Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [03] ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΣ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [04] ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ
  • [05] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΤΕΩΣ
  • [06] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΡΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [07] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ALTEC ΚΑΙ ΚΟΥΡΗ
  • [09] ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [10] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 60 ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΙΤΣΑ ΛΑΜΙΑΣ
  • [11] ΤΟ 27,1% ΤΗΣ BACKA ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΕΒΖ
  • [12] ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ''
  • [14] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 23/04/03
  • [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [17] Μ. ΡΟΤΕ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ
  • [18] ΚΥΠΡΟΣ: 1.100 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [19] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΨΟΥΣ 22 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [20] Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [21] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ Ο ΧΑΛΝΤΛΟΓΚΝΤΕΝ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
  • [23] Ο ΨΑΡΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΥΨΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [25] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΥΧΑΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ ΡΟΥΚΕΤΑΣ
  • [27] Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΑΜΠΑΣ
  • [28] ΒΙΛΠΕΝ: ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
  • [29] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΡΑΚ
  • [30] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ
  • [31] ΜΝΗΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ-ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [33] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ UNESCO "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ"

  • [01] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (14:12 UTC+2)

    Σε επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικά σχέδια κατά του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» που τον εμφανίζει να χτίζει βίλα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δραχμών στα Βριλήσσια. Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα έκανε λόγο για «δεύτερη αήθη και συκοφαντική επίθεση από τον Κουρή και την «Αυριανή» με στόχο, όπως είπε, την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων του εκδότη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο κ. Κουρής έχει καταστεί όργανο εξυπηρέτησης και άλλων πολιτικών συμφερόντων που θέλουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι θα καταθέσει νέα μήνυση και αγωγή κατά του Γιώργου Κουρή για τα σημερινά δημοσιεύματα.

    Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι το οικόπεδο όπου χτίστηκε το σπίτι του έχει εμβαδό 235 τετραγωνικά μέτρα ενώ το κτίσμα είναι 185 τετραγωνικά μέτρα με υπόγειο. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πισίνα, δεν υπάρχουν κήποι, η οικοδομή χτίζεται σιγά σιγά επί μία τετραετία και δεν έχει ολοκληρωθεί εσωτερικά. Είπε ακόμη ότι τα χρήματα με τα οποία έχτισε το σπίτι προέρχονται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά του που είναι 30 εκατομμύρια δραχμές κατ΄ έτος αλλά και δύο δάνεια από την Εμπορική Τράπεζα που πήρε η σύζυγός του ως υπάλληλος της Εμπορικής, συνολικού ύψους αθροιστικά 47 εκατομμυρίων δραχμών. «Το σπίτι χτίζεται με πλήρη διαφάνεια στον οικονομικό τομέα. Όλα τα παραπάνω δηλώνονται ανελλιπώς και ακριβέστατα κάθε χρόνο στη φορολογική μου δήλωση αλλά και στο πόθεν έσχες που δίνω στη Βουλή» πρόσθεσε.

    Για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι θα δώσει τη δική του προσωπική μάχη αλλά και μια πολιτική μάχη για την αλήθεια, όπως είπε. «Τα σχέδια αθλιότητας, ψεύδους και συκοφαντίας του κ. Κουρή θα πέσουν στο κενό. Ο κ. Κουρής θα υποστεί τις συνέπειες. Θα φτάσω μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία συγνώμη εκ μέρους του. Αύριο στις 11 στην εισαγγελία Αθηνών θα καταθέσω την πρώτη μήνυση για τη χθεσινή συκοφαντική επίθεση. Μήνυση κατά του Κουρή, μήνυση κατά της «Αυριανής» μήνυση και κατά της θλιβερής κυρίας που χθες έδειξε και πόσο ψέματα είχε πει. Θα επακολουθήσει φυσικά και η αγωγή με μεγάλο χρηματικό ποσό. Θα υπάρξει και συνέχεια. Όσοι περιμένουν και ας το καταλάβουν καλά, να ωφεληθούν από αυτές τις αθλιότητες και να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση θα απογοητευτούν και θα απογοητευτούν οικτρά» τόνισε.

    Ο υπουργός Τύπου είπε ότι από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με σχεδόν όλους τους υπουργούς, πάρα πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και χιλιάδες πολίτες της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών.

    Για τη γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ήταν υπεύθυνη του προεκλογικού του αγώνα, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι οι ισχυρισμοί της κατέρρευσαν χθες καθώς η ίδια παραδέχτηκε ότι τον έχει χαιρετήσει μια φορά. «Είναι δυνατό κάποιος άνθρωπος που αναλαμβάνει κάποιο μέρος του προεκλογικού σου αγώνα, ιδιαίτερα όταν έχεις την αγωνία της παραμονής των εκλογών, να μην τον έχεις συναντήσει, να μην τον έχεις δει και απλώς να τον έχει χαιρετήσει στο όρθιο όπως έχεις χαιρετίσει πιθανότατα χιλιάδες χιλιάδων πολιτών επί δύο λεπτά Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» είπε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι η κυρία αυτή λέει ψέματα και θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

    Παρέπεμψε ακόμη στη δήλωση του κ. Καλλαντίδη ότι ο ίδιος έχει κάνει το φυλλάδιο που κρατούσε επιδεικτικά ο κ. Κουρής, στη δήλωση του κ. Πέτσα ο οποίος είχε αναλάβει τη διαμόρφωση των εκλογικών κέντρων αλλά και στις άλλες δηλώσεις των ανθρώπων που είχαν αναλάβει τη γενικότερη διαμόρφωση των εκλογικών του κέντρων.

    «Κανένας, ούτε η ALTEC ούτε ο Αθανασούλης έχουν δώσει ούτε μία δραχμή» τόνισε και πρόσθεσε «Εγώ έκανα τον προεκλογικό μου αγώνα. Τον πλήρωσα με τη βοήθεια αυτών που έχω δηλώσει στη Βουλή. Και να ξέρουν πολύ καλά ότι ούτε Αθανασούλης ούτε ALTEC ούτε άλλος επιχειρηματίας υπάρχει».

    «Είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτικός στόχος, πολιτικό σχέδιο που έχει να κάνει με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα δεν μπορούν να πλήξουν τον πρωθυπουργό πρώτα από όλα γιατί ο πρωθυπουργός πάντα είναι το υπόδειγμα της εντιμότητας και της διαφάνειας στον τόπο μας και δεύτερον γιατί το οποιοδήποτε σχέδιο κάνουν να είστε βέβαιοι ότι θα πέσει στο κενό» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας υπογραμμίζοντας: «Να είναι όλοι βέβαιοι ότι όλη η αλήθεια λέγεται. Ότι δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε αλλά τον Κουρή και τον Αυριανισμό θα τον αντιμετωπίσουμε και θα πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε μέχρι τέλους. Αν στο παρελθόν δεν πήγαμε είναι η ώρα να πάμε και καμία συγνώμη πια δεν χωρά σε αυτήν την ιστορία».

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Την πρόθεση του να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο θα καθιερώνει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου του "πόθεν έσχες" των βουλευτών, γνωστοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης στην εφημερίδα "Το Βήμα".

    Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής η οποία θα κάνει έρευνες για τις κινήσεις λογαριασμών και τις καταθέσεις των βουλευτών. Τα περιουσιακά στοιχεία των μελών του Κοινοβουλίου θα αναγράφονται λεπτομερώς σε ειδικό έντυπο και ο έλεγχος της πιστότητας τους θα ανατεθεί στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνο Δαφέρμο.

    Η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει πρόταση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για δήμευση περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών στις περιπτώσεις που αποδειχθεί ότι τα απέκτησαν παράνομα.

    [03] ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΣ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Πεκίνο, 23 Απριλίου 2003 (07:00 UTC+2)

    Το Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    Η άτυπη πνευμονία φαίνεται πως προκλήθηκε από έναν τύπο του ιού Στεφάνι που ίσως μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανκντόνγκ στη νότιο Κίνα. Μέχρι στιγμής, η νόσος έχει αφαιρέσει 200 ανθρώπινες ζωές κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχου σε όλο τον κόσμο περίπου τέσσερις χιλιάδες πιθανά κρούσματα.

    [04] ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (10:48 UTC+2)

    Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί φέτος το κόστος της προμήθειας των απαιτούμενων αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς οι αυξήσεις-"φωτιά" σε ορισμένα οπωροκηπευτικά αντισταθμίζονται από τις μειώσεις σε άλλες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, οι τιμές του παραδοσιακού οβελία είναι ίσες ή μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2002, ενώ φθηνότερα κοστίζουν και τα τσουρέκια.

    Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός στον οποίο θα επιβαρυνθεί φέτος το πορτοφόλι των καταναλωτών εξαρτάται και από τις ίδιες τις επιλογές του, καθώς οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, ανάλογα με το σημείο πώλησης. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), πριν από κάθε αγορά είναι απαραίτητη μια προσεκτική έρευνα.

    Ειδικότερα, από τιμοληψίες που πραγματοποίησε το ΚΕΠΚΑ στην αγορά, προκύπτει ότι οι τιμές των λαχανικών είναι αυξημένες μέχρι και κατά 153%, με εξαίρεση τις ντομάτες (που πωλούνται από 0,9 έως 2,3 ευρώ, σε τιμές μειωμένες κατά 17% έως 40%), τον αρακά (-7%) και τα πορτοκάλια (0,8% έως 1,6% ευρώ, ήτοι μείωση κατά 20%), όπου παρατηρείται υποχώρηση.

    Αντίθετα, το μαρούλι και τα παντζάρια παρουσιάζουν υπερβολικές αυξήσεις. Τα μεν μαρούλια πωλούνται έναντι 1,5-3,6 ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών να ξεκινά από 140% και να φτάνει στο 150%, ενώ τα παντζάρια κοστίζουν από 1 έως 1,9 ευρώ, αυξημένα κατά 122% έως 153%. Μεγάλη "ψαλίδα" παρατηρείται στα αγγουράκια, αφού, ανάλογα με το σημείο πώλησης, οι τιμές τους μπορεί να είναι μειωμένες έως και 18% ή αυξημένες μέχρι και κατά 100%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΚΕΠΚΑ προτείνει στους καταναλωτές να μην προτιμούν λαχανικά εκτός εποχής, όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές, αλλά να στραφούν σε άλλα είδη οπωροκηπευτικών για το πασχαλινό τραπέζι.

    ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ

    Ελαφριά μείωση ή σταθερότητα παρουσιάζουν οι τιμές στα αμνοερίφια και τα εντόσθια, ενώ στα χοιρινά και τα μοσχαρίσια κρέατα, αλλά και στο κοτόπουλο παρατηρείται αύξηση. Ειδικότερα, το κατσικάκι πωλείται προς 5,5 έως 7,3 ευρώ το κιλό, σε τιμή μειωμένη κατά 4% έως 13%, ενώ τα εντόσθια κοστίζουν 4,11 έως 5,75 ευρώ (-1% έως -7%). Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι είναι πάντως το αρνί, το οποίο κοστίζει 5,5 έως 7,3 ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή του να είναι υψηλότερη κατά 6% έως 10%, εν συγκρίσει με το 2002.

    Για να αγοράσουν μοσχαρίσιο κρέας οι καταναλωτές θα πρέπει να καταβάλουν έως και 6,95 ευρώ το κιλό (+12%), αν και σε ορισμένα σημεία πώλησης οι τιμές πέφτουν έως και στα 4,4 ευρώ (-25%). Το κοτόπουλο πωλείται προς 1,8 έως 2,6 ευρώ (απόκλιση από -3% έως +30%, ανάλογα με το σημείο πώλησης), ενώ "τσιμπημένο" είναι το χοιρινό κρέας, που κοστίζει από 3,5 έως 4,1 ευρώ (αύξηση 19% έως 37%).

    Στον αντίποδα, φθηνότερο από 29% και 52% είναι φέτος το παραδοσιακό τσουρέκι, το οποίο κοστίζει από 2,85 έως 3,5 ευρώ, ενώ τα αυγά, που επίσης έχουν την "τιμητική" τους αυτές τις ημέρες, πωλούνται προς 0,07 έως και 0,11 ευρώ, σε τιμές αυξημένες κατά 10% έως 17%._

    [05] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΤΕΩΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Για τα Ιωάννινα αναχώρησε οδικώς ο τέως βασιλιάς με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά αμέσως μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους θα πάει κατευθείαν στα Ιωάννινα όπου και θα κάνει Πάσχα. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να κάνει κάποιες στάσεις στη διάρκεια της διαδρομής και ίσως τότε βρουν την ευκαιρία φιλοβασιλικές οργανώσεις να του οργανώσουν υποδοχές στα μέρη από τα οποία θα περάσει. Από την Ελλάδα θα αναχωρήσει την Τρίτη 29 Απριλίου και πάλι μέσω Θεσσαλονίκης.

    Στο αεροδρόμιο Μακεδονία τον υποδέχθηκε μια μικρή ομάδα βασιλοφρόνων και στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους απηύθυνε ευχές και χρόνια πολλά για το Πάσχα.

    Σε ερώτηση αν είχαν κάποιο πρόβλημα με τα διαβατήρια απάντησε πως δεν είχαν. Το επώνυμα που χρησιμοποίησε είναι Ντε Γκρέτσια. Ο τέως βασιλιάς με τη σύζυγό του Άννα Μαρία και τα παιδιά του Παύλο και Νικόλαο επιβιβάστηκε σε ένα τζιπ το οποίο οδήγησε ο ίδιος. Πριν από αυτό προπορευόταν ένα ακόμη τζιπ με τα άτομα της συνοδείας του.

