Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EKTETAMENEΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑLTIC SKY
  • [02] ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
  • [06] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο
  • [07] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [12] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,165 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
  • [13] ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
  • [14] ΥΠΑΝ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 511 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
  • [15] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΙΕΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ ΕΠΕΔΙΕΩΞΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [17] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΜΠΟΥΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [20] ΚΟΣΤΟΦ: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [21] ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [22] ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΝΙΣ
  • [23] ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΓΡ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
  • [24] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΣΕΚ
  • [25] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 259 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [28] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
  • [29] "ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΟΣΗΜΟ" ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΙΣΙΓΚΑΝ
  • [30] Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [31] ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ"
  • [32] 1ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

  • [01] EKTETAMENEΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑLTIC SKY

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (13:30 UTC+2)

    Εκτεταμένες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Baltic Sky», με σημαία των νήσων Κομόρες, στο οποίο βρέθηκαν 680 τόνοι εκρηκτικών υλικών και εκατοντάδες χιλιάδες πυροκροτητές. Το πλοίο εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας ενώ συνελήφθησαν πέντε Ουκρανοί και δύο άτομα από το Αζερμπαϊτζάν.

    Όπως είπε το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, το πλοίο βρισκόταν εν πλω επί ένα μήνα στη Μεσόγειο, με το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε και δεν είχε φτάσει στον προορισμό του.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ξεκινήσει από την Τυνησία, είχε προορισμό κάποιο λιμάνι της Αφρικής, όμως έφτασε κατά παράδοξο τρόπο στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί άλλαξε πλήρωμα και τελικά βρέθηκε να πλέει ανοιχτά της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές λιμενικές αρχές παρακολουθούσαν το πλοίο από την περασμένη Παρασκευή ενώ είχαν ενημερωθεί και οι δικαστικές αρχές ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας Πυθαγόρας Σαμαράς επισήμανε ότι το σκάφος έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε στον κόλπο του Αστακού ζητώντας τροφοδοσία.

    Ο κ. Ανωμερίτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για το φορτίο του πλοίου καθώς, όπως είπε, τα υλικά έχουν διαχωριστεί ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τη μεταφορά τους. Παράλληλα έκανε λόγο για αυξημένα μέτρα ασφάλειας αλλά και για αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα ύποπτα πλοία ή τα πλοία που είναι δηλωμένα στη μαύρη λίστα και κινούνται στα ελληνικά νερά και τη Μεσόγειο. «Ο εντοπισμός ενός τέτοιου φορτίου αντανακλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον όχι μόνο για τα δηλωμένα μαύρης λίστας πλοία αλλά και για κάθε άλλο πλοίο το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

    Για την περιοχή όπου εντοπίστηκε το πλοίο, ο υπουργός είπε πως δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή καθώς πρόκειται για αμιγώς εμπορικό λιμάνι και επισήμανε ότι μέχρι το πλοίο να ελεγχθεί ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για το φορτίο και την πιθανή παράνομη χρήση του αλλά και τον τρόπο τοποθέτησης του φορτίου αυτού στο πλοίο.

    Την υπόθεση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης καθώς θεωρούν ότι στο πλοίο βρίσκονται εκρηκτικά από αυτά που χρησιμοποιούνται τον τελευταίο καιρό στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. ΄Οπως άλλωστε έγινε γνωστό, στο Γκρόζνι ανακαλύφθηκε σήμερα σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χίλια τετρακόσια κιλά δυναμίτη και εκρηκτικών ουσιών.

    [02] ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 23 Ιουνίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ατζέντα, καθώς το πρωτόκολλο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο.

    Όπως προκύπτει από την ατζέντα, το βάρος των συνομιλιών θα δοθεί στα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, καθώς και στη διατλαντική συνεργασία, ενώ θα εξεταστούν και θέματα όπως η Μέση Ανατολή, το Ιράκ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα είναι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Η συνοδεία των επικεφαλής θα αποτελείται από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γιώργο Παπανδρέου, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Θεμάτων Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο και τους επιτρόπους της Κομισιόν Λ. Ντε Παλάθιο και Α. Λαμί. Επίσης, τον κ. Σημίτη θα συνοδεύσει και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επικεφαλής και Αμφιτρύων θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πλαισιώνεται από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τους υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ, Εμπορίου Ντόναλντ Έβανς, Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας Σπένσερ Άμπρααμ και Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, τη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ακόμη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Μπομπ Ζέλικ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Άντριου Καρντ.

    Το πρωτόκολλο προβλέπει ακόμη την ανταλλαγή απόψεων, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ των Τζορτζ Μπους, Κώστα Σημίτη και Ρομάνο Πρόντι επί των ζητημάτων της ατζέντας.

    Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα τοποθετηθούν επί του θεματολογίου και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας. Μετά το τέλος των συζητήσεων, οι τρεις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. Οι κύριοι Σημίτης και Πρόντι θα έχουν το χρόνο να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους και από το ξενοδοχείο τους.

    Επίσης, σε ειδική τελετή, στην οποία τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη προβολή, θα υπογραφούν στην Ουάσιγκτον οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τους υπουργούς Τζον Άσκροφτ και Φίλιππο Πετσάλνικο.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (10:58 UTC+2)

    Σε μεγάλο μέρος του Βρετανικού Τύπου υπάρχει ένας έντονος ευρωσκεπτικισμός και μια τάση να αντιδρούν σε οτιδήποτε μυρίζει ομοσπονδιακό, σε οτιδήποτε μυρίζει ότι ενισχύει την ευρωπαϊκή ενιαία φωνή, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για το δημοσίευμα του "Εκόνομιστ" που γράφει ότι το σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο κ. Παπανδρέου είπε πως το δημοσίευμα αποτυπώνει αυτόν ακριβώς τον ευρωσκεπτικισμό και δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη θέση των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική σημείωσε πως "δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα". Για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος παρατήρησε ότι βεβαίως υπάρχουν επιμέρους θέματα στα οποία και η Ελλάδα έχει διαφορετικές απόψεις. Τα ζητήματα, αυτά όμως θα συζητηθούν σε μια επόμενη φάση κατά τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Η άποψη του είναι πως θα ήταν πολύ πιο σωστό εάν υπήρχε η άμεση εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αμφιβάλλει αν υπήρξε παρενόχληση αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά εάν υπήρξε την καταδικάζει. Η δήλωση αυτή είπε εκφράζει ένα πνεύμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, υπουργών, στελεχών του Κινήματος και της Δήμητρας Παπανδρέου έγινε το πρωί το μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Στη δήλωση του ο κ. Σημίτης είπε ότι το εγχείρημα της Αλλαγής που ξεκίνησε ο Α. Παπανδρέου αποτελεί και σήμερα την πρόκληση και σημείωσε:"Ανακαλούμε σήμερα στη μνήμη μας τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος ξεκίνησε το μεγάλο εγχείρημα της Αλλαγής. Το εγχείρημα αυτό καθόρισε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το εγχείρημα αυτό αποτελεί και σήμερα την πρόκληση για όλους μας, γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβολές στην Ευρώπη, στην παγκόσμια σκηνή. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα σε θέση να πρωταγωνιστεί, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, να είναι αποτελεσματική, να είναι πειστική. Το δείξαμε στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής θα το δείξουμε και τα επόμενα χρόνια".

    Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και η συσπείρωση γύρω από τον Κ. Σημίτη είναι αυτονόητη, επισήμανε ο γραμματέας του Κινήματος Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε:"Ο Α. Παπανδρέου είναι ο μεγάλος απών με διαρκή όμως παρουσία στις καρδιές μας, στις σκέψεις μας, στα συναισθήματα μας, στις μνήμες μας, στη μνήμη του ελληνικού λαού για τα οράματα του για τις ιδέες του και για το δημιουργικό του έργο, για την Ελλάδα για το λαό και μια κοινωνία σύγχρονη με ανθρώπινο πρόσωπο. Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα, από την ίδρυση του, πρώτα με τον Α. Παπανδρέου και στη συνέχεια με τον Κ. Σημίτη , ήταν, είναι και παραμένει ένα ελπιδοφόρο και νικηφόρο Κίνημα. Ενα κίνημα των αλλαγών, του εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων, με διαρκή ανανέωση ιδεών και προσώπων, γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί λαϊκες δυνάμεις που αποτελούν ένα υπαρκτό πλειοψηφικό ρεύμα. Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ γύρω από τον πρωθυπουργό της χώρας και τον πρόεδρο του Κινήματος είναι αυτονόητη μαζί με την εμπιστοσύνη όλων μας και την πολιτική και ηθική αλληλεγγύη που είναι δεδομένη .

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε:"Οι πολίτες που ήρθαν σήμερα εδώ αισθάνονται αναντικατάστατη την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι παρακαταθήκες του οδηγούν σε μια αυθεντική και πρωτογενή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες. Και ενταγμένες όπως διαμορφώθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια πορεία εθνικής στρατηγικής η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει μια ειρηνική Ελλάδα, μια Ελλάδα της ανάπτυξης, με αλληλεγγύη, με συνοχή".

    Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε:"Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός ηγέτης που με την παρουσία του και την πολιτική του άλλαξε την Ελλάδα. Η Ελλάδα από τότε, από το 1981 και μετά, μπήκε σε μια καινούργια τροχιά και οι Ελληνες γνώρισαν την ουσιαστική, την πραγματική δημοκρατία και την πρόοδο. Ο Α. Παπανδρέου για πολλούς από εμάς ήταν και ο άνθρωπος, ο φίλος, ο άνθρωπος που αγαπούσε και γκάλιαζε όλους, ο συναισθηματικός, ο ζωντανός άνθρωπος, αυτός ο οποίος είχε στο μυαλό και την καρδιά του όλους τους Ελληνες και την πατρίδα του και την υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Και για εμάς τους πολιτικούς αυτά δεν πρέπει να είναι λόγια, πρέπει να είναι και πράξη καθημερινά".

    [05] ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (11:59 UTC+2)

    Την πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών για χρηματοδότηση της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την έγκριση από το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων πέντε προτάσεων που υποβλήθηκαν από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας κατά την έναρξη της Διάσκεψης της ΑΒΝΑ υπογράμμισε τα προβλήματα τα οποία καθημερινά αντιμετωπίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λόγω των παραποιημένων ή ελλιπών πληροφοριών που φτάνουν από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες. Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ειδησεογραφική βάση που να παρέχει ορθή πληροφόρηση και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω των ιδιωτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Γι' αυτό το λόγο ζήτησε από την ΑΒΝΑ να υποβάλει τις προσεχείς ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών .

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική τονίζοντας ότι η επαναφορά του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια από την Ελληνική Προεδρία επαινέθηκε από όλη την ΕΕ. Ανέφερε ότι η ΕΕ επέλεξε μια εταιρική σχέση με πέντε χώρες των Βαλκανίων και ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Κροατία και την ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι οργανώθηκε η πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η οποία περιλαμβάνει υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ανακοίνωσε την έγκριση των εξής πέντε προτάσεων που υποβλήθηκαν από Βαλκανικές χώρες:

    1. Το έργο για την επισκευή του κτιρίου Κοινωνικών Θεσμών στο Σεράγεβο όπου θα στεγαστούν όλα τα Κοινοβούλια της χώρας. Για το έργο αυτό εκταμιεύτηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ.

    2. Το έργο για την ανοικοδόμηση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου.

    3. Τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Λος στη Βουλγαρία.

    4. Τη χρηματοδότηση του TAXIS της Βουλγαρίας.

    5. Την παροχή χρηματοδότησης 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τεχνική βοήθεια στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας.

    Α.Φ.

    [06] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Γεύμα προς τιμήν του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, του πρεσβύτερου, που επισκέπτεται τη χώρα μας για διακοπές, παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Στο γεύμα παρακάθισαν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Νίκος Κούρκουλος και η Μαριάννα Λάτση, στη θαλαμηγό της οποίας φιλοξενείται ο κ. Μπους, η Ντόλη Γουλανδρή, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγος του.

    Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, προέτρεψε τον πρωθυπουργό στη συνάντηση της Τετάρτης, να επισημάνει όλα τα θέματα συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ και να μιλήσει ανοιχτά για αυτά

    [07] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των συλληφθέντων με την κατηγορία της συμμετοχής στα

    θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, μετά τις συλλήψεις άλλων δύο ατόμων από τις αστυνομικές αρχές.

    Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ

    συνελήφθησαν ο υπήκοος Γαλλίας Ρ.V. του Ρ. ετών 26, εθελοντής εργαζόμενος στο επάγγελμα και η υπήκοος Ιταλίας Β.Α.του Ε. ετών 24 φοιτήτρια, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν 44 μεταλλικές βίδες, 3 φωτιστικοί πυρσοί, 3 επικαλαμίδες, 1 μεταλλική σφεντόνα, 3 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 2 σφυριά, γάντια, προστατευτικά γυαλιά και 1 κράνος. Επίσης, στο όχημα βρέθηκαν ένα βαλιτσάκι που περιείχε ηλεκτρικό δράπανο, 1 συσκευή DVD-νideο 1 ενισχυτής home cinema, 1 φορητός σκληρός δίσκος, 1 μικρό φλόγιστρο, 1 σαρωτής (σκάνερ) και 1 νideο για τα οποία η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο περίπτωσης να έχουν κλαπεί από καταστήματα ή από τον χώρο του Α.Π.Θ.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [08] Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Στο μνημόσυνο που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρέστη η χήρα του εκλιπόντος Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.

