Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] EKKΛΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] Η Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ MPA.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ''25''
  • [05] ΜΠΑΡΚΑΡΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ
  • [06] ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  • [07] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • [08] ΕΒΡΟΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [09] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [10] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 17/04/03
  • [12] ΝΕΟ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [13] ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ Χ.Α. Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ
  • [14] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [15] ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ H 70ή ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ
  • [16] ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [18] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ"
  • [20] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [21] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [22] Ο ΚΡ. ΚΑΡΕΜΠΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [24] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  • [25] ΔΕΚΑΤΗ Η ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [27] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [28] ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • [29] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [30] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [31] TO A΄ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [32] ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
  • [33] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [35] ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Με τη συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος της ΕΕ πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Σημίτη, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες της διευρυμένης διάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

    Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε ο κ. Σημίτης το βήμα που έγινε στην Αθήνα χάρη και στις προσπάθειες και τις σκέψεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως επισήμανε ο κ. Σημίτης με τη διεύρυνση της ΕΕ προέχει η περαιτέρω πορεία της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς δημιουργούνται νέοι γείτονες με τους οποίους θα πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις και να μη δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές.

    Η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους στόχους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτική συνεργασία. «Από την Ισλανδία μέχρι τη Ρωσία οι χώρες της Ευρώπης ήταν όλες παρούσες και συζητήσαμε πώς θα προωθήσουμε τη συνεργασία», είπε και αναφέρθηκε στο κοινό κείμενο που προέκυψε από τη διάσκεψη στο οποία αναφέρονται μια σειρά από δραστηριότητες που θα πρέπει να αναπτυχθούν από κοινού: προστασία της δημοκρατίας και ειδικότερα ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, ενεργειών, φυσικού αερίου κ.λ.π.

    Τόνισε δε ότι υπήρχε μια κοινή άποψη ότι η διαδικασία της συνεργασίας θα πρέπει να συνεχιστεί και να ακολουθηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες. Η Αθήνα, επισήμανε ο κ. Σημίτης, υπήρξε η βάση για το νέο βήμα της Ευρώπης, που παρ΄ όλες τις όποιες διαφορές πάρχουν, μπορεί να καταστεί ένα σύνολο, που να ενεργεί συλλογικά για την ανάπτυξη, την ευημερία και να συνεργασθεί με την παγκόσμια κοινότητα για τη διεθνή ειρήνη.

    Μετά από εντατικές επαφές που είχε χθες και σήμερα η Ελληνική Προεδρία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ εξέδωσε μια δήλωση για το Ιράκ. Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έγινε συζήτηση για το ρόλο της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία, αλλά και τα επόμενα βήματα στο Ιράκ. Στο κείμενο της δήλωσης τονίζεται ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο και στη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αυτοδιοίκηση του Ιράκ αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση κρατών. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες του Ιράκ θα πρέπει να στηρίξουν τη σταθερότητά του, ενώ για άλλη μια φορά εκφράστηκε η δέσμευση για την παροχή βοήθειας στην ανοικοδόμηση της χώρας. Επίσης χαιρετίστηκε η συμμετοχή διεθνών οργανισμών στην ανοικοδόμηση όπως αυτή εκφράσθηκε στις συναντήσεις της Διεθνούς τράπεζας και των G-7. Ο πρωθυπουργός επισήμανε και την ανάγκη λύσης του φλέγοντος, όπως το χαρακτήρισε, Παλαιστινιακού προβλήματος.

    Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου γιατί οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν διπλωματική αυτοσυγκράτηση και δεν αποκαλούν κατοχικές τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ο κ. Σημίτης απάντησε ότι τα μέλη της ΕΕ δεν προσεγγίζουν το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μιλούν τα 15 κράτη μέλη με μια γλώσσα και όρους που συμφωνούν, αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα υπάρχει τρόπος έκφρασης και τοποθέτησης αποδεκτός από όλους.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν επιπλέον διαφωνίες στο μέλλον στους κόλπους της ΕΕ ο κ. Σημίτης ήταν σαφής τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι μια διεργασία δημιουργίας, ενοποίησης και διαμόρφωσης κοινών πολιτικών. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν ρήξεις όπως και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην εποχή που η Γαλλία για αρκετό διάστημα δεν συμμετείχε στις διασκέψεις. Αυτό το έχουμε επισημάνει, είπε, θέλουμε όμως να λύσουμε τις διαφορές.

    Για την ανακοίνωση Μπους ότι θα άρει το εμπάργκο είπε ότι αυτό ήταν αυτονόητο και ότι θα πρέπει να υπάρξει ομαλοποίηση.

    Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου εστίασε στη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο του ΟΗΕ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, ένα θέμα που θα απασχολήσει την άτυπη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών στις 2 και 3 Μαΐου στο Καστελόριζο, και επισήμανε την ανάγκη εμπέδωσης της ασφάλειας και της άμεσης συμμετοχής του Ιρακινού λαού και όλων των δυνάμεων της χώρας στη δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης.

    Δ.Ρ.

    [02] EKKΛΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Aθήνα, 17 Απριλίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Με αναφορές στους συμβολισμούς της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την αφετηρία της ιδέας αυτής από την πόλη της Ολυμπίας πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυτέψουν μαζί του από ένα δέντρο ελιάς, σε ένδειξη της επιθυμίας της Ένωσης να εργαστεί για τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας.

    Μετά το τέλος των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στο Ζάππειο Μέγαρο και λίγο πριν την οικογενειακή φωτογραφία των ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστας Σημίτης μίλησε για την Ολυμπιακή εκεχειρία με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα.

    «Πριν από σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ολυμπία. Οι ελληνικές πόλεις αποφάσισαν να σταματήσουν τους πολέμους μεταξύ τους, να έχουν εκεχειρία και να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσφορά στους Θεούς. Αυτή ήταν η αφετηρία της ολυμπιακής εκεχειρίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελλάδα που φιλοξενεί τους αγώνες απευθύνουν νέα έκκληση για την εφαρμογή της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, το μήνυμα είναι και πάλι συμβολικό και έχει στόχο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων να διερευνηθούν όλοι οι τρόποι ώστε να ενθαρρυνθεί το ειρηνευτικό κίνημα και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών.

    «Σήμερα για κάθε μία από τις χώρες μας θα φυτευτεί ένα δέντρο ελιάς σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Γουδί και όπου στο παρελθόν υπήρξαν στρατώνες. Έτσι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο της ειρήνης» είπε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε αυτός ο κήπος να αναπτυχθεί να μεγαλώσει και να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη συνεργασία.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (10:56 UTC+2)

    Κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ και σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο μεταπολεμικό Ιράκ, θέλει η Ε.Ε., όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για την "επόμενη μέρα" στο Ιράκ που εκφράζει όλα τα μέλη της Ε.Ε..

    Για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ επισημαίνεται ότι έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων.

    Η Ε.Ε. δεσμεύεται να ολοκληρώσει με επιτυχία την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μέσω των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Το πλήρες κείμενο της Δήλωσης της Ελληνικής Προεδρίας έχει ως εξής:

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει την παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και την ευκαιρία που της δίνεται να συζητήσει μαζί του τα επόμενα βήματα στο Ιράκ.

    Σε αυτή τη φάση η συμμαχία έχει την ευθύνη να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων.

    Ο ιρακινός λαός έχει τώρα την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανασυνδεθεί με τη Διεθνή Κοινότητα.

    Η Διεθνής Κοινότητα θα συνεισφέρει σε αυτή τη φάση ως εξής:

    -Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν έναν κεντρικό ρόλο και σε αυτόν πρέπει να συμπεριληφθεί και η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια αυτόνομη κυβέρνηση για τον ιρακινό λαό, όπου θα γίνει χρήση της ιδιαίτερης ικανότητας και της εμπειρίας του στην μεταπολεμική ανασυγκρότηση του κράτους.

    -Οι γείτονες του Ιράκ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή

    -Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας

    -Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμμετοχή των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών όπως αυτή έχει καθοριστεί σε πρόσφατη δήλωση της ομάδας G8 μετά τη συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

    -Η ΕΕ καλωσορίζει την τοποθέτηση από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενός ειδικού συμβούλου για το Ιράκ και προσδοκά μια ευρύτερη ενδυνάμωση της εμπλοκής του ΟΗΕ στην μεταπολεμική φάση του Ιράκ, πρωταρχικά για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας,

    -Ως μέρος της διαδικασίας για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει με επιτυχία την ειρηνευτική διαδικασία μέσω των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

    - Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια προηγούμενη προσυπογραφή από τον Γιάσερ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Νομοθετική Αρχή για τη δημιουργία ενός συμβουλίου επιλεγμένου από τον Αμπου Μαζεν, το οποίο έχει οριστεί να μεταρρυθμιστεί".

    [04] Η Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ MPA.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ''25''

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Η μη αποδοχή από την Τουρκία της πράξης Προσχώρησης της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ήταν ένα ακόμη ολίσθημα σε ό,τι αφορά το δικό της μέλλον, υποστήριξε σε δηλώσεις της στο mpa.gr η Ελληνίδα Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι το σημαντικότερο στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η ευκαιρία των ηγετών να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους στην ανάγκη μιάς ενωμένης Ευρώπης, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επόμενης μέρας.

    "Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας ήταν η δέσμευση στην ανάγκη ενότητας της Ευρώπης και σαν οικονομική και σαν πολιτική οντότητα, δεδομένου ότι το αντίθετο δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά καμία χώρα μέσα στην παγκοσμιοποίηση" είπε η κ.Διαμαντοπούλου και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

    Η κ.Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική - φιλοσοφική προσέγγιση των χωρών μελών για την ενοποίηση της Ευρώπης, καθώς επίσης διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις και συμφέροντα, ωστόσο αυτό καθιστά αναγκαία τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να ορίζει μία κοινή θέση για την ΕΕ. "Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Οι χώρες κράτη μέλη ουδέποτε έδειξαν πολιτική βούληση να έχουμε κοινή πολιτική - δεν συμφωνούσαν όλες οι χώρες, ούτε και η Ελλάδα. Οταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε κάποια μακρινά γεγονότα στο Ιράκ, αλλά για γεγονότα που έχουν σχέση και με τα σύνορά μας" είπε.

    Σε ό,τι αφορά την τουρκική αντίδραση εκτίμησε ότι δεν έχει καμία σημασία για την ΕΕ και τη διαδικασία της διεύρυνσης, ωστόσο έχει σημασία για την ίδια την Τουρκία, εφόσον η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την Τουρκία το 2004. "Πώς να αξιολογηθεί μία χώρα όταν δεν αποδέχεται τις νομικές αποφάσεις και το νομικό πλαίσιο της Ευρώπης, αλλά το ερμηνεύει με το δικό της τρόπο;" αναρωτήθηκε η Επίτροπος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για "ένα ακόμη ολίσθημα όσον αφορά το δικό της μέλλον".