    [06] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΡΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ανέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελλη Τουμπάνου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας - μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - αναφορικά με τις καταγγελίες του εκδότη της ''Αυριανής'' Γιώργου Κουρή για οικονομικές συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με τον επιχειρηματία Αθανάσιο Αθανασούλη.

    Ο κ. Μπάγιας ζητά από την εισαγγελέα να ολοκληρώσει την έρευνα σε διάστημα ενός μήνα και επισημαίνει να λάβει υπόψη της το νόμο περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με τον οποίο αν από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει και ο σχετικός φάκελος να αποσταλεί στη Βουλή.

    [07] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Σεμινάριο με θέμα «ΕΕ και Πρόληψη Συγκρούσεων: Διδάγματα από τις Κρίσεις στα Δ. Βαλκάνια» διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «Αστήρ Παλλάς» της Βουλιαγμένης, θα διεξαχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής των συμπερασμάτων του Γκέτεμποργκ.

    [08] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ALTEC ΚΑΙ ΚΟΥΡΗ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Φορολογικές παραβάσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. δρχ. στον όμιλο Altec του Θανάση Αθανασούλη και άνω των 6 δισ. δρχ. στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή διαπίστωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μετά από ελέγχους που άρχισαν στις 14/2/2003 στην πρώτη περίπτωση και στις 7/4/2003 στη δεύτερη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ στον όμιλο Altec οι παραβάσεις υπερβαίνουν τα 17 δισ. δραχμές για τις χρήσεις 1999-2000, και αφορούν κυρίως την έκδοση εικονικών και πλαστών τιμολογίων πώλησης σε Off shore εταιρείες και εταιρείες του εξωτερικού αλλά και προς τις εταιρείες Κουρής Media Group, EXTRA (τηλεοπτικός σταθμός) ενώ κατά τη μεταβίβαση του 50% των μετοχών της Ελεύθερης Τηλεόρασης ΑΕ από τους Γιώργου και Ανδρέα Κουρή στις Αναστασία Παυλοπούλου και Δήμητρα Κούτρα εμφανίστηκε μειωμένο ποσό κατά 1,9 δισ. δρχ.

    Οπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ, στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή εντοπίστηκαν εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2152 δισ. δρχ., μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών συνολικής αξίας 623.334 ευρώ, μη απόδοση ΦΠΑ συνολικής αξίας 730.377 ευρώ και έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών για διάθεση προσωπικού συνολικής αξίας 3.875.000.000 δρχ. χωρίς να υπολογιστεί και να αποδοθεί ΦΠΑ 18%.

    Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων και για τις λοιπές παραβάσεις του ΚΒΣ. Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 Ν.2523/97 για χρήση (έκδοση-λήψη) εικονικού φορολογικού στοιχείου, επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας του στοιχείου αυτού. Το πρόστιμο αυτό σε περίπτωση συμβιβασμού περιορίζεται στο ένα τρίτο. Σε περίπτωση μη συμβιβασμού υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

    [09] ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Δεν θα εφαρμόζεται το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης για οφειλές προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας η προσωποκράτηση για οφειλές προς το ΙΚΑ (και κατά προέκταση και στα άλλα ΝΠΔΔ) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, παρά μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο (τελωνεία και εφορίες).

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει καταλήξει στο επίμαχο ζήτημα, εάν είναι συνταγματικός ο θεσμός της προσωποκράτησης. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί μετά το Πάσχα.

    Η άρση του μέτρου της προσωποκράτησης ικανοποίησε και τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία, ωστόσο προτείνει τη θέσπιση ευέλικτου νομικού πλαισίου για την είσπραξη των οφειλών που θα φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

    [10] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 60 ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΙΤΣΑ ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Εξήντα εργατικές κατοικίες στη Ροδίτσα του Δήμου Λαμίας παραδόθηκαν σε οικογένειες εργαζομένων δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) από τον υφυπουργό Εργασίας Ελευθέριο Τζιόλα.

    Το συνολικό κόστος του οικισμού αυτού, των 60 εργατικών κατοικιών ανέρχεται στο ποσό των 2.313.000 ευρώ (790 εκατ. δρχ), και χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη και υψηλής ποιότητας κατοικία. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: 44 διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, μέσης ωφέλιμης επιφάνειας 94 τ.μ. 16 διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων, μέσης ωφέλιμης επιφάνειας 119 τ.μ. γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ και παιδική χαρά.

    Κατά την παράδοση των εργατικών κατοικιών, ο κ. Τζιόλας, υπογράμμισε ότι, στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα παραδοθούν στην ίδια περιοχή ακόμη 40 εργατικές κατοικίες.

    Στο στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ στο Νομό Φθιώτιδας περιλαμβάνονται και άλλες δράσεις:

    - Παράδοση σε ένα τρίμηνο περίπου των 192 εργατικών κατοικιών του οικισμού "Ανθήλης", με την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης, η εκτέλεση του οποίου έχει αναληφθεί από το Δήμο Λαμίας. Ο προϋπολογισμός του έργου των δικτύων αποχέτευσης ανέρχεται στο ποσό των 730.000 ευρώ (250 εκατ. δρχ.) και θα καλυφθεί από τον ΟΕΚ.

    - Στον οικισμό της "Ανθήλης" πρόκειται να δημιουργηθεί από τον ΟΕΚ σύγχρονος βρεφονηπιακός σταθμός για την εξυπηρέτηση των σχετικών αναγκών των οικογενειών.

    - Προχωρά η ανακατασκευή του οικισμού "ΛΑΜΙΑ ΙΙ", με στόχο τη διόρθωση όλων των προβλημάτων, προκειμένου να αποδοθούν οι κατοικίες στις οικογένειες των δικαιούχων. Η συντήρηση και ανακατασκευή ακολουθεί τους σύγχρονους τύπους σχεδιασμού και τις προδιαγραφές ασφάλειας.

    - Για την περιοχή Αταλάντης, αποφασίστηκε η αγορά 50 κατοικιών (διαμερισμάτων), τα οποία θα αποδοθούν στους δικαιούχους αμέσως μετά την εξεύρεση των κατάλληλων κατοικιών. Ταυτόχρονα, ανατέθηκε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, στον καθηγητή κ. Γκαζέτα και στην επιστημονική του ομάδα η πραγματοποίηση στα οικόπεδα ιδιοκτησίας του ΟΕΚ πλήρους και λεπτομερούς μελέτης για τη σεισμικότητα της περιοχής, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την ανέγερση οικισμού εργατικών κατοικιών που θα παρέχει συνθήκες ασφαλούς διαμονής των οικογενειών.

    - Ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε λειτουργία - ανακατασκευασμένο και πλήρως εξοπλισμένο - το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στο κέντρο της πόλης, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί, εκτός από τις δραστηριότητες των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων και κοινωνικές εκδηλώσεις φορέων της Λαμίας και του Νομού Φθιώτιδας.

    Ο υφυπουργός Εργασιας υπογράμμισε ότι το Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που εφαρμόζεται στο Νομό Λαμίας έχει αποδώσει μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα. Την τελευταία περίοδο διαπιστώνεται μια νέα δυναμική στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στις επιδοτούμενες Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ), όσο και στον τομέα της αυταπασχόλησης, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (ΝΕΕ).

    "Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού ορατά θα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης και την κάμψη της ανεργίας στο Νομό Φθιώτιδας", τόνισε.

    [11] ΤΟ 27,1% ΤΗΣ BACKA ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΕΒΖ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) πέρασε το 27,1% της σέρβικης βιομηχανίας ζάχαρης «BACKA» a.d Fabrika Secera, έναντι τιμήματος 7.156.146,00 ευρώ. Ειδικότερα, η ΕΒΖ απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Βελιγραδίου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, τις 243.923 μετοχές της σέρβικης βιομηχανίας ζάχαρης, ενώ απώτερος στόχος της διοίκησης της ελληνικής εισηγμένης, είναι η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού.

    Η BACKA είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης στην Σερβία, ημερήσιας δυναμικότητας κατεργασίας 6.500 τόνων τεύτλων και 70.000 τόνων ζάχαρης ετήσιας παραγωγής.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΖ έχει ήδη αποκτήσει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου άλλων δύο βιομηχανιών, των Fabrika secera SAJKASKA Zabalj a.d και Fabrika secera CRVENCA a.d., στον ίδιο τευτλοπαραγωγικό χώρο της Σερβίας, στην βορειοδυτική Βοϊβοντίνα. Με την απόκτηση των τριών ανωτέρω μονάδων, η ΕΒΖ ΑΕ, σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση, θα ελέγχει το 50% του συνόλου της παραγωγής ζάχαρης της Σερβίας.

    [12] ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα υφιστάμενα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, δηλαδή το 65ο έτος για τους άνδρες και το 60ο για τις γυναίκες, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    «Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο εκλαμβάνει ως θετική την παραίνεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να εντατικοποιήσει την δουλειά που γίνεται, ώστε να μην καταστρατηγούνται από ορισμένα Ταμεία, τα όρια αυτά μέσα από τη χρήση ειδικών διατάξεων, όπως αναπηρικές συντάξεις κ.α. Το ασφαλιστικό μας σύστημα θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο μέσω της διεύρυνσης της απασχόλησης», πρόσθεσε.

    [13] Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ''

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Στις 9 Μαϊου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή της Π. Πετρόπουλος για την οικονομική χρήση του 2002 και θα διαρκέσει έως την 7η Νοεμβρίου.

    Η καταβολή του μερίσματος, θα πραγματοποιείται μέσω των γραφείων της Ν. Δ. Δεβλέτογλου ΑΧΕΠΕΥ, και μέσω των εξουσιοδοτημένων χειριστών των δικαιούχων μετόχων στο ΣΑΤ και με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

    Σημειώνεται ότι μετά την 7η Νοεμβρίου, η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιείται στα γραφεία της εταιρίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 22ας Απριλίου του 2003.

    [14] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Στο ποσό των 112 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα κέρδη προ φόρων μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας

    αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 28% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα των τεσσάρων 3μηνων του 2002 και κατά 52,4% σε σχέση με το τέταρτο 3μηνο του περασμένου έτους.

    Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι μειωμένα σε ποσοστό της τάξης του 17,8%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, κυρίως λόγω της μη επανάληψης των υψηλών διαπραγματευτικών κερδών του πρώτου τριμήνου πέρσι.

    Στο μεταξύ, με εξαίρεση τα έκτακτα αποτελέσματα, που είχαν επιβαρύνει δυσανάλογα το τελευταίο τρίμηνο πέρσι, ο ρυθμός αύξησης των κερδών του ομίλου διαμορφώνεται σε 22,9% και 2,9% έναντι του α΄ 3μηνου του 2002.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου, η θετική αυτή εξέλιξη, οφείλεται στη βελτίωση των οργανικών εσόδων του ομίλου, στη δραστική περιστολή των λειτουργικών δαπανών και στη διατήρηση της δυναμικής του στη λιανική τραπεζική.

    Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε 316,2 εκατ., αυξημένα κατά 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002 και 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνει τη στρατηγική αναδιάρθρωσης του ενεργητικού του ομίλου, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του, η οποία ακολουθείται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, με τη σταδιακή διεύρυνση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής στο σύνολο του ενεργητικού του ομίλου. Σημαντική εξέλιξη προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η αισθητή βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου του ομίλου, το οποίο στο πρώτο 3μηνο 2003 διαμορφώθηκε σε 2,54%, έναντι 2,34% στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι και 2,43% για ολόκληρο το 2002.

    Η συνεχιζόμενη διεύρυνση των προμηθειών λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισε τις απώλειες των προμηθειών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και τις προμήθειες διαμεσολάβησης, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα προμηθειών του ομίλου να σημειώσουν αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2002 και να διατηρηθούν, παρά την αρνητική συγκυρία, περίπου στα μέσα επίπεδα του 2002 (-1,2%).

    Σημαντική συμβολή στη συνολική κερδοφορία του ομίλου είχε η συστηματική προσπάθεια περιστολής των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση κατά 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το μέσο όρο του 2002.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού του Ομίλου, παρά την αύξηση των ονομαστικών μισθών με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, εμφανίζουν μείωση κατά 1,5% έναντι του μέσου όρου του 2002, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της ΕΤΕ και της ΕΤΕΒΑ και της επιτυχημένης διαχείρισης του προσωπικού του ομίλου. Μείωση παρουσιάζουν και τα διοικητικά έξοδα τόσο σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2002 (-0,9%), όσο και σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο (-10,4%).

    Τα παραπάνω αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της Διοίκησης στην περιστολή των δαπανών, οδήγησαν σε βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας του ομίλου από 71,7% το 2002 σε 67,3% το α! 3μηνο του 2003.

    Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του ομίλου στο τέλος του πρώτου 3μήνου 2003 ανήλθε σε 20,5 δισ., οριακά αυξημένο σε σχέση με την 31.12.2002. Ο τομέας της λιανικής τραπεζικής, στον οποίο περιλαμβάνεται και η επαγγελματική πίστη, εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά και στο τέλος του πρώτου 3μηνου 2003 αντιπροσωπεύει το 45% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του ομίλου έναντι 44% στο τέλος του 2002 (48% έναντι 47% για την Τράπεζα αντίστοιχα).

    Ειδικότερα, στην καταναλωτική πίστη (καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια) το ύψος των νέων χορηγήσεων παρουσιάζει αύξηση κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2002 και συνολικά παραμένει στα υψηλά μέσα επίπεδα του 2002, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα της καταναλωτικής πίστης να αυξάνονται με ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 15%.

