Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ
  • [02] ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [03] ΑΔΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
  • [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [05] ΜΕ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 14/4
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ.ΔΡΥ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
  • [08] Ο Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΛΑΪΚΙΣΜΟ
  • [09] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 4η SPORTEXPO
  • [11] ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΟΥΤΣΜΑ
  • [12] "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO - BOAT
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
  • [16] ΑΚΥΡΩΣΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
  • [17] ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΒΙΜΕΡ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [18] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [20] ΧΩΡΙΣ ΧΑΛΚΙΑ ΚΑΙ ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 2 - 0
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 80 - 97
  • [23] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΜΑΡΟΥΣΙ 78 - 67
  • [25] "ΘΕΡΙΖΕΙ" Η ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ- ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
  • [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ
  • [27] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ
  • [28] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [01] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση.

    Σύμφωνα με το BBC, η γερμανική τηλεόραση έχει μαγνητοσκοπήσει τη σκηνή παράδοσης του στρατηγού Αμίρ αλ Σαάντι, μετά από αίτημα του ίδιου.

    Ο στρατηγός Αμίρ αλ Σαάντι εκπροσωπούσε το ιρακινό καθεστώς στις συνομιλίες με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ πριν τον πόλεμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους καταζητούμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ιρακινούς αξιωματούχους.

    Χάος, αναρχία και λεηλασίες

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 1200 αστυνομικοί και νομικοί ειδικοί θα σταλούν στο Ιράκ προκειμένου να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης καθώς μετετράπη σε πονοκέφαλο το πρόβλημα επιβολής του νόμου και της τάξη στη Βαγδάτη, σε μία στιγμή που συνεχίζονται οι λεηλασίες. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα κάλεσαν τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

    Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της στις αμερικανικές δυνάμεις. Ακυβέρνητη πόλη μοιάζει η Βαγδάτη, λίγες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν, με τους πολίτες της ιρακινής πρωτεύουσας να λεηλατούν τα νοσοκομεία της πόλης και το αρχαιολογικό μουσείο, το σημαντικότερο του Ιράκ. Από τους βανδαλισμούς δεν γλίτωσε ούτε η πόλη της Μοσούλης, που το μεσημέρι της Παρασκευής, "έπεσε" στα χέρια Αμερικανών και Κούρδων

    Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

    Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

    "Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους," είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αστυνομικές αρχές της ιρακινής πρωτεύουσας μέσω ραδιοφωνικών μηνυμάτων και, μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει "με τρία άτομα".

    Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν εγκαταστήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

    Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι το ένοπλο πλήθος των Ιρακινών δεν αποθαρρύνεται από την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών.

    Λεηλατήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο

    Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου μετάδωσε πως δεκάδες άτομα εισέβαλαν, το απόγευμα της Παρασκευής, και στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σπάζοντας αγάλματα και αγγεία, ενώ άδειασαν και τα ταμεία.

    Χαρακτηριστικό του χάους που βασιλεύει στην ιρακινή πρωτεύουσα, το γεγονός πως οι καταστηματάρχες άνοιξαν πυρ κατά του όχλου προκειμένου να διασώσουν τα εμπορεύματά τους.

    Ράμσφελντ: Μεταβατική περίοδος

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση.

    "Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν λάθη και εγκλήματα και άσχημα πράγματα," είπε στους δημοσιογράφους. Για να προσθέσει: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτές τις φωτογραφίες που δεν προτιμάει να είναι ελεύθερος και δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο και δεν δέχεται ότι είναι το τίμημα της μετάβασης από ένα καταπιεστικό καθεστώς στην ελευθερία."

    Όμως η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βαγδάτη η οποία βρίσκεται στο χείλος της αναρχίας.

    Η οργάνωση υπενθύμισε στις ΗΠΑ και στην Βρετανία την νομική ευθύνη που έχουν για την προστασία των πολιτών, καθώς από τις λεηλασίες είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία κάποιων νοσοκομείων.

    Πολύ σημαντικά ιατρικά όργανα, όπως καρδιογράφοι και θερμοκοιτίδες έχουν κλαπεί και τα εργαστήρια έχουν καταστραφεί.

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να στείλουν τους εργαζόμενους τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πολίτες.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Ντέιβιντ Γουίλις, λέει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι, τρομοκρατημένοι, έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.

    Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν τη νύχτα απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη η οποία έπεσε αμαχητί στις κουρδικές δυνάμεις.

    Ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος λέει ότι τα κουρδικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το Κιρκούκ, όμως οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές πουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

    [02] ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2003 (09:41 UTC+2)

    Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των περισσοτέρων μελών της κυβέρνησής του, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Ιρακινού ηγέτη.

    Ήδη μάλιστα, έχει δοθεί στα αμερικανικά στρατεύματα κατάσταση με τα ονόματα 55 Ιρακινών, με την εντολή να συλληφθούν ή και να εξοντωθούν, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς από την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ, τονίζοντας πως στελέχη του ιρακινού καθεστώτος επιχείρησαν να διαφύγουν προς τις γειτονικές χώρες.

    Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα στο Ιράκ και τη συμφωνία για τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τους εκπροσώπους της εσωτερικής και της εξόριστης ιρακινής αντιπολίτευσης σε μια συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κοντά στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, όπως δήλωσε ο Αλ Σαρίφ Αλι Μπιν αλ Χουσέιν, πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου. Την είδηση επιβεβαίωσε και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Έντονο πάντως παραμένει το διπλωματικό παρασκήνιο όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στη μεταπολεμική εποχή του Ιράκ. Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας, κατά τη διάσκεψη κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, συμφώνησαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ.

    [03] ΑΔΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2003 (23:43 UTC+2)

    Αδικο θεωρεί τον πόλεμο στο Ιράκ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Alco με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF, το Ινστιτούτο Δημοσιογραφικών Μελετών και Ερευνών και ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΜΗ.

    Στην έρευνα αποτυπώνεται η γνώμη των νέων γύρω από τα πραγματικά αίτια του πολέμου, η στάση τους απέναντι στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και η άποψή τους για τον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ.

    Το 89% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί άδικη την επέμβαση στο Ιράκ. Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενδιαφέρεται πολύ για τον πόλεμο στο Ιράκ και το 30, 2% αρκετά.

    Το 46% ενημερώνονταν από τη δημόσια τηλεόραση για τις εξελίξεις στο Ιράκ, το 36% από την ιδιωτική τηλεόραση, το 6,3% από το ραδιόφωνο και το 6,2% από τις εφημερίδες.

    Την έρευνα που παρουσιάστηκε σε σπουδαστές του ΙΕΚ Ακμή σχολίασε ο βουλευτής Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι ο βαθμός ενδιαφέροντος των νέων είναι πολύ μεγάλος και αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. "Δείχνει ότι η ελληνική νεολαία, αντίθετα με αυτά που λένε πολλοί, ενδιαφέρεται για τα θέματα που αφορούν τη δημόσια ζωή και τη διεθνή ζωή, απλώς δεν ενδιαφέρεται για ένα είδος πολιτικού λόγου, ο οποίος είναι βαρετός και νομίζω ότι πολύ καλά κάνει", είπε, μεταξύ άλλων.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας από 15 έως 24 ετών από τις 2 έως τις 7 Απριλίου.

    [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Πρωτοβουλία για την προστασία των μουσείων και των αρχαιολογικών τόπων του Ιράκ από την απειλή που επισείει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην περιοχή αναλαμβάνει ο υπουργός Πολιτισμού και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο περιθώριο της συνδιάσκεψης «Αθλητισμός και Κοινωνική Συνοχή- Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες- Η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των μουσείων και των αρχαιλογικών τόπων του Ιράκ, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τη βρετανίδα ομόλογό του, Τesa Joowel, να φροντίσει μέσω των συναδέλφων της στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας έτσι ώστε τα βρετανικά στρατεύματα που επιχειρούν στο Ιράκ να προστατεύσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς αυτής της χώρας.

    Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως αν μη τι άλλο στο επίπεδο των πολιτιστικών αγαθών, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να εκφράσουν σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ενωση των δεκαπέντε και σε λίγες ημέρες των εικοσιπέντε κρατών-μελών.

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού για τα μνημεία του Ιράκ έχει ως εξής:

    «Δυστυχώς στο Ιράκ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια απειλή κατά των μουσείων, των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιολογικών τόπων. Είναι τραγικό να είναι εκτεθειμένα τα μουσεία. Να είναι εκτεθειμένοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί και να μην προστατεύονται απέναντι στον κίνδυνο κλοπής, λεηλασίας ή καταστροφής. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα. Δυστυχώς και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η UNESCO είναι οργανισμοί που δεν έχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τη δυνατότητα να κάνουν κάτι που είναι άμεσο και πρακτικό προκειμένου να προστατευθούν αυτά τα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Αναλαμβάνω λοιπόν μια πολύ απλή πρωτοβουλία. Δεν μπορώ να απευθυνθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού ομοσπονδιακού χαρακτήρα στην διοικητική δομή των ΗΠΑ, αλλά υπάρχει μια άλλη χώρα, η Μεγάλη Βρετανία, που είναι κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε σε σχέση με τον πόλεμο και σε σχέση με τη λειτουργία της διεθνούς νομιμότητας. Απευθύνομαι στη Βρετανίδα συνάδελφό μου, την κυρία Tesa Joowel, και της ζητώ η ίδια να φροντίσει μέσω των συναδέλφων της Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί να φροντίσουν να προστατεύσουν τους θησαυρούς τους πολιτιστικούς γιατί πρέπει αν μη τι άλλο στο επίπεδο των πολιτιστικών αγαθών να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής μέσα από τη λαίλαπα του πολέμου και μετά την οδύνη του πολέμου και θέλω να ελπίζω πως τουλάχιστον στο πεδίο αυτό θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να εκφράσουν σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ενωση των δεκαπέντε και σε λίγες ημέρες των εικοσιπέντε κρατών-μελών».

