Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΩΝ
  • [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
  • [03] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ Δ.
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ -ΜΠΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [07] ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • [08] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑ-Θ
  • [09] ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] "ΟΧΥΡΩΜΕΝΟΙ" ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ
  • [11] ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ -
  • [12] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [13] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΜΙΚΡΟΣ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [14] ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΕΣΟΑΒ
  • [15] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ & ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • [16] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΗΡΕΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [18] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [19] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [20] ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [21] ΟΡΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ Σ-Μ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
  • [22] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ
  • [23] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΕY. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
  • [24] ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [26] ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΖΑΟΤΑΟΥΤΑΣ
  • [27] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΑ
  • [28] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [29] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 105 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [30] ΡΕΑΛ ΚΑΛΕΙ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ
  • [31] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [32] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ν. ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ
  • [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ YVES KLEIN ΣΤΟ ΚΜΣΤ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Και τελικά γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου συνέβη αυτό που όλοι περίμεναν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Μια ομάδα 300 έως 500 «αντιεξουσιαστών», προερχόμενοι από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, που πραγματοποιούσαν πορεία στην οδό Εγνατίας με κατεύθυνση την μεγάλη συγκέντρωση που την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν στο άγαλμα του Βενιζέλου από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ, άρχισαν να πετούν πέτρες στην αρχή, βόμβες μολότοφ στη συνέχεια και αμέσως μετά κρατώντας πολλοί από αυτούς τσεκούρια άρχισαν να καταστρέφουν ότι έβρισκαν μπροστά τους και κυρίως βιτρίνες καταστημάτων και υποκαταστήματα τραπεζών. Από το ανεξήγητο καταστροφικό τους μένος δεν γλίτωσε ακόμα και το παρεκκλήσι του ιερού ναού της Παναγίας της Αχεροποιήτου, στην Αγίας Σοφίας.

    Αμέσως μετά επιτέθηκαν στο κατάστημα Mac Donalds στη γωνία των οδών Εγνατίας-Αγίας Σοφίας, όπου κάποιοι από αυτούς με λοστούς έσπασαν την λαμαρινένια κατασκευή που είχε τοποθετηθεί προστατευτικά στην είσοδο, καταστρέφοντας οτιδήποτε υπήρχε στο ισόγειο.

    Στη συνέχεια, τα ίδια άτομα, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες έσπασαν τα υποκαταστήματα των τραπεζών Eurobank και Alpha bank επί της οδού Αγίας Σοφίας και έβαλαν φωτιά στο σούπερ μάρκετ Μασούτης.

    Αλλοι κουκουλοφόροι έσπασαν τις βιτρίνες του Goody's της Αγίας Σοφίας, ενώ πέταξαν και μολότοφ στην είσοδο του κτιρίου στο οποίο, εκτός των άλλων, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

    Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απωθήσουν τους βάνδαλους, οπότε ακολούθησε σκληρή μάχη, καθώς οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια, εκτοξεύοντας, επίσης, και διάφορα αντικείμενα από τα καταστήματα που προηγουμένως είχαν λεηλατήσει.

    Τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα, με συνέπεια για μισή και πλέον ώρα να ακολουθήσουν μάχες σώμα με σώμα, ενώ ολόκληρη η περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης είχε καλυφθεί από τους καπνούς των καιγόμενων καταστημάτων και των δακρυγόνων.

    Εκατοντάδες περαστικοί, αλλά και διαδηλωτές από τα άλλα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, που εκείνη την ώρα πορεύονταν ειρηνικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι στο πεδίο της μάχης προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προφυλαχθούν, αλλά και να αποφύγουν τα χημικά αέρια.

    Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ανάλογα επεισόδια και σε άλλα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο πριν τις 7 το απόγευμα απωθούμενοι από τους αστυνομικούς επέστρεψαν στην πανεπιστημιούπολη, απ' όπου άρχισαν έναν πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    Περισσότερα από 15 άτομα μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

    Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να κατασβήσουν τις φωτιές από τα καταστήματα από τα καταστήματα τα οποία δέχθηκαν την εμπρηστική μανία των κουκουλοφόρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι «αντεξουσιαστές» δεν δίστασαν να πυρπολήσουν ένα φαρμακείο, ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της αλυσίδας «Γερμανός» και ένα βιβλιοπωλείο στην γωνία των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, κατεβάζοντας, παράλληλα, τις βιτρίνες των περισσοτέρων καταστημάτων στην οδό Εγνατία, που δεν είχαν καλυφθεί με προστατευτικές λαμαρίνες.

    Καταστράφηκαν επίσης, μερικά αυτοκίνητα, καθώς και περίπτερα σε όλο το μήκος της διαδρομής των φασιστοειδών στοιχείων.

    [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, των ΗΠΑ και του ευρωστρατού, ομάδες διαδηλωτών από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν το κέντρο της πόλης ώστε να ενωθούν και να διαδηλώσουν μαζί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο συνολικό σχέδιο της πορείας που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κεντρικοί σταθμοί της πορείας αυτής θα είναι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το αμερικανικό προξενείο.

    Πολυπληθείς ομάδες διαδηλωτών βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή, το προξενείο των ΗΠΑ, το άγαλμα του Βενιζέλου, το λιμάνι, το Λευκό Πύργο και την Πλατεία Δημοκρατίας. Παράλληλα διαδηλωτές από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν ξεκινήσει από τη Θεολογική Σχολή και βρίσκονται στην πλατεία Συντριβανίου ενώ διαφαίνεται ότι επιχειρούν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεξουσιαστών θα επιχειρήσει να παρεισφρήσει στις ομάδες των υπολοίπων διαδηλωτών. Ωστόσο οι υπόλοιπες οργανώσεις έχουν συγκροτήσει ισχυρές ομάδες περιφρούρησης ώστε να διαφυλάξουν το χαρακτήρα της δικής τους πορείας.

    Στις διάφορες κινητοποιήσεις μετέχουν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Αγώνα 2003, η Θεσσαλονίκη Αντίσταση 2003, η αντιεξουσιαστική κίνηση Salonika 2003, η Γένοβα 2001, η «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» που πρόσκειται στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ενώ εκπροσωπούνται ακόμη εργαζόμενοι μετάλλου και σωματεία εργαζομένων από όλη την Ελλάδα.

    Η αστυνομική παρουσία δεν είναι μέχρι στιγμής εμφανής ενώ πιθανολογείται ότι αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε καίρια σημεία της πόλης ώστε να επέμβουν αν χρειαστεί.

    [03] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ επισκέφτηκε στις 3.30 το μεσημέρι, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις 6μμ. Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο σπίτι του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψη ο κ Ερντογάν τόνισε ότι έρχεται ως πρεσβευτής ειρήνης και ότι είναι ευτυχής που η επίσκεψή του συμπίπτει με την ολοκλήρωση της εξαιρετικά επιτυχούς ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία ευχήθηκε να αποτελέσει ένα βήμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν με την επίσκεψη αυτή θέλει να δώσει κάποιο μήνυμα στον τουρκικό στρατό απάντησε ότι ο στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας από τα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας, ότι ο Ατατούρκ ήταν διοικητής του στρατού και ότι ο στρατός έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις όταν η χώρα περνούσε στο πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα. Η δημοκρατία δεν επιδέχεται κενά, είπε, και πρόσθεσε ότι όταν υπήρχαν τέτοια κενά τα γέμιζε ο στρατός. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

    Στην ερώτηση αν έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο ίδιος μετέβη από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη με ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο απάντησε: «Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία πολύ θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν και κατά καιρούς δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις παρατηρείται τόσο ανάμεσα στις κυβερνήσεις όσο και μεταξύ των δυο λαών ένας ενθουσιασμός για την ειρήνη. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και καταβάλλουμε προσπάθειες αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες και σεβασμός του ενός λαού στον άλλο. Ζούμε σε έναν κόσμο που παγκοσμιοποιείται και πρέπει να παγκοσμιοποιηθεί πλέον και η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η αγάπη. Οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον πόλεμο θέλουν ειρήνη».

    Ο κ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του προχωρά σε σειρά μεταρρυθμίσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο νόμος για το 6ο πακέτο εναρμόνισης με την ΕΕ και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα ψηφιστεί και ο νόμος για το 7ο πακέτο. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνησή του δεν προβαίνει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις μόνο επειδή επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ, αλλά επειδή επιθυμεί την βελτίωση του επιπέδου της Τουρκίας και του λαού της. Ευχήθηκε η ΕΕ των '25' να γίνει σύντομα Ευρώπη των 28 με την ένταξη της Τουρκίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί την ΕΕ ως μια Ευρώπη όπου υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών ούτε ως γεωγραφική περιοχή αλλά ως ένα σύνολο πολιτικών αξιών όπου δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν διακρίσεις.

    Στην ερώτηση αν κατά τη συνάντησή του με τον κ Σημίτη τέθηκε το θέμα του Αιγαίου απάντησε ότι συζητήθηκαν μόνο θέματα που αφορούν την ΕΕ και ότι το θέμα του Αιγαίου το συζητούν επιτροπές τεχνοκρατών οι οποίες θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις.

    Οσον αφορά το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου ο κ Ερντογάν είπε ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη και των δύο πλευρών παρενοχλούν κατά καιρούς πολιτικά αεροσκάφη και ότι κατά την περίοδο στρατιωτικών ασκήσεων απευθύνονται προειδοποιήσεις. Ανέφερε ότι τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη όταν εκτελούν πτήσεις δεν είναι εξοπλισμένα και ζήτησε να μην είναι εξοπλισμένα και τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Πρόσθεσε δε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους παραβιάσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ δύο χωρών και ότι όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα θα πρέπει να ξεπερνιούνται στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου είπε ότι η τουρκική πλευρά έκανε κινήσεις καλής θέλησης ανοίγοντας τα Βαρόσια και επιτρέποντας τη μετάβαση των Ελληκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο.

    [04] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Νέος Μαρμαράς, 21 Ιουνίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία-Μαυροβούνιο).

    Μετά τη λήξη των εργασιών, που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνικά, τα βαλκανικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαισιωνόταν από τους ηγέτες των πέντε βαλκανικών κρατών, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Υπατο Εκπρόσωπο για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ενωσης Χαβιέ Σολάνα και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνέντευξη Τύπου άρχισε με εισαγωγική παρέμβαση του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος τόνισε τα εξής:

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ολοκληρώθηκε σήμερα η συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση αυτής της μορφής. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεπ.

    Ποιος ήταν ο σκοπός της σημερινής συνάντησης; Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ότι στόχος μας είναι να ενταχθούν και αυτές ως μέλη στην Ε.Ε., όταν εκπληρώσουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα άλλα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά κριτήρια.

    Ταυτόχρονα, θέλαμε να τονίσουμε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται μια έντονη προσπάθεια, από τη δική τους πλευρά, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων σκοπός της συνάντησης ήταν να μας μεταφέρουν τα προβλήματά τους, να μας επισημάνουν τα σημεία τα οποία χρειάζονται προσοχή και, βέβαια, να μας εκθέσουν με ποιον τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο κοινός στόχος.

    Συμφωνήσαμε χθες στη Σύνοδο Κορυφής και συμφωνήσαμε και σήμερα σε μια κοινή δήλωση, σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα εφαρμόσουμε, για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενταξη, την οποία θεωρεί μακροπρόθεσμα η Ε.Ε., απαραίτητη, γιατί -όπως γνωρίζετε- θέλουμε να εντάξουμε στην Ε.Ε. όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Αυτή τη στιγμή οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν συμφωνίες, με τις οποίες επιδιώκεται η σταθερότητα και η συνεργασία. Είναι ειδικές συμφωνίες. Με τις χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διαδικασία διεύρυνσης υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διαμορφώνουμε, λοιπόν, αυτές τις ειδικές συμφωνίες σταθεροποίησης και συνεργασία, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακολουθούν το πρότυπο των συμφωνιών για τη διεύρυνση. Δίνουμε στοιχεία κοινών προγραμματισμών, πολιτικών συνεργασιών, οικονομικής βοήθειας.

