Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ Η ΝΔ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [03] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [04] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ;
  • [05] ΣΤΙΣ 4 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ "ΓΕΩ-ΕΛΛΑΣ"
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΑΨΕ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [10] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Ο Ν. ΗΛΕΙΑΣ
  • [11] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ
  • [12] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [13] ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
  • [14] ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ
  • [16] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;
  • [17] Ο ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [18] ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ
  • [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [21] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Η ΖΩΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Γ. ΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ
  • [23] ΠΑΟΚ: ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [24] ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [25] ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [26] ΟΙ ΛΙΒΕΡΙΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [29] "ΜΗΔΕΙΑ" ΚΑΙ "ΣΦΗΚΕΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [30] Η ΟΠΕΡΑ "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ "ΑΓΓΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΑΧ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [31] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [33] "ΖΟΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ "ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ Η ΝΔ

    Γρεβενά, 22 Ιουλίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Με μια πολιτική ομιλία εφ' όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινίασε σήμερα το νέο νοσοκομείο του νομού Γρεβενών. Κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν, αφενός μεν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφετέρου δε η πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το κόμμα του, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη νέα τετραετία 2004 2008.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αμέτοχο καιροσκόπο». Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «η Νέα Δημοκρατία καιροφυλακτεί περιμένοντας με αγωνία μια δυσκολία της Ελλάδας για να εμφανιστεί μετά και να λαϊκίσει ακατάσχετα».

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο και την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σημίτης είπε πως προσέδωσε στους πολίτες «μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση», ενώ τόνισε ότι «ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μονόδρομος».

    Παράλληλα, θεωρώντας πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κερδίσει και τις εκλογές του 2004, υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη, για την προώθηση και την εδραίωση του εκσυγχρονισμού της χώρας.

    Μεγάλη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στα έργα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγεται ο νομός Γρεβενών.

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατά τα εγκαίνια του νοσοκομείου των Γρεβενών έχει ως εξής:

    «Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση του προγράμματος του 2000 και παράλληλα στην κατάκτηση μιας νέας εκλογικής νίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004. Η νέα νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είναι η επισφράγιση της πολιτικής για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη, της πολιτικής για την προώθηση και την εδραίωση του εκσυγχρονισμού της χώρας. Θα είναι ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης του ελληνικού λαού στις μεγάλες, αλλά και ρεαλιστικές δεσμεύσεις, στους συγκεκριμένους καθαρούς στόχους, που θέτουμε για την τετραετία 2004-2008.

    Η Ελληνική Προεδρία

    »Η Ελληνική Προεδρία καταγράφεται ως εξαιρετικά επιτυχής κι απέδωσε ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Η υπέρβαση της διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η ολοκλήρωση της Συντακτικής Συνέλευσης, η ένταξη της Κύπρου και η διπλωματική υπεροχή που διαμορφώσαμε έναντι της Τουρκίας είναι μεγάλες επιτυχίες της χώρας.

    »Η επιτυχημένη Προεδρία στην Ε.Ε. δημιουργεί κύρος και πρόσθετη δυνατότητα επιρροής σε όλες τις επικείμενες εξελίξεις: στα εθνικά θέματα, στα θέματα των κοινοτικών πόρων, στα αγροτικά θέματα, στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής.

    »Είναι κατανοητό σε όλους μας πως η επιτυχημένη Προεδρία είναι μία επένδυση για το μέλλον. Είναι μια σκληρά κερδισμένη πρόσθετη περιουσία για τον ελληνικό λαό σε μια δύσκολη και μεταβατική εποχή για τον κόσμο. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτή την περιουσία για το συμφέρον και την ασφάλεια της χώρας και του πολίτη.

    »Έχουμε χρέος να μην τη σπαταλήσουμε με απερίσκεπτες επιλογές, μέσα σε γκρίνια και στείρα αντιπαλότητα. Να χαρακτηρίσει την πορεία της χώρας μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Μας αξίζει να την αισθανόμαστε γιατί την κατακτούμε με κόπο. Το χρωστάμε προπαντός στη νέα γενιά.

    Η στρατηγική της ισχυρής Ελλάδας

    »Η στρατηγική της ισχυρής Ελλάδας είναι χειροπιαστή πραγματικότητα στη χώρα.

    Η Ελλάδα είναι χώρος σταθερότητας και προοπτικής σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου, τα Βαλκάνια. Η Κύπρος είναι σήμερα μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Εργαζόμαστε συστηματικά για να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης, το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία.

    »Η προοπτική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, αλλά και η οριστική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο βρίσκεται πλέον μπροστά μας πιθανότατα το 2004. Το επιτύχαμε ύστερα από σκληρή προσπάθεια πολλών ετών. Το κυρίαρχο θέμα των τελευταίων 30 ετών για την Ελλάδα και τον ελληνισμό θα κριθεί οριστικά το 2004 βάσει των προβλέψεων του Ελσίνκι. Φτάσαμε ως εδώ διανύοντας μια τεράστια απόσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.

    Η οικονομική πολιτική

    »Η Ελλάδα είναι μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Με το ισχυρό μας νόμισμα και την οικονομική πολιτική, η οποία στηρίζει το δικαίωμά μας να έχουμε αυτό το νόμισμα κατορθώνουμε, ώστε σε εποχές διεθνούς κρίσης η Ελλάδα να διατηρεί οικονομική σταθερότητα.

    »Να υπάρχει, μεταξύ άλλων, ασφαλής εισοδηματική πολιτική και σταθερή χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Δυνατότητες, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η χώρα. Έτσι κατορθώνουμε οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας να κινούνται πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιταχύνοντας τη μείωση της απόστασης που μας χώριζε από τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.

    »Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ έφθασε το 2002, το 4%, ήταν δηλαδή ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει για όλη την πενταετία 1998-2002 την τρίτη ταχύτερη ανάπτυξη στην Ε.Ε., μετά την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από το μέσο κοινοτικό όρο.

    »Έτσι, κατορθώνουμε να κλείνουμε τις ψαλίδες ανισότητας στην περιφέρεια και να διασφαλίζουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και μετά το 2004. Έτσι κατορθώνουμε να βελτιώνουμε τους πραγματικούς μισθούς και τις συντάξεις. Έτσι, κατορθώνουμε να αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με την εκτεταμένη μηχανογράφηση σ' όλο το δημόσιο τομέα, με την μεταρρύθμιση στο ΙΚΑ, με τα νέα συγκοινωνιακά μέσα. Με νέα νοσοκομεία σ' όλη την Ελλάδα, με πολιτικές για τους αδύναμους της τρίτης ηλικίας και τους συνταξιούχους. Με χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα.

    Η πραγματική σύγκλιση

    »Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον μεγάλης ευημερίας. Υπάρχουν ανισότητες και καθυστερήσεις, απόσταση, που πρέπει να καλυφθεί. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η νέα περίοδος μετά το 2004 έχει στο επίκεντρό της όχι μόνον το γενικότερο εθνικό διακύβευμα, το θέμα της Κύπρου και της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, που ανέφερα. »Έχει παράλληλα ένα κρίσιμο οικονομικό διακύβευμα για τον ελληνικό λαό. Αφορά στην επαναδιατύπωση των όρων της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εργάζεται σε ένα σχέδιο που επιταχύνει την πορεία της πραγματικής σύγκλισης, ένα Χάρτη Πραγματικής Σύγκλισης.

    »Η πραγματική σύγκλιση αφορά στους μισθούς, τα εισοδήματα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Αφορά προπαντός και τη σύγκλιση στο κοινωνικό πεδίο, στις κοινωνικές παροχές, την υγεία, την εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες.

    »Κεντρικός στόχος μας είναι η πολύπλευρη και αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, των αδύναμων, αυτών που νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον.

    »Ποιοι είναι αυτοί; Οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι και οι νεοεισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, ο κύκλος της οικογένειας με τα συλλογικά ή εξατομικευμένα προβλήματά του.

    Κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη

    »Να κατακτήσουμε παντού υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Αταλάντευτος στόχος μας και μέτρο της επιτυχίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την τετραετία 2004-2008 είναι να ενισχύσουμε αποφασιστικά και καθοριστικά τη συμμετοχή των χαμηλών στρωμάτων στην οικονομική ανάπτυξη: Με καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας, με καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες, με περισσότερες ουσιαστικές ευκαιρίες αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, με αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.

    »Επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας ιδιαίτερα σε δύο επίπεδα: Στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων Στη Μείωση του κόστους διαβίωσης. Για το σκοπό αυτό προωθούμε:

    1. Τη δημιουργία και εμπέδωση των συνθηκών ώστε να κάνουμε την εργασία, το μόχθο και την υπευθυνότητα του εργαζόμενου να πληρώνεται καλύτερα και να ανταμείβεται δίκαια. Στόχος μας η δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών εργασίας που ανταμείβουν καλύτερα και περισσότερο.

    2. Τον ταχύ και αποφασιστικό εκσυγχρονισμό όλων των αγορών υπηρεσιών, τροφίμων, οπωροκηπευτικών έτσι ώστε να ενταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας βασισμένες στη γνώση και την επεξεργασία της πληροφορίας και προπαντός να μειωθούν οι τιμές.

    3. Τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, και ιδιαίτερα του ΟΓΑ, έτσι ώστε οι συντάξεις να αυξάνονται με ρυθμό αύξησης αισθητά μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό.

