Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [02] Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] Ο Π. ΣΠΥΡΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 54ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΗΛΘΕ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
  • [04] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΥΠΟΥ "STRELA"
  • [05] ΑΕΚΑ: ΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [06] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ
  • [08] Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [09] ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ
  • [10] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [11] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΑΠΟ ΤΗΝ UBS
  • [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΦΟΡΙΑ
  • [13] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [14] ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [15] Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΤΕΛΕΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ
  • [16] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [17] ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΖΙBΚΟΒΙΤΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 23 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ-ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [19] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "RADIKAL" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [20] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
  • [21] ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ "ΓΕΥΣΗ" ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [23] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ Ο Ν.ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
  • [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [25] ΑΦΙΞΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [26] ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΡΟΛ ΣΙΛΝΤΣ
  • [27] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΙΒΜ ΚΑΙ ΝΟΚΙΑ
  • [28] «ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ GENERAL MOTORS
  • [29] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ COCA - COLA
  • [30] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
  • [32] Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
  • [33] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΔΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Η αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, στην προοπτική της αντιστοίχισης τους με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει χωριστά το κόμμα και χωριστά το βουλευτή και η κατανομή του 80% των εδρών της Βουλής με βάση την απλή αναλογική είναι οι βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Το πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή παραμένει στο 3%.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτόν με αίσθημα ευθύνης.

    Σημείωσε, δε, ότι η έναρξη ισχύος του νέου εκλογικού συστήματος θα αποτελέσει και αυτή αντικείμενο του διαλόγου. Πρότεινε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει μετά τις εκλογές του 2005, προκειμένου να μην συνδεθεί με την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου θα εξεταστεί ακόμη η νέα διάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, η επιλογή των περιφερειών που θα κατατμηθούν και η δυνατότητα να εκλέγεται ορισμένος αριθμός βουλευτών στις μείζονες περιφέρειες, χωρίς σταυροδοσία.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι γνώμονα των προτάσεων της κυβέρνησης, αποτέλεσε η γνήσια αντιπροσώπευση της λαϊκής βούλησης, η εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας και η εγγύηση της διαφάνειας.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι οι προτάσεις δεν υποκρύπτουν μικροκομματικούς συσχετισμούς.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

    «Το εκλογικό σύστημα είναι τμήμα μιας ευρύτερης αλυσίδας προβλημάτων, όπως της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας και της αναπτυξιακής διάρθρωσης. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων, της διοικητικής διάρθρωσης, της αναπτυξιακής διάρθρωσης και το εκλογικό σύστημα θα είναι αντικείμενα πρωτοβουλιών και προπαντός διαλόγου. Για να πραγματοποιήσουμε έτσι μια εκτεταμένη τομή στο σύνολο του πολιτικοδιοικητικού συστήματος, για προωθήσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση πιο κοντά στον πολίτη.

    Η σημερινή πρωτοβουλία μας για το εκλογικό σύστημα είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1974 έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Με εξαίρεση το βραχύ διάστημα 1989-1990 το σύστημα αυτό εξασφάλιζε κυβερνητική σταθερότητα. Παρουσίασε όμως και δυσλειτουργίες ορισμένες από τις οποίες συζητούνται έντονα τα τελευταία χρόνια.

    Με το ισχύον εκλογικό σύστημα οι υποψήφιοι βουλευτές διεκδικούν την ψήφο των πολιτών σε συνθήκες διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η πολιτική δίνει συχνά τη θέση της σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Οι εκλογικές δαπάνες αυξάνονται υπέρμετρα και οι υποψήφιοι αναζητούν πόρους από κάθε πηγή για την κάλυψη τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί το έδαφος για ενδεχόμενες εξαρτήσεις.

    Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για να αναζητήσουμε συναινετικά ένα νέο εκλογικό σύστημα. Τη συναινετική αναζήτηση του εκλογικού συστήματος επιβάλλει άλλωστε το Σύνταγμα μας, μετά την αναθεώρηση του.

    Η νέα ρύθμιση, αυτή που ισχύει, προβλέπει ότι ο εκλογικός νόμος εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές, εφόσον η ψήφισή του δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3.

    Αρα η συζήτηση που ξεκινά τώρα δεν αφορά αυτές τις εκλογές φορά, αλλά το μέλλον. Και αυτό το μέλλον έχουμε υποχρέωση από τώρα να το προετοιμάσουμε, γιατί τα προβλήματα του σήμερα θα γίνονται όλο και πιο πιεστικά.

    Το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να συμβάλλει στην ανανέωση των όρων του πολιτικού ανταγωνισμού, να διευκολύνει τον πολίτη να ενδιαφερθεί για την πολιτική, να επιτρέπει την είσοδο νέων προσώπων στην πολιτική ζωή, να ενισχύει τη διαφάνεια της , να διαμορφώνει συνθήκες γνήσιας αντιπροσώπευσης, να περιορίζει την επιρροή των κάθε λογής συμφερόντων, να οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία και στην αναβάθμιση της δημοκρατίας.

    Ως γνώμονα στην προσπάθεια μας οφείλουμε να έχουμε τρεις βασικές αρχές: Οι πολίτες πρέπει να εκφράζουν στις εκλογές ελεύθερα τη βούληση τους, η οποία βούληση με τη σειρά της πρέπει να εξασφαλίζει τη γνήσια αντιπροσώπευση της, το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, τέλος πρέπει να εγγυάται τη διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος.

    Με βάση τις αρχές που ανέφερα, παρουσιάζουμε τις κατευθύνσεις που αποφασίσαμε σήμερα για την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες συγκεκριμένες, εκφράζουν σύγχρονες ιδέες, ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας και δεν αποτελούν προϊόν συγκυριακών συσχετισμών ούτε δεν υποκρύπτουν μικροκομματικούς υπολογισμούς.

    Λέμε «ναι» στην αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, στην προοπτική της αντιστοιχήσεις του με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Θέματα όπως η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση της περιφέρειας τίθενται σε διάλογο. Λέμε «ναι» στη δυνατότητα του πολίτη, να ψηφίζει χωριστά το κόμμα και χωριστά το βουλευτή. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι εξαρτήσεις των υποψηφίων. Λέμε ναι στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με στόχο την αναμόρφωση της σχέσης του βουλευτή με τον πολίτη και τη γνήσια έκφραση των τοπικών συμφερόντων.

    Λέμε «ναι» στην κατάργηση της ρύθμισης του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που καθιστά δυσχερή τη συγκρότηση προεκλογικά συνασπισμών κομμάτων. Λέμε «ναι» στην αναζωογόνηση και τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων που προσδιορίζουν καθοριστικά τους όρους του εκλογικού αγώνα και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    Με τις προτάσεις μας το ποσοστό ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα στο σύνολο της χώρας αποτελεί τη βάση υπολογισμού των εδρών του στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ώστε ένα κόμμα να πάρει τις έδρες που του αντιστοιχούν, ανεξάρτητα από το μέγεθος των περιφερειών. Οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή αντιστοιχούν στο 80% της εκλογικής τους δύναμης στη χώρας. Ενισχύεται έτσι η αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων.

    Οι έδρες των κομμάτων που αντιστοιχούν στο 80% του όλου σώματος των βουλευτών κατανέμονται στα κόμματα μέσω της απλής αναλογικής. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα. Το ελάχιστο ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.

    Αυτές είναι οι προτάσεις μας για την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος και καλώ σε δημόσιο διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Στο δημόσιο αυτό διάλογο θα θέσουμε και ορισμένα άλλα θέματα. Αν θα είναι δυνατό να εκλέγεται ένας αριθμός βουλευτών σε μείζονες περιφέρειες, χωρίς σταυροδοσία. Ποιες θεωρούνται μεγάλες περιφέρειες και πως θα κατατμηθούν. Αν θα υπάρξει νέα διάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, πέραν της κατάτμησης των μεγάλων.

    Καλώ όλους, ιδίως τα κόμματα να συμμετάσχουν στο διάλογο, εποικοδομητικά δημιουργικά, με αίσθημα ευθύνης. Επιδίωξη μας είναι να συζητήσουμε ανοιχτά για να καταλήξουμε συναινετικά στην καλύτερη λύση για τη δημοκρατία μας.

    Ορισμένοι βιάστηκαν να διαφωνήσουν με την πρωτοβουλία μας χωρίς να γνωρίζουν καν το περιεχόμενο της. Ακολουθώντας στείρα αντιπολιτευτική τακτική έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν το δικαίωμα της πλειοψηφίας της Βουλής να νομοθετεί. Αν και ο λαός ψήφισε Βουλή και κυβέρνηση για μια τετραετία. Υποστηρίζουν ότι επιδιώκουμε να ελέγξουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Επιθυμώ να δηλώσω ότι η έναρξη ισχύος του νέου εκλογικού συστήματος θα είναι και αυτή αντικείμενο του πολιτικού διαλόγου. Μπορεί να ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005, ώστε να μην συνδέεται με την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε η χώρα να περιμένει την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος μέχρι το 2012, επειδή η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η άρνηση του διαλόγου εξυπηρετεί την πρόσκαιρη τακτική της ακραίας αντιπαράθεσης.

    Ολοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εχουμε ιστορική ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εγγυάται τη γνήσια αντιπροσώπευση, την κυβερνητική σταθερότητα και τη διαφάνεια.