    Θα σταθώ μόνο σε αυτό το τελευταίο σημείο, που αφορά την οικονομική βοήθεια:

    Συμφωνήσαμε πολιτικά, σήμερα και χθες, να αυξήσουμε την κοινοτική οικονομική στήριξη προς την περιοχή κατά 200 εκατομμύρια και πλέον ευρώ, για την τριετία 2004-2006. Τη σχετική εργασία και πρόταση έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η βοήθεια είναι επιπλέον της υπάρχουσας, η οποία, ήδη, προσεγγίζει τα 5 δις ευρώ, για την περίοδο ως το 2007. Με τη βοήθεια αυτή θέλουμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες. Και, βέβαια, τη διαμόρφωση μιας οικονομίας, η οποία επιτρέπει επενδύσεις, επιτρέπει να αναπτύσσεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και ξεπερνά τη δύσκολη κατάσταση, την υστέρηση που υπάρχει σήμερα.

    Η ελληνική Προεδρία εργάστηκε εντατικά για την προώθηση της σημερινής συνάντησης και της σημερινής συμφωνίας. Είχαμε την ολόπλευρη στήριξη της Επιτροπής, του Υψηλού Εκπροσώπου κ. Σολάνα και όλων των κρατών-μελών, όπως αποδείχθηκε σήμερα στη Συνεδρίαση.

    Πρέπει να τονίσω, επίσης, ότι ο διάλογος με τα κράτη της περιοχής ήταν εντατικός και πολύτιμος. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα ικανοποιεί όλους. Αρχίζει μια νέα περίοδος εντατικότερης -θα έλεγα- συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα περίοδος θα αποδώσει σύντομα καρπούς.

    Ευχαριστώ, Ρομάνο έχεις το λόγο.

    Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: Όπως έχω πει πολλές φορές, επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν θα ολοκληρωθεί προτού γίνουν μέλη της Ένωσης και οι χώρες των Βαλκανίων. Η σημερινή Σύνοδος γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική και η σημασία της είναι, στην ουσία, απλή. Γιατί, σε αυτήν εδώ τη Σύνοδο Κορυφής ειπώθηκε ότι δεν μπορεί, πλέον, να αντιστραφεί ο δρόμος που οδηγεί στην Ευρώπη τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Προεδρία για να οδηγήσουμε τη Σύνοδο αυτή σε αυτά τα αποτελέσματα. Το έγγραφο που εγκρίθηκε για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Βαλκάνια είναι ένα αποτέλεσμα βασικής σημασίας. Σηματοδοτεί ένα ξεκάθαρο και αναμφίβολο πολιτικό μήνυμα: Οτι τα Βαλκάνια αποτελούν μέρος της ανεπτυγμένης Ευρώπης και γιατί, επίσης, τη διαδικασία σύνδεσης και εταιρικής σχέσης την εμπλουτίζει με τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της διεύρυνσης. Ακόμη γιατί ενισχύει τον πολιτικό διάλογο και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και τη συνεργασία στο πεδίο της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Και γιατί διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη, ξεκινώντας από τις υποδομές των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

    Η Commission δεσμεύθηκε να εργαστεί με ενθουσιασμό προς αυτή την κατεύθυνση και είναι βέβαιη ότι οι χώρες της περιοχής θα δουλέψουν με την ίδια αποφασιστικότητα.

    Για τους πόρους και τη διάσταση των πόρων αυτών μίλησε ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Θέλω μόνο να αναφερθώ στη σπουδαιότητα που δόθηκε σήμερα στην περιφερειακή διάσταση. Η περιφερειακή διάσταση είναι αναγκαιότητα και δεν μιλώ μόνο για τους ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν όλες τις χώρες των Βαλκανίων μεταξύ τους. Δεν αναφέρομαι, δηλαδή, μόνο σε αυτούς τους δεσμούς. Μιλώ περισσότερο για τα συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να επιλυθούν μόνο με μια περιφερειακή διάσταση, όπως η επιστροφή των προσφύγων και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Μιλώ, βέβαια, και για την προσπάθεια δημιουργίας μιας περιφερειακής διάστασης αγοράς, που είναι πιο κατάλληλη και πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Διαφορετικά οι επενδυτές δεν θα κάνουν επενδύσεις σε αυτές τις χώρες. Μιλώ, λοιπόν, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια που μπορεί να επιτευχθούν μόνο σε περιφερειακό επίπεδο. Ως παράδειγμα αναφέρω το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πρέπει να παραμείνει εδραιωμένο στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη.

    Θέλω, επίσης, να αποσαφηνίσω για να αποφύγουμε παρανοήσεις και παρεξηγήσεις που ακούστηκαν και στα ΜΜΕ χθες, ότι όταν μιλώ για τη διατήρηση της περιφερειακής διάστασης δεν ισχυρίζομαι ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενταχθούν όλες μαζί στην Ε.Ε. Και για τα Βαλκάνια θα ισχύσει η αρχή της διαφοροποίησης, σύμφωνα με την οποία η κάθε χώρα θα κριθεί επί τη βάσει των δικών της ικανοτήτων να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε.

    Πάντως, χάρη και στην προσπάθεια του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του επιτελείου τους, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, η διαδικασία διεύρυνσης έχει ξεκινήσει και είναι μοναδική και αδιάσπαστη. Σήμερα, αυτή τη διαδικασία την ξεκινήσαμε με έναν τρόπο χωρίς επιστροφή.

    Κλείνοντας, καλωσορίζω τις χώρες των Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό σπίτι.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ Ρομάνο. Χαβιέ έχεις το λόγο.

    Χ. ΣΟΛΑΝΑ: Ευχαριστώ πολύ. Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω, όπως ήδη ειπώθηκε, τη σημασία της Συνόδου. Είναι σημαντική λόγω της χρονικής στιγμής στην οποία λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες των Βαλκανίων, ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, επίσης, σημαντική η Σύνοδος λόγω του περιεχόμενου της, όπως τονίστηκε σαφώς από τον Πρωθυπουργό Σημίτη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι έγινε μια πολύ σοβαρή και διεξοδική προετοιμασία. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμμετείχαν πολύ ενεργητικά στην προετοιμασία της Συνόδου. Η Σύνοδος, όπως ξέρετε, είχε δύο βασικά μηνύματα: Να προσεγγίσει τις χώρες της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγχρόνως να δημιουργήσει την αίσθηση του ανήκειν στην περιοχή για τις διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Θέλω, όμως, ιδιαίτερα να τονίσω ένα σαφές σημείο από τη Σύνοδο που δεν περιλαμβάνεται στα Συμπεράσματα. Καλωσορίζω το γεγονός, ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα ξεκάθαρα εξέφρασαν τη διάθεσή τους να αρχίσουν έναν πρακτικό διάλογο για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ο διάλογος αυτός θα αρχίσει πριν από τον Ιούλιο.

    Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που προέκυψε από τη Σύνοδο, αν και δεν αναφέρεται στα Συμπεράσματα. Προέκυψε από το διάλογο και από την ευκαιρία που είχαν να συζητήσουν όλοι μαζί.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ Χαβιέ. Το λόγο έχει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Α. Μόισιου.

    A. MOΪΣΙΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ) : Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου γι` αυτή τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, που μας έδειξε για άλλη μια φορά, ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη, όπως την έφτιαξε ο θεός.

    Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να τονιστεί, όπως ήδη είπε ο κ. Σολάνα, ότι δίνεται τώρα ένα μήνυμα ελπίδας από την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για να βρεθεί μια λύση σε όλα τα προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα συζητηθεί αργότερα.

    Είναι πολύ σημαντικό το ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θεωρείται, πλέον, σαν κάτι χωριστό, ας πούμε, αλλά επανέρχεται, αντιμετωπίζεται ως τμήμα της Ευρώπης. Οντως, τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται υποστήριξη. Μετά από τους πολέμους, μετά -αν θέλετε- από την ιστορία, μετά από τις εχθρότητες που υπήρξαν είχαμε όντως βήματα οπισθοχώρησης, υποχώρησης.

    Ηρθε, όμως, τώρα η ώρα να γνωριστούμε πάλι και να δείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων αρχίζει πια μια καινούργια εποχή. Μια εποχή που δίνει μεγάλες ελπίδες και αυτό είναι κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Ευρώπη.

    Νομίζω, ότι για άλλη μια φορά, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Εχουμε τώρα την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα, έχουμε τη μεγάλη πρόκληση να υλοποιήσουμε σωστά τις μεταρρυθμίσεις. Ξέρουμε ότι όλη η περιοχή έχει 20 εκατομμύρια κατοίκους. Πρέπει, λοιπόν, να γκρεμίσουμε τα τείχη, να αφήσουμε τους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα, να αφήσουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες τους. Ευχαριστώ. Ιδιαίτερα, ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Προεδρία και εύχομαι καλή συνέχεια στην Ιταλική Προεδρία. Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Το λόγο έχει τώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Ιβανιτς.

    Μ. ΙΒΑΝΙΤΣ (ΥΠΕΞ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ): Ζητώ συγνώμη γιατί έγινε μια μικρή αλλαγή, επειδή ο Πρόεδρος κ. Πόραβατς έχει κάποιες άλλες συναντήσεις. Λοιπόν, εξ ονόματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και όλων των χωρών της περιοχής, γιατί η Βοσνία αυτή τη στιγμή προεδρεύει στη διαδικασία συνεργασίας της νοτιανατολικής Ευρώπης, είχαμε σήμερα -πιστεύω- μια πάρα πολύ σημαντική, για να μην πω ιστορική συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ενα πολύ σαφές μήνυμα έχει προκύψει από αυτή τη συζήτηση: Οι χώρες των Βαλκανίων θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και για μας αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και πιστεύω ότι είναι το βραβείο που λαμβάνουμε για όλα όσα έχουμε κάνει στην εποχή των Βαλκανίων. Η περιοχή μας, που είναι το σύμβολο των πολέμων και των συρράξεων, τώρα είναι μια περιοχή της συνεργασίας, που έχει γίνει πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο. Εχουμε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις παντού στην περιοχή και σήμερα επιβραβευθήκαμε γι` αυτό με την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Τώρα, το μέλλον εξαρτάται από μας και από την επιθυμία μας να πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Πιστέψτε με, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλάζει, θέλει να εφαρμόσει αυτές τις αρχές και είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ και που είμαι μέλος της οικογένειας, κατά κάποιο τρόπο, των πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και μέλος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας. Ευχαριστώ.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ τον κ. Ιβανιτς. Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Στέφαν Μέσιτς.

    Σ. ΜΕΣΙΤΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ) : Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα πρώτα απ` όλα να σας πω ότι ακούσαμε σήμερα σ` αυτή τη συνάντηση μερικά πολύ σημαντικά μηνύματα. Είχαμε εδώ, λοιπόν, τη συνέχιση της διαδικασίας που άρχισε στο Ζάγκρεμπ το 2000. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα Βαλκάνια. Αλλά, ούτε και αυτή η περιοχή, η περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να είναι απομονωμένη και να ζήσει χωρίς την Ευρώπη. Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό μήνυμα.

    Το δεύτερο μήνυμα, είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία μέσα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η σύνδεσή μας και η ένταξή μας θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία αυτή. Βεβαίως, η ένταξή μας θα γίνει χωριστά, σε ατομική βάση, γιατί κάθε χώρα θα πρέπει πρώτα να πληροί τις προϋποθέσεις. Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει οικονομικά την περιοχή μας, για να της επιτρέψει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ελλάδα για την εξαιρετική διοργάνωση της Συνόδου. Ευχαριστώ, επίσης, την Ελλάδα για τη φιλοξενία. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κατέβαλαν τέτοια προσπάθεια για να οργανώσουν αυτή τη Σύνοδο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Κροατίας. Δίνω τώρα το λόγο στον Πρόεδρο της FYROM κ. Τραϊκόφσκι.

    Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ FYROM): Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να επαναλάβω κάποιες από τις παρατηρήσεις που κάνατε εσείς σήμερα, κ. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτι, δηλαδή, μετά τη Σύνοδο στην Αθήνα, ζούμε πλέον τώρα σε ένα νέο κόσμο, σε ένα διαφορετικό κόσμο. Και αν στο παρελθόν φαινόταν αδιανόητο και αδύνατο να επιτευχθεί μια συνάντηση σαν και αυτή που ζούμε τώρα, αυτό συνέβη γιατί τα πράγματα άλλαξαν. Είναι, πλέον, πραγματικότητα αυτή η νέα συνεργασία. Αυτό που φαινόταν ανέφικτο κάποτε, έγινε τώρα εφικτό και προσέδωσε μια νέα σημασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ταυτόχρονα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλα τα επιτεύγματα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επιτεύχθηκαν, χάρη στις πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και τις πολύ σοβαρές δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλες οι χώρες της περιοχής. Επίσης, ειπώθηκε ότι πρέπει να συνεχίσουμε περαιτέρω σε αυτό το δρόμο, να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Επιπροσθέτως, όλες αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι μόνο λόγια, αλλά είναι και πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε στην πράξη. Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε μεταφράζονται σε έργα.

    Είπαμε συγκεκριμένα, σήμερα, ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να οικοδομήσουμε λειτουργικούς δημοκρατικούς θεσμούς, να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και να αναπτύξουμε την περιφερειακή συνεργασία.

    Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά και είναι επίσης πολύ βασικό το ότι σήμερα διαπιστώσαμε τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να εδραιώσουν τις σχέσεις εταιρικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ετσι, παρέχεται η δυνατότητα στις χώρες των Δ. Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά, να προσεγγίσουν την Ε.Ε.. Να πάρουν, δηλαδή, το δρόμο που οδηγεί στην Ε.Ε.

    Οπως είπατε και εσείς κ. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα Δυτικά Βαλκάνια, αυτή τη στιγμή, προχωρούν προς την Ενωση, γι΄ αυτό είναι, επίσης, ανάγκη η Ε.Ε. να προχωρήσει και αυτή προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Θα ήθελα, κλείνοντας, να εκφράσω την εκτίμησή μου για την Ελληνική Προεδρία, η οποία, αυτό το εξάμηνο, με έναν πάρα πολύ φιλόδοξο τρόπο, επανέφερε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και μας έφερε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή η προσέγγιση εκφράζεται με την υιοθέτηση της «ατζέντας» της Θεσσαλονίκης, που είναι ένα πάρα πολύ καλό μέσο για την εγκαθίδρυση αυτής της εταιρικής σχέσης, η οποία είναι για μας ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο. Επίσης, εκτιμώ ιδιαίτερα την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης της Ε.Ε. προς τις χώρες των Δ. Βαλκανίων και χαιρετίζω το γεγονός ότι είστε έτοιμοι να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες από τη διεύρυνση και να μας βοηθήσετε έτσι να εδραιώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις μας. Τώρα, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα διαδικασία διεύρυνσης, ελπίζουμε να μην υπάρξουν πλέον διαχωριστικές γραμμές στα Βαλκάνια και να πάψουν να βρίσκονται τα Βαλκάνια στο περιθώριο της Ε.Ε.

    Και πάλι σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις επίμονες προσπάθειές σας και που κάνετε ό,τι μπορείτε για να ενταχθούν οι χώρες των Δ. Βαλκανίων σε μία νέα διαδικασία που τις οδηγεί προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, καθώς επίσης και την ίδια την Ε.Ε. που κάνει βήματα προσέγγισης προς τα Βαλκάνια.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της FYROM. Το λόγο έχει τώρα ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Μάροβιτς.

    Σ. ΜΑΡΟΒΙΤΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκ μέρους της αντιπροσωπείας μου, θα ήθελα να πω ότι η Σύνοδος αυτή αποτέλεσε για μας μια ιστορική συνάντηση. Μετά από αυτή τη Σύνοδο η Σερβία-Μαυροβούνιο είναι εγγύτερα, πλέον, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μπορούμε να πούμε πως ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα καταφέρουμε να αρχίσουμε την επεξεργασία της μελέτης σκοπιμότητας, για να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να ενταχθούμε στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης.

    Η Σερβία-Μαυροβούνιο, κατά τους τρεις-τέσσερις τελευταίους μήνες, σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην έκφραση της βούλησής μας να αναπτύξουμε τα οικονομικά και πολιτικά στοιχεία με τρόπο σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Επίσης, θέλω να πω ότι ο κ. Σολάνα σωστά αναφέρθηκε σε ένα νέο πνεύμα για την περιοχή των Δ. Βαλκανίων και για το ότι τώρα το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πράγματι αυτό της έναρξης του διαλόγου, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τον επόμενο μήνα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε επιμονή, υπομονή και τη δημοκρατική ενεργητικότητα να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος.

    Θέλουμε να προχωρήσουμε στην πορεία της ένταξής μας στην Ευρώπη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

    Ο κ. Πρόντι είπε κάτι το πολύ εύστοχο: Εχουμε εδώ μια διαδικασία εξευρωπαϊσμού -αν θέλετε- που δεν σημαίνει μόνο υποχρεώσεις για την Ευρώπη, αλλά και υποχρεώσεις προς την Ευρώπη, δηλαδή και τις υποχρεώσεις που εμείς έχουμε και που έχει κάθε χώρα.

    Θα ήθελα, επίσης, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη φιλοξενία της και να πω ότι ελπίζω πως με επιτυχία θα συνεχίσει αυτό το έργο και η Ιταλική Προεδρία, στο επόμενο εξάμηνο.

    Ακολούθησαν ερωτήσεις από Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχω μια ερώτηση για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Στην αρχή της Ελληνικής Προεδρίας ο κ. Πρόντι είχε στείλει μια επιστολή για τα Βαλκάνια στον κ. Σημίτη και μια από τις προειδοποιήσεις ήταν ότι ένα ασαφές καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελούσε εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης και εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Τώρα, πώς θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να εντάξετε στο μέλλον το Κοσσυφοπέδιο σε αυτή τη διαδικασία, εάν δεν έχει ένα αποσαφηνισμένο καθεστώς και πώς μπορείτε να εντάξετε τα Βαλκάνια στην Ε.Ε. , εάν δεν μπορείτε να προβλέψετε από τώρα πόσες θα είναι οι χώρες των Βαλκανίων στο μέλλον;

    Και μια ερώτηση για τον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Μάροβιτς: Η αντιπροσωπεία σας έκανε χειραψία με εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου στη διάρκεια αυτής της Συνόδου;

    Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: Η απάντησή μου στην ερώτησή σας έχει, ήδη, δοθεί. Το είπα πολύ απλά στην εισαγωγική παρέμβασή μου, όταν ανέφερα ότι όποιο κι αν είναι το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αυτό θα βρίσκεται πλήρως ενταγμένο στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια ενταγμένα στην Ευρώπη, γιατί αυτό είναι το μέλλον. Η δουλειά συνεχίζεται στο Κοσσυφοπέδιο, αυτό έγινε αντιληπτό και σήμερα το πρωί. Σημειώνονται πρόοδοι, οι συζητήσεις συνεχίζονται και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση στη γραμμή που έχουμε χαράξει.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Οπως ακούσατε όλοι, αρχίζει διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός, με υπομονή και επιμονή, μπορεί να οδηγηθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι, όσον αφορά το Κόσσοβο, η διεθνής κοινότητα παρέχει πολλαπλή βοήθεια και επιδίωξή μας είναι το Κόσσοβο να φθάσει και αυτό σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες.

    Εμείς θέλουμε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Αρα, αν θέλουν κάποιοι να ξεκαθαρίσουν αμέσως όλα τα ερωτήματα, χωρίς να προχωρήσει η συνεργασία, στην ουσία δεν θέλουν τη συνεργασία. Και χρειάζεται να τονίσω ότι το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα ειρήνης και αυτό πρέπει να επιδιώκουν όλοι.

    Σ. ΜΑΡΟΒΙΤΣ: Θα απαντήσω σύντομα στην ερώτησή σας. Δεν είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τα χέρια, αλλά αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία θα το έκανα φυσικά, θα έδινα το χέρι μου στους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους, φυσικά. Είναι σαφές αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τον κ. Πρόντι: Την Τετάρτη (18/6), λίγες ημέρες πριν δηλαδή, είπατε ότι οι πόροι προς τις χώρες των Δ. Βαλκανίων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή στις προσδοκίες της περιοχής. Μπορείτε να μας πείτε, πόσο είναι τελικά αυτό το έλλειμμα, κατά πόσο, δηλαδή, δεν καλύφθηκαν οι προσδοκίες και γιατί δεν βρέθηκαν τα χρήματα αυτά;

    Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: Επιβεβαιώνω ότι ζητήθηκαν περισσότερα από αυτά που δόθηκαν, αλλά, όπως είπα και το πρωί, το Συμβούλιο έδειξε την ετοιμότητά του να καταβάλει μια πρόσθετη προσπάθεια για να βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Και γι΄ αυτό είπα, στην ομιλία μου, σήμερα το πρωί, στους ηγέτες των χωρών των Δ. Βαλκανίων «εργαστείτε, προχωρείστε ταχέως με τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα ανταποκριθούμε, θα απαντήσουμε με περισσότερα χρήματα».

    Μιλήσαμε, όμως, για τα πρόσθετα ποσά. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε πριν στο τεράστιο ποσό που κινείται προς τις χώρες των Βαλκανίων και νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μη λάβουμε υπόψη μας και αυτό το ποσό. Οπως είπα, ελπίζαμε για ένα μεγαλύτερο πρόσθετο ποσό, αλλά τελικά το επίπεδο στο οποίο φθάσαμε είναι ικανοποιητικό. Υπάρχει και η δέσμευση να αυξηθεί, αν υπάρξει άμεση απάντηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, εκ μέρους των πέντε χωρών.

    BBC WORLD SERVICE: Μια ερώτηση για τον κ. Σημίτη: Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιστεύετε ειλικρινά ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. προτού αποσαφηνιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου;

    Και μια ερώτηση προς τους εκπροσώπους της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της FYROM: Στη δήλωση της Θεσσαλονίκης και εσείς και η Ε.Ε. λέτε ότι υποστηρίζετε απόλυτα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη, όμως, συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τώρα θα τις αναθεωρήσουν για να συνταχθούν με την Ε.Ε. Η FYROM έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα είναι κάτι που έχει, ήδη, λεχθεί πολλές φορές. Είπαμε ότι πρέπει να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, τις εχθρότητες, τις αντιπαλότητες. Πιστεύω ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο μπορεί να γίνουν μέλη της Ε.Ε., αν αποδειχθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Δεν είναι ανάγκη να επιλυθεί όλο το πρόβλημα αμέσως, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μια διαδικασία όντως συνεχίζεται και ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

    Μ. ΙΒΑΝΙΤΣ (ΥΠΕΞ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ): Θέλω να πω δύο λόγια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Γνωρίζετε ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στα εδάφη μας, αλλά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και χάρη στην παρουσία αυτών των στρατευμάτων έχουμε μια σταθεροποίηση. Αλλά, αν αυτή η συμφωνία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το τελευταίο εμπόδιο στο να γίνουμε μέλος, μη φοβάστε, ασφαλώς θα ακυρώσουμε τις συμφωνίες και θα κάνουμε τις τροποποιήσεις που επιβάλλονται.

    Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: Η κυβέρνησή μας μελετά προσεκτικά το θέμα αυτό. Είμαστε τώρα στη φάση της επανεξέτασης και αυτή η απόφαση θα ληφθεί, σύμφωνα με τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντά μας.

    Α. ΜΟΪΣΙΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ): Σε σχέση με τα ερωτήματα που τέθηκαν, θέλω να πω τα εξής: Μπορώ να σας πω ότι η Αλβανία ανήκει στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια έχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν. Βέβαια, έχουμε ήδη σημειώσει βήματα προόδου, αλλά κυρίως, όσον αφορά το μεγάλο συμφέρον όλων μας για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, πρέπει πρώτα απ` όλα να σημειώσουμε τη μεγαλύτερη πρόοδο για να εξυπηρετήσουμε βασικά τα δικά μας συμφέροντα.

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα, κυρίως οικονομικής και τουριστικής φύσεως, με τις χώρες των Βαλκανίων και ειδικότερα με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Με τα βήματα και τη δουλειά που έγινε, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, θεωρείτε ότι θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε περισσότερο τις χώρες αυτές και να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Θα ήθελα πρώτα να παρατηρήσω ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεσθε είναι προβλήματα από γεγονότα τα οποία πηγάζουν σε σχέση με την αναδιάταξη που γίνεται σε όλο αυτό το χώρο. Είναι τα θέματα υπανάπτυξης, είναι οι αντιθέσεις που υπήρξαν και όσο ξεπερνιώνται αυτές οι αντιθέσεις, τόσο μειώνονται τα προβλήματα. Το έδειξε η περίπτωση της ΠΓΔΜ, το έδειξε και η περίπτωση του Κοσσόβου. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες που έρχονται από αυτές τις περιοχές, τώρα αν υπάρχουν καν πρόσφυγες.

    Οσο περισσότερο προχωρεί η ανάπτυξη, όσο περισσότερο προχωρεί η ειρήνη και η συνεργασία στην περιοχή, τόσο και περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν και για τη χώρα μας. Τόσο και περισσότερες δυνατότητες παρουσίας, επενδύσεων, συνεργασίας, πολιτιστικών και πολιτικών ανταλλαγών.

    Αυτό ισχύει για την Ε.Ε. γενικά. Η ειρήνευση και η πρόοδος της περιοχής δεν είναι μονάχα κάτι που ωφελεί την ίδια την περιοχή, αλλά ωφελεί ολόκληρη την Ενωση. Πρέπει να δούμε ότι έχουμε ένα στόχο και σε αυτό το στόχο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Ασφαλώς και η Ελλάδα, στον ειδικότερο αυτό στόχο της καλύτερης σχέσης με όλους τους γείτονές της.

    Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας".

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

    Πόρτο Καρράς, 21 Ιουνίου 2003 (15:18 UTC+2)

    Αποστολή

    Διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις θα αρχίσει πριν από τον Ιούλιο, όπως αποφασίστηκε στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε, σήμερα, στο Πόρτο Καρράς, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών (Σέρβων και Αλβανοφώνων).

    Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους κυρίους Σημίτη, Πρόντι και ηγέτες χωρών Δυτικών Βαλκανίων, αμέσως μετά τη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας τη σημασία της για την περιοχή.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, είπε ότι με τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας δίνεται ένα μήνυμα ελπίδας ότι θα ληφθούν τα ζητήματα αυτά. Για το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι αποτελεί τμήμα της Ευρώπης.

    Ετοιμος να ξεκινήσει ακόμη και αύριο τον διάλογο δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, είπε ότι το πιο σημαντικό μήνυμα είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου- Πρίστινας και πρόσθεσε πως χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δημοκρατική συνεργασία για να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος έδωσε το χέρι του, σήμερα, στην άλλη πλευρά, με μια χειραψία, απάντησε: «Δεν είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τα χέρια. Αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία, θα το έδινα το χέρι του, γιατί θα συνεργαστούμε μαζί τους».

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο προεδρεύων της ΕΕ, Κώστας Σημίτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διάλογος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε συναινετικό αποτέλεσμα. Παρατήρησε πως αν κάποιοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν αμέσως όλα τα ζητήματα, χωρίς συνεργασία, τότε δεν θέλουν τη συνεργασία.

    Στη σημασία του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της UNMIK, Μίκαελ Στάινερ,

    κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον πρωθυπουργό, Μπαϊράμ Ρετζέπι, τον συντονιστή στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τους πρόσφυγες, Μίλοραντ Τοντόροβιτς.

    Ο κ. Στάινερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο απευθείας διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας θα μπορέσει να δώσει λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δυο κοινότητες της επαρχίας και συμφώνησε με τη θέση που εκφράστηκε λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Ευρώπης». Ζήτησε τη συνδρομή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη της περιοχής και την επιτυχή πορεία και κατάληξη του διαλόγου.

    ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Την επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί ως το καλύτερο «όχημα» για την πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα βοηθούσε σημαντικά τόσο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην ΕΕ, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη και εδραίωση της ασφάλειας και ηρεμίας στην περιοχή.

    Οι απόψεις του κ. Ρουγκόβα δεν βρίσκουν, ωστόσο, σύμφωνη τη σερβική πλευρά, καθώς ο Μίλοραντ Τοντόροβιτς υποστήριξε ότι «η ανεξαρτησία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή».

    Ο κ. Ρουγκόβα χαρακτήρισε ένα πολύ σημαντικό γεγονός τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, γιατί δόθηκε η ευκαιρία στο Κοσσυφοπέδιο να εκπροσωπηθεί στο πλαίσιο της αποστολής της UNMIK.

    Εδωσε δε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει κάνει μεν πολλά βήματα προόδου στην πορεία για την υλοποίηση του στόχου για ένταξη στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας του και ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων.

    Θα πρέπει, επίσης, να φροντίσει για την προστασία των μειονοτήτων, για την ενσωμάτωσή του στις ευρωατλαντικές δομές (ΕΕ, ΝΑΤΟ) και να διατηρεί πάντα καλές και φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Ρουγκόβα.

    Ευχαρίστησε, παράλληλα, την Ελληνική Προεδρία για τη διοργάνωση της Συνόδου και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Ιταλική Προεδρία θα φέρει ακόμη πιο κοντά το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ.

    ΜΠΑΪΡΑΜ ΡΕΤΖΕΠΙ

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, έδωσε έμφαση στην πορεία σταθεροποίησης της περιοχής και συμφώνησε με τον επικεφαλής της UNMIK ότι η πορεία του Κοσσυφοπεδίου και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ δεν έχει γυρισμό.

    Συγκρίνοντας δε τη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, με αυτή της Χαλκιδικής, ο κ. Ρετζέπι τόνισε πως η εδώ Σύνοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βήμα προόδου για το Κοσσυφοπέδιο.

    Σχολίασε, επίσης, ότι το Κοσσυφοπέδιο, μετέχοντας με την αποστολή της UNMIK στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, δεν μένει στην απομόνωση και εξέφρασε την ελπίδα πως μετά το πέρας της Συνόδου, το Κοσσυφοπέδιο θα είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

    ΜΙΛΟΡΑΝΤ ΤΟΝΤΟΡΟΒΙΤΣ

    Αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απαισιόδοξος για την παρούσα κατάσταση στην περιοχή εμφανίστηκε ο συντονιστής στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τους πρόσφυγες, Μίλοραντ Τοντόροβιτς, χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια ως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Αφού υποστήριξε ότι τα 2/3 του σερβικού πληθυσμού της επαρχίας- σύμφωνα με την κατάσταση πριν τις συγκρούσεις στην περιοχή- θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στις εστίες τους, ο κ. Τοντόροβιτς υπογράμμισε ότι «η μόνη ελπίδα για τις μειονότητες στο Κοσσυφοπέδιο είναι η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων στην περιοχή».

    Σ.Π.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ -ΜΠΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Αναβαθμισμένη, χαρακτηρίζεται από Αμερικανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου μεταξύ του προεδρεύοντα της Ε.Ε. Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου Τζόρτζ Μπους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», οι συζητήσεις θα διαρκέσουν τρεις και πλέον ώρες και θα καλυφθεί το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Αμερική και την Ευρώπη.

    Στην Ουάσιγκτον συζητείται ευρύτατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανοίξει επίσημα τη μεγάλη αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου, γνωστή ως East Room, όπου μαζί με τον κ. Σημίτη θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους και ξένους δημοσιογράφους.

    Πριν από τη συνέντευξη, θα πραγματοποιηθούν υψηλότατου επιπέδου συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, οι οποίες και θα συνεχιστούν στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνοδών του.

    Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτίμησε μιλώντας στην «Ημερησία», ότι οι ΗΠΑ, κατά κάποιο τρόπο, αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν την Ελλάδα και δια αυτής την προεδρία της Ε.Ε. διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε κάτω από αντίξοες διεθνείς συνθήκες να φέρει σε πέρας αίσια την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα και μάλιστα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, όταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με βασικές ευρωπαϊκές χώρες άγγιξαν το ναδίρ.

    Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες δεν θα έχουν διμερή χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα συζητηθούν ελληνοαμερικανικά ή άλλα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες αλλά κυρίως αυτά των δύο υπερδυνάμεων.

    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Φυσικά, έχει γίνει γνωστό ότι στην ατζέντα των συνομιλιών και κάτω από τον τίτλο "περιφερειακά θέματα", περιλαμβάνεται και το Κυπριακό διότι μετά την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί θεωρούν το πρόβλημα και ως ευρωπαϊκό. Οι προσπάθειες της συνόδου θα επικεντρωθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών πριν από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και παρά την αρνητική συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αρκετοί αναμένουν να αλλάξει πορεία -όπως πράττει συχνά- και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ολο το βάρος της νέας πρωτοβουλίας έχει αναλάβει και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Γουέστον, στις εκτιμήσεις του οποίου θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία. Αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρεκκλίνουν από το σχέδιο του Κόφι Ανάν "ούτε κατά ένα γιώτα", καθώς το θεωρούν ως βάση της έναρξης των συνομιλιών.

    Ενα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την επικείμενη σύνοδο είναι η χρησιμοποίηση του όρου (και μάλιστα και από τις δυο πλευρές) "στρατηγικοί εταίροι".

    Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ως κοινοί εταίροι στη διεθνή αρένα θα αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

    Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Μπους αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνομιλίες του με τον προεδρεύοντα Ελληνα πρωθυπουργό, έχοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα την πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ, που αυτή ειδικά την περίοδο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς.

    Δεύτερο θέμα είναι το Αφγανιστάν και ακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι δυο υπερδυνάμεις αναμένεται να δώσουν έμφαση στην ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της Τεχεράνης, από την οποία θα συζητηθεί η διακοπή του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Γι' αυτό και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κοινή διακήρυξη για την αντιμετώπιση γενικά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    [07] ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Σποραδικές επιθέσεις, με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα πραγματοποιούν αναρχικοί που είναι οχυρωμένοι στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, κατά των αστυνομικών που βρίσκονται στους γύρω δρόμους.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή σχηματίζοντας κλοιό στους γύρω δρόμους, ενώ ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας πετά πάνω από την περιοχή των πανεπιστημίων.

    Γ.Χ.

    [08] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ηρεμία επικρατεί στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καθώς οι διαδηλωτές επέλεξαν διαφορετική διαδρομή για να πραγματοποιήσουν την πορεία τους.

    Ωστόσο, αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, προκειμένου να περιφρουρήσουν το χώρο και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων.

    [09] ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Δύο όψεις παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη καθώς στο σημείο από την παραλία μέχρι το Λευκό Πύργο έχουν καταλήξει οι πορείες κατά της παγκοσμιοποίησης ενώ στο χώρο γύρω από τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλοκές μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

    Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της αντισυνόδου βρίσκεται στο Λευκό Πύργο όπου πραγματοποιούνται ομιλίες, χάπενινγκ και άλλες δραστηριότητες. Εξαίρεση αποτελούν τα μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων που έχουν οχυρωθεί μέσα στα πανεπιστήμια και προκαλούν επεισόδια, εκτοξεύοντας βόμβες μολότωφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Εθνικής Αμύνης από τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας μέχρι την πλατεία Συντριβανίου και συγκεκριμένα μπροστά από την πλατεία Χημείου και το κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Κατά μήκος του δρόμου έχουν καεί αυτοκίνητα και δέντρα ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαντούν στους διαδηλωτές με σποραδικές ρίψεις καπνογόνων.