    «Ο Ανδρέας για το ΠΑΣΟΚ εξασφάλιζε την ενότητα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα οφείλει να εξασφαλίζει το μέλλον. Μόνο που το μέλλον περνάει μέσα από το δρόμο του παρελθόντος», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Παπανδρέου.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Μέρα μνήμης και συγκίνησης αποτελεί η επέτειος του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου για την οικογένεια του, αλλά και για όσους τον αγάπησαν δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο μνημόσυνο για τα 7 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    «Για μας τα παιδιά την οικογένεια είναι πάντα μια μέρα και μνήμης και συγκίνησης. Όπως είναι βέβαια για πάρα πολύ κόσμο που τον αγάπησαν, που στάθηκαν κοντά του, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια μέρα από την οποία εμπνεόμαστε, όσοι παλέψαμε κοντά του και όσοι παλεύουμε για τα ιδανικά που και αυτός πίστευε, τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Έκκληση στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η Θεσσαλονίκη μετά τα επεισόδια του Σαββάτου απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας με ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας Θράκης.

    Ο κ. Κούβελας ζητά να ληφθεί και να δημοσιοποιηθεί η απόφαση για αποζημιώσεις, να γίνει αμέσως η εκτίμηση των ζημιών, να εξασφαλιστεί αποζημίωση και για όσους έλαβαν προληπτικά μέτρα και υπέστησαν τις αντίστοιχες δαπάνες και να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης αποζημίωση για τις επιχειρήσεις του κέντρου που «νέκρωσαν» επί μία εβδομάδα.

    Επικαλούμενος τα στοιχεία μιας πρώτης εκτίμησης αναφέρει ότι η δαπάνη για τις αποζημιώσεις ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (ένα εκατομμύριο για αποζημιώσεις σε καταστήματα, δύο εκατομμύρια σε καταστηματάρχες που έλαβαν προληπτικά μέτρα, τέσσερα εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από τη νέκρωση της αγοράς και ένα εκατομμύριο και για καταστροφές στο ΑΠΘ).

    «Η Θεσσαλονίκη δεν ωφελήθηκε σε τίποτα απολύτως από την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής. Είναι απαράδεκτο όμως να πληρώσει η ίδια και ορισμένες κατηγορίες πολιτών της τα σπασμένα», σημειώνει.

    [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών της 2ης Διημερίδας με θέμα «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στον Ελαιοκομικό Τομέα» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 24 και 25 Ιουνίου 2003 θα κηρύξει ο υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Δρυς.

    Στη διημερίδα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο JRC/EC-ISPRA που είναι υπεύθυνο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατάρτιση των Μητρώων, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τα πέντε κράτη μέλη που καταρτίζουν Ελαιοκομικό Μητρώο (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και από τρεις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ε.Ε. (Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος).

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και οι Νομαρχιακές Επιτροπές κατάρτισης του ελαιοκομικού μητρώου.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται η πρόοδος της κατάρτισης του Ελαιοκομικού Μητρώου στα πέντε Κράτη Μέλη, η παρουσίαση της κατάστασης στις χώρες Σλοβενία, Μάλτα και Κύπρο, καθώς και τεχνικά θέματα σχετικά με τις διεθνείς εφαρμογές και την μελλοντική ανάπτυξη των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών στον Ελαιοκομικό Τομέα.

    [12] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,165 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:46 UTC+2)

    «Πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος 0,165 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2002 άναψε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ιντρακόμ Κατασκευές Τεχνικών Έργων Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Κατά τη Συνέλευση εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις και οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας της χρήσης από 01.01.2002 μέχρι 31.12.2002, ενώ απηλλάγησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ορκωτός Ελεγκτής- Λογιστής της εταιρίας από κάθε ευθύνη προς αποζημίωση για τα πεπραγμένα της ως άνω εταιρικής χρήσης.

    Εγκρίθηκαν ακόμη οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 01.01.2002 έως 31.03.2002 της απορροφηθείσης ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Μ-Π Τεχνική, Ανώνυμη, Τεχνική, Εμπορική, Τουριστική, Λατομική, Βιομηχανική και Κτηματική Εταιρεία.

    Τέλος, η Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και επικύρωσε τον καθορισμό εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών ως ακολούθως: Μέλη του Δ.Σ. εκλέχθηκαν οι κ.κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Γ. Δημητριάδης, Θεόδωρος Π. Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ι. Σκαλτσάς, Δημήτριος Π. Γιαννικάκης, Στέφανος Α. Στεφανάκης, Δημήτριος Χ. Κλώνης, Νικόλαος-Σωκράτης Δ. Λαμπρούκος, Στυλιανός Α. Διπλούδης. Μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη ορίστηκαν οι κ.κ. Παναγιώτης Ι. Σκαλτσάς και Νικόλαος-Σωκράτης Δ. Λαμπρούκος.

    [13] ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Τη σύνδεση του φυσικού αερίου με το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου θα εγκαινιάσει την Τρίτη ο Υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου θα εγκαινιάσουν τη σύνδεση του φυσικού αερίου με δημοτικό σχολείο της περιοχής.

    Το 2002, η ΕΠΑ Αττικής, θυγατρική των ΔΕΠΑ-ΕΔΑ Αττικής και της κοινοπραξίας Cinergy-Shell πούλησε 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με έσοδα 12,5 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η κατασκευή περίπου 30 χιλιομέτρων δικτύου 4 BAR. Στην επόμενη πενταετία μαζί με τις Εταιρίες Λιανικής Πώλησης η ΕΠΑ Αττικής φιλοδοξεί να επιτύχει περίπου 90.000 νέες συνδέσεις στην οικιακή, εμπορική και βιομηχανική κατανάλωση και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει το δίκτυο του λεκανοπεδίου με 2.200 χιλιόμετρα.

    Σήμερα υπάρχει ενεργοποιημένο δίκτυο φυσικού αερίου στις περιοχές: Σύνταγμα, Λυκαβηττός, Πεδίο του Άρεως, Κάτω Πατήσια, Ζάππειο, Φιλοπάππου, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, Κυψέλη, Πειραιάς, Σταθμός Λαρίσης, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδί, Καλλιθέα, βιομηχανική περιοχή Ελαιώνα και πλέον στο Παλαιό Φάληρο. Μέχρι τα τέλη του 2003 αναμένεται η επέκταση του δικτύου και η ενεργοποίησή του στις περιοχές Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Πεύκης, Νέας Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας, Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Καισαριανής, Περιστερίου, Νίκαιας και Δραπετσώνας.

    Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μιλήσουν επίσης ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ.Χατζηδάκης, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Δ.Ζήσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου) Αττικής Κ.Παπαγεωργίου.