    Ενα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας. Ενα σύστημα που θα ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο λαός περιμένει από εμάς να γυρίσουμε σελίδα. Περιμένει να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα. Περιμένει να ανανεώσουμε τη δημοκρατία μας».

    [02] Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, κατά τη διάρκεια της πρωϊνής επίσκεψής του στην κεντρική αγορά του Ρέντη Συναίνεση, σε συνάντηση που είχε με τους κρεοπώλες και τους πωλητές οπωροκηπευτικών, επεσήμανε ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν, δεδομένου ότι υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης η διάθεση να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στο κοστολόγιο, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Κουλούρης ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε κυνηγοί κεφαλών, ζητώ τη συνεργασία σας, αν με στηρίξετε θα είμαι δίπλα σας σε όλα τα θέματα που σας απασχολούν.

    Φεύγω αισιόδοξος ότι θα υλοποιηθούν όσα είπαμε».

    Τη Δευτέρα ο υφυπουργός θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της κεντρικής κρεαταγοράς και της αγοράς φρούτων και κηπευτικών.

    Ο Κίμων Κουλούρης, γνωστοποίησε ότι την Τρίτη θα βρίσκονται στη χώρα μας οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκης Ενωσης, προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της κεντρικής αγοράς του Ρέντη, αναφέροντας ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να αναλάβει εργολάβος αυτό το έργο.

    Τέλος, ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια που θα προσφέρει στη συγκράτηση των τιμών, αλλά και την εξυγίανση της αγοράς το σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή για ψήφιση εντός των προσεχών ημερών και αφορά τον εκσυγχρονισμό των λαικών αγορών και το παραεμπόριο.

    Μέχρι τότε ζήτησε να αναφέρεται σαφώς στις πινακίδες των προϊόντων εκτός απο την τιμή και η ποιότητα που σχετίζεται με αυτήν, ενώ τόνισε με ιδιαίτερο τρόπο ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η διαμόρφωση πλασματικά υψηλών τιμών διότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς.

    [03] Ο Π. ΣΠΥΡΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 54ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΗΛΘΕ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Από ανεπάρκεια της δεξιάς καρδιακής κοιλίας και όχι από αιμορραγία πέθανε ο 54χρονος ασθενής που χθες υποβλήθηκε σε επέμβαση εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Παναγιώτης Σπύρου.

    Ο κ. Σπύρου που είχε αναλάβει την εγχείριση εξέφρασε οργή και λύπη για το γεγονός ότι ορισμένα ΜΜΕ απέδωσαν το θάνατο του ασθενούς σε αιμορραγία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κακοήθεια.

    "Ο ασθενής βγήκε από το χειρουρχείο χωρίς να χάνει ούτε μία σταγόνα αίμα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη θλίψη και την οδύνη του υπεύθυνου. Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια. Η μάχη μπορεί να χάθηκε, όμως ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κερδίσουμε τον πόλεμο".

    Οπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη εγχείριση έγινε προσπάθεια υποστήριξης του αριστερού τμήματος της καρδιάς, ωστόσο το δεξί τμήμα σημείωσε ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

    Ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με το συγκεκριμένο μηχανισμό καταλήγουν από ανεπάρκεια και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπήρχαν απρόβλεπτοι κίνδυνοι.

    "Η συσκευή βρίσκεται σε κλινική εφαρμογή. Η μηχανική καρδιά αποτελεί μία λύση για υποστήριξη και όχι μαγικό ραβδί που θα τους κάνει καλά (τους ασθενείς). Δίνει τη δυνατότητα επιβίωσης και γεφύρωσης του χάσματος μέχρι να γίνει η μεταμόσχευση ή ακόμη και λύσης του προβλήματος", είπε.

    Ο κ. Σπύρου επανέλαβε πάντως ότι πάνω από 100 καρδιοπαθείς καταλήγουν κάθε χρόνο, περιμένοντας στις λίστες για μόσχευμα. Υπεραμύνθηκε δε αυτού του είδους της εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς καθώς, όπως είπε, αφορά αποκλειστικά και μόνο ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν λόγω της πάθησής τους σε καμία συμβατική καρδιοχειρουργική επέμβαση και μέχρι πρότινος, μοναδική ελπίδα επιβίωσης τους ήταν η μεταμόσχευση.

    [04] ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΥΠΟΥ "STRELA"

    Μόσχα, 17 Ιουλίου 2003 (08:21 UTC+2)

    Ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Λένινγκραντ, Ιγκορ Λεμπεντ δήλωσε ότι το γραφείο του, διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό οκτώ φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Strela, σύμφωνα με την καταμέτρηση πυρομαχικών, στη ναυτική βάση Κρονσταντ.

    Σημειώνεται ότι οι Τσετσενοι αντάρτες ενδιαφέρονται άμεσα για την απόκτηση τέτοιων πυραύλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στις καταρρίψεις των 15 ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από την Τσετσενία, κατά το τελευταίο 18μηνο. Η τιμή του κάθε πυραύλου στη μαύρη αγορά, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100.000 δολάρια.

    [05] ΑΕΚΑ: ΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί ''κλειδί'' για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και για την μετάβαση σε μια ''νέα μεταπολίτευση''», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΑΕΚΑ σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον εκλογικό νόμο.

    «Οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρότι κατατίθενται με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, διαμορφώνουν ένα θετικό πλαίσιο για ουσιαστικό διάλογο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Αρνηση για διάλογο, υπεκφυγές, γενικολογίες και μηδενιστικές τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στην αναγκαία αναβάθμιση της πολιτικής ζωής. Αλλωστε, η πρόσφατα ψηφισμένη αναθεώρηση του Συντάγματος προφυλάσσει από αιφνιδιασμούς της εκάστοτε πλειοψηφίας και αποτρέπει μεθοδεύσεις για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    «Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στον εκλογικό νόμο είναι γενικόλογες και κατά συνέπεια ανεπίδεκτες συγκεκριμένης τοποθέτησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Ενα είναι σίγουρο από αυτές τις δηλώσεις ότι το προτεινόμενο συνεχίζει να αποτελεί απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό σύστημα ενισχυμένης και όχι απλής αναλογικής που δεν προωθεί την αντιστοιχία των ψήφων του εκλογικού σώματος με τις έδρες που εκλέγει το κάθε κόμμα. Αναμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας.

    [07] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    «Εάν η κυβέρνηση αποδέχεται, έστω και καθυστερημένα ότι ο ισχύων εκλογικός νόμός, που μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν με πάθος, είναι άδικος και υποθάλπει τη διαπλοκή, έχει μία πολύ απλή λύση: να ψηφίσει την απλή αναλογική», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού, που απαντά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

    «Η ασάφεια όμως των όσων είπε σήμερα ο κ. Σημίτης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση όχι μόνόν δεν υιοθετεί την έντιμη λύση της απλής αναλογικής, αλλά ότι αναζητεί και πάλι μεθοδεύσεις για την φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης και την επ΄ ωφελεία του ΠΑΣΟΚ ανασυγκρότηση του δικομματικού συστήματος. Αυτό φανερώνουν και η αναπαραγωγή της λογικής των αυτοδύναμων μειοψηφικών κυβερνήσεων και η ρητή διατήρηση της ανισοτιμίας της ψήφου των πολιτών που αρνούνται να ψηφίσουν τα κόμματα του δικομματισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ο κ.Πρωθυπουργός εξεδήλωσε την πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Τίποτα συγκεκριμένο, όμως, πέραν του ότι το 70% πρόκειται να γίνει 80%», δήλωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ.Σημίτης για τον εκλογικό νόμο.

    «Όλα τα άλλα αποτελούν σκέψεις και προθέσεις που δεν έχει συζητήσει ούτε καν με τους συνεργάτες του», επεσήμανε ο κ. Κούβελας, προσθέτοντας ότι «αν η αλλαγή ήταν αναγκαία όπως διατείνεται ο κ.Σημίτης θα έπρεπε οκτώ χρόνια τώρα να είχε ετοιμάσει μία συγκροτημένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο»

    [09] ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    «To KKE παραμένει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Επομένως απορρίπτει το εκλογικό σύστημα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που απαντά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τον εκλογικό νόμο.

      Αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο θα παρουσιάσει η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο.

    [10] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Μεγάλα κέρδη εξαμήνου, αναμένονται για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους στο α΄ 6μηνο και η Εθνική Τράπεζα θα είναι εκείνη που ανοίξει το χορό:

    Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών έχει ως εξής:

    - Εθνική Τράπεζα 24 Ιουλίου

    - EFG Eurobank Ergasias 7 Αυγούστου

    - Alpha Bank 8 Αυγούστου

    - Τράπεζα Πειραιώς 21 Αυγούστου

    [11] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΑΠΟ ΤΗΝ UBS

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Σε αναβάθμιση του ΟΠΑΠ προχώρησε η Ελβετική Τράπεζας UBS, δίνοντας σύσταση αγορας (buy2) από ουδέτερη σύσταση (neutral2) και αναθεώρησε επί τα βελτίω την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού στα 11,5 ευρώ από τα 5,4 ευρώ.

    Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στη σχετική έκθεση, η αναβάθμιση της τιμής-στόχο για τον ΟΠΑΠ αντανακλά τις θετικές προοπτικές που απορρέουν από τα ισχυρά αποτελέσματά του στο α΄ εξάμηνο.

