Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [02] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [03] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ... ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
  • [06] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΟΑΒ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΞΟΝΑ 10 ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ
  • [10] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
  • [11] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 35% ΤΗΣ ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α.Ε.
  • [12] ΡΕΠΠΑΣ:ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [13] ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.Β.Ο
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΒΟΡΟΝΙΝ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [17] ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ AKP ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
  • [19] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΙ ΓΙΛΜΑΖ
  • [20] ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΚΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [21] Ο ΑΡΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] Ο ΑΛΕΞΗΣ ΦΑΛΕΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [23] "ΚΟΠΗΚΑΝ" ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ
  • [24] Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΟ ΤΟΜΕ
  • [26] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [28] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [29] "ΟΧΙ" ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
  • [30] ΜΟΥΣΕΙΑ "ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ" ΚΑΙ "ΚΑΠΝΟΥ" ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

  • [01] ΝΕΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 23 Ιουλίου 2003 (11:59 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ηχητικό μήνυμα του Σανταμ Χουσείν, στο οποίο ο πρώην ισχυρός άντρας του Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι «οι Αμερικανοί δε θα πετύχουν τη νίκη».

    Πρόκειται για το πρώτο μήνυμα του Σανταμ, μετά την επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο των δύο γιων του, από τις αμερικανικές δυνάμεις χθες, μετά από πολύωρη μάχη στη Μοσούλη.

    [02] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (00:33 UTC+2)

    Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος εξετάστηκε στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα.

    Ικανοποιημένος από τη συζήτηση εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι βουλευτές τάχθηκαν ομοφώνως ή κατά πλειοψηφία υπέρ του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, υπέρ του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, των συνεργασιών των κομμάτων και κατ' αρχήν υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

    Αναφερόμενος στα σημεία αντιπαράθεσης, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι κατατίθενται αντιρρήσεις επί της ουσίας για την εισαγωγή της λίστας στις περιφέρειες με παράλληλη σταυροδοσία στους νομούς, καθώς και στις διπλές κάλπες (ένα ψηφοδέλτιο για το κόμμα και άλλο ψηφοδέλτιο για το βουλευτή).

    Η συζήτηση του κ. Σκανδαλίδη με τους 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στο πρώτο τμήμα διακοπών της Βουλής, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με τους βουλευτές του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, ενώ θα επαναληφθεί και με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος το Σεπτέμβριο.

    [03] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ... ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (10:51 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι συναλλαγές των φορολογουμένων στις ΔΟΥ θα γίνονται πλέον μέσω του Internet, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του επιμελητηρίου Αχαϊας, με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτιάδης, το μέτρο έχει ήδη προχωρήσει με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος και την κατάργηση θεωρήσεως βιβλίων.

    Η έκδοση πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας γίνεται πλέον σε 7.000 σημεία των εφοριών, ενώ ήδη 500.000 επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Οι υπάλληλοι των εφοριών

    Αναφερόμενος στη συνεργασία των υπαλλήλων, ο κ. Φωτιάδης υπενθύμισε ότι πέρσι 100 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών ''πήγαν σπίτι τους'', διότι ήταν επίορκοι και τόνισε ότι ''στη διαφθορά έχουν ευθύνη τρία μέρη, ο φορολογούμενος, ο υπάλληλος και ο φοροτέχνης. Η φοροδιαφυγή σήμερα ανέρχεται σε 30%, με την πάταξή της, έχουμε δυνατότητα μείωσης της φορολογίας κατά 30% ή αξιοποίηση των κονδυλίων που εξοικονομούνται για άλλες πολιτικές''.

    Καταλήγοντας ο κ. Φωτιάδης πρόσθεσε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή, εκτός των άλλων, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (14:30 UTC+2)

    «Σήμερα η εδραιωμένη Δημοκρατία μας αποτελεί σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών», αναφέρει στο μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση αύριο 29 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, υπενθυμίζει τα δεινά που επέφερε το τυραννικό καθεστώς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με την εισβολή του Αττίλα, και αποδίδει τιμή στα θύματα της χούντας των συνταγματαρχών. Αντιπαραθέτει την Ελλάδα του σήμερα ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο διεθνές περιβάλλον και χαρακτηρίζει ως δικαίωση των αγώνων του ελληνισμού την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Έχουν περάσει 29 χρόνια από την 24η Ιουλίου του 1974. Μια ημέρα ορόσημο για τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Μια ημέρα που επισφράγισε τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία και έβαλε τέλος στην επτάχρονη δικτατορία που τόσα δεινά επέφερε στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

    "Κρατάμε στη μνήμη μας τις βαθιές πληγές που προκάλεσε η χούντα των συνταγματαρχών στη Δημοκρατία μας. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που έχασαν την ζωή τους, διώχθηκαν, φυλακίσθηκαν, εξορίστηκαν από το απεχθές και τυραννικό καθεστώς.

    "Δεν ξεχνάμε την κατάλυση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, το κλίμα φόβου και καχυποψίας που επέβαλαν, τη διεθνή απομόνωση της χώρας, αλλά και τις περιπέτειες που ενέπλεξαν τη χώρα μας, με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την εισβολή του Αττίλα.

    "Σήμερα η εδραιωμένη Δημοκρατία μας αποτελεί σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

    "Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο νέο διεθνές περιβάλλον. Αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα σταθερότητας, ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξε και στους πιο δύσπιστους τις δυνατότητες της χώρας μας, να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και να γίνεται σεβαστή απ' όλους. Η επιτυχία αυτή αποτελεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο που μας συνοδεύει και τονώνει την εθνική αυτοπεποίθηση.

    "Η ένταξη της Κύπρου αποτελεί τη δικαίωση πολυετών αγώνων ολόκληρου του Ελληνισμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω τις όποιες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μονόδρομος. Αγγίζει όλες τις μορφές του δημόσιου βίου και γι αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διαλόγου τέτοιες που οδηγούν στη νέα εποχή

    "Η πρόκληση είναι μεγάλη. Όποιος αρνείται, μένει πίσω, στο παρελθόν, στη συντήρηση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

    "Ο λαός μας, η κοινωνία μας επιλέγουν το δρόμο των αλλαγών, της ανανέωσης, της διαφάνειας και της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Από τη συνεχή μας προσπάθεια κρίνεται το μέλλον.

    "Ο αγώνας για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαρκής".

