Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [02] ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ MEGA
  • [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Α.ΦΩΤΙΑΔΗ
  • [04] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ Ο.Α- ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑ ΤΟ
  • [05] ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  • [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ
  • [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [08] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΠΣ
  • [10] ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ - ΑBN AMRO ΑΕΔΑΚ
  • [11] Ο ΟΤΕ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • [12] ΣΤΗ MARFIN CLASSIC TO 5,036% ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
  • [13] ΤΟ 100% ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ KRAPS MEL ΣΤΗΝ "ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ"
  • [14] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [15] ΑΥΞΗΣΗ 2,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [16] ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [17] ΜΙΚΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [18] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ Η BULGARIA AIR
  • [19] ΣΤΙΣ 26/10 ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: ΤΡΙΤΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ WORLD LEAGUE
  • [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [22] «ΑΝΤΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] Ο ΧΑΓΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [25] ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ SMART1
  • [26] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [27] ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΗΤΑ Η FIFA
  • [28] Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [29] ΙΤΑΛΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
  • [31] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΡΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  • [32] 12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [33] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
  • [34] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (12:12 UTC+2)

    «Πρόθεση μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα ανεπίστρεπτα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας και αυτό έχει να κάνει και με τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Όσο δεν την αλλάζουμε, όσο φοβόμαστε και λειτουργούμε συντηρητικά σπρώχνουμε την Ελλάδα προς τα πίσω. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

    Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπας, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα είναι «μια δύναμη μεταρρύθμισης και αλλαγής» που πρέπει να αλλάξει τα πράγματα. «Κι αυτό ερχόμαστε να κάνουμε. Δεν είμαστε μια δύναμη στασιμότητας, ούτε μπορούμε να πούμε στη λογική του ώριμου φρούτου, που σαπίζει στην ουσία την πολιτική ζωή της χώρας, όπως το θέλει η ΝΔ».

    Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν εκλογές το 2005, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε: «Ουδέποτε παίξαμε παιχνίδι με το θεσμό του προέδρου τη Δημοκρατίας και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια» και πρόσθεσε ότι «αν το πρόβλημα της ΝΔ είναι πιθανές εκλογές το 2005, εμείς μπορούμε στη διάρκεια του διαλόγου με τη ΝΔ να διασφαλίσουμε με τρόπο που θα βρούμε -οι νομικοί λένε ότι υπάρχει- το γεγονός ότι την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου που θα ψηφίσουμε από το 2007-8».

    Ακόμη τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα «για να βάλουμε σε μια διαφορετική ρότα την πολιτική ζωή της χώρας. Να υπάρχει και σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μεγαλύτερη αναλογικότητα της ψήφου. Να υπάρχει και ανανέωση, και διαφάνεια και αξιοκρατία στην εκλογή του βουλευτή και στη σχέση του με τον Ελληνα πολίτη».

    [02] ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ MEGA

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (09:04 UTC+2)

    Ραγδαίες ήταν χτες οι εξελίξεις στο MEGA με αφορμή την υποβολή παραίτησης του Νίκου Χατζηνικολάου, μετά την ανακοίνωση του Χρήστου Λαμπράκη, σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. αποφάσισε πως την ευθύνη του ειδησεογραφικού τομέα δε θα την έχει αποκλειστικά ο Νίκος Χατζηνικολάου, αλλά διευθυντήριο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν οι Γιάννης Πρετεντέρης και Αλέξης Παπαχελάς.

    Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετά από αυτό, υπέβαλε την παραίτησή του. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, με ανακοίνωσή του ο άλλος μέτοχος του MEGA, ο Χρήστος Τεγόπουλος, δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση στο Δ.Σ. του «Τηλέτυπου».

    Χαρακτηριστικές για την κρίση στο MEGA είναι οι ανακοινώσεις των μετόχων του σταθμού Χρήστου Λαμπράκη και Χρήστου Τεγόπουλου. «Τακτικά - αναφέρει ο Χρήστος Λαμπράκης - δημοσιεύματα για τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών βλέπουν το φως της δημοσιότητας χωρίς να είναι πάντα επαρκώς ηλεγμένες οι πληροφορίες όπως συνέβη με την αναδιάρθρωση του MEGA».

    Το Δ.Σ. «προβαίνει σε μελέτη αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων του καναλιού έτσι ώστε κατά το μήνα Σεπτέμβριο να γίνει έναρξη ανανεωμένης σειράς προγραμμάτων». Ο Χρήστος Λαμπράκης φθάνοντας στην ουσία του ζητήματος τονίζει και διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του ενημερωτικού τομέα «με τη συνεργασία των Ν. Χατζηνικολάου (που παραμένει γενικός διευθυντής ειδήσεων), Παπαχελά, Πρετεντέρη, Παναγιωτόπουλου, Λιαρέλη και Δελατόλα, θα συζητούνται και θα προετοιμάζονται επί καθημερινής βάσεως (και όχι όπως εσφαλμένα εγράφη "όποτε κριθεί σκόπιμη η συζήτηση αυτή") τα θέματα στρατηγικής και αξιολόγησης των ειδήσεων έτσι ώστε η κάλυψη να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη ενόψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου».

    Λίγο αργότερα σε δήλωσή του ο Χρήστος Τεγόπουλος δήλωνε πως «καμία απόφαση του ΔΣ δεν έχει ληφθεί για το θέμα της αναδιοργάνωσης» και ότι το «ΔΣ έχει πρόσφατα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο γενικό διευθυντή ειδήσεων Νίκο Χατζηνικολάου». Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως το ΔΣ του «Τηλέτυπου» ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν ή όχι γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου.

    [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Α.ΦΩΤΙΑΔΗ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, ο οποίος τους παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους προμηθευτές, όπως τόνισε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Δημήτρης Μακριβέλιος.

