Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [02] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [04] Η ΠΟΥ ΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
  • [06] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Μ.Μ.Ε. ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [08] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [09] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΙΑΡΚΗΣ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ''ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ''
  • [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΟΤ
  • [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [12] ''ΝΑΙ'' ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ NEW MILLENIUM
  • [13] ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟ 10% ΤΗΣ ''ΓΙΑΝΤΖΟΥΛΑΣ''
  • [14] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ NOVABANK
  • [15] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΤ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
  • [18] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [21] Ο Γ. ΜΠΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
  • [22] ΜΕΓΑΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [23] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΙΡΟ
  • [24] ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [25] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [26] ΣΤΟΥΣ 300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
  • [28] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΕ: ΝΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΞ
  • [29] 6o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΙΗΣ
  • [30] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ "ΖΕΥΞΙΣ"
  • [31] ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [32] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ ΠΕΚ

  • [01] Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Γάζα, 13 Ιουνίου 2003 (06:58 UTC+2)

    Να φύγουν από το Ισραήλ, για το δικό τους καλό, καλεί η Χαμάς όλους του ξένους υπηκόους με ανακοίνωσή της που έστειλε στο Reuters, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ θα συνεχιστούν.

    Με θάνατο απειλεί τους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης σεϊχη Αχμέντ Γιασίν ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι, προειδοποιώντας ότι δεν διαθέτουν πλέον καμία ασυλία.

    Τις εξελίξεις παρακολουθεί άμεσα η αμερικανική διπλωματία, ενώ ανησυχία επικρατεί στο «διπλωματικό κουαρτέτο» ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ, για την πορεία τελικής εφαρμογής των προβλεπομένων από τον «οδικό χάρτη».

    [02] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Άγκυρα, 13 Ιουνίου 2003 (11:48 UTC+2)

    Υπερβολική χαρακτήρισε την ένταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της παραβίασης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία προς την ΕΕ . Πρέπει και εμείς και η Ελλάδα να δείξουμε την πρέπουσα ευαισθησία σε αυτά τα θέματα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε ευαισθησία» είπε ο κ Ερντογάν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε πριν από την αναχώρησή του για τη Μαλαισία και το Πακιστάν.Ο κ Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου στο Αιγαίο γίνεται συνεχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης και ότι τα έντυπα και ηλεκτρονικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης το προβάλλουν με υπερβολικό τρόπο.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2003 (21:05 UTC+2)

    Η αναβάθμιση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα αποφασίσθηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών, το αεροπορικό κέντρο Λάρισας αποκτά υπερδιπλάσιο του προηγουμένου χώρου ευθύνης, που ξεκινά από την Ιταλία και φθάνει μέχρι και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ ο διοικητής του θα είναι Ελληνας

    Στην Ελλάδα εγκαθίσταται επίσης ένα δεύτερο Επιχειρησιακό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής.

    Την ικανοποίησή του για τη διατήρηση του αεροπορικού επιχειρησιακού κέντρου στην Λάρισα με Ελληνα διοικητή και διπλάσιο προσωπικό, παρά τη μείωση των στρατηγείων από 26 σε 16 με τη νέα δομή της Συμμαχίας, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    «Η αρχική πρόταση για την ανακατανομή των στρατηγείων», είπε ο κ. Παπαντωνίου, «εξαιρούσε πλήρως την Ελλάδα, αφού στη νέα δομή θα υπάρχουν μόνο σε 10 από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ξεκινήσαμε από δυσμενείς θέσεις διαπραγμάτευσης και μετά από μια δύσκολη διαδικασία επαφών σε διάφορα επίπεδα μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ, το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα».

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ακόμη ότι το αεροπορικό στρατηγείο που πηγαίνει στην Τουρκία θα έχει Αμερικανό διοικητή και η σχέση μεταξύ των δύο είναι η αντίστοιχη σχέση που έχουμε στην Ελλάδα μεταξύ Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). «Είναι - διευκρίνισε - σαν να παίρνει η Τουρκία το ΓΕΑ, με αμερικανό όμως διοικητή, και εμείς το ΑΤΑ με Ελληνα διοικητή.

    Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κέρδισε τις τελευταίες μέρες με επίπονη διαδικασία και ένα δεύτερο Ναυτικό Στρατηγείο, το Επιχειρησιακό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας σε όλη τη Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί στη Σούδα.

    Στη δημιουργία του κέντρου αυτού αντέδρασε η Τουρκία με επιστολή που έστειλε χθες στο ΝΑΤΟ, ενώ και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σήμερα πήρε το λόγο και επανέλαβε αυτές τις ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, αλλά οι αντιρρήσεις της παρακάμφθηκαν μετά από παρέμβαση του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος επισήμανε τη σημασία αυτού του κέντρου για το ΝΑΤΟ και την ιδιαίτερη συμβολή που θα έχει η Ελλάδα σε θέματα ναυτικής αποτροπής λόγω και της παράδοσης που έχει στο ναυτικό.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των υπουργών Αμυνας αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, ότι ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας και η συμφωνία με το ΝΑΤΟ αλλά κυρίως η κάλυψη των ελλείψεων σε οπλικά συστήματα, που κατέστησε εφικτή την πρώτη αυτή επιχείρηση του Ευρωστρατού στα Σκόπια και ακολούθως την πλήρη ενεργοποίησή του μέσα στο 2003, που ήταν και ο αρχικός στόχος της Ε.Ε.

    Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά σημεία που θα προβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ως μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας. «Είναι ένα απτό πρακτικό αποτέλεσμα, αδιαμφισβήτητο, η λειτουργία του Ευρωστρατού, κάτι που ήταν στα χαρτιά, ήταν ένας θεωρητικός και νεφελώδης στόχος για τρία χρόνια, εμείς τον κάναμε πραγματικότητα με την πλήρη λειτουργική σημασία αυτής της λέξης», είπε.

