Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ
  • [02] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ
  • [03] Ο "ΓΑΜΟΣ" ΕΛΠΕ- PETROLA ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΥΠ.
  • [04] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
  • [05] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 41ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
  • [08] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΝΕΑΡΟΣ ΑIΩΡΟΠΤΕΡΙΣΤΗΣ
  • [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [10] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΔΙ
  • [11] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ "ΕΜΦΑΣΙΣ ΑΕ" ΣΤΟ Χ.Α
  • [12] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [14] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ
  • [15] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
  • [16] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [18] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΑΤΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  • [19] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [20] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟ 85 - 82 ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ. ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΟΝ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [22] 3ος Ο Μ.ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [23] FORMULA 1: Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ
  • [24] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ
  • [25] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ
  • [26] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [27] 840 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [28] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [30] ARABESQUE: ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΓΚΑΙΤΕ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • [32] ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [33] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ

    Παρίσι, 1 Ιουνίου 2003 (11:46 UTC+2)

    Εκατοντάδες αντικαπιταλιστές διαδηλωτές απέκλεισαν ένα δρόμο που οδηγεί στο θέρετρο Εβιάν, της ανατολικής Γαλλίας, όπου σήμερα άρχισε η σύνοδος κορυφής των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών -του Ομίλου των Οκτώ.

    Χιλιάδες Γάλλοι και Ελβετοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επεισόδια παρόμοια με εκείνα που σημειώθηκαν χθες στη Γενεύη της Ελβετίας, όπως καταστήματα πυρπολήθηκαν και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Ανεμάς, κοντά στο Εβιάν.

    Οι περισσότεροι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ μένουν γύρω από το Εβιάν, αλλά ορισμένοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι που είναι προσκεκλημένοι της συνόδου, καθώς και ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, θα μείνουν στη Λοζάννη της Ελβετίας.

    Οι διαδηλωτές λένε ότι προετοιμάζουν σειρά από ειρηνικές πορείας και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής.

    Οι ηγέτες 12 αναδυομένων κρατών πρόκειται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Στον Όμιλο των Οκτώ μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.

    [02] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ

    Αγία Πετρούπολη, 1 Ιουνίου 2003 (11:48 UTC+2)

    Σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι διαταραγμένες σχέσεις λόγω των διαφωνιών στον πόλεμο του Ιράκ, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχαν ανεπίσημη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

    Οπως μεταδίδει το BBC, οι συνομιλίες τους διήρκεσαν πάνω από μια ώρα και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν έγγραφα που κυρώνουν προηγούμενη συμφωνία τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

    Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατηγική της συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το καλό του κόσμου.

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, φίλο και είπε ότι η συνθήκη που είχαν κυρώσει θα μειώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.

    Σε μια περαιτέρω ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων ο πρόεδρος Μπους είπε ότι κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο χρόνο.

    [03] Ο "ΓΑΜΟΣ" ΕΛΠΕ- PETROLA ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (17:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο «γάμος» της Petrola με τα ΕΛΠΕ θα εντείνει τον ανταγωνισμό, καθώς οι επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν τα νέα ΕΛΠΕ, θα οδηγήσουν και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας σε νέα επενδυτικά σχέδια διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των σημερινών εγκαινίων της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε πως με την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε ένας νέος εθνικός πρωταθλητής της ενεργειακής αγοράς και διευκρίνισε ότι τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν με το σημερινό μάνατζμεντ και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της Petrola εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα τους να λειτουργήσουν ως καθοριστικός συντελεστής ενεργειακών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.

    Ο υπουργός εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει ενίσχυση του ανταγωνισμού όχι μόνο στον χώρο του πετρελαίου, αλλά στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς, καθώς τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται και στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο (εδώ στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να ξεκινήσει το αργότερο το χειμώνα η κατασκευή της νέας μονάδας 400 MW), όπως επίσης στην έρευνα και στην εξόρυξη.

    Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις αρμόδιων του κλάδου περί δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων με την κίνηση αυτή, αλλά και την ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Καλύτερα να μην ερωτά η ΝΔ, γιατί παρακολουθεί και γνωρίζει ότι υπήρχε σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός, ο οποίος είχε μία κατάληξη μη θετική για το δημόσιο συμφέρον και ως εκ τούτου συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού με τον έναν εκ των δύο εταίρων, οι οποίοι συμμετείχαν στην κοινοπραξία, που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Δηλαδή μια και η Lukoil αποχώρησε, συνεχίσαμε το διάλογο με την Petrola».

    Πρόσθεσε δε πως δεν μπορεί να μιλά κανείς για μονοπώλιο τη στιγμή που μειώνεται η συμμετοχή του δημοσίου στα ΕΛΠΕ από 68% σε 43%.

    [04] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (14:58 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί ένας υπήκοος του Κουβέιτ, για τη φάρσα με βόμβα που σημειώθηκε χθες σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Αθήνα.

    Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση από Μαδρίτη για Κάιρο με 85 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, από μέλος του πληρώματος βρέθηκε στην τουαλέτα του αεροσκάφους ένα ιδιόχειρο σημείωμα με απειλητικό περιεχόμενο για ύπαρξη βόμβας.

    Σύμφωνα με τη γραφολογική εξέταση που έγινε στο σημείωμα, προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον έναν υπήκοο του Κουβέιτ, ο οποίος κατηγορείται για διατάραξη ασφάλειας σε βάρος αεροσκάφους.

    [05] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 41ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ηράκλειο, 1 Ιουνίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή Αρβη Ηρακλείου η 41χρονη Πελαγία Κυδωνάκη, η οποία πριν από λίγες μέρες παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην Ιεράπετρα της Κρήτης, την ώρα που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητο της έξω από το σπίτι της.

    Η σορός της άτυχης γυναίκας θα μεταφερθεί στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.

    [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Αλεξάνδρεια, 1 Ιουνίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Στην έδρα του, στην Αλεξάνδρεια, επέστρεψε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', ο οποίος είχε μεταβεί την περασμένη Πέμπτη στο Αμμάν της Ιορδανίας προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών, ως πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπού, μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής που αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής στην περιοχή τους.

    Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, που απάντησε με ρίψεις αντικειμένων. Η συγκέντρωση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής ξεκίνησε ειρηνικά, ενώ ήταν προγραμματισμένη και συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που διακόπηκε.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να κλείσουν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή.

    [08] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΝΕΑΡΟΣ ΑIΩΡΟΠΤΕΡΙΣΤΗΣ

    Σέρρες, 1 Ιουνίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 23χρονος αιωροπτεριστής λίγο έξω από τις Σέρρες, όταν έπεσε με το αιωρόπτερο του σε χείμαρρο. Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή όπου διεξήχθησαν οι πανελλήνιοι αγώνες αιωροπτερισμού, ωστόσο οι διοργανωτές διευκρίνισαν πως ο άτυχος νεαρός δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Λασπόπουλος, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο των Σερρών όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Σφοδρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική τους στο θέμα της ανεργίας άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, από το βήμα ημερίδας της ΔΗΣΕΚ, λέγοντας πως «τα δύο νεοταξικά νεοφιλελεύθερα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚασχολούνται με ανούσιες αντιπαραθέσεις(και) αδιαφορούν για τα πραγματικά προβλήματα του εργαζόμενου και άνεργου λαού και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του, επιχειρούν να τον εξαπατήσουν πολιτικά».

