Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ
  • [02] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [04] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003 ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΛΚ
  • [05] Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [06] ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
  • [07] ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:2003" ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
  • [08] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Χ.Α
  • [09] ΣΤΑ 405 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
  • [10] ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΤΕΒ
  • [11] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ CLOPHEN ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΡΙΓΚ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Χ.Α
  • [13] Η RADICAL ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [15] Τ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΕΣΜΕΥΣΗ
  • [17] ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [18] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΝΑΣΙΦ ΜΟΡΙΣ
  • [20] ΣΗΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [21] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [22] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [23] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ 2005
  • [24] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
  • [25] ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΣΟΥ ΚΙΙ
  • [26] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ
  • [27] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ
  • [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [29] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

  • [01] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Πόρτο Καρράς, 19 Ιουνίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Πόρτο Καρράς, Ανταπόκριση

    Δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα το σχέδιο της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης, στο προοίμιο του οποίου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η βούληση των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον, βάσει ενός Συντάγματος, το οποίο δίνει στην Ένωση τη δυνατότητα να συντονίζει τις πολιτικές των κρατών-μελών που στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.

    Στο άρθρο Ι-20 του σχεδίου του Συντάγματος της Ευρώπης γίνεται αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «το οποίο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθώς και από τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Επιτροπής» και στις εργασίες του οποίου συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης.

    Σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο Ι-26, βάσει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έπειτα από κατάλληλες διαβουλεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, προτείνει στην Ευρωβουλή έναν υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής.

    Ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν. Εάν δε, δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει εντός μηνός νέο υποψήφιο, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε την προηγούμενη φορά. Κάθε κράτος-μέλος, σύμφωνα με το σύστημα εναλλαγής, καταρτίζει κατάλογο τριών προσώπων, προερχόμενων και από τα δύο φύλα, για να ασκήσουν τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

    Εξάλλου, βάσει του άρθρου Ι-27, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία και με τη συμφωνία του προέδρου της Επιτροπής, διορίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης, ο οποίος ασκεί την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και κατέχει θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης συμβάλει με τις προτάσεις του στην εκπόνηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής, την οποία και εκτελεί ως εντολοδόχος του Συμβουλίου των υπουργών. Κατά τον ίδιο τρόπο ενεργεί και για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας

    Στο άρθρο Ι-24 σημειώνεται ότι όποτε «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο των Υπουργών αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία, η εν λόγω πλειοψηφία ορίζεται ως η πλειοψηφία των κρατών-μελών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα 3/5 του πληθυσμού της Ενωσης».

    Στο προοίμιο του Σχεδίου της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Συντάγμα, γίνεται επίσης αναφορά στις απαντήσεις- προτάσεις που κλήθηκε να δώσει η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης στα ερωτήματα που ετέθησαν στη Σύνοδο του Λάακεν, αναφορικά με το πώς θα επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών, πώς θα διαρθρωθεί ο πολιτικός βίος και ο ευρωπαϊκός πολιτικός χώρος σε μια διευρυμένη Ένωση και πώς θα καταστεί η Ένωση παράγοντας σταθερότητας και πρότυπο για τον νέο πολυπολικό κόσμο.

    Στα ερωτήματα αυτά, η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης απάντησε προτείνοντας την καλύτερη κατανομή των αρμοδιοτήτων της Ενωσης και των κρατών-μελών, συνιστώντας συγχώνευση των συνθηκών, χάρη στην απονομή νομικής προσωπικότητας στην Ένωση και προβλέποντας απλούστευση των μέσων δράσης της Ενωσης.

    Η Συνέλευση προτείνει, επίσης, μέτρα για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην ΕΕ, αναπτύσσοντας τη συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων στη νομιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, απλοποιώντας τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και καθιστώντας τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων διαφανέστερη και πιο κατανοητή και θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της δομής και την ενίσχυση του ρόλου καθενός από τα τρία Όργανα της Ενωσης, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις συνέπειες της διεύρυνσης.

    [02] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Πόρτο Καρράς, 19 Ιουνίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Πόρτο Καρράς, Ανταπόκριση

    Το ζήτημα που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ με τις παραιτήσεις των κ. κ. Μανίκα και Νεονάκη απασχόλησε και τη συνάντηση των δημοσιογράφων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, όπου άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας και ο υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, πρέπει να αναμένεται κυβερνητικός ανασχηματισμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

    «Οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα εκδηλωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε: «Ούτως ή άλλως, υπάρχει ένα θέμα που οδηγεί σε ανασχηματισμό». 

    Από την πλευρά του, ο κ. Χυτήρης τόνισε πως «οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός, οι οποίες περιλαμβάνουν και ανασχηματισμό, θα ανακοινωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε τα ποσά των συναλλαγών, που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χτες το πρωί, κι αφού είχε επιστρέψει στην Αθήνα από τη Ρώμη, όπου είχε συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, ο κ. Χυτήρης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετική με το θέμα που προέκυψε από τις παραιτήσεις των κ. κ. Μανίκα και Νεονάκη, παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με την οποία όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνούνται και, όπως τόνισε, «η εφαρμογή αυτής της αρχής περιλαμβάνει τους πάντες, φίλους και συνεργάτες».

    [03] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές από το χώρο του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, το αντιϊμπεριαλιστικό μπλοκ Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003, την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, την «Γένοβα 2001» και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς πλημμύρισαν τους έρημους δρόμους της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο περιεχόμενο του σχεδίου του Συντάγματος της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση του Κοινωνικού Φόρουμ επρόκειτο να γίνει στις 7 μμ στο άγαλμα του Βενιζέλου οι διαδηλωτές άρχισαν θα φτάνουν μετά τις 6.30. Λίγο μετά τις 7 έφτασαν οι διαδηλωτές του μπλοκ Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003 ερχόμενοι από την κατεύθυνση της Καμάρας και λίγο αργότερα έφτασαν από τη δυτική πλευρά της Εγνατίας οι διαδηλωτές της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης κυριάρχησαν χάπενινγκ αφρικανών μεταναστών καθώς και μία ομάδα κυκλωμένη με συρματόπλεγμα που έγραφε «Ευρώπη φρούριο». Εμφανής ήταν και η παρουσία διαδηλωτών που ήρθαν από άλλες χώρες.

    Παρά το γεγονός ότι σε όλη την πόλη είναι εξαιρετικά έντονη η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, στο χώρο της συγκέντρωσης φαινομενικά τουλάχιστον δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός. Η μόνη εμφανής παρουσία αστυνομικών ήταν ένα περιπολικό στην ουρά της πορείας των διαδηλωτών που ξεκίνησε στις 7.45 με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και μετά προς τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης. Οι διαδηλωτές του Κοινωνικού Φόρουμ και της «Γένοβα 2001» θα προχωρήσουν προς το αμερικανικό προξενείο γύρω από το οποίο έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ οι δρόμοι έχουν κλειστεί με καρότσες φορτηγών.