    Η Deutsche Bank

    Η Deutsche Bank αναθεώρησε επί τα βελτίω την τιμή-στόχο που δίνει για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 11,8 ευρώ από τα 10,1 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση αγοράς (buy) για τον τίτλο του Οργανισμού.

    Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εξηγούν στη σχετική έκθεση ότι η επί τα βελτίω αυτή αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αντανακλά τα ωφέλη από το νέο παιχνίδι, το Kino, που θα προσφέρει από τον Οκτώβριο ο Οργανισμός, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους μπορεί να συνεισφέρει ως και 1,3 ευρώ ανά μετοχή στην αξία των τίτλων του ΟΠΑΠ.

    [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΦΟΡΙΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Η πρώτη πρότυπη εφορία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στη ΔΥΟ Καλλιθέας, όπου τον φορολογούμενο θα εξυπηρετεί ένας μόνο εφοριακός υπάλληλος, ο οποίος θα αναλαμβάνει και όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

    Στον νέο πλαίσιο θα εντάσσονται από τον Σεπτέμβριο πέντε εφορίες το μήνα, με απώτερο στόχο του υπουργείου Οικονομικών την επέκταση του μέτρου σε 150 μεγάλες εφορίες της χώρας.

    [13] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.000.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «ΑΣΤΡΑ ΑΕΕΧ» στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου, την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.574.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ» στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου καθώς και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.195.619 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.» που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιρειών «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.», «Β.Ε.ΜΕΤ Α.Ε.» και «Ε.ΒΙ.ΤΕ. Α.Ε.». ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Το ΔΣ ενέκρινε επίσης:

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων 37.067.336 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «CHIPITA INTERNATIONAL S.A.» που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων ανωνύμων μετοχών της εταιρίας.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.384.240 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Ε.».

    -Την εισαγωγή τίτλων Ελληνικού Δημοσίου εκδόσεως 1/4/2003 30/6/2003.

    -Την εισαγωγή τίτλων της ΕΤΒΑbank εκδόσεων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2003.

    Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε:

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ» από 0,30 σε 0,35 Ευρώ.

    -Για την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» από 2,38 σε 1,50 Ευρώ.

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε.Ε.» από 0,75 σε 0,78 Ευρώ.

    -Για την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «FRIGOGLASS Α.B.E.Ε.» από 2 Ευρώ σε 1 Ευρώ.

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «PAPERPACK I. ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» από 1,20 σε 2,40 Ευρώ.

    Το Δ.Σ. καθόρισε την 23/7/03 ως ημερομηνία έναρξης ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εισηγμένης εταιρείας «Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» με Ειδικό Διαπραγματευτή την «PROTON AXEΠΕΥ»

    [14] ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία τεσσάρων τουριστικών φορέων υπογράφηκε μετά από προσπάθεια δύο ετών το καταστατικό ίδρυσης του «Γραφείου Συνεδρίων, Εκθέσεων και Επισκεπτών Αθηνών» με την ξένη ονομασία «Athens Convention, Exhibitions and Visitors Bureau» και με το διακριτικό τίτλο «Athens CVB».

    Οι φορείς είναι ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (ΣΕΠΟΣ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ) και η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ).

    Σκοπός του «Athens CVB» είναι να προωθήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της συνεδριακής και εκθεσιακής αγοράς, της αγοράς των ταξιδίων κινήτρων (incentives) και γενικότερα την τουριστική αγορά της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Αττικής και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού, των συνεδρίων, των εκθέσεων και των ταξιδίων κινήτρων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στόχος του «Athens CVB» είναι να αναπτύσσει δράσεις ώστε να εξυπηρετεί και να προωθεί τον προορισμό σε κάθε είδους επισκέπτη- τουρίστα έτσι ώστε άμεσα και έμμεσα να δημιουργείται ζήτηση για τις κύριες αλλά και τις συμπληρωματικές υπηρεσίες των θεματικών αυτών μορφών τουρισμού, με απώτερο στόχο την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής κοινωνίας.

    Επίσης σκοπός του «Athens CVB», είναι η μελέτη των προβλημάτων με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την ανάπτυξη της συνεδριακής αγοράς και των εκθέσεων γενικότερα. Ταυτόχρονα το «Athens CVB» θα ασχοληθεί με την επεξεργασία και προώθηση προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς για νομοθετικές και λοιπές ρυθμίσεις και για μέτρα τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού.

    Μετά την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης, ακολούθησε η εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη:Πρόεδρος Ιωάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ, Αντιπρόεδρος Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος ΕΞΑ, Γενικός Γραμματέας Αναστάσιος Κούμανης, Πρόεδρος ΣΕΟΕΣ, Ταμίας Δημήτρης Μάντζιος, Πρόεδρος ΣΕΠΟΣ

    [15] Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΤΕΛΕΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 17 Ιουλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, χαρακτήρισε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ως ''τον τέλειο τρόπο για εξεύρεση ενός συμβιβασμού στην Κύπρο'', σημειώνοντας πως εάν υπήρχε ένα καλύτερο σχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Είπε ακόμη πως μπορεί να γίνουν αμοιβαίες τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", σε ομιλία του σε διάσκεψη στην Τουρκία με τίτλο ''Σχέδιο Ανάν: Ονειρα και Γεγονότα'', το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής του τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο κ. Γουέστον επανάλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία.

    Αναφερόμενος στη μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο Αμερικανός διπλωμάτης υπέδειξε τη σημασία του ότι δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο βίας, από τον περασμένο Απρίλη που οι πολίτες άρχισαν να περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και αντίστροφα.

    Ο κ. Γουέστον είπε πως μπορεί να υπάρχουν άτομα που μπορεί να αντιτίθενται σε κάποιες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και άτομα που να θέλουν αυτές τις πρόνοιες να αλλάξουν.

    ''Τότε, αυτό που σας λέμε είναι ότι αμοιβαίες τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν στο σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Γουέστον εκτίμησε ότι πολλά πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι το Μάιο του 2004, οπότε η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, προσθέτοντας πως μια ενωμένη Κύπρος θα υποβοηθούσε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σημείωσε ακόμη πως η εξεύρεση μιας λύσης μέχρι τον Μάιο του 2004 θα είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Γουέστον είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν στο κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και κατέληξε: ''Πρέπει να το κάνουν μέσα στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ''.

    [16] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Αγκυρα, 17 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνείναι είχε γραφεί, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες της Κοινής Ομάδας Ερευνας που είχε συσταθεί για την διερεύνηση του επεισοδίου στη Σουλεϋμανία.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ και πρόσθεσε ότι κατά συνέπεια στην επιστολή αναφέρονται και απόψεις οι οποίες διατυπώθηκαν από την αμερικανική πλευρά κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινής Ομάδας Ερευνάς.

    «Είναι γνωστό στην κοινή μας γνώμη ότι οι απόψεις αυτές καταγράφηκαν από πλευράς μας και απαντήθηκαν», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Ο κ. Ράμσφελντ στην επιστολή με ημερομηνία 13.7.2003, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ως δύο σύμμαχοι, μοιράζονται στο Ιράκ κοινά συμφέροντα, ότι οι ΗΠΑ έχουν την επίγνωση του σημαντικού ρόλου που θα παίξει η Τουρκία για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας ενός ενωμένου και ελεύθερου Ιράκ, στο οποίο θα επικρατεί ευημερία και ότι δεν θα επιτραπεί το Β. Ιράκ να μετατραπεί και πάλι σε ένα καταφύγιο για επιθέσεις που θα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας».

    «Στην επιστολή», είπε ο κ. Ντιριόζ, «τονίσθηκε πως εκτιμάται η γενναιότητα και η υπερηφάνεια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες από τον πόλεμο της Κορέας μέχρι σήμερα, εδώ και μισό αιώνα, είναι δίπλα - δίπλα με τις ΗΠΑ, ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είναι ισχυρή και σημαντική σε βαθμό που δεν μπορεί να επηρεαστεί από το τελευταίο συμβάν και ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ενίσχυση των ισχυόντων δεσμών μεταξύ της συμμαχίας Αμερικής-Τουρκίας και στο μέλλον με την επίγνωση ότι αυτό θα επιφέρει όφελος στα δύο μεγάλα έθνη».

    [17] ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΖΙBΚΟΒΙΤΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βελιγράδι, 17 Ιουλίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Μλάντζαν Ντίνκιτς, παρέδωσε στη δικαιοσύνη έγγραφα που εμπλέκουν δύο συμβούλους του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς σε δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Πρόκειται για τους Ζόραν Ζανιούσεβιτς και Νεμάνια Κόλεσαρ, σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, που συνέταξε τα έγγραφα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντίνκιτς, το ξέπλυμα πραγματοποιούσαν δύο εταιρίες: η Myron Sales, με βάση στις Σεϋχέλλες και η Lennay Control Ltd, με βάση την Κύπρο.

    Ο Ντίνκιτς εμπλέκει στην υπόθεση και τον υπουργό Εσωτερικών, γιατί «αποκρύπτει τις αποδείξεις από τον εισαγγελέα και τον πρωθυπουργό».

    Ο Ντίνκιτς είναι εξέχον στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος G-17.