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε χαρακτηριστικά πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντί να ασχολούνται με το πρόβλημα της ανεργίας «περί άλλο τυρβάζουν» και «αλληλοκαταγγέλλονται για διαπλοκές με τα ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συγκροτήματα και αφορίζουν τις διαπλοκές, στις οποίες είναι βουτηγμένες μέχρι το κεφάλι οι ηγεσίες και των δύο αυτών κομμάτων».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, που δεν μπορεί όμως να προέλθει, όπως τόνισε, από τη Νέα Δημοκρατία ή από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσα από την ανασύνθεση και στη συνέχεια την επανίδρυση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

    "Το ΔΗΚΚΙ", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος, "θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις και τώρα, αλλά και μετά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με γνώμονα πάντα την προώθηση του προοδευτικού λαϊκού κινήματος και των συμφερόντων των εργαζομένων".

    [10] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΔΙ

    Χανιά, 1 Ιουνίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Oι ειδικοί επιστήμονες - ερευνητές σε συνεργασία με τους ελαιοπαραγωγούς μπορούν από κοινού να συμβάλουν στην οικολογική αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς και στη βελτίωση της ποιότητας του λαδιού και του ελαιοκάρπου, που είναι το ζητούμενο στην παγκόσμια αγορά.

    Aυτά τονίστηκαν στο Eυρωπαϊκό Συνέδριο για την Oλοκληρωμένη Aντιμετώπιση των Eχθρών και των Aσθενειών της Eλιάς, που διοργάνωσε στο MAIX ο Διεθνής Oργανισμός για τη Bιολογική Aντιμετώπιση Eπιβλαβών Eχθρών και Aσθενειών των Φυτών (IOBC - WPRS).

    To Συνέδριο ασχολήθηκε κυρίως με τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών της ελιάς, που είναι οι βιολογικές μέθοδοι, δηλαδή, η αντιμετώπιση των εχθρών με άλλα έντομα, είναι οι καλλιεργητικές μέθοδοι και επίσης οι βιοτεχνολογικές μέθοδοι.

    Kατά τη διάρκεια του Συνεδρίου επισημάνθηκε ακόμα η τεράστια οικονομική σημασία της καλλιέργειας της ελιάς για την αγροτική οικονομία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας μας, αφού η Eλλάδα συγκαταλέγεται στις τρείς σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της EE. H μέση παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, όπως τονίστηκε, φτάνει τους 2.500.000 τόνους περίπου, το 78% της οποίας παράγεται στην EE, δηλαδή 1.900.000 τόνοι.

    Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς με ήπια μέσα, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του λαδιού, καλούνται να παίξουν οι παραγωγοί, που πρέπει να κατανοήσουν τα ωφέλη από μια τέτοια επιλογή, τόνισε στην εισήγησή του ο N.Γιαννοπολίτης, ερευνητής στο Iνστιτούτο Φυτοπαθολογίας Mπενάκη και πρόσθεσε ότι το μέλλον του προϊόντος εξαρτάται άμεσα από την πιστοποίησή του ως επώνυμου: "Σε μια ομάδα παραγωγών που θέλει να ακολουθήσει την ολοκληρωμένη παραγωγή λαδιού, πρέπει να

    ενταχθούν παραγωγοί συνειδητοποιημένοι, οι οποίοι σαν άτομα έχουν καταλάβει τι σημαίνει ολοκληρωμένη παραγωγή, συνειδητά μπαίνουν στο πρόγραμμα και ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα θα πρέπει να διαθέτουν καλλιέργειες που θα τηρούν τις προϋποθέσεις και εδώ έρχονται οι ειδικοί επιστήμονες ερευνητές, οι φυτοπαθολόγοι, οι εντομολόγοι, οι εδαφολόγοι να καθοδηγήσουν τους παραγωγούς προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Aναφερόμενος στα οφέλη, αλλά και στην υποδομή που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί που θα ασχοληθούν με την ολοκληρωμένη παραγωγή και την πιστοποίηση του ελαιολάδου, ο κ. Γιαννοπολίτης τόνισε: «H ομάδα των παραγωγών που θα αποφασίσει να μπει στην ολοκληρωμένη παραγωγή θα πρέπει να φροντίσει να αποκτήσει την ικανότητα και την υποδομή που χρειάζεται, ώστε να επωφεληθεί από την προστιθέμενη αξία που θα δώσει στο προϊόν της η πιστοποίηση. Θα πρέπει το όφελος αυτό να το εισπράξει η ομάδα και όχι

    κάποιος μεσάζων έμπορος, επομένως θα πρέπει το προϊόν της πιστοποιημένης παραγωγής να τυποποιηθεί και να πάει στην αγορά επώνυμα για να αξιοποιηθεί σωστά».

    [11] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ "ΕΜΦΑΣΙΣ ΑΕ" ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (16:21 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 4 έως και τις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας συστημάτων πληροφορικής ΕΜΦΑΣΙΣ ΑΕ στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ).

    Η εταιρία, που ελέγχει την εισηγμένη στη ΝΕΧΑ "Ηitech Consultants", θα εκδώσει 1.336.800 νέες ονομαστικές μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στο σύνολό τους στο ευρύ επενδυτικό κοινό, μέσω της δημόσιας εγγραφής. Η τιμή διάθεσης θα καθορισθεί με βάση τη διαδικασία του book building.

    Kύριος ανάδοχος της έκδοσης είναι η ΜΕΓΑΤΡΑΣΤ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. Η Eμφασις Συστήματα Πληροφορικής δραστηριοποιείται από το 1995 στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού και συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων.

    Οπως διευκρινίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του διετούς (1/7/2002-30/6/2004) επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 3,49 εκατ., αλλά και στην αποπληρωμή τραπεζικών δανείων 2,47 εκατ. Επιπλέον, θα ενισχύσουν τα κεφάλαια κίνησης με συνολικό ποσό 0,69 εκατ. Ειδικότερα, από το σύνολο των καθαρών εσόδων της δημόσιας ςγγραφής, η "μερίδα του λέοντος" -ποσοστό 42,6% ή 2,838 εκατ. ευρώ- θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού.

    Κατά τη διετία 2000-2002, η Εμφασις υλοποίησε επενδύσεις ύψους 9,05 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρηματικό σχέδιο συνολικού ύψους 4,46 εκ. ευρώ για την περίοδο 2002-2004. Σην οικονομική χρήση του 2002 ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας Εμφασις διαμορφώθηκε στα 11,46 εκ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 2,38 εκ. ευρώ.

    Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις ήταν 14,83 εκ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη 3,04 εκ. ευρώ. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση η μητρική αναμένει πωλήσεις 14,02 εκ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 2,95 εκ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε 18,35 εκ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 3,84 εκ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρία από το Χ.Α. θα διατεθούν κυρίως για την ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού, καθώς και για την αποπληρωμή δανείων και τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης.

