Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [03] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΜΕΡΕΣ ΖΩΗ ΕΧΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ SARS
  • [04] ΔΙΚΗ "17Ν": ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΝΕΟΝΑΚΗ
  • [06] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [07] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [10] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-5/5/2003
  • [12] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 25 ΕΕΧ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] AYΞΗΣΗ 2,2% ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝ MAΡΤΙΟ
  • [15] ΤΟ 10,8% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ
  • [16] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ Ο ΙΖΕΤ ΙZΤΖΑΝ
  • [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [18] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [20] O YMNOΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
  • [21] ΤΕΝΙΣ: ΑΛΜΑ ΤΗΣ Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ
  • [22] Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [23] 500 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [24] ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΪΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΥ
  • [25] ΕΕ: ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [26] ΜΠΟΛΤΟΝ: Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [27] G8: Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
  • [28] ΤΟ AIDS ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ
  • [29] ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ
  • [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΙΑΝΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  • [32] ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [33] O ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ
  • [34] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Aθήνα, 5 Μαϊου 2003 (14:23 UTC+2)

    Στα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο και στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο συζήτησε για τα θέματα της εξωτερικής και εσωτερικής επικαιρότητας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κεντρική προτεραιότητα της χώρας είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι η σκανδαλολογία ή η πολιτικολογία όπως επιδιώκουν ορισμένοι. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί επτά χώρες, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ προκειμένου να συζητήσει με τις ηγεσίες τους τα θέματα του επόμενου συμβουλίου κορυφής της ΕΕ.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Σημίτη:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε τα θέματα της εξωτερικής και εσωτερικής επικαιρότητας. Αύριο αναχωρώ για να επισκεφθώ επτά χώρες οι οποίες γίνονται ή είναι μέλη τώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρώτη φορά. Θα επισκεφθεί τις χώρες αυτές ο προεδρεύων της ΕΕ για να συζητήσει μαζί τους επίσημα τα θέματα του επόμενου συμβουλίου κορυφής. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το μήνυμα που μεταφέρεται σε αυτές τις νέες χώρες για συνεργασία με την ΕΕ, για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι μήνυμα που μεταφέρει η Ελλάδα μέσα από την Προεδρία. Η Ελλάδα αναδεικνύεται γι΄ αυτό και πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προεδρία. Ορισμένοι ίσως θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα να είναι άλλα θέματα η σκανδαλολογογία ή πολιτικολογία η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Αλλά η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό είναι να αναδείξουμε τη χώρα μας και αυτήν την εντολή θα εκτελέσουμε».

    [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (10:40 UTC+2)

    Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης που θα στεγάσει όλους τους δημοσιογράφους, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, εγκαινίασε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Τύπου δήλωσε: "Σήμερα, 15 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παραδίδουμε στην Αθήνα 2004 το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό το εντυπωσιακό κτίριο. Συνεπείς στον προγραμματισμό μας εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το κτίριο θα στεγάσει τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα καλύψουν την Ολυμπιάδα και γι' αυτό είναι σήμερα έλυφος".

    "Αυτό το κτίριο είναι η καρδιά της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ό,τι θα δει η παγκόσμια κοινότητα, όλη η υφήλιος, θα ξεκινά από εδώ", υποστήριξε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τη δήλωση του: "Είμαστε 15 μήνες πριν την Ολυμπιάδα και πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν το εύρος, τα επιτεύγματα της δουλειάς που πραγματοποιείται. Εδώ μπορούμε να δούμε ότι η σκληρή εργασία αποδίδει καρπούς. Επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και να πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει".

    "Στους επόμενους μήνες παραδίδονται σταδιακά όλα τα Ολυμπιακά έργα. Πρόκειται για έργα σύγχρονα που καλύπτουν απόλυτα τις Ολυμπιακές προδιαγραφές και έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τίποτα δεν γίνεται με τύχη. Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε πιάνει τόπο, δίνει αποτέλεσμα. Και αύριο θα είμαστε όλοι περήφανοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για το έργο που επιτέλεσε η Ελλάδα για την κληρονομιά που αφήνουμε στη νέα γενιά", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [03] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΜΕΡΕΣ ΖΩΗ ΕΧΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ SARS

    Πεκίνο, 5 Μαϊου 2003 (11:40 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο ιός που ευθύνεται για την άτυπη πνευμονία μπορεί να έχει χρόνο ζωής αρκετών ημερών στα ανθρώπινα περιττώματα. Οι επιστήμονες του Χονγκ Κονγκ υποστήριξαν την προαναφερθείσα άποψη περισσότερο από κάθε άλλη εξήγηση καθώς έτσι δικαιολογείται η ραγδαία εξάπλωση του ιού σε συγκροτήματα κατοικιών.

    Τα αποτελέσματα του Π.Ο.Υ. που δημοσιεύτηκαν στο www.who.int έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι και πέντε μέρες στα ανθρώπινα ούρα και κόπρανα ενώ έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 24 ώρες σε πλαστικές επιφάνειες. Αυτό που μπορεί να σκοτώσει μέσα σε πέντε λεπτά τον ιό είναι η χλωρίνη.

    Το SARS που μέχρι σήμερα ευθύνεται για το θάνατο 450 ανθρώπων ενώ έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 6.700 σε παγκόσμιο επίπεδο, προκλήθηκε από ένα νέο ιό της ομάδας των κορονοϊών και συνδέεται με τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρύωμα και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι έξι στους δέκα ασθενείς καταλήγουν.

    [04] ΔΙΚΗ "17Ν": ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΟΝΤΕΡΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (17:47 UTC+2)

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη σημερινή ακροαματική διαδικασία για τη ''17 Ν'' στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από την κατάθεση της 30χρονης υπαλλήλου σε κατασκευαστική εταιρία Θεοδοσίας Μανιά για την υπόθεση της δολοφονίας του Στίβεν Σόντερς

    Η κ. Μανιά κατέθεσε ότι την προηγούμενη ημέρα της δολοφονίας Σόντερς είδε στην περιοχή που έγινε ο φόνος ένα ζευγάρι, το οποίο, όπως είπε, πιθανόν να ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, χαρακτήρισε την μάρτυρα "φαντασιόπληκτη". Επίσης, έντονα αντέδρασε και η κ. Σωτηροπούλου.

    Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου εκτίμησε ότι η κατάθεση της κ. Μανιά είναι αξιόπιστη και συγκεκριμένα σημείωσε ότι η μάρτυρας έχει συναίσθηση του χρέους της προς τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία".

    Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη "17 Nοέμβρη", Βασίλης Τζωρτζάτος, ισχυρίστηκε ότι ανακρίνεται στη φυλακή.

    Σε άλλο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Πέτσος επισήμανε ότι αν οι συνήγοροι υπεράσπισης ταυτίζονται με τις απόψεις των εντολέων τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η αποστροφή αυτή του κ. Πέτσου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης.

