Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΕΣ ΟΔΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ
  • [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Η ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [03] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ "ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΕΣ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [04] ΜΠΟΥΣ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
  • [07] Η ΕΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [08] ΠΡΟΣΩΠΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΟΥΡΗ - ΜΑΛΕΣΙΟΥ
  • [09] ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΕΛ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [10] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
  • [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 0,5% Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
  • [12] ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΝ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [14] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [15] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [17] ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ
  • [18] ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [21] ΦΙΝΑΛΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Γ΄ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [24] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ
  • [25] ΩΦΕΛΙΜΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ
  • [26] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
  • [27] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΤΑ «ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [29] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΕ ΓΟΥΕΙ
  • [32] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΝΕΕΣ ΟΔΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ

    Αγία Πετρούπολη, 31 Μαϊου 2003 (13:46 UTC+2)

    «Υπήρχε η εντύπωση ότι γύρω από την Ευρώπη χτίστηκε ένα σινικό τείχος», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προαναφερθείσες επισημάνσεις του Βαλντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «τείχος Σέγκεν» και παραπονέθηκε για τις εξελίξεις των συνομιλιών σε ό,τι αφορά την κατάργηση εκδόσεων βίζας και τον περιορισμό της κίνησης των ρώσων πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό συνδυάζεται με την ασφάλεια και ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο λευκής σαρκός αλλά συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη ελεύθερης κυκλοφορίας.

    «Θα ξεκινήσουμε άμεσα για να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο κ. Πούτιν συνεχάρη για τη θαυμάσια συνεργασία τόσο τον κ. Πρόντι όσο και τον κ. Σημίτη, τονίζοντας ότι η δική του υποστήριξη συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρω-ρωσικής Συνόδου Κορυφής που άρχισαν σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη, παρουσία 40 και πλέον ηγετών από όλον τον κόσμο, η ΕΕ και η Ρωσία συμφώνησαν για νέες οδούς οικονομικής συνεργασίας, διαλόγου και στη στήριξη των προσπαθειών για την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Η ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (17:59 UTC+2)

    Στην ανάγκη σφυρηλάτησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή του ομιλία στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» στο Δήμο Βύρωνα

    «Εάν τολμούσα να σας ζητήσω κάτι, δεν θα ήταν τόσο πολύ να ψηφίσετε την Νέα Δημοκρατία, αλλά να εμπιστευθούμε ξανά ο ένας τον άλλο», είπε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι «η έννοια της εμπιστοσύνης σημαίνει ότι είμαστε δεσμευμένοι απ' αυτά που λέμε, ότι δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε μεταξύ μας, αλλά μπορούμε να συζητούμε πολιτισμένα και να βρίσκουμε τις προτεραιότητες, να μπορούμε να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας και άρα να στηρίζουμε μαζί από κοινού την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ανάδειξη διαχωριστικών γραμμών ως τον εύκολο δρόμο που δεν αφήνει περιθώρια ενεργοποίησης, σκέψης, προβληματισμού, συνεργασίας και συμμετοχής

    Επεσήμανε δε την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η «παρελθοντολογία και η μοιρολατρία της παρελθοντολογίας», τονίζοντας ότι όσοι επιχειρούν να αντιγράψουν λύσεις απ' το χθες, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις ούτε για το παρόν ούτε, κατά μείζονα λόγο, για το μέλλον και ότι η βούληση του κόμματός του είναι «να βελτιώσει τα πράγματα, χωρίς ''μαγικές λύσεις'' και μακριά από τις συνταγές της πολιτικής του παρελθόντος και των μεγάλων προεκλογικών υποσχέσεων» εξαγγελιών.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο κυκλοφοριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το κόστος απώλειας χρόνου λόγω του προβλήματος «ανέρχεται σε μια μόνο 4ετία σε 6 δις ευρώ, όσο περίπου είναι το κόστος διοργάνωσης και υποδομών των ήδη υπερκοστολογημένων Ολυμπιακών Αγώνων» και παρουσίασε συνοπτικά κάποιες από τις θέσεις κόμματός του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η δημιουργία μητροπολιτικού συντονιστικού οργάνου για την κίνηση στην πόλη, η χαρτογράφηση όλου του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας, η δημιουργία οδικών δακτυλίων περιφερειακής κίνησης και η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Περαιτέρω, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα για τη ΝΔ την Παιδεία και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος για κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου -καθώς, όπως είπε, το μόνο στο οποίο συνέβαλαν αυτές είναι στην παραπέρα άνθιση της φροντιστηριακής προσφυγής με τεράστιο κόστος για τις οικογένειες και με συμπίεση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών - και μείωση του αριθμού τον εξεταζόμενων μαθημάτων για τη Γ' Λυκείου.

    Αναφέρθηκε, τέλος, στην ακρίβεια, λέγοντας ότι «σύμφωνα με στοιχεία έρευνας το 93% των πολιτών στο Λεκανοπέδιο, θεωρούν ότι η ζωής τους έχει γίνει πιο ακριβή τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή ούτε ένας στους δέκα κατοίκους της ευρύτερης Αθήνας δεν αισθάνεται την ευημερία που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση».

    «Γίναμε Ευρώπη στις τιμές, αλλά Ανατολή στις υπηρεσίες. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ "ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΕΣ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2003 (09:55 UTC+2)

    Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τα ποσοστά των καπνιστών, βρίσκει την Ελλάδα η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος όπου το 44% περίπου του πληθυσμού, ηλικίας δέκα πέντε ετών και άνω, είναι καπνιστές.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος, που λειτουργεί στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του χρόνου έχουν απευθυνθεί 310 καπνιστές, ενώ στη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων λειτουργίας του ιατρείου 750 περίπου άτομα.

    Θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, στα οποία λειτουργούν επίσης ειδικά ιατρεία για τη διακοπή του καπνίσματος, αισιοδοξούν ότι τα ποσοστά καπνιστών θα μειωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Υγείας για επιβολή κυρώσεων σε όσους καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Στην Ελλάδα η πλειοψηφία των καπνιστών είναι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 50 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση και τα ποσοστά καπνιστών νεαρής ηλικίας.

