Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΣΑΝΗ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ
  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ-ΚΟΥΛΑ ΣΤΑ
  • [05] ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [06] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
  • [08] Η ΥΨΗΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗ
  • [09] TΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ
  • [10] «Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΩΝΤΑΝΗ»
  • [11] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΣΕΧΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [14] ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο
  • [15] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [16] ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [17] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ
  • [18] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
  • [21] ΠΤΩΣΗ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ...ΣΚΟΥΤΕΡ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ GIARDINI DI BIENNALE ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (18:11 UTC+2)

    «Το παιχνίδι των παραβιάσεων στο Αιγαίο είναι άσκοπο και επικίνδυνο και δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ και στην εκπομπή «7 ημέρα» του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου, ο κ. Παπνδρέου τόνισε ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία και λόγω λανθασμένων χειρισμών, να χαθούν ζωές, δημιουργώντας μεγαλύτερες εντάσεις όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και μεταξύ των δυο χωρών.

    "Περισσότερο φοβάμαι ένα ατύχημα, παρά μια σκόπιμη πολεμική σύρραξη. Μπορεί οι στρατηγοί να αυξήσουν την ένταση, αλλά θεωρώ μικρή πιθανότητα το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις ειλικρινείς διαθέσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας για άλλη σχέση με την Ελλάδα", είπε ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σενάρια και για την περίπτωση αυτή, καθώς έχει συσταθεί η λεγόμενη ομάδα διαχείρισης κρίσεων. 

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη με τη διασφάλιση ορισμένων κανόνων του διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, το 2004 η Άγκυρα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί και για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε, δηλαδή και την Ελλάδα.

    «Η διαφορά των σχέσεών μας με την Τουρκία τώρα σε σχέση με πριν από 15 χρόνια είναι ότι σήμερα έχουμε τακτική επικοινωνία, η οποία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για τη σωστή διευθέτηση των FIR Αθήνας και Κωνσταντινούπολης πρέπει να υπάρχουν σχέδια πτήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα». Εάν υπάρξει καλή πρόθεση από την Τουρκία, σημείωσε, το πρόβλημα θα λυθεί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα αξιολογηθεί από την ΕΕ.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΣΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 10 πρωθυπουργών και των αρχηγών 60 κομμάτων, που αποτελούν τα μέλη και τους παρατηρητές του ΕΛΚ, θα διεξαχθεί, την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάνι» της Χαλκιδικής, η Διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Στις Συνόδους αυτές, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, συμμετέχουν και οι πρωθυπουργοί που προέρχονται από τα κόμματα μέλη του ΕΛΚ, (οι επτά από τους δεκαπέντε Πρωθυπουργούς των σημερινών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, καθώς και τρεις ακόμη, Σλοβακίας, Εσθονίας και Μάλτας, από τις υπό διεύρυνση χώρες.

    Για πρώτη φορά, επίσης, θα συμμετάσχουν, ως παρατηρητές, και αρχηγοί κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Η συμμετοχή τους έρχεται αμέσως μετά την αποδοχή των κομμάτων τους ως παρατηρητών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με τις προτάσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει αναλάβει ως αντιπρόεδρος του ΕΛΚ.

    Της Διευρυμένης Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ θα προηγηθεί, την ίδια μέρα, η διάσκεψη αρχηγών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, στην οποία προεδρεύουν ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Petersen.

    Πριν από τις συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, στο ίδιο συνεδριακό κέντρο, ειδικές συναντήσεις άλλων οργάνων, όπως του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (17-18 Ιουνίου).

    Την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Μέλλον της Ευρώπης. Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Hans G. Poettering.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία της ορχήστρας ΚΟΕΜ, υπό τη διεύθυνση του κ. Σταύρου Ξαρχάκου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Αντώνης Τρακατέλλης.

    Tο αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003:16:00-19:00 Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU) (Sani Beach Hotel Αίθουσα Αλέξανδρος)

    Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2003: 10:00-13:00 Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU) (Sani Βeach Ηοtel - Αίθουσα Αλέξανδρος) / 19:30-21:00 Εκδήλωση NΔ-ΕΛΚ για το Μέλλον της Ευρώπης (Yπαίθριο Θέατρο Λόφου Sani) Ομιλητές: W. Martens, πρόεδρος ΕΛΚ H. G. Poettering, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΕΛΚ/ΕΔ στο Ε.Κ. Αν. Τρακατέλλης, επικεφαλής ομάδας ευρωβουλευτών ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας - αντιπρόεδρος ΕΛΚ / Συναυλία Στ. Ξαρχάκου.

    Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003: 09:00-11:00 Προεδρείο ΕΛΚ (Porto SANI Village, Byblos Restaurant) / 10.30 Παρουσίαση Βιβλίου IDU από ΥΠΕΞ Νορβηγίας (Αίθουσα Αριστοτέλης) / 11:15 Δήλωση W. Martens Κώστα Καραμανλή στα ΜΜΕ στο Κέντρο Τύπου (Sani Βeach Ηοtel - Αίθουσα Αριστοτέλης) / 11.30-13.30 Διάσκεψη αρχηγών Κομμάτων Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης (EDU) (Αίθουσα Αλέξανδρος) / 14.30-18.30 Διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής ΕΛΚ (Αίθουσα Αλέξανδρος) / 19.30 Δεξίωση (Συγκρότημα Αστερίας Water Restaurant) / 20:00 Επίσημο Δείπνο από ΝΔ (Συγκρότημα Αστερίας Water Restaurant)

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2003 (10:28 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται το μεσημέρι, με το κλείσιμο των καταστημάτων, η μαζική έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας όπου χιλιάδες εκδρομείς σπεύδουν με κάθε μεταφορικό μέσο αναζητώντας λίγη δροσιά ενόψει του εορταστικού τριημέρου.