    Τέλος, η κ.Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τις νέες χώρες, η αυστηρή οργάνωση, τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις δεν θα επιτρέψουν μία αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα. "Εγιναν σημαντικές αλλαγές στα πολιτικά συστήματα των νέων χωρών. Η δημοκρατία λειτουργεί σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά βεβαίως οι δομές οι διοικήσεις, οι οργανισμοί, η εκπαίδευση του προσωπικού χρειάζονται τρομακτικές επενδύσεις για αυτό η Ευρώπη και θα επενδύσει με χρήματα και θα υπάρχει διαρκής υποστήριξη για να υπάρξει σύγκλιση".

    Όσον αφορά στα κοινοτικά κονδύλια, ανέφερε ότι θα στηριχθούν στη φιλοσοφία αξιολόγησης κάθε περιφέρειας, ενώ απέκλεισε τον κίνδυνο διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, που πάντως δεν θα είναι ίδια με το παρελθόν.

    [05] ΜΠΑΡΚΑΡΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (12:23 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα στην Ελβετία ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, τερματίζοντας μια προσωπική διαδρομή ενενήντα τριών χρόνων, γραμμένη με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Ο γνωστός καπετάνιος, με το χαρακτηριστικό ναυτικό καπέλο-σήμα κατατεθέν, έκλεισε τα μάτια του στη Γενεύη.

    O Γιάννης Λάτσης αντίκρισε για πρώτη φορά το φως του ήλιου στο Kατάκωλο της Hλείας τον Δεκαπενταύγουστο του 1910. Ηταν το δέκατο τέταρτο από τα συνολικά 15 παιδιά της Aφροδίτης και του Σπύρου. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και βαρκάρης, ενώ ασχολείτο και με μικροκαλλιέργειες.

    Mεγαλώνοντας, ο Γιάννης Λάτσης συναναστρέφεται με τους Iταλούς καρμπονάρους που δουλεύουν στο λιμάνι, από τους οποίους μαθαίνει και τα ιταλικά, μία από τις πολλές ξένες γλώσσες που θα μιλά στη συνέχεια. Ο μικροκαμωμένος Γιάννης έχει μεγάλες φιλοδοξίες και, ως μέσο για την υλοποίησή τους, αποφασίζει να σπουδάσει στη Σχολή Πλοιάρχων του Eμπορικού Nαυτικού του Πύργου.

    Μπαρκάρει με ένα μικρό φορτηγό, που πηγαινοέρχεται στην Iταλία, εμπορεύεται σταφίδα και φτάνει ώς τον βαθμό του υποπλοίαρχου. Στη διάρκεια του Eλληνοϊταλικού Πολέμου υπηρέτησε στο Πολεμικό Nαυτικό.

    «Tο 1945 βρίσκει τον Λάτση φίλο με τον γιο του Nομικού, Mάρκο, ο οποίος του δίνει με πίστωση ένα καράβι 300 τόνων για να το δουλεύει μισθώνοντάς το σε τρίτους για μεταφορές προς και από την Aίγυπτο. Γρήγορα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα για να αγοράσει ένα μικρό επιβατηγό που παίρνει το όνομα της συζύγου του και κάνει δρομολόγια στον Aργοσαρωνικό που αναπτύσσεται τουριστικά και στην Ύδρα όπου η Σοφία Λόρεν γυρίζει το "Παιδί και το Δελφίνι">>, αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού "Κλικ".

    O Γιάννης Λάτσης είναι πάνω στο πλοίο συγχρόνως καπετάνιος, εισπράκτορας και μεταφορέας αποσκευών. H «Eριέττα» θα αποδειχτεί γουρλίδικη για τη μετέπειτα εξέλιξη του Latsis Group. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Λάτσης παντρεύτηκε τη συμπατριώτισσά του, Eριέττα Tσουκαλά, κόρη μικρέμπορου, με την οποία απέκτησε το 1947 τον Σπύρο, μετά από επτά χρόνια τη Mαριάννα και μετά από άλλα επτά τη Mαργαρίτα._

    [06] ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Στη διάθεση των νοσηλευτηρίων όπου νοσηλεύονται τα θύματα του τροχαίου των Τεμπών τέθηκαν με εντολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης τα αποθέματα της δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

    Συγκεκριμένα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής ενημέρωσε σχετικά, με επιστολές, τους διευθυντές των νοσοκομείων: Γενικό Λάρισας, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Γενικό Κατερίνης και «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.

    [07] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει ένας γενικός εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μιλώντας σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία επέδωσε το οικονομικό βοήθημα των τριών χιλιάδων ευρώ σε επτά ακόμα πολύτεκνες οικογένειες.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση, χορηγεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, εδώ και δύο χρόνια σε πολύτεκνες οικογένες μετά το τρίτο παιδί, από τρεις χιλιάδες ευρώ στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νέα γενιά.

    [08] ΕΒΡΟΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Απριλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού Έβρου σε συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής (Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, Μητροπόλεις Αλεξανδρούπολης-Διδυμοτείχου, Υπηρεσία Πρόνοιας) οργανώνει σειρά εκδηλώσεων συμπαράστασης για τους πρόσφυγες που κρατούνται σε κέντρα φύλαξης του Ν. Έβρου.

    «Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να στραφούν τα βλέμματα όλων στην ζοφερή πραγματικότητα των μεταναστών, να ζητηθεί η συνεισφορά τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι συνθήκες κράτησής τους δημιουργούν, συνεισφορά που δεν περιορίζεται σε μια μεμονωμένη φιλανθρωπική κίνηση αλλά επιδιώκει λύσεις που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολιτισμένης συνείδησης» είπε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Έβρου, Όλγα Ρενταρή.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προβληθούν οι ταινίες για τις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ των δημοτικών Σχολείων «Ο Βασιλιάς των Μασκών» πολυβραβευμένη ταινία που ξετυλίγει με ευαισθησία τις σχέσεις αγάπης, εκτίμησης και αφοσίωσης ενός μικρού παιδιού με τον κηδεμόνα και δάσκαλό του. Ενώ για τις τάξεις Γυμνασίων/Λυκείων, θα προβληθεί η ταινία «Ο Κόσμος της Σοφίας». Μια ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νορβηγού συγγραφέα Γιοστέιν Γκάαρντερ και ξετυλίγει την ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

    Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών των προσφυγικών καταυλισμών.

    Στις 24 Απριλίου θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα Κέντρα Φύλαξης των Προσφύγων (τρόφιμα-ρούχα) που προσέφερε το Ελληνικό Συμβούλιο και το Ελληνο-Αγγλικό Κολέγιο για τους πρόσφυγες.

    Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα «Αυτόχθονες» ενώ από τις 12-16 Μαϊου στο χώρο της Νομαρχίας Έβρου θα γίνεται η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Όλγα Ορφανίδου

    [09] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Aθήνα, 17 Απριλίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχάρη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Ο κ. Νάνο επανέλαβε τη σημασία που έχει για τη χώρα του να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ότι μετά τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ επιταχύνθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μπορεί πλέον και η Ενωση να διαπιστώσει.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλβανία να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τις μορφές τρομοκρατίας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών και διακρατικής συνεργασίας στην παραπάνω κατεύθυνση.

    Τόνισε ακόμη ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει υποφέρει από διαμάχες και αλληλοσπαραγμούς όμως η έναρξη της διαδικασίας σύνδεσης και σταθεροποίησης έχει σημάνει για τις χώρες της περιοχής την αρχή του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όταν ο κυβερνήτης της πτήσης 1532 της Air France, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Αθήνα ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι κάποιος επιβάτης είναι ασθενής και παρουσίαζε τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

    Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές του αεροδρομίου. Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε και πριν αποβιβαστούν οι επιβάτες, γιατροί του ΕΚΑΒ μπήκαν στο αεροπλάνο. Παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (ειδικές στολές, μάσκες) εξέτασαν τον ασθενή και, ευτυχώς, αποφάνθηκαν ότι δεν είχε τα συμπτώματα

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 17/04/03

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (20:44 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε

    Από σήμερα 17 Απριλίου 2003, οι μετοχές της «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με βάση τις εξής εταιρικές μεταβολές: α) Ακυρώνονται και διαγράφονται 8.081.526 ίδιες (ΚΟ) μετοχές που είχαν αποκτηθεί προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της, β) Λόγω συγχώνευσης ακυρώνονται και διαγράφονται 2.027.000 (ΚΟ) μετοχές που ανήκαν στην εταιρία «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕ», γ) Εκδίδονται 10.108.526 νέες (ΚΟ) μετοχές από ΑΜΚ λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.» με βάση τις σχέσεις ανταλλαγής: i) κάθε μέτοχος της απορροφώσας (πλην της απορροφώμενης) ανταλλάσσει 1 παλαιά μετοχή που κατέχει με 1 νεοεκδιδόμενη μετοχή, ii) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης ανταλλάσσει 9 μετοχές που κατέχει με 1 νεοεκδιδόμενη μετοχή, γ) Αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής σε Ευρώ 2,89 (από Ευρώ 2,76). Στις 17/4/2003, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 313.500.885 (ΚΟ) μετοχές.