    [05] ΜΗΝΥΜΑ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:57 UTC+2)

    «Η φετινή επέτειος της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο συμπίπτει από τη μια με τη δεδομένη πλέον Ευρωπαϊκή προοπτική της μεγαλονήσου και από την άλλη με τις προκλητικές τοποθετήσεις από την Τουρκική πλευρά σε ότι αφορά το πολιτικό ζήτημα. Η Λευκωσία παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, η μοναδική πόλη στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει «τείχος του αίσχους».

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο την 24η Ιουλίου του 1974.

    «Φέρνοντας στις μνήμες μας τα γεγονότα του '74 αισθανόμαστε τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού περισσότερο επείγουσα από ποτέ και εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας και τα αδελφικά αισθήματα όλων των Θεσσαλονικέων προς την μαρτυρική μεγαλόνησο», τονίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Κυπριακού Λαού για ηθική και εθνική αποκατάσταση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Το αίτημα αυτό από φέτος πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του Ελληνισμού και να αποτελέσει ζητούμενο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η Κύπρος αποτελεί πλέον τακτικό μέλος της, αλλά και για ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να αμβλυνθεί η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα και να προωθηθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση», υπογραμμίζει.

    [06] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΟΑΒ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΞΟΝΑ 10 ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 23 Ιουλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Από την ελληνική βοήθεια του Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) για τη Σερβία, ύψους 232,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέρος της κατασκευής του ζωτικού άξονα 10 στο σερβικό έδαφος.

    Σε συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρεας Λοβέρδος με τον υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γκόραν Πίτιτς, την εθνική συντονίστρια του ΕΣΟΑΒ της Σερβίας κα Λαζάρεβιτς τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους συμφωνήθηκε η άμεση προώθηση της εφαρμογής του σχεδίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Πίτιτς μετά τις συναντήσεις, θα διοργανωθούν δυο μεγάλα επιχειρηματικά φόρουμ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο στο Βελιγράδι ώστε να ενημερωθούν Ελληνες, Σέρβοι αλλά και ξένοι επενδυτές για τις δυνατότητες που προσφέρει ο ΕΣΟΑΒ.

    Οπως επισήμανε ο κ. Λοβέρδος, το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των προθέσεων της χώρας μας για τη στήριξη της ανάπτυξης των χωρών της Βαλκανικής και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων στις χώρες αυτές με βασικό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας τους.

    Για άλλη μία φορά ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και στην ειρήνη στη περιοχή, στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ανθρώπων, με τη βεβαιότητα ότι η θέση των χωρών της περιοχής είναι στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Από τα προτεινόμενα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στην Σερβία από το ΕΣΟΑΒ εκτός από τμήμα του άξονα 10 δίνεται προτεραιότητα σε πρώτη φάση και στην κατασκευή αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 400 κιλοβάτ, ενώ 20% του συνολικού ποσού θα διατεθεί για ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις.

    Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία ο κ. Λοβέρδος είχε επίσης συνάντηση με τον ΓΓ της Ολυμπιακής Επιτροπής Μαινόλοβιτς, στον οποίο παρουσίασε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη μεγάλη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων το 2009 στη Πάτρα.

    Ο κ. Λοβέρδος επιστρέφει στην Αθήνα απόψε αργά το βράδυ.

    Δ. ΡΙΜΠΑ

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (19:59 UTC+2)

    «Είκοσι εννέα χρόνια από την αποκατάστασή της, η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και ακλόνητη όσο ποτέ στο παρελθόν. Στην εδραίωση και τη διεύρυνσή της η συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι αδιαμφισβήτητη. Με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Ελλάδα εισήλθε οριστικά και αμετάκλητα σε μια περίοδο Δημοκρατίας, που όμοιά της δεν γνώρισε ποτέ ο τόπος στη σύγχρονη ιστορία του».

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την 29η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    «Αποδίδουμε σήμερα την οφειλόμενη τιμή στους πρωταγωνιστές των αγώνων και των προσπαθειών για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Αξιοπρέπεια και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού.

    Εξάγουμε ταυτόχρονα χρήσιμα συμπεράσματα για τις δράσεις που καλούμαστε να αναπτύξουμε και τις συμπεριφορές που πρέπει να ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση.

    Αναδεικνύουμε ως μείζονα την επιταγή για συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων σε κοινούς εθνικούς σκοπούς, κοινούς αγώνες, κοινές αξίες και ιδανικά», επισημαίνει.

    «Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο σήμερα. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κρινόμαστε καθημερινά. Κριτές των πρωτοβουλιών και των δράσεών μας είναι οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες απαιτούν ειλικρίνεια, αξιοπιστία , συνέπεια, αρετή και τόλμη. Ζητούν από όλους μας:

    - Να σκεφθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με μόνο γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική του τόπου.

    - Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, που μόνο δεινά συσσώρευσαν στον τόπο και το λαό μας.

    - Να παραμερίσουμε το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον.

    - Να μην υποκύψουμε σε συγκυριακές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    - Να σεβαστούμε τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας.

    - Να περιφρουρήσουμε το μείζον αγαθό της πολιτικής σταθερότητας.

    - Να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρώσουμε την πολιτική μας δράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    - Να συστρατευτούμε για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, την προώθηση και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών, για πραγματική, ισόρροπη ανάπτυξη.

    - Να καταστήσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες συμμέτοχους στην αναπτυξιακή διαδικασία και στους καρπούς της», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    «Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν δυνάμεις και διαμορφώθηκαν σχέσεις που συνιστούν απειλή σε βάρος της ποιότητας της Δημοκρατίας. Κανένας Ελληνας δεν συμβιβάζεται με παρακμιακά φαινόμενα που πλήττουν βάναυσα το κοινό συμφέρον», υπογραμμίζει και προσθέτει:

    «Χρέος όλων μας είναι η θωράκιση της Πολιτείας, με σύγχρονους ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς που θα εγγυώνται τη διαφάνεια, την ισονομία, τον υγιή ανταγωνισμό, τον πραγματικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα. Η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων στην υπηρεσία του πολίτη. Η οικοδόμηση μίας κοινωνίας συμμετοχής και συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

    «Το όραμα που μας ενώνει είναι μια ισχυρή και περήφανη πατρίδα, παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις. Μια Ελλάδα με ρόλο και λόγο στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας.

    Στα 29 χρόνια της ομαλής δημοκρατικής πορείας της, η χώρα μας έκανε σημαντικά βήματα. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί καλύτερα. Πεποίθησή μας είναι ότι στο δρόμο μας για το μέλλον, υπάρχει μια νέα καλύτερη Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Καραμανλής.

