Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [03] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 ΣΤΗ
  • [05] Ο Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [06] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
  • [07] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
  • [11] ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ PETROLA
  • [12] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
  • [13] ΕΞΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
  • [14] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΕΡΙΣΜΑ & ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΤΗΝ GOODY'S
  • [15] ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΔΟΕ
  • [16] Α. Β. ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ
  • [17] ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • [18] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [20] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ
  • [21] Ο K. MΠΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΚΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [22] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Η ''ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ''
  • [23] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
  • [24] Γ. ΜΠΙΛΗΣ: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [25] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΠΟΨΕ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [26] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ
  • [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [28] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [29] Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ FPLP
  • [30] ΤΟΥΣ 19 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [31] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ
  • [32] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΜΑ
  • [34] ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (17:10 UTC+2)

    "Αυτό το οποίο εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε απέναντι στον ελληνικό λαό είναι να παρουσιάσουμε τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τις επιδόσεις τις οποίες έχει και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα μεγάλων διεθνών δυσκολιών, το πώς μέχρι τώρα έχουμε προοδεύσει, τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και τις πραγματικές λύσεις τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί σε όλα τα θέματα".

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία διάρκειας μιάμισης ώρας με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση μετείχε επίσης ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός επισήμανε: "Είχαμε μια συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και εν όψει της σημερινής συζήτησης, αλλά κυρίως για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, χθες, στο Συμβούλιο ECOFIN, πήραμε μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Πρόσθεσε ότι "για πρώτη φορά, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι χώρες της Ενωσης μπορούν πια να παίρνουν φόρο από τις καταθέσεις που κάνουν οι πολίτες τους σε άλλες χώρες (όπως η Ελβετία ή άλλες χώρες, όπου δεν καταβαλλόταν φόρος) και αυτό αναμένεται ότι θα ενισχύσει και τη διαφάνεια και την εποπτεία, αλλά και τα έσοδα των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών και μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση".

    "Με τον τρόπο αυτό έληξε η Προεδρία των Συμβουλίων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) και πιστεύω πως όλη η προσπάθεια την οποία καταβάλλαμε, ως προεδρεύουσα χώρα τους έξι αυτούς μήνες της Προεδρίας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία", κατέληξε.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ακαμπα, 4 Ιουνίου 2003 (17:10 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση κορυφής για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία και στην οποία συμμετείχαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Αμπού Αμπάς και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σαρόν, με επίσημη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, δεσμεύθηκε να αρχίσει άμεσα την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο όραμα του Μπους για την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

    Από την άλλη πλευρά, ο Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να θέσουν τέρμα στην ένοπλη Ιντιφάντα, τάχθηκε υπέρ ενός ειρηνικού αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής και κατήγγειλε τη βία κατά των Ισραηλινών «οπουδήποτε και αν βρίσκονται».

    Ο Μπους δήλωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Μέση Ανατολή μία επιτροπή παρατηρητών, αποστολή των οποίων θα είναι να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να εφαρμόσουν τον «οδικό χάρτη».

    Η Χαμάς ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής της Ακαμπα, ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα, αντιδρώντας στην έκκληση του Αμπάς για αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα.

    Από την πλευρά του, το Συμβούλιο των Οικισμών Ιουδαίας-Σαμάρειας και Γάζας, φορέας των εβραίων εποίκων των περιοχών αυτών, κατήγγειλε ότι η συνάντηση κορυφής αποτελεί «συνθηκολόγηση του Ισραήλ έναντι της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

    [03] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Εντυπωσιακή άνοδο πραγματοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της τάξης του 3,35% και ''σκαρφάλωσε'' στο επίπεδο των 1.839,69 μονάδων, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από την ένταση των τοποθετήσεων στον κλάδο των τραπεζών.

    Παρά τη σημαντική νευρικότητα που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τους βασικούς δείκτες τιμών να εναλλάσσουν διαρκώς πρόσημο, το αγοραστικό ενδιαφέρον των ελλήνων επενδυτών ήταν έντονο και διοχετεύτηκε σε όλο το φάσμα των μετοχών.

    Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών συνάντησε το ζενίθ του στην περιοχή των 1.844,40 μονάδων και το ναδίρ του στις 1.780,07, ενώ ο όγκος των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 228,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23.562.477,10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α., οι 290 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 43 πτωτικών και 45 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τα ηνία της ανόδου να διατηρεί ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,18%.

    Στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας του δείκτης FTSE/ASE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η ένταση των τοποθετήσεων στις τράπεζες (5,13%), αλλά και η άνοδος των τηλεπικοινωνιών (1,77%). Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι Εγνατία Τράπεζα (9,09%), Εθνική Τράπεζα (7,34%) και Εμπορική (5,55%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3,76%, έναντι κερδών 2,78% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και 2,53% για τον Mnid 40 της μέσης.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν στο σύνολό του οι 20 κλαδικοί δείκτες, με αυτόν της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας να εμφανίζει τη μικρότερη ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 0,65%.

    Μεγάλη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ασφαλειών (6,67%), της κλωστοϋφαντουργίας (4,71%), των συμμετοχών (4,52%) και του χονδρικού εμπορίου (4,22%). Κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι δείκτες των επενδύσεων (3,29%), του λιανικού εμπορίου (3,14%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (3,07%).

    Κατά 2,96% ενισχύθηκε ο δείκτης των δικαιωμάτων, κατά 2,81% των τροφίμων και ποτών, κατά 2,59% των βασικών μετάλλων, κατά 2,45% των βιομηχανιών και κατά 2,14% της παράλληλης αγοράς.

    Ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 1,50% σημείωσε ο δείκτης των διυλιστηρίων, 1,64% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, 1,07% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και 1,38% της πληροφορικής.

    E.A.

    [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Παρίσι, 3 Ιουνίου 2003 (21:22 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Παρίσι, στη Γενική Συνέλευση του Γραφείου Παγκόσμιων Εκθέσεων (ΒΙΕ) η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008 μαζί με τις υποψηφιότητες των ανταγωνιστριών πόλεων Σαραγόσα και Τεργέστη.

    Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΣΕΔ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πρέσβης Αλέξανδρος Μηλιαρέσης, ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΜΑ-Θ για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 Πρέσβης επί τιμή Κωνσταντίνος Ζέπος καθώς και μέλη της Ομάδας Μελετητών που καταρτίζουν το φάκελο υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης.