    [04] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003 ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΛΚ

    Σάνη Χαλκιδικής, 19 Ιουνίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Αποστολή: Χρίστος Μάτης

    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συντάγματος μέχρι το τέλος του 2003 υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος του Βίλφριγκ Μαρτενς μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης συνόδου κορυφής του κόμματος που ολοκληρώθηκε στην Χαλκιδική με τη συμμετοχή εννέα πρωθυπουργών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει στο Πόρτο Καράς αργότερα σήμερα.

    Το ΕΛΚ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών μελών να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους και να διαπραγματευθούν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρώσουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα στις αρχές που προτείνει η Συνέλευση και τη διακυβερνητική διάσκεψη να παραμείνει αυστηρή στο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρώση της μέχρι το τέλος του 2003 στη Ρώμη.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΚ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δουλειά της επιτροπής, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, ανάμεσα στα οποία η προεδρία της ΕΕ.

    Ο κ.Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ εμμένει στη θέση της υπέρ της εναλλασσόμενης προεδρίας παρά τη θέση του ΕΛΚ, την οποία εξέφρασε ο κ.Μαρτενς υπέρ της θέσπισης θέσης προέδρου με θητεία 2.5 χρόνων και δυνατότητα μιας ανανέωσης αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά και την προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα, είπε ο κ.Μαρτενς,

    Στα ανοιχτά θέματα ο κ.Καραμανλής συμπεριέλαβε και τη διεύρυνση της ρήτρας συνδρομής σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης την οποία προτείνει η ΝΔ.

    Η διευρυμένη σύνοδος του ΕΛΚ καλωσόρισε τη δουλειά της Συνέλευσης την οποία χαρακτηρίζει ''πολύ θετική διαδικασία'' εκφράζει την ικανοποίηση της για την επιρροή των ιδεών του ΕΛΚ στις προτάσεις για το σύνταγμα και μιλά για επιτυχή συμβιβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις στα θεσμικά ζητήματα που προβλέπει τις σημαντικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μια ένωση 25 μελών.

    Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ.Καραμανλής είπε ότι κάλεσε τους πρωθυπουργούς που προέρχονται από το Ευρωπαϊκού Λαϊκό Κόμμα να στηρίξουν την επιτυχή ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας.

    Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ.Μαρτενς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων, την οποία ο ίδιος όπως είπε υποστηρίζει από την εποχή της συνθήκης του Μάαστριχτ, όταν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου.

    [05] Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Πόρτο Καρράς, 19 Ιουνίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Την ανάγκη αυστηρής εκπλήρωσης των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης προκειμένου να έχει τύχη η επιδίωξή της να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στο τέλος του 2004, θα υποδείξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Τουρκία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    «Στην Τουρκία θα υποδειχθεί ότι θα πρέπει να πληροί τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης με αυστηρότητα προκειμένου να έχει τύχη η επιδίωξή της να δοθεί ημερομηνία στο τέλος του 2004 προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις για είσοδό της στην ΕΕ. Θα ειπωθεί πως έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις και κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτές δεν είναι αρκετές και θα πρέπει να ολοκληρωθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χυτήρης.

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο υφυπουργός Τύπου, αφού επισήμανε πως έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία από την πλευρά της Ελληνικής Προεδρίας και τα θέματα τα οποία θα εξεταστούν στη Σύνοδο είναι αρκετά προχωρημένα ως προς την προετοιμασία τους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος θα είναι επιτυχημένη και δεν θα υπάρξουν προβλήματα ως προς τα αποτελέσματά της.

    Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο κ. Χυτήρης επισήμανε ότι το σχέδιο της Συνθήκης για τη Σύνταξη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που θα παρουσιάσει αύριο ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, Ζισκάρ ντ' Εστέν, θα προωθηθεί στη Διακυβερνητική, η οποία θα το εξετάσει και θα αποφασίσει για το ποιο θα είναι τελικά το Σύνταγμα της Ευρώπης, περί τα τέλη του 2004.

    Σχολιάζοντας ορισμένες διαφορετικές προτάσεις και αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί ως προς το Σύνταγμα -για παράδειγμα η Βρετανία θέλει να διατηρηθεί το βέτο σε περισσότερα θέματα από ό,τι προτείνει η Συνέλευση- ο υφυπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι αυτές μπορούν να τεθούν και να διευθετηθούν στη Διακυβερνητική.

    Σ.Π.

    [06] ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

    Πόρτο Καρράς, 19 Ιουνίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την άψογη λειτουργία του Κέντρου Τύπου, στο οποίο εξυπηρετούνται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο «Πόρτο Καρράς» εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Γέρου.

    Όπως δήλωσε στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων", οι δημοσιογράφοι έχουν έρθει στην πλειοψηφία τους και έχουν παραλάβει τις διαπιστεύσεις τους.

    Σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται στο Κέντρο Τύπου στο «Πόρτο Καρράς» περίπου 3.000 δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεόρασης και ραδιοφώνου και πρόσθεσε ότι όλα μέχρι στιγμής εξελίσσονται πολύ καλά. Υπογράμμισε ότι και από άποψη τεχνικής υποδομής είναι όλα άψογα, τα συστήματα και τα κυκλώματα έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

    «Εκείνο που μας προβληματίζει είναι οι μετακινήσεις των δημοσιογράφων από τον τόπο διαμονής στο Πόρτο Καρράς, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά, διαμένουν σε περιοχές σε όλη τη Χαλκιδική και οι αποστάσεις είναι μεγάλες, είπε ο κ. Γέρου.

    «Δίνουμε τη βαρύτητά μας εκεί και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι το τέλος των εργασιών της Συνόδου θα εξελιχθούν όλα ομαλά. Είμαστε έτοιμοι όμως, όχι μόνο γι αυτό που παρουσιάζουμε και απ΄ ότι φαίνεται έχει ενθουσιάσει όλους, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο, που πιθανώς θα προκύψει», επισήμανε.

    Κ.Γ.

    [07] ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:2003" ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΕΧΝΗ +ΟΥΤΟΠΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Δεν κατόρθωσαν τελικά τα μέλη της κίνησης «Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003» να επισκεφθούν σήμερα την έκθεση «Τέχνη+Ουτοπία», στην αποθήκη Β1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. .

    Ο εκπρόσωπος της κίνησης Χρήστος Γκότζιας, μιλώντας στο ΜΠΕ, τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού πήρε την απόφαση να κλείσει όλες τις εκθέσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι 200 μέλη της «Θεσσαλονίκης: Αντίσταση 2003», μετέβησαν στην αποθήκη Β1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ωστόσο τους σταμάτησαν οι άντρες του λιμενικού.

    Ο κ. Γκότζιας χαρακτήρισε υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας και διερωτήθηκε αν αυτή είναι η «ανοιχτή πόλη» για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    [08] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:43 UTC+2)

    Στον πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λυγίζοντας υπό το βάρος των έντονων πιέσεων στα βαριά χαρτιά και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο. Πιέσεις εκδηλώθηκαν και σε όλο το φάσμα των μετοχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χ.Α έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,99% και διαμορφώθηκε στις 1.911,70 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών συνάντησε το ναδίρ του στην περιοχή των 1.904,24 μονάδων και το ζενίθ του στις 1.952,12.