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε., για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιούν τα ακόλουθα: «Το 2002, η Αγροτική τράπεζα, διατηρώντας την ηγετική της θέση στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική περιφέρεια, συνέχισε τη διείσδυσή της σε εξωγεωργικούς τομείς και στη λιανική τραπεζική, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η επιλεκτική επέκταση της Τράπεζας στον πιστοδοτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των καθυστερημένων δανείων, συνέβαλαν στην ποιοτική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου της και την ποιοτική βελτίωση της σύνθεσης των εσόδων της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Πέτρος Λάμπρου, η Τράπεζα με αυξημένο κατά περίπου 2% το ενεργητικό της που ανέρχετο σε Ευρώ 16,8 δις στο τέλος του 2002, κατατάσσεται στην 4η θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Οι χορηγήσεις της Τράπεζας το 2002 σημείωσαν αύξηση 7,7% έναντι του προηγούμενου έτους και έφτασαν τα Ευρώ 12 δις, κατατάσσοντας την ΑΤΕ μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ελληνικών τραπεζών σε μερίδιο αγοράς. Το υπόλοιπο των δανείων της ΑΤΕ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ήταν αυξημένο στο τέλος του 2002 κατά 73% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ οι εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια υπερέβησαν κατά 10% τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του 2002 τα καθυστερημένα δάνεια ήταν 16% επί του συνόλου των τοποθετήσεων, έναντι 20% το 2001 και 35% το 1999, δείχνοντας τη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης της ΑΤΕ να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Στο τέλος του 2002, η καταθετική βάση της ΑΤΕ ξεπερνούσε τα 3,2 εκατομμύρια λογαριασμούς και οι καταθέσεις των πελατών συμπεριλαμβανομένων των repos, έφθασαν τα Ευρώ 15 δις, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,1% έναντι του 2001. Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας σημείωσαν μείωση 45,9% έναντι των περσινών, αλλά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας και του Ομίλου βρίσκεται σε επίπεδο αισθητά υψηλότερο του ελάχιστου επιτρεπτού μετά και από την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης. Η συγκρατημένη αύξηση των εξόδων διαχείρισης στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΑΤΕ, η αύξηση των προβλέψεων και οι διαγραφές χρεών όπως επίσης οι αρνητικές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, συνέβαλαν ώστε η Τράπεζα να σημειώσει το 2002 λειτουργικά κέρδη Ευρώ 206,7 εκατ. έναντι Ευρώ 294 εκατ. το 2001. Τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 95,7 εκατ. σε σχέση με Ευρώ 206,2 εκατ. το 2001. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ΑΤΕ διατήρησε τα έσοδα από τόκους, την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας, σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω του 2,5% τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά στην πορεία της μετοχής της Αγροτικής Τράπεζας ο κ. Λάμπρου δήλωσε ότι, το 2002, όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή της μετοχής επηρεάστηκε από την ύφεση των διεθνών κεφαλαιαγορών και από την πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρ' όλα αυτά, κρίνεται ως ικανοποιητική καθώς κινήθηκε - βάσει μίας πολιτικής στήριξης που ακολουθήθηκε, σε επίπεδα υψηλότερα των μετοχών των υπολοίπων Τραπεζών. Οι απώλειες της διαμορφώθηκαν στο 24%, όταν ο τραπεζικός δείκτης την ίδια περίοδο σημείωσε σχεδόν διπλάσια πτώση φτάνοντας το 44%. Σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ αποφάσισε ότι το μέτρο της αγοράς ιδίων μετοχών θα πρέπει να εφαρμοστεί και κατά το τρέχον έτος. Σε ότι αφορά στη στρατηγική για την επόμενη διετία, ο Διοικητής της ΑΤΕ ανέφερε ως βασικούς στόχους: - την αύξηση του μεριδίου αγοράς, των εσόδων και των κερδών της Τράπεζας από τη Λιανική τραπεζική, - την περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων καθυστερήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αποφυγή συσσώρευσης νέων και - τη δημιουργία υπεραξιών από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, όπως ακίνητα και συμμετοχές σε Εταιρίες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα για το πρώτο, ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι με τα εργαλεία που έχουμε πλέον στα χέρια μας, τα πραγματικά καινοτόμα προϊόντα που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για αγρότες, επαγγελματίες και ιδιώτες, το προσωπικό μας που έχει ενισχυθεί κατά 1.700 νέους ανθρώπους την τελευταία τριετία, και το κατάστημά μας να λειτουργεί με πραγματικά σύγχρονο τρόπο, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη από το Δίκτυό μας. Σε ότι αφορά στο τελευταίο, ολοκληρώθηκε η πώληση των ΚΑΕ και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μείωση της συμμετοχής της τράπεζας στην ΑΓΝΟ μέσω της πώλησης ή της σύναψης στρατηγικής συμμαχίας.»

    LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία LAMDA DEVELOPMENT ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σχετικά με την επιστολή σας και το επισυναπτόμενο σ' αυτό δημοσίευμα, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το θέμα αυτό εκτός από τα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, δοθέντος μάλιστα ότι η αναφερόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι, για να μπορέσει η εταιρεία μας να εκτιμήσει τον βαθμό στον οποίο θα επηρεάσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στο επενδυτικό μας πρόγραμμα θα πρέπει να εκδοθεί η εν λόγω απόφαση και να μελετήσουμε το κείμενο της. Για την ώρα το έργο προχωρά κανονικά και εφ' όσον προκύψει κάποια εξέλιξη, θα ενημερώσουμε άμεσα το επενδυτικό κοινό.»

    FORTHNET Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ με την από 17/4/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: ΑΡΘΡΟ 8: Στοιχεία υπόχρεου: ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέτοχος με ποσοστό 21,13%. Επωνυμία εταιρίας: FORTHNET Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 3.190.003 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 15/4/2003 έως 30/4/2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EFG EUROBANK ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, ΣΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, Π & Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ.

    ΑΡΘΡΟ 10: Στοιχεία υπόχρεου: ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ. Επωνυμία εταιρίας: FORTHNET Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: 21,13%. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 3.190.003 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: 21,13%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 15/4/2003 έως 15/7/2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EFG EUROBANK ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, ΣΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, Π & Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ.

    ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.

    Α/ Ο κ. Πανώριος Αντώνιος, με την από 17/04/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Πανώριος Αντώνιος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ. Επωνυμία εταιρίας: ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 75.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 17/04/2003 έως 30/04/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EUROXΧ ΧΑΕΠΕΥ.

    Β/ Ο κ. Όντονι Ροδόλφος, με την από 17/04/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Όντονι Ροδόλφος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέτοχος με ποσοστό 33,111%. Επωνυμία εταιρίας: ΝΤΕΣΠΕΚ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 75.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 17/04/2003 έως 30/04/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EUROXX ΧΑΕΠΕΥ.

    Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η κα Χριστοπούλου Σοφία, με την από 17/04/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Χριστοπούλου Σοφία. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Υπεύθυνη εσωτερικού ελέγχου. Επωνυμία εταιρίας: Ε. ΠΑΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 1.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 18/04/2003 έως 30/04/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Προς την θυγατρική μας εταιρία EXPLOINVEST LTD, η οποία είναι κυρία του 16% των μετοχών της Δανέζικης Ναυτιλιακής εταιρίας TORM, (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης) έγινε προσφορά εξαγοράς του εν λόγω ποσοστού μέσω Δικηγορικού Γραφείου. Μετά από αλληλογραφία για την οριστικοποίηση της προτεινόμενης τιμής εξαγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., συζήτησε και απέρριψε την προσφορά. (Σημειώνεται ότι η τιμή της προσφοράς ήταν σημαντικά υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής και πολύ υψηλότερη του κόστους αγοράς). Η εταιρία RASMUSSENGRUPPEN Α.S., εμφανισθείσα ως ο πελάτης του Δικηγορικού Γραφείου που έκανε την προσφορά, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, ότι θεωρεί την κατάληξη των συνεννοήσεων για τον ορισμό της τιμής προσφοράς, ως τελική συμφωνία. Η ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., διέψευσε με επίσημες ανακοινώσεις της στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ EXPLOINVEST LTD και RASMUSSENGRUPPEN Α.S., και έκανε γνωστό ότι απαιτεί την ανάκληση των ανακοινώσεων της RASMUSSENGRUPPEN S.A., επιφυλασσόμενη για την λήψη μέτρων εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου και υπευθύνου για κάθε ενδεχόμενη βλάβη της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της SANYO ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ εξέτασε στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της εταιρίας το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της συμμετοχής στην TORM και εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Ν. Παπαγεωργίου να διερευνήσει και άλλες προσφορές.»

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜ/ΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι από την Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 αρχίζει η διανομή Μερίσματος για την εταιρική χρήση 2002, όπως αυτή αποφασίστηκε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας την 20/03/2003. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρείας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α την 20/03/2003 και το ποσό του μερίσματος ανέρχεται σε ευρώ 0,32 ανά μετοχή. Η καταβολή του Μερίσματος, που γίνεται με αποστολή δίγραμμων ονομαστικών επιταγών στις διευθύνσεις τις οποίες έχουν δηλώσει στο Σ.Α.Τ οι δικαιούχοι, θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κατάστημα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ Μέτοχοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το τμήμα εξυπηρέτησης Μετόχων της Εταιρείας, στο τηλέφωνο 210-72.65.800.

    FRIGOGLASS Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία FRIGOGLASS ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 17/4/2003 παρουσίαση της εταιρείας FRIGOGLASS στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την εταιρεία παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δώρος Κωνσταντίνου και η υπεύθυνη σχέσεων με τους επενδυτές κα Λίλιαν Φίλιπς. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην στρατηγική και τις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, στα οικονομικά μεγέθη και στα αποτελέσματα του έτους 2002 καθώς και στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2003. Η FRIGOGLASS ιδρύθηκε το 1996 με δραστηριότητα στην επαγγελματική ψύξη και στα υλικά συσκευασίας. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες με 23 μονάδες παραγωγής, 4 εταιρείες πωλήσεων και διαθέτει τα προϊόντα του σε 75 χώρες. Ο αριθμός του προσωπικού ανέρχεται σε 4.584 άτομα. Οι ενοποιημένες πωλήσεις για το έτος 2002 ανήλθαν σε 291 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των μεριδίων μειοψηφίας, περιλαμβάνοντας τις έκτακτες ζημιές του 2001 ύψους 6,45 εκ. ευρώ που αφορούσαν την διακοπή της λειτουργίας της θυγατρικής του ομίλου Blue Ice AS, παρουσίασαν αύξηση κατά 87% και ανήλθαν σε 16,9 εκ. ευρώ. Αφού εξαιρέσουμε τις έκτακτες ζημιές του 2001 η αύξηση των κερδών ανήλθε σε 9%. Κύριος στόχος για το 2002 ήταν η αναδιοργάνωση όλων των κλάδων με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μείωση του κόστους και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Ο κλάδος της επαγγελματικής ψύξης συνεισέφερε στον όμιλο κέρδη 7 εκ. ευρώ, ο κλάδος της Νιγηρίας κέρδη 9 εκ. ευρώ, ο κλάδος του Pet 1,6 εκ. ευρώ και ο κλάδος των πλαστικών παραμένει με αρνητικό αποτέλεσμα 0,8 εκ. ευρώ. Επίσης τονίστηκε η ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα της υαλουργίας στην Νιγηρία και στον κλάδο του Pet. (αύξηση κατά 100% και κατά 35% αντίστοιχα). Η FRIGOGLASS είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων παγκοσμίως με 11 μονάδες παραγωγής και δυναμικότητα 400,000 ψυγείων ετησίως. Ο κλάδος της Νιγηρίας κατέχει ηγετική θέση στην τοπική αγορά με τον κυριότερο τομέα δραστηριότητας την Υαλουργία. (55% του συνολικού κύκλου εργασιών).Ο κλάδος του Pet κατέχει την μοναδική βιομηχανία κρυσταλλικής ρητίνης στα Βαλκάνια με δυναμικότητα 80,000 τόνων ετησίως. Ο κλάδος των πλαστικών αποτελείται από 4 μονάδες παραγωγής με εργοστάσια στην Βουλγαρία και Ρουμανία. Επίσης έγινε αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου για την τετραετία (1999-2002) που ανήλθε σε 199 εκ. ευρώ καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα του 2003 που θα ανέλθει σε 36 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό (66%) θα αξιοποιηθεί στις δραστηριότητες της εταιρείας στη Νιγηρία, για την ανακατασκευή του τέταρτου φούρνου σε ένα από τα εργοστάσια υαλουργίας της Beta Glass Nigeria καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της δυναμικότητας στα εργοστάσια παραγωγής πλαστικών και πωμάτων. Όσον αφορά στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης, προγραμματίζεται να επενδυθεί συνολικό ποσό ύψους 8,5 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος για το 2003, για την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Η θετική πορεία των μεγεθών του ομίλου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2003 λόγω του ότι οι επενδύσεις αύξησης της παραγωγικότητας έχουν ολοκληρωθεί και θα αρχίσουν να αποδίδουν ενώ θα συνεχιστεί η αναδιοργάνωση του ομίλου σε όλους του κλάδους για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Το πρώτο τρίμηνο του 2003,τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η στρατηγική του ομίλου για το 2003 είναι η πλήρης εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας και γεωγραφικής επέκτασης, η διερεύνηση στην αγορά της Αμερικής και η οριστικοποίηση των σχεδίων επέκτασης, η διεύρυνση της βάσης των πελατών και τέλος η μεγιστοποίηση της απόδοσης στους μετόχους.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, με απόφαση της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της και της Ειδικής Συνέλευσης των μετόχων της μειοψηφίας που συνήλθαν στις 14/04/2003, καθώς και την από 29/03/2003 απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας, εξελέγη νέο Δ.Σ. το οποίο θα διοικήσει την εταιρία για μία πενταετία, ήτοι μέχρι 14/04/2008. Με αποφάσεις του της 14/04/2003, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και καθόρισε τις ιδιότητες των μελών του, ως εκτελεστικών και μη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής: Α. Εκτελεστικά μέλη: Γεώργιος Μωραϊτης, Πρόεδρος Δ.Σ., Αθανάσιος Καραχάλιος, Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Χαλβατζόγλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος. Β. Μη εκτελεστικά μέλη: Φοίβος Ιατρέλλης, Σύμβουλος, Νικόλαος Μαδεμλής, Σύμβουλος, Παύλος Νικολαϊδης, Σύμβουλος, Ελένη Σαργιάνου, Σύμβουλος, Ανδρέας Βρανάς, Σύμβουλος εκπρόσωπος των μετόχων της μειοψηφίας, Ιάσων Στράτος, Σύμβουλος εκπρόσωπος των μετόχων της μειοψηφίας, Βασίλειος Νικήτας, Σύμβουλος εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημήτριος Δεληγιάννης, Σύμβουλος εκπρόσωπος των εργαζομένων.

