Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [03] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ:ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ
  • [04] ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [05] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
  • [06] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [07] 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ
  • [08] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ
  • [09] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [10] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ε.Κ.Ε.Τ.Α.
  • [11] ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,02 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [12] ΔΡΥΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [14] ΡΟΜΠΛΕΣ:ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [16] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΣΤΗ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΟΚΚΑΣ
  • [21] ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΙΓΚ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΓΟΥΡΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [23] ΝΕΚΡΟΙ 12 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [24] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [25] ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ Η Κ.ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ "ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ"
  • [26] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 50 ΕΤΩΝ ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [27] ΝΕΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΑΠΟ SARS
  • [28] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ
  • [29] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [30] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2003 (11:21 UTC+2)

    Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα συζητηθεί ο απολογισμός του έργου της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε επιτυχημένη την Ελληνική Προεδρία. Σημείωσε πως δεν υπήρξε πιο δύσκολη Προεδρία-λόγω του πολέμου στο Ιράκ-και πρόσθεσε πως η Ελληνική Προεδρία έδωσε τη μάχη της συνοχής της Ε.Ε. και την κέρδισε.

    [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (10:04 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με εντολή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα περιστατικά από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες θα σκαρφαλώσει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ από Δευτέρα αναμένεται κύμα καύσωνα και το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

    Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, παιδιά, με προβλήματα υγείας) να καταναλώνουν πολύ νερό, να κάνουν πολλά ντους και να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.

    Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν στις ευπαθείς ομάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι κράμπες και φυσική εξάντληση, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες.

    [03] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ:ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (14:47 UTC+2)

    Οι υψηλές βαθμολογίες (18 έως 20) στις Πανελλήνιες εξετάσεις, και ιδίως σε ορισμένα μαθήματα για τα οποία δημιουργήθηκε θόρυβος, ήταν περισσότερες από πέρσι δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης με αφορμή την ανάρτηση των βαθμών που άρχισε σήμερα τα λύκεια της χώρας και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

    «Τα πρώτα στατιστικά μας δείχνουν ότι οι βαθμολογίες των παιδιών είναι τέτοιες που μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι οι αξιολογήσεις έγιναν όπως θα θέλαμε μέσα από θέματα τα οποία ήταν κλιμακούμενα. Το δεύτερο είναι σε ορισμένα μαθήματα που έγινε ιδιαίτερος θόρυβος, όπως τα μαθηματικά διαπιστώνεται ότι οι υψηλές βαθμολογίες από 18 έως 20 είναι περισσότερες από ότι ήταν πέρσι. Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα» τόνισε ο κ Γκεσούλης.

    [04] ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Μακροχώρι, 28 Ιουνίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου η εκδήλωση που οργανώθηκε εις μνήμη των 21 αδικοχαμένων παιδιών, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

    Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, με Ολυμπιονίκες, Έλληνες πρωταθλητές και διεθνείς βετεράνους ποδοσφαιριστές, παρέστησαν και μίλησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρέστησαν επίσης, βουλευτές του Νομού Μόσχος Γικόνογλου και Ηλίας Φωτιάδης, ο Νομάρχης Ημαθίας Σπάρτσης και Δήμαρχοι του Νομού, καθώς και συγγενείς και συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν.

    Ο κ.Λιάνης παρουσίασε τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή και είναι για το δήμο Αγίου Παύλου: ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Δρόμους τζόγκινγκ, αποδυτήρια αθλητών, αναψυκτήριο και κυλικείο, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα στο υπάρχον γήπεδο 5x5 και ηλεκτροφωτισμό για νυχτερινή χρήση του αθλητικού κέντρου. Για τις εργασίες αυτές θα δοθεί στο δήμο επιταγή 400.000 ευρώ, ενώ η όποια πρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί για το κλειστό γυμναστήριο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αθήνα 2004».

    Επίσης θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στο δήμο ύψους 138.215 ευρώ για αναβάθμιση και εξοπλισμό του αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου Νέας Νικομήδειας, ενώ στο δήμο Αντιγονιδών θα κατασκευαστούν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Για το σκοπό αυτό θα δοθεί επιταγή 206.000 ευρώ.

    Περαιτέρω, ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε τη μακέτα του μνημείου που θα φιλοτεχνήσει ο Παύλος Ζωγράφος. Πρόκειται για δύο φτερούγες που το ύψος και το άνοιγμα το φτερών θα έχουν ύψος 2,8 μέτρα. Το μνημείο θα φωτιστεί και στο πίσω μέρος του θα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των παιδιών.

    «Σκεφτόμασταν όλο αυτό τον καιρό τι είναι αυτό που μπορεί να ζυγίσει τη μεγάλη απώλεια. Τίποτα. Τίποτα δεν βρήκαμε, που να μπορεί να φέρει, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τη γαλήνη σε αυτή τη συμφορά. Και κάποια στιγμή οι ίδιοι οι αθλητές, μόνοι τους, αποφάσισαν ότι το πιο απλό είναι και το πιο καλό. Να έρθουν εδώ και να σταθούν δίπλα στις μάνες και τους πατεράδες», επεσήμανε ο κ. Λιάνης.

    «Δεν υπάρχει πιο αφόρητη κατάσταση από την ανατροπή της φυσικής σειράς των πραγμάτων. Και η φυσική σειρά των πραγμάτων ανατρέπεται όταν ο γονιός καλείται να θάψει το παιδί του», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «εμείς εδώ δεν ήρθαμε για να εξισορροπήσουμε τα πράγματα, ούτε για να απαλύνουμε τον πόνο, αλλά για να κάνουμε μια χειρονομία ανθρώπινη, χωρίς καμία πολιτική σημασία και να δείξουμε στο τραυματισμένο Μακροχώρι πως τους θυμόμαστε και τους σκεφτόμαστε».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «τα λόγια και οι όποιες δικές μας πράξεις δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για την απώλεια των 21 παιδιών, αλλά οφείλουμε σαν κοινωνία να δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες και την τοπική κοινωνία».

    Ο Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Πολιτείας για αθλητικές παρεμβάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ότι «τα έργα αυτά δεν θα επιτρέψουν να χαθεί από τη σκέψη σας ο άδικος χαμός των παιδιών αυτών».

    Εκπροσωπώντας τους γονείς των θυμάτων, ο Αναστάσιος Θαλαλαίος, επέδωσε στους υπουργούς υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο οποίο αναγράφεται λεπτομερώς η οικογενειακή κατάσταση της κάθε οικογένειας των 21 παιδιών που χάθηκαν.

    Στην τελετή παρευρέθησαν οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι, Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου, Εύα Χριστοδούλου (ανσάμπλ), Άννα Πολάτου (ανσάμπλ), Ειρήνη Αϊνδιλή (ανσάμπλ), οι Παραολυμπιονίκες, Σίμος Παλτσανιτίδης (Πρόεδρος Συλλόγου Παραολυμπιονικών), Κωνσταντίνος Γασπαρίδης, οι προπονητές Γιάννης Ιωαννίδης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Χρήστος Τζέκος, Στέλιος Μανωλάς, καθώς και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Δομάζος, Παπαϊωάννου, Λουκανίδης, Χρηστίδης, Μαύρος, Αϊδινίου, Αποσπόρης, Φυλακούρης, Παπαγεωργίου, Στυλιανόπουλος, Βλάχος, Κωφίδης, Κολιτσιδάκης, Καραφέσκος, Γκουλής, Βουτυρίτσας, Γατόπουλος, Σεμερτζίδης, Τολούδης, Συρίγος, Λυκουρίνος.