    Ο όγκος των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο ποσό των 202,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6.425.387,00 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 65 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 267 πτωτικών και 43 αμετάβλητων.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 2,41% συνεπεία των μεγάλων απωλειών για τις τράπεζες (3,15%), αλλά και της υποχώρησης των τηλεπικοινωνιών (0,89%). Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι ASPIS BANK (6,175), της Εγνατίας Τράπεζας (4,95%) και της Εμπορικής (4,26%).

    Ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 2,43%, έναντι απωλειών 2,39% για τον FTSE/ASE 140 και 1,54% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, μόνο αυτός της κλωστοϋφαντουργίας τερμάτισε σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,36%.

    Αισθητή πτώση της τάξης του 5% σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών, συνεπεία των έντονων πιέσεων στις μετοχές των εταιριών Εθνική ΑΕΕΓΑ (6,34%) και της Φοίνιξ-Μetrolife (4,68%).

    Απώλειες άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (3,49%), των κατασκευαστικών (3,42%) και των τροφίμων και ποτών (3,16%).

    Πτώση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (2,46%), των βιομηχανιών (2,63%), των διυλιστηρίων (2,95%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,31%), των επενδύσεων (2,38%), του λιανικού εμπορίου (2,62%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (2,53%) και της πληροφορικής (2,29%).

    Κατά 1,93% υποχώρησε ο δείκτης του χονδρικού εμπορίου και κατά 1,34% της παράλληλης αγοράς και ακολούθησαν οι κλάδοι των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,96%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,72%) και της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (0,46%).

    [09] ΣΤΑ 405 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:38 UTC+2)

    Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 405 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει στο διάστημα 2003-2007 η ΕΥΔΑΠ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υδροδότησης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

    Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Ελευθέριος Τζέλλας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος του προγράμματος είναι να καταστεί η ΕΥΔΑΠ μια σύγχρονη και δυναμική επιχείρηση, η οποία θα προσφέρει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της Αττικής. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

    [10] ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΤΕΒ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Στην υπογραφή δύο νέων συμβάσεων προχώρησε πρόσφατα η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρία «Αθηνά ΤΕΒ».

    Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στην Μελέτη και Κατασκευή Συστήματος Κατεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΣΚΥΒΑ) του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, στις Μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ και στη συντήρηση του συστήματος υγροποιημένου φυσικού αερίου και των εγκαταστάσεών του στη Ρεβυθούσα, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται δε ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι μειοδότης και πρόκειται σύντομα να υπογράψει συμβάσεις για την εκτέλεση των εξής έργων:

    -Συμπληρωματικό Αναρρυθμιστικό Εργο Αγίας Βαρβάρας στον ποταμό Αλιάκμονα. Κατασκευή Φράγματος - Εκχειλιστή - Σταθμού Παραγωγής - Αρδευτικής Υδροληψίας και Συναφών Εργων. Σύμβαση BAR-2, προϋπολογισμού : 15 εκ. ευρώ Κύριος Εργου : ΔΕΗ

    -Χωματουργικές εγκαταστάσεις και τοίχος αντιστήριξης στην KALBA στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ Β' και Γ' Φάση. Kύριος Εργου : Υπουργείο Δημοσίων Εργων, Εμιράτο Sharjah / ΗΑΕ.

    Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η λήψη των σχετικών αδειών για την αξιοποίηση οικοπέδου στον Αλιμο Αττικής, 8.000 m2, όπου πρόκειται να ανεγερθούν 50 πολυτελείς κατοικίες συνολικής επιφάνειας 6.500 m2, ενώ συνεχίζεται η δραστηριότητα της εταιρίας στην περιοχή της Λάρισας όπου ανεγείρονται ακίνητα συνολικής αξίας 7.700 m2 και στο Βόλο 2.500 m2 αντίστοιχα.

    [11] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ CLOPHEN ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Απομακρύνονται, ύστερα από εντολή του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλάκη, οι μετασχηματιστές που βρίσκονται στο υπόγειο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και χρησιμοποιούν Clophen.

    Η μεταφορά, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου, ενώ στο ίδιο διάστημα θα γίνει πλήρης καθαρισμός του υπογείου χώρου.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΡΙΓΚ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Χ.Α

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η εταιρία εκπληρώνει αμελλητί τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 5 του Π.Δ. 350/1985 και το άρθρο 4 της 5/204/14-11-2000 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκφράζει η διοίκηση της Ο. Δάριγκ & Σια Α.Β.Ν.Ε. σε επιστολή που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α. Η διοίκηση της εταιρίας, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, εξετάζει την κατάσταση και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις για τις κινήσεις της.

    Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της εταιρίας προς το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α αναφέρεται ότι «η προμηθευτής Atlas International κατέθεσε στις 12 Ιουνίου 2003 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Εταιρίας για ποσό ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου κατά την κατάθεση της οποίας εκδόθηκε και σχετική προσωρινή διαταγή και κοινοποιήθηκε στην Εταιρία το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε χωρίς ουσιαστική παράσταση της Εταιρίας, καθώς δεν δόθηκε χρόνος για την επεξεργασία των θέσεών της.

    Η εν λόγω προσωρινή διαταγή διέταξε την απαγόρευση της μεταβολής της νομικής καταστάσεως των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας προσωρινά και μέχρι την συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει οριστεί η 2α Ιουλίου 2003 και με τον όρο να συζητηθεί η αίτηση στην δικάσιμο που έχει ορισθεί.

    Η εταιρία κατέθεσε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2003 αιτήσεις ανάκλησης της προσωρινής διαταγής και ζήτησε τον με προσωρινή διαταγή περιορισμό αυτής στα πάγια περιουσιακά της στοιχεία και μόνο.

    Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2003 και περί ώρα 10:00, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χαλκίδας απέρριψε το αίτημα της Εταιρίας για τον περιορισμό της προσωρινής διαταγής στα πάγια περιουσιακά της στοιχεία.

    [13] Η RADICAL ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αγκυρα, 19 Ιουνίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Η Radikal με τον πρωτοσέλιδο, οκτάστηλο τίτλο «Άνεμος Ευρώπης στην Άγκυρα», προβάλλει στο κύριο θέμα της την αυριανή μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ο κ. Γκιουλ έλαβε την απόφαση για μετάβαση στη Θεσσαλονίκη αφού του παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Υποθέσεων Ε.Ε. το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος.

    Στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο σε εσωτερική σελίδα φέρει τον κορυφαίο πολύστηλο τίτλο «Υπάρχει και υποστήριξη και προειδοποίηση», σημειώνονται:

    Αναμένεται ότι κατά τη σύνοδο θα επιστηθεί η προσοχή στο Κυπριακό και στο ζήτημα του Αιγαίου και θα προσκληθεί η Άγκυρα να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας.

    Τίθεται θέμα θετικής αντανάκλασης της συνάντησης του Πρωθυπουργού Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σημίτη στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. στο βαθμό της συμβολής της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της δήλωσης αποτελεσμάτων που συνέταξε η Αθήνα ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που θα δοθούν στην Τουρκία θα είναι η παροχή υποστήριξης στα βήματα που θα πραγματοποιήσει στο δρόμο προς την ένταξη, με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

    [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 19 Ιουνίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Η Ανω και η Κάτω Βουλή της Ρουμανίας, σε κοινή συνεδρίαση τους, ενέκριναν με 267 ψήφους υπέρ και 7 κατά σχέδιο ψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις στη δομή της κυβέρνησης και την αναδόμησή της.

    Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριαν Ναστάσε και πολλοί υπουργοί.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το Κόμμα Μεγάλη Ρουμανία, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το Δημοκρατικό δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία και οι ψήφοι κατά του σχεδίου προήρθαν από ανεξάρτητους βουλευτές.

    Ο πρωθυπουργός Α. Ναστάσε είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει πλέον 14 υπουργεία αντί των 23 που είχε παλαιότερα. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από τον πρωθυπουργό, 15 υπουργούς και έξι υπουργούς-αναπληρωτές, δηλαδή έχει συνολικά 22 μέλη, ενώ πριν διέθετε 27.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Αντριαν Ναστάσε

    -Υπουργός Εξωτερικών: Μίρτσεα Γκεοάνα

    -Υπουργός Ευρωπαϊκών Ενσωμάτωσης: Χίλντεγκραντ Πούβακ

    -Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου: Νταν Ιοαν Ποπέσκου

    -Υπουργός Οικονομικών: Μιχάι Τανασέσκου

    -Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιοαν Μίρτσεα Πάσκου

    -Υπουργός Διοίκησης και Εσωτερικών Υποθέσεων: Ιοαν Ρους

    -Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόντιτσα Στανόιου

    -Υπουργός Γεωργίας, Δασών, Υδάτων και Περιβάλλοντος: Ιλιε Σάρμπου

    -Υπουργός Μεταφορών, Οικοδόμησης και Τουρισμού, Μίρον Μίτρεα

    -Υπουργός Παιδείας, Νεότητας και Ερευνας: Αλεξάντρου Αθανασίου

    -Υπουργός Πολιτισμού: Ράζβαν Τεοντορέσκου

    -Υπουργός Υγείας: Μίρτσεα Μπεουράν

    -Υπουργός Πληροφόρησης και Τηλεπικοινωνιών: Νταν Νίτσα

    -Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Οικογενειακών Υποθέσεων: Ελενα Ντουμίτρου

    -Υπουργός Συντονισμού της Κυβέρνησης: Πέτρου Σερμπαν Μιχαιλέσκου

    Οι αναπληρωτές υπουργοί είναι οι ακόλουθοι:

    -Αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού: Ιονελ Μπλανκουλέσκου

    -Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα της ΕΕ: Βασίλε Πούσκας

    -Αναπληρωτής υπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης με τη Βουλή: Αξιντε Γκασπαρ

    - Αναπληρωτής υπουργός για τη Δημόσια Διοίκηση: Γκαμπριελ Οπρέα

    -Αναπληρωτής υπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης με κοινωνικούς εταίρους: Μάριαν Σαρμπου

    -Αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου: Ευγεν Ντιμαρέσκου

    Ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου θα υπογράψει εντός της ημέρας διάταγμα και μετά θα ακολουθήσει ορκωμοσία των νέων υπουργών στο προεδρικό Παλάτι Κοτροτσένι.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] Τ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Ιουνίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένας που παρεμποδίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το κλειδί της επιτυχίας είναι στα δικά της χέρια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Γιαννίτσης σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή της εφημερίδας "Σαμπάχ" στην Αθήνα.

    Ο κ.Γιαννίτσης επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου. "Βλέπουμε τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία τον τελευταίο καιρό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στη χώρα. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα πρέπει να γίνουν. Σημασία έχει η εφαρμογή των νόμων που εκδίδονται. Η Ε.Ε. στο θέμα αυτό επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία", τόνισε ο κ.Γιαννίτσης και πρόσθεσε: "Εμείς, ως Ελλάδα, υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας. Έχουμε τη γνώμη ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα ωφελήσει στην Τουρκία και στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία και την πολιτική. Γίνονται συχνές επαφές με τους Τούρκους αρμοδίους".

    Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι αρμόδιοι της ΕΕ συμφωνούν με την άποψή του ότι η Τουρκία θα σημειώσει επιτυχία στην επίτευξη του στόχου, ο κ.Γιαννίτσης, γράφει η εφημερίδα, παρατήρησε: "Κάποτε φθάνουν αντιφατικά μηνύματα από την Τουρκία στην Ε.Ε. Οι διαμάχες στην Τουρκία δυσκολεύουν τους Ευρωπαίους να δώσουν μία ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό". Ομως, πρόσθεσε, "βλέπουμε ότι υπάρχει βούληση από την τουρκική κυβέρνηση. Μίλησα πολλές φορές με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κ. Γκιουλ. Μιλήσαμε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-Ε.Ε. που προεδρεύω, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών καθώς επίσης στη Ρόδο, στην Κρήτη και στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει κανένας που παρεμποδίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το κλειδί της επιτυχίας είναι στα δικά της χέρια".

    Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, κατά τον κ. Γιαννίτση η επίλυση του θέματος θα ενίσχυε τη θέση της Τουρκίας στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη. Οπως είπε: "Η Τουρκία έχασε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αυτό το πιστεύω ειλικρινά. Η Τουρκία επιλύοντας το κυπριακό θα ενίσχυε τη θέση της στην Ε.Ε., στις Η.Π.Α. και στα Ηνωμένα Έθνη. Κατά τις μέρες που ακολούθησαν μετά την Κοπεγχάγη, δεν έκανε τίποτε. Όμως τα πλεονεκτήματα από την επίλυση του κυπριακού θα ήταν μεγάλα. Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο κυπριακό θέμα", τόνισε και καταλήγοντας υπογράμμισε: "Τώρα προκύπτει μία ευκαιρία ακόμη. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέχρι τον Μάιο του 2004, τότε θα επέλθει απογοήτευση".

    [16] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΕΣΜΕΥΣΗ

    Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, όποτε κληθεί από το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, χωρίς καμία επιφύλαξη, χωρίς κανένα όρο και χωρίς καμία προδέσμευση, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη, όπου έρχεται ώστε να πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, o κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου «είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική».

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2003 (15:26 UTC+2)

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα πλέον είναι να πειστεί η Τουρκία ''να εξαναγκάσει'' την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διαφορετική πορεία, μια και ο Ντενκτάς δεν πρόκειται από μόνος του να αλλάξει στάση.

    Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για κάποια μηνύματα που προτρέπουν σε ''άμεσες εξελίξεις'' στο Κυπριακό και σημείωσε πως τόσο οι υψηλού επιπέδου επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργου Ιακώβου, στις ΗΠΑ, αλλά και η αναμενόμενη αναφορά στο Κυπριακό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι ο διεθνής παράγοντας και ειδικότερα οι ΗΠΑ και η ΕΕ διατηρούν το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα τους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται η εθνική ομάδα τζούντο, προκειμένου να λάβει μέρος στους βαλκανικούς αγώνες ανδρών, γυναικών που θα διεξαχθούν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Η αποστολή των ανδρών απαρτίζεται από τους Λαυρέντη Αλεξανίδη (-66κ.), Αρθούρο Καβαφίδη (-73κ.), Ηλία Ηλιάδη (-81κ.), Θανάση Γράψα (-90κ.) και Διονύση Ηλιάδη (-100κ.), ενώ αυτή των γυναικών από τις Μαρία Καραγιαννοπούλου (-48κ.), Μαρίνα Τσελαρίδου (-52κ.), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.), Μαρία Γεωργούλα (-63κ.), Αλεξία Κουρτελέση (-70), Βαρβάρα Ακριτίδου (-78) και Ελένη Πάτσιου (-78κ.).