    4. Την πλατειά διεύρυνση των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης. Την παροχή κινήτρων για τη δια βίου μάθηση που σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της παιδείας θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των εργαζομένων και των υπαλλήλων οδηγώντας τους σε πιο ποιοτικές, πιο ασφαλείς, πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

    5. Την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για μια ποιοτική γεωργία που σέβεται το περιβάλλον και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, την θέση και την προοπτική του αγρότη. Ιδιαίτερα με την αναβάθμιση Διοικητικών Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Αγροτών, τη δημιουργία Μητρώων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αγροτών, τον καθορισμό χρήσεων γης, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την αναδιάρθρωση της παραγωγής.

    6. Την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Την ενίσχυση ενός συστήματος δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου, που κατοχυρώνει το μέλλον της νέας γενιάς και παρέχει γνώσεις εφάμιλλες με αυτές που παρέχουν στους νέους τους οι πιο προηγμένες σε θέματα παιδείας ευρωπαϊκές χώρες.

    Στόχος μας να εφαρμόσουμε ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, ένα νέο σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και συμμετοχής. Να δώσουμε μια καθαρή απάντηση σε όσους με άκρατη κινδυνολογία καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας μετά το 2004.

    Το πολιτικό σύστημα

    »Κεντρική θέση στο σχέδιό μας έχει ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος, μια δέσμη μέτρων που έρχονται ως επιστέγασμα των σημαντικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της πολιτείας και της οικονομίας.

    »Μαζί με την ενίσχυση της διαφάνειας, μεταξύ άλλων με την αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες, ο κεντρικός στόχος των αλλαγών που προωθούμε στο επίπεδο του εκλογικού νόμου είναι η καλύτερη αντιπροσώπευση των συμφερόντων του πολίτη στην πολιτική ζωή, ο δραστικός περιορισμός διαδικασιών που δημιουργούν παγιοποιημένο δίκτυο εξουσίας και το άνοιγμα της πολιτικής σε νέους ανθρώπους, δυνάμεις και ιδέες. Να γίνει η πολιτική μια διαδικασία στην οποία ο πολίτης έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο λόγο και μεγαλύτερη συμμετοχή.

    »Το πολιτικό σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του έχουν ευθεία και άμεση συσχέτιση με την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ποιότητα ζωής. Δεν είναι μια θεσμική άσκηση. Είναι βασική παράμετρος της ανάπτυξης. Ένα πολιτικό σύστημα πιο ανοιχτό συνεπάγεται την αμεσότερη ανταπόκριση της πολιτικής στις αναμονές της κοινωνίας.

    »Η πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πολιτών όταν κυριαρχούν προύχοντες, άνθρωποι που οφείλουν στους συγγενικούς τους δεσμούς ή στη στήριξη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τη θέση τους.

    »Η αξιωματική αντιπολίτευση, που δε θέλει να συζητήσει τον εκλογικό νόμο, δείχνει για μια ακόμα φορά την ανευθυνότητά της, την απουσία προβληματισμού και επεξεργασμένης πρότασης για το μέλλον καθώς και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, που τη διακρίνει. Η αξιωματική αντιπολίτευση ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αφορά στις επικείμενες εκλογές. Ξέρει πολύ καλά ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αφορά στις μεθεπόμενες εκλογές, όπως ορίστηκε στη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν αφορά στο 2004 άλλα το 2008. Που υπάρχει λοιπόν βιασύνη; Ανετοιμότητα υπάρχει από πλευράς της για οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση που αφορά στον τόπο.

    Η αντιπολίτευση

    »Η Νέα Δημοκρατία δεν προτείνει τίποτα ουσιαστικό εδώ και καιρό. Δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει κανένα σχέδιο για τον τόπο. Απέναντι σε όλα τα θέματα ενεργεί ως ένας αμέτοχος καιροσκόπος. Στην Ολυμπιάδα, στην Προεδρία και στην αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφού καταγγέλλει λόγω υποχρεώσεως αντιπολίτευσης τους πάντες και τα πάντα, απλά σιωπά.

    »Ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες την παράλληλη Προεδρία, ώστε να ελέγχεται και να πιέζεται η κυβέρνηση και μετά εξαφανίστηκε. Στην Ολυμπιάδα δε συνεισέφερε ούτε μια ιδέα, μια δημιουργική σκέψη, μόνον ανά τρίμηνο καταγγελίες για καθυστερήσεις και υπερβάσεις.

    »Η αναμόρφωση της ΚΑΠ με τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών μας ήταν μια μείζονα επιτυχία της Ελλάδας. Η μόνη συνεισφορά της Νέας Δημοκρατίας ήταν η στήριξη των μεγαλοπαραγωγών εις βάρος των μεσαίων και μικρών παραγωγών. Συγκεκριμένη πρότασή της δεν υπήρξε.

    »Το συμπέρασμα: Η Νέα Δημοκρατία καιροφυλακτεί περιμένοντας με αγωνία μια δυσκολία της Ελλάδας για να εμφανιστεί μετά και να λαϊκίσει ακατάσχετα. Αυτό δείχνει το μέγεθος της ικανότητας και της αξιοπιστίας της. Η Ελλάδα πετυχαίνει, αλλάζει και προχωρά με τη σκληρή προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δίνουμε όλοι οι πολίτες το δυναμικό και δημιουργικό παρόν μας για τους στόχους της χώρας ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις. Μόνο η ηγεσία της ΝΔ έχει επιλέξει την απομόνωση, την άρνηση και την περιφρόνηση για την πολύπλευρη εθνική προσπάθεια. Έχει διαλέξει την υποβάθμιση της πολιτικής από πεδίο ευθύνης και δημιουργίας σε χώρο εξυπηρέτησης των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών της ηγεσίας της. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    »Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Γ' Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000 2006, ο Νομός Γρεβενών αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής, αγροτουριστικής και γεωργικής ανάπτυξης με αξιοποίηση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών του πόρων και στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Έτσι εγκρίθηκαν και εκτελούνται στο Ν. Γρεβενών 33 έργα νομαρχιακού και τοπικού επιπέδου ύψους 30 Μ.

    »Μεταξύ αυτών είναι η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλους τους Δήμους του Νομού. Μάλιστα προχωρούν οι διαδικασίες για επέκταση των ΚΕΠ και στις 7 ορεινές Κοινότητες των Γρεβενών, ώστε και ο απομακρυσμένος κάτοικος των ορεινών χωριών να δέχεται τις υπηρεσίες τους.

    »Ο ορεινός Νομός Γρεβενών, που για χρόνια βίωσε την γεωγραφική και αναπτυξιακή απομόνωση, άλλαξε σελίδα. Με μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ξέφυγε από την οδική απομόνωση, τον οικονομικό μαρασμό και την εγκατάλειψη και συμμετέχει ισότιμα στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια, που συντελείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα στη χώρα μας.

    Τα έργα

    »Η Εγνατία Οδός, που είναι μία πραγματικότητα, που βιώνει ο λαός των Γρεβενών και όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας από τον Μάρτιο του 2001, μαζί με το τοπικό νομαρχιακό οδικό δίκτυο, ανέστρεψε οριστικά το κλίμα απομόνωσης και εγκατάλειψης. Λειτουργούν 66 χλμ. (Πολύμυλος Γρεβενά). Τελειώνει η βελτίωση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Γρεβενά Κρανιά Μηλιά Μέτσοβο, για λειτουργική χρήση της «Εγνατία», και μετά το ξεπέρασμα των προβλημάτων με τον «Αρκτούρο» ολοκληρώνεται η μελέτη του τμήματος «Παναγία Γρεβενά», και αναμένεται η δημοπράτησή του.

    »Το Τμήμα ΤΕΙ «Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & Οικονομία», που θα δεχθεί τους πρώτους σπουδαστές στα Γρεβενά τον προσεχή Σεπτέμβριο, ικανοποίησε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των Γρεβενών.

    »Το φράγμα Ιλαρίωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται στα όρια των Νομών Γρεβενών Κοζάνης, αποτελεί μία επένδυση ύψους 161 εκατομμυρίων και δίνει νέες προοπτικές στην οικονομία του Νομού Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας. Το φράγμα, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, θα εξασφαλίσει την ύδρευση Θεσσαλονίκης και την άρδευση 70.000 στρεμμάτων περίπου στους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, ενώ θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δέλτα του Αλιάκμονα, στην τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου και στη μείωση της ανεργίας.

    »Το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Γρεβενών (προϋπολογισμού 14 Μ και δυναμικότητας 134 κλινών), το καλύτερο και πιο σύγχρονο της Δυτικής Μακεδονίας, άρχισε - πλήρως εξοπλισμένο- πριν ένα μήνα τη λειτουργία του και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υγειονομική φροντίδα στους κατοίκους των Γρεβενών, αλλά και της Περιφέρειας.

    »Το νεοαναγειρόμενο Στρατόπεδο Νεοσύλλεκτων Γρεβενών, που θα δεχθεί τους πρώτους 300 νεοσύλλεκτους στρατιώτες το Νοέμβριο του 2003, και θα λειτουργεί με μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό 50 ατόμων, πέραν της ασφάλειας, θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα στήριξης της τοπικής οικονομίας.

    »Σημαντικό εξειδικευμένο εργαλείο για μείωση της ανεργίας στο Νομό αποτελεί η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανεργία στο Νομό Γρεβενών (προϋπολογισμού 37 Μ) που λειτουργεί από τα τέλη του 2001, ενώ παράλληλα ενισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και του τουρισμού στο Νομό Γρεβενών με ένταξη στα ΠΕΠ 12 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 1,5 Μ.

