Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΑΝ. ΚΑΙ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] Ο ΚΟΞ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [03] Ο ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ' ΕΣΤΕΝ ΚΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
  • [04] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΚΕ ΣΤΟ MPA.GR
  • [06] ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
  • [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • [08] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [09] ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ
  • [10] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 16/04/03
  • [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [14] ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ 35% ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η MOODYS
  • [16] Ο Χ. ΣΟΦΟΚΛΕΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [18] "MILLIYET": ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ
  • [19] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
  • [20] Ο ΑΝΤΡΙΑΝ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [21] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [22] ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ Η Ν. ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ
  • [23] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΑΣΕ Η Ν. ΤΣΑΚΙΡΗ
  • [24] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ
  • [25] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η
  • [26] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [27] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [28] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [29] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΩΝ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [30] ΠΟΥΤΙΝ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ Β. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ
  • [32] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΘ
  • [33] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ
  • [34] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΑΝΔΟΡΑ FILMCENTER
  • [35] Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΤΟΥ ROSSINI ΣΤΗΝ ΕΛΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΑΝ. ΚΑΙ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης και της Τελικής Πράξης για την ένταξη στην Ε.Ε. δέκα νέων χωρών.

    Όπως σημείωσε, με τη σημερινή διεύρυνση της Ε.Ε. ξεπερνάμε τον διαχωρισμό των ευρωπαϊκών κρατών σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη, διότι στην Ε.Ε. συμμετέχει πλέον σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

    Παράλληλα, ο κ. Σημίτης, αναφέρθηκε στη διαδικασία της διεύρυνσης λέγοντας ότι είναι μια διαδικασία που ενοποιεί και επιδιώκει τη διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων των χωρών μελών της Ενωσης.

    Εξάλλου υπενθύμισε ότι δημιουργούνται και νέες υποχρεώσεις «για να δούμε το παρόν και το μέλλον με ειλικρίνεια και δημιουργικότητα και να προχωρήσουμε την ενοποιητική διαδικασία».

    Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί στο νέο σχήμα που δημιουργείται πιο ολοκληρωμένη μορφή και υπόσταση, στην Εξωτερική Πολιτική, στην Ασφάλεια και στην Άμυνα, ώστε η Ε.Ε. να παίξει τον ρόλο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές της και στην επιδίωξή της να έχει αποφασιστικό λόγο, για να αποτελέσει στην παγκόσμια κοινότητα πόλο ειρήνης και συμπαράστασης στους λαούς.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι με τη διεύρυνση δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί στους πολίτες απασχόληση και να καταπολεμηθούν η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Επισήμανε δε την ανάγκη να προωθήσουμε την κοινωνία της γνώσης «με υπεύθυνους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών».

    Τέλος, υπογράμμισε ότι από εμάς τους ίδιους εξαρτάται η συνέχεια της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. «Αυτή τη συνέχεια θέλουμε για την ενωμένη Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    Κ. Κούτρα

    [02] Ο ΚΟΞ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (12:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου καλωσόρισε σήμερα την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη θα αποτελέσει κίνητρο και για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε αμέσως μετά την καθιερωμένη συνάντησή του με τους «25» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοξ μιλώντας, όπως είπε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοιβουλίου, καλωσόρισε την προσχώρηση της Κύπρου. Προσχώρηση, όπως είπε, που αποτελεί επιθυμία όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θα προτιμούσαμε την ένταξη μιας συμφιλιωμένης Κύπρου'', συνέχισε ο κ. Κοξ, ''αλλά αυτό δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό. Δεν θα μπορούσε, όμως,'' όπως είπε, ''η μη επίλυση του Κυπρικού να αποτελέσει φραγμό για την ένταξη''. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσχώρηση της Κύπρου θα αποτελέσει κίνητρο για την διευθέτηση του προβλήματος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [03] Ο ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ' ΕΣΤΕΝ ΚΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (06:06 UTC+2)

    Τη βούλησή τους να μην επιτρέψουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναμένεται να επαναβεβαιώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόοδο των εργασιών της Συνέλευσης.

    Πέρα και πάνω από την ιστορικής σημασίας διεύρυνση της Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης φέρονται διατεθειμένοι να επανατοποθετήσουν την Ένωση σε μια νέα και πιο σταθερή τροχιά ολοκλήρωσης.

    Η κρίση που συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ φαίνεται πως ξεπερνιέται και τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιάζονται έτοιμοι να επανεξετάζουν τις αντιδιαμετρικά αντίθετες πολιτικές τους.

    [04] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν την κόκκινη ζώνη που έχει επιβάλει η αστυνομία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό επί της Λεωφόρου Αμαλίας και επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ με πέτρες, ξύλα και αυγά.

    Οι αστυνομικοί τους απώθησαν αρχικά με τις ασπίδες, στη συνέχεια έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ επιστρατεύτηκαν και μάνικες νερού. Τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους.

    Επίσης, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη Βασ.Σοφίας όταν διαδηλωτές πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Βόμβες μολότοφ πετάχτηκαν το πρωί και εναντίον του υποκαταστήματος της Γενικής τράπεζας, στην οδό Ερμού.

    [05] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΚΕ ΣΤΟ MPA.GR

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Της Νικόλ Καζαντζίδου

    Αντιμετωπίζει θετικά τη διεύρυνση εκτιμώντας ότι η ένταξη των δέκα νέων χωρών στην ΕΕ θα ενισχύσει την οικονομική δυναμική της Ενιαίας Αγοράς. Δικαιολογεί τις ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα του ελληνικού λαού και υπενθυμίζει ότι τις ίδιες ανησυχίες είχαν οι υπόλοιπες χώρες όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία Όμως, οι φόβοι τους δεν επαληθεύτηκαν. Εντοπίζει έλλειψη συντονισμού σε αυτό που καλείται ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική παρά την εκπεφρασμένη βούληση που υπάρχει και τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής κατεύθυνσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mpa.gr ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Roger Briesch, του τέταρτου θεσμικού οργάνου της ΕΕ, μίλησε ακόμη για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στον Τζόρτζ Μπους η επιρροή του ευρωπαϊκού μοντέλου στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    -Η υπογραφή της Συνθήκης για την ένταξη των δέκα νέων μελών χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας. Πόσο θετική θα είναι αυτή εξέλιξη για το μέλλον τις Ευρώπης;

    Πρέπει πρώτα από όλα να εντάξουμε τις χώρες αυτές στην πραγματική, τη φυσική τους οικογένεια που είναι η Ευρώπη. Συγχρόνως, είναι μία πράξη οικονομική και μια πράξη γενναιοδωρίας. Όλη αυτή η διαδικασία που οδήγησε αυτές τις χώρες να κάνουν μία σημαντική προσπάθεια για να μπορέσουν να συμμορφωθούν προς τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, συνέβαλε στην άνοδο του οικονομικού, κοινωνικού και βιομηχανικού τους επιπέδου. Υπάρχει σημαντική εξέλιξη, παρόλο που δημιουργήθηκαν και ανισότητες, για παράδειγμα, ως προς την απασχόληση.

    Υπάρχει μία τεράστια σημαντική οικονομική δυναμική που δημιουργείται εφόσον θα έχουμε μία Ευρώπη που θα έχει πληθυσμό μισό δισεκατομμύριο κατοίκους, γεγονός πολύ σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντικό για την κατανάλωση, την παραγωγή, και για την ολοκληρωμένη ενιαία αγορά.

    Ωστόσο, αυτή η οικονομική δυναμική μπορεί να έχει και αντίστροφες επιπτώσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την περίπτωση της Πολωνίας, η οποία αγοράζει από την ΕΕ πολύ περισσότερα από ό,τι μας πουλάει. Έχει δηλαδή απέναντι στην ΕΕ ένα εμπορικό ισοζύγιο ελλειμματικό. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τέτοιες περιπτώσεις.

    -Υπάρχει όμως, και η μερίδα του ελληνικού λαού που ανησυχεί για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η διεύρυνση στην Ελλάδα, κυρίως σε επίπεδο εργατικού δυναμικού και στον τομέα της γεωργίας.

    Άκουσα και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών που ανησυχεί όντως για την κατάσταση αυτή. Καταλαβαίνω βεβαίως, τις ανησυχίες των ενδιαφερομένων αλλά νομίζω ότι αν κάποιος πρέπει να εκφράζει αγωνία, είναι οι μισθωτοί. Ίσως οι επιχειρήσεις μπουν στον πειρασμό να προσλαμβάνουν προσωπικό από τις χώρες αυτές που είναι φθηνότερο. Είναι ένα ρίσκο.

    Αυτός ο κίνδυνος αναφέρθηκε όμως, και όταν προσχώρησε η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία στην ΕΕ, καθώς και εκεί, το εργατικό δυναμικό κόστιζε λιγότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Άρα, υπήρχε και για τις υπόλοιπες χώρες αυτός ο κίνδυνος αλλά δεν επαληθεύτηκε. Αντίθετα σήμερα η μετανάστευση των Πορτογάλων που ήταν σημαντική στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά πολύ. Μη ξεχνάτε τον ανθρώπινο παράγοντα. Το γεγονός δηλαδή, ότι οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στη χώρα τους ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές.

    Ο ανταγωνισμός ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για εκσυγχρονισμό, για εκπαίδευση και επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Πάντως στις νέες αγορές, ο ανταγωνισμός γίνεται πάντοτε στον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι ως προς τη γεωργία, οι χώρες αυτές θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από τη σημερινή Ευρώπη. Διότι παρά το εργατικό δυναμικό που έχουν, οι τιμές των προϊόντων τους δεν είναι ανταγωνιστικές και χρειάζεται να εκσυγχρονίσουν τη γεωργία τους.

    -Η διεύρυνση θα οδηγήσει ενδεχομένως στην ισχυροποίηση της θέσης της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου;

    Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που διακυβεύεται εδώ. Με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης θα έχουμε μια οικονομική πολιτική της αγοράς με κοινωνικό περιεχόμενο δημοκρατία και ελευθερία. Αυτός είναι ακριβώς ένας στόχος: να έχουμε μια οικονομία της αγοράς, που θα λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα, την ελευθερία τη δημοκρατία την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτό ακριβώς είναι η Ευρώπη. Και σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και την αντιπαράθεση μέσα στο παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου. Ποιος θα νικήσει, αν θέλετε, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Διότι έχουμε δύο στρατόπεδα. Αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε το δικό μας, θα έχουμε πολλές πιθανότητες να υπερέχουμε οικονομικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και αυτό είναι μια δυνατή θέση που έχει η ΕΕ στον κόσμο.

    Ένα δεύτερο που μας ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις μας με τον τρίτο κόσμο, διότι θέλουμε να δείξουμε στα κράτη αυτά, μέσα στα πλαίσια του παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, ότι ενδιαφερόμαστε για τα συμφέροντά τους και ότι μπορούμε με τη συνεργασία να εξαλείψουμε τα προβλήματά τους. Όχι, όμως, με αποικιοκρατική διάθεση, αλλωστε έχει περάσει η εποχή της αποικιοκρατίας, αλλά επειδή έχουμε κοινά συμφέροντα.

    Έχουμε προνομιακές σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής κι ως ΕΟΚΕ ενδιαφερόμαστε πολύ για τις χώρες αυτές. Αυτό το ενδιαφέρον είναι κάτι το ανυπόφορο για τον Μπους διότι μπαίνουμε στα δικά του χωράφια. Βλέπετε τώρα, η Βραζιλία, η Παραγουάη η Χιλή, οι χώρες αυτές, προσπαθούν να συσπειρωθούν ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο. Υπάρχουν δύο παρατάξεις στον κόσμο ως προς αυτά τα σοβαρά θέματα. Υπάρχει η παράταξη των ΗΠΑ, η νεοφιλελεύθερη χωρίς σύνορα και υπάρχει και η δική μας άποψη για μια οικονομία αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο, με δημοκρατία και ελευθερία. Και καλό θα ήταν να υπερισχύσει η δική μας άποψη.

    -Ωστόσο, οι ΗΠΑ καταφέρνουν και ασκούν σημαντική επιρροή ιδιαίτερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που έγινε ακόμα πιο εμφανές με τις πολιτικές θέσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ

    Είναι ένα ζήτημα αυτό. Ξαφνικά ο πόλεμος στο Ιράκ έφερε στο φως ορισμένες πραγματικότητες. Είδαμε τη στάση της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, που ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη. Για παράδειγμα, δεν εκτίμησα καθόλου τη θέση της Πολωνίας, οι οποίοι, παραμονή της προσχώρησης τους στην ΕΕ, πέτυχαν συμπληρωματικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό και την επομένη πήγαν και αγόρασαν αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα. Από τους δικούς μου φόρους, που πληρώνω εγώ ως φορολογούμενος. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποίησαν οι Πολωνοί για να αγοράσουν πολεμικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ.

    Πάντως, δεν ακολουθούν όλες αυτές οι χώρες την ίδια γραμμή. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι οι χώρες αυτές ήταν δορυφορικά κράτη της Σοβιετικής Ένωσης. Φοβούνται πάντα τη Ρωσία και επειδή δεν υπάρχει πραγματική ευρωπαϊκή Άμυνα, για αυτούς η μόνη εγγύηση είναι το ΝΑΤΟ. Και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς, ότι οι χώρες αυτές προτού ζητήσουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ, θέλησαν πρώτα από όλα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλουν εγγυήσεις.

    Οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι τους για να μπορέσουν να αποδυναμώσουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και το κάνουν αυτό παρέχοντας σημαντική οικονομική βοήθεια. Διάφορες παροχές που δεν είναι αμελητέες. Ίσως, οι χώρες αυτές θέλουν απλώς να προσχωρήσουν σε μία ενιαία αγορά, ίσως δε θέλουν άλλα πράγματα. Ίσως θέλουν όπως λέει μια γαλλική ρήση «να τρώνε με πολλές μασέλες». Είναι μια αποκάλυψη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

    -Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί;

    Η συνέλευση τώρα συζητάει και θα καταλήξει στην εκπόνηση ενός νέου συντάγματος το αργότερο στην αρχή του νέου έτους. Θα πρέπει οι χώρες να αποφασίσουν αν θέλουν μόνο να έχουν μία ενιαία αγορά ή αν θέλουν να προσχωρήσουν σε μια ενιαία Ευρώπη. Θα έρθουν προ των ευθυνών τους. Τότε δε θα εκφράζονται μεμονωμένα όπως έγινε στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά θα πρέπει να διαβουλεύονται και να συνεννοούνται με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους.