    Αύριο θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Στίβεν Σόντερς. Αναμένεται να εξεταστούν και μάρτυρες για τις υποθέσεις του Βύρωνα και του Συκουρίου, οι οποίοι απουσίαζαν όταν εξετάστηκαν οι δικογραφίες.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΝΕΟΝΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (20:56 UTC+2)

    Σε όσα αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» για τον βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, Μιχάλη Νεονάκη, επανήλθε ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιώργος Κουρής, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους

    Ο κ. Κουρής επισήμανε ότι ο κ. Νεονάκης έβαλε 300 εκατομμύρια σε χρηματιστηριακή εταιρία προκειμένου να «τζογάρει». Όπως επισήμανε, «η λογική λέει ότι ένας πολίτης, ένας άνθρωπος που καταθέτει 300 εκατομμύρια σε μια δουλειά για τζόγο, γιατί για τζόγο επρόκειτο, θα πρέπει να έχει άλλες πέντε, δέκα φορές περισσότερα χρήματα στην άκρη».

    Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Αυριανή» προανήγγειλε νέο δημοσιεύμα για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι ανάλογου περιεχομένου με αυτά των τελευταίων ημερών.

    [06] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Βρυξέλλες, 5 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μέλλον της Ευρώπης και η ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα εξετάστηκαν στη συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες επισφραγίστηκε στην Αθήνα η διεύρυνση της ΕΕ με δέκα νέα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, που ζει αυτήν την περίοδο πολύ σημαντικές στιγμές.

    "Εκείνο που προέχει τώρα είναι να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα σε μια Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης. Σε μια κοινωνική Ευρώπη, που θα δίνει σε όλους τους πολίτες της τις ίδιες ευκαιρίες ευημερίας και απασχόλησης, τα ίδια επίπεδα ασφάλειας", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι είναι, επίσης, σημαντικό να καταστεί η Ευρώπη των "25" πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Συντακτικής Συνέλευσης γίνεται καθοριστικός τους προσεχείς μήνες.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη, ότι για να διαδραματίζει η Ευρώπη το ρόλο που θα έπρεπε να έχει στις διεθνείς εξελίξεις, όπως τον οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, θα πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

    "Κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική. Και το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, μια και είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να απειλείται", τόνισε.

    [07] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστας Στεφανής, συγκαλεί αύριο στις Βρυξέλλες έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή και των υποψηφίων χωρών.

    Βασικό θέμα του συμβουλίου είναι η επισκόπηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως τώρα από την επιδημία του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), καθώς επίσης και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ληφθέντων μέτρων. Θα συζητηθεί, επίσης, και η λήψη κάθε άλλου προληπτικού μέτρου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου κ. Στεφανή, τον Επίτροπο για τα θέματα Δημόσιας Υγείας Ντέιβιντ Μπερν και την πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γκρο Χάρλμεμ Μπρούτλαντ.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    Οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι δυνατόν να πορεύονται προς μια ιστορική και γιγαντιαία προσπάθεια συνένωσης και συνεργασίας με κριτήρια μόνο τα οικονομικά συμφέροντα. «Χρειάζεται ανωτέρα της πνευματικής θεώρησης και στοιχειοθεσία, η οποία και θα αποτελεί την εμπνέουσαν δύναμιν δια τα άτομα και τας Κυβερνήσεις».

    Τα παραπάνω τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του,

    σήμερα, στο πρώτο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνει στην Αθήνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Αρχές και αξίες για την οικοδόμηση της Ευρώπης».

    Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης μίλησε για τον «φυλετισμό, ο οποίος ατυχώς επιβιώνει μέχρι των ημερών μας» και τόνισε ότι η προτεραιότητα της ειρηνικής δράσης αποτελεί όραμα και προοπτική κατ΄ εξοχήν χριστιανική, «παρ΄ όλον που πολλοί φέροντες το όνομα του Χριστιανού δεν έχουν ακόμη πεισθεί διά το εφαρμόσιμον και ωφέλιμον αυτής υπό τας παρούσας ιστορικάς συγκυρίας».

    Είπε ακόμη ότι τα αιτήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης αμοιβής των εργαζομένων, της ισόρροπης κατανομής των αγαθών, της παροχής ίσων δυνατοτήτων για ανάπτυξη σε όλους, αν και δεν αποτελούν πλήρως ολοκληρωμένα επιτεύγματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, «είναι στόχοι εμπνευσμένοι από την ευαγγελικήν διδασκαλίαν, έστω και αν πολλοί των υπέρ της καθιερώσεως αυτών αγωνιστών αρνούνται την θρησκευτικήν πίστιν εις τον κηρύξαντα το Ευαγγέλιον Χριστόν».

    Παραθέτοντας παραδείγματα επηρεασμού του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού από τον

    Χριστιανισμό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι κάθε επίτευγμα για το οποίο καυχάται σήμερα ο Δυτικός Πολιτισμός αποτελεί «ειδικωτέραν εφαρμογήν ευαγγελικών διδασκαλιών».

    Είπε ακόμη ότι οι ρίζες, από τις οποίες απορρέουν οι αρχές και οι βάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι κυρίως χριστιανικές και άρα στον Χριστιανισμό πρέπει να στραφεί η Ευρώπη για να αντλήσει τις βάσεις και τα θεμέλια της νέας οικοδόμησής της.

    Οσον αφορά στο σχέδιο για το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τόνισε ότι «η μνεία συγκεκριμένων μόνον αρχών και αξιών», η οποία γίνεται σε αυτό, χωρίς ταυτόχρονη μνεία του χριστιανικού υπόβαθρου αυτών «αποτελεί μερικήν αλήθειαν και εκφράζει ένα μη επαρκώς δικαιολογούμενον δισταγμόν να αναγνωρισθεί η πλήρης αλήθεια, η οποία είναι ότι είτε πιστεύουμε εις την θεία ιδιότητα του Χριστού είτε όχι, γεγονός είναι ότι οικοδομούμεν την κοινωνίαν της ηνωμένης Ευρώπης επί της ηθικής διδασκαλίας Του».

    Κ. Κούτρα

    [09] ΕΠΑΦΕΣ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2003 (20:24 UTC+2)

    Θέματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον εμπορικό, βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκοφσκι στον οποίο μετέφερε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συγχρόνως να στηρίξει την κοινή προοπτική και το κοινό μέλλον σε μία ενωμένη Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης σε μία ουσιαστική διμερή συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος και της προστασίας του υδάτινου δυναμικού των χωρών μας, είτε αυτό αφορά τον Αξιό, είτε τη λίμνη Δοϊράνη.