    [04] ΜΠΟΥΣ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βαρσοβία, 31 Μαϊου 2003 (15:44 UTC+2)

    Έκκληση για διεθνή ενότητα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους μιλώντας στην Κρακοβία της Πολωνίας, μεταδίδει το BBC.

    Αυτός δεν είναι καιρός, είπε, για να εμφανιστούν διαφορές στον μεγάλο συνασπισμό που υπεραμύνεται της ελευθερίας. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Πολωνίας στον πόλεμο του Περσικού. Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος μιας ενωμένης Ευρώπης και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Μέση Ανατολή.

    Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς., όπου είπε ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσει τι έγινε εκεί. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι θάλαμοι αερίων του Χίτλερ υπενθυμίζουν στον κόσμο τη δύναμη του κακού και την ανάγκη να αντισταθεί ο κόσμος σε αυτό.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 31 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες Παρασκευή η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης.

    Η κα Μπακογιάννη παρέστη σήμερα στα εγκαίνια του πάρκου Γκιουλ Χανέ στις υπώρειες του λόφου του παλατιού του Τοπ-Καπί, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Γκιούρντουνα.

    Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην ’γκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Δράμα, 31 Μαϊου 2003 (16:52 UTC+2)

    Χωριά της Δράμας που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων μηνών επισκέφθηκε σήμερα ο Συντονιστής Ο.Δ.Ε Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γ. Σαλαγκούδης επικεφαλής κλιμακίου του Τομέα Γεωργίας της Ν.Δ.

    Ο κ. Σαλαγκούδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την ύπαιθρο και ότι δεν αντιλαμβάνεται την αξία της ισόρροπης ανάπτυξης .

    «Ο έγκαιρος αναδασμός στην περιοχή θα φρόντιζε τη διευθέτηση του χειμάρρου, που αποτελεί αιτία των πλημμυρών. Ωστόσο έχει καθυστερήσει πάνω από 10 χρόνια», είπε και προσέθεσε ότι «η εγκατάλειψη της περιοχής οδηγεί στη συνεχή ερήμωσή της με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από την εποχή της μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό».

    «Η Κυβέρνηση με την αθηνοκεντρική της πολιτική τελικώς αυξάνει το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης από τις αγροτικές περιοχές στις αστικές, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να στερείται τους ανθρώπους της και η χώρα να χάνει συνολικά τη δυναμική της», κατέληξε ο συντονιστής της ΝΔ

    [07] Η ΕΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Αγία Πετρούπολη, 31 Μαϊου 2003 (16:14 UTC+2)

    Στο θέμα της Τσετσενίας αναφέρθηκε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, στην εισαγωγική παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρωσίας

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο Πούτιν και τις οικογένειες των θυμάτων των προσφάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, και εξέφρασε την ελπίδα οι επιθέσεις αυτές να μην υπονομεύσουν την προσφάτως αρξαμένη διαδικασία συμφιλιώσεως και αποκαταστάσεως της ομαλότητας στην περιοχή.

    «Ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να συνεχίσει τις συστηματικές προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος. Το προσφάτως διεξαχθέν δημοψήφισμα μετά της χορηγηθείσης αμνηστίας αποτελούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Σημίτης και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής στην Τσετσενία, για την αποκατάσταση της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής.

    [08] ΠΡΟΣΩΠΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΟΥΡΗ - ΜΑΛΕΣΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (16:03 UTC+2)

    Πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εμφανίζεται ως ο άνθρωπος "κλειδί" για την εξιχνίαση της υπόθεσης με τις καταγγελίες που διατυπώνει ο εκδότης Γιώργος Κουρής σε βάρος του πρώην υφυπουργού Ευάγγελου Μαλέσιου.

    Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Το Βήμα», πρόκειται για τον παραιτηθέντα σύμβουλο Αλ. Πολυμενόπουλο, ο οποίος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρώην υφυπουργού σε θέματα πληροφορικής και ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρώην σύμβουλος φέρεται ότι είχε την άποψη πως θα έπρεπε να προκριθεί η πρόταση της κοινοπραξίας «Thales Raython Systems» και όχι της «SAIC» η οποία τελικώς επελέγη.

    Ο κ. Μαλέσιος πάντως, απέστειλε ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα, που χειρίζεται την υπόθεση, σειρά στοιχείων επιχειρώντας να αποδείξει ότι δεν είχε ανάμειξη στο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου, κάτι που επιβεβαιώνει και ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος.

    Η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε βάρος του πρώην υφυπουργού, ενώ η ΝΔ δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου Π. Παυλόπουλου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποβάλλει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    [09] ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΕΛ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (13:48 UTC+2)

    Με αφορμή τη σύναψη σύμβασης μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και της ΠΕΤΡΟΛΑ, ο πρόεδρος ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σύμβαση της διαπλοκής και της ντροπής είναι αυτή που συνάφθηκε μεταξύ των Ελληνικών πετρελαίων και της Πετρόλα.

    Αποκαλύπτεται, πλέον, με τον πιο προκλητικό τρόπο, η διαπλοκή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τα εξωθεσμικά ισχυρά οικονομικά συγκροτήματα κι αντιλαμβάνεται έτσι ο ελληνικός λαός ότι για τα αδιέξοδα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας αποκλειστικά υπαίτιοι είναι οι διαπλεκόμενες πολιτικές ηγεσίες».

    [10] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ

    Λαμία, 31 Μαϊου 2003 (10:20 UTC+2)

    Τερματίζεται η εποπτεία του επιτρόπου που είχε διορίσει η Τράπεζα της Ελλάδας στη «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας». Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΤτΕ που θα ισχύσει από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλών δανείων. Αναφέρουν επίσης ότι πλέον εφαρμόζονται οι κανόνες για τα νέα δάνεια και τα καταστατικά όργανα λειτουργούν ομαλά.

