Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [02] ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΣΕΛΕΝΤΗ
  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ Δ. ΚΑΝΑΔΑ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
  • [05] ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • [08] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ X.A.
  • [09] ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Η ΑΝΟΔΟΣ
  • [10] ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ BLUE CHIP ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [11] "ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ" ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
  • [12] ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • [13] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] 26 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ
  • [16] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [17] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [18] ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΟΙ ΚΑΓΚΑΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΟΣ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥ 22 ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
  • [20] Η ΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [21] ΛΙΒΕΡΙΑ:ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΑΡΛΣ ΤΕΪΛΟΡ
  • [22] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ
  • [23] ΠΟΥΤΙΝ:ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΗΣΗ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
  • [25] ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΒΟΡΩΝΟ

  • [01] ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Λονδίνο, 3 Αυγούστου 2003 (15:17 UTC+2)

    Σε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αιγύπτιο γιατρό και υπαρχηγό της Αλ Κάϊντα, Αϊμάν Αλ Ζαουαχρί, απευθύνεται προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα πληρώσουν πανάκριβο τίμημα εάν σκοτώσουν οποιοδήποτε από τους σχεδόν 700 ανθρώπους που κρατούν εγκλείστους στην αμερικανική στρατιωτική βάση, στο Γκουαντάναμο της Κούβας, μεταδίδει το BBC.

    Το μήνυμα μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, το οποίο δεν γνωστοποίησε πότε ή πως ήλθε στα χέρια του η επίμαχη ταινία.

    Η ηχογράφηση έχει γίνει μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αρχίσουν ενώπιον στρατιωτικών επιτροπών οι δίκες ορισμένων από τους κρατούμενους, εφόσον αναφέρεται σε αυτές και στις «βασανιστικές» συνθήκες κράτησης των υπόπτων.

    «Δεν περιμένουμε από την Αμερική δικαιοσύνη, ευθυδικία ή συμμόρφωση με την ηθική και τις αρχές» λέει η φωνή και συνεχίζει:

    «Σίγουρα [οι ΗΠΑ] θα αποτελέσουν παράδειγμα περιφρόνησης των αρχών, ακόμα και αυτών που περιέχονται σε συμφωνίες που έχουν υπογράψει».

    Στην ταινία ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Αλ Κάιντα και θεωρούμενος από πολλούς ως ιθύνων νους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου καλεί τους πιστούς «σε εκδίκηση εναντίον των νέων σταυροφόρων» - όπως χαρακτηριστικά ονομάζει τους Αμερικανούς.

    Απευθύνει επίσης απειλές εναντίον των εθνών που «συνεργάζονται» με τις ΗΠΑ.

    Ο Αϊμάν Αλ Ζαουαχρί είναι δεύτερος στη λίστα των πλέον καταζητούμενων από τις ΗΠΑ προσώπων, και έχει εξαφανιστεί από προσώπου γής από τον Οκτώβριο του 2001, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες βρισκόταν στην αφγανική πόλη Κχοστ.

    Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα εξακολουθεί να βρίσκει καταφύγιο στην περιοχή των συνόρων Πακιστάν - Αφγανιστάν.

    [02] ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (16:16 UTC+2)

    Εκατό ημέρες συμπληρώνει αύριο η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη, ο οποίος δεν έχει ανακαλέσει την προανακριτική του απολογία, έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση για την περίοδο 1983-88, έχει καταδικάσει την πρακτική της 17Ν και έχει μιλήσει συγκεκριμένα για πρόσωπα και ενέργειες.

    Ειδικότερα ο Πάτροκλος Τσελέντης θα κληθεί να συνδέσει τεκμηριωμένα τα κομμάτια του παζλ που η έρευνα έχει εισφέρει, αλλά και να αντικρούσει αρνήσεις που προβάλλονται από πολλούς εκ των 19, λέγοντας τι γνωρίζει για τον καθένα από τους συγκατηγορουμένους του.

    Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται το μέρος της απολογίας του που αφορά στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, καθώς ο τελευταίος έχει αρνηθεί από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε σχέση με τη 17Ν.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (19:51 UTC+2)

    Τη δημιουργία μίας ενιαίας κοινής έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση στη βρετανική πλευρά, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο το Βρετανικό Μουσείο διαπραγματεύεται την επιστροφή των γλυπτών, έστω και προσωρινά, εν όψει της Ολυμπιάδας, παρά την κατά καιρούς κατηγορηματική άρνηση της βρετανικής πλευράς να τα επιστρέψει.

    «Τα Μάρμαρα μπορεί να βρεθούν έτσι στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με τη συνεργασία των δύο μουσείων, του Βρετανικού Μουσείου και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης», επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις αναγκαίες συμβάσεις, τόσο μεταξύ των δύο μουσείων όσο και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

    «Άλλωστε οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της UNESCO. Η ανταπόκριση της βρετανικής πλευράς σε αυτήν την ελληνική πρόταση θα ήταν μία πολιτιστική αλλά και πολιτική πρωτοβουλία οικουμενικών διαστάσεων», τόνισε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τους «Sunday Times» το σχέδιο συμφωνίας προτάθηκε από τον λόρδο Οουεν, ενώ τις επαφές Αθήνας- Λονδίνου για το ζήτημα προσπαθεί να ενθαρρύνει και η UNESCO, ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ.

    [04] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ Δ. ΚΑΝΑΔΑ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Μόντρεαλ, 3 Αυγούστου 2003 (12:20 UTC+2)

    Χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν σήμερα τα σπίτια τους, καθώς συνεχίζουν να μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στα καναδικά Βραχώδη Όρη, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    Στη Βρετανική Κολομβία, τη δυτικότερη επαρχία του Καναδά, 353 πυρκαγιές είχαν καταστρέψει χθες 380.000 στρέμματα και ο πρωθυπουργός της επαρχίας Γκόρντον Κάμπελ κήρυξε για δεύτερη διαδοχική ημέρα ολόκληρη την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Περίπου 8.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους στο Κάμλουπς και τα περίχωρά του, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι συνολικά σαράντα πυρκαγιές μαίνονταν χθες στην επαρχία Αλμπέρτα, εκ των οποίων ένδεκα βρίσκονται εντελώς εκτός ελέγχου.

    [05] ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (18:43 UTC+2)

    Το πράσινο φως για άδειες εισαγωγής «μεταλλαγμένων» προϊόντων αλλά και για την έγκριση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, αναμένουν έξι πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» στόχος των εταιριών DuPont Pioneer, DOWW-Agro, Bayer CropSience, Monsanto, BASF, Syngenta (προέκυψε από τη συνένωση των γεωργικών τμημάτων της Zeneca και της Novartis) είναι η έγκριση για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών βάμβακος, καλαμποκιού και ζαχαρότευτλων.

