Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [02] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [04] ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [05] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ
  • [06] ANAΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [07] ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
  • [08] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ "DORNIER"
  • [09] OTEnet: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ
  • [11] TON ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ETE
  • [12] Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΕΞΟΡΙΑ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ PKK
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΖΚΙΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΜΠΟΝΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [17] ΑΡΗΣ: ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ
  • [18] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 3ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
  • [20] ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΥΚΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [21] CIA: Η ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ
  • [22] ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΕΑΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [23] ΠΑΟΥΕΛ: "ΣΚΟΥΠΙΔΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΟΥΝ"
  • [24] ΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ
  • [25] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 220 ΚΙΛΩΝ ΗΡΩΙΝΗΣ
  • [26] "ΣΙΝΕ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [27] "ΟΙ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ
  • [28] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ
  • [29] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [30] 25 ΧΡΟΝΙΑ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [01] ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, σχηματίζονται έξω από τα ελάχιστα πρατήρια βενζίνης, σε όλη τη χώρα που έχουν μικρά αποθέματα καυσίμων στις δεξαμενές τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης, διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και Μεταφορών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την αποχή διαρκείας που εξήγγειλαν αιφνιδίως οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων.

    Πάντως, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΝ Γιώργος Αγραφιώτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην ημέρα θα βρεθεί λύση.

    Ωστόσο, στεγνώνουν κυριολεκτικά οι αντλίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων λόγω της απεργίας διαρκείας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, που ζητούν αύξηση των κομίστρων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Κυριάκος Καρτάνος στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καρτάνος έως το μεσημέρι θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του 95% των πρατηρίων του Λεκανοπεδίου.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να στερέψει και το 75% των πρατηρίων της περιφέρειας, δήλωσε επίσης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι άκρως επικίνδυνη η αποθήκευση καυσίμων σε μπιτόνια μέσα στα σπίτια.

    Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση εντός της ημέρας εκτίμησε μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Αγραφιώτης, ο οποίος μάλιστα αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Πάντως από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι να τους καταβληθούν οι αμοιβές για τις επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρουν στις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων διαμαρτύρονται, καθώς όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες υγρών καυσίμων δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα για την αναπροσαρμογή των αμοιβών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι εκτός από τα κόμιστρα, οι εταιρείες συμφώνησαν για την καταβολή αμοιβών για επιπλέον υπηρεσίες, όπως ο εκτελωνισμός των φορτίων και η φόρτωση και η παράδοση των φορτίων από τους πελάτες.

    Από την απεργία, εκτός από τις τεράστιες ουρές αυτοκινήτων που έχουν δημιουργηθεί στα πρατήρια καυσίμων όλη της χώρας, σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στην ακτοπλοΐα, καθώς καθυστερεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα και κατά συνέπεια παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

    Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς παίζουν με τον οικογενειακό προγραμματισμό σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών.

    [02] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (10:56 UTC+2)

    Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, το πρωί της Τετάρτης, θα παρουσιασθεί στους κοινωνικούς εταίρους, το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση-2003".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και την παράταση του εργάσιμου βίου, πέραν των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Συγκεκριμένα, ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν στα ΚΕΠ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης, τόνισε ότι μέσω ΑΣΕΠ θα προκηρυχθούν θέσεις για 3.500 μονίμους υπαλλήλους, που θα στελεχώσουν το σύνολο των 1.000 ΚΕΠ, που θα λειτουργούν στη χώρα ως το τέλος του χρόνου.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία 2.972 θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ. Μάλιστα εξήγγειλε την έκδοση προκήρυξης, το Σεπτέμβριο, για προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στις μονάδες Φλώρινας και Κοζάνης.

    Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, έδωσε το "πράσινο φως" για την απασχόληση 8.000 ανέργων στα μεγάλα τεχνικά έργα. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα κοστίσουν 41 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.

    Αντίστοιχα προγράμματα για την απασχόληση 5.000 ανέργων σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τουρισμού θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    "Προεκλογικό εμπόριο ελπίδας σε ανέργους", με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση την Τρίτη στη Βουλή, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να είναι ονομαστική η ψηφοφορία επί του σχετικού νομοσχεδίου, την Τετάρτη.

    Την ίδια ώρα, με τροποποίηση που έκανε ο Νίκος Μπίστης, οι άνεργοι από ομαδικές απολύσεις θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή για την κάλυψη θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για "προεκλογικό πυροτέχνημα" και ότι "γίνονται από το παράθυρο προσλήψεις παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ".

    [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στη Βουλή η τροπολογία που έχει καταθέσει η Ν.Δ. για τη θέσπιση υποχρεωτικού ελέγχου των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων των βουλευτών, αλλά και των ανώτατων κρατικών λειτουργών.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι οι έλεγχοι δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στους βουλευτές και να απολαμβάνουν ασυλία όλοι όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι απορρίπτει τη νομοθετική πρόταση του κόμματός του επειδή φοβάται τον έλεγχο όσων ευθύνονται για το σκάνδαλο, όπως είπε, του Χρηματιστηρίου.

    Εκανε λόγο για ''σκανδαλώδη ασυλία των κυρίως υπεύθυνων του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, των διοικητών των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών, της Εθνικής, της Εμπορικής και της Αγροτικής, που αποδεδειγμένα πήραν μέρος στην κρατική παρέμβαση ενόψει των εκλογών του 2000''.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε την επέκταση του ελέγχου των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων όλων, αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου αυτού και απέδωσε στον πρωθυπουργό συμπεριφορά «κομματάρχη».

    Δήλωσε επίσης ότι οι κωδικοί των βουλευτών της Ν.Δ. είναι στη διάθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και τόνισε ότι ''η Ν.Δ. δεν θεωρεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως υπόπτους χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπως τους θεωρεί ο πρωθυπουργός". "Εμείς -είπε- τους καταλογίζουμε πολιτική ευθύνη για την άρνηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής''. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''διαιωνίζει το καθεστώς ατιμωρησίας και θέλει να κρατήσει εκτός ελέγχου όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, επιδιώκοντας έτσι τον ευτελισμό του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής'', προσθέτοντας ότι ''αντί να θέσει σε διαθεσιμότητα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ευθύνεται για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, αναγορεύει σε ελεγκτές τους ελεγχόμενους''.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την τροπολογία της Ν.Δ. ''μνημείο γενικολογίας και προχειρότητας'' και "αντιπαράθεση περί όνου σκιάς'', που ''στέκεται στον αέρα και δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις''. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ''συντηρεί κλίμα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, καθώς ο πολιτικός κόσμος αμύνεται για την τιμή και την υπόληψή του, την ώρα που το Χρηματιστήριο ομαλοποιεί τη συμπεριφορά του''.

    Επισήμανε ότι η τροπολογία ''κρούει ανοιχτές πόρτες'' καθώς για τον μεν πρωθυπουργό, τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και τους υπουργούς και υφυπουργούς ισχύει η απαγόρευση του νόμου του 2000 για πάσης φύσεως χρηματιστηριακές συναλλαγές, που έχει επεκταθεί και στους βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, για δε τις υπόλοιπες κατηγορίες είπε ότι ισχύει το δικαίωμα ελέγχου - βάσει του νόμου- εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για ''άλλη μια φάση καυγά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής'' και αναφέρθηκε σε ''οδούς διαφυγής για τους επιτήδειους που μπορούν να καλύπτουν τα παράνομα κέρδη τους μέσω τρίτων προσώπων και off shore εταιρειών''. Ζήτησε όλες οι μετοχές και οι τίτλοι να είναι ονομαστικοί, να απαγορευθεί η εξαγωγή κεφαλαίων και να αρθεί το επιχειρηματικό απόρρητο. Πάντως τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία και επισήμανε ότι ''με τους νόμους που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ και τους ελέγχους που ζητά η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, εφόσον οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι έλεγχοι δεν είναι αποτελεσματικοί''.

    Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία της Ν.Δ.

    [04] ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουλίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης, από το αρμόδιο δικαστήριο της Ρουμανίας, που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε δε θα ασκήσει έφεση. Επίσης, ο Πάσσαρης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα και στη συνέχεια το δικαστήριο να λάβει την οριστική του απόφαση. Για την υποβολή αυτού του αιτήματος έχει προθεσμία δέκα ημερών.

    Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πάσσαρης είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα.

    Ιωάννα Ράντου

    [05] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ Τ.Α.

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Εκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔΚΕ την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου στην Αθήνα.

    Αυτό αποφάσισε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, κρίνοντας ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που διατύπωσε.

    Στο συνέδριο θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης στο συνολικό ζήτημα των οικονομικών των ΟΤΑ.

    [06] ANAΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Την αναδιοργάνωση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών, ούτως ώστε να προσαρμοστεί στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνεδρίαση του ΣΑΜ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Άμυνας κ.κ. Θ.Κοτσώνης και Λ.Λωτίδης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και ο Γενικός Διευθυντής ΕΠΥΕΘΑ.

    Αναλυτικά, στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα εξής:

    -Αναδιοργάνωση Γενικών Επιτελείων των Κλάδων

    Η ιεραρχική οργάνωση και στα τρία επιτελεία θα είναι ίδια όπως και ίδιος θα είναι και ο αριθμός των επιμέρους κλάδων που θα καλύπτουν ίδιες δραστηριότητες. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι η κατάργηση ή η συγχώνευση Κλάδων, Διευθύνσεων και Τμημάτων με ανακατανομή και μείωση του προσωπικού σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας. Ελαττώνεται έτσι η συνολική οροφή του προσωπικού των Γενικών Επιτελείων, περίπου κατά 800 θέσεις και το εξοικονομούμενο προσωπικό θα διατεθεί για την επαύξηση των ποσοστών επάνδρωσης των Σχηματισμών και των Μονάδων, μειώνοντας την συνολική οροφή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την αναδιοργάνωση επιτυγχάνεται, επίσης, η δημιουργία Γενικών Επιτελείων με μικρό ευέλικτο και αποδοτικό σχήμα που έχει ως βάση την καθετοποίηση και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων ανά κλάδο ή διεύθυνση.

    -Νέοι Νόμοι περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Μονίμων Αξιωματικών και Μονίμων Υπαξιωματικών των Ε.Δ.

    Θεωρείται απαραίτητη η συνεχής προσπάθεια για την αποδοτικότερη υλοποίηση του μετασχηματισμού των Ε.Δ. Διαμορφώνεται στρατός δύο επιπέδων, επαγγελματικό και κληρωτών με μειωμένη θητεία. Ο επαγγελματισμός των μονίμων στελεχών πρέπει να προσδιορισθεί με συγκεκριμένα κριτήρια που δεν υφίστανται στην σημερινή νομοθεσία. Εκτιμάται ότι η προσαρμογή της νομοθεσίας στα σημερινά δεδομένα αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας. Κρίνεται, ως εκ τούτου, απαραίτητη η σύνταξη νέων Νόμων

    _«Περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Μονίμων Αξιωματικών» και

    _«Περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Μονίμων Υπαξιωματικών και Ανθυπασπιστών»

    που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους Ν. 2439/96 και Ν. 475/74 αντίστοιχα.

    Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου έκανε τις εξής δηλώσεις:

    Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη δήλωση σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου Άμυνας, στο οποίο όπως γνωρίζετε μετέχει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σήμερα πήραμε μία σημαντική απόφαση, σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των Γενικών Επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας σε συνέχεια της υλοποίησης της νέας διακλαδικής δομής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Όπως γνωρίζετε, η διακλαδικότητα σημαίνει ότι η επιχειρησιακή διοίκηση στους τρεις Κλάδους μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει πλέον την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων συντονίζοντας πέντε διακλαδικά στρατηγεία. Αυτό επιβάλει μία πολύ σημαντική αλλαγή στη δομή και λειτουργία των Γενικών Επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας αντίστοιχα, τα οποία πλέον έχουν την κεντρική ευθύνη για τη διοικητική μέριμνα, την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αντίστοιχων μονάδων. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε σε μία ριζική αναδιοργάνωση των τριών Επιτελείων, μέσα από την οποία, καταρχήν, ενοποιούνται οι κλάδοι, τα τμήματα και οι διευθύνσεις στα ίδια τα Επιτελεία σε τέσσερις ουσιαστικά κλάδους. Σε επιχειρήσεις, προσωπικό, διοικητική μέριμνα και αμυντική σχεδίαση. Υπάρχει ενοποίηση του προτύπου οργάνωσης στα τρία Επιτελεία και το κυριότερο, επιτυγχάνουμε μία μείωση της στελέχωσης των τριών Επιτελείων αθροιστικά, της τάξης των 800 αξιωματικών και υπαξιωματικών κυρίως. Είναι μία πολύ σημαντική μείωση. Σε μία βάση συνολική 3.000, επέρχεται μείωση 800, οι οποίοι αποδεσμεύονται και θα υπηρετήσουν στις μονάδες πλέον στην υπόλοιπη επικράτεια και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές. Είναι μία πολύ σημαντική τομή στην οργάνωση και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έρχεται να ολοκληρώσει και να συμπληρώσει τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχουμε προωθήσει τους τελευταίους 18 μήνες, με τη διακλαδικότητα, τη νέα δομή διοίκησης και τη νέα δομή δυνάμεων την οποία υλοποιούμε.