    [04] Η ΠΟΥ ΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 13 Ιουνίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την ταξιδιωτική οδηγία για ορισμένες περιοχές της Κίνας που είχε επιβληθεί εξαιτίας της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας. Από τις περιοχές αυτές εξαιρείται το Πεκίνο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η ΠΟΥ επισημαίνει ότι αίρει την ταξιδιωτική οδηγία για τις επαρχίες Χεμπέι και Σανσί, για την Εσωτερική Μογγολία και την πόλη Τιανζίν, αλλά τονίζει πως η προειδοποίηση εξακολουθεί να ισχύει για την κινεζική πρωτεύουσα και την Ταϊβάν.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (20:38 UTC+2)

    To θέμα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Όπως επισημάνθηκε, το σχετικό πρόγραμμα της νομαρχίας για το 2003 περιλαμβάνει 45 έργα. Από αυτά τα 18 έχουν ολοκληρωθεί, δέκα δημοπρατήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2002 ως σήμερα και άλλα 16 πρόκειται να δημοπρατηθούν. Ο νομάρχης ζήτησε άμεσα τη χρηματοδότηση των έργων ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η νομαρχία συντονίζει τις προσπάθειές της στο θέμα της σχολικής στέγης ύστερα από την «εξαγγελία» του υπουργείου παιδείας μέσω τροπολογίας νόμου ή νέου νόμου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο κατασκευής των σχολικών μονάδων.

    Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι δεν διατίθενται από την κεντρική εξουσία, τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση ή αγορά οικοπέδων εκτάσεων που έχουν ήδη χαρακτηρισθεί για σχολική χρήση.

    Εξάλλου ο κ. Ψωμιάδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι χαράζει πολιτική για το θέμα χωρίς τη συνδρομή των καθηγητών και των ανθρώπων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. «Οι προσπάθειες που καταβάλουμε ως Νομαρχία είναι αξιέπαινες, όπως πολλοί παραδέχθηκαν, εκτός από το Υπουργείο Παιδείας που θυμήθηκε την Θεσσαλονίκη, παραμονές εκλογών» είπε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε προγράμματα σχολικής στέγης, τα οποία χρόνια «δουλεύουν» οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».

    Με αφορμή την εξαγγελθείσα αλλαγή του νομικού πλαισίου κατασκευής των σχολικών μονάδων, προέβλεψε ότι «οι αλλαγές των νόμων, σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων της, δεν θα επιφέρουν καμία άμεση βελτίωση» και εκτίμησε ότι τα σχέδια, οι νόμοι και οι διατάξεις θα βαλτώσουν και πάλι σε προσωρινές λύσεις ενόψει εκλογών.

    «Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για να έχουν άμεσα τα παιδιά μας, το αυτονόητο, σχολεία» είπε ο κ. Ψωμιάδης.

    Από την πλευρά του ο Βοηθός Νομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης επισήμανε ότι «αυτή την στιγμή γίνεται οργασμός στις υπηρεσίες της νομαρχίας» και εξέφρασε την ετοιμότητά της για «το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης της σχολικής στέγης με αντικειμενικές και όχι επιλεκτικές διαδικασίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου επισήμανε πως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών διαθέτει πάνω από 20 μελέτες σχολικών συγκροτημάτων οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέα οικόπεδα για την κατασκευή κι άλλων σχολείων, δίχως να χρειάζεται να γίνει από την αρχή μελέτη και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προγράμματος σχολικής στέγης.

    [06] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Μ.Μ.Ε. ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Μ.Μ.Ε. σχετικά με την αναπηρία και στην προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών, μεταξύ αναπηρικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Μ.Μ.Ε., στοχεύει το πρώτο στο είδος του Ευρωπαϊκό Συνέδριο, με θέμα «Μ.Μ.Ε. και Αναπηρία», που διεξάγεται σήμερα και αύριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

    Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Ατόμων με Αναπηρία και της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχουν δε, περισσότεροι από 250 σύνεδροι.

    Ενας στους δέκα Ευρωπαίους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αναπηρίας και μια στις πέντε οικογένειες έχει μέλος άτομο με αναπηρία. Ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια, μετά τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη σε αυτή 10 νέων χωρών- μελών.

    Επιπλέον, το 64% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με θέματα αναπηρίας.

    Τα στοιχεία αυτά επισήμαναν στους χαιρετισμούς τους στο Συνέδριο οι Υπουργός και Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κωνσταντίνος Στεφανής και Δημήτρης Θάνος αντίστοιχα η Γενική Γραμματέας Τύπου και Μ.Μ.Ε. Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο Ντόναλντ Τάιτ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπεύθυνος του Τμήματος για την Ενταξη των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

    Σχετικά με το τι προσδοκεί από το Συνέδριο, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Περιμένουμε με ειλικρίνεια να καταγραφεί η σχέση ή η μη σχέση Μ.Μ.Ε. και αναπηρίας. Να μιλήσουμε ειλικρινά για τα θέματα που υπάρχουν». Τόνισε δε, την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής, τόσο στα Μ.Μ.Ε. όσο και στις οργανώσεις των αναπήρων, αλλά και ύπαρξης συνεργιας μεταξύ αυτών σε θέματα αναπηρίας.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου αναπτύσσονται σε έξι ενότητες. Οι πρώτες τρεις αναπτύσσονται σήμερα και αφορούν στην Εικόνα της Αναπηρίας στα Μ.Μ.Ε., στις Ειδήσεις και στις Διαφημίσεις, και στις Εκπομπές.

    Στο δεύτερο πάνελ συμμετέχει ένας από τους πρώτους τυφλούς ανταποκριτές σε τηλεοπτικές ειδήσεις, o Peter White από το BBC.

    Οι υπόλοιπες τρεις ενότητες θα συζητηθούν αύριο και έχουν ως θέματα:

    - Την Προώθηση της απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες στα Μ.Μ.Ε.