    Η συνάντηση των δύο πλευρών αφορούσε στην εφαρμογή του μέτρου που προωθεί η κυβέρνηση, σχετικά με την τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών μόνο στις αντλίες, κάτι που σύμφωνα με τους πρατηριούχους δημιουργεί πρόβλημα στα υπόλοιπα των δεξαμενών.

    Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Μακριβέλιος, η ομοσπονδία είναι ανοιχτή στην πραγματοποίηση ενός γόνιμου διαλόγου και υπενθύμισε ότι έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα η ομοσπονδία προκήρυξε επ' αόριστον

    κλείσιμο των πρατηρίων και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, "πουθενά στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται αυτό το αναξιόπιστο σύστημα, που βγάζει ευθέως παραβάτες τους νόμιμους βενζινοπώλες λόγω των ανεξέλεγκτων διαφορών που προκαλούνται στα καύσιμα από τις θερμοκρασίες".

    Ε.Α

    [04] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ Ο.Α- ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑ ΤΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τα "φτερά" της η νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, αφού σε λίγες ημέρες η σχετική τροπολογία θα καταρτιστεί και θα σταλεί στη Βουλή, ώστε, μετά την ψήφισή της, να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διεργασίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με έξι κατηγορίες εργαζομένων στην Ολυμπιακή, μέλη των οποίων καλούνται να μετακινηθούν στη νέα εταιρία, ενώ "το αργότερο μέχρι αύριο αναμένονται απαντήσεις από ορισμένους εξ αυτών".

    ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

    ΣΤΟ ΧΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Ο κ.Βερελής γνωστοποίησε επίσης ότι έγινε αποδεκτή η πρότασή του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα πρέπει πλέον να περάσει στον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.. "Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, προκειμένου να υπάρξει, ενδεχομένως, μια συγχώνευση με την Τράπεζα Αττικής. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και αν ακόμη δεν ολοκληρωθεί αυτή η συγχώνευση, θα πάει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μόνο του μέσα στους επόμενους μήνες.

    Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο ενεργειών γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. "Από μια δημόσια υπηρεσία που ήταν μετατράπηκε σε μια ανώνυμη εταιρεία με πολύ σημαντικά κέρδη. Παρουσίασε κέρδη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2002. Εχει μια πολύ υψηλή κερδοφορία και για το 2003", υπογράμμισε.

    Εξάλλου, ο κ.Βερελής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΥΜΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα προχωρήσει και σε νομοθετική ρύθμιση, "προκειμένου να βγουν σε διαγωνισμό έξι εμπορευματικά κέντρα, τα οποία θα εξυπηρετούν τις μεταφορές σε έξι διαφορετικές πόλεις της χώρας".

    Συγκεκριμένα, η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα και η δεύτερη πόλη-σταθμός θα είναι η Πάτρα. Τα υπόλοιπα τέσσερα προβλέπεται να ιδρυθούν στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, στην Αλεξανδρούπολη, στην Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία. Η σχετική διάταξη νόμου, που είναι ήδη έτοιμη, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ΕΛ.ΤΑ._

    [05] ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Το νέο προεδρείο του εξέλεξε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ.

    Το προεδρείο αποτελείται από τους Μανώλη Μαθιουδάκη, πρόεδρο με 9 ψήφους, Νανά Νταουντάκη, Α' αντιπρόεδρο, με 9 ψήφους, Παναγιώτη Ράμμο, Β' Αντιπρόεδρο με 9 ψήφους, Νίκο Μεγγρέλη, γενικό γραμματέα, με 9 ψήφους και Δημήτρη Τσαλαπάτη, ταμία, με 9 ψήφους.

    Οσον αφορά την πλήρωση της θέσης του ειδικού γραμματέα το Δ.Σ. απεφάσισε να προχωρήσει στην εκλογή του σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα περιγραφούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητές του.

    Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζαν δικαιολογημένα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Γιώργος Βλαβιανός και Γιώργος Στεφανής

    [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Πικετοφορία κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων πραγματοποίησαν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ) και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου και κατόπιν μπήκαν σε καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να ενημερώσουν τους υπάλληλους και τους καταστηματάρχες για τα αιτήματα τους.

    Οι εμποροϋπάλληλοι του νομού Θεσσαλονίκης διεκδικούν οριοθετημένη έναρξη και λήξη των καταστημάτων στις 8.30 πμ και στις 8 μμ, με κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου. Επίσης, ζητούν την ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

    Με ανακοίνωση του το Π.Α.ΜΕ στρέφεται κατά της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού μέχρι τις 8μμ.

    [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Με την Περιφερειακή Επιτροπή και τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μεταβεί στην Κοζάνη, όπου θα συναντηθεί με την Περιφερειακή Επιτροπή και τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Δυτικής Μακεδονίας.

    Θέμα συζήτησης θα είναι οι βασικές κατευθύνσεις του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Τη συγκρότηση προσωρινού προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, με θητεία μέχρι τον Νοέμβριο του 2003, προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αριστείδης Μανωλάκος

    Οπως ανέφερε ο κ. Μανωλάκος, το προσωρινό προεδρείο θα έχει ως αποστολή την διεκδίκηση της εφαρμογής των συμβάσεων του 2003, της υπογραφής συμβάσεων για τους εργαζόμενους στα ραδιόφωνα, της τηλεοράσεις και την ΕΡΤ και της αύξησης των συντάξεων.

