Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [03] Σ. ΜΑΝΙΚΑΣ: ΔΙΑΦΑΝΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
  • [04] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
  • [05] ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟ ΤΗΝ 9η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ TV
  • [06] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [07] "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ": ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • [08] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [09] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [10] ΑΦΙΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [12] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤA Η ΕΣΕΕ
  • [13] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ
  • [14] ΕΛΒΟ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ"
  • [15] METΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ
  • [16] ΕΠΕΝΔΥΣΗ 380 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ
  • [17] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [19] ΣΠΕΙΡΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [20] ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΗΜΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [21] ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑ ΑΡΗ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [23] ΕΛΑΜΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ" ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [24] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [25] ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΑΛΑΜΠΙ
  • [26] ΟΙ ΥΠΕΞ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ
  • [27] ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ
  • [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΑΡΟΝ-ΜΑΖΕΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
  • [29] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ
  • [30] ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
  • [31] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [32] Ο Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ PHILIP TSIARAS ΣΤΟ ΚΜΣΤ
  • [34] Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λάρνακα, 18 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού έδωσε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης κατά την άφιξή του στην Κύπρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

    Απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν αμείωτες οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης θα συνεχιστούν.

    Εξω από το αεροδρόμιο Λάρνακας συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος για να υποδεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ τελετές υποδοχής έχουν οργανωθεί και σε άλλα σημεία κατά μήκος της διαδρομής προς τη Λευκωσία

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την προσφώνησή του στην επίσημη υποδοχή καλωσόρισε τον κ. Σημίτη στην ''ευρωπαϊκή Κύπρο'' και τον ευχαρίστησε χαρακτηρίζοντάς τον ως "τον αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου", ενώ έξεφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του λαού του.

    "Η Κύπρος πήρε την θέση που της αξίζει ιστορικά", τόνισε στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας για ακόμα μία φορά τις ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στην Τουρκοκυπριακή πλευρά

    ''Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ στην Κύπρο, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού που έχω να πραγματοποιήσω ως προεδρεύων της ΕΕ στις 24 χώρες μέλη της Eνωσης για να προετοιμάσω την επόμενη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης'', είπε ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ''γιατί πριν δύο μέρες ζήσαμε μιαν ιστορική στιγμή, η Δημοκρατία της Κύπρου υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ και ανήκει πια στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

    "Κύριε πρόεδρε εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού σας καλωσορίζω στην ευρωπαϊκή Κύπρο και ευχαριστώ θερμά εσάς προσωπικά κύριε πρόεδρε, την κυβέρνησή σας και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για την πολύμορφη και τόσο πολύτιμη συμβολή σας στην πραγματοποίηση του ονείρου της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέπτεστε πρώτα την Κύπρο και αυτό το συμβολισμό τον σημειώνουμε. Από χθες πανηγυρίζουμε το μέγα και συμβολικό γεγονός της προσχώρησής της στη διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεστε ξανά την Κύπρο για να επαναβεβαιώσετε τη σταθερή συμπαράσταση του ελληνισμού στον κοινό αγώνα για επανένωση του λαού και της χώρας μας μέσω μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Η παρουσία σας στην Κύπρο συγκινεί το λαό μας και τροφοδοτεί τις προσδοκίες του για ένα μέλλον ειρηνικό, ασφαλές, ευρωπαϊκό και ελπιδοφόρο και ο λαός μας εμπιστεύεται απόλυτα τη δική σας δημιουργική πνοή και συμβολή στην οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος. Γιατί δικαιολογημένα και αποδεδειγμένα σας θεωρεί αρχιτέκτονα της ιστορικής επιτυχίας της ένταξης, γιατί δικαιολογημένα και σίγουρα σας θεωρεί υπόσχεση και εγγύηση ενός ευτυχισμένου αύριο για την Κύπρο και το λαό. Αυτός ο λαός αυτή την ώρα σας υποδέχεται με ένα μεγάλο θερμό ευχαριστώ. Αυτός ο λαός και τώρα και πάντα σας ευγνωμονεί και τώρα και πάντα".

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Σημίτης είπε:

    "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ στην Κύπρο, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού που έχω να πραγματοποιήσω ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 24 χώρες - μέλη της Ενωσης για προετοιμάσω την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Γιατί πριν δύο μέρες ζήσαμε μία ιστορική στιγμή, η Δημοκρατία της Κύπρου υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανήκει πια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Παίρνει τη θέση που της αξίζει. Αυτό δεν ήταν εύκολο και θέλω να συγχαρώ τον κυπριακό λαό για την προσπάθεια, την οποία κατέλαβε. Η Ελλάδα βεβαίως, βοήθησε κύριε πρόεδρε και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων για τα καλά σας λόγια.

    Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο συνέπεια της ελληνικής παρουσίας, ήταν και συνέπεια των προσπαθειών του κυπριακού λαού. Σ' αυτόν τον ιστορικό σταθμό για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, την Τετάρτη, σήμερα δεν φθάσαμε τόσο εύκολα και δεν φθάσαμε άκοπα. Χρειάστηκε μακρόπνοη, χρειάστηκε επίπονη προσπάθεια απ΄ όλους μας. Και θέλω να θυμηθώ αυτή τη στιγμή τον αείμνηστο Γιάννη Κρανιδιώτη, αλλά και όλες τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου μέχρι σήμερα. Ηταν η συμπαράστασή μας αμέριστη, ήταν η συνεργασία μας στενή, ήταν αγαστή. Τα αποτελέσματα όμως προήλθαν κυρίως από την προσπάθεια, την οποία κατέβαλε ο κυπριακός λαός.

    Ηταν όλα αυτά χρόνια κοινή η πορεία μας, κοινοί οι στόχοι μας. Ετσι θα είναι και στο μέλλον. Το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου παραμένει, βεβαίως, άλυτο. Οπως ξέρουμε όλοι καταβάλλαμε η κυπριακή ηγεσία και η ελληνική ηγεσία μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουμε να το λύσουμε. Και όλοι ξέρουν, γιατί δεν λύθηκε και που βρίσκεται η ευθύνη για τη συνέχιση μιας απαράδεκτης κατάστασης. Γι αυτό ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελα να απευθυνθώ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να τη διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών πάντα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης θα συνεχιστούν. Θα συνεχιστούν αμείωτες. Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε.

    Και τούτο γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον του νησιού πρέπει να είναι μέλλον συνεργασίας και ειρήνης. Γιατί πιστεύουμε ότι το βήμα που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία της ένταξης στην Ε.Ε. θα αποδώσει πληρέστερα, θα αποδώσει για όλους τους Κύπριους, αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κακή κληρονομιά του πολιτικού προβλήματος.

