Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [02] ΧΑΙΡΟΥΝ ΑΚΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [04] ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Ν.
  • [05] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [06] ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [07] 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  • [08] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ
  • [09] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Ι.
  • [10] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 16/7 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ ΣΤΟ Χ.Α
  • [11] ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "E-ΟΧΗΜΑΤΑ"
  • [12] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [13] ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΖΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [15] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8
  • [16] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ Ν.Α ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΣΗΣ ΣΤΟ 7ο ΕΤΑΠ
  • [20] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [21] ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [22] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [24] ΒΕΛΓΙΟ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [25] ΒΟΛΕΣ ΜΠΛΙΞ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [01] ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Ευνοϊκότερο για τα πιο μικρά κόμματα, αυστηρότερο ως προς το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία και "ανοιχτό" στις προεκλογικές συνεργασίες είναι, σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το νέο εκλογικό σύστημα που θα παρουσιάσει, την Πέμπτη, η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι της κυβερνητικής επιτροπής προκειμένου να αποφασιστεί η τελική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, γράφει η εφημερίδα η οποία επικαλούμενη αξιόπιστες πληροφορίες παρουσιάζει τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου.

    1.Θα διατηρηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, με την κυβέρνηση, όμως, να φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί μικρή μείωσή του, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στο 2,5%.

    2. Θα επιχειρηθεί "άνοιγμα" προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και έτσι το ποσοστό της "εξομάλυνσης" που σήμερα είναι στο επίπεδο του 70% για τα μικρά κόμματα, θα ανέλθει στο 80%, χωρίς να αποκλείεται και το 85%. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό κόμμα, που με την απλή αναλογική θα εξέλεγε 16 βουλευτές θα εκλέγει με το νέο σύστημα 14.

    3. Θα υπηρετείται η λογική των ισχυρών κυβερνήσεων, που σημαίνει ότι το δεύτερο κόμμα θα έχει απώλεια εδρών.Ομως, ενώ με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο επιτυγχάνεται αυτοδυναμία και με ποσοστό 35%, με τον προτεινόμενο θα απαιτείται πάνω από 40%.

    4. Θα καταργηθεί η διάταξη περί απαγόρευσης "συνασπισμών" με την οποία δεν επιτρεπόταν ουσιαστικά η συνεργασία κομμάτων.

    5. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για την εξάλειψη ορισμένων "εκτρωμάτων" του ισχύοντος νόμου, όπως π.χ. το γεγονός ότι από το 1993 η Ν.Δ. δεν μπορούσε, λόγω της εξομάλυνσης, να εκλέξει βουλευτή ακόμη και σε περιφέρειες που είχε ποσοστό άνω του 40% (π.χ. Λέσβος).

    6. Οι μείζονες εκλογικές περιφέρειες λοιπόν θα μειωθούν σε εννέα από δεκατρείς και θα ισχύσει πιθανότατα μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Δηλαδή, περίπου 80 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα, αλλά σε επίπεδο μείζονος εκλογικής περιφέρειας.

    Αυτό ικανοποιεί και τα μικρά κόμματα, τα οποία φοβούνται απώλεια εδρών με την κατάτμηση των περιφερειών. Για το δεύτερο κόμμα η απώλεια εδρών, λόγω της εξομάλυνσης υπέρ των μικρότερων κομμάτων, θα επέρχεται από τη λίστα της μείζονος περιφέρειας. Αντίστοιχα τα "μικρά" κόμματα θα εκλέγουν τους βουλευτές που επιθυμούν στη βάση της λίστας και συνεπώς δεν τα "ενοχλεί" η κατάτμηση των περιφερειών.

    7. Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν σε όλες τις περιφέρειες να εκλέγονται το πολύ πέντε βουλευτές. Τούτο, όμως, εκρίθη ανέφικτο και ο προσανατολισμός είναι να μην εκλέγεται σε καμία περιφέρεια διψήφιος αριθμός βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η Β' Αθηνών θα "σπάσει" σε πέντε κομμάτια και θα κατατμηθούν, σίγουρα, η Α' Αθηνών, η Α' Θεσσαλονίκης και το Υπόλοιπο Αττικής.