    Επίσης, τον ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλεται προκειμένου να δυναμώσει η συνεργασία στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, να προωθηθεί η συνεργασία στον χώρο του φυσικού αερίου και να στηριχθεί σε αποτελεσματική βάση η συνεργασία στην πετρελαϊκή αγορά, όπου, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος υπάρχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης της συνεργασίας και σε θέματα τοπικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το INTEREG και με τις δυνατότητες διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών για τη συγκρότηση των απαραίτητων υποδομών.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν συζήτησε με τον κ. Τραϊκόφσκι για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΠΓΔΜ - Ε.Ε. και την επικύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ ότι η σχετική πρόταση ως νομοσχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, όπου τεθεί προς συζήτηση και έγκριση, όπως θα γίνει και από όλες τις χώρες επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει μία επιπρόσθετη βάση καλής συνεργασίας. Σημείωσε ότι το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι ένα ανοιχτό θέμα.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να επικυρώσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΠΓΔΜ - Ε.Ε. πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης και σύνδεσης των περιφερειακών υποδομών προκειμένου να επισπευσθεί η ένταξη των χωρών της περιοχής στην Ε.Ε και επισήμανε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ραντμίλα Σεκερίνσκα και τον υπουργό Οικονομικών Ιλια Φιλιπόφσκι.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τη συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η σύνδεση των χωρών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα που αφορούν τις ενεργειακές αγορές, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, που αφορούν επίσης την προστασία του περιβάλλοντος και εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τον καθαρισμό του υδάτινου δυναμικού στην Δοϊράνη και στον Αξιό, αλλά και στις παραλίες που καταλήγει ο Αξιός.

    Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να προωθήσει τη συνεργασία και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει η συζήτηση και σε επιμέρους συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών.

    Παράλληλα συμφωνήθηκε να οριστούν επιτροπές που θα αναλάβουν τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της κοινής πετρελαϊκής επένδυσης, της ΟΚΤΑ, ώστε, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, να μπορέσει να λειτουργήσει με επιτυχία στην πετρελαϊκή αγορά της ΠΓΔΜ, με βάση τους κοινούς όρους λειτουργίας που προβλέπονται στη χώρα αυτή από το Σύνταγμα, το νόμο και λαμβάνοντας υπόψη τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για την προετοιμασία τους, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ήδη εταιρίες και ανθρώπινο δυναμικό από την ΠΓΔΜ συνεργάζονται με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που υλοποιούν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Είμαι βέβαιος, ότι ενόψει της αναγκαίας ολοκλήρωσης των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί", είπε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης παρακάθισε επίσης, σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ και ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Αλί Αχμέτι.

    [10] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (19:37 UTC+2)

    Την προώθηση των Διευρωπαϊκών και Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών επιδιώκει η ελληνική προεδρία, με το Συμπόσιο που διοργανώνει αύριο, στις Βρυξέλλες, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα "Προς την ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών και Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών".

    Στο Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Κομισιόν, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι της αγοράς μεταφορών, θα αναλυθεί ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στη διευρυμένη Ευρώπη, καθώς και οι θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρουν στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

    Στο περιθώριο του Συμποσίου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karel Van Miert.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Βερελής έχει προτείνει ως έργο προτεραιότητας της ελληνικής προεδρίας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Αξονα, με τον οποίο προβλέπεται η σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης- Καλαμπάκας -Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας και Ρίου-Ιωαννίνων.

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-5/5/2003

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (17:35 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Εισαγωγή Μετοχών από AMK Δωρεάν

    Από σήμερα 5 Μαϊου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 6.487.000 νέες (ΚΑ) μετοχές της εταιρίας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 2 νέες (ΚΑ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΑ) μετοχή. Στις 5/5/2003, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 9.730.500 (ΚΑ) μετοχές.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Γνωστοποίηση Συναλλαγών

    Η εταιρία PRAXIS Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. με την από 02/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: «'Ο κ. Χαλιωρής Κωνσταντίνος με την από 01/04/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Χαλιωρής Κωνσταντίνος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Αντιπρόεδρος, μέτοχος (ποσοστό 32,12%). Επωνυμία εταιρίας: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 300.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 02/04/2003 έως 30/04/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PRAXIS ΑΧΕΠΕΥ.' Εχει αποκτήσει στο προαναφερόμενο διάστημα μέσω της PRAXIS Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. τον αριθμό των 140.950 μετοχών της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.»

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Γνωστοποίηση Συναλλαγών

    Ο κ. Χαλιωρής Κωνσταντίνος με την από 02/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την επιστολή μου από 28/03/2003, όπως προβλεπόταν με την απόφαση 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας ενημέρωνα ότι στο διάστημα από 02/04/2003 έως 30/04/2003 επρόκειτο να αγοράσω 300.000 μετοχές της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ της οποίας είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα μέτοχος. Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι λόγω χρηματιστηριακής συγκυρίας προέβηκα σε αγορά 140.950 μετοχών της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ.»

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Ανακοίνωση

    Η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλειών «Η ΕΘΝΙΚΗ» ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, η οποία είχε αποφασισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 19/12/2002, κατά το ποσό των 43.035.600,00 ευρώ (21.517.800 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ η κάθε μία). Ειδικότερα, καλύφθηκε ποσοστό 93,34%, ήτοι 20.084.453 μετοχές, εκ του συνολικού ποσού της αύξησης με άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και ποσοστό 6,66%, ήτοι 1.433.347 μετοχές, που αντιστοιχεί σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, διετέθη δε σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά την υπ΄ αριθμ. 2021/29.04.2003 συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εταιρίας. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 60.249.840,00 ευρώ και η διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους 17.214.240,00 ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο». Οι νέες μετοχές είναι σε άϋλη μορφή και θα πιστωθούν στη μερίδα και το λογαριασμό αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά την συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί δια του τύπου.

    VIVERE Α.Ε.

    Σχολιασμός Δημοσιεύματος

    Η εταιρία VIVERE Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 Αρθρο 5 παρ. 1α, η εταιρεία «VIVERE ENTERTAINMENT ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε» σχετικώς με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ της 5ης Μαΐου 2003 ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου του Ιωάννου, ο οποίος αναφέρεται στο άνω δημοσίευμα, δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας συμμετέχει ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου του Κωνσταντίνου. Οι ανωτέρω, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν καμμία κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Αλέξιος Πελέκης, δικηγόρος της εταιρείας Μεγάλα Καταστήματα Α.Ε.Ε., συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας VIVERE από 30-6-2002. Για τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρονται στο άνω δημοσίευμα η εταιρεία παραπέμπει σε ήδη δημοσιευθείσες ανακοινώσεις της.»

    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε., στα πλαίσια των διατάξεων της απόφασης 5/204/14-11-2000 άρθρο 4 παρ. 1ε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί ότι από την 14 Απριλίου 2003 ο κος Βασίλειος Σεβδαλής προσλήφθηκε ως εσωτερικός ελεγκτής στη θέση του κου Λεωνίδα Κουρή.

    SATO Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι από την Παρασκευή 02.05.2003 έπαυσε  να ασκεί καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου ο κ. Αναστάσιος Χατζηδήμας, προσωρινώς δε ασκεί καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου ο κ. Κωνσταντίνος Βαλσαμής, μέχρι να αναλάβει  καθήκοντα νέος προϊστάμενος του τμήματος.

    *Γ) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ALPHA BANK Α.Ε.

    Αγορά Μετοχών

    Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας ALPHA BANK Α.Ε., με την από 5/5/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 της παρ. 5 του ΠΔ 51/92, ότι κατά τη συνεδρίαση της 2/5/2003 προέβη στην αγορά 60.000 μετοχών της εταιρίας ALPHA BANK Α.Ε., συνολικής αξίας 762.000 ευρώ μέσω της Alpha Finance.

