Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [03] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΦΥΛΑΡΧΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [06] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [07] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Κ.
  • [08] "ΜΑΧΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
  • [09] ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ
  • [12] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ ΜΕΣΩ INTERNET
  • [13] ΜΕ 109 ΕΚΘΕΤΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 4η SPORTEXPO
  • [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ
  • [15] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩΣΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [16] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [17] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] T. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΩΣ ΒΑΣΗ
  • [20] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [21] ΑΝΕΒΑΛΕ O ION IΛΙΕΣΚΟΥ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [22] ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [24] ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΗΣΕ Ο Ε.
  • [25] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΛΙΑΝΗ
  • [26] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ
  • [28] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΛΑΜΠΙ
  • [29] ΗΠΑ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [30] ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΝΑΔΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [31] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [32] ATHENS- SCAPE: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  • [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
  • [34] ΜΠΑΧ ΚΑΙ ΒΙΒΑΛΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ
  • [35] ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ-ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [36] ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗΣ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ Μ.Β.Π

  • [01] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Την μετά - Σαντάμ εποχή του, ζει από σήμερα το Ιράκ, μετά την πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος της Βαγδάτης, κι ενώ οι σκηνές της αποκαθήλωσης, από χιλιάδες Ιρακινούς, των συμβόλων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, που μεταδίδουν τα δορυφορικά δίκτυα σηματοδοτούν την πτώση της ιρακινής πρωτεύουσας και της διοίκησης του δικτάτορά της.

    Ο απλός λαός συνειδητοποιεί πως η κυβέρνηση του Σαντάμ έχει τελειώσει. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι απέμεινε από το καθεστώς του Σαντάμ», δήλωσε ο Τ. Μπλερ. Ενθαρρυμένος από την «πολύ καλή» πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Ιράκ φέρεται να είναι ο Τζ. Μπους.

    Την ίδια ώρα, απίστευτες σκηνές διαδραματίζονται στους δρόμους της Βαγδάτης, όπου οι Αμερικανοί πεζοναύτες προελαύνουν, χωρίς να συναντούν αντίσταση, από τις δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν. Χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και υποδέχονται με ζητωκραυγές τους Αμερικανούς, ενώ παράλληλα επιδίδονται σε λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων και καταστημάτων, καθώς υπάρχει απόλυτη ακυβερνησία.

    Με αυτοκίνητα, με κάρα, με ζώα, ακόμη και με τα χέρια, κάτοικοι της Βαγδάτης μεταφέρουν ότι βρίσκουν μπροστά τους. Έπιπλα, κρεβάτια, ψυγεία και τρόφιμα ακόμη και λουλούδια, ενώ την ίδια ώρα τα αμερικανικά στρατεύματα προελαύνουν χωρίς να συναντούν αντίσταση.

    Πολύτιμα αντικείμενα αναδεικνύονται και τα λάστιχα των αυτοκίνητων. Ανάμεσα στα κτίρια που λεηλατήθηκαν, είναι τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και τα γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ έχει γίνει άφαντη η αστυνομία και βέβαια ο στρατός. Κάποιοι άλλοι χτυπούν και σχίζουν αφίσες του Σαντάμ Χουσεΐν. Το πρακτορείο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι λεηλατούνται ακόμη και στρατιωτικές μονάδες.

    Λίγο νωρίτερα βρετανοί στρατιώτες γκρέμισαν εν μέσω επευφημιών από τους ιρακινούς το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν από κεντρική πλατειά.

    Σε μια άλλη περιοχή της Βαγδάτης, δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι επιχείρησε ένα αλλού είδους οδοιπορικό προσπαθώντας να ανακαλύψει την ιρακινή αντίσταση. Η εικόνα είναι απογοητευτική. Άντρες νεαρής ηλικίας κυρίως χωρίς στολή, χωρίς κανενός είδους προστασία κρύβονται στους έρημους δρόμους της Βαγδάτης προσπαθώντας να πετύχουν ευκαιριακούς στόχους.

    Κάποιοι έχουν στους ώμους τους εκτοξευτήρες ρουκετών, κάποιοι άλλοι κρατούν όπλα ξεπερασμένης τεχνολογίας. Οι μεγαλύτεροι φτιάχνουν πρόχειρα τσάι στο πάτωμα ενός παλιού κτιρίου.

    Η άμυνα της Βαγδάτης στηρίζονταν σε αυτούς τους ανθρώπους όσο και να φαίνεται περίεργο, ενώ όλοι αναρωτιούνται τι απέγινε τελικά η περίφημη ρεπουμπλικανική φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την βάση της περίφημης επίλεκτης φρουράς. Σποραδικά πυρά ακούγονται στα νότια προάστια, ενώ πεζοναύτες διεισδύουν ήδη και από το βόρειο τμήμα της πόλης.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν συνεχώς πάνω από την πόλη επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία τους στον ουρανό της Βαγδάτης. Δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προέλασαν το πρωί της Τετάρτης στην ανατολική πλευρά της πόλης κινούμενες για να συναντήσουν τα αμερικανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει θέσεις στη δυτική όχθη του Τίγρη.

    Οι ιρακινοί μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και εκδιώχθηκαν από το σιιτικό προάστιο Σαντάμ Σίτι.

    Εν τω μεταξύ, βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Σαντάμ δεν ήταν τελικά στην περιοχή της Βαγδάτης που βομβάρδισαν τα αμερικανικά αεροσκάφη προκαλώντας τον θάνατο σε 14 αμάχους και τον τραυματισμό σε δεκάδες άλλους.

    Πάντως παρά τις εικόνες αυτές στο κέντρο της Βαγδάτης το Πεντάγωνο δηλώνει ότι είναι πρόωρο να εκτιμήσει αν έχει τελειώσει η μάχη της Βαγδάτης.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 9 Απριλίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Αξιωματούχος της CIA δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία δε γνωρίζει αν ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν και οι γιοι του είναι νεκροί ή επέζησαν των πρόσφατων βομβαρδισμών.

    «Δεν είναι γνωστό αν ο Σαντάμ και οι γιοι του βρισκόταν στο σημείο του βομβαρδισμού και αν επέζησαν της επίθεσης», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Βομβαρδιστικό Β-1 έριξε τη Δευτέρα τέσσερις βόμβες, 900 κιλών η καθεμία, σε κτίριο στην περιοχή Μανσούρ της Βαγδάτης, έπειτα από πληροφορία που είχε η CIA, ότι ο Σαντάμ παρουσία των γιων του Ουντάι και Κουσάι, είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της κυβέρνησής του, σε εστιατόριο εντός του κτιρίου αυτού.

    Όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, μέχρι στιγμής στα ερείπια του κτιρίου έχουν βρεθεί εννέα πτώματα ενηλίκων και ένα πτώμα παιδιού, αλλά θα χρειαστούν ημέρες για να εξακριβωθεί από ελέγχους DNA η ταυτότητα των νεκρών. Μέχρι τότε οι αμερικανοί οι αμερικανοί συνεχίζουν να αναζητούν τον ιρακινό ηγέτη νεκρό ή ζωντανό σε ερείπια και τούνελ.

    [03] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ

    Μοσούλη, 9 Απριλίου 2003 (11:44 UTC+2)

    Την περιοχή Μακλούμπ, που βρίσκεται περίπου 10 μίλια βορειανατολικά της Μοσούλης και αποτελεί υψηλής στρατηγικής σημασίας σημείο κατέλαβαν κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις σήμερα.

    Το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε βάση για την αντιαεροπορική άμυνα και κέντρο πολεμοφοδίων για τις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε ο Χοσιαρ Ζεμπαρί, ηγετικό στέλεχος του Κουρδικού δημοκρατικού κόμματος.

    «Από τη δική μας οπτική γωνία πρόκειται για την πιο σπουδαία νίκη μέχρι τώρα», τόνισε ο Ζεμπαρί, καθώς αυτό καταδεικνύει την πτώση του βορείου μετώπου.

    Ο έλεγχος τους συγκεκριμένου οχυρού, ουσιαστικά όπως εξηγεί ο Ζεμπαρι, σημαίνει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Μοσούλη, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ. Ο κουρδικός έλεγχος αυτού του στρατηγικού σημείου μπορεί να αποτελέσει και διέξοδο για εκείνους που επιθυμούν να δραπετεύσουν από την πόλη ή να αποτελέσει δίοδο για τις χερσαίες συμμαχικές δυνάμεις.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΦΥΛΑΡΧΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

    Βασόρα, 8 Απριλίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βασόρα λένε ότι πρέπει πρώτα να εδραιώσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει πριν προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λεηλασίας.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, είπε ότι ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν μόλις είναι βέβαιο ότι τα βρετανικά στρατεύματα έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

    Ο συνταγματάρχης Βέρνον είπε ότι η πόλη της Βασόρας ουσιαστικά είναι υπό βρετανικό έλεγχο.