    Στο μεταξύ, όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, "οι μέχρι σήμερα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας (Ρυθμός Αύξησης κύκλου εργασιών 2001=49,0% 2002=56,2% και κερδών προ φόρων 107,9% 2002=29,0%), τα υψηλά περιθώρια κέρδους (Περιθώρια μεικτού κέρδους προ αποσβέσεων 2001=60,4% 2002=53,8%) και η μεγάλη αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της, όπως περιγράφεται παραπάνω, υποδηλώνουν την ικανότητά της να αξιοποιεί με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί μέσα από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει".

    Ο κύριος ανάδοχος έχει την πεποίθηση ότι η εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο θα την ωφελήσει πολλαπλά αυξάνοντας την ικανότητά της αυτή και θα την μετατρέψει σε έναν από τους σημαντικότερους ομίλους παραγωγής και διάθεσης λογισμικού στην Ελλάδα.

    "Επιπλέον, εκτιμούμε ότι η ωρίμανση σημαντικών επενδύσεων σε ιδιοπαραχθέν λογισμικό θα ενισχύσει σημαντικά το σκέλος των εσόδων και θα βελτιώσει αισθητά τις λειτουργικές ταμειακές ροές μέσα στην επόμενη πενταετία, με άμεσο και ορατό αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης της εταιρίας από κεφάλαια. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την άντληση των κεφαλαίων από την παρούσα αύξηση με δημόσια εγγραφή, πιστεύουμε ότι η περιουσιακή διάρθρωση της εταιρίας σε λιγότερο από δύο χρήσεις θα είναι τέτοια ώστε να χαρακτηρίζεται ως υπο-δανεισμένη", υπογραμμίζεται στο ενημερωτικό δελτίο

    [12] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (16:13 UTC+2)

    Τους νέους σύγχρονους όρους λειτουργίας των ελληνικών κεντρικών αγορών θα προσδιορίζει με σαφήνεια ο νέος αγορανομικός κώδικας που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, ’κης Τσοχατζόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί την νέα κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης.

    Επανέλαβε δε, ότι εντός την επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές, ο οποίος θα αλλάζει συνολικά το καθεστώς εμπορίας φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργούν σταθερά γραφεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας και μονάδα του ΕΦΕΤ, που θα ελέγχουν από κοινού την υγιεινή των τροφίμων, που φθάνουν στους καταναλωτές.

    Σημειώνεται ότι η νέα σύγχρονη κρεαταγορά, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της «Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε» στη Μενεμένη, είναι η πρώτη που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, με βάση τις τελευταίες προδιαγραφές της Ε.Ε.

    Η κατασκευή της νέα κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης, κόστισε περί τα 12,5 εκατ. ευρώ, το 55% των οποίων καλύφθηκε από κεφάλαια της «Κ.Α.Θ. Α.Ε.», ενώ το υπόλοιπο 45% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

    Η νέα κρεαταγορά της πόλης, αποτελείται από 24 σύγχρονα καταστήματα, στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν ισάριθμες επιχειρήσεις, που λειτουργούν σήμερα διάσπαρτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    Η διαδικασία της μετεγκατάστασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προοδευτικά εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν τα 17 πρώτα καταστήματα, για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί τα μισθωτήρια συμβόλαια, ενώ για τα υπόλοιπα επτά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του κλάδου.

    Το γεγονός, αυτό μάλιστα έχει οδηγήσει της διοίκηση της «Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε» στη σκέψη να προσθέσει στο δυναμικό της κρεαταγοράς άλλα οκτώ νέα καταστήματα.

    «Στολίδι της πόλης» χαρακτήρισε την νέα κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Κ.Α.Θ. Α.Ε.» Χρήστος Χατζηδημητρίου, ο οποίος απαρίθμησε τις θετικές συνέπειες της δημιουργίας της νέας κρεαταγοράς ως προς την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την ασφάλεια των αγορανομικών ελέγχων, αλλά και την αποσυμφόρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης από τις λειτουργίες του χονδρεμπορίου.

    Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Κ.Α.Θ. Α.Ε., Σωκράτη Αγραφιώτη, ο επόμενος στόχος της διοίκησης της επιχείρησης είναι ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα περιορισμένης λειτουργικότητας, καθώς ο σχεδιασμός της έχει ξεπεραστεί από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Αγραφιώτης οι αναγκαίες παρεμβάσεις στη λειτουργία της λαχαναγοράς αποτελούν αντικείμενο σχετικής οικονομικοτεχνικής μελέτης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ίδιος προσωπικά δεν έκρυψε την προτίμηση του στη λύση της κατασκευής μίας νέας σύγχρονης Λαχαναγοράς.

    [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Κομοτηνή, 1 Ιουνίου 2003 (16:02 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι συγκλίσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις εταιριών αποτελούν μια καλή επιλογή για ισχυρούς παίκτες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη διεθνή σκακιέρα, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ’κης Τσοχατζόπουλος, στην Κομοτηνή.

    "Οι συνενώσεις και οι συγχωνεύσεις είναι μια διαδικασία πολύ τακτική αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, σε μια εποχή, όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται, οι οικονομίες και οι αγορές ανοίγουν περισσότερο. Επομένως, είναι δυσκολότερη η μεμονωμένη επιβίωση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ερωτηθείς για το εάν η συγχώνευση των ΕΛΠΕ και της Πετρόλα ήταν "φιλί ζωής" στη δεύτερη εταιρία ή στην εθνική οικονομία της Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε χαρακτηριστικά ότι "επιλέξαμε να δυναμώσουμε τα ΕΛΠΕ και να τα κάνουμε έναν Ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πρωταθλητή στο χώρο της ενεργειακής αγοράς συνολικά, διότι η εταιρία δεν δραστηριοποιείται μόνο στα πετρέλαια, αλλά συγχρόνως, επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και σε άλλες δραστηριότητες".

    Η επιλογή λοιπόν της συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με μια αντίστοιχη εταιρία ,με την οποία συνορεύουν, να απορροφήσουν την ΠΕΤΡΟΛΑ και να αποκτήσουν επιπρόσθετα έσοδα, "δυναμώνει τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι πιο ανταγωνιστική εταιρία, πιο παραγωγική και πιο δυνατή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό".

    Σχετικά με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να οργανώσει περιφερειακές συνδιασκέψεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε, "είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική, διότι πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον να υπάρξει μια πλατιά συζήτηση με την κοινωνία για το περιεχόμενο των αναπτυξιακών πολιτικών που έχουμε ανάγκη να προωθήσουμε.

    Βρισκόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση εξέλιξης ως κοινωνία, αλλά και ως λαός διότι η ανάπτυξη που προωθούμε έχει ισχυρούς ρυθμούς, υψηλότερους του μέσου Ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης.

    Διεκδικούμε, πράγματι, τους μεγαλύτερους ρυθμούς επενδύσεων με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο όσον αφορά τα επενδεδυμένα κεφάλαια, όσο και την εργασία.

    Εκείνο που πλέον γίνεται κυρίαρχο στοιχείο, είναι το πώς θα μεταφέρουμε την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη συνολικά σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την περιφέρεια, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την ικανότητα να έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο επίπεδο της ποιότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, υπηρεσίες και προϊόντα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στον τουρισμό.

    Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και σε αυτή την κατεύθυνση εδώ, στην Κομοτηνή, θέλουμε να συζητήσουμε τις αρχές αυτής της πολιτικής νέας στρατηγικής ανάπτυξης στην περιφέρεια και να διαμορφώσουμε τις νέες προτάσεις με τις οποίες θα απευθυνθούμε στον Ελληνικό λαό την επόμενη περίοδο, ώστε να διεκδικήσουμε αξιόπιστη ανταπόκριση. Αυτός ο δρόμος που προτείνουμε, είναι ο δρόμος που οδηγεί στην υψηλών ρυθμών ανάπτυξη της χώρας".

    [14] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 1 Ιουνίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η Ρουμανία θα μπορέσει να «κλείσει» ακόμη δυο κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αύριο, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο επικεφαλής της ρουμανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βασίλε Πούσκας.

    Όπως δήλωσε ο ρουμάνος αξιωματούχος, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις του Βουκουρεστίου με την ΕΕ αφορούν σε κεφάλαια όπως η «Φορολογία» και «Η ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων» και οι αρμόδιες ρουμανικές αρχές βρίσκονται σε ένα ικανό στάδιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας και στους δύο τομείς.

    Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στη φορολογία, ο κ. Πούσκας σημείωσε ότι μόλις εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία στον συγκεκριμένο τομέα, θα καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα και έλαβε γνωμοδοτήσεις από εμπειρογνώμονες ούτως ώστε να αποκρούσει, εάν χρειαστεί, το τέχνασμα του τουρκοκύπριου ηγέτη να συστήσει όργανα στο ψευδοκράτος για καθορισμό αποζημιώσεων στο θέμα των περιουσιών με στόχο να αποτραπεί η εκδίκαση ατομικών προσφυγών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στην Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι «αυτό το τέχνασμα του κ. (Ραούφ) Ντενκτάς δεν ευσταθεί, ούτε πρακτικά, ούτε νομικά».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Δεν πρόκειται να κατατεθεί νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, όπως ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο διευκρίνισε ακόμη ότι ο Κόφι Ανάν αναμένει από τα εμπλεκόμενα μέρη μια δέσμευση για σύντομη ολοκλήρωση των συζητήσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν και διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ζάγκρεμπ, 1 Ιουνίου 2003 (15:48 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Κροατίας-ΗΠΑ για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την οποία οι Αμερικανοί υπήκοοι που υπηρετούν σε αποστολές σε κροατικό έδαφος θα εξαιρεθούν από τη δικαιοδοσία του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο HINA, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα του Ζάγκρεμπ για εξαίρεση της Κροατίας από την υπογραφή της συμφωνίας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία ως την 1η Ιουλίου για την υπογραφή της συμφωνίας, από την οποία θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω χορήγηση αμυντικής βοήθειας στην Κροατία, η οποία ετησίως ανέρχεται στα 18 εκατ. δολάρια.

    Ε.Π.

    [18] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΑΤΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

    Ζάγκρεμπ, 1 Ιουνίου 2003 (15:25 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία τους διατυπώνουν ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αύξηση του εξωτερικού χρέους και του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών της Κροατίας, αν και είναι ικανοποιημένοι, σε γενικές γραμμές, από την κατάσταση της κροατικής οικονομίας.

    Το εξωτερικό χρέος το Φεβρουάριο σημείωσε ρεκόρ αύξησης και ανήλθε στα 16,5 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 73,6% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ, Χανς Φλίκενσχιλντ, δηλώνει ότι το 50% της αύξησης του εξωτερικού χρέους οφείλεται στα νέα δάνεια που εγκρίθηκαν στη χώρα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ως το τέλος του έτους η Κροατία πρέπει να πετύχει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4,2% (μείωση κατά 1% σε σχέση με το 2002).

    Ε.Π.

    [19] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Από αύριο πιάνει δουλειά η νέα προσωρινή διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το μεσημέρι στα γραφεία της Τούμπας, θα προκύψει το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο καλείται να δώσει, άμεσα, λύσεις σε ένα σωρό κρίσιμα θέματα που ταλαιπωρούν το σύλλογο.

    Προτεραιότητα θα δοθεί σίγουρα στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να συνεχίσουν να φορούν την επόμενη σεζόν την ασπρόμαυρη φανέλα. Θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Παντελή Καφέ και Γιαννάκη Οκκά που έχουν καταθέσει προσφυγές, ώστε να παραμείνουν στο στρατόπεδο του Δικεφάλου.

    Την Τρίτη έχει οριστεί να εκδικαστεί η προσφυγή του Παντελή Καφέ, γεγονός που σημαίνει ότι στον αρχηγό του ΠΑΟΚ θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα που του οφείλονται. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να συγκεντρώσει περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία θα τα διαθέσει για πληρωμές της ομάδας.

    [20] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟ 85 - 82 ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Το Περιστέρι έκανε την έκπληξη και έσπασε το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού, στην ημιτελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κατάφερε με κορυφαίο τον Πελεκάνο να κερδίσει στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ τους πράσινους με σκορ 85-82 και χρειάζεται μια ακόμη νίκη, την Τετάρτη στην έδρα του, για να βρεθεί στον τελικό.

    Η σημερινή αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική, με τις δύο ομάδες στο πρώτο 10λεπτο να βρίσκονται συνεχώς κοντά στο σκορ. Η πρώτη περίοδος τελείωσε με τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα ενός πόντου (20-19). Στη συνέχεια, το Περιστέρι ανέβασε ρυθμούς, πίεσε τον αντίπαλο και κατάφερε να οδηγηθεί στα αποδυτήρια έχοντας το πλεονέκτημα 40-34.

    Στην επανάληψη, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη συνέχισε να έχει «κεφάλι» στο σκορ επί του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι προσπάθησαν και κατάφεραν λίγα λεπτά πριν τη λήξη να ισοφαρίσουν σε 80-80. Στο σημείο αυτό όμως οι παίκτες του Περιστερίου ήταν ψύχραιμοι και έφτασαν στη νίκη. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για τρίποντο του Ιμπραήμ Κουτλουάι στα τελευταία δευτερόλεπτα, το οποίο όμως δεν μέτρησε ως εκπρόθεσμο.

    [21] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ. ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΟΝ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Βόλος, 1 Ιουνίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Ο Ιωνικός πανηγυρίζει την παραμονή του στην Α' εθνική κατηγορία, καθώς κέρδισε σήμερα σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο Βόλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με σκορ 2-1. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ χάρη στα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ροντρίγκεζ θα παραμείνει στα σαλόνια του ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τους θεσσαλονικείς που και την επόμενη χρονιά θα αγωνίζονται στη Β' εθνική.

    Και οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Στο πρώτο 45λεπτο κυριάρχησαν οι μονομαχίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών και τα σκληρά μαρκαρίσματα, ωστόσο έλειψε το γκολ. Ο Ιωνικός ήταν αυτός που κατάφερε να προηγηθεί στα πρώτα λεπτά του β' ημιχρόνου. Συγκεκριμένα στο 47' ο Ετορί εκτέλεσε το φάουλ, ο Ροντρίγκεζ έπιασε τη γυριστή κεφαλιά με έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-0 για την ομάδα της Νίκαιας.