    »Με την καθοριστική παρέμβαση της κατασκευής του μεγάλου Χιονοδρομικού Κέντρου της «Βασιλίτσας» δημιουργήθηκε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών τη χειμερινή περίοδο, που εξετάζουμε να ενισχύσουμε και με τη δημιουργία του Σπιτιού της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την Ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) στα Γρεβενά και το Βόιο.

    Η ποιότητα ζωής

    »Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων υλοποιούνται τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης Γρεβενών, του βιολογικού καθαρισμού, της ύδρευσης του Δήμου Δεσκάτης, και της ανάπλασης του ποταμού Γρεβενίτη, των κεντρικών συνοικιών της πόλης των Γρεβενών και του κεντρικού ιστού του Δήμου Γρεβενών. Από το Ειδικό Πρόγραμμα για τους Καποδιστριακούς Δήμους (Ε.Π.Τ.Α.) που εφαρμόσθηκε σε όλους τους Δήμους του Ν. Γρεβενών έγιναν 125 έργα τοπικού χαρακτήρα ύψους 13 Μ.

    »Από το «Ελλάδα 2004» προγραμματίστηκαν 45 αθλητικά έργα, ύψους 9 Μ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους του Νομού, ώστε και οι περιοχές αυτές να νοιώσουν την πορεία και επιτυχία της χώρας μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για την ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών στο Δήμο Γρεβενών έχουν διατεθεί 3 Μ.

    »Στον αγροτικό τομέα του Νομού Γρεβενών, που απασχολεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, έγιναν και γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις τόσο από το Β' Κ.Π.Σ. όσο και από το Γ' Κ.Π.Σ. στην εφαρμογή προγραμμάτων νέων αγροτών, αναδιάρθρωσης εκμεταλλεύσεων και μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων. Εντυπωσιακή είναι όμως η ανταπόκριση του Νομού στο κάλεσμα των νέων απαιτήσεων της αγοράς αγροτικών προϊόντων και της διατροφικής αλυσίδας.

    »Τα Γρεβενά κατέχουν την τέταρτη θέση σε επίπεδο χώρας στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Η περιοχή έχει ενταχθεί σε προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με 13.600 στρέμματα και περισσότερες από 2.030 ζωικές μονάδες, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς και ακόμα καλύτερη προοπτική αγοράς.

    »Τέλος, με αμείωτο ενδιαφέρον στεκόμαστε από το 1995 στο πλευρό των σεισμοπλήκτων. Στα Γρεβενά από το σεισμό μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν με δαπάνες του Κράτους και χορηγήθηκαν δωρεάν στους σεισμόπληκτους δικαιούχους περίπου 1.400 καινούργια συμβατικά σπίτια, ενώ η κατασκευή νέων συνεχίζεται. Στο ίδιο διάστημα έχουν εκδοθεί 4.629 άδειες για ανακατασκευές, αυτοστεγάσεις ή επισκευές για τις οποίες διατέθηκαν συνολικά υπό μορφή είτε άτοκου δανείου είτε δωρεάν κρατικής αρωγής περίπου 117 Μ.

    Ο εκσυγχρονισμός της χώρας

    »Ολόκληρη η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, που εκτείνεται πέρα από το 2004. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ασφάλειας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής προχωρά μαζί με τον ελληνικό λαό και αλλάζει την Ελλάδα.

    »Ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μονόδρομος. Από την πρόοδό του κρίνεται η ευημερία του πολίτη αλλά και όλα τα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνισμού. Από την πρόοδό του εξαρτώνται οι προοπτικές και οι δυνατότητες της νέας γενιάς των Ελλήνων μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη των 440 εκατομμυρίων πολιτών.

    »Η σημερινή εποχή, είναι πλήρης προκλήσεων για εμάς, για τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη, για την πατρίδα, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Να δουλέψουμε λοιπόν σκληρά και με πίστη. Να δουλέψουμε με ενότητα, με πίστη και με συσπείρωση. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις αναμονές της κοινωνίας και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε. Να συνεχίσουμε την πορεία δημιουργίας, την πορεία αλλαγής, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (23:48 UTC+2)

    Ολα τα θέματα του τομέα της παιδείας και ο προγραμματισμός για τη νέα σχολική χρονιά 2003-2004 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχαν απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες ο κ. Ευθυμίου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες θα συζητηθούν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου.

    Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η νέα χρονιά θα είναι γόνιμη και παραγωγική. Οπως είπε, θα λειτουργήσουν 5.400 ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ πρόκειται να γίνουν 7.200 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Επίσης τόνισε ότι από τη νέα σχολική χρονιά εφαρμόζεται μία καινοτομία σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας θα αρχίσει από την Γ' Δημοτικού.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε επίσης ότι θα γίνει γόνιμη ανάπτυξη της ολυμπιακής παιδείας σε όλα τα σχολεία, καθώς κλιμακώνονται οι δράσεις για την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Επισήμανε ιδιαίτερα ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η δεύτερη φάση της ολοκλήρωσης της διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση πιστοποιήθηκε με το υπουργικό συμβούλιο του Ιουνίου. Τότε εξαγγέλθηκε η δημιουργία πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμη ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Επίσης στις 17,18 και 19 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί στο Βερολίνο η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση όπου η Ελλάδα έχει καίρια συμβολή.

    Τέλος, ο κ. Ευθυμίου ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα και απάντησε κατηγορηματικά όχι.

    «Το εξεταστικό σύστημα είναι μια πλευρά της εκπαίδευσης που δεν πρέπει να επικεντρώνει την προσοχή μας. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν από το Λύκειο και τα ΤΕΕ με ισχυρή γενική μόρφωση, με εφόδια πραγματικά δια βίου εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις είναι ένα τμήμα όχι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν πρέπει ποτέ να γίνονται το επίκεντρο της προσοχής μας», επισήμανε.

    [03] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (22:43 UTC+2)

    H Διακυβερνητική Διάσκεψη, το Μεσανατολικό, τα θέματα του Ιράν και του Ιράκ και η κατάσταση στα Βαλκάνια απασχόλησαν το πρώτο υπό ιταλική προεδρία Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη συνεδρίαση σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που εξετάστηκαν και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

    Προτεραιότητες ιταλικής προεδρίας

    Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, δεδομένου ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Συμβουλίου για το 2003 υπήρξε προϊόν συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής προεδρίας.

    Συγχρόνως, όμως, επεσήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Ελλάδα στην συνέχιση των πρωτοβουλιών για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη μεταναστευτική πολιτική, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο τα κράτη-μέλη όσο και οι εκπρόσωποι Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που παρέστησαν στη συνεδρίαση, αναγνώρισαν ότι, κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, η ΕΕ πραγματοποίησε σημαντικά άλματα σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων, κατακτώντας μια ουσιαστική θέση στη διεθνή σκηνή και αυξάνοντας την επιρροή της.

    ''Για πρώτη φορά, η ΕΕ έπαιξε ένα ουσιώδη ρόλο στη Μέση Ανατολή, οδήγησε σε μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό και εμφανίζεται με ένα σοβαρό προφίλ απέναντι σε τρίτες χώρες, όπως είναι το Ιράκ, τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κογκό και οι χώρες της Αφρικής'', δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης, τονίζοντας την ανάγκη συνεκτικότητας και αποτελεσματικότητας της Ευρωπαϊκής πολιτικής

    Με την επισήμανση ότι η πρώτη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης προβλέπεται για τις 4 Οκτωβρίου, ο κ. Γιαννίτσης απαρίθμησε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία τίθενται και αφορούν σε ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα: Εάν θα υπάρξει μια ομάδα στήριξης της Διακυβερνητικής για την προετοιμασία του κειμένου συντάγματος, εάν η Διακυβερνητική θα επιχειρήσει μια ουσιαστική παρέμβαση στις προτάσεις της Συνέλευσης και τέλος ποια θα είναι η διάρκειά της. Ως προς το τελευταίο ερώτημα, διευκρίνισε ότι, αν και οι «15» συμφώνησαν ως προς τη μη υπέρβαση του χρονικού ορίου (1.5.2004) της Διακυβερνητικής, εν τούτοις διατυπώθηκαν επιφυλάξεις - ιδιαίτερα εκ μέρους Σκανδιναβικών χωρών και λόγω συνταγματικών κωλυμάτων - ως προς την έναρξή της τον Οκτώβριο.

    Μέση Ανατολή

    ''Πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση του Συμβουλίου με τους εκπροσώπους της ισραηλινής και παλαιστινιακής πλευράς κκ Σαλόν και Ναμπίλ Σάαντ αντίστοιχα'' δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης. Το Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη διατήρησης και στήριξης του κουαρτέτου και αναγνώρισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα διακριτό και θετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ενεργού πολιτικής παρουσίας της στην περιοχή.

    Οπως υπογράμμισε το Συμβούλιο, η διαδικασία του οδικού χάρτη δεν πρέπει να παγιδευθεί από εξτρεμιστικές ενέργειες, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν η παλαιστινιακή κοινωνία, η συγκρότηση των θεσμών, η στήριξη των τοπικών αρχών και η μη υπονόμευση της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στον κ. Αραφάτ, ο κ. Γιαννίτσης διευκρίνισε ότι μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχει διαφωνία ως προς την αντιμετώπιση του Παλαιστίνιου ηγέτη, αλλά πολλά κράτη-μέλη θεωρούν ως μη παραγωγική την απομάκρυνσή του από την διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού. ''Ο Αραφάτ είναι μέρος της λύσης και όχι εμπόδιο'', τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Ιράν

    Οι «15» συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πιέσεις προς το Ιράν για την υπογραφή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για τη συνεργασία της χώρας αυτής με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Επίσης, καταδίκασαν τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, τονίζοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις με τη χώρα αυτή συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με την πρόοδο, που θα επιτευχθεί στον πολιτικό τομέα.