    Στο Συμβούλιο Άμυνας επίσης θέσαμε τις βασικές αρχές για τους νέους νόμους που αφορούν την ιεραρχία και την εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με όσα κάναμε μέχρι σήμερα, κυρίως έχουμε αλλάξει ουσιαστικά τη δομή διοίκησης, την οργάνωση, τη λειτουργία και ασφαλώς τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουμε προωθήσει. Τώρα επιχειρούμε να εκσυγχρονίσουμε και τον τρόπο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν ιδιαίτερα αξιόλογα στελέχη και όπως είπα και στο Συμβούλιο Άμυνας, τους 20 περίπου μήνες που βρίσκομαι εδώ, έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο το οποίο διαπιστώνω ότι διαθέτουν πολλοί αξιωματικοί μας, επίπεδο γνώσεων, τα προσόντα, μόρφωση και βεβαίως ήθος και ικανότητα. Πρέπει να εδραιώσουμε ένα σύστημα προαγωγών και επαγγελματικής εξέλιξης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πλήρως το ανθρώπινο αυτό δυναμικό το οποίο διαθέτουμε. Και αν υπάρχει κάτι σήμερα στο σύστημα προαγωγών και εξέλιξης το οποίο διαφοροποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, είναι μία πολύ μεγάλη ακαμψία που υπάρχει σε ότι αφορά την αρχαιότητα, σε ότι αφορά τις προαγωγές, που εμποδίζει την ηγεσία στα διάφορα επίπεδα, αλλά και τα συμβούλια κρίσεων, να προχωρούν σε αυστηρά αξιοκρατικές επιλογές, οι οποίες θα διευκολύνουν την πλήρη αξιοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Άρα πρέπει να εισαγάγουμε νέα κριτήρια, περισσότερο ευέλικτα, τα οποία θα απελευθερώσουν αυτές τις αξιοκρατικές επιλογές, έτσι ώστε να αναδείξουμε πλήρως τη δύναμη που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σε μία περίοδο όπου έχουν συντελεστεί τόσες μεγάλες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο επαγγελματικός στρατός, νομίζω ότι είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα σε ότι αφορά την ιεραρχία και τις προαγωγές και να εναρμονίσουμε τις συνθήκες προαγωγής και εξέλιξης στη χώρα μας με αυτά που ισχύουν στις Ένοπλες Δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι κρίμα να δεσμευόμαστε υπέρμετρα σε ότι αφορά την αξιοκρατία και να μην αξιοποιούμε πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Στη βάση αυτή, έδωσα σχετικές κατευθύνσεις στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Αντωνακόπουλο και τους Αρχηγούς των τριών Επιτελείων, για να ετοιμάσουν προτάσεις με βάση ένα πλέγμα σκέψεων τις οποίες κατέθεσα και να έχουν μία πρόταση έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε δύο σχέδια Νόμου, για τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, μέχρι τέλος του έτους και να μπορέσουμε να το καταθέσουμε και να το ψηφίσουμε από τη σημερινή Βουλή. Θα είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό βήμα, μία τομή για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εκφράστηκαν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε:

    «Θα έλεγα ότι η στρατιωτική ηγεσία στο Συμβούλιο Άμυνας όχι απλώς συμφώνησε και επικρότησε, αλλά εξέφρασε τη πολύ μεγάλη ικανοποίησή της για τις κατευθύνσεις τις οποίες δίνονται για την εξέλιξη και την επαγγελματική κατοχύρωση των αξιωματικών. Θα έλεγα ότι η στρατιωτική ηγεσία είναι πραγματικά πολύ ικανοποιημένη, ότι στο διάστημα αυτό της τελευταίας διετίας προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις αξιοκρατικές και εκσυγχρονιστικές αλλαγές, οι οποίες θα τις φέρουν πλέον στην προμετωπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πιστεύω ότι η στρατιωτική ηγεσία, η οποία έχει αναδειχθεί η ίδια μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες και επιλογές, είναι καλύτερα σε θέση από οποιονδήποτε άλλο να αξιολογήσει αυτές τις αλλαγές τις οποίες προωθούμε».

    [07] ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Τη λαϊκή αγορά της Λάρισας επισκέφθηκε το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης και διαπίστωσε ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ικανοποιητικές και η ποιότητα εξαιρετική.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δέχθηκε όμως και τις διαμαρτυρίες των παραγωγών για την κριτική που τους ασκείται από τα ΜΜΕ για τις τιμές. Του ζήτησαν επίσης να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους

    Μάλιστα ενώπιον του κ. Κουλούρη υπήρξε αντιπαράθεση πωλητή και καταναλωτή. Αιτία ήταν η εκτίμηση του καταναλωτή πως οι τιμές των αγαθών λόγω της επίσκεψης του υφυπουργού Ανάπτυξης.

    Οπως τόνισε, ο κ. Κουλούρης το υπουργείο θα αναθεωρήσει το νόμο 2323 με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου και προανήγγειλε τη ψήφιση νόμου για την αναδιοργάνωση των επιμελητηρίων προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία τους με το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Εξήγγειλε επίσης την επέκταση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών από το Σεπτέμβριο και σε Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.

    [08] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ "DORNIER"

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Τα αεροσκάφη τύπου «Dornier» της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας που επί 21 χρόνια εξυπηρέτησαν τις μετακινήσεις επι9βατών προς και από τα μικρά αεροδρόμια των νησιών και γενικότερα των ακριτικών περιοχών της χώρα σταμάτησαν από σήμερα να πετούν.

    Η τελευταία πτήση με αεροσκάφος «Dornier» πραγματοποιήθηκε απόψε. Πρόκειται για την πτήση ΟΑ 076 Αθήνα- Πάρος με αναχώρηση στις 18.05 και επιστροφή από την Πάρο στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 19.45.

    Τα έξι παλαίμαχα αεροσκάφη των 18 θέσεων αντικαθίστανται από αύριο με τα νέα, σύγχρονης τεχνολογίας αεροσκάφη τύπου «Bombardier Dash-8» των 37 θέσεων, για την εξυπηρέτηση των νησιών και των ακριτικών περιοχών της χώρας.

    Τα νέα αεροσκάφη έχουν συμπιεζόμενη καμπίνα επιβατών, ικανότητα πτήσης σε ύψος έως και 25.000 ποδών, δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης σε διαδρόμους πολύ μικρού μήκους και αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από τα «Dornier».

    [09] OTEnet: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Μια πρωτοποριακή συνδρομητική υπηρεσία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω τηλεφώνου -χωρίς τη χρήση υπολογιστή- εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά η OTEnet.

    Πρόκειται για την υπηρεσία «E-mail by Phone», μέσω της οποίας οι πελάτες της OTEnet, μπορούν -από όπου και αν βρίσκονται- με ένα απλό τηλεφώνημα, να ακούν τα e-mail τους, να απαντούν σε αυτά, να τα προωθούν σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, καθώς και να αποστέλουν νέα. Επίσης, οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ευρετήριο "Επαφών", σε ηλεκτρονικό "Ημερολόγιο" καθώς και σε "Σημειώσεις" και "Εργασίες" που έχουν καταχωρίσει.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Την επέκταση μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τις επιχειρήσεις μεταποίησης ροδάκινου και σε επιχειρήσεις τυποποίησης - διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών που επλήγησαν από τον παγετό του Απριλίου 2003, ζητά ο ΣΕΒΕ, με υπόμνημά του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστουδουλάκη, Γεωργίας Γεώργιο Δρυ, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και Μακεδονίας-Θράκης, Χάρη Καστανίδη.

    «Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν ή αναμένεται να ληφθούν για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και συναφών δραστηριοτήτων στον τομέα του ροδακίνου που επλήγησαν από τον παγετό του Απριλίου του 2003, αναφέρει ο ΣΕΒΕ στο υπόμνημά του, παρά τον καταρχήν θετικό χαρακτήρα τους, είναι ανεπαρκή, καλύπτουν ένα μόνο μέρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και αποκλείουν παντελώς τις επιχειρήσεις τυποποίησης-διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών που επίσης επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα αιτήματα για λήψη μέτρων στήριξης είχαν διατυπωθεί από τη Διανομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή προς τη Διϋπουργική Επιτροπή για όλες τις θιγόμενες επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ οι παραπάνω επιχειρήσεις αποκλείονται από τα εν λόγω μέτρα, τη στιγμή που και αυτές εξαρτώνται άμεσα από την αγροτική παραγωγή, διαθέτουν εγκαταστάσεις και προσωπικό για τις εργασίες προστιθέμενης αξίας (διαλογή, συντήρηση, συσκευασία, κ.λ.π.), έχουν καταστεί αντικειμενικά αδύναμες να εκπληρώσουν τις πάσης φύσεως χρηματο-οικονομικές υποχρεώσεις τους και επιπρόσθετα χάνουν ξένες αγορές, τις οποίες έχουν κατακλύσει προϊόντα ανταγωνιστριών χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία).

    Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ΣΕΒΕ ζητεί την ένταξη των επιχειρήσεων τυποποίησης-διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών, των περιοχών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Καστοριάς ή και άλλων περιοχών της Βορείου Ελλάδος που αποδεδειγμένα, με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις, επλήγησαν από τον παγετό στα μέτρα στήριξης, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    -Να πρόκειται για επιχειρήσεις τυποποίησης-διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών (οι παραγωγές που κυρίως επλήγησαν ήταν των ροδάκινων, των αχλαδιών, των μήλων, των ακτινιδίων και των δαμάσκηνων)

    -Να μην λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της τυποποίησης-διακίνησης των καταστραφέντων οπωροκηπευτικών στο ύψος του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις μεταποίησης, αφού η προϋπόθεση του άρθρου 3παρ.β της ΑΥΟ 44023/Β/1466/26-06-03 ότι το ύψος του κύκλου εργασιών της επιχείρησης στη μεταποίηση και στις συναφείς δραστηριότητες στον τομέα του ροδάκινου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 67% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών της κατά την τελευταία τριετία περιορίζει δραστικά τους φορείς που δικαιούνται ενίσχυσης.

    -Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με καθεστώς εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις μεταποίησης, αφού σε διαφορετική περίπτωση η ρύθμιση δεν είναι δελεαστική για τις τράπεζες.

    -Πέραν των ρυθμίσεων οφειλών, τα όποια, όσο το δυνατό πιο εξειδικευμένα, μέτρα ληφθούν για τη διατήρηση των θέσεων του μόνιμου προσωπικού και τη στήριξη του εισοδήματός τους για τις επιχειρήσεις μεταποίησης θα πρέπει να ληφθούν και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων τυποποίησης-διακίνησης νωπών.

    [11] TON ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ETE

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Το Δημόσιο θα αποφασίσει για τη μείωση της συμμετοχής του στην Εθνικής Τράπεζας πιθανότατα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

    «Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα. Η οποιαδήποτε απόφαση για την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα θα ληφθεί τον Οκτώβριο», δήλωσε στο Reuters η εν λόγω πηγή. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή εμμέσως περίπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο από αυτά που εξετάζονται είναι η πώληση ενός μεριδίου της ΕΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές μέσω βιβλίου προσφορών. «Το ύψος της προσφοράς υποδηλώνει ότι αναζητούμε προσφορές από ξένους θεσμικούς επενδυτές», δήλωσε στο Reuters η πηγή προσθέτοντας ότι η πώληση θα προχωρήσει μόνον όταν οι συνθήκες στην αγορά θα είναι οι κατάλληλες και πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας.

    Η ίδια πηγή έκανε λόγο και για σχέδια του οικονομικού επιτελείου να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου και στην Εμπορική Τράπεζα πριν το τέλος του έτους. «Θα πρέπει να ρωτήσουμε πρώτα την Credit Agricole αν επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό της στην Εμπορική», δήλωσε στο Reuters η πηγή. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική τράπεζα κατέχει μερίδιο 10% στην Εμπορική Τράπεζα.

    [12] Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΕΞΟΡΙΑ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ PKK

    Αγκυρα, 30 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Σε διάψευση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, περίπου 100 ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, δεν θα καταστεί δυνατό να επωφεληθούν από τον νέο νόμο στην Τουρκία περί επαναφοράς στην κοινωνία και γίνονται σχέδια για να σταλούν τα άτομα αυτά στη Νορβηγία, προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιούλ δήλωσε πως οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι τα μέλη του ΡΚΚ που δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τον Νόμο Επαναφοράς στην Κοινωνία, θα σταλούν στην Νορβηγία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Oταν του υπενθύμισαν δημοσιογράφοι τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον σημερινό Τύπο, είπε: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

    Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδας «Ηόrriyet». Στο σχετικό δημοσίευμα με τον τίτλο «Εξορία στη Νορβηγία για 100 ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ», αναφέρεται ότι τις λεπτομέρειες αυτού του άκρως μυστικού σχεδίου της ανέφερε ο επικεφαλής της Οργάνωσης Επικοινωνίας Αμερικανών-Κούρδων στη Ουάσιγκτον, Νετζμεττίν Κερίμ στον γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Με την έκδοση του νόμου Επαναφοράς στην Κοινωνία 500-1000 μέλη του ΡΚΚ που έχουν διαπράξει αδικήματα και βρίσκονται στα όρη Καντίλ, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Οσοι απ' αυτούς αντισταθούν θα συλληφθούν από το Αμερικανικό Αρχηγείο Κεντρικών Δυνάμεων (CENTCOM) και θα εκδιωχθούν από το Ιράκ.

    Εξάλλου, ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, περίπου 100, που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τον Νόμου λόγω του βεβαρημένου μητρώου τους, θα σταλούν στις Σκανδιναβικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με ορισμένες Σκανδιναβικές χώρες και πρώτα με τη Νορβηγία.

    Επίσης, τονίζεται πως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Tόrk είπε τα εξής:

    «Το ΡΚΚ δεν έχει πια θέση στο Β.Ιράκ. Αφού κλείσουν τα στρατόπεδα ΡΚΚ δεν θα χρειάζεται πλέον να παραμείνουν οι Τούρκοι στρατιώτες στο Β.Ιράκ. Τα στρατόπεδα αυτά θα φύγουν από την περιοχή. Το ΡΚΚ είναι μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται από μας τρομοκρατική και θα πρέπει να φύγει από την περιοχή».

    Ο κ. Γκρόσμαν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με το ΡΚΚ και δεν έχουν μιλήσει ποτέ με τα μέλη της οργάνωσης.

    Οσον αφορά τις φήμες που κυκλοφορούν για τη μετάβαση των στελεχών του ΡΚΚ στις Σκανδιναβικές χώρες, είπε τα εξής:

    «Δεν έχω καμία πληροφορία γι αυτό. Ενα τέτοιο σενάριο δεν συζητήθηκε με μας. Εκείνο που κάναμε εμείς ήταν μόνο η συζήτηση με την τουρκική κυβέρνηση. Κι εκείνη μας είπε: Επιτρέψτε μας να περάσουμε από την Βουλή ένα Νόμο αμνηστίας έτσι ώστε ορισμένοι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα τους και να επωφεληθούν από τον Νόμο αυτόν».

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως την έκδοση του Νόμου Επαναφοράς στην Κοινωνία, δεν την ζήτησαν οι ΗΠΑ, άλλα η κορυφή του κράτους.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΖΚΙΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 30 Ιουλίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Το θέμα της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ τέθηκε επί τάπητος στην έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

    Ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, διαβίβασε στον κ. Ερντογάν τους όρους που καθόρισε το Γενικό Επιτελείο υπό μορφή επτά βασικών προτάσεων, σχετικά με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ:

    - Η Μονάδα μπορεί να είναι έτοιμη σε 45 μέρες.