    Ακολούθησε, σε αίθουσα του σχολείου του Μακροχωρίου, συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υφυπουργού Γιώργου Λιάνη, καθώς και των άλλων επισήμων, με τους γονείς των παιδιών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Το βράδυ θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ παλαιμάχων διεθνών ποδοσφαιριστών και τη μεικτή Βέροιας Μακροχωρίου (για τη βραδινή εκδήλωση θα εκδοθεί αύριο δελτίο τύπου).

    [05] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2003 (18:59 UTC+2)

    «Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας «την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος -επειδή αυτό επιβάλλει ο ρόλος του- ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό θέλει και η κοινή γνώμη». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε το αίτημα του κ.Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες.

    «Η κοινή γνώμη, η κοινωνία, ο λαός θέλουν πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και προσήλωση στους μεγάλους στόχους της χώρας, που είναι το κοινωνικό κράτος, η Ολυμπιακοί Αγώνες, το τρίτο κοινωνικό πλαίσιο στήριξης. Η ανάπτυξη για όλους με δικαιοσύνη και συνοχή. Αυτό θα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, τιμώντας την εντολή του ελληνικού λαού, που θα μας αξιολογήσει έχοντας υπόψη του όλα τα δεδομένα και όλα τα μεγάλα και σκληρά διλήμματα που θέτει η Δημοκρατία», ανέφερε ο υπουργός.

    Όσον αφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «αυτά είναι θέματα που χειρίζεται ο Πρωθυπουργός και όλα αυτά είναι μέτρα που στοχεύουν στην υπέρβαση της συγκυρίας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέες αφετηρίες, για να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο νόημα σε αυτούς τους δέκα τελευταίους μήνες, που θα είναι μήνες ουσιαστικοί και στο τέλος, που θα συζητήσουμε, θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα»

    «Όπως λέει και η παροιμία ''στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [06] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Γιάννενα, 28 Ιουνίου 2003 (15:57 UTC+2)

    Οδηγός νταλίκας συνελήφθη στο μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς Ιωαννίνων, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ανακρίνεται από την ασφάλεια με την κατηγορία ότι επιχείρησε να μεταφέρει από την Αλβανία ολόκληρο φορτίο με σφαίρες.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Έλληνας υπήκοος του φορτηγού κατηγορείται ότι είχε κρύψει τις σφαίρες ανάμεσα σε 23 τόνους κάρβουνο, αλλά στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν αστυνομικοί εντοπίστηκαν και τον συνέλαβαν.

    Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τα στοιχεία του οδηγού, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστούν οι παραλήπτες του φορτίου στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κατασχεθέντων σφαιρών ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες και ότι προέρχονται από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού οι οποίες λεηλατήθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν τη γειτονική χώρα το 1997.

    [07] 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2003 (15:57 UTC+2)

    Περισσότερα από πενήντα χιλιάδες στρέμματα, που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, εντάσσονται σύντομα στο σχέδιο πόλεως, με την επικείμενη ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" οι ρυθμίσεις, που ολοκληρώνονται υπό την επίβλεψη της υφυπουργού Ροδούλας Ζήση, αφορούν 10 οικισμούς της Αττικής και άλλους 13 στην υπόλοιπη χώρα . Όπως υπογραμμίζεται τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών έχουν λυθεί και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πολεοδομικές μελέτες εφαρμογής και συνεπώς ένταξης πρώτης κατοικίας σε συνολική έκταση 4.000 στρεμμάτων.

    Πρόκειται για τους Δήμους Καματερού, Βάρης, Ραφήνας, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Μεθάνων Καλυβίων, Θορικού, καθώβς επίσης και στις περιοχές Βίλια, Πόρτο Γερμενό και Προσήλι. Το ίδιο θα ισχύσει και για το Αργος, το Καρπενήσι, την Ξάνθη, το Αίγιο, το Πυθαγόρειο Σάμου, τη Μυτιλήνη και την Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

    Όσον αφορά στη δεύτερη κατοικία, σύντομα πρόκειται να ενταχθούν πάνω από 7.000 στρέμματα (εκ των οποίων περίπου 5.900 αφορούν εντάξεις παραθεριστικής κατοικίας σε σχέδιο πόλεως), ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρουν περίπου 40.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    [08] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Καταγγελίες, για αλόγιστη χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, διατυπώνουν εκπρόσωποι της οργάνωσης "Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003" που επικαλούνται επιστημονικές πηγές για την τοξικότητα των χημικών ουσιών.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση διαφωνεί με τις δηλώσεις καθηγητή χημείας στο ΑΠΘ- σύμφωνα με τις οποίες η χρήση δακρυγόνων δεν προκαλεί τοξικότητα - και καταγγέλλει ότι οι απόψεις του είναι ίδιες με αυτές του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    "Σειρά επιστημονικών ερευνών και ιατρικών εκθέσεων καταλογίζουν μόνιμες βλάβες, καρκινογένεση, επίδραση στο γενετικό υλικό και φυσικά θανάτους από τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών εδώ και δεκαετίες", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι εκτεταμένες ρίψεις δακρυγόνων, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, έγιναν στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μάνης έξω από τα γραφεία των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, των κατοίκων στον Ασπρόπυργο, των διαδηλωτών ενάντια στους ΧΥΤΑ στην εθνική οδό, πιο πριν των κατοίκων στο ΚΥΤ Ηλιούπολης.

    [09] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2003 (09:25 UTC+2)

    Για το διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα έως και το τέλος του μήνα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΣΗΜΕΡΑ

    F.H.L. H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    -Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 28/6/2003, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00, στα γραφεία του εργοστασίου κονιαμάτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας που βρίσκονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης Ν. Δράμας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων [Ισολογισμός, Λογαριασμός Αποτελέσματα Χρήσης, Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων Προσάρτημα] της εταιρικής καθώς και της ενοποιημένης χρήσης 2002 μετά των επ'αυτών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών. 2. Έγκριση διάθεσης κερδών χρήσης 2002. 3. Εκλογή ελεγκτών για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής τους. 4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή της Εταιρείας από την ευθύνη οποιασδήποτε φύσεως, αναφορικά με τον Ισολογισμό, τις λοιπές οικονομικές καταστάσεις και τη διαχείριση εν γένει της χρήσεως 2002[1/1-31/12/2002], εταιρικής και ενοποιημένης. 5. Αποδοχή & έγκριση της Έκθεσης του ορισθέντος Ορκωτού Ελεγκτή επί του ισολογισμού Μετασχηματισμού 31-3-2003 της υπό απορρόφηση Θυγατρικής Ανώνυμης εταιρείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2166/1993. 6. Απόφαση για έγκριση, του από 8-4-2003 καταρτισθέντος και υπογραφέντος Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Εταιρείας, ως και της από 8-4-2003 Έκθεσης του Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 69 του Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν.2166/1993. 7. Λήψη απόφασης για τη Συγχώνευση της Εταιρείας, με απορρόφηση της Θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρείας F.H.L. ΣΙΝΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει και σε συνδυασμό με τις οικείες ευεργετικές διατάξεις του Ν.2166/1993 όπως ισχύει. 8. Διάφορες ανακοινώσεις