    - Την Προσβασιμότητα στα Μ.Μ.Ε. και στις Νέες Τεχνολογίες

    - Τον Ρόλο Αυτών που σχεδιάζουν πολιτική στην Υποστηρικτική Δράση

    Διακήρυξη για τα Μ.Μ.Ε. και την Αναπηρία

    Στο σχέδιο «Διακήρυξη για τα Μ.Μ.Ε. και την Αναπηρία», που πρόκειται να υιοθετήσει το Συνέδριο, θα εκφράζεται η ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαϊκών Μ.Μ.Ε. να συμβάλλουν, μέσα από τον τομέα της δράσης τους, σε μια νέα προσέγγιση της αναπηρίας, που βασίζεται στην παραδοχή ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κάθε άλλος πολίτης.

    Η Διακήρυξη αυτή θα ακολουθήσει την προσέγγιση της Διακήρυξης της Μαδρίτης, ένα κείμενο- κλειδί, που ομόφωνα υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2002, θέτοντας το ιδεολογικό πλαίσιο δράσης για το 2003, Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρία και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

    Στη Διακήρυξη της Αθήνας θα επισημαίνεται ακόμη, ότι τα Μ.Μ.Ε. στοχεύουν στην άρση του στιγματισμού και την καταπολέμηση των διακρίσεων, που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη συγκεκριμένων εργαλείων, για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία.

    Θα διατυπωθούν δε και οι ακόλουθες Δεσμεύσεις για το Μέλλον:

    - Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να παράγουν εσωτερικές οδηγίες, για το πώς να αντιμετωπίζουν θέματα αναπηρίας και να δεσμευτούν, για την παραγωγή εσωτερικού σχεδίου δράσης, μέχρι το τέλος του 2003, που θα βασίζεται στις βασικές αρχές αυτής της Διακήρυξης και θα προσαρμόζεται στην ειδική περίπτωση του κάθε Μ.Μ.Ε.

    - Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες θα δώσουν τη γνώση τους πάνω στο θέμα. Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να κάνουν τα προγράμματα δράσης τους γνωστά στο κοινό τους και στα άτομα με αναπηρία.

    - Τα Μ.Μ.Ε. και οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία δεσμεύονται να προωθήσουν την ανάπτυξη εθνικών και Ευρωπαϊκών δικτύων πάνω στην αναπηρία και τα Μ.Μ.Ε., τα οποία θα είναι σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και αναπηρικές οργανώσεις.

    Κ. Κούτρα

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 13 Ιουνίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Αποστολή: Σ. Παπαδοπούλου

    Τη δέσμευση ότι η "Πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας" θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναγέννηση του ελληνισμού της πόλης, αλλά και γενικότερα της Αιγύπτου ανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της ελληνικής παροικίας Αλεξάνδρειας.

    Σε μία προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής ομογένειας της Αιγύπτου και διατήρησης της μνήμης και της παράδοσης από την πολυετή, όσο και καρποφόρα παρουσία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου, η ελληνική πολιτεία, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, στηρίζει το πρόγραμμα "Πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας" που αφορά στο λεγόμενο ελληνικό τετράγωνο της πόλης, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων και αξίας άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με συμμετοχή και άλλων φορέων και αποσκοπεί στην αναπαλαίωση, ανάδειξη και εκμετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την αναζωογόνηση της ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και γενικότερα στην Αίγυπτο και στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου.

    Αλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης, οι δυο βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία είναι το επιχειρείν και ο πολιτισμός. "Το πνεύμα του επιχειρείν και του πολιτισμού είναι τα δύο ισχυρά μας οχήματα που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΑ Χαράλαμπος Κατσιμπρής υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο χρόνος πιέζει, τα ιστορικά κτίρια μας κοιτούν και μας ζητούν να ξαναζήσουν", είπε. Ο κ. Κατσιμπρής ζήτησε επίσης η ελληνική πολιτεία να συνεισφέρει, ούτως ώστε, αφ' ενός μεν να γίνει αναπαλαίωση των ιστορικών κτιρίων της ΕΚΑ, αφ' ετέρου δε να δημιουργηθούν κέντρα πολιτισμού που θα κρατήσουν τους νέους στη γενέτειρά τους.

    Νωρίτερα, ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα (προσωρινή έδρα Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), το Μουσείο του μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, τον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό Ευαγγελισμού και την έδρα του Πατριαρχείου (Τοσιτσαία Σχολή).

    Τον υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε και ξενάγησε στους ναούς και την έδρα του Πατριαρχείου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', ο οποίος, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο, κάλεσε την πολιτεία να θέσει υπεράνω πάντων τις προτεραιότητες του Πατριαρχείου, διότι, όπως είπε, "η περαιτέρω

    αναβάθμισή του επιστρέφει προς το ποίμνιό του, στην Αίγυπτο και την Αφρική".

    [08] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΨΩΜΙΑΔΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Σε ερώτηση αν επιτρέπεται να κυκλοφορεί ο Μάκης Ψωμιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει απόφαση του δικαστηρίου η οποία του επιτρέπει να κυκλοφορεί. Τώρα αν καλώς ή κακώς έβγαλε την απόφαση το Δικαστικό Συμβούλιο έχετε το δικαίωμα να το κρίνετε», σημείωσε.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [09] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΙΑΡΚΗΣ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ''ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ'' ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις ότι η Ελλάδα ξεπλένει βρώμικο χρήμα, τόνισε ότι το κράτος έχει τους θεσμούς, τα όργανα, έχουν δοθεί εντολές, προκειμένου να προληφθεί το 'ξέπλυμα' βρώμικου χρήματος. Βεβαίως πάντα γίνονται προσπάθειες 'ξεπλύματος' βρώμικου χρήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

    Σε όλες τις χώρες πρόσθεσε, υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι μια διαρκής μάχη. Έχουμε τα όπλα να πολεμήσουμε.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΟΤ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (19:53 UTC+2)

    «Η νέα αφετηρία για την εξέλιξη του Ελληνικού Τουρισμού είναι ευνοϊκή. Σε ότι αφορά τη διεθνή τουριστική αγορά μπήκαμε πλέον σε μια θετική φάση εξέλιξης και υπέρβασης του αρνητικού παρελθόντος, το οποίο μας κόστισε τους τελευταίους μήνες. Αυτό που επείγει είναι η δυναμική υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής τουρισμού, μια πολιτική παραγωγής σύγχρονου τουριστικού προϊόντος που αποτελεί τη βάση για την οικονομία μας».