    "Οι βρετανικές δυνάμεις έχουν υπό το έλεγχο τους την πόλη μολονότι θα παρέλθουν ορισμένες ημέρες πριν σταθεροποιήσουν τη θέση τους όπως έγινε στο Ουμ Κασρ και στη Ζουμπαΐρ" , είπε ο Κρις Βέρνον, αναφερόμενος σε δύο άλλες πόλεις του νοτίου Ιράκ όπου οι ιρακινές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

    Παράλληλα ο ίδιος εκπρόσωπος ισχυρίσθηκε ότι ένας τοπικός φύλαρχος, που τον αποκάλεσε "σεΐχη" θα συμβάλλει στις προσπάθειες για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.

    Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο κέντρο της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που αποσκοπούσε στην κατάληψη της πόλης.

    Θα χρειαστούμε τρεις-τέσσερις μέρες για να θέσουμε πλήρως υπό τον έλεγχό μας τη Βασόρα και την γύρω περιοχή.

    "Τα στρατεύματά μας βρίσκονται τώρα στη Βασόρα και θα μείνουν εκεί", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Βασόρα το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "χημικός Αλί".

    Ο "χημικός Αλί" είχε αποκληθεί έτσι λόγω της επίθεσης που είχε διατάξει να γίνουν με χημικά όπλα εναντίον χιλιάδων Κούρδων το 1988.

    Όπως μεταδίδει ο Ντέιβιντ Μπάουντεν του BBC, οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα προεδρικό μέγαρο χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση--κάτι ανάλογο διαπιστώνει κι ένας άλλος ανταποκριτής του BBC, ο Μπεν Μπράουν, που βρίσκεται με το τρίτο σύνταγμα των Βρετανών αλεξιπτωτιστών.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Βελιγράδι, 9 Απριλίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Στην ανάγκη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της Ν.Α. Ευρώπης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστας Σημίτης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών, που διήρκεσαν πέραν της μιάμισης ώρας και στις οποίες μετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλλάχ Γκιουλ, οι κύριοι Σημίτης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η λύση είναι απαραίτητη, ότι το πολιτικό πρόβλημα που δεν λύθηκε μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να επιλυθεί.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, η Ελλάδα είναι της σταθερής άποψης ότι μια λύση είναι δυνατή στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτή ήταν η πολιτική μας από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα το 1974. Είμαστε επίσης της άποψης ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης και ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος» επισήμανε.

    Για το ίδιο θέμα, ο τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι "το Σχέδιο Ανάν πρόκειται να ευνοήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες αμφότερων των κοινοτήτων στο νησί". Πρόσθεσε δε πως η επιθυμία και των δύο πλευρών είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη φιλία και την ευημερία των δύο κοινοτήτων.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα του Ιράκ, στο οποίο διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετά το πέρας του πολέμου.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον κ. Ερντογάν για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί του συγκεκριμένου θέματος, ότι δηλαδή ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ, ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας πρέπει να διατηρηθεί και δεν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων και ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να υπάρχουν και όσο το δυνατό λιγότερα θύματα.

    Για το ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πετρελαϊκός πλούτος αυτής της χώρας πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες της και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν τα αναγκαία βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι τραυματίες θα τύχουν της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νοσοκομεία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

    [06] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 9 Απριλίου 2003 (16:19 UTC+2)

    Με σημαντικές πλειοψηφίες και για τα 10 υποψήφια νέα κράτη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τις 10 αντίστοιχες εκθέσεις για την ένταξη των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θετικές ψήφοι που συγκέντρωσαν οι χώρες κατά σειρά ψηφοφορίας έχουν ως εξής : Τσεχία 489, Εσθονία 520, Κύπρος 507, Λετονία 522, Λιθουανία 521, Ουγγαρία 522, Μάλτα 521, Πολωνία 509, Σλοβενία 522, Σλοβακία 521. Το σύνολο των ψηφισάντων κυμάνθηκε μεταξύ 562 και 568. Ειδικά για την Κύπρο οι ψηφίσαντες ήταν 562, με 507 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 26 αποχές.

    Μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των θετικών ψήφων για όλες τις χώρες γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί απλό και ξεκάθαρο μήνυμα πως «η ώρα της διεύρυνσης ήλθε, η ώρα της διεύρυνσης είναι τώρα».

    Πρόσθεσε δε ότι η ψηφοφορία αυτή αποτελεί μία αποφασιστική επιλογή του Σώματος να δοθεί τέλος στο διχασμό της Ευρώπης κατά το «βάρβαρο 20ό αιώνα» και να οικοδομηθεί μία νέα Ευρώπη για τον 21ο αιώνα και το μέλλον.

    Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο λέγοντας : «Για άλλη μία φορά, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι είμαστε μερικά εκατοστά μόλις από το στόχο χωρίς όμως τελικά να βρούμε την πολιτική λύση για το Κυπριακό. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσο τεράστιες ευκαιρίες, τόσο σαφείς πιθανότητες για επίλυση του κυπριακού ζητήματος όσο σήμερα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες και θα υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την υποστήριξη που προσφέρει στα Ηνωμένα Έθνη για την ανεύρεση μιας συναινετικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό. Θα υποστηρίξουμε επίσης την ανάπτυξη κάθε είδους προγραμμάτων για την εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε να οικοδομηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία ο κ. Φερχόιγκεν υπενθύμισε ότι το 1999 άνοιξε στο Ελσίνκι η θύρα για την Τουρκία. Η Κοπεγχάγη έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, έναν πολιτικό «οδικό χάρτη» στην Τουρκία, ενώ στο τέλος του επομένου χρόνου θα πρέπει να αποφασισθεί εάν πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ένταξη.

    «Εγώ ενθαρρύνω από τη θέση αυτή την Τουρκία να διατηρήσει τον προσανατολισμό της προς την Ευρώπη, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει μία απάντηση δίκαιη και αντικειμενική» είπε ο Επίτροπος.

    Για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι εφόσον ενταχθούν τα 10 πρώτα κράτη θα συνεχισθούν οι ομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές ώστε σύντομα η ΕΕ να έχει 27 κράτη μέλη.

    Τα δε βαλκανικά κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέσα από την προοπτική που έχουν χαράξει υπέρ της Ευρώπης, κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν.

    [07] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Βελιγράδι, 9 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Στις ιστορικές επιτυχίες του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών από τη νίκη της 9ης Απριλίου του 2000. "Η τετραετία θα εξαντληθεί και οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2004", υπογράμμισε.

    Συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Βελιγράδι στο πλαίσιο της 6ης Διαβαλκανικής Συνόδου σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική του να μην αναφέρεται σε εσωτερικά θέματα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κυβερνητικό έργο επισημαίνοντας ότι η τριετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από ιστορικές επιτυχίες όπως η υπογραφή της ΟΝΕ, η εισαγωγή του ευρώ, η λύση στο ασφαλιστικό, η εξάρθρωση της τρομοκρατίας και η ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα ασκεί με επιτυχία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο, παρά τις αρνητικές συγκυρίες που σχετίζονται με τον πόλεμο σε βάρος του Ιράκ.

    "Η τριετία μετά από τις νικηφόρες εκλογές χαρακτηρίζεται από ιστορικές επιτυχίες. Η κυβέρνηση, η Ελλάδα υπέγραψε την ΟΝΕ, έκλεισε το ασφαλιστικό, έφερε στα χέρια των Ελλήνων το ευρώ, προώθησε με ομαλό δημοκρατικό και κυρίως αναίμακτο τρόπο την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Υποστήριξε με επιτυχία την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ασκεί με διεθνή αναγνώριση την προεδρία της Ε.Ε. σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους με τον πόλεμο στο Ιράκ να σκιάζει τις διεθνείς εξελίξεις", τόνισε.

    "Πρόκειται για επιτεύγματα που επέδρασαν δημιουργικά στη θέση της Ελλάδας, ενίσχυσαν τη θέση της Ελλάδας. Το διάστημα ως την άνοιξη του 2004 που θα γίνουν οι εκλογές η Ελλάδα θα συνεχίζει αυτή την πορεία να αλλάζει προς το καλύτερο. Είναι η φάση της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, που μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία της χώρας. Είναι η ώρα της τελευταίας προσπάθειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα συνεγείρουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και θα προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου στην Ελλάδα. Είναι επίσης η περίοδος της ταχείας ανάπτυξης, με ταχεία αξιοποίηση των πόρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το Γ' ΚΠΣ, με συνεχείς επεμβάσεις στην περιφέρεια, με δραστικές επεμβάσεις υπέρ του αγροτικού κόσμου, της υπαίθρου, με προγράμματα για την απασχόληση", υπογράμμισε.