    Ιράκ

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε τη συγκρότηση του Ιρακινού Συμβουλίου και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες, δημιουργίας όρων εμπιστοσύνης και προετοιμασίας του Συντάγματος της χώρας αυτής.

    Βαλκάνια

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννίτσης, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η δημιουργία ενός Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο καθυστερεί λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο αυτών χωρών.

    Αναφερόμενος στην επιχείρηση Concordia στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της παράτασης της στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ στη χώρα αυτή.

    [04] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ;

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Τα Αμερικάνικα στρατεύματα ερευνούν το ενδεχόμενο οι γιοι του Σαντάμ, Ουντάι και Κουσάι να ήταν ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στην σύγκρουση με τους Αμερικάνους στρατιώτες στην Μοσούλη στο ανατολικό Ιράκ- είπαν στο CNN αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

    Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, υπήρχαν φήμες ότι οι γιοι του Σαντάμ ήταν στο σπίτι όπου έγινε η ενέδρα.

    [05] ΣΤΙΣ 4 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Γράφει ιστορία η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Με όπλο την καλή άμυνα κέρδισε σχετικά εύκολα τις ΗΠΑ με 4-2 και προκρίθηκε στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

    Η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια ξεκίνησε άσχημα και βρέθηκε στο πρώτο επτάλεπτο πίσω στο σκορ (0-1). Η πειθαρχία και η αποφασιστικότητα των διεθνών μας ήταν αυτή που τους έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσουν και να πάρουν μια μικρή διαφορά.

    Ετσι, μετά από το σημερινό αποτέλεσμα η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών δικαιώθηκε για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά τις μέτριες εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το Γουόρλντ Λιγκ τους προηγούμενους μήνες. Τα επτάλεπτα του παιχνιδιού ήταν: 0-1, 1-0, 1-0, 2-1. 

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    «Τελετές θεμελίωσης και φιέστες εγκαινίων νέων νοσοκομείων έχουμε δει πολλές τα τελευταία χρόνια», επισήμανε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναφερόμενος σε σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου και του υφυπουργού Υγείας.

    «Αυτό που πρέπει να μας πει ο κ. Πρωτόπαπας είναι: Πρώτον, από τα νοσοκομεία που θεμελιώθηκαν πόσα τελείωσαν, ή πότε θα τελειώσουν; Και, δεύτερον, από τα νοσοκομεία που παραδόθηκαν, πόσα λειτουργούν πραγματικά; Του λένε κάτι οι περιπτώσεις των Νοσοκομείων Κατερίνης και Κέρκυρας; Του λένε κάτι οι περιπτώσεις του Νοσοκομείου Χαϊδαρίου και του Νοσοκομείου Λάρισας;», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κατά τα λοιπά, είναι κατανοητή η αμηχανία της Κυβέρνησης, κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

    Ο κ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε: «Καλά θα κάνει όμως ο κ. Πρωτόπαπας να είναι περισσότερο προσεκτικός. Γιατί, με τον υπερβάλλοντα ζήλο του, υπέπεσε σήμερα σ' ένα ατόπημα: Οι δήθεν νέες αντιλήψεις του για την «προνοιακή πολιτική» ταυτίζονται, μέχρι κεραίας, με την επιχειρηματολογία των κληρονόμων, που ζητούν την ανάκτηση του Ιωσηφόγλειου Ιδρύματος. Φαντάζομαι ότι δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη».

    «Οσον αφορά τις δηλώσεις του νεοορκισθέντος Υφυπουργού Υγείας, παραπέμπω τον κ. Κοντογιαννόπουλο σε απάντηση του προκατόχου του στη Βουλή, όταν θέσαμε το ζήτημα του Ιωσιφόγλειου Ιδρύματος, καθώς επίσης και στον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ, με τον οποίο συνομίλησα σήμερα. Θα διαπιστώσει τότε ότι οι σημερινές του δηλώσεις είναι κυριολεκτικά, εκτός τόπου και χρόνου», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    «Τον καλώ τέλος να διαβάσει με προσοχή τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής δεν ζήτησε τίποτε άλλο, παρά την ουσιαστική λειτουργία της Ειδικής Επαγγελματικής Σχολής, που εδράζεται στο Ίδρυμα ''Αγία Βαρβάρα'', ώστε να παρέχει προεπαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματική εκπαίδευση σε παιδιά που, είτε στερούνται οικογένειας, είτε προέρχονται από ''οικογένειες σε κρίση'', για να ξεφύγουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό και να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ "ΓΕΩ-ΕΛΛΑΣ"

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Τη σημασία εφαρμογής νέων καινοτομιών και νέας τεχνολογίας ώστε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο πλαίσιο για την ανάπτυξη και της βιομηχανίας, αλλά της οικονομίας γενικότερα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του στη νέα μεταλλευτική μονάδα της «ΓΕΩ-ΕΛΛΑΣ», τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο νομό Γρεβενών.

    «Το εργοστάσιο που επισκεπτόμαστε σήμερα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον ρουν του ποταμού, ότι μπορούμε να παράγουμε νέα προϊόντα, να εφαρμόζουμε νέες καινοτομίες και νέα τεχνολογία. Το βλέπουμε περίτρανα σ' αυτό εδώ το εργοστάσιο που κατασκευάζεται», τόνισε σε δηλώσεις του κ. Σημίτης.

    Ανέφερε ότι το υλικό το οποίο θα κατεργάζεται το εργοστάσιο, η βιομηχανική άργιλος, είναι ένα υλικό που δεν έχει ανακαλυφθεί ή διαπιστωθεί αλλού στην Ευρώπη.

    «Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου υπάρχει και θα αρχίσει να παράγεται.

    Το υλικό αυτό δίνει ένα βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται σε άλλες βιομηχανικές εργασίες παντού στον κόσμο, ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ζητούμενο.

    Η επιχείρηση, η βιομηχανία η οποία εγκαθίσταται εδώ είναι μια εξαγωγική επιχείρηση, η οποία θα εξάγει το σύνολο του προϊόντος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Το υπό κατασκευήν εργοστάσιο που βλέπουμε (αναμένεται να λειτουργήσει αρχές Σεπτεμβρίου) είναι ένα από τα πιο μεγάλα του είδους του και ίσως και το πιο σύγχρονο που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο», είπε.

    «Εδώ στην Ελλάδα, δεν είμαστε περιορισμένοι στα παραδοσιακά. Αν υπάρχουν ευκαιρίες και ευκαιρίες υπάρχουν, αν τις εκμεταλλευόμαστε, αν κάνουμε επενδύσεις και έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό για καινοτομία και πρωτοβουλία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο για την ανάπτυξη και της βιομηχανίας μας, αλλά θα έλεγα για την ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα», επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Νομό Γρεβενών, σημείωσε ότι ήταν μια περιοχή απομακρυσμένη, απομονωμένη, όπου πολλές φορές εζητείτο η συμπαράσταση του δημοσίου για να μπορέσει να επιβιώσει η τοπική οικονομία.

    «Βλέπουμε ότι αυτό πάντα δεν είναι απαραίτητο. Oτι εάν υπάρχει η θέληση να ψάξουμε, να βρούμε, να σκεφθούμε, μπορούμε να ξεφύγουμε απ' αυτούς τους περιορισμούς», πρόσθεσε.

    «Γι' αυτό και η επίσκεψή μου σήμερα εδώ σ' αυτή τη νέα μεταλλευτική μονάδα, γιατί θέλω και εδώ να διαπιστώσω και να δείξω ότι μπορούμε. Μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, μπορούμε να δημιουργούμε και εδώ στην Ελλάδα τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, μπορούμε να είμαστε, αν το θελήσουμε, πρωτοπόροι στον κόσμο», τόνισε ο κ. Σημίτης.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΑΨΕ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Ιουλίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους κατέστρεψε πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα αργά το μεσημέρι στην δασική περιοχή της Κοινότητας Κίρκης 20 χιλ έξω από την Αλεξανδρούπολη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε τρία μέτωπα στο πευκοδάσος.

    Μάλιστα το ένα μέτωπο απείλησε την προστατευόμενη περιφραγμένη περιοχή, όπου διαβιούν ζαρκάδια. Τελικά ο κίνδυνος αποφεύχθη με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης που έφθασε στο σημείο με έντεκα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, 2 ελικόπτερα, 97 πυροσβέστες και 32 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα, ενώ η μεγαλύτερη δύναμη της πυροσβεστικής μέχρι αργά το απόγευμα προσπαθούσε να περιορίσει τη φωτιά στο τρίτο μέτωπο.

    Το πευκοδάσος της Κίρκης είναι ένα από τα ωραιότερα δάση που υπάρχουν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελεί πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους.

    Ο.Ο.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν μπορεί να εκφράσει το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα.

    «''Για να ανατρέψουμε την εικόνα του παλιού χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα, πρόσωπα με φρεσκάδα, νέες ιδέες και νέες κατευθύνσεις''. Αυτά έλεγε πριν από λίγες μέρες ο κ. Σημίτης», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    Και τελικά τι έκανε; Στον παρ' ολίγο ανασχηματισμό, αναπαλαίωσε την Κυβέρνησή του. Και όπως έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ, όταν έβλεπε ότι χάνει τις εκλογές, παίζει με τον εκλογικό νόμο».