    [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 23 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ-ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Οι ρουμανικές αρχές κατάσχεσαν σήμερα 23 κιλά ηρωίνης και συνέλαβαν τρία άτομα. Πρόκειται για δύο Ρουμάνους και έναν Γερμανό που συνελήφθησαν σε πάρκινγκ στα σύνορα ανάμεσα στις επαρχίες Μπιχόρ και Σατου Μάρε, όπου είχαν συνάντηση.

    Οι τρεις άνδρες προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε τσάντα με τα πακέτα ηρωίνης, συνολικού βάρους 23 κιλών και αξίας 675.000 δολαρίων.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "RADIKAL" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 17 Ιουλίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Στην επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας «Radikal» με τίτλο «Η κυρίως κρίση ενδέχεται να ξεσπάσει κατά την επίσκεψη του Γκιούλ στις ΗΠΑ».

    Στο άρθρο τονίζεται: «Μια από τις βασικές αρχές της διπλωματίας είναι να μην προδίδουμε τον ενθουσιασμό μας. Σ' αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να θεωρήσουμε ως εξαίρεση την επιμονή του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ παρά τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Διότι η αμερικανική κυβέρνηση αν και δεν αρνείται ξεκάθαρα, με την συμπεριφορά της υπονοεί ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτό τον καιρό δεν έχει νόημα. Προχθές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και έκανε το ερώτημα επειδή διέρρευσε στον Τύπο από την Αγκυρα πως ο κ. Γκιούλ απέσπασε ραντεβού από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ για τις 24 Ιουλίου. Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν : «Ωστε έτσι; Ας ρίξω μια ματιά στην ατζέντα μου».

    Αλλος ένας από του βασικούς κανόνες της διπλωματίας είναι το διάβασμα της γλώσσας του σώματος και από ότι γίνεται αντιληπτό η επιμονή του κ. Γκιούλ για πραγματοποίηση της επίσκεψης στις ΗΠΑ αποτελεί επίσης εξαίρεση και σ' αυτό το θέμα.

    Οι κανόνες αυτοί είναι σημαντικοί, διότι εάν επιδείξετε μεγάλο ενθουσιασμό σε κάποιο θέμα, είναι πολύ εύκολο να αρπάξει τα ηνία από τα χέρια σας η απέναντι πλευρά.

    Πριν όμως φθάσουμε σ' αυτά τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Γκιούλ στην Ουάσιγκτον, επιβάλλεται να αναφερθούμε στο γιατί θα του είναι δυσάρεστα αυτά τα οποία θα ακούσει στα πλαίσια του πολέμου του Ιράκ και της κρίσης του Σουλεϋμανία».

    Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο «η πρόσφατη (14.7) επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ράμσφελντ προς τον Πρωθυπουργό Ερντογάν είναι αξιοσημείωτη και η πιο αξιοσημείωτη πλευρά της δεν είναι η υπογράμμιση του δικαίου της αμερικανικής πλευράς στον αιφνιδιασμό στα γραφεία της τουρκικής μονάδας στις Σουλεϋμανία στις 4 Ιουλίου, αν και δεν εγκρίνει τον τρόπο των Αμερικανών στρατιωτών. Αυτό άλλωστε το έπραξε ο Αμερικανός επιθεωρητής Αντιστράτηγος Σιλβέστερ - ο οποίος είχε την έγκριση και της Αγκυρας και πριν απ' αυτό το έπραξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ».

    «Η πιο αξιοσημείωτη πλευρά της επιστολής είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους ανέθεσε τη φορά αυτή τα καθήκοντα του συνομιλητή του Τούρκου Πρωθυπουργού, όχι στον Αντιπρόεδρο Τσένεϊ, αλλά στον υπουργό Αμυνας Ράμσφελντ, ο οποίος είναι από τα 'γεράκια' της Ουάσιγκτον και έρχεται επικεφαλής αυτών των οποίων έχουν εξοργιστεί με την Τουρκία για την άρνηση της στο αμερικανικό αίτημα, στη 1η Μαρτίου.

    Είναι επίσης το 'αφεντικό' του υφυπουργού Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τους στρατιωτικούς για την ψηφοφορία της 1ης Μαρτίου στο τουρκικό κοινοβούλιο λες και αυτοί είχαν ψηφίσει.

    Ο κ. Ράμσφελντ τονίζει στην επιστολή του ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες, στηριζόμενοι σε ισχυρά πειστήρια παρεμπόδισαν τους Τούρκους στρατιωτικούς στη Σουλεϋμανία και προσθέτει ότι εντόπισαν εκεί οπλικά συστήματα τα οποία δεν χρησιμοποιούν οι τουρκικές [στρατιωτικές] δυνάμεις.

    Ολα αυτά δε τα ανέφερε πριν από την δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας που επετεύχθη στην κοινή αμερικανο-τουρκική επιτροπή διερεύνησης του επεισοδίου της Σουλεϋμανία, από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο το οποίο δεν αποδεχόταν ούτε και την έκθεση του επιτελάρχη τη EUCOM, Αντιστράτηγου Σιλβέστερ που είχε μεταβεί στο Ιράκ για επιτόπιο έλεγχο της CENTCOM, η οποία πραγματοποίησε τον αιφνιδιασμό και η οποία υπάγεται απ' ευθείας στον Πρόεδρο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    «Αραγε τι επιδιώκει ο κ. Ράμσφελντ με όλα αυτά; Μήπως υποδαυλίζει ένταση στρατιωτικών-πολιτικών στην Αγκυρα, δίδοντας το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ γεγονότα εν αγνοία της;

    Τι είναι τέλος πάντων αυτό το οποίο κάνει τόσο ευτυχισμένη την κυβέρνηση όταν ο κ. Ράμσφελντ τονίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η υποβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, λόγω του επεισοδίου αυτού;

    Οσον αφορά δε τα αιτήματα τα οποία θα προβάλλει ση Ουάσιγκτον στον κ. Γκιούλ, αυτά είναι :

    Μετά τον τερματισμό του πολέμου, η τουρκική κυβέρνηση, με σκοπό να βελτιώσει την ένταση που επικρατούσε με τις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ με δυνάμεις οι οποίες θα ασκούσαν αστυνομικά καθήκοντα (θα μπορούσατε να το αναγνώσετε αυτό ως συμβολή σε ειρηνευτική δύναμη). Αυτό το ανέφερε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση αυτή έχει μεταβληθεί τώρα σε εφιάλτη της Αγκυρας. Τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ - οι οποίες προχθές έλαβαν απάντηση από την Ινδία ότι δεν πρόκειται να διαθέσει στρατιώτες για ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ εάν δεν προϋπάρξει απόφαση των Ην. Εθνών τονίσουν στον κ. Γκιούλ ότι αποδέχονται την τουρκική πρόταση και τον ρωτήσουν πόσους στρατιώτες θα διαθέσει η Τουρκία.

    Αραγε σ' αυτήν την περίπτωση ο κ. Γκιούλ θα απαντήσει ότι αποφασίζει σχετικά το κοινοβούλιο ή θα δώσει υπόσχεση στρατιωτικού [περί διάθεσης στρατιωτών] παρά την συνταγματική επιταγή για παροχή αδείας από το κοινοβούλιο;

    Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση παρεμπόδισε την προώθηση στο Κογκρέσο σχεδίου ψηφίσματος που αναφερόταν στην γενοκτονία των Αρμενίων. Πίσω απ' αυτό υπήρχε ο υπαινιγμός της Αγκυρας ότι ακριβώς αυτό τον καιρό επρόκειτο να ανοίξει συνοριακή δίοδο με την Αρμενία. Τι θα απαντήσει άραγε ο κ. Γκιούλ όταν του τεθεί το ερώτημα σχετικά με την ημερομηνία της διάνοιξης της εν λόγω συνοριακής διόδου;

    Η Ουάσιγκτον πιέζει για την επανέναρξη, το φθινόπωρο, συνομιλιών για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Αννάν. Αραγε ποια θα είναι η απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα ερωτήματα που θα του τεθούν σχετικά με το Κυπριακό;

    Δεν θα μπορούσε άραγε ο κ. Γκιούλ να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ αυτό τον καιρό και να άφηνε να 'αναπαυθεί' για λίγο η αμερικανο-τουρκική φιλία;

    Σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν από το επεισόδιο στη Σουλεϋμανία, αλλά τώρα όχι διότι θα σήμαινε έκφραση δυσαρέσκειας και απροθυμία να συνεχιστούν οι σχέσεις», σημειώνεται.

    Και το άρθρο καταλήγει: «Γιατί άραγε η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιθυμεί τόσο διακαώς την πραγματοποίηση της επίσκεψης Γκιούλ στην Ουάσιγκτον; Μήπως για να συνεχίσει την προπαγάνδα την οποία δεν πρόκειται να πιστέψει κανένας οπαδός του ΑΚΡ ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωρίο της Τουρκίας, ότι: «Η απόρριψη της παροχής άδειας από το κοινοβούλιο και ο πόλεμος του Ιράκ δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Τα περνάμε μια χαρά».

    [20] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (15:43 UTC+2)

    Την Τρίτη, 22 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, υπογράφεται η σύμβαση για το Πρόγραμμα Διατροφής του Ολυμπιακού και παρα-Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο αφορά τη σίτιση των 24.000 αθλητών, συνοδών και εργαζομένων (περίπου 17.000 κατά τους Ολυμπιακούς και 7.000 κατά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες) οι οποίοι θα διαβιούν σ' αυτό κατά τη διάρκεια των δυο διοργανώσεων.

