Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΕΛΕΝΤΗ
  • [02] "ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ" Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [03] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
  • [04] ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΧΙΡΟΣΙΜΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
  • [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [06] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
  • [07] ΔΙΚΗ "17Ν": ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΝΔΥΛΗ
  • [08] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ HIGHSPEED 1
  • [09] Ν.Δ.: ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [10] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ Α 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [11] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΧΠΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [12] ΑΠΟ ΤΙΣ 28/11 Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [13] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [14] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟ Χ.Α
  • [15] ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ
  • [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ -
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΣΥ
  • [20] ΑΠΟ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ"
  • [21] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ -
  • [22] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ (8-1) ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ FIFA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
  • [25] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
  • [26] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
  • [27] Η "ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ" ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [28] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
  • [30] ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [31] 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΚΟΡΥΦΩ"
  • [33] Ο "ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΕΛΕΝΤΗ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (15:26 UTC+2)

    Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Πάτροκλου Τσελέντη σημειώθηκε σήμερα στη δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    Αφορμή για την ένταση που επικράτησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού αποτέλεσε τοποθέτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, Ιωάννη Ραχιώτη, ο οποίος απέδωσε ''δόλο'' στον Πάτροκλο Τσελέντη, υποστηρίζοντας ότι με την απολογία του επιχειρεί να στηρίξει και να τεκμηριώσει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας που αποδίδεται στο Γιωτόπουλο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργειών της ''17Ν''.

    Μάλιστα, ο κ. Ραχιώτης είπε ότι το σκεπτικό που διέπει την απολογία του Τσελέντη συνοψίζεται στη φράση: «θα σας δώσω αυτό που θέλετε και θα βγω εγώ απ' έξω».

    Αυτός ο ισχυρισμός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Τελέντη, κ.κ. Θωμά Παπαγιάννη και Αριστείδη Οικονομίδη.

    «Όταν σας είπα ότι ο Τσελέντης υποστηρίζει πως δεν ήταν στην υπόθεση Μομφεράτου ο Γιωτόπουλος πανηγυρίζατε. Τώρα αυτή τη στιγμή τι λέτε;», ρώτησε ο κ. Παπαγιάννης το συνήγορο του Γιωτόπουλου, ο οποίος του απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται το σενάριο».

    Ο κ. Παγιάννης ανταπάντησε ότι δεν πρόκειται για σενάριο, προσθέτοντας πως ό,τι συζήτησε με τον πελάτη του και του μετέφερε είναι γεγονός.

    Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης, ο οποίος σε έντονο ύφος και με φανερό εκνευρισμό είπε ότι «δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται εδώ μέσα μυστικά που ελέχθησαν. Επιτρέπεται να εμφανίζεται ο κατηγορούμενος σαν καταδότης;".

    [02] "ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ" Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Τζακάρτα, 6 Αυγούστου 2003 (07:55 UTC+2)

    Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας εμφανίζεται η κυβέρνηση της Ινδονησίας, μετά και τη χθεσινή βομβιστική επίθεση έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο Marriot, στην Τζακάρτα, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Straits Times στη Σιγκαπούρη την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση Jemaah Islamiah.

    Η εφημερίδα δε γνωστοποίησε λεπτομέρειες για τον τρόπο ανάληψης της ευθύνης από την αναφερόμενη οργάνωση, τονίζοντας ότι μέλος της οργάνωσης, χαρακτήρισε την επίθεση ως «αιματηρή προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβατι Σουκαρνοπουτρι, να μην προχωρήσει στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών, με σκληρά μέτρα.

    [03] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (22:02 UTC+2)

    Κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και στρατιωτικών όσον αφορά την αποπομπή ορισμένων αξιωματικών από το στράτευμα.

    Η απόφαση του στρατού για την αποστρατεία 18 αξιωματικών που βαρύνονται με υποψίες για φιλοϊσλαμικές ενέργειες, αμφισβητείται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τον υπουργό Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Η απόφαση της ηγεσίας του τουρκικού στρατού ελήφθη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Πάντως οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιονούλ δέχθηκαν να υπογράψουν τις αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με πλειοψηφία στους κόλπους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

    Η «Hurriyet» προβάλλει στην πρώτη σελίδα ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά προήγαγε άγαμο αντιστράτηγο στο αξίωμα του στρατηγού και διόρισε τον Φετχί Ρεμζί Τουντζέλ, υπαρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής, Μπουλέντ Αρίντς, αξιολογώντας τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου δήλωσε: «Οι αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου παρακολουθούνται με προσοχή και τα αποτελέσματα δεν συζητούνται. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν προκύψει μετά από σχολαστική αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους».

    Εξ' άλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το διορισμό στρατιωτικού στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), τόνισε ότι με το νέο νόμο κάτι τέτοιο είναι εφικτό και ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν προτίμησε την επιλογή αυτή κατά την μεταβατική περίοδο και ότι η εν λόγω απόφαση κρίθηκε κατάλληλη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το θέμα της προαγωγής του άγαμου αντιστράτηγου Φετχί Ρεμζί Τουντζέλ στο αξίωμα του Στρατηγού αναφέρεται και στην κορυφή της πρώτης σελίδας της Milliyet, στην οποία τονίζεται ότι είναι ο πρώτος άγαμος Στρατηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι είναι έτοιμο το σχέδιο, όσον αφορά το Στράτευμα, για το 2010. Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων το 2006 θα αναλάβει ο Στρατηγός Μπουγιούκανιτ για δύο χρόνια και όταν εκείνος αποστρατευθεί, Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάβει ο Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.