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος σήμερα στα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου κτηρίου του ΕΟΤ στην οδό Τσόχα 7 στην Αθήνα.

    Η οικονομική πολιτική του τουρισμού συνδέεται και ταυτίζεται με την ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη των χωρών, είπε. Μίλησε για την αναπτυξιακή πολιτική τουρισμού που στοχεύει άμεσα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια παρεμβαίνει στο θέμα της απασχόλησης με εντυπωσιακούς ρυθμούς και συμβάλει στο ΑΕΠ με ποσοστό περίπου 15 %.

    Σημείωσε δε ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο τουρισμός αυξάνει δυναμικά το συνολικό εθνικό εισόδημα (14 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες ετησίως) και αποτελεί ασφαλή γέφυρα μεταξύ των λαών δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον σταθερότητας ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, Ι. Πατέλης, είπε ότι σήμερα, 52 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο οργανισμός στέκεται με σεβασμό σε κάθε του βήμα με εντιμότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία στις ενέργειες και στις αποφάσεις του. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που άλλαξαν το σκηνικό του παγκοσμίου τουρισμού ειδικότερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και άλλα μη προβλέψιμα γεγονότα.

    Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα, επισήμανε όμως ότι ο τουρισμός δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο οικονομικό όφελος, αλλά να συμβάλει στην πολιτιστική διείσδυση των ξένων που επισκέπτονται τον τόπο μας.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού Χοσέ Αντόνιο Φερέιρο, που μίλησε για το λίκνο του πολιτισμού τη φιλόξενη και τουριστική Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Χρύσης Πρέντζας, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ Κ. Κατσιγιάννης παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του οργανισμού με αναφορές στην πρώτη μορφή οργάνωσης του ελληνικού τουρισμού από το 1914.

    Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Κίνας, της Χιλής και της Βολιβίας και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Αγραφιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Δημήτρης Γεωργαράκης, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φρύνη Μιχαήλ, η Γενική Διευθύντρια του ΟΤΕΚ Αθηνά Λάζου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΤ Μάριος Τριβιζάς κι ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκας.

    Στο ισόγειο του νέου κτηρίου λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στα 52χρονα του ΕΟΤ.

    Δ.Ρ.

    [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Στη μείωση των κυμαινομένων επιτοκίων ιδιωτών στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τις κάρτες, προχώρησε η Alpha Bank, ύστερα απο την πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε στη συρρίκνωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 0,50 εκατοστιαίες μονάδες.

    Σήμερα η Alpha Bank προχωρεί σε μείωση και στα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα όσοι επιλέξουν το Alpha Στεγαστικό Πρόγραμμα εξασφαλίζουν τα χαμηλότερα σταθερά επιτόκια της αγοράς διάρκειας από τρία έως και 15 έτη.:

    Ειδικότερα, το επιτόκιο στο Alpha Στεγαστικό Πρόγραμμα για τρία έτη διαμορφώνεται στο 4,60%, για πέντε στο 5,15%, για επτά στο 5,60%, για 10 σε 6,00% και για 15 έτη στο 6,40%

    Οι πελάτες που έχουν ήδη στεγαστικά δάνεια με την Alpha Bank και επιλέξουν σταθερό επιτόκιο, είτε κατά την διάρκεια ισχύος κυμαινομένου επιτοκίου είτε στη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου, ωφελούνται από τις κατωτέρω μειώσεις επιτοκίων:

    Τα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων για τρία έτη διαμορφώνεται σε 5% από 5,50%, για πέντε έτη σε 5,40% από 5,80%, για επτά έτη σε 5,90% από 6,10%, για 10 έτη από 6,50% σε 6,20% και για 15 έτη από 6,75% σε 6,40%.

    [12] ''ΝΑΙ'' ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ NEW MILLENIUM

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Το πράσινο φως στην αναθεωρημένη δημόσια πρόταση της Deutsche Bank για την αγορά κοινών μετοχών της "New Millennium Investments Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου", άναψε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Με βάση την Αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση, το προσφερόμενο τίμημα σε μετρητά ανέρχεται πλέον σε 1,35 ευρώ ανά μετοχή και ο προτείνων προτίθεται να εξαγοράσει όλες τις μετοχές της New Millennium Investments A.E.E.X. τις οποίες δεν κατέχει ήδη άμεσα ή έμμεσα.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 2003 και λήγει στις 14 Ιουλίου 2003, διαρκεί δηλαδή τριάντα δύο (32) ημέρες.

    [13] ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟ 10% ΤΗΣ ''ΓΙΑΝΤΖΟΥΛΑΣ''

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Στην εξαγορά 1.131.892 κοινών ονομαστικών μετοχών της ''Γαντζούλας'' Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική εταιρία, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των μετοχών της, προέβη η Παντεχνική Α.Ε.

    Με βάση επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της επιχείρησης στο διοικτηικό συμβούλιο του Χ.Α., η ''Γαντζούλας'' ΑΤΕΕ είναι κάτοχος εργοληπτικού πτυχίου 6ης τάξης του Μ.Ε.Ε.Π. και δραστηριοποιείται στον τομέα εκτέλεσης δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

    [14] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ NOVABANK

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων της

    NovaBank.

    Ειδικότερα, το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου NovaHome For You μειώνεται στο 3,95% από 4,35%, αυτό στεγαστικού δανείου σταθερής περιόδου για ένα έτος μειώνεται στο 3,50% από 3,65%, αυτό της αποπληρωμής-μεταφοράς στεγαστικού από άλλη τράπεζα διαμορφώνεται στο 3,50% σταθερό για τον πρώτο χρόνο και Euribor πλέον περιθωρίου από 1,85% για την κυμαινόμενη περίοδο.

    Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σταθερής περιόδου για 2, 3, 5 και 10 έτη έχουν διαμορφωθεί στο 3,95%, 4,95%, 5,90% και 6,45% αντίστοιχα, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Τα επιτόκια καταθέσεων αναπροσαρμόζονται και φθάνουν έως και 2,00% για τους τρεχούμενους λογαριασμούς "Premium", "Salary" και "Bonus Plus". Για τους μισθοδοτούμενους και συνταξιούχους του Δημόσιου Τομέα που μισθοδοτούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, συνεχίζεται να διατίθεται ο τρεχούμενος λογαριασμός "Πριμ 3" με επιτόκιο 3% για ποσά έως 2.500 ευρώ.

    [15] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά υψηλά επίπεδα του εγχώριου πληθωρισμού και τη διεύρυνση που αναμένεται να παρουσιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το τρέχον έτος.

    Ανακοινώνοντας τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 4,5% και 2,5% αντίστοιχα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΤ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) απενεμήθη το βραβείο για το καλύτερο διεθνές προϊόν δραστήριου τουρισμού, για το πρόγραμμά του για τα φυσικά μονοπάτια της Κύπρου, το οποίο παρουσιάσθηκε στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση της Μαδρίτης FITUR 2003 τον περασμένο Ιανουάριο.

    Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρεται ότι είναι η πρώτη χρονιά που υπήρξε αυτή η διεθνής κατηγορία, ενώ οι υπεύθυνοι του περιοδικού Aire Libre, το οποίο απονέμει το βραβείο, εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τουριστικά προγράμματα του ΚΟΤ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει πολύ σωστά το θέμα της μερικής άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από το κατοχικό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, και όχι τα τουρκικά, παρενοχλούν, αφού πετούν οπλισμένα.

    Αναφορικά με τη δήλωση Ερντογάν για δήθεν αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς στο θέμα της διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα, σημείωσε ότι ήδη έγινε αρκετή συζήτηση μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ''η δική μας πλευρά αντιμετωπίζει πολύ σωστά το θέμα της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς».

    [18] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κάποιο αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για επανέναρξη των συνομιλιών και εξέφρασε το ενδιαφέρον των Αμερικανών για λύση του Κυπριακού πριν το Μάιο του 2004.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκτός του σχεδίου Ανάν, απάντησε αρνητικά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υπό την σκιά της απουσίας των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου από το ''πάτωμα'', αλλά και από την πτωτική πορεία της πλειοψηφίας των κλαδικών δεικτών.

    Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,2%, υποχωρώντας στις 86,1 μονάδες. Μειωμένος σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, αφού διαμορφώθηκε στις 234 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 351 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 0,27%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Εκδήλωση για τον Ολυμπιακό Εθελοντισμό οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στην «Αίγλη» του Ζαππείου, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.  

    Μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο δικηγόρων και δικαστών η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξέφρασε την χαρά της καθώς βρέθηκε «ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε συναδέλφους και ανάμεσα σε ανθρώπους που παράλληλα με το βασικό τους λειτούργημα - καταπιάνονται με πολυσχιδείς δραστηριότητες, από τον αθλητισμό και την πολιτική, ως τις τέχνες και τα γράμματα».

    Αναφερόμενη στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόνισε ότι η ευθύνη για την άρτια διοργάνωσή τους «δεν περιορίζεται μόνο στην Πολιτεία ή στην Οργανωτική Επιτροπή. Πρόκειται για μια ευθύνη που ανήκει σε όλους μας συλλογικά και στον καθέναν μας ατομικά».

    Επεσήμανε ότι «το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε είναι το πιο κρίσιμο στάδιο στην προετοιμασία των Αγώνων», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Διοργανώνουμε τον Αύγουστο επτά αθλητικές διοργανώσεις Ολυμπιακού επιπέδου στις εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενηθούν οι Αγώνες. Οι διοργανώσεις αυτές θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε στην πράξη τον προγραμματισμό μας, την απαραίτητη τεχνολογία, τη λειτουργία των σχεδίων δράσης και την ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε συνθήκες Αγώνων. Είναι λοιπόν για μας μια ιδιαίτερα αποφασιστική περίοδος».

    Η πρόεδρος της Αθήνα 2004 αναφερόμενη στα 38 εξειδικευμένα προγράμματα της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισε ότι η διαχείρισή τους γίνεται «με απόλυτη διαφάνεια και με σαφή επίγνωση της μεγάλης ευθύνης μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες», υπενθυμίζοντας ότι «για την πλήρη διασφάλιση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της Αθήνα 2004, λειτουργούν ανελλιπώς και με πλήρη αυτονομία» ελεγκτικοί θεσμοί και μηχανισμοί, όπως η Τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και οι Ορκωτοί Ελεγκτές. Ειδική αναφορά έκανε στο τμήμα Νομικών Υπηρεσιών της Οργανωτικής Επιτροπής, στο οποίο ανήκουν 29 διακεκριμένοι νομικοί, «που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση πάσης φύσεως θέματα νομικού ενδιαφέροντος, από συμβάσεις και διαγωνισμούς ως τη σωστή χρήση των συμβόλων και σημάτων της Οργανωτικής Επιτροπής». 

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Παξινός, τόνισε ότι «πρέπει όλοι μας να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο που μας απευθύνει η Αθήνα, η διοργανώτρια πόλη και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με πίστη στο αθάνατο αρχαίο πνεύματου μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού». Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είναι η ώρα ενός λαού που δίδαξε το αθλητικό ήθος. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στο Στάδιο που θα φωτίζει η Ολυμπιακή φλόγα. Τα μάτια όλων θα παρακολουθούν την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη χώρα που ξέρει να διοργανώνει άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    [21] Ο Γ. ΜΠΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο, Γιώργος Μπίκας, με αφορμή την έναρξη του σεμιναρίου Προεπιλογής Διαιτητών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αναφέρθηκε κυρίως στο φετινό σεμινάριο των διαιτητών, για τις εξετάσεις που οφείλουν να κάνουν, καθώς και την πρακτική τους εξάσκηση.