    [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 0,5% Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

    Aθήνα, 31 Μαϊου 2003 (00:26 UTC+2)

    Μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης Τιμών Χονδρικής τον περασμένο Απρίλιο. Η υποχώρηση των τιμών χονδρικής αποδίδεται στη σημαντική πτώση της τιμής των καυσίμων.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Χονδρικής Τελικών Προϊόντων του μηνός Απριλίου 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2002, σημείωσε αύξηση 1,0%, έναντι αυξήσεων 3,7% και 3,4%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 προς 2001 και 2001 προς 2000.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2002 · Απριλίου 200303 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Μαΐου 2001 - Απριλίου 2002 παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αυξήσεων 2,6% και 5,7%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [12] ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΑ

    Aθήνα, 31 Μαϊου 2003 (00:26 UTC+2)

    Η εταιρία Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε. («Πετρόλα») ανακοίνωσε ότι ο κύριος μέτοχός της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., έχει συμφωνήσει με το Ελληνικό Δημόσιο, ως κύριο μέτοχο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την αγορά ποσοστού 16,65% περίπου των μετοχών της Ελληνικά Πετρέλαια και τη συγχώνευση των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από την Ελληνικά Πετρέλαια.

    Η συμφωνία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2000/1991 και 3049/2002. Η συγχώνευση θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων εταιρικών οργάνων.

    Ως μέσο αποκρατικοποίησης, η συγχώνευση υπόκειται επίσης στις ειδικές ρυθμίσεις και διαδικασίες που εφαρμόζονται στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου. Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά προς τις μέσες τιμές των αντιστοίχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε την 29.5.2003. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η αναπροσαρμογή της αρχικής σχέσης αξιών, εάν απαιτηθεί, έτσι ώστε η σχέση ανταλλαγής που θα εφαρμοσθεί στη συγχώνευση να είναι δίκαιη και εύλογη

    για τους μετόχους και των δύο εταιριών σύμφωνα και με τις εκθέσεις που θα συνταχθούν από aνεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους προς αυτό το σκοπό. Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Επενδυτή προβλέπει περαιτέρω ότι το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπροσθέτως, ο Επενδυτής και το Δημόσιο έχουν αντίστοιχο δικαίωμα προτίμησης σε ορισμένες περιπτώσεις διάθεσης μετοχών εκτός δημόσιας εγγραφής ή σε θεσμικούς επενδυτές με βιβλίο προσφορών.

    Η ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών προβλέπεται να γίνει το συντομότερο δυνατό και η διοίκηση της Πετρόλα έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση της διαδικασίας συγχώνευσης και την άμεση προώθηση των σχετικών ενεργειών.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΝ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2003 (22:53 UTC+2)

    Με την συμφωνία για την συγχώνευση των ΕΛΠΕ και της ΠΕΤΡΟΛΑ, μειώνεται το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ενώ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Ελληνα καταναλωτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία απαντά στη Νέα Δημοκρατία.

    «Με τη σημερινή συμφωνία πώλησης του 16,5% των ΕΛΠΕ και απορρόφησης της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛΠΕ, μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ από 67,78% σε 43,1%. Ανεξάρτητα του αν αυτός ο βαθμός αποκρατικοποίησης ικανοποιεί ή όχι τη Νέα Δημοκρατία, τούτο δεν επηρεάζει το απόλυτα βέβαιο συμπέρασμα αυτής της συμφωνίας, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή, - κάτι που δεν εντάσσεται στις ''πάγιες αρχές'' της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή της-, μια και οι συνέργιες που δημιουργήθηκαν οδηγούν αυταπόδεκτα στη μείωση του κόστους των ενεργειακών προϊόντων και στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Επιπλέον όμως, διασφαλίζεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί παράλληλα και βάσιμα το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, κάτι που και αυτό βέβαια, όπως διαπιστώνεται, δεν περιλαμβάνεται επίσης στις ''πάγιες αρχές'' της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [14] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2003 (15:39 UTC+2)

    Τη σημασία της συμμετοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία τόνισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε ισότιμα στη διάσκεψη," είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμμετείχε ως αρχηγός κράτους ενός των δέκα νέων μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν σε όλες τις επίσημες διασκέψεις της ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2003 (15:37 UTC+2)

    Υπέρ μιας συμφωνίας για το Κυπριακό τάχθηκαν όλοι οι ομιλητές κατά τη χθεσινοβραδυνή πολιτική συζήτηση με θέμα ''Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος'' στο Λήδρα Πάλας, ωστόσο αντίθετες ήταν οι απόψεις για τη μορφή και τους τρόπους λύσης του Κυπριακού.

    Κύριοι συζητητές ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο αρχηγός του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου και ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Ομιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2003 (15:35 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει τους στόχους των ενεργειών της τουρκικής πλευράς και ως εκ τούτου εκφράζει την αναγκαιότητα προώθησης λύσης του Κυπριακού με την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστικές συνομιλίες.

    Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του Στέλιου Λάμπρου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι στα χέρια της Τουρκίας και σημείωσε ότι χωρίς την έμπρακτη αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς και χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις αίσιας κατάληξης στο Κυπριακό, η έναρξη θα εκφυλίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα διαιωνίσει το αδιέξοδο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2003 (15:32 UTC+2)

    Η Κύπρος θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ ως υπό ένταξη μέλος της Ένωσης και στη συνέχεια ως πλήρες μέλος, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσφωνώντας τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στην Αγία Πετρούπολη.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας και τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία στη Ρωσία και την ΕΕ να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό τα κοινά οφέλη.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επέκταση και προς το νησί της Συμφωνίας Συνεταιρισμού και Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας κάτι που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαϊου 2003 (09:51 UTC+2)

    Νέα μαύρη λίστα έναντι δεκάδων πρώην και νυν αξιωματούχων βαλκανικών χωρών εμφανίζεται να υπογράφει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με προσχηματικό «επιχείρημα» πως προκαλούν προβλήματα στις «προσπάθειες» εγκαθίδρυσης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή...

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο αλλά και τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στα Σκόπια, που επικαλούνται ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, η «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνει 171 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής Λιούμπε Μπόσκοφσκι, Αλβανοί εκπρόσωποι παραστρατιωτικών αυτονομιστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί πρώην ηγέτες και αξιωματούχοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενεών τους). Σύμφωνα με πληροφορίες των παραπάνω πηγών, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τα μέλη της οικογένειας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο (πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων και καταζητούμενος από το Δικαστήριο της Χάγης) Ράντοβαν Κάρατζιτς και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβόσνιων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και τα μέλη της οικογένειάς του κλπ.