    [14] ΥΠΑΝ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 511 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Τη χρηματοδότηση 511 προτάσεων, από τις 751 που υποβλήθηκαν από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τη μορφή Επιχειρηματικών σχεδίων ενέκρινε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης 2.7.1 «Ενίσχυση ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

    Όπως είχε δημοσιοποιηθεί κατά την προκήρυξη του προγράμματος, η Δράση 2.7.1 απευθύνεται σε μεταποιητικές ΜΜΕ, με τουλάχιστον τριετή διάρκεια λειτουργίας, απασχολούμενο προσωπικό έως 50 άτομα και μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας μέχρι 2,38 δισ. δρχ. (7 εκατ. ευρώ).

    Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν, βάσει των προτάσεων που υπέβαλαν, θα ενισχυθούν για την υλοποίηση του εγκεκριμένου τους επιχειρηματικού σχεδίου, διάρκειας δύο ετών, που προβλέπει επίτευξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών στόχων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών της επιχείρησης.

    Τα επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ενέργειες για:

    Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και βελτίωση του υπάρχοντος παραγωγικού εξοπλισμού.

    Ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, και πιστοποίηση προϊόντων.

    Ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, τόσο στο επίπεδο προμήθειας εξοπλισμού όσο και λογισμικού, καθώς και εγκατάσταση εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Προμήθεια εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου, καθώς και εργαστηριακού εξοπλισμού.

    Προβολή και προώθηση προϊόντων.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες 511 προτάσεις ανέρχεται σε 114.950.052 ευρώ, υπερκαλύπτοντας το διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 4,74%, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος και την ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Μέσα στον Ιούλιο 2003 προβλέπεται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τις επιχειρήσεις και από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι πιστοποιήσεις και οι εκταμιεύσεις.

    Όσον αφορά στην εξέλιξη των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΠΑΝ στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο Πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 1689 προτάσεων που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκε στις 23-04-03 η ένταξη 798 προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 87,9 εκατ. ευρώ.

    Έως τα τέλη Ιουλίου προβλέπεται να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις και από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι πιστοποιήσεις και οι εκταμιεύσεις. Μέσα στον Ιούλιο 2003 προκηρύσσεται από το ΥΠΑΝ ο Β΄ Κύκλος του προγράμματος, με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό, της τάξης των 185 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ένταξη, μέσα στο 2003, περισσότερων από 1500 νέων επιχειρήσεων.

    Στα 242 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμό του Προγράμματος «Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων», για το οποίο έχουν υποβληθεί 153 προτάσεις. Υπολογίζεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων για την ένταξη 120 νέων επιχειρήσεων μέσα στον Ιούλιο 2003.

    Το 2002, εξάλλου, έκλεισε ο Α΄ κύκλος του προγράμματος "Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας" με την ένταξη 371 επιχειρηματικών σχεδίων, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 35,20 εκατ. ευρώ. Στον Β΄ κύκλο (συνολικού προϋπολογισμού 32,54 εκατ. ευρώ) υποβλήθηκαν 943 προτάσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και έκδοσης της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη 400 νέων επιχειρήσεων αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου 2003.

    Το 2002, επίσης, έκλεισε ο Α΄ κύκλος του προγράμματος "Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας", με την ένταξη 275 επιχειρηματικών σχεδίων, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 23,40 εκατ. ευρώ. Στον Β΄ κύκλο (συνολικού προϋπολογισμού 26,10 εκατ. ευρώ) υποβλήθηκαν 792 προτάσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και έκδοσης της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη 350 νέων επιχειρήσεων αναμένεται στις αρχές Ιουλίου 2003.

    Όσον δε αφορά στη Δράση "Πιστοποιηθείτε" έκλεισε το 2002 ο Α΄ κύκλος του προγράμματος με την ένταξη 644 επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Στο Β΄ κύκλο (συνολικού προϋπολογισμού 14,70 εκατ. ευρώ), υποβλήθηκαν 1013 προτάσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και έκδοσης της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη 850 νέων επιχειρήσεων αναμένεται στα μέσα Ιουλίου 2003.

    Για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες προκηρύχθηκε για πρώτη φορά η σχετική δράση συνολικού προϋπολογισμού 11,76 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία υποβολής προτάσεων λήγει στις 08-07-03. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και έκδοσης της Υπουργικής απόφασης ένταξης αναμένεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2003.

    Τέλος, για το πρόγραμμα «Δικτυώσεις Επιχειρήσεων" εγκρίθηκε το καθεστώς ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται η προκήρυξή μέχρι τέλος Ιουνίου 2003. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, στα πλαίσια του ΕΠΑΝ, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 387.174.375 ευρώ (132 δισ. δρχ.), αναμένεται η ένταξη περίπου 3100 νέων επιχειρήσεων, ενώ οι απαιτούμενες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι του 2003.

    Σ.Α.

    [15] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΙΕΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Η ένταση των πιέσεων στις τράπεζες, σε συνδυασμό με την εκδήλωση ρευστοποιήσεων στις μετοχές της περιφέρειας, αλλά και η διατήρηση του αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, συνετέλεσαν ώστε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, να υποχωρήσει στις 1.887,62 μονάδες.

    Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,96%, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 1.885,20 και 1.900,94 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 122,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22.194.194,68 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 208 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 111 ανοδικών και 56 αμετάβλητων.

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι τρεις εκ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των blue chips, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,46%, συνεπεία των έντονων πιέσεων στις τράπεζες (2,84%) και παρά την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών (0,53%).

    Ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,93%, έναντι απωλειών 1,15% για τον FTSE/ASE 140 και ο σαραντάρης της μέσης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 21 επιμέρους δείκτες, με τους περισσότερους εξ αυτών να σημειώνουν πτώση, ενώ οι ανοδικοί έφθασαν τους οκτώ.

    Συγκεκριμένα, κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των ασφαλειών (0,42%), των βιομηχανιών (0,19%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,46%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,64%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,39%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (0,57%) και του χονδρικού εμπορίου (2,24%).

    Στον αντίποδα, απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (4,35%), των συμμετοχών (2,40%), της κλωστοϋφαντουργίας (2,39%) και των επενδύσεων (1,08%).

    Κατά 0,82% υποχώρησε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, κατά 0,58% των διυλιστηρίων, κατά 0,36% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,39% της πληροφορικής. Τη μικρότερη πτωτική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (0,22%) και των τροφίμων και ποτών (0,32%).