    Την Τετάρτη σήμανε μια μεγάλη αλλαγή στη θέση της Κύπρου. Σήμανε όμως ότι προχωρήσαμε ακόμη πιο κοντά σε έναν μεγάλο στόχο, να ξεπεράσουμε το παρελθόν. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε".

    [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (14:14 UTC+2)

    Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προσεγγίσει και να ενταχθεί στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πασχαλίδης υπενθύμισε ότι επί Ελληνικής Προεδρίας το 1994 είχε υπογραφεί η πρώτη συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής

    Ένωσης Ουκρανίας.

    Με αφορμή εξάλλου τη χθεσινή ευρωπαϊκή διάσκεψη της Αθήνας επισήμανε ότι ξεπερνάμε ουσιαστικά τους διαχωρισμούς που άφησε πίσω του ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος και συνδιαμορφώνουμε μια κοινότητα αξιών. «Όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορεί να είναι ένας ενιαίος οικονομικός χώρος με σεβασμό στα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας» σημείωσε.

    Υποδέχτηκε εξάλλου τον κ. Κούτσμα στη Θεσσαλονίκη, που, όπως είπε, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2003.

    Κατά την προσφώνησή του ο υπουργός, τόνισε:

    "Συναντιόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά την σημαντική ευρωπαϊκή διάσκεψη της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν και εκπροσωπήθηκαν 41 ευρωπαϊκές χώρες. Με τη διακήρυξη αυτής της ευρωπαϊκής διάσκεψης ξεπερνάμε οριστικά τους διαχωρισμούς που άφησε πίσω του ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος και συνδιαμορφώνουμε μια κοινότητα αξιών της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Προχωράμε την ενοποιητική διαδικασία που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ δημιουργεί δεσμεύσεις συνεργασίας, την ίδια ώρα διευρύνει τις ελευθερίες μας. Μια ενοποιητική διαδικασία που καθώς μας ενώνει μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

    Στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003, θα παρουσιαστεί το σχέδιο της νέας συνταγματικής συνθήκης της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και αποτελεσματική, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε μια Ευρώπη των πολιτών που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το ενοποιητικό σχέδιο.

    Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προσεγγίσει και να ενταχθεί στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως επί Ελληνικής Προεδρίας, το 1994, είχε υπογραφεί η πρώτη συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας.

    Τώρα το 2003, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά τα βήματα προσέγγισης συνεχίζονται πιο συστηματικά, όπως φάνηκε στην ευρωπαϊκή διάσκεψη της Αθήνας. Όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορεί να είναι ένας ενιαίος οικονομικός χώρος, με σεβασμό στα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Η Ουκρανία είναι μια χώρα με σημαντικές επιδόσεις στον τομέα της τεχνολογίας και υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στις πανεπιστημιακές κοινότητες Ελλάδας και Ουκρανίας.

    Στην Ουκρανία ζουν περισσότεροι από 200.000 Έλληνες, κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης και η ελληνική γλώσσα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας, και ήδη επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα αναζητούν τρόπους πιο συστηματικής παρουσίας τους στην αγορά και την οικονομία της Ουκρανίας.

    Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στη Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 19, 20 και 21 Ιουνίου του 2003. Μια Σύνοδο που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην ενοποιητική διαδικασία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Σας υποδέχομαι στην πόλη που διεκδικεί και προετοιμάζεται να διοργανώσει την Παγκόσμια Έκθεση ΕΧΡΟ 2008, με θέμα τα "Ανθρώπινα Δίκτυα της Γνώσης της Γεωργίας, της Διατροφής", ελπίζοντας και στη δική σας συμπαράσταση.

    Θέλουμε και επιδιώκουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, ανθρώπινο, με ισχυρούς κανόνες διεθνούς δικαίου. Έναν κόσμο που βασίζεται στη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Μαζί δημιουργούμε το κοινό, ειρηνικό ευρωπαϊκό μας μέλλον".

    [03] Σ. ΜΑΝΙΚΑΣ: ΔΙΑΦΑΝΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2003 (13:28 UTC+2)

    Τη διαφάνεια της πολιτικής του διαδρομής υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας, Στέφανος Μανίκας, σε δήλωσή του με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου που τον εμπλέκουν στην υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες για χρηματιστηριακά παιχνίδια της εταιρείας Altec.

    «Η κοινωνική και η πολιτική μου διαδρομή ήταν και είναι νόμιμη, διάφανη, ανεπίληπτη. Είναι γνωστή η μακρόχρονη επαγγελματική μου απασχόληση ως οδοντίατρος. Οι επενδυτικές μου δραστηριότητες στο χρηματιστήριο, καταγεγραμμένες εδώ και πολλά χρόνια έχουν κριθεί κατ΄ επανάληψη, έχουν δημοσιοποιηθεί με τη διαδικασία του πόθεν έσχες, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους βουλευτές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανίκας.

    Παράλληλα σημειώνει: «οι αυταπόδεικτες συκοφαντίες και τα μυθεύματα του γνωστού σε όλους κ. Κουρή και της «Αυριανής» δεν με αγγίζουν. Η λάσπη επιστρέφεται. Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Κουρή και οποιωνδήποτε άλλων να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση θα πέσει για μια ακόμη φορά στο κενό. Ας αναμένει την κρίση της δικαιοσύνης».

    [04] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Κατερίνη, 17 Απριλίου 2003 (22:59 UTC+2)

    Η κακή κατάσταση των ελαστικών του λεωφορείου του ΚΤΕΛ σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, αποτέλεσε και την αιτία του πολύνεκρου τροχαίου στον Αλιάκμονα, σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων

    Οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν ότι η κατάσταση των ελαστικών του λεωφορείου και συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο ήταν τοποθετημένα με διαφορετική σκληρότητα, λόγω παλαιότητας, με φθορά και διαφορά στα ύψη των πελμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή οδήγηση και την μειωμένη αποτελεσματικότητα των φρένων..

    Ωστόσο, εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αμφισβητούν το σημείο του πορίσματος που αναφέρεται στην κατάσταση των ελαστικών.

    Το λεωφορείο έφερε εγκατάσταση που καταγράφει ταχύτητα μικρότερη από την κανονική, τον λεγόμενο «κλέφτη», που δεν λειτουργούσε τη στιγμή του δυστυχήματος.

    Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη δεν διαπιστώθηκαν στοιχεία που να προδίδουν σύγκρουση με άλλο όχημα.

    [05] ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟ ΤΗΝ 9η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ TV

    Βαγδάτη, 18 Απριλίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Πλάνα του Σαντάμ Χουσειν να επευφημείται από πλήθος στη Βαγδάτη μετέδωσε το απόγευμα του τηλοπτικό δίκτυο Αμπου Ντάμπι.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, τα πλάνα λέγεται ότι είναι της 9ης Απριλίου, όταν εισέβαλαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Το Αμπου Ντάμπι ανέφερε ότι τα πλάνα τραβήχτηκαν στην επαρχία Αανταμίγια και η κασέτα δόθηκε στον ανταποκριτή του καναλιού στη Βαγδάτη από πηγές που δεν αποκαλύπτει.

    Αξιωματούχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η κασέτα θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για τον Σαντάμ και αν τα πλάνα είναι γνήσια.

    [06] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Αστικό λεωφορείο με δύο επιβάτες συγκρούστηκε το απόγευμα με νταλίκα, στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Μαρμαρά, στο Αιγάλεω. Μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο προσέκρουσε σε ακατοίκητο κτίριο.

    Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός της νταλίκας.

    [07] "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ": ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Σύσκεψη με θέμα «η διάσωση των ελεύθερων χώρων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου» διοργανώνει η δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου «Πολίτες σε Δράση» στις 19 Μαΐου, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των συναρμόδιων υπουργείων και οργανισμών.

    Η δημοτική κίνηση Οι «Πολίτες σε Δράση» ζητά σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «να μην πωληθεί και να μη χτιστεί ούτε ένα τ.μ. στο χώρο των 3.300 στρεμμάτων του στρατοπέδου, το κράτος να καλύψει το κόστος της μετεγκατάστασής του» και προτείνει «να γίνουν στο χώρο εκτεταμένες αναδασώσεις με δένδρα και φυτά της ελληνικής χλωρίδας». Επίσης, προτείνει τα υπάρχοντα 65 κτίρια στο χώρο, συνολικής επιφάνειας 77.625 τ.μ., να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν μόνο για κοινωνικές ανάγκες και χρήσεις.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το νόμο 2745 (ΦΕΚ 224 27/10/1999) προβλέπεται η απομάκρυνση των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός ή στα όρια των πόλεων και η μετεγκατάστασή τους σ΄ άλλες περιοχές. Τα στρατόπεδα αυτά δεν εξυπηρετούν πλέον τις σύγχρονες ανάγκες του στρατού. Από το 1983 (νόμος 1337/83) είχε προβλεφθεί μέσω των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων η απομάκρυνσή τους και η απόδοσή τους σε χώρους πράσινου και κοινωνικών λειτουργιών. Η υλοποίηση όμως αυτού του σχεδιασμού «προσέκρουσε στο θέμα ανεύρεσης πόρων». Με το ν.2745 προβλέπεται η εξεύρεση πόρων για την μετεγκατάσταση των στρατοπέδων με την πώληση μέχρι και το 50% των εκτάσεών τους».

    [08] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Καρδίτσα, 18 Απριλίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ημερίδα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

    Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των ενημερωτικών δράσεων του Ινστιτούτου και των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 16 επιχειρήσεις του νομού, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.

    Όπως έγινε γνωστό, το προσεχές φθινόπωρο θα δημιουργηθεί παράρτημα και στη Θεσσαλία.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στοχεύει με τις δράσεις του στην αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στην Ελλάδα.

    [09] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Βέροια, 18 Απριλίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Στην πρόληψη των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας στοχεύει το πρόγραμμα που θέτει σύντομα σε εφαρμογή ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Οδοντιάτρων.

    Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε - στο πλαίσιο πανελλαδικής εκστρατείας - η καταγραφή των προβλημάτων υγείας της στοματικής κοιλότητας που αντιμετωπίζει στην πλειονότητά του ο ελληνικός πληθυσμός.

    Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι Ελληνες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη στοματική υγεία σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο όμως αδιαφορούν και δεν πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους και επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα ουλίτιδα και τερηδόνα να ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

    [10] ΑΦΙΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λάρνακα, 18 Απριλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο, για εικοσιτετράωρη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον κ. Σημίτη και την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στις νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αργότερα απόψε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ακολούθως, θα μεταβεί στην Κυπριακή Βουλή, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια.

    Αύριο το απόγευμα, ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και με την ιεραρχία της Εκκλησίας του Κύπρου.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 1,2% παρουσίασε το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2003, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002, ο αριθμός των αυτοκινήτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2003 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 86.797 αυτοκίνητα και 9.584 μοτοσικλέτες άνω των 50 κυβικών.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Στατιστικών Τομέα Εμπορίου & Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2002 σημειώθηκε μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2002 είχαν κυκλοφορήσει 85.743 οχήματα και 20.931 μοτοσικλέτες. Το ποσοστό των μοτοσικλετών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το α' 3μηνο του 2003 μειώθηκε κατά 54,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

    Εξάλλου μόνο στην περιφέρεια της πρωτεύουσας κυκλοφόρησαν το πρώτο τρίμηνο του 2003, 34.153 αυτοκίνητα και 4.788 μοτοσικλέτες ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2002 είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά 34.519 αυτοκίνητα και 12.004 μοτοσικλέτες.

    [12] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤA Η ΕΣΕΕ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τη λήψη μέτρων για την πάταξη της γραφειοκρατίας ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Χρήστος Φώλιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο επιχειρηματίας χάνει σήμερα το ένα έκτο του χρόνου του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Δημοσίου.

    Παράλληλα, ο κ. Φώλιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα «Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα», χαρακτήρισε ως φαινομενική την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία για να ήταν πραγματική, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι της τάξης του 7-8%.

    Σημαντικό στοιχείο χαρακτήρισε τη μείωση του ποσοστού των επιχειρηματιών στο σύνολο των εργαζομένων από 38% στο 30% τα τελευταία χρόνια και χωρίς το 8% της μείωσης να εμφανίζεται σε άλλο τομέα απασχόλησης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι αδυναμίες του Γ΄ΚΠΣ σήμερα είναι το ολιγάριθμο προσωπικό για την πληροφόρηση, ο πολύ περιορισμένος χρόνος μεταξύ κατάθεσης εγγράφων και προκήρυξης, τα πολλά απαιτούμενα στοιχεία και οι περίπλοκες διαδικασίες.

    [13] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδότηση μέσω του Γ΄ΚΠΣ, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα του υπουργείου, με θέμα «Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα».