    [08] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 23 Ιουλίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Το εφετείο του Βουκουρεστίου απέρριψε το αίτημα του Ελληνικού κράτους να εκδοθεί ο κακοποιός Κώστας Πάσσαρης στην Ελλάδα. Η έκδοση του Ελληνα κακοποιού θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί η δίκη του στη Ρουμανία και του επιβληθεί η ποινή για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, φόνοι πρώτου βαθμού, ένοπλη ληστεία, παράνομη είσοδος στη χώρα και παραβίαση του νόμου περί οπλοχρησίας.

    Τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα είχε ζητήσει την έκδοση του Πάσσαρη, που και τότε δεν είχε γίνει δεκτή από τις ρουμανικές δικαστικές αρχές.

    Ο Πάσσαρης υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι είναι αθώος και επιθυμεί να εκδοθεί στην Ελλάδα. Παλαιότερα είχε πει ότι είχε διαπράξει δολοφονίες στην Ελλάδα.

    Ιώαννα Ράντου

    [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    «Το Σύνταγμα, ευτυχώς, μετά την αναθεώρηση, έχει απαλλάξει τη χώρα από το άγχος τυχόν καιροσκοπισμών σε σχέση με το εκλογικό σύστημα. Τίποτε δεν αφορά τις επόμενες εκλογές. Τίποτε δεν συνδέεται με την πολιτική συγκυρία», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εκφράζονται αντιρρήσεις για το νέο εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

    «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να έχουμε μια αίσθηση του χρόνου και μια αίσθηση της διαδικασίας μέσα στην οποία βρισκόμαστε».

    «Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανακοίνωσε ένα πλαίσιο διαλόγου που προτείνει η κυβέρνηση. Τώρα διεξάγεται αυτός ο διάλογος και με τα άλλα κόμματα, αλλά και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Ολα θα ληφθούν υπ' όψιν μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών. Το Σύνταγμα, ευτυχώς, μετά την αναθεώρηση, έχει απαλλάξει τη χώρα από το άγχος τυχόν καιροσκοπισμών σε σχέση με το εκλογικό σύστημα. Τίποτε δεν αφορά τις επόμενες εκλογές. Τίποτε δεν συνδέεται με την πολιτική συγκυρία. Ολα έχουν μια μακροπρόθεσμη αξία και αφορούν την αντίληψή μας ή αν θέλετε το όραμά μας, σε σχέση με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

    «Αρα, έχουμε και την άνεση και την υποχρέωση να λάβουμε υπ' όψιν όλες τις παρατηρήσεις και θα κινηθούμε, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με τη γενικότερη συζήτηση για τη διοικητική διάρθρωση και το μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Τόνισε τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό ότι «όλοι-μα όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να μη θιγούν οι προϋποθέσεις της πολιτικής σταθερότητας που είναι το μεγάλο κεκτημένο της μεταπολιτευτικής περιόδου».

    [10] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών-BEUC και το ΙΝΚΑ καλωσορίζουν την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρότασης Κανονισμού που θα επιτρέψει στις αρμόδιες για την προστασία των καταναλωτών αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να συντονίσουν τη δράση τους κατά των επαγγελματιών απατεώνων που καταχρώνται της ελευθερίας που παρέχει η εσωτερική αγορά της ΕΕ προκειμένου να εξαπατήσουν τους καταναλωτές.

    Η πρόταση εισάγει υψηλό βαθμό προστασίας του καταναλωτή και προσδίδει ενισχυμένες αρμοδιότητες στις εθνικές Αρχές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραβάσεων.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΝΚΑ ο προτεινόμενος Κανονισμός θα επιτρέψει στις αρμόδιες εθνικές αρχές να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αντίστοιχες αρχές στα άλλα κράτη μέλη σχετικά με την αντιμετώπιση εμπόρων- προμηθευτών που εξαπατούν καταναλωτές εντός της Εσωτερικής Αγοράς και συνήθως εκτός του κράτους στο οποίο έχουν την έδρα τους.

    Αυτοί οι έμποροι- προμηθευτές δρουν κυρίως μέσω του Διαδικτύου, των πωλήσεων μέσω τηλεφώνου ή τη μετάδοση άμεσων μηνυμάτων μέσω email ή ταχυδρομείου ή φαξ.

    Πρόσφατα παραδείγματα εμπόρων- προμηθευτών που εξαπατούν διασυνοριακά, μέσα στην Εσωτερική Αγορά αφορούν ψεύτικες κληρώσεις δώρων, παραπλανητικές και απειλητικές μαντικές υπηρεσίες (χαρτομαντία κ.α.), μηνύματα για αυτόκλητα προϊόντα που «περιμένουν» τους καταναλωτές, άμεση διαφήμιση προϊόντων αδυνατίσματος σε παιδιά και παραπλανητικές διαφημίσεις για πακέτα διακοπών.

    «Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών-BEUC και το ΙΝΚΑ ελπίζουν ότι ο προτεινόμενος Κανονισμός θα εγκριθεί σύντομα καθώς τα μέτρα που εισάγει είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τα 15 κράτη μέλη όσο και για τις χώρες που τώρα εισέρχονται στην ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράπονα που έχουν καταγραφεί από το ΙΝΚΑ για την παραπλανητική διαφήμιση και τις μεθόδους πωλήσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, έχουν φτάσει τα 2.804, ενώ όλο το 2002 κατεγράφησαν 2.456.

    [11] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 35% ΤΗΣ ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α.Ε.

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 21 Ιουλίου η μεταβίβαση του 35% της ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές Α.Ε. από την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως Α.Ε. (ΕΤΒΑbank) στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλεπόταν στην συμφωνία εξαγοράς της ΕΤΒΑbank από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε 4.200.310 μετοχές στην ονομαστική αξία των 15 ευρώ, καταβάλλοντας συνολικά 63.004.650 ευρώ. Το 65% της εταιρείας παραμένει στην ΕΤΒΑbank.

    Η εταιρεία ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές συστάθηκε με την διαδικασία απόσχισης του κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών της ΕΤΒΑbank και έχει σκοπό την συνέχιση και ανάπτυξη του προγράμματος Βιομηχανικών Περιοχών και την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε ήδη υφιστάμενες Βιομηχανικές Περιοχές ή επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Βιοτεχνικά Πάρκα.