    -Ειδική Συνέλευση, των Κομιστών Ομολογιών του Ομολογιακού Δανείου ύψους 915.000.000 δρχ ή 2.685.253,12 ευρώ, έκδοσης της 9/2/2001, την 28/06/2003, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:30, στα γραφεία του εργοστασίου κονιαμάτων, ιδιοκτησίας της εταιρίας, που βρίσκονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης Ν.Δράμας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Λήψη απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ.4 του Κ.Ν.2190/1920 και του Ν.2166/1993, για έγκριση του από 8 Απριλίου 2003 καταρτισθέντος και υπογραφέντος Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία F.H.L. ΣΙΝΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. καθώς και έγκριση συναφών θεμάτων, με τη συγχώνευση αυτή.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 30/6

    ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 30/6/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00 στα γραφεία της εταιρίας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω: 1.Υποβολή και Eγκριση του Ισολογισμού της 26ης Εταιρικής Χρήσης 01.01.2002 έως 31.12.2002, μετά από ακρόαση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.2.Υποβολή και Εγκριση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της Χρήσης 01.01.2002 έως 31.12.2002, μετά από ακρόαση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.3.Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για την Διαχειριστική περίοδο 01.01.2002-31.12.2002.4.Απαλλαγή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ορκωτών Ελεγκτών των απορροφώμενων εταιριών από κάθε ευθύνη για την Διαχειριστική περίοδο 01.01.2002-6/9/2002, ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.5.Εκλογή δύο Ορκωτών Ελεγκτών, ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού για τον έλεγχο της χρήσης 2003 και καθορισμός της αμοιβής τους.6.Σύναψη συμβάσεων ή και τροποποίηση αυτών με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.7.Εγκριση εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 8.Χορήγηση άδειας για μεταβίβαση ακινήτου σε εταιρία συμφερόντων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 9.Χορήγηση άδειας σε μέλη του Δ.Σ. και Διευθυντές της εταιρίας σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κ.Ν. 2190/1920 να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση ομοειδών επιχειρήσεων.10.Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της στη Νέα Ιωνία (οδός Αλ.Παναγούλη 24), με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΝΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της εταιρίας στη Νέα Ιωνία (οδός Ανδρέα Κάλβου 119), με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΞΙΦΙΑΣ

    -Α Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 12.30 το μεσημέρα στα γραφεία της στη Βάσοβα -Πετροπηγής- Καβάλας, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή

    -Β Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στη μία μετά το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή

    ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/06/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:00, στα γραφεία της εταιρίας, στον Άγιο Ανδρέα, Ν.Καβάλας, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1.Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμοί, προσαρτήματα, λογαριασμός «αποτελεσμάτων χρήσεων» και πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων) της εταιρικής χρήσης 1/1/2002-31/12/2002, μετά των εκθέσεων το Δ.Σ και των ελεγκτών. 2.Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ και ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 1/1/2002 έως 31/12/2002. 3.Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 1/1/2003 έως 31/12/2003. 4. Έγκριση αμοιβών των μελών του Δ.Σ. 5. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου α) με κεφαλαιοποίηση της διαφοράς αναπροσαρμογής κατ΄ επιταγήν του Ν. 2065/92 και β) με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του καταστατικού. 6. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΚΟΡΦΙΛ

    Ά Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 4 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της στη Νέα Ιωνία (οδός Αφέρωφ 34Α), με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    STABILTON

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της στην οδό Αχαρνών 421, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    EΡΜΗΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της επί της Λεωφόρου Μεσογείων 85, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΙΝΤΕRINVEST

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 4 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία του ΕΒΕΑ, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 2.30 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της, στο Νέο Κόσμο, στην οδό Μίνωος 10-16, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 2.30 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της στο Κορωπί Αττικής, στη Θέση Τζήμα, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 4.30 μετά το μεσημέρι, στην έδρα της στο Περιστέρι Αττικής, επί της οδού Αγίας Παρασκευής 40, με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΒΕΤΕΡ 

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της στον Ασπρόπυρο Αττικής, στη θέση "Βράγκο", με θέματα ημερησίας διάταξης μεταξύ άλλων την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2002, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 30/6/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ. στο Ηράκλειο, στην Έδρα της εταιρείας, οδό Κορωναίου 14, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1.Έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών καταστάσεων και των Ενοποιημένων Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2002 (1 Ιανουαρίου-31 Δεκεμβρίου 2002) καθώς και των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την διαχείριση και τις Οικονομικές Καταστάσεις.3. Έγκριση διάθεσης κερδών. 4. Εκλογή Ορκωτών ελεγκτών, τακτικού και αναπληρωματικού, για τον έλεγχο των Εταιρικών ή και ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2003 και ορισμός της αμοιβής τους. 5. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Τροποποίηση του άρθρου 12 του καταστατικού. 7. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 30/6/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00 μ.μ. στα γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι Αττικής και επί της οδού Διστόμου 5-7, με θέματα ημερήσιας διάταξης:1. Υποβολή και ακρόαση της Εκθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 1/1/2002- 31/12/2002.2. Υποβολή και έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 1/1/2002-31/12/2002 μετά των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή.3. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη χρήση 2002.4. Εγκριση διανομής μερίσματος στους μετόχους.

    5. Εγκριση αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και καταβολή τους. 6. Εγκριση εξόδων παραστάσεως και κινήσεως μελών Διοικητικού Συμβουλίου.7. Εγκριση αμοιβής Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2002.8. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2003.9. Χορήγηση άδειας για τη σύναψη μίσθωσης ακινήτου και την εγκατάσταση γραφείων διοικήσεως της εταιρίας στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. 10. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΟΤΕ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που θα γίνει την 30/6/2003, ημέρα Δευτέρα, ώρα 16:00, στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού, Κηφισίας 99, Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή της έκθεσης διαχείρισης του Διευθύνοντα Συμβούλου, των εκθέσεων Χρηματοδότησης και Προμηθειών, καθώς και των εκθέσεων των Ορκωτών Ελεγκτών και του Ελεγκτή εγνωσμένου διεθνούς κύρους, για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2002, περιλαμβανομένων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου, καθώς και των καταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IAS). 2. Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 2002 με τις σχετικές εκθέσεις. 3. Έγκριση διάθεσης κερδών. 4. Έγκριση διανομής μερισμάτων από φορολογηθέντα κέρδη προηγουμένων χρήσεων (χρήση 1995). 5. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, για τη χρήση 2002, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920. 6. Έγκριση καταβληθείσας αποζημίωσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2002, και καθορισμός αποζημίωσης για τη χρήση 2003. 7. Έγκριση καταβληθείσας αμοιβής του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου/Διευθύνοντος Συμβούλου και του Εντεταλμένου Αντιπροέδρου για τη χρήση 2002 και καθορισμός της αμοιβής τους για τη χρήση 2003. 8. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών και Ελεγκτή εγνωσμένου διεθνούς κύρους, για τη χρήση 2003, και καθορισμός της αμοιβής τους.9. Έγκριση βασικών όρων συμβάσεων με πρόσωπα των άρθρων 23α και 24 του Κ.Ν.2190/1920 και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων. 10. Ανάκληση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 28ης.1.2002 περί απόσχισης του κλάδου των Διεθνών Εγκαταστάσεων και Διεθνών Υποδομών του ΟΤΕ και εισφοράς του στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΟΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΕ". 11. Έγκριση της εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΤΕ σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγρ. 4 του Καταστατικού.12. Διάφορες ανακοινώσεις