    [05] ΜΕ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Γκέτεμποργκ, 12 Απριλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Στους σημαντικούς σταθμούς για την Ελλάδα και κατά συνέπεια στους έλληνες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, αναφέρθηκε στο μήνυμα του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Γιάννης Μαγκριώτης, κατά την έναρξη του 16ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στο Γκέτεμποργκ.

    Μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η είσοδος στην ΟΝΕ, αποτελεί περίτρανη απόδειξη της νέας και ισχυρής Ελλάδας, που αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Αναφερόμενος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 υποστήριξε πως η ομογένεια πρωταγωνιστεί πυκνώνοντας όλο και περισσότερο την τάξη τον εθελοντών. Καταλήγοντας στο μήνυμα του ο κ.Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην ιστορική στιγμή, πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς την προσεχή Τετάρτη, 16 Απριλίου, υπογράφεται κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κύριο στοιχείο της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν το έντονο, βαρύ κλίμα, έπειτα από τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες από πλευράς του Δ.Σ. της ΟΕΣΚΣ από την παράταξη της ΠΑΜΚΕ, η οποία απείχε και του συνεδρίου.

    Ανάλογα μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ.Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού μετέφερε πρώτα τον χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος, κ.Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διαμάχες στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και παρότρυνε για ένωση και κοινό μέτωπο όλων των μεταναστών απέναντι στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μακριά από την Ελλάδα και στη χώρα που ζουν.

    Ο κ.Νίκος Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και πρώτος αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα Ελληνισμού, στο χαιρετισμό του απηύθυνε το σκεπτικό για το θέμα των μεταναστών από την πλευρά του κόμματος του και παράλληλα καταλήγοντας στην ομιλία του παρότρυνε για ομόνοια και ομοψυχία στους μετανάστες.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, κ.Γιώργος Παυλιδάκης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη διάσπαση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας και κατέληξε πως πρέπει να συσπειρωθούν όλοι στα κοινά στοιχεία και στους κοινούς αγώνες του παρελθόντος, έτσι ώστε να γίνουν αυτές οι κοινές μνήμες ο συνδετικός κρίκος για την περαιτέρω πορεία μιας ενωμένης και δυναμικής Ομοσπονδίας.

    Στο συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο κ.Ντράγκαν Ντρομοβίνοβιτς, μέλος του SIOS (Συνομοσπονδία των μεγαλυτέρων μεταναστευτικών ομοσπονδιών της Σουηδίας), ο κ.Πίτερ Ολσον μέλος του ABF (Λαϊκή Επιμόρφωση Σουηδίας) και ο κ.Κώστας Δημητρίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. Γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν σε αυτό το σημαντικό συνέδριο των Ελλήνων της Σουηδίας, η Ιρανική Ομοσπονδία στη Σουηδία, η Κουρδική Ομοσπονδία, ο Γκόραν Λίντερ, πρόεδρος του Δ.Σ. της Κοινότητας του Γκέντερμποργκ, η υπουργός Ενσωμάτωσης της Σουηδίας, κ.Μόνα Σαλίν και ο κ.Αγγελος Ασλανίδης, αντιπρόεδρος του ΣΑΕ - Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης.

    Τέλος, τη συμβολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας στη σύσφιγξη των σχέσεων και την προβολή της Ελλάδας στη Σουηδία εξήρε με το γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ.Δημήτρης Δόλλης.

    Στις καταγγελίες της ΠΑΜΚΕ σχετικά για τις ατασθαλίες που κατηγορήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ κ.Πάνος Ουλής αναφέρθηκε ότι αυτές οι καταγγελίες δεν έχουν υπόσταση αφού τα θεσμικά όργανα της Ομοσπονδίας ήδη έκαναν έλεγχο και δεν βρήκαν κάποιο λάθος όπως και ο ορκωτός λογιστής. Φυσικά, τόνισε ο κ.Ουλής, ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της Ομοσπονδίας είναι τεράστιο πολιτικό λάθος, γιατί τα υποτιθέμενα πολιτικά λάθη διορθώνονται από τα όργανα και το συνέδριο της Ομοσπονδίας.

    Ακόμη, ανέφερε ότι ο Ελληνισμός της Σουηδίας είναι αυτή τη στιγμή διχασμένος και ζει ενφυλιακές καταστάσεις και κατέληξε λέγοντας πως πιστεύει ότι η Ομοσπονδία μπορεί από μόνη της και με καλή θέληση όλων να δώσει λύση στο πρόβλημα και ο οργανωμένος Ελληνισμός στη Σουηδία να βρει πάλι το δρόμο του.