    Πριν την παρουσίαση υποψηφιότητας, ο κ. Πασχαλίδης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των μελών του ΒΙΕ και των αποστολών των άλλων πόλεων, ενώ είχε προηγηθεί, χθες, η δεξίωση στην Ισπανική Πρεσβεία για την υποψηφιότητα της Σαραγόσας και ακολουθεί η δεξίωση της Ιταλικής αποστολής για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Τεργέστης.

    Η ελληνική παρουσίαση ξεκίνησε με στίχους του Ομηρου που σχετίζονται με το θέμα της ΕΧΡΟ «Μητέρα Γη - Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης, Γεωργίας, Διατροφής». Στην παρουσίαση μίλησαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και η Ειρήνη Παπά. Παρουσιάστηκαν βίντεο με μηνύματα του Βασίλη Βασιλικού, της Τζένης Δριβάλα και του Ζακ Λακαριέ.

    Επίσης, παρουσιάστηκε βίντεο που τεκμηριώνει την ιστορική σχέση της περιοχής της Θεσσαλονίκης με το θέμα, την δεσπόζουσα θέση της στη Ν.Α Ευρώπη, το σύνολο των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και των σημαντικών διοργανώσεων που έχουν λάβει χώρα σ' αυτήν, τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και το θεσμικό σύστημα διεκδίκησης για την υποστήριξη της υποψηφιότητας.

    Η παρουσίαση της Ελληνικής υποψηφιότητας ολοκληρώθηκε με τον Ελληνα δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα που έδωσε ραντεβού στα μέλη του ΒΙΕ και στις ξένες αντιπροσωπίες των άλλων χωρών την Πρωτομαγιά του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πασχαλίδης στη διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε ότι ο Ομηρος ύμνησε τη Μητέρα Γη 28 αιώνες πριν, ενώ στο πέρασμα των αιώνων ο Ανθρωπος στη σχέση του με τη Φύση πολλές φορές ξεπέρασε το μέτρο και άγγιξε την ύβρη, τραυματίζοντας τη Γη και το περιβάλλον.

    «Αξιοποιώντας τη γνώση θέλουμε να επουλώσουμε τα τραύματα, να σεβαστούμε τους καρπούς της Γης που μπορούν να θρέψουν όλους τους λαούς του πλανήτη. Η Ελλάδα που γέννησε τον Ομηρο διεκδικεί την διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 στη Θεσσαλονίκη με θέμα τα «Ανθρώπινα Δίκτυα της Γνώσης, της Γεωργίας, της Διατροφής» τοποθετώντας τη «Μητέρα Γη και τον Ανθρωπο» στο κέντρο της θεματολογίας. Μιλώντας το Δεκέμβριο του 2002 στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ είχα τονίσει πως η Ελληνική Κυβέρνηση εγγυάται την υποστήριξη και την αξιοπιστία του εγχειρήματος της ΕΧΡΟ 2008 με στήριγμα μια πλατιά κοινωνική, διακομματική, διαχρονική συναίνεση», υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη, με βάση την ιστορική διαδρομή 23 αιώνων ως σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και στο χρόνο και ως κόμβος πολλών διεθνών δικτύων και πρωτοβουλιών με έντονη τη βαλκανική, ευρωπαϊκή και μεσογειακή διάσταση, επιδιώκει με την EXPO 2008 να εκφράσει συνολικά την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.

    Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την στρατηγική της θέση και τοποθετώντας την στην ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων.

    «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, η ΕΧΡΟ θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2008 Ημέρα της Φύσης και όλων των Ανθρώπων, της Γεωργίας και όλων των εργαζομένων και θα λήξει στις 31 Ιουλίου», είπε προσθέτοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα τηρήσει αυστηρά τη Σύμβαση του ΒΙΕ, θα συμπεριφερθεί δίκαια προς όλους τους συμμετέχοντες στην ΕΧΡΟ 2008 και θα ανταποκριθεί στους κανονισμούς του ΒΙΕ ώστε να υποστηριχθεί η συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών.

    «Η Ελλάδα επιθυμεί να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη το 2008, μια EXPO σύγχρονη, ελκυστική και φιλόξενη για όλες τις χώρες του κόσμου συμβάλλοντας στην κοινή υπόθεση της ισόρροπης ανάπτυξης του πλανήτη, της δημιουργικής συνύπαρξης όλων των πολιτισμών, της διεθνούς συνεργασίας», επισήμανε.

    [05] Ο Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (10:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα την Επιτροπή Εξετάσεων για το θέμα που προέκυψε με τη βαθμολόγηση των Μαθηματικών, στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' λυκείου, στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων.

    Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία κάνει λόγο για λανθασμένη επιλογή υποερωτήματος, σημειώνοντας πως δεν ήταν συμβατό με τους ορισμούς και τα θεωρήματα του σχολικού βιβλίου.

    [06] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Τροχαίο ατύχημα με σχολικό λεωφορείο σημειώθηκε το μεσημέρι της στην οδό Καποδιστρίου 104 στη Νέα Φιλοθέη.

    Το λεωφορείο μετέφερε έξι μαθητές με ειδικές ανάγκες από το Κέντρο Φυσικής Υγιεινής που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή και κατευθυνόταν στη Νέα Ιωνία.

    Την ώρα που το λεωφορείο βρισκόταν στην οδό Καποδιστρίου έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο διέγραψε τρελή πορεία και προσέκρουσε στις μεταλλικές μπάρες της διαχωριστικής νησίδας.

    Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός και η συνοδός- ψυχολόγος που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ευτυχώς τα έξι παιδάκια δεν έπαθαν τίποτα γιατί ήταν δεμένα με ζώνες ασφαλείας και μόνο ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά στα χείλη του.

    Πάντως για προληπτικούς λόγους και τα έξι παιδάκια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ''Παίδων Αγλαΐα Κυριακού'' ενώ ο οδηγός και η συνοδός ψυχολόγος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    [07] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Ιουνίου 2003 (20:54 UTC+2)

    «Η Ρουμανία έχει προχωρήσει με γρήγορα βήματα για να πετύχει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ελληνας βουλευτής Αναστάσιος Χωρέμης από το Βουκουρέστι όπου συναντήθηκε με την υπουργό αρμόδια για την ένταξη Χίλντεγκαρντ Πούβακ. Ο κ. Χωρέμης είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ρουμανίας -Ελλάδας που βρίσκεται στο Βουκουρέστι και τόνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Η κα Πούβακ είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι ελπίζει η Ρουμανία να έχει την στήριξη της Ελλάδας για να καταφέρει να κλείσει δύο ακόμη κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αυτά της «Ελεύθερης διακίνησης ατόμων» και της «Πολιτικής Μεταφορών».