    Ο κ. Μανωλάκος επισήμανε την ανάγκη στο νέο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ να εγκαθιδρυθούν μηχανισμοί που σε οποιαδήποτε περίπτωση θα δίνουν προεδρείο

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΠΣ

    Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Παρουσίαση της μελέτης του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο "Αξιολόγηση των μεγάλων δημοσίων έργων του ΚΠΣ: Μία ευρωπαϊκή ματιά με νέα στοιχεία και προτάσεις θα γίνει την Τρίτη 15 Ιουλίου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί μία παρουσίαση και στη συνέχεια αξιολόγηση των μεγαλύτερων δημοσίων έργων που παραδόθηκαν πρόσφατα ή βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή στην Ελλάδα, συνολικού κόστους που ξεπερνά τα 8 τρισ. δρχ. Αναλύει επίσης τις βασικές νομικές και οικονομικές παραμέτρους των έργων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη συνολική αναπτυξιακή αξία τους, αλλά και στην άμεση χρησιμότητά τους στην εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Διατυπώνονται δε κάποιες προτάσεις, που μπορεί να μην ηχούν πάντα ευχάριστα στα αυτιά, αλλά αποβλέπουν στην ουσιαστική βελτίωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα.

    Ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται στη μελέτη είναι:

    Γνωρίζουμε ότι: Τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα αυξάνονται κατά 44% ανά πενταετία; Κάθε μέρα τα ταξί της Αθήνας κάνουν με τις διαδρομές τους 100 φορές το γύρο της γης; To μετρό της Αθήνας στοιχίζει στους επιβάτες του 4 ως 5 φορές πιο ακριβά απ' ότι στο Παρίσι, τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες;

    Μπορούμε να αποδεχθούμε: Το 1/3 των δημοσίων έργων στη χώρα μας εμφανίζει σοβαρές κακοτεχνίες από τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, κοινώς κακοτεχνίες; Να μας "κόβεται" κοινοτική χρηματοδότηση εξαιτίας των κυβερνητικών αδυναμιών, όπως συνέβη με το Εθνικό Κτηματολόγιο και το πρόγραμμα των σιδηροδρόμων; Να ακούμε επί 11 χρόνια ότι ξεκινά η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και μέχρι στιγμής να μην έχει γίνει τίποτα απολύτως;

    Μήπως πρέπει: Να μάθουμε επιτέλους να σχεδιάζουμε τα μεγάλα δημόσια έργα διακομματικά, μια και πρόκειται για εθνική υπόθεση; Να επενδύσουμε στο σιδηροδρομικό κι όχι στο οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι ο σιδηρόδρομος είναι πολύ φθηνότερος, ταχύτερος και ασφαλέστερος από τις οδικές μεταφορές με συντελεστή ωφελιμότητας περίπου 5 προς 1 σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα; Να δημιουργηθούν λεωφορειόδρομοι σε όλες ανεξαιρέτως τις λεωφόρους της Αθήνας;

    Μετά την παρουσίαση της μελέτης θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα παρέμβουν για σχολιασμό οι: Δημήτρης Τσαμπούλας, αναπληρωτής καθηγητής Ε.Μ.Π. συγκοινωνιολόγος, Γιώργος Λιαννής, λέκτωρ Ε.Μ.Π. συγκοινωνιολόγος, Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.

    [10] ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ - ΑBN AMRO ΑΕΔΑΚ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Υπογράφηκε την Τετάρτη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μετόχων των Εταιριών ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ και ABN AMRO ΑΕΔΑΚ η οποία προβλέπει τη συγχώνευσή τους με απορρόφηση.

    Η ως άνω συμφωνία προβλέπει επίσης τη διάθεση Αμοιβαίων Κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού -ευρέος φάσματος- και την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

    [11] Ο ΟΤΕ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Χορηγός του 11ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στη Σαμοθράκη κατά το χρονικό διάστημα από 10 -13 Ιουλίου και είναι φέτος αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το ρόλο των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των αγώνων, είναι ο ΟΤΕ.

    Η θεματολογία του συνεδρίου εστιάζει στις δυνατότητες συμβολής του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και στην ανάγκη και στις προϋποθέσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης του Ολυμπιακού θεσμού.

    Το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια στη Σαμοθράκη, από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης και τις δημοσιογραφικές ενώσεις ανά την Ελλάδα.

    Για πρώτη φορά φέτος, στη διοργάνωση συμμετέχει και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν δημοσιογράφοι, ανταποκριτές ξένου τύπου, καθηγητές Πανεπιστημίου και σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ζωής καθώς και του αθλητικού κόσμου.

    Ο κορυφαίος θεσμός της Ελληνικής δημοσιογραφίας δίνει την ευκαιρία στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να συζητήσουν και να αναλύσουν καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, συντελώντας στην ανάδειξη του δημοσιογραφικού διαλόγου.

    Ο ΟΤΕ, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζει έμπρακτα και με συνέπεια κάθε σημαντική προσπάθεια που ενισχύει τη δημοκρατία, το διάλογο και την επικοινωνία, συνεισφέροντας στην εποικοδομητική διεξαγωγή τους.

    [12] ΣΤΗ MARFIN CLASSIC TO 5,036% ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχική κεφάλαιο της Δέλτα Συμμετοχών Α.Ε. από 4,999% σε 5,036%, προέβη την Τετάρτη η Marfin Classic AEEX.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Marfin Classic προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ο αριθμός των μετοχών που κατέχει στη Δέλτα Συμμετοχών ανέρχεται πλέον στις 1.465.201.

    Ο Όμιλος Marfin κατέχει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στρατηγική θέση στην μετοχή της εισηγμένης και έχει πρωταγωνιστήσει στις δύο εξαγορές από τον Όμιλο Δέλτα των Μύλων Παπαφίλη και Goody's.

    [13] ΤΟ 100% ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ KRAPS MEL ΣΤΗΝ "ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ"

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της βουλγαρικής Kraps Mel 1 S.A. από την εταιρία Μύλοι Λούλη Α.Ε.