    Η «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον πρακτικά «καθιστά παράνομες στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές συναλλαγές τους ή την παροχή υποστήριξης στα κατονομαζόμενα πρόσωπα και οργανώσεις ή σε οργανώσεις που αυτά ελέγχουν»!

    Σύμφωνα δε, με δήλωση που φέρεται να έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τα μέτρα έναντι όσων περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου σχετίζονται και με την απαγόρευση της εισόδου των προσώπων αυτών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος φέρεται τέλος να δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας πως ελήφθη επειδή οι δραστηριότητές τους «απειλούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

    [19] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (10:17 UTC+2)

    Στην τελική της ευθεία φθάνει την Κυριακή η χρονιά για το πρωτάθλημα της Α1, οπότε θα διεξαχθούν οι πρώτοι ημιτελικοί των πλέι οφ. Παναθηναϊκός και Περιστέρι στον έναν και ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στον άλλο, θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό. Υπενθυμίζεται ότι την πρόκριση θα πάρει η ομάδα που θα συμπληρώσει δυο νίκες ενώ το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση τρίτου παιχνιδιού το έχουν οι γηπεδούχοι της Κυριακής. Πιο αναλυτικά

    ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Οι δυο ομάδες που πέρσι διεκδίκησαν το τρόπαιο του πρωταθλητή το οποίο κατέκτησαν οι «κιτρινόμαυροι» ετοιμάζονται να τα πουν ένα στάδιο πιο πριν. Διεκδικώντας λοιπόν μια θέση... στο ήλιο ΑΕΚ και Ολυμπιακός δίνουν την πρώτη τους μάχη την Κυριακή στα Ανω Λιόσια. Στην Ενωση θέλουν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα και να κάνουν το πρώτο βήμα. Η κίνηση της διοίκησης να επιβράβευση την πρόκριση στα ημιτελικά δίνοντας στους παίκτες κάποια από τα χρωστούμενα, δημιούργησε ιδανικό κλίμα στην ομάδα.

    Ο Ντράγκαν Σάκοτα δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των αγώνων με τους Πειραιώτες, ενώ ευελπιστεί ότι η έναρξη των ημιτελικών θα σηματοδοτήσει και την αγωνιστική άνοδο του Δήμου Ντικούδη.

    Στην αντίπερα όχθη ο Σούμποτιτς φοβάται την κούραση που έχει καταβάλλει τους παίκτες της ομάδας του, κάτι που φάνηκε έντονα και στα παιχνίδια με το Μαρούσι. Οπως τονίζει ο ίδιος, αυτό που ελπίζει είναι οι παίκτες του να βρουν τη δύναμη ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες των επόμενων παιχνιδιών.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Ο πρώτος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του Περιστερίου προκειμένου να βρεθεί στον τελικό και να διεκδικήσει την επιστροφή του στα πρωτεία. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά την πρόκριση στην τετράδα έβαλε τις φωνές στους παίκτες του για τη χαλαρότητα που επέδειξαν στην άμυνα κατά τα παιχνίδια με τον Ιωνικό ΝΦ. Ο Σέρβος τεχνικός επισήμανε πως τέτοιου είδους πράγματα κόντρα στο Περιστέρι μπορεί να αποβούν καθοριστικά.

    Στο Περιστέρι προέκυψε πρόβλημα τελευταίας στιγμής, αφού ο Λάρι Στιούαρτ με την εκπληκτική του απόδοση στον αγώνα της Πέμπτης με τον Αρη στα ημιτελικά του φάιναλ φορ και αμέσως μετά πήρε το καπελάκι του κι έφυγε. Ο Αμερικανός αναχώρησε εντελώς αιφνιδιαστικά και δίχως να ειδοποιήσει κανέναν για τις ΗΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Περιστεριώτες, που δεν είχαν καμία ένδειξη για αυτή τη συμπεριφορά του. Ετσι τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τους

    «πράσινους» χωρίς ένα βασικό τους ατού.

    [20] ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (10:15 UTC+2)

    Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, απέρριψε χτες την προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννενα, επικυρώνοντας ταυτόχρονα τον υποβιβασμό του στη Β' Εθνική. Ετσι την Κυριακή στις 18.00 (ΑΛΦΑ και ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) στο γήπεδο του Βόλου τη μια θέση που απομένει για τη «μεγάλη» κατηγορία θα διεκδικήσουν Ιωνικός και Καλαμαριά.

    Οι Γιαννιώτες είχαν ζητήσει ανατροπή της απόφασης που πήρε η ΕΕ στην ΕΠΑΕ και ή η Καλαμαριά ν' αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ ή ν' αναβληθεί το μπαράζ ως την οριστική απόφαση. Ομως η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε, ομόφωνα σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα και τα επιχειρήματα του «Αγιαξ της Ηπείρου». Οι χαμένοι φυσικά θα αντιδράσουν. Εκτός από τα αναμενόμενα, δηλαδή κινητοποιήσεις φιλάθλων, ποδοσφαιρικών και μη παραγόντων, δηλώσεις αγανάκτησης, πιέσεις κλπ., έχουν προαναγγείλει και νέα (την τελευταία που δικαιούνται) έφεση. Κατά της επικύρωσης της βαθμολογίας. Και η προσφυγή πάντως και η εκδίκασή της θα γίνουν μετά το παιχνίδι.

    Βαριές ήταν οι «καμπάνες» που έπεσαν σε Αρη και ΠΑΟΚ για τα όσα έκαναν οι οπαδοί τους στο μεταξύ τους τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα. Οι κιτρινόμαυροι τιμωρήθηκαν με ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι ασπρόμαυροι με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον, ο Αρης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 6.000 ευρώ και ο ΠΑΟΚ 3.000 ευρώ.

    [21] ΦΙΝΑΛΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Γ΄ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2003 (10:14 UTC+2)

    Η κρίσιμη ώρα φθάνει αύριο για το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής, αφού τα πάντα τόσο στην κορυφή με τις ομάδες που διεκδικούν την άνοδο όσο και στην ουρά με αυτές που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, παραμένουν ανοιχτά. Ο πρωτοπόρος Ποσειδών Νέων Πόρων (με προβάδισμα δύο πόντων) φιλοξενείται στη Φυλή από τον τοπικό Θρασύβουλο και... νιώθει ήδη στη Β' Εθνική. Εκτός έδρας αγωνίζεται και ο Εργοτέλης που ετοιμάζει πανστρατιά στον Εύοσμο για την αναμέτρηση κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα, αφού με νίκη προβιβάζεται. Νίκη και συνδυασμό αποτελεσμάτων θέλει ο Λεβαδειακός που φιλοξενείται από τους Λύκους, για να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο και να αποφύγει τη διαδικασία των μπαράζ. Στην ουρά η Λάρισα υποδέχεται στο «Αλκαζάρ» (αναμένονται 6.000 θεατές) τη Νίκη Βόλου στο ντέρμπι της Θεσσαλίας. Οι «βυσσινί» με νίκη διατηρούνται στην κατηγορία και υποβιβάζονται τα Χανιά. Συνοπτικά το πρόγραμμα της 38ης αγωνιστικής:

    Τρίκαλα - Ναυπακτιακός, Κιλκισιακός - Βύζας Μεγάρων, Αγιος Νικόλαος -

    Αγιος Δημήτριος, Αγροτικός Αστέρας - Εργοτέλης, Θρασύβουλος Φυλής -

    Ποσειδών Νέων Πόρων, Λεωνίδιο - Εθνικός Πειραιώς, Αχαρναϊκός - Χανιά,

    ΗΛΤΕΞ Λύκοι - Λεβαδειακός, Λάρισα - Νίκη Βόλου, Μαρκό - Καστοριά. Ολες οι αναμετρήσεις θα αρχίσουν στις 18:00.

    [22] ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (10:12 UTC+2)

    Στην απόκτηση του Κώστα Χαραλαμπίδη προχώρησε ο Ολυμπιακός. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός αποτελούσε μέχρι πρότινος αναντικατάστατο μέλος του ΑΠΟΕΛ

    και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης είχε συνάντηση με τον Γιώργο Λούβαρη, όπου οι δύο άνδρες ήρθαν σε συμφωνία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμβόλαιο τριών ετών. Ο Χαραλαμπίδης προορίζεται για αντικαταστάτης του Στέλιου Γιαννακόπουλου και η απόκτησή του επιβεβαιώνει την πολιτική Κόκκαλη για ανανέωση του έμψυχου δυναμικού των πρωταθλητών με βάση την αποδοτική επιλογή νεαρών παικτών του 1996.

    [23] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Ιωάννινα, 31 Μαϊου 2003 (00:02 UTC+2)

    Αντιδράσεις πυροδότησε στην κοινωνία των Ιωαννίνων ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννενα στην Β' Εθνική εξαιτίας των χρεών του σε πρώην ποδοσφαιριστές του.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που υφίσταται τον διωγμό ο ΠΑΣ Γιάννενα. Πριν από δύο χρόνια μας υποβίβασε η παράγκα, τώρα μας υποβίβασαν άλλοι παράγοντες», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Μάνθος Κολέμπας.

    Στο πλευρό της ομάδας στάθηκε ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καραμάνης. «Το θέμα πάνω απ' όλα είναι πολιτικό. Είναι μια απόφαση άδικη, που δημιουργεί σε όλους εμάς την αίσθηση ότι δεν ζούμε σε ένα κράτος δίκαιο», υπογράμμισε.

    Οι φίλαθλοι της ομάδας εκδήλωσαν την αντίθεση τους στην απόφαση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μπροστά στη νομαρχία. Στις 6μμ κατέλαβαν την εθνική οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας και στις 8μμ την εθνική οδό Ιωαννίνων Αθηνών.

    [24] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαϊου 2003 (10:28 UTC+2)

    «Δε θα επιτεθούμε εναντίον της Συρίας ή του Ιράν δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση διαψεύδοντας έτσι τη φημολογία της τελευταίας περιόδου.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο αμερικάνος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της εισβολής και κατοχής του Ιράκ λέγοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί ένα επικίνδυνο καθεστώς το οποίο διέθετε, όπως είπε, όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η νομιμότητα της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ τίθεται υπό αμφισβήτηση αν δεν βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής αλλά όπως εκτιμούν τώρα διπλωματικοί αναλυτές, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η αντιπαράθεση για το Ιράκ ανήκει στο παρελθόν.

    Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο ύστερα από τις συνεχείς αποτυχίες εξεύρεσης οποιουδήποτε ίχνους όπλων μαζικής καταστροφής, ανακοίνωσε την Παρασκευή τη σύσταση νέας ομάδας Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών που θα συνεχίσει τις έρευνες με πιο εντατικούς ρυθμούς.

    Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, διέψευσε σήμερα πληροφορίες ανώτατου Βρετανού αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο είχε διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας να προσθέσουν ανακριβή στοιχεία στις εκθέσεις για το υποτιθέμενο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [25] ΩΦΕΛΙΜΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 31 Μαϊου 2003 (10:24 UTC+2)

    «Ωφέλιμες και σοβαρές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σαρόν ο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για «θετική και καλή ατμόσφαιρα». Κατά τη διάρκεια των δυόμισι ωρών στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «αναμένει» συγκεκριμένα βήματα που να αποδεικνύουν και στον παλαιστινιακό λαό ότι η καθημερινότητά του πρόκειται να αλλάξει. Ο Σαρόν, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπους την Τρίτη, προσφέρθηκε να προχωρήσει σε ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» προκειμένου να βελτιωθεί και το κλίμα.Η ισραηλινή πλευρά υποσχέθηκε να άρει τους περιορισμούς μετακινήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, από το Σάββατο το βράδυ. Αν αυτό ισχύσει σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι άνω των 28 ετών θα μπορούν να μετακινούνται από και

    προς τις παλαιστινιακές πόλεις και οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ να επανέλθουν στις εργασίες τους. Ο Σαρόν υποσχέθηκε, επίσης, να «γίνει κάποια επιλογή ανάμεσα στους Παλαιστινίους κρατουμένους» και 100 από αυτούς να απελευθερωθούν. Η απελευθέρωση είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας, αναβάλλεται και το θέμα θα επανεξεταστεί.

    Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Σαρόν πρότεινε στον Αμπάς να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από το εσωτερικό των παλαιστινιακών πόλεων και από τη βόρεια Γάζα με την προϋπόθεση ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα «λάβουν δραστικά μέτρα και θα πατάξουν την τρομοκρατική δράση αφοπλίζοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Αμπάς αρνήθηκε την προσφορά, αντιλαμβανόμενος, όπως επισημαίνουν και Ισραηλινοί αναλυτές, ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος και

    επανέλαβε στον Σαρόν ότι έχει επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης με τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαρόν-Αμπάς, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν έκαναν τόσες θυσίες για να απελευθερωθούν λίγοι κρατούμενοι και να μπορέσουν να εργαστούν ελάχιστοι άλλοι Παλαιστίνιοι». Ο Ραντίσι επανέλαβε ότι η οργάνωσή του εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει μορατόριουμ στις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών πολιτών, όπως έχει ζητήσει ο Αμπάς, «αλλά αυτό θα γίνει όταν το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις του εναντίον

    Παλαιστινίων».

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναχωρώντας χτες από την Ουάσιγκτον για την περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τις Σ. Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, «να πάψουν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και να βοηθήσουν στην ασφάλεια του Ισραήλ γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το παλαιστινιακό κράτος». Ο Μπους δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι επιμένει στη δημιουργία 2 γειτονικών ειρηνικών κρατών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του Γιάσερ Αραφάτ υποστηρίζοντας ότι «δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ειρήνη με αυτόν».

    Προειδοποιήσεις και δημοσκοπήσεις

    Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, από ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο Ισραήλ από το πέρασμα Σούφα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σημειώθηκε έκρηξη όταν ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε, και προφανώς επρόκειτο για καμικάζι αυτοκτονίας. Το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Η Λωρίδα της Γάζας είναι στο επίκεντρο και μιας περίεργης προειδοποίησης που εξέδωσε, χτες, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ. Στο λακωνικό κείμενο, καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να αποφεύγουν τη Γάζα και να απομακρυνθούν από εκεί γιατί, εκτός των άλλων, «υπάρχουν πληροφορίες περί σχεδιασμού απαγωγής Αμερικανών πολιτών».

    Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 62% των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό της «κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών», το 59% «το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας» ενώ το 67% εκτιμά ότι «η αλλαγή στάσης του Σαρόν δεν είναι παρά παιχνίδι εντυπώσεων».

    [26] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 31 Μαϊου 2003 (10:22 UTC+2)

    Ο στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν την πολιτική της αιματηρής καταστολής στο Περού, εκτελώντας τις διαταγές του Προέδρου Τολέδο: Εως τώρα, ο απολογισμός είναι τέσσερις νεκροί φοιτητές, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πούνιο είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 φοιτητές να πέσουν νεκροί από πυρά στρατιωτών.

    Ο Ισάκ Μανσανέδα, διευθυντής του περιφερειακού νοσοκομείου στο Πούνιο, επιβεβαίωσε ότι «ο αριθμός των τραυματιών είναι εξαιρετικά μεγάλος» και επισήμανε ότι το προσωπικό του έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να ανταποκριθεί στις δεκάδες περιπτώσεις που απαιτούν επείγουσα προσοχή.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Πανεπιστημίου Αντιπλάνο στο Πούνιο, ο στρατός άνοιξε πυρ εν ψυχρώ εναντίον των φοιτητών, όταν αυτοί αρνήθηκαν να διαλυθούν. Η κατάσταση στην πόλη χαρακτηριζόταν «τεταμένη», καθώς εκατοντάδες συμφοιτητές των νεκρών διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους απεργούς εκπαιδευτικούς και δικαστικούς υπαλλήλους, υπό το βλέμμα στρατιωτών με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

    Αν και ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 95 συλλήψεις και 36 τραυματισμούς (20 πολιτών και 16 αστυνομικών) την πρώτη ημέρα της επιβολής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο, πιστεύεται ότι οι πραγματικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

    Η κυβέρνηση Τολέδο «πέτυχε» να κηρυχτεί η 18ήμερη απεργία των εκπαιδευτικών «παράνομη» από δικαστήριο, ενώ έδωσε εν λευκώ άδεια στις αρχές ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να καταστείλουν τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν «παραλύσει» τη ζωή στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αρεκίπα, η κατάσταση παρέμενε επίσης τεταμένη, με ευρύτατη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Στη βόρεια πόλη Λορέτο, κηρύχτηκε νέα 48ωρη απεργία από διαδηλωτές που προβάλλουν αιτήματα αλλαγής, πέραν της οικονομικής πολιτικής, και σε ζητήματα άμυνας: Αξιώνουν να αποχωρήσουν οι

    Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι σταθμεύουν στη χώρα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις «αποτελούν τεράστιο πρόβλημα» για την κυβέρνηση Τολέδο, ωστόσο προβλέπουν ότι ο Πρόεδρος, που διαθέτει τη στήριξη των βιομηχάνων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, «δε θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του το 2006». Παρ' όλα αυτά, η δυναμική των κινητοποιήσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες

    εξελίξεις τη λατινοαμερικανική χώρα.

    «Αρχίσαμε αυτήν την απεργία για να βρούμε λύση, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να καταφύγει στη χρήση βίας. Ομως θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο Νίλβερ Λόπες, επικεφαλής συνδικάτου εκπαιδευτικών του Περού. Τι απαντά ο υπουργός Παιδείας, Γκεράρδο Αϊσανόα; «Η χώρα κάνει ό,τι μπορεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την οικονομία να παραλύσει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Περού να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη χώρα με αποκλεισμένους δρόμους, απεργίες δασκάλων και εκπαιδευτικών»! Με τα συνταγματικά δικαιώματα των

    πολιτών να έχουν «ανασταλεί» βάσει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αυτό μάλλον σημαίνει ακόμη περισσότερη καταστολή, ακόμη περισσότερο αίμα εργαζομένων... Και, σε μια τραγελαφική προσπάθεια να αποποιηθεί της ευθύνης εκ των προτέρων, ο πρωθυπουργός Λουίς Σολάρι δήλωσε ότι το ξέσπασμα των επεισοδίων «αποδεικνύει») ότι «οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να καταφύγουν στη βία».

