Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ALPHA BANK
  • [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ"
  • [06] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [09] ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ - ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ TVX ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
  • [10] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [11] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 2002 ΓΙΑ ΧΑΛΚΟΡ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - FITCO
  • [12] ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,06 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [13] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ
  • [14] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
  • [15] ΡΟΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΡΟΝ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [19] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [20] Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΑΔ
  • [21] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [22] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [23] ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [24] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [25] ΜΟΝΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ
  • [26] ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΡΕΣΔΗΣ
  • [27] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [29] "ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΣΑΚΟΥ
  • [30] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2003 ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [32] 500.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Ιουνίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εστειλε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, εφιστώντας την προσοχή της Τουρκίας για αποφυγή επεισοδίων ή ατυχημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, επισκέφθηκε τη 12η Μεραρχία πεζικού καθώς και στρατόπεδα στο Βόρειο Εβρο. Σε δηλώσεις του αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας είπε : "το συμβάν το σημερινό υπογραμμίζει τους κινδύνους που περικλείει η αυξημένη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου.

    Ο πολλαπλασιασμός των παραβιάσεων,ο προκλητικός χαρακτήρας που εχουν πολλές από τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες ενοχλούν ακόμη και αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας, η συμμετοχή οπλισμένων Τουρκικών αεροσκαφών, η επιμονή των Τούρκων πιλότων να εμπλέκονται σε αερομαχίες με Έλληνες πιλότους, φανερώνουν ότι εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής μας".

    Παράλληλα πρόσθεσε: "Εχουμε ενημερώσει και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς για αυτήν την αλλαγή στάσης της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες η οποία εχει μια ενδυνάμενη αυξητική τάση. Εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας για αποφυγή επεισοδίων η ατυχημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι εντασης της Τουρκίας.Παραμένουμε εξαιρετικά ψύχραιμοι, απόλυτα σταθεροί στις θέσεις μας και εντολή δική μου και της στρατιωτικής ηγεσίας προς την Πολεμική αεροπορία είναι να είναι ψύχραιμοι οι πιλότοι και να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, η να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοια ατυχήματα. Οι εντολές είναι σαφείς . Οι Έλληνες πιλότοι είναι σταθεροί και ψύχραιμοι. Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Πολιτική Αεροπορία. Από την άλλη πλευρά βέβαια είμαστε σε εγρήγορση και σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Η παρουσία μου στον Εβρο ερχεται να υπογραμμίσει την υψηλή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και την απόφασή μας να είμαστε απολύτως σταθεροί στην προάσπιση των εθνικών συνόρων.''

    Το βράδυ ο κ. Παπαντωνίου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΠΑΣΟΚ με θέμα ΄΄Η Ελλάδα στον 21 αιώνα-εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.''

    Ολγα Ορφανίδου

    [02] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 9 Ιουνίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το βράδυ στη Μαδρίτη η ελληνίδα Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, μητέρα τεσσάρων παιδιών όταν της επιτέθηκαν δύο νεαροί για της κλέψουν την τσάντα. Μαζί της βρισκόταν ο σύζυγός της Θωμάς Παπαϊωάννου, οφθαλμίατρος, που επισκεπτόταν την Μαδρίτη με την ευκαιρία επιστημονικού συνεδρίου.

    Στην προσπάθεια των ληστών να κλέψουν την τσάντα της γυναίκας, εκείνη αντιστάθηκε και ένας από τους δύο νεαρούς της επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την θανάσιμα.

    Αργότερα ασθενοφόρο παρέλαβε την άτυχη γυναίκα ενώ οι άνδρες της αστυνομίας συνέλαβαν τους δράστες. Πρόκειται για δύο νεαρούς μαροκινής καταγωγής. Ο ένας από αυτούς είναι 18 χρονών και ο άλλος ανήλικος που είχε βγει με άδεια από τις φυλακές ανηλίκων της Μαδρίτης όπου κρατείται.

    Σημειώνεται ότι η Μαδρίτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας δεδομένου ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνιολογικών Ερευνών της χώρας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 55 άνθρωποι στο δρόμο.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (10:31 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται από το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βουλγαρίας, Σεργκέϊ Στανίσεφ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

    Ο κ. Στανίσεφ, που συνοδεύεται από 5 δημάρχους της χώρας του, το μεσημέρι μεταβαίνει στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί στις 4,30 μμ με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και στις 6 το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, στη Θεσσαλονίκη όπου θα επιστρέψει, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και θα δώσει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα διοίκησης της Helexpo - ΔΕΘ. Στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο που παραθέτουν στο «Μακεδονία - Παλλάς» το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το ΔΙΠΕΚ και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, που έχει ως θέμα «η Ελληνο-Βουλγαρική συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων», θα είναι και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Για την ίδια εκδήλωση, αναμένεται αύριο να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη και ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούμεν Πετκόφ.

    [04] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ALPHA BANK

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το "χορό" της μείωσης των επιτοκίων άνοιξε η Alpba Bank ανακοινώνοντας ότι από την Τρίτη 17 Ιουνίου 2003 ισχύουν νέα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

    Συγκεκριμένα, το στεγαστικό Alpha Euro Rate, με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίου:

    2,25% για ποσό δανείου έως 150.000 ευρώ υποχωρεί στο 4,25% από 4,75% 1,80% για ποσό δανείου από 150.001 ευρώ, μειώνεται από 4,30% σε 3,80%.

    Τα δάνεια για πάσης φύσεως ακίνητο για εκμετάλλευση ή επαγγελματική στέγη με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor, πλέον περιθωρίου 3,25%, προσφέρονται με μειωμένο επιτόκιο 5,25% από 5,75%.

    Το κυμαινόμενο επιτόκιο του Alpha δανείου επισκευής κατοικίας με εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης, με βάση το Euribor, υποχωρεί από 8,00% σε 7,50%, ενώ χωρίς εγγραφή προσημειώσεως από 9,75% σε 9,25%.

    Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ισχύουν από σήμερα.

    Στην καταναλωτική πίστη, το επιτόκιο του Alpha 700 Ανοικτού Προσωπικού Δανείου μειώνεται μισή ποσοστιαία μονάδα στο 12%.

    Στις πιστωτικές κάρτες η μείωση κυμαίνεται από 0,12% μέχρι 0,50%, ενώ στις καταθέσεις από 0,10% έως 0,25%.