    Ανάλογες τοποθετήσεις για τις σχετικές καταγγελίες αλλά και για όλες τις διαδικασίες αυτού του σημαντικού συνεδρίου έκαναν και πολλοί σύνεδροι - εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή, με τη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ομοσπονδία.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 14/4

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων κρατών-μελών της ΕΕ  στις 16 Απριλίου, στην Αθήνα, δεν αποτελεί μόνο το κορυφαίο γεγονός αυτής της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα.

    Η ιστορική στιγμή για την ολόκληρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδεύεται, στις 17 Απριλίου, από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενώ η παρουσία  προσωπικοτήτων όπως ο Κόφι Ανάν προσδίδει στις συναντήσεις αυτές έναν διεθνή χαρακτήρα.

    Προηγουμένως, τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Απριλίου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κκ Γ.Παπανδρέου και Τ.Γιαννίτσης θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο για το  Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συνέρχεται το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

    Η Τετάρτη 16 Απριλίου είναι «ημέρα γιορτής»:  το πρωί, θα συνέλθει στο Ζάππειο, το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αντικείμενο τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Το απόγευμα θα λάβει χώρα, στη Στοά του Αττάλου, η τελετή Υπογραφής της Νομικής Πράξης  Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών της ΕΕ.

    Την Πέμπτη 17 Απριλίου θα συνέλθει στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και, στη συνέχεια, θα λάβει χώρα η τελετή φύτευσης δέντρων ελιάς, αφιερωμένη στην ειρήνη και την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Την Παρασκευή 18 Απριλίου, ο  πρωθυπουργός Κ.Σημίτης θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία,  εγκαινιάζοντας από την κυπριακή πρωτεύουσα τον καθιερωμένο «γύρο των πρωτευουσών» που θα πραγματοποιήσει ως  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Σημίτης θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο 19 Απριλίου.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ.ΔΡΥ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Λάρισα, 12 Απριλίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε σήμερα από τη Λάρισα ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς.

    "Εάν πράγματι έχει στοιχεία ο κ.Καραμανλής τον προκαλώ να το κάνει εδώ και τώρα. Δεν φοβόμαστε κανέναν", υποστήριξε ο υπουργός. Ο κ.Δρυς απάντησε στις πρωινές δηλώσεις του κ.Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΕΛΓΑ μηχανισμό εξαπάτησης των αγροτών γιατί καθυστερεί και ορίζει χαμηλά ποσά αποζημίωσης.

    Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, βρέθηκαν στη θεσσαλική πρωτεύουσα και πήραν μέρος στην περιφερειακή αγροτική συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    [08] Ο Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για λαϊκισμό, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Καραμανλής το πρωί κατά την περιοδεία του στο νομό Φθιώτιδας.

    Ο κ.Πρωτόπαπας έφερε ως παράδειγμα τα όσα υποστήριξε ο κ.Καραμανλής για τις καθυστερήσεις στις αγροτικές αποζημιώσεις. Οπως είπε ο υπουργός Τύπου οι αγροτικές αποζημιώσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2002 δίνονται ήδη από χθες στους παραγωγούς.

    "Για μια ακόμη φορά ο κ.Καραμανλής συνέχισε τη γνωστή τακτική του. Τον υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα. Θα πρέπει όμως να καταλάβει πως τα θέματα που συνδέονται με τον αγροτικό κόσμο είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται με κούφιες υποσχέσεις και λαϊκισμούς", κατέληξε ο κ.Πρωτόπαπας.

    [09] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Τη θέση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν και είναι άδικος και πως «με αυτή την εισβολή υπονόμευση (η Αμερική) το κύρος, τη δύναμη και τις δυνατότητες του ΟΗΕ» και δίχασε την Ευρώπη διατύπωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, με σημερινές του δηλώσεις από τη Λάρισα.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο ΟΗΕ να αποκτήσει δύναμη και κύρος και εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει γρήγορα να υπερβεί τον διχασμό της και να αποτελεί μια δύναμη ρυθμιστική για ένα πολυπολικό και ειρηνικό κόσμο.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 4η SPORTEXPO

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (15:48 UTC+2)

    Διπλασιασμός των επισκεπτών και εκτίναξη του αριθμού των εμπορικών, σε σχέση με την ίδια μέρα πέρυσι, σημειώθηκε χθες στη δεύτερη μέρα λειτουργίας της 4ης SPORTEXPO, γεγονός που προδικάζει την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης δεδομένου ότι σήμερα και αύριο αναμένεται η μεγάλη αύξηση της προσέλευσης.

    Οι εμπορικοί επισκέπτες της έκθεσης προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και από δύο χώρες, τη Γερμανία και την Τουρκία, η οποία εκπροσωπήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Την 4η SPORTEXPO εγκαινίασε χθες το απόγευμα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 17. Στην ομιλία του ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη διοργάνωση και τόνισε το ενδιαφέρον και τη στήριξη του θεσμού από το υπουργείο του, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η SPORTEXPO, είπε, μέσα στο κλίμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας δίνει την ευκαιρία στον αθλητισμό να προβληθεί, ενώ λειτουργώντας ως ένα ετήσιο φόρουμ, δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν προτάσεις και εμπειρίες επιχειρήσεις του αθλητισμού, των υποδομών, των αθλητικών ειδών και μεγάλοι φορείς του κλάδου.