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/06/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρείας (οδός Σολωμού, αριθ. 20 - Άλιμος Αττικής), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, της τριακοστής πέμπτης (35ης) εταιρικής χρήσης 1/1/2002 έως 31/12/2002 και ειδικότερα του ισολογισμού και της κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης, του πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων (κερδών), του προσαρτήματος, καθώς και των σχετικών εκθέσεων διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και του ορκωτού ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2002 της εταιρείας «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.» και των θυγατρικών εταιρειών της, του Ενοποιημένου Προσαρτήματος, ως και της σχετικής Ενοποιημένης Έκθεσης Διαχείρισης του Δ.Σ και του ορκωτού ελεγκτή. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του ορκωτού ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, αναφορικά με τα πεπραγμένα, τη διαχείριση και τις ετήσιες (εταιρικές, απλές και ενοποιημένες) οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 1/1/2002 έως 31/12/2002. 4. Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση έτους 2003 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 5. Εκλογή νέου Δ.Σ. και ορισμός ανεξαρτήτων μελών αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 Ν.3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης. 6. Τροποποίηση των άρθρων 10 έως 17 του καταστατικού περί Διοικητικού Συμβουλίου, για την προσαρμογή τους στις διατάξεις του Ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης. 7. Ειδική έγκριση, κατ' άρθρα 23α παρ. 2 και 24 Κ.Ν 2190/1920, για την σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρείας και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για την καταβολή πάσης φύσεως αμοιβών και παροχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή συγγενείς αυτών, καθώς και για τη σύναψη συμβάσεων με ιδρυτές της εταιρείας ή εταιρείες ιδίων μετοχικών συμφερόντων σχετικά με την αγορά μετοχών. 8. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 Κ.Ν 2190/1920, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή και σε διευθυντές αυτής , να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια, σε διευθύνσεις εταιρειών που επιδιώκουν παρόμοιους με την εταιρεία σκοπούς ή να ασκούν ατομικά πράξεις για ίδιο λογαριασμό, που εμπίπτουν στους σκοπούς της εταιρείας. 9. Διάφορες ανακοινώσεις

    ΑΛΥΣΙΔΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 30/06/2003 και ώρα 13:00 για τους κατόχους κοινών μετοχών και 14:00 για τους κατόχους προνομιούχων μετοχών, στην έδρα της εταιρίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, 14ο χλ οδού Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εικοστής εταιρικής χρήσης 1.1 έως 31.12.2002 μετά την έκθεση του Δ.Σ. και των ελεγκτών (ορκωτών). 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 1.1 έως 31.12.2002. 3. Εκλογή νέου Δ.Σ και καθορισμός εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών σύμφωνα με τον Ν. 3016/2002. 4. Έγκριση αμοιβών των μελών του Δ.Σ που απασχολούνται στην εταιρεία και προέγκριση των αμοιβών για την επόμενη χρήση. 5. Έγκριση αμοιβών ορκωτών ελεγκτών για χρήση 2002. 6. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτή για τη χρήση 2003 και καθορισμός αμοιβής τους. 7. Διάφορα θέματα για ανακοινώσεις.

    ΙΝΤΕΡΣΑΤ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/06/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στα γραφεία της εταιρίας, Λεωφ. Εγνατίας 154, στη Θεσσαλονίκη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 1/1/2002 έως 31/12/2002 και ειδικότερα του Ισολογισμού μετά της καταστάσεως Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσεως 1/1/2002 - 31/12/2002, του Πίνακα Διαθέσεως Αποτελεσμάτων και του Προσαρτήματος μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων μετά των σχετικών Προσαρτημάτων, Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή για την χρήση 1/1/2002 - 31/12/2002. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως, αναφορικά με τα πεπραγμένα, την διαχείριση και τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ως άνω χρήσης (από 1.1.2002 έως 31.12.2002). 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ελεγκτή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής των. 5. Έγκριση αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για την χρήση 2003. 6. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 1 Κ.Ν.2190/20, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή και σε Διευθυντές να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στην Δ/νση εταιρειών, που επιδιώκουν παρόμοιους με την εταιρεία σκοπούς. 7. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΜΑΞΙΜ - Κ.Μ. ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/06/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο 18ο χιλ. Θεσ/νίκης-Σερρών, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση: α) της εκθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2002 και β) των ετησίων οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός κτλ.) της ιδίας χρήσης. 2. Έγκριση της εκθέσεως των ορκωτών ελεγκτών για την χρήση 2002 (πιστοποιητικό ελέγχου). 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών της εταιρείας από κάθε ευθύνη για την χρήση 2002. 4. Καθορισμός ύψους αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 5. Έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2002. 6. Εκλογή ενός Τακτικού και ενός Αναπληρωματικού ελεγκτού από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών για την χρήση 2003 και καθορισμός των αμοιβών των. 7. Εκλογή νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου για μία πενταετία και έγκριση των μεταβολών (παραιτήσεων και αντικαταστάσεων) στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που έγιναν κατά τη χρήση 2002. 8. Εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. για την αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας "ΜΑΞΙΜ" Κ.Μ.ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των μετοχών της. 9. Αλλαγή σκοπού του τρόπου διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με μετρητά, ποσού 1.936.903,89 Ευρώ από τα κεφάλαια κίνησης του νεοσύστατου εμπορικού κλάδου, στα κεφάλαια κίνησης της εταιρείας εν γένει. 10. Διάφορες ανακοινώσεις.

    [10] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (23:50 UTC+2)

    «Καινοτομία παντού. Αυτό είναι το σύνθημα, μόνο εκεί μπορούμε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας». Με τη χαρακτηριστική αυτή δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος έδωσε, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης- Ε.Κ.Ε.Τ.Α., το στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας να στηρίξει και να αναδείξει τη χρήση της καινοτομίας, της έρευνας και της καινοτομίας σε κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής προσπάθειας.