    Οι αστυνομικοί είναι συγκεντρωμένοι στο πάρκο πίσω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ μέχρι την οδό Αρμενοπούλου, μπροστά από τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας ενώ ένα τρίτο μπλοκ αστυνομικών βρίσκεται από την πλατεία Συντριβανίου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν τις ομάδες διαδηλωτών να βγουν από τα πανεπιστήμια.

    Στο μεταξύ το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ πετά πάνω από την πανεπιστημιούπολη.

    Στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Αγγελάκη έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές από πέτρες και βόμβες μολότωφ σε βιτρίνες και εισόδους πολυκατοικιών, ενώ δεκάδες πράσινοι κάδοι απορριμμάτων φλέγονται κατά μήκος του δρόμου. Ένα κατάστημα Vodafon στη γωνία της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου και Παύλου Μελά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σπασμένες βιτρίνες υπάρχουν και στην οδό Ερμού όπου οι ταραξίες άναψαν φωτιές σε υποκατάστημα της Nova Bank και σε κατάστημα Αθλητικών ειδών.

    Οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές ενώ καταστηματάρχες και ένοικοι πολυκατοικιών καθαρίζουν τα σπασμένα γυαλιά και εκφράζουν τη δυσφορία τους για όσα συνέβησαν πριν από λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη.

    Γ.Χ.

    [10] "ΟΧΥΡΩΜΕΝΟΙ" ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Οχυρωμένοι - σύμφωνα με πληροφορίες - στη Θεολογική Σχολή είναι αναρχικοί που νωρίτερα προκάλεσαν καταστροφές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ορισμένοι από αυτούς, πάντως, βρίσκονται έξω από τη Θεολογική, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ακριβώς απέναντι, επί της Εγνατίας Οδού και ενισχύουν την παρουσία τους.

    [11] ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Στην Πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στη Θεολογική Σχολή μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις των αντιεξουσιαστών και των αστυνομικών δυνάμεων. Τα μέλη των αντιεξουσιαστικών κινήσεων στην επιστροφή τους στη Σχολή του ΑΠΘ προσπάθησαν να αποφύγουν τους αστυνομικούς, ακολουθώντας διάφορα στενά ανάμεσα στις οδούς Εγνατία και Αγίου Δημητρίου.

    Στην πλατεία Χημείου προχώρησαν σε ρίψεις μολότωφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα.

    Στ. Τζ.

    [12] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2003 (15:34 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας για την Ναυτιλία, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των αυξημένων απαιτήσεων που θέσει για το επόμενο έτος ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ), διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της ICTS Ελλάς, Παναγιώτης Καμπούρογλου.

    Ο εν λόγω σχεδιασμός, όπως τόνισε ο κ. Καμπούρογλου κατά την ομιλία του στην έκθεση «Λιμένες 2003», αφορά σε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο με διακριτές αρμοδιότητες όλων των φορέων που εμπλέκονται στην ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ασφάλεια δεν πρέπει να αντίκειται στις λειτουργικές ανάγκες των λιμένων και των πλοίων, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες έγκρισης και αναθεώρησης των Σχεδίων Ασφαλείας από το κράτος, θα πρέπει να είναι ταχείς και να μην αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των λιμένων και πλοίων.

    Ο όμιλος ICT Ελλάς, σύμφωνα με τον γενικό του διευθυντή, δύναται να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, καθώς όπως διευκρίνισε διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία, τεχνολογία αιχμής, βρίσκεται κοντά στις λειτουργικές ανάγκες των πελατών του και πλαισιώνεται από έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι η ICT Ελλάς, είναι μέλος του διεθνούς ομίλου ICTS B.V, θυγατρικής εταιρίας του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

    [13] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΜΙΚΡΟΣ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Καθησυχαστικός για τις εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκάς Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πολύ μικρός αν όχι ανύπαρκτος.

    Σε συνέντευξή του στην Ημερησία, ο κ. Παπαδήμος διατυπώνει την εκτίμηση ότι παρά τη σημαντική του ανατίμηση, το ευρώ δεν έχει προσεγγίσει επίπεδα που μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά και σε αναντιστοιχία με τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα.

    Η ενίσχυση του ευρώ κατά τον τελευταίο χρόνο, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος, έχει μεν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των αγαθών της ευρωζώνης και με κάποια χρονική υστέρηση περιορίζει την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης.

    Η επίδραση όμως αυτή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι μεσοπρόθεσμα, η ανάκαμψη της ευρωζώνης, θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο σε εγχώριους παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική ζήτηση και λιγότερο τους εξωτερικούς παράγοντες.

    Πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος, οι επιπτώσεις στο ρυθμό αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, θα καταγραφούν σταδιακά και θα είναι σχετικά περιορισμένες, επειδή όπως επισημαίνει, το μεγαλύτερο τμήμα του εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης διεξάγεται μεταξύ τους .

    Αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Παπαδήμος τονίζει στη συνέντευξή του ότι θα επηρεάσει θετικά τις εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης, περιορίζοντας την ανατίμηση του ευρώ με τρόπο συνεπή, με τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

    Από την άλλη πλευρά, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, το ισχυρό ευρώ, περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις και βελτιώνει τις προοπτικές διατήρησης δείκτη σε επίπεδο κάτω του 2%.

    Σε συνδυασμό μάλιστα με την ευνοϊκή επίδραση άλλων παραγόντων στον πληθωρισμό, έχει συντελέσει στη διεύρυνση των περιθωρίων για την άσκηση πιο άνετης νομισματικής πολιτικής, που μπορεί και αυτή να αντισταθμίσει την επίδραση της ανατίμησης του ευρώ στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.

    Ερωτηθείς για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Παπαδήμος υπογραμμίζει ότι ο τερματισμός των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ περιόρισε σημαντικά της γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα έχει σαφώς μειωθεί.

    Αυτό, όπως διευκρινίζει, σημαίνει ότι με δεδομένους τους άλλους παράγοντες που προσδιορίζουν το μέγεθος και το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 είναι πιθανότερη από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες.

    Για το τρέχον έτος, λαμβάνοντας υπόψιν του και τους κινδύνους που ακόμα ελλοχεύουν, καθώς και το ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ήταν ιδιαίτερα υποτονική και ο ρυθμός ανάπτυξης σχεδόν μηδενικός, στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να μια σταδιακή και συγκρατημένη ανάκαμψη, που θα οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, της τάξης του 0,7% περίπου.

    [14] ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Στη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα τρία πρώτα έργα που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΟΑΒ, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της αρχικής αξιολόγησης των πρώτων εννέα προτάσεων που θα ενταχθούν στο κομμάτι των δημόσιων έργων.

    Με βάση την αξιολόγηση, η οποία ανατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο πανεπιστήμιο Μακεδονία, από τις εννέα προτάσεις που κατέθεσαν η Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, μόνο οι τρεις κρίθηκαν ικανοποιητικές μια σε βαθμό ωριμότητας, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σοβαρά προβλήματα και απαιτείται περαιτέρω η επεξεργασία τους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Επενδυτή, η Σερβία έχει καταθέσει αίτηση για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου του άξονα «10», συνολικού προϋπολογισμού 187 εκατ. ευρώ.

    Το Βελιγράδι, κατά το δημοσίευμα, ζητά χρηματοδότηση ύψους 112 εκατ. ευρώ, 92 και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά τα έργα κρίνεται ότι δεν έχουν συζητήσιμο βαθμό ωριμότητας.

    Δύο εντελώς ανώριμα έργα προς χρηματοδότηση έχει υποβάλλει η Αλβανία, ζητώντας από το ΕΣΟΑΒ χρηματοδότηση ύψους 19,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή 32 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου Αγίων Σράντα-Κονίσπολη, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και ζητούνται τα 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η δημιουργία μεθοριακού σταθμού στην πόλη κατάληξης του συγκεκριμένου δρόμου, 4,5 εκατ. ευρώ.

    Το Μαυροβούνιο ζητά τρία, από τα 5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη δημιουργία Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, έργο που κρίνεται αρκετά ώριμο.

    Η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ζητά το ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 14 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακατασκευή του κτιρίου του κοινοβουλίου της χώρας στο Σεράγεβο. Το έργο κρίνεται ώριμο.

    Απο την πλευρά της η Βουλγαρία έχει προτείνει τρία έργα, ένα εκ των οποίων αφορά στη δημιουργία φορολογικού «ΤΑΧΙS» και ζητά χρηματοδότηση κατά 95%, ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο κρίνεται αρκετά ώριμο.

    Παράλληλα η Βουλγαρία ζητά και χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, από το συνολικό 1,3 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία άμεσου χειρουργείου στο νοσοκομείο της πόλης Κίρτζαλι.

    Τέλος ως άκρως ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζουν οι μελετητές την πρόταση της Βουλγαρίας για την κατασκευή λιμανιού στην παραδουνάβια πόλη Λομ, που συμπληρώνει τον άξονα Θεσσαλονίκη-Σόφια.

    Το συνολικό κόστος του έργου αυτού ανέρχεται στο ποσό των 36 εκατ. ευρώ, αλλά η αίτηση χρηματοδότησης από το ΕΣΟΑΒ αφορά στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

    [15] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ & ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου αποτελούν το δεύτερο μετά τα Βαλκάνια γεωγραφικό στόχο για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και για άλλου τύπου οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Αυτό προέκυψε σε ημερίδα που παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος και ο επικεφαλής του ΟΠΕ, Δημήτρης Μάρδας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων των ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι Έλληνες εμπορικοί ακόλουθοι που υπηρετούν τις πρωτεύουσες της περιοχής, έθεσαν επί τάπητος τα βασικά στοιχεία των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

    Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το επίπεδό τους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά- από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον Επενδυτή. Οι προοπτικές κατά το δημοσίευμα είναι καλές, γεγονός που αποτυπώνεται σε περιόδους σταθερότητας, ενώ όταν υπάρχει αναταραχή, τα μεγέθη υποχωρούν.

    Πάντως, το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά θετικό για την Ελλάδα, με εξαίρεση τις χώρες από τις οποίες εισάγεται πετρέλαιο, ενώ είναι αρκετά καλές και οι συνθήκες για επενδυτική επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων, αν και η γραφειοκρατία συνιστά μόνιμο τροχοπέδη στην περιοχή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Στην Αίγυπτο, περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει παραγωγικά ή έχουν συνάψει κοινοπραξίες με τοπικούς εταίρους, ενώ λειτουργεί και ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στο Κάϊρο. Το συνολικό ύψος του κεφαλαίου που είναι επενδυμένο στην περιοχή, ξεπερνά το ποσό των 75 εκατ. δολαρίων.

    Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης αγοράς, συμπεριλαμβάνονται οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες. Ελληνικό εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Αίγυπτο, παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τρόφιμα, δομικά υλικά, προϊόντα πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας και χημικές και φαρμακευτικές πρώτες ύλες.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλή του γραφείου ΟΕΥ, Παναγιώτη Παπαναστασίου, «υπό ορισμένες προϋποθέσεις η χώρα θα μπορούσε να αναδεχθεί σε μια από τις αναδυόμενες διεθνώς αγορές της επόμενης δεκαετίας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ως περιφερειακός οικονομικός εταίρος και παρέχοντας ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης του εμπορίου και των επενδύσεων».

    Οι τομείς που παρουσιάζουν ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Ομάν, είναι οι σωλήνες για αγωγούς, τα λιμάσματα, και τα πετροχημικά, ενώ στην αγορά της Υεμένης, είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των ορυκτών κοιτασμάτων, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, αλλά και η συνεργασία με εγχώριες βιομηχανίες.