    -Αν το παράδειγμα της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα του Ιράκ, δημιούργησε ερωτηματικά για την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, τι εκτιμάται για την κοινή οικονομική πολιτική, τελικώς υφίσταται;

    Θα πω ναι και όχι. Με την πάροδο των ετών και τις διάφορες συνθήκες, τη συνθήκη του Μάστριχτ, τη συνθήκη του Άμστερνταμ, τη συνθήκη της Λισσαβόνας υπάρχει μια εκπεφρασμένη βούληση για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχουμε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να υπάρχει αυτός ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών έχουμε αφήσει τα κράτη-μέλη να φροντίσουν για αυτό το θέμα και δεν κάνουν πολλά πράγματα. Βεβαίως αυτή η βούληση και προσπάθεια συντονισμού έχει επιφέρει μερικά αποτελέσματα, έχει γίνει πρόοδος αλλά είναι ανεπαρκής ως προς την οικονομική ανάπτυξη, την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση. Αυτό συμβαίνει γιατί αφήνουμε την επιλογή του συντονισμού στα κράτη και εκείνα ενδιαφέρονται πρώτα για το δικό τους συμφέρον και μετά για το γενικό, για αυτό και η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου, είναι η ομοσπονδοποίηση. Ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει να συντελέσουμε σημαντικές και ταχείες προόδους είναι η κοινοτική μέθοδος. Η οικονομική και κοινωνική επιτροπή αποφάνθηκε σαφώς υπέρ αυτού του προσανατολισμού αλλά η ΕΟΚΕ δεν έχει δικαίωμα λήψεως αποφάσεων. Έχουμε ωστόσο, έναν ισχυρό γνωμοδοτικό ρόλο και μπορούμε να κάνουμε προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

    Για παράδειγμα, στις τεχνολογίες αιχμής, οι ΗΠΑ προηγούνται καθώς έχουν μία κοινή πολιτική στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ εμείς δεν έχουμε κανένα συντονισμό. Το κάθε κράτος προσπαθεί να πάρει κάτι από δω και από κει. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν -κυρίως στην έρευνα και τις επενδύσεις- και να ακολουθήσουμε μία μέθοδο όχι διακυβερνητική αλλά κοινή, αυτό που εγώ ονομάζω κοινοτική.

    [06] ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Δράμα, 16 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Το ποσό των 70.000 ευρώ θα διατεθεί για τον καθαρισμό του χειμάρρου Καλλιφύτου - στη Δράμα - μετά από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ειδικότερα, θα γίνουν παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο Καλλιφύτου Ν. Δράμας και ειδικότερα στο τμήμα που διέρχεται μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Δράμας.

    Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πλημμύρων, εξαιτίας της υπερχείλισης του χειμάρρου από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών.

    Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα αντιμετωπιστεί οριστικά ο κίνδυνος από πλημμύρες του χειμάρρου Καλλιφύτου στην κατοικημένη περιοχή του Δήμου Δράμας.

    [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 16 Απριλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Στην απαγόρευση των εκτός νομού Δράμας εκδρομών των μαθητών, προχώρησε ο νομάρχης, Κώστας Ευμοιρίδης, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

    Οσες εκδρομές μαθητών έχουν ήδη αποφασισθεί και οι αποφάσεις έχουν εγκριθεί, θα πραγματοποιηθούν. Καμία άλλη εκδρομή δε θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά θα ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών - συνοδών.

    [08] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    "Η Ενωμένη Ευρώπη διευρύνεται και αποκτά τη δυναμική μιας τεράστιας αγοράς, αλλά και την προοπτική μιας καινούριας μεγάλης δύναμης, που πρέπει να αποκτήσει ισχυρό σήμα, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα", δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την πραγματοποίηση της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι η συγκυρία της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και της εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε., σηματοδοτεί για την πατρίδα μας μια ευκαιρία και ταυτόχρονα μια ανάγκη για πραγματική σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα, σηματοδοτεί όμως παράλληλα και τη δρομολόγηση της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    "Είναι μια απόδειξη των επιτευγμάτων του Ελληνισμού όταν ενωμένος βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Είναι όμως και μια πρόκληση για περισσότερη προσοχή στην περιφέρεια, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία μας. Είναι μία πρόκληση για κοινή εξωτερική πολιτική όλων των χωρών της Ευρώπης, μια πρόκληση για κοινή πολιτική στον τομέα της ασφάλειας. Τότε μόνο θα μπορέσει να φθάσει στον προορισμό των εμπνευστών της και να παίξει το ρόλο μιας υπερδύναμης σταθερότητας και προόδου για ολόκληρη την ανθρωπότητα, το ρόλο μιας μεγάλης καινούριας πατρίδας αντάξιας των λαών της και της ιστορίας τους, αλλά και των γενεών που έρχονται", υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [09] ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στη Στοά του Αττάλου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν την ιστορική Συνθήκη Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 10 νέα μέλη, παρουσία των 25 ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. και του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής τόνισε ότι σε μια στιγμή διαφωνίας η Συνθήκη Προσχώρησης αποτελεί θεμελιώδη συμφωνία, ενότητας. Καλωσόρισε τις χώρες από την Ανατολική Ευρώπη που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Μεσογειακούς εταίρους, την Κύπρο και την Μάλτα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα το 2007 για να καλωσορίσουμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία .

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αλληλεγγύη και η κοινωνική υπευθυνότητα είναι λόγοι για να θέλει κάποιος να γίνει μέλος της Ε.Ε. Πρόκειται, όπως είπε, για αξίες που ενώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις διαφορές που υπάρχουν κι αυτό γιατί είναι αξίες όλων των ανθρώπων.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ από την πλευρά του ανέφερε: «είμαι αρχηγός της κυβέρνησης μιας χώρας που ξεκίνησε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έτσι δημιούργησε τα βαθύτερα αίτια για τον χωρισμό της χώρας. Είναι μια χώρα που υπέφερε ιδιαίτερα από συνέπειες πολέμου γιατί και η ίδια χωρίστηκε στα δυο. Εμείς ξεπεράσαμε το διχασμό της Γερμανίας και τώρα ξεπερνάμε οριστικά το διχασμό της Ευρώπης». Επισήμανε ότι είναι η μοναδική ευκαιρία να γίνει η Ευρώπη ήπειρος, της ειρήνης της ευημερίας πληθυσμού μας για πάντα. Η Ευρώπη, πρόσθεσε δεν είναι μόνο σύμβολο, είναι τόπος κοινωνικής και πολιτικής ανάδρασης και αυτό ακριβώς θα πρέπει να καθορίσει το κοινό μας μέλλον σημείωσε και διευκρίνισε ότι μιλώντας για κοινωνική επαφή και διάδραση εννοεί το χτίσιμο μιας Ευρώπης όπου όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται και μπορούν αυτονόητα να έχουν απασχόληση. Εμείς, συνέχισε, μετά από τόσους αιώνες αιματηρής ιστορίας έχουμε μάθει πλέον να συμβάλλουμε να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού οι συρράξεις στον κόσμο και οι κρίσεις να λύνονται με ειρηνικά μέσα. «Αυτή είναι πιστεύω η ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία που μπορεί να φέρει η Ευρώπη στο διεθνές σκηνικό και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να διαβιβάσουμε αυτό το μήνυμα» κατέληξε.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Αθνάρ συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία και όλα τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα εισέρχονται σ' αυτήν λέγοντας ότι φέρνουν μια τεράστια ελπίδα για το μέλλον. «Σήμερα μπορούμε να εκφράσουμε την ελπίδα εκατομμυρίων ανθρώπων που έδωσαν μάχη για την ελευθερία τους, που υπέφεραν πολύ κάτω από ένα σκληρό ολοκληρωτικό καθεστώς και που σήμερα ανοίγει μπροστά τους ένας νέος δρόμος ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ένας στόχος φτάνει στην πραγματοποίησή του. «Ο στόχος αυτός ήταν όχι μόνο η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η επανένωση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αφήνοντας πίσω τα παλιά μίση και τους παλιούς διχασμούς και είναι μια στιγμή μεγάλης φιλοδοξίας για όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και ιδιαίτερα για τους πολιτικούς εκείνους ηγέτες που δεν ζήσαμε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν γνωρίσαμε, δεν ζήσαμε τις κακουχίες της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά που παρ' όλα αυτά έχουμε δώσει μάχη για μία Ευρώπη που να συμμερίζεται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ευημερίας».

    Όσον αφορά τη νέα Ευρώπη τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να δώσουμε απαντήσεις στις ελπίδες και στις επιθυμίες εκατομμυρίων πολιτών. «Είναι τώρα η στιγμή που δεν πρέπει να κλειστούμε στον εαυτό μας, που πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, και όσες άλλες χώρες θέλουν να ακολουθήσουν».

    Τέλος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής ημέρας, το όνειρο των ιδρυτών πατέρων της Ευρώπης, όπως είπε, το όνειρο, της επανένωσης όλων των πολιτών της Ευρώπης, όλων αυτών που πιστεύουν στις ίδιες αξίες, που θέλουν να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, η ελευθερία τους, που θέλουν να δουν την ευημερία τους και την ευημερία των παιδιών τους να πηγαίνει καλύτερα έγινε πραγματικότητα και όλα αυτά χάρις σε μια Ένωση ειρήνης ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

    «Όλες οι χώρες μαζί, και οι παλιές και οι νέες, αλλά και αυτές που θα έρθουν στη συνέχεια αναλαμβάνουμε μια κοινή αποστολή, όχι μόνο να σκεφτόμαστε για τους πολίτες μας, αλλά να είμαστε κι ένας φάρος που θα φέρει ελευθερία και δημοκρατία σε όλο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε ότι εμείς είμαστε που θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες του κόσμου και εμείς θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας και της πείνας. Αυτό, κατέληξε, είναι κάτι που μπορεί να κάνει η Ευρώπη και πρέπει να το κάνει και θα το κάνει, αν, μπορέσει να αποκτήσει θεσμούς που θα της επιτρέψουν να είναι πρωταγωνίστρια να αναμετρηθεί με τους άλλους πρωταγωνιστές του κόσμου, με τη μοναδική υπερδύναμη που υπάρχει πλέον παγκοσμίως τις ΗΠΑ και μαζί τους, με σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία και την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [10] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Με αναφορές στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και την αφετηρία του πολιτισμού οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δέκα νέων μελών της χαιρέτισαν σήμερα την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών. Παράλληλα αναφέρθηκαν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και διαβεβαίωσαν για τη συμβολή των χωρών τους στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

    Η διεύρυνση δεν θα οδηγήσει σε παράλυση την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα μειώσει την αξία της Ενωσης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να βρεθούν τα μέσα που θα επιτρέπουν στη διευρυμένη Ε.Ε. να συνεχίσει την πορεία της. Επισήμανε ότι τα διεθνή γεγονότα απαιτούν μία νέα ενεργοποίηση της Ενωσης και κάλεσε την Ευρώπη να μην είναι απλός παρατηρητής του κόσμου, αλλά να γίνει παγκόσμιος παίχτης, διεθνής παράγοντας.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Σπίντλα χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για την ευρωπαϊκή ήπειρο τονίζοντας ότι με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων μελών της Ε.Ε. κλείνει για την Τσεχία ένα μακρύ, αιματηρό και δύσκολο κεφάλαιο κατά το οποίο δεν είχε τον έλεγχο της τύχης της και ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο, καθώς γίνεται ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

    Είναι αναγκαίο να επιδειχθεί πολιτικό θάρρος και φαντασία στην Ευρώπη, ιδιότητες που οδήγησαν στη διεύρυνση, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός και επισήμανε ότι εκτός από οικονομική βαρύτητα η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει και πολιτική.

    Ιστορικά και πολιτιστικά ανήκαμε πάντα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος της Εσθονίας Αρνολντ Ρούτελ. "Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης σημαίνει ότι η Ευρώπη επιστρέφει στην Εσθονία. Μας συνδέουν οι κοινές αξίες και η κοινή μας πεποίθηση σε ένα δημοκρατικό σύστημα και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τόνισε. Υπογράμμισε ότι η είσοδος της Εσθονίας στην Ε.Ε. θα κατοχυρώσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει, ώστε η διευρυμένη Ευρώπη να λειτουργεί αποτελεσματικά.

    Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Ράσμουσεν καλωσόρισε τα νέα μέλη τονίζοντας ότι σήμερα υλοποιείται το όραμα μιας Ευρώπης, για το οποίο αγωνίστηκαν γενεές ανθρώπων.

    Σημείωσε ότι το κοινό μέλλον της Ευρώπης, η οποία γίνεται μία μεγάλη παγκόσμια δύναμη, βασίζεται σε κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

    Τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενισχυθεί από τη διεύρυνση, εξέφρασε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα θα συνεισφέρει στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα με στοιχεία της διαφορετικότητάς της, την ταυτότητα και την κληρονομιά της. Δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, σημείωσε, αναφερόμενος στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και στην Τουρκία, ευχόμενος να ευδοκιμήσουν οι ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις. Τόνισε ακόμη ότι η τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων μελών γίνεται στο πιο ταιριαστό περιβάλλον, την Αθήνα, το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    «Πιστεύουμε στο μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Λετονίας Τάρια Χάλονεν η οποία εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της να προσχωρήσει στην Ένωση ελεύθερων και ευημερούντων κρατών. «Θέλουμε να προσχωρήσουμε σε ένα σύνολο αξιών που κατοχυρώνονται στην Ευρώπη. Πιστεύουμε στις ίδιες αξίες της ανθρώπινης ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» είπε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε σήμερα το μέλλον ως ένα μέλλον που θα διαμορφώσουμε όλοι από κοινού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κινδύνους, προκλήσεις απειλές και ίσως διχόνοια. Όλα αποτελούν φαινόμενα της ζωής αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εργαζόμενοι από κοινού».

    Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Ρολάντας Πάκσας υπογράμμισε την κεφαλαιώδη σημασία της υπογραφής της συνθήκης διεύρυνσης λέγοντας ότι γυρίζει μια νέα σελίδα στην εποχή της Ευρώπης. «Σήμερα υπογράφουμε μια νομική και πολιτική πράξη ιδιαιτέρως σημαντική», είπε.

