 1975-2002. Από τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη» τιτλοφορούνται οι δύο εκθέσεις που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού από τις 3 έως τις 13 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Κατόπτρων (Sale des Glaces) του Κοινοβουλίου της Περιφέρειας των Βρυξελλών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η πρώτη έκθεση, που οργανώνεται από την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, περιλαμβάνει αντίγραφα αντικειμένων, που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες λειτουργίες του αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος και βρέθηκαν στις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, καθώς και εποπτικό υλικό, όπως προπλάσματα (μακέτες), σχέδια, αναπαραστάσεις και ενημερωτικά κείμενα σχετικά με την Αρχαία Αγορά και τα κτήρια που στέγαζαν δραστηριότητες των κύριων σωμάτων του Αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Την επιστημονική επιμέλεια και τα κείμενα της έκθεσης υπογράφει η Δρ. Άλκηστις Χωρέμη, ενώ ο σχεδιασμός ανήκει στην Αμαλία Βοναπάρτη.

    Στη δεύτερη έκθεση, η οποία οργανώνεται από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), παρουσιάζονται φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη από τις αναστηλωτικές εργασίες στα Μνημεία της Ακροπόλεως από το 1975 έως το 2002, καθώς και μεγάλη έγχρωμη διαφάνεια της Ακροπόλεως πάνω σε φωτεινό πίνακα.

    Παράλληλα, στον προθάλαμο της αίθουσας θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους σχετικά με τα αναστηλωτικά έργα Ακροπόλεως και τα έργα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της περιοχής Ακροπόλεως.

    [33] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΔΙΤΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βίκτωρ Αρδίττης. Στο μεταξύ οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ξεκίνησαν από σήμερα νέες στάσεις εργασίας που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των θεσμικών τους αιτημάτων στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίες.

    Ο κ Αρδίττης απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου είπε ότι το ΚΘΒΕ προτείνει στην νέα συλλογική σύμβαση των ηθοποιών να δοθούν εύλογες και ικανοποιητικές αυξήσεις και υψηλότεροι βασικοί μισθοί από αυτούς που δίνονται σε άλλα θέατρα. Παράλληλα τόνισε ότι το ΚΘΒΕ επιμένει να μην υπάρξουν «ειδικά πολυτελή μέτρα» όπως πολυετίες αρχαιότητας, δωδεκάμηνα συμβόλαια , αποζημίωση νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας που δεν ισχύουν στα άλλα θέατρα. «Είχαμε προτείνει να διατηρηθεί η ισορροπία που είχε επιτευχθεί στην προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Οι αντιρρήσεις που προβάλλονται τώρα είναι σε θεσμικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ειδικά προνομιακά συμβόλαια» πρόσθεσε ενώ παράλληλα επισήμανε ότι με κάποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα. Ο κ Αρδίττης είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση περνούν μέσα από περίπλοκες διαδικασίες και ότι σε μία αντιπαράθεση γίνονται ακρότητες.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ χαρακτήρισε ως παράλογη αναντιστοιχία το γεγονός ότι οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου δεν πληρώνονται για νυχτερινή και Κυριακάτικη εργασία και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ να πληρώνονται. Παράλληλα χαρακτήρισε ως «απίστευτη λογιστική μπακαλική» το αίτημα των ηθοποιών για αποζημίωση νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας. Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση βάσει της οποίας οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ πληρώνονται νυχτερινά και Κυριακάτικα αλλά και στην παρατήρηση της ηθοποιού Κατερίνας Σαγιά «γιατί να μη διεκδικούν αυτές τις αποζημιώσεις οι ηθοποιοί τη στιγμή που το ορίζει ο νόμος» ο κ Αρδίττης απάντησε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να προβάλλει διεκδικήσεις.

    Στην παρατήρηση ότι οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου που εργάζονται στην Αθήνα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στην τηλεόραση εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερο εισόδημα ενώ οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ο κ Αρδίττης απάντησε ότι γι αυτό οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ πληρώνονται καλύτερα. Τοποθετούμενος επί του ιδίου θέματος ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μιχάλης Γούναρης πήρε το μέρος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης λέγοντας ότι μπορεί στην Αθήνα οι ηθοποιοί να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται στην τηλεόραση αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους και ισχυρίστηκε ότι στη Θεσσαλονίκη οι μισοί ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έχουν δικές τους επιχειρήσεις.

    Τέλος ο κ Αρδίττης ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαπραγμάτευση για μία κοινή σύμβαση εργασίας που να ισχύει και για το Εθνικό και για το ΚΘΒΕ τονίζοντας ότι δυνατό να υπάρχει διαφορετικό πνεύμα στη μεταχείριση των ηθοποιών αυτών των δύο Θεάτρων

    [34] TO "ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Με την παράσταση «Το αθάνατο νερό» κάνει πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών η Παιδική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.. Πρόκειται για μία νέα παραγωγή που απευθύνεται σε παιδιά και νέους και βασίζεται σε δύο παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης: «Το αθάνατο νερό» και «Η όμορφη Αρτανασή».

    Ιδανικοί ήρωες, πεντάμορφες, δράκοι, λάμιες, μάγοι και ξωτικά, ξεπηδούν ορμητικά από την προφορική λαϊκή παράδοση, για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο του ονείρου, συνθέτοντας μια ατμοσφαιρική παράσταση για παιδιά κάθε ηλικίας, που συνδυάζει το χιούμορ με τον λυρισμό και ξαφνιάζει με λεπτές πινελιές κουκλοθέατρου.

    Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος το πρώτο παραμύθι με τίτλο «Το αθάνατο νερό» καταγράφηκε στο 1880 στην Οδησσό ενώ το δεύτερο καταγράφηκε στη Σμύρνη λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Και τα δυο παραμύθια μιλούν για τη ζωή και το θάνατο» είπε ο Τάσος Ράτζος και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια είναι αδικημένα γιατί ο κόσμος έχει στραφεί στη Δύση αγνοεί τα ελληνικά παραμύθια τη στιγμή που γνωρίζει τη «Χιονάτη» και την «Κοκκινοσκουφίτσα». Παράλληλα ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό αναβιώνουν στη θεατρική σκηνή τα ελληνικά παραμύθια ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης συμπλήρωσε ότι η άμεση επικοινωνία που υπήρχε τα παλιά παραμύθια και είχε χαθεί τώρα επανεμφανίζεται στη σκηνή του θεάτρου.

    Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Άννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου. Στην παράσταση παίζει μουσική επί σκηνής ο Χρήστος Ερκέκογλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 January 2003 - 19:14:17 UTC