    Από την αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αποκλείστηκε τελευταία φορά ο Οδυσσέας Τζιγκουζίδης, λόγω τραυματισμού.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΤ, Νίκος Βασιλάκος αναφορικά με τους βαλκανικούς αγώνες τόνισε: «Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν εξαιρετικοί αθλητές και αθλήτριες απ` όλες τις βαλκανικές χώρες. Η εθνική μας ομάδα καλείται να συνεχίσει τις επιτυχημένες εμφανίσεις της και εκφράζω την πεποίθηση ότι και σε αυτούς τους αγώνες θα έχουμε μια θετική παρουσία. Χρειαζόμαστε τις διεθνείς επιτυχίες σαν χώρα και αυτό είναι φυσικό, διότι αναζητούμε την καθιέρωση μας μεταξύ των χωρών που έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το άθλημα. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουμε βάλει τις βάσεις και δουλεύουμε με πρόγραμμα, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να διεκδικήσουμε κάτι θετικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πλησιάζουν. Δίνω λοιπόν μεγάλη σημασία στο βαλκανικό πρωτάθλημα και η επιθυμία μου είναι οι Ελληνες τζουντόκα να τιμήσουν για μια ακόμη φορά τα ελληνικά χρώματα».

    [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΝΑΣΙΦ ΜΟΡΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Προσφυγή κατά της ΠΑΕ Αρης προκειμένου να διεκδικήσει την ελευθερία του κατέθεσε σήμερα ο Νασίφ Μορίς. Ο αμυντικός παίκτης του Αρη περίμενε μέχρι και χθες την εξόφληση των οφειλομένων του. Κάτι που δεν έγινε και αποτέλεσε αιτία της προσφυγής στην ΕΕΟΔΕΠ.

    Σημειώνεται ότι ο παίκτης έχει πρόταση από τον ΠΑΟ, ο οποίος ψάχνει τον αντικαταστάτη του Λεωνίδα Βόκολου. Η αγωνιστική παρουσία του Μόρις στον Αρη ήταν πάρα πολύ καλή και αποτέλεσε βασικό συντελεστή της πετυχημένης φετινής πορείας του κίτρινου συλλόγου στο πρωτάθλημα, αλλά και στο θεσμό του κυπέλλου.

    [20] ΣΗΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Το σήμα της εκκίνησης για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ Juniors δόθηκε σήμερα με την πραγματοποίηση της κεντρικής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε και επισήμως η χορηγία της ΦΑΓΕ στην εν λόγω διοργάνωση.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης για το φετινό πρωτάθλημα τόνισε: «Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά και γι' αυτό θέλουμε να τονίσουμε την... έκρηξη του μπιτς βόλεϊ ,αφού κανείς δεν πίστευε πως θα προσελκύσουμε τόσα παιδιά. Το μπιτς βόλεϊ είναι το άθλημα του μέλλοντος. Παίξτε και χαρείτε το άθλημα. Άλλωστε μέσα από τα juniors βγήκε και η ομάδα Αρβανίτη Κουτρουμανίδου , που μας έκανε υπερήφανους με την 5η θέση που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρόδου».

    Ο εκπρόσωπος της ΦΑΓΕ κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία του να αναλάβει την χορηγία του πρωταθλήματος. « Η ΦΑΓΕ ήταν πάντα κοντά στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Άλλωστε στηρίζουμε πολλές αθλητικές δραστηριότητες με κορυφαία όλων την Ολυμπιάδα του 2004. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε κοντά στους νέους. Ευχαριστούμε την ΕΟΠΕ και την Promosport . Με την βοήθεια όλων και την δική μας προσπάθεια θα έχουμε σίγουρη επιτυχία».

    Στην συνέχεια το λόγο πήραν οι συνδιοργανωτές του αναπτυξιακού προγράμματος, οι οποίοι με τη σειρά τους τόνισαν την σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Αρτέμιδος Νίκος Ψύχας τόνισε: «Διοργανώνουμε για πρώτη φορά τουρνουά στην πόλη μας και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στηρίζω όλη την προσπάθεια των συντελεστών της συνάντησης αυτής, της Δημοτική επιχείρηση, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και το Σωματείο Επαγγελματιών Αρτέμιδος και είμαι σίγουρος για την επιτυχία του τουρνουά. Ευελπιστούμε και του χρόνου να αναλάβουμε διοργανώσεις με τέτοια σημασία».

    Ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Νικηφοράκης τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που το κομμάτι αυτό γίνεται πλέον μέρος της παράδοσης του αθλήματος. Ευχαριστούμε την ΕΟΠΕ που μας εμπιστεύθηκε και πάλι την διεξαγωγή τουρνουά μπιτς βόλεϊ. Έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να δημιουργηθεί γήπεδο μπιτς βόλεϊ Ολυμπιακών προδιαγραφών με σκοπό να διοργανώσουμε άλλα τουρνουά με μεγάλη επιτυχία».

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι φυσικοί πρωταγωνιστές των γηπέδων, οι αθλητές και οι αθλήτριες. «Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω για μία ακόμη χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Juniors.Οι φιλοδοξίες μας είναι μεγάλες και ελπίζουμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα . Θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να φέρουμε ανάλογες επιτυχίες με τα κορίτσια που έκλεψαν την παράσταση στη Ρόδο και που ξεκίνησαν την πορεία τους στο άθλημα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΠΕ», τόνισε με έμφαση η Βιολέτα Σαραφιανιού.

    «Θέλω να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους της ΕΟΠΕ για την ευκαιρία που μας δίνουν και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να δείξουμε το ταλέντο μας», δήλωσε η Σοφία Καραθανάση. Η τρίτη γυναικεία παρουσία της συνέντευξης Άννα Φωτεινού είπε: «Στόχος μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται και να ευχαριστηθούμε το άθλημα. Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω όλου εκείνους τους φορείς που συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί για μία ακόμη χρονιά το πρωτάθλημα juniors».

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Θωμάς Καπίρης οι οποίοι με μία φωνή τόνισαν «Θέλουμε να προσκαλέσουμε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει τους αγώνες για να δει από κοντά την ανάπτυξη που έχει το άθλημα σε αυτές τις ηλικίες τα τελευταία χρόνια».

    [21] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν το θέμα του Διαγωνισμού Νέων Δημιουργών στο πλαίσιο του 50ου Διεθνούς Φεστιβάλ Διαφήμισης των Καννών. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και σε αυτόν συμμετέχουν οι καλύτεροι δημιουργοί έως 28 ετών που αναδεικνύονται μετά από διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται σε κάθε χώρα. Φέτος στην τελική φάση του διαγωνισμού έλαβαν μέρος 72 δημιουργοί, εκπροσωπώντας 31 χώρες.