    Η «Sabah», στο δημοσίευμα σχετικά με τις κρίσεις, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη έκπληξη στις φετινές κρίσεις ήταν ότι ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Χουρσίτ Τολόν παρέμεινε στα καθήκοντά του, ενώ θεωρείτο σίγουρο ότι θα διοριζόταν Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑ. Σαν αιτιολογία αναφέρθηκε πως δεν ήταν δυνατό να διορισθεί ένας τόσο άξιος και έμπειρος στρατιωτικός στη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, η οποία έχει αποδυναμωθεί.

    Η «Vatan» στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Μεγάλη ένταση», αναφέρει ότι ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Αϋτάτς Γιαλμάν καθώς και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, οι οποίοι αποστρατεύονται στις 30 Αυγούστου μίλησαν σκληρά εναντίον του πρωθυπουργού Ερντογάν λέγοντας ότι η κυβέρνηση με τα όσα πράττει δίνει την εντύπωση ότι υποστηρίζει την οπισθοδρομικότητα. Ο Στρατηγός Γιαλμάν είπε πως μεταξύ κυβέρνησης και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης.

    Η «Star» στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Διάλογος γεμάτος ένταση στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», αναφέρει ότι έγινε γνωστό πως στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κλιμακώθηκε η ένταση με τους στρατιωτικούς όσον αφορά την αποπομπή ορισμένων στρατιωτικών από το στράτευμα.

    [04] ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΧΙΡΟΣΙΜΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

    Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 2003 (10:28 UTC+2)

    Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη ρήψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Τ

    Το Πάρκο Ειρήνης στην αναφερόμενη πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 230,000 θύματα που προκάλεσε η πυρηνική έκρηξη. Στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί και ο Πρόεδρος Pο, της Νότιας Κορέας, σε μια περίοδο έντασης για την κορεάτικη χερσόνησο με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Για "ένα σκοτεινό σύννεφο" που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να μεταμορφωθεί σε "πυρηνικό μανιτάρι" έκανε λόγο ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, παρακινώντας τον Πρόεδρο Μπους, αλλά και τους ηγέτες των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, να επισκεφθούν "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν" τη Χιροσίμα.

    Στις 8:15 της 6ης Αυγούστου 1945, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα στην ανθρώπινη ιστορία, για να επαναλάβουν τον ίδιο πυρηνικό εφιάλτη, τρεις ημέρες αργότερα (9 Αυγούστου 1945) στο Ναγκασάκι.

    [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (20:50 UTC+2)

    Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποίθηκε η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη στην αγορά της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προκάλεσε την αντίδραση εμπόρων, όταν πραγματοποίησε αγορές από αυτοσχέδιο πάγκο πλανόδιων πωλητών. Στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε φραστική αντιπαράθεση με δημοσιογράφους, τους οποίους κατηγόρησε ότι διογκώνουν τα προβλήματα της ακρίβειας λόγω ανικανότητας ή πολιτικής σκοπιμότητας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε μία από τις κεντρικές αγορές της πρωτεύουσας με στόχο να διαπιστώσει την πορεία των τιμών, να ακούσει τα προβλήματα των εμπόρων και να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους και τους καταναλωτές.

    Ο κ. Κουλούρης, παρουσία του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκου Γιαννέτου, προέβη σε αγορές αγαθών αξίας 40 ευρώ, επιλέγοντας γι' αυτές έναν από τους αυτοσχέδιους πάγκους των πλανόδιων πωλητών, αντί ενός καταστήματος της Ερμού.

    Η επιλογή του αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από την εμπορική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας παρατηρούσαν ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο πρόβλημα του παραεμπορίου και στην πάταξή του, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας προς την κυβέρνηση.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε φραστικά κατά των δημοσιογράφων, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για τη συχνή παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων κατά τις επισκέψεις του στην αγορά και τις επαφές που διενεργεί με τους εκπροσώπους της.

    Αντίδραση από ΕΣΗΕΑ

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό με τους δημοσιογράφους, με την οποία «καταδικάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη, φραστική υβριστική επίθεση, που εξαπέλυσε σήμερα ο υφυπουργός Κίμωνας Κουλούρης κατά των διαπιστευμένων στο υπουργείο Ανάπτυξης συντακτών».

    «Είναι απαράδεκτο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ «ένας υπουργός να απαντά με τέτοιον τρόπο στην κριτική των δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους για την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η ελευθερία των σχολίων, πάντα στο πλαίσιο των γραπτών και άγραφων κανόνων της δημοσιογραφικής και ηθικής δεοντολογίας, είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελευθεροτυπίας».

    Η ΕΣΗΕΑ ζητά από τον κ. Κουλούρη «να ανακαλέσει τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς και τις απειλές κατά του δημοσιογραφικού Σώματος», ενώ θεωρεί δεδομένο ότι «όλοι, από τους θεσμικούς παράγοντες του Κοινοβουλίου μέχρι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, θα καταδικάσουν την απαράδεκτη επίθεση».

    Απάντηση Κ. Κουλούρη

    Απαντώντας στην ΕΣΗΕΑ, ο κ. Κουλούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμώ -και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια- τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της. Κατ' εξοχήν δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος της εξουσίας και η ενημέρωση των πολιτών με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι αλλότριες σκοπιμότητες».