    Ιωάννα Ράντου

    [08] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Σύμβαση έργου που αφορά στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης αυτοαπασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, υπεγράφη χθες μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) "ΔΗΜΗΤΡΑ".

    Ωφελημένοι από την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης είναι οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε Κοινοτικά προγράμματα (νέοι αγρότες - σχέδια βελτίωσης) και είναι υπόχρεοι εκπαίδευσης σύμφωνα με τον Κανονισμό 1257/99.

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. "ΔΗΜΗΤΡΑ" για τους υπόχρεους εκπαίδευσης αρχίζουν άμεσα και οι υπόχρεοι αγρότες θα προσκληθούν με συστημένη επιστολή για την παρακολούθηση των προγραμμάτων από το Κέντρο - ΔΗΜΗΤΡΑ της περιοχής τους.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μ. Αλέξανδρο διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ύστερα από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 8 το βράδυ, στον ανοιχτό χώρο μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία του Λευκού Πύργου.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Την υλοποίηση προγράμματος των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τη συμβουλευτική, τη στήριξη και την ενδυνάμωση ατόμων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δήμου Εχεδώρου.

    Τα άτομα στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα είναι άνεργα και κυρίως γυναίκες 18 έως 45 ετών και παλιννοστούντες. Η διαδικασία της συμβουλευτικής περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις ενώ μόλις ολοκληρωθεί, τα άτομα εντάσσονται σε μία ή περισσότερες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

    [11] ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ PETROLA

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Με τη μεταβίβαση ποσοστού 16,65% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στην Πετρόλα, έναντι τιμήματος 7,5 ευρώ ανά μετοχή ή 326,2 εκατ. ευρώ, άρχισε να υλοποιείται το πρώτο σκέλος της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο εταιριών.

    Οι δύο εισηγμένες με ανακοίνωσή τους προς το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών γνωστοποιούν ότι τα Διοικητικά τους Συμβούλια σε συνεδριάσεις τους της 3ης Ιουνίου 2003, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας συγχωνεύσεως με απορρόφηση της Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε. από τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, καθώς και ότι ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 4 Ιουνίου 2003. Επισημαίνουν ακόμη ότι η συγχώνευση θα γίνει με ενοποίηση των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού των δύο εταιρειών.

    Το Δ.Σ. της Πετρόλα, εξάλλου, αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, ώστε να λάβει σχετικές αποφάσεις το νέο Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση της νέας εταιρίας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της εταιρίας με τα ΕΛΠΕ.

    Στη σχετική ανακοίνωση της Πετρόλα προς το Χ.Α. επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, όπως είχε προβλεφθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών (2001), έχει υστερήσει χρονικά από λόγους, όπως έχει καταστεί γνωστό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ανεξάρτητους από τη βούληση της Εταιρίας και των οργάνων της, δηλαδή λόγω εκκρεμών δικαστικών ενεργειών τρίτων προς την Εταιρία, προσώπων και φορέων.

    Όσα από τα κεφάλαια, που αντλήθηκαν από την εισαγωγή της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν έχουν ήδη διατεθεί για το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρίας θα παραμείνουν κατατεθειμένα σε τραπεζικές καταθέσεις χαμηλού κινδύνου.

    [12] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων που αφορούν στην παραγωγή ελαιολάδου κατά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο, ζήτησε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος και των Ομάδων Παραγωγών ο αυστηρός έλεγχος των δηλώσεων παραγωγής που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι καλλιεργητές του προϊόντος.

    Σε παρέμβασή του στη σύσκεψη της Ελαιουργικής και των Ομάδων Παραγωγών Ελαιολάδου με θέμα τη διαχείριση της ενίσχυσης ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2002/2003 που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υφυπουργός Γεωργίας εξήρε την βοήθεια που προσέφεραν οι αντίστοιχες Ομάδες Παραγωγών για την κατάρτιση του Σταφιδικού Μητρώου και την καταβολή των ενισχύσεων της σταφίδας στους παραγωγούς, τόνισε δε, ότι ανάλογη θα πρέπει να είναι η προσπάθεια και από την πλευρά των ελαιοκομικών οργανώσεων για την κατάρτιση του Ελαιοκομικού Μητρώου.

    Ο κ. Αργύρης κατέστησε σαφές, ότι, όπως συνέβη στην περίπτωση της στρεμματικής ενίσχυσης για τη σουλτανίνα, έτσι και στην περίπτωση της ενίσχυσης του ελαιολάδου, τα αναφερόμενα στην αίτηση ενίσχυσης στοιχεία, θα πρέπει να είναι ταυτόσημα με τα στοιχεία του αντίστοιχου Μητρώου.

    Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Αργύρης, η στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων, δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό μικροπολιτικών επιδιώξεων.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων και των Ομάδων Παραγωγών κατέληξαν από κοινού στην άποψη ότι μέσα από τις κατάλληλες διασταυρώσεις των στοιχείων που αναφέρονται στις δηλώσεις, θα πρέπει εξασφαλισθεί η ενίσχυση της πραγματικής παραγωγής, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν υπερβαίνει σημαντικά το αντίστοιχο εθνικό πλαφόν που προβλέπεται από τον ισχύοντα σήμερα Κοινοτικό Κανονισμό δηλαδή τους 419.000 τόνους.

    [13] ΕΞΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Έξι οργανώσεις της διεθνούς μεταλλευτικής επαγγελματικής κοινότητας, με 35.000 περίπου μέλη από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, έχουν ήδη επικυρώσει τη «Διακήρυξη της Μήλου», για δέσμευση των ασχολουμένων με τη Μεταλλεία να συμβάλλουν στη «Βιώσιμη Ανάπτυξη». Πέντε ακόμη οργανώσεις της μεταλλευτικής κοινότητας, με περίπου άλλα 10.000 μέλη, έχουν αποδεχτεί τις αρχές της «Διακηρύξεως Μήλου» και πρόκειται συντόμως να την επικυρώσουν και επισήμως.