    Αμέσως μετά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Καπράλος, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Διατροφής Μάκης Φωκάς και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ARAMARK (αμερικανική) και «Ομίλου Δασκαλαντωνάκη», θα δώσουν συνέντευξη προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    [21] ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ "ΓΕΥΣΗ" ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Επτά Αθλητικές Διοργανώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου (από τις 40 συνολικά που προγραμματίζονται ως τον Ιούνιο του 2004), προκειμένου να εκπαιδευτούν και να δοκιμαστούν οι Ομάδες Εγκαταστάσεων (έμμισθοι, εθελοντές, υπεργολάβοι), να λειτουργήσει ο Αγωνιστικός Τομέας σε όλες του τις παραμέτρους, και να δοκιμαστεί πλήρως η Τεχνολογία.

    Ορισμένες από τις Διοργανώσεις θα μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν και φίλαθλοι, όπως επίσης Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, παίρνοντας μια πρώτη «γεύση» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Για τους θεατές θα ακολουθήσουν ειδικές ανακοινώσεις. Βεβαίως η δυνατότητά τους να παρακολουθήσουν τις Διοργανώσεις εξαρτάται από το επίπεδο ετοιμότητας της κάθε εγκατάστασης και του περιβάλλοντος χώρου για την υποδοχή θεατών, και λαμβανομένου πάντα υπόψη ότι δεν θα πρέπει οι Αθλητικές Διοργανώσεις να παρεμποδίζουν την εξέλιξη των εργασιών στις εγκαταστάσεις.

    ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

    Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ΟΕΟΑ η διοργάνωση Αθλητικών Διοργανώσεων για όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα, και αυτές διεξάγονται βάσει των προδιαγραφών των Διεθνών Ομοσπονδιών, οι οποίες έχουν τον πλήρη έλεγχο του Αθλήματος.

    Οι κανονισμοί των Διεθνών Ομοσπονδιών διέπουν τις πολιτικές της Οργανωτικής Επιτροπής για τις Αθλητικές Διοργανώσεις που αφορούν στο Μάρκετινγκ και στις Υπηρεσίες Διατροφής.

    ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Οι Αθλητικές Διοργανώσεις αποτελούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες την μοναδική ευκαιρία που έχει κάθε Οργανωτική Επιτροπή να δοκιμάσει τους σχεδιασμούς της, τα συστήματά της και τους ανθρώπους της. Αυτά δοκιμάζονται για να επικυρωθούν ή να διορθωθούν. Στόχος είναι να καταγραφούν τα λάθη, να αναλυθούν και να αποφευχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή τους αποτελούν άλλωστε ένα απαραίτητο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την άρτια προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι Αθλητικές Διοργανώσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις όπου θα γίνουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με όσο το δυνατόν πιο πλήρη σύνθεση των Ομάδων Εγκαταστάσεων. Οι Ομάδες αυτές έκαναν σε μεγάλο βαθμό τον Λειτουργικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό Ολυμπιακής Χρήσης της Εγκατάστασής τους (διαδικασία που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2002, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2002, και προσαρμόζεται), και πλέον τα στελέχη θα δοκιμαστούν στη θέση που θα εργαστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να «κλειδωθούν» ή να αλλάξουν.

    Σήμερα οι Ομάδες Εγκατάστασης έχουν φυσική παρουσία (εργάζονται στην εταιρεία σαν ομάδα σε συγκεκριμένο χώρο ανά εγκατάσταση) και 100% στελέχωση, και εντός των προσεχών εβδομάδων σταδιακά μετακινούνται στις Εγκαταστάσεις για τις Αθλητικές Διοργανώσεις.

    Η διοίκηση των Αθλητικών Διοργανώσεων γίνεται βάσει του σχήματος Διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, με το Κέντρο Επιχειρήσεων εν λειτουργία στα γραφεία της Νέας Ιωνίας, και το Κέντρο Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ.

    Η μορφή του αγωνίσματος είναι αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, με παρόμοιες συμμετοχές Αθλητών (σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην Ιστιοπλοΐα με παραπάνω αθλητές).

    ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ

    Ενώ εκπροσωπούνται και δοκιμάζονται οι λειτουργίες όλων των Λειτουργικών Τομέων μιας Ολυμπιακής εγκατάστασης, δεν δοκιμάζεται το πλήρες «Ολυμπιακό» επίπεδο υποδομών και παροχών. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συνολικό κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα διπλασιαζόταν. Αντιθέτως, με τον τρόπο που οργανώνονται οι Αθλητικές Διοργανώσεις στη φάση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ δοκιμάζονται οι υποδομές και δράσεις που είναι ανάγκη να δοκιμαστούν, το κόστος περιορίζεται μόλις στο 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    Γίνεται από κάθε Λειτουργικό Τομέα επιλογή ορισμένων διοργανώσεων όπου θα δοκιμασθούν ειδικές λειτουργίες Ολυμπιακού επιπέδου, όπως π.χ. η Διαπίστευση (στην Ιππασία και στο Μπιτς Βόλεϊμπολ), οι Υπηρεσίες Θεατών (Κωπηλασία / Κανόε Καγιάκ Σπριντ), η Ασφάλεια ΔΑΟΑ (Κωπηλασία / Κανόε Καγιάκ Σπριντ και Μπιτς Βόλεϊμπολ).

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Η προετοιμασία των Αθλητικών Διοργανώσεων έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2002, σε στενή συνεργασία με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, για τη δημοσίευση των Προκηρύξεων Αγώνα (Notices of Race) και την υπογραφή συμφωνιών με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες.

    Ευθύνη διοργάνωσης για 6 από τις 7 Αθλητικές Διοργανώσεις του Αυγούστου έχει η ΑΘΗΝΑ 2004. Η ευθύνη οργάνωσης της Ποδηλασίας Δρόμου είναι της ΕΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας). Όλες οι Αθλητικές Διοργανώσεις διεξάγονται σε συνεργασία με τις Εθνικές Ομοσπονδίες, οι οποίες συμμετέχουν και στις Οργανωτικές Επιτροπές.

    Σε κάθε περίπτωση οι Αθλητικές Διοργανώσεις είναι αποτέλεσμα της καλής και συστηματικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004, με τα υπουργεία, τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τους κατασκευαστές των έργων, τις τοπικές αρχές, και τις Διεθνείς και Εθνικές Ομοσπονδίες.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων 2003

    Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων FISA 2003 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου 2003 στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά, στα βορειοανατολικά της Αττικής, 41 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξάγονται πρωινές ώρες (8:30-13:00), θα συμμετάσχουν περίπου 800 αθλητές, από 55 χώρες. Η αγωνιστική εγκατάσταση θα λειτουργεί και ως προπονητικός χώρος τις ώρες μη διεξαγωγής αγώνα (6:00-8:00 και 13:30-19:00).

    Λόγω του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης, έχει προβλεφθεί η παροχή Ολυμπιακού επιπέδου ασφάλειας (ύπαρξη μαγνητικών πυλών, έλεγχος χειραποσκευών, κτλ). Επιπλέον, θα παρέχονται υπηρεσίες στους θεατές (διαχείριση πλήθους, κτλ). Στην εγκατάσταση θα εργάζονται καθημερινά 670 άτομα (εθελοντές, προσωπικό της ΑΘΗΝΑ 2004, υπεργολάβοι).

    Αθήνα 2003 - Τουρνουά Τοξοβολίας

    Οι αγώνες του τουρνουά Τοξοβολίας θα διεξαχθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) στο κέντρο της Αθήνας, με ευθύνη της ΑΘΗΝΑ 2004. Στο Τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 15 Αυγούστου 2003, θα λάβουν μέρος 128 αθλητές (64 άνδρες και 64 γυναίκες) από περίπου 30 χώρες. Οι αγώνες θα διεξάγονται πρωινές και απογευματινές ώρες (8:30-12:00 και 16:00-19:00), ενώ οι προπονήσεις θα γίνονται στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας. Στο τουρνουά αναμένεται η παρουσία 50 εκπροσώπων του γραπτού τύπου, Ελλήνων και ξένων. Επιπλέον, το Τουρνουά Τοξοβολίας θα καλυφθεί από την Ελληνική Τηλεόραση, από ένα Ουγγρικό και ένα Ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ ως παρατηρητές θα παρευρεθούν τηλεοπτικά κανάλια από την Αυστραλία και την Κορέα. Στην εγκατάσταση θα εργάζονται περίπου 500 άτομα.

    Αθήνα 2003 CIC Ιππικό Τρίαθλο

    Διεθνής Αγώνας Ιππικού Τριάθλου Αθήνα 2003 CIC**,  από την Παρασκευή 15 Αυγούστου έως και την Κυριακή 17 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου. Η εγκατάσταση απέχει 4 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξάγονται πρωινές (8:00-12:30) ή απογευματινές ώρες (18:00-22:00), θα συμμετάσχουν 30 αθλητές από 10 χώρες. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί και ως χώρος προπονήσεων από τις 11 έως τις 14 Αυγούστου 2003. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου θα διαμένουν 30 ιπποκόμοι και θα εργάζονται καθημερινά 880 άτομα.