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «'Εγκρίθηκε η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων έντασης γνώσης από την ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη'. Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, εγκρίθηκε από το ΥΠΑΝ η πρόταση της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. για τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΩ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι ύψους 5.492.912,50 ευρώ. Το σύνολο της επιδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 2.746.456,25 ευρώ ενώ το υπόλοιπο θα επενδυθεί από την ίδια της εταιρεία, η οποία έχει ήδη επενδύσει 1.000.000 ευρώ στο πλαίσιο του έργου. Συνολικά το έργο περιλαμβάνει: 1. Τη δημιουργία της υποδομής της θερμοκοιτίδας, ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ. καταμερισμένο σε μικρούς χώρους κυψέλες για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν. Στο κτίριο, το οποίο γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., περιλαμβάνονται και χώροι για κοινές υπηρεσίες και χρήσεις (αίθουσες συνεδριάσεων και σεμιναρίων), διοικητικές υπηρεσίες κλπ. 2. Τη λειτουργία της θερμοκοιτίδας για μια τριετία. 3. Την παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν. 4. Την επιχειρηματική συμμετοχή της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο επιλεγμένων εκ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Η θερμοκοιτίδα φέρει το όνομα i4G (Incubator for Growth) και σε αυτή μπορούν να εγκατασταθούν αναπτυσσόμενες (early stage & expansion) επιχειρήσεις έντασης γνώσης και νέας οικονομίας της Β. Ελλάδας. Κλαδικά, η i4G εστιάζει την προσοχή της, κατά σειρά προτεραιότητας, στους κλάδους: - Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και βιομηχανία περιεχομένου -Υπηρεσίες και τεχνολογίες περιβάλλοντος και ενέργειας Υπηρεσίες εξειδικευμένων μελετητών/συμβούλων - Νέα υλικά και σχεδιασμός για βιομηχανικά προϊόντα και για κατασκευές - Μικροηλεκτρονική. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα εγκατασταθούν 8- 13 εταιρείες στις οποίες θα παρέχεται και επιχειρηματική / συμβουλευτική υποστήριξη. Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. αναμένεται να προσδώσει σημαντικές συνέργιες και υπεραξίες, τόσο στην ίδια όσο και στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν. Το έργο αποτελεί ένα από τα πρώτα εγχειρήματα δημιουργίας ιδιωτικών θερμοκοιτίδων στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη δημιουργία και ανάπτυξη νέων καινοτόμων εταιρειών, οι οποίες απασχολούν προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, επιλύοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν, το ζήτημα της πρόσβασης σε κεφάλαια για την εκκίνηση και την ανάπτυξη τους.»

    ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι σύμφωνα με την Κ2-3853/11.04.2003 απόφασή του, το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την από 14/03/2003 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αλλαγή της διεύθυνσης της εταιρίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας στη νέα διεύθυνση είναι: Λεωφόρος Μεσογείων αρ. 85, 11526 ΑΘΗΝΑ. Τηλ.: 210-6968200. Fax: 210-6968097. e-mail: hermes@hermes-realestate.gr

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ALPHA BANK Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 08/05/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2002 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της διαχειριστικής χρήσεως του έτους 2002. 3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών, τακτικών και αναπληρωματικών, για τη διαχειριστική χρήση 2003 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Συμψηφισμός μέρους του αναπόσβεστου ποσού θετικής υπεραξίας (goodwill) που προέκυψε από τη συγχώνευση της Τραπέζης με την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., με χρέωση του λογαριασμού διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. 5. Επικύρωση εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 6. Ορισμός ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης όπως σήμερα ισχύει. 7. Έγκριση της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 8. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του κ.ν. 2190/1920, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διευθύνσεως ή και σε Διευθυντές να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς. 9. Έγκριση για την έκδοση ομολογιακών δανείων, κοινών, ανταλλαξίμων ή/και μετατρεψίμων, μειωμένης ή μη εξασφαλίσεως. 10. Τροποποίηση και συμπλήρωση της αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της 11.4.2000, ως ισχύει, για τη χορήγηση δικαιωμάτων προαιρέσεως και σε διευθυντικά στελέχη των Εταιριών του Ομίλου.

    ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/05/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:30, στα επί της οδού Κανάρη 24 γραφεία της, στην Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Yποβολή και έγκριση των εκθέσεων πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της εταιρείας για τις οικονομικές καταστάσεις της 3ης εταιρικής χρήσεως από 01.01.2002-31.12.2002. 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσάρτημα) επί της εταιρικής χρήσεως που έληξε. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για την ελεγχθείσα χρήση. 4. Παροχή άδειας για την σύναψη συμβάσεων της εταιρείας με πρόσωπα του άρθρου 23α του Ν.2190/1920. 5. Έγκριση εξόδων κίνησης μελών του Δ.Σ. για το έτος 2002 και προέγκριση αυτών για την χρήση του 2003. 6. Εκλογή ενός ορκωτού ελεγκτού και ενός αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτού για τη χρήση 2003 και καθορισμός των αμοιβών τους. 7. Επικύρωση της εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 8. Διορισμός των εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών του Δ.Σ., Ν. 3016/2002. 9. Διάφορα Λοιπά θέματα.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο Μέγαρο Μελά, Αιόλου 93, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις που αφορούν την εταιρική χρήση 2002 (1.1.2002-31.12.2002). 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2002 (1.1.2002-31.12.2002). Έγκριση καταβολής μερίσματος. 3. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσης 2002 (1.1.2002-31.12.2002). 4. Καθορισμός ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 3 Ν. 3016/2002 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 5. Έγκριση των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2002, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 κ.ν 2190/1920, και προσδιορισμός αυτών για τη χρήση 2003. 6. Προσδιορισμός αμοιβών και αποζημιώσεων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ως μελών της Επιτροπής Ελέγχου για τη χρήση 2003. 7. Χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 και το άρθρο 30 παρ. 1 του Καταστατικού, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 8. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και τις ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου των εταιριών της για τη χρήση 2003. 9. Ανακοίνωση νέας οργανωτικής διάρθρωσης της Τράπεζας. Καθιέρωση Γενικών Διευθυντών και έγκριση σχετικών συμβάσεων. 10. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών κατά ποσό Euro 104.341.945,50 και έκδοση 23.187.099 νέων μετοχών Euro 4,50 εκάστης, υπέρ των παλαιών Μετόχων με αναλογία 1 προς 10. Τροποποίηση των άρθρων 4 και 39 του Καταστατικού της Τράπεζας, συνεπεία της ως άνω αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου. 11. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα.

    [12] ΝΕΟ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και τις 30 Απριλίου θα διατίθεται το νέο καταθετικό προϊόν της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο φέρει την επωνυμία, «Ελληνική Superplus» και αποτελεί ένα πρόγραμμα προθεσμιακής κατάθεσης ή Repo που προσφέρεται σε δύο εναλλακτικές εκδόσεις. Αυτές είναι 12μηνης διάρκειας, με την επωνυμία «Ελληνική Superplus 12» και 6μηνης διάρκειας, το «Ελληνική Superplus 6».

    Μέσω του νέου καταθετικού προϊόντος, προσφέρονται σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από το μέσο όρο της αγοράς, ήτοι 2,60% μέχρι 3,10%, σε μηνιαία κλιμάκωση, η δυνατότητα για εξασφάλιση ενός σταθερού εγγυημένου μηνιαίου εισοδήματος μέσω μηνιαίας απόδοσης των τόκων και η εναλλακτική δυνατότητα επιλογής επανεπένδυσης των τόκων για ακόμη υψηλότερες συνολικές αποδόσεις

    Η συμμετοχή στο προϊόν προϋποθέτει ως ελάχιστο ποσό τα 15.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω λογαριασμών Repo οι οποίοι, λόγω της μικρότερης φορολογίας στην περίπτωση αυτή, αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερη καθαρή απόδοση.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα, οι δύο εκδόσεις του νέου αυτού προϊόντος, δεν ενέχουν κανενός είδους ρίσκο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο του πελάτη, ενώ ανά πάσα στιγμή ο πελάτης θα μπορεί να αποσύρει τα χρήματά του, μετά τους πρώτους έξι ή τρεις μήνες αντίστοιχα, χωρίς κανένα κόστος.

    [13] ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ Χ.Α. Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (17:05 UTC+2)

    Στον κλάδο των μη μεταλλικών βιομηχανικών ορυκτών και τσιμέντων, μεταφέρεται από τις 22 Απριλίου η μετοχή της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εν λόγω εταιρίας, υπάγεται σήμερα στον κλάδο των Ορυχείων & Λατομείων.

    Η ένταξη της μετοχής της εταιρίας στον κλάδο των Μη Μεταλλικών Βιομηχανικών Ορυκτών & Τσιμέντων, εκφράζει ακριβέστερα το εύρος των δραστηριοτήτων της, καθώς η εταιρία δεν περιορίζεται πλέον στην εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, αλλά επικεντρώνεται στην επεξεργασία τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πωλήσεών της.

    «Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης παράγει προϊόντα μπεντονίτη και περλίτη, και όχι πρωτογενή μπεντονίτη και περλίτη και για το λόγο αυτό, το σύνολο των πελατών μας, τη θεωρεί βιομηχανική εταιρία και όχι μεταλλευτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας.