    Η δέσμευση της μεταλλευτικής κοινότητας στο να συμβάλλει στη «Βιώσιμη Ανάπτυξη» δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια δύο διεθνών συναντήσεων, που έλαβαν χώρα στη Μήλο (απ' όπου πήρε και το όνομά της η Διακήρυξη) στο «Συνεδριακό Κέντρο Μήλου Γεώργιος Ηλιόπουλος». Oι συναντήσεις αυτές ήταν η 14η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ενώσεως των Καθηγητών Μεταλλειολογίας («The Society of Mining Professors») και το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Μεταλλευτική Βιομηχανία» («Sustainable Development Indicators in the Mining Industry SDIMI»).

    Η «Διακήρυξη της Μήλου» κατ΄ αρχάς δίδει την ταυτότητα των μελών των έξι επιστημονικών εταιριών και ινστιτούτων αναφέροντας ότι : «Τη διεθνή μεταλλευτική επαγγελματική κοινότητα αποτελούν μηχανικοί, επιστήμονες, τεχνικοί και ακαδημαϊκοί οι οποίοι εργάζονται, παρέχουν συμβουλευτικό έργο, εκπαιδεύουν, μελετούν, ή συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη μεταλλευτική βιομηχανία».

    Στη συνέχεια εκφράζεται η πεποίθηση ότι βιώσιμο μέλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή επαγγελματικών αρχών, επιστημονικής γνώσεως, τεχνικών δεξιοτήτων, ερευνητικών ικανοτήτων και δημοκρατικών διαδικασιών τα οποία διαθέτει και εφαρμόζει η μεταλλευτική επαγγελματική κοινότητα.

    Τα μέλη των επαγγελματικών οργανώσεων που αποδέχονται τη Διακήρυξη δηλώνουν ότι συμμερίζονται την κοινή για όλους τους ανθρώπους ευθύνη να ενεργούν έτσι ώστε η κάλυψη των σημερινών αναγκών να μη διακυβεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

    Η Μεταλλευτική Κοινότητα πιστεύει ότι τα ορυκτά είναι βασικά στοιχεία στην κάλυψη των σημερινών αναγκών της ανθρωπότητας και συγχρόνως συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Τα οφέλη και οι υπηρεσίες που αποκομίζονται από τα μέταλλα, τα ορυκτά και τα καύσιμα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    Οι επαγγελματικά ασχολούμενοι με τη μεταλλεία είναι έτοιμοι να δεσμευτούν, από κοινού με τις ενδιαφερόμενες κοινότητες, για διαδικασία προαγωγής της ποιότητας ζωής, συνδράμοντας στην εξισορρόπηση των αναγκών σε ορυκτά, μέταλλα και καύσιμα με την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον και η κοινωνία από δυσμενείς επιπτώσεις.

    Η διακήρυξη καταλήγει με το όραμα της Μεταλλευτικής Κοινότητας: «Η κοινότητά μας θα συνεισφέρει προς ένα βιώσιμο μέλλον μέσω των δεξιοτήτων μας στην επιστήμη, τεχνολογία, παιδεία και έρευνα επί των ορυκτών, μετάλλων και καυσίμων».

    Η παρουσίαση της «Διακηρύξεως της Μήλου» κατά τις προαναφερθείσες συναντήσεις στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου, συνοδεύτηκε με έναν εκτενή κατάλογο δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη του οράματος αυτού. Παρουσιάστηκαν τρία πεδία δράσεων και πρωτοβουλιών: στον τομέα της επαγγελματικής ευθύνης, στον τομέα της εκπαιδεύσεως και αναπτύξεως και στον τομέα της επικοινωνίας.

    Οι προαναφερθείσες έξι οργανώσεις οι οποίες έχουν ήδη επισήμως αποδεχτεί τη «Διακήρυξη της Μήλου» είναι: The Australasian Institute of Mining and Metallurgy, The Canadian Institute of Mining, Metallurgy and Petroleum, The Society for Mining, Metallurgy and Exploration, The Society of Mining Professors, The South African Institute of Mining and Metallurgy, and The Asociation Iberoamericana de Ensenanza Superior de la Mineria.

    [14] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΕΡΙΣΜΑ & ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΤΗΝ GOODY'S

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Στις αρχές του ολυμπιακού έτους 2004 θα λειτουργήσουν τα πρώτα δύο πιλοτικά καταστήματα του τρίτου "σήματος", που αναπτύσσει στην ελληνική αγορά η Goody's, η οποία θα διανείμει σημαντικά αυξημένο μέρισμα, ύψους 0,30 ευρώ, ανά μετοχή για τη χρήση 2002 (αύξηση 76,5%).

    Το νέο σήμα, που αφορά στον χώρο των σνακ, έρχεται να προστεθεί σε εκείνα των Goody's και των Flocafe, ενώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Σωτήρη Σεϊμανίδη, "θα έχει νέο concept και θα είναι τελείως καινοτόμο, αφού σήμερα δεν υφίσταται στην ελληνική αγορά".

    Ο σχεδιασμός του νέου σήματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η τρίτη αλυσίδα θα αναπτυχθεί με βάση το πρότυπο των άλλων δύο, ήτοι με συμμετοχή της Goody's και franchising, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της εταιρίας, Αχιλλέας Φώλιας.

    Στο μεταξύ, η διεθνής ανάπτυξη του ομίλου "πάει πίσω" για μία διετία, καθώς η διοίκηση της Goody's αποφάσισε να μεταθέσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στις εντός των συνόρων κινήσεις της, αυξάνοντας μάλιστα τη σημερινή συμμετοχή της στα καταστήματα της αλυσίδας.

    Συγκεκριμένα, στόχος της εταιρίας είναι να αυξήσει τη συμμετοχή στα 70 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2003, έναντι 48 σήμερα. Eπιπλέον, ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει 25 νέα καταστήματα Goody's και Flocafe εντός του τρέχοντος έτους, κάνοντας έτσι ένα άνοιγμα-ρεκόρ, όπως τονίστηκε σήμερα, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

    Οσον αφορά τις εκτός των συνόρων κινήσεις, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει το νέο κατάστημα Flocafe στην Κύπρο. Ωστόσο, σε αντίθεση με την επέκταση στην αγορά της Μεγαλονήσου, ο όμιλος "μαζεύεται" στη Βουλγαρία, αφού τα δύο εκ των τριών καταστημάτων που λειτουργούσαν στη γείτονα έχουν κλείσει. "Ανοιχτό θα μείνει μόνο το κεντρικό κατάστημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε το σήμα Goody's στη Βουλγαρία, αλλά αυτό θα το επανεξετάσουμε σε μία διετία", τόνισε ο κ.Φώλιας.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    ΚΑΙ ΝΕΟ Δ.Σ.