    Από το 73' λεπτό ο Ιωνικός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Νταρακλίτση με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Απόλλων Καλαμαριάς εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αριθμητική υπεροχή και στο 76' ο βραζιλιάνος Αντρέ με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1 και το παιχνίδι πήρε «φωτιά».

    Ωστόσο στο αμέσως επόμενο λεπτό, ένα λάθος του σκόρερ του Απόλλωνα, του Αντρέ, το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Ροντρίγκεζ ο οποίος βρέθηκε τετ α τετ με το τέρμα του Αλέκου Ράντου και με πλασέ δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 2-1 για τον Ιωνικό. Στο 88' πάντως οι παίκτες του Απόλλωνα διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, που δεν έδωσε όμως ο διαιτητής, Κασναφέρης.

    Ιωνικός: Πάριζεκ, Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσης, Οφρυδόπουλος, Ετορί, Φερέιρα, Αφάς, Εριβέλντο (80' Γυριχίδης), Βιλανάκης (75' Μαρκομιχάλης), Κονέ και Ροντρίγκεζ.

    Απ.Καλαμαριάς: Ράντος, Αντρέ, Φυτανίδης (69' Μακ Κίον), Χατζηζήσης, Νάκου, Μπαξεβάνος (24' Κατσαβός), Δεμιρτζόγλου, Κόλτζος, Τρούπκος, Παπάς (53' Κωνσταντινίδης) και Ουέλιγκτον.

    Κίτρινες κάρτες είδαν οι Βιλανάκης, Αντρέ, Ετορί, Χατζηζήσης, ενώ με δεύτερη κίτρινη αποβλήθηκε ο Νταρακλίτσης.

    [22] 3ος Ο Μ.ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Την τρίτη θέση στο διεθνή αγώνα ορεινής ποδηλασίας, που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, κατέλαβε ο Μανώλης Κωτούλας. Ο αθλητής του ΠΑΟΚ τερμάτισε σε 2 ώρες 20:46, πίσω από τον Ούγγρο Σιλάρντ Μπουρούσκι (2 ώρες 17:16) και τον επίσης Ούγγρο, Αντρας Πάρτι (2 ώρες 18:13).

    Από ελληνικής πλευράς στην 5η θέση τερμάτισε ο Κώστας Συμελίδης του Αυτόδρομου Πανοράματος με 2 ώρες 26:08 και 6ος ο Κώστας Μπάρδης του ΕΟΣ Αχαρνών με 2 ώρες 28:15.

    Στον αγώνα πήραν μέρος αθλητές από Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κύπρο. Στη βαθμολογία, η οποία θα παίξει ρόλο όσον αφορά την πρόκριση των πρωταθλητών μας στην Ολυμπιάδα της Αθήνα, μετά τους τέσσερις διεθνείς αγώνες που έγιναν επί ελληνικού εδάφους, προηγείται ο Κωτούλας με 84 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Συμελίδη 83β, ενώ ακολουθεί ο Μπάρδης με 66β.

    [23] FORMULA 1: Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια ήταν ο μεγάλος νικητής της Formula 1 στο Γκραν Πρι του Μονακό, εκεί όπου η Williams/BMW να νικήσει από το Μάιο του 1983. Ο κολομβιανός οδηγός έκοψε πρώτος το νήμα, αφήνοντας δεύτερος τον Κίμι Ραϊκόνεν με McLaren/Mercedes και τρίτο τον Μίκαελ Σουμάχερ με Ferrari.

    Ακολούθησαν στην πρώτη 8αδα οι Ραλφ Σουμάχερ με Williams/BMW, Φερνάντο Αλόνσο με Renault, Γιάρνο Τρούλι επίσης με Renault, Ντέιβιντ Κούλθαρντ με McLaren/Mercedes και Ρούμπενς Μπαρικέλο με Ferrari.

    Ο αγώνας στο Γκραν Πρι του Μονακό κρίθηκε στα pits. Από τα 19 μονοθέσια που πήραν εκκίνηση, τερμάτισαν 13.

    [24] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ

    Παρίσι, 1 Ιουνίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Συμπλοκές ανάμεσα σε αντικαπιταλιστές διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν χώρα την Κυριακή, πρώτη ημέρα έναρξης της συνόδου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές τηρούν ζώνη αποκλεισμού 15 χιλιομέτρων γύρω από το χώρο που λαμβάνει χώρα η διάσκεψη στο Εβιάν της Γαλλίας.

    Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους αντιπροσώπους του ομίλου των οκτώ να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελβετία και να φθάσουν στο Εβιάν. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έφθαναν στο Εβιάν οι ηγέτες του ομίλου, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν ασχολείται με το θέμα της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Επεισόδια Σαββάτου

    Ωστόσο, την Κυριακή δεν σημειώθηκαν επεισόδια όπως εκείνα του Σαββάτου στη Γενεύη, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές. Στη Γαλλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην πόλη Ανμάς, για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να φθάσουν στο Εβιάν. Την Κυριακή, τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Λωζάνη, όταν διαδηλωτές με μαύρες μάσκες άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον ξενοδοχείου

    όπου διαμένουν ορισμένοι από τους αντιπροσώπους στη σύνοδο. Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει περίπου 1.000 διαδηλωτές σε καταυλισμό έξω από την πόλη.

    Κατά τη διάσκεψη, το θέμα του ρήγματος που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα.

    Συναντήσεις

    Στο Εβιάν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, η επίσημη θέση της Γαλλίας παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες που άφησαν να διαρρεύσουν στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία όφειλαν να σεβασθούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

    Κατά τη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έχει προσκαλέσει 12 χώρες από την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τον αραβικό κόσμο για συνομιλίες σε θέματα ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του ομίλου των οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τον όμιλο αποτελούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.

    [25] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ

    Βαγδάτη, 1 Ιουνίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης και δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον αμερικανικού άρματος μάχης στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», που έχει έδρα το Κατάρ.

    Όπως μετέδωσε το αραβικό κανάλι, άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες εναντίον του άρματος μάχης έπειτα από ανταλλαγή πυρών με το πλήρωμά του, έξω από τζαμί της πόλης Αμπού Χανίφα, στην περιοχή Ααντχαμίγια.

    [26] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 1 Ιουνίου 2003 (15:17 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε σήμερα το πρωί την επαρχία του Αρντεμπίλ στο βόρειο Ιράν, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ ενημέρωσης στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

    Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuter, εντοπίστηκε πολύ κοντά στην πόλη Μπιλεσαβάρ, που με τη σειρά της απέχει λίγο από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Αρντεμπίλ.

    Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για θύματα η σοβαρές υλικές ζημιές.

    [27] 840 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Νέο Δελχί, 1 Ιουνίου 2003 (14:01 UTC+2)

    Τραγικός είναι ο απολογισμός του καύσωνα που πλήττει το τελευταίο δεκαήμερο τη νοτιοανατολική Ινδία.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 840 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι 795 απ' αυτούς είναι κάτοικοι του κρατιδίου Αντρα Πραντές. Μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο οι αρχές στο Αντρα Πραντές ανακοίνωσαν τον θάνατο 195 ανθρώπων.

    Σήμερα στο Νέο Δελχί καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία αυτού του έτους καθώς ο υδράργυρος ανέβηκε στους 43,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην πόλη Τιραλγκαρού στο κρατίδιο Ορίσα τα θερμόμετρα έδειξαν 49 βαθμούς.