    «Σκοπός είναι να κάνουμε την καινοτομία τη γνώση και την τεχνολογία εργαλείο καθημερινής παραγωγής, στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στις δραστηριότητες, στον πρωτογενή, στο δευτερογενή, στον τριτογενή τομέα», επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι παράλληλα με τα επενδυτικά τους σχέδια, τις ιδέες περί συγχωνεύσεων και συγκλίσεων και απορρόφησης της μίας από την άλλη, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά ότι δεν υπάρχει μέλλον γι' αυτές, εάν δεν αποφασίσουν να εντάξουν τις καινοτομίες, τη χρήση της τεχνολογίας, την έρευνα και τις εφαρμογές στην καθημερινή τους λειτουργία, ζωή και δράση».

    Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός η Πολιτεία πρόκειται να αξιοποιήσει την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του ΤΕΙ και των άλλων ιδρυμάτων σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ώστε το Τεχνολογικό Πάρκο να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ευρύτατης εμβέλειας σύστημα όπου θα συνυπάρχουν όλες οι επιμέρους μορφές ενασχόλησης, προώθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ερευνητικού και επιστημονικού αποτελέσματος.

    Περαιτέρω, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι η προσπάθεια που πραγματοποιείται μέσα από τη συνύπαρξη ενός αριθμού επιχειρήσεων, ενός αριθμού ερευνητικών ομάδων, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, αποτελεί ένα «πάντρεμα» εφαρμογών και καινοτομιών με σχέδιο επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία νένων προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικότερης ποιότητας.

    «Η ελεύθερη αγορά έχει ανάγκη τον επιστήμονα και ο επιστήμονας έχει ανάγκη την ελεύθερη αγορά και επιχειρήσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Συγκροτούμε κάτι καινούργιο, κάτι δυναμικό, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διεκδικήσουμε τη δυναμική ανταγωνιστική παρουσία στην περιοχή και να συμβάλουμε ώστε η περιοχή να ενισχυθεί από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στην τελετή θεμελίωσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, παρέστησαν ακόμη και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αχιλλέας Μητσός και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [11] ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,02 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (21:42 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2002 ενέκρινε στη σημερινή τακτική γενική της συνέλευση η εταιρία Δάϊος Πλαστικά ΑΒΕΕ.

    Επίσης η γενική συνέλευση ενέκρινε το αδιάθετο ποσό των 1.025.860 ευρώ να διατεθεί εξ ολοκλήρου για την αγορά ή κατασκευή παγίων περιουσιακών στοιχείων Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας εκτιμήθηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2004.

    [12] ΔΡΥΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (21:20 UTC+2)

    Την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που αποφασίσθηκε χτες στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς.

    Ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, καθώς διασφαλίζονται πλήρως τα μεσογειακά προϊόντα.

    «Υιοθετήθηκε ένα σύστημα προσαρμογής των ενισχύσεων, το γνωστό modulation, από το οποίο όμως εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις που δέχονται ετήσιες ενισχύσεις χαμηλότερες των 5.000 ευρώ, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εκμεταλλεύσεων», σημείωσε.

    Τόνισε, δε, ότι από την αναδιανομή των πόρων του συστήματος προσαρμογής των ενισχύσεων, η χώρα μας θα εισπράξει 25 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο που θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων της υπαίθρου.

    Όπως επισήμανε, με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η ΕΕ ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τονώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και διασφαλίζει την ευημερία των Ελλήνων αγροτών

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν στη Λευκωσία οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας.

    Το μνημόνιο αφορά διαδικασίες μεταρρυθμίσεων στα εκπαιδευτικά συστήματα και υπογράφηκε από τους υπουργούς Ελλάδας, Κύπρου, Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κροατίας, η ΠΓΔΜ, Ομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας.

    Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής ο Έλληνας υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου εξήρε τη υπογραφή του μνημονίου υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί ακόμα πιο αποφασιστικές προϋποθέσεις έτσι ώστε οι χώρες των Βαλκανίων να σταματήσουν να θεωρούνται πηγή προβλημάτων και να καταστούν πηγή ευημερίας και σταθερότητας.

    [14] ΡΟΜΠΛΕΣ:ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2003 (13:50 UTC+2)

    Στη σύνταξη έκθεσης που θα καλύπτει τις πιο σημαντικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο, προχωρά ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες. Την έκθεση αυτή αναμένεται να υποβάλλει, περί το τέλος Σεπτεμβρίου, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Ρόμπλες διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές θα εκλείψει εντελώς εάν αντιμετωπιστούν πρακτικά η κράτηση αλλοδαπών που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο και διαμονή στην Κύπρο και η κράτηση ατόμων λόγω αστικών χρεών.

    Πρόσθεσε δε ότι δύο είναι τα θέματα που τον ανησυχούν και είναι η ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων και τα άτομα που βρίσκονται στη φυλακή λόγω αστικών χρεών.

    [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2003 (11:55 UTC+2)

    Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη εργασίας βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Τάιρον Φερνάντο.

    Κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο, ο κ. Φερνάντο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιώργο Ιακώβου.

    [16] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Αναχωρούν τη Δευτέρα για το Στρασβούργο οι βουλευτές παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δώρος Χριστοδουλίδης, Ελένη Μαύρου, Παναγιώτης Δημητρίου, Δημήτρης Συλλούρης και Μάριος Ματσάκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και τις 3 Ιουλίου.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2003 (11:47 UTC+2)

    Οι νομικές μάχες που αναμένεται να δοθούν από τις δύο πλευρές στην Κύπρο για τις περιουσίες και τα σενάρια που σχεδιάζουν οι πολιτικοί στα κατεχόμενα ενόψει της διεξαγωγής των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' τον Δεκέμβριο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για βοήθεια προς τους επενδυτές να ξοφλήσουν τα χρέη που έκαναν προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, το ''ξεπούλημα'' από το καθεστώς Ντενκτάς σε Τούρκους επιχειρηματίες των κατεχόμενων λιμανιών και η ανέλκυση του μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Νομικές μάχες για τις περιουσίες'', γράφει ότι ''για νομικές μάχες επί των περιουσιών ετοιμάζονται οι δύο πλευρές στην Κύπρο, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια κίνηση της τουρκικής πλευράς είτε εντός είτε εκτός" και προσθέτει ότι "οι νομικές μάχες αναμένεται να διεξαχθούν σε δύο επίπεδα παρ' όλο που το κατοχικό καθεστώς, σε συνεργασία με την Αγκυρα, θα επιχειρήσει και ένα τρίτο (το οποίο σύμφωνα με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας)''.

    Αλλού γράφει ότι μελέτη που αφορά τον προγραμματισμό της εργασίας που απαιτείται για την επιστροφή των προσφύγων στα πλαίσια κάποιας λύσης του Κυπριακού, παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Εμπορικό και Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ).