    Τα μεγάλα μειονεκτήματα στην αγορά του Λιβάνου, είναι η πολιτική αστάθεια, το μεγάλο δημόσιο χρέος και το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, όπως επίσης το υψηλό κόστος του χρήματος, οι μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, αλλά και το πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

    Ωστόσο, στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα, φτηνό εργατικό δυναμικό, χαμηλή φορολογία και παροχή φοροαπαλλαγών σε νέες βιομηχανίες, πληθώρα εκπαιδευμένων στελεχών και δύο ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Σημειώνεται δε ότι στην εν λόγω χώρα, ο νόμος για την προσέλκυση κεφαλαίων αντιμετωπίζει ισότιμα τα ξένα με τα τοπικά, ενώ δεν υπάρχουν στην κίνηση κεφαλαίων ή το συνάλλαγμα.

    "Κλειδιά" για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Σαουδική Αραβία, είναι η μεγέθυνση του ιδιωτικού μη πετρελαϊκού της τομέα, με εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και οι μειώσεις του κόστους και η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης επιχειρήσεων και κινήτρων απόδοσης. Γενικά, το «άνοιγμα» της οικονομίας της χώρας στον έξω κόσμο, αναμένεται, σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρθηκαν, να επιφέρουν περιορισμό της υφιστάμενης εξάρτησης από τα διακυμαινόμενα έσοδα του πετρελαίου.

    Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξητικές τάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων-κυρίως τεχνικές-μια εφοδιασμού πλοίων, μία επιχείρηση συμβούλων επιχειρήσεων και ένας μεγάλος εισαγωγέας-διανομέας.

    Τομείς με επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους Έλληνες είναι μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, ο εξοπλισμός και η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγροτικό τομέα, η συμπαραγωγή φαρμάκων, η ενέργεια, τα δομικά υλικά και οι νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

    [16] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΗΡΕΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεση του πορίσματος Θωμαδάκη δεν έχει την παραμικρή σκιά και εξελίχθηκε σύμφωνα με την από καιρού εκπεφρασμένη πολιτική θέση του πρωθυπουργού για πλήρη διαφάνεια για «όλους και όλα», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Σε συνέντευξή του στον Επενδυτή, τονίζει ότι «μόλις η δικαστική λειτουργούς διατύπωσε αδυναμία περαιτέρω διερεύνησης των καταγγελιών και ζήτησε τη συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αυτή προχώρησε στη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο και διαβιβάστηκε στη Βουλή». Οι συναλλαγές, όπως σημειώνεται και στο πόρισμα, έγιναν με απόλυτα νόμιμο τρόπο, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η οικονομία θα αποτελέσει το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τα άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Αναφερόμενος στην ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι η Ε.Ε οφείλει να εστιάζει όλο και περισσότερο στις δικές της δυνάμεις, στη συστηματική προώθηση και στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Για την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν προσφέρεται για πολιτικές σόκ», προσθέτοντας ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε την τελευταία δεκαετία να διαμορφώσει συναίνεση για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, ακόμα και από οπαδούς των άλλων κομμάτων».

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλάκης είναι «η ήρεμη μεταρρυθμιστική δύναμη» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «μόνο το κυβερνών κόμμα μπορεί να δημιουργήσει το αναγκαίο πλειοψηφικό ρεύμα που χρειάζεται για τις μεταρρυθμίσεις».

    ΤΟΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Με δύο νέες δέσμες μέτρων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Φθινόπωρο, επιχειρεί την τόνωση των επιχειρήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει τη βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις σε υστερούσες πειροχές με προσαύξηση της επιχορήγησης σε ΜΜΕ έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αφορά και στη βελτίωση των κινήτρων για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων από ξένες ή και εγχώριες επιχειρήσεις, με διεθνή δραστηριότητα. Στις υφιστάμενες επιχειρήσεις δίνεται εκ νέου η δυνατότητα της δημιουργίας αφορολόγητων αποθεματικών για επενδύσεις.

    Η δεύτερη δέσμη, περιλαμβάνει μέτρα όπως είναι μεταξύ άλλων η ριζική απλοποίηση και βελτίωση των όρων ίδρυσης, λειτουργίας και εκκαθάρισης επιχειρήσεων, τη δυνατότητα σύστασης εταιρίας εντός μιας εβδομάδας, με τη διαμόρφωση ενός απλού διοικητικού περιβάλλοντος, χωρίς υπερβολικό κόστος στις επιχειρήσεις.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλάκης, αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο, έτσι ώστε να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο στην επιχειρηματικότητα με τη μείωση της «πτωχευτικής μνήμης» στο ένα έτος.

    Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων, χωρίς, να περνούν από κλείσιμο και σύσταση από την αρχή, ενώ όπως τονίζει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια, με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις και την περιφέρεια».

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Άγκυρα, 21 Ιουνίου 2003 (15:26 UTC+2)

    Εκτεταμένη αναφορά, κάνει ο τουρκικός Τύπος σήμερα στη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική, τονίζοντας την εκεί παρουσία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Γκιούλ.

    Η εφημερίδα Hurriyet προβάλλει το θέμα στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον ολοσέλιδο τίτλο «Πριν από την Τουρκία μπήκε στην Ε.Ε. η τουρκική γλώσσα», με κοινή ανταπόκριση της Νούρ Μπατούρ και των Ζεϋνέλ Λουλέ και Ουγούρ Εργκάν.

    Στην ανταπόκριση επισημαίνεται πως το σχέδιο του Συντάγματος της Ευρώπης που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στην Θεσσαλονίκη, εκδόθηκε και διανεμήθηκε παράλληλα με τις γλώσσες της Ε.Ε. και στην τουρκική. Αυτό το έγγραφο που θα καθορίσει το κοινό μέλλον της Ευρώπης και αποτελείται από 67 σελίδες, θα είναι το πρώτο επίσημο κείμενο που εκδόθηκε στην ιστορία της Ε.Ε. στην τουρκική.

    Στο 10ο άρθρο του σχεδίου αναφέρεται ότι όλοι είναι ελεύθεροι να παρουσιάζουν την θρησκεία τους και την θρησκευτική τους πεποίθηση στην προσευχή, στην Παιδεία, στην εφαρμογή και στη τελετές. Έτσι ανάβεται πράσινο φως στην μαντίλα. Όμως, στη συνέχεια η εφαρμογή του δικαιώματος αυτού αφήνεται στους εθνικούς νόμους.

    Το σχέδιο του Συντάγματος που ετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, δόθηκε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σημίτη.

    Η Ε.Ε. έδωσε το μήνυμα πως αντιμετωπίζει με εκτίμηση τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στο δρόμο για την πλήρη ένταξη, αλλά απαιτείται να συνεχιστούν οι προσπάθειές της για να φθάσει στο στόχο της.

    Στην ανακοίνωση που έγινε από την επιτροπή στις Βρυξέλλες, το 6ο πακέτο προσαρμογής στην Ε.Ε. που πέρασε προχθές από τη Βουλή, πριν από τη μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Θεσσαλονίκη, τονίστηκε ότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα της Τουρκίας στην πορεία της για ένταξη στην Ε.Ε.

    Στο μεταξύ, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη που θα εκδοθεί σήμερα, στην παράγραφο σχετικά με την Τουρκία, παρουσιάζεται και πάλι ως στόχος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Δεκέμβριος του 2004.

    Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι είναι αποφασισμένοι για την προσαρμογή στην Ε.Ε. και για το θέμα της εφαρμογής των απαιτουμένων κριτηρίων.

    Ο κ. Ερντογάν αργά χθες τη νύχτα έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία τόνισε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. παρακολουθούν έκπληκτοι το θέμα της δέσμης μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και επεσήμανε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν περάσει από τη Βουλή και το 7ο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης, είπε ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής εκτιμούνται οι προσπάθειες της Τουρκίας και υπογράμμισε πως θα επιδείξουν την ίδια επιτυχία και στην εφαρμογή.

    Ο κ. Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσουμε περιθώριο στην Ε.Ε. να μας πει γιατί αυτό δεν το κάνατε».

    Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη πως μπορεί να υπάρξουν ορισμένα προβλήματα κατά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αλλά αυτά τα ξεπεραστούν τάχιστα και πρόσθεσε: «Το 70% του τουρκικού λαού είναι έτοιμο για ένταξη στην Ε.Ε. Είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι και δεν θα αποδώσουμε σημασία στις προκλήσεις τους. Με τον καιρό θα επέλθει η συνειδητοποίηση και το πρόβλημα θα επιλυθεί».

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε πως συνεχίζει να ισχύει η καλή πρόθεση της Κυβέρνησης και αυτή θα διατηρηθεί. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως ο κ. Σημίτης δεν έφερε στην επικαιρότητα χθες το θέμα του Αιγαίου.

    Η εφημερίδα σε ξεχωριστό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν δεν μπόρεσε χθες να επισκεφθεί το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της παγκοσμιοποίησης και η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Η Milliyet  αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον πεντάστηλο τίτλο «Έκλεισε το χριστιανικό κλαμπ στη Θεσσαλονίκη», με ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η Ε.Ε. η οποία είχε επιφυλάξεις επί μακρόν για το αν θα συμπεριλάβει ή όχι θρησκευτικά μοτίβα στο Σύνταγμά της, τελικά επανήλθε στις δημοκρατικές αξίες. Στο σχέδιο του Συντάγματος δεν αναφέρονται οι λέξεις «Θεός και χριστιανισμός». Η Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης κήρυξε επισήμως με το σχέδιο του Συντάγματός της ότι δεν είναι χριστιανικό κλαμπ.

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του κ. DR17; estaing. Με το νέο σχέδιο Συντάγματος αλλάζει πλέον το σύστημα της εκ περιτροπής Προεδρίας ανά εξάμηνο. Στη σύνοδο κορυφής συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ε.Ε.- Η.Π.Α. οι οποίες είχαν επηρεαστεί λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    Επίσης, στα πλαίσια του αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης, η Ε.Ε. στο εξής θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε όλες τις χώρες οι οποίες στεγάζουν λαθρομετανάστες και επιτρέπουν τράνζιτ διελεύσεις.

    Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και επισημαίνεται πως είπε ότι οι κ.κ. Σημίτης, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι και Σιράκ, που είπαν πως παρακολουθούν με έκπληξη τα βήματα που πραγματοποιεί η Τουρκία.

    Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι οι πιέσεις επί της Τουρκίας στο θέμα αυτό μειώθηκαν σε σύγκριση με αυτές που ασκούντο στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης και ότι η Ε.Ε. παρουσιάζει θετική προσέγγιση.

    Εξάλλου, ο κ. Γκιούλ κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως είναι αποφασισμένοι για την έκδοση του 7ου πακέτου προσαρμογής στην Ε.Ε. στις αρχές Αυγούστου. Ο κ. Γκιούλ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

    Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν χθες στη σύνοδο της Ε.Ε. είναι και το ότι η Τουρκία θα λάβει μέρος ως παρατηρητής στη διακυβερνητική διάσκεψη που προβλέπεται να αρχίσει τον προσεχή Οκτώβριο, κατά την οποία θα συζητηθεί το Σύνταγμα της Ε.Ε.

    Στο τμήμα των αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία, επισημάνθηκε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία εκπληρώσει τις νομικές ρυθμίσεις όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης μέχρι το τέλος του 2003, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν το Δεκέμβριο του 2004 το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι ικανοποιητική η βούληση που παρουσιάζει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Η εφημερίδα Sabah στο σχετικό δημοσίευμά της στην πρώτη σελίδα και με τον τρίστηλο τίτλο «Προκάλεσε χαρά η χειρονομία της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ότι η Άγκυρα θα είναι παρατηρητής στις συνόδους των χωρών-μελών και από την άλλη η τουρκική έγινε γλώσσα της Ε.Ε.