    [02] ΧΑΙΡΟΥΝ ΑΚΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Σιαμαία κοριτσάκια, με σημείο επαφής τον έναν τους κρόταφο γεννήθηκαν στη νεογνολογική κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση της υγείας τους μέχρι και σήμερα, δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Τα δύο κοριτσάκια γεννήθηκαν με καισαρική τομή στις 12 Ιουνίου και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», παρόλο που οι γονείς των παιδιών γνώριζαν από το μέσο της κύησης ότι επρόκειτο να γεννηθούν σιαμαία, ωστόσο σε καμία περίπτωση, δεν συζήτησαν την πιθανότητα να προχωρήσουν στη διακοπή της.

    Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε νοσοκομείο του εξωτερικού για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Ενδεικτικό της καλής υγείας των δύο κοριτσιών, είναι η αύξηση του βάρους τους. Ενώ γεννήθηκαν 4.300 γραμμάρια, σήμερα ζυγίζουν 5.500.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, το μόνο πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τα δύο κορίτσια, και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαχωριστούν, θα είναι η όραση.

    Ειδικότερα, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ίσως να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό όρασης του ενός ματιού κάθε κοριτσιού. Αυτό γιατί το οπτικό νεύρο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της ένωσης, οπότε ίσως αδυνατίσει, καθώς τα οστά του κρανίου μεγαλώνουν ενωμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Πάντως, οι πιθανότητες επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης διαχωρισμού των σιαμαίων κοριτσιών, αυξάνονται σημαντικά όσο μεγαλώνουν τα βρέφη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο δυνατός είναι ο οργανισμός τους. Σε κάθε παρόμοια περίπτωση, οι γιατροί δεν προχωρούν στην εγχείρηση πριν περάσουν 4-6 μήνες από τον τοκετό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Στο μεταξύ, γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς των δύο κοριτσιών, ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σιαμαίων με σημείο επαφής το κεφάλι, που καταγράφεται στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ χρόνια, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ιατρική ομάδα επιχειρούσε λεπτή εγχείριση για το διαχωρισμό σιαμαίων κοριτσιών, τα οποία είχαν γεννηθεί ενωμένα στην κοιλιά.

    Η εγχείριση είχε στεφθεί με επιτυχία, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αγγελιοφόρο ο καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Αντώνης Αντωνιάδης, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που είχε αναλάβει το εγχείρημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία επέμβασης διαχωρισμού σιαμαίων, εξαρτάται από το σημείο του σώματος στο οποίο είναι κολλημένα, αλλά και από τα κοινά όργανα που έχουν.

    [03] ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 13 Ιουλίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Το συμβούλιο προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ έλαβε σήμερα την πρώτη του απόφαση ανακηρύσσοντας την ημέρα ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν, στις 9 Απριλίου, ως εθνική γιορτή για τη χώρα, μεταδίδει το BBC.

    Το συμβούλιο, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποτελείται από αντιπροσώπους των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων του Ιράκ.

    Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνεται το δικαίωμα να διορίζει και να παύει υπουργούς ενώ απώτερος στόχος του θεωρείται και η διενέργεια εκλογών.

    Πάντως οι ΗΠΑ δια του αμερικανού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, θα έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν οποιαδήποτε απόφαση του νέου αυτού οργάνου.

    Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που αμφισβητούν τη νομιμότητα του συμβουλίου καθώς τα μέλη του, που τα τελευταία χρόνια δεν ζούσαν στο Ιράκ, επελέγησαν για τις θέσεις τους χωρίς να ακολουθηθούν δημοκρατικές διαδικασίες.

    [04] ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Για διγλωσσία και δημαγωγία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού λέει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σημίτης έδωσε το τελικό δείγμα γραφής κι απέδειξε τα πραγματικά του όρια. Ασκήσεις διγλωσσίας και δημαγωγίας, για να βρεθεί τρόπος αναπαραγωγής και συντήρησης μιας κυβερνητικής πολιτικής, που δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με εκείνους τους πολίτες οι οποίοι, όπως τονίζει, «διαψεύστηκαν και δημαγωγήθηκαν από τον κυβερνητισμό του ΠAΣOK».

    Επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να μάχεται όχι μόνο για διαφορετικές πολιτικές, αλλά και για έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής, ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως κατά καιρούς στελέχη των ανανεωτικής αριστεράς ανταποκρίνονται θετικά σε προσκλήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και την πρόσφατη υπουργοποίηση του Νίκου Μπίστη, λέει: «H πολιτική δεν είναι παίγνιο για να παίζεται με κόλπα. Eίναι υπόθεση ευθύνης και συνέπειας».

    [05] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν δυο γυναίκες, μια Ελληνίδα και μια αλλοδαπή, οι οποίες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω από άνδρες του Τμήματος Παιγνίων της Ασφάλειας Αττικής να λειτουργούν στο ιντερνετ-καφέ τους το παιχνίδι «φρουτάκια», που είναι απαγορευμένο.

    [06] ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Δυο κυκλώματα σωματεμπορίας και εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Οι εμπλεκόμενοι στις δυο υποθέσεις κατηγορούνται για σωματεμπορία, μαστροπεία, «ξέπλυμα χρήματος», παράβαση του νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

    [07] 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, έγινε τα ξημερώματα αισθητός και στην Εύβοια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο Αλιβέρι.

    [08] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Βολές κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος περιόδευσε χθες και σήμερα στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι «επιθυμούν τη συνέχιση της αδιαφανούς πολιτικής και της διαπλοκής μιας και τα δύο είναι διαπλεκόμενα κόμματα», ενώ σε ό,τι αφορά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» από το 1974 έως σήμερα υποστήριξε ότι αποτελεί προσπάθεια «κουκουλώματος», καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να ελέγξουν δηλώσεις περίπου 30 χρόνων.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι ένα μεγάλο τμήμα της Θράκης έχει οδηγηθεί σε ερήμωση με το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και με κλείσιμο πολλών εκατοντάδων μικρομεσαίων αστικών επιχειρήσεων, καθώς και με τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε, επίσης, λόγο για καλπάζουσα ανεργία και ζήτησε τη ριζική αλλαγή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

    [09] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Ι. ΤΖΑΜΤΖΗΣ

    Σκύδρα, 13 Ιουλίου 2003 (15:47 UTC+2)

    Για εμπαιγμό των αγροτών της Πέλλας κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης για τα Εργα Υποδομής στη Γεωργία και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

    «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες δίχως ντροπή. Με το ένα χέρι δίνει στους πληγέντες αγρότες από τον παγετό, 3 ευρώ ανά δέντρο, ως προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται και με το άλλο χέρι τα παίρνει πίσω» τονίζει ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως «ο ΕΛΓΑ πιστώνει πιστώνει τους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών με 3 ευρώ ανά δέντρο, αλλά η Αγροτική Τράπεζα αφού πρώτα κρατήσει τις υποχρεώσεις των αγροτών από δάνεια κλπ, αποδίδει στους αγρότες το ποσόν που απομένει».

    «Τα 3 ευρώ ανά δέντρο όμως, δόθηκαν ως προκαταβολή για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες να επιβιώσουν και όχι για να πάρει η Αγροτική Τράπεζα τα χρήματα που χρωστούν από δάνεια κλπ» υπογραμμίζει ο κ. Τζαμτζής, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αδιαφορεί για την τύχη και την επιβίωση των αγροτών του νομού.

    [10] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 16/7 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 16 έως και τις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Η εταιρία, που έκλεισε το πεντάμηνο με πωλήσεις αυξημένες κατά 40% και κέρδη προ φόρων διευρυμένα σε ποσοστό 25%, φιλοδοξεί να δρέψει σημαντικούς καρπούς από την εισαγωγή της στη Σοφοκλέους.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας. Παναγιώτη Τσινάβο, τα οφέλη της εισαγωγής της εταιρίας αναμένεται να είναι πολλαπλά: αφενός, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα καλύψουν το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2003-2005 και αφετέρου θα αυξηθεί η αξιοπιστία της και θα ανοίξουν δρόμοι για νέες συνεργασίες και συνέργιες.