    Αύριο, στις 12:30 το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών θα απονεμηθούν τα βραβεία στις διακριθείσες συμμετοχής της 4ης SPORTEXPO. Αύριο τελευταία μέρα λειτουργίας της,. η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    [11] ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΟΥΤΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Οικονομικό φόρουμ Ελλάδας Ουκρανίας διοργανώνει στις 18 Απριλίου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της έλευσης στην πόλη του Προέδρου της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα.

    Στη διάρκειά του φόρουμ, θα παρουσιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην Ουκρανία, αλλά κυρίως θα συζητηθούν οι προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

    Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Ουκρανό πρόεδρο. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Απριλίου στις 11.15 π.μ. στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς (1ος όροφος), ενώ οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη 1 μετά το μεσημέρι.

    Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι 12 Ουκρανοί επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο φόρουμ είναι οι εξής: παραγωγή γεωργικών προϊόντων και κρέατος, κατασκευή μηχανών και πυραύλων, παραγωγή ηλεκτρονικών ψηφιακών τηλεφωνικών σταθμών, κατασκευή ψυγείων "Dnipro, υπερκατασκευές λεωφορειακών και σιδηροδρομικών γεφυρών, μεταλλικές και ατσάλινες κατασκευές, αεραγωγοί, piezoquarts, δεξαμενές, δοχεία αερίων, δοχεία αποθήκευσης, συντήρηση και αποκατάσταση βιομηχανικών και λοιπών κτιρίων (κατοικίες, ξενοδοχεία), κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων και οικημάτων κατασκευή ρυμουλκών οχημάτων και υδραυλικών αυτοματισμών, εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, τρόλεϊ, εξοπλισμός για βιομηχανία τροφίμων, σειρά τεχνολογικών εργαλείων, παραγωγή απορρυπαντικών, καλλυντικών, βιομηχανία σωλήνων για boiler υψηλής και χαμηλής πίεσης, σωλήνες γενικής χρήσεως και σωλήνες αντοχής, μεταλλουργία, εμπόριο μεταλλικών προϊόντων τουρισμός, τηλεπικοινωνίες (επιδιόρθωση και συντήρηση).

    Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του φόρουμ θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή επικοινωνώντας με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων του ΕΒΕΘ (τηλ. 2310 22 44 38).

    [12] "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (12:00 UTC+2)

    Με τόκους υπερημερίας, προσαυξημένους κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, θα επιβαρύνονται στο εξής όσοι καθυστερούν να καταβάλουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για αγαθά που αγόρασαν ή υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν.

    Η καθυστέρηση προσδιορίζεται σε ένα μήνα για τους ιδιώτες και δύο για το Δημόσιο. Το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το "Εθνος της Κυριακής", στόχος του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών με την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για κρατικούς φορείς, αλλά οι διατάξεις που απειλούν με αυξημένους τόκους υπερημερίας θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για εκείνους τους οφειλέτες, που δεν είναι οικονομικά εύρωστοι.

    Από την άλλη θα καταστήσουν και το Δημόσιο πολύ συνεπέστερο στις υποχρεώσεις του, αφού θα απειλείται και αυτό με αυξημένους τόκους υπερημερίας, οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να εγκαταλείψει τη λογική των πολύμηνων ή και πολυετών καθυστερήσεων στις πληρωμές του.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (11:53 UTC+2)

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα 14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη το Παρατηρητήριο Ενιαίας Αγοράς του τμήματος Ενιαίας Αγοράς, Παραγωγής και Κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Η συνεδρίαση με θέμα "Η πρόκληση της διεύρυνσης - Πως να κάνουμε την Ενιαία Αγορά να δουλεύει υπό τις νέες συνθήκες" θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δημόσια ακρόαση με εισήγηση του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μπρούνο Βεβέρ.

    Θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και αμέσως μετά θα απευνθυνθεί στα μέλη του Παρατηρητηρίου η επικεφαλής του ελληνικού κέντρου Solvit Ελένη Ψαρού.

    Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα PRISM - Progress Report of Initiatives in the Single Market (Εκθεση Προόδου για τις Πρωτοβουλίες στην Ενιαία Αγορά).

    Το Παρατηρητήριο Ενιαίας Αγοράς αποτελείται από 21 μέλη, ισομερώς προερχόμενο από τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και την ομάδα "διαφόρων συμφερόντων". Πρόεδρος είναι ο Γάλλος Μπρούνο Βεβέρ, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των εργοδοτών με αντιπροέδρους τον επίσης Γάλλο Αντριέν Μπεντόσα από την ομάδα "διαφόρων συμφερόντων" και την Αυστριακή Εύα Μπέλαμπεντ από την ομάδα των εργαζομένων.

