Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ

  • [01] ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 25 Απριλίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Πάσχα των Ελλήνων. Πάσχα της αγάπης, της συναδέλφωσης, της χαράς και της προσμονής. Πάσχα του οικουμενικού ελληνισμού. Πάσχα της ανάστασης των ελπίδων για ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον του έθνους των Ελλήνων, όπου κι αν αυτό βρίσκεται. Μέσα στα γεωγραφικά όρια της χώρας ή στη διασπορά, όπου ζει και μεγαλουργεί η άλλη Ελλάδα της ομογένειας.

    Όπου κι΄ αν βρίσκονται οι Έλληνες, στις πόλεις και τα χωριά, στα βουνά, τους κάμπους και τα νησιά μας, όπως επίσης στις χώρες της διασποράς, υποδέχονται το Άγιο Πάσχα, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης και του ελληνισμού.

    Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα οι απόδημοι Ελληνες, μαζί με τους υπόλοιπους χριστιανούς, τιμούν ευλαβικά και πανηγυρίζουν για τη μεγαλύτερη και την πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή της χριστιανοσύνης, η οποία τόσο πολύ έχει δεθεί με τον ελληνισμό. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πιο λαμπρές εκδηλώσεις για το Πάσχα, από οπουδήποτε αλλού, τελούνται στην Ελλάδα. Ισως γιατί σε τούτο τον τόπο, η Ανάσταση είναι συνυφασμένη περισσότερο με την έννοια της Ελευθερίας και τη φλόγα της γνώσης.

    Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού πλημμυρίζει τις ψυχές των απανταχού Ορθόδοξων, με την ευχή για ένα ειρηνικό και υγιές μέλλον για την ανθρωπότητα.

    Σε κλίμα κατάνυξης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

    Το Αγιο Φως μετέφερε από τον Πανάγιο Τάφο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου.

    Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

    Στο μήνυμα του ενόψει της λαμπρότερης εορτής του Χριστιανισμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τονίζει πως το άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου "ηχεί παραδοτότατον εν μέσω τόσων θανάτων και τόσης ακοής νέων βιαίων θανάτων".

    "Κάθε φορά που η ανθρωπότης υιοθετεί την υπεροψίαν και την βαβελικήν νοοτροπία της οικειοποιήσεως των θείων ικανοτήτων και υποκαταστάσεως του νόμου του θεού δια ανθρωπίνων επιθυμιών και φιλοδοξιών επέρχεται η σύγχυσις, αι εναντιοφωνία, και ασυνενοησίαι, αι διενέξεις και τα συντρίμματα", προειδοποιεί ο Οικουμενικός Παταριάρχης στο μήνυμά του με το οποίο ψηλαφεί "τα τραύματα που άφησαν στις συνειδήσεις όλων οι φοβερές εικόνες του πρόσφατου πολέμου".

    Απαριθμώντας τα "συντρίμματα", που βιώνουμε σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει "συντρίμματα κτιρίων και άλλων έργων, συντρίμματα ανθρωπίνων σωμάτων και μελών, συντρίμματα του φυσικού περιβάλλοντος, μα προπάντων συντρίμματα ηθικών και πολιτιστικών αξιών" και καταλήγει: "όλα τα συντρίβει η υπεροψία η συνοδευομένη υπό ισχύος".

    ''Είθε ο αναστάς Κύριος να θεραπεύση και κάθε σύντριμμα της συγχρόνου ανθρωπότητος και να χαρίση εις όλους ειρήνην και ζωήν, χωρίς μίση και αιματοχυσίας, με καταλλαγήν και ειρηνικήν συνεργασίαν διά το καλόν όλων''

    Αυτό αναφέρει στο πασχαλινό μήνυμα του, το οποίο ανέγνωσε κατά τη Λειτουργία της Αναστάσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Προσθέτοντας πως ''ο Κύριος προαναγγέλων τον θάνατόν του εις τους μαθητάς Του απηύθυνεν εις αυτούς την προτροπήν 'θαρσειτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον'. Ενίκησε διά της αντίστροφης των ανθρωπίνων αξιων, διά της αποδοχής ως υπερτέρας αξίας της μισητής παρά των πολλών ταπεινώσεως, καθ' ον χρόνον οι πάντες τότε επεζήτουν και εξακολουθουν οι πλειστοι και σήμερον επιζητούντες την δόξαν και την τιμήν''.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε επίσης πως ''αυτήν την προτροπήν επαναλαμβάνομεν και ημείς πατρικώς προς υμάς, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά. Θαρσειτε και αγαλλιάσθε διότι η επί του κόσμου νίκη του Χριστού, πνευματική και άσχετος προς την κοσμικήν επικράτησιν, προσφέρεται εις όλους όσοι την επιθυμούν και αποδέχονται το τίμημα της ταπεινώσεως διά του οποίου εξαγοράζεται''.

    ''Σιγησάτω πάσα αντιλέγουσα σαρξ βροτεία. Ιδού εκπορεύεται από του τάφου ο βασιλεύς της δόξης. Χριστός Ανέστη! Και απέδειξε την άπειρον ισχύν της ταπεινώσεως και της ειρήνης. Ουδέν άλλο νικά τον θάνατον'', κατέληξε στο πασχαλινό μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 April 2003 - 18:13:07 UTC