    COSMOTE Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η Εταιρία TELENOR B-INVEST AS με την από 02/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας δυνάμει της υπ΄ αριθ. 5/204/14.11.2000 Απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της κατωτέρω αναφερόμενης συναλλαγής, η Εταιρία TELENOR B-INVEST AS προέβη την 30/04/2003 σε πώληση 29.705.255 μετοχών της εισηγμένης εταιρίας COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Επωνυμία εταιρίας: COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚ/ΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: TELENOR B-INVEST S.A. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 9%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 18%, μετά τη μεταβολή 9%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 59.410.510 , μετά τη μεταβολή 29.705.255. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 18%, μετά την μεταβολή 9%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 330.139.120. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 30/04/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 30/04/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 02/05/2003.

    Δ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/05/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Πλ. Συντάγματος, με θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

    1. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 2002. Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Διάθεση κερδών. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2002. 3. Εκλογή εταιρείας ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής της. 4. Εκλογή νέου Δ.Σ. (λόγω λήξης θητείας) και καθορισμός 2 ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3016/2002, όπως ισχύει, περί εταιρικής διακυβέρνησης. 5. Έγκριση αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συμβάσεων, κατά τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920. 6. Διάθεση μετοχών στο προσωπικό, σύμφωνα με τα άρθρα 16 παρ. 2 περ. στ' του κ.ν. 2190/1920 και 1 του π.δ. 30/1988, όπως ισχύουν, που θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους των κερδών της χρήσεως 2002. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Τράπεζας. 7. Πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως «αγοράς» μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 9 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, στο προσωπικό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Τροποποίηση των από 24.5.2000, 15.5.2001 και 22.4.2002 αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με τα εγκριθέντα, δυνάμει των ανωτέρω αποφάσεων, προγράμματα διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως «αγοράς» μετοχών. 8. Παροχή άδειας σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Τράπεζας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στην διεύθυνση εταιρειών του ομίλου της Τράπεζας ή εταιρειών στις οποίες η Τράπεζα συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 9. Ανακοινώσεις.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/05/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 19/05/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, Ριζάρη 2 και Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    Υποβολή και έγκριση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2002 (1.1.2002 μέχρι 31.12.2002). 2. Υποβολή και έγκριση των ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2002 (1.1.2002 μέχρι 31.12.2002) σε εταιρική και ενοποιημένη βάση. 3. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσης 2002 (1.1.2002 μέχρι 31.12.2002). 4. Επικύρωση εκλογής μελών του Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 5. Καθορισμός ανεξαρτήτων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3016/2002, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 6. Έγκριση των αμοιβών και αποζημιώσεων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτελεστικών και μη, για την εταιρική χρήση 2002, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.2 του Κ.Ν. 2190/1920 και 5 του Ν. 3016/2002, και προέγκρισή τους για τη χρήση 2003. 7. Χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 24 του Καταστατικού, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή, τους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές, σε Διευθυντές ή και σε υπαλλήλους της Τράπεζας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιριών του Ομίλου. 8. Εκλογή Τακτικών και Αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και τις ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου των εταιριών της για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής τους. 9. Ανακοίνωση στοιχείων για αγορά ιδίων μετοχών σύμφωνα με την από 25/4/2002 έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. 10. Λήψη απόφασης για αγορά ιδίων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών. 11. Κεφαλαιακή ενδυνάμωση της Τράπεζας μέσω κινητών αξιών εκδόσεως θυγατρικής της εταιρίας εγγυημένων από αυτήν. 12. Αξιοποίηση της ιδιοχρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας. 13. Ανακοίνωση της από 30.07.2002 απόφασης του Δ.Σ. για παράταση χρήσης κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας δυνάμει της από 09.12.1999 έκτακτης Γ. Σ. των Μετόχων και έγκριση της από 21.04.2003 απόφασης του Δ.Σ. για αλλαγή του προορισμού των παραπάνω Κεφαλαίων. 14. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΕΛΑΪΣ Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/05/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στα γραφεία της εταιρίας στο Νέο Φάληρο Πειραιώς, οδός Αθηνών 74, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για τη χρήση 2002 και των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών . 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2002. 3. Ορισμός ανεξαρτήτου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 4. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ελεγκτών για τη χρήση του έτους 2003 και έγκριση της αμοιβής τους. 5. Έγκριση των ποσών για αμοιβές και αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν ή θα χορηγηθούν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Καθορισμός των δικαιούχων μερίσματος για τη χρήση 2002 και της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής του.

    FASHION ΒΟΧ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/05/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας στον Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, οδός Καποδιστρίου 90, με θέματα ημερησίας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της έβδομης εταιρικής χρήσης από 1/1/2002 έως 31/12/2002 μετά από ακρόαση της Εκθέσεως Διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πιστοποιητικού Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Υποβολή και έγκριση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης από 1/1/2002 έως 31/12/2002 μετά από ακρόαση της Εκθέσεως Διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πιστοποιητικού Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 3. Έγκριση διαθέσεως κερδών. 4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τα πεπραγμένα της 7ης χρήσης από 1/1/2002 έως 31/12/2002. 5. Επικύρωση εκλογής από το Διοικητικό Συμβούλιο νέων μελών του σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμός αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις περί Εταιρικής Διακυβερνήσεως. 7. Έγκριση αμοιβών που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την διάρκεια της έβδομης εταιρικής χρήσης και προέγκριση των αμοιβών τους για την εταιρική χρήση 1/1/2003 31/12/2003. 8. Λήψη αποφάσεως για μερική τροποποίηση της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και Ιδιωτική Τοποθέτηση, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2002. 9. Έγκριση συμβάσεων κατά το άρθρο 23α § 2 ΚΝ 2190/1920. 10. Εκλογή ελεγκτικής εταιρίας και ενός τακτικού ορκωτού ελεγκτή λογιστή εξ αυτής και ενός αναπληρωματικού αυτού για τη εταιρική χρήση 1/1/2003 31/12/2003 και καθορισμός της αμοιβής τους. 11. Διάφορες ανακοινώσεις.

    [12] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 25 ΕΕΧ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (17:35 UTC+2)

    Πτώση κατά 4,43% σημείωσε τον Μάρτιο το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των 25 εισηγμένων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ), αφού διαμορφώθηκε στο ποσό των 1,51 δισ. ευρώ, έναντι των 1,58 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

    Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2003 το ενεργητικό των 25 εισηγμένων ΕΕΧ έχει μειωθεί κατά 200,15 εκατ. ευρώ, καθώς αφετηρία αποτελούσε το ποσό των 1,71 δισ. ευρώ.

    Από την αρχή του 2003 ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α και ο δείκτης ΕΕΧ σημείωσαν αντίστοιχα απώλειες της τάξης του 16,07% και 16,86% αντίστοιχα. Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου σημείωσαν καλύτερη μέση αριθμητική απόδοση εσωτερικής αξίας από την αρχή του έτους, που ανήλθε σε -11,86%.

    Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2003 οι αποδόσεις εσωτερικής αξίας των εταιριών υποχώρησαν σε ποσοστό από 4,68% έως και 26,68%, ενώ 20 από αυτές εμφάνισαν καλύτερη απόδοση, έναντι του γενικού δείκτη τιμών στο Χ.Α, (πτώση από 4,68% έως και 16%).

    Επισημαίνεται δε ότι κατά την 31η Μαρτίου του 2003, οι εταιρίες του κλάδου διαπραγματεύονταν σε discount, το χαμηλότερο 2,24% και το υψηλότερο 43,84%, με εξαίρεση την Domus ΑΕΕΧ που διαπραγματευόταν σε premium. Το μέσο discount του κλάδου διαμορφώθηκε σε 13,13%, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (16:57 UTC+2)

    Άνοδο σημείωσε και στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τον έντονα ανοδικό ρυθμό του τραπεζικού κλάδου, αλλά και συνεπεία των μεγάλων κερδών που καταγράφουν από το πρωί οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το νήμα της συνεδρίασης πραγματοποιώντας άλμα κατά 1,81% και σκαρφάλωσε στις 1.751,87 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδρικά στην περιοχή μεταξύ των 1.744,04 και 1.768.16 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 145,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5.178.541,10 ευρώ αφορούσαν σε πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 279 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 52 πτωτικών και 44 αμετάβλητων.

    Σε θετικό πεδίο έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να πρωταγωνιστεί της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,45%, συνεπεία των μεγάλων τοποθετήσεων στις τράπεζες (3,84%) και παρά την οριακή ενίσχυση για τις τηλεπικοινωνίες (0,21%). Μεταξύ των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι Τράπεζα Αττικής ΑΕ (11,54%), Εγνατία Τράπεζα (9,78%) και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (5,26%).

    Ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,40%, ο FTSE/ASE 140 κατά 2,29% και ο σαραντάρης της μέσης να κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,52%.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν στο σύνολό τους οι 20 κλαδικοί δείκτες. Κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (6,34%), των τροφίμων και ποτών (3,90%) και των βασικών μετάλλων (3,05%).

    Ανοδική ποσοστιαία μεταβολή, υψηλότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων, σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι των επενδύσεων (2,75%), του χονδρικού εμπορίου (2,57%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (2,47%) και της κλωστοϋφαντουργίας (2,33%).

    Κατά 1,59% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 1,81% των βιομηχανιών, κατά 1,57% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 1,48% των διυλιστηρίων, κατά 1,50% του λιανικού εμπορίου, κατά 1,69% της παράλληλης αγοράς, κατά 1,40% της πληροφορικής και κατά 1,47% των συμμετοχών.

    Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων και των κατασκευαστικών, οι οποίοι ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 0,77% και 0,78% αντίστοιχα.

    E.A.

    [14] AYΞΗΣΗ 2,2% ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝ MAΡΤΙΟ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (15:09 UTC+2)

    Αύξηση κατά 2,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002, σημείωσε τον φετινό Μάρτιο ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις δεικτών των ετών 2002 προς 2001 και 2001 προς 2000, οι αυξήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 2,2% και 4,00%.

    Πάντως, μείωση της τάξης του 0,2%, σημείωσε ο γενικός δείκτης του μηνός Μαρτίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο (έναντι αύξησης 1,0% και καμίας μεταβολής, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2002 και 2001).

    Επίσης, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2002-Μαρτίου 2003, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του διαστήματος 2001-2002 παρουσίασε αύξηση κατά 2,2% (έναντι αυξήσεων 2,0% και 6,9% κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, η κατάσταση στην εγχώρια και την εξωτερική αγορά διαμορφώνεται ως εξής:

    -Από τη σύγκριση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού για την Εγχώρια αγορά του μηνός Μαρτίου 2003, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2002, προκύπτει αύξηση 3,1%, έναντι αυξήσεων 2,4% και 4,4%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 προς 2001 και 2001 προς 2000.

    -Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την Εγχώρια αγορά κατά το μήνα Μάρτιο 2003, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο 2003, σημείωσε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 1,0% και καμίας μεταβολής,   που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 και 2001.

    -Από τη σύγκριση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού για την Εξωτερική Αγορά, του μηνός Μαρτίου 2003, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2002, προκύπτει αύξηση 0,1%, έναντι  αυξήσεων 1,8% και 2,8%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 προς 2001 και 2001 προς 2000.

    -Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την Εξωτερική Αγορά κατά το μήνα Μάρτιο 2003, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο 2003, σημείωσε μείωση 0,5%, έναντι αυξήσεων 1,0% και καμίας μεταβολής, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των Δεικτών των ετών 2002 και 2001._

    [15] ΤΟ 10,8% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

    Τίρανα, 5 Μαϊου 2003 (20:08 UTC+2)

    Οι μειονότητες και οι εθνοτικές ομάδες αποτελούν το 10,8% του πληθυσμού της Αλβανίας, τονίζεται σε μελέτη του Κέντρου Γεωγραφικών Μελετών της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα αποτελούν οι Βλάχοι, με 140 χιλιάδες μέλη και ακολουθούν οι Ρομ, με 109 χιλιάδες μέλη, οι Αθίγγανοι με 100 χιλιάδες, οι Σλάβοι από την πρώην ΠΓΔΜ με 5 χιλιάδες, ενώ μικρός είναι ο αριθμός των Σέρβων, των Τούρκων και των υπόλοιπων εθνοτικών ομάδων που ζουν στην Αλβανία.

    Οι Ελληνες της Αλβανίας έχουν αναγνωριστεί ως μειονότητα από την αλβανική κυβέρνηση και σύμφωνα με την μελέτη, ανέρχονται σε 65.800 άτομα, χωρίς να υπολογισθούν οι μετανάστες. Στην μελέτη τονίζεται ότι το 1989 οι Ελληνες της Αλβανίας ήταν 58 χιλιάδες.

    Τέλος η μελέτη αναφέρει ότι οι Βλάχοι, οι Ρομ και οι Αθίγγανοι αποτελούν εθνοτική ομάδα και όχι μειονότητα επειδή δεν έχουν μητέρα πατρίδα και σήμερα έχουν αφομοιωθεί.

    Την μελέτη αμφισβήτησε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος χαρακτήρισε τα στοιχεία που παρουσιάζονται «εξωπραγματικά» και επισήμανε ότι έχουν υπολογισθεί «κατά τρόπο αυθαίρετο».

    ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΛΙΑΤΗΣ

    [16] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ Ο ΙΖΕΤ ΙZΤΖΑΝ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Κληθείς μετά τη συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε ότι αυτά δεν αποτελούν τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ωστόσο πως όποια μέτρα προωθούν τη δημιουργία καλού κλίματος πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες για να τοποθετηθούν σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, στις οποίες θα μετέχουν ως παρατηρητές, αλλά και για να ενημερωθούν για τον τρόπο συμμετοχής τους στις εργασίες των Επιτροπών και της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκονται αυτή την εβδομάδα έξι Κύπριοι βουλευτές.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος θα μετέχει ως παρατηρητής στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι Κύπριοι βουλευτές θα έχουν αυτή την εβδομάδα επαφές στις Βρυξέλλες με τις πολιτικές τους ομάδες και θα τοποθετηθούν σε κάποιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα συμμετέχουν ως παρατηρητές, ενώ την άλλη εβδομάδα θα μετέχουν για πρώτη φορά στις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 5 Μαϊου 2003 (18:45 UTC+2)

    Η Βρετανία χαιρέτησε την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της Ρουμανίας στην αμερικανοβρετανική συμμαχία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέστειλε επιστολή προς τον Ρουμάνο ομόλογο του Αντριαν Ναστάσε στην οποία αναφέρει ότι οι δυο χώρες έχουν κοινές απόψεις και μοιράζονται το ίδιο όραμα για την ΕΕ και τον κόσμο γενικότερα.

    Ο κ. Μπλερ επισημαίνει ότι το Λονδίνο στηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ μέχρι το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2003 (18:42 UTC+2)

    Εφόσον γνωρίζει η Τουρκία ότι την 1η Μαϊου 2004, που η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο καθεστώς για την κατεχόμενη περιοχή που θα είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου, υπάρχει μια πιθανότητα κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσει κάποια πρόταση που θα δίδει στην κατεχόμενη περιοχή κάποιο ενδιάμεσο καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Ιακώβου είπε πως η πρόταση αυτή μπορεί να είναι παραλλαγή του σχεδίου που υπέβαλε ο κ. Ντενκτάς την 2α Απριλίου, για να προσθέσει πως ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να δεχθεί και άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων για να μπορεί ο κ. Ντενκτάς να εξάγει απρόσκοπτα σε όλο τον κόσμο και να δέχεται ξένους από όλο τον κόσμο από νόμιμα πλέον λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε και είναι δυνατό να γίνει δεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια συγκυβέρνησης των λιμανιών ή των αεροδρομίων και ειδικά του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] O YMNOΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (19:26 UTC+2)

    Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου παρουσίασε ένα πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας για να επιλέξει των Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, κάθε χρόνο, από το 2003 έως το 2007, θα επιλέγονται 10 τραγούδια. Το 2008, ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο θα επιλεγεί ανάμεσα στους 50 επικρατέστερους τίτλους. Τα προτεινόμενα τραγούδια θα πρέπει να αντανακλούν ταυτόχρονα την κινεζική κουλτούρα, αλλά και το ολυμπιακό πνεύμα. Ο διαγωνισμός επιλογής των τραγουδιών για το 2003 ξεκινάει στις 15 Απριλίου και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 31 Αυγούστου.

    [21] ΤΕΝΙΣ: ΑΛΜΑ ΤΗΣ Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (14:06 UTC+2)

    Μεγάλο άλμα στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού στο τένις έκανε αυτή την εβδομάδα η Λένα Δανιηλίδου, η οποία έφτασε στο Νο 72 από το Νο 103 που ήταν την προηγούμενη. Αυτό ήταν το κέρδος της από το τουρνουά της Βαρσοβίας, όπου με παρτενέρ την Ιταλίδα Σκιαβόνε έφτασαν στον τελικό.

    Στο απλό η Δανιηλίδου διατηρήθηκε για άλλη μια εβδομάδα στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης, παρά το γεγονός ότι στη Βαρσοβία δεν πήγε πέρα από το δεύτερο γύρο.

    Η 21χρονη πρωταθλήτρια του τένις αυτή την εβδομάδα παίρνει μέρος στο τουρνουά 1.270.000 δολαρίων του Βερολίνου.

    Στο μεταξύ, η αποστολή της Εθνικής Γυναικών γύρισε από το Εστορίλ στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της την άνοδο στην Α' κατηγορία του Φέντ Καπ και τώρα ονειρεύεται συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία World Group.

    [22] Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (13:19 UTC+2)

    Σε πελάγη ευτυχίας εξακολουθεί να πλέει ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Αρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου του Champions Cup. Οι κίτρινοι επικράτησαν στον τελικό της διοργάνωσης επί της Πρόκομ και κατέκτησαν τον εικοστό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου, προσθέτοντας στη φανέλα ένα δεύτερο αστέρι.

    Ο τεχνικός του Αρη φανερά χαρούμενος για την επιτυχία των αθλητών του δήλωσε σήμερα: "Η χαρά μας δεν περιγράφεται. Η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι η επιβράβευση των προσπαθειών όλης της ομάδας. Αλλωστε το ζητούσαν επίμονα από την αρχή της χρονιάς οι φίλαθλοι μας".

    Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δείχνει μαγεμένος από τα πανηγύρια που εκτυλίχτηκαν με την κόρνα της λήξης τόσο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, όσο και στο Λευκό Πύργο: "Τη χάρηκα τη χθεσινή βραδιά όσο καμία άλλη. Τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και αυτά που ακολούθησαν στο Λευκό Πύργο με τους πανηγυρισμούς μαζί με τους φιλάθλους μας. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνουμε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς".

    [23] 500 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2003 (12:16 UTC+2)

    Πεντακόσιες ημέρες απομένουν ως την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2004. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη μας, στην οποία θα λάβουν μέρος 4.000 αθλητές, 2.000 συνοδοί, 1.000 τεχνικοί αθλημάτων, 1.000 - 1.500 κριτές -διαιτητές και 15.000 εθελοντές, ενώ θα τους παρακολουθήσουν περίπου 3.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ από όλο τον κόσμο.

    Το αυξημένο ενδιαφέρον για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές από 134 χώρες (έναντι 123 στο Σίδνεϊ), δημιουργώντας νέο ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία των αγώνων.

    Σε αυτό συνετέλεσε και η απόφαση της "Αθήνα 2004", να καταργήσει το αντίτιμο συμμετοχής των αθλητών στους Αγώνες της Αθήνας, καθώς έδωσε τη δυνατότητα και σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους να είναι παρούσες στο κορυφαίο ραντεβού του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία.

    Εξάλλου, η απόφαση να διοργανωθούν, για πρώτη φορά στη ιστορία του θεσμού, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αποδεικνύει ότι η "Αθήνα 2004" αποδίδει την ίδια βαρύτητα στις δυο κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη μας και αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους αθλητές.

    Τα 19 αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Αντισφαίριση, Άρση Βαρών, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Καλαθοσφαίριση, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Πετοσφαίριση, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο 7Χ7 και Ποδόσφαιρο 5Χ5, Ράγκμπυ, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο, Τοξοβολία, Μπότσια και Γκολμπόλ) θα διεξαχθούν στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου λίγες ημέρες νωρίτερα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσει, ασφαλώς, η διεξαγωγή του Μαραθωνίου δρόμου στην κλασική διαδρομή.

    Ολοι οι αθλητές, συνοδοί, τεχνικοί αθλημάτων και κριτές-διαιτητές θα φιλοξενηθούν στο Παραολυμπιακό Χωριό, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, στο οποίο εξασφαλίζονται όλες οι κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1948 στο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας και οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες το 1960 στη Ρώμη, στους οποίους συμμετείχαν 400 αθλητές, από 23 χώρες, ενώ το αγωνιστικό πρόγραμμα είχε 8 αθλήματα. Στο Σίδνεϊ μετείχαν 3.843 αθλητές από 123 χώρες.