    «Η αλλαγή κλάδου στο Χ.Α., αποτελεί φυσικό επακόλουθο της στρατηγικής μας, των προσπαθειών μας, και του βιομηχανικού χαρακτήρα της δραστηριότητάς μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευθύμιος Βιδάλης.

    Παράλληλα, ο κ. Βιδάλης τόνισε ότι «η μεταφορά της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στον κλάδο Μη Μεταλλικών Βιομηχανικών Ορυκτών & Τσιμέντων αντικατοπτρίζει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην επεξεργασία μίας σειράς εξειδικευμένων προϊόντων που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών της, καθώς η εξόρυξη αποτελεί μέρος μόνο της όλης διαδικασίας».

    [14] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Οι τοποθετήσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κόψει το νήμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με άνοδο.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, τερμάτισε σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,65% και διαμορφώθηκε στις 1.655,06 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.607,13 και 1.635,86 μονάδων.

    Ικανοποιητικός ήταν ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 89,8 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 100 έκλεισαν με άνοδο, έναντι 221 πτωτικών και 54 αμετάβλητων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ογδοντάρης της μικρής υποχώρησε και μάλιστα σε ποσοστό άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατά 1,57%, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στους επιμέρους κλάδους που περιλαμβάνει.

    Πρωταγωνιστής της ανόδου, μεταξύ των δεικτών FTSE, αναδείχθηκε και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,86%, έναντι κερδών 0,47% για τον FTSE/ASE 140 και 0,09% για τον Mid 40 της μέσης.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 1,08% και τον δεύτερο κατά 0,72%. Η μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,44% και της Cosmote κατά 1,04%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 20 κλαδικοί δείκτες, με τους οκτώ εξ αυτών να ακολουθούν την κατιούσα.

    Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και σήμερα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (3,79%), του χονδρικού εμπορίου (1,75%), των βασικών μετάλλων (1,73%), της παράλληλης αγοράς (1,53%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,13%).

    Μικρή πτώση σημείωσαν οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,52%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,50%) και της πληροφορικής (0,35%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (1,68%) και των κατασκευαστικών (1,09%).

    Κατά 0,88% ενισχύθηκε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,75% των διυλιστηρίων, κατά 0,43% των τροφίμων και ποτών και κατά 0,24% των συμμετοχών. Τα μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,08%), βιομηχανιών (0,11%) και των ασφαλειών (0,15%).

    E.A.

    [15] ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ H 70ή ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (16:34 UTC+2)

    Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαου Γκαργκάνα, για το έτος 2002, θα παρουσιαστεί στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, στο πλαίσιο της 70ής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ιδρύματος.

    Μία ώρα νωρίτερα, στις 11 το πρωί, ο κ.Γκαργκάνας θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    [16] ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Άγκυρα, 17 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Vatan σε δημοσίευμά της με τον πεντάστηλο τίτλο «Ο Ντενκτάς δεν υπολόγισε τη φωνή του λαού» και τον υπέρτιτλο «Πέρασε στην ιστορία με την αδιάλλακτη και επίμονη συμπεριφορά του», αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι μπήκαν στην Ε.Ε. ως μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού, καθώς ο ''Πρόεδρος της ΤΔΒΚ'' που απέρριψε κάθε σχέδιο ειρήνης, έφραξε και το μέλλον του λαού του και το χρονοδιάγραμμα Ε.Ε. της Τουρκίας.

    Όπως τονίζει η εφημερίδα, μετά από την απόρριψη από τον Ντεκτάς του σχεδίου Annan, η λύση στο νησί αναβλήθηκε επ' αόριστον. Ο Ντενκτάς εξαιτίας της αδιαλλαξίας του έγινε αιτία να ζημιωθούν και η ''ΤΔΒΚ'' και η Τουρκία. Διότι τώρα πλέον η επίλυση του Κυπριακού έχει περάσει στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. Η Τουρκία περιήλθε στη θέση καταληψία στα εδάφη της Ε.Ε. Επίσης και ένας όρος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι πλέον η επίτευξη λύσης στην Κύπρο.

    Πέραν αυτού, στο εξής απέναντι στην Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα έδινε αγώνα για τα ελληνικά βέτο, θα αντιμετωπίζει από το 2004 και τα βέτο των Ελληνοκυπρίων. Δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, που έλεγαν ²θέλουμε λύση και ένταξη στην Ε.Ε.², παρακολούθησαν την τελετή λέγοντας ²μακάρι να μπορούσαμε να μπούμε κι εμείς².

    Σκεφτείτε ένα νέο 28 ετών στην ''ΤΔΒΚ'' που γεννήθηκε το 1974. Ο νέος αυτός είναι ένας από τις 20.000 άνεργους που ζουν στην ''ΤΔΒΚ''. Αυτός μεγάλωσε με οικονομικές δυσκολίες λόγω του εμπάργκο στη χώρα του, το οποίο εφαρμόζεται επειδή καμία χώρα εκτός από την Τουρκία δεν την αναγνωρίζει.

    Ο Ντενκτάς είναι ένα ²γεράκι² πολιτικός που δεν κάνει υποχωρήσεις. Όταν οριστικοποιήθηκε πλέον ότι οι Ε/Κ θα ενταχθούν στην Ε.Ε., έστω και μόνοι, τότε οι Τ/Κ που υποστήριζαν τον Ντενκτάς άρχισαν να λένε ²άραγε εμείς κάνουμε σωστά ακολουθώντας τον Ντενκτάς;².

    «Δύστροπος και επίμονος γέρος»

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο «Ο Ντενκτάς ένας δύστροπος και επίμονος γέρος», αναφέρεται στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, όπως της Washington Post, του Reuters, της Washington Times και του The Guardian, σε διάφορες ημερομηνίες.

     Η Vatan, δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες άρθρο του συνεργάτη της, Ρουσέν Τσακίρ, με τον τίτλο «Η Κυβέρνηση του AKP ενοχλημένη από τον Ντενκτάς», όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

    «Λέγεται ότι και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ, είναι πολύ θυμωμένοι με τον Ντενκτάς. Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη τελευταία ο Ντενκτάς, ο οποίος εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία του ²να θάψει² το σχέδιο Annan, το οποίο ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θεώρησε ότι μπορεί να συζητηθεί και η προσπάθειά του να καθοδηγήσει την Κυβέρνηση AKP, προκάλεσαν περισσότερη ένταση.

    Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν δεν μετέβη στην Αθήνα για την τελετή υπογραφής και το γεγονός ότι ο Γκιουλ μετέβη στην Αθήνα μετά την τελετή, ήταν πράγματα τα οποία αποφασίστηκαν από μέρες πριν, αλλά δεν ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

    Ο Ντενκτάς που δεν γνώριζε την απόφαση αυτή, δήλωσε προχθές στην Προύσα ότι ο Γκιουλ δεν θα πρέπει να λάβει μέρος στην τελετή. Στο μεταξύ, ο κ. Γκιουλ που ρωτήθηκε για το θέμα στο Λουξεμβούργο έδειξε την οργή του λέγοντας: «Για το θέμα αυτό αποφασίζει η Τουρκία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα παρασκήνια, συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο της αλλαγής της απόφασης της μη συμμετοχής στην τελετή για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται κατά την επιθυμία του Ντενκτάς.

    Ο κ. Γκιουλ που αποφάσισε επιστρέφοντας στην Τουρκία να μιλήσει ξεκάθαρα με τον Ντενκτάς, δίστασε επί μακρόν όσον αφορά την ανακοίνωση των απόψεών του στην κοινή γνώμη, διότι οι ανήκοντες στο AKP οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους και τις επικρίσεις τους για τον Ντενκτάς κεκλεισμένων των θυρών, για να μην δημιουργήσουν την εικόνα της ύπαρξης διαφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας, σκέπτονται ότι ο Ντενκτάς δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και τους υποτιμά. Η ενόχληση αυτή μπορεί να γίνει αιτία να ξεσπάσει φιλονικία.

    Λέγεται ότι στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γκιουλ στην Κύπρο σημειώθηκε ένταση κατά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, τον οποίο κατέκρινε με σκληρή γλώσσα, αλλά η εικόνα που έδειξαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου ήταν εικόνα ²ενότητας και αλληλεγγύης².

    Φυσικά, οι ιθύνοντες του AKP γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ριζικές αλλαγές πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που το θέμα αυτό δεν επιλυθεί, η ένταξη στην Ε.Ε. θα είναι όραμα. Γι' αυτό το λόγο ο Ερντογάν αμέσως μετά τις εκλογές διατύπωσε στον ελληνικό Τύπο την αποφασιστικότητά του για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά στη συνέχεια διαψεύσθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Αργότερα, οι βαριές κατηγορίες του Προέδρου της Βουλής, Αρίντς, εναντίον αυτών που αντιτάχθηκαν στον Ντενκτάς, έδειξαν ότι η δουλειά του AKP θα είναι πολύ δύσκολη. Κατά τη διάρκεια αυτή, ο Γκιουλ έμεινε λίγο σε πίσω πλάνο και ο ρόλος για την αναζήτηση λύσης στο θέμα έμεινε στον Ερντογάν. Όμως και αυτός λίγο αργότερα έκανε πίσω και προσέγγισε λίγο περισσότερο στην παραδοσιακή κρατική πολιτική Κύπρου.

    Το γεγονός όμως ότι απορρίφθηκε το δεύτερο έγγραφο στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην 1η Μαρτίου και επλήγησαν οι σχέσεις με τις Η.Π.Α., οδήγησε στο να αυξηθούν οι προσδοκίες από την Ε.Ε. και πήρε περισσότερο αναγκαία μορφή η επίλυση του Κυπριακού. Όμως, η Κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη τη μαγική φόρμουλα για να ξεπεράσει την παραδοσιακή πολιτική και κατά συνέπεια τον Ντενκτάς».

    [17] Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Κλειδί για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η πάταξη της διαφθοράς στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία, Τζόναθαν Σιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Η Ρουμανία, αν και πρόσφατα ψήφισε «πακέτο» μέτρων κατά της διαφθοράς, φαίνεται πως δεν έχει πείσει τη Δύση, όσον αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει για την καταπολέμηση του φαινομένου.

    Ο κ. Σιλ συμφώνησε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι, Μάικλ Γκεστ και τον πρόεδρο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ομπι Μουρ, οι οποίοι προ ημερών επέκριναν τις αρχές στη χώρα, λέγοντας ότι δεν κάνουν αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    «Θα ήταν αδύνατο μία δημοκρατία να λειτουργήσει ανάμεσα σε κλέφτες», επεσήμανε ο κ. Σίλ και τόνισε ότι «όσο μεγαλύτερη μάχη δοθεί κατά της διαφθοράς, τόσο πιο σύντομα η Ρουμανία θα έλθει κοντά στην ΕΕ».

