Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο
  • [02] ΟΥΡΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΧ. ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΤΤΑΣ
  • [03] Π.Ο.Υ. : ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [04] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΔΕΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ SARS Η 30ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SARS
  • [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΑΛΒΑΝΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
  • [08] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ 10ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [09] ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΑΣΩ ΑΕ
  • [10] ΣΤΙΣ 23/6 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΥΦ
  • [11] ΣΤΗΝ ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ REDFIN
  • [12] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [13] ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 3,5% -3,7% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
  • [15] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ
  • [16] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ
  • [17] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
  • [19] ΣΠΑΕΙ Ο "ΠΑΓΟΣ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ- ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [20] ΓΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΓΚΑΡΝΕΡ
  • [21] ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ...
  • [22] ΤΟ ΣΟΓΙΟΥΖ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
  • [23] ΜΕΝΕΜ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΡΤΣΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
  • [24] ΕΛΗΞΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

  • [01] ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λάρνακα, 28 Απριλίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Στο επίκεντρο της προσοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Εθνικού Συμβουλίου είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να δοθεί το μήνυμα ότι η ελεύθερη διακίνηση και η επαφή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων μπορεί να αποτελέσει και κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, και ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    «Θα συζητηθεί αυτό το θέμα, όμως από την άλλη», όπως είπε, «δεν πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θεωρούμε ότι αποτελεί κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια, την ελεύθερη διακίνηση και την επαφή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Κληθείς να δηλώσει τι αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «θα γίνει μια εξέταση της όλης κατάστασης» όπως διαμορφώθηκε, μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει και της εξαγγελίας των μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς πότε θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να εξαγγείλει τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει τέτοια εξαγγελία, διότι δεν είναι ο αρμόδιος, όπως είπε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΟΥΡΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΧ. ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΤΤΑΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ωρών η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, η οποία από το μεσημέρι και μετά είναι ιδιαίτερα αυξημένη και στα δύο εθνικά δίκτυα της χώρας.

    Ειδικότερα, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, οι εκδρομείς που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα δεν συναντούν κανένα πρόβλημα, ωστόσο στον αντίποδα, στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, στον κόμβο της Κινέττας, τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων , καθώς λόγω των έργων που γίνονται σε όλο το μήκος της Κακιάς Σκάλας, ο δρόμος στενεύει.

    Για αυτόν τον λόγο η τροχαία πριν από μιάμιση ώρα παραχώρησε μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα. Επίσης μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας έχει δοθεί από τη μία μετά το μεσημέρι από τα διόδια της Ελευσίνας έως το Δαφνί.

    [03] Π.Ο.Υ. : ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 28 Απριλίου 2003 (13:09 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ο πλανήτης έχει την τελευταία ίσως - ευκαιρία να περιορίσει τη ασθένεια της άτυπης πνευμονίας που έχει αφαιρέσει περισσότερες από 300 ζωές.

    Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν σε χώρες της Ασίας δεν ήταν υπερβολικά αλλά «σοφά και αναγκαία», λέει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    Την Κυριακή, δώδεκα ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χονγκ Κονγκ και εννέα στην Κίνα, οχτώ εκ των οποίων στο Πεκίνο, από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κλείσουν όλα τα κέντρα διασκέδασης.

    Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κινεζικού καθεστώτος, όλοι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα Ίντερνετ καφέ και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση της ασθένειας.

    Για δεύτερη εβδομάδα παραμένουν κλειστά τα σχολεία της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Στην Ταϊβάν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και οι αρχές δεν επιτρέπουν την έκδοση βίζας σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά.

    Οι πολίτες της Ταϊβάν που επιστρέφουν από αυτές της χώρες τίθενται σε απομόνωση για δέκα ημέρες.

    «Η πρώτη επιδημία του αιώνα»

    Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε στο ΒΒC ότι πρόκειται για την πρώτη επιδημία του 21ου αιώνα.

    Η κ. Μπράντλαντ είπε ότι υπάρχει ακόμα «ελπίδα να περιοριστεί η ασθένεια και να μη γίνει ενδημική όπως τα κρυολόγημα και το ΗΙV: να περιοριστεί στις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί και να σταματήσει η διάδοση της».