    [24] ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΪΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (10:02 UTC+2)

    Σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν μέχρι τα ξημερώματα παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και φίλαθλοι της ομάδας μπάσκετ του Αρη την κατάκτηση του Κυπέλλου του Champions Cup της FIBA. Τα πανηγύρια των κιτρίνων για το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο και το εικοστό στην ιστορία του συλλόγου, συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τραγούδια, χορό και λουλουδοπόλεμο.

    Ο Αρης επικράτησε στον τελικό της διοργάνωσης επί της πολωνικής, Πρόκομ Τρεφλ με σκορ 84-83, στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, μετά από ένα δραματικό αγώνα που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Τη νίκη στην ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή χάρισε ο Μίροσλαβ Ραίτσεβιτς με καλάθι που πέτυχε στην εκπνοή, μετά από άστοχη βολή του Γουίλι Σόλομον.

    Ο Λευκός Πύργος, με την κόρνα της λήξης, έγινε σημείο συνάντησης για τους χιλιάδες φιλάθλους του Αρη που ξεχύθηκαν με κάθε μέσο στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Λευκό Πύργο βρέθηκαν και οι παίκτες του Αρη με τον προπονητή τους, για να γιορτάσουν όλοι μαζί την κατάκτηση του τροπαίου.

    [25] ΕΕ: ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 5 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Οι παρατηρητές της Ευρωπαικής Ενωσης κατήγγειλαν νοθεία στις εκλογές, το Σάββατο, για τα κοινοβούλια των 36 Κρατιδίων της Νιγηριανής Ομοσπονδίας, την τρίτη ψηφοφορία σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

    "Οι εκλογές στα κρατίδια στερούν των πολιτικών του δικαιωμάτων ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων", αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ και υπογραμμίζεται ότι οι ανωμαλίες, που έγιναν "από διάφορα πολιτικά κόμματα και πολίτες" σε όλη τη χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο νοτιανατολικό της τμήμα.

    Μετά τις εκλογές για τον πρόεδρο και τους κυβερνήτες στις 19 Απριλίου στη Νιγηρία η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι οι εκλογές "κηλιδώθηκαν από σημαντικές ανωμαλίες σε σύνολο της χώρας και από νοθεία σε 11 κρατίδια" της Νιγηριανής Ομοσπονδίας.

    [26] ΜΠΟΛΤΟΝ: Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 5 Μαϊου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τον αφοπλισμό Τζον Μπόλτον δήλωσε από τη Μόσχα ότι ο ΟΗΕ δεν θα έχει «κανένα ρόλο» βραχυπρόθεσμα στην αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ρόλος για τον ΟΗΕ, βραχυπρόθεσμα, για την αναζήτηση, τον προσδιορισμό ή την κατάσχεση όπλων μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να παίξει ο ΟΗΕ ρόλο σε κάποια δεδομένη στιγμή.

    Όπως, προσέθεσε, αυτό είναι ένα ζήτημα «το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».

    [27] G8: Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

    Παρίσι, 5 Μαϊου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα παραμένει μία "πολύ σοβαρή απειλή", με παρακλάδια που δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί και άτομα που είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G8 που συναντήθηκαν στο Παρίσι.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, στην δήλωση τους τονίζουν ότι η τρομοκρατία συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για τις κοινωνίες και προειδοποιούν για πιθανή χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Οι υπουργοί αναφέρουν ότι η Αλ Κάιντα διατηρεί βάσεις τρομοκρατών και αποτελεί σοβαρή απειλή παρά την εξολόθρευση πυρήνων της στο Αφγανιστάν.

    Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τυχόν περιοχές όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν πυρήνες της Αλ Κάιντα αλλά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι ετοιμάζονται βάσεις τρομοκρατών της οργάνωσης στη Τσετσενία και στη Γεωργία.

    Οι χώρες της G8 αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Η σημερινή συνάντηση στο Παρίσι προετοίμασε το έδαφος για την σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ) στις 1-3 Ιουνίου, στην πόλη Εβιαν των γαλλικών Αλπεων.

    [28] ΤΟ AIDS ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ

    Λονδίνο, 5 Μαϊου 2003 (20:24 UTC+2)

    To AIDS έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής στη Ζάμπια στα 33 χρόνια από 44 που ήταν πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CSO) της χώρας.

    "Tο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ενήλικες έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Κάθε ενήλικας έχει χάσει 11 χρόνια ζωής εξαιτίας του AIDS'', δήλωσε ο διευθυντής του CSO Μπουλέτι Νσεμουκίλα, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ζάμπιας δείχνουν ότι ένας στους πέντε ενήλικες είναι φορέας ή έχει νοσήσει από AIDS. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η επιδημία σκοτώνει 200 ανθρώπους κάθε ημέρα, ενώ 500 μολύνονται με τον ιό HIV. Ο πληθυσμός της Ζάμπιας είναι 9,8 εκατομμύρια.

    [29] ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 5 Μαϊου 2003 (19:41 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα αναχωρήσει στις 10 Μαϊου για το Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, για τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί έπειτα το Αμάν, το Κάιρο, το Ριάντ, τη Μόσχα, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία για να καταλήξει στη Γερμανία στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

    [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΙΑΝΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (15:06 UTC+2)

    Επτά βιβλιοπαρουσιάσεις και μία έκθεση ζωγραφικής προγραμματίζει για αυτό το μήνα στη Θεσσαλονίκη το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει την παρουσίαση των νέων βιβλίων από τους: Σοφία Γαβριηλίδου, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Θωμά Κοροβίνη, Ελενα Αρτζανίδου, Σώτη Τριανταφύλλου, καθώς και του Ιερομόναχου Αναστάσιου, παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής του «Εορτές και Πανηγύρεις στο Γομάτι».

    Την Πέμπτη 8 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στις 11.00 το πρωί, θα γίνει παράσταση κουκλοθέατρου από την κουκλοθεατρική ομάδα "Κιβωτός", βασισμένη στο παραμύθι της Σοφίας Γαβριηλίδου: "Ένα άμπρα και τέσσερα κατάμπρα", εκδόσεις "Μίνωας". Στο τέλος της παράστασης η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία μαγικά παραμύθια.

    Το Σάββατο, 10 Μαϊου, στις 12.00 το μεσημέρι, ο βουλευτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", Γιάννης Μ. Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Καστανιώτη" το βιβλίο του "Οι τρεις απειλές του αιώνα".

    Ομιλητές θα είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ρεββέκα Παιδή, και ο οικονομολόγος-υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Κατσαρός. Συντονιστής θα είναι ο Θωμάς Τσίμπας, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης Ειδήσεων ΕΤ3, συντάκτης της Εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική».