    Στο μεταξύ, για το τρέχον έτος, ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. θα διατεθούν για την επέκταση του δικτύου της και άλλα 9,5 εκατ. για την αγορά ακινήτων (με τη "μερίδα του λέοντος" αυτού του ποσού, ήτοι περί τα 4,5 εκατ., να κατευθύνεται στο νέο κτίριο διοίκησης). Ποσό 1 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθεί για τεχνολογικές υποδομές στις παραγωγικές μονάδες και άλλα 4,5 εκατ. θα "αιμοδοτήσουν" την αναβάθμιση της βιομηχανικής υποδομής της Hellenic Catering.

    Εξάλλου, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθιστούν ρεαλιστική την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για αύξηση 10% σε τζίρο και κέρδη στο σύνολο της χρήσης 2003, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση. Συγκεκριμένα, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ξεπέρασαν τα 3,4 εκατ., διευρυμένα σε ποσοστό 8,6%.

    Σημειώνεται τέλος, ότι κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρία, το οποίο απαρτίζουν οι κύριοι Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Σταύρος Λιναρδάκης, Kωνσταντίνος Λουρόπουλος, Eυάγγελος Mαργαρίτης, Παντελής Oικονόμου, Nίκος Παππάς, Σωτήρης Σεϊμανίδης, Δημήτρης Tακάς και Aχιλλέας Φώλιας.

    Oι κύριοι Λιναρδάκης και Λουρόπουλος εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη και δόθηκε από τη γενική συνέλευση η εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο, μετά την συγκρότησή του σε σώμα, να καθορίσει τις ιδιότητες των εκλεγέντων μελών ως εκτελεστικών και μη εκτελεστικών.

    [15] ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΔΟΕ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Μια στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο πρώτο τετράμηνο του 2003 διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγει.

    Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2003 από το ΣΔΟΕ διενεργήθηκαν 21.225 φορολογικοί και τελωνιακοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν σε 6.865 περιπτώσεις επιχειρήσεων 186.278 παραβάσεις. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επίσης 22.724 έλεγχοι στη διακίνηση των αγαθών και διαπιστώθηκαν 3.518 παραβάτες.

    Παράλληλα, στο πρώτο 4μηνο του 2003 πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες σε 1.000 περίπου επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες. Σε 56 από το σύνολο των επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιήσει υπερβολικές αυξήσεις των προϊόντων τους και τα στοιχεία τους διαβιβάστηκαν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων για άμεσο τακτικό έλεγχο από τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα

    Τέλος, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ, πραγματοποίησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ελέγχους για πλαστά και εικονικά στοιχεία και διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν 7.147 παραποιημένα τιμολόγια καθαρής αξίας περίπου 40 δισ. δρχ. Τα τιμολόγια αυτά διακινήθηκαν από 124 υπαρκτές ή εικονικές επιχειρήσεις.

    Ε.Α.

    [16] Α. Β. ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή της Ε.Ε. είναι πολύ καλό και κάλεσε όλα τα κόμματα στην Κύπρο να επιδείξουν ευελιξία και ρεαλισμό προς επίτευξη της εφαρμογής των λεπτομερειών που απομένουν.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 17 και 18 Ιουνίου και θα εξηγήσει λεπτομερειακώς το πακέτο μέτρων και την εφαρμογή του.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την εισαγωγή προαιρετικών μαθημάτων τουρκικής γλώσσας στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι αποφασίστηκε επίσης η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε Τουρκοκύπριους στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης καθώς και η δωρεάν παροχή μαθημάτων τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι ο κ. Ιακώβου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών ''με πιθανότητα να συναντηθεί και με τον κ. Ανάν''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Η βοήθεια της Ε.Ε. για αναβάθμιση και οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας Τουρκοκύπριων είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ασάφειες και είναι καθαρό ότι οι αποφάσεις σκοπούν στην οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκύπριων. Από εκεί και πέρα, είπε, οι τεχνικές λεπτομέρειες θα γίνουν με ρυθμίσεις που εξαρτώνται κυρίως από την Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς αν τα κονδύλια προς τους Τουρκοκύπριους προέρχονται από την Ε.Ε. ή την Κυπριακή Δημοκρατία ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''δεν υπάρχει ειδική αναφορά για το από πού βγαίνουν''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία ήγειρε το θέμα που προέκυψε στα Στροβίλια τόσο στο κατοχικό καθεστώς, όσο και στον κατοχικό στρατό, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς.

    Σε ερώτηση για την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος και των Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Σάμερς είπε πως οι Τουρκοκύπριοι επανέλαβαν τις πάγιες τους θέσεις για το θέμα.

    Ο κ. Σάμερς εξέφρασε τη λύπη της Βρετανίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Στροβίλια, σημειώνοντας ότι η θέση του Λονδίνου είναι ξεκάθαρη επί του θέματος και συνεχίζει να είναι αυτή που εκφράστηκε το 2000 όταν οι Τούρκοι προέλασαν στην περιοχή του χωριού Στροβίλια.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο K. MΠΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΚΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο μάνατζερ του Γιαννάκη Οκκά, Κώστας Μπότος μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τον Οκκά να κάνει προσφυγή κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

    «Δεν θα κρίνει ο ΠΑΟΚ την προσφυγή μας, αλλά οι νόμοι και οι κανόνες της

    ΦΙΦΑ. Έχουμε προσφύγει στα αρμόδια όργανα για να διεκδικήσουμε την ελευθερία

    μας και για τις οφειλές, από τα δεδουλευμένα. Πρέπει καταρχήν να πληρωθούμε,

    αφού είναι δεδουλευμένα μας. Παράλληλα, αναζητούμε καλύτερες συνθήκες

    εργασίας. Δεν σημαίνει όμως ότι σε περίπτωση που πληρωθούμε, θα βελτιωθούν

    οι συνθήκες εργασίας», τόνισε ο κ. Μπότος και συνέχισε: «Ο ποδοσφαιριστής έχει κάθε δικαίωνα να προσφύγει στη ΦΙΦΑ, αφού αγωνίζεται ως ξένος, ως κοινοτικός. Δεν παρακάμψαμε τις ελληνικές αρχές. Ήταν δικαίωμά μας, να προσφύγουμε σε αυτήν την κίνηση».