    Η γενική διευθύντρια της Οργάνωσης είπε ότι η λήψη αυστηρών μέτρων, όπως η ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε για τον Καναδά και συγκεκριμένα για το Τορόντο δεν ήταν υπερβολική.

    «Κάνουμε αυτό που είναι φρόνιμο και αναγκαίο πριν η ασθένεια γίνει παγκόσμια και διαρκής», είπε. «Εάν ο ιός επεκταθεί στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

    [04] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 28 Απριλίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Η Τουρκία επιθυμεί μόνιμη λύση στην Κύπρο και κάνει νέα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αμπτντουλλάχ Γκιουλ.

    Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της «Τζουμχουριέτ», ο κ. Γκιουλ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ωφέλιμο το σημερινό status quo και υποστήριξε πως η χώρα του κάνει νέα βήματα για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, αν και απέφυγε να αναφέρει ποια θα είναι αυτά τα βήματα ή μέτρα, ούτε και προσδιόρισε το χρόνο που θα εξαγγελθούν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΔΕΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ SARS Η 30ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Από λοιμώδη βακτηριακή πνευμονία και όχι από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, γνωστό ως σύνδρομο SARS ή άλλως άτυπη πνευμονία, πάσχει τελικά η νεαρή γυναίκα που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

    Η 30χρονη, η οποία μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τα ξημερώματα της Κυριακής, με συμπτώματα που ανησύχησαν αρχικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων από τις οποίες προέκυψε ότι η περίπτωσή της δεν θεωρείται ύποπτη ή πιθανή για ασιατική πνευμονία.

    Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι το σύνδρομο που εμφανίζει η νεαρή γυναίκα έχει να κάνει με επιπλοκή από κάποια ίωση, που εμφανίζεται υπό τη μορφή της λοιμώδους βακτηριακής πνευμονίας, και δεν έχει καμιά σχέση με την άτυπη πνευμονία.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SARS

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Με αφορμή τις φήμες των τελευταίων ημερών, περί κρουσμάτων του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ ή άλλως SARS), το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εξέδωσε, σήμερα, ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ενημέρωση για περιστατικά ανταποκρινόμενα στα κριτήρια σοβαρής υποψίας για το εν λόγω σύνδρομο, θα γίνεται με την άμεση έκδοση δελτίων Τύπου από το υπουργείο ή άλλους αρμόδιους φορείς.

    «Προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως μέχρι τώρα, υπεύθυνη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση, θα εκδίδονται αμέσως δελτία τύπου από το υπουργείο και κατά περίπτωση από το αρμόδιο Πε.Σ.Υ.Π. ή τη διοίκηση του νοσοκομείου, και μόνον εφόσον αφορούν στην διερεύνηση περιστατικού ανταποκρινόμενου στα κριτήρια σοβαρής υποψίας για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ)» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    [07] ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΑΛΒΑΝΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Ένα νεκρός είναι ο απολογισμός της άγριας συμπλοκής μεταξύ Αλβανών, που πραγματοποιήθηκε στη 1 μετά το μεσημέρι σε φοιτητικό καφενείο στην οδό Σολωμού 5, στα Εξάρχεια.

    Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μέχρι στιγμής η Ασφάλεια Αττικής, στο καφενείο κάθονταν τρεις Αλβανοί και εμφανίστηκαν άλλοι δύο και ενώ συνομιλούσαν έντονα, συνεπλάκησαν με γροθιές και χρησιμοποιώντας καρέκλες από το καφενείο.

    Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας απο τους Αλβανούς τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον της αντίπαλης παρέας με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα έναν από τους ομοεθνείς του, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

    Στη συνέχεια όλοι οι συμπλεκόμενοι εγκατέλειψαν το νεκρό και διέφυγαν τρέχοντας, ενώ σημειώνεται ότι τις έρευνες διεξάγει το Τμήμα Εγκλημάτων κατα ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    [08] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ 10ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (16:44 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένα δεκάχρονο αγοράκι, Αθανάσιος Δάβουλος, σε τροχαίο δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε στις 11.25 το πρωί, στο 50ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς την Αθήνα.