    Ιστορική συγκυρία για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ο οποίος συνεχάρη τους λαούς της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που μπόρεσαν να οδηγήσουν σε αίσιο πέρας τη δύσκολη αυτή διαδικασία μεταμόρφωσης της ζωής και της κοινωνίας τους αλλά και την Κύπρο και τη Μάλτα, οι οποίες, όπως είπε θα βοηθήσουν την ΕΕ να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική ανοικτής θαλάσσης.

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Πήτερ Μέγκιεσι τόνισε ότι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη αποτελούν σήμερα αντικείμενο εορτασμού και πρόσθεσε: «πιστεύουμε ότι κατά κάποιο τρόπο αποπληρώνεται κάποιο χρέος της Ευρώπης προς εμάς και δικό μας προς την Ευρώπη. Ολοκληρώνεται ένας αιώνας διχόνοιας και ξεκινά ένας αιώνας επανένωσης της Ευρώπης».

    Στο συμβολισμό της υπογραφής της συμφωνίας διεύρυνσης στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Εντουαρντ Φενεκ Αντάμι που τόνισε ότι και πάλι το πεπρωμένο αποφασίζει την ένωση των χωρών στην Ελλάδα. «Είναι μια συμβολική σύμπτωση γιατι η Ελλάδα είναι λίκνο πολιτισμού και ευρωπαϊκής κληρονομιάς» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε περήφανος που η Μάλτα καταλαμβάνει πλέον τη θέση που της ανήκει στην ΕΕ.

    Ως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ιστορία της χαρακτήρισε τη σημερινή διεύρυνση ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπελκενεντε. «Πραγματοποιείται ένα όνειρο. Επανενώνουμε την ήπειρό μας. Σχηματίζουμε μια ολόκληρη και ευημερούσα Ευρώπη» τόνισε και επισήμανε πως «σήμερα πέφτει πραγματικά το τείχος του Βερολίνου».

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ επισήμανε ότι με τη διεύρυνση της ΕΕ επισφραγίζεται η κοινή μας πολιτική θέληση να συμβιώσουμε στο μέλλον ως εταίροι με ίσα δικαιώματα. Σήμερα αρχίζει ο 21ος αιώνας, είπε και τόνισε ότι άρχισε η διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων της Ευρώπης.

    Τη συμβολή της Πολωνίας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά επισήμανε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη χαρά που η σημερινή συμφωνία υπογράφεται στο λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού. «Χαιρετίζω μια Ευρώπη δυνατή ενωμένη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις» πρόσθεσε.

    Τα λόγια του Αριστοτέλη ότι γινόμαστε δίκαιοι όταν κάνουμε σωστά πράγματα επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζου. «Σήμερα ανοίγουμε την πόρτα της Ευρώπης σε δέκα χώρες που θέλουν να πραγματοποιήσουν μαζί μας το κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Αποκαθίσταται η δικαιοσύνη έναντι των πολιτών που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ελεύθερα τη μοίρα τους» τόνισε και επισήμανε ότι η ιστορία ξαναγράφεται και πάλι στην Ελλάδα την κοιτίδα του πολιτισμού.

    Στις προσπάθειες της Ευρώπης να ζήσει ειρηνικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Γιάνεζ Ντρνόβσεκ σημειώνοντας ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος όμως τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει το εγχείρημα να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά και να αποτελέσει υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

    «Κάτω από την Ακρόπολη αποκτούμε δεσμά γάμου με την ΕΕ» τόνισε ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σιούστερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της χώρας του, τις χριστιανικές της αρχές και τις αξίες της. «Τώρα το όνειρο γίνεται αλήθεια η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια τεράστια πρόκληση είναι το τέλος ενός τραγικού σταδίου της ιστορίας μας. Στη νέα αυτή φάση η Ευρώπη μπορεί να θέσει τη βάση για συνύπαρξη των λαών», είπε και τόνισε ότι είναι δουλειά μας να πετύχουμε τους στόχους της ειρήνης και της ευημερίας αν θέλουμε να προοδεύσουμε.

    Με το εορταστικό κλίμα της ατμόσφαιρας που προσομοιάζει με κλίμα γάμου συμφώνησε η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν. Ωστόσο τόνισε πως η ζωή συνεχίζεται και σύντομα θα αρχίσει η κοινή ζωή και το κοινό μέλλον των ευρωπαίων πολιτών. «Η ΕΕ αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής μας εμπειρίας πολύ θετικό και έτσι μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό μας μέλλον» σημείωσε.

    Τους χαιρετισμούς των χωρών της ΕΕ έκλεισε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον κάνοντας λόγο για μια οικογένεια με κοινές αξίες ελευθερία, αλληλεγγύη και ισότητα.

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 16/04/03

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (17:36 UTC+2)

    ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.

    Από σήμερα16 Απριλίου 2003, οι μετοχές της εταιρίας «ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής 0,30 Ευρώ (από 0,88 Ευρώ) και χωρίς το δικαίωμα δωρεάν παραλαβής 2 νέων (ΚΟ) μετοχών για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή (SPLIT). Η έναρξη διαπραγμάτευσης των 6.783.500 νέων μετοχών στο Χ.Α. ορίζεται στις 24/4/2003.

    ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Από σήμερα16 Απριλίου 2003, παύει η διαπραγμάτευση των 174.001.000 (ΚO) μετοχών της εταιρίας «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», ονομαστικής αξίας 0,3 Ευρώ, από τον ηλεκτρονικό πίνακα συναλλαγών του Χ.Α. προκειμένου να αντικατασταθούν από 43.500.250 (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,20 Ευρώ (Reverse Split). Ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων Κοινών Ονομαστικών μετοχών ορίζεται η Πέμπτη 24/4/2003 και η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 1,92 Ευρώ.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Σας γνωρίζουμε ότι από 16/04/2003 εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα νέα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα σε ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου η εισαγωγή των οποίων εγκρίθηκε στην από 10/04/2003 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών: ISIN code: GR-0-3-38001-53/1. Ημερομηνία έναρξης: 25 Ιουλίου 2002. Ημερομηνία έκδοσης: 27 Μαρτίου 2003. Ημερομηνία Λήξης: 25 Ιουλίου 2025. Διάρκεια: 23 έτη. Επιτόκιο: 2,90% ετησίως σταθερό + index ratio (λόγος δεικτών πληθωρισμού). Δείκτης Αναφοράς Πληθωρισμού: Εναρμονισμένος Δείκτης τιμών Καταναλωτή που ισχύει στην Ευρωζώνη εξαιρουμένου του καπνού. Τιμή έκδοσης: 99,374%. Νόμισμα: Ευρώ. ΄Υψος έκδοσης (ονομαστική αξία): 1.250.000.000,00 Euro. Ελάχιστη ονομαστική αξία: 1.000,00 Euro. Τεμάχια: 1.250.000. Αντληθέντα κεφάλαια: 1.242.175.000,00 Euro. Βάση υπολογισμού τόκων: Act/act (ISMA).

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Σχετικά με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες, που αφορούν την πώληση των μετοχών της θυγατρικής εταιρίας ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα εξής: «Η Εθνική Τράπεζα έχει από καιρό ανακοινώσει τη στρατηγική της απόφαση να εκποιήσει τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στο χρηματοοικονομικό τομέα. Την απόφασή της αυτή η Εθνική Τράπεζα την υλοποιεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια μόλις συντρέξουν ευνοϊκές για το σκοπό αυτό συνθήκες και είναι δυνατόν η Τράπεζα να επιτύχει το τίμημα, το οποίο θεωρεί συμφέρον. Τα παραπάνω ισχύουν και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει εκδηλωθεί. Αν η Τράπεζα πεισθεί ότι υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον και δυνατότητα καταβολής συμφέροντος τιμήματος τότε θα προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό και η πώληση θα γίνει με πλήρη διαφάνεια τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία.»

    ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΕΔΡΑΣΗ-Χ.ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε απάντηση του από 11/4/2003 εγγράφου σας που αναφέρεται στην παρατήρηση υπ΄αριθμ. 4 του Ορκωτού Λογιστή-ελεγκτή στην ενοποιημένη Λογιστική κατάσταση της 31/12/2002 Σε μία θυγατρική εταιρεία που το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται σε 235.625,09 Euro έχουν εφαρμογή τα άρθρα 47 & 48 του ΚΝ 2190 σας γνωρίζουμε ότι πρόκειται για την εταιρεία E.D.M. Α.Τ.Ε. στην οποία η εταιρεία μας συμμετέχει κατά 50%. Η συγκεκριμένη παρατήρηση εμφανίσθηκε αρχικά στον ενοποιημένο Ισολογισμό της 31/12/2001. Οι μέτοχοι της εταιρείας E.D.M. Α.Τ.Ε. κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2002, η οποία βάσει του Νόμου θα συγκληθεί ως την 30/6/2003 θα αποφασίσουν είτε την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ώστε να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια της, είτε την διάλυση της εταιρείας αυτής.»

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο πιστοποιητικό της ορκωτής ελέγκτριας - λογίστριας της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης με ημερομηνία 31.12.2003 της εταιρίας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, εμφανίζεται η παρατήρηση υπ' αριθμ. 6, η οποία ισχύει από την 31.12.2000 και αφορά την περίπτωση του άρθρου 47 του ν. 2190/1920. Τα Διοικητικά Συμβούλια των ενοποιημένων εταιριών ΔΕΣΙΣ Α.Ε. και IHT - KATHIMERINI Α.Ε. θα εισάγουν ως θέμα ημερήσιας διάταξης στις επικείμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις τους την υιοθέτηση μέτρων για την τακτοποίηση του θέματος.»

    Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία Ε. ΠΑΙΡΗΣ ΑΒΕΕ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. H παρατήρηση υπ' αριθμ. 6, στο Πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή, Λογιστή που αναφέρεται στην Λογιστική Κατάσταση την 31/12/2002, ίσχυε όσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 47 του ΚΝ 2190/20 και στην προηγούμενη χρήση 2001 (βλέπετε σχετική παρατήρηση υπ' αριθμ. 6 στο Πιστοποιητικό Ελέγχου, στον Ενοποιημένο Ισολογισμό της Χρήσεως 2001). Το σημείο αυτό όμως θεραπεύτηκε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής μας εταιρείας POLYPACK AE, με μετρητά κατά 440.205,42, η οποία αποφασίστηκε στην Γενική Συνέλευση της POLYPACK AE την 28/06/2002 και η οποία εγκρίθηκε από το Νομαρχία Αθηνών την 29/8/2002 με αρ. πρωτ. 21094/02. 2. Η εταιρεία μας σαν μοναδικός μέτοχος της εταιρείας POLYPACK AE θα λάβει, όπως και το προηγούμενο έτος, όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η θυγατρική αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της. Το είδος των μέτρων θα αποφασιστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της POLYPACK AE και θα είναι εντός των πλαισίων που ορίζει ο Νόμος 2190/20.»

    SEAFARM ΙΟΝΙΑΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία SEAFARM ΙΟΝΙΑΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώσουμε σχετικά με την παρατήρηση υπ΄ αριθμ. 6 του πιστοποιητικού της Ορκωτού Λογιστή - Ελεγκτή, της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης με ημερομηνία 31/12/2002, ως ακολούθως: 1) Η εν λόγω παρατήρηση εμφανίζεται για πρώτη φορά στη ενοποιημένη λογιστική κατάσταση της 31.12.2002 εκ του γεγονότος της μείωσης των ιδίων κεφαλαίων κάτω από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου των εν λόγω εταιρειών. Το γεγονός αυτό προκύπτει για πρώτη φορά με βάση τα αποτελέσματα κατά την 31/12/2002. 2) Ως αναφέρεται και στο πιστοποιητικό οι Γενικές Συνελεύσεις των συγκεκριμένων εταιρειών που θα συνέλθουν μέχρι την 31/06/2003, θα αποφασίσουν για το μέλλον των εταιρειών αυτών και την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.»

    ALMA ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ALMA ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας της 31/12/2002 ανέρχεται στο ποσό των Euro 34.153.060,38. Το ως άνω ποσό αποτελεί βραχυπρόθεσμο δανεισμό της εταιρίας και συγκεκριμένα χορηγήσεις για κεφάλαιο κινήσεως οι οποίες είναι καλυμμένες με επιταγές πελατείας μας ποσού Euro 36.464.541,79. Το αντίστοιχο ύψος του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας μας κατά την 31/3/2003 ανέρχεται σε Euro 35.199.623 εκ των οποίων ποσό Euro 30.439.623 αποτελεί βραχυπρόθεσμο δανεισμό (κεφάλαιο κίνησης) καλυμμένο με επιταγές εισπρακτέες πελατείας μας ποσό Euro 33.346.852 και ποσό Euro 4.760.000 αποτελεί μεσομακροπρόθεσμο δάνειο για τις ανάγκες εγκατάστασης διαφημιστικών μέσων της εταιρίας διάρκειας τεσσάρων ετών. 2. Ο δείκτης Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια στην μητρική λογιστική κατάσταση εκ πρώτης όψεως φαίνεται δυσανάλογος, πλην όμως θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι στο ποσό των Ξένων Κεφαλαίων περιλαμβάνεται ποσό Euro 34.153.060 ως ανωτέρω § (1) που αφορά βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό (κεφάλαιο κίνησης) το οποίο είναι πλήρως καλυμμένο με επιταγές εισπρακτέες πελατείας μας προς είσπραξη και για λογαριασμό μας από τις Τράπεζες. Κατόπιν αυτού ο δείκτης Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώνεται ως κάτωθι: Euro (80.862.947 34.153.060) / 26.589.985 = Euro 46.709.887 / 26.589.985. Επί πλέον των ανωτέρω στο ποσό των Ξένων Κεφαλαίων περιλαμβάνεται ποσό Euro 23.197.918 που αφορά προκαταβολές πελατών μας μέρος των οποίων μέχρι σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά από τιμολογήσεις μας. Το δε υπόλοιπο θα συμψηφισθεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι οι υπολειπόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες μας θα προσφερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα Τελικώς ο ως άνω δείκτης διαμορφώνεται ως εξής: Euro (46.709.887 23.197.918)/26.589.985= Euro 23.511.969 / 26.589.985. 3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας προς τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τρίτους δεν υφίστανται και συνεπώς ουδεμία ενέργεια έχει ασκηθεί για την είσπραξή τους. Παραμένουν σε διακανονισμό φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας ποσού Euro 3.550.076 που έχουν ρυθμιστεί και καταβάλλονται σε δόσεις στις οποίες και είμαστε ενήμεροι. Ήδη το ως άνω ποσό έχει μειωθεί και ανέρχεται στο ποσό των Euro 2.927.661. 4. Δεν υφίστανται τοκοχρεολύσια που η εταιρία καλείται να καταβάλλει κατά την χρήση 2003. 5. Προοπτικές της εταιρίας κατά την τρέχουσα χρήση: Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας στη χρήση 2003,προβλέπεται να ανέλθει σε Euro 63,5 εκατ., ήτοι αύξηση κατά 5% έναντι της χρήσης 2002. Το μικτό περιθώριο κέρδους προβλέπεται να παρουσιάσει βελτίωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κόστους των προμηθευτών που πλέον παρέχουν μόνο χώρο στην Εταιρία και όχι εξοπλισμό. Κατόπιν των ανωτέρω τα κέρδη χρήσεως προ φόρων της εταιρίας μας κατά τη χρήση 2003 προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των Euro 6,4 εκατ. 6. Ουδέν γεγονός έχει περιέλθει σε γνώση μας, το οποίο να κρίνεται σημαντικό, ως δυνάμενο, να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας μας. Σημειώνουμε ότι οι φορολογικές διαφορές που προέκυψαν από τον έλεγχο για την διαχειριστική χρήση 13/5/1997 έως 31/12/1998 θα επιλυθούν από τα Διοικητικά Δικαστήρια στην προσεχή πενταετία.»