    Εως τη λήξη της τετραετίας η κυβέρνηση θα συνεχίσει με επιτυχία το έργο της, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη χώρα και την αποτελεσματική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ο πρωθυπουργός.

    "Η Ελλάδα άλλαξε. Την τελευταία τριετία δημιούργησε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας, οι οποίες δεν ήταν άλλοτε γνωστές στη χώρα μας. Πρωτοφανή είναι και τα δεδομένα της περιοχής και της εποχής μας. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως είναι τα Βαλκάνια - και τις δυσκολίες τις ζήσαμε σήμερα, εδώ σε μία εύφλεκτη περιοχή, όπως είναι η ανατολική Μεσόγειος - σε μία ταραγμένη φάση με τον πόλεμο στο Ιράκ, με όλα αυτά σε μία περίοδο ύφεσης και ανασφάλειας, η Ελλάδα αποτελεί ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας.

    Αυτό είναι το μεγάλο κεκτημένο. Οχι μονάχα της τελευταίας τριετίας, αλλά της τελευταίας επταετίας, η σταθερότητα, η προκοπή, η πρόοδος υπό απόλυτα αντίξοες συνθήκες. Οι Ελληνες προχωρούν διαρκώς μπροστά και αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, όχι με λόγια, αλλά με έργα", τόνισε ο κ. Σημίτης

    [08] "ΜΑΧΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα που παρουσιάζεται στους δρόμους, είναι η δημοτική αρχή Γαργαλιάνων και για το λόγο αυτό ξεκινά εκστρατεία καθαριότητας, ώστε να απομακρυνθούν σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα που έχουν εγκαταλειφθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

    Η εκστρατεία καθαριότητας θα ξεκινήσει από την πόλη θα επεκταθεί στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα και φιλοδοξία του Δήμου είναι μέχρι το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί.

    [09] ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Μονοήμερη επίσκεψη στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιήσει στις 20 Απριλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 177η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου.

    [10] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Σχέδιο νόμου για ριζική αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας ανηλίκων παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Όπως τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, πρόκειται για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του Δικαίου Ανηλίκων, που δίνει βάρος στην πρόληψη και στη φροντίδα για κοινωνική επανένταξη των παραβατών της ηλικιακής αυτής ομάδας.

    Το σχέδιο νόμου προτείνει σημαντικές τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως:

    - Η κατάργηση της διάκρισης σε «παιδιά» και «εφήβους» και αντ΄ αυτής καθορίζονται μόνο ηλικιακά όρια για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων. Ως ανήλικοι εννοούνται πλέον όσοι, κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ 8ου και 18ου έτους συμπληρωμένων. Με βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ανήλικος θεωρείται ο δράστης μέχρι την ηλικία των 17 ετών.

    - Ο εμπλουτισμός των αναμορφωτικών και θεραπευτικών μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση του ανήλικου παραβάτη, έτσι ώστε να επιλέγεται κάθε φορά το ηπιότερο μέτρο, που θεωρείται αναγκαίο, δίκαιο και αποτελεσματικό, για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

    -Η κατάργηση της αοριστίας της ποινής του περιορισμού σε ειδικό κατάστημα νέων.

    -Η θεσμοθέτηση των μέτρων της προσφοράς κοινωφελούς υπηρεσίας. Εισάγονται δηλαδή, νέες ρυθμίσεις, όπως η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, η διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος, μέσω της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, για έκφραση συγγνώμης του ανηλίκου προς το θύμα και για την εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης, η αποζημίωση του θύματος και η κατ΄ άλλο τρόπο άρση ή μείωση των συνεπειών της πράξης από τον ανήλικο, η παροχή κοινωφελούς υπηρεσίας, η παρακολούθηση κοινωνικο-ψυχολογικών προγραμμάτων ή ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η φοίτηση σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαιδευτικής κατάρτισης.

    -Η δυνατότητα συνδυασμού περισσοτέρων μέτρων μη στερητικών της ελευθερίας, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος και ο περιορισμός των περιπτώσεων, κατά τις οποίες είναι δυνατή η στέρηση της ελευθερίας του ανηλίκου. Εισάγεται η αυτοδίκαιη παύση των αναμορφωτικών μέτρων, μόλις ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του (αντί του 21ου, που ισχύει σήμερα). Επίσης αυξάνεται από το 12ο στο 13ο έτος συμπληρωμένο, το ηλικιακό όριο, έως το οποίο υπάρχει δυνατότητα επιβολής μόνο αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων. Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου, η ποινή του ποινικού σωφρονισμού, μπορεί να επιβληθεί μετά το 13ο έτος και μάλιστα μόνο κατ΄ εξαίρεση και ιδίως για αξιόποινες πράξεις βίας η τελούμενες κατ΄ επάγγελμα, κατ΄ εξακολούθηση ή καθ΄ υποτροπή, ενώ η διάρκειά της θα πρέπει εφεξής να ορίζεται επακριβώς στην απόφαση του δικαστηρίου.

    -Εισάγεται ο θεσμός της «ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης».

    -Καθίστανται ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις για την υπό όρο απόλυση των ανηλίκων, έτσι ώστε ο χρόνος δοκιμασίας να μην υπερβαίνει το ύψος του υπόλοιπου της ποινής, που πρέπει να εκτιθεί.

    -Θεσπίζονται ειδικές ευνοϊκές διατάξεις για ανηλίκους, που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με ναρκωτικά.

    -Ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης είναι πλέον η εσχάτη λύση. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται ο υποχρεωτικός χωρισμός της δίκης ανηλίκων από

    αυτή των ενηλίκων, που φέρονται να έχουν διαπράξει από κοινού αδικήματα ή που έχουν τελέσει συναφείς αξιόποινες πράξεις.

    Σημειώνεται ότι η προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί στον ανήλικο κρατούμενο, εφόσον έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του, ενώ όταν αδυνατεί να πληρώσει την εγγύηση που του έχει επιβληθεί, δεν μπορεί μόνο γι αυτόν τον λόγο να αντικατασταθεί ο περιοριστικός αυτός όρος με προσωρινή κράτηση και να εγκλειστεί στις φυλακές.

    Κ. Κούτρα

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Διήμερο συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός και Κοινωνική Συνοχή, Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες Η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων» διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. με την ευκαιρία και της ανακήρυξης του 2003 ως Ευρωπαϊκού Ετους αφιερωμένο στα Ατομα με Αναπηρίες.

    Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 11 και 12 Απριλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμοδίων Υπουργείων των κρατών- μελών, των υπό ένταξη χωρών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ομοσπονδιών αθλητών με αναπηρίες, καθώς και καθηγητών Πανεπιστημίων.

    Έχει ως στόχο να τονίσει τη μεγάλη πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλει στην εμπέδωση του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των Ατόμων με αναπηρίες και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στον αθλητισμό. Θα εξεταστεί επίσης το ζήτημα της προσβασιμότητας, ένα καίριο ζήτημα όχι μόνο για την παραολυμπιακή προετοιμασία αλλά και για όλη την ελληνική κοινωνία.

    Τρεις είναι οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης: Ο εθελοντισμός και ο ρόλος των μη κυβερνητικών αθλητικών οργανώσεων, η ανάπτυξη του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού υποδομές προσβασιμότητα και η κοινωνική συνοχή και ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες.

    Την έναρξη των εργασιών θα χαιρετίσουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    [12] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ ΜΕΣΩ INTERNET

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Υποχρεωτική θα είναι από την 1η Ιουλίου του 2003 η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μέσω του Internet, για όσες επιχειρήσεις τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη.

    Το μέτρο αυτό αφορά σε 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τώρα η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του διαδικτύου γίνεται προαιρετικά από 400.000 επιχειρήσεις

    [13] ΜΕ 109 ΕΚΘΕΤΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 4η SPORTEXPO

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει ως τις 13 Απριλίου η λειτουργία της 4ης διεθνούς έκθεσης αθλητισμού και ψυχαγωγίας SPORTEXPO, που διοργανώνει η HELEXPO ΑΕ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Περίπτερο 17, από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρίας, "η 4η SPORTEXPO αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο πολυλειτουργικό θεσμό, ο οποίος πέρα από τη σημαντική εκθεσιακή και επιχειρηματική του διάσταση, λειτουργεί και ως τόπος συνάντησης του κόσμου του αθλητισμού με τον κόσμο της εξειδικευμένης εργασίας".

    Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό, η διεύρυνση της εμπορικής συνεργασίας με τις αγορές των Βαλκανικών χωρών, αλλά και η άμεση επαφή με το καταναλωτικό κοινό. Η 4η SPORTEXPO θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 2, 3, 16, 17 και στον υπαίθριο χώρο Β7. Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρίες αθλητικών ειδών, εξοπλισμού αθλητικών καταστημάτων, γυμναστήρια, καθώς και επιχειρήσεις μελέτης, κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, φορείς και εκδοτικές επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο του αθλητισμού.

    Παράλληλα, στη διάρκεια της 4ης SPORTEXPO θα ξεκινήσει η λειτουργία της έκθεσης «Η επιστήμη των αθλημάτων», τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου, από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση, της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων και της HELEXPO, η οποία θα λειτουργήσει στο Περίπτερο 10 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, με την υποστήριξη της HELEXPO, θα παραμείνει ανοικτή για δύο μήνες, με στόχο να την επισκεφθεί το κοινό, και κυρίως, τα σχολεία.

    Ο αριθμός των εκθετών της 4ης SPORTEXPO φτάνει τους 109, εκ των οποίων οι 51 άμεσοι και οι 58 έμμεσοι. Οι άμεσοι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κατερίνη, την Καβάλα, την Αμαλιάδα, την Πάτρα και τη Ρόδο και οι ξένοι από τη Γαλλία, ενώ οι έμμεσοι προέρχονται από την Ελλάδα και από 16 χώρες και συγκεκριμένα τις εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Φινλανδία.

    Στις ιδιαίτερες συμμετοχές περιλαμβάνονται το υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η «Αθήνα 2004», ο ΣΕΓΑΣ, η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, ο ΟΠΑΠ και η ΟΔΙΕ.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Πέραν του εκθεσιακού μέρους, στο πλαίσιο της 4ης SPORTEXPO, η HELEXPO σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνει σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις αγωνιστικού χαρακτήρα καθώς και επιδείξεις αθλημάτων. Συγκεκριμένα θα διοργανωθούν, πρωτάθλημα BODY BUILDING, ομαδικό πρωτάθλημα νέων στο ΣΚΑΚΙ, ποδηλατικός αγώνας «ΚΥΠΕΛΛΟ SPORTEXPO», Λαϊκός Ποδηλατικός Γύρος, Μαραθώνιος SPINNING, SHOW αθλητικής μόδας, επιδείξεις αεροβικής, επιδείξεις ΧΑΘΑ YOGA, Τουρνουά Ερασιτεχνικών Ομάδων 5Χ5, BUNGEE JUMPING και επιδείξεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί επίσης το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού καθώς και η διοργάνωση FAIR PLAY - «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Νο 2». Πρόκειται για πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες, με πλούσια δώρα για τους νικητές.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι τις καθημερινές από τις 12.00 έως τις 21.00 και το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 έως τις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους εμπορικούς επισκέπτες, τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, καθώς και για τους σπουδαστές φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, ενώ η τιμή εισιτηρίου για το κοινό θα είναι 3 ευρώ και για τους φοιτητές 1,5 ευρώ.

    [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Την ίδρυση της «Ακαδημίας Γερμανός», που αποτελεί το πρώτο επιχειρησιακό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο όμιλος εταιριών Γερμανός. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή προσπάθεια, που στοχεύει στη δια βίου εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, η οποία θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της απόδοσής του και κατ' επέκταση στην επίτευξη των άμεσων, αλλά και μακροπρόθεσμων στόχων του Ομίλου.

    "Η Ακαδημία Γερμανός αναμένεται να αποτελέσει έναν χώρο που θα επιτρέπει στους εργαζομένους να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν απόψεις, να έρχονται σε επαφή με τη Διοίκηση και τα Ανώτατα Στελέχη του Ομίλου και να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Συνεπώς, ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία να αναδεικνύει το ταλέντο του, και να θέτει στόχους που εξυπηρετούν τις προσωπικές του φιλοδοξίες και εκπληρώνουν το όραμα του Ομίλου, διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Εταιριών Γερμανός κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των εξειδικευμένων καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας σήμερα το πλέον εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (με 500 καταστήματα σε έξι χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Συγχρόνως, κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή & διανομή προϊόντων αυτόνομης ενέργειας μέσω του πλέον σύγχρονου βιομηχανικού συγκροτήματος Sunlight, που εδρεύει στην Ξάνθη.

    [15] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩΣΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές κυρίως της περιφέρειας, αλλά και του κλάδου των τραπεζών.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το νήμα της συνεδρίασης με άνοδο της τάξης του 0,84% στις 1.579,62 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.563,57 και 1.583,10 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 71,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 223 έκλεισαν με άνοδο, έναντι 84 πτωτικών και 78 αμετάβλητων.

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης: ο ογδοντάρης της μικρής, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,48%, ο σαραντάρης της μέσης, 1,18%, ο δείκτης FTSE/ASE 140, 0,98% και ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips, 0,86%.

    Μεταξύ των 20 κλαδικών δεικτών μόνο αυτός των επενδύσεων σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,29%.

    Αισθητή άνοδο, άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (4%), του χονδρικού εμπορίου (2,43%), της πληροφορικής (2,42%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (2,18%), της κλωστοϋφαντουργίας (2,09%) και των ασφαλειών (2,05%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,28%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,92%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,72%).

    Κατά 0,96% ενισχύθηκε ο κλάδος της παράλληλης αγοράς, κατά 0,86% των κατασκευαστικών, κατά 0,68% των βιομηχανιών και κατά 0,58% του λιανικού εμπορίου. Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των συμμετοχών (0,25%), των τροφίμων και ποτών (0,31%) και των διυλιστηρίων (0,33%).

    E.A.

    [16] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (15:27 UTC+2)

    Ευνοϊκή ρύθμιση, βάσει της οποίας απαλλάσσονται της υποχρέωσης ασφάλισης στο ΤΕΒΕ όσες τουριστικές επιχειρήσεις διαθέτουν έως και επτά ενοικιαζόμενα δωμάτια και λειτουργούν σε κωμοπόλεις μέχρι 2.000 κατοίκων, προβλέπει διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάσει θέματα τουρισμού σε σειρά συσκέψεων με τους αρμόδιους φορείς. Η προτροπή που διατύπωσε ο κ. Γεωργακόπουλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων είναι ότι θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι για τον ελληνικό τουρισμό και διαβεβαίωσε ότι «η περίοδος που περνάμε είναι μια συγκυρία».

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα τελειώσει γρήγορα και συνέστησε στους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες, ενώ διευκρίνισε ότι βασικός στόχος παραμένει η Ελλάδα να προσφέρει ποιοτικό τουρισμό.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος παραδέχθηκε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στη Βόρειο Ελλάδα, και παρόλο που τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους νομάρχες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν άπτονται όλα του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να βρεθεί λύση.

    Απαντώντας σε όσα αναφέρουν αρμόδιοι φορείς του τουρισμού για μεγάλη πτώση στην τρέχουσα περίοδο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα» και συνέστησε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όπως διευκρίνισε «υπάρχουν προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα, όσο παρουσιάζονται».

    Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες όπου εμφανίζονται μεγάλες ακυρώσεις και, από την άλλη μεριά, λόγω του ότι στην Ανατολική Μεσόγειο οι χώρες που είναι ανταγωνίστριες εμπλέκονται περισσότερο στα θέματα του πολέμου, αυτό το γεγονός δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

    Σε ό,τι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια του ελληνικού τουρισμού, που ξεκινάει στο διάστημα 20 ως 28 Απριλίου, υπενθύμισε ότι εκτός από ήδη εγκεκριμένο ποσό των 10 δισ. δρχ., θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια, ύψους 7 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί επιπλέον ο τομέας λόγω των εξελίξεων.

    Πάντως, στο αιτήματα που προέβαλαν κάποιοι φορείς, για διπλασιασμό των κονδυλίων ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι φορείς εάν θέλουν κάτι τέτοιο», ενώ σε ό,τι αφορά την άμεση έναρξη της διαφημιστικής καμπάνιας, τόνισε ότι «θα ήταν άστοχο να την ξεκινήσουμε νωρίτερα εν μέσω ακρωτηριασμένων μελών που εκπέμπουν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ανά τον κόσμο».

    Για το θέμα της βίζας, που απασχολεί τους φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «ο χρόνος έκδοσής της έχει ήδη μειωθεί στο ελάχιστο» και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Για την επιμήκυνση της περιόδου επιδότησης των ξενοδοχειακών μονάδων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε "κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει". Όπως διευκρίνισε "για την επιμήκυνση της περιόδου εφαρμόζονται πολιτικές εναλλακτικού τουρισμού, εκείνες οι οποίες θα διαφοροποιήσουν το τουριστικό προϊόν και θα προσελκύσουν νέους πελάτες".