    Από το πρωϊ παρατηρούνται προβλήματα στο δρόμο Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών και ιδιαίτερα στο τμήμα από την Καρδία μέχρι τη Νέα Καλλικράτεια όπου εκτός από τα χιλιάδες αυτοκίνητα των εκδρομέων κυκλοφορούν οχήματα της αστυνομίας και τεχνικών συνεργείων ενόψει των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής.

    Συνωστισμός επικρατεί και στο πρακτορείο του ΚΤΛ της Χαλκιδικής, απ΄όπου αναχωρούν εκατοντάδες άτομα με προορισμό παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και για την εξυπηρέτησή τους πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια, ενώ ανάλογη κίνηση παρατηρείται και στον επιβατικό σταθμό των ΚΤΕΛ στην περιοχή Λαχαναγοράς.

    Εκτός από τη Χαλκιδική και την Πιερία πολλοί Θεσσαλονικείς αναχωρούν οδικώς μέχρι το Βόλο για να επιβιβαστούν σε πλοία και να περάσουν το τριήμερο σε κάποιο από τα νησιά των Σποράδων, ενώ γεμάτα με επιβάτες αναχωρούν από χθες τα πλοία από τα λιμάνια της Κεραμωτής και της Καβάλας με προορισμό τη Θάσο.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ-ΚΟΥΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Προμαχώνας, 15 Ιουνίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Τη νέα γέφυρα που συνδέει τους σταθμούς Προμαχώνα και Κούλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εγκαινίασαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Τσερόφσκι.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν το εν λόγω έργο ως σύμβολο φιλίας και ενσάρκωση της πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

    Στο μεταξύ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δυο υπουργοί, αναφέρθηκαν στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίδουν οι δυο χώρες στο συγκεκριμένο έργο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για έργο στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση του οικονομικού, αλλά και του γεωπολιτικού ρόλου των δύο χωρών και ολόκληρης της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα, την προσπάθεια που καταβάλλον οι δυο χώρες για τη διατήρηση μόνιμης επαφής με τη Ρωσία, έτσι ώστε η κατασκευή του αγωγού να αρχίσει μέχρι το τέλος του έτους.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στη Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει Φόρουμ ειρήνης διαλόγου και δημοκρατίας.

    Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου οι χιλιάδες εκπρόσωποι των κοινωνικών κινημάτων που θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη «θα έχουν κάθε ευκαιρία να εκφράσουν ειρηνικά και ελεύθερα τις απόψεις τους για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και της παγκοσμιοποίησης».

    [05] ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Σε απόρθητα φρούρια έχουν μετατραπεί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική εν όψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και των διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 19-21 Ιουνίου, με τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές να έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Περισσότεροι από 10.500 αστυνομικοί, 800 ειδικοί φρουροί και 630 συνοριοφύλακες βρίσκονται στο πόδι, προκειμένου να περιφρουρήσουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς», όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, καθώς επίσης τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα παραταχθούν κατά μήκος του οδικού δικτύου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης μέχρι και το Νέο Μαρμαρά στη Χαλκιδική και θα φρουρούν όλους τους πιθανούς στόχους, όπως τράπεζες, προξενεία και επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων.

    Η συνεργασία των χιλιάδων ανδρών θα γίνει υπό τις οδηγίες ενιαίου γενικού επιχειρησιακού κέντρου, το οποίο θα συντονίζει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος, ο οποίος θα έχει ανοιχτή γραμμή με το πολιτικό συντονιστικό κέντρο, του οποίου θα προϊσταται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Στη Χαλκιδική έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6.500 αστυνομικοί και 180 συνοριοφύλακες, ενώ σημαντικό ποσοστό από αυτούς έχουν λάβει θέσεις γύρω και μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» και οι υπόλοιποι έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του Ν. Μαρμαρά, στη Νικήτη, καθώς και κατά μήκους του οδικού δικτύου.

    Για την ασφάλεια των ευρωπαίων ηγετών έχουν επιστρατευτεί δεκατέσσερα ελικόπτερα Σινούκ, Αγκούστα Μπελ, Σούπερ Πούμα, δυο πολεμικά πλοία, δυο ιπτάμενα ραντάρ, δυο πυροβολαρχίες «Πάτριοτ» και «Χόκ», καθώς επίσης τρεις συστοιχίες πυραύλων «Στίνγκερ» και «Κρόταλ»

    Επιπλέον, 4.000 αστυνομικοί, 450 συνοριοφύλακες και 800 ειδικοί φρουροί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία», όπου θα βρίσκεται η μεγαλύτερη δύναμη των συνοριοφυλάκων. Σε κάθε σημείο του αεροδρομίου πραγματοποιούνται περιπολίες, στις οποίες συμμετέχει και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

    BIG BROTHER

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα τοποθετηθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας είκοσι κάμερες, ενώ στην υπηρεσία των αστυνομικών θα τεθούν και οι δεκαοχτώ κάμερες που ήδη είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, και αποσκοπούν στον έλεγχο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

    Μαζί με τους αστυνομικούς θα κινούνται και δυο εικονολήπτες με κάμερες, καθώς και τρεις φωτογράφοι, οι οποίοι καλούνται να καταγράφουν τυχόν επεισόδια ή συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ώστε σε περίπτωση που οι πρώτοι κατηγορηθούν για άσκοπη χρήση βίας να μπορούν επικαλεστούν το υλικό αυτό ως τεκμήριο περί του αντιθέτου.

    ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

    Στο μεταξύ, έπειτα από εντατικές εργασίες, που διήρκεσαν περισσότερους από δυο μήνες και στις οποίες συμμετείχαν χίλιοι και πλέον εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, παραδίδεται αύριο στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής.

    Το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει 1.050 δωμάτια και το συνολικό κόστος της επένδυσης για την αναμόρφωσή του, που είχε αρχίσει πριν επιλεγεί για τη Σύνοδο, είναι 450 εκατομμύρια ευρώ.

    Το συνεδριακό κέντρο των 3.000 τ.μ. βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και μόνο η κυρίως αίθουσα των 500 τ.μ. στην οποία θα συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δύναται να φιλοξενήσει 800 άτομα.

    Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι υπουργοί Εξωτερικών θα φιλοξενηθούν στις περίπου 487 σουίτες και πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Μελίτων», ενώ τα υπόλοιπα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών θα καταλύσουν στο συγκρότημα «Σιθωνία» κι αν παραστεί ανάγκη θα φιλοξενηθούν και στο «Βίλαντζ Ιν».

    Στο μεταξύ, αύριο ανοίγουν και οι πύλες των κατασκηνώσεων για την υποδοχή του πρώτου κύματος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των κινημάτων, κατά την αυριανή μέρα θα φτάσουν περί τους 3.000 διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη.

    [06] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη χωματερή των Άνω Λιοσίων στην Αττική.

    Στις πολύωρες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, συμμετείχαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 άνδρες, καθώς επίσης υδροφόρα του δήμου. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία οι καπνοί προκάλεσαν τη δυσφορία των κατοίκων σε όλες τις γειτονικές περιοχές, ωστόσο, δεν κινδυνεύει η ευρύτερη κατοικημένη περιοχή.

    Το φαινόμενο των πυρκαγιών σε χωματερές του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι συνηθισμένο και αποτελεί μόνιμη πληγή για την πρωτεύουσα, επισήμανε σε δηλώσεις του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Φούρλας.

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2003 (15:47 UTC+2)

    «Επιβάλλεται στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε συλλογικές πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν τι δεσμευόμαστε να πράξουμε και τι προτείνουμε στον ελληνικό λαό να γίνει τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να δεσμευτεί για το αύριο, με συγκεκριμένους στόχους-δεσμεύσεις. Δεν αρκεί να υπερασπιστεί απλά το έργο και τις επιτυχίες του».

    Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική που θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και κινητοποίηση των κοινωνικών, πολιτικών και κομματικών του δυνάμεων, γι' αυτό, όπως λέει, δεν μπορεί παρά να γίνει προσπάθεια να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, να στρατευτεί ο κόσμος σε μια αξιόπιστη προοπτική.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει ότι ο Κώστας Σημίτης έχει την ευθύνη, ως πρωθυπουργός και πρόεδρος, να εγγυηθεί την προσπάθεια του κόμματος να κατέλθει δυναμικά και ενωμένο στη μάχη των εκλογών.

    Ταυτόχρονα επισημαίνει το ρόλο και των υπολοίπων στελεχών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «έχουν τις ευθύνες τους να καταθέσουν το έργο, την παρουσία, αλλά και τις προτάσεις τους. Η συμβολή όλων είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα νέο κλίμα προοπτικής, ελπίδας, ανατροπής ενός κλίματος που αναμφισβήτητα υπάρχει, όπως μας δείχνουν τα γκάλοπ και που δεν είναι το καλύτερο για μας».

    Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη το κυβερνών κόμμα να καταφέρει καίριο πλήγμα στην ανεργία, στην ασφάλεια και στις κοινωνικές ανισότητες.

    Για να συμβεί αυτό, λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος, "απαιτούνται νέα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε τη δικαιότερη κατανομή των καρπών της ανάπτυξης. Σημαία του αγώνα κατά των αντιφάσεων της ανάπτυξης είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια από την κοινωνία, τα κόμματα και την κυβέρνηση. Σήμερα χρειαζόμαστε ποιότητα, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, ανοιχτή και διαφανή λειτουργία των επιχειρήσεων, που εγγυώνται στον καταναλωτή ασφάλεια και ποιότητα".

    ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ

    Αναφερόμενος στον πρόσφατο «γάμο» ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι ήταν μια ιδιαίτερη επιτυχία και μια συμφέρουσα συνεργασία για το Δημόσιο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και το σύνολο των μετόχων τους.

    «Προσφέρει μια δυναμική ώθηση στην ελληνική οικονομία μιας και είναι άμεσα ορατές και γρήγορα υλοποιήσιμες οι σημαντικές συνέργιες μεταξύ των δυο ομίλων στην αύξηση της δυναμικότητας της διύλισης, στη μείωση των εισαγωγών, στην αύξηση των επενδυτικών και δανειοληπτικών δυνατοτήτων και σε νέα σημαντική ρευστότητα».

    Επισήμανε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ και, όπως είπε, υπάρχουν ήδη τρεις κοινοπραξίες που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του 35% της επιχειρήσεις. «Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», είπε.

    Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της κριτικής για την πορεία της ελληνικής οικονπμίας, λέγοντας: «Η Ελλάδα σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει 2-2,5 φορές μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας 3-3,5%, απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων 4-5%, η ανεργία έγινε μονοψήφια και το κόστος εργασίας σταθεροποιείται. Το πρόβλημά μας είναι ότι αυτά τα επιτεύγματα, τα οφέλη δε διαχέονται πάντα σε όλους τους κλάδους και τις περιφέρειες της οικονομικής μας δραστηριότητας».

    [08] Η ΥΨΗΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗ

    Aθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (11:12 UTC+2)

    Στη βελτίωση του εγχώριου κλίματος καταλυτική είναι η συμβολή των ξένων κεφαλαιαγορών, σημειώνει σε ανάλυσή του στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Παπαδογιάννης, παραθέτοντας τις απόψεις δύο στελεχών μεγάλων ΑΕΔΑΚ και προσθέτοντας τα ακόλουθα:

    Δεν κρύβουν την ευφορία τους για τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για την πορεία των οικονομιών και των επιχειρήσεων. H υψηλή ρευστότητα φαίνεται πως βασιλεύει στις αγορές αυτήν την περίοδο οδηγώντας τα πάντα (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.ά.) στα ύψη.

    H μεγάλη ρευστότητα και τα κέρδη που έπειτα από αρκετό καιρό εμφανίστηκαν, έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την ψυχολογική κατάσταση και είναι γεγονός η επαναδραστηριοποίηση πολλών ιδιωτών επενδυτών.

    H αιφνίδια άνοδος του X.A. δικαιολογείται από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων από την πολύ χαμηλή βάση, στην οποία είχαν βρεθεί οι κεφαλαιοποιήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών, υπογραμμίζουν όμως την απουσία εξελίξεων στην πραγματική οικονομία που να δικαιολογούν την άνοδο. Στη βελτίωση του εγχώριου κλίματος καταλυτική θεωρείται η συμβολή των ξένων κεφαλαιαγορών, οι οποίες επίσης ανακάμπτουν δυναμικά.

    H Aμερική θεωρείται το «κλειδί» για την περαιτέρω πορεία των αγορών. Oι εξελίξεις σε μίκρο- και μάκρο- επίπεδο στην αντίπερα όχθη του Aτλαντικού είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο και θα διαμορφώσουν τις τάσεις στις αγορές παγκοσμίως. Προς το παρόν, πάντως, η τάση εξακολουθεί να αναζητείται καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται κρίνονται αντικρουόμενα. Στην περίπτωση που τα στοιχεία δεν επιβιβαιώσουν τις προσδοκίες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος μιας νέας βίαιης υποχώρησης των τιμών των μετοχών, οι οποίες αναπόδραστα θα προσαρμοστούν στα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας. Tο επιμύθιο είναι ότι η αισιοδοξία επιτέλους επιστρέφει, αναμένοντας ωστόσο με κάποια αγωνία καλύτερα θεμελιώδη στοιχεία από τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την ύπαρξή της!

    Aρης Ξενόφος(Διευθύνων Σύμβουλος EFG Eurobank - Ergasias AEΔAK)

    "Είναι γεγονός ότι οι κύριες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και στην Αμερική έχουν βιώσει το τελευταίο δίμηνο μια σημαντική καλή πορεία με τους δείκτες των αγορών να καταγράφουν θετικές μεταβολές της τάξεως του 25%-30% περίπου.

    Στο περιβάλλον αυτό χαρακτηριστική είναι η παράδοξη παράλληλη πορεία της αγοράς ομολόγων με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 3,5% και του Αμερικανικού Treasury στο 3,1% που σημειωτέον συνιστά ιστορικό χαμηλό τελευταίας 40ετίας.

    Μια πορεία που ερμηνεύεται από την απουσία των γεωπολιτικών κινδύνων που επικράτησαν στο άμεσο παρελθόν και την πρόσφατη ανησυχία του αποπληθωρισμού και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που συνετέλεσαν ώστε η αγορά ομολόγων να επωφεληθεί από προσδοκίες νέας περικοπής επιτοκίων, όπως προσφάτως έγινε στην περίπτωση της ECB και αναμένεται ανάλογη κίνηση από τη FED.

    Στη βάση των παραπάνω και συνδυαστικά με τη δυναμική που χαρακτηρίζει τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται από τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική (περικοπή φόρων), τη σημαντική διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος κατά περίπου 30% από τις αρχές του 2002 και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που διασφαλίζουν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χρέους των επιχειρήσεων και στηρίζουν τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και ακίνητα, εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τη σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο. Μια εξέλιξη που αν επαληθευθεί θα διατηρήσει τον θετικό τόνο στη Wall Street με επακόλουθες θετικές επιπτώσεις στο κλίμα των υπολοίπων κύριων αγορών. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα μια διορθωτική κίνηση των αγορών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απροσδόκητη.

    Στον ελλαδικό χώρο, αξίζει να επισημανθεί ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη σε μακρό και μικρό επίπεδο δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, ώστε να δικαιολογούν απόλυτα την πρόσφατη άνοδο του Γενικού Δείκτη με τον ψυχολογικό παράγοντα να βαρύνει περισσότερο στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται συνεπικουρούμενο από την απουσία πωλητών".

    Διονύσης Λιναράς (Διευθύνων Σύμβουλος International AEΔAK)

    "Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε μια παρατεταμένη ανοδική φάση για περίπου 2 μήνες, η οποία ξεκίνησε από την εξάλειψη της γεωπολιτικής αβεβαιότητας με τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ καθώς και από τα ανοδικά εταιρικά κέρδη στην Αμερική κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η άνοδος στα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών οφείλεται κυρίως στην πολιτική περιορισμού του κόστους και στις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων τα τελευταία 3 χρόνια και όχι στην αύξηση των πωλήσεων. Η διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ όμως δίνει το έναυσμα στις μετοχές να προεξοφλήσουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών προϊόντων και συνεπώς αύξηση των πωλήσεων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ακολουθούν την άνοδο προεξοφλώντας ότι η Αμερική θα γίνει για μια ακόμη φορά η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.