    Η ''Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ψάρια φθηνά αλλά επικίνδυνα'', γράφει ότι ''ψάρια κατά παραγγελία από την Τουρκία έρχονται μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές''. Μεγάλες ποσότητες ψαριών, που έρχονται καθημερινά με ψαρόβαρκες από την Τουρκία στα κατεχόμενα λιμάνια, διοχετεύονται από τη θάλασσα, τις Βρετανικές Βάσεις, την Πύλα και το Πέργαμος στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών, αφού τα ψάρια δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους υγιεινής.

    Αλλού γράφει ότι απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για "εκτελέσεις Αριστερών" λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 - 59, έδωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών. Σε ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι αναφέρουν ότι η ΕΟΚΑ δεν εκτέλεσε κανένα για τα πολιτικά του φρονήματα, αλλά μόνο προδότες, άσχετα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ο Ερέλ διεμβολίζει Ερογλου και Σερντάρ'', γράφει ότι ''σφήνα στο 'προεκλογικό' σκηνικό των κατεχομένων μπαίνει ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα στενός του συνεργάτης, η ίδρυση ενός νέου κόμματος από τον ''ισχυρό άνδρα'' των κατεχομένων δεν αποκλείεται να είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Οι κινήσεις του Ερέλ ανησυχούν το στρατόπεδο των Σερντάρ Ντενκτάς και Ερογλου, καθώς ερμηνεύονται ως διαδικασία μεταφοράς "ψήφων" στην ''αντιπολίτευση''. Αλλού γράφει ότι στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκεται η διαχείριση των κατεχόμενων λιμανιών της Αμμοχώστου και του Καραβοστασίου. Το καθεστώς Ντενκτάς, με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας, παρέδωσε τα δύο λιμάνια σε τουρκική εταιρεία.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τρεις ισχυροί υποψήφιοι'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι στο μυαλό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μόνο βρίσκεται η νέα σύνθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες είχε σειρά επαφών με παράγοντες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

    Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρασβούργο βρίσκεται σε συναγερμό για την αποτροπή οποιωνδήποτε δυσάρεστων γεγονότων, τα οποία μπορούν να συμβούν από την τουρκική πολιτική, η οποία ζητά τη νομιμοποίηση των λεγόμενων ''ειδικών δικαστηρίων'' και την υποβάθμιση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Μπους: αναμένω κύριε Ερντογάν'', γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, την παρέμβαση του προς την Τουρκία για το Κυπριακό.

    Προσθέτει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε ήδη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στόχος των εξειδικευμένων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ είναι στο εγγύς μέλλον να ανοίξουν οι δρόμοι που αποτελούσαν το εμπορικό ομφαλό της παλιάς Λευκωσίας για να αποτελέσει εμπορικό κέντρο τόσο για Ε/Κ όσο και για Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Σαφές μήνυμα για περιουσίες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση, σε μιαν προσπάθεια να αποκρούσει τις μεθοδεύσεις του κατοχικού καθεστώτος, που αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος και στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και αφετέρου στην πρόκληση έντασης, αφού το ζήτημα των περιουσιών παραμένει πάντα μια από τις πιο λεπτές πτυχές του Κυπριακού, στέλλει το πολιτικό μήνυμα ότι οριστική επίλυση του θέματος των περιουσιών θα υπάρξει μόνο με τη λύση του Κυπριακού.

    Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τέως Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ επέρριψε την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη χρεωκοπία του ψευδοκράτους στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι οι τράπεζες αναμένεται να πάρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, σε περίπτωση που αποδεχθούν σχέδιο για εγγύηση επενδυτών, οι οποίοι χρωστούν περίπου 250 εκατομμύρια λίρες σε επενδυτικά δάνεια.

    Ο Υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σχέδιο το οποίο θα ''σώσει'' χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι δανείστηκαν από τις τράπεζες για να αγοράσουν μετοχές το 1999, για να δουν τον επόμενο χρόνο την αξία των μετοχών τους να πέφτει κατακόρυφα. Αλλού γράφει ότι ειδικοί ανέλκυσαν τελικά από το βυθό της θάλασσας στην περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα το μικρό αεροσκάφος που κατέπεσε την Πέμπτη, ύστερα από βλάβη που υπέστη μία από τις μηχανές του.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', υπό τον τίτλο ''Αμνηστεία κρυφών λογαριασμών'', γράφει ότι με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη φιλελευθεροποίηση στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες να πετάξουν εκτός Κύπρου, διότι αυτά βρίσκονται σε λογαριασμούς που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν και το θέμα αποτελεί ''πονοκέφαλο'' για τις κυπριακές αρχές, οι οποίες έχουν δέκα μόνο μήνες για να βρουν λύση.

    Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα θα δώσει απαντήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την τύχη των εκτάκτων, ενόψει της εναρμονιστικής νομοθεσίας που πρόκειται να ψηφισθεί.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2003 (12:00 UTC+2)

    Η τρίτη και τελευταία πράξη του πανελληνίου πρωταθλήματος δρόμου, που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας στα Δερβενοχώρια, θα παιχθεί αύριο (Κυριακή) με τον αγώνα αντοχής των ανδρών, συνολικής απόστασης 191 χιλιομέτρων.

    Η αυλαία της διοργάνωσης θα «πέσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με τις απονομές των επάθλων στην κεντρική πλατεία της Πύλης, ενώ στη συνέχεια ο Δήμος Δερβενοχωρίων θα παραθέσει γεύμα στους αθλητές, τις αθλήτριες και τους συνοδούς των ομάδων.

    Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    09.00 Αγώνας Αντοχής ανδρών 191χλμ. Δροσιά, Αγ. Στέφανος, Οινόφυτα, Σκούρτα(Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνι, Πράσινο, Πάνακτος, Πύλη)Χ7 φορές

    14.00 Απονομές επάθλων στην κεντρική πλατεία της Πύλης

    14.15 Γεύμα από τον Δήμο Δερβενοχωρίων στους αθλητές και αθλήτριες και συνοδούς των ομάδων

    Υπενθυμίζεται ότι οι νικητές από το 1996 στον αγώνα αντοχής ανδρών είναι οι εξής:

    1996 Γιώργος Λεβεντάκης (Κύδων Χανίων)

    1997 Γιώργος Μανιάτης (Παναθηναϊκός)

    1998 Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης (Νέα Ιωνία)

    1999 Παναγιώτης Μαρεντάκης (Τάλως Νέας Κυδωνίας Χανίων)

    2000 Βασίλης Αναστόπουλος (ΠΟ Πατρών)

    2001 Βασίλης Αναστόπουλος (ΠΟ ΠΑΤΡΏΝ)

    2002 Μάρκος Μωραϊτάκης (Τάλως Νέας Κυδωνίας Χανίων)

    Επισημαίνεται ότι σήμερα το βράδυ θα υπάρξει ενημέρωση για τον αγώνα αντοχής των Νέων και των Γυναικών.