    «Υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι, ευτυχώς ελάχιστοι, οι οποίοι συγχέουν την επιθετική δημοσιογραφία με τον κιτρινισμό και την κριτική με την παραπληροφόρηση. Αυτό το φαινόμενο, που απαξιώνει την ενημέρωση και την πολιτική ουσία, καυτηρίασα σήμερα. Βαθύτατη πεποίθησή μου είναι ότι ο πολιτικός και ο δημοσιογράφος έχουν επάλληλες υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι των πολιτών».

    [06] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (20:30 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε στις 4.30 το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.30 το μεσημέρι στις περιοχές Βασιλικά και Αγιος Δημήτριος της Σαλαμίνας.

    Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και γρήγορα επεκτάθηκε στην περιοχή, όπου υπάρχουν δεκάδες εξοχικές κατοικίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές σε λυόμενα σπίτια.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες μπήκαν σε αυλές σπιτιών. Οι κάτοικοι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους.

    Στην κατάσβεση πήραν μέρος 25 οχήματα της Πυροσβεστικής με 70 άνδρες τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα και πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων.

    Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος έκανε λόγο για εμπρησμό και τόνισε ότι γίνονται έρευνες για εντοπισμό των δραστών.

    [07] ΔΙΚΗ "17Ν": ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΝΔΥΛΗ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (19:37 UTC+2)

    Σε ηλεκτρισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και θύελλα αντιδράσεων από τους συγκατηγορούμενούς του.

    Στο μεταξύ χάος επικράτησε στη δικαστική αίθουσα όταν ο Σωτήρης Κονδύλης επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Τσελέντης για απειλές που έχει δεχθεί εντός των φυλακών από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Οι κατηγορούμενοι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας, Π. Σερίφης και Χρ. Ξηρός άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι συνηγόροι υπεράσπισης δεν μπορούσαν να ελέγξουν τις αντιδράσεις των πελατών τους.

    Ξαφνικά ο Σωτήρης Κονδύλης σηκώθηκε όρθιος και φώναξε στον πρόεδρο ότι όλα όσα λέει ο Πάτροκλος Τσελέντης για απειλές από τον Γιωτόπουλο είναι αλήθεια. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Κονδύλη να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

    Στο σημείο αυτό σηκώθηκε ο Γιωτόπουλος και φώναξε ότι όλα αυτά είναι ψέματα: «Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε εδώ μέσα και γράφτηκε και σε εφημερίδες ότι εγώ απειλώ τον Τσελέντη. Τον βρήκα στις σκάλες και του είπα 'τι είναι αυτά που λες; Γιατί λες ψέματα; Και εκείνος κατέβασε το κεφάλι του'», είπε.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης απαντώντας ανέφερε ότι πριν από λίγο καιρό ο Γιωτόπουλος του είπε: «αν πεις τίποτα θα πουν άλλοι για σένα ότι σκότωσες το Μάτη. Χθες το βράδυ ο Γιωτόπουλος προσπαθούσε να πείσει τον Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη ότι έχω σκοτώσει τον Μάτη και τον Μομφεράτο. Εκείνη την ώρα πέρναγε ο Κονδύλης. Και του είπα «Σωτήρη άκουσες;» Και μου είπε «ναι άκουσα».

    Ο Γιωτόπουλος ανταπάντησε: «Ψέμματα. Στο προαύλιο είχα ρωτήσει τον Τσελέντη, «γιατί λες αυτά τα πράγματα για μένα;» Και μου είχε απαντήσει «γιατί ο Σάββας έβαλε αρχηγό εμένα και εγώ πρέπει να βάλω εσένα».

    Στο σημείο αυτό παρενέβη η συνήγορος του Κουφοντίνα, Γ. Κούρτοβικ: «Σταματήστε αυτά τα πράγματα κύριε πρόεδρε. Δεν επιτρέπεται. Κανένας κατηγορούμενος δεν δέχεται ότι συμμετείχε στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων. Πώς απειλείται ο Τσελέντης;».

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: "Δεν με ενδιαφέρει τώρα αυτό που λέτε. Εμένα με ενδιαφέρουν αυτά που ακούω. Τι γίνεται κάτω στις φυλακές. Τι είναι αυτά που γίνονται;»

    Τότε παρενέβη φωνάζοντας ο δικηγόρος Σταύρος Γιαννόπουλος ο οποίος παρακολουθούσε τη δίκη και πρόσφατα, μετά από επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί, διορίστηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα συνήγορός του για να μην αποβληθεί από την αίθουσα. Σε έντονο ύφος ο κ. Γιαννόπουλος είπε στον πρόεδρο ότι εκτελεί εντολές. Ο πρόεδρος φανερά εκνευρισμένος επεσήμανε στον εισαγγελέα ότι η παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου είναι αυτόφωρο αδίκημα [διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου], ενώ απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον ρώτησε αν επιμένει να τον εξουσιοδοτεί ως συνήγορό του.

    Προκειμένου να επανέλθει η τάξη στη δικαστική αίθουσα ο πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία για πέντε λεπτά και αμέσως μετά την επανάληψη της συνεδρίασης αποφασίστηκε να αποσταλεί το απόσπασμα των πρακτικών με την παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου τόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο όσο και στην εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί αδίκημα εκ μέρους του δικηγόρου.

    Ο πρόεδρος, αμέσως μετά, κάλεσε τον Σωτήρη Κονδύλη να εξηγήσει όσα ισχυρίστηκε προηγουμένως.

    Ο Κονδύλης, που πριν τη διακοπή είχε σηκωθεί και είχε πλησιάσει το βήμα του μάρτυρα, τώρα από την θέση του περιορίστηκε να πει ότι επιβεβαιώνει το περιστατικό που ανέφερε ο Πάτροκλος Τσελέντης και ότι οτιδήποτε άλλο σκοπεύει να το διευκρινίσει στην απολογία του.