    [12] ΡΕΠΠΑΣ:ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Η λειτουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους είναι το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και προσέθεσε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 2,5% την τελευταία διετία και ότι οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν στη χώρα κατά 42,6% την τελευταία 5ετία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αύξηση φτάνει σε ποσοστό 8,7%.

    Επεσήμανε δε ότι τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταρτίσει τους στατιστικούς πίνακες δεν παίρνουν υπ' όψιν τους κάποιους παράγοντες που είναι καθοριστικοί για την Ελλάδα, όπως φέρ' ειπείν, η κατοχή στέγης. Η ιδιοκτησία δε συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια τα οποία προσμετρά η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μετρήσει τον κίνδυνο επισφάλειας που αντιμετωπίζουν διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός η ιδιοκτησία στην Ελλάδα, ιδίως για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, όπως φέρ' ειπείν οι συνταξιούχοι πάνω των 65 ετών, φτάνει σε ποσοστό ανώτερο του 90% κάτι που αυτό αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα για να αποτραπεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για ένα πολίτη.

    Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου την Ευρώπης που ανέλαβε η Ελληνική Προεδρία, σημειώνοντας ότι πολιτικές αυτές αρχίζουν να εφαρμόζονται και θα βελτιώσουν το τοπίο στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    «Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας το κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης, το οποίο έχουμε ήδη δημιουργήσει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί πιστεύουμε, όπως αποδείχθηκε και στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ότι μόνο οι συναινετικές λύσεις είναι στέρεες και μακρόχρονες λύσεις», είπε.

    «Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο των συνεργασιών με τον πρωθυπουργό, αφορούν τις πολιτικές που ακολουθούνται σε κάθε τομέα, υπό την εποπτεία κάθε υπουργείου, προκειμένου έτσι, όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί, το Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε με σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο της Κοινωνικής Χάρτας η οποία θα αποτυπώνει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο προκειμένου να συγκλίνουμε απολύτως με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε

    Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με τα οποία το 62% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν την ανεργία υπ' αριθμό ένα προτεραιότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι η ανεργία θεωρείται μεν πολύ σημαντικό πρόβλημα για μεγάλο ποσοστό Ελλήνων αλλά την ίδια στιγμή το ποσοστό ανασφάλειας στη χώρα μας (24%) είναι μικρότερο απλι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (29%).

    Ο κ. Ρέππας έφερε αυτή την παρατήρηση σε αντιδιαστολή με τα φαινόμενα σε άλλες χώρες όπως τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, όπου ο φόβος για την ανεργία είναι μικρός, αλλά η ανασφάλεια στην εργασία ιδιαίτερα αυξημένη (έως 35%).

    «Αυτό σημαίνει ότι η εργασία στην Ελλάδα προσφέρει ασφάλεια, ομαλή εργασιακή εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας το οποίο είναι πολύ σημαντικό και το αναγνωρίζουμε. Κι οι επιδόσεις που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα δεν είναι αμελητέες, χωρίς, όμως, να εκφράζουμε ικανοποίηση ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός.

    Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων.

    [13] ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα για χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως επικινδύνου, δηλαδή να προσθέσει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τον χαρακτηρισμό του «επικινδύνου».

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ο χαρακτηρισμός επαγγέλματος ως επικινδύνου είναι καινοφανής, τίθεται για πρώτη φορά στο ισχύον στη χώρα μας εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και είναι συνεπώς προφανείς οι παρενέργειες σε ενδεχόμενη υιοθέτησή του (πυροδότηση επέκτασης του χαρακτηρισμού σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων κ.λ.π.)

    Οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, πέρα από το αίτημα περί «επικίνδυνου» επαγγέλματος, ζητούν μηνιαίο επίδομα ίσο με το 20% του βασικού μισθού αστυνομικού διευθυντή (196 ευρώ) και ενσωμάτωση του στο συντάξιμο μισθό, καθώς επίσης να δικαιούνται σύνταξη μετά 20 έτη συντάξιμης υπηρεσίας (εκ των οποίων 15ετής πραγματική), κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνταξιοδότηση ακόμα και στην ηλικία των 35 ετών.

    Η οικονομική επιβάρυνση από την υιοθέτηση των ανωτέρω αιτημάτων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου ή 170 δισ. δραχμές, σε ετήσια βάση (αποδοχές ενέργειας-συντάξεις).

    Όσον αφορά στα οικονομικά αιτήματα η κυβέρνηση εκδήλωσε την επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια του ειδικού μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το δε αίτημα για ένταξη κατηγοριών προσωπικού στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος για τον Δημόσιο Τομέα.

    «Η Κυβέρνηση έχει δείξει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους που θέτουν σήμερα αυτά τα αιτήματα. Βελτίωσε τα τελευταία χρόνια την οικονομική τους κατάσταση όπως ίσως δεν έγινε σ' αυτό το βαθμό σε καμία άλλη κατηγορία υπαλλήλων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.Β.Ο

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.Β.Ο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γάγαλη και συζήτησαν για τη λειτουργία και την πορεία της ΕΛ.Β.Ο, καθώς και τις δυνατότητες της περαιτέρω ανάπτυξής της.

    Στη συνέχεια ο κ.Καλαφάτης, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τρέχοντα ζητήματα που τους απασχολούν.

    Ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η ΕΛ.Β.Ο συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια και προσέθεσε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από αναπτυξιακές προσπάθειες που ενισχύουν το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και που απαντούν στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 23 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στρατηγός Τουντζέρ Κιλίντς στον περιορισμό αρμοδιοτήτων του οργάνου, που προβλέπεται στο 7ο 'πακέτο' συνταγματικών και νομικών ρυθμίσεων, για εναρμόνιση με την Ε.Ε.

    Στο σχετικό δημοσίευμα της «Cumhuriyet» υπογραμμίζεται ότι ο στρατηγός Κιλίντς αναφερόμενος στις προσπάθειες για αναδόμηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) τόνισε πως «η φαντασία δεν έχει όρια».

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις μεταβολές σχετικά με τη δομή του ΣΕΑ που περιλαμβάνονται στο 7ο 'πακέτο' νομικών ρυθμίσεων, ο στρατηγός Κιλίντς είπε:

    «Εχει συνταχθεί κάποιο σχέδιο το οποίο το μελέτησα και εγώ. Σ' αυτό συγχέεται το ΣΕΑ με τη δομή της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ, ενώ τα δύο αυτά όργανα έχουν διαφορετικές αποστολές.