    Οι χώρες που έλαβαν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού ήταν οι εξής:

    Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Μεξικό, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Πόρτο Ρίκο, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία, και Χιλή.

    Η επιλογή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως θέματος του εφετινού διαγωνισμού εξασφαλίστηκε χάρη στη συντονισμένη συνεργασία της Αθήνα 2004 με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Οι εκπρόσωποι της Αθήνα 2004 ζήτησαν από τους διαγωνιζόμενους να σχεδιάσουν μία έντυπη και ηλεκτρονική (internet banner) διαφήμιση που θα προβάλει στο διεθνές κοινό την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα όπου γεννήθηκαν και την πόλη όπου αναβίωσαν (homecoming). Στους διαγωνιζόμενους, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της προβολής της ιστορικής κληρονομιάς με σύγχρονο τρόπο και η αποφυγή χρήσης στερεοτύπων, στοιχείων φολκλόρ και πομπώδους ύφους.

    Ο διαγωνισμός διήρκεσε τέσσερις ημέρες και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (Τρίτη 17 Ιουνίου) από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Φεστιβάλ, Τέρυ Σάβατζ και τα 21 μέλη της κριτικής επιτροπής της οποίας προήδρευσε ο Ντάν Βίντεν διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

    Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Φεστιβάλ «η παρουσίαση προς τους διαγωνιζόμενους ήταν η πιο εμπεριστατωμένη των τελευταίων ετών και αυτό συνέτεινε στην ανάπτυξη του ταλέντου των διαγωνιζόμενων».

    Νικητές αναδείχθηκαν στην κατηγορία της έντυπης καταχώρησης η Γαλλία, η Ισπανία και η Βραζιλία, η οποία κέρδισε και το διαγωνισμό της διαφήμισης στο Ίντερνετ.

    Την αρχική παρουσίαση και τις προγραμματισμένες ημερήσιες ενημερωτικές συναντήσεις έκαναν τα στελέχη της Αθήνα 2004 κ.κ. Μιχάλης Ζαχαράτος, Στέφανος Ησαΐας και η κ. Χριστίνα Λάσου.

    Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Αθήνα 2004 και εντάσσεται στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος για την εξασφάλιση της μέγιστης δωρεάν προβολής των Αγώνων στο διεθνές κοινό.

    Το Φεστιβάλ των Καννών είναι το πιο αναγνωρισμένο Διεθνές Φεστιβάλ Διαφήμισης και προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των επαγγελματιών του χώρου της διαφήμισης επικοινωνίας αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ευρύτερα. Εφέτος στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 7.500 στελέχη του χώρου της επικοινωνίας.

    [22] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (17:19 UTC+2)

    Ολες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες ρίχνονται το Σαββατοκύριακο στη μάχη του ευρωπαϊκού κυπέλλου στίβου με την ελληνική ομάδα να μετέχει στη Σούπερ Λίγκα ανδρών και γυναικών στο νεόκτιστο στάδιο της Φλωρεντίας που βρίσκεται δίπλα στο φημισμένο στάδιο «Κομουνάλε» της πανέμορφης ιταλικής πόλης.

    Η ελληνική ομάδα κέρδισε πέρυσι την άνοδο σε άνδρες και γυναίκες (από τον όμιλο της Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας) και μαζί με την Ισπανία θα αγωνιστούν στη μεγάλη κατηγορία του ευρωπαϊκού κυπέλλου μαζί με τις κορυφαίες στιβικά χώρες της ηπείρου μας.

    Στη Σούπερ Λίγκα των ανδρών μετέχουν οι χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ρωσία, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών οι: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Ρωσία.

    Στην πρώτη κατηγορία της διοργάνωσης μετέχουν 16 ομάδες ανδρών και ισάριθμες γυναικών, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Ο Α΄ όμιλος ανδρών γυναικών θα διεξαχθεί στην Λαπεενράντα της Φινλανδίας και ο Β΄ όμιλος στην πόλη Βελένιε της Σλοβενίας.

    Στον Α΄ όμιλο μετέχουν στους άνδρες οι χώρες: Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Λευκορωσία (ανέβηκε πέρυσι από την Β΄ κατηγορία), Φινλανδία (έπεσε πέρυσι από την Σούπερ Λίγκα), Εσθονία (ανέβηκε από την Β΄ κατηγορία) και Ουγγαρία. Στις γυναίκες θα έχουμε τη συμμετοχή των χωρών: Βέλγιο (ανέβηκε πέρυσι), Σουηδία, Λευκορωσία, Φινλανδία, Λιθουανία (ανέβηκε πέρυσι), Πολωνία (υποβιβάστηκε πέρυσι από τη Σούπερ Λίγκα), Ιρλανδία (ανέβηκε πέρυσι) και Ουγγαρία.

    Στο Β΄ όμιλο μετέχουν στους άνδρες οι ομάδες: Τσεχία, Ουκρανία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Σλοβενία, Ισραήλ (ανέβηκε πέρυσι), Βουλγαρία (ανέβηκε πέρυσι), Πορτογαλία, Ολλανδία και Σλοβακία. Στις γυναίκες μετέχουν οι: Τσεχία, Σερβία/Μαυροβούνιο (ανέβηκε πέρυσι), Βουλγαρία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ουκρανία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Σλοβακία και Πορτογαλία.

    Στη δεύτερη κατηγορία οι χώρες είναι τοποθετημένες σε δύο ομίλους (ανδρών και γυναικών). Ο Α΄ όμιλος θα διεξαχθεί στο Ααρχους της Δανίας και ο Β΄ όμιλος στην Κωνσταντινούπολη.

    Στον Α΄ όμιλο μετέχουν οι Αυστρία (υποβιβάστηκε πέρυσι από την Α΄ κατ.), Λιθουανία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Ιρλανδία, Ισλανδία, AASSE (Αθλητική Ενωση Των Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Λουξεμβούργο, Λετονία, Ελβετία (υποβιβάστηκε πέρυσι) στους άνδρες και οι Αυστρία, Δανία, AASSE (Αθλητική Ενωση Των Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Ισλανδία, Ελβετία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Νορβηγία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Λουξεμβούργο, Λετονία (υποβιβάστηκε πέρυσι) στις γυναίκες.

    Στη Β΄ κατηγορία μετέχουν δώδεκα χώρες στους άνδρες και δώδεκα στις γυναίκες. Στους άνδρες παίρνουν μέρος οι: Τουρκία, Ρουμανία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Σερβία/Μαυροβούνιο), Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Γεωργία, Βοσνία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Αρμενία και Μολδαβία. Στις γυναίκες μετέχουν οι χώρες: Κύπρος, Μολδαβία, Εσθονία, Κροατία, Ισραήλ, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία (υποβιβάστηκε πέρυσι), Βοσνία, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

    [23] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ 2005

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουνίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Δύο ακόμα πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Διαστημικό Σταθμό το 2005, καταβάλλοντας 20 εκατομμύρια δολάρια έκαστος στην εταιρία Space Adventures, τη Ρωσική Υπηρεσία Αεροπλοΐας και Διαστήματος και την RSC Energia, τη μεγαλύτερη αεροδιαστημική βιομηχανία της Ρωσίας.