    Ειδικότερα την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2003 μέσω της θυγατρικής της Life Bulgaria Ltd η ελληνική εισηγμένη προχώρησε στην εξαγορά συνολικού ποσοστού 25%, ήτοι 50.000 μετοχών της εταιρείας Kraps Μel 1 S.A, στην οποία Life Bulgaria LTD κατείχε ήδη 75%

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία Kraps Mel 1 S.A κατέχει το 55% της Βουλγάρικης Sofia Mel S.A, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σόφιας και διαθέτει τον μεγαλύτερο μύλο της Βουλγαρίας και έναν από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια.

    [14] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων,

    το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2004.

    Ειδικότερα μετά από τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, αποφασίστηκε να υπάρξει άλλη μία συνάντηση -πιθανότατα τη Δευτέρα- προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό, πλέον, σχέδιο και να προχωρήσει η νομοθέτησή του το επόμενο διάστημα.

    Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης της Κυβέρνησης αποτελεί η τμηματική ενσωμάτωση στον βασικό μισθό του επιδόματος απόδοσης αλλά με ταυτόχρονη αύξηση του τμήματος που διατηρείται εκτός, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης, με στόχο να αποτελέσει κίνητρο εξέλιξης και παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα.

    Με βάση την πρόταση αυτή που αναμένεται να αποτελέσει την εισοδηματική πολιτική του 2004, η μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθεί από 4 έως 6% περίπου. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι οι αποδοχές των συνταξιούχων του Δημοσίου έχουν μια αύξηση της τάξης άνω του 4 έως και 5%.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε μετά τη συνάντηση ότι «παρουσιάστηκαν όλα τα ζητήματα του νέου μισθολογίου, το οποίο δίνει μέσες μηνιαίες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες κυμαίνονται από 4 έως 6% περίπου, αλλά φυσικά είναι διαφορετικές, ή λίγο μικρότερες ή λίγο μεγαλύτερες, στα διάφορα μισθολογικά κλιμάκια, και αυτό γίνεται γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε την εξέλιξη των μισθών στη διάρκεια της υπαλληλικής σταδιοδρομίας του κάθε εργαζόμενου» και προσέθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύονται αισθητά περισσότερο από τον πληθωρισμό και οι συντάξεις, οι οποίες, την επόμενη χρονιά, θα έχουν μία αύξηση της τάξης άνω του 4 και, σε πολλές περιπτώσεις, 5%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό με την πρόταση της Κυβέρνησης δίδεται η δυνατότητα για μία θετική απάντηση στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αλλά κυρίως, στην ανάγκη για ένα μισθολόγιο πιο σύγχρονο, με περισσότερη εξέλιξη, και επίσης η δυνατότητα να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μισθών γι' αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερα προσόντα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος χαρακτήρισε «καλή ή σημαντική» την εισοδηματική πολιτική και επεσήμανε την ανάγκη να σταθεροποιηθεί μία δυναμική η οποία θα ανοίγει τις εξελίξεις προκειμένου σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο νέο μισθολόγιο. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «το ζήτημα είναι οι όποιες αυξήσεις της χρονιάς να σταθεροποιούν την προοπτική σταθερού μισθολογίου και δεν να μην αποτελούν μετέωρο βήμα σκοπιμότητας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

    Στη προτεινόμενη δομή του νέου μισθολογίου περιλαμβάνονται:

    -Ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης, και μέρους του κινήτρου απόδοσης.

    -Αναδιάρθρωση της σημερινής ενιαίας δομής των τριάντα έξι μισθολογικών κλιμακίων.

    Προωθείται η καθιέρωση τεσσάρων διαφορετικών μισθολογικών κλιμάκων για τις κατηγορίες Υ.Ε., Δ.Ε., Τ.Ε. και Π.Ε. αντίστοιχα, με 18 Μ.Κ. για κάθε κατηγορία.

    -Αύξηση των αμοιβών για θέσεις ευθύνης.

    -Καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση. Σε όσους είχε χορηγηθεί παραμένει ως προσωπική διαφορά.

    -Ο νέος αυξημένος βασικός μισθός γίνεται συντάξιμος.

    -Περιορισμός της υπερωριακής εργασίας καθώς και των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα προσωρινού χαρακτήρα.

    -Περαιτέρω θα εξετασθεί η κατάργηση ορισμένων ειδικών επιδομάτων (π.χ. επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, επίδομα αποφοίτων Ε.Σ.Σ.Δ.), με αντιστάθμισμα την κατάταξη των υπαλλήλων σε προωθημένα κλιμάκια της κατηγορίας που ανήκουν.

    [15] ΑΥΞΗΣΗ 2,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Αύξηση 2,4% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η εξέλιξη του ΑΕΠ τα 4 τελευταία τρίμηνα ήταν στην Κύπρο η εξής: 0,7% το Β' τρίμηνο του 2002, 1,2% το Γ' τρίμηνο του 2002, 3,7% το Δ' τρίμηνο του 2002 και 2,4% το Α' τρίμηνο του 2003.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Σόφια, 10 Ιουλίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνει την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) το 2004. Αυτό τόνισε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης στη Σόφια με τον βούλγαρο πρωθυπουργό, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ακόμη ότι τεχνικά, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με την ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στις νομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την εναρμόνιση της Βουλγαρίας με το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Φερχόιγκεν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Επεσήμανε δε πως η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να περιληφθεί στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    [17] ΜΙΚΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 10 Ιουλίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:01 το πρωί (τοπική ώρα) σε περιοχή 330 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σόφιας, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σημειώθηκαν άλλες τέσσερις σεισμικές δονήσεις, μεταξύ 4 και 4,5 Ρίχτερ, περίπου στην ίδια περιοχή.

    Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, ο πρωινός σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

    [18] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ Η BULGARIA AIR

    Σόφια, 10 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα της Βουλγαρίας αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

    Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, θα πρέπει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Bulgaria Air να περάσει σε βουλγαρικά «χέρια», ενώ η διάθεση των μετοχών της εταιρείας δεν θα γίνει μέσω του χρηματιστηρίου.

    [19] ΣΤΙΣ 26/10 ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σόφια, 10 Ιουλίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Στις 26 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα οι δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Ενωσης Δήμων της Βουλγαρίας.

    Οπως μεταδίδει το BTA, το προεδρικό διάταγμα με την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών θα υπογραφεί στα μέσα Αυγούστου.

    [20] ΒΟΛΕΪ: ΤΡΙΤΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ WORLD LEAGUE

    Μαδρίτη, 10 Ιουλίου 2003 (16:13 UTC+2)

    Με ήττα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο «Φάιναλ-8» του Παγκόσμιου Λιγκ της Μαδρίτης, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, αφού γνώρισε την τρίτη ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια, αυτή την φορά από το αντίστοιχο συγκρότημα της Σερβίας/Μαυροβουνίου με σετ 3-1 (26-24, 25-15, 15-25, 25-21). 

    Το παιχνίδι ήταν βαθμολογικά αδιάφορο για τις δυο ομάδες, αφού η μεν ελληνική ομάδα μετά και τη χθεσινή ήττα από την Τσεχία τέθηκε «νοκ άουτ» από τη συνέχεια της διοργανωσης, η δε γιουγκοσλαβική ομάδα είχε προκριθεί στα ημιτελικά.

    [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Στην Αθήνα διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο το πανελλήνιο πρωτάθλημα μοντέρνου πεντάθλου εφήβων νεανίδων.

    Στο πρωτάθλημα πρόκειται να συμμετάσχουν οι αθλητές αθλήτριες που προκρίθηκαν στους προηγούμενους δύο διασυλλογικούς αγώνες της κατηγορίας. Οι αθλητές τριες έως 18 ετών θα αγωνιστούν στα τέσσερα από τα πέντε αγωνίσματα του μοντέρνου πεντάθλου (σκοποβολή, ξιφασκία, κολύμβηση, δρόμος).

    Το Σάββατο θα διεξαχθεί το αγώνισμα της ομαδικής σκυταλοδρομίας και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το ατομικό και ομαδικό αγώνισμα.

    [22] «ΑΝΤΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ

    Μαδρίτη, 10 Ιουλίου 2003 (09:44 UTC+2)

    Αντίο στο στόχο που είχε για πρόκριση στην τετράδα του φετινού Γουρλντ Λιγκ είπε από χτες η Εθνική ανδρών που συμμετέχει στην τελική φάση της διοργάνωσης που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υπέστη τη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες, αυτή τη φορά από την Τσεχία με 3-1 σετ (25-18, 19-25, 21-25, 15-25) και έτσι εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση. Οπως και στην πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία, η ομάδα του Στέλιου Προσαλίκα είχε δυναμική εκκίνηση, προηγήθηκε με 1-0, όμως στη συνέχεια κατέρρευσε. Με όπλο τους το μπλοκ οι Τσέχοι καθήλωσαν το κουρασμένο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πήραν τα τρία επόμενα σετ και τη νίκη. Μία νίκη που τους επιτρέπει να ελπίζουν σε πρόκριση στα ημιτελικά. Αντίθετα, η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε από τα τελικά. Ετσι θα κλείσει την παρθενική της εμφάνιση στην προημιτελική φάση σήμερα (14.00) κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, σε ένα ματς χωρίς ενδιαφέρον.

    ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας 15, Χατζηαντωνίου 6, Κουρνέτας 4, Τσακιρόπουλος 2, Ρουμελιώτης 12, Μπάεφ 5, λ - Στεφάνου 5 άμυνες / Κυριαζής 5, Πανταλέων, Προύσαλης, Λάππας 1

    ΤΣΕΧΙΑ: Λέμπλ 15, Νοβότνι Γ. 15, Ρακ 13, Κούμπαλα 1, Ζάμπλεταλ 2, Ντουμπς 6, Νοβότνι Μ. 11, Πόλακ, Τίσασεκ, λ - Ομπτζάλεκ 6 άμυνες

    Στην κούραση των διεθνών απέδωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας την ήττα από την Τσεχία. «Παίξαμε καλύτερα αλλά λυγίσαμε από την κούραση», δήλωσε ο κόουτς της Εθνικής και συμπλήρωσε: «Παίξαμε καλύτερα σε σχέση με χτες αλλά και η Τσεχία ήταν καλύτερη από την Ισπανία. Στόχος μας είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ενας στόχος τον οποίο είχαμε θέσει από την αρχή της περιόδου. Η πρόκριση στα τελικά του μας προέκυψε στην πορεία. Ενάντια στη Γιουγκοσλαβία θα χρησιμοποιήσω αρκετούς από τους αναπληρωματικούς για να ξεκουράσω τους βασικούς».

    [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2003 (09:42 UTC+2)

    Ο Μίετσελ παρέμεινε στον Ηρακλή. Αυτό αποκάλυψε χτες, λίγες ώρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση της ομάδας, σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέραρντ. Ο Πολωνός συμφώνησε να ενσωματωθεί στους «κυανόλευκους» από το Γενάρη που μένει ελεύθερος από τη Λέγκια, αν και «κάνουμε προσπάθειες και για τώρα».