    Η επιλογή των συγκεκριμένων καλλιεργειών για την προώθησή τους στη χώρα μας από τις εταιρείες αυτές, όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι των συνδέσμων τους, βασίζεται στην εμπειρία από την προ ετών εφαρμογή στην Ελλάδα πειραματικών γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, οι οποίες βρήκαν τη σθεναρή αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων.

    Και όλα αυτά τη στιγμή που η επιστημονική αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που οδηγούν όμως στην άρση των περιορισμών εμπορίας και καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών.

    Η χώρα μας αντιμετωπίζει με αμηχανία το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ δεν έχει καν ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία- αν και θα έπρεπε ήδη από τον Οκτώβριο του 2002- την αυστηρή κοινοτική οδηγία 2001/18ΕΚ σχετικά με τη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

    Σικάγο, 3 Αυγούστου 2003 (18:31 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Την ικανοποίησή τους εκφράζουν Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για την απόφαση για ουσιαστική αλλαγή των Ολυμπιακών μεταλλίων, που πρόσφατα ανακοινώθηκε και επίσημα από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε σημαντικά η πολυετής επιμονή του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες-μέλη του και την ΑΧΕΠΑ.

    «Η μαζική προσπάθεια και επιμονή φέρνει αποτελέσματα στους αγώνες που κάνει η ομογένεια για πολιτιστικές και ιστορικές αξίες της Ελλάδα που τόσο επίκαιρες είναι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληναομερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

    «Τρανό παράδειγμα η σωστή απόφαση της ΔΟΕ για την αντικατάσταση των Ολυμπιακών μεταλλίων με την αφαίρεση του μη αντιπροσωπευτικού Κολοσσιαίου της Ρώμης με το ιστορικό Στάδιο της Αθήνας όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1986 και με το άγαλμα της Νίκης- έργο του καλλιτέχνη Παιονίου από την Χαλκιδική που σήμερα στολίζει τον Ναό του Δία στην Αρχαία Ολυμπία.

    Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους όσους προσπάθησαν από το 1995 μέχρι σήμερα να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας αλλά και υποδείξεων για την επανόρθωση των ιστορικών μεταλλίων από τους αγώνες του Αμστερνταμ το 1928 μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

    Θυμίζετε ότι το «κολοσσιαίο» λάθος εντόπισε και προκάλεσε σάλο το 2002 πριν από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το έμπειρο μάτι του ομογενούς Δρ. Γεώργιου Καναράκη του Πανεπιστημίου Charles Sturt της Αυστραλίας.

    Είναι γεγονός ότι τα αυστραλιανών ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν τότε άμεσα στο κάλεσμα του να μην αποσιωπήσουν το θέμα, για αλλαγή των μεταλλίων όμως δεν μπορούσε να υπάρξει ούτε σκέψη αφού οι μέρες ως την έναρξη της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ ήταν μετρημένες.

    Όπως είχε δηλώσει στο ΜΠΕ ο Δρ. Καναράκης το Φλαβιανό αμφιθέατρο, γνωστότερο με την μετέπειτα ονομασία του ως Κολοσσαίο, ήταν ένας χώρος βαρβαρικής αγριότητας και θανάτου.Το Κολοσσιαίο υπήρξε ένα σφαγείο, μία αρένα αλληλοσκοτωμού όπου χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στις εικονικές ναυμαχίες που διοργάνωναν οι ρωμαίοι αυτοκράτορες. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Κάσιος όταν το αμφιθέατρο εγκαινιάσθηκε το 80 μ. Χ. ο τότε αυτοκράτορας Τίτος κήρυξε εκατονταήμερες εορταστικές εκδηλώσεις όπου θανατώθηκαν 9.000 ζώα και σκοτώθηκαν 2.000 μονομάχοι.

    Το αιματοβαμμένο σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κοσμούσε τα Ολυμπιακά μετάλλια από το 1928 και μόνο στα μετάλλια της Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη το 1992 δεν εμφανιζόταν το επίμαχο στάδιο.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Λευκάδα, 3 Αυγούστου 2003 (18:30 UTC+2)

    Την Λευκαδίτισσα δημοσιογράφο-συγγραφέα Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη από τον Καναδά θα τιμήσει η γενέτειρα της στο πλαίσιο των εορτών «Λόγου και Τέχνης» του Δήμου Λευκάδας. Στις 16 Αυγούστου, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χατζηδάκης, ο διευθυντής του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Σπύρος Φλογαϊτης και η δημοτική σύμβουλος Ελένη Φωτοπούλου, υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων του Δήμου του Μόντρεαλ, θα γίνει η παρουσίαση του το μυθιστορήματος της «Πετάει, Πετάει το σύννεφο» (Εκδόσεις Ψυχογιός).

    Οι φιλόλογοι Κώστας Φωτεινός και Δέσποινα Καλέζου νυν αντιδήμαρχος Λευκάδας, θα μιλήσουν για τη συγγραφέα, πνευματικό παιδί τους και του νησιού της διανόησης, ενώ τη βραδιά θα παρουσιάσει ο γνωστός τηλεοπτικός αστέρας της Γαλλίας Νίκος Αλιάγας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [08] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ X.A.

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:43 UTC+2)

    Η διατήρηση του ανοδικού κλίματος στη Σοφοκλέους συντηρεί τα σενάρια εξαγορών, συγχωνεύσεων και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων το μέλλον των τραπεζών και οι ενδεχόμενες κινήσεις που θα αλλάξουν το τοπίο.

    Αλλωστε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση έχει επιπτώσεις και στις ιδιωτικές τράπεζες. Παράλληλα, σε φάση ανασυγκρότησης οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις ζημιές της προηγούμενης διετίας.

    Οι πρώτες ενδείξεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», δείχνουν ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, αλλά η μάχη εξυγίανσης των εταιρειών δεν έχει κερδηθεί ακόμα.

    Τα πιο απίθανα και πιθανά σενάρια μπορεί να εκδηλωθούν ώς το τέλος του χρόνου, στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Αφορμή του πιθανολογούμενου νέου κύκλου αναδιάταξης του ελληνικού πιστωτικού συστήματος, αποτελεί φυσικά η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στις τράπεζες και μάλιστα, όπως φαίνεται, σε όλο το φάσμα των συμμετοχών του Δημοσίου και σε πολύ σύντομο χρόνο, εν όψει της επερχόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

    Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί συγκεκριμένους και πολύ κρίσιμους στόχους στη φάση αυτή και γι' αυτό το λόγο δύσκολα θα ανατραπεί, υποστηρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

    Ο πρώτος στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές συγχωνεύσεις να πυροδοτήσουν τον δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον οποίο για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για εκλογική νίκη.