    Ο Τσελέντης επανέλαβε στο δικαστήριο ότι το βράδυ της Τρίτης άκουσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να μιλά σε έντονο τόνο στον Παύλο Σερίφη και στον Βασίλη Τζωρτζάτο για την υπόθεση Μάτη.

    Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του καθώς ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης, που ήταν η σειρά του να υποβάλει ερωτήσεις στον Πάτροκλο Τσελέντη ζήτησε να μην ξεκινήσει σήμερα, καθώς έμεναν λίγα λεπτά για τη διακοπή.

    Το δικαστήριο θα συνεχίσει αύριο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [08] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ HIGHSPEED 1

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (19:21 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη παρουσίασε το ταχύπλοο επιβατηγό σκάφος Χάισπιντιτ Ι στις 17.30 ενώ έπλεε 4-5 ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Σερίφου, κοντά στη νήσο Σερφοπούλα με 601 επιβάτες, ενώ επέστρεφε από Σαντορίνη και Πάρο με προορισμό τον Πειραιά.

    Το πλήρωμα αποκατέστησε την βλάβη στις 17:50 και το πλοίο συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 8 το βράδυ.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το συμβάν μετέβη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πλοίαρχο του σκάφους ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η βλάβη απεκατεστάθη οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους και το πλοίο συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του.

    [09] Ν.Δ.: ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (19:06 UTC+2)

    Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα και διακηρύξεις δεν αντιμετωπίζεται η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες πολίτες, δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γ. Σαλαγκούδης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

    «Με απόγνωση οι μέσου και χαμηλού εισοδήματος πολίτες, παρακολουθούν μία αμήχανη κυβέρνηση να προσπαθεί σπασμωδικά και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της ολέθριας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της που οδήγησε στην ανεργία, στην ανέχεια, στην ακρίβεια και στη δυσπραγία», υπογράμμισε.

    Οπως τόνισε, χρόνια τώρα η Ν.Δ. επισημαίνει την ανάγκη μιας άλλης αναπτυξιακής πολιτικής για την πραγματική σύγκλιση με την Ε.Ε.

    «Η κυβέρνηση, αντί να αναθεωρήσει την άφρονα πολιτική της, πότε επιτίθεται εναντίον των θυμάτων της επιχειρηματιών, πότε καλεί τους καταναλωτές σε μποϋκοτάζ και σε συστράτευση για την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που διογκώνει καθημερινά η πολιτική της», σημείωσε ο κ. Σαλαγκούδης.

    «Στην προσπάθειά της να συντηρήσει την νομενκλατούρα της με τη διαφθορά και τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που εξυπηρετεί η πολιτική της, έδωσε η ίδια το έναυσμα των ανατιμήσεων στην αγορά:

    1. Ολες τις στρογγυλοποιήσεις δραχμών σε EURO που πραγματοποίησε για τις υποχρεώσεις των πολιτών προς το Δημόσιο τις έκανε προς τα πάνω. Ακόμη και για τις δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ που κατέθεσαν οι πληγέντες από τις θεομηνίες δεν υπήρξε απλώς στρογγυλοποίηση αλλά πολλαπλασιασμός του ποσού που κατέβαλαν οι αγρότες.

    2. Διόγκωσε τις φορολογικές απαιτήσεις της από όλους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες - επιχειρηματίες με τη συνάφεια και την επιπλέον φορολόγηση των ετών '93-'98, περιόδου αντικειμενικών κριτηρίων.

    3. Διατηρεί ευνουχισμένη σε αρμοδιότητες και ανεπαρκώς στελεχωμένη την επιτροπή ανταγωνισμού, ώστε να μην ελέγχονται έστω και οι ανεπαρκείς κανόνες της ελεύθερης αγοράς που έχουν θεσπισθεί.

    4. Εχει επιτρέψει την αύξηση όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, τις οποίες ελέγχει με τις διορισμένες Διοικήσεις τους για να κομπορρημονούν ότι εξυγιαίνουν τις επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να συνεχίσει η Κυβέρνηση και το κόμμα να συντηρεί τη νομενκλατούρα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά στις προμήθειες και στις επενδύσεις τους.

    5. Διέλυσε ή διέφθειρε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας, νομιμότητας και τιμών».

    Επιπλέον τόνισε ότι η εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς απαιτεί:

    Μία κυβέρνηση που με τη δράση της να δίνει το καλό παράδειγμα σ' όλους τους πολίτες, παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές για νοικοκυροσύνη, εντιμότητα, διαφάνεια και νομιμότητα, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο πλήρους απελευθέρωσης των αγορών, σταθερούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς, ισχυρή και Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διασφαλίζει τους κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς ποιότητας και νομιμότητας καθώς και παρακολούθησης των τιμών, γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, ισχυρές και ανεξάρτητες οργανώσεις καταναλωτών, μείωση της κρατικής σπατάλης και πάταξη της διαφθοράς και μείωση της φορολογίας

    Η κυβέρνηση Σημίτη και οι αρμόδιοι - αναρμόδιοί της πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι οι διακηρύξεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν αντιμετωπίζουν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, πλήττουν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και υπονομεύουν την οικονομική προοπτική της χώρας», υπογράμμισε.

    [10] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ Α 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (17:11 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 8,5% εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ο κύκλος εργασιών της Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος και διαμορφώθηκε στα 386 εκατ. ευρώ.