    E.A.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ ΕΠΕΔΙΕΩΞΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 23 Ιουνίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Η τουρκική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) επεδίωξε αναβολή της συζήτησης των δυο θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, δηλαδή της κατάστασης αναφορικά με τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των εγκλωβισμένων και του εποικισμού των κατεχομένων προβάλλοντας το επιχείρημα πως η κατάσταση στο νησί έχει αλλάξει λόγω της μερικής άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση και υποστηρίζοντας πως το Συμβούλιο της Ευρώπης «πρέπει να αποφύγει να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης» του Κυπριακού.

    Στα επιχειρήματα του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, βουλευτή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μουράτ Μερκάν, που τέθηκαν στη σύνοδο της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ κατά την εξέταση των θεμάτων της ατζέντας, αντέδρασε ο Βρετανός εργατικός Βουλευτής Τομ Κοξ, ο οποίος επέμεινε όπως τα θέματα μείνουν στην ατζέντα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η έλλειψη προόδου στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στην αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Τελικά 53 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απάλειψης των θεμάτων από την ατζέντα και παραπομπής τους πίσω στις επιτροπές και 97 κατά, με αποτέλεσμα τα θέματα να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση αύριο.

    Υπέρ της παραμονής τους στην ατζέντα τάχθηκαν και οι Πρόεδροι των δυο Επιτροπών που ασχολούνται με τα θέματα, δηλαδή της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαιώματα και Θεμελιώδεις Ελευθερίες των Ελληνοκύπριων και των Μαρωνιτών που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου) και της επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας (Εποικισμός από Τούρκους εποίκους του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου).

    Για το θέμα είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Πίτερ Σίντερ ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Χρήστος Πουργουρίδης αφού το θέμα απασχόλησε το πρωί και το Προεδρείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως και η τουρκική πλευρά κατέθεσε επιστολή στο Προεδρείο για να αντικρούσει τα κυπριακά επιχειρήματα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 23 Ιουνίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων με το οποίο προβλέπεται η μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσισέκ.

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν 100.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Ολοι οι Τούρκοι καλούνται να υπηρετήσουν μετά από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Η θητεία θα μειωθεί από 18 σε 15 μήνες για τους κληρωτούς και από 16 σε 12 μήνες για τους εφέδρους αξιωματικούς.

    [18] ΜΠΟΥΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σκόπια, 23 Ιουνίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Την παράταση της προηγούμενης απόφασής του με την οποία τα Δυτικά Βαλκάνια είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση εθνικιστικής κρίσης, ανακοίνωσε με επιστολή του στο αμερικανικό κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ.Μπους τονίζει ότι η κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχει τερματιστεί, εξαιτίας της εξτρεμιστικής βίας που υπάρχει ακόμη στην περιοχή, ενώ αναφέρει ότι τις κρίσεις δημιουργούν άτομα τα οποία βοηθούν ή υποθάλπουν ή οργανώνουν την εξτρεμιστική βία στην ΠΓΔΜ και άλλα μέρη των Δυτικών Βαλκανίων. Οι εξτρεμιστικές αυτές ενέργειες παρεμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, της συμφωνίας του Ντέιτον και την εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει ο κ Μπους και προσθέτει: "Η δράση αυτών των ατόμων απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι μια εξαιρετική απειλή της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ".

    Με τη νεότερη απόφαση του Τζορτζ Μπους παρατείνονται οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε 172 άτομα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα οποία αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων και σημειώνει ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου με την οποία κηρύχθηκαν τα Βαλκάνια σε κατάσταση εθνικής κρίσης είχε ληφθεί το 2001 και έληγε φέτος στις 26 Ιουνίου.

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Στρασβούργο, 23 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Το θέμα της εφαρμογής αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν αφορά μόνο την Τουρκία, καθότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη που επίσης δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του Δικαστηρίου, δήλωσε σε συνένευξη Τύπου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πίτερ Σίντερ, απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

    Ο κ. Σίντερ ανέφερε πως το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων θα απασχολούσε, μεταξύ άλλων, σημερινή ανεπίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της προεδρίας της ΚΣΣΕ και του προέδρου της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Συνέλευσης με το προεδρείο του ΕΔΑΔ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΚΟΣΤΟΦ: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 23 Ιουνίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβών που συγκλόνισαν χτες το κέντρο των Σκοπίων ως «κλασικές τρομοκρατικές πράξεις».

    Ο κ. Κόστοφ τόνισε ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται η ίδια μικρή τρομοκρατικής ομάδα, που προκάλεσε τις πρόσφατες εκρήξεις στην πόλη Κουμάνοβο και τοποθέτησε τη νάρκη στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία με αποτέλεσμα να στκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας λοχαγός.

    Ο Σκοπιανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβούν και άλλες παρόμοιες τρομοκρατικές πράξεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γιόρτσεφ δήλωσε ότι οι εκρήξεις βομβών είναι τρομοκρατικές πράξεις που συνδέονται με την ιδέας της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Τις εκρήξεις καταδίκασε και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    [21] ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στη Μήθυμνα της Λέσβου, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Βασίλη Γκαγκάτση και τον Γενικό Γραμματέα, Dr. Ιωάννη Οικονομίδη, επισκέφθηκε το γήπεδο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου στην περιοχή Θέρμη, στο οποίο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες τοποθέτησης τεχνητού χλοοτάπητα.

    Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ και οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους των ΕΠΣ που πήραν μέρος στη συνέλευση και έμειναν ενθουσιασμένοι από την εικόνα των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι σύνεδροι «πάτησαν» τον τεχνητό χλοοτάπητα και είχαν μόνο θετικά σχόλια για τη νέα τεχνοτροπία, που αναμένεται να επικρατήσει στο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει μηδαμινό κόστος συντήρησης και μίνιμουμ διάρκεια ζωής οκτώ χρόνια.

    Με αφορμή την επίσκεψη στο γήπεδο της ΕΠΣ Λέσβου, ο κ. Γκαγκάτσης τόνισε: «Η ολοκλήρωση, σε χρόνο ρεκόρ, του προπονητικού κέντρου της Ε.Π.Σ. Λέσβου, με την τοποθέτηση τεχνικού χλοοτάπητα 4ης γενιάς, με έξοδα αποκλειστικά της Ομοσπονδίας, έρχεται να προσθέσει στη σχετική λίστα ένα ακόμη κέντρο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της υποδομής του ποδοσφαίρου».

    [22] ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Αύριο είναι η μεγάλη μέρα για το ελληνικό τένις, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο Έλληνες, η Λένα Δανιηλίδου και ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ρίχνονται στην μάχη του Wimbledon, ενός από τα τέσσερα κορυφαία τουρνουά του κόσμου (Γκραν Σλαμ) που γίνεται στο Λονδίνο σε γήπεδα με χόρτο.