    [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ψύχραιμη στάση της Ελλάδας απέναντι στην αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, συνέστησε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Επισήμανε ότι «Χρειάζεται συνδυασμός δυο πραγμάτων. Ψυχραιμία, διότι οι προκλήσεις έχουν να κάνουν με την αμυντική θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία σήμερα σε διπλωματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και δεύτερον παράσταση διαμαρτυρίας από την Ελλάδα σε όλα τα αρμόδια όργανα για την παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτός ο συνδυασμός χρειάζεται σωστό μέτρο και από τη μια και από την άλλη πλευρά».

    [06] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σχολίασε: «Κατάντησε λίγο βαρετό το θέμα να νομίζουν όλοι ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική της με βάση τις σφιγμομετρήσεις. Για το ΠΑΣΟΚ, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο μόνος αντίπαλός του είναι οι δημοσκοπήσεις και όχι η Νέα Δημοκρατία, η οποία σαν παράταξη δεν του προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Και για να μην γελιόμαστε, πιστεύω ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη το ΠΑΣΟΚ. Θα τις νικήσει τις δημοσκοπήσεις, όπως κάνει κάθε φορά. Και κάτι ακόμη. Να μην βιάζονται. Τη σημαία της κοινωνικής πολιτικής, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας θα την ξαναπάρουμε και σε επίπεδο εντυπώσεων στα χέρια μας, διότι σε επίπεδο ουσίας την έχουμε, από τη Νέα Δημοκρατία».

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Επεσε σήμερα η αυλαία των Πανελληνίων εξετάσεων και για τους μαθητές της Γ' λυκείου, που διαγωνίστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής.

    Οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που έδωσαν το μάθημα βγήκαν εμφανώς ικανοποιημένοι από τα εξεταστικά κέντρα, ενώ και οι καθηγητές χαρακτήρισαν τα θέματα βατά.

    Από την Τρίτη 10 Ιουνίου έως και τις 18 Ιουνίου θα γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των υποψηφίων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από 21 έως 28 Ιουνίου.

    Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα Λύκεια τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις τους στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι εισαγωγικές βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Μία ακόμη δράση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ανέλαβε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου , εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερόμενων πλευρών είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να αναλύσουν τις θέσεις τους, στο θέμα της προστασίας της φύσης από τον άνθρωπο.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Τ.Ε.Δ.Κ. του Νομού Θεσσαλονίκης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, το Τεχνικό Επιμελητήριο-παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, οι Οικολογικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού, καθώς και η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η εκδηλωση περιελάμβανε εισηγήσεις από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και εκπρόσωπο Οικολογικών οργανώσεων Μιχάλη Τρεμόπουλο, από το Δήμαρχο Θέρμης και εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ Θόδωρο Παπαδόπουλο, από τον Χημικό -Μηχανικό και Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σωκράτη Φάμελλο και από τον Πρόεδρο του τμήματος δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αναστάσιο Παπασταύρου.

    Ο Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης μεταξύ άλλων τόνισε: «Μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από αυτά, αναλαμβάνουμε ευθύνες και παίρνουμε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, πρωτοβουλίες μελέτης και σχεδιασμού, πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και περιορισμού των πηγών ρύπανσης». Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι το πρόβλημα οξύνει η ανοχή και η αναισθησία των ισχυρών της γης και πρόσθεσε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν περιορίζονται από τα γεωγραφικά σύνορα αλλά είναι παγκόσμια και απαιτούν πλατιά αντίληψη και συστηματική δράση.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι συνευθύνη όλων μας και δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλλει στην υλοποίηση των προτάσεων των ειδικών.

    [09] ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ - ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ TVX ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Τους απεργούς μεταλλωρύχους της TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής επισκέφτηκε ο σήμερα πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σε ευρεία σύσκεψη με τα σωματεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία και παρουσία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, των δημάρχων Πολυγύρου και Προέδρου της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής Ν. Βασιλάκη, το Δήμαρχο Μεγ. Παναγιάς Δ. Δρούγκα και τον Δήμαρχο Σταγείρων - Ακάνθου Γ. Βλαχόπουλο, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ ενημερώθηκαν για την τραγική κατάσταση των απεργών μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Μεταλλεία από την πολύχρονη κυβερνητική, όπως τονίστηκε, αδιαφορία και εγκατάλειψη. Ενημερώθηκαν επίσης για τις προτάσεις των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της περιοχής σχετικά με την προοπτική της απασχόλησης στα μεταλλεία, αλλά και τις επιπτώσεις σ΄ όλη την περιοχή.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κωνσταντόπουλος μπήκε στις στοές, όπου συναντήθηκε με τους απεργούς και ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "μεροκάματο του τρόμου" την εργασία των μεταλλωρύχων και επισήμανε ότι πέρα από την απεργία πείνας οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα μεταλλεία και να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που αφορούν το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.

    «Δεν πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι τίποτα από αυτά που έχουν δουλέψει, τίποτε απ΄ αυτά που δικαιούνται. Πρέπει το κράτος και η πολιτεία να τους συμπαρασταθεί, να τους στηρίξει, γιατί εδώ είναι μία από τις πρώτες περιπτώσεις που χρειάζεται η αλληλεγγύη και η κατοχύρωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    Με τροπολογίες της νύχτας χαρίζουν δισεκατομμύρια δεξιά και αριστερά. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και της ασφαλιστικής κάλυψης των μεταλλωρύχων», επισήμανε.

    [10] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Για το διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα έως και τις 20 Ιουνίου έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 11/06/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στην Αίγλη Ζαππείου, αίθουσα Ζάππα.

    ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/06/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00, στο ξενοδοχείο ATHNES PLAZA, Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, στην έδρα (γραφεία) της εταιρίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ισογείου, επί των οδών Aσκληπιού και Φλέβας (πρώην Παροχθίου), στο Ίλιον Αττικής.

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ A.B.E.E.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της εταιρείας, στις Αχαρνές Αττικής, (οδός Ανεμώνης αριθμός 4).

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στο Κεντρικό Κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Αθήνα (Σοφοκλέους 11, 3ος όροφος).

    ΔΕΛΤΑ SINGULAR Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 19/6/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00, στο Κρυονέρι Αττικής, στα γραφεία του υποκαταστήματος της εταιρίας, Στρατοπέδου ΑΒΥΠ 2.

    ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας, την 19/6/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της Εταιρίας Ξενίας 5-7, Κηφισιά (κτίριο CECIL, 4ος όροφος).

    ALPHA TRUST ASSET MANAGER FUND ΑΕΕΧ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 19/6/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα επί της Ξενίας 5-7 (κτίριο CECIL, 4ος όροφος) γραφεία της Εταιρίας.

    COMPUCON Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00, στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.,στο 13o χιλ. Θεσσαλονίκης Περαίας.

    LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη, και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ATHENS PLAZA, Πλατεία Συντάγματος.