    Στον αντίποδα, τα κέρδη προ αποσβέσεων και τόκων (EBIDTA) υποχώρησαν στα 12,8 εκατ. ευρώ, από 13,5 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων, διολίσθησαν στο ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 4,2 εκατ. ευρώ το 2002.

    Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής κ. Μαχαίρας, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε δαπάνες που αφορούν στο άνοιγμα νέων καταστημάτων και τις εν εξελίξει ανακαινίσεις οι οποίες, όπως τόνισε, θα αποφέρουν καρπούς στο δεύτερο εξάμηνο.

    Πρόσθεσε δε ότι τα αποτελέσματα έχουν επηρεασθεί από εγγραφές που αφορούν προβλέψεις δαπανών, σύμφωνα με τη νέα πιο συντηρητική λογιστική πρακτική που έχει υιοθετήσει η εταιρεία.

    Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 9,7% και έφθασε σε 438,1 εκατ. ευρώ, από 399,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ αποσβέσεων και τόκων (EBIDTA) στα 17,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002. Τέλος τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 433 χιλιάδες ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 2,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2002.

    [11] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΧΠΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (17:11 UTC+2)

    Κατά 2,04% ενισχύθηκε τον Ιούλιο, έναντι του προηγούμενου μήνα, ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών των συμβολαίων που διαπραγματεύονται στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και από 967.502 συμβόλαια τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν 987.218 συμβόλαια.

    Στον αντίποδα, υποχώρηση της τάξης του 11,27% σημείωσε τον Ιούλιο ο μέσος ημερήσιος αριθμός αγοραπωλησιών συμβολαίων, αφού από 24.188 τον Ιούνιο, διολίσθησε 21.461 συμβόλαια ημερησίως.

    Πάντως, ο περασμένος μήνας αποτέλεσε τον τρίτο καλύτερο έως τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων σε αριθμό συμβολαίων που διαπραγματεύονται σε αυτή, αφού ο μέσος ημερήσιος αριθμός αγοραπωλησιών συμβολαίων ανήλθε σε 21.461 συμβόλαια ημερησίως, έναντι 24.188 συμβόλαια τον Ιούνιο 2003 και 22.445 τον Σεπτέμβριο 2002.

    Η συνολική αξία των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τον περασμένο μήνα, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 11,47% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η συνολική αξία συναλλαγών στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α., εμφάνισε ενίσχυση κατά 21,54%.

    [12] ΑΠΟ ΤΙΣ 28/11 Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (17:00 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου του 2003 θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) η Ευρωμεσογειακή Επιχειρηματική Συνάντηση, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργου Παπανδρέου και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρέ Μούσα.

    Το συνέδριο-έκθεση διοργανώνεται με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών υπουργείων (Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Ναυτιλίας) σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας και αναμένεται να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής με τους ομολόγους τους από τον αραβικό κόσμο και τις μεσογειακές χώρες.

    Σημειώνεται ότι το συνέδριο χωρίζεται σε έξι θεματικούς κύκλους, Οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο, Μεταφορές - Ναυτιλία - Επικοινωνία, Ενεργειακοί Πόροι - Πετρελαϊκή Πολιτική, Γεωργία - Αγροτική Ανάπτυξη και Συνεργασία, Τουρισμός - Πολιτισμός και Πολιτισμική Συνεργασία - Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Κατά τη διάρκεια των θεματικών κύκλων θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι πολιτικές, οι μέθοδοι και οι πρακτικές με τις οποίες θα προαχθεί η οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο.

    [13] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (17:00 UTC+2)

    Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται τελικά να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τις «ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλάκης, απέστειλε σήμερα το εν λόγω σχέδιο νόμου προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υποβάλουν τις τελικές τους απόψεις επί του περιεχομένου του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Το Σχέδιο δεν περιλαμβάνει προς το παρόν, το πλαίσιο φορολογικής ρύθμισης για μεγάλες νέες επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η επεξεργασία του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [14] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (16:31 UTC+2)

    Στον έντονα πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα βαριά χαρτιά ιδιαίτερα στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην περιφέρεια.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,26% και διολίσθησε στις 2.154,58 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των 2.148,89 και 2.166,68 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 203,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25.598.174,30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 251 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 85 ανοδικών και 45 αμετάβλητων.

    Μεταξύ του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α τη μεγαλύτερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ (43,49%), Ελεύθερη Τηλεόραση (17,92%), ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ (13,70%), ΒΙΟΣΩΛ (12%) και της SEAFARM IONIAN (11,63%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν οι μετοχές των εταιριών Αλυσίδα ΑΒΕΕ (11,84%), Ξυλεμπορία ΑΤΕΝΕ (10,07%), Datanmedia ΑΕ (8,99%), ΕΤΜΑ ΑΕ (7,26%) και Informatics ΑΕΒΕ (6,56%).

    Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον σαραντάρη της μέσης να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 1,71%, έναντι απωλειών 1,14% για τον Small Cap 80 της μικρής και 1,10% για τον FTSE/ASE 140.

    Τη μικρότερη πτώση μεταξύ των δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης εμφάνισε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος υποχώρησε τελικά σε ποσοστό της τάξης του 0,95%, συνεπεία της απορρόφησης σημαντικού μέρους των απωλειών στις τηλεπικοινωνίες, που υποχώρησαν κατά 2,05%, αλλά και της μικρής πτώσης για τις τράπεζες (0,39%).

    Η μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 2,30%, της Cosmote κατά 2,67% και της Παναφον-Vodafone κατά 1,34%.