    Οσο για τις επαφές που έχει ο πελάτης του με ελληνικές και ξένες ομάδες, ο κ. Μπότος δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες επαφές με ελληνικές και ξένες ομάδες. Τώρα πόσο

    προχωρημένες ή μη προχωρημένες είναι, δεν μπορώ να πω. Με την Λεβερκούζεν υπήρξαν επαφές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Δεν είναι όμως μόνο η Λεβερκούζεν, αφού έχουμε μιλήσει και με άλλες ομάδες. Πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Περισσότερα θα έχουμε μετά την 1η Ιουλίου. Πιστεύω ότι άμεσα θα γνωρίζουμε την απόφαση της εκδίκασης. Πιστεύω, ότι μετά την 1η Ιουλίου, θα έχουμε

    κερδίσει την ελευθερία μας και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».

    [22] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Η ''ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ''

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε στο Τορίνο η «Παραολυμπιακή Ημέρα», ημέρα αθλητισμού για άτομα με αναπηρία, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αθλητισμού του Τορίνο και της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006.

    Στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιήθηκαν αγώνες Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Αντισφαίρισης σε αμαξίδιο και καλαθοσφαίρισης- ανάμεσα σε αθλητές με αναπηρία και μη στην Piazza Castello-via- Roma. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν ειδικές αθλητικές δραστηριότητες με αγώνες μίνι μπάσκετ, μίνι βόλεϊ και ορεινής ποδηλασίας για τους μαθητές των σχολείων.

    Στην Piazza San Carlo παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής με 200 έργα μαθητών από 36 διαφορετικά σχολεία, με θέματα που αφορούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα διοργανώθηκε κούρσα 100 μέτρων ανάμεσα στον Σύμβουλο Αθλητισμού Renato Montabone και τον πρώην Ολυμπιονίκη Λίβιο Μπερούτι, ενώ στην Piazza Castello πραγματοποιήθηκε αγώνας στο Άλμα εις μήκος, με συμμετοχή της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Φιόνα Μέι, του Κουβανού Πρωταθλητή Ιβάν Πετρόσο και αθλητών με αναπηρία, όπως ο Ιταλός Ρομπέρτο Λα Μπαρμπερα.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κούρσα 6 χιλιομέτρων «Sportici», όπου έλαβαν μέρος αθλητές σε αμαξίδιο κρατώντας την Παραολυμπιακή Σημαία και τη σημαία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο.

    [23] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Οι πολύμηνες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα της ΕΠΟ Ιωάννη Οικονομίδη για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής «Κάρτας Υγείας» του αθλητή-ποδοσφαιριστή, που έτυχαν της στήριξης του Γενικού Γ.Γ.Α. Νίκου Έξαρχου, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς χθες ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Λιάνης υπέγραψε την έγκριση του σχεδίου και τη χρηματοδότησή του από πλευράς Πολιτείας. Το αρχικό κονδύλι ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ.

    Στο σχέδιο που έχει εκπονήσει η Ε.Π.Ο. υπήρξε θετική ανταπόκριση των Ε.Π.Σ. και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας.

    [24] Γ. ΜΠΙΛΗΣ: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Ο Γιώργος Μπιλής είναι ένας από τους τρεις πυγμάχους μας που ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο «24ο Κύπελλο Ακρόπολις». Ο Ορέστης Σαρίδης είχε δείξει το δρόμο, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στα 60 κιλά, ενώ ο Σπύρος Κλαδούχας ολοκλήρωσε το τρίο της επιτυχίας, κερδίζοντας την πρώτη θέση στα 91κ. Ωστόσο, ο χρυσός νικητής στα 69κ., ο Γιώργος Μπιλής ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση, καθώς για να φτάσει στον τίτλο απέκλεισε στα ημιτελικά τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, τον Ρουμάνο Ντορέλ Σιμιόν.

    «Είχα προετοιμαστεί πολύ καλά, αλλά δεν πίστευα ότι μπορώ να πάρω την πρώτη θέση», παραδέχεται ο Έλληνας πρωταθλητής, λίγες μέρες μετά την επιτυχία του. «Όμως, μετά την πρώτη νίκη είδα ότι μπορώ να πάω καλά. Και ειδικά μετά τη νίκη επί του Ρουμάνου, είπα ότι όλα παίζονται. Ότι όλοι είμαστε ίσοι». Γυρίζοντας το χρόνο λίγο πίσω, στο απόγευμα του Σαββάτου, ο Γιώργος Μπιλής περιγράφει τον αγώνα και συνεχίζει: «Στην αρχή ήμουν φοβερά αγχωμένος. Μετά τον δεύτερο γύρο χαλάρωσα και είδα ότι ο αντίπαλός μου δεν ήταν ανίκητος. Έπαιζε δυνατά, ήταν γρήγορος και έμπειρος, αλλά εγώ άρχιζα και ανέβαινα». Μέχρι που ο Ρουμάνος, τρίτος πρωταθλητής στον κόσμο και την Ευρώπη, εγκατέλειψε στο ξεκίνημα του 4ου γύρου. «Είχε μείνει πίσω στα σημεία και εγκατέλειψε επικαλούμενος τραυματισμό. Εγώ όμως τον είδα ότι κουράστηκε. Και στους προηγούμενους αγώνες που τον είδαμε, διαπίστωσα ότι στον τρίτο τέταρτο γύρο κουράζεται και παίζει μόνο με την εμπειρία του».

    Αυτή ήταν η πιο σημαντική νίκη για τον Έλληνα πρωταθλητή, φυσικά μέχρι την επόμενη. Που ο ίδιος ελπίζει να είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης. «Στόχος μου εκεί είναι ένα μετάλλιο. Όμως, πάω με χαμηλά τη μύτη και προσεχτικά. Πιστεύω πάντως ότι μπορούμε να πάμε καλά σαν ομάδα. Έχουμε αθλητές όπως ο Γιαννούλας, ο Παυλίδης, ο Κλαδούχας, που μπορούν να διακριθούν». Μπορεί λοιπόν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς, ωστόσο, στο μυαλό του Γιώργου Μπιλή, όπως άλλωστε στο μυαλό όλων των Ελλήνων αθλητών, βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. «Σίγουρα όλα γίνονται για το 2004. Όλη η προετοιμασία αποσκοπεί στο να κάνουμε μια καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην πατρίδα μας».