    Αυτό που έγινε, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετατρέπονται τα επιδόματα ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, έτσι ώστε να παραμένουν σε λειτουργία και κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες.

    ΠΤΩΣΗ 30%-35% ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

    ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Τη διαπίστωση ότι "οι βόμβες του πολέμου δεν έχουν σκοτώσει μόνο ανθρώπους, αλλά έχουν πλήξει και την καταναλωτική συνείδηση του κόσμου", διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γεράσιμος Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά μια στασιμότητα και έχουν χαθεί εντελώς τουλάχιστον δύο μήνες.

    Ο κ. Μπακογιάννης διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί με πτώση της τάξης του 15% περίπου, εάν όπως διευκρίνισε δεν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες να αντιστραφεί το κλίμα.

    Για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαφημιστική καμπάνια, να διπλασιαστούν τα κονδύλια για την προβολή, να γίνει «άνοιγμα» σε νέες αγορές και να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο οι τουρίστες σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας. Παράλληλα, συνέστησε και επέκταση της επικοινωνιακής πολιτικής.

    Η πτώση για τη φετινή περίοδο στην Χαλκιδική κυμαίνεται σήμερα στο επίπεδο μεταξύ του 30% και 35% και αυτό το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα την περιοχή, όπως επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν ξενοδοχεία που θα ξεκινήσουν τη φετινή θερινή περίοδο με τη λειτουργία 10-15 κλινών''.

    Στην κατεύθυνση του περιορισμού της πτώσης που φαίνεται ότι θα παρουσιάσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την προβολή της περιοχής και σε άλλες αγορές, όπως είναι αυτή των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την οποία χαρακτήρισε «εύφορη κοιλάδα του τουρισμού», αλλά και των Βαλκανίων. Από τη Ρωσία, όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, ταξιδεύουν περίπου 20 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων η Ελλάδα απορροφά περίπου τους 100.000 και μόνο το 30% εξ αυτών κατευθύνεται στην Χαλκιδική.

    Στις επιδιώξεις της Ένωσης εντάσσεται και η διείσδυση στη Γιουγκοσλαβία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει προσδοκία προσέλκυσης τουριστών και από την Τουρκία.

    Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα από τα αιτήματα που έθεσε επί τάπητος η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αφορούν στην ένταση της διαφήμισης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε πολλά επίπεδα, στο διπλασιασμό των κονδυλίων στην περιφέρεια, στη δημιουργία του «περίφημου» όπως χαρακτήρισε, ενδιάμεσου φορέα.

    Αναφορικά με το θέμα της βίζας, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος για την έκδοσή της, όπως και να περιοριστεί το κόστος της σε 10 δολάρια, από 22 δολάρια που είναι σήμερα.

    «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, αλλά το παρήγορο είναι ότι ακόμα δεν εκδηλώθηκαν ακυρώσεις σε όσες κρατήσεις έχουν γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Παναγιώτης Μπαμίδης.

    Όπως διευκρίνισε, το γεγονός ότι δεν έγιναν ακυρώσεις είναι παρήγορο, καθώς πιθανόν να υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί με την σύρραξη στο Ιράκ, αλλά και με το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία.

    Ο κ. Μπαμίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπό την προϋπόθεση ότι εντός των επόμενων 20-30 ημερών λυθεί το θέμα στο Ιράκ, ίσως να υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, έτσι ώστε να κλείσει με μικρές απώλειες το τρέχον έτος.

    «Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το ταξίδι θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Μπαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή στην τιμή κατασκευής του τουριστικού πακέτου, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

    ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ 15%

    ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη, από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, παρατηρείται μείωση της πληρότητας σε ποσοστό της τάξης του 15%. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο πόλεμος δεν αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για την εξέλιξη αυτή, αφού η σύρραξη στο Ιράκ ήταν απλά η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλιζε.

    Η πτώση αυτή, όπως επεσήμανε ο κ. Θωμόπουλος, οφείλεται περισσότερο σε εσωτερικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τα αίτια, όπως υποστήριξε, είναι βαθύτερα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολλή προσοχή από την πολιτεία.

    Σημείωσε δε το γεγονός ότι για την προβολή της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει διαφημιστικό υλικό και ζήτησε την υποστήριξη των φορέων της πόλης ώστε να δοθεί λύση, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι με τον αναπτυξιακό, η Θεσσαλονίκη έχει επάρκεια κλινών σε όλες τις κατηγορίες, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα.

    Στην επαναλειτουργία του άξονα 10 που διέρχεται διαμέσου της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αφορά την Κεντρική Ευρώπη, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Σάββας Χιονίδης, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της χρήσης του δυσχεραίνει δυσχαιρένει οολένα και περισσότερο την κατάσταση στον τουρισμό της Βορείου Ελλάδος.

    Ο κ. Χιονίδης, ζήτησε να υπάρξουν άμεσα κυβερνητικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο άξονας, αφού όπως τόνισε η επαναλειτουργία του είναι καθοριστική για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Βόρειο Ελλάδα.

    Ε.Α

    [17] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο επίπεδο των 84 μονάδων και το αγοραστικό ενδιαφέρον να υποχωρεί κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 84,85 μονάδες. Μειωμένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συναντήσεις παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 836 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών σημείωσε πτώση της τάξης του 0,76%, κλείνοντας στις 329,07 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] T. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον'' την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου, είπε πως αυτή ''αποτελεί ταυτόχρονα το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας και σηματοδοτεί επίσημα την αποδοχή της από την οικογένεια στην οποία γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά ανήκει''.

    Πρόσθεσε πως ''το ιστορικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα αν ιδωθεί μέσα από το πρίσμα των ειδικών συνθηκών της Κύπρου, του δράματος της εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής μέρους της χώρας μας και των βαρύτατων συνεπειών τους''.

    ''Οχι μόνο η Κύπρος άντεξε τις κατακλυσμικές επιπτώσεις της κατοχής αλλά σήμερα επιτυγχάνει παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια που παρεμβλήθηκαν στο δρόμο της, με σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή, το στόχο της ένταξης, και φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής και θα επενεργήσουν ως καταλύτης για την επίτευξη ειρηνικής, μόνιμης, βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων αλλά και της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο'', ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Επίσης υπογράμμισε πως για την επίτευξη του ιστορικού αυτού αποτελέσματος καθοριστική υπήρξε η βοήθεια και συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού. Ευχαρίστησε επίσης και όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συνθήκη Προσχώρησης θα πρέπει να υπογραφεί από δυο πληρεξούσιους εκ μέρους της κάθε υπό ένταξη χώρας, ζήτησε όπως με εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρήσει:

    α) στην έγκριση του κειμένου της Συνθήκης Προσχώρησης

    β) στην εξουσιοδότηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

    γ) στην εξουσιοδότηση του Υπουργού Εξωτερικών να καταθέσει τη Συνθήκη Προσχώρησης και τα σχετικά Πρωτόκολλα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για κύρωση

    δ) και από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την ετοιμασία μελέτης για τις τροποποιήσεις που απαιτείται να γίνουν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας λόγω της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στην πορεία των προενταξιακών διαδικασιών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου διεξήχθησαν μέσα σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα''.

    ''Η Κύπρος υπήρξε συνεχώς επικεφαλής των υποψηφίων χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις και επανειλημμένα απέσπασε τους επαίνους και τα συγχαρητήρια των αξιωματούχων της Ενωσης για τον υποδειγματικό τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε.

    Οπως είπε, ''όλα αυτά τα χρόνια το έργο της εναρμόνισης προχώρησε με απόλυτα ικανοποιητικούς ρυθμούς και η κυπριακή κοινωνία προέβηκε σε όλες τις απαραίτητες θυσίες για να είναι έτοιμη για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κρατικός μηχανισμός σε στενή και αρμονική συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα τέθηκαν στην υπηρεσία της ολοκλήρωσης του φιλόδοξου αυτού έργου'', επεσήμανε.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αλλά το αποδέχεται ως βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα όπου θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ''είναι σαφές ότι το σχέδιο Ανάν δεν κατατέθηκε στο τραπέζι για να αποσυρθεί την επομένη''.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η όποια συζήτηση στα πλαίσια ευρύτερης συζήτησης για το Κυπριακό δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος, τόνισε σήμερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε πει ότι αν συμφωνήσει κάτι η Ελλάδα και η Τουρκία στο Κυπριακό, "αυτό δεσμεύει το βορρά και το νότο στην Κύπρο".