    Ε.Π.

    [28] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Β.ΚΟΡΕΑ

    Αγία Πετρούπολη, 1 Ιουνίου 2003 (13:14 UTC+2)

    Το πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των πρακτικών της επικύρωσης της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για τη δραστική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ υπέγραψαν στην Αγία Πετρούπολη οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, διατυπώνοντας τις ανησυχίες τους για τα πυρηνικά στο Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο κ.Μπους εξέφρασε την ανησυχία του «για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» και κάλεσε «τη χώρα να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών». Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι ρωσικές και αμερικανικές θέσεις για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ανάπτυξη των πυρηνικών στο Ιράν είναι «πολύ πιό κοντά απ΄ όσο φαίνεται» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ κατά της διάδοσης των πυρηνικών στον κόσμο και στο Ιράν». Ο κ.Μπους τόνισε πως «η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κοινές ανησυχίες για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

    Οι Μπους και Πούτιν κάλεσαν, επίσης, τη Βόρειο Κορέα να αποποιηθεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και «αποδεδειγμένα και διαπαντός να παροπλίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Έργα ζωής που αποτυπώνουν ανάγλυφα τις δημιουργικές δεξιότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα φιλοξενούνται από αύριο στον εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης CEDEFOP.

    Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση έργων με δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες ή με σοβαρά επίκτητα νοητικά ή ψυχικά προβλήματα , στην οποία συμμετέχουν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, το Εργαστήριο Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Ο ’γιος Παντελεήμων» και η Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Βασιλική Μπακατσέλου-Βενιζέλου πρόεδρος του παραρτήματος ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης στις 2 Ιουνίου 6.30μμ. Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την έναρξη διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το CEDEFOP στις 2 και 3 Ιουνίου με θέμα τη δια βίου μάθηση.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της προώθησης ίσων ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όσον αφορά τη δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.

    [30] ARABESQUE: ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Υπαίθρια συναυλία τζαζ θα φιλοξενήσει στις 5 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φόρουμ Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών 2003 το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης .

    Στη διάρκεια της συναυλίας ο ακορντεονίστας Manfred Leuchter θα παίξει κομμάτια από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Arabesque» που περιλαμβάνει μουσική τζαζ από όλο τον κόσμο.

    Θα τον συνοδέψουν Heribert Leuchter με σαξόφωνο , Christoph Titz με τρομπέτα, Antoine Putz με κιθάρα και Steffen Thormahlen με ντραμς.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2003 (12:17 UTC+2)

    Συναυλία υπέρ της ενίσχυσης των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα παιδιά της Παλαιστίνης θα δώσει αύριο η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», μαζί με την Χορωδία της ΕΡΤ και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

    Η συναυλία θα λάβει χώρο στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση ’γγελου Σικελιανού με τους Γιάννη Κότσιρα, Μαρία Σουλτάτου και Γιώργο Ματθαιακάκη , και το «’ξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με τους Γιάννη Κότσιρα , Γιώργο Ματθαιακάκη και Γιάννη Φέρτη.

    [32] ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Οταν γίνεται αναφορά στο παλιό λαϊκό τραγούδι, γράφει ο Αρης Νικολαίδης στο «Ριζοσπάστη», ο νους πάει στους παλιούς «κλασικούς» ρεμπέτες, στους Μάρκο, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.ά. Ιδιαίτερα το ευρύτερο κοινό αγνοεί ότι το λαϊκό μας τραγούδι, στην πρώτη του δισκογραφική δεκαετία, στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά σε μελωδικές βάσεις που χτίστηκαν στις περιοχές της Πόλης και της Σμύρνης και που μεταφέρθηκαν στην «παλαιά» Ελλάδα από πρόσφυγες λαϊκούς δημιουργούς, με πρώτον απ' όλους τον Παναγιώτη Τούντα. Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε στη Σμύρνη από πλούσιους γονείς, που του έδωσαν τη δυνατότητα να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μελέτη της μουσικής και από μικρός να αναδειχτεί σε σημαντικό μουσικό, με ειδικότητα το μαντολίνο. Από τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα συμμετέχει στη σπουδαιότερη μικρασιατική ορχήστρα, στη Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα του Σιδερή, που έμεινε γνωστή ως «Τα πολιτάκια».

    Μαζί του συμμετέχουν μουσικοί που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού, όπως οι Βαγγέλης Παπάζογλου, Σπύρος Περιστέρης κ.ά. Την ίδια εποχή θα αρχίσει και τη συνθετική του δράση και είναι πολύ πιθανό αρκετά τραγούδια του να ηχογραφήθηκαν στη Σμύρνη και την Πόλη πριν το 1922.

    Ως μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων ταξίδεψε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης, ψυχαγωγώντας τους Ελληνες της διασποράς, μελετώντας παράλληλα τα κατά τόπους μουσικά ρεύματα, με αποτέλεσμα να γίνει βαθύς γνώστης της ανατολικής αλλά και της δυτικής μουσικής κουλτούρας.

    Προϊστάμενος στην «Columbia»

    Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Ν. Σμύρνη. Δούλεψε ένα περίπου χρόνο ως μουσικός σε μικρασιατικές κομπανίες, μαζί με τον Ευάγγελο Σωφρονίου, το Γιάννη Δραγάτση (Ογδοντάκη) και άλλους πρόσφυγες μουσικούς και τραγουδιστές. Το 1924 ηχογραφεί στην Ελλάδα το πρώτο του τραγούδι («Η Σμυρνιά») και γίνεται ο πρώτος συνθέτης της δισκογραφίας στην Ελλάδα, που το όνομά του αναφέρεται σε ετικέτα δίσκου.

    Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της δισκογραφικής εταιρίας «Odeon». Από τότε εγκαταλείπει τα λαϊκά πάλκα και η σχέση του με τις κομπανίες περιορίζεται μόνο σε ό,τι αφορά στην οργάνωσή τους.

    Για έξι χρόνια είναι προϊστάμενος ηχογραφήσεων, ενώ από το 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της «Columbia». Για πολλά χρόνια εκτός από ενορχηστρωτής, παίζει το σημαντικό ρόλο του υπεύθυνου ρεπερτορίου και ταυτόχρονα είναι αυτός που αναζητά νέους δημιουργούς και ερμηνευτές.

    Μέσα από τη δουλιά του και με τις υποδείξεις του θα περάσουν στη δισκογραφία αρκετοί σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως οι Κώστας Ρούκουνας, Στελλάκης Περπινιάδης, Βαγγέλης Σωφρονίου, Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι. Σαν δημιουργός είναι από τους κορυφαίους. Πάνω σε αυτόν και τον Παπάζογλου «πάτησαν» οι περισσότεροι μεταγενέστεροι συνθέτες. Από το 1924 μέχρι το 1941 θα ηχογραφήσει περισσότερα από 300 τραγούδια.

    Ιδιαίτερα στο διάστημα 1924-1934 καλύπτει μόνος του πάνω από το 50% της ελληνικής δισκογραφίας! Μέσα στα τραγούδια του μεταφέρθηκαν πολλές παραδοσιακές μικρασιατικές μελωδίες, ενώ έγραψε πολλά πρωτότυπα κλασικά λαϊκά τραγούδια. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι ότι συχνά τα τραγούδια του επανεκδίδονταν ταυτόχρονα από όλες τις εταιρίες δίσκων.