    Το βιβλίο διαπραγματεύεται μια μακρόπνοη πολιτική, διερευνώντας τρεις από τις σημαντικές "νέες απειλές" του σήμερα και του αύριο που δεν προσφέρονται για εύκολες λύσεις, αλλά απαιτούν ρηξικέλευθες προτάσεις και μια νέα σφαιρικότερη πολιτική θέαση.

    Την Τρίτη 13 Μαϊου, στις 8 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ιερομόναχου Αναστασίου καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου του "Από το Σεπτέμβριο ως τον Αύγουστο: Εορτές και Πανηγύρεις στο Γομάτι", εκδόσεις "Ερμηνεία".

    Το Γομάτι συνδέθηκε στενά με το Άγιον Όρος με μια εσωτερική σχέση που διατηρείται ζωντανή ακόμη και σήμερα. Η σχέση αυτή με τη βαθιά θρησκευτικότητα που αναβλύζει, ορίζει σε μεγάλο βαθμό την ενιαύσια θρησκευτική και λατρευτική ζωή του τόπου, διαποτίζοντας και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του καθημερινού βίου.

    Ομιλητές θα είναι ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Διαμαντής Καραμούζης, και ο δικηγόρος, Μιχάλης Ζευγουλάς.

    Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Μαΐου στον «Ιανό» των Αμπελοκήπων, στις 11.00 το πρωί η συγγραφέας Μάιρα Παπαθανασοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο για παιδιά "Έχω ράμματα για τη γούνα σου", εκδόσεις "Πατάκη". Θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό παιχνίδι από τον "Αρκτούρο". Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παραμύθι αφιερωμένο στον μεγάλο αλλά αδικημένο πρωταγωνιστή των κλασικών παραμυθιών, τον λύκο.

    Την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ ο Θωμάς Κοροβίνης παρουσιάζει το βιβλίο του "Οι Ασικηδες: Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από το 13ο αιώνα ως σήμερα", με αφορμή την επανέκδοση του από τις εκδόσεις "Άγρα".

    Θα μιλήσει η ιστορικός-συγγραφέας, Μαριάννα Κορομηλά, ενώ θα παίξει μουσική των Ασίκηδων ο μουσικός Μπαρίς Μπαλ. Πρόκειται για μια μελέτη-ανθολογία που αφορά τη μουσική και την ποίηση των λαϊκών τροβαδούρων της τουρκικής Ανατολίας, γνωστών ως Ασίκηδων και συνοδεύεται από πλούσιο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

    Την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα "Τέλος Φθινοπώρου", εκδόσεις "Ιανός".

    Ομιλητές θα είναι η δημοσιογράφος Χρύσα Αράπογλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη.

    Η αρχαιολόγος Έλλη Πάππου θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να φέρει στο φως τα δώρα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄, που έχουν θαφτεί από τους στρατιώτες που τα μετέφεραν, κάπου στην Ανατολική Μακεδονία και ταυτόχρονα να λύσει το μυστήριο της ζωής της.

    Την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ η Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζει το τελευταίο της βιβλίο "Άλμπατρος", εκδόσεις "Πατάκη". Το μυθιστόρημα αυτό είναι η περιγραφή μιας εποχής, μιας μητρόπολης κι ενός γάμου που ανατρέπει τις βικτωριανές αξίες και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ιστορία του κόσμου στο γύρισμα του αιώνα και το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν άνθρωποι.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (14:59 UTC+2)

    Στις 11 Μαίου 2003 συμπληρώνονται 13 χρόνια από την ημέρα που ο Στράτος Διονυσίου έφυγε από την ζωή. Με αφορμή την επέτειο αυτή, οι Εκδόσεις "Κάκτος" τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, διοργανώνουν εκδήλωση στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει και η παρουσίαση της 4ης έκδοσης του βιβλίου "Στράτος Διονυσίου" της δημοσιογράφου Βίκυς Μιχαλονάκου.

    Πρόκειται για την αφήγηση της ζωής και τον απολογισμό του έργου του Στράτου Διονυσίου, μέσα από την αυθεντική μαρτυρία του ίδιου, που εκτός από καταγραφή της προσωπικότητας του ανθρώπου και της προσφοράς του καλλιτέχνη, είναι μαζί και χρονικό μιας ολόκληρης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας. Προϊόν πολύμηνης έρευνας και συλλογής σπάνιου και ανέκδοτου υλικού, το βιβλίο είναι το εγκυρότερο ντοκουμέντο και έργο αναφοράς για τον καλλιτέχνη που, γνήσιος όσο λίγοι στη ζωή και στην τέχνη του, ανήκει πια στους μεγάλους της λαϊκής παράδοσης.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαίου και ώρα 8 μ.μ, στο βιβλιοπωλείο του Μανώλη Μπαρμπουνάκη, το "Κατώι του Βιβλίου", Αριστοτέλους 6, στη Θεσσαλονίκη.

    Θα μιλήσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο λογοτέχνης και εκδότης του περιοδικού Τραμ, Γιώργος Κάτος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπούζας και η συγγραφέας του βιβλίου Βίκυ Μιχαλονάκου.

    [32] ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη;, 5 Μαϊου 2003 (14:37 UTC+2)

    Η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Στους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές, Μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» εγκαινιάζεται στις 11 Μαΐου 11.15 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [33] O ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (14:22 UTC+2)

    Μετά την επιτυχημένη του εμφάνιση στο Παρίσι στο θέατρο Olympia, και έχοντας ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του δυναμικά στην Ελλάδα (Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Δράμα, Κατερίνη) ο ποπ τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, κάνει στάση στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας ένα show υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών στο Παλαί ντε Σπορ, την Κυριακή 11 Μαΐου 2003 και ώρα 9.00 μ.μ. με την υποστήριξη της Vodafone.Πρόκειται για μία υπερπαραγωγή πλαισιωμένη από ορχήστρα, μπαλέτο, τραγουδιστές, σκηνικά, laser και special εφέ. Οι χορογραφίες φέρουν την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού ενώ τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Κασπίρη

    [34] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2003 (14:15 UTC+2)

    Αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Claude Lanzmann με την προβολή των ταινιών Sloah και Sobibor διοργανώνει 11-13 Μαΐου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Ισραηλιτική Κοινότητα

    Το «Shoah» είναι η κινηματογραφική επιτομή, ίσως, της πιο αιματοβαμμένης σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, της γενοκτονίας των Εβραίων. Η ταινία, γυρισμένη στα 1985 και διάρκειας 566 λεπτών θα προβληθεί σε δύο ημέρες, την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 ΜαΪου στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ RENAULT. Την Τρίτη 13 Μαϊου, εξάλλου, θα προβληθεί το Sobibor, 14 octobre 1943, 16heures γυρισμένη το 2001, φιλμ που αποτελεί το χρονικό της επιτυχούς και ηρωικής αντίστασης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Eβραίων.

    Oι δύο ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τον αφανισμό των 50.000 Eβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα θανάτου. Ο σκηνοθέτης Claude Lanzmann πρόκειται να τιμήσει το αφιέρωμα με την παρουσία του, προλογίζοντας τις ταινίες και τις τρεις ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι προβολές


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 May 2003 - 18:13:56 UTC