    - Θα πρέπει οι Τούρκοι στρατιώτες να αναλάβουν ευθύνη στο σύνολο του Ιράκ και όχι μόνο στις προβληματικές περιοχές.

    - Ο Διοικητής θα πρέπει να είναι Τούρκος.

    - Τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ θα διευκόλυναν στην περίπτωση που λαμβάνονταν απόφαση από τους αναφερόμενους οργανισμούς για την αποστολή στρατιωτών. Δηλαδή η Τουρκία θα προτιμούσε τη μετάβαση των στρατιωτών της στο Ιράκ όπως επανειλημμένα αναφέρθηκε υπό την 'ομπρέλα' των Ην. Εθνών ή του ΝΑΤΟ.

    - Θα εξασφαλιστεί λογιστική υποστήριξη από τη Δεύτερη Στρατιά στη Μαλάτια.

    - Στις αρχές Αυγούστου τριμελής αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κεντρικό Στρατηγείο Διοίκησης.

    - Το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράκ δεν είναι κράτος και γι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτή πρόσκληση απ' αυτό.

    Εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σχηματίσουν δύναμη συνασπισμού στο Ιράκ σε επίπεδο μεραρχίας και ότι η Τουρκία θα συμβάλλει με στρατιώτες στη δύναμη αυτή.

    Η Zaman αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ο Στρατηγός Οζκιόκ είπε: «Αρκούν 45 μέρες για την προετοιμασία».

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Στρατηγός Οζκιόκ έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της αποστολής της 28ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που βρίσκεται στο Μάμακ της Αγκυρας και είπε πως δεν θα είναι κατάλληλο να σταλούν στρατιώτες σε επίπεδο μεραρχίας.

    Κατά τη συνάντηση Ερντογάν Οζκιόκ ήρθε στην επικαιρότητα και το θέμα της οικονομικής διάστασης της αποστολής στρατιωτών και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν σωστοί υπολογισμοί όσον αφορά τη διάσταση αυτή.

    Στη συνάντηση Ερντογάν Οζκιόκ αναφέρεται η «Radikal» στην πρώτη σελίδα τονίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο θέμα του κυβερνητικού εγγράφου που θα πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός Ερντογάν που φοβάται μήπως απορριφθεί το έγγραφο, προειδοποίησε τους συνεργάτες του. Λέγεται ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ζητούν δικαίωμα λόγου για την Τουρκία όσον αφορά το σημείο εγκατάστασης των στρατιωτών καθώς και τη διοίκηση της τουρκικής δύναμης.

    Τη συνάντηση Ερντογάν Οζκιόκ θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις που θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή.

    [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνέχισε και σήμερα την πορεία σταθεροποίησης, γύρω από το σημείο των 85 μονάδων, που παρουσιάζει κατά τους τρεις τελευταίους μήνες.

    Ο Γενικός Δείκτης επανέκαμψε στις 85,17 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,41%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 376 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 50% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Kέρδη της τάξης του 0,21% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 353,1 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2003 (13:07 UTC+2)

    Κυρίαρχο θέμα σε όλες τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες είναι η χτεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος της αστυνομικής έρευνας και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών στο Υπουργείο Υγείας. Αλλά θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, η δήλωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα χρονικά περιθώρια λύσης του Κυπριακού και ο ισχυρισμός του ΕΒΚΑΦ ότι το ΣΥΛ έχει υφαρπάσει το υδρευτικό δίκτυο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Φταίνε καθαρίστριες κλητήρες'' γράφει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε "μόνο φραστικά την ευθύνη για το πολύκροτο σκάνδαλο με τα απόρρητα έγγραφα, αφού την αμέλεια της Υπουργού Υγείας ίσως κληθούν να πληρώσουν οι καθαρίστριες και οι κλητήρες, ή και πρώην Υπουργοί για μετακίνηση αρχείου". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ προς τους ενδιαφερόμενους, ότι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού θα υπάρχει μόνο μέχρι την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είναι πολύ σαφής.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Από τη θύελλα στον κυκλώνα'' γράφει ότι με μια υποβολή παραίτησης ''φάντασμα'' και με μια 7σέλιδη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου "επιχειρήθηκε χθες να κλείσει αναίμακτα για τον κυβερνητικό σχηματισμό το πολύκροτο σκάνδαλο διαρροής απορρήτων εγγράφων, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται καθώς διαφαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα και τεταμένη φάση του ζητήματος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εκκλησία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο χειροτονίας γυναικών, αφού σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την παράδοση του χριστιανισμού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Φούρνιζε ο Μελής ξεφούρνιζε ο Τάσσος'' γράφει ότι η δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας που συνόδευσε το πόρισμα της Αστυνομίας, αναφορικά με την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που πετάχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας, "θα μπορούσε να είχε κλείσει οριστικά το καυτό αυτό και εν πολλοίς γελοίο θέμα που ταλανίζει την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες" και προσθέτει ότι ''δυστυχώς ο κ. Πρόεδρος απέτυχε να το κάνει''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ζήτησε από όλους τους κοινωνικούς εταίρους ''οικονομία στην υποβολή αιτημάτων'' και εκείνοι ανταποκρίθηκαν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς ευτυχείς για αυτό.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Νέα σύγκρουση για Ακκελίδου'' γράφει ότι νέος κύκλος έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεσπά μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα έγγραφα που βρέθηκαν εκτεθειμένα σε σακούλες σκουπιδιών στις σκάλες του Υπουργείου Υγείας και τη σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επαρχος Λάρνακας που είναι πρόεδρος του ΣΥΛ επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία Τ/Κ που δήλωσαν δικηγόροι - εκπρόσωποι του ΕΒΚΑΦ έχουν παραδώσει δύο επιστολές στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας στις οποίες αναφέρουν ότι το ΣΥΛ τους ''έχει υφαρπάσει το υδρευτικό δίκτυο και το χρησιμοποιεί''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μοίρασε ευθύνες'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέδωσε ευθύνες σε πολλούς, ο οποίος αναλαμβάνοντας και το δικό του μερίδιο άφησε ανοικτούς λογαριασμούς τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με τους υπηρεσιακούς που εμπλέκονται στην υπόθεση των απορρήτων εγγράφων. Προσθέτει ότι το θέμα δεν έκλεισε το κύκλο του χθες, καθώς υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν κυβέρνηση και κόμματα σύντομα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέσσερις στους πέντε υποψηφίους (ποσοστό 79%) κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας. Προσθέτει ότι εκτός μένουν 1.546 διαγωνιζόμενοι, ενώ 300 θέσεις ζητούν κατόχους.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Εδωσε λύσεις'' και αναφερόμενη στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα των απορρήτων εγγράφων γράφει ότι στάθμισε τα γεγονότα, καταμέρισε ευθύνες και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σεβασμός στους νόμους. Επίσης στο πρωτοσέλιδό γράφει ότι ''η Ντίνα Ακκελίδου απέδειξε την ευθιξία της'' αφού από την πρώτη στιγμή έθεσε την παραίτησή της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προβάλλει δήλωση της Υπουργού ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μίλησε πολλές φορές για το θέμα της δικής της ευθύνης και για τίποτε άλλο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Κάποιες σακούλες σκουπιδιών με έγγραφα κάηκαν σε φούρνο χωριού'' γράφει ότι το πόρισμα της αστυνομίας απαλλάσσει από τις ευθύνες την Υπουργό Υγείας που έδωσε την εντολή να απομακρύνουν τα έγγραφα από το γραφείο της χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Αλλού γράφει ότι η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους κάλεσε χθες το Υπουργείο Εργασίας να κάνει περισσότερα για να ενημερώσει τις εγκύους για τα δικαιώματά τους στο χώρο εργασίας, αφού όπως διαφάνηκε από έρευνα περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών εργαζομένων στην Κύπρο απολύθηκαν λόγω εγκυμοσύνης.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' προβάλλει στο κύριο θέμα δηλώσεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου στην εφημερίδα ότι υπάρχει λύση πολιτική και οικονομική για το περιουσιακό. Προσθέτει ότι οι ΕΔΗ ετοιμάζουν μελέτη για τις οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ο θόρυβος που ξέσπασε μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφορικά με την έκδοση πιστοποιητικών φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο μόνο ένα φορτηγό προσπάθησε να εξασφαλίσει άδεια για να έρθει στις ελεύθερες περιοχές από την Παρασκευή, 25 Ιουλίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΜΠΟΝΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    «Κόλλησε» η υπόθεση ανανέωσης της συνεργασίας του Κόφι Αμπονσά στον ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί ενώ όλα ήταν έτοιμα για την υπογραφή του συμβολαίου, η διοίκηση του Δικεφάλου άλλαξε τελευταία στιγμή τους οικονομικούς όρους. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Ο Αμπονσά δεν υπέγραψε το συμβόλαιο, αφού όπως λέει, άλλα λεφτά είχαν συμφωνηθεί, άλλα ποσά αναγράφονταν και έφυγε εκνευρισμένος από τα γραφεία της ομάδας. Οσο για τις επόμενες κινήσεις του, κανείς δεν γνωρίζει πως θα πράξει.