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις των συμβούλων για ένταξη νέων προγραμμάτων, στα οποία θα συμμετέχει το εμπόριο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γ΄ΚΠΣ για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003, το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι θετικό, δεδομένου ότι θα υπάρχει πτωτική τάση στα καύσιμα, με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται στα 20 δολάρια έκαστο.

    Επίσης, κατά την ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι τόσο η περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και η λειτουργία του νέου φορέα Μεσεγγύησης, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο για να επιλυθούν προβλήματα, θα διαμορφώσουν σταθεροποιητική και θετική επιρροή στη λειτουργία της αγοράς.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου, τόνισε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν απροθυμία για τη συμμετοχή τους στο Γ΄ ΚΠΣ, αν και μπορούν να το κάνουν, και αυτό, όπως τόνισε, θα πρέπει να αλλάξει με την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος.

    Αυτό, θα επιτευχθεί, κατά τον κ. Θεοδώρου, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είναι μεταξύ άλλων και το νομοσχέδιο για το παρεμπόριο που ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή.

    [14] ΕΛΒΟ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Μέχρι τον Ιούλιο του 2003 αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της διοίκησης της ΕΛΒΟ για την παραγγελία 150 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που ξεπερνά το ποσό των 140 δισ. δρχ.

    Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία υπεγράφη σήμερα, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη και προβλέπει τρία εναλλακτικά «σενάρια», το επικρατέστερο από τα οποία θα αποσπάσει τις τελικές υπογραφές τον Ιούλιο.

    Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η παραγωγή των «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» αναμένεται να ξεκινήσει το 2004, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν 24 με 27 μήνες μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2006, ενώ τόνισε ότι η εταιρία έχει τη δυνατότητα να παράγει ετησίως 40 με 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ». Σημείωσε δε ότι η ΜΕΤΚΑ θα αναλάβει τις εργασίες που δεν μπορεί να διεκπεραιώσει η ΕΛΒΟ και που αφορούν κυρίως σε μεταλλικές κατασκευές.

    Αναφερόμενος στο τριετές επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 30-40 εκατ. ευρώ και θα αφορά στη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

    Όπως διευκρίνισε, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, η εταιρία θα χρειαστεί άλλα 10.000-12.000 τ.μ στα ήδη 60.000 υπάρχοντα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα γίνουν προσλήψεις, κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ΕΛΒΟ απασχολεί 1.000 εργαζομένους.

    Για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΛΒΟ στην τρέχουσα χρήση, ο κ. Μυτιληναίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κύκλος εργασιών της θα ξεπεράσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, έναντι των 123.613 εκατ. ευρώ πέρσι και 144.021 εκατ. ευρώ το 2001.

    Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ τόνισε ότι με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις, θα αναρριχηθούν στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 8.728 εκατ. ευρώ το 2002, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι από το 2004 η εταιρία θα είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ συμμετέχει με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα κατασκευής των αρμάτων μάχης Leopard 2, ενώ άλλα 110 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού θα καλυφθούν από τη ΜΕΤΚΑ ΑΕ, έτερη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου.

    H εμπλοκή της ΕΛΒΟ στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του 2004 και θα ολοκληρωθεί το 2009, ενώ θα αφορά στη συναρμολόγηση και τον έλεγχο αξιοπιστίας 140 αρμάτων Leopard. Επίσης, θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή των τελικών μεταδόσεων κίνησης του οχήματος (ΖF).

    [15] METΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Διστακτικοί απέναντι στην ουκρανική αγορά φαίνεται ότι παραμένουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς οι υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί και τα γραφειοκρατικά εμπόδια εξακολουθούν να "φρενάρουν" την εμπορική και επενδυτική δραστηριότητα, ενώ η έλλειψη τακτικής πορθμειακής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Οδησσού δυσχεραίνει τη διακίνηση προϊόντων.

    Πάντως, η Ουκρανία αναμένεται να ανέβει πολλές θέσεις στη λίστα προτιμήσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών στα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως έγινε σήμερα σαφές, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας της χώρας, κ.Choroshkovsky, η κυβέρνηση του Κιέβου φαίνεται αποφασισμένη να άρει αρκετά από τα αντικίνητρα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

    Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος, για το 2004 προγραμματίζεται η μείωση των φόρων για επενδύσεις κατά 20%, αλλά και η περικοπή των εισαγωγικών δασμών στο 15%, έναντι 20% σήμερα. Πέραν τούτων, "τρέχει" πρόγραμμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ χτες ψηφίστηκε στη Βουλή σχέδιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη. Εξάλλου, για το τρέχον έτος, η αγορά της Ουκρανίας αναμένεται να "ανοίξει" περισσότερο, ενώ η παραγωγικότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6-7% το 2003 και κατά 8% το 2004.

    Επιπλέον, το σημαντικό μέγεθος της ουκρανικής αγοράς -51 εκατ. καταναλωτές- αλλά και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός που δίδει στην πολιτική της, "φλερτάροντας" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμάται ότι θα αλλάξουν σταδιακά το τοπίο, δημιουργώντας πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη προσοδοφόρων επιχειρηματικών σχεδίων.

    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ-

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Εν αναμονή πάντως των εξελίξεων, τα προϊόντα με ελληνική "ετικέτα" αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 0,5% των συνολικών εισαγωγών στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές προς Ουκρανία έφτασαν σε αξία τα 78 εκατ. ευρώ το 2002, έναντι ουκρανικών εξαγωγών 325 εκατ. ευρώ το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ανοίγοντας τις εργασίες του ελληνο-ουκρανικού επιχερηματικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, ο αριθμός των ελληνικών επενδύσεων στην Ουκρανία δεν ξεπερνά τις 60-70, συνολικού ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ. Πρόκειται είτε για μικτές είτε για αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, με κύριο αντικείμενο το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του ΟΤΕ με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, URKETELECOM, η δραστηριοποίηση της θυγατρικής του ΟΤΕ Hellascom, στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και η σημαντική επένδυση της Coca-cola Tρία Εψιλον.

    Στο μεταξύ περιθώρια βελτίωσης των "αναιμικών" σήμερα εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας "βλέπει" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Ευγένιος Πλαλής, τονίζοντας ότι αυτή η τάση διεφάνη από το 2001, οπότε σημειώθηκε μικρή ποσοστιαία αύξηση.