    Ο δεύτερος στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, για να κλείσουν οι «τρύπες» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με άλλα τόσα από τη μετοχοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΤΑ κ.λπ.) και να μπορέσει η κυβέρνηση να εξαγγείλει νέες παροχές στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

    Ο τρίτος στόχος είναι να δημιουργήσει ισορροπίες σχέσεων με ορισμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία κατέχουν ή επηρεάζουν σημαντικά μέσα ενημέρωσης.

    Το πώς ακριβώς θα έχει διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των ελληνικών τραπεζών, έπειτα από τρεις ή έξι μήνες, κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει, ούτε ίσως και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το τραπεζικό τοπίο μπορεί να αλλάξει άρδην εντός του 2003 και να μην πιστεύουμε στα μάτια μας Τι μπορεί λοιπόν θεωρητικά να συμβεί;

    H Eθνική Tράπεζα

    Πρώτον, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα: Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει την περαιτέρω μετοχοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, χωρίς να επιδιώξει την άμεση πώληση του 20% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο σε κάποιο άλλο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, για να πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους συγχώνευση στη συνέχεια. Αυτό είναι το πιο ήπιο σενάριο.

    Η κυβέρνηση, από την πώληση του 20% της Εθνικής σε Eλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, θα μπορούσε να κερδίσει σε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές περίπου 900 εκατ. ευρώ. Θεωρείται ωστόσο πιο λογικό, εάν επιλέξει το σενάριο της απλής μετοχοποίησης, να πωλήσει ένα ποσοστό κοντά στο 10% σε θεσμικούς επενδυτές, για να αποφευχθεί η τεράστια διασπορά των μετοχών της τράπεζας και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, αφού δεν θα υπάρχει άλλος στρατηγικός επενδυτής.

    Τα πιο επιθετικά σενάρια για την Εθνική είναι δύο και μπορεί να προβλέπουν είτε, το πρώτον, την επανασυγκόλληση του διαλυμένου αρραβώνα με την Alpha Bank (αφού η κυβέρνηση πωλήσει το 10% για να διευκολύνει την αποκρατικοποίηση αλλά και τον προϋπολογισμό), είτε, δεύτερον, την επαναπροσέγγιση με την Τράπεζα Πειραιώς (αφού η κυβέρνηση πωλήσει στην περίπτωση αυτή το 20% σε ιδιώτες ή θεσμικούς για να διευκολύνει την αποκρατικοποίηση).

    H Eμπορική και οι Γάλλοι

    Δεύτερον, όσον αφορά στην Εμπορική Τράπεζα: Το πιο ήπιο σενάριο που μπορεί να συμβεί, είναι να ασκήσει η Credit Agricole το δικαίωμα για την εξαγορά του 10% που κατέχει σήμερα και πωλεί το Δημόσιο. Ετσι η γαλλική τράπεζα θα συγκεντρώσει πάνω από το 20% του κεφαλαίου της Εμπορικής και θα πάρει τον έλεγχο της δεύτερης κρατικής τράπεζας.

    Το εναλλακτικό, πιο επιθετικό σενάριο, είναι να πωληθεί το ποσοστό αυτό σε κάποιον άλλο ιδιωτικό τραπεζικό φορέα, με το δεδομένο ότι οι Γάλλοι δεν θα έχουν προτιμήσει αυτήν την εξαγορά.

    Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμάται ότι οι δύο πιθανότεροι όμιλοι που θα εμφανισθούν για την εξαγορά του 10% της Εμπορικής είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

    Ο αγοραστής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει και τον έλεγχο της τράπεζας, καθώς ο στόχος θα είναι η συγχώνευση και στην προοπτική αυτή θετική θα είναι αναμφίβολα και η θέση των ασφαλιστικών Ταμείων που εξακολουθούν να έχουν σημαντική θέση μετά την κρατικοποίηση του 1977.

    Τρίτον, όσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Το πιθανότερο σενάριο που φαίνεται να προωθείται ήδη, χωρίς να μπορεί όμως να το θεωρήσει κανείς εκ των προτέρων σίγουρο, είναι η πώληση του 35% του Τ.Τ. στο ΤΣΜΕΔΕ και κατόπιν η άμεση συγχώνευσή του με την Τράπεζα Αττικής, όπου το Ταμείο των μηχανικών έχει επίσης 40% και συνεπώς θα είναι ο ένας εκ των βασικών μετόχων του νέου ενιαίου τραπεζικού ιδρύματος.

    Ο άλλος θα παραμένει το Δημόσιο το οποίο θα εξακολουθεί να έχει στη νέα τράπεζα ένα ποσοστό ενδεχομένως και κοντά στο 50%. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πραγματική ιδιωτικοποίηση θα περιμένει.

    Εάν πάντως δεν προχωρήσει το σχέδιο με την Τράπεζα Αττικής, τότε η κυβέρνηση λογικό είναι να αναζητήσει άλλον υποψήφιο αγοραστή, αρχής γενομένης μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών, την Alpha Bank, την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Εάν πάλι θεωρήσει ότι οι χρόνοι δεν την εξυπηρετούν λόγω των επερχόμενων εκλογών, βέβαιο είναι ότι θα προχωρήσει στην εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο και τη μετοχοποίηση του 25% της επιχείρησης.

    Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης και τον λόγο τιμής - κερδών (Ρ/Ε) από τη μετοχοποίηση του 25% του Τ.Τ. η κυβέρνηση θα αντλήσει τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ.

    Tο ρίσκο για τη Γενική

    Τέταρτον, όσον αφορά στη Γενική Τράπεζα: Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι θα αναζητηθεί πάση θυσία ενδιαφερόμενος για την εξαγορά του 35% του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μαζί με την εκχώρηση του μάνατζμεντ. Το ερώτημα είναι εάν πρόκειται να δείξει ενδιαφέρον κάποια από τις ισχυρές ελληνικές τράπεζες.

    Και είναι μάλλον δύσκολο όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά με το δεδομένο ότι η τράπεζα αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Ξένο ίδρυμα δεν πρόκειται να εμφανισθεί... Επίσης για μικρή ελληνική τράπεζα το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου, καθώς θα απαιτηθεί τεράστιος χρόνος για να φέρει μια τράπεζα σε ισορροπία πλέον των χιλίων ατόμων προσωπικό και άμεση ανάγκη πολλών κεφαλαίων.