    Οι δύο ταξιδιώτες θα μεταφερθούν στο τροχιακό εργαστήριο με σκάφος Soyuz, στην πρώτη αποστολή στο Διάστημα αποκλειστικά για τουρίστες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος της Space Adventures δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η εταιρία του έχει δεχθεί 12 αιτήσεις και θα ανακοινώσει τους νικητές εντός τριμήνου.

    [24] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Λουξεμβούργο, 19 Ιουνίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Μια ιστορική απόφαση πήρε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αναμένεται να συμβάλει και αυτή τα μέγιστα στην πολιτική ένωση της Ευρώπης, καθώς ενέκρινε πρόταση που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκών κομμάτων, στα οποία θα μπορούν να εγγράφονται πολίτες της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης τους.

    Της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου είχε προηγηθεί η πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνήλθε στις 16 Ιουνίου υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες την έκθεση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Γιόχαν Λάινεν, εγκρίνοντας έτσι την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

    Σημαντικό σημείο της έκθεσης είναι η πρόταση να ισχύσει ο νέος κανονισμός από την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για την έγκαιρη προσαρμογή στους νέους κανόνες.

    Η θεσμική συζήτηση -στο πλαίσιο της ΕΕ - για τη νομική κατοχύρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία, όταν το 1996 ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, συνέταξε σχετική έκθεση, στην οποία υπογραμμιζόταν ο συνταγματικός ρόλος, τον οποίο διαδραματίζουν τα πολιτικά κόμματα στη δημοκρατική διαμόρφωση απόψεων.

    Η έκθεση Λάινεν συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την πρόταση της Επιτροπής. Επιφέρει, όμως, ορισμένες τροποποιήσεις, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και την πιο διαφανή χρηματοδότησή τους.

    Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα νοείται «μία ένωση πολιτών ή ομοσπονδία πολιτικών κομμάτων κρατών μελών, που αναγνωρίζεται ή έχει ιδρυθεί όπως ορίζει η έννομη τάξη ενός τουλάχιστον κράτους μέλους.

    »Επίσης, συμβάλλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διαμόρφωση και την έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της ΕΕ και αντιπροσωπεύεται ή επιδιώκει να αντιπροσωπευτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

    Σύμφωνα με την έκθεση, για να χρηματοδοτηθεί ένα ευρωπαϊκό κόμμα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλει το καταστατικό και το πολιτικό του πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιπλέον να αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στα εθνικά ή τοπικά Κοινοβούλια τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των χωρών μελών ή να έχει λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων στις τελευταίες ευρωεκλογές, που έλαβαν χώρα στο ένα τέταρτο των χωρών μελών.

    Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να λάβει ένα πολιτικό κόμμα χρηματοδοτική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης είναι ο σεβασμός στις αρχές της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση Λάινεν, την εποπτεία των προϋποθέσεων αυτών θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξάλλου, για τη διασφάλιση της διαφάνειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα φροντίζει, ώστε κάθε πολιτικό κόμμα που λαμβάνει χρηματοδοτήσεις να δημοσιεύει ετησίως τα έξοδα και τις δαπάνες του, καθώς και να δηλώνει τις πηγές χρηματοδότησής του, αναφέροντας αναλυτικά τις χορηγίες και τις δωρεές άνω των 1.000 ευρώ.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μη γίνονται δεκτές δωρεές που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ετησίως από άτομα ή οργανώσεις, ενώ δίνει το δικαίωμα να εισπράττονται χρήματα από τις εγγραφές νέων μελών.

    Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση Λάινεν απαγορεύεται στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να χρηματοδοτούν εθνικά ή περιφερειακά κόμματα με δύο σημαντικές εξαιρέσεις: τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών πριν από τις ευρωεκλογές και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών δραστηριοτήτων ή εκδηλώσεων.

    [25] ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΣΟΥ ΚΙΙ

    Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ινσέιν, κοντά στην Γιανγκόν κρατούν οι αρχές της Μιανμάρ την ηγέτη της αντιπολίτευσης Σου Κίι, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε την κράτησή της απαράδεκτη.

    Την άμεση απελευθέρωση της Σου Κίι ζήτησε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενώ ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσε η ΕΕ και ο Καναδάς.

    [26] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιουνίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Σφοδρή λεκτική επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους εξαπέλυσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι παραπλάνησε την διεθνή κοινότητα όσον αφορά στο ιρακινό οπλοστάσιο για να δικαιολογήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, ο κ. Κέρι, πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2004 υποσχέθηκε ότι το Κογκρέσο θα αγγίξει την ουσία του θέματος.

    Οι επιτροπές των δύο σωμάτων της αμερικανικής Γερουσίας συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με το ζήτημα του ιρακινού οπλοστασίου αλλά μέχρι σήμερα στο έδαφος του Ιράκ δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η κυβέρνηση Μπους δικαιολόγησε τον πόλεμο κατά του Ιράκ υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και πρόσφατα η Ουάσιγκτον δέχεται έντονη κριτική για τα κίνητρα της.

    Ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι είπε χαρακτηριστικά ότι "ο πρόεδρος Μπους μας εξαπάτησε όλους" και ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία.

    Ο κ. Κέρι, σε ομιλία του στο Νιού Χαμσάιρ δήλωσε ότι «δε θα σταματήσει να καταφέρεται κατά του προέδρου στην καμπάνια του σεβόμενος την αξιοπιστία των ΗΠΑ, καθώς και τη δική του αξιοπιστία, "διότι αν τελικά ο Μπους είπε ψέματα είναι σαν να είπε ψέματα σε 'μένα προσωπικά".

    Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου Ντάγκλας Φέιθ, ισχυρίστηκε ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Φέιθ δήλωσε στο ΒΒC, ότι η τωρινή έλλειψη ουσιαστικών αποδείξεων για όπλα μαζικής καταστροφής δε σημαίνει ότι ο πόλεμος ήταν λάθος.

    [27] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

    Βιέννη, 19 Ιουνίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάλεσε το Ιράν να αποδεχθεί αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να πεισθεί ο υπόλοιπος κόσμος ότι δεν προτίθεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης διάσκεψης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που διεξήχθη στην έδρα της στην Βιέννη, ο επικεφαλής Μοχάμεντ Ελ-Μπάραντει παρότρυνε το Ιράν να εξακολουθήσει να ενημερώνει με ειλικρίνεια την διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις του.

    Ο μόνιμος πρέσβης του Ιράν, Αλι Σαλέχι, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την διάρκεια της διάσκεψης για το εάν η χώρα του θα έπρεπε να αποδεχθεί αυστηρότερες επιθεωρήσεις χωρίς όρους.