    Το μεν ΣΕΑ είναι εισηγητικό όργανο και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο, ενώ η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ είναι ένας μόνιμος θεσμός και φυσικά ακόμη κι όταν ένας Γραμματέας συνδέει τηλεφωνική γραμμή, εκτελεί καθήκοντα. Ομως παρ' όλα αυτά γίνονται ορισμένες ερμηνείες ότι δήθεν δεν μπορεί να αναλάβει εκτελεστικές αποστολές».

    Ο στρατηγός Κιλίντς τόνισε ότι λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες βρίσκεται η Τουρκία, επιβάλλεται να μην μεταβληθεί η δομή αυτού του θεσμού. «Η Τουρκία έχει οπωσδήποτε ανάγκη αυτού του θεσμού και θα έχει την ανάγκη του και στο μέλλον», υπογράμμισε.

    Επίσης ανέφερε ότι κάθε χώρα καθορίζει η ίδια τις αναγκαιότητες της σχετικά με την ασφάλεια της. «Είναι ποτέ δυνατό να εξομοιώσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ μ' αυτές που υφίστανται στην Ελβετία, την Ολλανδία και το Βέλγιο;

    Η Τουρκία είναι ήδη πολύ διαφορετική από τις χώρες της περιοχής της. Εχει τις εσωτερικές και εξωτερικές ισορροπίες της και το ΣΕΑ είναι ένας συνταγματικός θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση αυτά τα δεδομένα», είπε.

    Ο στρατηγός Κιλίντς επισήμανε ότι είναι υπέρ της διατήρησης της παρούσας δομής του ΣΕΑ. «Ο κάθε αρμόδιος και αναρμόδιος εκφέρει τη γνώμη του και ορισμένοι αρθρογράφοι εκπλήσσουν με τις εκτιμήσεις τους, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στους κυβερνητικούς κύκλους συζητούνται σενάρια για την πλήρωση της θέσης του στρατηγού η οποία θα μείνει κενή μετά την τοποθέτηση πολιτικού στη θέση της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ σημείωσε:

    «Βέβαια όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν. Η φαντασία δεν έχει όρια. Τι θα μπορούσα να πω άλλο;».

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, απάντησε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητά του.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΒΟΡΟΝΙΝ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 23 Ιουλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου θα συναντηθεί με τον Μολδαβό ομόλογο του Βλαντίμιρ Βορόνιν την 1η Αυγούστου, στην 25η επέτειο από το άνοιγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Κοστεστι-Στιντσα (στον ποταμό Προυτ, φυσικό σύνορο των δυο χωρών). Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 23 Ιουλίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τρεις νέους όρους έθεσε η Αγκυρα στις ΗΠΑ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ενώ είναι αποφασισμένη να δώσει χωρίς καθυστέρηση απάντηση στο συγκεκριμένο αμερικανικό αίτημα.

    Σύμφωνα με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Hόrriyet» οι όροι είναι οι εξής:

    - Τούρκος βοηθός για το Νομάρχη. Στο πολιτικό επίπεδο, ο ένας από τους δύο βοηθούς του Νομάρχη του Ιράκ Bremer να είναι Τούρκος. Η Τουρκία να αποκτήσει προτεραιότητα από πολιτικής πλευράς.

    - Τούρκος βοηθός για τον Abizaid. Και στο στρατιωτικό επίπεδο ένας από τους δύο βοηθούς του Στρατηγού Abizaid να είναι επίσης Τούρκος (κατά πάσα πιθανότητα Υποστράτηγος).

    - Ενιαίος προϋπολογισμός για το Ιράκ. Στο Ιράκ να εφαρμοστεί μόνο ένας κρατικός προϋπολογισμός και όχι δύο προϋπολογισμοί όπως τώρα που ο ένας είναι για τους Κούρδους.

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι η κατάσταση που έχει επικρατήσει και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την περίπτωση του πρώτου εγγράφου για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, που απορρίφθηκε από την Τουρκική Βουλή φαίνεται να έχουν συνεφέρει την Αγκυρα. Γι αυτό το λόγο η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να δώσει χωρίς καθυστέρηση οριστική απάντηση στο αίτημα των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται συζητήσεις για την απάντηση που θα δοθεί. Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γκιούλ στην Ουάσιγκτον αναμένεται να οδηγήσει στο να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

    Παρ' όλα αυτά η Αγκυρα θέτει αυτή τη φορά τους παραπάνω όρους για την αποστολή στρατιωτών και πέραν αυτών θέτει και τα εξής ως όρους:

    - Θα πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Δεν θα πρέπει επ' ουδενί να συσταθεί μια ομοσπονδία στη βάση εθνικών χαρακτηριστικών.

    - Θα πρέπει να αναγνωριστούν στους Τουρκομάνους ίσα δικαιώματα με αυτά που αναγνωρίζονται στις άλλες ομάδες.

    - Θα πρέπει να αφοπλιστεί όλο το Ιράκ. Ομως οι ΗΠΑ λένε ότι θα αφοπλιστούν όλοι εκτός των Κούρδων.

    Αυτά είναι τα θέματα τα οποία συζητούνται στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον. Αυτά είναι τα θέματα που αναμένεται να τεθούν υπό τάπητος κατά την επίσκεψη του κ. Γκιούλ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο κ. Γκιούλ μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τις ιστορικές ομολογίες των Αμερικανών Στρατηγών που επισκέφθηκαν την Αγκυρα.

    Τόνισε πως οι δύο Αμερικανοί Διοικητές Abizaid και Jones που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Οζκιόκ ζήτησαν ξεκάθαρα από την Τουρκία στρατιώτες.

    Ο κ. Γκιούλ κατ' αυτόν τον τρόπο έκανε διευκρινήσεις διότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις επισκέψεις των Αμερικανών στρατιωτικών είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί ζητούν στρατιώτες από την Τουρκία, ενώ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αγκυρα Ρ. Πίρσον είχε δηλώσει ότι η πρόταση για την αποστολή στρατιωτών είχε προέλθει από την Τουρκία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι Αμερικανοί διοικητές είπαν τα εξής : «Καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στο Ιράκ χωρίς την Τουρκία. Καταλάβαμε ότι έχουμε ανάγκη από την εμπειρία της Τουρκίας και γι αυτόν τον λόγο ήρθαμε στην Αγκυρα για να σας ζητήσουμε στρατιώτες».