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μεγάλη πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο επίπεδο των 86 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1,02%, κλείνοντας στις 86,7 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να απορροφούν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ζημιές σε ποσοστό 1,3% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 335,78 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ"

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (18:11 UTC+2)

    O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν βλέπει την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης ως νίκη των Ελληνοκυπρίων και ήττα του Ραούφ Ντενκτάς, καθώς πρόκειται για νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν αντίμετρα από την τουρκική πλευρά που να είναι επικίνδυνα για τη διατήρηση της ειρήνης και της τάξης στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτά θα εξαγγελθούν όταν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν. «Την ημέρα της εξαγγελίας θα τα εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε.

    Οπως είπε, κάποια μέτρα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση της ΕΕ για να μην αντικρούονται με κανόνες της ΕΕ και πως για αυτά γίνονται ήδη επαφές και μεθαύριο θα γίνουν επίσημες συνομιλίες στην Κύπρο με εκπρόσωπο της ΕΕ για τη διεκπεραίωση κάποιων δυσκολιών που υπάρχουν.

    Κάποια από τα μέτρα, σημείωσε, «που είναι και πιο σημαντικά, χρειάζονται τη συνεργασία των Τουρκοκυπρίων αλλά και του κ. Ντενκτάς. Εάν ο κ. Ντενκτάς δεν συνεργαστεί δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκτός εάν οι Τ/Κ επιβάλουν την εφαρμογή τους».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα την ανεύρεση εργασίας, την πληρωμή των συντάξεων και την πληρωμή στους Τουρκοκύπριους όλων των ωφελημάτων που δικαιούνται αν ήσαν μέλη του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [20] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Δημήτρης Κιττένης χαρακτήρισε την χθεσινή υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ ως ''αφετηρία μιας καινούργιας ελπιδοφόρας εποχής για τους εργαζομένους, τον λαό και τη μικρή μας πατρίδα".

    Μιλώντας σε ειδική τελετή στο Μέγαρο της ΣΕΚ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνού και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο κ. Κιττένης είπε ότι η ΣΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Κύπρος να μπορέσει να διαδραματίσει σωστά και αποτελεσματικά τον νέο της ρόλο που πηγάζει από την ιδιότητα του ισότιμου μέλους της ΕΕ.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [21] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Η τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πινγκ πονγκ εφήβων-νεανίδων στα ομαδικά και τα ατομικά αγωνίσματα, διεξάγεται το τριήμερο από 19 ως 21 του μήνα. Οι αγώνες θα γίνουν στην ομοσπονδιακή αίθουσα της Αργυρούπολης, θ' αρχίσουν το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας. Χρονικά θα προηγηθούν τα ομαδικά αγωνίσματα, στα οποία θα πάρουν μέρος 16 ομάδες νέων και 12 νεανίδων. Οι νέοι θα χωριστούν σε 4 ομίλους των τεσσάρων και οι νεάνιδες σε τέσσερις ομίλους των τριών. Οι πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα συνεχίσουν για τις θέσεις 1-4.

    Το μεσημέρι της Κυριακής (12.00) θα γίνει η κλήρωση στα ατομικά αγωνίσματα

    και ακολούθως θ' αρχίσει το δεύτερο μέρος του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Σ' αυτά, θα συμμετάσχουν 32 αθλητές στο απλό εφήβων, 18 αθλήτριες στο απλό νεανίδων, 16 ζευγάρια στο διπλό εφήβων, 9 στο διπλό νεανίδων και 16 στο διπλό μικτό.

    [22] Ο ΚΡ. ΚΑΡΕΜΠΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    «Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και ο κόσμος μεγάλες προσδοκίες από εμάς, αλλά

    δεν έρχονται πάντα όλα θετικά. Με τον Πανιώνιο ήταν γνωστό ότι το παιχνίδι θα ήταν δύσκολο. Κυνηγούν την έξοδο στην Ευρώπη, δεν είναι αδιάφοροι. Επιπλέον και οι αγωνιστικοί χώροι είναι χάλια και χρειάζονται βελτίωση γιατί δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο. Ίσως φταιει επίσης και το γεγονός ότι πιστεύουμε πως τα ματς θα είναι πιο εύκολα απ' ότι τελικά είναι», τόνισε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ στην «Ερα Σπορ» και συνέχισε: «Έχουμε αλλάξει τέσσερις προπονητές. Παράλληλα αλλάζει το σύστημα της ομάδας, ο τρόπος παιχνιδιού, διαφέρει ακόμη και η προπόνηση, διαφορετικοί

    και οι παίκτες που αγωνίζονται στην ενδεκάδα. Πάντως βρισκόμαστε σε τροχιά τίτλου και πιστευω πως εμείς τελικά θα το κατακτήσουμε».

    Για την πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ ο διεθνής άσος επισήμανε: «Για την αρνητική πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη φταιει η κακή νοοτροπία. Εχω ήδη αγωνιστεί δύο συνεχόμενες χρονιές με τον Ολυμπιακό σε αυτή τη διοργάνωση και πάντα πριν τους αγώνες λέγαμε πως φέτος θα πραγματοποιήσουμε καλή πορεία. Για παράδειγμα φέτος ξεκινήσαμε εκπληκτικά κόντρα στη Λεβερκούζεν, όμως τα μυαλά μας πήραν αέρα, δεν ήμασταν προσγειωμένοι και έτσι ήρθαν τα άσχημα αποτελέσματα. Το ένα παιχνίδι διαφέρει πολύ απ΄ το επόμενο....»

    Οσο για την εξέλιξη του πρωταθλήματος ο Κριστιάν Καρεμπέ επισήμανε: «Θα πρέπει πάντως να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι βήμα -βήμα. Αν σκεφτόμαστε μόνο το ματς με τον Παναθηναϊκό τότε δεν θα πάμε καλά στους άλλους αγώνες. Πάντως πιστεύω ότι ο τίτλος θα κριθεί στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό και πως εμείς θα τον κατακτήσουμε.  Με αυτή τη νοοτροπία αγωνίστηκα τόσα χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σαμπντόρια. Πρέπει να μας προβληματίζει πάντα το επόμενο παιχνίδι και όχι αυτό που θα έρθει σε ένα μήνα. Εύχομαι οι ελληνικές ομάδες να αποκτήσουν τις κατάλληλες ακαδημίες οι οποίες θα μεταφέρουν στα νέα παιδιά τη σωστή νοοτροπία και γνώσεις».

    Ο Καρεμπέ αναφέρθηκε και στο συμβόλαιό του και σε πιθανή μείωση των αποδοχών του: «Θα συζητούσα με τον Ολυμπιακό αυτό το ενδεχόμενο. Για τα πάντα υπάρχει λύση. Θα συζητήσουμε με τη διοίκηση και πιστεύω πως αν κάποτε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, τότε με τη συζήτηση και το διάλογο θα βρεθεί λύση. Σε τίποτα δεν υπάρχει όριο. Υπάρχει συμβόλαιο και πρέπει να το σεβαστώ. Η μόνη περίπτωση να φύγω από την ομάδα πριν τη λήξη του συμβολαίου είναι μόνο αν υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές».

    Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Καφέ τόνισε: «Συγχωρώ σημαίνει υπάρχω και το συμβάν θεωρείται λήξαν. Λυπάμαι για ότι συνέβη και ελπίζω ο κόσμος να μ' έχει συγχωρέσει από την πλευρά του. Ποτέ δεν προκαλώ τους αντιπάλους μου με κανένα τρόπο. Τους σέβομαι».

    Για την τιμωρία του είπε: «Αυτό έχει να κάνει με τους κανονισμούς της κάθε χώρας. Οι κανονισμοί στη Γαλλία είναι διαφορετικοί. Εκεί θα μου είχαν δώσει πιθανότατα μεγαλύτερη ποινή. Στην Ελλάδα μπορεί να μιλήσεις άσχημα στον διαιτητή και να μην δεχτείς κάρτα, οπαδοί κάποιας ομάδας να χτυπήσουν το διαιτητή και να μην τιμωρηθεί η ομάδα τους ή να γίνουν επεισόδια και το παιχνίδι να διεξάγεται κανονικά. Στη Γαλλία για παράδειγμα θα διέκοπτε εκείνη τη στιγμή το παιχνίδι ο διαιτητής και θα έδινε τη νίκη στην αντίπαλη ομάδα. Η νοοτροπία και οι κανονισμοί στην Ελλάδα είναι διαφορετικοί σε σχέση με άλλες χώρες».

    Σχολιάζοντας το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου ανέφερε: «Υπάρχει μία ακαταστασία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο βλέπω θετικά τα πράγματα. Οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων προσπαθούν να κάνουν μια επανάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, να χτίσουν καινούργια γήπεδα, νέες προπονητικές εγκαταστάσεις και η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και των έργων που θα γίνουν πιστεύω οτι θα βοηθήσουν στη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και πάνω από όλα στη δημιουργία σωστής νοοτροπίας.  Να μπουν νέοι κανονισμοί οι οποίοι θα εφαρμόζονται και να εκλείψει η βία η οποία δεν έχει θέση ούτε εντός, ούτε εκτός αγωνιστικού χώρου. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά, θέαμα, ψυχαγωγία. Το ποδόσφαιρο ανήκει στις οικογένειες και τα παιδιά τα οποία όμως δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο λόγω της βίας. Είναι λογικό το πάθος για την ομάδα σου να σε κάνει να εκδηλώνεσαι με διαφορετικό τρόπο απ' ότι συμπεριφέρεσαι συνήθως, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάς τα όρια. Δεν είναι φυσιολογικό να τσακώνεστε μεταξύ σας, να δημιουργείτε επεισόδια, είστε αδέλφια, πολίτες της ίδιας χώρας».

    Ο Γάλλος άσος του Ολυμπιακού ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τόνισε

    χαρακτηριστικά: «Είμαι ευτυχισμένος που οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια προς τον πόλεμο... Ειρήνη για όλους».

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Αρης, Γιάννης Δαμιανίδης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η συνδρομή του Δήμου στο φάιναλφορ του Τσάμπιονς Καπ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

    «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Αρη να διοργανώσει το Τσάμπιονς Καπ, αλλά και να το κατακτήσει. Ετσι σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην βίλα Μπιάνκα και να δώσουμε συμβολικά δώρα για την διαφήμιση της πόλης στους ξένους επισκέπτες. Είναι σημαντικό που ο Αρης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό μέσω του θεσμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας των "κιτρίνων".

    Από την άλλη ο κ. Δαμιανίδης απόλυτα ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε μετά τη συνάντηση: «Είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος της πόλης θα σταθεί στο πλευρό μας. Για μας μετράει περισσότερο η ηθική συμπαράσταση και μετά η οικονομική. Θέλουμε να έχουμε και την συμπαράσταση του κόσμου μας στο Τσάμπιονς Καπ».

    [24] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής άρσης Βαρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, συνεχίζονται. Η Χριστίνα Ιωαννίδη, μετά από εκπληκτική εμφάνιση, κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ της κατηγορίας των 75κ. με 135 κιλά καθώς και το χάλκινο στο σύνολο με 237,5. Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν νέα πανελλήνια ρεκόρ, βελτιώνοντας τα παλαιά δικά της με 133 (από τις 16/11/2002) και 235 (από τις 23/11/2002) αντίστοιχα.