    Ολα αυτά είναι ομολογία ότι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το χτες. Ομολογούν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [10] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Ο Ν. ΗΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, καθώς εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λάνθι που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, άλλες τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν μετά το μεσημέρι στις περιοχές Βασιλάκι Ξηρόκαμπο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, Μαραθιά και στο σκουπιδότοπο της Αμαλιάδας.

    Στις 3 το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε ελαιόδεντρα δίπλα στο δρόμο που συνδέει τον Ξηρόκαμπο με το Βασιλάκι Ηλείας και κατόπιν επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με το μέτωπό της να έχει έκταση ενός χιλιομέτρου. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την αρωγή έξι πυροσβεστικών αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Η περιοχή Μαραθιά, καθώς επίσης και ο σκουπιδότοπος, είναι πάρα πολύ κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ηλεία, αλλά και όλη την Πελοπόννησο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά πύρινα μέτωπα.

    [11] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    «Ήρθε η ώρα τώρα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το ΙΚΑ». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), κατά την οποία διαμορφώθηκε μία συμφωνία έξι σημείων, που αλλάζει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των γιατρών του ΙΚΑ και διαμορφώνει τις συνθήκες για διέξοδο από τη μακρόχρονη κρίση και τις κινητοποιήσεις των γιατρών του Ιδρύματος.

    Ειδικότερα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

    -Κατάργηση του Ν.Δ. 1204 για την πρόσληψη γιατρών στο ΙΚΑ.

    -Μετατροπή των σημερινών Συμβάσεων Έργου σε Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου.

    -Δημιουργία θέσεων Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ( ΠΑΑ) και Οικογενειακών Γιατρών.

    -Δυνατότητα επιλογής για όλους τους υπηρετούντες γιατρούς του ΙΚΑ να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς.

    -Ένταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους όσους έχουν τις προϋποθέσεις στη βάση της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και με όρους εξαγοράς που θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ του ΙΚΑ και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

    -Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων αναλαμβάνεται νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Συνεχίζεται ο διάλογος Διοίκησης ΙΚΑ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για την ακριβή διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τα ανωτέρω.

    «Πιστεύουμε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος όσον αφορά τη λειτουργία του ΙΚΑ. Ιδιαίτερα τις μονάδες υγείας του Ιδρύματος, όσον αφορά την ένταξη σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, των γιατρών του ΙΚΑ, και την κοινή επιδίωξή μας να επιτύχουμε στο άμεσο μέλλον να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος όλων», επεσήμανε ο κ.Ρέππας αμέσως μετά τη συνάντηση.

    «Ήρθε η ώρα να αποσαφηνίσουμε τις σχέσεις εργασίας των γιατρών στο ΙΚΑ, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ασφαλιστικό οργανισμό και τις υποχρεώσεις που λαμβάνει απέναντι τους το ΙΚΑ» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση με την πρότασή της δίνει μια οριστική απάντηση στο θέμα αυτό γιατί, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι πράγματι οι γιατροί για να είναι απολύτως αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους, αλλά και για να είναι επαρκείς στις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την εργασιακή προοπτική τους και ικανοποιημένοι όσον αφορά το επίπεδο των αποδοχών τους».

    Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε στις καινοτομίες του ΙΚΑ όπως τα τηλεφωνικά ραντεβού που έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα φαινόμενα αναμονής και κάλεσε τους εργαζομένους αλλά και τους γιατρούς του ιδρύματος να ανταποκριθούν στο κρίσιμο κοινωνικό τους έργο.

    Ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των γιατρών και της Διοίκησης του ΙΚΑ θα συνεχιστεί -για την πιο λεπτομερή περιγραφή των προϋποθέσεων και των λύσεων που συμφωνήθηκαν- μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και η συμφωνία θα κατοχυρωθεί με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η Κυβέρνηση.

    [12] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 22 Ιουλίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Σε θετικό πρόσημο κινούνται οι δείκτες στη Wall Street έπειτα από τη μετάδοση της πληροφορίας ότι οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσείν ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί στη Μοσούλη.

    «Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα οι γιοί του Σαντάμ, Ουντάι και Κουσάι, να ήταν εκεί κατά την ανταλλαγή των πυρών», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Νωρίτερα μικτές τάσεις επικρατούσαν στην αμερικανική χρηματαγορά με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μία πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και την είδηση εξαγοράς της Neuberger Berman, από τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers, έναντι του ποσού των 2,6 δισ. δολαρίων.

    Η Texas Instruments, κορυφαία κατασκευάστρια τσιπ για συσκευές τηλεφώνων εταιρία, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο δεύτερο καταγράφονται αυξημένα κατά 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η United Parcel Service, εξάλλου, σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 61 σεντς ανά μετοχή, έναντι 54 πέρυσι, ενώ κέρδη 62 σεντς ανά μετοχή έναντι 55 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανακοίνωσε η Colgate-Palmolive.

    Η Lehman Brothers, τέλος, προχώρησε σε αναβάθμιση του κλάδου των ημιαγωγών σε positive από neutral, γεγονός που πυροδότησε την άνοδο στις τεχνολογικές μετοχές.

    Στο σκηνικό αυτό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ενισχυόταν σε ποσοστό 0,69% και διαμορφωνόταν στις 9,159.08 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας με κέρδη 1,55% στις 1,707.47 και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης κατέγραφε κέρδη 1,04% και διαμορφωνόταν στις 988.97 μονάδες.

    Σημειώνεται ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα της Sun Microsystems και της Amazon.com.

    [13] ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Σε συμφωνία έξι σημείων κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την Διοίκηση του ΙΚΑ και την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ ( ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), στη διάρκεια πολύωρης συνάντησης που είχαν σήμερα

    Ειδικότερα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν τα εξής:

    -Κατάργηση του Ν.Δ. 1204 για την πρόσληψη γιατρών στο ΙΚΑ.

    -Μετατροπή των σημερινών Συμβάσεων Έργου σε Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου.

    -Δημιουργία θέσεων Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης

        ( ΠΑΑ) και Οικογενειακών Γιατρών.

    -Δυνατότητα επιλογής για όλους τους υπηρετούντες γιατρούς του

    ΙΚΑ να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς.

    -Ένταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους όσους έχουν τις προϋποθέσεις στη βάση της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και με όρους εξαγοράς που θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ του ΙΚΑ και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

    -Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων αναλαμβάνεται νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Συνεχίζεται ο διάλογος Διοίκησης ΙΚΑ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για την ακριβή διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τα ανωτέρω.

    [14] ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Πολυσέλιδο υπόμνημα προτίθεται να αποστείλει στον πρωθυπουργό το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), στο οποίο με «συγκεκριμένα νούμερα, αριθμούς και στοιχεία θα αποδεικνύεται το πόσο λάθος και επικίνδυνη ταυτόχρονα είναι για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, η απόφαση συγχώνευσης με την PETROLA".

    Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, Νικόλαος Ορφανός, προσθέτοντας ότι το υπόμνημα, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων εβδομάδων, θα αποσταλεί και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, ενώ θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Πάντως, οι ενέργειες των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που ξεδιπλώνονται πλέον σε τριπλό επίπεδο, -αγωνιστικό, επικοινωνιακό και νομικό- θα εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και τότε, όπως υποστήριξε ο κ. Ορφανός, θα ενέχουν και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις».

    Παράλληλα, ο κ. Ορφανός επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει επανειλημμένως το σωματείο των εργαζομένων των ΕΛΠΕ, ισχυριζόμενος ότι «ουσιαστικά η κυβέρνηση χαρίζει στον όμιλο Λάτση το ποσοστό των ΕΛΠΕ», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την όλη διαδικασία ως «αντιοικονομική, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική».

    Επιπλέον υποστήριξε πως «ξεδιπλώνοντας το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των δύο εταιριών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΕΛΠΕ όχι μόνο χαρίζεται στον όμιλο Λάτση, αλλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα και σημαντικά προβλήματα, που είναι το τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων και το εργασιακό κόστος, που φθάνει στο 40%».

    Αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, «σημαίνει ότι η νέα εταιρία θα επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό ποσό, που σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 420 εκατ. ευρώ που έδωσε ο όμιλος Λάτσης για το 16,65% των ΕΛΠΕ, αποτελεί περίπου το Ό από αυτά που θα δαπανηθούν στη συνέχεια, προκειμένου να πληρωθεί το κόστος λειτουργίας, συντήρησης, αποθήκευσης και να διευθετηθούν τα εργασιακά ζητήματα".

    Μάλιστα, ο κ. Ορφανός επανέλαβε και την εκτίμηση του ΠΣΕΕΠ, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο εταιριών, η τιμή των καυσίμων θα εκτιναχθεί σε πάνω από ένα ευρώ το λίτρο.

    Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απόφαση σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν στις αρχές του Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, κατά της επικύρωσης της σύμβασης για τη συγχώνευση της εταιρίας με την «Πετρόλα» του ομίλου Λάτση.

    Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αφορούσε στην ακύρωση του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ στις 3 Ιουνίου και υποβλήθηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με την παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων.

    Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την απόφαση κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, χαρακτηρίζοντας τη συγχώνευση «παραπλανητική» και τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου «παράνομη».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, Βασίλης Νικήτας, επεσήμανε ότι «η σύμβαση συγχώνευσης των δύο εταιριών έγινε με προχειρότητα και το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να εισπράξει τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να αναλογίζονται το μέλλον των ΕΛΠΕ».