    Η δυναμική στον τομέα των πιστωτικών καρτών διατηρείται με τον αριθμό των νέων καρτών που εκδόθηκαν στο πρώτο 3μηνο του 2003 να προσεγγίζει τις 100 000, αυξημένος κατά 47% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Αντίστοιχη δυναμική παρουσιάζει και η στεγαστική πίστη με τις νέες χορηγήσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2002 και σε μέσο όρο να συνεχίζεται ο ρυθμός παραγωγής νέων στεγαστικών δανείων του 2002. Ως αποτέλεσμα της διατήρησης της δυναμικής επέκτασης στη στεγαστική πίστη, τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων αυξάνουν με ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 13%, που αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη λαμβανομένου υπόψη του υψηλού ρυθμού αποπληρωμών λόγω ωρίμανσης του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

    Επίσης, θετικά εξελίσσεται η πρωτοβουλία της Τράπεζας στην επαγγελματική πίστη, όπου το σχετικό χαρτοφυλάκιο καταγράφει αύξηση της τάξης του 7.6% στους πρώτους 3 μήνες του 2003 (30% σε ετησιοποιημένη βάση). Ο ρυθμός αυτός αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω στα προσεχή 3μηνα. Στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης συνεχίζεται η συντηρητική πολιτική της Τράπεζας σε σχέση με την περαιτέρω επέκτασή της στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

    Το σύνολο των υποχρεώσεων προς πελάτες του ομίλου (καταθέσεις και repos) υποχώρησε κατά 3,6% σε σχέση με το τέλος του έτους, κυρίως ως αποτέλεσμα της κάμψης που εμφανίζουν οι πράξεις repos (-13,8%). Η μείωση όμως αυτή αντισταθμίζεται ουσιαστικά από την εντυπωσιακή αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κατά 29,6% το αντίστοιχο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση αυτή οδήγησε στη διεύρυνση του μεριδίου της Τράπεζας στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

    Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της σταδιακής στροφής των επενδυτών σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, αλλά και της ικανότητας του ομίλου να προσφέρει ποικιλία αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσίες private banking στην πελατειακή του βάση.

    Σημαντική συμβολή στα κέρδη του ομίλου είχε το δίκτυο εξωτερικού, τα οργανικά κέρδη του οποίου παρουσιάζουν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 αύξηση κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η προ φόρων απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου (Pre- Tax Return on Average Equity), αυξήθηκε σε 17.9% έναντι 14.3% το 2002 και η απόδοση του ενεργητικού του ομίλου (Return on Average Assets) βελτιώθηκε από 0,66% σε 0,83% στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

    Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στο τέλος του πρώτου 3μήνου 2003, με βάση προσωρινά στοιχεία ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier I Capital Ratio) υπολογίζεται σε 7,8% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) υπερβαίνει το 11%. Η προτεινόμενη στη Γενική Συνέλευση κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, μετά την έγκρισή της, αναμένεται να διαμορφώσει το Βασικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 8,2%.

    [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 23/04/03

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (17:40 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.

    Η εταιρία VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Vodafone ανακοινώνει ότι η συνολική συνδρομητική της βάση έφτασε στις 31 Μαρτίου 2003 τους 3.382.765 συνδρομητές, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 14,1% σε σχέση με τo προηγούμενο έτος. Οι καθαρές νέες συνδέσεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2003 έφτασαν τις 164.048. Οι νέες συνδέσεις με συμβόλαιο εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο φτάνοντας τις 68.312, αυξημένες κατά 88,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τις νέες συνδέσεις στην καρτοκινητή τηλεφωνία, έφτασαν τις 95.736 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 38,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Οκτ.- Δεκ.'02). Οι συνολικές καθαρές νέες συνδέσεις στους συνδρομητές με συμβόλαιο για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2003 έφτασαν τις 158.324 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι καθαρές νέες συνδέσεις στους συνδρομητές καρτοκινητής για την ίδια περίοδο έφτασαν τις 258.637. Συνολικά οι συνδρομητές με συμβόλαιο στις 31 Μαρτίου 2003 έφτασαν τους 978.751 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 19,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό έτος, ενώ οι συνδρομητές καρτοκινητής έφτασαν τους 2.404.014 αυξημένοι κατά 12,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 71% του συνόλου της πελατειακής βάσης. Σχετικά με τις επιδόσεις της Vodafone Albania, η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές της στο τέλος Μαρτίου 2003 έφτασαν τους 391.057. Οι νέες συνδέσεις την ίδια περίοδο ήταν 42,045, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας σε 42,1% από 41%, που ήταν στο τέλος του προηγούμενου τρίμηνου.»

    BETANET Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρεία ΒΕΤΑΝΕΤ Α.Β.Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 της αποφάσεως 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 17/4/2003 υπεγράφη μεταξύ της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΕΚΑΤ ΕΤΑΝ Α.Τ.Ε. και της Κοινοπραξίας ΕΔΡΑΣΗ-Χ.ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε EDRACO A.T.E σύμβαση ενδεικτικού προϋπολογισμού 4,1 εκατ. Ευρώ περίπου πλέον ΦΠΑ. Η σύμβαση αφορά στην υπεργολαβική ανάληψη κατασκευής κτιριακών αποθηκευτικών συγκροτημάτων του ΟΣΕ. Τα συγκροτήματα θα κατασκευασθούν από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος που θα προμηθεύσει η μητρική εταιρεία ΒΕΤΑΝΕΤ Α.Β.Ε.Ε. Μετά την ανάληψη του προαναφερθέντος έργου το ανεκτέλεστο του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι εξ' αυτών αντικείμενο που ξεπερνά τα 7,0 εκατ. Ευρώ αφορά στην κατασκευή νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων συνολικής καλυπτόμενης επιφανείας άνω των 30.000 τ.μ. από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος που προμηθεύει η ΒΕΤΑΝΕΤ, τομέας στον οποίο δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναπτύσσει ταχύτατα η εταιρεία.

    UNISYSTEMS Α.Ε.

    Η εταιρία UNISYSTEMS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στην ένωση των εταιριών ΔΕΛΤΑ SINGULAR A.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.Ε. κατακυρώθηκε, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη "Μηχανοργάνωση του Ποινικού Μητρώου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης" έναντι του ποσού των 3.900.000 Euro. Η ένωση των εταιριών αποτελεί ένα σχήμα συνεργασίας δύο εκ των μεγαλυτέρων Οίκων Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Λογισμικού στον Ελληνικό χώρο, με εξειδίκευση σε συστήματα πληροφορικής και σε εφαρμογές της τεχνολογίας πληροφοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Ολυμπιακών Έργων. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2003. Η Unisystems είναι μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρίες πληροφορικής και ο κορυφαίος Systems' Integrator στην Ελλάδα. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, υποστηρίζοντας και συντηρώντας πολύπλοκα συστήματα μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών. Η Unisystems ειδικεύεται στην ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών μεγάλης κρισιμότητας (mission critical application), σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Με μακρόχρονη συνεχή ανάπτυξη, με σημαντικές σχέσεις και συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στο εξωτερικό (Unisys, EMC², Nortel Networks), με τοπικές συνεργασίες με όλους τους εκπροσώπους μεγάλων κατασκευαστών τεχνολογίας, η εταιρία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του κλάδου των εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς και ανάμεσα στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες high-tech εταιρίες της Ευρώπης (Πηγή: Deloitte & Touche Tomhatsu).»

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Η εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧ/ΩΝ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Την ανάθεση στην ΕΛ.Β.Ο. της παραγωγής 150 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (Τ.Ο.ΜΑ.) Κένταυρος για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε στις 18/04/2003 ο Υφυπουργός Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρίας. Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου, την σχετική απόφαση ανάθεσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Φλωρίδης επεσήμανε ότι εκτός της αρχικής παραγγελίας των 150 Τ.Ο.ΜΑ. Κένταυρος προβλέπει option του Δημοσίου για την παραγωγή άλλων 130 οχημάτων. Το ύψος της αρχικής παραγγελίας, όπως είπε ανέρχεται σε 140 δις δραχμές περίπου (410 εκατ. ευρώ). Ο κ Φλωρίδης αναφέρθηκε στην μεγάλη βελτίωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της ΕΛ.Β.Ο., αλλά και στην πολύ καλή οικονομική της πορεία μετά την ιδιωτικοποίησή της. Η ΕΛ.Β.Ο., όπως τόνισε, μετά την ιδιωτικοποίηση αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς συνύπαρξης κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εκτός των άλλων, όπως ανέφερε ο υπουργός μέσω της παραγγελίας του Τ.Ο.ΜΑ. Κένταυρος, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει την ΕΛ.Β.Ο. σε πόλο ανάπτυξης της περιοχής της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Μακεδονίας, η οποία υποφέρει από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στον ρόλο της ΕΛ.Β.Ο. ως αναπτυξιακού μοχλού για την Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.Β.Ο. κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρία συνεργάζεται ήδη με 500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής προσφέροντάς τους υποκατασκευαστικό έργο και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις της ΕΛ.Β.Ο. θα υπερβούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, για την ερχόμενη τριετία. Σχετικά με το Τ.Ο.ΜΑ. Κένταυρος ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει 24 27 μήνες μετά την υπογραφή της τελικής σύμβασης, η οποία προσδιορίζεται για τον Ιούλιο 2003, ενώ επεσήμανε ότι στρατηγική επιδίωξη της εταιρίας είναι να προωθήσει στο μέλλον την πώλησή του και στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τις Βαλκανικές χώρες. Αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρίας ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το 2003 θα είναι η τελευταία χρονιά που η ΕΛ.Β.Ο. θα εργαστεί για την κάλυψη ζημιών παλαιότερων χρήσεων και ότι από το 2004 η εταιρία θα αποφέρει μέρισμα στους μετόχους της. Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το 2003 η ΕΛ.Β.Ο. θα αυξήσει τον τζίρο της κατά 25% (πάνω από 150 εκατ. ευρώ) και την κερδοφορία της κατά 40% περίπου στα επίπεδα των 12 εκατ. ευρώ περίπου. Σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΛ.Β.Ο. για το 2002, επισημαίνονται τα εξής: 1. Ο κύκλος εργασιών της ΕΛ.Β.Ο. μειώθηκε κατά 14% περίπου (από 144 σε 123,6 εκ. ευρώ). 2. Αντίθετα, άλμα σημείωσαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη, τα οποία σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από 2,2 εκ. ευρώ σε 8,7 εκ. ευρώ περίπου, ως αποτέλεσμα της ριζικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας και της σταδιακής προσαρμογής της λειτουργίας της με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 3. Η πρόοδος των μεγεθών το 2002 έγινε χωρίς την μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αφού υπάρχει για αυτό ρητή συμφωνία στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης μεταξύ Δημοσίου και Ομίλου Μυτιληναίου μέχρι τον Αύγουστο του 2003. 4. Η μεγάλη αύξηση του Μικτού Κέρδους της εταιρίας από 10% σε 20% που αντικατοπτρίζει κυρίως τη δραστική μείωση του κοστολογίου της παραγωγής. 5. Η διευρυνόμενη ρευστότητα της εταιρίας, η οποία έχει μηδενικό βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και 15,5 εκ. ευρώ τραπεζικές καταθέσεις. 6. Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν 50% κι ανήλθαν σε 4,7 εκ. ευρώ έναντι 3,1 εκ. ευρώ το 2001.»

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Α.Ε.Ε.Χ.

    Τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας EFG Eurobank Εrgasias A.E. και της Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ., σε συνεδριάσεις τους την 21η Απριλίου 2003, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας συγχωνεύσεως με απορρόφηση της Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ. από την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. Ως κοινή ημερομηνία ισολογισμών μετασχηματισμού oρίστηκε η 30η Απριλίου 2003. Η συγχώνευση θα γίνει με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ανωτέρω δύο εταιρειών, με συνδυασμένη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, των άρθρων 1-5 του ν. 2166/1993 και των άρθρων 69-77 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύουν.Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι 6,4 μετοχές της Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ. προς 1 μετοχή της Τράπεζας EFG Eurobank Εrgasias A.E.  Σημειώνεται ότι η αρχικώς ανακοινωθείσα (στις 6.11.2002) σχέση ανταλλαγής (δηλαδή 6,7 μετοχές  της Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ. προς 1 μετοχή της Τράπεζας EFG Eurobank Εrgasias A.E.) αναπροσαρμόστηκε, λόγω του ότι η συγχώνευση των ανωτέρω εταιρειών δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας EFG Eurobank Εrgasias Α.Ε. και, συνεπώς, δεν θα καταστεί δυνατόν οι μέτοχοι της Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ. να λάβουν μέρισμα από τα κέρδη χρήσεως 2002 της Τράπεζας EFG Eurobank Εrgasias Α.Ε., γεγονός που είχε αποτελέσει κριτήριο για τον προσδιορισμό της αρχικώς ανακοινωθείσας σχέσης.  Η σχέση ανταλλαγής των παλαιών (προ συγχωνεύσεως) μετοχών της Tράπεζας EFG Eurobank Εrgasias Α.Ε. με τις νέες μετοχές της εν λόγω Tράπεζας, που θα εκδοθούν συνεπεία της συγχωνεύσεως, παραμένει ως είχε, δηλαδή 1 παλαιά μετοχή προς 1 νέα μετοχή.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε γνωστοποιεί, ότι με την Τ/4384/22-4-2003 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Δημ. Γεωργακόπουλου εγκρίθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΚΑΖΙΝΟ στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ της οποίας την άδεια έχει η θυγατρική εταιρεία «ΣΙΘΩΝΙΑ ΜΠΗΤΣ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε», αφού διαπιστώθηκε η λειτουργική ετοιμότητα αυτού. Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης και της επί τόπου μετάβασης του κλιμακίου ελεγκτών της Επιτροπής Καζίνο από την πρωία της 23/4/2003, ανακοινώνεται ότι το ΚΑΖΙΝΟ στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ανοίγει οριστικά στις 23/4/2003 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Τράπεζα ότι στη Γενική Συνέλευση της 22 Απριλίου 2003, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 2,20 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2002. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών την 22 Απριλίου 2003. Οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος από την 23 Απριλίου 2003.

    Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Το Δ.Σ. της εταιρίας ανακοινώνει ότι στις 14-03-2003 καταχωρήθηκε στο ΜΑΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γ.Γ. Εμπ. Δ/νση Α.Ε και Πίστεως) η υπ' αριθμ. Κ2-3082/14-03-2003 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, (ΦΕΚ 2232/18-03-2003) με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση των άρθρων 1 και 4 του καταστατικού της εταιρίας μας και η αλλαγή του σκοπού και της επωνυμίας της, σύμφωνα με την από 20-02-2003 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Κατόπιν τούτου η επωνυμία της εταιρίας μεταβάλλεται από Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ σε REDS Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης Ακινήτων και Υπηρεσιών και ο διακριτικός τίτλος σε REDS AE. Το Δ.Σ. του ΧΑ στη συνεδρίασή του της 10.04.2003 ενημερώθηκε για τις ανωτέρω αλλαγές. Κατόπιν τούτου από την Τρίτη 29.04.2003 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται με τη νέα επωνυμία.

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    H Quality & Reliability A.E. ανακοινώνει ότι συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με διακριτικό τίτλο «HDS SERVICES S.A.», με ποσοστό 49% και με έδρα τον Δήμο Αθηναίων. Σκοπός της εταιρείας θα είναι οι υπηρεσίες διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της που έλαβε χώρα την Τρίτη 22 Απριλίου 2003, αποφάσισε και ενέκρινε τα ακόλουθα: 1. Tις εκθέσεις του Δ.Σ. και των ελεγκτών της εταιρίας για τα πεπραγμένα της διαχειριστικής περιόδου 1/1 31/12/2002. 2. Τον Ισολογισμό της 31/12/2002, τον λογαριασμό «Αποτελέσματα Χρήσεως» και του «Πίνακα Διανομής Κερδών» 2002 της Εταιρίας. 3. Την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη για την περίοδο 1/1 31/12/2002. 4. Εγκρίθηκε η δημιουργία Έκτακτου Αποθεματικού από Αδιανέμητα Κέρδη Προηγουμένων Χρήσεων, ύψους Euro 2.226.192. 5. Την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών ελεγκτών για τη χρήση 1/1 31/12/2003 και καθόρισε την αμοιβή τους. 6. Την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και καθόρισε τις ιδιότητες των ανεξαρτήτων μελών ως ακολούθως: Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Πρόεδρος, Ιωάννης Πετρόπουλος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Δαυίδ Ανεξάρτητο Μέλος, Ευστάθιος Παπαγεωργίου Ανεξάρτητο Μέλος, Ιωάννης Φιλιώτης Ανεξάρτητο Μέλος, Νίκος Εμπέογλου Ανεξάρτητο Μέλος. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι 5ετής ήτοι μέχρι την σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του έτους 2008. 7. Καθόρισε την αμοιβή των μελών του Δ.Σ. και τους μισθούς αυτών που προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στην εταιρία με σύμβαση μισθώσεως εξηρτημένης εργασίας. 8. Την διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 22.04.03. Από τις 23.04.03 η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2002. H Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τον τρόπο και την ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος. Θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση.

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: « - Η εν λόγω παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή στην ενοποιημένη λογιστική κατάσταση σχετικά με την εταιρία ΤΟΥΕΛΒ ΣΤΑΡΣ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΣ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ ΑΕ, έχει τεθεί για πρώτη φορά στον ισολογισμό της 31/12/2002. - Σύμφωνα με την διοίκηση, η εταιρία ΤΟΥΕΛΒ ΣΤΑΡΣ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΣ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ ΑΕ προτίθεται να θέσει θέμα αυξήσεως του Μετοχικού της Κεφαλαίου, ύψους δέκα επτά χιλιάδων ευρώ (17.000,00 Euro) περίπου, σε Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2003.»

    ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ενεργώντας σύμφωνα με τον Νόμο και τα Άρθρα 16 & 17 του Καταστατικού της εταιρίας εξέλεξε κατά τη με χρονολογία 26/03/2003 Συνεδρίασή του νέα μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και αυθημερόν ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 7 μέλη. Στην σύνθεσή του και στα πλαίσια συμμόρφωσης της εταιρίας με την απόφαση 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης, το Διοικητικό της Συμβούλιο απαρτίζεται από ένα εκτελεστικό μέλος και έξι μη εκτελεστικά εκ των οποίων δύο ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: 1. Ευθύμιος - Αχιλλέας Παπαϊωάννου του Ελευθερίου - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος). 2. Αθανάσιος Παπαγεωργίου του Δημητρίου Αντιπρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος). 3. Θεόδωρος Πετρόπουλος του Ιωάννη Μέλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος). 4. Λεωνόρα Σταμούλη του Μιλτιάδη Μέλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος). 5. Αντώνιος Κουβαρδάς του Γεωργίου - Μέλος (μη εκτελεστικό μέλος). 6. Άννα Γαβριήλ του Βικέντιου - Μέλος (μη εκτελεστικό μέλος). 7. Ευτυχία Γιατρά του Αθανασίου - Μέλος (μη εκτελεστικό μέλος). Επίσης ανακοινώνεται ότι ανατέθησαν οι παρακάτω αρμοδιότητες στα εξής φυσικά πρόσωπα: 1. Υπεύθυνος του τμήματος εταιρικών ανακοινώσεων και του τμήματος μετόχων ορίστηκε ο κ. Πέτρος Χαμηλός του Ιωάννη (Αγίας Λαύρας 2 και Σαρανταπόρου, 14121 Ν. Ηράκλειο, τηλ : 210-2755991-5). 2. Υπεύθυνος για τον εσωτερικό έλεγχο ορίστηκε ο κ. Χαράλαμπος Μαργιολακιώτης του Γεωργίου (Αγίας Λαύρας 2 και Σαρανταπόρου, 14121 Ν. Ηράκλειο, τηλ: 210-2755991-5).

    ELBISCO A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ELBISCO ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας κάνουμε γνωστό ότι η εταιρία Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών, με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη την 21η Απριλίου 2003, αγόρασε από την εταιρία Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία Επιχειρήσεις Πικέρμι Α.Ε., 2.400.000 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27,69% του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας Αρτοβιομηχανία Elite Α.Ε.. Η αγορά έγινε στην ονομαστική αξία της μετοχής, δηλαδή 2,94 ευρώ ανά μετοχή, και το τίμημα της πώλησης ανέρχεται στο ποσό των 7.056.000 ευρώ. Με την αγορά αυτή η Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών κατέχει πλέον το 98,92% της εταιρίας Αρτοβιομηχανία Elite Α.Ε.. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών, όπως αυτό περιγράφεται στο σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 23,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα προέβλεπε την αύξηση των συμμετοχών της εταιρίας στις θυγατρικές της, προκειμένου να διευκολυνθούν οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησης και να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή του ομίλου.»

    ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

    Σχετικά με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρεται σε σιδηροδρομικό έργο περιοχής Πλαταμώνα κατασκευαζόμενο από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η εταιρία με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα εξής: - Η κατασκευή του έργου προχωράει χωρίς πρόβλημα και με ρυθμούς ταχύτερους των προβλεπομένων. - Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταπτώσεις στο νομό Πιερίας, παρουσιάστηκε πρόβλημα εντελώς σημειακού χαρακτήρα σε μία προσωρινή αντιστήριξη εκσκαφής και το οποίο σε διάστημα ολίγων ημερών θα έχει αποκατασταθεί. - Καμία επίπτωση δεν υπήρξε στο έργο. - Καμία ζημιά δεν έγινε σε οικοδομή της περιοχής.

    Α.Β.Ε.Π.Ε. ΒΑΡΑΓΚΗΣ

    Η εταιρία ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ Α.Β.Ε.Π.Ε., στα πλαίσια των διατάξεων της Απόφασης 5/204/14.11.2000, άρθρο 4 παρ. 1.β της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί προς το Χ.Α. την υπογραφή μεταξύ της 100% θυγατρικής της κυπριακής εταιρίας ΑΒΕΠΕ (ΚΥΠΡΟΣ) ΛΙΜΙΤΕΔ και της κυπριακής εταιρίας TROKKOUDES EUROMARKETS LIMITED σύμβασης για την ίδρυση από κοινού ποσοστό συμμετοχής]κατά 50% έκαστη νέας εταιρίας. Ο σκοπός της νέας εταιρίας θα έχει ως με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων γραφείου της πολυεθνικής STEELCASE S.A. στην κυπριακή αγορά, προϊόντων των οποίων η , «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ Α.Β.Ε.Π.Ε.»της οποίας η εταιρία έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα και την Κύπρο. , στην κυπριακή αγορά. Σημειώνεται ότι ηΗ TROKKOUDES EUROMARKETS LIMITED δραστηριοποιείται ήδη στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της TROKKOUDES OFFICE GALLERY LIMITED στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού γραφείου για την εισαγωγή, παραγωγή, συναρμολόγηση, πωλήσεις, διανομή και εγκατάσταση προϊόντων του κλάδου αυτού.

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ γνωστοποιεί ότι η επαναληπτική έκτακτη ιδιαίτερη Γενική Συνέλευση των προνομιούχων μετόχων της Εταιρείας, η οποία συνήλθε την 18.04.2003, ενέκρινε τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, της 04.04.2003, ειδικότερα δε ενέκρινε αμφότερα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και απεφάσισε τα εξής: 1. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά Euro 22.916.938,64 με την έκδοση α) 11.156.254 νέων κοινών με ψήφο ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας Euro 1,48 της καθεμιάς και β) 4.328.164 νέων προνομιούχων χωρίς δικαίωμα ψήφου και μη μετατρέψιμων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας Euro 1,48 της καθεμιάς. 1.1. Η αύξηση πραγματοποιείται με κεφαλαιοποίηση ισόποσου μέρους του Λογαριασμού «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Οι μετοχές που προέρχονται από την ως άνω αύξηση θα διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους με αναλογία δύο (2) νέες κοινές μετοχές για κάθε δέκα (10) παλαιές κοινές μετοχές και δύο (2) νέες προνομιούχες μετοχές για κάθε δέκα (10) παλαιές προνομιούχες μετοχές. Κλάσματα μετοχών δεν θα εκδοθούν. 1.2. Μετά την ως άνω αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε Euro 37.501.639,24 και διαιρείται σε 92.906.513 συνολικώς μετοχές ονομαστικής αξίας Euro 1,48 εκάστης και ειδικότερα σε α) 66.937.526 κοινές ονομαστικές μετοχές, η κάθε μία από τις οποίες έχει ονομαστική αξία Euro 1,48 και β) σε 25.968.987 προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου και μη μετατρέψιμες ονομαστικές μετοχές, η κάθε μία από τις οποίες έχει ονομαστική αξία Euro 1,48. 1.3. Περαιτέρω η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προσδιορίσει αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος απολήψεως των ανωτέρω δωρεάν μετοχών, που προέρχονται από την παρούσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επίσης δε να προβεί σε καθορισμό κάθε άλλης αναγκαίας κατά νόμο διαδικαστικής προϋποθέσεως για την εφαρμογή της παρούσης αποφάσεως και γενικώς να λάβει κάθε απόφαση, που θα απαιτηθεί, ώστε να υλοποιηθεί η ως άνω απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον νόμο. 1.4. Για την αποτύπωση της αποφάσεως αυτής απεφασίσθη η ανάλογη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του Καταστατικού περί του μετοχικού κεφαλαίου. 2. Τον ορισμό νέας κατώτατης τιμής για την αγορά, μέσω του Χρηματιστηρίου, ιδίων μετοχών της Εταιρείας, κοινών και προνομιούχων, για την στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής των, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών της 31.01.2003 και της επαναληπτικής έκτακτης ιδιαίτερης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, κατόχων προνομιούχων μετοχών της 14.02.2003, κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 §5 επ. κ.ν.2190/1920, όπως ισχύουν. Ειδικότερα, καθορίσθη νέα κατώτατη τιμή αγοράς της μεν κοινής μετοχής σε Euro 1,00, της δε προνομιούχου μετοχής σε Euro 0,90. Κατά τα λοιπά, το περιεχόμενο της ως άνω αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της 31.01/14.02.2003 παραμένει ως έχει, δηλαδή α) ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα αγορασθούν i) μέχρι 3.800.000 κοινές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6,81% του συνόλου των 55.781.272 κοινών μετοχών και ii) μέχρι 1.400.000 προνομιούχες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6,47% του συνόλου των 21.640.823 προνομιούχων μετοχών της Εταιρείας, β) ανώτατη τιμή αγοράς της μεν κοινής μετοχής Euro 3,00, της δε προνομιούχου μετοχής Euro 2,50 και γ) το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα γίνουν οι ως άνω αγορές είναι δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία λήψεως της αρχικής αποφάσεως της έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων της 31.01/14.02.2003. 3. Ο χρόνος ενάρξεως εφαρμογής των ως άνω αποφάσεων θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

    QUALITY & RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε.