    Αν και στο αρασέ έμεινε στην έκτη θέση με 102,5 κιλά, η Ιωαννίδη «μίλησε» στο ζετέ, που άλλωστε είναι η «καλή» της κίνηση. Είχε ζυγιστεί βαρύτερη από τη Ρωσίδα Ζαμπολότναϊα και τη Βουλγάρα Πέτκοβα κι όταν οι δύο αντίπαλοί της σήκωσαν 132,5 κιλά, η 21χρονη Χριστίνα έπρεπε να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ για να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Με μια συγκλονιστική τελευταία προσπάθεια, τα κατάφερε, ξεσηκώνοντας τους περίπου 2.000 φιλάθλους που γέμισαν, και σήμερα, το κλειστό «Γιώργος Γαλανόπουλος» στο Λουτράκι. Χάρη στην προσπάθεια αυτή, κατάφερε να αφήσει εκτός βάθρου, στο ζετέ και το σύνολο (με διαφορά σωματικού βάρους) τις δύο εκπροσώπους της Τουρκίας, Οζγκούρ και Σαχμπάζ, οι οποίες είχαν κυριαρχήσει άνετα στο αρασέ.

    Στην ίδια κατηγορία, η Θεανώ Ζακγλιβέρη κατέλαβε την 9η θέση στο αρασέ (97,5κ), ενώ ήταν 10η στο ζετέ (112,5κ) και το σύνολο (210κ)

    Τα αποτελέσματα της κατηγορίας των 75 κιλών είναι:

    Αρασέ

    1. Αϊσέλ Οζγκούρ (Τουρκία) 112,5

    2. Σούλε Σαχμπάζ (Τουρκία) 110

    3. Νατάλια Ζαμπολότναϊα (Ρωσία) 107,5

    4. Αϊγκούλ Γκαφάροβα (Ρωσία) 107,5

    5. Ρουμιάνα Πέτκοβα (Βουλγαρία) 105

    6. Χριστίνα Ιωαννίδη 102,5

    7. Ντάρια Πλατόνοβα (Ουκρανία) 102,5

    8. Ραντομίρα Σεβτσίκοβα (Τσεχία) 100

    9. Θεανώ Ζαγκλιβέρη 97,5

    Ζετέ

    1. Χριστίνα Ιωαννίδη 135

    2. Ρουμιάνα Πέτκοβα (Βουλγαρία) 132,5

    3. Νατάλια Ζαμπολότναϊα (Ρωσία) 132,5

    4. Σούλε Σαχμπάζ (Τουρκία) 127,5

    5. Καταλίν Λάτσι (Ουγγαρία) 125

    6. Αϊσέλ Οζγκούρ (Τουρκία) 125

    7. Αϊγκούλ Γκαφάροβα (Ρωσία) 125

    8. Ραντομίρα Σεβτσίκοβα (Τσεχία) 122,5

    10. Θεανώ Ζαγκλιβέρη 112,5

    Σύνολο

    1. Νατάλια Ζαμπολότναϊα (Ρωσία) 240

    2. Ρουμιάνα Πέτκοβα (Βουλγαρία) 237,5

    3. Χριστίνα Ιωαννίδη 237,5

    4. Σούλε Σαχμπάζ (Τουρκία) 237,5

    5. Αϊσέλ Οζγκούρ (Τουρκία) 237,5

    6. Αϊγκούλ Γκαφάροβα (Ρωσία) 232,5

    7. Ραντομίρα Σεβτσίκοβα (Τσεχία) 222,5

    8. Ντάρια Πλατόνοβα (Ουκρανία) 222,5

    10. Θεανώ Ζαγκλιβάρη 210.

    [25] ΔΕΚΑΤΗ Η ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Λουτράκι, 17 Απριλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τη 10η θέση στην κατηγορία των 69 κιλών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λουτρακίου, κατέλαβε η Ζωγραφιά Αργυρού. Η πρωταθλήτριά μας, μόλις στην πρώτη της παρουσία σε διεθνή διοργάνωση, πέτυχε ατομικό ρεκόρ στο αρασέ (85κ.), το ζετέ (105κ.) και το σύνολο (190κ) και μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Ο στόχος επετεύχθη. Εκανα έξι έγκυρες προσπάθειες και είμαι ευχαριστημένη με τα ατομικά ρεκόρ, αφού ήταν μόλις η πρώτη μου συμμετοχή σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Οσο για το μέλλον, χρειάζεται πολύ προπόνηση, περισσότερα κιλά και να μείνω μακριά από τραυματισμούς».

    Ακόμη τρία χρυσά μετάλλια πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή της η «μεγάλη κυρία» της Αρσης Βαρών, Βαλεντίνα Πόποβα, η οποία κυριάρχησε στην κατηγορία των 69 κιλών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ προσπάθησε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ, όμως απέτυχε στα 116 κιλά (το ρεκόρ κατέχει με 115,5 η Κινέζα Τσούνχονγκ Λιου).

    Μάλιστα η Ρωσία φαίνεται πως ετοιμάζει τη διάδοχο της 31χρονης Πόποβα, καθώς η μόλις 16 ετών Ζαρέμα Κασάεβα, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια και έγινε η νεότερη αθλήτρια που έχει, έως τώρα, ανέβει στο βάθρο της διοργάνωσης.

    Τα αποτελέσματα:

    Αρασέ

    1. Βαλεντίνα Πόποβα (Ρωσία) 110

    2. Μιλένα Τρενταφίλοβα (Βουλγαρία) 107,5

    3. Σιμπέλ Σιμσέκ (Τουρκία) 105

    4. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 105

    5. Ευα Κούρας (Πολωνία) 100

    6. Τατιάνα Φερνάντεθ (Ισπανία) 95

    7. Τετιάνα Χλούσακ (Ουκρανία) 95

    8. Χοσέφα Πέρεθ (Ισπανία) 92,5

    9. Ζενόβεβα Τίρον (Ρουμανία) 90

    10. Ζωγραφιά Αργυρού 85

    Ζετέ

    1. Βαλεντίνα Πόποβα (Ρωσία) 135

    2. Μιλένα Τρενταφίλοβα (Βουλγαρία) 130

    3. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 130

    4. Σιμπέλ Σιμσέκ (Τουρκία) 127,5

    5. Τετιάνα Χλούσακ (Ουκρανία) 120

    6. Ευα Κούρας (Πολωνία) 120

    7. Ζενόβεβα Τίρον (Ρουμανία) 115

    8. Τατιάνα Φερνάντεθ (Ισπανία) 107,5

    9. Χοσέφα Πέρεθ (Ισπανία) 105

    10. Ζωγραφιά Αργυρού 105

    Σύνολο

    1. Βαλεντίνα Πόποβα (Ρωσία) 245

    2. Μιλένα Τρενταφίλοβα (Βουλγαρία) 237,5

    3. Ζαρέμα Κασάεβα (Ρωσία) 235

    4. Σιμπέλ Σιμσέκ (Τουρκία) 232,5

    5. Ευα Κούρας (Πολωνία) 220

    6. Τετιάνα Χλούσακ (Ουκρανία) 215

    7. Ζενόβεβα Τίρον (Ρουμανία) 205

    8. Τατιάνα Φερνάντεθ (Ισπανία) 202,5

    9. Χοσέφα Πέρεθ (Ισπανία) 197,5

    10. Ζωγραφιά Αργυρού 190.

    [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Τεχεράνη, 17 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η προειδοποίηση εκ μέρους του Ιράν ότι στην έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 24 Απριλίου πρέπει να αποφασιστεί περιορισμός της παραγωγής, οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

    Οι χώρες του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους για να μην υπάρξουν ελλείψεις κατά τον πόλεμο στο Ιράκ και φοβούνται τώρα κατάρρευση των τιμών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου, που αναμένεται σύντομα, θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη στην αγορά πετρελαίου και θα οδηγήσει σε μεγάλη ''πρόκληση για τις τιμές''.

    [27] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Αβάνα, 17 Απριλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 67 τραυματίστηκαν κατά την πρόσκρουση λεωφορείου σε φορτηγό, στην κεντρική Κούβα.

    Ένα από τα οχήματα εξετράπη της πορείας του προκειμένου να αποφύγει αγέλη ζώων που διάβαινε τον αυτοκινητόδρομο, προκαλώντας τη σύγκρουση, 170 μίλια ανατολικά της Αβάνα, κοντά στην πόλη Σάντα Κλάρα.

    Το δυστύχημα συνέβη σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Κούβας, στον οποίο η σήμανση είναι ανεπαρκής και τον οποίο συχνά διασχίζουν βοοειδή που έχουν απομακρυνθεί από την αγέλη τους.

    [28] ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Απριλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Σε δέκα ημέρες θα είναι διαθέσιμο το τεστ για την ανίχνευση του ιού του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Τόμι Τόμσον.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι επιστήμονες και τα εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το τεστ».

    Τουλάχιστον 161 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία, της οποίας έχουν εντοπιστεί 3.590 κρούσματα.

    [29] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Παρίσι, 17 Απριλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Η λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης ήταν προγραμματισμένη από οργανωμένες συμμορίες, δήλωσε στο Παρίσι, ο Μακ Γκουάιρ Γκίμπσον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγου, ειδικός στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Ορισμένες κλοπές είχαν προγραμματιστεί, είναι έργο συμμοριών που απέβλεπαν στην καταστροφή αρχαιολογικών χώρων εδώ και δώδεκα χρόνια για να βγάλουν παράνομα από τη χώρα σημαντικές αρχαιότητες».

    Τέλος, δήλωσε ότι η συλλογή από πήλινες πλάκες με σφηνοειδή γραφή, που αποτελούν μαρτυρία για τη βαβυλωνιακή και τη σουμεριακή γραφή, έχει χαθεί.

    [30] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Γενεύη, 17 Απριλίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εντείνει τις πιέσεις προς την Κούβα, προκειμένου να δεχθεί στο έδαφός της απεσταλμένους του ΟΗΕ, οι οποίοι θα διερευνήσουν κατά πόσο οι αρχές σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

    Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Κυβέρνηση της Κούβας «να δεχθεί την απεσταλμένη του Ύπατου Αρμοστή και να θέσει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά της».

    Στην απόφαση επαναλαμβάνεται ουσιαστικά το παλαιότερο ψήφισμα του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση της Αβάνας καλούταν να δεχθεί στο έδαφός της την απεσταλμένη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ.

    Η κυβέρνηση της Κούβας είχε αρνηθεί να δεχθεί την Σανέ, υποστηρίζοντας ότι το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γκουαντανάμο, που χρησιμοποιείται για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Το κείμενο της σχετικής απόφασης, που παρουσιάστηκε από 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα και Ουρουγουάη), εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 9 αποχές. Επτά από τις 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής στην αποτελούμενη από 53 μέλη Επιτροπή, ψήφισαν υπέρ της απόφασης, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Παραγουάης. Η Αργεντινή και η Βραζιλία απείχαν, ενώ η Βενεζουέλα και η Κούβα ψήφισαν κατά.