    [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO - BOAT

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (11:25 UTC+2)

    «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πιθανόν να χρειάζεται ενίσχυση και συμπαράσταση την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης αν της ζητηθεί δεν θα την αρνηθεί». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την έκθεση CAR & MOTO BOAT, που λειτουργεί από την Πέμπτη, στα περίπτερα, 13 και 15 της HELEXPO.

    Στο μεταξύ, εντυπωσιακή ήταν και χθες η κίνηση στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία αναπτύσσεται σε ένα χώρο 15.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Στην CAR & MOTO - BOAT, συμμετέχουν διακόσιοι εκθέτες και σε παράλληλες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, πάνω από διακόσια οχήματα, αγωνιστικά, αντίκες, υπερπολυτελή, σπορ και ηχητικά διαμορφωμένα Demo cars.

    Οι σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, συστήματα συναγερμού οχημάτων, αγωνιστικά, αντίκες, βελτιωτικά, αξεσουάρ οδήγησης, είδη μοτοσικλετιστή, ζάντες, ελαστικά, εξατμίσεις, αεροτομές, μεμβράνες, sport kit, turbo kit, εξοπλισμούς - μηχανήματα συνεργείων, ηλεκτρολογείων, φανοποιείων και βαφείων, λιπαντικά και ό,τι άλλο αφορά τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Επίσης, παρουσιάζονται θαλάσσια σκάφη, κινητήρες, είδη αλιείας και ό,τι αφορά στα θαλάσσια σπορ.

    Για τους φίλους της μοτοσικλέτας παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα νέα μοντέλα, αφού είναι η μόνη έκθεση μοτοσικλετών που πραγματοποιείται φέτος στη Β. Ελλάδα.

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον εξωτερικό περίγυρο των περιπτέρων όπου πραγματοποιείται η έκθεση, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο πλήθος εκδηλώσεων, όπως επιδείξεις δεξιοτεχνίας οδήγησης. Ακόμη γίνονται μετρήσεις (διαγωνισμοί) ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων όσον αφορά στη βέλτιστη ποιότητα και τη μέγιστη ένταση ήχου, κ.ά.

    Σήμερα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, στο περίπτερο 8 της HELEXPO, οι εργασίες του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Μοτοσικλέτας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης. Ορισμένα από τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ομιλητές είναι: Αξιολόγηση επιπτώσεων κυκλοφορίας Δικύκλων στο Οδικό Δίκτυο, Οδική Ασφάλεια Τροχαία Ατυχήματα Πρόληψη, Μοτοσικλέτα και Άνθρωπος, η ανάγκη για τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων για την μοτοσικλέτα και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

    Αύριο, Κυριακή, τελευταία ημέρα λειτουργίας της, οπότε αναμένεται η κίνηση των επισκεπτών να κορυφωθεί, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αγκυρα, 12 Απριλίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Επιστολή προς το Κογκρέσο με την παράκληση να εγκριθεί επειγόντως η οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία απέστειλε το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Milliyet.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στην επιστολή αναφέρεται πως «η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα ζημιώσει τα αμερικανικά συμφέροντα».

    [16] ΑΚΥΡΩΣΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Αγκυρα, 12 Απριλίου 2003 (16:01 UTC+2)

    Ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του ση Δαμασκό της Συρίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, που παρουσιάστηκε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη.

    Ο σημερινός τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην απόφαση αυτή του κ. Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης της επίσκεψης είναι σχετικό αίτημα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που διατύπωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    [17] ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΒΙΜΕΡ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 12 Απριλίου 2003 (15:51 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της Cumhuriyet όπου γίνεται αναφορά στις επαφές του Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν τονίζεται ότι έδωσε στους συνομιλητές του τρία σημαντικά μηνύματα: «1). Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε. που άρχισε από πέρυσι. 2). Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για την επίλυση του Κυπριακού και θα πρέπει να τις αξιοποιήσει. 3). Επιβάλλεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο Ιράκ, στην μεταπολεμική περίοδο».

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Schwimmer ανέφερε:

    Η παρούσα τουρκική Κυβέρνηση συμφωνεί με την Ευρώπη για την επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό.

    Επιθυμούμε την ένταξη στην Ε.Ε. μιας ενοποιημένης Κύπρου.

    Δεν πιστεύω ότι ο ''Ε/Κ τομέας'' θα υπογράψει τη συμφωνία προσχώρησης για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου.

    Σημασία δεν έχει αν η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί μόνο από τους Ε/Κ, αλλά τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μεταξύ 16 Απριλίου 2003 και 1η Μαΐου 2004.

    Θα ενταχθεί στην Ε.Ε. μια ενιαία δικοινοτική Κύπρος, οι κοινότητες της οποίας θα έχουν ίσα δικαιώματα.

    Η Τουρκία έχει ανάγκη για ένα "χάρτη πορείας" (road map).

    Υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στην υποψηφιότητα της Τουρκίας (για ένταξη στην Ε.Ε.) και το Κυπριακό.

    Εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η Ε.Ε. δεν θα είναι ευτυχής διότι το ζήτημα θα μετατοπιστεί σ' αυτήν. Η Τουρκία θα είναι η αντίθετη πλευρά και θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

    [18] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 12 Απριλίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Εκατοντάδες διαδηλωτές διατράνωσαν σήμερα την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια πορείας από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία προς την αμερικανική Πρεσβεία, όπου φώναζαν αντιαμερικανικά και αντιπολεμικά συνθήματα.

    Μερικοί διαδηλωτές έριξαν αυγά, σακουλάκια με κόκκινη μπογιά, φωτοβολίδες και μπουκάλια με χυμό και νερό κατά της Πρεσβείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λευκωσία, 12 Απριλίου 2003 (13:37 UTC+2)

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σε ψήφισμα του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διαμαρτύρεται και καταδικάζει με αποτροπιασμό τον άδικο και παράνομο επιδρομικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ.

    Στο ψήφισμα το Συμβούλιο, που διοργάνωσε σήμερα αντιπολεμική εκδήλωση, διαμαρτύρεται για ''τη σφαγή αμάχων και ιδιαίτερα πολλών παιδιών, καθώς και για την καταστροφή μνημείων του πολιτισμού των αρχαίων χρόνων, καθώς και της υποδομής της χώρας και χιλιάδων κατοίκων''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΧΩΡΙΣ ΧΑΛΚΙΑ ΚΑΙ ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Χωρίς τους Κώστα Χαλκιά και Κώστα Νεμπεγλέρα αναχώρησε το απόγευμα για την Αθήνα η αποστολή του Ηρακλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει αύριο στις 8 το βράδυ στο Νίκος Γκούμας την ΑΕΚ, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Χαλκιάς είναι τραυματίας και ο Νεμπεγλέρας τιμωρημένος με κίτρινες κάρτες, με αποτέλεσμα ο Εγκεν Γκέραρντ να αναζητεί τους αντικαταστάστες τους στην ενδεκάδα. Ωστόσο ο ολλανδός τεχνικός του Γηραιού προβληματίζεται από την κακή ψυχολογία της ομάδας του, μετά τις δύο σερί ήττες από Προοδευτική και Παναθηναϊκό.

    Ο Γκέραρντ μετά τη σημερινή προπόνηση ανακοίνωσε τους 18 παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή για το ματς με την ΑΕΚ. Πρόκειται για τους: Κελπέκη, Διλμπέρη, Χάγκαν, Χατζί, Μίετσελ, Γκώνια, Μιλόγεβιτς, Κατσαμπή, Βρέντε, Μπαχράμη, Στολτίδη, Ξενίδη, Μουράτι, Κουτσουρέ, Δρούγα, Φοφόνκα, Καπετάνο και Νασιόπουλο.

    [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 2 - 0

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Με νίκη του Απόλλωνα Αθηνών επί της Κασσάνδρας άνοιξε σήμερα η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Οι γηπεδούχοι επικράτησαν άνετα στο γήπεδο της Ριζούπολης με σκορ 2-0 επί του συλλόγου της Μακεδονίας που παρατάχθηκε στο γήπεδο με μόλις 15 ποδοσφαιριστές. Ο Απόλλων Αθηνών άνοιξε το σκορ στο 4' λεπτό με τον Ενγκβιστ, ενώ το 2-0 ήρθε στο 31' με αυτογκόλ του Γιώργου Κωστή, μετά από σέντρα - σουτ του Τσιρώνη.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 80 - 97

    Λάρισα, 12 Απριλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η Νήαρ Ηστ κατάφερε να φύγει νικήτρια από τη Λάρισα, επικρατώντας επί της Ολύμπια με σκορ 97-80, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Η ομάδα της Καισαριανής έκανε το καθοριστικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία, ενώ αντίθετα μόνο με θαύμα θα σωθούν οι Λαρισαίοι.

    Οι παίκτες της Νήαρ Ηστ πραγματοποίησαν ίσως την καλύτερη τους φετινή εμφάνιση και κατάφεραν να πάρουν το ροζ φύλλο. Κορυφαίος από τους φιλοξενούμενους ήταν ο Φράνκο Νάκιτς, ενώ πολύ καλοί ήταν οι Μάγλος και Σοφογιάννης παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών.

    Η Ολύμπια Λάρισας έπαιξε πολύ κακή άμυνα, ενώ ο Φόρεστ παρά το ότι προσπάθησε δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον υποβιβασμό στην Α2.

    [23] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Με τρία παιχνίδια άνοιξε σήμερα η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Νίκες πέτυχαν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Ακράτητος, ενώ ισόπαλο έληξε το ματς Προοδευτική - Ιωνικός.