    Οι γονείς του δεκάχρονου, Ιωάννης Δάβουλος 33 χρόνων και η σύζυγός του Ανθή 39 χρόνων και ένα ακόμη άτομο, η Ελένη Καπηλάρη του Ηλία 67 ετών, νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

    Όπως ανέφερε στο ΜΠΕ, ο διοικητής της Τροχαίας Μαλακάσας, Ιωάννης Δήμας, που διενεργεί προανάκριση για το δυστύχημα, το ΙΧ που οδηγούσε ο Παναγιώτης Κυριαζόπουλος του Αθανασίου, -ο οποίος επέβαινε μόνος του στο αυτοκίνητο και δεν έπαθε ούτε γραντζουνιά- συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που κινούταν δίπλα του στην αριστερή λωρίδα, με οδηγό τον Ιωάννη Δάβουλο 33 ετών.

    [09] ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΑΣΩ ΑΕ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (16:21 UTC+2)

    Εντυπωσιακό είναι το ποσό που θα δαπανήσει η διοίκηση του ομίλου ΙΑΣΩ ΑΕ για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος στην περίοδο 2003-2005, αφού υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2000-2002, η διοίκηση του ομίλου διέθεσε πάνω απο 80 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε πάγιες εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και για συμμετοχές στις νεοσυσταθείσες θυγατρικές του εταιρίες. Αναφορικά με την εξέλιξη των οικονομικών του μεγεθών κατά την τελευταία τριετία η διοίκηση επέτυχε την αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών προ φόρων κατά 30% περίπου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η υψηλή λειτουργική ρευστότητα της εταιρίας αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα και εχέγγυο για τη μελλοντική της πορεία, τόσο όσον αφορά στους τρόπους που θα επιλέξει να υλοποιήσει τα τρέχοντα και μελλοντικά επενδυτικά της προγράμματα, όσο και για την επίτευξη των υψηλότερων δυνατών ωφελειών για τους μετόχους της.

    Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου προτίθεται να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων του, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαίου του 2003, την καταβολή 0,54 ευρώ ανά μετοχή, πλέον του μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2002, με μείωση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής, κατά 0,54 ευρώ, και της αναλογικής πραγματικής διανομής αυτής στους μετόχους τροποποιώντας τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού της εταιρίας.

    Επισημαίνεται ότι το μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2002, ανέρχεται σε 0,19 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,16 ευρώ στη χρήση του 2001, ήτοι θα είναι αυξημένο κατά ποσοστό περίπου 19%.

    Η έμφαση που δίδεται τόσο στην αριστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης όσο και στη μεγιστοποίηση των ωφελειών προς τους Μετόχους είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα θετική πορεία της τιμής της μετοχής η οποία από την υιοθέτηση της προαναφερθείσας πολιτικής, εμφάνισε αύξηση κατά 39% ενώ κατά την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε μείωση κατά 26%.

    Με την πολιτική αυτή η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, εξασφαλίζουν και φέτος, σταθερά υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους της, μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους από την παραμονή τους στο μετοχικό τίτλο του Ιασώ, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο διαρκής προσανατολισμός της εταιρίας στην επίτευξη συνολικών ωφελειών που χαρακτηρίζουν τις εταιρίες υψηλής επενδυτικής αξίας.

    Με τις παραπάνω ρυθμίσεις πέραν της αριστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ιασώ και της επιπλέον απόδοσης της μετοχής του, διατηρούνται τα υψηλά επίπεδα ιδίας ρευστότητας, μηδενικής δανειακής επιβάρυνσης και επάρκειας κεφαλαίων, για την υλοποίηση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου Υγείας Ιασώ.

    Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται κατ΄ αρχήν και για τον επόμενο χρόνο. ενώ ο συνδυασμός τους με αυξημένη μερισματική πολιτική προβλέπεται να εξασφαλίζει υψηλές συνολικές αποδόσεις της μετοχής, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρίας προχώρησε και στην αναβάθμιση των θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του ομίλου με νέο σύστημα διοίκησης και οργάνωσης, περαιτέρω ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού καθώς και στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων Εταιρικής Διακυβέρνησης.

    [10] ΣΤΙΣ 23/6 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΥΦ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2003 (15:38 UTC+2)

    Μικρή μείωση της τάξης του 3% εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε., αφού ανήλθε στο ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ, έναντι 22,25 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Πάντως, τα κέρδη προ φόρων της βορειοελλαδικής επιχείρησης για το συγκεκριμένο διάστημα διαμορφώθηκαν στα περσινά επίπεδα των 1,3 εκατ.ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, το 83% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας προέρχεται από εξαγωγική δραστηριότητα.

    Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των υφασμάτων denim παρουσίασαν μικρή αύξηση σε ποσότητα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα αποτελέσματα δέν αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται σε δολάρια.

    Αναφορικά με το μέρισμα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας πρόκειται να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της, που θα συγκληθεί στις 23 Ιουνίου, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 25%, έναντι της χρήσης του 2001.

    [11] ΣΤΗΝ ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ REDFIN

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (15:30 UTC+2)

    Στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Real Estate Development Financing. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδτύματος, η Τράπεζα Πειραιώς επαύξησε τη συμμετοχή της στην εταιρία, αναλαμβάνοντας 699.999 μετοχές της, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 70,00% του κεφαλαίου της.

    Μετά την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. κατέχει συνολικά 999.999 μετοχές της Πειραιώς Redfin ΑΕ, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 100,00% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    [12] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Τη λήψη άμεσων μέτρων για την εφαρμογή, αλλά και την ενσωμάτωση των κανόνων για την υλοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και την ελεύθερη δραστηριότητα των εταιριών, αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν, συγκαταλέγεται και η δημιουργία του θεσμού του Εθνικού Παρατηρητή, που θα είναι ανεξάρτητη αρχή υπαγόμενη απ΄ ευθείας στην Επιτροπή. Έργο του Εθνικού Παρατηρητή θα είναι να παρακολουθεί το τι συμβαίνει σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Frits Bolkestein, είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζονται νέοι αυστηρότεροι κανόνες, ούτε αναθεώρηση των υπαρχόντων, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια εποπτική αρχή για την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων.

    Η νέα αυτή εποπτική αρχή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα έχει καμιά εκτελεστική εσωτερική αρμοδιότητα, θα αποτελεί ωστόσο το αυτί και το μάτι της Κομισιόν.

    Στον κατά τόπο αρμόδιο Παρατηρητή θα μπορούν να προσφεύγουν εταιρίες που θεωρούν ότι αδικήθηκαν και με τη σειρά του αυτός θα ενημερώνει τους αρμόδιους στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, παράπονα στον Παρατηρητή θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και οι καταναλωτές εάν θίγονται τα συμφέροντα τους από την καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού μετά από μία πράξη η παράλειψη της οποιασδήποτε εθνικής κυβέρνησης.

    [13] ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 3,5% -3,7% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2003 (14:58 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο στο επίπεδο μεταξύ του 3,5% και 3,7%, διατυπώνουν αρμόδιοι αναλυτές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Επιχείρημα της εκτίμησης αυτής, αποτελεί η μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

    Πάντως, αβέβαιες επισημαίνουν ότι παραμένουν οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν εξαρτώνται κατά πολύ από μια σειρά από εξωγενείς και γεωπολιτικούς παράγοντες.

    Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), υποστηρίζουν ότι τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τη διαμόρφωση του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος.

    Αυτοί είναι ο υψηλός βαθμός της αβεβαιότητας σχετικά με την τιμή του πετρελαίου, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, αλλά διευκρινίζουν ότι ακόμη και να υπάρξει αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια, η άνοδος αυτή κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμιστεί από την ανατίμηση του ευρώ.

    Στους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του τιμάριθμου κατά το τρέχον έτος, συγκαταλέγονται η υποχώρηση του πληθωρισμού στη ευρωζώνη που θα οδηγήσει σε υποχώρηση των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία και εκτιμούν παράλληλα, ότι στο σύνολο της οικονομίας το κόστος εργασίας θα αυξηθεί με ρυθμό ελαφρά χαμηλότερο από το 2002, παρά το ό,τι στον επιχειρηματικό τομέα θα επιταχυνθεί.

    Πάντως, βάσει των σημερινών στοιχείων, ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 3,6%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού θα αυξηθεί κατά 3,6% περίπου.

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Τίρανα, 28 Απριλίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπέγραψαν, σήμερα, στο Σεράγεβο, ο υπουργός Εξωτερικών της πρώτης, Ιλίρ Μέτα, και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της δεύτερης, Μίλα Γκάντιτζ.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σερβίας-Μαυροβουνίου, για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος συνεργασίας της Αδριατικής Interreg III A.