     

     

     

    [09] ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Η ΑΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:35 UTC+2)

    Το «κλειδί» στη διατήρηση της ανοδικής τάσης στη Σοφοκλέους είναι τα blue chips, και κυρίως οι μετοχές των Εθνικής, Alpha, Εμπορικής και Eurobank.

    Τέσσερις φορές από τις αρχές Απριλίου απαιτήθηκε η βίαιη αντίδραση των τραπεζών προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ανοδική φορά του δείκτη και να συντηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ισάριθμες φορές η αγορά αντί να κάνει πίσω φάνηκε δυνατή, διαψεύδοντας τους απαισιόδοξους και χαρίζοντας σημαντικές υπεραξίες σε «μικρούς» και «μεγάλους» επενδυτές.

    Το σημαντικό για την αγορά, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι πως έτσι κερδίζει πόντους η θετική ψυχολογία, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι φήμες, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Η αντίδραση διάρκειας τεσσάρων μηνών διαχέεται και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνοντας συνεχείς κύκλους αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου με ελεγχόμενες «διορθώσεις».

    Αποτέλεσμα της ανόδου είναι η σταδιακή εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, με πολλαπλούς ωφελημένους. Το γεγονός πως η αγορά κατάφερε όχι μόνο να καταγράψει διαδοχικά υψηλές τιμές έτους αλλά και να διατηρήσει τα κέρδη της αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

    Εάν διατηρηθεί η θετική πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, θεωρείται πολύ πιθανή η συντήρηση του «θερμού» κλίματος και στη Σοφοκλέους. Το ράλι, ωστόσο, συνεχίζεται χωρίς ουσιαστική διόρθωση, γεγονός που προβληματίζει, καθώς το ρίσκο βίαιης πτώσης των τιμών παραμένει πάντα υπαρκτό.

    Σε αυτό συνηγορούν οι σημαντικές εντολές αγορών που δόθηκαν στις μετοχές των Εθνικής, Alpha (ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις 8/8) και μάλιστα πολύ κοντά στην υψηλή τιμή 52 εβδομάδων του ΟΤΕ αλλά και μιας σειράς τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θέτοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών. Στην περίπτωση που υπερισχύσει την ερχόμενη εβδομάδα το θετικό ενδεχόμενο, τότε η επόμενη τεχνική «αντίσταση» που θα δοκιμασθεί θα είναι πέριξ των 2.250 μονάδων.

    Σε αυτά τα επίπεδα, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενδέχεται να ελεγχθούν οι δυνάμεις-αντοχές της αγοράς και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος κινείται σταθερά προς τις 3.950-4.000 μονάδες.

     

     

     

     

    [10] ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ BLUE CHIP ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:34 UTC+2)

    Νέος κύκλος ανόδου, αυτή τη φορά με ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων αλλά και ξένων θεσμικών επενδυτών, ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη στη Σοφοκλέους. Η πλειονότητα των ελλήνων θεσμικών, με κατοχυρωμένα τα κέρδη της από τις προηγούμενες ανοδικές κινήσεις της αγοράς ανέμενε διόρθωση ώστε να ανέβει ξανά στο τρένο.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η διόρθωση που πραγματοποιήθηκε (στις 25 και 28/7) αφορούσε μόνο τις μετοχές της περιφέρειας, σηματοδοτώντας την υποχώρηση πολλών «φουσκωμένων» τίτλων κατά 15%-20%, γεγονός που θορύβησε μικροεπενδυτές και επενδυτικά λόμπι με ανοιχτές θέσεις.

    Η διόρθωση αυτή δεν αποτυπώθηκε στο γενικό δείκτη, όμως «θόλωσε» την εικόνα σχετικά με την πορεία της Σοφοκλέους και των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Ελαβαν θέσεις

    Ετσι, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οπότε ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.146,77 μονάδες (2,43%), οι θεσμικοί επενδυτές αντιλήφθηκαν πως η διόρθωση που περίμεναν ίσως να μην πραγματοποιούνταν.

    Με ανοικτές πολλές φορές εντολές αγοράς, έσπευσαν να λάβουν εκ νέου θέση σε τίτλους που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι είχαν ενισχυθεί υπερβολικά. Αποτέλεσμα, να «πουσάρουν» τις μετοχές του FTSE-20 αλλά και ορισμένες του FTSE-40. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκαν και ξένα χαρτοφυλάκεια που μετά τις επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές για ΟΠΑΠ και ΟΛΠ προβλέπουν σε νέα κέρδη από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές.

    Η αύξηση των θέσεων των θεσμικών εντοπίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο (αλλεπάλληλα υψηλά του κλαδικού δείκτη, που προσεγγίζει τις 3.800 μονάδες), στις θυγατρικές των τραπεζών, σε εταιρείες με κρατική συμμετοχή στις τηλεπικοινωνίες και γενικά σε τίτλους που επηρεάζουν την πορεία του γεν. δείκτη.

    Μόνο την Τετάρτη 39 τίτλοι, μεταξύ των οποίων οι ΕΤΒΑ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Εμπορική, Alpha Bank, Τηλέτυπος, Ερμής Ακινήτων, ΕΧΑΕ, Ιντρακόμ προσέγγισαν νέα υψηλά ή έκλεισαν ελαφρώς κάτω από αυτά.

    Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, μόνοι κερδισμένοι δείχνουν να είναι οι traders και τα επενδυτικά σχήματα. Η πτώση κατά 15%-20% σε πολλούς περιφερειακούς τίτλους «πόνεσε» όσους επενδυτές είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στην αγορά, ενώ η αδυναμία των ίδιων τίτλων, μείωσε τις ελπίδες για περιορισμό των ζημιών.

    Δεν αποκλείεται, βέβαια, στη συνέχεια οι τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης να λάβουν εκ νέου σήμα ανόδου, ωστόσο μέρα με την ημέρα καθίσταται σαφές πως κερδισμένοι στα περιφερειακά χαρτιά είναι όσοι διαθέτουν καλή πληροφόρηση.

    Τεχνικά, πάντως, η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους, καθώς ο δείκτης έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες διέσπασε ένα ισχυρότατο σημείο αντίστασης (2.100 μονάδες) με υψηλότατο όγκο συναλλαγών (204 εκατ. ευρώ).

    Αποθέρμανση

    Ζητούμενο τώρα είναι με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί (εάν επιχειρηθεί) αποθέρμανση της αγοράς, που ήδη «γράφει» κέρδη 750 μονάδων από τα χαμηλά της χωρίς ουσιαστική διόρθωση. Η διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, σε αντιστοιχία με τις ξένες αγορές, και παρά το ότι ήδη στο Χ.Α. οι αποτιμήσεις δεκάδων μετοχών έχουν πολλαπλασιαστεί, κάτι που, ωστόσο, θα αξιολογηθεί εκ νέου με βάση τα «αποτελέσματα εξαμήνου.