    LAVIPHARM A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/06/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της Εταιρίας, επί της οδού Αγίας Μαρίνας, στη Παιανία Αττικής.

    MULTIRAMA A.E.B.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/06/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, 23ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας.

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/06/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στο Υποκατάστημα της Εταιρείας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, (23ο χλμ. Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας).

    FOURLIS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/06/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στο Ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ (1ος όροφος, αίθουσα Bridge Room), στην Κηφισιά Αττικής, οδός Δηληγιάννη 66.

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/06/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο HOLIDAY INN, (Θεσσαλονίκη, οδός Μοναστηρίου 8, Αίθουσα KΛΕΑΡΧΟΣ.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 20/6/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρείας επί της οδού Λ. Ριανκούρ αριθμός 78α, στην Αθήνα.

    REDS Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 20/6/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 στα γραφεία της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε., στην οδό Λουϊζης Ριανκούρ 78Α στο Δήμο Αθηναίων.

    ΕΛΦΙΚΟ ΑΕΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 20/6/2003 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας (Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, 62ο ΧΛΜ).

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 20/6/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα γραφεία της συνδεδεμένης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ επί της οδού Λ. Ριανκούρ αριθμός 78α, στην Αθήνα.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 20/6/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30, στην έδρα της Εταιρείας στο Περιστέρι (Κωνσταντινουπόλεως 1 & Κηφισού).

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/06/2003, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 13:00, στο Μέγαρο Μελά (Αιόλου 93 και Σοφοκλέους) στην Αθήνα.

    [11] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 2002 ΓΙΑ ΧΑΛΚΟΡ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - FITCO

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002, έναντι 0,10 ευρώ το 2001, ενέκρινε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Χαλκόρ, μέλους του Ομίλου Βιοχάλκο.

    Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι κάτοχοι Ονομαστικών Μετόχων της εταιρείας, στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την 9/6/2003.

    Επίσης συνέλευση των μετόχων της θυγατρικής του Ομίλου, Ελληνικά Καλώδια, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2002.

    Τέλος, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Fitco AE ενέκρινε την καταβολή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002.

    [12] ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,06 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Με άνοδο κερδών και κύκλου εργασιών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2003 για την Γρ. Σαράντης. Σε ενοποιημένη βάση, ο Ομιλος Σαράντη αύξησε τις πωλήσεις του κατά 16,3% στα 48,8 εκ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 17% στα 3,76 εκ. ευρώ.

    Για το σύνολο του 2003, οι πωλήσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 234 εκ. ευρώ σε σχέση με 219 εκ. ευρώ το 2002, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 19 εκ. ευρώ έναντι 18,1 εκ. ευρώ το 2002.

    Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002.

    Σημειώνεται ότι, η Σαράντης δεν είχε διανείμει μέρισμα τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της θέσης. Τα θετικά όμως, αποτελέσματα της περσινής χρονιάς σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα του Ομίλου, οδήγησαν τη Διοίκηση της Σαράντης να ακολουθήσει θετική μερισματική πολιτική για το 2002.

    [13] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Την δημιουργία γενικού ηλεκτρονικού εμπορικού μητρώου μέσα σε διάστημα έξι μηνών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, προβλέπεται η δημιουργία μητρώου εμπορικών επιχειρήσεων, με την οποία θα απλοποιείται το εποπτικό έργο των αρμοδίων αρχών και θα διευκολύνεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Όπως επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, μετά την παρουσίαση της μελέτης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την υλοποίηση της.

    Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 970.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 8 έως 9 μήνες από την κατοκύρωση του.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νομοθεσία για την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων, τα οποία θα διαχειρίζονται το μητρώο. Η νομοπαρασκευστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα λάβει υπόψη της και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων.

    [14] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Δυσαρεστημένος με το ισχύον πολιτικό σύστημα στη χώρα του εμφανίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Aksam εξεγέρθηκε κατά του κρατούντος συστήματος, υποστηρίζοντας πως ο δρόμος προς την εξουσία αποκλείεται από τη γραφειοκρατική ολιγαρχία.

    Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Είμαστε μεν κυβέρνηση, αλλά όχι εξουσία», ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιδίωξε να καθαρίσει τη «ρύπανση» από τη νομοθεσία και να πραγματοποιήσει το πέρασμα προς την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, θέσπισε (η κυβέρνηση) τον Εργατικό Νόμο, ο οποίος όμως ακυρώθηκε μετά από ενέργειες της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Όμως, στις χώρες όπου ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση, η θέσπιση νόμων είναι αποστολή της Κυβέρνησης» επισήμανε ο κ. Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στον χαρακτήρα του ΑΚΡ, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε τα εξής: «Ο χαρακτηρισμός μας ως "δεξιοί" αποτελεί αδικία. Βρισκόμαστε στο δρόμο που οδηγεί στο ιδεώδες του "συντηρητικού δημοκράτη", αλλά σημασία επίσης έχει να προστατεύουμε τα δικαιώματα αυτών που δεν είναι όμοιοί μας και να μην καταβάλλουμε προσπάθειες για να μας μοιάσουν. Αυτός που βασίζεται στην πίστη του δεν φοβάται από την χορήγηση της ελευθερίας πεποιθήσεων».

    Αναφορικά με την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο, καθώς «το Νέο Κόμμα (Genc Parti) δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθεια των πλουσίων», κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από το γεγονός πως στο κοινοβούλιο βρίσκονται δυο κόμματα, το ΑΚΡ και το CHP- πρόκειται για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με αρχηγό τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Επιχειρώντας μια προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι απόψεις της Αγκυρας βρίσκονται πιο κοντά στις γερμανικές θέσεις και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θερμή υποδοχή της γερμανικής ηγεσίας κατά την επίσκεψή του στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα. «Η υποβάθμιση των σχέσεων μας με την Γερμανία θα σήμαινε ότι δεν γνωρίζουμε καλά τη δουλειά μας και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι στη χώρα αυτή διαβιούν τρία εκατομμύρια Τούρκοι» τόνισε.

    Όσον αφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία δυσαρέσκεια με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως δεν συνέβη τίποτε το δυσάρεστο με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, αλλά ούτε με οποιονδήποτε αμερικανό αρμόδιο.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβήτριας μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και της Δύσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε ήδη αναλάβει αυτή την αποστολή και θα την συνεχίσουμε. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα η οποία αποδεικνύει ότι η ισλαμική κουλτούρα και δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν. Εξάλλου θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε πρότυπο για τον ισλαμικό κόσμο του 1,5 δισ. (ανθρώπων)».