    [15] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 28 Απριλίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Αναμεμειγμένη με λαθρεμπόριο ηρωίνης στην Κροατία ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Σερβίας, υποστήριξε κατά τη σημερινή του κατάθεση στη δίκη του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό C-48.

    Όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο συγκεκριμένος μάρτυρας υποστήριξε ότι τη δεκαετία του '90 η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Σερβίας οργάνωνε το λαθρεμπόριο μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην Κροατία, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου είδους πολέμου. Είχε, δηλαδή, ως στόχο, με την κίνηση αυτή να αποδυναμώσει τη νεολαία της χώρας, εξήγησε ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν συνεργάτης της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο Νόβι Σαντ, από το 1992 έως το 2000.

    Προέβαλε μάλιστα ως αποδεικτικό στοιχείο της μαρτυρίας του το γεγονός πως βρέθηκαν 600 κιλά καθαρής ηρωίνης σε θυρίδα της Εμπορικής Τράπεζας του Βελιγραδίου, το 2001, που σύμφωνα με τον ίδιο χρησιμοποιούνταν από την Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Σερβίας για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτού του ιδιότυπου είδους πολέμου.

    [16] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Σόφια, 28 Απριλίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Στη Σόφια επέστρεψε χθες το βράδυ η διπλωματική αποστολή της Βουλγαρίας στο Πεκίνο, λόγω των ανησυχητικών διαστάσεων που λαμβάνει η εξάπλωση του συνδρόμου SARS στην Κίνα, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

    Οι βούλγαροι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους επέστρεψαν στη Σόφια μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Σολομόν Πασί, ενώ σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο, θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Στο μεταξύ, ένας 33χρονος άνδρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας, παρουσιάζοντας συμπτώματα ανάλογα με αυτά της άτυπης πνευμονίας.

    [17] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 28 Απριλίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Την εκτίμηση πως για να μπορέσει η χώρα του να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) το 2004, θα πρέπει να φτάσει στη φάση της ολοκλήρωσης των προετοιμασιών της, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, διατύπωσε σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Αφού επισήμανε ότι το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι η ένταξη στην ΕΕ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παρατήρησε: «Η ΕΕ δεν θα δώσει αυτομάτως ημερομηνία στην Τουρκία το 2004. Η Τουρκία για να μπορέσει να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004, θα πρέπει να φθάσει στη φάση της ολοκλήρωσης των προετοιμασιών της, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους».

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η δική μας κατεύθυνση είναι προς τη Δύση, προς την ΕΕ. Εάν θέλουμε, μπορούμε να στρέψουμε την πλάτη μας στην Ε.Ε. και να κάνουμε άλλα πράγματα. Την ΕΕ όμως τη θέλουμε με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχουν μυστικές ενέργειές μας για το θέμα αυτό».

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

    Ζάγκρεμπ, 28 Απριλίου 2003 (15:43 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κροατία εκφράζει σε επιστολή του προς τον κροάτη πρόεδρο, Στίπε Μέσιτς, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο ανακοίνωση της Προεδρίας, ο γγ του ΝΑΤΟ τονίζει, ωστόσο, την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των κροατικών αρχών με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην συνεργασία, αλλά και να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στους τομείς της επιστροφής των προσφύγων και των μεταρρυθμίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    [19] ΣΠΑΕΙ Ο "ΠΑΓΟΣ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ- ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 28 Απριλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Σπάει όπως όλα δείχνουν ο «πάγος» στις σχέσεις Ινδίας- Πακιστάν, αφού όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πακιστανός πρωθυπουργός, Μιρ Ζαφαρουλάχ Χαν Ζαμαλί, προσκάλεσε τον ινδό ομόλογό του Ατάλ Μπεχαρί Βατζπεί, να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πακιστανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ινδό ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις των δυο χωρών και να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    [20] ΓΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΓΚΑΡΝΕΡ

    Βαγδάτη, 28 Απριλίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Ιράκ δεσμεύτηκε ο αμερικανός διοικητής, Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος είχε σήμερα, στην ιρακινή πρωτεύουσα, συνάντηση με εξέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας και συζήτησε μαζί τους το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τζέιμς Γκάρνερ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους Ιρακινούς είπε: «Σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν, ας θέσουμε σε τροχιά τη δημοκρατική διαδικασία, για τα παιδιά του Ιράκ».