    Η Cumhuriyet γράφει για τη σύνοδο στην πρώτη σελίδα με τον τρίστηλο τίτλο «Έκκληση για τη συνάντηση στην Κύπρο» και τον υπέρτιτλο «Ολοκληρώθηκε το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε.  Κλήθηκε και η Τουρκία στη Διακυβερνητική Διάσκεψη».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου υποστηρίχθηκε η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Επίσης, έγινε έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και υποστηρίχθηκε πως η αποδοχή του ''Ε/Κ τομέα'' στην Ε.Ε. δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τη λύση.

    Στη συνέχεια τονίζεται πως ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σημίτη και στη συνέχεια δήλωσε: «Παρατηρήσαμε κάποια θετική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Υποστηρίζουν τα πακέτα προσαρμογής, αλλά θέλουν να δουν την εφαρμογή».

    Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως κατά τις επαφές το θέμα του Αιγαίου δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη.

    Η Radikal γράφει για τη σύνοδο στην πρώτη σελίδα με τον τρίστηλο τίτλο «Η Ε.Ε. άκουσε τη φωνή αυτή» και τονίζει ότι η αποδοχή του 6ου πακέτου προσαρμογής αντιμετωπίστηκε άκρως θετικά στη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη και η Τουρκία κλήθηκε ως παρατηρητής στη διάσκεψη που θα γίνει για τη διαμόρφωση του Συντάγματος της Ε.Ε.

    Η Star αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τρίστηλο τίτλο «Η επιμονή της Ε.Ε. για την Κύπρο» και τονίζει ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην Θεσσαλονίκη έγινε ευρεία αναφορά στο Κυπριακό με την πίεση της Ελλάδας και ζητήθηκε από την Τουρκία να παράσχει πλήρη υποστήριξη στο Σχέδιο Annan.

    Η Aksam  κάνει αναφορά στο θέμα σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο «Πρόσκληση από την Ε.Ε. με καθεστώς παρατηρητή».

    Η Turkiye γράφει για το θέμα σε δίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Θα περάσουμε και το 2ο πακέτο προσαρμογής στην Ε.Ε.» και αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο οποίος είπε πως μέχρι τον Αύγουστο η Τουρκία θα περάσει από τη Βουλή και το 7ο πακέτο προσαρμογής στην Ε.Ε.

    Ακόμη, επισημαίνει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής υποστηρίχθηκαν οι προσπάθειες της Τουρκίας για την Ε.Ε. και έγινε έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

    Η Yeni Safak γράφει για τη σύνοδο κορυφής στις εσωτερικές σελίδες με τον τρίστηλο τίτλο «Πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και τονίζει πως το γεγονός ότι πέρασε από τη Βουλή το 6ο πακέτο προσαρμογής, προκάλεσε ικανοποίηση.

    [18] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αγκυρα, 21 Ιουνίου 2003 (15:07 UTC+2)

    Με πρωτοσέλιδους τίτλους και εκτενή ρεπορτάζ οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας την εκεί παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ. Εμφαση δίνουν οι εφημερίδες στο σχέδιο του Συντάγματος της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι είναι το πρώτο επίσημο κείμενο που εκδόθηκε στην ιστορία της ΕΕ στην τουρκική γλώσσα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, καθώς και στην πρόσκληση προς την Τουρκία να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, τον Οκτώβριο.

    Η "Σαμπάχ" στο σχετικό δημοσίευμά της στην πρώτη σελίδα και με τον τρίστηλο τίτλο "Προκάλεσε χαρά η χειρονομία της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη", αναφέρει ότι η Άγκυρα θα είναι παρατηρητής στις συνόδους των χωρών-μελών και από την άλλη η τουρκική έγινε γλώσσα της Ε.Ε.

    Με τίτλους "Έκκληση για τη συνάντηση στην Κύπρο", "Ολοκληρώθηκε το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε.- Κλήθηκε και η Τουρκία στη Διακυβερνητική Διάσκεψη", η "Τζουμχουρριέτ", τονίζει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου υποστηρίχθηκε η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Επίσης, έγινε έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και υποστηρίχθηκε πως η αποδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τη λύση. Τονίζεται επίσης πως ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σημίτη και στη συνέχεια δήλωσε: "Παρατηρήσαμε κάποια θετική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Υποστηρίζουν τα πακέτα προσαρμογής, αλλά θέλουν να δουν την εφαρμογή".Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως κατά τις επαφές το θέμα του Αιγαίου δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη.

    H "Ραντικάλ" με τίτλο "Η Ε.Ε. άκουσε τη φωνή αυτή", τονίζει ότι η αποδοχή του 6ου πακέτου προσαρμογής αντιμετωπίστηκε άκρως θετικά στη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη και η Τουρκία κλήθηκε ως παρατηρητής στη διάσκεψη που θα γίνει για τη διαμόρφωση του Συντάγματος της Ε.Ε.

    Η "Ακσάμ" κάνει αναφορά στο θέμα σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο "Πρόσκληση από την Ε.Ε. με καθεστώς παρατηρητή".

    Η "Τουρκιέ" με τίτλο "Θα περάσουμε και το 2ο πακέτο προσαρμογής στην Ε.Ε.", αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο οποίος είπε πως μέχρι τον Αύγουστο η Τουρκία θα περάσει από τη Βουλή και το 7ο πακέτο προσαρμογής στην Ε.Ε. Ακόμη, επισημαίνει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής υποστηρίχθηκαν οι προσπάθειες της Τουρκίας για την Ε.Ε. και έγινε έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

    "Πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", είναι ο τίτλος της "Γενί Σαφάκ", η οποία τονίζει πως το γεγονός ότι πέρασε από τη Βουλή το 6ο πακέτο προσαρμογής, προκάλεσε ικανοποίηση.

    [19] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (14:17 UTC+2)

    «Το μήνυμα που προκύπτει από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων είναι ότι οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι υπάρχει πραγματική βούληση για ένταξή τους στην Κοινότητα» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο του «Πόρτο Καρράς» σε δημοσιογράφους από τη χώρα της.

    Η υπουργός είπε ότι μέρος των προσδοκιών της χώρας της ικανοποιήθηκαν, όπως η ιδέα για ενισχυμένη συνεργασία και για εμπλουτισμό των ενταξιακών διαδικασιών. «Αυτό δεν είναι λίγο για μία περιοχή με αυξημένη αστάθεια» τόνισε.

    Σύμφωνα με την άποψή της, η ΠΓΔΜ, μετά τη Σύνοδο, θα έχει προνόμια ως προς τις εξαγωγές, ενώ θα επωφεληθεί και από τον διάλογο που θα ανοίξει με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας.

    Η κυρία Μίτρεβα επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι κάποια πράγματα που περίμενε η χώρα της από τη Σύνοδο δεν υλοποιήθηκαν. «Επιθυμούσαμε σε αυτή η Σύνοδο να χριστούμε υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά αυτό δεν έγινε. Περιμέναμε χρονικό προσδιορισμό της διαδικασίας ένταξης, αλλά ούτε αυτό έγινε. Περιμέναμε επίσης να μας δοθεί πρόσβαση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ανοιχτεί μία τέτοια πρόσβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ε.Π.

    [20] ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Σκόπια, 21 Ιουνίου 2003 (14:04 UTC+2)

    Το φάντασμα της Μεγάλης Αλβανίας επιδιώκει να ζωντανέψει το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα "Νεντέλνι Τέλεγκραφ", καταστρώνει σχέδια ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την πραγματοποίηση του στόχου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο κάνουν αναφορά το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του αλβανικού λόμπι με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές (Τοντ Λάντος, Μπέντζαμιν Γκίλμαν, Τζόζεφ Μπάνστεν), όπου συζητήθηκε η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια και η συγκρότηση μιας "Ενωσης αλβανικών εδαφών στα Βαλκάνια", με την προσάρτηση στην Ενωση, του Κοσσυφοπεδίου, ενός τμήματος της ΠΓΔΜ και ενός τμήματος της Ελλάδας. Της συνάντησης, προήδρευε ο αλβανικής καταγωγής Αμερικανός πρώην γερουσιαστής και νυν πρόεδρος του Αμερικανικο-Αλβανικού Συνδέσμου, Τζο Ντιοκάρντι.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και για τα σταδιακά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για την πραγματοποίηση του οράματός τους, θέτοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα. Ετσι, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι το 2005 και η ΠΓΔΜ να ομοσπονδιοποιηθεί μέχρι το 2007. Στο μεταξύ διάστημα πρέπει να προκληθούν ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας με στόχο την προσάρτησή του στην Αλβανική Ενωση. Το σχέδιο, κατά τους Αλβανούς εθνικιστές, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010.

    Οι εφημερίδες των Σκοπίων σημειώνουν ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στα Σκόπια, Ιρένα Γκιουζέλοβα, που κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα το χαρακτήρισε ανάξιο σχολιασμού.

    [21] ΟΡΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ Σ-Μ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

    Βελιγράδι, 21 Ιουνίου 2003 (14:03 UTC+2)

    Οριακή ήταν η αύξηση του πληθωρισμού στη Σερβία-Μαυροβούνιο τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

    Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ντράγκι Στοϊλκοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 3,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2002. Τον Μάιο οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές των οπωροκηπευτικών κατά 2,2% και των υπηρεσιών κατά 1,5%.

    Ε.Π.

    [22] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών έχασε το απόγευμα από την Τσεχία με 3-1 σετ (21-25, 25-16, 25-20, 25-13) στο πλαίσιο του Γουόρντ Λιγκ. Με αυτή τη νίκη, οι Τσέχοι σφράγισαν το εισιτήριό τους για τη Μαδρίτη.

    Η βαθμολογία του ομίλου μέχρι στιγμής είναι: 1. Τσεχία (11) 19 (27-16), 2. Γαλλία (11) 17 (25-17), 3. Ελλάδα (11) 17 (21-23), 4. Ιαπωνία (11) 13 (13-30).

    [23] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΕY. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Στις αρχές της εβδομάδας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλομέτοχος του Ηρακλή Ευάγγελος Μυτιληναίος, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Σπανουδάκη και τον προπονητή, Ευγένιο Γκέραρντ. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι οι μεταγραφές που πρέπει να γίνουν στην ομάδα ώστε να παρουσιάσει, κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο ένα καλύτερο πρόσωπο από φέτος και πάντα με δεδομένο ότι έχουν ήδη υπογράψει οι Πολωνοί Κουχάρσκι και Σνάουτσερ.

    Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος θα έχει συνάντηση και με εκπρόσωπους των συνδεσμιτών, στους οποίους έχει υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό συνάντηση.

    [24] ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΕΟΠΕ οι κληρώσεις για τα προσεχή πρωταθλήματα της Α2 γυναικών, της Β' Εθνικής ανδρών, της Β' Εθνικής γυναικών (1ος όμιλος) και της Γ' Εθνικής ανδρών (1ος και 2ος όμιλος).

    Στη Β' Εθνική γυναικών οι δύο ομάδες της Αττικής που θα πάνε στον 2ο όμιλο είναι ο ΠΟΚ Έσπερος και ο ΑΟΝΝΕ Αμαζόνες.

    Στη Γ' Εθνική ανδρών δεν δήλωσε συμμετοχή ο ΑΟ Φάρος και προκειμένου να συμπληρωθούν οι 24 ομάδες η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΠΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 10η θέση σε κάθε έναν από τους δύο ομίλους της Γ' ανδρών 2002-2003 και είναι η ΑΕ Άρτεμις (1ος όμιλος) και η ΑΕ Αμπελοκήπων (2ος όμιλος). Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου σε ουδέτερο γήπεδο.

    Τέλος, οι κληρώσεις που θα γίνονταν σήμερα στη Θεσσαλονίκη (ο 2ος όμιλος της Β' Εθνικής γυναικών και ο 3ος όμιλος της Γ' Εθνικής ανδρών) αναβλήθηκαν λόγω της Συνόδου Κορυφής και θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο.