    Αθήνα 2003- Κανόε Καγιάκ Σπριντ

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Σχοινιά, θα διεξαχθεί και η αθλητική διοργάνωση Αθήνα 2003 Κανόε Καγιάκ Σπριντ από τις 15 έως 17 Αυγούστου 2003. Στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξάγονται από 08:00-12:30, αναμένεται η συμμετοχή 180 αθλητών από 25 χώρες. Στην εγκατάσταση αναμένονται 40 εκπρόσωποι του γραπτού τύπου και ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Σχοινιά θα εργαστούν κατά τις ημέρες της αθλητικής διοργάνωσης Κανόε Καγιάκ Σπριντ, 742 άτομα.

    Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Εφήβων 2003

    Η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ένωση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΕΟΠ) διοργανώνει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Εφήβων 2003. Η ΑΘΗΝΑ 2004 συμμετέχει ως παρατηρητής με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Ο αγώνας ατομικής χρονομέτρησης γυναικών και ανδρών θα διεξαχθεί στις 15 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Κέντρο Βουλιαγμένης, ενώ ο αγώνας δρόμου (αντοχής) στις 17 Αυγούστου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι ώρες διεξαγωγής είναι 12:30 και 15:00 για την ατομική χρονομέτρηση γυναικών και ανδρών αντίστοιχα και 10:00 και 14:30 για τον αγώνα δρόμου γυναικών και ανδρών. Στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης θα συμμετάσχουν περίπου 100 αθλητές, ενώ στον αγώνα δρόμου 340 αθλητές από περίπου 40 χώρες. Το πρωτάθλημα θα καλύψουν συνολικά 110 δημοσιογράφοι και 40 φωτογράφοι, Έλληνες και ξένοι. Για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Εφήβων 2003 θα εργαστούν καθημερινά στην Βουλιαγμένη 685 άτομα και στο Κέντρο της Αθήνας 746 άτομα.

    Αθήνα 2003 Διεθνές Τουρνουά Μπιτς Βόλεϊμπολ Ανδρών FIVB Challenger

    Το Τουρνουά Ανδρών FIVB Beach Volleyball Challenger "Αθήνα 2003" θα διεξαχθεί στο νέο Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊμπολ, στο Φάληρο, από τις 19 έως τις 24 Αυγούστου 2003. Το Τουρνουά διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος 48 αθλητές από 15 χώρες. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί και ως προπονητήριο τουλάχιστον δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Στην εγκατάσταση θα εργάζονται περίπου 770 άτομα.

    Athens 2003 Regatta

    Η Athens 2003 Regatta θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 28 Αυγούστου του 2003, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά. Οι αγώνες θα διεξάγονται από τις 13:00-19:00 ενώ η εγκατάσταση θα είναι ανοικτή για προπονήσεις από τις 14 έως 18 Αυγούστου μεταξύ 9:00 και 17:00. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν 412 αθλητές από 42 χώρες. Εκτιμάται ότι τη διοργάνωση θα παρακολουθήσουν περίπου 80 Έλληνες και ξένοι επίσημοι και 25 δημοσιογράφοι. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος δεν θα υπάρχουν θεατές στην Αθλητική Διοργάνωση. Στην εγκατάσταση θα εργάζονται καθημερινά 730 άτομα.

    [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα κηρύξει την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 12:30 το μεσημέρι στην σκάλα Περαίας την έναρξη του 3ου Διεθνή Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου για άτομα με αναπηρίες.

    Ο μαραθώνιος θα λήξει την Τρίτη, 30 Ιουλίου, και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία προς τιμήν των αθλητών με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Μανώλη Μητσιά, Ελένης Δήμου και Αργυρώς Καπαρού.

    [23] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ Ο Ν.ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Στην ομάδα μπάσκετ του Μακεδονικού θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκος Μπουντούρης. Οι πράσινοι συνεχίζουν το μεταγραφικό μπαράζ, αποδεικνύοντας πως και τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχουν υψηλές φιλοδοξίες.

    Ο Μπουντούρης συμφώνησε με τη διοίκηση του Μακεδονικού για συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας δύο ετών (1+1 χρόνια). Ο Μπουντούρης μετά τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά μετακομίζει στην Κοζάνη ελπίζοντας πως θα συνεχιστούν οι διακρίσεις.

    [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (13:06 UTC+2)

    Ο έρανος για τη σωτηρία της ΠΑΕ Αρης συνεχίζεται. Από το πρωί συγκεντρώνονται χρήματα στα γραφεία του Ερασιτέχνη, στο γήπεδο Χαριλάου, προκειμένου η ομάδα να καταφέρει να αποκτήσει μέσα στις επόμενες ώρες το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα.

    Από τις 10 το πρωί από τα γραφεία του Ερασιτέχνη έχουν περάσει εκατοντάδες φίλαθλοι και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ένα αξιοσέβαστο ποσό. Επίσης, έχουν ανοιχτεί τέσσερις λογαριασμοί σε τράπεζες, όπου φίλαθλοι και επιχειρηματίες καταθέτουν τον οβολό τους.

    Ηδη επιφανείς παράγοντες του συλλόγου έχουν συγκεντρώσει 300.000 ευρώ και τακτοποιήθηκε η ασφαλιστική ενημερότητα. Ακόμη, αρκετοί φίλαθλοι περνούν από τα γραφεία των κιτρίνων, στην οδό Αιγαίου, και αγοράζουν εισιτήρια διαρκείας ενώ αποκτούν μετοχές της ΠΑΕ.

    [25] ΑΦΙΞΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιουλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έφθασε αργά το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να εξετάσουν την παρούσα κατάσταση στο Ιράκ σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Μπλερ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Θα είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που προβαίνει στην ενέργεια αυτή, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία μίλησε στην αμερικανική Γερουσία το 1985.

    Τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τις πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς για τους καθημερινούς θανάτους στρατιωτών και για την ψευδή πληροφορία περί ιρακινής προσπάθειας απόκτησης ουρανίου από την Αφρική που συμπεριέλαβε σε διάγγελμά του.

    Κατά τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βρετανίας πρόκειται να τεθεί και το ζήτημα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ.

    [26] ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΡΟΛ ΣΙΛΝΤΣ

    Βικτόρια, 17 Ιουλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η τιμηθείσα με βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο της «Τα Πέτρινα Ημερολόγια», Κάρολ Σίλντς, απεβίωσε στην Βικτόρια της Βρετανικής Κολομβίας, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η 68χρονη συγγραφέας, μητέρα πέντε παιδιών, που δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα «Μικρές Ιεροτελεστίες» στα σαράντα της χρόνια, άφησε συγγραφικό έργο που ξεπερνά τους 20 τίτλους.

    Η Σιλντς διέπρεψε και στην ποίηση, στη δραματουργία, τη λογοτεχνική κριτική, ενώ δίδαξε και σε πολλά καναδικά πανεπιστήμια.

    [27] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΙΒΜ ΚΑΙ ΝΟΚΙΑ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιουλίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Σημαντική πτώση, σημειώθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς δυο από τους κυριότερους εκπροσώπους του η ΙΒΜ και η Nokia ανακοίνωσαν αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν τους επενδυτές.

    Η αύξηση στα κέρδη της IBM επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών, όμως, η αγορά την είχε ήδη προεξοφλήσει και ανέμενε το κάτι παραπάνω που ποτέ δεν ήρθε. Επιπλέον, η αναιμική ζήτηση σε κατηγορίες προϊόντων της ΙΒΜ, όπως τα μικροηλεκτρονικά ψαλιδίζουν τις ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς.

    Οι ανακοινώσεις της Nokia ήταν ακόμα πιο «επώδυνες», καθώς η φιλανδική εταιρεία ανακοίνωση συρρίκνωση κερδών για το β΄ τρίμηνο, ενώ προχώρησε και σε απαισιόδοξες προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο.

    Τα ανησυχητικά νέα όμως δεν σταματούν εκεί. Η γερμανική SAP, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού στην Ευρώπη κατέγραψε αύξηση στα κέρδη της, όμως η συρρίκνωση κατά 13% των πωλήσεών της υποδεικνύει και εδώ προβλήματα στη ζήτηση.

    Ανάλογα απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της Motorola που δημοσιοποιήθηκαν χθες και πλέον η αγορά αναζητεί στήριγμα στα αποτελέσματα της Microsoft.

    Στον αντίποδα η αύξηση κερδών κατά 11% της Coca Cola, παρά τα προβλήματα στη ζήτηση των παραδοσιακών αναψυκτικών της, οι υψηλές πωλήσεις της Caterpillar και η μικρότερη του αναμενόμενου βουτιά στα κέρδη της General Motors έδωσαν ανάσα στον Dow Jones, οι απώλειες του οποίου είναι μικρότερες σε σύγκριση με τον Nasdaq που υποχωρεί άνω του 1%.

    Στην Ευρώπη, η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί με τις τεχνολογικές μετοχές επίσης να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Τα αποτελέσματα της Nokia προκάλεσαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά 20% από το Μάρτιο.

    Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της ημέρας η βρετανική καπνοβιομηχανία British American Tobacco, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την ιταλική ΕΤΙ έναντι 2,32 δισ. ευρώ, ποσό που αρκετοί επενδυτές στο Λονδίνο θεώρησαν ιδιαίτερα υψηλό.