    Η QUALITY & RELIABILITY ΑΒΕΕ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την υπ'αριθμ.64/29.3.2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με την σύνταξη και διάθεση πληροφοριακού σημειώματος όλες οι πληροφορίες που αφορούν την συμμετοχή στην εταιρία "REVOLUTION LTD", περιέχονται στο Πληροφοριακό Σημείωμα, το οποίο θα βρίσκεται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού από την ημέρα 30/4/2003 στο Χ.Α., στα γραφεία του ΣΜΕΧΑ και στα μέλη του, στην Αίθουσα Ενημέρωσης Συνδρομητικού Επενδυτικού Κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1,1ος όροφος ) και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Χ.Α.. Επίσης θα βρίσκεται και στην έδρα της εταιρείας (Λ. Μεσογείων 246, Χολαργός). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της εταιρίας ή με τον Διευθυντή Λογιστηρίου κο Αριστείδης Σερέπετση στα τηλ.(210) 6520011 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    RIDENCO AE

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας RIDENCO AE ανακοινώνει: Ο εταιρικός κύκλος εργασιών για το πρώτο τρίμηνο ( 1/1/2003 - 31/3/2003) ανήλθε σε 8.611.883 ευρώ έναντι 6.389.853 ευρώ του αντιστοίχου τριμήνου του έτους 2002 ήτοι αυξημένος κατά 34,77%. Τα δε εταιρικά προ φόρων κέρδη εκτιμούνται ότι θα ανέλθουν σε 2.045.000 ευρώ περίπου έναντι 1.294.059 ευρώ του αντιστοίχου τριμήνου του έτους 2002 αυξημένα κατά 58% περίπου.

    ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣ/ΡΓΙΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 στοιχείο ε της υπ΄ αρίθμ 5/204/14-11-2000 αποφάσεως του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως ισχύει, η εταιρεία ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η εταιρεία μας, δυνάμει της από 17-4-2003 σχετικής αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, εξέλεξε ομόφωνα τον κο Σπύρο Σταύρου Σαραντόπουλο ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σε αντικατάσταση του εκλιπόντος Δημητρίου Αθ. Βασιλείου εως λήξεως της θητείας του εκλιπόντος. Ο κος Σπύρος Σαραντόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα έρευνας και εκσυγχρονισμού ,διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός και Διδάκτωρ του University of Strathclyde.»

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη Συνεδρίασή του την 31/03/2003 εξέλεξε ομόφωνα ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού τον κύριο Παύλο Καρακώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΝΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κύριου Σωτηρίου Γαβριήλ, για τον υπολειπόμενο χρόνο θητείας του ήτοι 27/06/2008.

    Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

    Η ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Όπως ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), από τις 22 Απριλίου 2003, η μετοχή της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης μεταφέρεται στον κλάδο Μη Μεταλλικών Βιομηχανικών Ορυκτών & Τσιμέντων, από τον κλάδο Ορυχείων & Λατομείων στον οποίο υπαγόταν μέχρι τώρα. Η ένταξη της μετοχής της Εταιρίας στον κλάδο Μη Μεταλλικών Βιομηχανικών Ορυκτών & Τσιμέντων εκφράζει ακριβέστερα το εύρος των δραστηριοτήτων της, καθώς η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης δεν περιορίζεται πλέον στην εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, αλλά επικεντρώνεται στην επεξεργασία τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πωλήσεών της. Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης παράγει προϊόντα μπεντονίτη και περλίτη, και όχι πρωτογενή μπεντονίτη και περλίτη. Για το λόγο αυτό, το σύνολο των πελατών μας, μάς θεωρεί βιομηχανική εταιρία και όχι μεταλλευτική. Η αλλαγή κλάδου στο Χ.Α., αποτελεί φυσικό επακόλουθο της στρατηγικής μας, των προσπαθειών μας, και του βιομηχανικού χαρακτήρα της δραστηριότητάς μας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, Ευθύμιος Βιδάλης. Ο κ. Βιδάλης συνέχισε επισημαίνοντας ότι εδώ και 10 χρόνια, η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης δίνει έμφαση στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας με την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων, με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, αλλά και με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου παράδοσης, με σκοπό την ικανοποίηση των δυναμικών αναγκών των πελατών μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχουμε αναπτύξει, και την οποία ονομάζουμε 'Από την Αγορά στο Ορυχείο'. Η μεταφορά της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στον κλάδο Μη Μεταλλικών Βιομηχανικών Ορυκτών & Τσιμέντων αντικατοπτρίζει την έμφαση που δίνει η Εταιρία στην επεξεργασία μίας σειράς εξειδικευμένων προϊόντων που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών της, καθώς η εξόρυξη αποτελεί μέρος μόνο της όλης διαδικασίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

    Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ στο πλαίσιο της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Π.Δ. 350/1985, γνωστοποιεί τα κάτωθι: Οι Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, αφενός της ανώνυμης εταιρείας ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS AEBE, με έδρα το Δήμο Κρωπίας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει κατά ποσοστό 70,00% στην ΑΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ και αφετέρου της ανώνυμης εταιρείας ORAPRESS ΑΒΕΕ, με έδρα τη θέση Νίσιζα του Δήμου Κρωπίας, που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 και ώρα 19:00 και 20:00 αντίστοιχα, ενέκριναν ομόφωνα τη Συγχώνευση δι' Eξαγοράς της εταιρίας ORAPRESS ΑΒΕΕ από την εταιρία ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS AEBE, κατ' άρθρο 79 του Κ.Ν. 2190/1920, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993. Οι ως άνω Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις αποτελούν συνέχεια των ομόφωνα διακοπεισών για την 17.4.2003 Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των ανωτέρω εταιρειών της 2.4.2003.

    Α.Β.Ε.Τ.Τ.Ε. ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΦΟΙ ΜΙΧ. ΤΡΑΥΛΟΥ

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παραγρ.1 στοιχείο ε της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία γνωστοποιεί ότι το μέλος του Δ.Σ. κος Αθανάσιος Πανόπουλος αντικαταστάθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της 24/2/2003 από τον κο Ηρακλή Λάλλη.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο δ της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, η εταιρία ανακοινώνει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών INFORMATION DYNAMICS ΑΕ και LogicDIS AE έλαβαν απόφαση για την συγχώνευση των ανωτέρω εταιριών, με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη και υπέγραψαν Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2, 69 77 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει και σε συνδυασμό και με τις διατάξεις των άρθρων 1 5 του Ν. 2160/1993 όπως ισχύει. Τα ανωτέρω τελούν υπό την αίρεση της εγκρίσεως του σχεδίου συμβάσεως συγχωνεύσεως από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευόμενων εταιριών και της εκδόσεως των αδειών και εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών. Στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 2190/1920, περίληψη του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης, θα δημοσιευθεί στον τύπο, εντός των οριζόμενων προθεσμιών.

    ETBA BANK Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την Τράπεζα, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 18.04.2003, αποφάσισε τα εξής: · Την έγκριση των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 01.01.2002 έως 31.12.2002, μαζί με τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τα πιστοποιητικά των Ορκωτών Ελεγκτών. · Την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης 01.01.2002 έως 31.12.2002. · Τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2002 ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της 22ας Απριλίου 2003. Από την Τετάρτη 23η Απριλίου 2003 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ανωτέρω δικαίωμα. Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος καθορίστηκε η 2α Ιουνίου 2003. · Την εκλογή για τη χρήση 2002 της ελεγκτικής εταιρείας PRICEWATERHOUSE COOPERS, με τακτικό ελεγκτή τον κ. Κων/νο Μιχαλάτο και αναπληρωματικό τον κ. Κυριάκο Ριρή. · Την έγκριση καταβολής αμοιβών και αποζημιώσεων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Διοίκησης. · Την προέγκριση καταβολής αμοιβών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου · Την επικύρωση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου α) αριθ. 170/24.10.2002 με την οποία εξελέγη ο κ. Μιχαήλ Γκιγκιλίνης ως προσωρινό μέλος σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Σαράντου Λέκκα και β) αριθ. 172/19.12.2002 με την οποία εξελέγη ο κ. Πέτρος Παπαγεωργίου ως προσωρινό μέλος σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Εμμανουήλ Χατζηδάκη. · Την παροχή αδείας κατά άρθρο 23 ΚΝ 2190/1920 στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές της Τράπεζας να μετέχουν στη Διοίκηση των συνδεδεμένων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε, παρ. 5 του ΚΝ 2190/1920) εταιρειών. · Τον καθορισμό ως ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των κ.κ. Πέτρου Παπαγεωργίου και Διονυσίου Σβορώνου. · Την απόσχιση του κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών (έγκριση της καταρτισθείσης λογιστικής κατάστασης του κλάδου των ΒΙ.ΠΕ. με ημερομηνία 30.06.2002, αποδοχή και έγκριση εκθέσεως των ορκωτών ελεγκτών, έγκριση του σχεδίου συμβολαίου απόσχισης και του καταστατικού της νέας εταιρείας, εξουσιοδότηση και υπογραφή του).

    ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση κερδών 54% που προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων της κατά 29%, πραγματοποίησε η εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. το α' τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς. Σε απόλυτους αριθμούς η κερδοφορία της εταιρείας έφτασε τα 1.827.295 ευρώ, από 1.184.315 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 54%, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 42.723.005 από 33.104.814 ευρώ. Η άνοδος των πωλήσεων προέκυψε από την αύξηση του μεριδίου αγοράς, στην οποία η εταιρεία κατέχει ήδη ηγετική θέση όσον αφορά τις άμεσες πωλήσεις Η/Υ και ειδών γραφείου. Η αύξηση των κερδών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη ωρίμανση των καταστημάτων και των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, ως επίσης και στην αύξηση της παραγωγικότητας που έχει ως αποτέλεσμα την ποσοστιαία μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η διαφοροποίηση της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS A.E.B.E. εντοπίζεται βασικά στα ακόλουθα σημεία: 1. Πολυκαναλικό σύστημα διανομής (καταστήματα, κατάλογοι, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, internet, τεχνική υποστήριξη, business to business). 2. Μεγάλα κομβικά καταστήματα και υπερχώροι. 3. Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μέτρα του πελάτη. 4. Direct Marketing.»

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Α.Ε.Ε.Χ.