    Στον ισολογισμό της Petrola, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, που αναμορφώθηκε σε σχέση με την 31η Μαρτίου του 2003, «διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απόκλιση της τάξης των 61.590.00 ευρώ, που σημαίνει ότι η καθαρή θέση της εταιρίας ήταν 439.500.000 ευρώ και με την αναμόρφωση έφθασε σε ζημίες ύψους 277.910.000 ευρώ».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νικήτας έθεσε και το ερώτημα, «ποια είναι αυτά τα κονδύλια στον αναμορφωμένο ισολογισμό που ενεγράφησαν και γιατί δεν υπήρχαν πριν».

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι, στον ισολογισμό της PETROLA από την 1η Ιανουαρίου του 2003 έως και την 31η Μαρτίου του 2003, αναφέρεται ότι «κατά τα έτη 1995-1996 δεν διενεργήθηκαν αποσβέσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο πρέπει να επιβαρυνθεί η καθαρή θέση της εταιρίας» και τόνισε ότι «στον αναμορφωμένο ισολογισμό εμφανίζονται μόνο τα 4,4 εκατ. ευρώ».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι στον ισολογισμό του 2002 της εταιρίας, «φαίνεται ότι κατά τα έτη 1993-1999 ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών δεν είχε αποδοθεί για έξι χρόνια στο ελληνικό δημόσιο και με ρύθμιση που έγινε πέρσι αποπληρώθηκε σε 12 δόσεις». Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει τεχνικός έλεγχος στην εταιρία PETROLA και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, κανείς δεν ξέρει τελικά τι θα βρούμε».

    Υποστήριξε, ακόμη, ότι η PETROLA δεν έχει άδειες εγκαταστάσεων και περιβαλλοντικών μελετών και πρόσθεσε ότι «και αυτές που υπάρχουν έχουν όλες προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

    Τέλος, ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι δεν έχει υπολογισθεί η διαφορά των μισθών που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων των δύο εταιριών και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «αναφέρθηκε ότι σε ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι χαμηλότεροι οι μισθοί στην PETROLA και αυτό συνεπάγεται με σημαντική επιβάρυνση της νέας εταιρίας, εάν ευοδωθεί η συγχώνευση».

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (17:07 UTC+2)

    Συνάντηση γνωριμίας με τη διοίκηση του ΕΒΕΑ είχε το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία του Επιμελητηρίου.

    Νωρίτερα ο υφυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, με το οποίο συζήτησε προβλήματα του κλάδου.

    Και οι δύο συναντήσεις του υφυπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του με όλους τους παράγοντες της αγοράς.

    [16] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    Βουκουρέστι, 22 Ιουλίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του Τράιαν Μπασέσκου, νυν δήμαρχος του Βουκουρεστίου, είναι πιθανόν ο επικρατέστερος υποψήφιος της παράταξης για τις προεδρικές εκλογές του επομένου έτους.

    Οι Δημοκράτες έχουν ως εναλλακτική λύση τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Εμίλ Μποκ, που έρχεται δεύτερος μετά από τον κ. Μπασέσκου στις δημοσκοπήσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] Ο ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τίρανα, 22 Ιουλίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Το προεδρείο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αλβανία ενέκρινε τις υποψηφιότητες της Ερμελίντα Μέξι για το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών και του Μάρκο Μπέλο για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκραμός Ρούτσι δήλωσε ότι η κα Μέξι και ο κ. Μπέλο είναι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τους παραιτηθέντες υπουργούς Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα και Εσωτερικών Σοκόλ Νάκο.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδριάζει αυτή την ώρα για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες.

    [18] ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Η συμμετοχή της Κύπρου σε προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή ή σε πρόγραμμα που αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο χωρών της Μέσης Ανατολής αποτελεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη μετάβαση το προσεχές Σάββατο στην Τεχεράνη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως είναι ''φυσιολογικό'' η Ε.Ε. να εκτιμά τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης όπου γειτνιάζει με χώρες που φαίνεται να παρουσιάζουν κάποια προβλήματα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε στη σημερινή συνάντηση, λόγω της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, να κινηθεί προς το επίπεδο των 86 μονάδων, με αποτέλεσμα να αναστραφεί η θετική πορεία που παρουσίασε η αγορά κατά τις δύο τελευταίες ημέρες.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 85,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 319 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 196 χιλιάδες λίρες (ποσοστό 61,6%) αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Αντίθετα αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,02% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 353,51 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 22 Ιουλίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Έντονες συζητήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις που έγιναν όλη την ήμερα χθες για την πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Β.Ιράκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει στην Άγκυρα κάποιο επίσημο αίτημα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Το θέμα, συνέχισε ο Γκιούλ τέθηκε κατά την διάρκεια ανεπίσημων συζητήσεων και θα διευκρινιστεί πλήρως κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον.

    Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες για αμερικανικό αίτημα περί αποστολής Τούρκων στρατιωτικών, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενδυναμώσει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Για να συμπληρωθεί το σκηνικό, η εφημερίδα Akώam αναφέρει ότι ο αποχωρών Αμερικανός Πρέσβης Robert Pearson αντίθετα από όλους τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους δήλωσε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα της στο Ιράκ, προσφορά η οποία παρουσιάσθηκε από τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ.Ζιγιάλ τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της επίσκεψης του.

    Για όλη την ιστορία που αρχίζει να παίρνει κωμικοτραγικές διαστάσεις, η Vatan χρησιμοποιεί τον πιο ήπιο όρο που μπορεί να εφεύρει χαρακτηρίζοντας την μυστήριο, ενώ ο αρθρογράφος της Οκάϋ Γκιονένσιν σημειώνει ότι όλη αυτή η φιλολογία που ήδη άρχισε για το θέμα, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι η δημιουργία νέων εστιών έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Η εφημερίδα Radikal για να χειροτερεύσει τα πράγματα σημειώνει ότι κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμβλυνση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον οδηγεί σε νέους μπελάδες την Άγκυρα.

    Ο κ.Γκιούλ και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα R.Pearson διέψευσαν τις δηλώσεις του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Άγκυρα αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.

    Ο μεν Γκιούλ δηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει επίσημο αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο δε Pearson δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αξιολογεί την προσφορά της Άγκυρας να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    Γενικά η Radikal θεωρεί ότι βρισκόμαστε ήδη μπροστά στην έναρξη της πρώτης πράξης μιας κωμωδίας. Η Άγκυρα, λέει η εφημερίδα είναι άλλη μια φορά offside χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους.

    Υπάρχουν χώρες από τις οποίες ζητήθηκε η αρωγή τους από την Ουάσιγκτον για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και εκείνες αρνήθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση πρόσφεραν το ελάχιστο δυνατό.

    Η Ινδία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ μόνο με την έγκριση και με απόφαση των Ην. Εθνών.

    Η Τουρκία, λέει η Radikal ζητάει η ίδια να στείλει τα στρατεύματα της αλλά η Ουάσιγκτον αρνείται να δεχθεί την προσφορά. Πάλι λοιπόν η Άγκυρα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Υπάρχουν βέβαια και οι λεπτομέρειες που τείνουν να ξεχαστούν μέσα σε αυτό το κομφούζιο. Κυρίως το που θα πάνε εάν θα πάνε οι Τούρκοι στρατιώτες. Κοινό μυστικό βέβαια, το Β.Ιράκ. Αλλά εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί πάλι κοινό μυστικό είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιτραπεί στους Τούρκους να πάνε στο Κεντρικό Ιράκ περί την Βαγδάτη δίπλα σε Σουνίτες μουσουλμάνους. Με το θέμα αυτό ασχολούνται όλες οι εφημερίδες αλλά κυρίως η Zaman και η Τόrkiye.

    Από την άλλη μεριά υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που λέγεται Κούρδοι του Β.Ιράκ.

    Η Akώam αναφέρει ότι οι Κούρδοι ηγέτες έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πιθανότητα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Οι κουρδικές ομάδες στο Β.Ιράκ αντέδρασαν άμεσα και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για πιθανή παρουσία Τούρκων στο Β.Ιράκ.

    Σε δηλώσεις του στο ΝΤV, χθες, ο αρχηγός της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) Τζελάλ Ταλαμπανί ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της ανάπτυξης τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Β.Ιράκ.

    Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται μάλιστα από την Akώam ως «αλαζονικές».

    Ας μπούμε τώρα και αν εξετάσουμε έναν επιπρόσθετο παράγοντα στην όλη ιστορία. Αυτόν του εσωτερικού μετώπου.

    Η Hόrriyet λοιπόν σημειώνει ότι η πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ αμέσως μετά το απεχθές επεισόδιο στην Σουλεϋμανία έχει δημιουργήσει αναστάτωση και εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί βουλευτές του ΑΚΡ δηλώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και όχι μόνο, ότι οι κουκούλες στα κεφάλια των Τούρκων στρατιωτών και η συμπεριφορά των Αμερικανών δεν έχει κάτι που μπορεί να ξεχαστεί εύκολα.

    «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αστυφύλακας της αμερικανικής κατοχής και λαφυραγωγήσεις του Ιράκ» λένε χαρακτηριστικά.

    Η Akώam καταλήγει αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση λέγοντας ότι μια πιθανή ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, με τα σημερινά δεδομένα και συνθήκες, μπορεί εύκολα να καταλήξει σε ψήφο εκδίκησης για το επεισόδιο στην Σουλεϋμανία.

    Εδώ λοιπόν βρίσκεται το άλλο μεγάλο αγκάθι που γίνεται για άλλη μια φορά εφιάλτης για την Άγκυρα. Η ψηφοφορία και η έγκριση ή απόρριψη από το τουρκικό κοινοβούλιο μιας νέας πρότασης για αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Νέας πρότασης; Όχι αναγκαστικά.