    [28] «ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ GENERAL MOTORS

    Nέα Υόρκη, 17 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Τα κέρδη της General Motors υποχώρησαν κατά 30% στο β΄ τρίμηνο του 2003, όμως, στάθηκαν υψηλότερα από ότι προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

    Η παροχή κινήτρων στους Αμερικανούς για την αγορά αυτοκινήτων, καθώς και προβλήματα στην παραγωγή εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ήταν οι δυο βασικότεροι λόγοι διάβρωσης των κερδών της General Motors, η οποία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται οριακά στα 48,31 δισ. δολ. από 48,34 δισ. δολ. στο β΄ τρίμηνο του 2002.

    Ωστόσο, η εταιρεία εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη συνέχεια εκτιμώντας ότι θα υπερβεί τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 50 σεντς ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο.

    [29] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ COCA - COLA

    Νέα Υόρκη, 17 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Αύξηση κερδών ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο του 2003 η Coca Cola, όμως, οι υποτονικές πωλήσεις των αναψυκτικών της προβληματίζουν την αγορά.

    Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών του κατά 11%, στα 1,36 δισ. δολ., χάρη σε ανάκαμψη των συνολικών πωλήσεών του σε Ευρώπη και Αμερική, τις δυο πιο σημαντικές αγορές του.

    Ωστόσο, η αύξηση αυτή των πωλήσεων αφορούσε κυρίως τα μη ανθρακούχα αναψυκτικά της Coca Cola, δηλαδή χυμούς αλλά και εμφιαλωμένα νερά. Αντίθετα, τα παραδοσιακά ανθρακούχα αναψυκτικά αυξήθηκαν μόλις κατά 2%, γεγονός που προβληματίζει την αγορά.

    [30] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Το μουσείο της Ακρόπολης έχει μια τεράστια συμβολική σημασία, γιατί αναδεικνύει τα μνημεία της Ακρόπολης και επιπλέον συνιστά ένα πρόσθετο, αποστομωτικό επιχείρημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η τελευταία γραμμή άμυνας του Βρετανικού Μουσείου και όλων εκείνων που ανθίστανται στην επιστροφή των Μαρμάρων ήταν το επιχείρημα πως δεν έχετε που να τα βάλετε. Και η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης, η έναρξη της κατασκευής, ήταν μία καταλυτική, αποστομωτική απάντηση, σε συνδυασμό και με το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί, το οποίο σέβεται το μνημείο, υποκλίνεται στο μνημείο» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στην ερώτηση αν το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο στόχος είναι εφικτός και ανέφερε: «Στόχος ήταν πάντοτε να έχουμε το Μουσείο, το κτίριο και τις βασικές του τουλάχιστον λειτουργίες», ενώ στη διευκρίνιση του δημοσιογράφου ότι εννοεί τον σκελετό του μουσείου, ο υπουργός σημείωσε: «Το σκελετό κλεισμένο και μία δύο μεγάλες αίθουσες όπου να εγκαινιάσουμε την πρώτη ας το πούμε έκθεση αφιερωμένη στην Ακρόπολη για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων».

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

    Πρέβεζα, 17 Ιουλίου 2003 (15:34 UTC+2)

    Στην ποιητική Πρέβεζα, θα ξεδιπλώσει για πρώτη φορά τα ηχοχρώματα της μουσικής της η Ελένη Καραΐνδρου το Σάββατο, 19 Ιουλίου 2003 σε μία και μοναδική συναυλία με έργα της.

    Μαζί με την Καμεράτα, ορχήστρα των φίλων της μουσικής, και σε μουσική διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της ορχήστρας, Αλέξανδρου Μυράτ, η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει έργα αντιπροσωπευτικά των τελευταίων είκοσι χρόνων δημιουργίας της, έργα που της έχουν χαρίσει πολλά βραβεία και διεθνή αναγνώριση.

    Έντεκα διακεκριμένοι σολίστ με επικεφαλής τον έξοχο ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλο συμπληρώνουν το λαμπρό επιτελείο συνεργατών σ' αυτή τη μεγάλη συναυλία: Νίκος Γκίνος κλαρινέτο, Στέλλα Γαδέδη φλάουτο, Σωκράτης Άνθης τρομπέτα, Σπύρος Καζιάνης φαγκότο, Βαγγέλης Σκούρας κόρνο, Ρενάτο Ρίπο βιολοντσέλο, Άρης Δημητριάδης μαντολίνο, Κώστας Ράπτης ακορντεόν, Δημήτρης Δεσύλλας τύμπανα, και Ναταλία Μιχαηλίδου πιάνο.

    Θ' ακουστούν έργα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα», το έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα «Κλειστοί Δρόμοι» αλλά και θέματα από τις ταινίες «Καλή Πατρίδα Σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή και την ταινία της Μαργκαρέτε φον Τρότα «L' Αfricana».

    Στη συναυλία που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας συμμετέχει παίζοντας πιάνο και η ίδια η συνθέτις.

    [32] Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (14:30 UTC+2)

    Υπάρχει μια χώρα όπου στη γη της φύτρωσε χρυσάφι από το αίμα του Κρόκου που σκοτώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του φτερωτού θεού. Μια χώρα όπου τα βότανα δίνουν ζωή, ένα νησί όπου τα δέντρα όταν πληγώνονται χύνουν δάκρυα λευκά και όταν παγώσουν γίνονται μυρωδάτη μαστίχα- φάρμακο για τους αρρώστους. Και λίγο πιο πέρα ένα νησί με ένα ολόκληρο δάσος απολιθωμένο. Υπάρχει μια χώρα σωστός «κήπος των θεών» όπου τα λουλούδια ξεφυτρώνουν μέσα από μύθους έρωτα και ζήλιας, μια χώρα όπου τα φυτά παρουσιάζουν το θεϊκό τους πρόσωπο.

    Μόνο που για να τα δουν όλα αυτά οι κοινοί θνητοί θα πρέπει να παραμερίσουν το πέπλο της αδιαφορίας που καλύπτει το πρόσωπό τους και να σκύψουν πάνω στο κάθε φυτό, στο κάθε χορτάρι, στο κάθε λουλουδάκι που φυτρώνει στην Ελλάδα, γιατί αυτή η μαγική χώρα είναι η δική μας.

    Χρειάστηκε να συμμετάσχει η χώρα μας στην Παγκόσμια Ανθοκομική και Κηποτεχνική Έκθεση του Rostock-IGA 2003 της Γερμανίας με γενικό θέμα «Άνθρωπος-Φύση-Νερό», που πραγματοποιείται από τις 25 Απριλίου έως τις 12 Οκτωβρίου με τη συμβολή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το μαγικό πρόσωπο της Ελλάδας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση , η οποία διοργανώνεται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, έγινε ύστερα από συμφωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Στον ελληνικό χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται αναπαραστάσεις τοπίων και οικοτόπων που μπορεί να συναντήσει κανείς στα νησιά του Αιγαίου, και προβάλλεται η πλούσια χλωρίδα τους. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένα νησιώτικο σπίτι με τη χαρακτηριστική αυλή όπου έχουν φυτευτεί 356 διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων της ελληνικής χλωρίδας σε αριθμό που ξεπερνά τις 2.000. Ελιές, μυρτιές, πεύκα, διάφορα φυτά και βότανα χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας μεταφέρουν τα ελληνικά χρώματα και αρώματα σε χιλιάδες επισκέπτες.

    Στον εσωτερικό χώρο του Ελληνικού Περιπτέρου προβάλλονται τέσσερις θεματικές ενότητας:

    · Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου με εκθέματα απολιθωμένους κορμούς και φύλλα 20 εκατομμυρίων ετών που παραχώρησε για τους σκοπούς της έκθεσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου.

    · Το «φαρμακείο» της φύσης όπου παρουσιάζονται ελληνικά φυτά και βότανα καθώς και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες που πρώτος ο Διοσκουρίδης περιέγραψε τον 1ο αιώνα μΧ σε χειρόγραφο που εκτίθεται με διαφάνεια στο χώρο της έκθεσης.

    · Η ελιά , δώρο της θεάς Αθηνάς στην Αθήνα και ο κότινος, το στεφάνι από κλαδιά αγριελιάς, βραβείο που δινόταν στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στη αρχαία Ελλάδα.

    · Το μαστιχόδεντρο της Χίου. Ένα μαστιχόδεντρο 100 ετών με τα «λευκά δάκρυα» στον κορμό του «σήμα κατατεθέν» της Χίου που καταμαρτυρεί τη μοναδικότητα της ποικιλίας αυτού του δέντρου.

    Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει οικότυπους απ΄ όλη την Ελλάδα. Πλατάνια, ιτιές από τις ηπειρωτικές περιοχές, ελαιώνες από την Πελοπόννησο, αμπελώνες από τη Σαντορίνη, φραγκοσυκιές, κάκτους και αμρυρίκια από το Αιγαίο.