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Α) Η υπ'αριθμ.8 παρατήρηση στο πιστοποιητικό της Ορκωτού-Ελεγκτή Λογιστή κας Γιανακουλοπούλου-Δάρα Ευαγγελίας επί των πεπραγμένων της συνοπτικής Ενοποιημένης Λογιστικής Κατάστασης της 31/12/2002 της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Λ.ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ ΑΕ που αναφέρεται στην ενοποιούμενη Ανώνυμη Εταιρία ΑΛΜΕ Α.Ε.Β.Ε., στην οποία συμμετέχουμε με ποσοστό 51,01%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ενοποιημένη λογιστική κατάσταση και ισχύει από τον ισολογισμό χρήσεως της 31/12/2002. Β) Στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΛΜΕ Α.Ε.Β.Ε., που θα συγκληθεί εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει το άρθρο 47 του Κ.Ν.2190/1920, θα τεθεί το θέμα υπόψιν των μετόχων για να αποφασίσουν σχετικά.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ AE γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση πακέτου μετοχών της Α.Ε. ΑΓΝΟ, οι παρακάτω Εταιρίες υπέβαλαν στις 15.4.2003, δεσμευτική προσφορά: · ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., · ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., · ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., · ΤΥΡΑΣ Α.Ε. Η ΑΤΕ μαζί με το Σύμβουλο Πώλησης (Deloitte & Touche) προχωρούν άμεσα στην αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν.

    F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών F.H.L. Η.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε. και της F.H.L. ΣΙΝΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. οι οποίες συνδέονται με σχέση μητρικής και θυγατρικής (100%) αποφάσισαν την συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη με βάση τις διατάξεις του Ν.2166/1993 και Ισολογισμό Μετασχηματισμού της Απορροφούμενης της 31/3/2003.

    NEW MILLENNIUΜ INVESTMENTS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η Εταιρεία NEW MILLENNIUM INVESTMENTS ΑΕΕΧ ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε στην συνεδρίαση του της 15/4/2003 την κατάρτιση σύμβασης Θεματοφυλακής με την MARFIN BANK ATE για τη φύλαξη του συνόλου των κινητών αξιών του χαρτοφυλακίου της Εταιρίας που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της αλλοδαπής.

    ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε.

    Βάσει της Απόφασης ΕΚ 5/204 άρθρο 4 παρ. 1δ, η εταιρία ΛΑΝΑΚΑΜ ΑΕ γνωστοποιεί απόφαση για σύσταση εταιρείας με την επωνυμία "ΝΤΙ ΝΤΙ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ" στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό 19% η εταιρία καθώς επίσης και σε ποσοστό 16 % ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ιωάννης Δαμίγος, η δε καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους της εταιρείας και του κ. Ιωάννη Δαμίγου πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/04/2003.

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, ότι η διεύθυνση των γραφείων της έδρας της είναι, μετά την επελθούσα λόγω ρυμοτομίας αλλαγή, η ακόλουθη: Επέκταση Θάλητος (πρώην Λασκαράτου 2) Τ.Κ. 546 46 Θεσσαλονίκη.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία Γενική Τροφίμων Α. Ε. «Μπάρμπα Στάθης» ότι λόγω των αργιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την 18/04/2003 και 21/04/2003 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται από 22/04/2003 χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος χρήσης 2002 (αποκοπή δικαιώματος).

    ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ VERNICOS YACHTS. 1) Που επένδυσε η Εταιρεία; Στις 7 Μαρτίου 2000 η ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. (Β.Κ.Ν.) ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,35 δισ. δρχ. Στις 20 Οκτωβρίου 2000 η Εταιρεία άλλαξε την επωνυμία της σε ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. (Β.Κ.Ν.Σ.). Τα αντληθέντα κεφάλαια επενδύθηκαν κυρίως: α. Στο θαλάσσιο τουρισμό, β. Στις μεταφορές, γ. Στις παραλίες, δ. Στα χρηματοοικονομικά. 2) Γιατί επενδύσαμε στις μεταφορές; Όταν ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εταιρείας πριν τρία χρόνια, το διεθνές περιβάλλον ήταν πολύ πιο σταθερό από το σημερινό και η Ελληνική Οικονομία έδειχνε να εισέρχεται με δυναμισμό και αισιοδοξία σε μια φάση διαρθρωτικών αλλαγών, γρήγορης απελευθέρωσης των αγορών, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε μια υψηλή αύξηση κεφαλαίου για να ενισχύσουμε την Εταιρεία, κρίνοντας ότι έπρεπε να κινηθούμε με εξωστρέφεια και δυναμισμό, αναπτύσσοντας και νέες δραστηριότητες σε τομείς που έχουμε γνώσεις και εμπειρία. Είχαμε παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές, όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό, ευνοούνται οι μεταφορές. Έτσι, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στις αερομεταφορές σημαντικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και στην ποντοπόρο ναυτιλία από τα κέρδη μας, δημιουργώντας έναν πιο ισορροπημένο επενδυτικό σχεδιασμό που θα είχε αντοχή. 3) Γιατί επενδύσαμε στις αερομεταφορές και ποιες είναι οι προοπτικές; Σύμφωνα με στοιχεία, ο μόνος κλάδος στο χώρο της πολιτικής αεροπορίας, που μπορούσε να πραγματοποιήσει κέρδη, ήταν αυτός της ταχυμεταφοράς φορτίων. Αποφασίσαμε, μετά από συζήτηση και με το στρατηγικό μας μέτοχο, την εξαγορά συγκεκριμένης εταιρείας, που αποτελούσε και αποτελεί τη μοναδική στο χώρο των εναέριων ταχυμεταφορών και κρίναμε ότι υπήρχαν προοπτικές. Το 2001 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά. Το 2002 ήταν δύσκολη χρονιά, κυρίως επειδή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επηρέασαν καθοριστικά αρνητικά τον αεροπορικό κλάδο, η μεταφορά στο νέο αεροδρόμιο επιβάρυνε οικονομικά την εταιρεία και υπήρξε -και εξακολουθεί να υπάρχει- καθυστέρηση σε διαρθρωτικές μεταβολές στο χώρο των αερομεταφορών. Συγχρόνως όμως κάναμε και σημαντικές αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη μας. Ήδη το 2003 ολοκληρώσαμε δικές μας σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση, την επίγεια αυτοεξυπηρέτηση, τη διοίκηση και το εμπορικό τμήμα. Η θυγατρική μας εταιρεία, VER-AVIA, «τρέχει» σήμερα με κέρδη. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. 4) Γιατί επενδύσαμε στη ναυτιλία; Έχουμε σημαντική εμπειρία. Το 2002 οι ναύλοι στην ποντοπόρο ναυτιλία ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί. Το 2003 είναι σημαντικά υψηλοί. Ελπίζουμε οι ναύλοι να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα για σημαντικό διάστημα, οπότε θα έχουμε και αντίστοιχα κέρδη. Τα κέρδη που μπορείς να έχεις από τη ναυτιλία σε καλή περίοδο, δε μπορείς να τα έχεις από καμία άλλη δραστηριότητα. 5) Γιατί επενδύσαμε στις παραλίες; Θεωρήσαμε ότι είναι μια δραστηριότητα συμπληρωματική προς το θαλάσσιο τουρισμό. Δεν απαιτούνται αναλογικά μεγάλα κεφάλαια, αλλά φαντασία, καλή διάθεση και μεράκι. Παραλάβαμε τις παραλίες τον Απρίλιο του 2002 και είναι σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπλασης. Το 2002 ήταν ζημιογόνο. Το 2003 προβλέπεται ισοσκελισμένο. Από το 2004 περιμένουμε σημαντικά κέρδη. Πιστεύουμε ότι οι παραλίες θα είναι μια σημαντική, σύγχρονη και κερδοφόρα δραστηριότητα. 6) Γιατί επενδύσαμε στα χρηματοοικονομικά; Η Εταιρεία και ο Όμιλος, από το 1990 και για πάνω από 12 χρόνια, παρουσίαζε κέρδη από το χρηματοοικονομικό τομέα. Διαισθανόμενοι την αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά -αλλά χωρίς βεβαίως να φανταζόμαστε αυτά που συνέβησαν- αποφασίσαμε να αναθέσουμε τη διαχείριση χρημάτων από την αύξηση κεφαλαίου σε αναγνωρισμένους επαγγελματίες. Ποσό 920 εκατ. δρχ. διαθέσαμε για τη δημιουργία της VERINVEST A.E.E.X., σύμφωνα και με το ενημερωτικό μας δελτίο. Η επένδυσή μας, από την οποία προγραμματίζουμε να εξέλθουμε, αποτιμάται σήμερα περίπου 300 εκατ. δρχ. (880.000 Euro). Ποσό 400 εκατ. δρχ. τοποθετήσαμε σε αμοιβαία κεφάλαια μετοχών και ομολόγων υπό τη διαχείριση γνωστής Τράπεζας. Το ποσό των 400 εκατ. δρχ. σήμερα είναι περίπου 138 εκατ. δρχ. (405.000 Euro). Μια τρίτη επένδυσή μας είναι οι μετοχές της εταιρείας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε., που έχουμε συμβάλει στη δημιουργία της, πιστεύουμε στο επενδυτικό της πρόγραμμα και τη σωστή διαχείρισή της. Με τιμή που πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 3.200 δρχ., η μετοχή είναι σήμερα γύρω στις 650-700 δρχ.(2 Euro), πολύ κάτω από τη λογιστική και την πραγματική της αξία. Όσα τελικά συνέβησαν στο χρηματοοικονομικό τομέα δεν μπορούσαμε να τα προβλέψουμε και δεν γνωρίζουμε κανένα δημιουργικό άνθρωπο που να μπορούσε να το κάνει. 7) Πως πάει ο θαλάσσιος τουρισμός; Η Εταιρεία μας έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι η γενική αβεβαιότητα, η 11η Σεπτεμβρίου 2001, η ύφεση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η κρίση στο Ιράκ και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο τουρισμό και γενικότερα τον κλάδο αναψυχής. 8) Ο Όμιλος Βερνίκου πούλησε μετοχές της Β.Κ.Ν. την περίοδο 1998-2000; Ο Όμιλος Βερνίκου πούλησε μετοχές μόνο σε επαγγελματίες. Ο,τι χρήματα εισπράχθηκαν, επενδύθηκαν ξανά στην αύξηση κεφαλαίου. Ο Όμιλος Βερνίκου δε λειτούργησε κερδοσκοπικά ούτε σαν αναχωρητής ή εισοδηματίας. Πιστεύει στην Εταιρεία, Β.Κ.Ν.Σ, στην οποία συμμετέχει και σήμερα με 65% και κάλυψε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου. 9) Γιατί η μετοχή της Β.Κ.Ν.Σ. μπήκε σε επιτήρηση; Προφανώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει το Χρηματιστήριο, κάνει και βεβιασμένες κινήσεις. Δεν αρνούμαστε τις καλές προθέσεις του, αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, πολύ περισσότερο όταν τελικά αναιρείται και ο σκοπός. Για μας η επιτήρηση της μετοχής της Εταιρείας μας είναι άδικη και λήφθηκε χωρίς μελέτη. Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία μπήκε σε επιτήρηση επειδή δεν συνεκτιμήθηκαν τα συνολικά οικονομικά της στοιχεία. Τελείως ξαφνικά και απροειδοποίητα ανακοινώθηκε ότι όποια εταιρεία δεν έχει κύκλο εργασιών 3 εκατ. Euro μπαίνει σε επιτήρηση. Δε συνεκτιμήθηκε η λογιστική ιδιαιτερότητα του κλάδου μας. Ούτε ότι στον κύκλο εργασιών υπολογίζονται μόνο οι ναυλώσεις σκαφών αναψυχής και όχι και οι πωλήσεις σκαφών, που πολλές φορές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών. Ότι όταν εισήλθαμε στην Παράλληλη Αγορά είχαμε κύκλο εργασιών 500.000 Euro, το 1999 είχαμε κύκλο εργασιών 1.228.273 Euro και το 2002 είχαμε κύκλο εργασιών 2,7 εκατ. Euro. Δε συνεκτιμήθηκε επίσης ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2002 ήταν 18,5 εκατ. Euro. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών γνωρίζει ότι έχουμε αδικηθεί. Εξηγήσαμε αναλυτικά, με την επιστολή μας της 12ης Μαρτίου 2003 προς το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη θέση μας και το γιατί πρέπει άμεσα η μετοχή να βγει από την επιτήρηση. Επιπρόσθετα, το πρώτο τρίμηνο που ζητήθηκε από το Χρηματιστήριο, ακόμα όμως και το πρώτο εξάμηνο, δεν είναι ενδεικτικά για μια εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής, που ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι θέμα γενναιότητας και υπευθυνότητας του Δ.Σ. να άρει την αδικία και να βρει λύση, χωρίς τυπικές προφάσεις και καθυστέρηση. Θα τους τιμούσε. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο θεσμό του Χρηματιστηρίου, παρά την απαξίωση της αγοράς και την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της μετοχής μας. 10) Τελικά πως πάει η Β.Κ.Ν.Σ.; Παρά την κρίση στο θαλάσσιο τουρισμό και τις σημαντικές ζημίες που έχουμε υποστεί, λόγω και του ότι η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε σε μια περίοδο υψηλής αποτίμησης αξιών και τελείως διαφορετικών συνθηκών, έχουμε «σπείρει» πολύ και θα έρθει η ώρα να «θερίσουμε». Έχουμε γερή χρηματοοικονομική βάση. Περιμένουμε σημαντικά κέρδη, κυρίως από τη ναυτιλία, σταδιακά και από τις αερομεταφορές και τις παραλίες. Το κυριότερο είναι ότι εργαζόμαστε σκληρά και με πάθος για το αντικείμενό μας και γνωρίζουμε ότι οι βασικοί τομείς που δραστηριοποιούμαστε, η θάλασσα και ο τουρισμός, είναι τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και η σημερινή απαισιόδοξη εικόνα κάποια στιγμή θ' αντιστραφεί. Θα συνεχίσουμ

    ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Ο κ. Βωβός Ίων με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ. την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Βωβός Ίων. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Υπεύθυνος εταιρικών ανακοινώσεων. Επωνυμία εταιρίας: ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 28.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 17/4/2003 έως 23/4/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EFG ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, ΩΜΕΓΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.