    Ο Ολλανδοέλληνας τεχνικός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα: «Πολλά παιδιά φύγανε και εγώ δεν είχα πρόβλημα. Μόνο τον Ακη (Στολτίδη) ήθελα να κρατήσω και δεν έγινε. Το θέμα δεν ήταν τα λεφτά. Ηθελε να αλλάξει περιβάλλον κι ίσως είχε δίκιο. Εμείς μόνο πολλή δουλιά μπορούμε να υποσχεθούμε και τίποτα άλλο. Εγιναν πολλές αλλαγές. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια ομάδα που να ξαναμαζέψει τον κόσμο στο γήπεδο. Δε ζητάω χρόνο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρόνος αλλά και αποτέλεσμα. Εχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά και θα δουλέψουμε πολύ, χρειαζόμαστε μόνο λίγη τύχη. Δε βάζουμε στόχους. Μόνο καλή μπάλα να παίζουμε. Στο γήπεδο δίνεται η απάντηση». Επίσης, η «κυανόλευκη» ΠΑΕ παρουσίασε τους Κουχάρτσκι, Σνάουτσερ και Κιάσσο. Ο Ελληνας άσος δήλωσε: «Θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Χρειάζεται πολλή δουλιά στο γήπεδο. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα. Ο Ηρακλής είναι ομάδα με μέλλον».

    [24] Ο ΧΑΓΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2003 (09:41 UTC+2)

    Η επιθυμία του Αγγελου Αναστασιάδη να δει τον Εμπενίζερ Χάγκαν ντυμένο στα «ασπρόμαυρα» θα γίνει πραγματικότητα. Ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής, που έμεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή, συμφώνησε χτες με το «Δικέφαλο του βορρά» και σήμερα αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ. Αύριο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Ιφεάνι Ουντέζε προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας, αφού ενημερώθηκε πως θα εξοφληθεί. Παράλληλα χτες ο Κυριάκος Τοχούρογλου πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη: «Ηθελα να μείνω, λόγω της αγάπης του κόσμου». Αντίθετα με τους προηγούμενους, αντίο στην Τούμπα είπε ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος που η συνεργασία του με την ομάδα δε συνεχίστηκε.

    [25] ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ SMART1

    Χάγη, 10 Ιουλίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Το σκάφος Smart 1 που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη θα εκτοξευτεί στις 28 Αυγούστου, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

    Το BBC μετέδωσε ότι οι υπεύθυνοι της αποστολής έλαβαν την απόφαση στη συνεδρίασή τους στo ερευνητικό κέντρο ESTEC στην Ολλανδία, όπου βρίσκεται αποθηκευμένο το σκάφος. To Smart 1 θα μεταφερθεί τις προσεχείς μέρες στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Νέα Γουινέα.

    Βασικός στόχος της αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων για τη γεωλογία της Σελήνης που ίσως επιβεβαιώσουν θεωρία για την προέλευσή της.

    [26] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Αρχισε ο διαγωνισμός για δύο νέα συμβόλαια αξίας ενός δισ. δολαρίων για την ανόρθωση της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, προσθέτοντας ότι οι εταιρίες έχουν διορία μέχρι τις 14 Αυγούστου για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

    Τα συμβόλαια, που αφορούν το ένα το βόρειο και το άλλο το νότιο Ιράκ, θα αντικαταστήσουν τη μονομερή ανάθεση του συμβολαίου που δόθηκε τον Μάρτιο στην εταιρία Κέλογκ Μπράουν και Ρούτ, θυγατρική της Χολιμπάρτον Κόμπανι, στην οποία ήταν παλαιότερα επικεφαλής ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

    «Οι ξένες εταιρίες μπορούν να συμμετάσχουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    [27] ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΗΤΑ Η FIFA

    Λονδίνο, 10 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ανακοίνωσε προτάσεις για τη μείωση των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, και κατά συνέπεια τη μείωση των αγώνων που καλούνται να δώσουν κάθε χρόνο οι ποδοσφαιριστές.

    Οι ανακοινώσεις έγιναν δια στόματος του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, στο Λονδίνο, μετά το σοκ που υπέστη ο χώρος του αθλήματος από τον αιφνίδιο θάνατο του Καμερουνέζου διεθνούς παίκτη, Μαρκ Βιβιάν Φοέ, στο επίσημο παιγνίδι της χώρας του με την Κολομβία, στα πλαίσια των ημιτελικών του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αν και ο θάνατος του ποδοσφαιριστή αποδόθηκε τελικά σε φυσικά αίτια, εντούτοις ο κ. Μπλάτερ είπε ότι το συμβάν έφερε στο προσκήνιο τους πιθανούς κινδύνους υπερκόπωσης των παικτών λόγω των αυξημένων αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

    Το αφεντικό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου προανήγγειλε ότι στην επόμενη σύνοδο της FIFA τον Οκτώβριο θα τεθεί στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των ομάδων στα σε 16, κάτι που σύμφωνα με αθλητικούς σχολιαστές θα προκαλέσει τριβές με πρωταθλήματα όπως η Ισπανική Λα Λίγκα και η αγγλική Πρέμιερσιπ, που διαθέτουν από 20 ομάδες η καθεμιά.

    [28] Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Λονδίνο, 10 Ιουλίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Ως έκπληξη χαρακτηρίστηκε από αρκετούς οικονομικούς αναλυτές η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια αναμένοντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία φάνηκε να καλωσορίζει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για μείωση των επιτοκίων που ως στόχο έχει την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης που παρατηρείται στη Βρετανία.

    Σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός (που μπορεί να επιδεινωθεί από την μείωση) αναμένεται να μειωθεί παρά το γεγονός ότι παραμένει πάνω από το στόχο του 2,5%.

    Η απόφαση για την μείωση ελήφθη από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας της οποίας προήδρευσε για πρώτη φορά ο νέος διοικητής, Μέρβιν Κινγκ.