    «Στο φετινό σεμινάριο παίρνουν μέρος 285 διαιτητές όλων των κατηγοριών του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο Α΄ γκρουπ που θα διαρκέσει από σήμερα ως τη Δευτέρα, συμμετέχουν Διαιτητές από τη Γ΄ και Δ΄ κατηγορία, κατά βάση νεαρής ηλικίας, ώστε η ανανέωση να ξεκινήσει από τις μικρές κατηγορίες», τόνισε ο κ. Μπίκας και συνέχισε: «Το πρόγραμμα αυτού του σεμιναρίου μελέτησαν άνθρωποι της UEFA που είχαν έρθει στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες και βρήκαν τα θέματα που περιλαμβάνει, εφάμιλλα αντίστοιχων σεμιναρίων της UEFA και της FIFA.

    Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα εφαρμοστεί η «τεχνική ανάλυση των οπτικών διαθλαστικών εκτροπών», από ειδικούς οφθαλμιάτρους. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει, εκτός από οφθαλμολογικές, καρδιακές και ορθοπεδικές εξετάσεις. Επίσης λαμβάνουν μέρος ειδικοί διαιτολόγοι που θα συμβουλεύσουν τους διαιτητές για θέματα διατροφής. Θα υπάρξουν ακόμη προβολές video, ενώ οι εξετάσεις θα είναι προφορικές και γραπτές και θα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις στις ξένες γλώσσες για τους διεθνείς και τους υποψήφιους διεθνείς διαιτητές».

    Ο κ. Μπίκας αναφέρθηκε και στον χώρο που θα πρέπει να γίνει η πρακτική εξάσκηση. «Επιπλέον θα γίνει πρακτική εξάσκηση στο γήπεδο του Εργοτέλη, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του παιχνιδιού από πλευράς διαιτητών. Στο τέλος κάθε γκρουπ θα υπάρχουν και τα τεστ φυσικής κατάστασης στο γήπεδο «Ελευθερίας».

    Τέλος, θα γίνουν συστάσεις και θα δοθούν οδηγίες, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κ.Ε.Δ. από τη σεζόν που μόλις τελείωσε. Στην ουσία το σεμινάριο αποτελεί την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου για τους Έλληνες διαιτητές και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η Ελληνική διαιτησία και οι διαιτητές να περνούν απαρατήρητοι στους αγώνες», ολοκλήρωσε ο κ. Μπίκας.

    [22] ΜΕΓΑΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πρώτη συνάντηση του Βασίλη Τσάρτα με τη διοίκηση της ΑΕΚ. Η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. Αυτό που θέλει ο παίκτης είναι η παραμονή του στην ομάδα, ενώ το ίδιο επιθυμεί και ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς που τον έχει εντάξει ήδη στα αγωνιστικά του πλάνα. Αυτό όπως είναι φυσικό και επόμενο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του παίκτη και της διοίκησης. Η τελευταία -πάντως- θέλει εκτός από τον Τσάρτα και την ανανέωση των συμβολαίων των Πέτκοφ και Καψή. Όλα αυτά πρόκειται να γίνουν πριν τις 25 Ιουνίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη συγκέντρωση των «κιτρινόμαυρων» εν όψει της νέας σεζόν.

    [23] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αρη. Ο προπονητής των κιτρίνων, Γιώργος Φοιρός ήδη έχει ετοιμάσει τα πλάνα του για τη νέα σεζόν. Αλλοι θα έρθουν και άλλοι θα φύγουν. Οπως γίνεται κάθε φορά. Η χθεσινή συνάντηση του κ. Φοιρού με τον Γιάννη Κόντη ήταν καταλυτική όσον αφορά τις επικείμενες μεταγραφικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν με την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου.

    Το σίγουρο είναι ότι αν η απόφαση που θα παρθεί από τη διοίκηση είναι η απομάκρυνση κάποιου ποδοσφαιριστή αυτή θα στοιχίσει στον Μακεδόνα προπονητή που έχει δεθεί με τους ποδοσφαιριστές. «Είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό είναι και το βασικό μας όπλο», τόνισε στον απολογισμό του ο κ. Φοιρός.

    Σήμερα υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που δεν δεσμεύονται με συμβόλαιο που όμως τους θέλει ο κ. Φοιρός. Όπως είναι ο Αλέξης Δέλλιος που παρά το γεγονός ότι ήταν τραυματίας πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ομάδα και ο Ανδρέας Σκέντζος που ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους ρόλους που του ανατέθηκαν.

    [24] ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Το ίδρυμα για παιδιά με ειδικές δεξιότητες «Αγ. Σπυρίδων στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι το πρώτο από τα δύο ιδρύματα της χώρας που θα παραλάβει από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, το ποσό των 10.000 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα του 1ου Ολ Σταρ Γκέιμ.

    Το ποσό θα παραδοθεί την Κυριακή με την ευκαιρία της παρουσίας του προέδρου της ΕΠΟ στο Ηράκλειο, για το ετήσιο σεμινάριο προεπιλογής διαιτητών.

    Το δεύτερο ίδρυμα που επίσης θα εισπράξει το ποσό των 10.000 ευρώ -σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου- είναι ορφανοτροφείο στην περιοχή της Φλώρινας.

    [25] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 13 Ιουνίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήρε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για την Κίνα προ μηνών εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του επονομαζόμενου ιού της άτυπης πνευμονίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό ο αριθμός των κρουσμάτων στις επαρχίες Χεμπέι και Σανξί της Κίνας έχει μειωθεί αισθητά.

    Η ταξιδιωτική οδηγία εξακολουθεί να ισχύει για την πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο και την Ταϊβάν.

    Ένα βήμα πιο κοντά στο φάρμακο

    Ερευνητές στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι υπάρχει στην αγορά φάρμακο κατά των ιώσεων, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Φρανκφούρτης σε άρθρο τους στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ αναφέρουν ότι το φάρμακο Glycyrrhizin είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία.

    Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η άτυπη πνευμονία, η οποία προσέβαλε συνολικά 8.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκεται σε ύφεση και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται ανά μέρα.

    Πάντως την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν τον εντοπισμό άλλων έξι κρουσμάτων ενώ συνολικά στο νησί από τον εν λόγω ιό έχουν πεθάνει 81 άνθρωποι.

    [26] ΣΤΟΥΣ 300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Μονρόβια, 13 Ιουνίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και σε αντάρτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νεκροί να φτάνουν τους 400.

    Οι αντάρτες έφτασαν 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν. Γάλλοι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν σε κτήρια δυτικών συμφερόντων στη Μονρόβια απομάκρυναν τους ξένους υπηκόους ενώ οι μάχες μαίνονταν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

    Λονδίνο, 13 Ιουνίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε σήμερα ότι ένας πρώην στρατιώτης, ο Σον Ράσλινγκ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται με τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στον πόλεμο αυτό να διεκδικήσουν συντάξεις, επικαλούμενοι τα προβλήματα που τους παρουσιάστηκαν αφού υπηρέτησαν στην περιοχή.

    Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν δέχεται ότι υπάρχει το σύνδρομο του Κόλπου με συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, αναπνευστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης.

    [28] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΕ: ΝΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΞ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Τελικά, η Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμόρφωνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κατάφερε σήμερα να καταλήξει σε μια ενιαία πρόταση την οποία και θα υποβάλει στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής στις 19 και 20 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντε Εστέν, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ότι, κάτω από τα χειροκροτήματα των 105 μελών της Συνέλευσης, η πρόταση υπερψηφίστηκε από όλες τις ομάδες και τους εκπροσώπους των χωρών μελών της Ένωσης και ότι θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα έχουμε Παρασκευή και 13», τόνισε με πλατύ χαμόγελο ο Σλοβένος βουλευτής και μέλος του προεδρείου της Συνέλευσης Αλόιζ Πέτερλε, «όμως αποδείχτηκε ότι δεν είναι μια 'μαύρη' Παρασκευή. Αντίθετα πρόκειται για μια σπουδαία ημέρα για την Ένωση, καθώς εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε ξαναζήσει ανάλογη».

    Επιβεβαιώνοντας οι διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα της ΕΕ, που διήρκεσαν περισσότερο από 16 μήνες, ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους κύκλο ο κ. ντε Εστέν πρόσθεσε ότι διευθετήθηκαν και τα τελευταία επίμαχα ζητήματα που αφορούσαν στο πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ διευκρίνισε πως για τα ζητήματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, η Συνέλευση θα συνεδριάσει ξανά στις 9-11 Ιουλίου, ώστε να εξετάσει και τις προτάσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    «Για μένα το Σύνταγμα είναι η σπουδαιότερη Οδηγία που εξέδωσε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, αναφερόμενος στην πρόταση της Συνέλευσης, η οποία αν γίνει αποδεκτή από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από το 2007.

    Απαντώντας πλαγίως και στις αιτιάσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο κ. Φίσερ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει γηραιά και νέα Ευρώπη. Υπάρχει μόνο μία, η Ευρώπη των πολιτών, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Η δική μας Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Φίσερ καταχειροκροτούμενος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόταση Συντάγματος προβλέπει τη δημιουργία πολλών νέων Διοικητικών Αρχών καθώς και Διαδικασιών για τη Λήψη Αποφάσεων, ώστε η ΕΕ των 25 χωρών μελών να μην κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί η θέση τόσο του Προέδρου της ΕΕ, όσο και εκείνη ενός μόνιμου υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

    Επίσης, έγινε αποδεκτό και το αίτημα του κυρίου ντε Εστέν, το σύνολο των επιτρόπων της Κομισιόν που θα έχουν δικαίωμα ψήφου να παραμείνει στους 15.

    [29] 6o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΙΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (09:10 UTC+2)

    Το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, διοργανώνεται στο 4ο Πάρκο Παραλίας (στάση Σχολή Τυφλών), από αύριο έως 16 Ιουνίου με πρωτοβουλία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή μεταναστευτικών συλλόγων, συνδικάτων, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, πολιτιστικών ομάδων και ατόμων.

    Το Φεστιβάλ έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής μας Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ένα από τα κύρια θέματα είναι αυτό μας μετανάστευσης, ζήτημα στο οποίο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, η μέχρι τώρα πολιτική αλλά και τα προτεινόμενα μέτρα παραβιάζουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οικοδομούν μια Ευρώπη- Φρούριο και προωθούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

    Παράλληλα προγραμματίζεται, ενόψει μας Συνόδου, αντιρατσιστική πορεία διαμαρτυρίας στις 19 Ιουνίου η οποία εκτός των άλλων θα στοχεύει στην προβολή του πολυπολιτισμικού και φιλόξενου προσώπου της Θεσσαλονίκης, της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

    [30] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ "ΖΕΥΞΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (00:21 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μαρτίδη θα παρουσιαστεί από τις 17 έως τις 28 Ιουνίου, στην αίθουσα τέχνης «Ζεύξις», στη Θεσσαλονίκη.

    Τα έργα του Δημήτρη Μαρτίδη έχουν αναφορές στους φυσικούς σχηματισμούς που εμφανίζονται πάνω στην επιφάνεια της γης, σχηματισμοί που οφείλονται στην κίνηση του νερού και του αέρα όταν βλέπει κανείς από μεγάλη απόσταση. Η γαιώδης χρωματική κλίμακα που επιλέχθηκε για την πλειοψηφία των έργων συμβάλλει στον παραλληλισμό τους με τη γη και το χώμα. Σχεδόν πάντα μεγαλύτερο από το θεατή, υποβάλλουν μια αίσθηση αέναα ρευστά κίνησης, μιας αιθέριας κατάστασης που μεταφράστηκε σε ύλη, έγινε απτή.

    Ο Δημήτρης Μαρτίδης χρησιμοποιεί στα έργα του πριονίδι, κόλλα και ακρυλικά χρώματα.