    [18] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ AKP ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 23 Ιουλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας μετά τα 'παζαρέματα' με τις ΗΠΑ για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου με τίτλους, όπως

    «Δεύτερη κρίση του ΑΚΡ σχετικά με χορήγηση άδειας αυτή τη φορά για αποστολή στρατευμάτων» (Cumhuriyet) και «Δεν φαίνεται εύκολο να χορηγηθεί νέα άδεια» (Radikal).

    Στο σχετικό δημοσίευμα της «Cumhuriyet» τονίζεται ότι η ένταση που επικρατεί τώρα στην Κ.Ο. είναι μεγαλύτερη απ' αυτήν που επικρατούσε πριν από την 1η Μαρτίου καθώς και ότι μεγάλο μέρος των βουλευτών δεν πιθανολογεί την υπερψήφιση της χορήγησης της επιδιωκόμενης άδειας.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επιβάλλεται η χορήγηση νέας αδείας καθ' ότι η άδεια που είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ για αποστολή στρατευμάτων, έβαζε τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς καθώς η αποστολή αφορούσε το Β.Ιράκ και η προθεσμία της άδειας λήγει το Σεπτέμβριο.

    Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν ο οποίος τόνισε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί χορήγηση νέας αδείας, ενώ τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την χορήγηση άδειας από το κοινοβούλιο για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ διατυπώνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

    Συγκεκριμένα ο Μεχμέτ Ντιουλγκέρ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούνται στο Ιράκ όχι ως απελευθερωτές αλλά ως δύναμη κατοχής. Πως άραγε θα μας έβλεπε ο ιρακινός λαός αν παρείχαμε υποστήριξη σ' αυτή τη δύναμη;».

    «Οι ΗΠΑ περιήλθε σε δυσχερή θέση στο Ιράκ για να μπορέσει να κυριαρχήσει πλήρως στη χώρα αυτή έχει ανάγκη από 300 χιλιάδες στρατιώτες. Θα ήταν ορθότερη η συμμετοχή της Τουρκίας σε κάποια ειρηνευτική δύναμη η οποία θα συγκροτούνταν μετά από ενέργειες των Ην. Εθνών και η οποία θα ήταν νόμιμη διεθνώς», πρόσθεσε.

    Ο Εμιν Σιρίν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων τόνισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ υπό τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, αναδιάρθρωση της ηγεσίας του Ιράκ, δεύτερον, παράδοση των εκεί στοιχείων του ΡΚΚ και τρίτον, παροχή εγγυήσεων στους Τουρκομάνους.

    Επίσης, ανέφερε ότι «επιβάλλεται όπως οι τουρκικές δυνάμεις διοικούνται από Τούρκο καθ' ότι σε κανένα δεν μπορούν να δοθούν εξηγήσεις όταν χάσει τη ζωή του κάποιος Τούρκος στρατιώτης τελών υπό διαταγάς Αμερικανού Διοικητή».

    «Αν η κυβέρνηση διανοείται να αποστείλει τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ για να υποστηρίξει άγνωστα σχέδια των ΗΠΑ, τότε θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσχέρειες στο κοινοβούλιο και θα απογοητευθεί», σημείωσε.

    Ο Μεχμέτ Ελκατμίς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, διότι η αντίδραση που στρέφεται κατά των αμερικανικών στρατευμάτων ενδέχεται τότε να κατευθυνθεί κατά των τουρκικών στρατευμάτων.

    Αλλοι βουλευτές του ΑΚΡ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταλάβει το Ιράκ, ότι η χώρα αυτή προσπαθεί να παρασύρει την Τουρκία σε τέλμα και ότι η Τουρκία δεν θα γίνει χωροφύλακας των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Ο Αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται απόφαση του κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ καθ' ότι η άδεια που χορηγήθηκε στις 19 Μαρτίου για αποστολή στρατευμάτων στο Β. Ιράκ δεν είναι αρκετή καθώς και ότι επιβάλλεται έκδοση απόφασης από τα Ηνωμένα Εθνη.

    [19] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΙ ΓΙΛΜΑΖ

    Αγκυρα, 23 Ιουλίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα να αρχίσουν δικαστικές έρευνες σε βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών Μπουλέντ Ετζεβίτ και Μεσούτ Γιλμάζ, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

    Η επιτροπή ζήτησε να ασκηθούν δικαστικές διώξεις εναντίον 23 πρώην υπουργών, αφού ερεύνησε επί τέσσερις μήνες τις υπόνοιες για μαζική διαφθορά σε δημόσιους διαγωνισμούς, ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και ενεργειακά προγράμματα στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

    [20] ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΚΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Δεν έκλεισε το θέμα του Γιαννάκη Οκκά για τον ΠΑΟΚ. Αυτό τόνισε σήμερα ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κώστας Μπάιπας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Κύπριος ανήκει στη δύναμη του Δικεφάλου. «Θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμά μας να πιστεύουμε ότι ο Κύπριος αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομικός εκπρόσωπος του Δικέφαλου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΠΑΟΚ είναι αποφασισμένος να στείλει εξώδικο στην ΑΕΚ ζητώντας την να μην χρησιμοποιήσει τον Κύπριο στις επίσημες διοργανώσεις.

    Στον αγωνιστικό τομέα ικανοποιημένος έμεινε ο Αγγελος Αναστασιάδης από το χθεσινό φιλικό παιχνίδι με την Μπαστιά. Αύριο η ομάδα που προετοιμάζεται στην Ιταλία θα αντιμετωπίσει την Ρετζίνα και το Σάββατο την Μαρσέιγ.

    Συνέντευξη Τύπου όπου θα μιλήσουν για όλα τα θέματα του συλλόγου θα παραχωρήσουν αύριο στις 12:00 ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούμενος και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καλύβας.

    [21] Ο ΑΡΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Οι προσπάθειες χιλιάδων οπαδών του Αρη (ανώνυμων και μη), αλλά και αρκετών παραγόντων (πρώην και νυν) έπιασαν τόπο. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης το απόγευμα κατάφερε να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

    Στην μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση των χρημάτων βοήθησε σήμερα και ο Ιλια Ιβιτς που πρόσφερε 1.000 ευρώ, καθώς και ο Νασίφ Μόρις που αγόρασε με 600 ευρώ ένα εισιτήριο διαρκείας. «Ετσι αισθάνθηκα και έτσι έπραξα» τόνισε ο Ιλια Ιβιτς, ο οποίος τόνισε ότι ήθελε να βοηθήσει την ομάδα αφού αποτέλεσε κατά το παρελθόν παίκτης της και ανήκει σε αυτήν ένα κομμάτι της καρδιάς του.