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η Τουρκία θα μπορουσε να αναλάβει σημαντικότατη (διαμεσολαβητική) αποστολή και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι εκτός από την ισλαμική βία- έτσι όπως αυτή εκφράζεται κυρίως με τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής- υπάρχει και η χριστιανική. «Οργανώσεις που ασκούν βία και οι οποίες έχουν θέσει τη σφραγίδα τους στο κόσμο, προβάλλονται όποτε το επιθυμούν στα ΜΜΕ» τόνισε.

    Για την ΕΕ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε ότι δεν είναι πλήρως αμερόληπτη και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις, φέρνοντας ως απόδειξη το παράδειγμα ότι ενώ ο ίδιος είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από 4 χρόνια και ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν προσέφυγε πριν από 2, το Δικαστήριο εξέδωσε αμέσως απόφαση για τον κούρδο ηγέτη, ενώ η δική του απόφαση εξακολουθεί να εκκρεμεί.

    [15] ΡΟΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΡΟΝ

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Να αναλάβει αποστολή διαμεσολαβητή στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φέρεται να κάλεσε την Αγκυρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Ο Τύπος της γείτονος με τίτλους όπως «Σαρόν: Η Τουρκία να αναλάβει αποστολή μεσολαβητή» (Turkiye) και «Πρόσκληση από τον Σαρόν» (Vatan), αναφέρεται σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν με τον ισραηλινό ομόλογό του Σαρόν και σε σχετική ανακοίνωση της Πρωθυπουργίας, όπου σημειώνονται:

    «Κατά την συνομιλία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, εξέφρασε την προσδοκία για περαιτέρω ανάπτυξή τους, υπογράμμισε τη σημαντική θέση της Τουρκίας στο θέμα της εδραίωσης της σταθερότητας στην περιοχή και προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί το Ισραήλ.

    Τόνισε ακόμη ότι στην Άκαμπα (της Ιορδανίας) έλαβε χώρα μια σημαντική συνάντηση, ότι ελπίζει πως θα σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία και υπογράμμισε ότι αυτό εξαρτάται από την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός πάλι, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη Γάζα, τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις θρησκείας, φυλής και γεωγραφικού χώρου καθώς και ότι η απώλεια της ζωής ανυπεράσπιστων ατόμων δεν είναι κάτι το αποδεκτό από οποιοδήποτε λογικό άτομο».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Σαρόν τόνισε πως εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κάποια διάσκεψη σχετικά με το Μεσανατολικό ζήτημα, επιβάλλεται όπως αυτή πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 9 Ιουνίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Σε ορισμένους κύκλους που επιδιώκουν να αναμοχλεύσουν καταστάσεις, τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, αποδίδει ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα «σκαμπανεβάσματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του προς την Aksam, ο τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση «οι σχέσεις με την Ελλάδα προχωρούν κατά πολύ παράξενο τρόπο. Ενώ πετούν τα "περιστέρια" ξαφνικά κάτι συμβαίνει και δημιουργείται κλίμα έντασης. Οι τουρκικές και ελληνικές θέσεις στο θέμα του εναέριου χώρου του Αιγαίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, πώς θα εφαρμόσετε τα ΜΟΕ στο Αιγαίο;», σημείωσε: «Φαίνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν να αναμοχλεύσουν καταστάσεις».

    Κληθείς να απαντήσει εάν με αυτή του την τοποθέτηση εννοεί τα «γεράκια» των δυο πλευρών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε: «Ενδέχεται να είναι αυτοί, αλλά ενδέχεται να είναι και άλλοι. Πάντως ορισμένοι αναμοχλεύουν καταστάσεις και όσο επιταχυνθεί η διαδικασία για την Ε.Ε. και όσο συντομότερα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Τουρκίας, τόσο ταχύτερα θα επιλυθεί και το ζήτημα του Αιγαίου».

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Ιουνίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η σύζυγος του Σοφία θα επισκεφθούν τη Ρουμανία στις 11 και 12 Ιουνίου μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Ιον Ιλιέσκου.

    Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο αλλά τελικά αναβλήθηκε εξαιτίας της ιρακινής κρίσης.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2003 (17:44 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο κ. Βασιλείου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν, την Επίτροπο για την Απασχόληση, Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση, Ενέκο Λανταμπούρου, τον Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση για Εξωτερικές Υποθέσεις Μάικλ Λέιγκθ και τον Επικεφαλής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λεοπόλντ Μάουρερ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ FINN

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ενώ είχε σκαρφαλώσει στην 3η θέση της βαθμολογίας και απέμεναν 4 ακόμη ιστιοδρομίες, αποχώρησε από το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα FINN, που γίνεται τις μέρες αυτές στη Σουηδία, ο πρωταθλητής μας Αιμίλιος Παπαθανασίου.

    «Παρά το γεγονός ότι πήγα άσχημα την 1η ημέρα των αγώνων, τη 2η ημέρα ήμουν 1ος λίγο πριν τον τερματισμό της μοναδικής ιστιοδρομίας που έγινε. Τότε και χωρίς κανένα λόγο, ένας Ιρλανδός κριτής μου έδειξε κίτρινη κάρτα, γεγονός που με ανάγκασε να τερματίσω τελικά τρίτος", τόνισε ο Ελληνας πρωταθλητής και συνέχισε: "Την 3η ημέρα των αγώνων, στην 1η ιστιοδρομία τερμάτισα 7ος και στη 2η ιστιοδρομία 1ος .Όμως, ενώ ο καιρός με αέρα 1,5 έως 2 μποφόρ και οπίσθιο ρεύμα, δεν ευνοούσε κανένα απολύτως κούνημα του σκάφους, ο ίδιος κριτής που μου είχε δώσει κίτρινη κάρτα την 2η ημέρα, μου έδειξε και πάλι κίτρινη κάρτα, αυτή τη φορά για κούνημα σκάφους και με ακύρωσε, προκαλώντας εις βάρος του το γέλιο ακόμα και των αντιπάλων μου.

    Τότε, έκανα ένσταση κατά της απόφασης με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθώ. Όμως, όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στον Πειραιά και μου στοίχισε το χρυσό μετάλλιο, η ένστασή μου ούτε καν συζητήθηκε.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο αυτό που επαναλήφθηκε και στη Σουηδία είναι το κόστος που εν γνώσει μου πληρώνω, λόγω του ασυμβίβαστου του χαρακτήρα μου ως αθλητού. Όμως, εγώ έχω μάθει να κερδίζω στο στίβο και όχι στα χαρτιά. Με αίμα και με 3 εγχειρήσεις κέρδισα 5 Ευρωπαϊκά και 3 Παγκόσμια μετάλλια.