    Η απόφαση, ωστόσο, ελήφθη μονάχα μετά την τροποποίηση πρότασης, την οποία είχε εισηγηθεί η Κόστα Ρίκα και η οποία καταδίκαζε ρητά τις πρόσφατες σκληρές επιχειρήσεις καταστολής αντιφρονούντων στην Αβάνα, ενώ απερρίφθη πρόταση που είχε υποβληθεί από την Κούβα, με την οποία ζητούσε την άρση του οικονομικού εμπάργκο που της έχει επιβληθεί.

    Το μαρξιστικό κράτος, που θεώρησε την απόφαση ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Περού, της Κόστα Ρίκα, της Νικαράγουα και της Ουρουγουάης και χαρακτήρισε τις χώρες αυτές «απεχθείς λακέδες που υποτάχτηκαν στις επαίσχυντες πίεσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

    [31] TO A΄ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Χανιά, 17 Απριλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Με φιλόδοξους στόχους η Eταιρεία Tέχνης Bιολέτα και η Cinema Action σε συνεργασία με τη Δημοτική Πολιτιστική Eπιχείρηση Xανίων διοργάνωσαν στα Xανιά το A΄ Φεστιβάλ Bωβού Kινηματογράφου με Mουσική επί Tόπου, που ξεκίνησε την Tρίτη και ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Σε συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές του Φεστιβάλ έκαναν μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια του βωβού κινηματογράφου και τόνισαν την καθοριστική συμβολή της μουσικής στα πρώτα χρόνια ζωής του, κάτι που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

    H μουσική συνοδεία των ταινιών βωβού κινηματογράφου γίνεται αυτοσχέδια, πάνω στη σκηνή, με μουσική και δρώμενα από την ομάδα του Σάκη Παπαδημητρίου, που θεωρείται πρωτεργάτης του είδους με πλούσιο έργο και παραστάσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό.

    O καλλιτεχνικός διευθυντής της ΔHΠEX Nίκος Περάκης μιλώντας για το Φεστιβάλ τόνισε: Eίναι μια πρώτη προσπάθεια γι' αυτό το δύσκολο αντικείμενο, όπως είναι ο βωβός κινηματογράφος, μια τέχνη που δεν έχει μέλλον, έχει μόνο παρελθόν. Eλπίζω αυτή η πρώτη προσπάθεια να έχει μέλλον, σίγουρα θα έχει τη συμπαράσταση της ΔHΠEX και ελπίζω να την αγκαλιάσει και το κοινό των Xανίων.

    Eκ μέρους της Eταιρείας Tέχνης Bιολέτα ο κ. Λεωνίδας Kακάρογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του να καθιερωθεί το φεστιβάλ και να γίνει θεσμός για τα Xανιά: Θέλω να ευχαριστήσω τη ΔHΠEX και το Δήμο Xανίων γι' αυτή τη συνεργασία μας, που σκοπό έχει να καθιερώσει ένα θεσμό στα Xανιά. Yπάρχουν πολλών ειδών κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Eλλάδα, αλλά ένα φεστιβάλ «Bωβός κινηματογράφος και μουσική επί τόπου», είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί. Δεν είναι ένα φεστιβάλ μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά ικανού να συντηρήσει τις φιλοδοξίες και τα όνειρα να δούμε στα Xανιά ταινίες, οι οποίες είναι οριστικά ξεκομμένες από τη μνήμη μας, να ξανάρχονται με τον τρόπο που παιζόταν παλιά οι ταινίες, δηλαδή με τη συνοδεία μουσικής.

    O πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου και στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβίωσή του σήμερα: H σχέση κινηματογράφου - μουσικής είναι γνωστό ότι υπήρχε πάντοτε και αυτό που λέμε σήμερα βωβός κινηματογράφος ουσιαστικά δεν υπήρξε, γιατί πάντοτε κάποιος έκανε τη μουσική. Tο γνωρίζουμε από τις ιστορικές περιγραφές: ο γνωστός πιανίστας, αργότερα οι ορχήστρες, μεγάλα εκκλησιαστικά όργανα και γενικώς συνθέτες που έχουν εμπνευστεί από έργα του κινηματογράφου κάνουν τη μουσική για τις ταινίες εκείνα τα χρόνια τις δεκαετίες 1910 και '20.

    Tο 1989 ξεκίνησα με μια ομάδα φίλων και προσπαθήσαμε να κάνουμε μουσική στην πρώτη ταινία που διαλέξαμε το «Nοσφεράτου». Ύστερα από 10 χρόνια κατέληξε να γίνει δίσκος, με την ίδια ομάδα που είμαι και τώρα, ενώ μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει στην μουσική επένδυση περίπου 25 ταινιών στην Eλλάδα και το εξωτερικό.

    Tο τελευταίο έργο που προβλήθηκε σήμερα στον κινηματογράφο Aπόλλων έχει τίτλο Mητρόπολη είναι γερμανικής παραγωγής του 1926 και έχει διάρκεια 120 λεπτά.

    [32] ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας να αναπλάσουν αρχαία ελληνικά θέατρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Γουόρικ δημιούργησε με τη βοήθεια τρισδιάστατων προγραμμάτων ένα εικονικής πραγματικότητας ομοίωμα του Ωδείου του Περικλή.

    Το μοντέλο του Ωδείου, το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι οι θεατές θα είχαν πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο, καθώς η σκηνή αποκρύπτεται από πολλαπλές σειρές κιόνων.

    Η ίδια ομάδα σκοπεύει να ανακατασκευάσει τα ομοιώματα 30 ακόμη ευρωπαϊκών θεάτρων.

    Σκοπός του φιλόδοξου σχεδίου είναι να καταλάβουν οι ερευνητές καλύτερα τι σήμαινε το να παρακολουθεί κανείς θεατρική παράσταση πριν από χιλιάδες χρόνια.

    Το Ωδείο του Περικλή ήταν το πρώτο κλειστό θέατρο στο κόσμο και χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τις σύγχρονες θεατρικές αίθουσες.

    Το τρισδιάστατο μοντέλο όμως που δημιουργήθηκε από την Σχολή Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Γουόρικ αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη σχεδίασή του.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η όραση του 40% των θεατών θα εμποδιζόταν από τις εννέα σειρές κιόνων κατά μήκους του θεάτρου.

    Αντί να παρέχει την μέγιστη δυνατή θεατρική εμπειρία για τον θεατή, η σχεδίαση του κτιρίου αποσκοπούσε στον εντυπωσιασμό.

    «Το Ωδείο του Περικλή ανασκευάστηκε κυριολεκτικά από ένα σωρό συντρίμμια, τα χαλάσματα του κοντά στην Ακρόπολη», είπε ο Ντέιβιντ Μπέικερ, σχεδιαστής πολυμέσων του πανεπιστημίου του Γουόρικ.

    «Τα κτίσματα αυτά μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε περίπλοκες λεπτομέρειες και να κατασκευάσουμε τρισδιάστατα πανομοιότυπα που θα μας βοηθήσουν να συλλάβουμε τον χρόνο, τον τόπο και τον φωτισμό του κτίσματος», είπε.

    «Η μέθοδος αυτή είναι πολύ πιο εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα από μια απλή διάλεξη ή την παρουσίαση διαφανειών» πρόσθεσε.

    Η ομάδα σχεδιάζει την ψηφιακή ανακατασκευή 30 ακόμα ευρωπαϊκών θεάτρων, από το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα ως το Γκλόουμπ του Λονδίνου.

    Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας ευελπιστούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση των αρχαίων παραστάσεων και του τρόπου που αυτές διεξάγονταν.

    [33] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου θα γίνει η πρεμιέρα του έργου "Πέτρες στις Τσέπες του" στο θέατρο "Παλλάς" της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Δημήτρη Λιγνάδη.

    Το έργο αποτελεί μουσικό υπερθέαμα με 16 διαφορετικούς ρόλους και έχει μεταφραστεί και διασκευαστεί από την Μιμή Ντενίση, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και μουσική επιμέλεια - στίχους των Λιγνάδη και Μαρκουλάκη. Εκπλήξη για την παράσταση θα είναι η εμφάνιση στη σκηνή πούλμαν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

    Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην κομητεία του Κέρρυ στη Βόρεια Ιρλανδία, στα γυρίσματα μιας Χολιγουντιανής υπερπαραγωγής "Η ήσυχη Κοιλάδα" με πρωταγωνίστρια την Κάρολαϊν Τζιοβάνι. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται τους κομπάρσους της ταινίας (Τσάρλυ και Τζέικ) που γνωρίζονται στο διάλειμμα των γυρισμάτων και επιχειρούν να μεταφέρουν όσα έζησαν στα γυρίσματα αλλά έξω από αυτά.

    Το επιτελείο της θεατρικής παράστασης θα δώσει συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 13.00, στο θέατρο "Παλλάς".

    [34] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Τρεις νέες θεατρικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στα θέατρα της Θεσσαλονίκης την περίοδο του Πάσχα. Το έργο του William Home «Καληνύχτα και Φρόνιμα» θα απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης από την Κυριακή του Πάσχα στη σκηνή του Ανατόλια. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Νεφέλη Ορφανού. Από την Τρίτη 29 Απριλίου το Θέατρο Εγνατία θα φιλοξενήσει το καινούργιο έργο του Νηλ Σάιμον «Το Πάρτυ». Η σκηνοθεσία είναι του Γρηγόρη Βαλτινού ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κρατερός Κατσούλης, Μπέσυ Μάλφα, Λήδα Ματσάγγου, Εβελίνα Παπούλια κ.α. Ένα ακόμη έργο του Νηλ Σάιμον, «Ξυπόλητοι στο Πάρκο», θα ανέβει αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αχίλλειον. Η σκηνοθεσία είναι της Όλιας Λαζαρίδου ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Άκης Σακελλαρίου, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Τζούμας.

    [35] ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2003 (10:14 UTC+2)

    Αντικείμενα από μουσεία δέκα μεσογειακών χωρών θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Πλόες Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα Σχέσεις λαών της Μεσογείου. 16ος 6ος αιώνας π.Χ» που θα εγκαινιαστεί στα τέλη του Μαϊου στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας, Λιβάνου, Συρίας, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μάλτας και Τουρκίας. Μέσα από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πλούτο των αγαθών και των ιδεών που διακινούνταν ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου, όπως τους ΄Ελληνες, τους Φοίνικες, τους Κύπριους, τους Ετρούσκους, τους Ιβηρες κ.ά., κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού και την πρώιμη εποχή του Σιδήρου.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο πρώτο είναι τα εισηγμένα αντικείμενα που ταξίδεψαν κατά την αρχαιότητα και εντοπίστηκαν από την ανασκαφική έρευνα σε άλλους μακρινότερους ή πιο κοντινούς τόπους από το χώρο παραγωγής τους. Στο δεύτερο παρουσιάζονται οι τοπικές μιμήσεις των εισηγμένων αντικειμένων και στο τρίτο τα αμαλγάματα, δηλαδή τα αντικείμενα εκείνα στα οποία εντοπίζονται μείξεις στοιχείων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς και από διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 April 2003 - 18:14:00 UTC