    . "Κατά την τελευταία πενταετία, το σύνολο των κοινοτικών εισαγωγών από τη Ουκρανία υπερδιπλασιάστηκε, αφού σημείωσε αύξηση κατά 136%. Ωστόσο, οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ουκρανία δεν ακολουθούν τις αντίστοιχες της ΕΕ και είναι για την ώρα πολύ μικρές, με εμπορικό ισοζύγιο αρνητικό για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των εμπορικών μας σχέσεων", διευκρίνισε ο κ.Πλαλής.

    ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ

    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    "Κλειδί" για την ενίσχυση της ελληνικής επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα αποτελεί η προώθηση των απαιτούμενων θεσμικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο. "Οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών χωρών της περιοχής στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς υποστηρίζεται θερμά από την Ελλάδα, καθώς θα συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου", τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει αμοιβαία προσπάθεια και κατανόηση, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην Ουκρανία (όπως είναι οι δυσκολίες μεταφορών και τα προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς). Από την ελληνική πλευρά απαιτείται επίσης να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων -visa- στους Ουκρανούς πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, η χώρα μας έχει εκπονήσει και πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα την υλοποίηση προγράμματος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ουκρανία. Το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ και θα συντονιστεί από το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ), θα έχει τρεις βασικές δράσεις: την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την εκπαίδευση-κατάρτιση και την παροχή ενισχύσεων στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας._

    Α.Γ

    [16] ΕΠΕΝΔΥΣΗ 380 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Το επενδυτικό πρόγραμμα «Προβλήματα Υποδομής και Ανάπτυξης Μικρών και Μεσαίων Πόλεων», ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης σε 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους και σε 230 πόλεις της Ρουμανίας, παρουσίασαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριάν Ναστάσε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία, Τζόναθαν Σιλ.

    Ο κ. Ναστάσε διευκρίνισε ότι 142 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 48 εκατ. ευρώ από την Πολιτεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 140 και 50 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 18 Απριλίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Θετικό κλίμα, παρά το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να επανακτεί μέρος του εδάφους που απώλεσε στην χθεσινή ημέρα. Η αγορά κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,63%, κλείνοντας στις 87,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 659 χιλιάδες λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,84% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 338,6 μονάδες.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 18 Απριλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Η δριμεία κριτική που ασκήθηκε κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες από αξιωματούχους της Δύσης στη Ρουμανία, όσον αφορά στη διαφθορά προκάλεσε "πονοκέφαλο" στην Κυβέρνηση του Βουκουρεστίου.

    Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριάν Ναστάσε ζήτησε από τον προϊστάμενο της Κρατικής Υπηρεσίας Ελέγχου να διερευνήσει ποιες αμερικανικές εταιρίες συνάντησαν δυσκολίες στη Ρουμανία εξαιτίας της διαφθοράς και ποιες αμερικανικές εταιρίες «έφυγαν» από τη χώρα για τον ίδιο λόγο.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Όμπι Μουρ εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη διαφθορά, που, όπως είχε πει, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα και εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε τομέα, ενώ προειδοποίησε τη Ρουμανία ότι δεν θα καταφέρει να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007, αν δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Παρά τη βαρύτητα των επισημάνσεων αμερικανών αξιωματούχων για τη διαφθορά στη Ρουμανία, το Βουκουρέστι αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ιον Ιλιέσκου κατά την άφιξή του χθες από την Αθήνα, δήλωσε ότι ο κ. Μουρ δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα δεν είχε καμία αρμοδιότητα να προβεί στις σχετικές δηλώσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΣΠΕΙΡΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Τίρανα, 18 Απριλίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100 κιλά μαριχουάνας, εξάρθρωσε η αλβανική αστυνομία στο χωριό Drite, στο Αργυρόκαστρο.

    Τη σπείρα αποτελούσαν πέντε Αλβανοί, που συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, προορισμός των ναρκωτικών ήταν η Ελλάδα.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [20] ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΗΜΟ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Χωρίς τους Παντελή Καφέ και Λουκά Καραδήμο θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στην Πάτρα την Παναχαϊκή ο ΠΑΟΚ. Και οι δύο δεν πραγματοποίησαν σήμερα προπόνηση, ενώ αμφίβολη είναι ακόμη και η συμμετοχή τους στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης στο κυριακάτικο παιχνίδι δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Βαγγέλη Κουτσόπουλο, ο οποίος ακολουθεί εδώ και μέρες ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας, ενώ θα απουσιάσει και ο Δημήτρης Ζαβαντίας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους κοιλιακούς

    Αύριο η ομάδα θα προπονηθεί στις 12 το μεσημέρι και στην συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης θα καταρτίσει την αποστολή που θα αντιμετωπίσει την Παναχαϊκή στην Πάτρα, ενώ λίγο αργότερα η αποστολή θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αχαϊας.

    [21] ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    To παιχνίδι του Μακεδονικού με τον Αρη που θα γίνει στο κλειστό της Κοζάνης είναι αυτό που ξεχωρίζει στην 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Επίσης ντέρμπι θα γίνει και στην Πυλαία όπου ο Δικέφαλος θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό.

    Επίσης ο πρωτοπόρος ΠΑΟ καλείται αύριο να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται στο κλειστό των Ανω Λιοσίων τον Ιωνικό. Αποφασιστικής σημασίας παιχνίδι, το οποίο θα κρίνει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος τις ομάδες που θα υποβιβαστούν θα γίνει αύριο στο κλειστό της Καισαριανής, όπου η Νήαρ Ηστ υποδέχεται το Ηράκλειο.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής είναι:

    Αύριο

    Kοζάνης (17.00) Mακεδονικός-Αρης (Kαρούσης-Xατζής)

    Iβανώφειο (17.00) Hρακλής-Oλύμπια Λ. (Aρβανιτίδης-Mπήτης)

    Nήαρ Hστ (17.00) Nήαρ Hστ-Hράκλειο (Παπαδημητρίου-Σπυρίδωνος)

    Ανω Λιοσίων (17.00) AEK-Iωνικός NΦ (Xριστοδούλου-Δέλλας)

    N. Σμύρνης (18.00) Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (Mαστραφτσής-Tανατζής)

    Kυριακή

    ΠAOK (17.00) ΠAOK-Oλυμπιακός (Bορεάδης-Σχινάς)

    Aμαρουσίου (19.30) Mαρούσι-Περιστέρι (Tζάμος-Aφεντουλίδης).