    Από την άλλη ζήτημα ωρών είναι η υπογραφή των συμβολαίων των Αμαφούλε, Βαγγελή και Γιανιτσανάκη, που εδώ και μέρες έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ.

    Τέλος, για 4-5 εβδομάδες εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων θα μείνει ο Γιώργος Κούτσης. Η μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε έδειξε πώς δε χρειάζεται να του γίνει αρθροσκόπηση.

    [17] ΑΡΗΣ: ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Θολό παραμένει το τοπίο στον Αρη. Η αποχώρηση του Γιώργου Φοιρού από την τεχνική ηγεσία, έχει φέρει σε απόγνωση τους διοικούντες της ομάδας. Φυσικά το μοναδικό σενάριο που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της διαδοχής του κ. Φοιρού. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει τις τύχες του Αρη ο Σπύρος Λιβαθηνός. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον επιβεβαιώνει το περιβάλλον του καταξιωμένου προπονητή.

    Λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Φοιρού από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο κ. Τσαρούχας έκανε επίσημη πρόταση να αναλάβει την ομάδα ο Γιάννης Μιχαλίτσος, ο οποίος δεσμεύτηκε να απαντήσει σύντομα.

    Πρόβλημα -τέλος- με την μεταγραφή του Θοδωρή Γκίτκου παρουσιάστηκε σήμερα, λόγω σημαντικής οικονομικής διαφοράς μεταξύ του παίκτη και της διοίκησης, ενώ ζήτημα ωρών είναι η υπογραφή συμβολαίου με τον Κώστα Φρατζέσκο που θέλει να επιστρέψει και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

    [18] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ισχυρό δίδυμο θα πάρει θέση στους βατήρες για την κούρσα των 200μ γυναικών, την ερχόμενη Κυριακή στο διεθνές μίτνγκ της Θεσσαλονίκης. Η περίφημη Νιγηριανή Μέρσι Νκου και η Αμερικανίδα Ίνγκερ Μίολες, θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη για μια τελευταία εμφάνιση πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει 23 με 31 Αυγούστου στο Παρίσι.

    Η Μίλερ, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999 στην Σεβίλλη στα 200μ. και 2η στην κούρσα της μιας ανάσας, με ατομικό ρεκόρ 21.77 από το 1999, θα επιδιώξει να διανύσει την απόσταση, σε χρόνο κάτω από 22.67 που είναι η καλύτερη φετινής της επίδοση. Η Αμερικανίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια, θέλει φέτος, να επιστρέψει δυναμικά στους αγωνιστικούς χώρους.

    Η Νιγηριανή Μέρσι Νκου, γνωστή στο Ελληνικό κοινό, από τις αγωνιστικές παρουσίες της στη χώρα μας, θα κάνει τη πρώτη της εμφάνιση φέτος στα 200μ, ενώ έχει τρέξει τα 100μ. σε 11.27. Η Νκου, ήταν πρώτη στους Παναφρικανικούς αγώνες του 1999 σε 100μ. και τη σκυτάλη 4Χ100μ., έχει καταλάβει την πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού του 2001, ενώ ήταν η ταχύτερη νεάνιδα στο κόσμο το 1994, στο ξεκίνημα της καριέρας της. Στην κούρσα των 200μ. και η Μπέβερλι Μακ Ντόναλντ από την Τζαμάικα με 22.67.

    Με την Ιρίνα Λινίνσκαγια (4.02.60), την Ρωσίδα Κοσένκοβα (4.04.38), καθώς και τη Ρουμάνα Κουρκεζάν νικήτρια πριν από λίγες μέρες στα Τοφάλεια με 4.05.80 , θα διεξαχθεί η κούρσα των 1500μ. γυναικών. Στα 400μ., θα αγωνιστεί η Ιραλνδέζα Σίκινς με 51.07 ατομικό ρεκόρ, η Ντιμίτρια Ουάσινγκτον με 51.29 φετινή επίδοση, καθώς και η συμπατριώτισσα της Μόνικ Χένεγκαν που ήταν χρυσή το 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες με την ομάδα 4Χ400μ., και ατομικό ρεκόρ 50.82

    Παρουσία κορυφαίων ονομάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διεξαχθεί το μήκος των ανδρών. Ο Νοτιοαφρικάνος, Χουσείν Τάχερ Αλ Σαμπί με 8.23μ. φέτος καλύτερη επίδοση, ο Ουκρανός Γιούτσκοφ με 8.22μ. αναμένεται να κλέψουν την παράσταση, με την προσθήκη και των Ελλήνων, Δημήτρη Σερέλη, που έχει φέτος προσγειωθεί στα 8.17μ. και κυνηγά το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, του Κώστα Κουκοδήμου, που είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ 8.36, και 8.10 φετινή επίδοση.

    Μια από τις τελευταίες του ευκαιρία για το όριο θα έχει και ο Κώστας Βασιλειάδης, που με 8.10 ατομικό ρεκόρ από φέτος, θα προσπαθήσει να φτάσει ακόμα μακρύτερα.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 3ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία, ολοκληρώθηκε σήμερα ο 3ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος για Άτομα με Αναπηρία, που διοργάνωσε το ΚΑΠΠΑ 2000 σε συνεργασία με το Δήμο Θερμαϊκού και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καταμαράν «Ο Τορωναίος».