    Σύμφωνα με την απόφαση 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς, η εταιρία γνωστοποιεί τα εξής: O κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης, μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του. Με την από 15 Απριλίου 2003 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αποφασίσθηκαν: 1) Ο προσωρινός διορισμός του κ. Αριστοτέλη Παναγιωτάκη, ως μέλους του Δ.Σ. της Εταιρείας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Μιχάλη Τσαγκαράκη. 2) Ο διορισμός του κ. Αριστοτέλη Παναγιωτάκη ως Διευθυντή Επενδύσεων και Διαχειριστή της Εταιρείας, και 3) Ο διορισμός του κ. Αριστοτέλη Παναγιωτάκη ως μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής της Εταιρείας, σε αντικατάσταση του κ. Μιχάλη Τσαγκαράκη. Επίσης, κατά την ανωτέρω συνεδρίαση, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα και αποφασίσθηκε η κατάργηση της θέσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Mε την ευκαιρία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2003, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟ 2002. (α) Οικονομικά αποτελέσματα. Με το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο ηγετικών μαρκών στην ελληνική αγορά τροφίμων και με ηγετικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο της αγοράς όπου δραστηριοποιείται, η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. δυναμώνει σταθερά τα λειτουργικά αποτελέσματά της, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν τον κύριο κορμό της συνολικής κερδοφορίας της. Έτσι, τo 2002 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανήλθαν στα Euro 655,7 εκατ. έναντι Euro 624,6 εκατ. το 2001, αυξημένες κατά 5%. Στα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2002 περιλαμβάνονται πρόσθετες πωλήσεις ύψους Euro 29 εκατ. που προέρχονται από την ενοποίηση της εταιρείας ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ DAIRIES LTD. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται οι εταιρείες ARLA FOODS HELLAS AEΒΕΕ, ΒΙΓΛΑ ΑΒΕΕ και Μύλοι Παπαφίλη Α.Ε., οι οποίες όμως είχαν συμπεριληφθεί στα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2001 με ποσό Euro 80 εκατ. Άρα, αν συγκριθούν τα αντίστοιχα μεγέθη, η πραγματική αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου ανέρχεται στο 16%. Το μεικτό κέρδος του Ομίλου αυξήθηκε στο 36,8% από 32,8%, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία έφθασαν τα Euro 102 εκατ. από Euro 75,8 εκατ. το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 34,5%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 74%, φτάνοντας έτσι τα Euro 54,1 εκατ. από Euro 31,1 εκατ. το 2001. Τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 17% το 2002, στα Euro 43,5 εκατ. σε σύγκριση με Euro 52,4 εκατ. το 2001. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το 2002, στο επίπεδο της μητρικής εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., δεν υπήρξαν κέρδη από πωλήσεις χρεογράφων όπως το 2001. Σύμφωνα, όμως, και με την στρατηγική του Ομίλου, τα κέρδη αυτά αντικαταστήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από λειτουργικά κέρδη. Να σημειωθεί ότι το ανωτέρω αποτέλεσμα έχει επιβαρυνθεί επιπλέον από πρόσθετες αποσβέσεις Goodwill, ύψους Euro 8,2 εκατ., της εταιρείας Goody's, οι οποίες σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) πραγματοποιούνται σε 20ετή βάση. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, καθώς και λόγω των αυξημένων δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά Euro 4,0 εκατ., τα κέρδη προ φόρων και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν στα Euro 26 εκατ. το 2002, σε σύγκριση με Euro 38,9 εκατ. το 2001. (β) Στρατηγικές κινήσεις. Το 2002, σημαντική για τη ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ήταν η ολοκλήρωση της εισαγωγής της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. στο ΧΑ. Η εισαγωγή αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 με την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας Κυλινδρόμυλοι Παπαφίλη Α.Ε. σε ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. και με παράλληλη πώληση του κλάδου των αλεύρων με την επωνυμία Μύλοι Παπαφίλη Α.Ε. στις 30 Ιουνίου 2002. Απόδειξη της προσήλωσης του Ομίλου ΔΕΛΤΑ στην ανάπτυξη της μετοχικής αξίας των εταιρειών της εντός του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου, ήταν η έναρξη της Ειδικής Διαπραγμάτευσης για τις θυγατρικές εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. και ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. Μέσα σε ενάμιση μήνα από την έναρξη της Ειδικής Διαπραγμάτευσης των ανωτέρω μετοχών, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά, καθώς διπλασιάστηκε ο όγκος συναλλαγών για τη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. και πενταπλασιάστηκε για τη ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. Η δυναμική ανάπτυξη, εξάλλου, του Ομίλου συνεχίστηκε με την εξαγορά της Κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ DAIRIES LTD. Η είσοδος στον τομέα του γάλακτος και η συγκέντρωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τα άλλα προϊόντα του Ομίλου κάτω από ένα επιχειρησιακό σχήμα, πρόσθεσε ήδη ευρώ 29 εκατ. στον τζίρο της ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. και ενέχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. (γ) Μέρισμα Χρήσης 2002. Η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. συνεχίζοντας μία πολιτική ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης, θα διανείμει μέρισμα για το 2002 ύψους Euro 0,12 ανά μετοχή. Αν και μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το μέρισμα βρίσκεται σε σταθερή αναλογία με τα κέρδη της χρονιάς καθώς τα κέρδη που διανέμονται καλύπτουν περίπου το 80% του συνόλου των κερδών και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς αντιπροσωπεύει μερισματική απόδοση της τάξεως του 2,5%. (δ) Παράταση διάρκειας Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ). Σε αναγνώριση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στις συνθήκες που διέπουν το Χ.Α, το τριετές ΜΟΔ που είχε εκδώσει η εταιρεία με λήξη την 17η Μαΐου 2003 και με πρόβλεψη είτε να εξαργυρωθούν οι ομολογίες στην ονομαστική αξία τους (Euro 33,75) προσαυξημένη κατά 25% είτε να μετατραπούν αυτές σε κοινές μετοχές σε αναλογία 1 προς 1, η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. πρότεινε και η Γενική Συνέλευση αποδέχτηκε τους εξής νέους όρους: - Παράταση του ΜΟΔ κατά μία τριετία ακόμη, χωρίς αλλαγή είτε στην ονομαστική αξία της ομολογίας είτε στο κουπόνι, 0,25% ετησίως. - Ο λόγος μετατροπής μεταβλήθηκε σε 6 μετοχές ανά ομολογία με ονομαστική αξία μετοχής Euro 2,94. - Στη λήξη η κάθε ομολογία που δεν έχει μετατραπεί σε μετοχές θα αποπληρώνεται στην ονομαστική της αξία, με απόδοση βασισμένη στο 3ετές επιτόκιο EURIBOR προσαυξημένο κατά 150 μονάδες βάσης. - Ομολογιούχοι εξακολουθούν να δικαιούνται να μετατρέπουν τις ομολογίες τους σε μετοχές κάθε τρεις μήνες. - Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης του δανείου μία φορά τον χρόνο και με καταβολή προπληρωμής προσαυξημένη ανάλογα με τη διανυθείσα διάρκεια του δανείου. - Όποιοι ομολογιούχοι δεν αποδεχτούν τους νέους όρους ή δεν επιθυμούν την παράταση, θα αποπληρωθούν στις 17 Μαΐου 2003 σύμφωνα με τους παλαιούς όρους. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2003. Η ηγετική θέση του Ομίλου σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η οικονομική ευρωστία του, θέτουν τις βάσεις για να συνεχιστεί η διαρκής, εντυπωσιακή και σταθερή ανάπτυξή του με πρωτοποριακές κινήσεις, ορθολογική και αποτελεσματική οργανωτική δομή και την ικανότητα να λαμβάνει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον της. Στη βάση αυτή, το 2003 προβλέπεται να είναι χρονιά πολλαπλασιασμού των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων με τη δυναμική δράση στις δραστηριότητες που ο Όμιλος γνωρίζει καλά και με στόχο αφενός μεν τη συνεχή ενδυνάμωση της λειτουργικής βάσης εσόδων μέσα από τα ηγετικά μερίδια αγοράς που κατέχει και που συνεχώς διευρύνει, αφετέρου δε με τη συγκράτηση του κόστους, έτσι ώστε τα λειτουργικά κέρδη να αποτελούν τον κύριο κορμό της συνολικής κερδοφορίας του. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Όμιλος προσβλέπει για το 2003 σε αύξηση των πωλήσεων κατά 10% και ισόποση αύξηση των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.»

    ΑΕΓΕΚ Α.Ε.

    Η ΑΕΓΕΚ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό την ανάληψη ενός νέου μεγάλου οδικού έργου, τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ. Το έργο αφορά τη κατασκευή παράκαμψης Καμένων Βούρλων Νομού Φθιώτιδος: Τμήμα αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από την έξοδο της σήραγγας Κνήμιδος (ΧΘ 171+693) μέχρι την Σκάρφεια. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 73.524.876,40 ευρώ, μετά από τη σχετική έκπτωση, ενώ ο χρόνος αποπεράτωσης του ορίζεται σε 920 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης (21η Απριλίου 2003). Το κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή του έργου αποτελείται από τις εταιρίες ΑΕΓΕΚ και ASTALDI S.P.A.

    ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕΕΧ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ της 17ης Απριλίου 2003, εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της 10ης Εταιρικής Χρήσης. Βάσει των διατάξεων του Ν.3016/2002 γιά την Εταιρική Διακυβέρνηση, αποφασίσθηκε και εκλέχθηκαν δύο Ανεξάρτητα Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ο κος Σαμαράς Αλέξανδρος και ο κος Αιβαλιώτης Αριστοτέλης. Επίσης αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων η τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού της εταιρείας με αύξηση της ονομαστικής τιμής κάθε μετοχής από 0,90 Ευρώ σε 1,80 Ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών από 22.356.000 μετοχές σε 11.178.000 μετοχές (reverse split) σε αναλογία 2 παλαιές για μία καινούργια. Κατά το προηγούμενο έτος η εταιρεία είχε αρνητικά αποτελέσματα εξαιτίας της κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας. Σήμερα η εταιρεία είναι επενδεδυμένη κατά 80% σε μετοχές, εκ των οποίων το 35% είναι επενδεδυμένο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και Αμερικής. Οι μεγαλύτερες θέσεις της εταιρείας είναι στις μετοχές της Πίστεως, ΕΤΕ, 3Ε, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, INTRALOT. Η εσωτερική αξία κατά την 17/04/2003 ανερχόταν σε 1,31 Ευρώ ενώ η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 0,97 Eυρώ διαπραγματεύσιμη με discount 25,95%.»

    ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND Α.Ε.Ε.Χ.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Ε.Κ. και σε συνέχεια της προαναγγελίας συναλλαγών της ALPHA TRUST Επενδυτικές Υπηρεσίες Α.Ε. ημερ. 04/03/02 η εταιρία HSBC ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι κατά την ημερομηνία συνεδρίασης 22/04/2003 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές μέσω αυτής, αγορά 24.700 τεμαχίων με μέση τιμή 1,6477 ευρώ.

    YALCO ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 04/04/2003 επιστολής του κ. Σωκράτη Κωνσταντίνου προς το Χ.Α., ο κ. Σωκράτης Κωνσταντίνου μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε.- YALCO και η εταιρία Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε.- YALCO με επιστολή τους προς το Χ.Α. γνωστοποιούν ότι ο κ. Σωκράτης Κωνσταντίνου ολοκλήρωσε την προαναγγελθείσα συναλλαγή των 20.000 μετοχών της εταιρίας Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε.- YALCO στις 11/04/2003 και 14/04/2003 μέσω της ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ.

    ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND A.E.E.X.

    Η εταιρία ALPHA TRUST ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μετά τη Δημόσια Πρόταση Αγοράς που υποβάλαμε την 4η Μαρτίου 2003 για την απόκτηση μετοχών της εταιρίας ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND A.E.E.X., και κατ' εφαρμογή του άρθρου 17 της απόφασης 2/258/05.12.2002 του Δ.Σ. της Ε.Κ., σας γνωρίζουμε ότι η Εταιρία μας κατέχουσα αμέσως 730.349 μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ήτοι ποσοστό 13,91%, και εμμέσως, μέσω της θυγατρικής εταιρίας ALPHA TRUST Συμμετοχών Α.Ε., 1.840.616 μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Υπό Εξαγορά Εταιρίας, δηλαδή ποσοστό 35,06%, προέβη την 22α Απριλίου 2003 στην αγορά, μέσω του Χ.Α., 24.700 μετοχών με δικαίωμα ψήφου, με μέση τιμή κτήσης 1,6477 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την αγορά αυτή το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Εταιρίας μας στην εταιρία ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND A.E.E.X. ανέρχεται σε 14,38% και το ποσοστό άμεσης και έμμεσης συμμετοχής ανέρχεται σε 49,44%. Τα ποσοστά αυτά έχουν υπολογιστεί επί του συνόλου των εισηγμένων στο Χ.Α. μετοχών της ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND A.E.E.X., ήτοι επί 5.250.000 κοινών ονομαστικών μετοχών. Τα ποσοστά της άμεσης και συνολικά της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της Εταιρίας μας διαμορφώνονται σε 15,07% και 51,79% αντίστοιχα αφού αφαιρεθούν οι 238.280 κοινές ονομαστικές μετοχές της ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND A.E.E.X. που κατέχει η ίδια, ως προϊόν προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (share buy-back scheme), δηλαδή επί συνόλου 5.011.720 κοινών ονομαστικών μετοχών.»

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Ο κ. Σωτήρης Πουλέγκερης με την από 23/04/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σε εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 51/1992, γνωστοποιεί τη ακόλουθη μεταβολή σημαντικού ποσοστού συμμετοχής του (εκχώρηση) επί των μετοχών της εταιρίας ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.: Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε. Υπόχρεος: Σωτήρης Πουλέγκερης. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Πώληση. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 5,008%, μετά τη μεταβολή 4,5%. Αριθμός κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 730.740, μετά τη μεταβολή 663.940. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 5,008%, μετά την μεταβολή 4,5%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 14.591.200 μετοχές κοινές με δικαίωμα ψήφου. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 17/04/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 21/04/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 22/04/2003.

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Α/ Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών μετοχών της εταιρίας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 13:00, στην έδρα της εταιρίας, στον Πειραιά Αττικής, οδός Αθηνών 39, 1ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Ελεγκτή για τον Ισολογισμό της χρήσης 01/01/2002 31/12/2002. 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 01/01/2002 31/12/2002. 3. Υποβολή και έγκριση της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Ελεγκτή για τον ενοποιημένο Ισολογισμό της χρήσης 01/01/2002 31/12/2002. 4. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 01/01/2002 - 31/12/2002. 5. Απαλλαγή ή μη από κάθε ευθύνη των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών για τις πράξεις Διοικήσεως και Ελέγχου της χρήσης 01/01/2002 31/12/2002. 6. Λήψη απόφασης περί μη διανομής κερδών. 7. Εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού Ελεγκτή για τη χρήση 01/01/2003 31/12/2003 για τον έλεγχο των ετήσιων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και καθορισμός αμοιβής τους. 8. Έγκριση αμοιβών Μελών Δ.Σ. κατά τη χρήση 2002 και προέγκριση αμοιβών Μελών Δ.Σ. για τη χρήση 2003. 9. Έγκριση Πίνακα Αντληθέντων κεφαλαίων. 10. Ενημέρωση και λήψη απόφασης για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της θυγατρικής Καπνοβιομηχανίας στη Γλύφα Χαλκίδας. 11. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών. Τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της Εταιρίας περί μετοχικού κεφαλαίου. 12. Ανακοίνωση στοιχείων για αγορά ιδίων μετοχών σύμφωνα με την από 09/07/2002 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. 13. Έγκριση αγοράς ιδίων μετοχών μέσω Χ.Α. 14. Ενημέρωση για συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής εταιρίας PUROS TABACOS Α.Ε. από τη θυγατρική ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2166/93. 15. Εκλογή νέου Δ.Σ. Καθορισμός ανεξάρτητων Μελών Δ.Σ. 16. Λοιπά θέματα ανακοινώσεις εγκρίσεις.

    Β/ Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 14:30, στην έδρα της εταιρίας, στον Πειραιά Αττικής, οδός Αθηνών 39, 1ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών. Τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Εταιρίας περί μετοχικού κεφαλαίου. 2. Λοιπά θέματα ανακοινώσεις.

    ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2002 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτού. 2. Απαλλαγή του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτού από κάθε ευθύνη, για τη χρήση του έτους 2002. 3. Εκλογή ενός Τακτικού και ενός Αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτού για τη χρήση του έτους 2003 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Επικύρωση εκλογής μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 5. Εκλογή νέου Δ.Σ. και καθορισμός ιδιότητος των μελών του σύμφωνα με το Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης. 6. Ενημέρωση των μετόχων για την αγορά ιδίων μετοχών. 7. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Ν.2190/1920, στα μέλη του Δ.Σ. και στο Διευθυντή της Εταιρίας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή και στη Διεύθυνση εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

    ALPHA LEASING Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2002 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τη χρήση του έτους 2002. 3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών, τακτικών και αναπληρωματικών, για τη χρήση του έτους 2002 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Επικύρωση της εκλογής νέων μελών του Δ.Σ. 5. Εκλογή νέου Δ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3016/2002 «Περί εταιρικής διακυβέρνησης». 6. Αμοιβές μελών του Δ.Σ. 7. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του κ.ν. 2190/1920, στα μέλη του Δ.Σ. και της Γενικής Διευθύνσεως ή και σε Διευθυντές να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στη Διεύθυνση εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

    Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο 22ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στον Αγ. Στέφανο Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Εγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/02 και των κατά Νόμων εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών της εταιρίας. 2. Απαλλαγή του Δ.Σ. και των Ελεγκτών της εταιρίας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την χρήση 2002. 3. Εκλογή ενός Τακτικού και ενός Αναπληρωματικού Ορκωτού Λογιστού για την χρήση 2003. 4. Εγκριση μισθών μελών του Δ.Σ. 5. Διάθεση Καθαρών Κερδών της χρήσεως 31/12/2002. 6. Εγκριση αμοιβών μελών του Δ.Σ. 7. Παροχή αδείας σε μέλη του Δ.Σ. και στους Διευθυντές να ενεργούν πράξεις που υπάγονται σ' έναν από τους σκοπούς που επιδιώκει η εταιρία. 8. Διάφορες άλλες ανακοινώσεις. 9. Παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο και στο Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης να υπογράψουν και επικυρώσουν το Πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης.

    [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 23 Απριλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκεια των πακιστανικών αρχών φέρεται να έχει προκαλέσει η δεύτερη ακύρωση της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, στη συγκεκριμένη χώρα.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Vatan, με τίτλο «Το Πακιστάν δυσαρεστήθηκε με την Τουρκία», η απόφαση του κ. Γκιουλ να ακυρώσει για δεύτερη φορά το ταξίδι του, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ισλαμαμπάντ.

    Πακιστανικές διπλωματικές πηγές διατύπωσαν τη δυσαρέσκεια του Πακιστάν ως εξής: «Εμείς θεωρούμε την Τουρκία φιλική και αδελφική χώρα. Δυστυχώς, έχουμε εκπλαγεί με τη δεύτερη ακύρωση της επίσκεψης του τουρκικού ΥΠΕΞ. Όμως, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία».

    Στα παρασκήνια γίνονται διάφορα σχόλια μεταξύ των οποίων ότι η επίσκεψη μπορεί να ακυρώθηκε λόγω της νέας επιδημίας που κυκλοφορεί ή λόγω των εισηγήσεων των Η.Π.Α.

    [17] Μ. ΡΟΤΕ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να τονίσει στην Τουρκία ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Μέχτιλντ Ρότε, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Συμπρόεδρο βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, η κ. Ρότε είπε πως ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΕ για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και σημείωσε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου μέχρι την πλήρη ένταξη της Κύπρου, το Μάιο 2004 και να χειρίζεται προβλήματα που δυνατό να υπάρξουν.

    Σχολιάζοντας τη διέλευση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, η κ. Ρότε και ο κ. Κλεάνθους τόνισαν ότι είναι σημαντικό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αντιληφθεί πως η ελεύθερη διακίνηση θα είναι αποτέλεσμα της λύσης του Κυπριακού, που θα επανενώνει το νησί.

    Είπαν ακόμη ότι η διέλευση από το σημείο ελέγχου δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσει την πολιτική διευθέτηση και εξέφρασαν την ελπίδα όπως οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΥΠΡΟΣ: 1.100 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Συνολικά 1.100 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω του σημείου ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας, στο Λήδρα Πάλας, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5μ.μ. και 310 επέστρεψαν, δήλωσε ο βοηθός αρχηγός αστυνομίας, Σωτήρης Χαραλάμπους.

    Οπως είπε, 560 Ελληνοκύπριοι πέρασαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα και 49 επέστρεψαν.

    [19] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΨΟΥΣ 22 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Κονδύλια ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Κύπρος κατά την τριετία 2004-2006 από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έτσι ώστε να συστηθούν όλες οι αναγκαίες δομές για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ανακοίνωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Μάουρερ, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Τάκη Χατζηδημητρίου, υπέδειξε σε δηλώσεις του ότι πολλά απομένουν να γίνουν μέχρι την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου τον προσεχή Νοέμβριο.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου ''θα πρέπει να καταβάλουν το άπαν των προσπαθειών τους, ώστε μέχρι τον προσεχή Ιούλιο να δώσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια έκθεση που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκμεταλλεύεται τη φυσιολογική επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να δουν τα σπίτια και τις περιοχές που μεγάλωσαν για να προωθήσει την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, βουλευτής Αντρος Κυπριανού.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με την ενέργειά του αυτή ο κ. Ντενκτάς επιδιώκει επίσης ''να αποσείσει τις ευθύνες που έχει για το ναυάγιο των προσπαθειών στο Κυπριακό και να βγει από την απομόνωση στην οποία βρίσκεται και να καλμάρει με κάποιο τρόπο τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ Ο ΧΑΛΝΤΛΟΓΚΝΤΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Κανονικά στον ρυθμό των προπονήσεων της ομάδας του Μακεδονικού μπήκε σήμερα ο Μπεν Χαλντλόγκντεν που επέστρεψε στην Κοζάνη με καθυστέρηση μιας ημέρας. Ωστόσο η προετοιμασία της ομάδας θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με μια προπόνηση και μετά οι παίκτες θα πάρουν την άδεια για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα κοντά στις οικογένειες τους. Η επανέναρξη στις προπονήσεις έχει οριστεί για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Στο ραντεβού αυτό αναμένεται να δώσει το παρών του και ο Τζέισον Χαρτ, ο οποίος έχει άδεια και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Τέλος με πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρήθηκε σήμερα ο Μακεδονικός για όλα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου στην Κοζάνη με τον Αρη, όπως επίσης και για τα χαρτάκια που πέταξαν οπαδοί του στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Να ξεχάσει την ήττα του από τον Ολυμπιακό θέλει ΠΑΟΚ. Ετσι το διάστημα που απομένει μέχρι και την επόμενη αγωνιστική ο προπονητής του Δικεφάλου, Μπάνε Πρέλιεβιτς θα προσπαθήσει αφ ενός να τονώσει το ηθικό των παικτών του και αφ εταίρου να ξεκουράσει ορισμένους από αυτούς. Οι προπονήσεις όμως θα συνεχιστούν μέχρι και το Μ. Σάββατο.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο ΠΑΟΚ συμφώνησε σήμερα να δώσει φιλικό παιχνίδι με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα βοηθήσει τους παίκτες των δύο ομάδων να προετοιμαστούν καλύτερα εν όψει του πρωταθλήματος, ενώ από την άλλη θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη προετοιμασία των «κιτρίνων» οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κοντραριστούν με ένα δυνατό αντίπαλο, εν όψει των υποχρεώσεων τους στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ. 

    [23] Ο ΨΑΡΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Τρία προβλήματα προέκυψαν στην εθνική βόλεϊ ανδρών και ανάγκασαν τον ομοσπονδιακό προπονητή Στέλιο Προσαλίκα να καλέσει για πρώτη φορά στις προπονήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος τον Θανάση Ψάρρα (1.87, 30 χρονών).

    Ο Θόδωρος Μποζίδης έπαθε μερική ρήξη συνδέσμου στον μεσοδάκτυλο του αριστερού χεριού και θα μείνει εκτός γηπέδων για τρείς εβδομάδες (δέκα ημέρες σε ακινησία). Ο τραυματισμός του διεθνή παίκτη ανάγκασε τον Στέλιο Προσαλίκα να σε πρώτη φάση να καλέσει τον Ανδρέα Ανδρεάδη, που ήταν να πάρει τη θέση του, αλλά να τον αποκλείσει και αυτόν αφού υπέστη την τελευταία στιγμή θλάση στον ώμο. Ετσι κάλεσε τον Θανάση Ψάρρα, που μαζί με τους Βασίλη Κουρνέτα, Κώστα Προύσαλη, Θόδωρο Μποζίδη θα είναι η τετράδα τον πασαδόρων. Από αυτούς θα επιλέξει δύο για τους αγώνες του προκριματικού ομίλου του Τάμπερε (9-11 Μαίου).

    Στο μεταξύ πρόβλημα γαστρεντερίτιδας παρουσίασε ο Μάριος Γκιούρδας. Οι γιατροί του συνέστησαν τριήμερη ξεκούραση και δεν θα αγωνισθεί στο πρώτο φιλικό με την Αίγυπτο, αλλά ενδέχεται να παίξει για λίγο στο δεύτερο και στο τρίτο.

    Η δεκαοκτάδα που δηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι η παρακάτω:

    Θανάσης Ψάρρας (ΑΕ Νίκαια), Μάριος Γκιούρδας (Ολυμπιακός), Θόδωρος Χατζηαντωνίου (Παναθηναικός), Χρύσανθος Κυριαζής (Ολυμπιακός), Θόδωρος Μποζίδης (Ηρακλής), Βασίλης Κουρνέτας (Ολυμπιακός), Γιώργος Στεφάνου (AE Νίκαια), Στάθης Ντονάς (Παναθηναικός), Χρήστος Δημητρακόπουλος (Παναθηναικός), Αντώνης Τσακιρόπουλος (Ολυμπιακός), Νίκος Ρουμελιώτης (ΕΑ Πατρών), Γιώργος Ντράγκοβιτς (ΑΕ Νίκαια), Νίκος Σμαραγδής (ΠΑΟΚ), Σωτήρης Πανταλέων (Παναθηναικός), Ηλίας Λάππας (Άρης), Θεόκλητος Καρυπίδης (Ηρακλής), Κώστας Προύσαλης (ΠΑΟΚ), Θόδωρος Μπάεφ (Ηρακλής).

    [24] ΥΨΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Ανάρπαστα έχουν γίνει τα Πασχαλινά Αυθεντικά Προϊόντα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο Φοίβος και η Αθηνά, οι αγαπημένες Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων ακολούθησαν τα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Διακόσμησαν τις πρωτότυπες Πασχαλινές λαμπάδες με τις οποίες θα ευχηθούν σε όλους τους φίλους τους «Χριστός Ανέστη» προβάλλοντας το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και με τα μοναδικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για την εικαστική ταυτότητα των Αγώνων καθώς και με το σήμα του Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα τσουγκρίσουν και τα πασχαλινά αυγά μαζί τους.

    Αμέσως μετά το Πάσχα, η μεγάλη ποικιλία των Ολυμπιακών Προϊόντων που έχουν ήδη κερδίσει την καρδιά του ελληνικού κοινού, συμπληρώνεται με την νέα κατηγορία - τα «χαρτοσχολικά» είδη.

    Έτσι, από τον Μάιο θα προσφέρεται στο κοινό μία μεγάλη ποικιλία «χαρτοσχολικών» ειδών, όπως τετράδια, ντοσιέ, μολύβια, στυλό, organizers, μολυβοθήκες, σελιδοδείκτες, σημειωματάρια, μπλοκ σχεδίου και πολλά άλλα ήδη που θα φέρουν τα Ολυμπιακά Σύμβολα και Σήματα αλλά και τις αγαπημένες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, Φοίβο και Αθηνά.

    Η νέα σχολική χρονιά, η τελευταία πριν από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα προσφέρει, με τα Ολυμπιακά «χαρτοσχολικά» είδη, ιδιαίτερα στους μικρούς φίλους εικόνες, εμβλήματα, αντικείμενα και πληροφορίες που θα τους χρειαστούν για μία χρονιά γεμάτη γνώσεις και Ολυμπιακά ιδεώδη! Η νέα αυτή σειρά των Ολυμπιακών Προϊόντων, τα «Χαρτοσχολικά» είδη ΑΘΗΝΑ 2004, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά εκθέματα στη "ΧΑΡΤΟΣΧΟΛΙΚΗ Έκθεση 2003" που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ΜΕΚ (Λεωφ. Λαυρίου 301,Παιανία) μεταξύ 16-19 Μαΐου 2003

    Η Συλλογή Αυθεντικών Ολυμπιακών Προϊόντων αποτελείται από ένα πλήθος μοναδικών προϊόντων άριστης ποιότητας, σύγχρονου σχεδιασμού και υψηλής αισθητικής και περιλαμβάνει κατηγορίες προϊόντων που αφορούν αθλητική ένδυση, καπέλα, πολιτική ένδυση, πόλο, μωρουδιακή και παιδική ένδυση, καρφίτσες πέτου ( pins), κλειδοθήκες και διακοσμητικά με μαγνήτες, κοσμήματα, είδη σπιτιού από πορσελάνη ή κεραμικά, είδη σπιτιού από γυαλί, δερμάτινα είδη, πετσέτες και μπουρνούζια, πιζάμες και εσώρουχα, παπούτσια, σακίδια και είδη ταξιδίου, παιχνίδια, μαγιό, αρώματα, αφίσες και ευχετήριες, κάρτες, κάλτσες, γυαλιά ηλίου, παζλ και επιτραπέζια, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, κορνίζες και φωτογραφικά άλμπουμ, αξεσουάρ Η/Υ, ομπρέλες, λευκά είδη σπιτιού.

    Τα Ολυμπιακά Προϊόντα πωλούνται στα τέσσερα καταστήματα Olympic Store και σε περίπου 7.000 σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    [25] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ιστορική πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας πήρε ο Αρης μετά από 33 χρόνια. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού στο δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης που έγινε στο γήπεδο Χαριλάου, αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με το Αιγάλεω και σε συνδυασμό με το 1-1 της πρώτης συνάντησης, προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, που φέτος θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας.