    [27] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΤΑ «ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 31 Μαϊου 2003 (09:58 UTC+2)

    "Ηταν σαφώς λανθασμένη η εκτίμησή μας ότι θα δεχόμασταν επίθεση με απαγορευμένα όπλα». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στο Ιράκ, Τζέιμς Κόνγουεϊ, ο οποίος δεν έκρυβε την αμηχανία του για το κατά πόσο σε αυτήν τη λανθασμένη εκτίμηση συμπεριλαμβάνεται η γενική αμερικανική θέση περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από την πλευρά του, προσπαθούσε να κατευνάσει το θόρυβο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του περί πιθανότητας να μη βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Ράμσφελντ δήλωνε πεπεισμένος ότι θα βρεθούν τελικά τα όπλα και υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν, ήδη, ανακαλύψει ορισμένα κινητά εργαστήρια όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία, όμως, παραδέχτηκε ότι είχαν αποστειρωθεί από τους Ιρακινούς και δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτε. Τους ισχυρισμούς αυτούς φρόντισε να επαναλάβει και ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε «βέβαιος» για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και χαρακτήρισε «τερατώδη ψέματα και παραλογισμό» τις καταγγελίες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ότι δέχτηκαν πιέσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ για να παραποιήσουν τα στοιχεία του φακέλου σε βάρος του Ιράκ.

    Εντούτοις οι δηλώσεις Ράμσφελντ, και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ότι «τα όπλα μαζικής καταστροφής υπερτονίστηκαν, προκειμένου να εκμαιευθεί η συμφωνία των υπολοίπων για μια επίθεση στο Ιράκ, που ήταν αναγκαία ούτως ή άλλως», έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Στη Δανία, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση που συμφώνησε με τις ΗΠΑ και μίλησε για εξαπάτηση. Ο παραιτηθείς από την κοινοβουλευτική του θέση για τον πόλεμο στο Ιράκ, εργατικός βουλευτής στη Βρετανία, Ρόμπιν Κουκ, μίλησε για «διαφημιστική εκστρατεία που σιγά σιγά αποκαλύπτεται». Στη Γερμανία, ο Τύπος υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ χάνουν και τη μάχη της αξιοπιστίας».

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Ιράκ, με ανακοίνωσή τους παραδέχονται ότι «αφέθηκε ελεύθερος κατά λάθος» ο συλληφθείς Μοχάμεντ Τζαουάν αλ Νέιφους, που εκτιμάται ότι έχει αναμειχθεί στη σφαγή χιλιάδων Σιιτών το 1991. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το «λάθος» που έγινε στις φυλακές του Ουμ Κασρ στις 15 Μάη και προσφέρουν 25.000 δολάρια σε όποιον βοηθήσει στην επανασύλληψή του.

    Αργά χτες, το Γα λλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν επίθεση σε μυστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης του κόμματος Μπάαθ, σε κάποια περιοχή στο Βόρειο Ιράκ, όπου σημειώθηκε μάχη και σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και συνελήφθησαν 13. Η επίθεση έγινε στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» κατά απομειναριών του καθεστώτος, που φέρεται να πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός, αν και δεν επιβεβαιώνεται από κάποια άλλη πηγή. Ο ραδιοσταθμός των αμερικανικών

    δυνάμεων στη Βαγδάτη δε μετέδωσε τίποτε σχετικό. Αντίθετα, μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο «ξένοι ισλαμιστές έχουν παρεισφρήσει στο Ιράκ, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας».

    [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ναύπλιο, 31 Μαϊου 2003 (10:10 UTC+2)

    Ολα τα προβλήματα που δημιουργούν οι «πολιτιστικές» επιλογές της ΕΕ θα απασχολήσουν το συνέδριο του ευρωπαϊκού τμήματος της FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών), που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στο Ναύπλιο.

    Συμμετέχουν 50 αντιπρόσωποι από 18 ευρωπαϊκές χώρες, που θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ, το πρόγραμμα «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000» και, βέβαια, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με τις συμφωνίες για τα οπτικοακουστικά και τη ραδιοφωνία, καθώς και με την «πολιτιστική ιδιαιτερότητα» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλη Κολοβού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την πολιτιστική πολιτική της ΕΕ - όπως κωδικοποιήθηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης-σημειώνοντας πως στοχεύει στη συγκρότηση «πολιτικών και οικονομικών επιλογών», οι οποίες θα επιδράσουν βλαπτικά «στην πολιτιστική ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορική μνήμη κάθε λαού». Πρόσθεσε ότι «η

    εμπορευματοποίηση του πολιτισμού σε κάθε χώρα της ΕΕ θα επιφέρει ακόμα οξύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα, μαζί με τον οικονομικά ασθενέστερο, χαμένος να βγει και ο πολιτισμός συνολικά».

    Τέλος, ο Β. Κολοβός τόνισε ότι στόχος των καλλιτεχνών «πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου για επαφή με τον πολιτισμό, σε καθημερινή βάση, και όχι η δημιουργία βιομηχανιών που θα εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο χρόνο του».

    [29] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2003 (10:08 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λογοτέχνη και πρώτου προέδρου της ΕΣΗΕΑ Ιωάννη Κονδυλάκη - Διαβάτη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ζαχ. Μπεκιάρης, θα πραγματοποιηθούν στον περίβολο του Δήμου Αθηναίων αύριο Κυριακή στις 11 πμ. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο των Βιαννιτών της Αθήνας (η Βιάννος είναι η γενέτειρα του Κονδυλάκη), στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, στο ΥΠΠΟ και στην ΕΣΗΕΑ.

    Θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασ. Τομαδάκης, ο Γρ. Παπαμαστοράκης (από το Σύλλογο Βιαννιτών) και ο Δημ. Παπαδομαρκάκης (από την ΕΣΗΕΑ). Ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης θα διαβάσει αποσπάσματα έργου του Κονδυλάκη και θα προβληθεί ταινία για τον Κονδυλάκη (από το αρχείο του ζεύγους Σγουράκη).