    Το απόγευμα, τα πέντε σκάφη που καθοδηγούνταν από έναν ανάπηρο και έναν αρτιμελή αθλητή επέστρεψαν στη βάση τους, τη Θεσσαλονίκη, μετά από μια τετραήμερη πλεύση στη Χαλκιδική. Παράλληλα, έστειλαν ένα μήνυμα κοινωνικής ισότητας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος, καθώς το 2003 είναι έτος αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία και ενώ έπονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

    Το τελευταίο αγωνιστικό σκέλος περιελάμβανε ιστιοδρομία από την παραλία των Νέων Μουδανιών έως τη Σκάλα Περαίας. Ομως η κακοκαιρία που έπληξε το απόγευμα τη Θεσσαλονίκη καθυστέρησε τον τερματισμό των πληρωμάτων, καθώς δημιούργησε μικροπροβλήματα στα σκάφη. Παρ' όλα αυτά, τα πέντε TORNADO κατόρθωσαν να τερματίσουν στη Σκάλα Περαίας στις 19.15.

    Τα πληρώματα υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΚΑΠΠΑ 2000, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τόνισε: «Η εμφάνιση αυτού του αιφνίδιου καιρικού φαινομένου και η ψύχραιμη και ασφαλής αντιμετώπισή του από τους αθλητές πιστοποίησε το μεγάλο μήνυμα που προκύπτει μέσα από τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα: Ότι οι αθλητές με αναπηρία μπορούν να διακρίνονται όχι μόνο για τη δύναμη της ψυχής τους αλλά και για τις αγωνιστικές τους ικανότητες. Αυτό το μήνυμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου οι ανάπηροι αθλητές μας θα κληθούν να διακριθούν μέσα στους αγωνιστικούς στίβους».

    Ο 3ος Διεθνής Ιστιοπλοίκός Μαραθώνιος για Άτομα με Αναπηρία, ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης, που διοργανώθηκε στην Πλατεία Μνήμης της Περαίας και περιελάμβανε απονομές τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες. Η τελευταία λέξη ανήκε στους Μανώλη Μητσιά, Ελένη Δήμου και Αργυρώ Καπαρού, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς σε ανοικτή συναυλία για το κοινό.

    Τα πληρώματα που πήραν μέρος ήταν:

    Ντάρεν Μπάντοκ (Αυστραλία) Άλαν Γκρέις (Βρετανία παραπληγικός)

    Ιορδάνης Πασχαλίδης Μπάμπης Τοκατλίδης (τυφλός)

    Χρήστος Γαρέφης Ιωάννα Ζαχαρού (τυφλή)

    Θωμάς Δούζης Άντριου Χιλ (Βρετανία παραπληγικός)

    Μιχάλης Παπαδόπουλος Γιώργος Τοκατλίδης (τυφλός).

    [20] ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΥΚΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Δύο ακόμη μεταγραφές πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Μακεδονικού. Απέκτησε τον Γιώργο Πανταζόπουλο και τον Παναγιώτη Καυκή, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας για ένα και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα.

    Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Γιώργος Πανταζόπουλος απόλυτα ικανοποιημένος από την επιλογή του επισήμανε: «Ο Μακεδονικός είναι πολύ καλή ομάδα και πάντα ήθελα να αγωνιστώ σε αυτήν. Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του νεαρού παίκτη του Ηλυσιακού, Παναγιώτη Καυκή. «Ο Μακεδονικός είναι ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα μου. Ευχαριστώ όλους όσους πιστεύω σε μένα. Θα προσπαθήσω να τους δικαιώσω. Επίσης είναι τιμή μου που θα έχω συμπαίκτες τόσα μεγάλα ονόματα. Πιστεύω ότι ο Μακεδονικός θα πρωταγωνιστήσει φέτος», τόνισε ο νεαρός παίκτης.

    [21] CIA: Η ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 30 Ιουλίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Τεχνική ανάλυση της CIA στην μαγνητοταινία που δημοσιοποιήθηκε χθες από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπιγια έδειξε ότι η φωνή που ακούγεται στην κασέτα ανήκει πιθανώς στον έκπτωτο Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος της CIA είπε ότι η φωνή ανήκει πολύ πιθανόν στον Σαντάμ.

    Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε χθες το απόγευμα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ.

    Η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα επαινεί τους δύο γιους του Σαντάμ, Ουντάι και Κουσάι, που σκοτώθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικών δυνάμεων, και τους αποκαλεί «μάρτυρες».

    «Αδέλφια και γιοι, θρηνώ με εσάς και σας μεταφέρω τη χαρμόσυνη είδηση ότι οι ψυχές δύο ακόμα μαρτύρων ανήλθαν στο δημιουργό τους», λέει στα αραβικά ο φερόμενος ως Σαντάμ.

    «Αγαπητέ ιρακινέ λαέ, τα αδέλφια σας Ουντάι και Κουσάι, και ο Μουσταφά, ο γιος του Κουσάι αγωνίστηκαν με πίστη, γεγονός που ικανοποιεί το Θεό.»

    Ο ομιλητής εκθειάζει τη μάχη των γιων του με τον εχθρό που κράτησε έξι ώρες.

    Επίσης, για ακόμα μια φορά ο ιρακινός λαός καλείται να αντισταθεί στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

    Η ίδια φωνή προσθέτει ότι αν είχε εκατό ακόμα παιδιά θα τα πρόσφερε στον αγώνα με τον ίδιο τρόπο.

    Πρόκειται για το πέμπτο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν από την ημέρα που η Βαγδάτη έπεσε στα χέρια των Αμερικανών, στις 9 Απριλίου.

    [22] ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΕΑΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 30 Ιουλίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Το πτώμα άλλης μιας στραγγαλισμένης νεαρής γυναίκας βρέθηκε σε περιοχή βόρεια της Μόσχας, ανακοίνωσε η ρωσική αστυνομία, αναφέροντας ότι πρόκειται για τη δέκατη γυναίκα που δολοφονείται με τον ίδιο τρόπο μέσα σε ένα μήνα.

    Πρόκειται για μια 18χρονη φοιτήτρια που βρέθηκε στραγγαλισμένη στο προάστιο Κίμκι, κοντά σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Επισήμως η αστυνομία της Μόσχας διαψεύδει ότι οι γυναίκες αυτές έπεσαν θύματα ενός μανιακού κατά συρροή δολοφόνου, όμως αστυνομικοί που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι σε τουλάχιστον έξι από τις δολοφονίες αυτές τα στοιχεία που προέκυψαν είναι κοινά και ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να συνδέσει τις υποθέσεις.

    [23] ΠΑΟΥΕΛ: "ΣΚΟΥΠΙΔΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΟΥΝ"

    Ουάσιγκτον, 30 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    "Ο Σαντάμ δεν είναι πλέον μια κακή είδηση. Είναι ένα σκουπίδι που περιμένει να το μαζέψουν", δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Kόλιν Πάουελ.

    «Ο κλοιός σφίγγει, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάποια εικασία για το πόσο κοντά είμαστε στη σύλληψή του».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε νωρίτερα ότι δεν γνωρίζει αν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι κοντά στη σύλληψη του Σαντάμ.

    «Είμαστε πιο κοντά απ' ότι χθες ελπίζω», πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι μετά την απώλεια των γιων του θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί και να συλληφθεί και ο ίδιος.

    [24] ΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ

    Μόσχα, 30 Ιουλίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Πέντε ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά στη ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας όταν τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο και ανατινάχθηκαν.

    Η επίθεση σημειώθηκε 10χλμ από τα σύνορα της Τσετσενίας και οι ρωσικές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος κρύβεται πίσω από το χτύπημα .