    [22] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑ ΑΡΗ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Την προσεχή Δευτέρα ο αθλητικός δικαστής κ. Πανταζόπουλος θα κοινοποιήσει στην ΕΟΚ και στις ΚΑΕ Άρης, ΠΑΟ και Μακεδονικός το σκεπτικό της απόφασης για τις ποινές που επέβαλλε μετά τα επεισόδια των οπαδών των τριών ομάδων στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδος.

    Στο σκεπτικό, ο αθλητικός δικαστής θα γνωστοποιήσει και τη διοργάνωση (πρωτάθλημα ή κύπελλο) στην οποία θα εκτίσουν την τιμωρία.

    [23] ΕΛΑΜΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ" ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Λουτράκι, 18 Απριλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το πρώτο μετάλλιο της καριέρας της, σε διεθνή διοργάνωση γυναικών, κατέκτησε η Βίκυ Κασάπη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών. Στο αρασέ της κατηγορίας των +75 κιλών, η 20χρονη Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια, σήκωσε 117,5κ. και κατέκτησε την τρίτη θέση, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 7ο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Λουτρακίου. Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο αγώνας, ήταν ξεκάθαρο ότι οι δύο πρώτες θέσεις στο βάθρο ήταν ήδη κατειλλημένες από την Βρόμπελ και τη Χόμιτς, ενώ από εκεί και πέρα η Κασάπη με δύο-τρεις άλλες αθλήτριες βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Με τρεις έγκυρες προσπάθειες, η νεαρή κάτοχος των πανελληνιων ρεκόρ στην κατηγορία, έκανε αυτό που έπρεπε και πανηγύρισε το μετάλλιο όταν η Ουκρανή Κορόμπκα (βάρους 148 κιλών, μόλις στα 18 της χρόνια) απέτυχε στην προσπάθειά της να σηκώσει 120κ.

    Στο ζετέ, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα, αφού υπήρχαν άλλες αθλήτριες με καλύτερες επιδόσεις από την Κασάπη, που προσπάθησε για κάτι καλό και με 140 κιλά κατάφερε να πλασαριστεί στην 5η θέση, ενώ την ίδια κατέλαβε και στο σύνολο.

    Στην ίδια κατηγορία, άτυχη στάθηκε η Κατερίνα Ροδίτη. Στην επιστροφή της σε διεθνείς αγώνες μετά από απουσία 18 μηνών, η νεαρή πρωταθλήτριά μας τραυματίστηκε στις δύο τελευταίες προσπάθειες του αρασέ (στα 107,5κ) και δεν συνέχισε στο ζετέ. Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της εθνικής ομάδας, η Ροδίτη αποχώρησε για προληπτικούς λόγους και η κατάστασή της δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

    Τα χρυσά μετάλλια στο αρασέ και το σύνολο κατέκτησε η Ρωσίδα, Αλμπίνα Χόμιτς επικρατώντας της μεγάλης της αντιπάλου, Αγκάτα Βρόμπελ, ενώ στο ζετέ η Τουρκάλα Ντέριγια Ατσικγκόζ εκμεταλλεύθηκε την... προσωπική κόντρα των δύο και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

    Τα αποτελέσματα στην κατηγορία των +75κ είναι:

    Αρασέ

    1. Αλμπίνα Χόμιτς (Ρωσία) 130

    2. Αγκάτα Βρόμπελ (Πολωνία) 125

    3. Βίκυ Κασάπη 117,5

    4. Ντεριγιά Ατσικγκόζ (Τουρκία) 115

    5. Ολγα Κορόμπκα (Ουκρανία) 115

    6. Γιούλια Ντόβχαλ (Ουκρανία) 112,5

    7. Μάρτα Ντρέγκερ (Πολωνία) 102,5

    8. Κατερίνα Ροδίτη 102,5

    Ζετέ

    1. Ντεριγιά Ατσικγκόζ (Τουρκία) 155

    2. Αλμπίνα Χόμιτς (Ρωσία) 155

    3. Αγκάτα Βρόμπελ (Πολωνία) 152,5

    4 Ολγκα Κορόμπκα (Ουκρανία) 145

    5 Βίκυ Κασάπη 140

    6. Γιούλια Ντόβχαλ (Ουκρανία) 135

    7. Μάρτα Ντρέγκερ (Πολωνία) 122,5

    8. Ζουζάνα Κοβατσόβα (Σλοβακία) 122,5

    Σύνολο

    1. Αλμπίνα Χόμιτς (Ρωσία) 285

    2. Αγκάτα Βρόμπελ (Πολωνία) 277,5

    3 Ντεριγιά Ατσικγκόζ (Τουρκία) 270

    4 Ολγκα Κορόμπκα (Ουκρανία) 260

    5 Βίκυ Κασάπη 257,5

    6. Γιούλια Ντόβχαλ (Ουκρανία) 247,5

    7. Μάρτα Ντρέγκερ (Πολωνία) 225

    8. Ζουζάνα Κοβατσόβα (Σλοβακία) 217,5.

    [24] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Με την επίσκεψη στο Ολυμπιακό Χωριό και τις υπό κατασκευή προπονητικές εγκαταστάσεις της Δεκέλειας, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη αξιωματούχων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) στην Αθήνα.

    Ο Χορστ Κανζέ, τεχνικός επιτετραμμένος και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής για το τραμπολίνο, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Φιλίπ Σιλασί εκπρόσωπο Τύπου και Επικοινωνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τα στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    «Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν το τραμπολίνο, από πλευράς οργάνωσης, τηλεοπτικών μεταδόσεων όσο και εγκαταστάσεων και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που λάβαμε. Επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Χωριό και διαπιστώσαμε ότι έχει η κατασκευή του έχει προχωρήσει. Πολύ σημαντικό είναι ότι η απόσταση που το χωρίζει από το Ολυμπιακό Στάδιο είναι σχετικά μικρή».

    Οι αξιωματούχοι της FIG ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, την Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού και Λειτουργιών Ελένη Μιχοπούλου, την Διευθύντρια Τομέα Γυμναστικής Ελένη Πολυχρονίδου και στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, για την εξέλιξη στη προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού Τουρνουά Τραμπολίνο.

    Ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς των υπηρεσιών Τύπου, των δοκιμαστικών προ-Ολυμπιακών διοργανώσεων, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, της εικόνας και ταυτότητας, του ντόπινγκ, των ιατρικών υπηρεσιών, του αγωνιστικού και προπονητικού προγράμματος, του αθλητικού εξοπλισμού των απονομών και της φιλοξενίας.