    Είχα επισημαίνει στη βράβευση από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία των καλύτερων Ελλήνων ιστιοπλόων, που έγινε παρουσία της αθλητικής ηγεσίας, του προεδρείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού «Αθήνα 2004» ,καθώς και πλήθους δημοσιογράφων, ότι ο μόνος κίνδυνος για τους Έλληνες αθλητές απώλειας μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις και στην Ολυμπιάδα του 2004, είναι η διαιτησία".

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι κάποιοι αθλητές ακολουθούν άλλες μεθόδους. "Ενώ κάποιοι ξένοι κάνουν υπογείως καλά τη δουλειά τους, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές- η αθλητική ηγεσία, το αρμόδιο τμήμα ιστιοπλοίας του «Αθήνα 2004»με διοικητικό επικεφαλής άνθρωπο που συνοδοιπορεί με τους ξένους, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να προστατεύσουν τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών. Αντίθετα, αναλώνονται σε δημόσιες σχέσεις και άσκηση πολιτικής. Έτσι, με την αδιαφορία τους χαρίζουν μετάλλια που ανήκουν στη χώρα μας", δήλωσε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής επίσης αποκάλυψε ότι σκέφτεται ακόμη και την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα. "Ωστόσο, και όσον με αφορά, η κατάσταση αυτή δε θα συνεχιστεί. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να εγκαταλείψω την εθνική ομάδα και να τρέχω μόνο με τα χρώματα του Ολυμπιακού, αφού δεν υπάρχει κανείς να με προστατεύσει. Τέλος θα μιλήσω έξω από τα δόντια σε συνέντευξη τύπου μέσα σε 15 το αργότερο ημέρες, στην οποία θα σας ανακοινώσω και τις αποφάσεις μου», ολοκλήρωσε ο Ελληνας πρωταθλητής.

    [20] Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΑΔ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ ΑΕΚ, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ, σχετικά με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, να επαναληφθεί ο πρώτος αγώνας των play off της ημιτελικής φάσης ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

    «Καταρχήν, είναι μια απόφαση δικαστηρίου, την σεβόμαστε, αλλά είναι λανθασμένη. Οι κανονισμοί δεν προβλέπουν επανάληψη ενός αγώνα. Το μόνο- που προβλέπεται είναι η τιμωρία των διαιτητών. Η απόφαση πάσχει νομικά», τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος και συνέχισε: «Οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ είναι σε δεύτερο βαθμό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε αποζημίωση σε περίπτωση που αποκλειστεί η ΑΕΚ. Όμως δεν θα τα αφήσουμε έτσι και θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση».

    [21] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Δεν άντεξε να περιμένει άλλο ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης. Μετά τους Οκκά, Φρούσο και Κουκιέλκα οι οποίοι έχουν ήδη κάνει προσφυγές, ο Καβαλιώτης ποδοσφαιριστής κατέθεσε σήμερα προσφυγή. Ο νομικός του σύμβουλος, Λάκης Σημαιοφορίδης σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής τόνισε ότι ο πελάτης του έπραξε αυτό που σκεφτόταν να κάνει εδώ και πολλές ημέρες, αλλά καθυστέρησε λόγω της συνάντησης που είχε με τη νέα διοίκηση της ομάδας και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Βασίλη Σεργιαννίδη.

    Ο διεθνής ποδοσφαιριστής με την προσφυγή του σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητάει την λύση του συμβολαίου του, έτσι ώστε να μείνει ελεύθερος, καθώς και το ποσό των 1.120.000 ευρώ, που προέρχεται από οφειλές ακόμη και από τον προηγούμενο χρόνο.

    [22] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Στη σπουδαιότητα της αναμέτρησης της εθνικής μας ομάδας των ανδρών με τη Ουκρανία την Τετάρτη αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ, δίνονας μάλιστα το στίγμα της αναμέτρησης που θα κρίνει αν η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της. Παράλληλα έστειλε το σύνθημα της νίκης.

    «Η νίκη είναι απαραίτητη, αναντικατάστατη», τόνισε αρχικά ο κ. Ρεχάγκελ και αναφέρθηκε στη μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας στο «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα: «Η ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο πέτυχε μια μεγάλη νίκη στην Ισπανία. Χαρήκαμε όλοι μας παρά πολύ, είπα και στους παίκτες ότι μπορούν και αυτοί να το χαρούν, αλλά μέχρις εκεί. Σήμερα το πρωί που συζητήσαμε, τους ζήτησα να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι της Τετάρτης, γιατί η νίκη μας στην Ισπανία θα έχει διπλή σημασία, αν νικήσουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Γερμανός τεχνικός και συμπλήρωσε αναφερόμενος στον αγώνα με τους Ουκρανούς: «Αυτό το παιχνίδι θα είναι τελείως διαφορετικό με κείνο της Ισπανίας. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη εμφάνιση, να αγωνιστούμε με ψυχραιμία και στρατηγική. Είναι μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν όλοι πιάσουν μεγάλη απόδοση. Ο Βενετίδης δεν παίζει λόγω της τιμωρίας του, όμως έχουμε το υλικό να καλύψουμε και αυτή την απώλεια».

    Ο κ. Ρεχάγκελ ρωτήθηκε για το σχήμα που θα παρατάξει την Τετάρτη στο γήπεδο της Λεωφόρου: «Αποφασίζω συνήθως την ημέρα του αγώνα, περνάω από το μυαλό μου ορισμένα τελευταία πράγματα. Ξέρω ήδη τα τρία τέταρτα της ενδεκάδας. Πάντως και οι παίκτες μαθαίνουν την τελευταία στιγμή ποιοι θα αγωνιστούν. Πάντα μπορεί να τύχει ένα απρόοπτο, όπως έγινε στην Ισπανία με τον Χαριστέα, που είχε κάποια ενόχληση. Μιλήσαμε με τον γιατρό και τον ίδιο και αποφασίσαμε πως μπορεί να παίξει», τόνισε.

    Όσον αφορά στο αν η εθνική θα πιέσει από την αρχή τους Ουκρανούς, κυνηγώντας το γκολ, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός απάντησε: «Το δικό μου σλόγκαν είναι "ελεγχόμενη επίθεση". Όχι ανεξέλεγκτα, έχουμε 90 λεπτά στη διάθεσή μας, ενώ οι αντίπαλοί μας διαθέτουν δύο πολύ γρήγορους επιθετικούς, τους Σεβτσένκο και Βορονίν και πρέπει να φανούμε πολύ προσεκτικοί. Ασφαλώς θα παίξουμε διαφορετικά από ό,τι στη Σαραγόσα, όπου δώσαμε περισσότερο βάρος στην άμυνα. Πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοσή μας στην Ισπανία, γιατί όταν κλέβαμε τη μπάλα, τη χάναμε εύκολα και δεν είμαστε τόσο καλοί και οργανωμένοι στις αντεπιθέσεις μας. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να βελτιωθούμε. Δε λέω ποτέ με ποιο σύστημα θα παίξουμε, σίγουρα όμως οφείλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί».