    [25] ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Το πρώτο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κύπελλο στίβου (Μπρούνο Ζάουλι) για την Ελλάδα, ήρθε από τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου. Ο Ελληνας σφυροβόλος με βολή 78.11μ στην πρώτη του προσπάθεια κατέλαβε την τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο, προσφέροντας τους έξι πρώτους βαθμούς στη χώρα μας.

    Στη σφύρα ανδρών τα αποτελέσματα είναι: Κομπς (Γερμανία) 80.63μ, Κοντράτοβιτς (Πολωνία) 78.37μ, Παπαδημητρίου 78.11μ, Επαλέ (Γαλλία) 77.22μ, Βιτσόνι (Ιταλία) 74.75μ, Βορονκίν (Ρωσία) 74.02μ, Κάμπενι (Ισπανία) 71.83μ), Τζόουνς (Βρετανία) 72.08μ.

    [26] ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΖΑΟΤΑΟΥΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (17:24 UTC+2)

    Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του αρχηγού της Λιθουανίας, Ραϊμόντας Ζουτάουτας στον ΠΑΟ. Ο παίκτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη διοίκηση των "πρασίνων" και αναμένεται να υπογράψει την ερχόμενη Δευτέρα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παίκτης ήδη βρίσκεται στην Αθήνα και συζητά με τους ανθρώπους του ΠΑΟ, έπειτα από επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στο «τριφύλλι».

    Την Τρίτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον Αργύρη Μήτσου, ο οποίος δεσμεύτηκε να ανακοινώσει και μια μεγάλη μεταγραφή. Εκτός της συγκεκριμένης μεταγραφής μέσα στην βδομάδα αναμένονται να τελειώσουν και τυπικά οι μεταγραφές των Δημήτρη Παπαδόπουλου, Βαγγέλη Τσιώλη και Τάσου Φερεκίδη.

    [27] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΑ

    Αμπουτζα, 21 Ιουνίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στη νοτιοανατολική Νιγηρία, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε όταν άγνωστοι τρύπησαν τον αγωγό ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν πετρέλαιο από ένα χωριό, πενήντα χιλιόμετρα νοτίως της πολιτείας Άμπια.

    Η τραγωδία σημειώθηκε την Πέμπτη αλλά η είδηση έγινε γνωστή όταν άρχισαν να καταφθάνουν σε νοσοκομείο της περιοχής οι τραυματίες.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία μεταδίδει ότι το νοσοκομείο έχει κατακλυσθεί ενώ πολλά από τα πτώματα στον τόπο της έκρηξης είναι απανθρακωμένα.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί δραματικά.

    «Φοβόμαστε ότι πολλοί άλλοι θα χάσουν τη ζωή τους αφού πολλοί από τους τραυματίες, που είτε βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε στα σπίτια τους, φέρουν εγκαύματα πρώτου βαθμού», δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία, Εμμανουέλ Ιτζεβέρε.

    [28] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Τεχεράνη, 21 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ο Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, υπεύθυνος του προγράμματος ατομικής ενέργειας του Ιράν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Τεχεράνη αυστηρότερους διεθνείς ελέγχους στα πυρηνικά της προγράμματα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Οπωσδήποτε θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε περισσότερο από πριν με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙAEA) και να της δώσουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιράν» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου περί αυστηρότερων ελέγχων.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της IAEA, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν θα αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να αποσαφηνίσει τις πυρηνικές του βλέψεις.

    [29] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 105 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Αμπούτζα, 21 Ιουνίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Τουλάχιστον 105 είναι οι νεκροί στη Νιγηρία από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό τον οποίο είχαν σπάσει άγνωστοι στην προσπάθειά τους να κλέψουν πετρέλαιο, ανακοινώθηκε το απόγευμα από εκπρόσωπο του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [30] ΡΕΑΛ ΚΑΛΕΙ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

    Παρίσι, 21 Ιουνίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμη συγκλονιστική μεταγραφή ποδοσφαιριστή. Κι όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική αθλητική εφημερίδα «Λ' Εκίπ», πρόκειται για μεταγραφή που στόχο έχει να τσακίσει τους ανταγωνιστές της.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η όρεξη του πανίσχυρου προέδρου των «μερένγκες» Φλορεντίνο Πέρεθ, δεν κορέστηκε με την απόκτηση του Άγγλου σούπερσταρ Ντέιβιντ Μπέκαμ και τώρα προσπαθεί να φέρει στο Μπερναμπέου το Βραζιλιάνο παγκόσμιο πρωταθλητή Ροναλντίνιο.

    Ο 23χρονος Βραζιλιάνος σταρ, αγωνίζεται αυτήν την περίοδο στα γαλλικά γήπεδα με τη φανέλα των «καριόκας» στο κύπελλο Συνομοσπονδίας και ο Ισπανός μαικήνας φέρεται ότι ήρθε σε επαφή με την ομάδα του, την Παρι Σεν Ζερμέν, και το μάνατζερ του.

    Αυτός ο τελευταίος δεν είναι άλλος από τον αδερφό του Ρολαντίνιο, Ρομπέρτο Ασίς, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Λ' Εκίπ», δήλωσε πως ο αδερφός του, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι ο πλέον περιζήτητος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, διότι, όπως είπε, θέλουν να τον εντάξουν στις τάξεις τους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα και οι δύο κορυφαίες ομάδες του Μιλάνου, η Ίντερ και η Μίλαν.

    Πάντως, βάσει συμβολαίου, ο Ροναλντίνιο ανήκει μέχρι το 2006 στο δυναμικό της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία, βέβαια, δεν έχει καμιά αντίρρηση να τον μοσχοπουλήσει.

    [31] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Δέκα εβδομάδες μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσειν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους σκιαγράφησε σήμερα τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ, όπως είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας πολλών βασικών υπηρεσιών της χώρας, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανακάλυψη των χημικών και βιολογικών όπλων που φέρεται να είχε στη διάθεσή του το προηγούμενο καθεστώς.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο πρόεδρος Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του τονίζει ότι «πρώτα θα εργαστούμε για να γίνει το Ιράκ μία χώρα ασφαλής για τους πολίτες της και το στρατό μας, έπειτα θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των Ιρακινών έπειτα από τρεις δεκαετίες τυραννίας και κατοχής».

    Παρά την αισιοδοξία του κ. Μπους, όμως, η αμερικανική διοίκηση έχει πολλά ερωτηματικά ως προς την υλοποίηση αυτών των στόχων και αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει στο Ιράκ.

    Τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχουν ακόμη βρεθεί, ενώ ο ίδιος ο Σαντάμ και οι δυο γιοι του δεν έχουν συλληφθεί.

    Τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε ενέδρες στη χώρα και οι Ιρακινοί είναι εξαγριωμένοι από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και την καθυστέρηση στη συγκρότηση ιρακινής κυβέρνησης.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, επιτροπές του Κογκρέσου εξετάζουν τα στοιχεία που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ πριν από τον πόλεμο, ώστε να αποφανθούν αν υπήρξε τυχόν παραποίηση αυτών, ώστε να δικαιολογηθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Μπους στο σημερινό μήνυμα του υπερασπίστηκε ακόμη μία φορά τη θέση του ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανακάλυψή τους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθσε ότι στη Βαγδάτη 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτική αστυνομία προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη, κάνοντας συλλήψεις και εκπαιδεύοντας τους Ιρακινούς σε μία προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στην πόλη.

    Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί στην καθημερινή τους ζωή ο Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει ήδη 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Τέλος ο κ. Μπους είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει το λιμάνι του Ουμ Κασρ για το εμπόριο και τον επόμενο μήμα θα λειτουργεί το αεροδρόμιο της Βαγδάτης σε μία προσπάθεια να σταματήσει η απομόνωση του Ιράκ και να ανοίξει ο δρόμος για την πρόοδο.

    Ο.Κ.

    [32] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ν. ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Για τη ζωή, τα έργα του, και τη χώρα μας, μιλάει σήμερα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Νίκολας Κρίστοφερ που ζει στο Μανχάταν. Όπως δηλώνει, η Ελλάδα τον εμπνέει. Η χώρα μας παραμένει ζωντανή στα βιβλία του, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Ο Νίκολας Κρίστοφερ είναι παράλληλα καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα βιβλία του είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό της ποιοτικής λογοτεχνίας. Πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του «Ένα ταξίδι στα Άστρα», από τις εκδόσεις «Κέδρος», ενώ το μυθιστόρημά του «The Soloist» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις ίδιες εκδόσεις το βιβλίο του «Φράνκλιν Φλάιερ».

    Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη γοητευτική για τον συγγραφέα αλλά ταυτόχρονα δύσκολη για να καθιερωθεί ένας λογοτέχνης, όπως αναφέρει. Η χώρα μας εμφανίζεται σε αρκετά βιβλία του. Ο Νίκολας Κρίστοφερ του οποίου οι παππούδες ήταν έλληνες επισκέπτεται τη χώρα μας συχνά, γοητεύεται από την ελληνική ποίηση αλλά στενοχωρείται με το αντιαμερικανικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα. Όπως λέει, οι έλληνες είναι αρκετά φιλοσοφημένοι και κατανοούν ότι οι Αμερικανοί πολίτες είναι φίλοι τους ασχέτως με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει δεν είναι η ίδια μετά από εκείνο το τραγικό γεγονός του οποίου υπήρξε αυτόπτη μάρτυρας αφού είδε την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων από το παράθυρο του διαμερίσματος του στο Μανχάταν.

    Η ελληνική καταγωγή του τον έχει επηρεάσει διότι όταν ήταν παιδί ζούσε με την γιαγιά του που του μιλούσε αποκλειστικά ελληνικά. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία αλλά ειδικεύτηκε στην κλασική περίοδο, οπότε μελέτησε την ελληνική και λατινική κουλτούρα. Στην Ελλάδα έχει έρθει συνολικά έξι φορές και έχει ζήσει για ένα χρόνο στον Πόρο. Εκεί έγραψε ένα από τα βιβλία του. Η Ελλάδα τον εμπνέει πάρα πολύ. Όπως λέει στη συνέντευξη εκτιμά ιδιαίτερα την ελληνική ποίηση και έχει επηρεαστεί από τον Ρίτσο, τον Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Σεφέρη, τον Γκάτσο.

    Η ζωή στη Νέα Υόρκη έχει αλλάξει πάρα πολύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τονίζει. Οι άνθρωποι πλέον φοβούνται τον ήχο του αεροπλάνου. Σηκώνουν το κεφάλι στον ουρανό να δουν που κατευθύνεται.

    [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ YVES KLEIN ΣΤΟ ΚΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (09:20 UTC+2)

    Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ολοκληρώνει τον κύκλο επιστημονικών διαλέξεων στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του Αέρα» στις 25 Ιουνίου με τη διάλεξη του Κωνσταντίνου Πρώιμου με θέμα «Το κενό δεν είναι άδειο: Παραστάσεις και εγκαταστάσεις του Yves Klein στα όρια της ζωγραφικής». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Μονής Λαζαριστών στις 7 μμ. Να σημειωθεί ότι τέσσερα έργα του Yves Klein παρουσιάζονται στην έκθεση «Η Κατάκτηση του Αέρα». Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Τέχνης, με εξειδίκευση σε θέματα σύγχρονων ευρωπαϊκών εικαστικών ρευμάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (23:06 UTC+2)

    Στιγμιότυπα από την 40χρονη καριέρα του θα παρουσιάσει ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός στις δύο συναυλίες με τον τίτλο «Αναδρομή», που θα δώσει στις 4 Ιουλίου στο θέατρο του Λυκαβηττού και στις 14 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών.

    Στην «Αναδρομή» της Μονής Λαζαριστών, τον Γιώργο Κατσαρό θα συντροφεύει η Αλέκα Κανελίδου σε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο, ενώ βασικές ερμηνευτές θα είναι ο Ηλίας Κλωναρίδης και η Φωτεινή Σαββατιανού. Μαζί τους θα εμφανιστούν ο Γιώργος Τσαρνάς και η Δέσποινα Σακελλαρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 June 2003 - 18:13:57 UTC