    Ειδικότερα, η εταιρία θα εκδώσει 942.580 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές μετοχές, εκ των οποίων οι 897.700 μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας εγγραφής και οι υπόλοιπες 44.880 με ιδιωτική τοποθέτηση. Συνεπώς, οι μετοχές της εταιρίας μετά την εισαγωγή της θα ανέρχονται σε 4.488.480 από 3.545.900 που είναι σήμερα. Οι τιμές διάθεσης των μετοχών θα διαμορφωθούν με τη διαδικασία του book building.

    Σύμβουλος και συντονιστής κύριος ανάδοχος της έκδοσης είναι η Alpha Finance, και λοιποί ανάδοχοι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η EFG Telesis Finance, η Τράπεζα Επενδύσεων, η MARFIN Bank, η Πειραιώς, η Ωμέγα, η CFS Χρηματιστηριακή, η Εγνατία Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, η Ν.Δ. Δεβλέτογλου ΑΧΕΠΕΥ και η ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.Επίσης, εγγραφές θα γίνονται μέσω των δικτύων καταστημάτων της ALPHA BANK, EFG Eurobank Ergasias και Emporiki Bank.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια εγγραφή θα "αιμοδοτήσουν" το προαναφερθέν επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και θα κατευθυνθούν, σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο, στις εξής επενδύσεις:

    -1,761 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση δικτύου διανομής και πωλήσεων,

    -1,298 εκατ. ευρώ στη γραμμή παραγωγής γιαούρτης,

    -610.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων,

    -440.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης

    -397.000 ευρώ θα τοποθετηθούν στη γραμμή παραγωγής παγωτού,

    -222.000 ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση της μηχανογράφησης,

    -185.000 ευρώ για συμπληρωματικές στην παραγωγική διαδικασία υπηρεσίες,

    -89.000 ευρώ για τη δημιουργία εργαστηρίου για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων

    Αναφορικά με τα οικονομικά της μεγέθη, το 2002 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 15,57 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2001, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ, διευρυμένα κατά 5,7% σε σχέση με το 2001. Κατά το τρέχον έτος ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αναμένεται να αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων που θα ανέλθουν σε 2,25 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ΚΡΙ-ΚΡΙ διαθέτει 9.000 σημεία πώλησης παγωτού, εκ των οποίων τα 2.500 στα Βαλκάνια και τα 6.500 σε 35 νομούς της Ελλάδας. Στον τομέα της γιαούρτης, το δίκτυό της περιλαμβάνει 6.000 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 1.000 στη ΠΓΔΜ και 5.000 στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετς (Carrefour, Μασούτης, Βερόπουλος κλπ.).

    [11] ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "E-ΟΧΗΜΑΤΑ"

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας πάνω από 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ», το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στη λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, με την επωνυμία «e-οχήματα», προκειμένου οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων να ελέγξουν τα στοιχεία των οχημάτων τους.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ αυτοκινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία, που αφορά υπόχρεους σε δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ενώ κατά το δημοσίευμα, σύντομα οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα μέσω fax, όπως ισχύει για τη φορολογική ενημερότητα.

    [12] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (13:32 UTC+2)

    Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη και των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προτίθεται να καταθέσει τον σχετικό φάκελο άμεσα στη Βουλή, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου από την 1η Σεπτεμβρίου, ακόμη και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως ορισμένες διατάξεις.

    Για τις διατάξεις αυτές, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στο BHMA, θα προβλέπεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Η λύση αυτή θεωρείται αναγκαία, καθώς ο κ. Χριστοδουλάκης κρίνει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του νέου νόμου όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους επενδυτές εντός του φθινοπώρου.

    Με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο υπουργικές διατάξεις. Η πρώτη αφορά στη θεσμοθέτηση της φορολογικής σύμβασης, διάρκειας μιας δεκαετίας με νέες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα ξένες, που προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις.