    [25] ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΑΛΑΜΠΙ

    Βαγδάτη, 18 Απριλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Το Ιράκ θα αποκτήσει δημοκρατική κυβέρνηση μετά από περίοδο δύο ετών δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει κανένα ρόλο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Τσαλαμπί είπε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα περάσει από τρεις φάσεις: αρχικά θα αποκατασταθεί η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών με τη βοήθεια αμερικανών και βρετανών, στη δεύτερη φάση θα σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση από Ιρακινούς και τρίτον θα διοργανωθούν δημοκρατικές εκλογές.

    [26] ΟΙ ΥΠΕΞ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ

    Ριάντ, 18 Απριλίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Την αντίδρασή τους στις αμερικανικές απειλές εναντίον της Συρίας εξέφρασαν οι περισσότεροι από τους υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ριάντ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊσάλ είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «απορρίπτουμε με τρόπο κατηγορηματικό τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας γιατί οδηγούν σε νέο κύκλο ταραχών και βίας στην περιοχή μας».

    Οι εργασίες της Συνόδου, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν, της Συρίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν, διεξήχθησαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και θα ολοκληρωθούν αύριο.

    [27] ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

    Βαγδάτη, 18 Απριλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο ιρακινός πρέσβης στο Βελιγράδι Σαμι Σαντούν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ για 25 χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει πως ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν σκοτώθηκε κατά τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

    «Γνωρίζω το χαρακτήρα του. Η Βαγδάτη δεν θα είχε πέσει τόσο σύντομα αν ο Σαντάμ ήταν ζωντανός», δήλωσε ο Σαντούν, ο οποίος είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον Σαντάμ Χουσεϊν, τελευταία φορά τον Δεκέβμριο.

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου βομβαρδιστικό Β-1 των αμερικανικών δυνάμεων έριξε τέσσερις βόμβες, 900 κιλών η καθεμία, σε κτίριο στην περιοχή Μανσούρ της Βαγδάτης, έπειτα από πληροφορία που είχε η CIA, ότι ο Σαντάμ παρουσία των γιων του Ουντάι και Κουσάι, είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της κυβέρνησής του, σε εστιατόριο εντός του κτιρίου αυτού.

    «Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό δεν λάμβανα πια οδηγίες. Ούτε ένα φαξ. Μετά το βομβαρδισμό ξαφνικά δεν υπάρχει ούτε προεδρική φρουρά, ούτε αστυνομία ή άμυνα στη Βαγδάτη. Ο Σαντάμ τα διαχειριζόταν όλα αυτά. Πρέπει να σκοτώθηκε αλλιώς όλα αυτά δεν θα είχαν καταρρεύσει τόσο σύντομα», προσέθεσε ο Σαντόν, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ακόμη κι αν ο Σαντάμ δεν σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό του εστιατορίου θα πρέπει να σκοτώθηκε σε κάποιο άλλο βομβαρδισμό λίγο μετά.

    Στο μεταξύ ο τηλεοπτικός σταθμός του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε σήμερα εικόνες που δείχνουν, όπως ανακοίνωσε, τον Σαντάμ Χουσέιν να δέχεται τις επευφημίες του πλήθους στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη, αλλά και δύο ημέρες μετά το βομβαρδισμό του εστιατορίου στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΑΡΟΝ-ΜΑΖΕΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 18 Απριλίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα προσκαλέσει τον παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπου Μαζεν, αμέσως μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από κάποιες παλαιστινιακές περιοχές και να απελευθερώσουν ορισμένους κρατουμένους πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα, όταν αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της η παλαιστινιακή κυβέρνηση του Αμπου Μαζεν.

    [29] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 18 Απριλίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι έκανε το πρώτο βήμα για την παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση, υπονομεύει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ, της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να άρχισαν την επεξεργασία χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και να μην το γνωρίζουμε, αλλά μπορεί και να μπλοφάρουν για να ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, ενόψει των συνομιλιών.

    [30] ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Για τρίτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων και σεμιναρίων «Τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων που στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Συγκεκριμένα, αύριο στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση για δύο βιολιά και ορχήστρα με τίτλο «Η περιπέτειες του κλεμμένου βιολιού». Στο κονσέρτο οι Μίμης Τοπτσίδης (βιολί) και Αριστείδης Βούλγαρης (βιολί) θα εκτελέσουν έργα του Μπαχ, ενώ θα τους συνοδεύσει η ορχήστρα των Δημοτικών Ωδείων του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Δημοσθένη Φωτιάδη. Αφηγείται ο καθηγητής μελοδραματικής του Δ.Ω.Θ. Γρηγόρης Πυριαλάκος.

    Μεθαύριο, Κυριακή, στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην ελληνική μουσική με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» με την συμμετοχή της χορωδίας και των σπουδαστών του Δ.Ω.Θ. και των χορευτικών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος διαχρονική μουσική για θέατρο, ποίηση, κινηματογράφο και μπαλάντες των μεγάλων ελλήνων συνθετών, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Σπανό ενώ στο δεύτερο μέρος θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην προσφορά των μαγικών ακουσμάτων του Μάνου Χατζιδάκι.

    [31] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (12:48 UTC+2)

    Έθιμα βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου και πλουτισμένα με στοιχεία αλησμόνητων πατρίδων αναβιώνουν στην ελληνική επαρχία καθώς το Πάσχα πλησιάζει ενώ από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ σ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη

    Τη Μεγάλη Δευτέρα "ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω τής νυκτός" ενώ την Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες οδύρεται "η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή", κατά το περίφημο ιδιόμελο τροπάριο τής μοναχής Κασσιανής. Την Μεγάλη Τετάρτη οι νοικοκυρές πλένουν και καθαρίζουν το σπίτι ενώ το απόγευμα γίνεται στην εκκλησία το Μέγα Ευχέλαιο και το βράδυ ο Μυστικός Δείπνος.

    Τα έθιμα του Πάσχα αρχίζουν κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη γιατί από την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες για το Πάσχα. Με ένα κόκκινο πανί απλωμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού ξεκινούν στην επαρχία οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αβγά. Παλιότερα στη Μακεδονία η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αβγό στο εικονοστάσι, από όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να "εξορκίσει" το χαλάζι και τις πλημμύρες. Σε κάποια χωριά της Μακεδονίας όπως οι Ελευθερές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια με την μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο τον αβγών σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών. Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αβγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.