    [19] ΣΤΗ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (22:31 UTC+2)

    Στη Νέα Ευκαρπία θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο ο ΠΑΟΚ και στο γήπεδο της Καλαμαριάς ο Αρης. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, στο πλαίσιο της αναφοράς του για τα έργα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κ. Λιάνης για μια ακόμη φορά εξήρε το έργο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού απονέμοντας τα εύσημα: «Η Πολιτεία δεν θα γίνει σωσίβιο για τις ομάδες εκείνες που είναι εκτεθειμένες στο νόμο. Η Επιτροπή θα κάνει σωστά την δουλειά της όπως την κάνει και τώρα». Ο ίδιος άφησε αιχμές και κατά της ΕΠΟ. «Δυστυχώς διαπιστώνω ότι η ΕΠΟ πολλές φορές κάνει εκπτώσεις στους κανονισμούς για τα θέματα της βίας. Εμείς όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει», επισήμανε ο κ. Λιάνης και ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα ενισχύσει με κάθε τρόπο τους Δήμους Αποστόλου Παύλου και Αντιγονιδών, από όπου ήταν οι μαθητές που έχασαν την ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι Ολυμπιονίκες μας Πατουλίδου, Καχιασβίλι, Θάνου, ο ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές θα μεταβούν αύριο στο Μακροχώρι Βεροίας. Χωριό που πριν λίγους μήνες βυθίστηκε στο πένθος με την απώλεια 21 μαθητών. Σε πρώτη φάση η Πολιτεία θα δώσει 700.000 ευρώ για να γίνουν αθλητικά έργα στην περιοχή, καθώς και ένα μνημείο στο προαύλιο του σχολείου του χωριού.

    [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΟΚΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (22:17 UTC+2)

    Πολύ κοντά στην οριστική συμφωνία με τον Ολυμπιακό βρίσκεται ο Γιαννάκης Οκκάς. Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Κώστας Μπότος. «Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Είναι λοιπόν επιθυμία κάθε παίκτη να αγωνίζεται σε αυτήν», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μπότος. Ο τελευταίος μάλιστα είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία της ΠAE Oλυμπιακός με τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Λούβαρη, όπου συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες του συμβολαίου του. Πάντως για να υπογράψει στους πρωταθλητές πρέπει πρώτα να μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ.

    Σήμερα εξάλλου στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε και ο Ολεγκ Προτάσοφ προκειμένου να αποφασίσουν τα φιλικά που θα δώσουν στην Αυστρία. Συμφωνήθηκε ότι θα διεξαχθούν τέσσερα φιλικά παιχνίδια, μία εκ των αντιπάλων αναμένεται να είναι η ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα.

    Στο AΠOEΛ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Aμανατίδης. O 33χρονος αμυντικός πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για 2+1 χρόνια με ετήσιες απολαβές 100 εκατομμύρια.

    [21] ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΙΓΚ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (21:26 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Λιγκ που θα διεξαχθεί 8-13 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης έπειτα από την ήττα της Πολωνίας στη Μόσχα από τη Ρωσία με 3-0 σετ (25-15, 25-20, 15-14). Αποτέλεσμα που βόλευε την εθνική μας, αφού ήθελε ήττα της Πολωνίας.

    Μετά το σημερινό αποτέλεσμα ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία είναι εντελώς αδιάφορος για την ελληνική ομάδα, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα πάρει μέρος στην τελική φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΓΟΥΡΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (21:22 UTC+2)

    Το ΠΑΚ Χαλανδρίου με 112 βαθμούς κατέκτησε την πρώτη θέση της βαθμολογίας στο πανελλήνιο κύπελλο μαθητών 14 ετών που ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Πυλαίας.

    Τους αγώνες που διοργάνωσε με επιτυχία η ΕΟΑΒ σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης, παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, οι οποίοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την μεγάλη συμμετοχή και τις επιδόσεις των αθλητών.

    Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    ΜΑΘΗΤΕΣ (14 ετών): Κατ. 69 κ.: Νίκος (Σπάρτακος Ι.) 147,5, Καρράς (ΠΑΟΚ) 137,5, Χονδράκης (Κύδων Χανίων) 137,5., Κατ. 77 κ.: Παναγιωτίδης (Ευκλείδης) 155, Δήμου (152,5, Γέκτης (Βύβων Δράμας) 137,5., Κατ. 85 κ.: Τερεζάκης (Κύδων) 140, Τσουκαλάς (Αλκίνοος) 115, Τσοπανίδης (ΦΟ Αριδαίας) 112,5., Κατ. 94 κ.: Σίμη (ΠΑΟΚ) 185, Παντελόπουλος (Πήγασος Τρ.) 102,5, Λουκάς (Απόλλων Καλ.) 87,5., Κατ. +94 κ.: Κωνσταντόπουλος (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 145, Σαράντης (ΟΦΗ) 137,5,

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ΠΑΚ Χαλανδρίου 112 β., ΦΟ Αριδαίας 110, Κύδων Χανίων 85.

    Οι αγώνες συνεχίστηκαν με το πανελλήνιο κύπελλο μαθητών 15 ετών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι) είναι: Κατ. 50 κ.: Σοχακιάν (Πετρίτσι) 105, Μητρόπουλος (Αθηνά) 92,5, Μαχαιρίδης (Βύβων Δρ.) 92,5., Κατ. 56 κ.: Πακιρτζής (Ανταγόρας) 140, Κουφαλιτάκης (ΟΦΗ) 135, Πατηνιώτης (Ερμής Πειρ.) 132,5., Κατ. 62 κ.: Γώγολος (ΠΓΣ) 182,5, Κιουρτζίδης (ΠΑΟΚ) 175, Σερδένης (Αχιλλέας) 135., Κατ. 69 κ.: Αυγέρης (Άθλος Λάρ.) Πρινάρης (ΟΦΗ) 142,5, Τσαντεκίδης (Προμηθέας) 122,5., Κατ. 77 κ.: Τσέμπος (ΦΟ Σωσσάνδρα) 195, Αγγέλης (Σπάρτακος Ι.) 192,5, Τσιμπλοστεφανάκης (ΟΦΗ) 167,5., Κατ. 85 κ.: Μπίζιος (Σπάρτακος Ι.) 165, Μύρτο (Βύβων) 165, Μανταφούνης (Σπάρτακος Ι.) 140.

    Το αυριανό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

    Πανελλήνιο κύπελλο μαθητών 16-17 ετών

    9:00 69κ

    11:00 77κ.

    13:00 85κ.

    15:00 94κ., +94κ.

    [23] ΝΕΚΡΟΙ 12 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Κασμίρ, 28 Ιουνίου 2003 (15:18 UTC+2)

    Η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν σε επίθεση κατά στρατοπέδου, μεταδίδει το BBC.

    Η αστυνομία λέει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην χειμερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ, Τζάμου.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δυο αυτονομιστές αντάρτες που φορούσαν στρατιωτική περιβολή έριξαν χειροβομβίδες και πυροβόλησαν αδιάκριτα με αυτόματα όπλα αφού πήδηξαν τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου νωρίς το Σάββατο.

    Πιστεύεται ότι οι δυο αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της μάχης που ακολούθησε την επιδρομή.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η επίθεση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη σε μια σειρά επιθέσεων στο ινδικό Κασμίρ επιθέσεις που συμπίπτουν με την περιοδεία του προέδρου της Ινδίας, Αμπτούλ Καλάμ στην περιοχή.