    [11] "ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ" ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:32 UTC+2)

    Το κύμα της ακρίβειας συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή του. Και, όπως γράφει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι ανατιμήσεις μπορεί να άφησαν για λίγο τις λαϊκές αγορές, εμφανίστηκαν όμως στις τουριστικές περιοχές. Το καφεδάκι στην παραλία, οι τιμές στα εστιατόρια αλλά και τα ξενοδοχεία είναι ο επόμενος αυγουστιάτικος «γολγοθάς» του καταναλωτή.

    Παρά τη μικρή μείωση στις τιμές των οπωροκηπευτικών τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανατιμήσεις παραμένουν πολύ υψηλές σε βασικά είδη διατροφής. Μάλιστα, όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι πια εξαιρετικά δύσκολο οι τιμές να επανέλθουν στα προηγούμενα, χαμηλότερα επίπεδα.

    Ο βασικός πονοκέφαλος αυτή την περίοδο είναι οι τιμές στις υπηρεσίες, σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, ενώ αυξήσεις καταγγέλλονται και σε βασικά τυποποιημένα ήδη διατροφής, κύρια στην περιφέρεια και τα τουριστικά κέντρα.

    Η ελληνική αγορά στο σύνολό της δεν είναι ακριβότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, οι τιμές σε ορισμένα βασικά αγαθά είναι τσουχτερές. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πωλούνται σε τιμή 52% υψηλότερη της μέσης κοινοτικής.

    Οι αυξήσεις

    Ετσι, η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του Ελληνα γίνεται πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι στην τσέπη του Ελληνα μπαίνει μόνο το 57% των απολαβών των υπόλοιπων ευρωπαίων πολιτών.

    Πού πονάει η τσέπη μας:

    *Στις υπηρεσίες. Ενα ποτήρι μεταλλικό νερό «σερβίρεται» κατά μέσον όρο στην Ελλάδα έναντι 2,95 ευρώ, όταν στην Ολλανδία μπορείς να το απολαύσεις με 1,75 ευρώ. Η αξία μίας μπίρας σε ελληνική καφετέρια είναι διπλάσια στης «ανταγωνίστριας» στον τουρισμό Ισπανίας: κοστίζει 4,5 ευρώ.

    *Στα σουπερμάρκετ. Ενα αναψυκτικό τύπου «κόλα» του 1,5 λίτρου κοστίζει σήμερα 1,35 ευρώ σε ένα μεγάλο σουπερμάρκετ της Αθήνας. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 2,27% μόνο μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πωλείται 10% ακριβότερα απ' ό,τι στη Γερμανία ή στην Πορτογαλία.

    Τα μακαρόνια πωλούνται πιο ακριβά από κάθε άλλο κράτος της Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο γαλλικός καφές είναι κατά 29% πιο ακριβός.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης διεξάγει συνεχείς τιμοληψίες στα τυποποιημένα είδη διατροφής. Σκοπεύει μάλιστα να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα στη λίστα του Παρατηρητηρίου Τιμών που έως τώρα δημοσιεύει μόνο τις τιμές πώλησης οπωροκηπευτικών. Θα χρησιμεύσουν έτσι- όπως εκτιμάται από τους αρμοδίους- ως «μπούσουλας» για τους καταναλωτές.

    Πιο μεγάλη θα είναι η χρησιμότητα του νέου μέτρου για όσους μένουν στην περιφέρεια και κυρίως σε μικρές τουριστικές αγορές.

    Ο λόγος είναι ότι, ενώ στα μεγάλα σουπερμάρκετ της Αθήνας οι τιμές παραμένουν σταθερές, στην περιφέρεια οι καταγγελίες για κερδοσκοπία- ακόμη και σε τυποποιημένα είδη- έχουν πυκνώσει επικίνδυνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή. Και σε αυτές τις περιοχές, οι επιλογές του καταναλωτή είναι πολύ περιορισμένες.

    Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου δείχνουν ότι ο χάρτης των τιμών συνεχώς αλλάζει: Από τα 120 είδη που εξετάζονται στα πέντε μεγαλύτερα σουπερμάρκετ, προκύπτει ότι σε 28 παρατηρήθηκαν μεταβολές στην τιμή τους σε σχέση με τον Ιούνιο.

    Τα οπωροκηπευτικά

    Οι ανατιμήσεις έφθασαν έως και το 6,7% (στο μέλι) αλλά ταυτόχρονα υπήρξαν και μειώσεις ακόμη και ως 9,6% (στην τιμή των αναψυκτικών, εκτός αυτών τύπου «κόλα»). Αλλά και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρά την πρόοδο, τα προβλήματα παραμένουν.

    *Σύμφωνα με τιμοληψίες των υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που διεξήχθησαν την προηγούμενη Δευτέρα, 19 είδη οπωροκηπευτικών παρουσίασαν μειώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο που έφθασαν έως και στο 41% στα ξερά κρεμμύδια.

    *Αντιθέτως, 13 είδη αυξήθηκαν. Το ρεκόρ ανήκει στα ροδάκινα που κοστίζουν 64% υψηλότερα από πέρυσι.

    *Ταυτόχρονα, η τιμή της πατάτας παραμένει 63,5% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς το κύκλωμα χονδρεμπόρων συνεχίζει να ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς.

    *Κατά 20,2% πιο ακριβά πωλείται και η ντομάτα (στα 97 λεπτά το κιλό), ενώ σε τιμή 7,2% ακριβότερη πωλούνται τα πεπόνια.

    *Αντίθετα, τα καρπούζια είναι φέτος φθηνότερα κατά 11,13%. Περίπου 23% φθηνότερα πωλούνται και τα κεράσια.

    *Ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα για την τσέπη; Αρνητικό, καθώς οι ανατιμήσεις αφορούν τα προϊόντα με την μεγαλύτερη κατανάλωση.

    *Εκτός από το πορτοφόλι του καταναλωτή, οι συνέπειες θα φανούν και στον πληθωρισμό που υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε και πάλι -στο 3,8% περίπου.

     

    [12] ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:30 UTC+2)

    «Καυτό» φθινόπωρο περιμένει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς το «κλίμα» στην οικονομία εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.

    Στο επίπεδο αυτό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αν και κρατά «κλειστά» τα χαρτιά της -πέραν των όσων αφορούν τη «Χάρτα της Σύγκλισης»- έχει «ποντάρει» όσον αφορά την τακτική της για τους επόμενους μήνες στις αποκρατικοποιήσεις και στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

    Ο στόχος του υπ. Οικονομίας είναι να συγκεντρώσει έσοδα της τάξης των 3 - 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2003 και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι τις εκλογές του 2004, με αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις, εφόσον οι αγορές εξακολουθήσουν να κινούνται θετικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν πωλήσεις σε στρατηγικούς επενδυτές.