    Ο καθορισμός του κατώτατου ορίου της επένδυσης παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα του συγκεκριμένου τρόπου φορολόγησης. Ειδικότερα, εξετάζονται τρεις εναλλακτικές, που αφορούν στη φορολόγηση με μειωμένο συντελεστή των καθαρών κερδών, του τζίρου ή του 7% των επενδυμένων κεφαλαίων των επιχειρήσεων.

    Η δεύτερη υπουργική απόφαση αναμένεται ότι θα αφορά την περίπτωση των υποβαθμισμένων περιοχών. Ο νόμος, κατά το δημοσίευμα, προβλέπει αύξηση των πόρων, που κατανέμονται στις περιοχές, με κριτήριο της αναπτυξιακή τους υστέρηση, η οποία θα διαπιστώνεται με βάση κριτήρια όπως είναι μεταξύ άλλων το ΑΕΠ και οι επενδύσεις.

    Σημειώνεται ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν ήδη ενσωματωθεί αιτήματα των παραγωγικών τάξεων, που έχουν ταχθεί υπέρ της τομής που επιχειρεί να εισαγάγει ο νέος νόμος, με την παροχή ισχυρών κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων επενδύσεων.

    [13] ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (12:40 UTC+2)

    Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αναμένεται να οριστεί η τελική στάση που θα τηρήθει στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ, εμμένουν στην αρχική τους θέση, για τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, και τη διατήρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΖΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Ιουλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Η βουλγαρική αστυνομία επιβεβαίωσε, σήμερα, τις πληροφορίες για τη σύλληψη του Σέρβου Νενάντ Μιλένκοβιτς, ενός εκ των ηγετών της εγκληματικής οργάνωσης «Μαφία του Ζεμούν», που καταζητούνταν για την υπόθεση της δολοφονίας του σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92, ο Μιλένκοβιτς συνελήφθη την Παρασκευή από μέλη της ειδικής ομάδας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της βουλγαρικής αστυνομίας.

    Τις πληροφορίες για τη σύλληψη του Μιλένκοβιτς, που είχαν διαρρεύσει το τελευταίο διήμερο στη Σόφια, επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ανώτατος αξιωματούχος της βουλγαρικής αστυνομίας.

    [15] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8

    Τίρανα, 13 Ιουλίου 2003 (16:10 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Πόγραδετς, ο κύκλος των συναντήσων των Προέδρων της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την προώθηση της κατασκευής του οδικού άξονα

    Νο 8.

    Είχαν προηγηθεί δυο ακόμα συναντήσεις για το ίδιο θέμα, χθες στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ και την περασμένη Παρασκευή στο Γκουέσεβο της Βουλγαρίας.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [16] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 13 Ιουλίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Η συνάντηση στο Πόγραδετς, των Προέδρων Αλβανίας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας και το έγκλημα τιμής στο Δυρράχιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αλβανικού Τύπου.

    Πρωτοσέλιδο θέμα των εφημερίδων είναι το έγκλημα για λόγους τιμής που διέπραξε ένας 17χρονος στο Δυρράχιο. Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο νεαρός, ο οποίος είχε χάσει τον πατέρα του μόλις πριν μήνες, επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε έναν 40χρονο γείτονά του, ο οποίος διατηρούσε δεσμό με τη μητέρα του.

    Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    "Σέκουλι":

    "Σκότωσε με μαχαίρι τον εραστή της μητέρας του".

    "Κόχα Γιον":

    "17χρονος σκοτώνει το γείτονά του".

    "Γκαζέτα Σκιπτάρε":

    "Σκότωσε τον εραστή της μητέρας του".

    "Αλμπάνια":

    "Νέο έγκλημα-Σκότωσε για την τιμή της οικογένειας".

    "Κοριέρι":

    "Σοβαρό έγκλημα στο Δυρράχιο".

    Πρωτοσέλιδο θέμα είναι και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση στο Πόγραδετς, των Προέδρων της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατασκευή του οδικού άξονα Νο 8. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις σε Βουλγαρία και Σκόπια.

    "Κόχα Γιον":

    "Μοϊσίου-Μπόσκοφσκι-Παρβάνοφ μαζί για το Διάδρομο 8".