    Τα τραγούδια του κάλυψαν κυριολεκτικά ολόκληρο το φάσμα της μουσικής της εποχής: Από επιθεωρησιακά ως δημοτικότροπα και από «ευρωπαϊκά» ως βαριά ρεμπέτικα. Μετά την επικράτηση των μπουζουκιών και του πειραιώτικου στιλ του Μάρκου, θα προσαρμοστεί, γράφοντας κι αυτός στο νέο ύφος, συνεργαζόμενος με τους περισσότερους νέους μουσικούς και τραγουδιστές. Ανάλογη ποικιλία έχει και το θεματικό περιεχόμενο των τραγουδιών του.

    Λόγω της αστικής (έως αριστοκρατικής) καταγωγής του δεν είχε σχέσεις με τη ζωή και τη συμπεριφορά των μελών της πειραιώτικης μαγκιάς. Παρ' όλα αυτά, ασχολήθηκε συχνά με τη ζωή τέτοιων ανθρώπων, με τα προβλήματα και τα «πάθη» τους, γράφοντας μερικά από τα ωραιότερα και γνωστότερα βαριά ρεμπέτικα. Μερικά από αυτά έχουν τόσο αξιόλογη μουσική δομή που καθιερώθηκαν από μεγάλους δεξιοτέχνες μπουζουξήδες σαν τραγούδια επίδειξης και ανάπτυξης αυτοσχεδιασμού (π.χ. το «Κουβέντα με το χάρο», από το Δημήτρη «Μπέμπη» Στεργίου, τον Κώστα Παπαδόπουλο κ.ά.).

    Εργατικό ρεμπέτικο

    Οι στίχοι των βαριών ρεμπέτικων του Τούντα ποικίλουν από τραγούδι σε τραγούδι και δεν πέφτουν ποτέ στο λούκι της επανάληψης διάφορων κλισέ. Αν και μερικά από τα «χασικλίδικα» που έγραψε θεωρούνται αρκετά «σκληρά», μια πιο προσεκτική μελέτη των στίχων τους βεβαιώνει ότι ο δημιουργός δεν είχε σχέση με τα ναρκωτικά (κάτι που ήταν γνωστό).

    Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια του είναι ερωτικά και το χασίσι ή η πρέζα, στα οποία «πέφτει» ο... πρωταγωνιστής, είναι το τελευταίο σημείο απόγνωσης (π.χ. «Πασαλιμανιώτισσα», «Φέρτε πρέζα να πρεζάρω» κ.ά.). Και βέβαια γίνεται πάντα καθαρό ότι πρόκειται για πάθος που οδηγεί στην καταστροφή.

    Στο «Γιατί φουμάρω κοκαΐνη» για παράδειγμα, η Ρόζα Εσκενάζυ αναπολεί τη ζωήτης πριν μπλέξει (πάντα λόγω ερωτικού πάθους) στα ναρκωτικά και ανάμεσα στα δυο πρώτα τετράστιχα αναφωνεί: «Πανάθεμά σε κοκαΐνη, μ' έφαγες τη φτωχιά»! Σε μερικά μάγκικα τραγούδια του Τούντα αναφέρονται απόψεις αρκετά προοδευτικές (κάποτε, ίσως, επαναστατικές). Στο «Φτώχεια μαζί με την τιμή» η Ρίτα Αμπατζή ξεκινάει με το μάγκικο: «Εγώ είμαι η μόρτισσα η Κική/ που ήμουν δυο μήνες φυλακή/ γιατί είν' τα γούστα μου τρελά/ και δε φοβούμαι τον μπελά/ ξέρω και ρίχνω πιστολιές/ σ' όποιον μου κάνει μπαμπεσιές».

    Στη συνέχεια αναφέρεται στα «τρελά γούστα» της: «Δε θέλω πλούτη και καλά/ μ' αρέσει η φτώχεια και η εργατιά/ κι αν παντρευτώ με τον καιρό/ άντρα εργάτη θε να βρω/ φτώχεια μαζί με την τιμή/ θέλω να ζήσω μια στιγμή».

    Κι αφού στην τρίτη στροφή του τραγουδιού υπενθυμίσει απειλητικά για μια ακόμη φορά τη μάγκικη ιδιότητά της, κλείνει με το: «Τα πλούτη τα περιφρονώ/ στη φτώχεια πιο καλά περνώ/ μέσα στην τίμια εργατιά/ βρίσκεις τα πιο καλά παιδιά/ φτώχεια μαζί με την τιμή/ θέλω να ζήσω μια στιγμή».

    Σε άλλο τραγούδι του Τούντα, η Ρόζα Εσκενάζυ ως γκαρσόνα δίνει μια εικόνα ανεξάρτητης γυναίκας, «βαφτίζοντάς» τη μάλιστα μ' ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την εποχή παρατσούκλι: «Εγώ είμαι η Μπολσεβίκα/ με τ' αλάνια θα γλεντώ/ ρετσίνα θα ρουφάω/ γλυκά τραγουδάω/ μεγαλεία δεν ψηφάω/ και τους μάγκες θ' αγαπώ».

    Η αναφορά στις κοινωνικές διαφορές είναι κάτι σύνηθες στη δημιουργία του Τούντα (όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του ρεμπέτικου). Τραγούδια του που αναφέρονται σε επαγγέλματα («Το σωφεράκι», «Τα ψαραδάκια», «Η γκαρσόνα» κλπ), συνέπεσαν -σίγουρα όχι τυχαία - με αγώνες που ανέπτυσσε το εργατικό κίνημα της χώρας μας. Το 1932, με το «μανδύα» ενός ερωτικού τραγουδιού, ο Τούντας «πέρασε» ένα καταπληκτικό τετράστιχο με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Κώστα Ρούκουνα: «Είμαι εργάτης τιμημένος/ όπως όλη η εργατιά/ και τεχνίτης προκομμένος/ λεοντάρι στη δουλιά».

    Η απαγορευμένη «Βαρβάρα»

    Ο Παναγιώτης Τούντας έγραψε και αρκετά πρωτότυπα σατιρικά τραγούδια. Ένα από αυτά, η «Βαρβάρα» (1937), έμελλε να αποδειχτεί μοιραίο, και για το δημιουργό του αλλά και γενικότερα για το λαϊκό μας τραγούδι (φημολογείται -βάσιμα- πως η «Βαρβάρα» είναι δημιουργία του Γιοβάν Τσαούς και πως ο Τούντας ανέλαβε την ευθύνη ως πιο «ευυπόληπτος» πολίτης, μήπως και γλιτώσουν την καταδίκη).

    Τα -ιδιαίτερα έξυπνα- σεξουαλικά υπονοούμενα του τραγουδιού θεωρήθηκαν από τους φασίστες του Μεταξά άκρως προσβλητικά για τη «δημόσια αιδώ» (υπάρχει και η πολύ πιθανή άποψη ότι το τραγούδι αναφερόταν στην κόρη του Μεταξά).