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν, η τύχη του οποίου αγνοείται, όπως επίσης και των δυο γιων του, Ουντάι και Κουσάι, θα γιόρταζε, σήμερα τα 66α γενέθλιά του. Η ημέρα αυτή ήταν μάλιστα αργία στο Ιράκ, πριν τον πόλεμο.

    Στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, δεν έλειψαν οι διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων Ιρακινών αναφορικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να κυβερνήσουν μόνοι τη χώρα και πως η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ άλλοι ζήτησαν μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή στο μεταπολεμικό πολιτικό σκηνικό.

    [21] ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ...

    Ντόχα, 28 Απριλίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Τη θέση ότι η χώρα του μπήκε σε μια νέα εποχή, όπου θα πρέπει να λαμβάνει προληπτική δράση και να αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις, διατύπωσε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μεταδίδει το BBC.

    Μιλώντας σε αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ, ο Ντ. Ράμσφελντ είπε ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια καλή αρχή.

    Ειδικότερα, για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είπε ότι θα μείνει στη στρατιωτική ιστορία λόγω του άνευ προηγουμένου συνδυασμού δύναμης, ακρίβειας, ταχύτητας και ευελιξίας που, όπως υποστήριξε, είχε.

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν παρέλειψε, επίσης, να εξαπολύσει επίθεση εναντίον όσων ήταν αντίθετοι στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ τόσο πολλοί δεν έκαναν τόσο λάθος για κάτι».

    [22] ΤΟ ΣΟΓΙΟΥΖ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Μόσχα, 28 Απριλίου 2003 (13:52 UTC+2)

    Με επιτυχία ενώθηκε σήμερα με το διεθνή διαστημικό σταθμό «ISS», το διαστημόπλοιο Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνουν δύο αστροναύτες και το οποίο εκτοξεύτηκε το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

    Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα --δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος-- που βρίσκεται στον ISS, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ.

    [23] ΜΕΝΕΜ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΡΤΣΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

    Λονδίνο, 28 Απριλίου 2003 (13:38 UTC+2)

    Ο Κάρλος Μένεμ και ο Νέστορ Κίρτσνερ θα διεκδικήσουν στις 18 Μαΐου το προεδρικό χρίσμα, στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή για την ανάδειξη νέου προέδρου, όπως μεταδίδει το BBC.

    Ο Κάρλος Μένεμ, που αναδείχθηκε πρώτος με μικρή διαφορά ψήφων από το Νέστορ Κίρτσνερ στον πρώτο γύρο, δήλωσε ότι η νίκη του στον δεύτερο γύρο είναι εξασφαλισμένη.

    Από την πλευρά του, ο αντίπαλός του, που υποστηρίζεται από το νυν πρόεδρο της Αργεντινής, Εντουάρντο Ντουάλντε, ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του να στηρίξουν το μοντέλο της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και της σταθερότητας που, όπως υποστήριξε, αντιπροσωπεύει ο ίδιος.

    Ο Κάρλος Μένεμ και ο Νέστορ Κίρτσνερ είναι και οι δύο μέλη του κόμματος των Περονιστών, όμως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα προγράμματά τους έχουν σημαντικές διαφορές.

    Οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες, που διεξήχθησαν στην Αργεντινή, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα.

    [24] ΕΛΗΞΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

    Δουβλίνο, 28 Απριλίου 2003 (13:01 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Δουβλίνο η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου Έλληνα

    νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης, ο φωτογράφος», που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική βιβλιοθήκη του Δουβλίνου.

    Την έκθεση διοργάνωσε το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

    για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τον κατάλογο εκείνων που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης 2001 και αποτελούν μέρος των περίπου 2.500 φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του ποιητή.

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης προσέφερε από το αρχείο του 48

    φωτογραφίες του ποιητή, οι οποίες αναδεικνύουν το ταλέντο του να αφηγείται εικόνες μέσα από το φωτογραφικό φακό.

    Σήμερα 28 Απριλίου, τελευταία μέρα της έκθεσης, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν βιβλία τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι Ελένη Γιαννακάκη και Πάνος Καρνέζης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 April 2003 - 18:13:37 UTC