    Την ίδια ώρα πάντως η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος των επιτοκίων στο 2% όπου παραμένει μετά την τελευταία μείωση στις 6 Ιουνίου.

    [29] ΙΤΑΛΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙ

    Ρώμη, 10 Ιουλίου 2003 (17:24 UTC+2)

    Η ιταλική αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα την παραίτηση του Στέφανο Στεφάνι, καθώς οι σχέσεις Βερολίνου-Ρώμης περνούν σημαντική κρίση.

    Μιλώντας ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών της Αριστεράς αξίωσε την παραίτηση του Ιταλού υφυπουργού Βιομηχανίας, αρμόδιου για θέματα Τουρισμού.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Βερολίνο έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Στεφάνι, ο οποίος επικρίθηκε για τις δηλώσεις του για το γερμανικό λαό και από κυβερνητικούς εταίρους του Μπερλουσκόνι.

    Μετά τις αναφορές του Στεφάνι περί «υπερόπτων και υπερεθνικιστών ξανθών που βρωμίζουν τις ιταλικές ακτές και χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ νοημοσύνης», ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ακύρωσε τις θερινές διακοπές του στην Ιταλία. Όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πληροφορήθηκε την απόφαση του Σρέντερ απάντησε παγερά: «Λυπάμαι γι' αυτόν».

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Στην παραλία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης ταξιδεύει και φέτος για 12η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) «Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού», με τη συνεργασία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Εβρου, του δήμου Αλεξανδρούπολης και υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη.

    Στα 44 εκθετήρια του φεστιβάλ, περίπου 100 εκδότες από όλη τη χώρα θα παρουσιάσουν περισσότερους από 20.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και έκθεση παλιών και σπάνιων σχολικών βιβλίων από τη συλλογή του καθηγητή Εφαρμογών Βιβλιοθηκονομίας, Γιώργου Μητράγκα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1476 μέχρι το 1970.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, αναφέρθηκε στο θεσμό των περιφερειακών Φεστιβάλ Βιβλίου, για τον οποίο υποστήριξε ότι ακολουθεί μία επιτυχημένη και ανοδική πορεία, που στόχο έχει να φέρει το βιβλίο και τους συγγραφείς κοντά στους αναγνώστες, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Μάιο του 1996 στο νομό Εβρου, μόνο το 30% δήλωσε ότι διαβάζει εξωσχολικά βιβλία. Συστηματικοί αναγνώστες (μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα) εμφανίστηκαν μόνο 13 στους 100 κατοίκους, ενώ η αναγνωσιμότητα είναι χαμηλή και ως προς τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, αφού το 60% δήλωσε είτε πως δεν διαβάζει καθόλου είτε ότι διαβάζει σπάνια.

    Σε ό,τι αφορά την παραγωγή νέων τίτλων βιβλίων στο σύνολο της χώρας, ο κ.Μπαρμπουνάκης εξέφρασε ικανοποίηση, αφού όπως είπε φέτος έφτασαν τους 8.000. «Το νούμερο αυτό αποτελεί ρεκόρ νέων εκδόσεων για τη χώρα μας» δήλωσε.

    ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ

    Το Περιφερειακό Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1985 και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή της χώρας, όπως στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Φλώρινα, τη Βέροια, τις Σέρρες και το Κιλκίς.

    Ειδικά στη φετινή διοργάνωση στην Αλεξανδρούπολη, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει σε ειδικό εκθετήριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία πολύτιμη συλλογή 4.200 παλιών σχολικών βιβλίων (βιβλία γλώσσας, αρχαίων κλασσικών συγγραφέων, ιστορίας, θρησκευτικών, φυσικών και θετικών επιστημών, οικολογίας και περιβάλλοντος, σχολικού αθλητισμού) που έχει επιμεληθεί και συντηρεί ο κ.Μητράγκας, στην προσπάθειά του να συστήσει Επιστημονική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την έρευνα, μελέτη και καταγραφή τους.

    Όπως ο ίδιος ανέφερε, στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένοι περίπου 15.000 τίτλοι τέτοιων βιβλίων, πολλοί από τους οποίους όμως έχουν καταστραφεί, φθαρεί ή χαθεί, λόγω έλλειψης μέριμνας. Μάλιστα εξέφρασε δυσφορία για τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετώπισε στην προσπάθεια σύστασης της Επιστημονικής Εταιρίας. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από συλλέκτες ούτε από αρμόδιους φορείς» είπε και εξήγησε ότι αν και έχει υποβάλει προτάσεις σε δήμους, φορείς του βιβλίου και του πολιτισμού, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του έργου της Εταιρίας, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

    Ο κ.Μητράγκας αναφέρθηκε με λύπη και στο γεγονός ότι στις βιβλιοθήκες ξένων χωρών βρίσκει κανείς παλιά σχολικά βιβλία, φυλαγμένα και διατηρημένα άριστα, σε αντίθεση με την εικόνα των ελληνικών βιβλιοθηκών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 15.000 τίτλοι ελληνικών σχολικών βιβλίων.

    Στο Φεστιβάλ της Αλεξανδρούπολης, θα εκτεθούν 200 με 300 σπάνια και παλιά σχολικά βιβλία από τη συλλογή του κ.Μητράγκα, στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνεται η πρώτη έκδοση «Τα άπαντα του Αρχιμήδη» (1444), αλφαβητάριο του Μ. Παπαγεωργίου, (εκδόσεων 1771 1818) του οποίου σήμερα σώζονται μόνο 6 εκδόσεις στον κόσμο, η «Φυλλάδα» του Μαλακάση (1761) από τα αρχαιότερα αλφαβητάρια κ.α.