    Η Λένα, όπως και πέρσι, θα αντιμετωπίσει την Κροάτισα Κόστανιτς, Νο 123 στον κόσμο που έχει φθάσει και μέχρι το Νο 63 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια υπενθυμίζουμε πως την είχε κερδίσει πέρσι στον πρώτο γύρο του Γουϊμπλετον με 6-2, 6-3. Είναι 22 χρονών και δεν έχει διακριθεί ποτέ σε μεγάλο τουρνουά. Ο Οικονομίδης θα παίξει με τον Γάλλο Εσκουντέ, Νο 57 στον κόσμο, που έχει φθάσει ωστόσο και μέχρι το Νο 17 της παγκόσμιας κατάταξης. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του είναι η είσοδός του στα προημιτελικά του Γουϊμπλετον το 2001, ενώ πέρσι στην ίδια διοργάνωση έφθασε μέχρι τον τρίτο γύρο. Η Δανιηλίδου θα πάρει μέρος και στο διπλό. Με παρτενέρ την Ιταλίδα Ρίτα Γκράντε θα αντιμετωπίσουν τις Μαλέεβα (Βουλγαρία), Χούμπερ (Γερμανία) . Στην βαθμολογία, η Λένα έχασε αυτή τη βδομάδα επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, οπισθοχωρώντας στο Νο 21. Στο διπλό είναι Νο 63. Ακολουθεί η Ζαχαριάδου που είναι Νο 375 στο μονό και Νο 305 στο διπλό. Στους άνδρες αντίστοιχα, ο Μαζαράκης είναι Νο 142 και ακολουθούν Οικονομίδης Νο 280, Ροβάς Νο 513, Πέππας Νο 527, Αλεξίου Νο 590, Γιακούποβιτς Νο 626. Στο διπλό, ο Οικονομίδης είναι Νο 483 και έπονται οι Γιακούποβιτς Νο 521, Μαζαράκης Νο 540, Ροβάς Νο 546. Στο Ρουσιγιόν της Γαλλίας, σε τουρνουά 10.000 δολαρίων η Ζαχαριάδου ηττήθηκε στα προημιτελικά απο την Βελγίδα Μπούτκιεβιτς 6-4, 6-3. Στο Μπραουνσβάϊκ της Γερμανίας, σε τουρνουά 125.000 δολαρίων , ο Μαζαράκης έχασε στα προημιτελικά από τον Ισπανό Ραμίρεζ Χιλντάγκο 6-2, 6-3. Στην Γαλλία, στο τουρνουά «Ντέρμπι Καντέτ» για τενίστες τενίστριες κάτω των 16 χρονών, η Γερασίμου έχασε στα προημιτελικά από την Ισπανίδα Γκονζάλες 7-6, 6-3. Μαζί με τον Γεμουχίδη στη συνέχεια θα μετάσχουν στο «Ποντ Ντε Ζενερασιον» , όπου συμπεριλήφθηκαν και οι δυο στο κυρίως ταμπλό (είναι Νο 3). Ο Γεμουχίδης θα παίξει με τον Γάλλο Καραμπατίκ, ενώ η Γερασίμου πέρασε άνευ αγώνα στο β' γύρο.

    [23] ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΓΡ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Τέλος στην έντονη φημολογία που θέλει να φεύγει από την ΑΕΚ ο Γρηγόρης Γεωργάτος έδωσε σήμερα ο διεθνής άσος της Ενωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι θέλει να μείνει στην ΑΕΚ και δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος να φύγει από αυτήν, διευκρινίζοντας ότι δεν θα δώσει το παρών στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας την Παρασκευή όχι γιατί δεν του καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα, αλλά γιατί ζήτησε δύο μέρες άδεια για προσωπικούς λόγους.

    Ο παίκτης μέσω γραπτής ανακοίνωσης, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ τονίζει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου έχω να πω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ομάδα μου, έχω συμβόλαιο με την ΑΕΚ και δεν με ενδιαφέρουν άλλες ομάδες. Ζήτησα δύο επιπλέον μέρες άδεια για προσωπικούς μου λόγους και θα είμαι παρών στις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις την Παρασκευή».

    [24] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΣΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, Γιουράι Μπούτσεκ έκανε σήμερα τις πρώτες του δηλώσεις στην ΕΡΑ Σπορ. Μίλησε για τον Ολυμπιακό, τους προσωπικούς στόχους που έχει θέσει στη νέα σεζόν, το ενδιαφέρον που είχαν άλλες ομάδες για τον ίδιο, καθώς και για την αγωνιστική αξία του συμπαίκτη του Βάλλα.

    «Στον Ολυμπιακό, ο ανταγωνισμός, είναι σίγουρα μεγαλύτερος. Ο κάθε ένας

    ποδοσφαιριστής, θέλει να  παίζει βασικός. Ο πάγκος δεν αρέσει σε κανένα. Δεν

    είμαι ούτε μικρός, ούτε άπειρος. Καταρχήν είμαι 30 ετών και έχω παίξει και

    με την Εθνική μου ομάδα. Έχω την εμπειρία μου. Θα προσπαθήσω για το

    καλύτερο. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα παίζω θα προπονούμε και θα

    προσπαθώ, ώστε  να πείσω τον προπονητή μου, ότι είμαι καλύτερος», τόνισε ο Μπούτσεκ και συνέχισε αναφερόμενος στην Ξάνθη: «Με τον κύριο Πανόπουλο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συζητήσαμε πριν λίγο καιρό. Δεν μπορέσαμε να τα βρούμε. Εγώ ήθελα παραπάνω χρήματα, όμως δεν ήταν διατεθειμένος, να τα δώσει. Μου είπε ότι κάνει νέο προγραμματισμό και θέλει να φέρει νέα παιδιά στην ομάδα. Στην Ξάνθη, ήρθα πριν από έξι χρόνια. Προσπαθούσα πάντα, για το καλύτερο. Προσπαθούσα να βοηθήσω την ομάδα και παράλληλα να βοηθήσω και τον εαυτό μου. Όλα, έρχονται, σιγά- σιγά. Στην ώρα τους».

    Οσο για τις προτάσεις που είχε από άλλες ομάδες το νέο απόκτημα των «ερυθρολεύκων» επισήμανε: «Υπήρχε κατά καιρούς ενδιαφέρον, από άλλες ομάδες, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Ποτέ δεν υπήρξε κάτι το συγκεκριμένο».

    Για τη νέα χρονιά ανέφερε ο Γιουράι Μπούτσεκ: «Όλοι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό για τον Ολυμπιακό. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Εκτός από το πρωτάθλημα, να κάνουμε και κάτι αξιόλογο στην Ευρώπη. Χρειάζεται δουλειά και λίγη τύχη».

    Τέλος, αναφερόμενος στον Βάλλα συμπλήρωσε: «Ο Βάλλας, είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, είναι νεαρός με πολύ ταλέντο, αλλά έχει αποκτήσει ήδη και εμπειρίες. Αν δουλέψει σωστά, μπορεί να είναι βασικός στον Ολυμπιακό».