    Αναφερόμενος στο κλειδί της επιτυχίας, ο αθλητής του Εθνικού τονίζει: «Αποδείξαμε ότι έχουμε ελπίδες, αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, χωρίς προβλήματα. Πρέπει να πιστέψουμε στον προπονητή μας. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ δεν πίστευα ότι θα έβγαζα τρεις αγώνες ξεκούραστα. Έχει βελτιωθεί η φυσική μας κατάσταση και οι κόποι μας αποδίδουν καρπούς». Ρόλο βέβαια παίζουν και οι διεθνείς συμμετοχές που έχουν οι αθλητές μας. Από Παγκόσμια Πρωταθλήματα μέχρι τα πιο μικρά τουρνουά. «Έχει μεγάλη σημασία να παίζεις συχνά. Ανεβαίνεις στο ρινγκ και νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Όταν όμως έχεις να δώσεις αγώνα έξι μήνες, μπαίνεις να παίξεις και είσαι έξω από τα νερά σου. Είναι πολύ καλό που έχουμε αρχίσει και παίρνουμε μέρος σε διάφορα τουρνουά του εξωτερικού. Αποκτάμε αυτοπεποίθηση και μαζεύουμε εμπειρίες», καταλήγει ο Γιώργος Μπιλής.

    [25] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΠΟΨΕ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (14:44 UTC+2)

    Απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιήσει την πρώτη της προπόνηση η εθνική ομάδα των ανδρών στην Ισπανία. Θα γίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ρεάλ Σαραγόσα και θα μετάσχουν όλοι οι παίκτες που μετέχουν στην αποστολή, αφού ο Οτο Ρεχάγκελ δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα αγωνιστικό πρόβλημα.

    Στο μεταξύ, η αποστολή της εθνικής ομάδας των ελπίδων έφτασε στη Μαδρίτη, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Σαραγόσα κι από εκεί θα μεταβεί οδικώς στη Χουέσκα, όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας των εθνικών ομάδων ελπίδων Ισπανία - Ελλάδα.

    [26] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ

    Βαρσοβία, 4 Ιουνίου 2003 (19:18 UTC+2)

    «Ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψηφίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Πολωνοί, που ετοιμάζονται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για το δημοψήφισμα για την ένταξη, που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το 71% των Πολωνών δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ και το 76% ότι θα μετάσχει «σίγουρα» στο δημοψήφισμα για την ένταξη που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Μεταξύ αυτών που είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στις κάλπες, μόνον το 13% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι» στην ένταξη και το 11% ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου CBOS που διεξήχθη από τις 29 Μαϊου ως την 1η Ιουνίου σε δείγμα 1.260 ατόμων.

    Το ινστιτούτο προειδοποιεί ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχει επιφυλακτικότητα όσον αφορά το ποσοστό της συμμετοχής που δηλώνεται στην σφυγμομέτρηση, καθώς η «εμπειρία μας δείχνει ότι η πραγματική συμμετοχή μπορεί να είναι μικρότερο ακόμη και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που δηλώθηκε». 

    [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 4 Ιουνίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην πόλη Σοχάγκ, 400 χιλιόμετρα νότια του Καίρου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε ορεινή περιοχή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

    [28] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Κοπεγχάγη, 4 Ιουνίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε ομόφωνα τη συνθήκη της διεύρυνσης και έγινε έτσι το πρώτο από τα νομοθετικά σώματα των χωρών-μελών της ΕΕ που υιοθετεί τη συγκεκριμένη συνθήκη.

    «Είναι μια όμορφη στιγμή που σηματοδοτεί τη δέσμευση πάρα πολλών ετών της Δανίας στη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Περ Στιγκ Μέλερ.

    Μόλις το σχετικό νομοσχέδιο λάβει την έγκριση της Βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας, η οποία αναμένεται να δοθεί στις 10 Ιουνίου, η Δανία θα μπορεί να επικυρώσει τη συνθήκη. 

    [29] Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ FPLP

    Ραμάλα, 4 Ιουνίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) ανακοίνωσε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Ακαμπα της Ιορδανίας, ότι αρνείται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

    «Η ιντιφάντα θα συνεχιστεί και θα ενημερώσουμε γι' αυτό επισήμως τον Αμπού Μάζεν», τόνισε ο Τζαμίλ Μαζνταλανί, ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [30] ΤΟΥΣ 19 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 4 Ιουνίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Από τη σύγκρουση δύο τρένων αργά χθες στη νότια Ισπανίας, οι νεκροί έφθασαν τους 19 και οι τραυματίες τους 40, ανακοίνωσαν το απόγευμα αξιωματούχοι των ισπανικών σιδηροδρόμων, ενώ υπάρχουν φόβοι να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η σύγκρουση αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος.

    Επιβατική αμαξοστοιχία με 87 επιβάτες, που έκανε το δρομολόγιο Μαδρίτη-Καρθαγένη, συγκρούστηκε χθες με εμπορική αμαξοστοιχία και τμήμα της επιβατικής αμαξοστοιχίας τυλίχθηκε στις φλόγες.

    [31] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Συναυλίες του Δημήτρη Σγούρου, του Γιάννη Κότσιρα, της Χαρούλας Αλεξίου, του

    Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Σωκράτη Μάλαμα, του Δημήτρη Μητροπάνου, της Σαββίνας Γιαννάτου και άλλων καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτα από τη μακρινή Σιβηρία, αλλά και μια συναυλία αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας.

    Ο Δήμαρχος Πετρούπολης, όπου φιλοξενούνται τα δρώμενα, Στέφανος Βλάχος, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Φέτος θέλουμε να δώσουμε έναν διαφορετικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, να μην είναι ένα Φεστιβάλ ατζέντηδων, αλλά να έχει έναν χαρακτήρα και η παρουσία του να σηματοδοτεί μια ελπίδα πολιτιστική όχι μόνο στην Πετρούπολη».

    Φιλοδοξία των οργανωτών, όπως επισήμανε ακόμη ο κ. Βλάχος, είναι το Φεστιβάλ να αποκτήσει «παναθηναϊκό» χαρακτήρα δηλαδή, να αφορά όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

    «Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας, που στη συνέχεια διακόπηκαν. Πιστεύω ότι η αρχή γίνεται φέτος. Του χρόνου θα είμαστε ακόμη καλύτερα», διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Πετρούπολης.