    INFO QUEST Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία Info-quest ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Info-Quest ανακοινώνει την πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 31/3/2003: Πελατειακή Βάση στις 31/03/2003. H πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 31 Μαρτίου 2003 έφτασε συνολικά τις 188.702 συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όπου: Οι συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 144.182 εκ των οποίων οι 118.469 αφορούν πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας και οι 25.713 αφορούν πελάτες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο. Οι συνδέσεις της σταθερής τηλεφωνίας έφτασαν τις 44.520 οι οποίες αφορούν στο σύνολό τους πελάτες με συμβόλαιο μέσω της επιλογής τoυ δικτύου της Q-Telecom με τη χρήση του τετραψήφιου Κωδικού Επιλογής Φορέα 1765. Καθαρές Νέες Συνδέσεις Α' Τριμήνου του 2003. Οι καθαρές νέες συνδέσεις του Α' Τριμήνου του 2003 έφτασαν τις 88.960 συνολικά στην κινητή και την σταθερή τηλεφωνία όπου: Οι καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία έφτασαν τις 68.619 εκ των οποίων οι 61.247 αφορούν πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας και οι 7.372 αφορούν πελάτες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο. Οι καθαρές νέες συνδέσεις στη σταθερή τηλεφωνία έφτασαν τις 20.341 οι οποίες αφορούν στο σύνολό τους πελάτες με συμβόλαιο μέσω της επιλογής τoυ δικτύου της Q-Telecom με τη χρήση του τετραψήφιου Κωδικού Επιλογής Φορέα 1765. Ο Διευθυντής της Q-Telecom, κ. Kώστας Πριγκηπάκης δήλωσε σχετικά: Η Q-Telecom συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και στο 2003. Πρωταρχικός παράγοντας της θετικής πορείας και ανάπτυξής μας είναι, πέραν από το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες μας, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς και η πανελλαδική κάλυψη του δικτύου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. O κ. Πριγκηπάκης πρόσθεσε πως ο ρυθμός απόκτησης νέων συνδρομητών του Α' Τρίμηνου θεωρείται ικανοποιητικός ενώ αναμένεται αντίστοιχη πορεία και κατά το υπόλοιπο έτος. Η Q-Telecom, που είναι επιχειρηματική μονάδα της Info-Quest, αποτελεί τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που προσφέρει στην ελληνική αγορά συνδυασμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.»

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Η εταιρία QUALITY & RELIABILITY AE με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Εuropean Profiles A.E. μέλος του Ομίλου της Quality & Reliability A.E., ανέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού την υλοποίηση του έργου «Τεχνική βοήθεια προς την Εθνική Αρχή Προστασίας των Καταναλωτών της Ρουμανίας (Α.Ν.P.C.)». To έργο, συνολικού προϋπολογισμού 354.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Phare της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για την αναπτυσσόμενη ελεύθερη οικονομία της Ρουμανίας, καθώς το τοπικό κίνημα καταναλωτών οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε θέματα ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών. Το 2001 ιδρύθηκε η Εθνική Αρχή Προστασίας των Καταναλωτών (Α.Ν.P.C.), με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου της αγοράς καθώς και στην πληροφόρηση και εκπαίδευση των καταναλωτών, ώστε να ενεργοποιηθούν για την προστασία τους. Η European Profiles υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και την εταιρεία συμβούλων Louis Berger της Γαλλίας. Η τεχνική βοήθεια περιλαμβάνει την ανάπτυξη της περιφερειακής οργανωτικής δομής και του πληροφοριακού συστήματος της Α.Ν.P.C., την εκπαίδευση των στελεχών της και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής επικοινωνιακής στρατηγικής για την πληροφόρηση και εκπαίδευση των καταναλωτών σε συνεργασία με τις οργανώσεις τους. Η European Profiles A.E. αποτελεί τη βασική επιχειρηματική μονάδα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του Ομίλου Q&R με μεγάλο αριθμό έργων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η εταιρεία έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη επιτυχημένη πορεία στην υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.

    Βάσει της απόφασης ΕΚ 5/204 άρθρο 4 παρ. 1δ, η εταιρία γνωστοποιεί απόφαση με ημερομηνία 07/04/2003 για συμμετοχή σε διαδικασία εκχώρησης μετοχών, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21,13% της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Ε. (FORTHnet A.E.) στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό 21,13% η Εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

    RAINBOW COMPUTER Α.Ε.

    H Rainbow Computer ανακοινώνει ότι: «Kατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της την 15/04/2003 αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα: · Ομόφωνη έγκριση, με ψήφους 1.499.880 για επένδυση, από ίδια κεφάλαια και όχι από κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (21 έως 23 Nοεμβρίου 2001), για συμμετοχή της εταιρίας RAINBOW COMPUTER Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με 26.220,0 Ευρώ, ήτοι απόκτηση 43.700 μετοχών ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 19% στο μετοχικό κεφάλαιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, και χορήγηση της ειδικής εξουσιοδότησης του άρθρου 23α, παρ.2 Ν.2190/1920, για την συμμετοχή της Rainbow Computer A.E. στην υπό ίδρυση εταιρία, δεδομένου ότι στην ίδια εταιρία θα συμμετάσχει με μικρό ποσοστό (9,6%) και η Κατερίνα Βάμιαλη, κόρη του ιδρυτή της Rainbow Computer A.E. και σημερινού Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας. · Εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της εταιρίας να προβεί στις ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία και όσες άλλες απαιτούνται, προκειμένου να συντελεστεί η συμμετοχή της εταιρίας RAINBOW COMPUTER Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Κατά την διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων έγινε παρουσίαση της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ως ακολούθως: ΕΠΩΝΥΜΙΑ: Η προς ίδρυση ανώνυμη εταιρία θα συσταθεί υπό την επωνυμία ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Για τις σχέσεις με αλλοδαπούς η επωνυμία θα αποδίδεται σε πιστή μετάφραση. Η εταιρεία στις σχέσεις της προς τρίτους δύναται να χρησιμοποιεί το διακριτικό τίτλο Talent. ΕΔΡΑ: Έδρα της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ πρόκειται να είναι ο Δήμος Nέας Χαλκηδόνας Αττικής. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα είναι: ·Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και η ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού με χρήση τεχνολογιών αιχμής. ·Η αντιπροσώπευση και εμπορία λογισμικού πάσης φύσεως. ·Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης. ·Η διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας (R&D) στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικότερα της πληροφορικής και η εκπόνηση μελετών σε οικονομο-τεχνικά θέματα. ·Η μετάδοση, εκπομπή, μεταγωγή, λήψη σημείων, σημάτων, γραπτού κειμένου, εικόνων, ήχων, πληροφοριών κάθε είδους που πραγματοποιείται με ενσύρματα, οπτικά, ραδιοηλεκτρικά, δορυφορικά και άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα. ·Η μεταγωγή, μετάδοση δεδομένων (DATA) στο κοινό. ·Η αντιπροσώπευση ξένων κατασκευαστικών οίκων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα οριστεί κατά την ίδρυση της εταιρίας και την υπογραφή του καταστατικού σύστασης της εταιρίας. ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Κύρια δραστηριότητα της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα είναι η δημιουργία νέων αγορών στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς, μέσα από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση καινοτομικών προϊόντων σε τομείς οικονομικού, αναπτυξιακού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος, όπως (ενδεικτικά): -Νέοι τρόποι μάθησης για παιδιά και ενήλικες μέσα από καινοτομικά υπολογιστικά περιβάλλοντα: δυναμικές εξομοιώσεις, κατασκευή και χρήση μοντέλων, συνεργατικές-συμμετοχικές εργασίες, κλπ. -Ειδικευμένα συστήματα και εφαρμογές στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού: «ζωντανές» ξεναγήσεις σε μουσεία, ανοιχτούς χώρους και περιοχές ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις εκθεμάτων, πολιτιστικά παιχνίδια, εργαλεία επιστημονικής μελέτης, κλπ. -Πληροφοριακά συστήματα βασισμένα στη διαχείριση γεωγραφικών και γεω-κωδικοποιημένων πληροφοριών: πλοήγηση χώρου σε πραγματικό χρόνο, διαχείριση στόλου, διαχείριση κρίσεων από καταστροφές (φωτιά, σεισμός), διοικητική διαχείριση γης, προστασία οικολογικών περιοχών, κλπ. -Εφαρμογές και υπηρεσίες στο χώρο της κεφαλαιαγοράς: διαχείριση portfolios, τεχνικές αναλύσεις με χρήση αλληλεπιδραστικών γραφημάτων, επεξεργασία what-if σεναρίων, κλπ. -Εργαλεία ανάπτυξης και συγγραφής διαδικτυακών εφαρμογών server - rich client. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Οι προοπτικές της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ διαφαίνονται ευοίωνες, καθώς πρόκειται να είναι μια νέα εταιρεία στο χώρο της πληροφορικής με ειδίκευση στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού και υπηρεσιών αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Με δεδομένο επίσης, ότι θα δραστηριοποιηθεί σε σύχρονες τεχνολογίες, όπως ενδεικτικά: Java, GIS, GPS, 3D landscape modeling, multimedia Databases, knowledge management systems, υπολογιστές παλάμης (PDAs), ασύρματα δίκτυα, και τα ιδρυτικά στελέχη της θα είναι επιστήμονες και μηχανικοί της επιστήμης των υπολογιστών (PhDs, MSCs) με πολύχρονη πείρα σε θέματα ανάπτυξης λογισμικού συστημάτων και εφαρμογών (systems & application development), η προς ίδρυση εταιρία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά και ισάξια αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Το μετοχικό κεφάλαιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ορίζεται κατά τη σύστασή της σε 138.000 ευρώ, και διαιρείται σε 230.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,6 Ευρώ. Οι μετοχές της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα είναι ονομαστικές, αδιαίρετες, θα εκδίδονται σε τίτλους μίας ή περισσοτέρων μετοχών και οι τίτλοι των μετοχών θα φέρουν αύξοντα αριθμό, καθώς και τα στοιχεία που ορίζονται από το νόμο. ΙΔΡΥΤΕΣ ΜΕΤΟΧΟΙ: Η κάλυψη και καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα γίνει από τους ιδρυτές μετόχους σε μετρητά ως εξής: ·Ο Εμμανουήλ Κουτλής θα καλύψει 42.162,6 Ευρώ, ήτοι 70.271 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 30,55%. ·O Κρίτων Κυρίμης θα καλύψει 11.817,6 Ευρώ, ήτοι 19.696 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 8,56%. ·Ο Γεώργιος Βασιλείου θα καλύψει 10.141,8 Ευρώ, ήτοι 16.903 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 7,34%. ·O Γεώργιος Τσιρώνης θα καλύψει 19.566,6 Ευρώ, ήτοι 32.611 μετοχές ονομαστικής αξίας (0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 14,17%. ·H Penelope Anne Preen θα καλύψει 12.113,4 Ευρώ, ήτοι 20.189 μετοχές ονομαστικής αξίας (0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 8,78%. ·Ο Αυγουστίνος Γρυλλάκης θα καλύψει 2.730,0 Ευρώ, ήτοι 4.550 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη. ποσοστό 2%. ·Η Κατερίνα Βάμιαλη θα καλύψει 13.248,0 Ευρώ, ήτοι 22.080 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 9,6%. ·Η Rainbow Computer AE εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 15/04/03 να συμμετάσχει στην προς ίδρυση εταιρία ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με 26.220,0 Ευρώ, ήτοι να αποκτήσει 43.700 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,6 Ευρώ εκάστη, ποσοστό 19%. Η χρηματοδότηση της επένδυσης συμμετοχής της Rainbow Computer Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της προς ίδρυση εταιρίας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ θα γίνει από ίδια κεφάλαια της Rainbow Computer Α.Ε. και όχι από κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών (21 έως 23 Nοεμβρίου 2001). H καταβολή των μετρητών για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει αμέσως μετά την σύσταση της εταιρείας ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό επ' ονόματι αυτής σε τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών παίζει σημαντικό ρόλο στα επενδυτικά σχέδια της Rainbow Computer ως ένας από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρία αποβλέποντας στην μεγιστοποίηση του οφέλους της και του οφέλους των μετόχων της, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας έκρινε ότι η επένδυση στην προς ίδρυση εταιρία ΤΑΛΕΝΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, της οποίας το αντικείμενο είναι κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού, αποτελεί μία συμφέρουσα πράξη για την Rainbow Computer που θα ισχυροποιήσει την θέση της στο χώρο της αγοράς εκπαιδευτικών προϊόντων και παροχής υπηρεσιών γενικότερα.»

    ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7% και υπερδιπλάσια κέρδη παρουσιάζει στο τρίμηνο η Ντεσπέκ Πολυμέσα. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υπερβαίνει τα 2,15 εκ Ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα των 85.000 Ευρώ. Η σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της εταιρίας οφείλεται στην ενίσχυση των πωλήσεων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και με στόχο τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους η εταιρία κατά το πρώτο τρίμηνο προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με τρεις μεγάλους διεθνείς κατασκευαστές παιγνιδιών. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας, εδραιώνοντάς τη στην ηγέτιδα θέση (market leader). Πρόκειται για τις πολυεθνικές εταιρίες Novalogic Ltd, DreamCatcher Europe και Microids. H NovaLogic αποτελεί έναν από τους σημαντικούς εκδότες παιχνιδιών για PC, PlayStation και PlayStation2, και Xbox(tm). Η εταιρεία εκδίδει την πολύ επιτυχημένη σειρά Delta Force, Comanche και F-22 Lightning. Ο τελευταίος τίτλος της σειράς Delta Force (Delta Force: Black Hawk Down) που κυκλοφόρησε στις 28/03/03 είχε σαρωτικές πωλήσεις στην Ευρώπη (Νο 2 στα Charts του Ηνωμένου Βασιλείου) αλλά και στην χώρα μας. Ανάλογες πωλήσεις αναμένεται να έχει και ο επερχόμενος τίτλος Devastation που θα κυκλοφορήσει στις 11/4/03. Η DreamCatcher Games αποτελεί τη Νο 1 εταιρεία παραγωγής και διανομής Adventure Games που απευθύνονται τόσο σε έμπειρους παίκτες, όσο και στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό. Μεταξύ των νέων παιγνιδιών που πρόκειται να διαθέσει στην αγορά περιλαμβάνονται τα KAAN-Barbarian's Blade (PS2 & PC), Thorgal (PC), POPEYE (GBA), HARBRINGER (PC), PAINKILLER (PC) & SUPER POWER (PC). H Microids είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες video games στην Ευρώπη με τίτλους όπως το SYBERIA. Εν τω μεταξύ χωρίς το δικαίωμα λήψης 2 νέων δωρεάν μετοχών για κάθε 1 παλαιά θα διαπραγματεύεται από την Τετάρτη 16 Απριλίου η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα. Η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος γίνεται στα πλαίσια εφαρμογής της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας για αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους του λογαριασμού Υπόλοιπο κερδών χρήσεως εις νέον και διανομή 2 νέων δωρεάν μετοχών για κάθε 1 παλαιά.»

    UNISYSTEMS Α.Ε.Ε.

    Η εταιρία Unisystems Α.Ε.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με επιτυχία ξεκίνησε η συνεργασία της Unisystems με τη Nortel Networks στον τομέα της διάθεσης και υποστήριξης τηλεφωνικών κέντρων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η Unisystems υπέγραψε συμφωνία προμήθειας και εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου Nortel Meridian1 Option 11C στην EMC Hellas. Το τηλεφωνικό Κέντρο Option 11C είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό κέντρο, με δυνατότητα υποστήριξης IP τηλεφωνίας (IP enable), που ανήκει στην πολύ επιτυχημένη σειρά Meridian1 της Nortel Networks, κορυφαίας εταιρίας στην αγορά τηλεπικοινωνιακού και δικτυακού εξοπλισμού. Η EMC, έχοντας παγκοσμίως υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, επέλεξε το συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο ως το κεντρικό μέσο επικοινωνίας στις υπηρεσίες που παρέχει στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή, η συνεργασία της Unisystems με τη Nortel Networks, που ξεκίνησε με τη διανομή των Enterprise Solutions στην Ελλάδα και την Κύπρο, επεκτείνεται με επιτυχία και σε νέους τομείς, ώστε να προσφέρει πρωτοποριακές εφαρμογές στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, αφενός η Nortel Networks ενδυναμώνει περαιτέρω την παρουσία της στην ελληνική αγορά, ενώ η Unisystems ισχυροποιεί τη θέση της στον τομέα των ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων, εμπλουτίζοντας το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της. Η Unisystems είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής και ο κορυφαίος Systems' Integrator στην Ελλάδα. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, υποστηρίζοντας και συντηρώντας πολύπλοκα συστήματα μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει μία σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με μακρόχρονη συνεχή ανάπτυξη, με πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο εσωτερικό (Microsoft, Hewlett Packard, IBM, Wincor Nixdorf, Siemens, Oracle, SAP, SUN, Nortel Networks Hellas κ.λ.π.) και στο εξωτερικό (Unisys, EMC, ChipPC), η εταιρία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του κλάδου των εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς και ανάμεσα στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες high-tech εταιρίες της Ευρώπης.»

    ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.E.X.

    Στα πλαίσια της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕEX γνωστοποιεί τη νέα σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής της PROTON ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο κινητών αξιών της εταιρείας ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕEX. Η νέα Επενδυτική Επιτροπή διαθέτει έναν πιστοποιημένο διαχειριστή χαρτοφυλακίου πελατών και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΕΥ. Ως εκ τούτου η νέα Επενδυτική Επιτροπή αποτελείται από τους κάτωθι: α. Μαρίνα Γιάνναρου, πιστοποιημένη διαχειρίστρια και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΕΥ. β. Ιρις Καλφοπούλου, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής γ. Αθανάσιος Βλαχώνης, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής.

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 07/05/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL, Λεωφ. Συγγρού 89-93, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 1.1.2002 31.12.2002 μαζί με τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. Έγκριση διανομής κερδών χρήσεως. 2. Διανομή αφορολογήτων αποθεματικών. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 1.1.2002 31.12.2002. 4. Ανανέωση θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για μία τριετία ήτοι μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση του έτους 2006 και προσδιορισμός εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ μετά την ανανέωση της θητείας τους. 5. Αγορά ιδίων μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. 6. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2003. 7. Έγκριση αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και προέγκριση ανωτάτου ορίου αμοιβών για τη χρήση 2003. 8. Διάφορα θέματα ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν τη Γενική Συνέλευση.

    INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 07/05/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:30, στην έδρα της Εταιρείας, στο 5ο χιλ. Λ.ΒΑΡΗΣ-ΚΟΡΩΠΙΟΥ, στην θέση Σταμάτη Μίχα Κορωπί, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της 21ης εταιρικής χρήσης από 1.1.2002 έως 31.12.2002. 2. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και του λογαριασμού διάθεσης κερδών της 21ης Εταιρικής Χρήσης από 1.1.2002 έως 31.12.2002 καθώς και των ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της 5ης (ενοποιημένης) Εταιρικής Χρήσης από 1.1.2002 έως 31.12.2002. 3. Έγκριση της εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 4. Έγκριση των υπό του Διοικητικού Συμβουλίου γενομένων πράξεων και χορηγηθέντων πληρεξούσιων από 1.1.2002 έως 31.12.2002. 5. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτού από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 21ης Εταιρικής Χρήσης 1.1.2002 έως 31.12.2002. 6. Έγκριση των αμοιβών που χορηγήθηκαν προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατ' αρ. 24 παρ.2 Κ.Ν. 2190/20, όπως ισχύει, για την εταιρική χρήση 1.1.2002 έως 31.12.2002 και προέγκριση για την χρήση 1.1.2003 έως 31.12.2003. 7. Εκλογή ενός (1) τακτικού και ενός (1) αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ) και καθορισμός αμοιβής τους. 8. Επικύρωση αποφάσεων Δ.Σ. περί καθορισμού εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3016 περί εταιρικής διακυβέρνησης όπως ισχύει. 9. Απόκτηση ιδίων μετοχών της εταιρείας μέσω του ΧΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κ.Ν. 2190/20 όπως ισχύει σήμερα. 10. Τροποποίηση του κανονισμού του προγράμματος παροχής δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (Stock Option) στο προσωπικό , που αποφασίσθηκε με την από 10.4.2001 Τακτική Γενική Συνέλευση. 11. Έγκριση καταλόγου δικαιούχων Δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της δεύτερης σειράς, σύμφωνα με τον κανονισμό του προγράμματος παροχής δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (Stock Option) στο προσωπικό, που αποφασίσθηκε με την από 10.4.2001 Τακτική Γενική Συνέλευση. 12. Τροποποίηση του άρθρου 25 του καταστατικού (επικύρωση αντιγράφων των πρακτικών Γ.Σ. και Δ.Σ). 13. Έγκριση συμβάσεων εργασίας με τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας κατ΄ άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920. 14. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα.

    [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανφκούρτη, 16 Απριλίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Κατά 0,3 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του ευρωσυστήματος στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 11 Απριλίου και διαμορφώθηκε στα 211 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου 2003, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 211 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 39,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 360,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 46,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 215 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 104 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 101 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 128,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (16:50 UTC+2)

    Μετά από έντονες διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης τιμών τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση, συνεπεία της έντασης των πιέσεων σε μετοχές κυρίως της περιφέρειας και ιδιαίτερα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

    Στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η απορρόφηση των κερδών που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο κλάδος των τραπεζών.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης με απώλειες της τάξης του 0,40% και διαμορφώθηκε στις 1.622,54 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.615,98 και 1.637,87 μονάδων.

    Υψηλός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών ο οποίος έφθασε στο ποσό των 105,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4.284.837 αφορούσαν σε πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, μόλις οι 50 έκλεισαν ανοδικά, έναντι 277 πτωτικών και 48 αμετάβλητων.

    Απώλειες κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον ογδοντάρη της μικρής να κρατά και πάλι τα ηνία, αφού υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 2,58%, έναντι απωλειών 1,60% για τον σαραντάρη της μέσης, 0,61% για τον FTSE/ASE 140 και οριακή πτώση 0,08% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν και σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,33% και τον δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό 0,41%.

    Την κατιούσα ακολούθησαν στο σύνολό τους και οι 20 επιμέρους δείκτες, με αυτόν την κλωστοϋφαντουργίας και των ειδών λύσεων πληροφορικής να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, υποχωρώντας σε ποσοστό 7,75% και 5,14% αντίστοιχα.

    Μεταξύ των μετοχών από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, τη σημαντικότερη πτώση σημείωσαν οι Κλωστήρια Ναούσης (16,99%), Κορ-Φιλ ΑΕΒΕ (11,90%), Βαρβαρέσος ΑΕ (11,86%) και Φιερατεξ (10,71%).

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (3,26%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (3,04%), των ασφαλειών (2,94%), της παράλληλης αγοράς (2,35%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (2,09%).

    Πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (1,88%), των βιομηχανιών (1,72%), των επενδύσεων (1,48%), των κατασκευαστικών (1,43%), της πληροφορικής (1,80%), των συμμετοχών (1,65%) και των τροφίμων και ποτών (1,52%).

    Τη μικρότερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,53% και 0,43% αντίστοιχα.

    E.A.

    [14] ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ 35% ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (15:23 UTC+2)

    Μειώσεις μέχρι και 35% στα τιμολόγια των διεθνών κλήσεων προς σταθερά τηλέφωνα, προβλέπουν δύο νέα πακέτα που προωθεί ο OTE.

    Oι πελάτες του οργανισμού μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο πακέτο που επιθυμούν, ενώ τα μειωμένα τέλη θα ισχύσουν από τις 12 Mαΐου.

    Eιδικότερα, οι διεθνείς κλήσεις θα χρεώνονται ως εξής: Oι πελάτες του OTE θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα από μία έως τρεις χώρες με τις οποίες επικοινωνούν συχνότερα, καθώς και μία ενότητα και ένα κλιμάκιο.

    Δύο νέα πακέτα

    Ηδη, έχουν οριστεί δύο ενότητες (η πρώτη για τους ιδιώτες χρήστες και η δεύτερη για τους εταιρικούς πελάτες) και επτά κλιμάκια από τον OTE.

    Eπίσης, κριτήριο θα αποτελεί και ο χρόνος που θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς συνδιαλέξεις (εργάσιμη ημέρα, Σαββατοκύριακα, πρωί ή βράδυ). Για τους ιδιώτες, η μείωση τιμών αφορά τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται, κυρίως, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και τα Σαββατοκύριακα.

    Για τους εταιρικούς πελάτες, για τις διεθνείς κλήσεις που πραγματοποιούνται κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Για τις κλήσεις αυτές, θα χρεώνονται με χαμηλότερο τιμολόγιο, το οποίο καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, αλλά και από το αν η κλήση γίνεται σε ώρα αιχμής ή μη αιχμής.

    Μεγάλος λογαριασμός

    Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για τις μειώσεις είναι ο πελάτης να έχει συνολικό μηνιαίο λογαριασμό κίνησης μεγαλύτερο από 20 ευρώ για τους ιδιώτες και μεγαλύτερο από 50 ευρώ για τους εταιρικούς πελάτες. H επιλογή της ενότητας ή της χώρας - χωρών προορισμού θα γίνεται ελεύθερα από τον πελάτη, χωρίς αρχική επιβάρυνση.

    Aλλαγή χώρας - χωρών προορισμού γίνεται μετά από αίτηση του πελάτη και με κόστος 3 ευρώ.

    Το αίτημα της ΕΕΤΤ

    Eν τω μεταξύ, την παροχή εκπτώσεων στις ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, που νοικιάζουν το δίκτυο του OTE, ζητεί από τον οργανισμό η Eθνική Eπιτροπή Tηλεπικοινωνιών, προκειμένου να εγκρίνει την απόφασή του για μειώσεις στις υπεραστικές κλήσεις.

    Mιλώντας χθες ο πρόεδρος της Eθνικής Eπιτροπής Tηλεπικοινωνιών, κ. Eμμανουήλ Γιακουμάκης, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να απορριφθούν τα εκπτωτικά πακέτα του OTE, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Oργανισμού θα ισχύσουν από την 12η Mαΐου, αν δεν δοθεί η δυνατότητα και στις άλλες εταιρείες να παρέχουν ανάλογες εκπτώσεις. H προσφορά του OTE περιλαμβάνει χρέωση των υπεραστικών κλήσεων ως αστικές (με 0,026 ευρώ ανά λεπτό) τις Kυριακές.

    O κ. Γιακουμάκης υποστήριξε ότι ο OTE πρέπει να προσφέρει εκπτώσεις και στους εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, που χρησιμοποιούν το δίκτυό του, ώστε -όπως τόνισε- να μην υπάρξει στρέβλωση του ανταγωνισμού.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η EETT δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής την οριστική απόφαση.