    Στις ημέρες μας τα αβγά δεν είναι μόνο κόκκινα, είναι και κίτρινα και πράσινα και μπλε και χρυσαφιά και πολύχρωμα στολισμένα με χαλκομανίες και σχέδια. Μάλιστα στις μεγάλες πόλεις οι γυναίκες δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούν με το βάψιμο των αβγών καθώς μετά τα έτοιμα τσουρέκια άρχισαν να εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ και τα αρτοζαχαροπλαστεία και έτοιμα βαμμένα αβγά. Πέραν των αβγών, τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζονται μέχρι σήμερα και τα τσουρέκια. Παλιότερα, όταν η πίστη διατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης φυλαγόταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά, για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα δώδεκα ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το "σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση.

    Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, ο λαός ζει με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα. Καθώς το πένθος κορυφώνεται ένα αρχαίο πένθιμο έθιμο αναβιώνει ακόμη και σήμερα σε κάποια από τα χωριά της Μακεδονίας . Την ώρα που περνά ο Επιτάφιος οι νοικοκυρές βγάζουν στην εξώπορτα ένα πιάτο με φυτρωμένους σπόρους και το ξαναπαίρνουν μέσα στο σπίτι τα ξημερώματα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα όπου το τελούσαν στην γιορτή του Άδωνη και συμβόλιζε το θάνατο και την ανάσταση. Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη Μεγάλη Παρασκευή και το γεύμα τους περιορίζεται σε ένα πιάτο ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται, συμμεριζόμενοι το Θείο Πάθος. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού που τον πότισαν ξύδι. Ταχινόσουπα, μαρούλι με ξύδι ή φακές με ξύδι είναι τα συνήθη φαγητά. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου. Ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Παλιότερα γινόταν ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερο στολισμό του Επιταφίου. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτω περνούσαν όλοι από μία φορά ενώ πίστευαν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές θα φρονίμευαν. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για να γειάνουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα οι γυναίκες έκαναν από τα λουλούδια αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι, και οι πιστοί που ψέλνουν καθ' όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας βροντοφωνάζει το Χριστός Ανέστη! μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις (από εδώ και η παροιμιακή φράση Έγινε ανάστα ο Θεός"). Οι λαογράφοι και εθνολόγοι συσχετίζουν το στοιχείο των θορύβων με τη διαδεδομένη δοξασία ότι τα βλαβερά και εχθρικά πνεύματα διώχνονται με εκφοβιστικούς κρότους. Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα Δεύτε λάβετε φως. Παίρνουν τότε οι πιστοί το αναστάσιμο φως και το μεταφέρουν στα σπίτια τους . Μπαίνοντας στο σπίτι, σταυρώνουν πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού ή ακόμη μεταδίδανε το καινούργιο φως στα στείρα ζώα και τα άκαρπα δέντρα, για να τους εξασφαλίσουν τη γονιμότητα. Στο παρελθόν αρκετά διαδομένη ήταν η αναπαράσταση της σκηνής των κεκλεισμένων θυρών. Μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας, όταν επέστρεφε η πομπή με τα αναμμένα κεριά της Ανάστασης, ο ιερέας, που παρίστανε τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης, έψελνε τους διαλογικούς στίχους 7-10 του KΓ ψαλμού του Δαυίδ Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης. Ο διάκος από μέσα, που παρίστανε το διάβολο, προσπαθούσε να εμποδίζει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας έσπρωχνε ορμητικά, άνοιγε τη θύρα και έμπαινε μέσα ως ο λυτρωτής των αμαρτωλών. Τέλος, μετά τη δεύτερη Ανάσταση, ακολουθούσε λιτανεία των εικόνων και χορός, που όχι σπάνια, τον έσερνε πρώτος ο ιερέας της ενορίας.

    Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, την Κυριακή του Πάσχα έριχναν στη φωτιά το ομοίωμα του Ιούδα ή του Οβριού. Το έθιμο, που απαντάται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές, αποτελεί ένδειξη αγανάκτησης των πιστών για την πράξη προδοσίας του Ιούδα. Πάντως, ελληνικό Πάσχα χωρίς τον παραδοσιακό οβελία δεν νοείται. Στα χωριά η σφαγή του οβελία ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό, συμβολίζοντας τη θυσία του Χριστού. Μάλιστα, στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις και έτσι οι χωρικοί και ιδιαίτερα οι βοσκοί, επιδίδονται στην ωμοπλατοσκοπία, προφητεύοντας το μέλλον, με οδηγό την πλάτη του σφάγιου.

    [32] Ο Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (10:29 UTC+2)

    Τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη αποκαλύπτει η έκθεση που εγκαινιάζει αύριο στις 8 το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαϊου, περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Μέσα από τα εκθέματα επιχειρείται η σκιαγράφηση του Γιώργου Σεφέρη διαμέσου του λογοτεχνικού του έργου αλλά κυρίως μέσω της ιδιωτικής του ζωής.

    Η έκθεση ξεκίνησε από τη γενέτειρα του ποιητή, τη Σμύρνη, και έχει ταξιδέψει, σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Αφετηρία, υπήρξε το έτος 2000 που ανακηρύχθηκε "Έτος Σεφέρη", με την ευκαιρία των100 χρόνων από τη γέννησή του.

    Σημαντικός σταθμός θεωρήθηκε η παρουσία της έκθεσης τον Οκτώβριο - Νοέμβριο 2001 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου η Ελλάδα τιμήθηκε για την ανεκτίμητη προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ PHILIP TSIARAS ΣΤΟ ΚΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2003 (09:40 UTC+2)

    Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίες, σχέδια και κατασκευές του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού καλλιτέχνη Philip Tsiaras παρουσιάζονται από σήμερα μέχρι και τις 31 Μαϊου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το δημιουργικό έργο της τελευταίας εικοσαετίας καλλιτέχνη που έχει ήδη διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή με περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και συμμετοχή σε 100 περίπου ομαδικές εκθέσεις.

    [34] Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 18 Απριλίου 2003 (09:32 UTC+2)

    Κωμωδίες, ντοκιμαντέρ, θρίλερ και δραματικές ταινίες πλαισιώνουν το 7ο Φεστιβάλ Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου στη Νέα Υόρκη. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την αίθουσα Anthology Film Archives, στοχεύει στην προβολή της σύγχρονης κινηματογραφικής εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική. Νεοεμφανιζόμενοι και καταξιωμένοι σκηνοθέτες καταθέτουν την άποψή τους για τη ζωή στην Ελλάδα και τους καθημερινούς αγώνες απλών ανθρώπων.

    Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες: Δεκαπενταύγουστος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (18.00), Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου της Πένυ Παναγιωτοπούλου (20.10), Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις της Λουκίας Ρικάκη (22.30).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 April 2003 - 18:13:53 UTC