    Ο Τούντας οδηγήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Το τραγούδι απαγορεύτηκε και οι χωροφύλακες έσπασαν όλους τους δίσκους με τη «Βαρβάρα» που κυκλοφορούσαν στα μαγαζιά. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή (οι αιτίες ήταν βέβαια βαθύτερες και παλιότερες) να επιβληθεί η ξακουστή Επιτροπή Λογοκρισίας, που -σημειωτέον- δεν αρκέστηκε μόνο στη λογοκρισία των στίχων, αλλά πετσόκοψε και τη μουσική πολλών τραγουδιών, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει οτιδήποτε θύμιζε Ανατολή. Ετσι αποκλείστηκαν από τη δισκογραφία οι Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς, Γιοβάν Τσαούς και άλλοι δημιουργοί με «τολμηρό» στίχο, αλλά και ο μεγάλος Βαγγέλης Παπάζογλου, που αρνήθηκε να υποβληθεί σε οποιαδήποτε λογοκρισία, ενώ οι υπόλοιποι που συνέχισαν αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα τραγούδια τους.

    Η θέση του Παναγιώτη Τούντα στις δισκογραφικές εταιρίες αποδυναμώθηκε αρκετά. Συνέχισε όμως να ηχογραφεί τραγούδια (με χαμηλότερη πάντως συχνότητα) μέχρι το κλείσιμο των δισκογραφικών εταιριών από τους Γερμανούς το 1941.

    Στην τελευταία αυτή περίοδο της δουλιάς του θα συνεργαστεί με τους περισσότερους γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές (Βασίλη Τσιτσάνη, Στέλιο Κερομύτη, Στράτο Παγιουμτζή κ.ά.) και θα γράψει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως το «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος», ένα από τα καλύτερα προπολεμικά ζεϊμπέκικα, με τον Στράτο Παγιουμτζή (φωνή) και το νεαρό Μανώλη Χιώτη (μπουζούκι).

    Ο Παναγιώτης Τούντας έφυγε από τη ζωή στις 23 Μάη του 1942. Εκτός από τα πολλά και ωραία τραγούδια του, άφησε πίσω του την εικόνα ενός πολύ σοβαρού ανθρώπου και μουσικού, που για μεγάλο χρονικό διάστημα κουβάλησε στις πλάτες του τη λαϊκή μας μουσική.

    Ο θάνατός του (μαζί με το θάνατο του Παπάζογλου και του Σκαρβέλη, που πέθαναν κι αυτοί στην Κατοχή) θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος του μικρασιατικού ύφους στο λαϊκό μας τραγούδι.

    [33] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Την εβδομάδα αυτή πρόκειται να πραγηματοποιηθούν στην Αθήνα οι ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    ΣΗΜΕΡΑ

    Αφιερωμένη στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία είναι η μουσική παράσταση, που διοργανώνει η Εταιρία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση της Κάσου, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου. Τραγούδια που έγραψαν για τον Καββαδία οι Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, «Ξέμπαρκοι» και Γιάννης Σπανός θα ερμηνεύσουν οι Μ. Κωχ, Ν. Βενετσάνου, Δ. Γαλάνη, Μ. Φραγκούλης, Γ. Κούτρας, Γ. Ανδρεάτος, Κ. Γέρου, «Παλαιινά Σεφέρια», Αλ. Μπουρδούμης, Δ. Πετρίδη, Αν. Σμυρνακάκης. Για τον ποιητή θα μιλήσουν οι συγγραφείς Ν. Σουρής και Μ. Κασόλας.

    Με το βελγικό «Erik Vermeulen Trio», το Κουαρτέτο του Μηνά Αλεξιάδη και jamm session, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών, ολοκληρώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz. Είσοδος ελεύθερη.

    ΑΥΡΙΟ

    Το ορατόριο «Το ολοκαύτωμα του Διστόμου» του Γεωργίου Χατζηχρονόγλου παρουσιάζεται στην εκδήλωση, που διοργανώνουν οι Δήμοι Διστόμου και Λεβαδέων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, στις 8.30 μ.μ., στη Λυρική Σκηνή. Τραγουδούν: Γ. Χατζηχρονόγλου, Χρ. Αηδονίδης, Μ. Κωχ, Γ. Σαραγούδα, Δ. Ζάχος, Ηλ. Κλωναρίδης.

    Το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εκθεσης «Ενδυμα Θεάτρου», πραγματοποιεί συνάντηση, που είναι αφιερωμένη στην Κατίνα Παξινού και πραγματοποιείται στο χώρο της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Ο Ιταλός τενόρος με τη βελούδινη φωνή Αντρέα Μποτσέλι τραγουδά στο Ηρώδειο για τους σκοπούς του συλλόγου «Ελπίδα». Μουσική και τραγούδια Ιταλών και Ελλήνων συνθετών, στις 10 μ.μ., στο θέατρο «Δόρα Στράτου» (Λόφος Φιλοπάππου), όπου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει τη συναυλία με τίτλο «Ενα ταξίδι στο έντεχνο τραγούδι». Θα παρουσιαστούν έργα Μ.Θεοδωράκη, L. Dalla, G. Gaber, Μ. Χατζηδάκι κ.ά., από το ιταλικό συγκρότημα «Le Muse Novae» της Γένοβας και από το Ελληνικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων «Ακρόαμα». Είσοδος ελεύθερη.

    Τρίτη (3/6)

    Από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ιάπωνα συγγραφέα Γιούκιο Μίσιμα, είναι εμπνευσμένο το υπερθέαμα, που παρουσιάζει το «Σιρκ Μπαρόκ» από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, στο θέατρο Λυκαβηττού. Ακροβάτες, ηθοποιοί και χορευτές ξεδιπλώνουν μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του τσίρκου με το μοντέρνο χορό και τη μιμική.

    Την τελευταία δουλιά της παρουσιάζει η Αλίνα Μάτσα στην έκθεση που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Το καναδικό ροκ γκρουπ «Godspeed You! Black Emperor» εμφανίζεται σήμερα και αύριο, στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 205).

    Την ιστορία του πιο αισθησιακού χορού στον κόσμο, του αργεντίνικου τάνγκο, «αφηγούνται» το Tango Seduccion και ο Γκουστάβο Ρούσο, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.

    Τετάρτη (4/6)

    Εργα διαφόρων διαστάσεων, λάδια σε καμβά, περιλαμβάνει η έκθεση της Τίνας Χρυσοφάκη, που φιλοξενείται (έως 14/6) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7).

    Πέμπτη (5/6)

    Οι εκπληκτικοί «Gotan Project» (δυο Γάλλοι και ένας Αργεντινός) εμφανίζονται στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (9.30 μ.μ.), πλαισιωμένοι από δεξιοτέχνες μουσικούς της παραδοσιακής σχολής του τάνγκο

    Παρασκευή (6/6)

    Το νεοϋορκέζικο γκρουπ «Public Enemy» δίνει συναυλίες σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), στο κλαμπ «Ark. Nr. 6» (Θέμιδος 18).

    Εκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Τάγκαλου φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει ανοιξιάτικα τοπία της Ελλάδας, ενώ στη δεύτερη απεικονίζονται ανθισμένα λουλούδια με έντονα χρώματα.

    Σάββατο (7/6)

    «Ανάγνωση ενός κύματος» ονομάζεται η έκθεση έργων της Αλ. Μιχαηλίδου, που εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Κολωνός, αρχές Λένορμαν). Θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 1 June 2003 - 18:15:58 UTC