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2003 (10:01 UTC+2)

    Τον συναρπαστικό, μυστηριώδη αιγυπτιακό πολιτισμό μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες δύο εκθέσεων που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής (3/6-15/7) και θα εγκαινιάσει η πρώτη κυρία της Αραβικής Δημοκρατίας, Σουζάν Μουμπάρακ. Μια συλλογή γλυπτών, αρχαίων αντικειμένων και πορτρέτων «Φαγιούμ», από το Αιγυπτιακό Μουσείο Καΐρου, θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του ισογείου, με τίτλο «Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ». Ενώ στο φουαγιέ της πλατείας, δίπλα σε αυθεντικά πορτρέτα, θα εκτεθούν φωτογραφίες αντικειμένων από άγνωστες νεκροπόλεις και υπέροχες οάσεις της λιβυκής ερήμου. Παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας «Η Νέα Κοιλάδα του Νείλου», με μνημεία και τοπία από τις θρυλικές οάσεις της αιγυπτιακής ερήμου, με στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, για τη δημιουργία μιας Νέας Κοιλάδας στο Νείλο.

    Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στη νεκρανάσταση και ότι ο θάνατος ήταν ένα απαραίτητο στάδιο προς μια νέα ζωή. Γι' αυτό θεωρούσαν αναγκαίο να διατηρούν τη σορό του νεκρού με τη μέθοδο της ταρίχευσης. Τους ενδιέφερε, κυρίως, να μη χαθεί η ταυτότητα του νεκρού. Ετσι δημιουργήθηκαν τα θαυμάσια χρυσά προσωπεία και γλυπτά, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Με την πάροδο του χρόνου, οι τεχνικές άλλαζαν και κάποτε στην επαρχία Φαγιούμ της Ανω Αιγύπτου, σε ένα κοίλωμα της λιβυκής ερήμου, που φτάνει 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρέθηκαν τα περίφημα «φαγιούμ», που είναι προσωπογραφίες με μια διαφορετική τεχνική και συνίστανται στην αναπαράσταση του νεκρού, ζωγραφισμένη σε ορθογώνια ξύλα με τη μέθοδο της εγκαυστικής, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τέμπερα.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΕ ΓΟΥΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (22:19 UTC+2)

    Εκδήλωση για τον Κινέζο συγγραφέα Χε Γουέι, διοργανώνει τη Δευτέρα , στις 9μμ, στο Underground Εντευκτήριο, στη Θεσσαλονίκη, το περιοδικό «Εντευκτήριο

    Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα και την κυκλοφορία του βιβλίου «Χε Γουέι: Τα ελληνικά ποιήματα - Μεταφράσεις - Φιλοσοφικό δοκίμιο» από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Κορδομενίδης και η Μπίλη Βέμη. Φίλοι του Χε Γουέι θα διαβάσουν κείμενά του. Συμμετέχουν η Δήμητρα Αθανασάτου (τραγουδι) και ο Κώστας Μακρυγιαννάκης (κιθάρα)

    Ο Χε Γουέι γεννήθηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας το 1967 και ήρθε για σπουδές στην Ελλάδα το 1985. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του και ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα τη σύγκριση της φιλοσοφίας του Ηράκλειτου και του Λάο Τσε. Στο μεταξύ, μυήθηκε και στην ελληνική ποίηση και άρχισε να μεταφράζει Καβάφη στα κινεζικά, ήδη από το 1987, αλλά και να γράφει ποιήματα στα ελληνικά.

    Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του το 1990 στο περιοδικό Οδός Πανός, και ήταν ο βασικός σύμβουλος στο αφιέρωμα του περιοδικού Εντευκτήριο στη σύγχρονη κινεζική λογοτεχνία (τεύχος 21, 1992).

    Ο ξαφνικός θάνατος του Γουέι, στα τέλη Μαΐου 1996, στη Θεσσαλονίκη, όπου εξακολουθούσε να ζει και να σπουδάζει, στέρησε από όλους όσοι τον γνώρισαν τη φυσική παρουσία, τη ματιά και το έργο ενός ποιητή-φιλοσόφου, που κουβαλούσε την παιδεία και την εκλέπτυνση δύο μακραίωνων πολιτισμών, του κινεζικού και του ελληνικού.

    Ο Γουέι άφησε πίσω του καλά καλά ποιήματα, μερικές μεταφράσεις από σύντομες όσο και χαρακτηριστικές κινεζικές ιστορίες, καθώς και μία μεταπτυχιακή εργασία στη φιλοσοφία, όπου προσεγγίζει συγκριτικά την πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Μάο Τζέτουνγκ.

    [32] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (21:03 UTC+2)

    Αυτοτελείς κύκλους διαλέξεων και συζητήσεων με θέμα την αρχαία Θεσσαλονίκη διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναζητώντας την αρχαία Θεσσαλονίκη».

    Ο θεματικός κύκλος του τριμήνου Απριλίου - Ιουνίου 2003 έχει τον τίτλο:

    «Πόλη και Ενδοχώρα. Δομές και παρουσίες στον περίγυρο της Θεσσαλονίκης»

    Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου, στις 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου) θα πραγματοποιηθεί από την καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου, ομιλία με θέμα «Η ανασκαφή στο Καστρί Πολυνερίου νομού Γρεβενών».

    Η ανασκαφή στο Καστρί Πολυνερίου του νομού Γρεβενών είναι η πλέον πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα που ανέλαβε το Α.Π.Θ., με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Γρεβενών και του Δήμου Γρεβενών και οικονομική ενίσχυση του Υ.ΜΑ.Θ. Πριν λίγα χρόνια διαπιστώθηκε η ακρόπολη μιας άγνωστης αρχαίας πόλης. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε μία σειρά δημοσίων κτιρίων στο εσωτερικό της ακρόπολης και ένα ιερό που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα, η κεραμική, τα νομίσματα, τα κοσμήματα φανερώνουν τη ζωηρή και ακμαία δραστηριότητα της πόλης, στην οποία κατοικούσαν οι Τυμφαίοι, ένα μακεδονικό γένος με ανάλογη πολιτική και στρατιωτική δομή. Τμήματα του τείχους φανερώνουν ότι η πόλη απλώνεται στα χαμηλά μέρη του υψώματος Καστρί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 31 May 2003 - 18:13:51 UTC