    [31] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΡΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Την εντυπωσιακή βορειοδυτική πύλη που ανοιγόταν προς την ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης που χρονολογείται στα χρόνια του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου καθώς και μεγάλα τμήματα τείχους έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο Καστρί Πολυνερίου του δήμου Θ. Ζιάκα Γρεβενών. Η πύλη, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ανασκαφής καθηγήτρια του ΑΠΘ αρχαιολόγος Στέλλα Δρούγου, έχει μήκος περίπου 7 μέτρα και άνοιγμα 6 μέτρων ενώ οι αποκαλυφθέντες τοίχοι της πρέπει να σώζονται σε ύψος μεγαλύτερο από 1-2 μέτρα και έχουν πλάτος 1.50-1.70 μέτρα. Η πύλη οδηγεί τόσο στην κορυφή της ακρόπολης όσο και στην κεντρική πλατεία της με ναό όπως δείχνουν τα ίχνη στο βράχο.

    Στην κεντρική μεγάλη δωρική στοά αποκαλύφθηκαν τα πολύ κατεστραμμένα θεμέλια της νότιας πλευράς της . Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν ως θεμέλια και τα λαξεύματα του βράχου ενώ φανερή είναι η λιθαρπαγή των νεότερων χρόνων .

    «Ο πρώτος καθαρισμός ορισμένων τμημάτων στην ανώτερη ζώνης της ακρόπολης, βόρεια της κεντρικής πλατείας αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία μιας ξεχωριστής διαμόρφωσης η οποία πιθανώς θα συνδέεται με το αυστηρό οικοδομικό πρόγραμμα της ακρόπολης. Παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα της ανασκαφής και εν αναμονή της έγκρισης της πρότασής μας για την ανάδειξη του χώρου στο Καστρί προς την Περιφέρεια εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες του έργου στο Καστρί. Αποδεικνύεται συνεχώς, παρά την καταστροφή των αιώνων , ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική αρχαία θέση της περιοχής ικανή να δώσει πολύ πολύτιμες πληροφορίες για το χώρο της βορειοανατολικής Πίνδου» αναφέρει η κ Δρούγου.

    [32] 12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Ιουλίου 2003 (11:11 UTC+2)

    Με την συμμετοχή 45 περιπτέρων και 100 περίπου εκδοτών από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από 11-20 Ιουλίου στον χώρο της παραλίας Αλεξανδρούπολης το 12ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Βιβλίου με στόχο την ενίσχυση της πολιτισμικής ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με τους Βιβλιοπώλες της Αλεξανδρούπολης και τελεί η υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης.

    Σε δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομικών κ Α Φωτιάδης ,ο οποίος θα πραγματοποιήσει και τα εγκαίνια το Σάββατο (12 Ιουλίου) τονίζει ότι το Φεστιβάλ βιβλίου αποτελεί πετυχημένο θεσμό σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που αποτελεί ένα μεγάλο φορέα πολιτισμού αναπτύσσει επί 21 χρόνια μια πολυδιάστατη δραστηριότητα με θεσμικές παρεμβάσεις σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.

    Παράλληλα με το Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με την συμπαράσταση της Νομαρχίας Έβρου ,όπως χορευτική παράσταση από μοντέρνο χορό και επίδειξη από κλόουν και ξυλοπόδαρους για παιδιά (12/7), παράσταση Καραγκιόζη (16/7) ενώ στις 17,18 και 19 Ιουλίου θα γίνει ανακύκλωση χαρτιού, τα παιδιά θα φτιάξουν ένα βιβλίο και στο τέλος θα βραβευτεί το καλύτερο .

    Ο.Ο

    [33] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Τραγούδια και μουσικές από τη Σμύρνη θα ερμηνεύσουν σήμερα στο θέατρο του Λυκαβηττού η Γλυκερία και ο Παντελής Θαλασσινός, συνοδευόμενοι από την ορχήστρα Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

    Οι δύο τραγουδιστές στη μουσική διαδρομή τους θα ακολουθήσουν ρεπερτόριο από γνωστά, αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια της Σμύρνης, ζωντανεύοντας την παράδοση ενός ελληνισμού και την ιστορία μίας εποχής που έσβησε.

    [34] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Άγκυρα, 10 Ιουλίου 2003 (09:51 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η φιλία που είχε απήχηση στο χορό», αναφέρει ότι το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών και Νεότητας στο οποίο μετέχουν 350 χορευτές από 6 χώρες, άρχισε χθες στην Άγκυρα.

    Στο Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα και μετέχουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Τουρκία, έχει ως στόχο την ειρήνη, τη φιλία και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

    Οι χορευτικές ομάδες επισκέφθηκαν πρώτα το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στη συνέχεια τον Νομάρχη της Άγκυρας, Γιαχγιά Γκιούρ. Την πρώτη μέρα οι χορευτικές ομάδες χόρεψαν κατ' αρχήν μπροστά στην Νομαρχία της Άγκυρας και αργότερα στο κήπο "Γκιουβέν" και ενθουσίασαν τους κατοίκους της Άγκυρας.

    Το Φεστιβάλ οργανώθηκε με τη συμβολή του Συμβουλίου Πολιτισμού και Τέχνης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Νομαρχίας Αγκύρας, του Δήμου Άγκυρας και της Telecom.

    Το πρώτο βράδυ οι χορευτικές ομάδες χόρεψαν στην Κρατική Όπερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα χορέψουν στο θέατρο "Γκιόλ", στη Γενική Διεύθυνση της Turk Telecom, στην περιοχή Ντίκμεν, στο στάδιο "Μπεϋπαζαρί" και στον κήπο "Βεντάτ Νταλοκάϋ" στην περιοχή Μπατίκεντ της Άγκυρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 10 July 2003 - 18:14:03 UTC