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ αφήνει στην άκρη το άγχος, αλλά και την παράδοση που θέλει την εθνική ομάδα να μην τα πηγαίνει καλά, την τελευταία στιγμή όταν διεκδικεί κάτι σπουδαίο. Για τον Γερμανό τεχνικό, αντισταθμιστικός παράγοντας για όλα αυτά, είναι η αυτοπεποίθηση: «Αν έχουμε πίστη στον εαυτό μας θα ξεπεράσουμε και το άγχος και το... παρελθόν. Η νίκη στην Ισπανία θα μας βοηθήσει στον ψυχολογικό τομέα. Πριν το ματς στη Σαραγόσα, για να ανεβάσω την αυτοπεποίθηση των παικτών, τους είπα ότι αν κερδίσεις την Σλοβακία, για παράδειγμα, δεν θα γίνει ο ίδιος θόρυβος όπως με μια νίκη επί της Ισπανίας. Με την αυτοπεποίθηση λοιπόν, τα ξεπερνάς όλα».

    Ο κ. Ρεχάγκελ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, δεν αποκάλυψε αν θα προσπαθήσει να περιορίσει με μαν του μαν τον Σεβτσένκο και τον Βορονίν: «Αυτό είναι κάτι που δεν θα πω τώρα. Δεν πρόκειται να ανοίξω τα χαρτιά μου. Θα το δούμε πριν τον αγώνα. Αυτό κάνω και με τους παίκτες, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουν και κάποια αγωνία. Αυτό τους τονώνει τη διάθεση και όσο καιρό είμαι εγώ στην ομάδα, έχουν δείξει όλοι μεγάλη διάθεση». Στο σημείο αυτό ο Ομοσπονδιακός ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι διεθνείς παίζουν και για εκείνον: «Όχι, δεν παίζουν για μένα, παίζουν για τον εαυτό τους και για τη χώρα τους. Αυτό πρέπει να κάνουν και την Τετάρτη, να τα δώσουν όλα για να κερδίσουν το παιχνίδι. Ελπίζω να είναι γεμάτο το γήπεδο, με φιλάθλους που θέλουν να κερδίσουμε, γιατί κι εμείς αυτό θέλουμε, τη νίκη».

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός απάντησε με φιλοσοφική διάθεση στην ερώτηση, αν έχει παράπονα από την αντιμετώπιση της εθνικής ομάδας από τον Τύπο: «Είμαι ρεαλιστής και ξέρω πως όταν κερδίζεις έχεις καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ όταν χάνεις δεν μπορείς να περιμένεις και τα καλύτερα σχόλια. Διαπίστωσα κάποια στιγμή ότι ορισμένοι παίκτες είχαν προβλήματα με μερίδα του Τύπου και συζήτησα μαζί τους γι αυτό. Πρέπει και ο δημοσιογράφος να είναι δίκαιος, για να μπορεί μετά να ζητήσει, για παράδειγμα, μία συνέντευξη, από τον ποδοσφαιριστή. Θέλω σαν μεγαλύτερος εδώ στην αίθουσα να σας δώσω μια συμβουλή, να πω μια γερμανική παροιμία, αν και βρισκόμαστε στην Ελλάδα, τη χώρα των φιλοσόφων. Λέμε λοιπόν στην πατρίδα μου ότι όσο χοντρή γούνα κι αν φοράει κάποιος, μπορείς να τον προσβάλεις, να τον στενοχωρήσεις και να τον τραυματίσεις ψυχολογικά».

    [23] ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Το δημοτικό αθλητικό κέντρο Κορίνθου θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων-Κορασίδων το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουνίου. Στο ραντεβού της Κορίνθου θα δώσουν το «παρών» όλοι οι «εκκολαπτόμενοι» αστέρες του ελληνικού στίβου, στον οποίο αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

    Τα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν είναι:

    Παίδες: 100μ, 200μ, 400μ, 1.500μ, 3.000μ, 2.000μ στιπλ, 110, εμπόδια, 400μ εμπόδια, 10.000μ βάδην, 4χ100μ, 4χ400μ, μήκος, ύψος, τριπλούν, επί κοντώ, σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός, σφυροβολία.

    Κορασίδες: 100μ, 200μ, 800μ, 1.500μ, 100μ εμπόδια, 400μ εμπόδια, 5.000μ βάδην, 4χ100μ, 4χ400μ, μήκος, ύψος, τριπλούν, επί κοντώ, σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός, σφυροβολία.

    [24] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Λονδίνο, 9 Ιουνίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε συνέλαβε και δεύτερο σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Βέλσμαν Νκούμπε, γενικό γραμματέα του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), με την κατηγορία των οικονομικών ατασθαλιών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος, Μόργκαν Τσβανγκιράι συνελήφθη την Παρασκευή για προδοσία σε σχέση με τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Ο Τσβανγκιράι, και ο αντιπρόεδρος του Κινήματος, Γκίμπσον Σιμπάντα, αλλά και ο Νκούμπε δικάζονται με την κατηγορία της συνωμοσίας για απόπειρα δολοφονίας του Μουγκάμπε το 2001.

    [25] ΜΟΝΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Η εκτόξευση ενός κομματιού μονωτικού υλικού στα πλακίδια που προστατεύουν το διαστημικό λεωφορείο ήταν αρκετή για να προκαλέσει ρωγμές, σε πείραμα της NASA, συνηγορώντας υπέρ της θεωρίας για την καταστροφή του Columbia το Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία για την καταστροφή του Columbia, η ρωγμή που προκάλεσε ο αφρός κατά την εκτόξευση επέτρεψε σε υπέρθερμα αέρια να εισβάλλουν στο εσωτερικό της αριστερής πτέρυγας κατά την επανείσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα.

    Το τεστ, που πραγματοποιήθηκε στο ανεξάρτητο Ερευνητικό Ινστιτούτο Southwest την Παρασκευή, σχεδιάστηκε για να ελεγχθεί αν πράγματι ένα κομμάτι μονωτικού αφρού από την εξωτερική δεξαμενή του Columbia θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ρωγμή στο αριστερό φτερό του κατά την εκτόξευση.