    Αύριο θα διεξαχθούν πέντε ιδιαίτερα σημαντικά παιχνίδια. Ξεχωρίζει το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρης και η αναμέτρηση Πανιώνιος - Ολυμπιακός. Επίσης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Αιγάλεω - ΟΦΗ, ΑΕΚ - Ηρακλής και Παναθηναϊκός - Ξάνθη. Η βαθμολογία μετά τους τρεις σημερινούς αγώνες έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (26η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 58

    2.Ολυμπιακός 57

    3.ΑΕΚ 53

    4.Πανιώνιος 48

    5.ΠΑΟΚ 43

    6.Αρης 42

    7.Ηρακλής 40

    8.ΟΦΗ 35

    9.Ξάνθη 32

    10.Αιγάλεω 27

    11.Προοδευτική 26 (26 αγώνες)

    12.Καλλιθέα 23 (26 αγώνες)

    13.Ακράτητος 22 (26 αγώνες)

    14.Ιωνικός 21 (26 αγώνες)

    15.Παναχαϊκή 8 (26 αγώνες)

    16.ΠΑΣ Γιάννινα -56 (26 αγώνες)

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΜΑΡΟΥΣΙ 78 - 67

    Ηράκλειο, 12 Απριλίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο το Ηράκλειο κόντρα στο Μαρούσι, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Οι κρητικοί επικράτησαν με σκορ 78-67 και έκαναν το καθοριστικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία.

    Το Ηράκλειο με πρωταγωνιστή τον Ντόρεμους Μπένερμαν κατάφερε να αποσπάσει το ροζ φύλλο αγώνα. Ωστόσο η αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και το Μαρούσι μαχητικό. Στο πρώτο δεκάλεπτο μάλιστα οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 17-15 στο σκορ, ενώ στη λήξη του ημιχρόνου και πάλι η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε το προβάδισμα με 35-34.

    Στην επανάληψη η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν για τη νίκη, με το θέαμα πάντως να είναι μέτριο. Στο 30' το Μαρούσι προηγούνταν με 52-50, όμως στη συνέχεια το Ηράκλειο στηριζόμενο στον Μπένερμαν κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

    [25] "ΘΕΡΙΖΕΙ" Η ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ- ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

    Ανόι, 12 Απριλίου 2003 (18:05 UTC+2)

    «Θερίζει» το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας (SARS) στην Ασία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τέσσερις ακόμη άνθρωποι- τρεις στο Χονγκ Κονγκ κι ένας στο Ανόι- έχασαν τη μάχη με τη μυστηριώδη αυτή ασθένεια.

    Η άτυπη πνευμονία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 120 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Ασία, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

    Μέχρι σήμερα η άτυπη πνευμονία έχει προσβάλει 62 ανθρώπους στο Βιετνάμ, ενώ στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου, καθώς σήμερα αναφέρθηκε 49 κρούσματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια να ανέρχεται πλέον σε 1.108.

    [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Παρίσι, 12 Απριλίου 2003 (15:43 UTC+2)

    Δραματική έκκληση προς τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Ιράκ να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας απηύθυνε από το Παρίσι ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊτσίρο Ματσουούρα.

    Ο γενικός διευθυντής της UNESCO υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι είναι επείγουσα η ανάγκη «η διαφύλαξη των συλλογών και μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θεωρείται μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο».

    [27] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Ούτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης, που φιλοξενούσε αρχαιολογικούς «θησαυρούς» χιλιάδων χρόνων, δεν γλίτωσε από τις λεηλασίες που από τότε που έπεσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν σπαράσσουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Φανερά συγκινημένη, η υποδιευθύντρια του Μουσείου, Νάμπχαλ Αμίν, δήλωσε πως λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν 170.000 εκθέματα, ηλικίας χιλιάδων χρόνων και αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στρέφοντας τα «πυρά» της προς τα αμερικανικά στρατεύματα, η κ. Αμίν τόνισε ότι ένα άρμα μάχης και δυο στρατιώτες θα αρκούσαν για να προστατευθεί το μουσείου και οι «θησαυροί» του από το «πλιάτσικο».

    [28] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Τμήματα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού του αμερικανικού στρατού πέρασαν από το Κουβέιτ στο Ιράκ, όπου εστάλησαν ως ενισχύσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στο Ιράκ, λογαρχός Φρανκ Θορπ.

    Η συγκεκριμένη Μεραρχία αριθμεί περί τους 30.000 άνδρες, αλλά ο λοχαγός Θορπ δεν διευκρίνισε το μέγεθος των δυνάμεων που εστάλησαν ως ενισχύσεις στο πολεμικό μέτωπο. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι σημαντικές δυνάμεις πεζοναυτών κινούνται προς βορρά, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Έκθεση παιδικής ζωγραφικής θα εγκαινιάσει την Τρίτη 15 Απριλίου στις 18.30 στο Περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων για τα 90 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 1913.

    Η έκθεση με θέμα "Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Β.Α. Αιγαίου: Ταξιδεύω στο χθες, παρατηρώ το σήμερα, φαντάζομαι το αύριο και ζωγραφίζω", περιλαμβάνει έργα 220 μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που αναδείχτηκαν από το διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 April 2003 - 18:13:43 UTC