    Xθες επίσης έγινε γνωστό ότι η φορητότητα αριθμών, η δυνατότητα δηλαδή να αλλάζει ο καταναλωτής εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και να διατηρεί τον τηλεφωνικό του αριθμό, αναμένεται να ισχύσει από τον Oκτώβριο, ενδεχομένως και νωρίτερα.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η MOODYS

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Σε σημερινή της έκθεση η Moody's Investors Service, υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητητας ελληνικής οικονομίας πιθανότατα θα παραμείνει ως έχει βραχυπρόθεσμα.Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο του 2002, στην κατηγορία Α1 από την κατηγορία Α2. Παρά την αναβάθμιση αυτή, όμως, ο οίκος Moody's επισημαίνει ότι η «βαθμολογία» της Ελλάδος παραμένει μια από τις χαμηλότερες μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης.

    «Η αξιολόγηση της Ελλάδος περιορίζεται από τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους και από αβεβαιότητες αναφορικά με τις προοπτικές μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξής της», τονίζει η αναλυτής Σάρα Μπέρτιν, συντάκτης της εν λόγω έκθεσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την οικονομική και νομισματική ένωση όμως ακόμα αντιμετωπίζει σημαντικές «δομικές» προκλήσεις της που μπορούν να διαβρώσουν τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.

    Στις προκλήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται η υψηλή αναλογία δημοσίου χρέους-ΑΕΠ, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, η ανελαστικότητα στην αγορά εργασίας και η υπερφόρτωση του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζεται στην έκθεση.

    Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι στενά συνδεδεμένη με τα επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων. «Στα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη έχει τροφοδοτηθεί κυρίως από τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δυο αυτές πηγές ροής κεφαλαίων θα σταματήσουν το 2004 και το 2006 αντίστοιχα, ενισχύοντας την ανάγκη για υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων και δομικών μεταρρυθμίσεων», εκτιμά η κα. Μπερτίν, η οποία υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει δυναμική για ισχυρή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, χάρη στη βελτίωση των υποδομών της, τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια και τη βελτίωση του τομέα υπηρεσιών και κυρίως του τραπεζικού κλάδου και του τουρισμού.

    [16] Ο Χ. ΣΟΦΟΚΛΕΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 16 Απριλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Καλύτερες μέρες για τον τόπο θα έρθουν με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., εκτιμά ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χάρης Σοφοκλείδης.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σοφοκλείδης σημειώνει ότι ο απόδημος ελληνισμός όπου και αν βρίσκεται θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό του Προέδρου της Κύπρου και του κυπριακού λαού και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του για συνεννόηση με την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων που είναι μετριοπαθής'' με στόχο τη επίλυση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Αγκυρα, 16 Απριλίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε με σκληρή γλώσσα το γεγονός ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κάλεσε σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε την πρόσκληση αυτή "σκόπιμη".

    Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο "Ο Ντενκτάς θυμωμένος με τον Σημίτη και με την αντιπολίτευση", ο κ. Ντενκτάς κατέκρινε επίσης και τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Ντενκτάς, απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων στην Προύσα και ερωτηθείς σχετικά με την πρόσκληση αυτή του κ. Σημίτη είπε: "Η Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια κάνει by-pass σε όλους τους Τουρκοκυπρίους [παραγκωνίζει τους Τουρκοκυπρίους]".

    Οσον αφορά τους αρχηγούς των ''κομμάτων της αντιπολίτευσης της 'ΤΔΒΚ'", ο κ. Ντενκτάς είπε: "Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδεικνύει περισσότερο σεβασμό στη Δημοκρατία της. Το αίτημα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη δεν ήταν νόμιμο. Η "ΤΔΒΚ" δεν είναι ένα κομμάτι της Κύπρου που αναγνώρισαν. Κατά συνέπεια, δεν κάνουν μέλος την Κύπρο. Πότε θα γίνει μέλος ο βορράς; Οταν αναγνωρίσουν το βορρά".

    [18] "MILLIYET": ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 16 Απριλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ακρως σημαντική επιτυχία για την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα και σοβαρή ήττα αποτελεί για τον Ραούφ Ντενκτάς και την τουρκική διπλωματία χαρακτηρίζεται σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας "Milliyet" η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο δημοσίευμα με τίτλο "Αυτό θα γινόταν στο τέλος", τονίζεται:

    "Είχε γίνει αντιληπτό προ πολλού ότι θα γίνονταν έτσι. Οταν εμείς πριν από δύο χρόνια σε άρθρο μας στη Milliyet είχαμε αναφέρει πως η Ε.Ε. θα δεχθεί την Κύπρο ως μέλος και στην περίπτωση που υπάρξει λύση και στην περίπτωση που δεν υπάρξει, και είχαμε τονίσει ότι για το θέμα αυτό είχαμε εξασφαλίσει πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ορισμένοι κύκλοι και ορισμένοι συνάδελφοι αμφισβήτησαν την ορθότητα της πληροφορίας αυτής.

    Οταν πέρασε στο μεταξύ καιρός, διαφάνηκε η αλήθεια. Πολλοί αρμόδιοι της Ε.Ε., από τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. μέχρι και τους ΥΠΕΞ των χωρών-μελών, άρχισαν να διατυπώνουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα αυτή. Και τώρα έφθασε "εκείνη η ημερομηνία". Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με άλλες 9 υποψήφιες χώρες, γίνεται δεκτή στην Ε.Ε. Επειδή δεν βρέθηκε λύση, η ένταξη του "Ελληνοκυπριακού τομέα", εν ονόματι του Κυπριακού κράτους, θα χειροκροτηθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και από 40 ευρωπαίους ηγέτες.

    Οσο αποτελεί μία άκρως σημαντική επιτυχία η εξέλιξη αυτή για την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, δυστυχώς, τόσο σοβαρή ήττα αποτελεί για την "κυβέρνηση" Ντενκτάς και την τουρκική διπλωματία".

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι "στην πραγματικότητα, στην κατάληξη αυτή ως ένα βαθμό φέρουν ευθύνη και η Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη" και σημειώνεται:

    "Ομως, το να φορτώνουμε όλη την ευθύνη σε εκείνους και να παραβλέπουμε τα λάθη της τουρκικής πλευράς, θα μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο στο μέλλον.

    Δυστυχώς, τα διπλωματικά κατορθώματα του Ντενκτάς που παρακολουθήσαμε επί χρόνια με σεβασμό, δεν παρουσιάσθηκαν και πάλι στο τελευταίο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόμενη προκαταβολικά το σχέδιο Ανάν, το οποίο στην ουσία δεν της άρεσε και επιρρίπτοντας στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για το ότι δόθηκε αρνητική απάντηση και στις τρεις μορφές του σχεδίου, έκανε ένα πετυχημένο ελιγμό.

    Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα από τη μία πλευρά σχεδόν το να καθίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ντενκτάς στο εδώλιο (με την υπ' αριθμ. 1575 απόφαση, που έγινε αποδεκτή προχθές) και από την άλλη να διασφαλίσει την ένταξη στην Ε.Ε.".

    Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι "με την ένταξη σήμερα του ''Ελληνοκυπριακού τομέα'' στην Ε.Ε., λαμβάνουν μέρος πλέον σ' αυτή την Ενωση (από την 1η Μαΐου του 2004) δύο ελληνικά κράτη".

    "Αν επέρχονταν η λύση, τότε και οι Τουρκοκύπριοι ως ένα κομμάτι και ως εταίρος της "Κυπριακής Δημοκρατίας", θα ελάμβαναν μέρος στην ίδια αντιπροσωπεία με τους Ελληνοκυπρίους και θα εκπροσωπούνταν στην Ε.Ε. Για πρώτη φορά η τουρκική γλώσσα θα ακούγονταν ως μία από τις επίσημες γλώσσες και οι Τούρκοι εκπρόσωποι θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει στάση εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Να το επαναλάβουμε: Η υπόθεση δεν είναι μόνο το θέμα παρεμπόδισης των πιθανοτήτων της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. Ας σκεφθούμε για μία στιγμή ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ζήσει και χωρίς την Ε.Ε. και ότι αν απαιτηθεί θα μπορέσει να της γυρίσει και την πλάτη. Τι θα γίνει όμως το μέλλον των Τουρκοκυπρίων; Το να αποκτήσουν εκείνοι δυνατότητες για καλύτερη ζωή; Δεν θα έπρεπε εξ' αρχής να υπολογισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις;

    Τι μπορεί να γίνει τώρα;

    Υπάρχουν δύο τρόποι: Η θα θυμώσετε με όλα όσα συνέβησαν και θα πείτε "ας πάει ο καθένας στο δρόμο του" και σε τελευταία ανάλυση η ''ΤΔΒΚ'' ας συνδεθεί περισσότερο με την Τουρκία ή θα σκεφτείτε ότι καλύτερα θα είναι να γυρίσουμε πίσω απ' όποιο σημείο της ζημίας που έχουμε υποστεί (πριν γίνει αυτή μεγαλύτερη) και θα ξαναρχίσετε να συζητείτε το σχέδιο Ανάν που βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Δεν έχει λήξει ακόμη το χρονοδιάγραμμα ούτε για τη Δύση, ούτε και για την ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ε.Ε. Να δούμε ποιον δρόμο θα επιλέξουν τώρα η Αγκυρα και ο Ντενκτάς", καταλήγει το άρθρο.

    [19] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

    Αγκυρα, 16 Απριλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν μεταχειριστεί το ψευδοκράτος του σε ίση βάση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV ενώ η Κύπρος υπέγραφε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ε.Ε., ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει "το δύσκολο αγώνα".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΑΝΤΡΙΑΝ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 16 Απριλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου θα προσθέσει ένα ακόμη επίκεντρο δραστηριοτήτων στο έργο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τη συνέχιση της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των διαπραγματεύσεων για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε τελετή στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ στην Αθήνα, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την υλοποίηση έργων στην Κύπρο που θα έχουν ως στόχο να οικοδομήσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι ολόκληρο το νησί θα προσχωρήσει στην ΕΕ, αλλά ''η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού θα ανασταλεί''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν στον ΠΑΟΚ. Σήμερα ανακοινώθηκαν στην ΠΑΕ τέσσερις νέες διαταγές πληρωμής από τους ποδοσφαιριστές Σπάσιτς, Φρούσο, Καραδήμο και Πουρλιοτόπουλο, που ζητούν να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει η διοίκηση. Αλλωστε το ίδιο είχαν κάνει πριν λίγες ημέρες οι Κούτσης και Τοχούρογλου. Το ευχάριστο -ωστόσο- είναι ότι ο Κούτσης εισέπραξε την δόση των 15.000 ευρώ, όπως του είχε υποσχεθεί ο Πέτρος Καλαφάτης, ενώ έχει να εισπράξει τις επόμενες ημέρες άλλα 68.000 ευρώ.

    Αύριο το πρωί αναμένεται να επιστρέψει η αποστολή του ΠΑΟΚ από το Αγιο Ορος όπου βρίσκεται από το πρωί. Το ταξίδι αυτό έγινε μετά από απαίτηση αρκετών παικτών, ιδιαίτερα εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ το μεσημέρι εκκλησιάστηκαν στην Ιερή Μονή Κοσταμονίτου, ενώ θα διανυκτερεύσουν στους ξενώνες. Αντίθετα με την αποστολή στη Θεσσαλονίκη έμειναν οι ξένοι Κουκιέλκα, Αμπονσά, Σπάσιτς και Φουτσίνι, οι οποίοι έκαναν προπόνηση με τη δεύτερη ομάδα.

    [22] ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ Η Ν. ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Λουτράκι, 16 Απριλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Σάρωσε τα μετάλλια για άλλη μια φορά η Νατάσα Τσακίρη στην κατηγορία των 63 κιλών. Η Ελληνίδα αθλήτρια χάρισε μεγάλες συγκινήσεις στους Ελληνες φιλάθλους και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των φίλων του αθλήματος, καθώς κατέκτησε δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών -Γυναικών που διεξάγεται στο Λουτράκι.

    Η φοιτήτρια της ιατρικής και αθλήτρια του Πανελληνίου κατέκτησε τα χρυσά στο αρασέ με 100 κιλά και στο σύνολο με 220, ενώ ήταν δεύτερη στο ζετέ με 120 κιλά. Σημειώνεται ότι τις προσπάθειες του χρυσού κοριτσιού παρακολούθησαν περίπου 2000 θεατές που παραβρέθηκαν στο γυμναστήριο «Γιώργος Γαλανόπουλος» στο Λουτράκι.

    Η Νατάσα Τσακίρη σε δύο παγκόσμια και δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατέκτησε συνολικά 5 χρυσά και 7 ασημένια μετάλλια

    Τα αποτελέσματα της κατηγορίας είναι:

    Αρασέ

    1. Νατάσα Τσακίρη 100

    2. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 100

    3. Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 95

    4. Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 95

    5. Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 87,5

    6. Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 80

    7. Μαρλίν Γκουντέν (Γαλλία) 77,5

    8. Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία)77,5

    Ζετέ

    1. Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 122,5

    2. Νατάσα Τσακίρη 120

    3. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 120

    4. Βερόνικα Μπουρόνοβα (Τσεχία) 112,5

    5. Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 112,5

    6. Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 110

    7. Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία) 102,5

    8. Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 100

    Σύνολο

    1. Νατάσα Τσακίρη 220

    2. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 220

    3. Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 217,5

    4. Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 207,5

    5. Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 197,5

    6. Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία) 182,5

    7. Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 180

    8. Μαρλίν Γκουντέν (Γαλλία) 172,5.

    [23] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΑΣΕ Η Ν. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Λουτράκι, 16 Απριλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 63 κιλών κατέκτησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Νατάσα Τσακίρη στην κίνηση του αρασέ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Αρσης Βαρών που διεξάγεται στο Λουτράκι.

    Στην τρίτη προσπάθεια σήκωσε 100 κιλά και επειδή ήταν ελαφρύτερη από τις άλλες αθλήτριες που επίσης σήκωσαν τα ίδια κιλά, πήρε την πρώτη θέση. Σημειώνεται ότι στην πρώτη της προσπάθεια σήκωσε 95 κιλά, ενώ στη δεύτερη 97,5κ. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθειά της στην κίνηση του ζετέ.

    [24] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟΥ 1968

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα δηλώσουν αύριο οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ που τον Απρίλιο του 1968, κατέκτησαν το κύπελλο Ευρώπης με την ιστορική νίκη τους (89-82) επί της Σλάβια Πράγας, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία 80.000 θεατών.