    ''Να υπενθυμίσω δύο προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σημίτη που είπε ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνές και πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ, δεν είναι θέμα διμερές'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε προηγούμενη πρόταση για συζήτηση θέματος πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΑΝΕΒΑΛΕ O ION IΛΙΕΣΚΟΥ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Βουκουρέστι, 9 Απριλίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου ανέβαλε το επίσημο ταξίδι του στην Κίνα που ήταν προγραμματισμένο για το διάστημα από 24 ως 30 Απριλίου, λόγω της άτυπης πνευμονίας που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

    Ο κ. Ιλιέσκου επρόκειτο να παραστεί στη σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού για την Πνευματική ιδιοκτησία, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της νόσου SARS. Σύντομα, πάντως, αναμένεται να οριστεί νέα ημερομηνία. Ωστόσο, θα μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν στις 21 Απριλίου όπου θα παραμείνει μέχρι τις 23 του μήνα.

    Ιωάννα Ράντου

    [22] ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Στο γήπεδο του Ρέντη θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα η προετοιμασία της εθνικής ομάδας βόλεϊ των ανδρών και θα διαρκέσει 2 εβδομάδες, ενώ στο ίδιο γήπεδο θα γίνουν και φιλικά παιχνίδια με την Αίγυπτο.

    Την τρίτη εβδομάδα της προετοιμασίας η εθνική ομάδα θα μετακομίσει στο γήπεδο της Γλυφάδας και θα εγκατασταθεί (την Μεγάλη Εβδομάδα) στο νέο γυμναστήριο της Παιανίας.

    [23] ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Επέστρεψαν σήμερα στις προπονήσεις οι παίκτες του Ολυμπιακού, έχοντας στο μυαλό τους μόνο το παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο. Σε αυτό το παιχνίδι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ολεγκ Προτάσοφ θέλει πάση θυσία να πάρει τη νίκη. Και αυτό για να μην χάσει πολύτιμο έδαφος από το κυνήγι της πρώτης θέσης.

    Στο παιχνίδι με την ομάδα της Ν. Σμύρνης ο Ουκρανός τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του τους Βενετίδη, Χούτο, Κωστούλα και Ζε Ελίας που ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών τους. Επίσης στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα έχει την συμπαράσταση περίπου 4.500 οπαδών του, αφού μόλις σήμερα προμηθεύτηκε αντίστοιχα εισιτήρια από την ΠΑΕ της Ν. Σμύρνης.

    Τέλος, παρά τα πολλά χρόνια που έχουν βαρύνει τις πλάτες τους οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδειξαν ότι ακόμη παίζουν μπάλα. Σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της ΠΑΕ, οι παλαίμαχοι άσοι των «ερυθρολεύκων» έγιναν μέλη του νέου σχεδίου λαϊκής βάσης.

    [24] ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΗΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Ανοικτό παραθυράκι για να μην υποβιβαστεί ο ΠΑΣ Γιάννινα στην Β' εθνική άφησε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και η ομάδα της Ηπείρου δεν μπήκε στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εντούτοις διεμήνυσε ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση.

    «Εγώ θα πω κάτι για τον ΠΑΣ Γιάννενα λόγω και της αγάπης μου για την Ήπειρο και τα Γιάννενα κι επειδή είναι πολύ σημαντικό το πρωτάθλημα να είναι εθνικό και να μην αποκλείονται περιοχές και μάλιστα περιφέρειες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Είναι κρίμα πραγματικά που οι ιθύνοντες του ΠΑΣ Γιάννενα δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία του νόμου για την ειδική εκκαθάριση. Αν είχαν τέτοιο οικονομικό πρόβλημα, τόσο σημαντικό και ανυπέρβλητο, τότε έπρεπε να έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001.

    Εν πάση περιπτώσει και τώρα μέσα από την εφαρμογή του νόμου μπορεί να βρεθεί λύση. Γιατί φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα ότι μπορεί να αποκλείονται ολόκληρες μεγάλες περιοχές της χώρας.

    Θυμίζω και μια άλλη μου παρατήρηση, ότι πρέπει όλες οι αποφάσεις να εκδίδονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο καλό θα είναι να είναι προσδιορισμένο εκ των προτέρων. Δηλαδή να λέμε ότι σε 15 μέρες, σε 1 μήνα, θα βγει η απόφαση, αλλά θα βγει εκείνη την ημέρα και όχι ανάλογα με την περίπτωση γιατί αυτό δημιουργεί παράπονα, αδικίες και παρεξηγήσεις».

    [25] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΛΙΑΝΗ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου, αλλά και η ενημέρωση για την επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    «Μέχρι 30 Απριλίου πρέπει να εξελιχθούν ορισμένες πολύ κρίσιμες διαδικασίες και θέλω να έχετε μία σαφή και πλήρη εικόνα, γιατί διαβάζω σχόλια τα οποία δείχνουν πως η θεώρηση πολύ συχνά είναι αποσπασματική και συμπτωματική και δεν υπάρχει μία γενική και ενιαία εικόνα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής υπό τον κ. Oswald. Σήμερα ο κ. Λιάνης παρουσίασε στη Συντονιστική Επιτροπή την Ολυμπιακή Αθλητική την προετοιμασία την οποία η ΔΟΕ δεν την είχε ακούσει κατά ένα συστηματικό και πλήρη τρόπο».

    Κατόπιν το λόγο πήρε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης ο οποίος αναφέρθηκε στην ενημέρωση του κλιμακίου. «Ήταν η πρώτη φορά που ενημερώθηκε το κλιμάκιο της ΔΟΕ και νομίζω πως έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο. Τους εξηγήσαμε ότι η Ελλάδα δίνει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλει να κάνει αγώνες συνδεδεμένους με ιδανικά, καθαρούς αγώνες. Δείξαμε ακριβώς τα έργα που γίνονται και μιλήσαμε για την συνολική πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και τους ξεκαθαρίσαμε ότι αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν ως προς την επιτυχία των αγώνων από ελληνικής πλευράς, διότι από την Βαρκελώνη και μετά είναι γεωμετρική πρόοδος θα έλεγα η πρόοδος των Ελλήνων αθλητών και τα μετάλλια που κατακτάει η χώρας μας στους αγώνες», τόνισε ο κ. Λιάνης και συμπλήρωσε: «Τους εξηγήσαμε το εξής βασικό πλάνο που δείχνει την μέριμνα που έχει το κράτος για το θέμα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ότι στις βασικές επιχορηγήσεις που αφορούν τα έτη 2001, 2002 και 2003, ξεκινήσαμε απ' τα 93 εκατ. ευρώ το 2001 και φτάσαμε στις ομοσπονδίες όλες που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα 64 εκατ. ευρώ.

    Στις έκτακτες δαπάνες που κάνει η χώρα μας για την ολυμπιακή προετοιμασία και για τους 661 αθλητές, δώσαμε το 2001 περίπου 5 εκατ. ευρώ, το 2002 περίπου 12 εκατ. ευρώ και το 2003 συνολικά θα δοθούν 14,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια αύξηση των έκτακτων δαπανών για την ολυμπιακή προετοιμασία της τάξεως του 200%.

    Μιλήσαμε για το Κέντρου του Αγίου Κοσμά που για μας είναι ίσως το τελειότερο αθλητικό κέντρο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Έχει ένα συνολικό κόστος ο Άγιος Κοσμάς 21 εκατ. 671 χιλιάδες ευρώ. Εκεί έχουν γίνει έργα για το ποδόσφαιρο, το στίβο, το τρίαθλο, έγινε κλειστό προπονητήριο στίβου, κλειστό πολλαπλό προπονητήριο, κλειστό προπονητήριο γυμναστικής, ξενώνες αθλητών εξαιρετικού θα έλεγα και κάλλους και σημασίας, γιατί πρώτη φορά για 200 αθλητές θα υπάρχουν ξενώνες.

    Μιλήσαμε για το έργο στον Άλιμο που είναι για την ξιφασκία κλειστό γυμναστήριο και για τα έργα στη Θεσσαλονίκη που είναι έργα για στίβο, έργα για τα λοιπά αθλήματα. Ότι αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις του .. για τα αθλήματα βόλεϊ, beach volley, τένις, χάντμπολ και γυμναστικής. Τα έργα για το ποδόσφαιρο.

    Αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις του σταδίου του Μακεδονικού. Αυτά είναι τα προ ολυμπιακής προετοιμασίας όχι τα ολυμπιακής χρήσεως όπως είναι του ΠΑΟΚ του γήπεδο, του Άρη το γήπεδο κλπ. Και τέλος, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώνεται μέχρι την άνοιξη τα προπονητήριο στίβου στο Αθλητικό Κέντρο Λαγόπουλου στην Πάτρα.

    Ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι και από τις υποστηρικτικές χρήσεις που έχουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους Έλληνες αθλητές τους εξηγήσαμε τι διευκολύνσεις δίνονται απ' την μεριά της πολιτείας. Σύντομα σας λέω ότι απ' το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε αθλητές μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικαιολογούνται απουσίες διπλάσιου αριθμού απ' ότι στους κανονικούς μαθητές.