    [24] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 28 Ιουνίου 2003 (15:15 UTC+2)

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση κατά στρατιωτικού κομβόι στην Βαγδάτη, μεταδίδει το BBC.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

    Τουλάχιστον 28 Aμερικανοί και Bρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου.

    Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι Aμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

    Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη δύο στρατιωτών οι οποίοι πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής βόρεια της Βαγδάτης την Τετάρτη.

    [25] ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ Η Κ.ΡΑΪΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ "ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ"

    Ιερουσαλήμ, 28 Ιουνίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο -γνωστό ως «οδικός χάρης», μεταδίδει το BBC.

    Χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από σημεία της Λωρίδας της Γάζας τη Δευτέρα.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κα Ράις πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων και να διαλύσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

    Η κα Ράις που αναμένεται αργότερα σήμερα να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, αναμένεται να ζητήσει την ανάληψη δράσης κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες της παλαιστινιακής ηγεσίας με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εν μέσω έντονης φημολογίας ότι πρόκειται να ανακοινωθεί συμφωνία εκεχειρίας και τερματισμού των επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

    Ο πνευματικός ηγέτης και ιδρυτής της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε αυτή αποφάσισε να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή δεν αποτελεί επίσημη απόφαση εκεχειρίας αλλά ότι η Χαμάς σε συνεργασία με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εργάζεται για την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος.

    Στην συνέντευξη του ο Σεΐχης Γιασίν δεν προσδιόρισε τυχόν όρους που θέτει η Χαμάς ούτε προσδιόρισε πότε θα ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    [26] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 50 ΕΤΩΝ ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τέξας, 28 Ιουνίου 2003 (13:40 UTC+2)

    Σε κάθειρξη πενήντα ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο του Τέξας των ΗΠΑ 27χρονη οδηγός αυτοκινήτου που παρέσυρε με το όχημά της πεζό και τον άφησε να πεθάνει σφηνωμένο στο παρμπρίζ.

           Η Τσέιντ Μάλαρντ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τον Οκτώβριο του 2001 παρέσυρε με το αυτοκίνητο της τον Γκρέγκορι Μπιγκς. Το σώμα του άνδρα πέρασε μέσα από το τζάμι του οδηγού αλλά η Μάλαρντ επέστρεψε στο σπίτι της και στάθμευσε το αυτοκίνητο στο γκαράζ χωρίς να καλέσει βοήθεια, με αποτέλεσμα ο 37χρονος άντρας να πεθάνει αβοήθητος.

          Σύμφωνα με τις μαρτυρίες γιατρών, που κατέθεσαν στη δίκη, ο Μπιγκς θα ζούσε αν είχε δεχτεί ιατρική φροντίδα, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η οδηγός ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ και πανικοβλήθηκε.

           Επίσης το δικαστήριο επέβαλλε ποινές κάθειρξης 9 και 10 ετών, αντίστοιχα, σε έναν πρώην φίλος της και σε ξάδελφί της οι οποίοι την βοήθησαν να μεταφέρει το πτώμα από το γκαράζ σε πάρκο.  

    [27] ΝΕΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΑΠΟ SARS

    Χονγκ Κονγκ, 28 Ιουνίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Σε 297 ανέρχεται ο αριθμός αυτών που έχασαν την ζωή τους στο Χονγκ Κονγκ από την άτυπη πνευμονία SARS, καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ακόμη ένας άνθρωπος εξέπνευσε.

    Ειδικότερα, το τελευταίο θύμα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είναι μία γυναίκα 58 ετών που έπασχε από χρόνια ασθένεια, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου της χώρας, δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας που έπληξε συνολικά 1.755 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται ότι από τα 1.755 κρούσματα, τα 386 αφορούσαν εργαζόμενους στον τομέα υγείας

    [28] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2003 (11:14 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένος «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η έκθεση παρουσιάζεται σε αίθουσα που παραχωρεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Α.Ε. και περιλαμβάνει 172 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.

    Αποσκοπεί να διατηρήσει ζωντανή τη διαχρονική εικόνα της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο και με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

    Τα εκθέματα - αγγεία, εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές - προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη- ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπλάσει, μέσα από τις νεολιθικές και πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις των γύρω λόφων, τα γεωμετρικά νεκροταφεία, τους δρόμους, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα ιερά των αττικών δήμων, τις μεγάλες αγρεπαύλεις των ύστερων ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, τον καταλανικό πύργο και το εκκλησάκι των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου- που μεταφέρθηκε εκτός του αεροδρομίου- τις περιπέτειες ενός γνήσιου αττικού τοπίου, έως τις παραμονές της οριστικής αλλαγής του με την κατασκευή του αεροδρομίου.

    [29] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Για τη Δευτέρα 30 Ιουνίου μετατέθηκε η προγραμματισμένη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Δάσους.

    Οι διοργανωτές ζητούν συγνώμη για την ταλαιπωρία του κοινού αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή της συναυλίας. Τα εισιτήρια που προπωλήθηκαν ισχύουν για τη Δευτέρα και η προπώληση συνεχίζεται στην πλατεία Αριστοτέλους, στα Καφέ Έντεχνο και Stretto και στο δισκοπωλείο Stereo Disk.

    Όσοι επιθυμούν μπορούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια τους στο εκδοτήριο της πλατείας Αριστοτέλους. Ο Λαρισαίος τραγουδοποιός θα παρουσιάσει τραγούδια και από τους έξι προσωπικούς τους δίσκους. Στις δημιουργίες του συνθέτη το ροκ συναντάει την παράδοση, οι Free jazz αυτοσχεδιασμοί τη λαϊκή μπαλάντα, η Δύση την Ανατολή. Μαζί του θα είναι μια φοβερή ομάδα συνεργατών μουσικών.

    Οι επτά μουσικοί - συνθέτες-σολίστες είναι οι: Μπάμπης Παπαδόπουλος (ενορχήστρωση, κιθάρες), Φώτης Σιώτας (βιολί, πλήκτρα), Παντελής Στόικος (τρομπέτα, καβάλ), Γιώργος Μπαντούκ (ηλεκτρ. Κιθάρα, πλήκτρα, φυσαρμόνικα), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα, ούτι), Μάρθα Φρίτζηλα και Γιώργος Μιχαήλ (τραγούδι).

    [30] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (23:32 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπέβαλλε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Απόστολος Παπαγιαννόπουλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι ο κ. Παπαγιαννόπουλος του είχε υποβάλλει εδώ και αρκετές μέρες την παραίτηση του, την οποία δεν έκανε δεκτή, γιατί ήθελε να μεταπειστεί. Ωστόσο, αναγκάστηκε να την κάνει δεκτή μετά από την επιμονή του κ. Παπαγιαννόπουλου.

    Ο κ. Βενιζέλος, θα ζητήσει από τον σκηνοθέτη και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου, Τάσο Ψαρρά, να αναλάβει καθήκοντα πρόεδρου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 June 2003 - 18:13:47 UTC