    Σε Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα του φετινού

    Φεστιβάλ Πέτρας, έλαβαν μέρος τόσο ο Δήμαρχος κ. Βλάχος όσο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Σακούτης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών CROUSSIS Νίκος Τουλιάτος.

    Συμμετείχαν ακόμη, ο διεθνής πιανίστας και σολίστ Δημήτρης Σγούρος, ο οποίος θα ερμηνεύσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Κοντσέρτο Νο 4 του Μπετόβεν, ο κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς εκ μέρους του γκρουπ «Ελληνες & Ινδοί», καθώς και ο performer των STOM, Fraser Morrison.

    Ακόμη, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Φόσκιν

    μίλησε για την ξεχωριστή παρουσία στο Φεστιβάλ των Κρατικών Μπαλέτων Σιβηρίας, τα οποία αποτελούνται από τους πρώτους χορευτές των Σιβηριανών Μπαλέτων και της Οπερας του Κρασνογιάρσκ και του Τσελιαμπίνσκ, καθώς και των ρωσικών μπαλέτων Fouette.

    Το Φεστιβάλ Πέτρας ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 31 Μαϊου, με την 4η Μεγάλη

    Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, όπου τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, πωγωνίσιοι σκοποί και μοιρολόγια ακούστηκαν από πολυφωνικούς ομίλους της Χειμάρρας, της Δερβιτσάνης κ.α. Συμμετείχε επίσης το συγκρότημα Asteria από την Κάτω Ιταλία.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας, θα διεξαχθούν το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ LOW

    BAP, αλλά και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών CROUSSIS, στο οποίο θα λάβουν μέρος 170 μουσικοί και 25 συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και οι STOMP. Η διεθνούς φήμης βρετανική καλλιτεχνική ομάδα είχε μαγέψει το κοινό με μια παράσταση στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 2000. Οι παραστάσεις τους στηρίζονται στον συνδυασμό κρουστών, κίνησης και οπτικής κωμωδίας και αποτελούν την πιο ευφάνταστη επινόηση στον χώρο των σκηνικών τεχνών.

    Την ημέρα έναρξης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών, 9 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί ο γνωστός μουσικός κύκλος «Οι Ελληνες και ο κόσμος», που εμπλουτίζεται φέτος με μουσικούς από την Αφρική. Το κοινό θα απολαύσει τον Πετρολούκα Χαλκιά, ο οποίος θα συμπράξει με μερικούς από τους πιο δεινούς δεξιοτέχνες της παγκόσμιας δισκογραφίας, φέρνοντας την Ηπειρο και το κλαρίνο σε δημιουργική επαφή με την Ινδία και την Αφρική.

    Μεταξύ των θεατρικών δρώμενων, ξεχωρίζουν η παιδική παράσταση «Ερχεσαι μαζί

    μου;» σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, η «Ορέστεια» του Αισχύλου, η «Ηλέκτρα» και η «Μήδεια» του Ευριπίδη, οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου με μια συναυλία αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, φιλοδοξία τους είναι να διαρκεί όλο το χρόνο, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Εικαστική έκθεση με θέμα "Πινελιές σε Πράσινο Φόντο" διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ από τις 4 μέχρι τις 20 Ιουνίου, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στον εορτασμό της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν σήμερα στις 9.00 το βράδυ από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αντώνη Γυφτόπουλο, συμμετέχουν μερικοί από τους γνωστότερους εικαστικούς δημιουργούς της Ελλάδας, όπως οι Δημήτρης Μυταράς, Γιώργος Λαζόγκας, Στέλιος Μαυρομάτης και άλλοι 16 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα προσφέρουν έργα τους για την υποστήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, όπως η Greenpeace, ο Αρκτούρος και το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων.

    Τα χρήματα από την πώληση των προσφερόμενων έργων θα διατίθενται απευθείας στις οργανώσεις.

    Ο κ.Γυφτόπουλος επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ότι με την εκδήλωση αυτή που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να προσθέσει μία μικρή πινελιά μέσα στο σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. "Πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι εθελοντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο πολιτισμικές αξίες είτε με τη δημιουργικότητά τους είτε με την ανάληψη δράσης για το περιβάλλον" είπε.

    Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των τριών παραπάνω περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία να έρθουν οι πολίτες των αστικών κέντρων κοντά στο περιβάλλον, το οποίο παρ΄ όλα αυτά πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όλες τις υπόλοιπες μέρες του έτους.

    [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 (10:39 UTC+2)

    Τον συναρπαστικό και μυστηριώδη κόσμο της Αιγύπτου παρουσιάζουν οι δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Η μία έκθεση που φέρει τον τίτλο "Πρόσωπα της Αιγύπτου- Από την Γκίζα στο Φαγιούμ" και στεγάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέσεων του φουαγιέ του ισογείου, περιλαμβάνει γλυπτά, αρχαία αντικείμενα και πορτρέτα του Φαγιούμ από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

    Στο φουαγιέ πλατείας, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν έκθεση φωτογραφιών, τις οποίες θα συνοδεύουν κείμενα, με θέμα τις άγνωστες νεκροπόλεις και τα υπέροχα τοπία των οάσεων της λεγόμενης "λυβικής ερήμου", καθώς και στοιχεία από το φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της "Νέας Κοιλάδας του Νείλου".

    Η έκθεση, που προσφέρει στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, ξεκινά με μία σύντομη αναδρομή στον απέραντο κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου, πάντα με την ίδια ιδέα της προσπάθειας μέσα από πολύτιμα γλυπτά να αποδοθούν τα χαρακτηριστικά των νεκρών.

    Η φωτογραφική έκθεση "Η Νέα Κοιλάδα του Νείλου" παρουσιάζει σχολιασμένες εικόνες, μνημεία και τοπία από τις θρυλικές οάσεις τις αιγυπτιακής ερήμου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης: τη δημιουργία μιας "Νέας Κοιλάδας του Νείλου". Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    [34] ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Πενήντα τέσσερα μοναδικά εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου που προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας θα φιλοξενηθούν στο Musei Capitolini στη Ρώμη. Πρόκειται για την έκθεση "Μεταβυζαντινή Περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση" που παρουσιάστηκε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στη Ρώμη θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

    Τα εκθέματα χρονολογούνται από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

    Η έκθεση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού, συνδιοργανώνεται από την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και τον Δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: Ζωγραφική, Χρυσοκεντητική, Μικροτεχνία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 June 2003 - 18:13:56 UTC