    Πρέπει όμως εδώ να τονισθεί ότι ακόμη τα πραγματικά μακροοικονομικά μεγέθη (ανεργία, κατανάλωση, επενδύσεις ΑΕΠ) δεν έχουν δείξει μια παγιωμένη βελτίωση. Oσο ανεβαίνουν οι μετοχές προεξοφλούν ακόμη και καλύτερα μεγέθη στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Αν αυτό δεν έρθει, οι μετοχές θα διορθώσουν, διότι θα έχουν προεξοφλήσει περισσότερα από ό,τι η πραγματική οικονομία μπορεί να αποδώσει. Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός των υπερδανεισμένων οικονομιών, των ελλειμμάτων, των περιορισμένων όπλων που έχει πλέον η νομισματική πολιτική και ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

    Oπως η κατανάλωση δεν μπορεί να αυξάνει διαρκώς με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του εισοδήματος, έτσι και τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να ανεβαίνουν για μακρό χρονικό διάστημα αν δεν ακολουθήσουν και αυξήσεις στα εταιρικά κέρδη.

    Η υπερβάλλουσα ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος πάντως (λόγω χαμηλών επιτοκίων και άλλων μέτρων), έχει οδηγήσει πολλά asset classes ταυτόχρονα σε νέα υψηλά (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα), γεγονός το οποίο είναι παράδοξο.

    Είναι γεγονός ότι τα χρηματιστήρια ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερπωλημένα. Αυτήν τη στιγμή το momentum είναι θετικό, το σύστημα έχει τη ρευστότητα που χρειάζεται, αλλά για να μη χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα, πρέπει να ακολουθήσουν και τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας που θα επιβεβαιώσουν τη θετική προεξόφληση των μετοχών. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά".

    [09] TΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Τα χειρότερα για την ελληνική κεφαλαιαγορά έχουν περάσει, εκτιμά σε ανάλυσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Γεώργιος Kαρτάλης, διευθυντής Eπενδύσεων της Alico AIG AEΔAK και προσθέτει:

    «Aν και επί τοις ουσίας δεν έχουν αλλάξει πολλά σε εταιρικό και μακροοικονομικό επίπεδo η έντονη ανοδική κίνηση του Xρηματιστηρίου Aθηνών είναι δικαιολογημένη δεδομένης τις μεγάλης υποχώρησης των αποτιμήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Eτσι η ένταση της ανόδου δεν πρέπει να ξαφνιάζει αν και ομολογουμένως εμφανίζονται πάλι κάποιες υπερβολές. Oι υπερβολές αυτές είναι αναπόσπαστο στοιχείο των χρηματιστηριακών αγορών, ωστόσο μέχρι ενός ορίου. Θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο την επαναδραστηριοποίηση στην αγορά πολλών ιδιωτών επενδυτών χωρίς αυτούς χρηματιστηριακή αγορά πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει.

    H βελτίωση του κλίματος στην χρηματιστηριακή αγορά έχει επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία καθώς αναμένεται να δώσει σοβαρή ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε άλλες εταιρικές εξελίξεις. H μεταστροφή της ψυχολογίας και η βελτίωση των δεδομένων παγκοσμίως δημιουργούν αισιοδοξία αλλά με μέτρο: H εποχή της ξέφρενης ανόδου του 1999 έχει παρέλθει οριστικά ωστόσο εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα οι μετοχές θα δώσουν καλές αποδόσεις σημαντικά καλύτερες των επιτοκίων.

    Mοναδικός οδηγός στην αναζήτηση των μετοχικών αξιών πρέπει να είναι τα θεμελιώδη μεγέθη μαζί με ποιοτικά στοιχεία. Oι επενδυτές πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τη φημολογία.

    Σταδιακά πιστεύω ότι θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα από τις εγχώριες επιχειρήσεις τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παγίωση του θετικού κλίματος στην κεφαλαιαγορά. Eπιπλέον οι Oλυμπιακοί Aγώνες του 2004 είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και την αναβάθμιση της χώρας. Bέβαια σε μια ζωντανή οικονομία η βελτίωση των συνθηκών δεν αφορά όλους και τα προβλήματα σε πολλές εταιρείες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση είναι πιθανό να ενταθούν.

    [10] «Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΩΝΤΑΝΗ»

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (11:06 UTC+2)

    «Η Σοφοκλέους είναι και πάλι ζωντανή», σημειώνει ενδιαφέρουσα ανάλυση της εφημερίδας «Καθημερινή» που αναφέρει: Ο όγκος συναλλαγών σημειώνει άνοδο, απογοητευμένοι ιδιώτες επενδυτές επαναδραστηριοποιούνται και οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν επανακτήσει το ενδιαφέρον τους.

    Ωστόσο, η επιστροφή της αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ακυρώνει τον προβληματισμό για την πορεία των επιχειρήσεων αλλά και τη διάρκεια της ανόδου που από το τέλος του Μαρτίου υπολογίζεται σε 32%.