    Η Hόrriyet αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την πρόταση που είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν 5 μήνες στις 20.3 να στείλει τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ παρά τις αντιρρήσεις βουλευτών του ΑΚΡ.

    Αυτή η πρόταση πέρασε από το κοινοβούλιο στις 20.3 και δίνει εάν θυμάστε το πράσινο φως για την χρησιμοποίηση του τουρκικού εναέριου χώρου από ξένα αεροσκάφη και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Β.Ιράκ. Επαναλαμβάνω στο Β.Ιράκ. Και εδώ υπάρχει το μεγάλο το πρόβλημα. Μερικοί πολιτικοί λένε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλιά απόφαση του Μαρτίου και ότι χρειάζεται νέα πρόταση που να αναφέρει πεδίο αποστολής στρατευμάτων όλο το Ιράκ και όχι μόνο το Βόρειο.

    Στην εφημερίδα Milliyet, ο Φικρέτ Μπιλά διερωτάται εάν το αίτημα των Αμερικανών για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων μπορεί να γίνει νέο σημείο καμπής στις αμερικανό-τουρκικές σχέσεις.

    Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις όλοι οι τουρκικοί θεσμοί που εμπλέκονται, λέει ο Μπιλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να τοποθετηθούν ανοικτά για το θέμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δύο χώρες θα οδηγηθούν σε νέα κρίση εμπιστοσύνης.

    [21] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Η ΖΩΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ατυχη η Ζωή Δημοσχάκη δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τον τελικό των 200μ. ελεύθερο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

    Μετά από εκπληκτική κούρσα κατέκτησε την 4η θέση στη δεύτερη ημιτελική σειρά με χρόνο 1:59.93, χάνοντας έτσι την πρόκριση για ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ομως κατάφερε να σημειώσει νέο πανελλήνιο ρεκόρ καταρρίπτοντας το προηγούμενο που ήταν δικό της με χρόνο 2:01.28.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Γ. ΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, αμέσως μετά την μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας ανδρών υδατοσφαίρισης να επιβληθεί της ομάδος της Αμερικής με 4-2 και να προκριθεί στους 4 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έστειλε στο ξενοδοχείο που διαμένει η αποστολή και στα γραφεία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, το παρακάτω τηλεγράφημα:

    «Για την μεγαλύτερη επιτυχία που είχε ποτέ το άθλημά σας όλη η Ελλάδα είναι υπερήφανη.

    Ολοι οι Ελληνες θα συνοδεύουν με τις ευχές τους την τιτάνια προσπάθεια σας για πρόκριση στον τελικό.

    Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά θέλω να συγχαρώ τον καθένα σας, το μεγάλο προπονητή σας και την Ομοσπονδία σας για το μοναδικό αυτό κατόρθωμα, για το οποίο σπεύδω να ενημερώσω και τον κ. Πρωθυπουργό».

    [23] ΠΑΟΚ: ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ούτε και σήμερα υπήρξε κάποια εξέλιξη στην μεταγραφή του Νίκου Λυμπερόπουλου στον ΠΑΟΚ. Ο διεθνής επιθετικός απλά περιμένει τις τελευταίες προσφορές από ομάδες του εξωτερικού, ώστε να πάρει την τελική του απόφαση. Το σίγουρο είναι ότι θεωρεί πως τα 500.000 ευρώ που του δίνει ο ΠΑΟΚ είναι πολύ λίγα. «Μας ενδιαφέρει ο Λυμπερόπουλος, αλλά πρέπει να έρθει στην ομάδα με τους δικούς μας όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καλύβας.

    Προβληματίζει αρκετά τους διοικούντες του Δικεφάλου η «καμπάνα» της ΦΙΦΑ για τις οφειλές σε διάφορους παίκτες. Ομως αυτή δεν τους αγχώνει αφού γνωρίζουν ότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Και αυτό γιατί πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας που θα φέρει πολλές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ.

    Μεγάλη σημασία δίνει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης στο σημερινό φιλικό παιχνίδι (21:00) με την Μπαστιά. Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα χρησιμοποιήσει τους παίκτες που έχουν μείνει πίσω από αγωνιστικής πλευράς. Και όπως όλα δείχνουν το πλέον αξιόπιστο τεστ θα είναι αυτό του Σαββάτου στην Μασσαλία με την Μαρσέιγ.

    [24] ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της Ξάνθης στο Τρέντο της Ιταλίας. Ο προπονητής της ακριτικής ομάδας, Νίκος Καραγεωργίου έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνισή τους, αφού ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το σημαντικότερο όμως για τον ίδιο είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, γεγονός που του επιτρέπει να υλοποιήσει τον αρχικό του προγραμματισμό χωρίς μετατροπές.

    Η σημερινή προπόνηση για τους «ακρίτες» ήταν πολύ δύσκολη, αφού περιλάμβανε πολλά χιλιόμετρα στο βουνό, ενώ το απόγευμα υπήρξαν ασκήσεις τακτικής με την μπάλα. Η ομάδα την Κυριακή θα πάρει μέρος σε τουρνουά που θα γίνει στην ιταλική πόλη, αντιμετωπίζοντας την Νότς Κάουντι και μια ομάδα επίλεκτων που αγωνίζονται στο Καμπιονάτο. Αυτά τα φιλικά παιχνίδια θα βοηθήσουν τον κ. Καραγεωργίου να δει την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του.

    [25] ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 22 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο του πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι αργά το απόγευμα ανέφεραν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το περίφημο μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν υπήρχαν άτομα στον όροφο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

    [26] ΟΙ ΛΙΒΕΡΙΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ακκρα, 22 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι λιβεριανοί αντάρτες ανακοίνωσαν από την πρωτεύουσα της Γκάνας, ότι αρνούνται να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Δυτικής Αφρικής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα ότι δεν θα μετέχουμε, στη μεταβατική κυβέρνηση», τόνισε ο Τία Σάνγκερ, εκπρόσωπος του κινήματος MODEL.

    Πάντως, οι λιβεριανοί αντάρτες διέταξαν τις δυνάμεις τους που μάχονται στις εισόδους της πρωτεύουσας Μονρόβια να σταματήσουν τις μάχες, δήλωσε ανώτερος διαπραγματευτής των ανταρτών που συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γκάνα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ επικεφαλής των μεσολαβητών, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα συνεχιστούν και κάλεσε τους εμπόλεμους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Μονρόβια.

    Περισσότεροι από 600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα Μονρόβια της Λιβερίας τις τελευταίες ημέρες στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ντάνιελ Τσέα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει 4.500 πεζοναύτες για ενδεχόμενη ανάπτυξή τους στη Λιβερία τις προσεχείς ημέρες, αλλά ο πρόεδρος Μπους δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 22 Ιουλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Αμερικάνοι στρατιώτες έκαναν έφοδο την Τρίτη σε ένα σπίτι στην Μοσούλη στο ανατολικό Ιράκ, σκοτώνοντας έναν Ιρακινό και συλλαμβάνοντας στενούς συνεργάτες του Σαντάμ Χουσειν που κρυβόταν σε αυτό, δήλωσε Αμερικάνος αξιωματικός.

    «Ατομα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τις συμμαχικές δυνάμεις κρυβόταν στο κτήριο», είπε στο Reuters ο αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ Μπίσοπ της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

    Κάτοικοι τις περιοχής είπαν ότι υπήρχαν φήμες ότι οι γιοι του Σαντάμ, Κουσάι και Ουντάι κρύβονταν στην πόλη.

    «Το πρωί πήγαμε στο κτήριο και το περικυκλώσαμε, και συλλάβαμε αρκετά από αυτά τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο Μπίσοπ.

    Μάρτυρες είπαν ότι οι Αμερικάνοι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά από άτομα μέσα στο σπίτι, καθώς το πλησίαζαν. Οι Αμερικάνοι κάλεσαν ελικόπτερα για να κάμψουν την αντίσταση πριν κάνουν έφοδο στο σπίτι.

    Σύμφωνα με τον Μπίσοπ, ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στην μάχη.

    Το σπίτι, μία μεγάλη βίλα, υπέστη σοβαρές ζημιές και η οροφή του κατάρρευσε όταν έπεσε επάνω της ένας πύραυλος.

    Οι Αμερικάνικες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την σύλληψη 34 από τους 55 καταζητούμενους αξιωματούχους του καθεστώτος Σαντάμ, αλλά ο ίδιος και οι γιοι του δεν έχουν εντοπιστεί.

    Αμερικάνοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Σαντάμ είναι πιθανόν να ζει και να κρύβεται κάπου στο Ιράκ. Κασέτες που λέγεται ότι φτιάχτηκαν από τον πρώην ηγέτη έχουν δοθεί σε Αραβικά τηλεοπτικά κανάλια, οι οποίες παροτρύνουν τους Ιρακινούς να πολεμάνε τα Αμερικάνικα και Βρετανικά στρατεύματα κατοχής.

    Επιθέσεις ανταρτών ενάντια σε Αμερικάνικα στρατεύματα έχουν σκοτώσει 39 Αμερικάνους στρατιώτες από τις 1 Μαΐου, όταν ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε το τέλος των κυρίων εχθροπραξιών. Την Κυριακή, δύο Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μία ενέδρα δυτικά της Μοσούλης.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Γενεύη, 22 Ιουλίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, για παροχή βοήθειας σε 440.000 πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα.

    Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν την Ανατολική, Κεντρική και Νότια Κίνα ανάγκασαν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πλήξει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια Κινέζους σε 16 επαρχίες της χώρας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

    [29] "ΜΗΔΕΙΑ" ΚΑΙ "ΣΦΗΚΕΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Η "Μήδεια" του Μποστ ανεβαίνει για δύο μέρες στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2003.