    "Κοριέρι":

    "Κεντρικό θέμα συζήτησης η κατασκευή του οδικού άξονα Νο 8".

    "Σέκουλι":

    "Οχρίδα: Υπέγραψαν για τον οδικό άξονα Νο 8".

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [17] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ Ν.Α ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 13 Ιουλίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στην επαρχία Μαλάτια,

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", η δόνηση έγινε αισθητή σε αραιοκατοικημένη περιοχή, γι'αυτό δεν υπάρχουν θύματα. Σημειώθηκαν ρωγμές σε μερικά σπίτια, ενώ κατέρρευσαν δυο άδειες παλιές κατοικίες και τραυματίστηκε ένας κάτοικος πηδώντας από το παράθυρο του σπιτιού του.

    Στην περιοχή εξακολουθούν να γίνονται αισθητές πολλές μετασεισμικές δονήσεις.

    [18] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΥΠΡΟΥ -ΕΛΛΑΔΑΣ

    Λεμεσός, 13 Ιουλίου 2003 (11:42 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το Αμυντικό Δόγμα Κύπρου-Ελλάδας υπάρχει και η συνεργασία των δυο υπουργείων είναι άριστη, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι αυτό διαφάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αθήνα.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η αμυντική ικανότητα της ΕΦ, «όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά είναι στόχος μας να την αυξήσουμε και να την κρατήσουμε παρούσα μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια από τον κ.Ντενκτάς, τη ψευδοκυβέρνηση και την Τουρκία να ληφθούν ορισμένα μέτρα που να οδηγούν σε μια μονομερή λύση του Κυπριακού με βάση τα δικά τους σχέδια».

    Επεσήμανε πως η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη σημειώνοντας πως «αναμένουμε από την άλλη πλευρά να επιδείξει καλή θέληση, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από τα ΗΕ για να ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΣΗΣ ΣΤΟ 7ο ΕΤΑΠ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Εντυπωσιακή εμφάνιση που συνοδεύτηκε από μια πρώτη, δύο δεύτερες και μια τρίτη θέση, πραγματοποίησε ο Βασίλης Γιαννιώσης κατά τη διάρκεια του 7ου και προτελευταίου ετάπ στο Γύρο Ρουμανίας (κατηγορίας 2,6). Ο αθλητής της Νέας Ιωνίας, εκτός της δεύτερης θέσης που κατέκτησε στο συγκεκριμένο ετάπ, ήταν πρώτος στο σπριντ ανάβασης (Α` κατηγορίας), δεύτερος στο σπριντ ανάβασης (Β` κατηγορίας) καθώς και τρίτος στο σπριντ ευθείας.

    Ο Γιαννιώσης, κάλυψε την απόσταση των 180χλμ (Μπρασόφ-Μπακού) του έβδομου ετάπ σε 4:15:20, ενώ ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Μηνάς Μαλλάτος ήταν 5ος με 4:15:46. Μάλιστα, ο Βολιώτης πρωταθλητής, κατάφερε με την εμφάνισή του να πάρει και πάλι προβάδισμα στους πόντους, αποκτώντας το δικαίωμα να φορέσει τη λευκή φανέλα στο 8ο και τελευταίο ετάπ που διεξάγεται σήμερα (Κυριακή).

    Θέση στην πρώτη δεκάδα του ίδιου ετάπ πήρε και ο Αγγελος Αρμενατζόγλου (7ος), ενώ από κει και πέρα οι Γιάννης Τσακουρίδης, Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης και Γιώργος Τέντσος κατέκτησαν την 17η, την 26η και την 27η θέση αντίστοιχα.

    [20] ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2003 (16:55 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα μπέιζμπολ συνέτριψε την έμπειρη και φιλόδοξη ομάδα της Γερμανίας με 11-0 χάρη στην αλάνθαστη άμυνα, στο δεύτερο παιχνίδι της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας.