    [25] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Aθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Από το Palazzo Reale της Νάπολης έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες Πέντε Κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης». Η έκθεση παρέμεινε στη Νάπολη για το διάστημα 29 Μαρτίου έως 4 Μαΐου 2003, ενώ στην Αθήνα εγκαινιάζεται στις 24 Ιουνίου από τον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Στην έκθεση αυτή συναντώνται 10 από τους γνωστότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και 15 Ιταλοί ομότεχνοί τους, όπως οι Μόραλης, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Παύλος, Μυταράς, Rotella, Dorazio, Tatafiore, Palladino, Pisani κ.ά. Η θεματολογία των έργων τους είναι εμπνευσμένη από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και γενικότερα τον αθλητισμό.

    Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νάπολη, το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών και Δραστηριοτήτων - Εφορεία Νάπολης, την Περιφέρεια Καμπανίας, το Δήμο Νάπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό να προβάλλει την πολιτιστική διάσταση και αξία των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Ιδεωδών.

    [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 259 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 23 Ιουνίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Έκκληση για συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στο Ιράκ έως το τέλος του 2003, απηύθυνε η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Λουίζ Φρέσετ, σε ειδική σύνοδο που οργανώθηκε ενώπιον του οικονομικού και κοινωνικού Συμβουλίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η προηγούμενη έκκληση για ένα ποσό ύψους 2,2 δισ. δολαρίων έγινε στις 28 Μαρτίου από τον ΟΗΕ και επέτρεψε μέχρι σήμερα τη συγκέντρωση 870 εκατ. δολαρίων, δήλωσε η Φρέσετ.

    [27] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Κασμίρ, 23 Ιουνίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο Κασμίρ, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Στο πιο αιματηρό από αυτά, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν όταν αντάρτες πέταξαν χειροβομβίδα σε αγορά της πόλης Σοπιάν, νότια του Σριναγκάρ.

    [28] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

    Μαδρίτη, 23 Ιουνίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε εστιατόριο της πόλης Γκέτξο, στη Χώρα των Βάσκων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα αφού η αστυνομία είχε εκκενώσει το κτίριο μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] "ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΟΣΗΜΟ" ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΙΣΙΓΚΑΝ

    Μίσιγκαν, 23 Ιουνίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Ορόσημο χαρακτηρίζουν πολλοί αναλυτές την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει νόμιμο το δικαίωμα ενός πανεπιστημίου να ακολουθεί προνομιακή μεταχείριση υπέρ των μειονοτήτων στην επιλογή των φοιτητών που θα εγγραφούν σ' αυτό, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ακολουθεί την πολιτική αυτή κι ευνοεί έτσι μέλη των μειονοτήτων που θέλουν να εγγραφούν στη Νομική του Σχολή.

    Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σάντρα Ντέι Ο'Κόνορ, δήλωσε πως το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει μία τέτοια πολιτική που, όπως υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχει ως στόχο τον φυλετικό πλουραλισμό.

    Η δικαστής απέρριψε την ένσταση λευκών φοιτητών οι οποίοι είχαν υποστηρίξει πως τους έπληττε η πολιτική του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

    Ανταποκριτές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών νομικών, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει ενδεχομένως ευρύτατες επιπτώσεις.

    [30] Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Παρίσι, 23 Ιουνίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ θα δώσει στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα έκθεση στην οποία επισημαίνεται ότι η Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει έτοιμους 800 μαχητές για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε οικονομικούς και τουριστικούς στόχους, δήλωσε γάλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ρολάν Ζακάρ, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Τρομοκρατία τόνισε ότι ο Λάντεν έχει στείλει από το Αφγανιστάν αυτά τα μέλη της τρίτης γενιάς της Αλ Κάιντα, πριν οι αμερικανικές δυνάμεις ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ αναφέρει ότι η έκθεση του ΟΗΕ θα αποκαλύπτει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο οργανισμός στα μέλη της οργάνωσης δεν οδήγησαν σε συλλήψεις μελών και κατάσχεση όπλων.

    [31] ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Οι "Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου" που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ξεκινούν και φέτος για 21η χρονιά, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με εννέα παραστάσεις που θα συντροφεύσουν τους Θεσσαλονικείς όλο το καλοκαίρι.

    Η "Γιορτή Ανοιχτού Θεάτρου" θα ξεκινήσει μεθαύριο 25 Ιουνίου με την "Κωμωδία των Παρεξηγήσεων" του Σαίξπηρ και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου με τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή.

    Και οι εννέα παραστάσεις προέρχονται από θεατρικά σχήματα όλης της Ελλάδας (ελεύθερα και δημοτικά), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχαίο, σύγχρονο και ευρωπαϊκό θέατρο. Σε αυτές πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί, πολλοί από τους οποίους είναι Θεσσαλονικείς, όπως: Γιώργος Κιμούλης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Κώστας Βουτσάς, Τάσος Χαλκιάς, Κώστας Πρέκας, Ρένια Λοϊζίδου, Αντιγόνη Κανάκη, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Δήμητρα Ματσούκα, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Αρης Λεμπεσόπουλος κ.α.

    Την Τρίτη, 1η Ιουλίου, το βράδυ της πρεμιέρας "Σφήκες" του Αριστοφάνη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κώστας Βουτσάς, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα του απονείμει τιμητική πλακέτα για την προσφορά τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

    Ο ηθοποιός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή στο πρόσωπό του η πρωτοβουλία αυτή του δήμου και αναφέρθηκε στην παράσταση, η οποία μετά από περιοδεία στην Ελλάδα θα καταλήξει στις 26 και 27 Αυγούστο στο Ηρώδειο.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της οργανωτικής επιτροπής να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές και αξιόλογες παραστάσεις. "Θεωρώ ότι το φετινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλήρες και πολυσυλλεκτικό με πολλούς και επιφανείς καλλιτέχνες, με εξαιρετικές παραστάσεις" είπε και πρόσθεσε ότι "το σύνολο των θεατρικών μας εκδηλώσεων μαζί με τις υπόλοιπες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιστεύω ότι καθιστούν την πόλη μας και κατά τους θερινούς μήνες, πόλη ζωντανή, πόλη δραστήρια, πόλη ενεργό".

    Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντώνης Γυφτόπουλος, δήλωσε ότι μοναδικό κριτήριο στην επιλογή των θιάσων ήταν η ποιότητα. "Ο δήμος Θεσσαλονίκης και φέτος το καλοκαίρι συναντά τους Θεσσαλονικείς προσφέροντάς τους τις παραστάσεις που ξεχωρίζουν από τη θερινή θεατρική παραγωγή" είπε και έκανε λόγο για πρωτοπόρα δουλειά της Θεσσαλονίκης, δείχνοτας με τον τρόπο αυτό σεβασμό στους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης.

    Ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για τη μοναδική εμπειρία του να παίξει στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και υποστήριξε ότι όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου οφείλουν να στηρίζουν τέτοιου είδους τοπικές διοργανώσεις. Για την "Κωμωδία των Παρεξηγήσεων" είπε ότι αναφέρεται στην ανθρώπινη πίστη ότι "αυτό που αντίκειται απέναντί μας είναι εχθρικό και επιτίθεται" είτε πρόκειται για προσωπικές σχέσεις είτε για χώρες. "Οσο και αν ψάχνουμε το ίδιον απέναντι στους άλλους, ποτέ δεν θα το βρούμε. Το σύμπαν είναι μία ενότητα από διαφορές" είπε.

    Ο Βασίλης Τσιβιλίκας υποστήριξε: "Θεώρησα αυτονόητο να κάνω την πρεμιέρα μου στο κλασσικό και φεστιβαλικό θέατρο από την πατρίδα που με γέννησε". Για το έργο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου είπε ότι αναφέρεται στην απληστία, θέμα που είναι επίκαιρο ακόμη και στις μέρες μας, σαν να γράφτηκε πριν δύο χρόνια.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

    1. "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων" του Σαίξπηρ από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Παραστάσεις στις 25, 26 και 27 Ιουνίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Κιμούλης

    2. "Σφήκες" του Αριστοφάνη από το θίασο "Θεατρικοί Διάλογοι". Παραστάσεις στις 1 και 2 Ιουλίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Δημήτρης Αρώνης

    3. "Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου από το θίασο "Θεατρικό σανίδι" σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Παραστάσεις στις 9, 10 και 11 Ιουλίου. Καλλιτεχνικοί διευθυντές: Γ. Ματαράγκας - Σ. Μαβίδης

    4. "Ο Ταρτούφος" του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Παραστάσεις στις 16, 17 και 18 Ιουλίου. Ν. Βεργίδης

    5. "Ζωρζ Νταντέν" του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στις 23 και 24 Ιουλίου. Β. Κυρίτσης

    6. "Η ωραία μαμά" του Γρηγορίου Ξενόπουλου από τη Σύγχρονη Σκηνή ΜΚΕ, στις 28 και 29 Ιουλίου. Α. Κανάκη

    7. "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο από τη Λαϊκή Σκηνή Θεσσαλονίκης, στις 21 και 22 Αυγούστου. Δ. Αραμπατζόγλου

    8. "Ο κουρέας της Σεβίλλης" του Μπωμαρσαί από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στις 25, 26 και 27 Αυγούστου. Θ. Γκόνης, και,

    9. "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή από την Εταιρία "Οραμα", στις 29 και 30 Αυγούστου. Κ. Πρέκας

    Ωρα έναρξης των παραστάσεων θα είναι στις 21.15, ενώ εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στα εκδοτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους).

    Ε.Ρ.

    [32] 1ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

    Aθήνα, 23 Ιουνίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Το 1ο Πανόραμα Πολιτιστικής Έκφρασης διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λόφου Παλλήνης υπό τον τίτλο «Νύχτες Ιουνίου στο Λόφο Παλλήνης» στο αμφιθεατρικό τοπίο του Πεδίου Άρεως Λόφου Παλλήνης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις εκτός της συναυλίας του Κώστα Χατζή (Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 21.00). Στις «Νύχτες Ιουνίου 2003» θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας (Δευτέρα και Τρίτη 23 & 24 Ιουνίου, στις 21.30) η ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Φωτογράφοι» (Πέμπτη 26 Ιουνίου, στις 21.00) και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία των «Μπλέ» (Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 21.30).

    Την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 21.00, η νύχτα θα είναι αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση με χορούς και τραγούδια κάθε γωνιάς του τόπου, με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Την Κυριακή 29 Ιουνίου, οι Παλληνιώτες θα αποχαιρετήσουν τις «Νύχτες του Ιουνίου» και θα καλωσορίσουν αυτές που έρχονται σ΄ ένα γλέντι με χορούς και καντάδες.

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2003 (15:21 UTC+2)

    Ενα ταξίδι του Δημήτρη Παπαχρήστου, πριν από χρόνια, στην Τουρκία, ήταν η αφορμή για να γράψει το βιβλίο με τίτλο "Ο άλλος Κεμάλ", που μαζί με ένα δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο "Εξοδος ονείρου", παρουσιάστηκαν σήμερα στο χώρο γεύσεων και πολιτισμού "Μίλητος" στα Λαδάδικα.

    Δεν είναι μυθιστόρημα είναι αφήγημα, είπε ο συγγραφέας για τον "Αλλο Κεμάλ". Στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ο άλλος Κεμάλ είναι ο αληθινός ήρωας της σημερινής Τουρκίας. Πρωταγωνιστής είναι το μπαγλαμαδάκι που έκλεψαν από τον Γιάννη στην Προύσα και το περιστατικό βοήθησε να γνωρίσει ο συγγραφέας πως σκέφτονται οι απλοί Τούρκοι για τους Ελληνες.

    Δεν σκόπευε να γράψει την ιστορία σε βιβλίο, ξεκίνησε για κάποιο δημοσίευμα στην αρχή και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βιβλίο, εξήγησε. Τώρα θα μεταφραστεί και στα τουρκικά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε πως την καλύτερη εξωτερική πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να την κάνουν οι λαοί των δύο χωρών και οι τσακωμοί τους να είναι για το μίσος και την αγάπη των ανθρώπων και όχι των κρατών που κάνουν πολέμους.

    Τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν τους χωρίζει τίποτε παρά μόνο οι διαφορές των πολιτικών, επισήμανε ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης. Πρόσθεσε πως το βιβλίο έχει μια νεανική γραφή και διατηρεί ζωντάνια και δύναμη.

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας είπε πως τα δύο βιβλία του Δημήτρη Παπαχρήτου είναι η καλύτερη προσφορά σε αυτό που κάποτε έλεγαν επανάσταση και σήμερα το λένε μεταρύθμιση. Σημείωσε πως όλοι σκεφτόμαστε τα ίδια πράγματα, έχουμε τα ίδια όνειρα, αλλά αγωνιζόμαστε με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

    Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Χατζηγώγας περιέγραψε "φωτογραφίες" από τη ζωή του Δημήτρη Παπαχρήστου και σχολίασε πως το βιβλίο είναι το πρόσχημα για να μιλήσει ο συγγραφέας για γενικότερα πράγματα.

    Ο Δημήτρης Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1950 στον Αγιο Γεώργιο Ιστιαίας Ευβοίας και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕ. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Εθνος" και είναι παραγωγός και προυσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 June 2003 - 18:14:00 UTC