    Ο Αύγουστος θα είναι «κρίσιμος» για τις τελικές επιλογές, και για το λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομίας παραμένει στην Αθήνα, με «διακοπές» μόλις τριών εργάσιμων ημερών.

    Οι κινήσεις που δρομολογούνται έχουν να κάνουν κυρίως με τον τραπεζικό χώρο, την ενέργεια αλλά και όλες τις «διαθέσιμες» δημόσιες επιχειρήσεις:

    Το υπ. Οικονομίας «ποντάρει» στην «πώληση» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), της Γενικής, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και την πώληση «πακέτων» της Εθνικής. Οι δυσκολίες όμως για να «τρέξουν» τα σενάρια εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Απαιτείται συμφωνία

    Οπως διευκρίνιζε στην «Ελευθεροτυπία» αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, για να «βγει» το ένα από τα δύο σενάρια που έχει επιλέξει ο κ. Χριστοδουλάκης για το Τ.Τ. (εκείνο της συγχώνευσης με την Τρ. Αττικής), πρέπει να εξασφαλισθεί η συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ στο να συμμετάσχουν με 350 εκατ. ευρώ στην αγορά μετοχικού πακέτου της νέας τράπεζας, κάτι για το οποίο κανείς ακόμα από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει δώσει το πράσινο φως, όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

    Το υπ. Οικονομίας υπολογίζει από το σενάριο αυτό να «εισπράξει» 350 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ. Στο εναλλακτικό σενάριο της τριπλής συγχώνευσης (Τ.Τ. - Τρ. Αττικής - Γεν. Τράπεζας), υπάρχουν επίσης ανάλογα «έσοδα» για το Δημόσιο.

    Οσον αφορά την Εθνική, οι αποφάσεις «θα πρέπει να ληφθούν πριν από τα τέλη Αυγούστου», αλλά η κατεύθυνση είναι ήδη δεδομένη: θα διατεθεί τουλάχιστον ένα μέρος του «πακέτου» των μετοχών που διαθέτει η ΔΕΚΑ (όπως είχε γράψει η «Οικονομία» στις 13 Ιούλιου). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο άρχισε να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο σενάριο η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 5% - 6% σε θεσμικούς επενδυτές -μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία- σε συνδυασμό με τη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 10% περίπου, που θα δοθεί στα ταμεία έναντι των κρατικών οφειλών προς αυτά για την κάλυψη ελλειμμάτων τους.

    Κι όλα αυτά, χωρίς στρατηγικό επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό, παρατηρούσε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «ικανοποιείται και το αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ να μην επηρεασθεί το management της τράπεζας...», ενώ παράλληλα προκύπτουν σοβαρά έσοδα και για το Δημόσιο.

    Ενέργεια

    Στο χώρο της ενέργειας, δύο είναι τα μεγάλα deals που προωθούνται (όχι χωρίς προβλήματα): η πώληση νέου πακέτου της ΔΕΗ, από το οποίο προσδοκώνται έσοδα της τάξης των 650 εκατ. ευρώ και του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή, με προσδοκώμενα έσοδα περίπου 230 εκατ. ευρώ, μετά τη νέα αποτίμηση.

    Το πρόβλημα που πρέπει όμως να ξεπερασθεί έχει να κάνει με την απαίτηση της ΔΕΗ για την απόδοση σε αυτήν από το κράτος του κόστους της «κοινωνικής πολιτικής» η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ, και το οποίο ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

    Με την απαίτηση αυτή, άλλωστε, η ΔΕΗ σκοπεύει να «πληρώσει» στο Δημόσιο την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ με την οποία έχει δεσμευθεί (το 35% έχουν τα ΕΛΠΕ).

    Αλλοι τομείς

    Στη λίστα των επικείμενων μετοχοποιήσεων και η ΕΥΔΑΠ, με ποσοστό 20% και ενδιαφερόμενους τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή αγορά.

    Τα ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) θα πρέπει να έχουν βρει αγοραστή για το 25% πριν από το τέλος του έτους, ενώ μέσα στον Αύγουστο πρέπει να έχει γίνει η προκήρυξη για το διαγωνισμό στο «Ξυστό», καθώς από το Σεπτέμβριο πρέπει να έχει υπογραφεί και να ισχύει η νέα σύμβαση (προσδοκώμενα έσοδα περίπου 170 εκατ. ευρώ).

    Μια «άτυπη» συζήτηση έχει επίσης αρχίσει στο οικονομικό επιτελείο και για τον ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι επισήμως ο υπουργός αρνείται ότι υπάρχει σχετικό θέμα.

    Οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι αν δεν υπάρξουν άσχημα απρόοπτα στις χρηματιστηριακές αγορές, μέσα στο επόμενο δεκάμηνο το ελληνικό Δημόσιο θα έχει «συρρικνωθεί» σε πρωτοφανή βαθμό όσον αφορά την «επιχειρηματική» του δραστηριότητα, κυρίως στο χώρο των τραπεζών και της ενέργειας.

    Με την τακτική αυτή εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τις ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις που ωριμάζουν στον προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα θα αναθερμάνει και πάλι τη χρηματιστηριακή αγορά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες καρκινοβατούν την τελευταία περίοδο.

    Παράλληλα, βέβαια, ο «πολιτικός» στόχος των κινήσεων αυτών είναι να εντείνουν την αμηχανία της αντιπολίτευσης όσον αφορά τις πιέσεις για τη μείωση του κράτους στην οικονομία.

     

     

    [13] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 3 Αυγούστου 2003 (17:04 UTC+2)

    Μία κοπέλα 14 ετών, μία γυναίκα 34 ετών και ένας άνδρας 30 ετών, και οι τρεις Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από πυροβολισμούς αγνώστων στο κέντρο του Πετς, 85 χλμ. δυτικά της Πρίστινα, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Αντρέα Ανγκέλι.

    Άλλοι τέσσερις τραυματίες, δύο από τους οποίους σοβαρά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρίστινα.

    [14] 26 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2003 (16:34 UTC+2)

    Το επίσημο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κύκκου, για τη συμπλήρωση 26 ετών από τον θάνατό του.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και συγγενείς του Εθνάρχη Μακαρίου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί, το ύψωμα πάνω από τη Μονή Κύκκου, και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    Ο κ.Χριστόφιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα διέρχεται "μια

    κρίσιμη φάση που θα σφραγίσει το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας'' και σημείωσε ότι "παραμένουμε αταλάντευτα στις επάλξεις του αγώνα για την άρση της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων''.