    Ο αγώνας, που κρατά 9 innings, ολοκληρώθηκε στα 7 innings, καθώς η εθνική μας ομάδα κέρδιζε με πάνω από 10 runs. Μάλιστα δεν ολοκλήρωσε και την επίθεση στο 7ο inning, μιας και ήταν η γηπεδούχος ομάδα.

    Η εθνική μας πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη σε διαφορά runs (Ελλάδα Γερμανία 11-0) και την μικρότερη ήττα (Ελλάδα - Ισπανία 0-1), στους 12 αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στο Ευρωπαϊκό. Επίσης, κανένας αγώνας μέχρι τώρα δεν ολοκληρώθηκε στα 7 innings (λόγω μεγάλης διαφοράς) αλλά πολλοί αγώνες διήρκεσαν περισσότερα από 9 inning εξαιτίας ισοπαλίας.

    Αν και η αρχή δεν ήταν η καλύτερη για την εθνική μας ομάδα, αφού δεν μπόρεσε να δείξει της πραγματικές δυνατότητές της απέναντι στην Ισπανία , τώρα η εθνική μας αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απέναντι σε ομάδες έμπειρες με ιστορία στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο μπέιζμπολ.

    Για την εθνική μας αγωνίστηκαν οι: Θεοχάρης (2 run),Θεοδώρου, Παππάς (1 run), Λεμονής (1 run), Μαρκάκης (1 run), Κοτταράς (2 run), Δημητρίου Χ. (1 run), Δημητρίου Σ. (1 run), Rasmusen (1 run), Μαεστράλης (1 run), Μελέχης, Παναγιωτάκος, Χειλάκης, Αποστολόπουλος, Lyons, Σωτηρόπουλος και Σικαράς .

    Στις 13/7 η εθνική μας ομάδα αγωνίζεται με την Ιταλία στο Haarlem στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Η εθνική μας θα αντιμετωπίσει ένα πολύ ισχυρό αντίπαλο την Ιταλία η οποία είναι από τις πιο δυνατές ομάδες του Πρωταθλήματος.

    Οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπέιζμπολ θα διαρκέσουν από 11 έως 19/7/2003.

    [21] ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ

    Ραμάλλα, 13 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Με διακοπή της εκεχειρίας απειλούν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, αν η Παλαιστινιακή Αρχή επιμείνει στον αφοπλισμό τους, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    «Αν η Παλαιστινιακή Αρχή επιχειρήσει να προβεί σε κατάσχεση των όπλων μας, θα μας αναγκάσει να διακόψουμε την εκεχειρία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δυο οργανώσεων από τη Γάζα.

    [22] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 13 Ιουλίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί και δύο οι τραυματίες από μετωπική σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Το λεωφορείο μετέφερε εργάτες από εργοστάσιο τσιμέντων της περιοχής.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Ουάσιγκτον, 13 Ιουλίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε πέντε χώρες της Αφρικής υπογραμμίζοντας ότι οι διωκτικές αρχές δεν θα επιτρέψουν στους τρομοκράτες να δράσουν εκτός της αφρικανικής ηπείρου, μεταδίδει το BBC.

    "Δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να απειλήσουν τους κατοίκους της Αφρικής και να χρησιμοποιήσουν την ήπειρο σαν βάση για να απειλήσουν τον υπόλοιπο κόσμο", τόνισε ο πρόεδρος Μπούς στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπασάντζο της Νιγηρίας.

    Το AIDS, το πετρέλαιο, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Αφρική και η τύχη της Λιβερίας, ήταν τα βασικά θέματα των συνομιλιών το Σάββατο στην Αμπούζα πρωτεύουσα της Νιγηρίας, τελευταίο σταθμό του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αφρική.

    Η Νιγηρία αποτελεί ηγέτιδα χώρα της δυτικής Αφρικής με 120 εκατομμύρια πληθυσμό και πετρελαϊκό πλούτο. Είναι η όγδοη εξαγωγική δύναμη πετρελαίου και η πέμπτη προμηθεύτρια των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο θεώρησε την επίσκεψη Μπους ως διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος του, μετά τις κατηγορίες από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Απριλίου με βία και νοθεία και τη γενική απεργία που συγκλόνισε τη χώρα ως την περασμένη Τρίτη.