    Στην έκθεση μπορεί ακόμη να βρει κανείς την προσεγμένη έκδοση του υπουργείου Γεωργίας και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου με τίτλο «Ελλάδα -Ο Κήπος των Θεών» όπου ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι η χώρα μας είναι ένας παράδεισος χλωρίδας στην Ευρώπη, και μαθαίνει μεταξύ άλλων ότι μόνο στην κατοικία των Θεών στον Όλυμπο φυτρώνουν 1.500 αγριολούλουδα

    Η Ελλάδα δίνει δυναμικά το παρόν σ΄ αυτή την έκθεση με στόχο να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι τη σημερινή αγροτική ανάπτυξή της, τις δυνατότητες, το ενδιαφέρον και τις διαστάσεις της ελληνικής χλωρίδας και τη διαχρονικότητα της σχέση της με τη φύση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    «Βρίσκω ότι είναι πολύ σημαντικά τα λουλούδια και τα φυτά σε μια εποχή όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε η σχέση των ανθρώπων με τη φύση να γίνει στενότερη» τόνισε ο γενικός επίτροπος της Ελλάδας στην IGA και πρόεδρος της HELEXPO Βασίλειος Κουτρέσης και πρόσθεσε « Οι επερχόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ την καταστροφή της φύσης στην οποία οδηγήθηκε ο άνθρωπος από τη λατρεία στο δολάριο και το ευρώ». Ο κ Κουρτέσης επισήμανε ακόμη το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το ελληνικό περίπτερο ιδίως κατά τη διάρκεια της «Ημέρας της Ελλάδας στην IGA 2003» που διοργανώθηκε στις 10 Ιουλίου και πλαισιώθηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. «Τώρα περιμένουμε το βραβείο του καλύτερου περιπτέρου. Ελπίζουμε να το πάρουμε» πρόσθεσε ο κ Κουρτέσης τονίζοντας παράλληλα την συμβολή της ελληνικής συμμετοχής στην προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας. Υπενθύμισε ακόμη ότι τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ανθοκομικής και Κηποτεχνικής Έκθεσης του Rostock-IGA 2003 έχει αναλάβει το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων ΒΙΕ το οποίο εδρεύει στο Παρίσι και το οποίο θα διοργανώσει και την ΕΧΡΟ 2008. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε επαφές με τους αρμοδίους του ΒΙΕ τις οποίες χαρακτήρισε ως ένα βήμα στην κατεύθυνση της ελληνικής διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008.

    Αγγέλα Φωτοπούλου

    [33] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΔΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2003 (13:26 UTC+2)

    Για 9η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται και φέτος από τις 22 μέχρι και τις 27 Ιουλίου, το φεστιβάλ του Αρδα, στις Καστανιές του Εβρου, διοργάνωση που έχει αναλάβει η δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης Βύσσας και το δημοτικό διαμέρισμα Καστανέων με τη συμπαράσταση της νομαρχίας Εβρου.

    Πρόκειται για μία Συνάντηση Νεολαίας που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και πλαισιώνεται από πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με στόχο την ανάδειξη της ακριτικής περιοχής, της πολιτισμικότητας και της επικοινωνίας των νέων.

    Φέτος οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έξι μέρες, κατά τις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες από γνωστά και συγκροτήματα και DJ's, θεατρικές παραστάσεις, λαϊκά και παραδοσιακά σχήματα, αλλά και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια εικαστικών, σε αθλητικές διοργανώσεις ή να επισκεφτούν εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, περίπτερα ενημέρωσης, ακόμη και να δοκιμάσουν περιηγήσεις, μαθήματα ιππασίας και δραστηριότητες όπως κανό-καγιάκ, paint ball, προσπέλαση ποταμού με σχοινί, ποδηλασία, τοξοβολία και άλλες δραστηριότητες.

    Στην περιοχή όπου θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ έχουν δημιουργηθεί μία κεντρική σκηνή και μία σκηνή στη νησίδα (μέσα στο ποτάμι) όπου θα γίνονται οι συναυλίες, υπαίθριο θέατρο, και χώρος οργανωμένης κατασκήνωσης μέσα στο δάσος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα διαμονής.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μουσικά σχήματα και οι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων οι: Πυξ Λάξ, Μπλε, De Facto, Micro, Θεοδοσία Τσάτσου, Βαγγέλης Γερμανός, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Παπάζογλου, Βασίλης Καζούλης κ.α., όπως επίσης μουσικά και χορευτικά σχήματα με θρακική και πομάκικη μουσική και με ακούσματα της Κάτω Ιταλίας, ρεμπέτικες κομπανίες, παραδοσιακά χορευτικά και χορωδίες από Ελλάδα και Βουλγαρία κ.α.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Χάρις Κουσινίδης, εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται να επισκεφτούν το φεστιβάλ περίπου 70.000 άτομα, σε όλη τη διάρκεια του 6ημερου, επισημαίνοντας ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός συμμετοχής αποδεικνύει την επιτυχία του φεστιβάλ. Ανέφερε μάλιστα ότι στην περιοχή ετοιμάζεται οικοτουριστική μονάδα δυναμικότητας 300 κλινών για τη φιλοξενεία τουριστών και σε άλλες περιόδους του έτους. "Προσπαθούμε να αναδείξουμε έναν ακόμη χώρο συνάντησης νέων και τουρισμού που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες" επεσήμανε ο κ.Κουσινίδης και πρόσθεσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες για το μέλλον της Επιτροπής Φεστιβάλ είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του στα Βαλκάνια.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ.Χατζηπασχάλης, δήλωσε ότι το φεστιβάλ δεν αποτελεί απλά ένα φολκλορικό γεγονός αλλά απόδειξη ενός βιώματος συνύπαρξης. "Σε αυτή την ακριτική περιοχή η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί βίωμα. Αυτή η συνάντηση μπορεί να ενώσει και να δώσει ελπίδα" είπε.

    Η οικονομική συνδορμή για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μίας μέρας είναι 6 ευρώ, ενώ για τους κατασκηνωτές στο κάμπινγκ το κόστος συνολικά ανέρχεται σε 30 ευρώ.

    [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

    Χανιά, 17 Ιουλίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Το 1ο Φεστιβάλ Κρητικής Γης διοργανώνουν από 24 έως 27 Ιουλίου στο Οροπέδιο Ομαλού, ο Δήμος Μουσούρων και η Εταιρεία Ανάπτυξης Λάκκων - Ομαλού ΑΕ, με την υποστήριξη της Νομαρχίας Χανίων

    Tο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    ΠΕΜΠΤΗ 24 Ιουλίου:

    Έναρξη Φεστιβάλ

    18.30 19.30 Μουσική τραγούδια από τον Παρασκευά Θεοδωράκη και το Νίκο Διμηνάκη.

    19.30 20.30 Διάλεξη Συζήτηση με θέμα «Κρητική διατροφή»

    20.00 21.00

    Ριζίτικα / Καλωσόρισμα από την Παραδοσιακή Λακκιώτικη Παρέα του πολιτιστικού συλλόγου Λάκκων. Θα χορέψει το χορευτικό «Πυρφόροι Έλληνες»

    Στη λύρα ο Γιάννης Βολακάκης και στο λαγούτο ο Μανώλης Καραπιδάκης

    Συναυλία Παντελή Θαλασσινού.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 Ιουλίου:

    18.30 19.30 Μουσικές και τραγούδια απ΄ όλο τον κόσμο από το Duo Fina

    19.30 20.30 Διάλεξη συζήτηση με θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα Λευκών Ορέων

    20.00 21.00 Έντεχνη Κρητική μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα ΠΑΝΤΕΡΜΑΚΙΑ. Θα χορέψει το συγκρότημα παραδοσιακών Χορών «συντροφιά, παράδοση, πολιτισμός Το Ρόδο / Νέας Κυδωνίας».

    Συναυλία Γιάννη Βαρδή

    ΣΑΒΒΑΤΟ 26 Ιουλίου:

    18.00 19.00 Παραδοσιακοί χοροί της Κρήτης από το Σύλλογο «Σταυραετοί». Στη λύρα ο Γιάννης Βολακάκης και στο λαγούτο ο Μανώλης Κραπιδάκης.

    19.30 20.30 Διάλεξη συζήτηση με θέμα: Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

    19.30 20.30 Rominto cuerda quartet. Μουσικά ακούσματα απ' όλο τον κόσμο

    21.00 23.00 Συναυλία Μίλτου Πασχαλίδη.

    Μεταμεσονύκτια συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Ιουλίου:

    18.00 21.00 Αναβίωση Κρητικών εθίμων από τον «Λαογραφικό Όμιλο Χανίων». Αναπαράσταση επίκλησης της ιαματικής δύναμης του Αγίου Παντελεήμονα (δοξασίες-τελετουργία). Ομιλία του Σφακιανού λαογράφου και συγγραφέα Κανάκη Γερωνυμάκη.

    Ριζίτικα τραγούδια σχετικά με τον Άγιο και παραδοσιακοί Κρητικοί χοροί με τη μουσική συνοδεία των Ανδρέα Φαντάκη στο βιολί, του Αρτέμη Πεντάρη στο λαγούτο και του Ανδρέα Τσιπλάκο στην Κιθάρα. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Γιώργος Βιτώρος.

    Μουσικοθεατρική παράσταση

    «Ο άνθρωπός μου» με τη Μελίνα Μποτέλλη. Συμμετέχει ο Βαρύτονος της Λυρικής σκηνής Κωστής Ρασιδάκις.

    Σημειώνεται ότι στο χώρο του φεστιβάλ, λειτουργούν διάφορες εκθέσεις Κρητικών προϊόντων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 July 2003 - 18:13:52 UTC