    Πρόσθεσε δε ότι ''το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το κοινοτικό κεκτημένο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγουμε τον ειρηνικό μας αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ

    Άγκυρα, 3 Αυγούστου 2003 (11:04 UTC+2)

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα κ.Μιχαήλ Χριστίδης επέδωσε χθες στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν βοήθεια ύψους 300.000 Ευρώ, που συγκεντρώθηκαν στη χώρα του για τις ανάγκες των σεισμοπαθών, κατά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή Μπινγκιόλ, που είχε γίνει μετά τον σεισμό στο Πουλουμούρ.

    Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Σαχίν κατά την ομιλία του στη συνάντηση, τόνισε πως η προηγούμενη βοήθεια που είχε προσφέρει η Ελλάδα μετά τον σεισμό στο Πουλουμούρ, χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή 48 κατοικιών για τους σεισμόπληκτους και επεσήμανε ότι το 60% περίπου των κατοικιών αυτών έχουν ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Σαχίν πρόσθεσε πως και η νέα βοήθεια της Ελλάδας θα διατεθεί για την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Μπινγκιόλ.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας κύριος Χριστίδης επεσήμανε ότι η συμβολική σημασία αυτής της βοήθειας είναι πολύ μεγάλη και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί.

    Ο Αντιπρόεδρος Σαχιν απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Τύπου υπογράμμισε ότι κατά τη συζήτηση που είχε με τον Πρέσβη της Ελλάδας, αναφέρθηκαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2004 και είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα κατά τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς.

    Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει και από την Κων/πολη.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας κύριος Χριστίδης ευχήθηκε επιτυχία στην Τουρκία που επιθυμεί να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση στη χώρα της των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    [16] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Άγκυρα, 3 Αυγούστου 2003 (11:02 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Yeni ήafak στην πρώτη σελίδα και με τον τετράστηλο τίτλο «Να μην μεταβούν οι στρατιώτες στο Ιράκ» αναφέρει ότι η Eταιρία Eρευνών Verso προέβη σε ευρεία έρευνα με σκοπό να σφυγμομετρήσει την κατάσταση των αμερικανό-τουρκικών σχέσεων για ίδρυμα, που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Μετά από επαφή με 8 χιλιάδες άτομα από διάφορες περιοχές της Τουρκίας προέκυψε ότι, το 62% του λαού αντιτίθεται στην αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ το 57,37 % του λαού τόνισε ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό αρνητικά τις αμερικανό-τουρκικές σχέσεις το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Σουλεϋμανία.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε περίπτωση που γίνουν σήμερα εκλογές, το ΑΚΡ θα ανεβάσει το ποσοστό των ψήφων του σε 42,19%, το CHP θα παραμείνει στο 16,31%, το DYP θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 12,75%, το Νέο Κόμμα θα φθάσει το 11,61% και το DEHAP θα αυξήσει το ποσοστό του στο 7,9%.

    [17] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Άγκυρα, 3 Αυγούστου 2003 (11:01 UTC+2)

    Το βιβλίο του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπτουλλάχ Οτζαλάν, που έγραψε μέσα στη φυλακή Ιμραλί, ταχυδρομήθηκε σε όλους τους βουλευτές.

    Η Υπηρεσία διανομής της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπως γράφει ο τουρκικός τύπος, εξέτασε κατ' αρχήν το βιβλίο και στη συνέχεια αποφάσισε για την διανομή του. Όμως λόγω λήξης των εργασιών της Βουλής και λόγω των διακοπών των βουλευτών, το βιβλίο αυτό δεν έφθασε ακόμη στους παραλήπτες.

    Το βιβλίο στο οποίο ο Οτζαλάν εξιστορεί την φυγή του από την Τουρκία και τα όσα έζησε στις χώρες όπου μετέβη στη συνέχεια, φέρει την ονομασία «Η Υπεράσπιση του Ελεύθερου Ανθρώπου».

    [18] ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΟΙ ΚΑΓΚΑΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (12:13 UTC+2)

    "Δυσάρεστα" ήταν τα πρώτα μηνύματα για την ελληνική αποστολή από το Κάουνας, όπου φιλοξενείται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων. Οι Βασίλης Καγκαρίκος και Θεολόγος Σπίρτος, που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ηττήθηκαν από τους αντιπάλους τους και είπαν πρόωρο αντίο στους αγώνες.

    Στην κατηγορία των 54 κιλών, ο Βασίλης Καγκαρίκος διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το τέλος, αλλά ηττήθηκε με 9-13 στα σημεία από τον Λετονό Ντμίτρι Σόστακς, με τα μέλη της ελληνικής αποστολής να έχουν πολλά παράπονα από τους διατητές-κριτές. «Μας το πήρανε αυτό το παιχνίδι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο προπονητής της ομάδας, Χρήστος Τριάντης και συνέχισε: «Αν περνούσαμε, θα είχαμε καλή πορεία στη συνέχεια, αλλά ήμασταν άτυχοι. Δεν πειράζει. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τον Βασίλη.

    Στα 75 κιλά, ο Θεολόγος Σπίρτος ηττήθηκε από τον Γεωργιανό αντίπαλό του, τον Ρεβάζ Καρελισβίλι με εγκατάλειψη στον πρώτο γύρο. «Ήταν ανώτερος ο αντίπαλός του και διέκοψα τον αγώνα στον πρώτο γύρο για να προστατεύσουμε τον αθλητή μας, σχολίασε ο Χρήστος Τριάντης.

    Αύριο θα αγωνιστεί στα 63 κιλά ο Επαμεινώνδας Γιαννόπουλος, με αντίπαλο από τη Ρουμανία, ενώ την Δευτέρα θα παίξουν ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (57κ.) με Ούγγρο και ο Γιώργος Χαϊδάρογλου (86κ.) με Ουκρανό.

    Οι αγώνες γίνονται σε δύο γκρουπ. Το πρώτο ξεκινάει στις δώδεκα το μεσημέρι και το δεύτερο στις τέσσερις το απόγευμα.

    Υπενθυμίζεται ότι τους αθλητές συνοδεύουν στη Λιθουανία, εκτός του προπονητή, ο διαιτητής-κριτής Βαγγέλης Μπουγιούκας και το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Κωνσταντίνος Γαζής.