    Για τους μαθητές αθλητές προεθνικών ή εθνικών ομάδων με κοινή απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ρυθμίζεται η οργάνωση και ο τρόπος παροχής ειδικής διδακτικής στήριξης, ενισχυτική διδασκαλία.

    Με τον Ν. 2825/99 δίδονται παροχές σε διακρινόμενους αθλητές, δηλαδή εισαγωγή σε ανώτατα ιδρύματα, διορισμός σε δημόσιες υπηρεσίες ή σώματα ασφαλείας. Επίσης διευκολύνσεις δίνονται σε αθλητές δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς.

    Όλα αυτά με θεσμικό τρόπο δίνονται και στους παραολυμπιονίκες πλέον, που αυτό τους εξέπληξε, γιατί δεν είχαν κάτι ανάλογο σε άλλες χώρες. Απ' το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται παροχή διευκολύνσεων και χορήγηση τιμητικής άδειας σε δοκίμους, εφέδρους αξιωματικούς και οπλίτες που είναι αθλητές παραολυμπιακών και ολυμπιακών ομάδων. Είναι μια απόφαση του κ. Λωτίδη.

    Με τον Ν.3036 και με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζεται κάθε δυνατή διευκόλυνση για όσους υπηρετούν ή συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιτρέπεται ονομαστικά η είσοδος και η παραμονή στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης, ανυπότακτων του εξωτερικού για όλο το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και συμμετοχής τους, ως αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Δίνεται αναβολή κατάταξης και συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τέλος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συστήσει ουσιαστικά Αθλητική Υπηρεσία μαζί με εμάς στο «ΑΣΑΕΠ, όπου υπηρετούν πρωταθλητές και ολυμπιονίκες με ειδικές διευκολύνσεις.

    Το τελευταίο κεφάλαιο που θίξαμε ήταν το θέμα του ντόπινγκ που είχε και τεράστια σημασία και για το οποίο έγιναν και σχετικές ερωτήσεις. Ξεκαθαρίσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για αγώνες καθαρούς και για να καταπολεμήσει το ντόπινγκ έμπρακτα.

    Χαρακτηριστικός είναι ο νόμος 3057/2002, που προβλέπει σημαντικά μέτρα πρόληψης του φαινομένου και αυστηρότερες κυρώσεις πειθαρχικές και ποινικές. Θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς υπερβολή, ότι αυτός είναι ένας απ' τους αυστηρότερους παγκοσμίως νόμους και έχει την ίδια κατεύθυνση με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WANDA, που ολοκληρώθηκε στο συνέδριο της Κοπεγχάγης τον Μάρτιο του 2003.

    Παράλληλα τους εξηγήσαμε τις απλές θέσεις της ελληνικής προεδρίας και μετά την συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου και τη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών-μελών στη Κοπεγχάγη, επιτεύχθηκε κάτι που φαινόταν αρχικά πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

    Δηλαδή να υπάρξει κοινή θέση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κείμενο της δήλωσης της Κοπεγχάγης και επί της αρχής της συμφωνίας για τον κώδικα αντιντόπινγκ. Τέλος, τους εξηγήσαμε το ελληνικό εργαστήριο αντιντόπινγκ ανήκει στην πρώτη κατηγορία και προετοιμάζεται για τους ελέγχους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Έχει έναν πλήρη εκσυγχρονισμό, για τον οποίο θα πληρώσουμε 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, τους εξηγήσαμε ότι σύντομα θα λειτουργήσει και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, που θα αποτελέσει τον ενιαίο εθνικό φορέα στον πολυμέτωπο αυτόν αγώνα.

    Το μόνο που θέλω να προσθέσω κύριε υπουργέ, είναι ότι από τις ερωτήσεις που μας έγιναν, ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Μας είπαν ότι το πρόγραμμά μας είναι θαυμάσιο. Μερικοί ζήτησαν να το δώσουμε για να το πάρουν για τις χώρες τους. Οι δύο ερωτήσεις που είχαν ενδιαφέρον κατά την άποψή μου ήταν οι εξής:

    Πρώτον, γιατί οι Έλληνες αθλητές αποφεύγουν τις εμφανίσεις σε πάρα πολλούς αγώνες που την έκανε ο Ισραηλινός και το δεύτερο, τι θα κάνουμε στον αθλητισμό μετά τους Ολυμπιακούς. Στο πρώτο ερώτημα, που ήταν και ουσιώδες, γιατί όπως βλέπετε επαναλαμβάνεται συχνά τον τελευταίο καιρό αυτή κατά την γνώμη μας απαράδεκτη μομφή, ξεκαθαρίσαμε ότι οι Έλληνες αθλητές δεν αποφεύγουν διόλου τους μεγάλους αγώνες.

    Έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα συμμετοχής των Ελλήνων αθλητών και μεγάλες διακρίσεις που πέτυχαν σε πρόσφατους μεγάλους αγώνες, όπως η γυμναστική, όπως η άρση βαρών, όπως ο στίβος. Τους εξήγησα επίσης ότι οι Έλληνες αθλητές είναι στη διάθεση πάντοτε των αρμοδίων εντεταλμένων φορέων, για ελέγχους αντιντόπινγκ, οι οποίοι και γίνονται.

    Έχουν υποστεί μάλιστα οι πρωταθλητές και οι ολυμπιονίκες 3 έως και 4 ελέγχους αντιντόπινγκ που δεν έχει γίνει σε άλλες χώρες. Και τους εξήγησα ότι όταν ένας Έλληνας αθλητής έχει έναν τραυματισμό ή ένας προπονητής κρίνει ότι ένας αθλητής δεν πρέπει να πάει σε κάποιον αγώνα, αυτό δεν είναι προς ψόγο, είναι σύνηθες φαινόμενο στον αθλητισμό και δεν μπορεί να γίνεται αυτό δικαιολογία γι' αυτά ακριβώς τα οποία μας ρωτήσανε.

    Για το δεύτερο ερώτημα, σε ότι αφορά το τα θα κάνουμε μετά τους Ολυμπιακούς, εξήγησα στα μέλη της ΔΟΕ, ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», που είναι το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό πρόγραμμα που έχει γίνει από πόλη, χώρα που έχει αναλάβει Ολυμπιακούς Αγώνες, της τάξεως των 500 δις δραχμών. Μιλάμε για 2.260 έργα σε όλη την επικράτεια.

    Μην ανησυχείτε για το τι θα γίνει στη Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς. Θα υπάρχει ένας οργασμός έργων, που αυτό και εξαιτίας της αναβάθμισης που θα έχει η χώρα με τους Ολυμπιακούς, θα συνοδευτεί από αθλητική αναγέννηση. Όλοι οι αθλητές μας στρέφονται πλέον σε μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες επιτυχίες και οι νέοι στρέφονται προς τον αθλητισμό».

    [26] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Ονειρα πρόκρισης για το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ κάνει ο Αρης. Η νίκη που πέτυχε επί της Ακαντέμικ με 91-73, αναγκάζει τους παίκτες, αλλά και τον προπονητή να ατενίζουν περισσότερο αισιόδοξα το μέλλον.

    «Πήραμε το θετικό αποτέλεσμα. Η διαφορά που αποκτήσαμε με τη λήξη του αγώνα μας δίνει το προβάδισμα για την πρόκριση στο φάιναλ φορ», αναφέρει ο προπονητής του Αρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής που πιστεύει ότι στον επαναληπτικό αγώνα της Σόφιας με λίγη προσοχή η ομάδα του θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τον στόχο της. «Χρειάζεται να προσέξουμε πολύ στο δεύτερο παιχνίδι που έχουμε στη Σόφια. Πρέπει να αγωνιστούμε με την ίδια σοβαρότητα για να πάρουμε και τυπικά αυτό που θέλουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τεχνικός των κιτρίνων.

    Επόμενος στόχος των παικτών του Αρη είναι το θετικό αποτέλεσμα με τον Ηρακλή το ερχόμενο Σάββατο για το ελληνικό πρωτάθλημα. «Ο Ηρακλής είναι μαχητική ομάδα. Θέλουμε τη νίκη για να διατηρηθούμε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Θεωρώ ότι μπορούμε να φθάσουμε σε αυτήν», συμπληρώνει ο κ. Αλεξανδρής.

    [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ

    Ουάσινγκτον, 9 Απριλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Σημαντική για τον ιρακινό λαό, αλλά και για τον αμερικάνικο λαό χαρακτήρισε την σημερινή μέρα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έφτασαν σε χρόνο ρεκόρ στη Βαγδάτη, όπου διέλυσαν κάθε κέντρο διοίκησης και απελευθέρωσαν το λαό από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Χαρακτήρισε εντυπωσιακές τις εικόνες των Ιρακινών που πανηγυρίζουν, επισημαίνοντας ότι παραπέμπουν στη πτώση του τείχους του Βερολίνου.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Σαντάμ Χουσείν βρήκε τη θέση του δίπλα στο πάνθεον των καταπιεστών των λαών.

    Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια μεγάλη μέρα και για τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για τις οικογένειες των στρατιωτών, που χάθηκαν στις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν επιβιώνει στις ιρακινές πόλεις εκτός Βαγδάτης και συμπλήρωσε ότι οι Αμερικανοί δεν θα σταματήσουν έως ότου έχει σβήσει κάθε υπόλειμμα του.

    Τέλος, κάλεσε τους Ιρακινούς να εκμεταλλευτούν την παρουσία ξένων δημοσιογράφων στη Βαγδάτη για να διηγηθούν την ιστορία τους.

    [28] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΛΑΜΠΙ

    Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο Σαντάμ και τουλάχιστον ένας από τους γιους του είναι ζωντανοί, δήλωσε σήμερα ο Αχμεντ Σαλαμπί, πρόεδρος του βασικού κινήματος της αντιπολίτευσης, του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

    «Είναι στο βορειανατολικό τμήμα της Βαγδάτης», δήλωσε ο Σαλαμπί σε συνέντευξη στο CNN και πρόσθεσε ότι ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ, ο «χημικός Αλι», τραυματίστηκε το Σάββατο στη Βασόρα, και κατόρθωσε τελικά να συναντήσει τον Σαντάμ στην Βαγδάτη.

    Την ίδια ώρα η CIA επιμένει ότι ο Σαντάμ ήταν στο κτίριο που βομβαρδίστηκε χθες.

    [29] ΗΠΑ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 9 Απριλίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσέινι δήλωσε ότι μία οργάνωση θα επιβλέπει τη λειτουργία του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου και θα αποτελείται κυρίως από Ιρακινούς, αλλά θα περιλαμβάνει και συμβούλους από το εξωτερικό.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου θα χρηματοδοτήσουν την ανασυγκρότηση της χώρας.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ μπορεί να φτάσει τα 2,5 ως 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως το τέλος του 2003, αλλά η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό ώστε οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.

    [30] ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΝΑΔΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Μόντρεαλ, 9 Απριλίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ο Βάτσε Αρσλανιάν, 48 ετών, απεσταλμένος του Καναδά στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στο Ιράκ, που εφέρετο μέχρι σήμερα το μεσημέρι ως αγνοούμενος, είναι νεκρός, δήλωσε σήμερα στο Μόντρεαλ, καναδική πηγή που παρακολουθεί όλα τα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

    Αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ δέχθηκε χθες πυρά ενώ διερχόταν από συνοικία της ανατολικής Βαγδάτης.

    [31] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν απόψε στη νοτιοδυτική περιφέρεια της Βαγδάτης, λίγες ώρες μετά την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Λίγο νωρίτερα πυρά τεθωρακισμένων και πυροβολικού ακούγονταν από τη δυτική όχθη του Τίγρη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρουτερ.

    [32] ATHENS- SCAPE: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2003 (15:57 UTC+2)

    Τη «μεταμόρφωση» της Αθήνας μέσα από τα ολυμπιακά έργα φιλοδοξεί να αναδείξει η έκθεση «Athens- Scape: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η Μεταβολή της Πόλης», που εγκαινιάζεται, αύριο, στο Royal Institute of British Architects (RIBA) από τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλη. Η έκθεση, που διοργανώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και εντάσσεται στις εκδηλώσεις Greece in Britain 2003, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Μαΐου.

    Διοργανωτής της έκθεσης είναι Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (παράρτημα Λονδίνου) και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βρετανία.

    Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες που αφορούν τόσο στα ολυμπιακά έργα και τις εφήμερες κατασκευές για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και τις αλλαγές που σημειώνονται στην πόλη της Αθήνας με την προοπτική του 2004.

    Η πρώτη ενότητα, που φέρει τον τίτλο «Στα πρόθυρα της αλλαγής» αναπτύσσεται στην αίθουσα Florence του RIBA και δείχνει πώς μπήκε η Αθήνα στη φάση της επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγής, που ξεκίνησε από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η ενότητα εξετάζει τους τρεις τομείς της αλλαγής: η ίδια η πόλη, το τοπίο της και ο χαρακτήρας της.

    Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Τα αθλήματα και το παρόν», που ξεδιπλώνεται στην Gallery 1, βασίζεται στο πραγματικό γεγονός ότι η αρχιτεκτονική και η υποδομή για τα αθλήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της προετοιμασίας για κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει σχεδιασμός για να έλθουν στην επιφάνεια τα στοιχεία αυτά που ενώνουν τους αθλητές και τους θεατές κατά τη διάρκεια των Αγώνων; Ποιο ρόλο παίζει η κληρονομιά του παρελθόντος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας εν προκειμένω;

    Το τρίτο και τελευταίο μέρος της έκθεσης είναι οι «Εφήμερες Διαταράξεις» που καταλαμβάνουν την Gallery 2 του RIBA. Εκεί, επιδεικνύονται τα 54 σχέδια, που βραβεύτηκαν από ένα σύνολο 472 προτάσεων από αρχιτέκτονες από 53 χώρες, που είχαν κατατεθεί κατά τον Διεθνή Διαγωνισμό «Εφήμερες Κατασκευές». Τα σχέδια αυτά αναμένεται να διαταράξουν την καθημερινή μας εμπειρία με την πόλη και να δημιουργήσουν ένα αστικό πεδίο πειραματισμού για τους αρχιτέκτονες, τους πολίτες και τους επισκέπτες.

    [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Καλλιτεχνικές δημιουργίες των μελών της Ένωσης Ελλήνων Χημικών θα φιλοξενήσει το Αλατζά Ιμαρέτ από την Παρασκευή μέχρι τις 4 Μαϊου.

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης αυτής, στην οποία συμμετέχουν 31 καλλιτέχνες και τιτλοφορείται «Οι χημικοί στην τέχνη» έγκειται στην συνύπαρξη έργων από τους τομείς των εικαστικών, της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας, με προβολές και ζωντανά δρώμενα σε μία πρωτότυπη και πολυεπίπεδη παρουσίαση.

    [34] ΜΠΑΧ ΚΑΙ ΒΙΒΑΛΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Με μουσική μπαρόκ των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Αντόνιο Βιβάλντι αναβιώνει μουσικά το θείο δράμα στην πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Πέμπτη 17 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9 το βράδυ. Η ΚΟΘ θα συμπράξει επί σκηνής με το τρίο μπαρόκ Triplo Continuo ενώ θα συμμετάσχει η μέτζο σοπράνο Nicola Wemyss.

    Οι μουσικοί που απαρτίζουν το συγκρότημα οι Δήμος Γκουνταρούλης και Teresa Cristina Rodrigues Silva στα βιολοντσέλα και Edmundo Hora στο τσέμπαλο έχουν επιμεληθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα των Μπαχ και Βιβάλντι εμπνευσμένα από τη θεματική της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

    [35] ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ-ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Το έργο «Όταν χορεύουν οι σκιές» θα παρουσιάσει το διάσημο Θέατρο Σκιών Μαριονέτας «Sofia Puppet Theatre» από τη Βουλγαρία από την Τρίτη 15 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 20 του μήνα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Το έργο περιλαμβάνει 2 μέρη: «Το Καρναβάλι των Ζώων» του c. Saint Seans και τις «Εικόνες από μια Έκθεση» του Musorgski.

    [36] ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗΣ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ Μ.Β.Π

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Τον κόσμο της βενετσιάνικης υαλουργίας θα γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Βενετσιάνικο γυαλί από την Αναγέννηση ως το 19ο αιώνα. Χρώματα και διαφάνειες» που εγκαινιάζεται το Σάββατο στις 7 το βράδυ στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου, παρουσιάζονται 62 γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα από τις συλλογές του Palazzo Barberini της Ρώμης, που ανήκαν παλαιότερα στο Καλλιτεχνικό και Βιομηχανικό Μουσείο της Ρώμης και προέρχονται κυρίως από την παραγωγή της βενετσιάνικης υαλουργικής εταιρίας του 19ου αιώνα «Compagnia di Verti e Mosaici di Venezia e Murano». Η προέλευση των αντικειμένων της συλλογής ποικίλει με έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αφού ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις.

    Την έκθεση διοργανώνουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Την γενική επιμέλεια έχουν ο αρχαιολόγος Σταμάτιος Χονδρογιάννης από το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η ιστορικός τέχνης Marisa Zaccagnini από το Palazzo Barberini.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 April 2003 - 18:13:56 UTC