    Οι βετεράνοι μπασκετμπολίστες, συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη, θα επισκεφθούν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής στις 2μ.μ. και θα συναντηθούν με την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη. Ακολούθως θα συμπληρώσουν τις αιτήσεις Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Την ομάδα της ΑΕΚ, που πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, αποτελούσαν οι Γιώργος Αμερικάνος (αρχηγός), Στέλιος Βασιλειάδης, Χρήστος Ζούπας, Αίας Λαρετζάκης, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αντώνης Χρηστέας και Ανδρέας Δημητριάδης, με προπονητή τον Νίκο Μήλα.

    [25] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Λουτράκι, 16 Απριλίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα χάρισε σήμερα η Χαρίκλεια Καστρίτση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών που διεξάγεται στο Λουτράκι.

    Η Θεσσαλονικιά αθλήτρια κατέκτησε στην κατηγορία των 58 κιλών το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ σηκώνοντας 92,5κ., ενώ ήταν 6η στο ζετέ με 107,5κ. και 4η στο σύνολο με 200κ.

    Πρωταγωνίστρια στην κατηγορία ήταν η Τουρκάλα Αϊλίν Ντασντελέν η οποία κατέρριψε τα ευρωπαϊκά ρεκόρ και στις τρεις κινήσεις. Συγκεκριμένα στο αρασέ σήκωσε 98κ. (προηγούμενο της Καστρίτση με 97,5 από τον Νοέμβριο του 2002), στο ζετέ με 123κ και το σύνολο με 220κ. (προηγούμενα 122,5 και 215 της Πολωνέζας Κλεϊνόφσκα από τον Νοέμβριο του 2001).

    Τα αποτελέσματα της κατηγορίας είναι:

    Αρασέ

    1. Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 97,5

    2. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 98

    3. Χαρίκλεια Καστρίτση 92,5

    4. Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 90

    5. Μαριέτα Γκόντφριντ (Πολωνία) 90

    6. Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 90

    7. Νέλι Σίμοβα (Βουλγαρία) 87,5

    8. Αμπιγκάιλ Γκερέρο (Ισπανία) 87,5

    Ζετέ

    1. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 123

    2. Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 115

    3. Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 112,5

    4. Σουάντ Ντινάρ (Γαλλία) 110

    5. Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 110

    6. Χαρίκλεια Καστρίτση 107,5

    7. Λιλίγια Ρασάεβα (Ρωσία) 107,5

    8. Σίλβια Νάγκι (Ουγγαρία) 105

    Σύνολο

    1. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 220

    2. Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 212,5

    3. Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 202,5

    4. Χαρίκλεια Καστρίτση 200

    5. Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 200

    6. Σουάντ Ντινάρ (Γαλλία) 195

    7. Λιλίγια Ρασάεβα (Ρωσία) 192,5

    8. Μαριέτα Γκότφριντ (Πολωνία) 192,5.

    [26] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ Β.ΚΟΡΕΑ

    Ουάσιγκτον, 16 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν άμεση σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, οι οποίες θα διεξαχθούν το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο για την παύση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ.

    [27] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Ουάσιγκτον, 16 Απριλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ ζήτησαν από τον ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε το απόγευμα ο Λευκός Οίκος.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Κλεγιαν δήλωσε ότι τώρα που ο Ιρακινός λαός είναι ελεύθερος τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας.

    Ο κ. Μακ Κλεγιαν μιλώντας στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Σαιντ Λουις είπε ότι η άρση των κυρώσεων θα διευκολύνει την επανάληψη των εμπορικών συναλλαγών το συντομότερο δυνατόν.

    [28] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τελ Αβιβ, 16 Απριλίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ προσκάλεσε τον Ισραηλινό ομολογό του, Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο για επίσημες συνομιλίες, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Σαρόν στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα απαντήσει αν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να βοηθήσει για να δημοσιευτεί ένας «οδικός χάρτης» για την επίλυση του Μεσανατολικού.

    [29] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΩΝ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ

    Νέα Υόρκη, 16 Απριλίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε σήμερα για πρώτη φορά τη Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της για τη «συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο κομμουνιστικό κράτος.

    Η αποτελούμενη από 53 κράτη Επιτροπή τάχθηκε (28 ψήφοι υπέρ, 10 κατά και 14 αποχές) υπέρ της απόφασης, την οποία εισηγήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η οποία κατηγορεί την Πιονγιανγκ για «διαδεδομένες σοβαρές παραβιάσεις», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βασανιστήρια και άλλες σκληρές και απάνθρωπες συμπεριφορές, δημόσιες εκτελέσεις, καθώς επίσης σοβαροί και πανταχού παρόντες περιορισμοί στην ελευθερία σκέψης, ανεξιθρησκίας, γνώμης, έκφρασης, στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, στην πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση και περιορισμοί που επιβάλλονται στους πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν ελεύθερα εντός της χώρας ή να πάνε στο εξωτερικό.

    Η Βόρεια Κορέα, που εκπροσωπείτο στην αίθουσα αλλά δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία, απέρριψε τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε χαλκεύματα και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήταν ο αρχικός εισηγητής της απόφασης, ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

    «Το σχέδιο είναι γεμάτο από χαλκεύματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί πάντα αλαζονικά», επεσήμανε στην Επιτροπή ο πρέσβης της Β. Κορέας, Ri Tcheul.

    Η απόφαση της Επιτροπής ελήφθη λίγο μετά την ανακοίνωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στο Πεκίνο τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Β.Κορέα, για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί γύρω από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιανγκ.

    [30] ΠΟΥΤΙΝ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Μόσχα, 16 Απριλίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν έναν κυρίαρχο ρόλο στην επίλυση των τοπικών συγκρούσεων, των οικονομικών κρίσεων και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Πούτιν μιλώντας σε τελετή στο Κρεμλίνο, όπου υποδέχθηκε τους πρέσβεις διαφόρων χωρών είπε ότι η κατάσταση στο διεθνές στερέωμα κάνει επιτακτική την ανάγκη για την εφαρμογή διεθνούς νομοθεσίας και την ενίσχυση ρόλων οργανισμών ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο ΟΗΕ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών του Ισραήλ, της Βενεζουέλας, της Γουατεμάλας, της Κούβας, της Ερυθραίας, της Μαδαγασκάρης και της Σρι Λάνκα τόνισε ότι οι δύσκολες προκλήσεις θα ξεπεραστούν μόνο με την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Πούτιν τόνισε ακόμη ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Ρωσία και το Ισραήλ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ Β. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (13:06 UTC+2)

    «Οι Πύλες του Ουρανού» είναι ο τίτλος της μελοποιημένης ποιητικής συλλογής του εκπαιδευτικού Βασίλη Σαρηγιαννίδη, που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο 4ο δημοτικό σχολείο Συκεών (Οδός Πόντου).

    Στην εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, θα γίνει απαγγελία ποιημάτων του Βασίλη Σαρηγιαννίδη από τον Μανώλη Χατζημανώλη και τον Κωνσταντίνο Καρέλλη, με τη συμμετοχή και της χορωδίας του δημοτικού σχολείου.

    [32] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Με έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Αντόνιο Βιβάλντι εμπνευσμένα από τη θεματική της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα αναβιώσει μουσικά το θείο δράμα στην πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που θα γίνει την αύριο στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και θα επαναληφθεί το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας.

    Η Κ.Ο.Θ. φιλοξενεί το τρίο μπαρόκ Triplo Continuo, διακεκριμένο συγκρότημα για τον αυθεντικό τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας της μουσικής του 18ου αιώνα ενώ συμμετέχει η μέτζο σοπράνο Nicola Wemyss.

    Το Triplo Continuo οι μουσικοί Δήμος Γκουνταρούλης και Teresa Cristina Rodrigues Silva στα βιολοντσέλα και Εdmundo Hora στο τσέμπαλο έχουν επιμεληθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα.

    Η συναυλία διαρθρώνεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο θα ακουστούν έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ενώ στο δεύτερο αποσπάσματα από συνθέσεις του Αντόνιο Βιβάλντι.

    Το πρόγραμμα ξεκινά με τη δραματική άρια Erbame dich από τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γ.Σ.Μπαχ. Μια άρια που συχνά συνδέθηκε με την τραγική εικόνα της Παναγίας μπροστά στο σταυρό.

    Θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων η Καντάτα BWV 6 Bleib bei uns, denn es will Abend werden, που γράφτηκε για την Δευτέρα του Πάσχα, όταν ο Ιησούς παρουσιάστηκε στους δύο μαθητές Του στο δρόμο προς Εμμάους, το χορικό Ach, Bleib bei uns, Herr Jesu Christ («Αχ, μείνε μαζί μας, Κύριε Ιησού Χριστέ») για σοπράνο, βιολοντσέλο πίκολο και μπάσο κοντίνουο, το οποίο βασίζεται σε μια απλή μελωδία του 1543, το Ρετσιτατίβο Adagio για βιολοντσέλο πίκολο και μπάσο κοντίνουο και η άρια Woferne du den edlen Frieden από την Καντάτα BWV 41, πλεγμένη πάνω σε μια πανέμορφη μελωδία.

    [33] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (12:09 UTC+2)

    Η σχέση του πολιτισμού με την έννομη τάξη και το δίκαιο, τόσο το διεθνές όσο και το εσωτερικό θα εξεταστεί στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο" που διοργανώνει από αύριο μέχρι και το Σάββατο στην Αθήνα, το υπουργείο Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αύριο στις 9:30 το πρωί μιλώντας με θέμα "Η Οικουμενικότητα του Συνταγματικού Πολιτισμού και η ανάγκη για Πολιτικοποίηση της Παγκοσμιοποίησης".

    Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Divani Palace Acropolis, λαμβάνουν μέρος με εισηγήσεις τους 70 περίπου διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, νομικοί, ιστορικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί επιστήμονες και θεολόγοι από όλο τον κόσμο.

    Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο διεθνώς στο οποίο επιχειρείται η συστηματική διερεύνηση του πολιτισμικού υπόβαθρου των σύγχρονων συνταγματικών και νομικών συστημάτων, σε μια συγκριτική προοπτική, η οποία δεν περιορίζεται στον ευρωπαϊκό χώρο και στις ΗΠΑ, αλλά εκτείνεται και στις ασιατικές και αφρικανικές χώρες, στον μουσουλμανικό κόσμο, στη Λατινική Αμερική, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Οι εισηγήσεις στρέφονται γύρω από θέματα όπως η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανοχή, η αλληλεγγύη, η ανεξιθρησκία, η βιοηθική, τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, η πολυπολιτισμικότητα, και επιχειρούν να καταδείξουν την επικοινωνία, τον διάλογο και την όσμωση των νομικών πολιτισμών.

    Το συνέδριο χαιρετίζουν, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (με μήνυμά του), ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov και ο Πρώην Πρόεδρος της Αϊτής Leslie Manigat.

    [34] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΑΝΔΟΡΑ FILMCENTER

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (10:02 UTC+2)

    Με την ενότητα «Μπροστά στην Ιστορία» συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα το αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά που προβάλλεται στον κινηματογράφο Ανδόρα Filmcenter στην Αθήνα. Τρεις ταινίες ελλήνων δημιουργών που συνδέονται θεματικά αποτελώντας ξεχωριστή ενότητα, προβάλλονται κάθε εβδομάδα.

    Tο πρόγραμμα αυτής της "ελληνικής Τετάρτης" περιλαμβάνει τις παρακάτω ταινίες:

    «Ο ανθός της λίμνης», του Σταμάτη Τσαρουχά. Η δράση της ταινίας αναπτύσσεται στην Καστοριά, το 1900. Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι και άλλες εθνικότητες ζουν μαζί υπό το καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέσα στην απελπισία, την αστάθεια και τη σύγχυση που έφερε ο πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας το 1897.

    «Ούλοι εμείς, εφέντη», του Λεωνίδα Βαρδαρού . Η ιστορία μίας αντάρτικης ομάδας στο νησί της Ικαρίας στα τέλη της δεκαετίας του '40. Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, μια μικρή αντάρτικη ομάδα ερμηνεύει την απόφαση "το όπλο παρά πόδα" της κομματικής γραμμής με το δικό της τρόπο, δίνοντας το έναυσμα για μια περιπέτεια που θα λήξει μετά από έξι χρόνια.

    «Βασιλική», του Βαγγέλη Σερντάρη. Ο σκηνοθέτης διηγείται μια ερωτική ιστορία, για να σκιαγραφήσει, μέσω αυτής, την εποχή του εμφυλίου. Η δράση τοποθετείται στην ελληνική επαρχία, σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία και οι άλλες συνέπειες του εμφύλιου, καθόριζαν αποφασιστικά τις ανθρώπινες σχέσεις.

    [35] Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΤΟΥ ROSSINI ΣΤΗΝ ΕΛΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2003 (09:34 UTC+2)

    Συνεχίζονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή οι παραστάσεις της κωμικής όπερας «Σταχτοπούτα», της τελευταίας και από τις πιο δημοφιλείς του μεγάλου ιταλού συνθέτη Gioacchino Rossini. Το διάσημο παραμύθι του Charles Perrault παρουσιάζεται με κάποιες διαφορές στην πασίγνωστη πλοκή. Δεν υπάρχει μητριά, αλλά πατριός, ενώ το γοβάκι έχει αντικατασταθεί από βραχιόλι.

    Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1817 χωρίς επιτυχία Με την πάροδο των ημερών όμως η Σταχτοπούτα γνώριζε όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Από την ίδια εκείνη χρονιά έκανε τον γύρο της Ιταλίας και σύντομα παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου.

    Η σκηνοθεσία είναι του Mario Corradi ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Καράγιαννη και Μαρίνα Φιδέλη (Σταχτοπούτα), Αντώνης Κορωναίος και Νίκος Στεφάνου (Πρίγκηπας Ραμίρο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Χάρης Ανδριανός (Νταντίνι), Δημήτρης Κασιούμης και Ανδρέας Κουλουμπής (Ντον Μανίφικο), Χριστόφορος Σταμπόγλης και Γιάννης Γιαννίσης (Αλιντόρο), Τζίνα Πούλου και Ελπινίκη Ζερβού (Κλορίντα), Λυδία Αγγελοπούλου και Ελένη Δάβου (Θίσβη).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 April 2003 - 18:14:05 UTC