    Πάντως, σημειώνεται ότι ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις ξένες αγορές στις οποίες επίσης διαπιστώνεται η ύπαρξη αυξημένης ρευστότητας και οδηγεί σε παράλληλη άνοδο τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων. Επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων στους οποίους απευθύνθηκε η «Οικ. Κ» δεν κρύβουν την ευφορία τους για τη βελτίωση του κλίματος, αλλά δείχνουν να τηρούν στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας.

    Αυτό που κυρίως φοβούνται είναι μήπως η γρήγορη προεξόφληση της βελτιωμένης εικόνας αποδειχθεί ότι δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Οσο κι αν η άνοδος του χρηματιστηρίου διευκολύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες, η διάρκειά της εξαρτάται τελικά από την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που δεν φαίνεται να ενισχύεται ιδιαίτερα.

    H αιφνίδια άνοδος του X.A. δικαιολογείται από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων από την πολύ χαμηλή βάση στην οποία είχαν βρεθεί οι κεφαλαιοποιήσεις των περισσοτέρων εισηγμένων εταιρειών, υπογραμμίζουν όμως την απουσία εξελίξεων στην πραγματική οικονομία που να δικαιολογούν την άνοδο.

    Στη βελτίωση του εγχώριου κλίματος, καταλυτική θεωρείται η συμβολή των ξένων κεφακαιαγορών οι οποίες επίσης ανακάμπτουν δυναμικά. Ιδιαίτερη σημασία, όμως, φαίνεται να αποδίδουν στην πορεία της αμερικανικής αγοράς, οι επιδόσεις της οποίας θα είναι καθοριστικής σημασίας και για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

    [11] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2003 (11:04 UTC+2)

    Nέος γύρος διαβουλεύσεων, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, θα κρίνει τη διαμόρφωση του εκκολαπτόμενου επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει τα Mεταλλεία Xαλκιδικής.

    H είσοδος στο παιχνίδι ξένου fund, που τοποθετείται σε υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις και συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή των Bαλκανίων, οδήγησε στην ανακοινωθείσα απεμπλοκή της καναδικής Kinross (που ελέγχει την TVX). Mία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υφυπουργού Oικονομίας κ. Xρήστου Πάχτα, ο οποίος και κινητοποίησε τις διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτών, η Kinross επανήλθε δηλώνοντας την πρόθεσή της να παραμείνει, γεγονός που ανατρέπει τις ισσοροπίες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί.

    H ταυτότητα του ξένου fund δεν έχει γίνει γνωστή ούτε και η αντίδρασή του στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Kinross. H καναδική εταιρεία, η οποία δεσμεύθηκε να συμμετάσχει οικονομικά -ανεξαρτήτως του αν παραμένει ή αποχωρεί- με ποσό 13-14 εκατ. δολαρίων (η εταιρεία είχε συμβατική υποχρέωση να διαθέσει 13,5 εκατ. δολάρια για έργα προστασίας του περιβάλλοντος) είναι πιθανό να θεωρεί πως η εξεύρεση λύσης με «κυβερνητική σφραγίδα» θα ξεμπλοκάρει το πρόβλημα αδειοδότησης της μονάδας χρυσού. Oι διαβουλεύσεις μεταξύ των επενδυτών και κυρίως των ξένων θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Tετάρτη. Oι εργαζόμενοι πάντως, που συνεχίζουν την απεργία πείνας εδώ και 12 ημέρες, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις στοές πριν υπογραφεί επίσημο μνημόνιο των νέων επενδυτών.

    [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου (+1,80%) ήταν η προηγούμενη για τη Σοφοκλέους, που αν και κοίταξε κατάματα τις 2.000 μονάδες (υψηλό εβδομάδας 1.945,62 ενδοσυνεδριακά), οπισθοχώρησε προς τις 1.920 μονάδες, με σαφή στόχο τη συντήρηση δυνάμεων και τη δημιουργία νέας βάσης.

    Πρέπει να επισημανθεί, σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», πως η αγορά ήδη προέρχεται από ράλι 440 μονάδων (1.474,63 μονάδες στις αρχές Απριλίου), συνεπώς φαινόμενα διόρθωσης όπως αυτά των πρώτων δύο συνεδριάσεων της εβδομάδας θα πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικά. Η σημαντική αύξηση του τζίρου την Παρασκευή, στα 239 εκατ. (29 εκατ. ευρώ πακέτα) ερμηνεύεται και ως μερική κατοχύρωση κερδών από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενόψει μάλιστα του τέλους του πρώτου εξαμήνου.

    Ηδη στην αγορά παραγώγων η τάση σε επίπεδο δείκτη άλλαξε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή, από discount σε premium, και με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες όπου η Σοφοκλέους κινούνταν ανοδικά, τα συμβόλαια στο ΧΠΑ βρίσκονταν σε μικρό discount, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη συνέχεια.

    Στον αντίποδα, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια προσπάθεια «εκφοβισμού» των κερδοσκοπικών σχημάτων και βραχυπρόθεσμων παικτών ώστε η άνοδος να συνεχιστεί σε «υγιείς» βάσεις. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τη συνεχιζόμενη άνοδος του τραπεζικού κλάδου (πρωτοστάτη της ανόδου) και τις προηγούμενες ημέρες με συνολικά κέρδη 8%.

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, στην παρούσα φάση ότι η αγορά παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις των ξένων αγορών και ιδιαίτερα της Wall Street, όπου η μεγάλη άνοδος της Πέμπτης (υψηλό 11μήνου στις 9.196,55 μονάδες) συνδυάστηκε με εξίσου σημαντική άνοδο του Χ.Α. (+1,66%), ενώ σχεδόν ταυτόχρονες είναι και οι διορθωτικές κινήσεις. Η αγορά ανοίγει ξανά την Τρίτη (αργία του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα) και η συνέχεια εξαρτάται εν μέρει και από την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων τη Δευτέρα.