    Το Ιράν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπογράψει ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο που θα δίνει το «πράσινο φως» για αυστηρότερες επιθεωρήσεις μόνο εάν του επιτραπεί η πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία μια πρόσβαση που ισχυρίζεται ότι δικαιούται σύμφωνα με την Συνθήκη για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι η ιρανική ηγεσία πιστεύει ότι η συζήτηση που διεξάγεται στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποτελεί μέρος της επιθετικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της χώρας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούσαν πιέσεις στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν το οποίο κατηγορεί ότι δεν συμμορφώνεται με την Συνθήκη για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

    [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2003 (16:45 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, 21η Ιουνίου, θα γιορταστεί και στην Αθήνα με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο το κοινό θα απολαύσει δωρεάν. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται εξάλλου σε όλη την Ευρώπη μέσω του πολιτιστικού δικτύου «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής», με ταυτόχρονες συναυλίες στους 20 μεγαλύτερους Δήμους της Ευρώπης.

    Φέτος η Αθήνα συμμετέχει στη μεγαλύτερη μουσική γιορτή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ταυτόχρονα 30 συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών.

    Από το 1985, Ευρωπαϊκό Έτος για την Μουσική, η Γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα. Από μία απλή γιορτή στο Παρίσι το 1982, έφτασε να είναι σήμερα γιορτή που διεξάγεται σε πάνω από 110 χώρες ανά τον κόσμο.

    Σήμερα 22 χώρες στην Ευρώπη, από την Ιρλανδία έως το Καζακστάν, και τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο, καθιέρωσαν επίσης την Γιορτή της Μουσικής.

    Ενδεικτικά, το 2002 καταγράφηκαν περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις στην Ευρώπη, συντονισμένες από το πολιτιστικό δίκτυο της "A.I.S.B.L. Fete Europeenne de la Musique" (Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πράγα, Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ, Νάπολη, Χάγη, Λουξεμβούργο, Γενεύη κ.α.) και άλλες 15.000 σε όλο τον κόσμο.

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Ελληνική μουσική)

    11.00π.μ. Θέατρο Θέαμα, Lazy Dayzz

    6.00μ.μ. Οκτάβα, Γεωργία Βελιβασσάκη, Αντριάννα Μπάμπαλη - Μάνος Πυροβολάκης, Κρινιώ Νικολάου, Βαγγέλης Γερμανός, Άμμος, Μανώλης Φάμελος

    ΠΕΔΙOΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ (Rock, Alternative, Hip Hop και DJs)

    11.00π.μ. Globalistas, R.R.M., Ταng Ram, Inner City Breakers, Μπλόφα, Αki Νincs, Βήτα Πείς, Στοίχιμα, Turntables showcases Sparky-T, Loyalty and others, Funkaholic Anonymous

    6.00μ.μ. Black Soul Choice, The Dark Half, Low Gravity, Intravenus, The Screaming Fly, Καρζανόβα, Interstellar Overdrive, Μέντα, Etsi De, Αφοι Μυλωναδάκη, Ανοιχτή Θάλασσα, Κώστας Παρίσης - Μπάμπης Στόκας - Νίκος Γιαννάτος

    ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ (Electro / Dance)

    6.00μ.μ. DJs Santos & Nemo, Bro (dom arrigato), Michelle & Petman, Astyplaz, Atria, Coti & Voltnoi, Supermarket, Μιχάλης Δ.

    11.30μ.μ.Dance Party με τους DJ Fantzav, DJ Traikos, Κλεοπάτρα Φυντανίδου, Little Wonder, Christo Z. Special Guest DJ: Leama (U.K.) Perfecto Records

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ (Μουσικές του Κόσμου)

    5.00μ.μ. Κρουστά: Ηχόδραση, Malana Dream Capoeira: Companhia Pernas Pro Ar con Aluno Graduado Fofo

    7.00μ.μ. Duo Coral Tango, Εναπομείναντες, Νανά Σιμόπουλος, Άβατον, Βασίλης Ρακόπουλος - Μιχάλης Νικολούδης, Kilimanjaro Special guest: Kad Achouri (FR) +Party DJ set by Globalistas

    ΘΕΑΤΡΟ ΗΡΩΔΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

    9.30μ.μ. Συναυλία Γ. Νταλάρα, Γλυκερίας, Δ. Σαμίου και την Estundiatina Βόλου για την UNESCO αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

    1.30μμ - 6.00μμ - Η χορωδία Fons Musicalis με την Marta Moreleon και ο Alejandro Diaz στο έργο του Ariel Ramirez "Misa Criolla"- Δημήτρης Μαραμής - Χρίστος Θεσσαλονικεύς - ΈρωταΕσύ και η Θεοδώρα Τζήτα- Οι Μη μου άπτου- Teleman Duet: Σονάτα του Philip Teleman. - Trio "Hxός"- Ανναγενιασιακό Τρίο: Μουσική των Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Henry Purcell, Orlando Gibbons, William Croft, M. Galilei, Barbara Strozzi & John Downland.

    Τσέμπαλο: Χωματίδου Νέλλη, Σοπράνο: Σκλαβενίτου Βίκη, Λαούτο: Χάλαρη Σόνια

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με ωδεία, συλλόγους, ερασιτέχνες μουσικούς κ.α. Θα αρχίσουν από το πρωί και θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    6. Οδός Βουκουρεστίου12.00μ.μ - 4.00μ.μ. Έκλειψης, Buzz Sextet, Αλεξάνδρα & οι άλλοι

    Οδός Δ. Αρεοπαγίτου6.00μ.μ. Παρέλαση Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

    Πλατεία Αβησσυνίας 11.00π.μ. Έκλειψης, Buzz Sextet, Αλεξάνδρα και οι φίλοι

    Καφέ Αβησσυνία.3.00μ.μ. Βασίλης Τσιάκας - Μαρία Βιτσικουνάκη-Γερογιάννη,

    Παλαϊνά Σεφέρια

    Πλατεία Θησείου.(διασταύρωση Αποστόλου Παύλου και Αδριανού) (απέναντι)8.00μμ

    - 2.00πμ Μαραθώνιος Ηλεκτροακουστικής μουσικής από:το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής,το Ελληνικό Σύνδεσμο Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, την Εταιρεία Πειραματικής Μουσικής "ΕΙΧΩΝ".

    Πεζόδρομος Ερμού1.30μμ Συναυλία Κρουστών

    Πλατεία Ηρώων.3.00μμ Θέατρο-Θέαμα - Θέατρο Δρόμου και Μουσικές παραστάσεις

    Ολοήμερες μουσικές εκδηλώσεις: Πλατεία Εξαρχείων, Πεζόδρομος Δελφών,

    Τσακάλωφ 3 κινητές συναυλίες και 1 μουσικό άρμα με τους Lazy Dayzz Company.

    Κ.Κούτρα

    [29] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003 (09:35 UTC+2)

    Ανοίγει στις 4 Ιουλίου η αυλαία του 46ου Φεστιβάλ Φιλίππων με την παράσταση "Πέρσες" του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Το φετινό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τις παραστάσεις: "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (11/7), "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (19/7), "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (25/7), Αφιέρωμα στο Χατζιδάκι και το Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη (28/7), "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Διαδρομή (1/8), Συναυλία Μάριου Φραγκούλη (10/8) , "Μήδεια" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (20/8), "Ιων" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (27/8) ενώ η αυλαία θα πέσει στις 3 Σεπτεμβρίου με την παράσταση "Ερχεσαι μαζί μου; Το παραμύθι με τα παραμύθια" της Κάρμεν Ρουγγέρη

    Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, εκτός από τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 June 2003 - 18:13:46 UTC