    [31] ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (23:10 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 79 ετών η αρχαιολόγος και Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου Μαρία Αναγνωστοπούλου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για μία μεγάλη απώλεια για την Αρχαιολογική Επιστήμη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και τον τόπο γενικότερα.

    «Η Μαρία Αναγνωστοπούλου με το δημοκρατικό της ήθος, την επιστημονική της συγκρότηση, την αγάπη της για την πολιτιστική κληρονομιά και την αφοσίωσή της στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων αφήνει πίσω της ένα πολύ πλούσιο έργο. Ενα έργο που αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν ληφθούν υπόψη οι αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε πολύ συχνά να αντιμετωπίσει λόγω των δημοκρατικών πεποιθήσεων και αγώνων της», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Τόνισε ότι κορυφαίο βέβαια κεφάλαιο της δραστηριότητας της Μαρίας Αναγνωστοπούλου υπήρξε ο αγώνας για την προστασία, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η Μαρία Αναγνωστοπούλου ήταν η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας, ο άνθρωπος που κινητοποίησε και ευαισθητοποίησε την κυπριακή, την ελλαδική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Κύπρου της οφείλουν πάρα πολλά», είπε σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία θα τιμήσει την μνήμη της κατά τον πρέποντα τρόπο.

    Η Μαρία Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Ο πατέρας της Γιώργος Αναγνωστόπουλος - απόγονος του ηπειρώτη ευεργέτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου- ήταν καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο παππούς της Γεώργιος Χατζιδάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Τελείωσε το Δημοτικό στο Πειραματικό σχολείο και το Γυμνάσιο στο Αρσάκειο Ψυχικού (1942). Το 1941 πήρε μέρος στις πρώτες φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον των κατακτητών ενώ ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

    Το 1950 πήρε το πτυχίο της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1950 μέχρι το 1960 εργάστηκε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και από το 1960 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ως έκτακτη υπάλληλος. Στη διάρκεια της δικτατορίας απολύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου και ξαναπροσλήφθηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Ελαβε μέρος σε ανασκαφικές έρευνες στο προϊστορικό Νεκροταφείο στη Βούλα (1954), στη μεγάλη ανασκαφή νοτίως της Ακροπόλεως (1953-54) και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας (1955-67). Εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (1952), Ακροπόλεως (1953-54), Ελευσίνας και στη Στοά Αττάλου (1976). Εργάστηκε επίσης στο Musse d' Art et Histoire στη Γενεύη (1969), καθώς και στην Εκδοτική Αθηνών όπου είχε την επιμέλεια της έκδοσης της πεντάτομης Μυθολογίας (1972-77), στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό Brittanica και στις εκδόσεις Μέλισσα.

    Από το 1978 έως το 1990 υπηρέτησε στη Γ΄Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ήταν υπεύθυνη ως αρχαιολόγος μαζί με το Νικόλαο Λιανό για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα του πλοίου του 17ου αιώνα «La Therese βορειοδυτικά του λιμανιού του Ηρακλείου. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ το 1990.

    Συγχρόνως με τις αρχαιολογικές της δραστηριότητες, η Μαρία Αναγνωστοπούλου είχε αναλάβει την κριτική εικαστικών τεχνών στη εφημερίδα «Ελευθερία» (1958-64).

    Ήταν μέλος της Α.Ι.C.A (Διεθνής Κριτικών Τέχνης) ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων και του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελλήνων Επιστημόνων. Από το 1985 ήταν Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Για τη δραστηριότητά της αυτή βραβεύτηκε το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 25 Μαΐου 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κηδεία της Μαρίας Αναγνωστοπούλου θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 16.00 από το Α΄ Νεκροταφείο.

    [32] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ ΠΕΚ

    Ουάσιγκτον, 12 Ιουνίου 2003 (22:35 UTC+2)

    Απεβίωσε στην κατοικία του στο Λος Αντζελες, σε ηλικία 87 ετών, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ηθοποιού Μονρόε Φρίντμαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

    Ο Πεκ, ο οποίος έζησε για 48 χρόνια παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Βερόνικα, στη διάρκεια της πολύχρονης καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του τιμήθηκε μία φορά με το Οσκαρ α' ανδρικού ρόλου, το 1962 για την ερμηνεία του στην ταινία "To kill a mockingbird", που αποτελούσε διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Χάρπερ Λι. Στην ταινία αυτή υποδύθηκε έναν δικηγόρο, που υπερασπίστηκε έναν μαύρο, ο οποίος κατηγορούνταν άδικα για βιασμό

    Ο Πεκ πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες ανάμεσα του οι πιο γνωστές είναι οι «Διακοπές στη Ρώμη», με την Οντρι Χέπμπορν, και το «Μόμπι Ντικ» του Τζον Χιούστον, καθώς και τα "Κανόνια του Ναβαρόνε".

    Την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη την έκανε το 1944 με την ταινία "Μέρες Δόξας".

    Τα σενάρια πάντα τον ήθελαν στους ρόλους του καλού και του όμορφου. Οι λίγες απόπειρες να υποδυθεί ήρωες κακούς συνήθως αποτύγχαναν, όπως για παράδειγμα η ενσάρκωση του δρος Μένγκελε στο Boys from Brazil.

    Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου και ήταν ενεργό μέλος σε πολλούς συλλόγους, όπως το Ταμείο για την Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο, την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο, κ.ά.

    Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι ακόλουθες:

    Keys of the Kingdom, 1944

    Spellbound, 1945

    The Yearling, 1946

    Gentleman's Agreement, 1947

    Twelve O'Clock High, 1949

    The Gunfighter, 1950

    David and Bathsheba, 1951

    The Snows of Kilimanjaro, 1952

    Roman Holiday, 1953

    Moby Dick, 1956

    The Guns of Navarone, 1961

    To Kill a Mockingbird, 1962

    Cape Fear, 1962

    How the West Was Won, 1962

    The Boys from Brazil, 1978


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 June 2003 - 18:13:58 UTC