    [25] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 220 ΚΙΛΩΝ ΗΡΩΙΝΗΣ

    Μόσχα, 30 Ιουλίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Οι ρωσικές αρχές προέβησαν σήμερα στη μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών που έγινε ποτέ στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόρις Γκριζλόφ δήλωσε ότι στην κωμόπολη της Μόσχας, Ορεχοβ-Ζουεβσκ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 220 κιλά ακατέργαστης ηρωίνης, αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε όχημα του οποίου ο οδηγός, υπήκοος του Τατζικιστάν συνελήφθη και ανακρίνεται.

    [26] "ΣΙΝΕ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Από τις 4 μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι προβολές παλιών και νέων ταινιών στο θερινό κινηματογράφο της Μονής Λαζαριστών "Σινε-Αύγουστος", ενώ οι εκδηλώσεις στη μικρή μουσική σκηνή της Μονής συνεχίζονται σήμερα, με συναυλία του συγκροτήματος "Καφέ Αμάν", που θα παρουσιάσει παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια και ολοκληρώνονται αύριο με τους Blues Wire.

    Το πρόγραμμα του "Σινε-Αύγουστου" περιλαμβάνει τέσσερα αφιερώματα:

    - Κωμωδίες, 4-10 Αυγούστου: "Αναμείνατε στο ακουστικό σας", "Νευρικός εραστής", "Ρα-τα-τα-πλαν"

    - Νέοι και αμφισβήτηση, 11-17 Αυγούστου: "Μίσος", "Αταίριαστος", Velvet Goldmine"

    - Ερωτας και αισθησιασμός, 18-24 Αυγούστου: "Η δασκάλα του πιάνου", "Salo", "120 μέρες στα Σόδομα", "Τολμηρές Ιστορίες"

    - Ανθρώπινες σχέσεις - επικίνδυνες επαφές, 25-31 Αυγούστου: "Μίλα της", "Απιστία", "Θάνατος στη Βενετία".

    Οι προβολές των ταινιών θα γίνονται στις 21.00 και 23.00, ενώ η τιμή εισιτηρίου ανά προβολή είναι 3 ευρώ.

    [27] "ΟΙ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (11:52 UTC+2)

    Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει σήμερα στις 21.30 στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, το Θέατρο Διαδρομή. Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο κωμωδίες του Αριστοφάνη, στις οποίες ο ποιητής σατιρίζει τα φιλολογικά, ποιητικά και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού Πολέμου.

    Με το έργο του αυτό, ο Αριστοφάνης δε χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει για άλλη μια φορά τον Ευριπίδη. Στην προκειμένη περίπτωση θέλει τις γυναίκες της Αθήνας αγανακτισμένες με τον τραγικό ποιητή, που τόσα τις καταμαρτυρεί στις τραγωδίες του, να συντάσσονται στη μεγάλη, μυστική γιορτή των γυναικών, τα Θεσμοφόρια, προκειμένου να δικάσουν τον συκοφάντη τους. Ο Ευριπίδης, μαθαίνοντας τα σχέδιά τους, προσπαθεί να αποτρέψει την καταδικαστική απόφαση. Έτσι, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, μπαίνει στο ναό των Θεσμοφόρων.

    Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μνησίλοχος: Πέτρος Φιλιππίδης, Ευριπίδης: Γιάννης Βούρος, Υπηρέτης: Γιώργος Γαλλίτης, Αγάθων: Γιάννης Σαμσιάρης, Κλεισθένης: Κώστας Φλωκατούλας, Τοξότης: Γιώργος Μελισάρης. Πρύτανης: Μάκης Αρβανιτάκης, υπηρέτης Αγάθωνα: Κυριάκος Βελισάρης.

    Κορυφαίες-Χορός: Ελένη Τζώρτζη, Κάτια Νικολαΐδου, Γεωργία Καλλέργη, Μαρία Τσιμά, Ζωή Ναλμπάντη, Έλενα Λαρίου, Παναγιώτα Κότσιρα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γεωργία Μαυρογεώργη, Σοφία Καλεμκερίδου, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Βάσω ΙατροπούλουΔέσποινα Ψαροπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου.

    [28] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ

    Χαλκίδα, 30 Ιουλίου 2003 (10:39 UTC+2)

    Στο «παραπέντε» ανακλήθηκε η άδεια κατεδάφισης της οικίας, στην οποία διέμενε έως το θάνατό του ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας, στη Χαλκίδα, άδεια που εκδόθηκε από το Γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκίδας. Οι εργασίες που θα ισοπέδωναν το ιστορικό οίκημα προβλεπόταν να αρχίσουν άμεσα για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου.

    Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, και κατόπιν αιτήσεως της Κάλλιας Χατζηγιάννη, προϊσταμένης των ΓAK - Αρχείων N. Ευβοίας και μέλους του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων απέστειλε στην Πολεοδομία Δήμου Χαλκίδας σήμα διακοπής των εργασιών κατεδάφισης του, επί των οδών Σκαρίμπα 7 και Γκομίνη, κτιρίου.

    [29] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2003 (10:39 UTC+2)

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (τηλ. 2310-2453078) Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει στις 22, 23 και 24 Ιουλίου την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θέμη Μαμουλίδη. Στις 28, 29 και 30 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Στοά» παρουσιάζουν τη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ (τηλ. 23510-76042). Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη την παράσταση «Βάτραχοι», στις 26 Ιουλίου.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Καλοκαίρι και Πολιτισμός 2003» στις 26 του μηνός ο θίασος του Γιώργου Κιμούλη θα ανεβάσει το έργο του Σαίξπηρ «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων».

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: (Τηλ. 2510-220876). Στις 25 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

    ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΙΛΚΙΣ (τηλ. 23410-20851). Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου θα κλείσουν με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στις 28 Ιουλίου, με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα».

    [30] 25 ΧΡΟΝΙΑ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 30 Ιουλίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, σε μία καταπράσινη τοποθεσία στις παρυφές του Γράμμου, στο Νεστόριο Καστοριάς, ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Αυγούστου, για 25η χρονιά το River Party, που αποτελεί πλέον πόλο έλξης για χιλιάδες λάτρεις της φύσης και της μουσικής.

    Τo River Party διοργανώνεται από το δήμο Νεστορίου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

    Γνωστοί και αγαπημένοι τραγουδιστές και μουσικά σχήματα συμμετέχουν και φέτος στη διοργάνωση, στην οποία περιλαμβάνονται παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ παρέχεται ειδικά διαμορφωμένος χώρος για κατασκήνωση των επισκεπτών.

    Οσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκδηλώσεις όπως πεζοπορία και ημερήσιες εκδρομές στο Γράμμο, αθλητικές δραστηριότητες -όπως ορειβασία, αναρρίχηση, κανό και καγιάκ, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου και λαϊκών τεχνών, τοξοβολία και σκοποβολή κ.α.

    Στις κεντρικές συναυλίες παρουσιάζονται:

    Πέμπτη 31 Ιουλίου

    Συναυλία των συγκροτημάτων Magic De Spell, Μάσκες και Ζoom και των Σταύρου και Γιώργου Μυλωναδάκη

    Παρασκευή 1 Αυγούστου

    Συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου και του Γιάννη Κότσιρα

    Σάββατο 2 Αυγούστου

    Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Μιχάλη Χατζηγιάννη

    Κυριακή 3 Αυγούστου

    Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 July 2003 - 18:13:50 UTC