    Από την αρχή της αναμέτρησης ο Αρης προσπάθησε να σημειώσει κάποιο τέρμα. Δημιούργησε κάποιες κλασικές ευκαιρίες για γκολ, χωρίς όμως να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί. Όπως στο 14' με τον Διγκόζη, στο 27' ο Επαλέ και ένα λεπτό αργότερα με τον Μπασίρ. Οι καλές φάσεις για τους «κίτρινους» συνεχίστηκαν και στην επανάληψη όπως στο 57' όταν από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κνόπερ, η μπάλα έφυγε ένα μέτρο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Σιντιμπέ. Στο 70' ο Ντεμπά άνοιξε στον Επαλέ και αυτός δεν κατάφερε να στείλει από κοντά την μπάλα στα δίκτυα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ευθυμιάδης, ο οποίος κίτρινη κάρτα έδειξε στον Σιντιμπέ

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κατσιαρός, Κολτσίδας, Μορίς, Διγκόζης, Σέλαντερ, Επαλέ, Κνόπερ, Μπράγκα (76` Πανόπουλος), Μπασίρ (61` Καπάνταης), Ντεμπά-Νιρέν (88` Μαλλούς).

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Εντουσέι, Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Ουάνγκα, Φωτάκης, Σκοπελίτης, Χλωρός (73` Χατζής), Αγρίτης, Νικολόπουλος.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΥΧΑΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ ΡΟΥΚΕΤΑΣ

    Κατάρ, 23 Απριλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από την τυχαία έκρηξη ενός εκτοξευτή ρουκετών, τύπου RPG, κοντά στην πόλη Αλ Κούτ (150 χλμ νοτιανατολικά της Βαγδάτης), ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική Διοίκηση (Centcom) στο Κατάρ.

    Οι Αμερικανοί, που ανήκουν στο 1ο σώμα πεζοναυτών, ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν μια ρουκέτα για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία του όπλου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη χθες βράδυ, αναφέρει η Centcom σε ανακοίνωση της.

    [27] Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΑΜΠΑΣ

    Ραμάλα, 23 Απριλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Ενας από τους ηγέτες του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος ''Χαμάς'', απηύθυνε προειδοποίηση στον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, υποστηρικτή του διαλόγου με το Ισραήλ, ζητώντας του να μην ''κάνει πόλεμο'' στις παλαιστινιακές δραστηριότητες.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Αμπάς κατέληξαν το απόγευμα σε συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά από αδιέξοδο πολλών ημερών.

    Η διαμάχη των δυο ανδρών για τη στελέχωση του συμβουλίου θεωρούνταν από δυτικούς αναλυτές ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

    Όπως δήλωσε συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου, βάσει της συμφωνίας ο Αμπάς θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Μοχάμεντ Νταχλάν, τον οποίο δεν ήθελε ο Αραφάτ στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι υπεύθυνος ζητημάτων ασφαλείας.

    [28] ΒΙΛΠΕΝ: ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Παρίσι, 23 Απριλίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπογράμμισε ότι Γαλλία και ΗΠΑ είναι χώρες φίλες και σύμμαχοι και γι αυτό δεν νοούνται κυρώσεις.

    «Επίσης δεν προβλέπονται κυρώσεις αν κάποιος υποστηρίζει τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας. Προέχει να στραφούμε προς την οικονομική, κοινωνική, διοικητική ανασυγκρότηση του Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος απαντώντας στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Πάουελ θα επικοινωνήσει με τον Βιλπέν και θα τον ενημερώσει για τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν κατά της Γαλλίας.

    [29] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 23 Απριλίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκε το Ιράν να μην προσπαθήσει να παρέμβει στον σιιτικό πληθυσμό του Ιράκ και να προωθήσει τα ιρανικά συμφέροντα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Καταστήσαμε σαφές προς το Ιράν ότι θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε έξωθεν ανάμειξη στην πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέϊσερ.

    [30] ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ

    Ραμάλα, 23 Απριλίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Στη σύνθεση των μελών του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου κατέληξαν το απόγευμα της Μ.Τετάρτης ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους διαμάχη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Αμπάς ότι σχηματίστηκε τελικά η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Αχμέντ Κορέι, η λίστα του υπουργικού συμβουλίου είναι έτοιμη για την παρουσίασή στη Βουλή, που θα συνεδριάσει εντός μίας εβδομάδας, για να εγκρίνει την νέα κυβέρνηση, μετέδωσε το Associated Press.

    [31] ΜΝΗΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (13:06 UTC+2)

    Εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης, αυτής που έζησαν και αγάπησαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας και τις οποίες θυμούνται με νοσταλγία ζωντανεύουν στο βιβλίο «Μνήμες Θεσσαλονίκης» του Νικόλα Σούλα και της Μαρίας Μπεδρελίδου-Κυριακοπούλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη Οι διηγήσεις, όπως μας τις μεταφέρουν οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, παρουσιάζουν στη νέα γενιά το περίγραμμα μιας πόλης που στη μακραίωνη ιστορία της έχει να επιδείξει σημαντικότατους σταθμούς και επιτεύγματα. Περισσότερο, όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αναδεικνύονται οι ανθρώπινες σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στις γειτονιές, στα σοκάκια, στην αγορά, όπου και ξετυλίγονται οι εικόνες με τους πρωταγωνιστές.

    Εικόνες της καθημερινότητας, όπως διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα από τον παππού στον εγγονό, συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης που τείνει να σβήσει στον χρόνο, αλλά όμως αντιστέκεται ακόμη. Οι κεντρικές οδοί, οι γειτονιές με τα σοκάκια και τους πραματευτάδες να διαλαλούν την πραμάτεια τους και τα παιδιά να χάνονται στις αλάνες, με τους εμπόρους του δρόμου να χρωματίζουν έντονα την αγορά και με το τραμ να τη διασχίζει ασταμάτητα, με το μύθο των Αλλατίνι να φθάνει μέχρι τη σύγχρονη εμπορική Διεθνή Εκθεση, αποτελούν τον άξονα πάνω στον οποίο υφαίνεται η κοινωνική, πολιτιστική και η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης του 19ου και 20ού αιώνα. Και ομολογουμένως, ο φωτογραφικός φακός της εποχής, επαγγελματικός ή ερασιτεχνικός, υπήρξε εξόχως γενναιόδωρος. Η Θεσσαλονίκη, παρά τις περιπέτειές της και τις δύσκολες καταστάσεις που έζησε, είχε ανθρώπινο πρόσωπο. Και παραμένει μια πόλη ζώσα και παλλόμενη επειδή επιμένει να διατηρεί άσβεστες τις μνήμες της  

     

    [32] ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ-ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2003 (11:50 UTC+2)

    Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, στενά δεμένη στην Ελλάδα με την ύπαιθρο, τον οβελία και τα κόκκινα αβγά. Αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης γιορτής τα διάφορα έθιμα, τα λατρευτικά τελετουργικά, που μπορεί οι αλλοτριωμένοι άνθρωποι των μεγάλων πόλεων να μην τα ξέρουν η να μη τα θυμούνται πια αλλά οι άνθρωποι της υπαίθρου κατάφεραν να τα διατηρήσουν μέχρι της μέρες μας.Οπως σε όλες της περιοχές της Ελλάδας έτσι και στη Μακεδονία και τη Θράκη τα γραφικά έθιμα , παρά την εξέλιξη που απειλεί να τα εξαλείψει, εξακολουθούν να στολίζουν τη μεγάλη γιορτή και τα κάνουν το ελληνικό Πάσχα το ωραιότερο του κόσμου.

    Τα έθιμα του Πάσχα αρχίζουν κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη γιατί από την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες για την Ανάσταση. Με ένα κόκκινο πανί απλωμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη στην επαρχία οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αβγά. Παλιά τα κόκκινα αβγά το έβαφαν με το κόκκινο ξύλο την "μπακάμη" ενώ σε πολλά χωριά της Μακεδονίας το πρώτο αβγό το παράχωναν στα αμπέλια , ένα το κρατούσαν στο εικονοστάσι και τη βαφή δεν την έχυναν αλλά την παράχωναν.. Η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αβγό στο εικονοστάσι, από όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να "εξορκίσει" το χαλάζι και τις πλημμύρες. Όσοι πενθούσαν έβαφαν τα αβγά τους μαύρα.

    Σε κάποια χωριά της Μακεδονίας όπως οι Ελευθερές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια με την μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο τον αβγών σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών. Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αβγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.

    Σε ορισμένα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας για να καθαγιάσουν τα αβγά το βάζουν πλάι από την Ωραία Πύλη, κάτω από την εικόνα του Χριστού. Στο χωριό Γουρουνάκι, στα Χάσια της Μακεδονίας , όταν τελειώσει η λειτουργία και ο παπάς διαβάσει όλα τα αβγά θα βγαίνουν οι κάτοικοι έξω και ένας ένας σπάνε το αβγό τους στο ξύλινο σήμαντρο που είναι κρεμασμένο έξω από την εκκλησία.

    Στο Αμύνταιο την πρώτη σειρά από τα αβγά που βάφουν τη Μεγάλη Πέμπτη τη βάζουν χωριστά. Από παίρνουν τα αβγά τους με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας που θα σημάνει την Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και κρατώντας τις λαμπάδες, η μητέρα και το κερί του ξενιτεμένου παιδιού, αν υπάρχει, βαδίζουν στην εκκλησία. Μετά την Αναστάσιμη ακολουθία τα μέλη της οικογένειας παραδίνουν τα αγιασμένα αβγά στην μητέρα που τα αραδιάζει κοντά στην εικόνα του Αγίου. Ενα από αυτά θα μείνει όλο το χρόνο κοντά στην εικόνα και όταν βρέχει και αστράφτει η μητέρα το βγάζει το μπαλκόνι με την πυροστιά και προσεύχεται στο Θεό να απομακρύνει τον κεραυνό, το χαλάζι και τις πλημμύρες από το χωριό. (Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο αυτό είναι γνωστό και στη Ξυλαγανή της Ροδόπης, φερμένο από την Ανατολική Θράκη) Τα υπόλοιπα αγιασμένα αβγά θάβονται μετά τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στα αμπέλια και τα χωράφια για να προστατεύονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να δίνουν καλή σοδειά.

    Σε πολλά χωριά τη δεύτερη μέρα της Λαμπρής μετά την εκκλησιά συνηθίζουν τα ρίχνουν τα αβγά κάτω από έναν βράχο. Στο χωριό Μαργαρίτα της Εδεσσας πιστεύουν ότι αν μια χρονιά δεν ρίξουν κόκκινα αβγά στο βράχο η σοδειά τους θα καταστραφεί

    Στο Αμύνταιο κρατούν ακόμη το αγιασμένο νερό που διανυκτέρευσε στον Εσταυρωμένο τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης σε ένα μπουκάλι με λίγα λουλούδια και σε κάθε πονοκέφαλο ή αδιαθεσία ραντίζουν με αυτό, που θεωρείται ιαματικό, τον άρρωστο.

    Στις ημέρες μας τα αβγά δεν είναι μόνο κόκκινα, είναι και κίτρινα και πράσινα και μπλε και χρυσαφιά και πολύχρωμα στολισμένα με χαλκομανίες και σχέδια. Μάλιστα στις μεγάλες πόλεις οι γυναίκες δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούν με το βάψιμο των αβγών καθώς μετά τα έτοιμα τσουρέκια άρχισαν να εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ και τα αρτοζαχαροπλαστεία και έτοιμα βαμμένα αβγά.

    Πέραν των αβγών, τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζονται μέχρι σήμερα και τα τσουρέκια. Παλιότερα, όταν η πίστη διατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης φυλαγόταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά, για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα δώδεκα ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το "σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση

    [33] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ UNESCO "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ"

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2003 (01:14 UTC+2)

    Εκδήλωση με αφορμή την ένταξη της πρωτοβουλίας, "Οι Δρόμοι της Ελιάς" στο πρόγραμμα της UNESCO πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

    Οι "Δρόμοι της Ελιάς" είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με στόχο την προβολή των προϊόντων της ελιάς στις μεγάλες διεθνείς αγορές μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων εμπνευσμένων από την ελιά.

    Η ιδέα για την πραγματοποίηση του πολιτιστικού αυτού οδοιπορικού ξεκίνησε το 1999 από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και υιοθετήθηκε από τα ελληνικά και τα μεσογειακά επιμελητήρια παραγωγής, μεταποίησης εμπορίου και υπηρεσιών.

    Η πρωτοβουλία αποκτά διεθνή διάσταση μετά την ένταξη του στο πρόγραμμα της UNESCO, κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο διεθνή οργανισμό.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας και των λαών της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.

    Ο ΓΓ του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης τόνισε ότι "οι Δρόμοι της Ελιάς" προωθούν μεταξύ άλλων και την συνεργασία στον τουριστικό τομέα, δίνοντας την ευκαιρία δημιουργίας κοινών τουριστικών προγραμμάτων διακοπών και προβολής και ταυτόχρονα προσελκύουν τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος που η χώρα μας επιδιώκει.

    Ο πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός ανέφερε ότι το πρόγραμμα "Οι Δρόμοι της Ελιάς" έγινε δεκτό στην UNESCO με μεγάλο ενθουσιασμό, η οποία αναλαμβάνει να στηρίξει με το διεθνές δίκτυο που διαθέτει κάθε πρωτοβουλία που συνδέεται με την εξέλιξη του προγράμματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 April 2003 - 18:14:01 UTC