    Αξιο λόγου είναι ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν ανταποκρίθηκε στο οικονομικό κάλεσμα της ομάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις στενών συνεργατών του.

    Στον αγωνιστικό τομέα, η προετοιμασία των "κίτρινων" συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στη Νάουσα. Αύριο ο Αρης θα δώσει το πρώτο του φιλικό με αντίπαλο τον Πανηλειακό, ενώ την Κυριακή στην Καστοριά θα αναμετρηθεί με την τοπική ομάδα σε φιλικό παιχνίδι.

    [22] Ο ΑΛΕΞΗΣ ΦΑΛΕΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Ο Αλέξης Φαλέκας θα πάρει τη θέση του Ουίλ Σόλομον στον Αρη. Ο Ελληνας πλέι μέϊκερ μετά από συζητήσεις που κράτησαν αρκετές ημέρες αποφάσισε να φορέσει την φανέλα του κίτρινου συλλόγου.

    Υπέγραψε σήμερα το μεσημέρι συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Βαγγέλη Αλεξανδρή. Την ίδια στιγμή ο τεχνικός των κιτρίνων εξετάζει τις λίστες με τους Αμερικανούς σούτινγκ γκαρντ που έχει στα χέρια του. Με αυτή την προσθήκη ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το ρόστερ του Αρη για την φετινή σεζόν.

    [23] "ΚΟΠΗΚΑΝ" ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Τρεις ομάδες δεν κατάφεραν να πάρουν μέχρι στιγμής το πιστοποιητικό συμμετοχής στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πρόκειται για τον Ολυμπιακό Βόλου, τον Αθηναϊκό και τον Παναιγιάλειο. Αυτή την απόφαση πήρε το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και τυπικά απόφαση από τον αθλητικό δικαστή, η οποία θα τις υποβιβάσει στην Δ' εθνική.

    Ετσι με βάση την χθεσινή κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδας οι ομάδες που κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες τρεις ομάδες θα περάσουν στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα.

    Αντίθετα δεν «κόπηκε» καμιά ομάδα από την Α' εθνική, ενώ αύριο το πρωί θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή και για άλλες ομάδες, κυρίως από τη Γ' εθνική.

    [24] Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Για τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι πυγμάχοι μας στη διμερή συνάντηση της Ιταλίας, αλλά και για τη συνέχεια της προετοιμασίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων (22-31/08, Βαρσοβία-Πολωνία), μίλησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Πανταζής Μαρκάκης.

    Λόγω του προβλήματος με την άδεια παραμονής του Κουβανού Πίο Εφραΐν Μαρτίνεθ Σίλβα, ο Πανταζής Μαρκάκης συνόδεψε τους πρωταθλητές μας στην Ιταλία για τη διεθνή συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι ωραίο να γίνονται τέτοιοι αγώνες. Και βοηθούν τους αθλητές να αποκομίσουν εμπειρίες και προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου και είδαμε στην Ιταλία πως συγκεντρώθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς της Νότιας Ιταλίας», λέει ο Έλληνας προπονητής μία ημέρα μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από τη γειτονική χώρα.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση, συμπληρώνει: «Δώσαμε ευκαιρία σε νέα παιδιά της Εθνικής ομάδας, αλλά και σε δύο έφηβους, να πάρουν εμπειρίες από παιχνίδια σχετικά πιο εύκολα σε σχέση με αυτά που γίνονται σε μεγάλες διοργανώσεις. Μακάρι να γινόντουσαν πιο συχνά τέτοιοι αγώνες, γιατί βοηθούν πολύ τους αθλητές και των δύο ομάδων. Κάθε αγώνας είναι και μια εμπειρία για τα παιδιά». Όσον αφορά στην προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων για το Ευρωπαϊκό της Πολωνίας, ο Μαρκάκης καταλήγει: «Και οι άντρες και οι έφηβοι συνεχίζουν τις προπονήσεις, αλλά το βάρος θα το ρίξουμε κυρίως στους έφηβους».

    [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΟ ΤΟΜΕ

    Λονδίνο, 23 Ιουλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα συμφωνία για τον τερματισμό του στρατιωτικού πραξικοπήματος στα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ενώ ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε μια συμφωνία για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν Ζαν Πινγκ, που επενέβη στην κρίση ως μεσολαβητής.

    Ο ταγματάρχης Φερνάντο Περέιρα που κατέλαβε την εξουσία στις νήσους εδώ και μία εβδομάδα δήλωσε ότι ''επετεύχθη συμφωνία'' και ότι ''η Βουλή θα συνέλθει για να ψηφίσει νόμο για γενική αμνηστία''.

    [26] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 23 Ιουλίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Τάιμς» δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα νέων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    «Μελετάμε την πιθανότητα να έχουμε και άλλες αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες βέβαια θα είναι οι αρμόζουσες. Θα εργαστούμε ώστε και άλλες χώρες, πέραν της Συμμαχίας, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη Λιβερία, και αφού παραδέχτηκε ότι «οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στη γενοκτονία της Ρουάντα», ο Πάουελ τάχθηκε υπέρ μιας αμερικανικής στρατιωτικής ανάμιξης για την αποκατάσταση της ειρήνης.

    [27] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Οττάβα, 23 Ιουλίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Ο Καναδάς ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη, μετά από την απόφαση των ιρανικών αρχών να προχωρήσουν στην ταφή της Ιρανο-Καναδής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί, η οποία πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες, ενώ ήταν κρατούμενη στο Ιράν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μπιλ Γκράχαμ είπε ότι ο πρεσβευτής Φίλιπ ΜακΚίνον πρέπει να επιστρέψει έως το τέλος της εβδομάδας και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν μέτρα για να διατηρηθεί η πίεση στην ιρανική κυβέρνηση.

    "Σε κάθε περίπτωση εμείς επιθυμούμε να επιστραφεί στον Καναδά η σορός της Καζεμί, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογενείας της", τόνισε.

    Η 54χρονη Καζεμί συνελήφθη στο Ιράν στις 23 Ιουνίου επειδή φωτογράφιζε σε πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές Έβιν της Τεχεράνης.

    [28] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 23 Ιουλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ παρουσίασε λεπτομέρειες και στοιχεία για να αποδείξει ότι οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επιδρομή στη Μοσούλη, του βορείου Ιράκ.

    Ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες είπε ότι τα πτώματά τους αναγνωρίστηκαν από τέσσερα στελέχη του πρώην καθεστώτος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Τα οδοντιατρικά στοιχεία για τον Κουσάι έδειξαν απόλυτη ταύτιση, ενώ για τον Ουντάι η ταύτιση ήταν 90% λόγω τραυμάτων στα δόντια.

    Εξ άλλου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των τραυμάτων που βρέθηκαν στο σώμα του Ουντάι και των ακτινογραφιών για τραύματα που είχε δεχθεί σε παλαιότερη επίθεση δολοφονίας εναντίον του.

    Ο στρατηγός Σάντσες είπε ότι οι αποδείξεις για την ταυτότητά τους θα δοθούν στον ιρακινό λαό στο μέλλον και αποκάλυψε πως συνελήφθη μαζί τους ένα ακόμα ηγετικό στέλεχος του προηγούμενου καθεστώτος, ο διοικητής της ειδικής προεδρικής φρουράς, Μπαρζάν αμπντ αλ-Γκαφούρ Σουλεϊμάν αλ-Τικρίτι.

    Αντιδράσεις

    Πολιτικοί στο Ιράκ, λένε πως θα προτιμούσαν οι γιοι του Σαντάμ να προσάγονταν στη δικαιοσύνη.

    Ο Σακίρ αλ-Ντουτζαϊλί, του Κομμουνιστικού Κόμματος, είπε ότι μια αδιάβλητη δίκη σε ένα ιρακινό δικαστήριο θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τα εγκλήματά τους σε βάρος αθώων ανθρώπων.

    Εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντνάν Πατσάτσι, είπε ότι θα προτιμούσε να παραπεμφθούν οι γιοι του Σαντάμ σε δίκη ώστε να ενημερωθεί ο ιρακινός λαός για τα εγκλήματα της πρώην κυβέρνησης.

    Ο Αμπντ αλ-Καρίμ αλ-Ανζί του Ισλαμικού Κόμματος Νταουά, είπε ότι όλοι οι Ιρακινοί ήταν χαρούμενοι «για την πτώση αυτών των τυράννων». Πρόκειται για καλά νέα για όλα τα πολιτικά κινήματα, είπε.

    [29] "ΟΧΙ" ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Τελ Αβιβ, 23 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων στην απόφαση των Ισραηλινών να μην συμπεριλάβουν μέλη των ακραίων οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ στην επόμενη αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε πως η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να μην απελευθερώσει ακραίους Παλαιστινίους, μετά από διαβουλεύσεις με τους ισραηλινούς υπευθύνους σε θέματα ασφαλείας και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα να μην απελευθερώσει περισσότερους από τους 350 Παλαιστινίους των οποίων την αποφυλάκιση έχει εγκρίνει ήδη το Κοινοβούλιο.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός για θέματα φυλακισμένων, Χισάμ Αμπντέλ-Ράζεκ, είπε ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.

    Οι Παλαιστίνιοι πίεζαν το Ισραήλ να απελευθερώσει μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, λέγοντας πως θα τους βοηθήσει να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού στην ειρηνευτική διαδικασία.

    [30] ΜΟΥΣΕΙΑ "ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ" ΚΑΙ "ΚΑΠΝΟΥ" ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Ξάνθη, 23 Ιουλίου 2003 (13:09 UTC+2)

    Δύο μεγάλα έργα που θα προβάλλουν τον πολιτισμό της Ξάνθης αλλά και γενικότερα του νομού, πήραν το "δρόμο" της υλοποίησης. Πρόκειται για το Μουσείο Καπνού που θα στεγαστεί στις παλιές καπναποθήκες, οι οποίες και καταστράφηκαν από πυρκαγιά πριν από περίπου δύο χρόνια και το Μουσείο Χατζιδάκι, που φέρει την επωνυμία "Οικία Μάνου Χατζιδάκι, Χώρος Τέχνης και Σκέψης".

    Ηδη, όπως δήλωσε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, για το Μουσείο Καπνού υπάρχει οικοδομική άδεια, η οποία έτυχε της έγκρισης της εφορίας νεωτέρων μνημείων αλλά και όλων των φορέων, για την αποκατάσταση του κτηρίου όπως αυτό υπήρχε και είχε φωτογραφηθεί.

    Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί η μουσειακή μελέτη, ενώ το δεύτερο κομμάτι που είναι η ανακατασκευή του κατεστραμμένου κτιρίου, προχωράει κανονικά και χωρίς προβλήματα.

    Το επιβλητικό κτίριο της οδού Βενιζέλου θα μεταμορφωθεί στην "Οικία Μάνου Χατζιδάκι, Χώρος Τέχνης και Σκέψης", σ' ένα χώρο που θα προάγει την Τέχνη και τον Πολιτισμό με έμφαση στη μουσική.

    Το συγκεκριμένο έργο, πάντως, βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, η παραχώρηση του κτιρίου προς τη νομαρχία Ξάνθης έχει πραγματοποιηθεί και η πρώτη προκήρυξη ενδιαφέροντος έχει ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν, στον πρώτο όροφο αναμένεται να δημιουργηθεί ένα «καφέ θέατρο», ενώ στο ισόγειο του κτιρίου θα στεγαστούν χώροι εκμάθησης μουσικής και χορωδιών.

    «Ο χώρος αυτός, το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις», τόνισε ο κ. Παυλίδης, «θα είναι ένα στολίδι πολιτισμού για τον νομό μας, ένα σημείο έλξης επισκεπτών γενικότερα. Έτσι, θέλουμε να έχουμε ένα συνδυασμό μιας ζωντανής τέτοιας παρουσίας που να θυμίζει τον μεγάλο δημιουργό και ο χώρος αυτός να είναι βιώσιμος, όμορφα συντηρημένος και όχι ένας γκρίζος μουσειακός χώρος".

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2003 (10:52 UTC+2)

    Στο θερινό δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» εμφανίζεται σήμερα ο Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος θα ερμηνεύσει τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

    Ο διάσημος τενόρος θα καλύψει όλη τη δισκογραφική του δουλειά με τη συνοδεία της Σίας Κοσκινά και του Ανδρέα Σμυρνάκη.

    Ο Μάριος Φραγκούλης γεννήθηκε στη Ροδεσία από γονείς Κερκυραίους. Μέχρι τα δεκαεφτά του χρόνια έζησε στην Ελλάδα και έπειτα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε στη μουσική και θεατρική σχολή "Guildhall".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 July 2003 - 18:13:49 UTC