    Από καθαρά τεχνική πλευρά, ο γενικός δείκτης την Παρασκευή έκλεισε το κενό που είχε δημιουργηθεί από τις ενδοσυνεδριακές ανοδικές κινήσεις.

    [13] ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΣΕΧΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους Προέδρους των Επιτροπών για Ευρωπαϊκά Θέματα στη Γερουσία και στη Βουλή, πέντε Γερουσιαστές και δύο βουλευτές.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η ιταλική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής καθώς και με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλη Ρολόγη στην παρουσία εκπροσώπων του Κυπρο-Ιταλικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών.

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Επιστήμης, Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας.

    Της αντιπροσωπείας ηγείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης, Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Εduard Zeman.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και Μέλη της Επιτροπής, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκη Χατζηδημητρίου και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Σταύρο Ζένιο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Λευκάρων, Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Σοφοκλή Σοφοκλέους αντίστοιχα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΟΜΗΡΟΥ

    Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Αθήνα για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Άμυνας των Κοινοβουλίων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψηφίων χωρών.

    Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος και θα προεδρεύει των εργασιών.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Γιάννος Παπαντωνίου θα παρουσιάσει τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης Ελληνες ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ενώ αναμένεται να κάνουν ομιλίες για τα αντίστοιχα θέματα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ

    Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που θα διεξαχθούν στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

    Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναχώρησε χθες για το Λουξεμβούργο.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων θα ετοιμάσει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη, 17 Ιουνίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Κιλκίς, 15 Ιουνίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Το εμπόδιο της πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας του χάντμπολ Γαλλίας ήταν ανυπέρβλητο για το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο υπέστη βαριά ήττα στο κλειστό γυμναστήριο του Κιλκίς, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα των πλέι-οφ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 27-17 (ημίχρονο 11-4) και έτσι ο επαναληπτικός αγώνας, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, στη Μασσαλία, αποκτά πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα.

    [17] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (22:49 UTC+2)

    Προβάδισμα για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 πήρε ο Ολυμπιακός που νίκησε δύσκολα το Περιστέρι

    Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν δύσκολα- δύο φορές βρέθηκαν να χάνουν με διαφορά 10 πόντων- στο κλειστό του Κορυδαλλού 84-80 του Περιστερίου και πέτυχαν την πρώτη από τις τρεις νίκες που απαιτούνται για την κατάληψη της τρίτης θέσης.

    Το δεύτερο ματς είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου».

    Τα δεκάλεπτα: 18-22, 42-43, 57-65, 84-80

    [18] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Ιουνίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία ''Σκορπιός της Ερήμου'', που στρέφεται εναντίον των πιστών του παλαιού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Όπως τόνισε ο λοχίας Μπράιαν Τόμας, η επιχείρηση ''Σκορπιός της Ερήμου'' ξεκίνησε την περασμένη νύχτα και συνεχίζεται'', τονίζοντας ότι εξελίσσεται στα βόρεια και στα βορειοδυτικά του Ιράκ, χωρίς, όμως να διευκρινίσει σε ποιους τομείς.

    "Στόχος της επιχείρησης" είπε "είναι όσοι επιτίθενται σε αμερικανούς στρατιώτες. Ορισμένοι ανήκουν στο κόμμα Μπάαθ, άλλοι αντιτίθενται απλώς στις ειρηνευτικές προσπάθειες".

    Πρόσθεσε δε ότι έχουν υπάρξει συλλήψεις και επισήμανε ότι μέχρι στιγμής ο αμερικανικός στρατός δεν έχει απώλειες.

     

    [19] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

    Ρώμη, 15 Ιουνίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί περίπου 50 εκατομμύρια Ιταλοί, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επέκτασης και στις μικρές επιχειρήσεις της ισχύος του άρθρου 18 κατά των αυθαίρετων απολύσεων των εργαζομένων.

    Με τη σημερινή μορφή του άρθρου οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 15 εργαζομένους επιβάλλονται να επαναπροσλάβουν κάποιον απολυμένο, σε περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφασίσει πως η απόλυσή του δεν είναι νομότυπη.

    Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιδιώκει τον περιορισμό της εφαρμογής του άρθρου και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 εργάτες.

    Αντίθετα, την επέκταση του εν λόγω άρθρου υποστηρίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα η "Κομμουνιστική Επανένταξη", το PDCI, οι Πράσινοι, καθώς επίσης η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας CGIL.

    Για να περάσει η επέκταση του άρθρου πρέπει αφενός οι «θετικές» ψήφοι να είναι περισσότερες από τις αρνητικές και αφετέρου η προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μεγαλύτερη από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

    [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2003 (13:28 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του Πενταγώνου προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία επέκρινε τον Αμερικανό ομόλογό της Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι υιοθετεί ένα όραμα για τον πλανήτη που είναι επικεντρωμένο αποκλειστικά στην μονοκρατορία των ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζιμ Τέρνερ δήλωσε ότι η υπουργός άμυνας της Γαλλίας έχει δικαίωμα να έχει τη δική της γνώμη, προσθέτοντας ότι "η γνώμη της δεν χαρακτηρίζει με τρόπο επαρκή την πολιτική ή τις θέσεις του υπουργού μας, ούτε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης", είπε ο κ. Τέρνερ.