    [19] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥ 22 ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:08 UTC+2)

    Τους 22 αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο (1η-3η νίκη) σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα πέντε ατομικών αθλημάτων νέων, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων θα τιμήσει αύριο ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Λιάνης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού. Η τελετή θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο 5ο όροφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    Οι αθλητές άλλων ατομικών αθλημάτων που θα διακριθούν σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είναι σε εξέλιξη, καθώς και αυτοί των ομαδικών αθλημάτων, που οι ομάδες τους ήδη διακρίθηκαν, θα τιμηθούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών.

    [20] Η ΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 3 Αυγούστου 2003 (17:28 UTC+2)

    Να μην επισκεφθούν την Ισπανία προειδοποιεί τους ξένους τουρίστες η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με προκήρυξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη βασκική εφημερίδα Gara.

    «Το 2003, η ΕΤΑ θα πλήξει για μια ακόμα φορά την ισπανική τουριστική βιομηχανία και δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος που εισέρχεται στην πολεμική ζώνη δεν θα τραυματισθεί», αναφέρεται στην προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για οχτώ επιθέσεις στο διάστημα από τις 14 Ιουνίου ως τις 22 Ιουλίου.

    [21] ΛΙΒΕΡΙΑ:ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΑΡΛΣ ΤΕΪΛΟΡ

    Μονρόβια, 3 Αυγούστου 2003 (15:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, είπε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, την 11η Αυγούστου, μετέδωσε το BBC.

    Στη συμφωνία αυτή κατέληξε μετά από συνάντησή του, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, με υπουργούς από άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

    Εν τούτοις ο Λιβεριανός ηγέτης, που αναμενόταν να αυτοεξοριστεί στη Νιγηρία, δεν είπε το πότε θα εγκαταλείψει τη χώρα.

    Η παραίτηση του προέδρου Τέιλορ ήταν η κύρια απαίτηση της διεθνούς κοινότητας και των δυνάμεων των ανταρτών που τις τελευταίες εβδομάδες πολεμούν να εισβάλλουν στη Μονροβία.

    Στο μεταξύ, στο μέτωπο που εκτείνεται κατά μήκος της πρωτεύουσας συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι σφοδρές συγκρούσεις.

    Ανταποκριτής του BBC στην Μονροβία μεταδίδει πως τρομοκρατημένοι άμαχοι έτρεχαν να καλυφτούν από τα πυρά ενώ στους δρόμους κείτονταν πτώματα

    [22] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 3 Αυγούστου 2003 (15:28 UTC+2)

    Σειρά εκρήξεων σε χωριό του βορείου Πακιστάν είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 52 κάτοικοι και να τραυματισθούν 150 ακόμη, μεταδίδει το BBC.

    Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της περιοχής το δυστύχημα συνέβη όταν ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα οδήγησε σε τυχαία ανάφλεξη μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που χρησιμοποιούνταν σε εργοτάξιο οδοποιίας.

    Τα εκρηκτικά ήταν αποθηκευμένα σε σπίτι εργολάβου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα, ενώ πολλά γειτονικά σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μετά την πρώτη μεγάλη έκρηξη ακολούθησαν και πολλές μικρότερες, όταν εκατοντάδες μασούρια δυναμίτη που πυροδοτήθηκαν έπληξαν τη γύρω περιοχή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στο χωριό Γκαΐρ, 240 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

    [23] ΠΟΥΤΙΝ:ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΗΣΗ

    Μόσχα, 3 Αυγούστου 2003 (15:24 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «αιματηρή και σατανική πράξη» την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση καμικάζι εναντίον στρατιωτικού νοσοκομείου στο Μοζντόκ της Οσετίας, μεταδίδει το BBC.

    Σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τις οικογένειες των τουλάχιστον 44 θυμάτων της επίθεσης, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει την ενέργεια «ασυγχώρητη».

    Υπόσχεται δε να προχωρήσει τον Οκτώβριο στη διενέργεια γενικών εκλογών στην Τσετσενία, όπως έχει προαναγγελθεί.

    «Οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να πετύχουν να επιβάλουν την εγκληματική τους βούληση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.

    Στο μεταξύ στρατοδίκες λένε ότι κρατείται κατηγορούμενος για εγκληματική αμέλεια, ο στρατιωτικός που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του στρατιωτικού νοσοκομείου του Μοζντόκ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από την επίθεση.

    Ένας άλλος στρατιωτικός διοικητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, που μετέβη στο Μοζντόκ έπειτα από εντολή του προέδρου Πούτιν, είπε ότι παρά τις διαταγές που είχαν δοθεί πρόσφατα δεν είχαν ληφθεί μέτρα για να εμποδιστεί η πρόσβαση ύποπτων οχημάτων στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των πρώτων ερευνών, αν και ήταν επιβεβλημένος ο έλεγχος όλων των οχημάτων στην πύλη του νοσοκομείου, εντούτοις δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα ο καμικάζι να οδηγήσει το γεμάτο εκρηκτικές ύλες όχημά του μέχρι το κυρίως κτίριο του νοσοκομείου.

    Στο Μοζντόκ βρίσκεται το αρχηγείο του ρωσικού στρατού που ελέγχει τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην γειτονική Τσετσενία.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (16:23 UTC+2)

    Το Βρετανικό Μουσείο διεξάγει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με βάση τις αρχές της δανειοδότησης για ορισμένο χρονικό διάστημα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με σημερινή είδηση της Sunday Times, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε, διά του Διευθυντού του Neil MacGregor, τη διεξαγωγή συνομιλιών. Για πρώτη φορά, αναφέρει η είδηση, ο κ. MacGregor είπε ότι το Μουσείο μπορεί να μελετήσει τη δυνατότητα επιστροφής των Γλυπτών επί δανείου.

    ΜΠΕ- ΚΥΠΕ

    [25] ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΒΟΡΩΝΟ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2003 (10:39 UTC+2)

    Τον σημαντικό ιστορικό Νίκο Σβορώνο θα τιμήσουν οι συντοπίτες του στις 9 και 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιούνται στη Λευκάδα. Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στις 7.30 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης "Νίκος Σβορώνος" και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Θα χαιρετήσουν ο δήμαρχος Λευκάδος, Γιώργος Γληγόρης, ο νομάρχης Λευκάδος, Χρήστος Λάζαρης, ο Σπύρος Φλογαϊτης και μέλη της Εταιρείας φίλων Νίκου Σβορώνου.

    Την Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδος, θα μιλήσουν για τη ζωή του Νίκου Σβορώνου οι καθηγητές Ελένη Αντωνιάδου, Μανώλης Ασδραχάς, Νάσος Βαγενάς, Πάρις Γουναρίδης, Ε. Παπαγαλάνη και Προκόπιος Παπαστράτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Κοντογιώργης.

     


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 August 2003 - 18:13:51 UTC