    Στη διάρκεια του πειράματος ένα κομμάτι του ίδιου μονωτικού αφρού, βάρους 0,76 κιλών, εκτοξεύτηκε υπό γωνία 20 μοιρών σε προστατευτικά πλακίδια που αφαιρέθηκαν από το διαστημικό λεωφορείο Discovery, με ταχύτητα 843 χιλιομέτρων ανά ώρα.

    Η πρόσκρουση μετατόπισε το πλακίδιο σε σχέση με το στεγανωτικό υλικό που το περιβάλλει, και προκάλεσε ρωγμή μήκους 7,5 εκατοστών στο σύνθετο υλικό άνθρακα από το οποίο αποτελείται από το πλακίδιο.

    [26] ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΡΕΣΔΗΣ

    Δρέσδη, 9 Ιουνίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Βαλίτσα που περιείχε βόμβα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και θύματα εντόπισε η γερμανική αστυνομία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου της Σαξονίας ανακοίνωσε ότι πολλοί άνθρωποι ίσως να είχαν σκοτωθεί, αν γινόταν η έκρηξη.

    Η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα εκρηκτικά.

    [27] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιουνίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ αναχώρησε τη Δευτέρα από την Ουάσινγκτον για ευρωπαϊκή περιοδεία που θα τον οδηγήσει στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Αλβανία, τη Γερμανία και στις Βρυξέλλες όπου και θα μετάσχει σε ΝΑΤΟική σύνοδο.

    Πρώτος σταθμός του το Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσει η Πορτογαλία και η Αλβανία όπου και θα ευχαριστήσει τις κυβερνήσεις των χωρών για την υποστήριξή τους στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 9 Ιουνίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το τελευταίο 24ωρο τη Γερμανία. Οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν όλη τη Γερμανία, με συνέπεια να ξεριζωθούν πολλά δένδρα.

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δένδρα που ξεριζώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε στο Μένχενγκλάντμπαχ, σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ, όταν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων καταστράφηκε ένα αερόστατο στο οποίο βρισκόταν το παιδί.

    [29] "ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΣΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Εικόνες θάλασσας απλώνονται από το μελάνι της πένας ενός έμπειρου δημοσιογράφου και αποτυπώνουν, όχι με τη μορφή μιας ζωγραφιάς αλλά με την μορφή μυθιστορήματος, τη γνώση και την προδοσία, την έκπληξη αλλά και την προμελετημένη επιβεβαίωση στοιχειώνοντας τα όνειρα του συγγραφέα που κυοφορεί μια ολόκληρη ζωή αλλά δεν μπορεί να γεννήσει. Είναι οι «Θαλασσογραφίες της σιωπής» το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Σταύρου Πασάκου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης και παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι γραμμένο με τρόπο έντονο και ενστικτώδη, που ενώ μοιάζει με απλοϊκό είναι σύνθετο και προδίδει τη σοβαρή ικανότητα του λογοτέχνη , είπε μιλώντας κατά τη παρουσίαση του βιβλίου ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης , που υπήρξε και από τους καλύτερους παιδικούς φίλους του συγγραφέα. « Είναι ένα καταστάλαγμα των βιωμάτων του Σταύρου όπως αποτυπώθηκαν στη σκέψη του . Το μυθιστόρημα εμφανίζεται σαν αυτοβιογραφία. Ο συγγραφέας και ο ήρωας του βιβλίου είναι το ίδιο. Διαβάζοντάς το το κατάλαβα γιατί πολλές από τις σκέψεις του Σταύρου είχα την ευκαιρία να τις ακούσω φωναχτά.. Οι ιστορίες του Σταύρου δεν είναι απλές θαλασσινές ιστορίες, είναι ιστορίες της σιωπής γιατί αυτός ταξιδεύει με το μυαλό. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μυθιστόρημα» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον συγγραφέα ως «ένα παιδί που μετράει τα άστρα» το οποίο έχει σαν ορίζοντά του τη θάλασσα και μιλά γι αυτή αλλά και για τη σιωπή αλλά δεν έχει μιλήσει ποτέ για τη γυναίκα. Πρόσθεσε ακόμη ότι πάντα μία γυναίκα (όχι η ίδια) βασανίζει δημιουργικά τον συγγραφέα και τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο προδίδει τον στόχο του που είναι η καταγραφή μυθιστορηματοποιημένων αυτοβιογραφικών στιγμών. Ο κ Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμη ότι στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας δίνει και μια αστυνομική πλοκή με έναν φόνο που κάνει το μυθιστόρημα να μοιάζει με αστυνομικό.

    «Νόμιζα ότι ήταν εύκολο να γράφει κανείς για πράγματα που αγαπά. Όταν όμως ξεκίνησα να γράφω άρχισα να τα βρίσκω μπαστούνια. Είναι δύσκολο να θέλεις να γράψεις για πράγματα που αγαπάς και να μην μπορείς να τα αποδώσεις σωστά» είπε ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του. Ανέφερε ότι στο βιβλίο ο αναγνώστης βλέπει μια τριπλή διαδικασία μέσα στην οποία υπάρχουν ο συγγραφέας, ο παραμυθάς και ο μύθος. Αυτό που βγαίνει από το βιβλίο είναι ότι χάνονται τόσα πράγματα γιατί ο συγγραφέας δεν είναι απλός, αλλά στο τέλος υπάρχει και η κάθαρση.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ανέφερε ότι φέτος κυκλοφόρησαν στη χώρα μας 8.000 νέοι τίτλοι βιβλίων ανάμεσα στο οποία και το βιβλίο του Σταύρου Πασάκου. Ο συγγραφέας, είπε , μέσα από τη γραφή του έδωσε νέα πνοή εξωτερικεύοντας τα δικά του συναισθήματα. Ο κ Μπαρμπουνάκης συνέχισε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται νέοι δημιουργοί που ανοίγονται προς τα έξω και τόνισε ότι η δεκαετία του ΄90 ήταν σημαντική για τη παραγωγή του βιβλίου λόγω της νέας γενιάς συγγραφέων. «Πιστεύουμε ότι η γενιά αυτή θα καταξιωθεί, πιστεύουμε ότι θα παρουσιάσουμε και άλλους δημιουργούς» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

    [30] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Πλήθος συναυλιών, θεατρικές παραστάσεις και βραδιές χορού θα παρουσιαστούν στις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Λυκαβηττό, με γνωστά ονόματα όπως οι Dandy Warhols, Moby, Massive Attack.

    Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει βραδιές flamenco από τον Joaquin Cortes, αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες όπως οι Raining Pleasure και ο Κ.Βήτα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Λυκαβηττό έχει ως εξής:

    Τρίτη, 10 Ιουνίου

    Queensryche

    Τετάρτη, 11 Ιουνίου

    Whitesnake

    Πέμπτη, 12 Ιουνίου

    Salif Keita - Orchestra Baobab

    Παρασκευή, 13 Ιουνίου

    Joaquin Cortes

    Σάββατο, 14 Ιουνίου

    Joaquin Cortes

    Δευτέρα, 16 Ιουνίου

    Συναυλία Χρήστου Λεοντή

    Τρίτη, 17 Ιουνίου

    Moby.Τη συναυλία ανοίγει ο Κ. Βήτα (στο πλαίσιο του Adrenalive Festival).

    Τετάρτη, 18 Ιουνίου

    Dandy Warhols. Τη συναυλία ανοίγουν οι Raining Pleasure (στο πλαίσιο του Adrenalive Festival)

    Πέμπτη, 19 Ιουνίου

    Ινδικό Πανηγύρι. Μεταξύ άλλων, το συγκρότημα Musafir και ο Γιώργος Μάγκας

    Παρασκευή, 20 Ιουνίου

    Flamenco Gala

    Σάββατο, 21 Ιουνίου

    Flamenco Gala

    Δευτέρα, 23 Ιουνίου

    Jane Birkin

    Τετάρτη, 25 Ιουνίου

    Συναυλία Μάριου Φραγκούλη

    Δευτέρα, 30 Ιουνίου

    Momix

    Τρίτη, 1 Ιουλίου

    Momix

    Τετάρτη, 2 Ιουλίου

    Bocca Tango

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου

    Salome (Aida Gomez Danza Compania)

    Παρασκευή, 4 Ιουλίου

    Συναυλία Γιώργου Κατσαρού

    Σάββατο, 5 Ιουλίου

    Jamaica All Stars

    Κυριακή, 6 Ιουλίου

    Chick Corea

    Τετάρτη, 9 Ιουλίου

    Συναυλία -αφιέρωμα στο Βαγγέλη Περπινιάδη

    Πέμπτη, 10 Ιουλίου

    Σμυρναίικα Τραγούδια με τη Γλυκερία και τον Παντελή Θαλασσινό

    Παρασκευή, 11 Ιουλίου

    "Πέρσες", από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας

    Δευτέρα, 14 Ιουλίου

    Massive Attack

    Τρίτη, 15 Ιουλίου

    Massive Attack

    Τετάρτη, 16 Ιουλίου

    Η.Ι.Μ.

    Δευτέρα, 21 Ιουλίου

    Ballet Jazz de Montreal

    Τρίτη, 22 Ιουλίου

    Ballet Jazz de Montreal

    Τετάρτη, 23 Ιουλίου

    Jacques Lussier Trio

    Δευτέρα, 28 Ιουλίου

    "Οι Ηλίθιοι", από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

    Τετάρτη, 30 Ιουλίου

    Tango Kinesis

    Πέμπτη, 31 Ιουλίου

    Tango Kinesis

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2003 ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Συνολικά 36 παραστάσεις, που χωρίζονται σε εφτά θεματικές ενότητες, θα δοθούν μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του Ελληνικού Φαστιβάλ.

    Οι ενότητες αυτές είναι:

    - Συμφωνική Μουσική και Μεγάλοι Ερμηνευτές (Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, Jessy Norman, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ορχήστρα της Φλαμανδικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ - Zubin Mehta, Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας - Kurt Masur).

    - Χορός (S. Prokofiev: Σταχτοπούτα / Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, L. Minkus: Δον Κιχώτης / Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, L. Delibes: Coppelia / Eθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Τρίπτυχο / Eθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Clavigo / Μπαλέτο της Eθνικής Οπερας του Παρισιού).

    - Λυρικό Θέατρο (C. Saint - Saens: Σαμψών και Δαλιδά / Εθνική Λυρική Σκηνή, Ch. W. Gluck: Τηλέμαχος / English Bach Festival, O Bιολιστής στη Στέγη, Νίκος Μαμαγκάκης: Ερωφίλη).

    - Θέατρο (Μολιέρου: Κατά Φαντασίαν Ασθενής, Β. Ουγκώ: Οι Αθλιοι, Μποστ: Μήδεια, Αριστοφάνη: Σφήκες, Ο κύκλος του Οιδίποδα / Shakespeare Theater / Ουάσινγκτον).

    - Ελληνική Δημιουργία & Ελληνες Ερμηνευτές (Αφιέρωμα στην Mικρά Aσία / Συναυλία Γιώργου Νταλάρα, Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι / Αμοργός - Μεγάλος Ερωτικός, Mίκης Θεοδωράκης / Στις Γειτονιές του Ρίτσου, Χορογραφήματα από τη Δημοτική Παράδοση).

    - Σύνθετα Θεάματα (The Rhythm of the Dance / Εθνικό Μπαλέτο της Ιρλανδίας, Marcel Marceau, Ian Anderson - Jethro Tull, Μουσική από τον Κινηματογράφο, Συναυλία Maurice Jarre, Pilobolus Dance Theatre, Χρώματα με τα "Χρώματα").

    - Ειδικές εκδηλώσεις (Συναυλία Andrea Bocelli, Εκδήλωση της Bουλής των Eλλήνων, Μουσική εκδήλωση για τη Μαρία Κάλλας).

    [32] 500.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2003 (09:05 UTC+2)

    Περισσότερα από 500.000 άτομα επισκέφτηκαν στο 22ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που έκλεισε χτες τις πύλες του. Το Φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των λογοτεχνών Κωνσταντίνου Καβάφη, Νίκου Καζαντζάκη και Κωστή Παλαμά, διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

    Τους χώρους του Φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν 300 εκδότες από όλη τη χώρα, οι οποίοι σε 151 εκθετήρια παρουσίασαν περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή, επισκέφθηκαν βιβλιόφιλοι κάθε ηλικίας και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε το φεστιβάλ βιβλίου επισκέφθηκαν περισσότεροι από 500.000 βιβλιόφιλοι κάθε ηλικίας και απ΄ όλη τη χώρα, αριθμός ρεκόρ για το Φεστιβάλ. Οι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω στην ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή αλλά και να προμηθευτούν το βιβλίο της αρεσκείας τους. Τα βιβλία στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του βιβλιόφιλου κοινού ήταν αυτά που αφορούσαν ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, λευκώματα και παιδικά βιβλία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ περισσότεροι από 50 συγγραφείς και λογοτέχνες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό, να παρουσιάσουν και να υπογράψουν τα βιβλία τους», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 June 2003 - 18:13:49 UTC