    Οι δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Άμυνας συμπίπτουν χρονικά με την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, έπειτα από τις διαφορές με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Η διάθεση των ηγετών της Γαλλίας και των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών είχε διαφανεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώρια της συνόδου της Ομάδος των G-8 στο Εβιάν, πριν από λίγες μέρες.

    [21] ΠΤΩΣΗ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ...ΣΚΟΥΤΕΡ

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2003 (10:45 UTC+2)

    Μια άτυχη στιγμή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους αποθανάτισε ο κάτοχος μιας κάμερας που βρισκόταν στην περιοχή.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που βρισκόταν σε σπίτι της οικογένειάς του, είχε ανέβει σε ένα μικρό σκούτερ, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία του πάνω σε αυτό.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστός για τις γκάφες του. Πριν από μερικούς μήνες, είχε καταπιεί άσχημα ένα αλμυρό με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει και να χτυπήσει.

    Αυτή τη φορά, η κάμερα αποθανάτισε τον Τζορτζ Μπους την ώρα της πτώσης του από το δίκυκλο αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι πλανητάρχες δεν είναι τέλειοι ...

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Ιουνίου 2003 (10:44 UTC+2)

    Ογδόντα δύο μαχητές σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο βορειοδυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με μαρτυρία ιμάμη γειτονικού χωριού. Όπως ανέφεραν χωρικοί οι συγκρούσεις, οι οποίες διήρκεσαν 13 ώρες, άρχισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσα στο στρατόπεδο, στο οποίο βρέθηκαν και αποθηκευμένα όπλα.

    Η αμερικανική διοίκηση ανέφερε ότι εξήντα πτώματα, κάποια από τα οποία ήταν διαμελισμένα, μεταφέρθηκαν από κατοίκους του χωριού στο νεκροταφείο της Ράουα, 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Επίσης άλλα επτά βρέθηκαν στο σημείο συντριβής ενός ελικοπτέρου Απάτσι, το οποίο είχε χτυπηθεί την Πέμπτη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον καταυλισμό.

    Δύο ακόμη Απάτσι άνοιξαν πυρ εναντίον ''δυνάμεων ατάκτων'' που βρίσκονταν κοντά στο σημείο κατάρριψης του πρώτου ελικοπτέρου, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    Αυτός ο τύπος αεροπορικών επιθέσεων, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, έχει σκοπό να εξουδετερώσει τους οπαδούς του Μπάαθ, τις "παραστρατιωτικές" δυνάμεις και άλλα "ανατρεπτικά" στοιχεία.

    [23] Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2003 (17:55 UTC+2)

    Με αφορμή τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην EE, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο ξεχωριστές συναυλίες, τις οποίες διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη μεγαλόνησο.

    Οι συναυλίες θα γίνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και την Τετάρτη 25 Ιουνίου Θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ GIARDINI DI BIENNALE ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

    Βενετία, 14 Ιουνίου 2003 (22:39 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 14 Ιουνίου 2003, στο giardini di Biennale της Βενετίας, τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, της διευθύντριας του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας κ. Χρύσας Μαλτέζου, του Έλληνα πρόξενου στη Βενετία κ. Γιώργου Στυλιανόπουλου, της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, εκπροσώπου του Μητροπολίτη Βενετίας κ. Γεννάδιου, καθώς και πολλών καλλιτεχνών και επισκεπτών της διεθνούς εικαστικής έκθεσης.

    Η Εθνική Επίτροπος κ. Μαρίνα Φωκίδη παρουσίασε τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας, την οποία εκπροσωπούν η Αθανασία Κυριακάκου και ο Δημήτρης Ρότσιος, με την εγκατάσταση «Intron.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους δήλωσε: «Η Biennale Βενετίας είναι πάντα το πιο σημαντικό εικαστικό γεγονός σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να δείχνει εδώ το σύγχρονο πρόσωπό της, τη σύγχρονη τέχνη της, η οποία καμιά φορά επισκιάζεται από το βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Το Ελληνικό Περίπτερο είναι από τα παλαιότερα στο χώρο της Biennale. Έχουμε μια διαρκή παρουσία. Φέτος, χάρη στην Επίτροπο την κ. Φωκίδου και το εξαιρετικό έργο της Αθανασίας Κυριακάκου και του Δημήτρη Ρότσιου, έχουμε μία συμμετοχή στο κεντρικό ρεύμα της έκθεσης, που έχει ως θέμα «Όνειρα και Συγκρούσεις. Και θα έλεγα ότι είναι και ο ορισμός του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός είναι Όνειρα και Συγκρούσεις εντέλει.

    Πιστεύω ότι κάνουμε μία πολύ ωραία εντύπωση για το επίπεδο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, καθώς επενδύουμε πάρα πολλά σε νέα μουσεία, νέες συλλογές, νέες εκθέσεις, νέες δραστηριότητες και αυτό πρέπει να φαίνεται προς τα έξω και φαίνεται".

    Το Ελληνικό Περίπτερο προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, μεταξύ των οποίων, τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας κ. Guliano Urbani, τον Υπουργό Πολιτισμού της Πορτογαλίας κ. Pedro Roseta την Επίτροπο της Ε.Ε. για τον Πολιτισμό την Εκπαίδευση και τον Αθλητισμό κ. Vivianne Rending, το δήμαρχο της Βενετίας κ. Paolo Kosta, καθώς επίσης, τον πρόεδρο και το διευθυντή της Biennale Βενετίας.

       


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 June 2003 - 18:13:39 UTC