    Η παράσταση, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του θεάτρου "Στοά" και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούμελης, θα παιχτεί στις 4 και 5 Αυγούστου, δέκα χρόνια μετά τη πρώτη παρουσίασή της από τους ίδιους συντελεστές και με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και γελοιογράφου.

    Στον ομώνυμο ρόλο εμφανίζεται η Λήδα Πρωτοψάλτη, που η προηγούμενη ερμηνεία της στον ίδιο ρόλο είχε αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, ενώ μαζί της πρωταγωνιστεί και ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Τα κοστούμια είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Μποστ, τη μουσική υπογράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ συμμετέχει και δεκαμελής γυναικείος χορός.

    "Σφήκες"

    Η κωμωδία του Αριστοφάνη "Σφήκες" θα παρουσιαστεί στις 26 και 27 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Ερρίκος Μπελιέ, ενώ στον κεντρικό ρόλο εμφανίζεται ο Κώστας Βουτσάς.

    Ακόμη, πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, ο Γιάννης Δεγαϊτης, ο Μπάμπης Σαρηγιαννίδης και ο Δημήτρης Αρώνης. Τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Λεοντής, ενώ συμμετέχει και δεκαπενταμελής χορός.

    [30] Η ΟΠΕΡΑ "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ "ΑΓΓΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΑΧ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (15:22 UTC+2)

    Το "Αγγλικό Φεστιβάλ Μπαχ" θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την όπερα "Τηλέμαχος" του Γκλουκ, μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση, που θα δοθεί στο Ηρώδειο στις 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2003.

    Από τι 1961, που ιδρύθηκε από τη Λίνα Λαλάντη - Έμερυ και το Ραλφ Έμερυ, μέχρι σήμερα, τα 41 χρόνια δράση του "Αγγλικού Φεστιβάλ Μπαχ" χαρακτηρίζονται από αθόρυβη, ποιοτική προσφορά ουσίας στην ελληνική μουσική ζωή και μάλιστα με διττό τρόπο: προτείνοντας στο ελληνικό κοινό έργα εν πολλοίς άγνωστα σε παραγωγές μουσειακής ακρίβειας και παρουσιάζοντας εκτός Ελλάδας έργα Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα όπως ο Νίκος Σκαλκώτας και ο Ιάννης Ξενάκης.

    Σε ό,τι αφορά στο έργο εποχής "Τηλέμαχος" του Γκλουκ, το Αγγλικό Φετιβάλ Μπαχ δεν αρκείται μόνο στην αναβίωσή του, την αποκατάσταση της παρτιτούρας και τη μουσική απόδοσή της σε αυθεντικά όργανα, αλλά επεκτείνεται και στη σκηνική αναπαράσταση. Η κινησιολογία των τραγουδιστών ακολουθεί κανόνες και συμβάσεις που ίσχυαν την εποχή του έργου.

    Η όπερα θα υποστηριχθεί από σκηνικά που βασίζονται στα διασωθέντα πρωτότυπα σχέδια της αρχικής παρουσίασης του έργου το 1765.

    [31] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ παρουσιάζει το Ελληνικό Φεστιβάλ για μία βραδιά στις 24 Αυγούστου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η οποία θα ερμηνεύσει την "Εβδόμη Συμφωνία" του Γκουστάβ Μάλερ.

    Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απαιτητική παρτιτούρα που θα εκτελεστεί από τους 110 μουσικούς της Ορχήστρας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου μαέστρου Ζούμπιν Μέτα.

    [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Από τις 24 μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος το φεστιβάλ "Βαλκανική Πλατεία 2003", που διοργανώνει από το 1997 ο δήμος Νεάπολης της Θεσσαλονίκης.

    Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό, εκθέσεις προϊόντων και γευσιγνωσία, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές του δήμου, με στόχο η περιοχή να αποτελέσει σημείο συνάντησης πολιτισμών, παραδόσεων και ιστορίας των χωρών της Βαλκανικής.

    Οπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, "κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος, φιλοσοφία και φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι να φωτίσει τις πτυχές εκείνες της παγκοσμιοποίησης, πέρα από τα σύνορα και τις διαφορές των χωρών της πολύπαθης αυτής περιοχής της Ευρώπης".

    "Η Νεάπολη γίνεται η Πλατεία στην καρδιά των Βαλκανίων", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των κοινών σημείων των λαών μέσα από τη διαφορετικότητά τους, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

    Ο δήμαρχος χαρακτήρισε εξίσου σημαντική για τη διοργάνωση της Βαλκανικής Πλατείας, τη συμβολή δικτύων εθελοντών και κυρίως των νέων της Νεάπολης.

    Το πρόγραμμα

    - Κυριακή 24 Αυγούστου: Φιλαρμονική του δήμου Τρίγλιας στους κεντρικούς δρόμους, στις 7.30 μμ. Εκθεση φωτογραφίας από τη Μαύρη Θάλασσα στην αίθουσα τέχνης του δήμου στις 8.00 μμ. Φιλαρμονική Τρίγλιας, τούρκικα και πολίτικα τραγούδια, περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες, μοντέρνο χορετυικό, συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, πυροτεχνήματα, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο - περιοχή Στρεμπενιώτη στις 8.30 μμ

    - 25/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στο πάρκο ρουμανικών στις 8.30 και θεατρική παράσταση "Ο Φιλάργυρος" με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 9.30.

    - 26/8: καντάδες στους δόρμους της Νεάπολης με παϊτόνι στις 8.00 και βραδιά παράδοσης με τραγούδια, χορωδίες, χορευτικά στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.00

    - 27/8: φιλαρμονική του δήμου Αμπελοκήπων στους κεντρικούς δρόμους στις 7.30 και θεατρική παράσταση "Λυσιστράτη" στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 9.00

    - 28/8: θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στις 6.00. Εντεχνο - λαϊκό πρόγραμμα από την Δέσποινα Φιλίππου, Μακεδονίτικα, βαλκανικά και θρακιώτικα κομμάτια από τα "Χάλκινα Πνευστά" και ορχήστρα από τη Σερβία με την πάντα "Underground Music" στι ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    - 29/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στις γειτονιές της Νεάπολης στις 7.30. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00. Αμουσικό συγκρότημα "Χρονιρ", μοντέρνο χορευτικό της Νεάπολης, συναυλία με τις "Δυτικές Συνοικίες" στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30

    - 30/8: μελωδίες της Ροδόπης και τραγούδια από το βουλγαρικό γκρουπ με τις 100 γκάιντες στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στη 1.00 μμ και θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στις 6.00 μμ. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00. Θρακιώτικοι χοροί, βουλγαρικά τραγούδια και "Κωμωδία Δρόμου με πλάνες και όνειρα" από το θέατρο Δρόμου βασισμένο στην Commedia dell' Arte από το σχολείο Γελωτοποιών, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    - 31/8: φιλαρμονική του δήμου Πολίχνης στους κεντρικούς δρόμους στις 7.30. Συναυλία με τις "Μάσκες", Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Πέτα, πυροτεχνήματα στο αντοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    Τη Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Αντιθέσεις" με ελεύθερη είσοδο στο ανοιχτό δημοτικό θεάτρο στις 9.00 το βράδυ. Εξάλλου, το φεστιβάλ από τις 25 μέχρι και τις 29 Αυγούστου θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις τα απογεύματα με πλούσιο παιδικό πρόγραμμα, όπως ψυχαγωγικά παιχνίδια, θέατρο με κλόουν, παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών, παραστάσεις μαριονέτας, χορό, ζογκλερικά και παραδοασικά ψυχαγωγικά παιχνίδια.

    [33] "ΖΟΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ "ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2003 (12:53 UTC+2)

    Το έργο του Μολιέρου «Ζορζ Νταντέν» θα παρουσιάσει αύριο και την Πέμπτη στο Θέατρο Κήπου, στη Θεσσαλονίκη, στις 21.15, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου

    Σύμφωνα με τους συντελεστές, φαινομενικά πρόκειται για κωμωδία, όμως, εξελίσσεται σ' ένα έργο χαρακτήρων και ηθών, με έντονες δραματικές και σατιρικές εναλλαγές. Επισημαίνουν, επίσης, ότι στο έργο του ο Μολιέρος προσπαθεί να σχολιάσει το ηθικό κατεστημένο της εποχής του, τον 17ο αιώνα στη Γαλλία και αναφέρεται σε ζητήματα, όπως κοινωνική θέση και γάμος.

    Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση, ο Ζορζ Νταντέν είναι ένας βασανισμένος σύζυγος που παρουσιάζεται ως ο ήρωας μιας φάρσας. Είναι αναγκασμένος να ανέχεται την απιστία της συζύγου του, διότι δεν μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό σκάνδαλο, το οποίο θα του δημιουργούσε εμπόδια στην άνοδό του στην κοινωνική κλίμακα.

    Η σύζυγος, από την άλλη μεριά, εμφανίζεται ως φυλακισμένη ενός συστήματος με κοινωνικές κάστες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα με τον οποίο δεν ήταν ερωτευμένη, ο κοινωνικός της περίγυρος απαιτεί να είναι πιστή και υπάκουη σε αυτόν.

    Η σκηνοθεσία είναι της Έρσης Βασιλικιώτη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηρώ Κωστή, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Τζένη Σκαρλάτου, Λευτέρης Λουκαδής, Θοδωρής Προκοπίου και Βιβή Νικοπούλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 July 2003 - 18:13:52 UTC