    Ο Ομπασάντζο, που βλέπει τον εαυτό του ως μεγάλο ''παίχτη'' στην ευρύτερη περιοχή, πίεσε τον πρόεδρο Μπους να στείλει αμερικανικό στρατό στη Λιβερία, στο πλαίσιο μιάς κατά βάση αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, σε σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στη χώρα, μετά την αποχώρηση του Τσαρλς Τέιλορ. Γιά τον πρόεδρο Μπους όμως, που έχει ήδη δεσμεύσει στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει τραυματικές εμπειρίες από την αιματηρή έξοδο των συμπατριωτών του από τη Σομαλία πριν δέκα χρόνια, μιά νέα αποστολή είναι δοκιμασία.

    Ο κ. Μπους περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λιβερία, αλλά ως προς την αμερικανική συμμετοχή ''περιμένει σε λίγες μέρες, την απόφαση των αμερικανών εμπειρογνωμόνων''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που συνόδευσε τον κ. Μπους στην Αφρική, απέρριψε τις επικρίσεις που εκφράστηκαν ότι το ταξίδι γίνεται για τα πετρέλαια, λέγοντας ότι ''δεν ήρθαμε να πάρουμε το πετρέλαιο κανενός ούτε να επιβάλουμε τη θέλησή μας σε κανένα'.

    [24] ΒΕΛΓΙΟ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2003 (16:05 UTC+2)

    O πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη νομοθεσία που επιτρέπει σε βελγικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν έχουν διαπραχθεί, μεταδίδει το BBC.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της συγκεκριμένης νομοθεσίας έχουν ασκηθεί αγωγές για εγκλήματα πολέμου εναντίον του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, αλλά και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και του Ισραήλ, Τόνι Μπλερ και Αριέλ Σαρόν αντίστοιχα.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις. Η Ουάσιγκτον είχε «απειλήσει» τη βελγική ηγεσία με απομάκρυνση της έδρας του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες ύστερα από αγωγή που υπέβαλλαν ιρακινοί πολίτες εναντίον του αμερικανού στρατηγού Τόμι Φράνκς που είχε τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    Βάσει της νέας νομοθεσίας που προωθείται, στα βελγικά δικαστήρια θα μπορούν να εκδικάζονται υποθέσεις για εγκλήματα πολέμου που αφορούν σε βέλγους πολίτες ή σε ξένους που μένουν στο Βέλγιο.

    Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης του Βελγίου, μιας χώρας που είχε αντιταχθεί στην αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, απαγορεύοντας μάλιστα σε αμερικανικά μαχητικά να διέρχονται από τον εθνικό εναέριο χώρο της.

    [25] ΒΟΛΕΣ ΜΠΛΙΞ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 13 Ιουλίου 2003 (16:00 UTC+2)

    Τεράστιο λάθος χαρακτηρίζει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ιράκ θα μπορούσε να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόλις λεπτά, μεταδίδει το BBC.

    Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ αναφέρει ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση υπερέβαλλε στην εκτίμηση των πληροφοριών που λάμβανε από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Οι πληροφορίες για τη δυνατότητα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής είχαν βρεθεί και στο επίκεντρο της διαμάχης του BBC με την βρετανική κυβέρνηση καθώς δημοσιογράφος του BBC επικαλούμενος αξιωματούχο βρετανικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο «φούσκωσε» τα στοιχεία που λάμβανε από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Μάλιστα σε συνέντευξή του στην εκπομπή Panorama της τηλεόρασης του BBC που αναμένεται να μεταδοθεί απόψε ο Χανς Μπλιξ αποδέχεται ως ένα βαθμό τουλάχιστον ΗΠΑ και Βρετανία ερμήνευσαν όπως ήθελαν τα στοιχεία για να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να επιτεθούν στο Ιράκ.

    Οι δηλώσεις Μπλιξ γίνονται ενώ η Βρετανία κατηγορείται ακόμη και από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για τις καταγγελίες ότι το Ιράκ επιχειρούσε να εισάγει ουράνιο από το Νίγηρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 July 2003 - 18:13:38 UTC