    Από το σύνολο των 21 επιμέρους δεικτών, μόνο αυτός των επενδύσεων εμφάνισε άνοδο και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,38%, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο κλάδος των ασφαλειών, υποχωρώντας κατά 3,61%, συνεπεία των πιέσεων στις μετοχές των Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ (5,98%), Εθνική ΑΕΕΓΑ (3,64%) και ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (2,14%).

    Αισθητή πτώση, άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (2,54%), των συμμετοχών (2,44%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (2,16%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής και των κατασκευαστικών (2,04% αντίστοιχα).

    Απώλειες υψηλότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,44%), διυλιστηρίων (1,18%), της παράλληλης αγοράς (1,24%), της πληροφορικής (1,60%) και του χονδρικού εμπορίου (1,06%).

    Κατά 0,91% υποχώρησε ο κλάδος των βιομηχανιών, κατά 0,56% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,65% των εκδόσεων και εκτυπώσεων και κατά 0,63% του λιανικού εμπορίου, ενώ τη μικρότερη πτώση εμφάνισαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και της κλωστοϋφαντουργίας, διολισθαίνοντας κατά 0,29% και 0,27% αντίστοιχα.

    [15] ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ

    Βουκουρέστι, 6 Αυγούστου 2003 (20:08 UTC+2)

    Δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν θα εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου υπέγραψε σήμερα ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης, που καταδικάστηκε σε δις ισόβια στις 30 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάσσαρης εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στις ρουμάνικες φυλακές.

    Σύμφωνα με το νόμο η ετυμηγορία μπορεί να προσβληθεί μέσα σε δέκα μέρες, γεγονός που δίνει στον Πάσσαρη χρόνο να αλλάξει γνώμη αν το θελήσει.

    Η συνήγορος του Έλληνα εγκληματία πάντως, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει για τη δήλωση του πελάτη της.

    Αν δεν ασκηθεί έφεση μέχρι τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου στο Βουκουρέστι, υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί ο Πάσσαρης στην Ελλάδα.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Αγκυρα, 6 Αυγούστου 2003 (18:10 UTC+2)

    Η επιδιωκόμενη «Τελωνειακή Ενωση» της Τουρκίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου προβάλλεται από τον τουρκικό τύπο με την επισήμανση ότι αν υπογραφεί η σχετική συμφωνία θα παραβιασθεί το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο ψευδοκράτος.

    Συγκεκριμένα η «Hurriyet» σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία αναφέρει ότι η Τουρκία προβαίνει σε Τελωνειακή Ενωση με την ''ΤΔΒΚ'', εναντίον της οποίας ο κόσμος επί χρόνια εφαρμόζει οικονομικό εμπάργκο.

    Με τη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας ''ΤΔΒΚ'' την Παρασκευή στην Κερύνεια, θα παραβιασθεί το εφαρμοζόμενο εμπάργκο.

    Η Τουρκία, η οποία σκέπτεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί για το θέμα αυτό ένταση με την Ε.Ε., είναι παρ' όλα αυτά αποφασισμένη να υπογράψει τη συμφωνία αυτή για την Τελωνειακή Ενωση, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Με την εν λόγω συμφωνία παραβιάζεται το εμπάργκο που εφαρμόζεται στην ''ΤΔΒΚ'' μέσω της Τουρκίας, και τα προϊόντα της ''ΤΔΒΚ'' θα πωλούνται στον κόσμο στο εξής μέσω της Τουρκίας, σημειώνεται.

    Επίσης αναφέρεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η εν λόγω συμφωνία θα οδηγήσει σε πολιτικά και νομικά προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ο ''Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος'', Κύπρος Χρυσοστομίδης, ισχυρίσθηκε πως η εν λόγω συμφωνία είναι παράνομη.

    Η Radikal αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι αρχίζει στην Κερύνεια Σύνοδος σε τεχνικό επίπεδο η οποία έχει το χαρακτήρα προετοιμασίας για τη Σύνοδο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου, μεταξύ ''ΤΔΒΚ'' και Τουρκίας. Αναμένεται να γίνουν εργασίες όσον αφορά τα σχέδια για πιθανή Τελωνειακή Ενωση μεταξύ των δύο χωρών.

    Στην εν λόγω Σύνοδο θα προεδρεύσει από τουρκικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ και από την ''ΤΔΒΚ'' ο ''αντιπρόεδρος της κυβέρνησης'', κ. Σερντάρ Ντενκτάς. Στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, θα συζητηθούν οι οικονομικές σχέσεις σε όλες τους τις διαστάσεις.

    Τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, κ. Σενέρ, θα συνοδεύουν οι υπουργοί Επικρατείας Αρμόδιοι επί Οικονομικών Θεμάτων Αλί Μπαμπατζάν και Κιουρσάτ Τουζμέν καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ούνακιταν.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 6 Αυγούστου 2003 (16:10 UTC+2)

    Συμφωνία για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ επιτεύχθηκε κατά την ξαφνική Συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Προεδρία της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Hurriyet που έχει ως τίτλο «Οι στρατιώτες πηγαίνουν» και τονίζει πως η απόφαση αυτή θα οριστικοποιηθεί αύριο στη Συνάντηση Κορυφής του Κράτους, στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος Σεζέρ.

    Πηγή υψηλού επιπέδου, που έλαβε μέρος στη χθεσινή Συνάντηση Κορυφής, τόνισε: «Καταλήξαμε σε ταύτιση απόψεων για το ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει εκτός των εξελίξεων στο Ιράκ. Εάν απαιτηθεί, θα συγκληθεί εκτάκτως η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια για να πεισθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP».

    Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ σχετικά με τη χθεσινή Συνάντηση Κορυφής, δήλωσε στη συνέχεια πως τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ ενδιαφέρουν στενά την Τουρκία και πρόσθεσε: «Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, αναμφισβήτητα θα προβεί σε αναλύσεις σχετικά με το βαθμό επικινδυνότητας από πλευράς ασφαλείας και από στρατιωτικής πλευράς. Εμείς κάνουμε αναλύσεις από πολιτικής πλευράς». Εξ' άλλου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ερωτηθείς για το αν θα συνέλθει εκτάκτως η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, είπε: «Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Προς το παρόν, θα συνεχισθούν οι αξιολογήσεις. Τα όσα θα απαιτηθεί να γίνουν μετά από τις αξιολογήσεις αυτές, θα ανακοινωθούν».

    [18] ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2003 (15:30 UTC+2)

    Σε ρευστοποιήσεις μέρος των κερδών της τάξης του 3,25% που κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου κατά τις τελευταίες τρεις συναντήσεις, προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,61%, κλείνοντας στις 86,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 646 χιλιάδες λίρες, ύστερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα του ενός εκατομμυρίου λιρών.

    Σημαντικές απώλειες που ανήλθαν στο 1,55% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 357,29 μονάδες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2003 (15:27 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να είναι ειλικρινής και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διάλογο.

    Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης είπε συγκεκριμένα: ''Eλπίζω να είναι η συνάντηση αρκούντως ειλικρινής για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενός διαλόγου που δεν θα αποκλείει ούτε στην κυβέρνηση να παίρνει τις δικές της αποφάσεις αλλά και δεν θα αποκλείει την αντιπολίτευση να ασκεί τον ρόλο της όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή ένα σύγχρονο, δημιουργικό και τεκμηριωμένο λόγο, ο οποίος θα ασχολείται όταν και εφόσον πρέπει με τα έργα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΑΠΟ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2003 (20:53 UTC+2)

    Τον πρώτο κύκλο των εργομετρικών εξετάσεων που θα καθορίσουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας στη Σλοβενία, πραγματοποίησαν σήμερα οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός Μίλαν Τόμιτς ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο Εργομετρικό Κέντρο. Ακολούθησαν ο Παναγιώτης Λιαδέλης, ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς και οι υπόλοιποι «ερυθρόλευκοι». Μάλιστα, ο τελευταίος υπέγραψε και το μονοετές συμβόλαιό του.

    Τα εργομετρικά τεστ θα γίνουν γνωστά την Παρασκευή, δηλαδή τη μέρα που ταξιδεύει η ομάδα για τη Ρόγκλα. Εκεί οι «κόκκινοι» θα μείνουν ως και τις 16 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια θα μετακομίσουν στο Κόπερ.

    Οσο για τα πρώτα φιλικά τεστ; Στις 25 και 26 του μήνα έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο τουρνουά της Ποστόινα με τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας, της Μπουντούτσνοστ και της Πιβοβάρνα Λάσκο, ενώ στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν μέρος στο τουρνουά του Μάριμπορ (29-31 Αυγούστου) στο οποίο έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές, αφού εκτός του Ολυμπιακού και της εθνικής Σλοβενίας, θα πάρουν μέρος τελική η Πιβοβάρνα Λάσκο και η εθνική ομάδα της Πολωνίας.

    [21] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2003 (19:12 UTC+2)

    Επιτυχίες επιφύλαξε για τα ελληνικά χρώματα, η σημερινή πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων - Νεανίδων στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανόε Καγιάκ στο Σχινιά.

    Η εκκίνηση των Αγώνων δόθηκε στις 6.30 το πρωί με αποτέλεσμα οι κούρσες να ολοκληρωθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και έπνεε ισχυρός αέρας.

    Το ίδιο πρόγραμμα, με ώρα έναρξης 6.30, θα ακολουθηθεί και αύριο, στις επαναληπτικές προκριματικές σειρές (Repechage) και τους ημιτελικούς. Οι πύλες του κωπηλατοδρομίου θα ανοίξουν για τους θεατές στις 6.00.

    Οι αθλήτριες του ελληνικού πληρώματος στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου (Αλεξάνδρα Τσιάβου, Λαμπρινή Τσολάκου, Χαριτίνη Οικονόμου και Παρασκευή Νάτση) κατέκτησαν την πρώτη θέση στην προκριματική σειρά και προκρίθηκαν απ' ευθείας στον τελικό του Σαββάτου.

    «Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε μετάλλιο στον τελικό. Η εμφάνισή μας ήταν και για μας ευχάριστη έκπληξη», τόνισαν οι αθλήτριες, που υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τη σκληρή προσπάθεια, ώστε να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον.

    Το πρόγραμμα, εγκαινιάσθηκε με το αγώνισμα της τετράκωπου με πηδαλιούχο στους εφήβους, όπου Αυστραλία και Νότιος Αφρική πήραν άνετα την πρόκριση στον τελικό, κατακτώντας την πρώτη θέση στις σειρές τους.

    Η ελληνική ομάδα, τερμάτισε 4η και θα αγωνιστεί και πάλι αύριο στη διαδικασία του «Repechage» (επαναληπτική προκριματική σειρά).

    Ακολούθησε η δίκωπος άνευ πηδαλιούχου τόσο στις νεάνιδες, όσο και στους εφήβους. Στις νεάνιδες, η Αυστραλία και η Ολλανδία πέτυχαν εντυπωσιακούς χρόνους και πήραν την πρόκριση για τον τελικό. Στους εφήβους, ξεχώρισαν η Ιταλία, η Σλοβενία και η Εσθονία, που εξασφάλισαν το εισιτήριό τους για την επόμενη (ημιτελική) φάση.

    Στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων, σημειώθηκε η επιτυχία της ελληνικής ομάδας που προκρίθηκε στον τελικό με τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών, 6'.52''.54. Στη άλλη σειρά, την πρώτη θέση κατέλαβε η Μεγάλη Βρετανία.

    Από πλευράς εφήβων, στο ίδιο αγώνισμα, Τσεχία, Ιταλία και Ρουμανία πήραν τις πρώτες θέσεις και την πρόκριση για τους ημιτελικούς.

    Στο απλό σκιφ, όπου κατεγράφη η πολυπληθέστερη συμμετοχή σε εφήβους και νεάνιδες, η Λετονία πήρε διπλή πρόκριση στους ημιτελικούς, ενώ τις υπόλοιπες απ' ευθείας θέσεις για τον επόμενο γύρο πήραν ο Καναδάς, η Κροατία και η Πολωνία στις νεάνιδες, η Ιταλία, η Ρωσία και η Σλοβακία στους εφήβους.

    Ακολούθησε το διπλό σκιφ, όπου η Ελλάδα σημείωσε ακόμη μία επιτυχία. Η Ιωσηφίνα Καραμαούνα και η Σούλα Μπούγλα κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην προκριματική σειρά, πίσω από την Δανία και μπροστά από την Ελβετία, και πέρασαν στους ημιτελικούς, καθώς στο συγκεκριμένο αγώνισμα προκρίνονται τα πρώτα τρία πληρώματα.

    Από τις δύο άλλες σειρές των νεανίδων, πέρασαν η Αυστραλία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Λετονία.

    Στους έφηβους (όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς το Μονακό), το ελληνικό πλήρωμα πήρε την τρίτη θέση, αλλά θα ξανατρέξει αύριο, αφού στα ημιτελικά προκρίνονταν απ' ευθείας μόνο τα πρώτα πληρώματα των τεσσάρων προκριματικών σειρών. Το Χονγκ Κόνγκ σημείωσε την έκπληξη με την πρόκρισή του στον ημιτελικό γύρο, καθώς άφησε πίσω του χώρες με μεγάλη παράδοση στο άθλημα, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

    Οι υπόλοιπες τρεις χώρες που εξασφάλισαν αυτό την πρόκρισή τους, ήταν η Ρουμανία, η Αυστρία και η Λιθουανία.

    Ακολούθησε το τετραπλό σκίφ, με μια συγκλονιστική κούρσα στην πρώτη προκριματική σειρά των εφήβων, στην οποία η ελληνική ομάδα (Ακης Παππάς-Γιάννης Τσάμης-Γιώργος Μπεγνής-Νίκος Μέννης) κατάφερε στο φινάλε να αρπάξει την πρωτιά (και την πρόκριση για τους ημιτελικούς) από την Αυστραλία που θα ξανατρέξει αύριο.

    «Η συγκέντρωση στο στόχο μας, έφερε τη νίκη και τώρα θα προσπαθήσουμε να προκριθούμε και στον τελικό», τόνισαν οι Έλληνες αθλητές. Από τις υπόλοιπες σειρές, πέρασαν η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία ενώ προβλήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών, αντιμετώπισαν τα πληρώματα της Ιαπωνίας, της Αυστρίας και της Δανίας.

    Στις νεάνιδες, η Ρουμανία και η Πολωνία προκρίθηκαν απ' ευθείας στον τελικό.

    Τέλος στην οκτάκωπο με πηδαλιούχο των εφήβων, η Γαλλία και η Ιταλία πήραν την πρόκριση για τον τελικό, ενώ τα κύματα δεν επέτρεψαν στο πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε στην αρχή.

    [22] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ (8-1) ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2003 (19:01 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε η εθνική μας ομάδα πόλο των νεανίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Εμμεν της Ολλανδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε τη Γαλλία με 8-1.

    Τα επτάλεπτα: 3-1, 4-0, 1-0, 0-0.

    Τα γκολ της εθνικής μας ομάδας σημείωσαν οι Σαραβελάκη (3), Κάντζου (2), Σολανάκη, Ασημάκη και Ηλ. Ψούνη, ενώ για τις Γαλλίδες το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε η Ποπιέλ.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετράκης επισήμανε: «Χτίζουμε τώρα την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό που προκριθήκαμε στις 6 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης».

    Στο άλλο παιχνίδι του α΄ ομίλου η Ιταλία νίκησε τη Ρωσία με 7-5, παίρνοντας τη δεύτερη θέση.

    [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ FIFA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2003 (18:13 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στις κατασκευές των σταδίων, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν στη διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του 2004, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Τουρνουά, Ισα Χαγιάτου.

    «Η εικόνα που αποκομίσαμε, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι πάρα πολύ καλή. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας η μεγάλη πρόοδος στα έργα, η οποία μας δίνει τη βεβαιότητα ότι όλα θα είναι άρτια τον Αύγουστο του 2004. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει η Οργανωτική Επιτροπή, η Κυβέρνηση και οι Τοπικοί Φορείς των Ολυμπιακών πόλεων. Επαναλαμβάνω πως είμαι βέβαιος ότι με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όλα θα είναι άψογα το καλοκαίρι του 2004».

    Αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής του τελικού του Τουρνουά των Ανδρών στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο κ. Χαγιάτου τόνισε: «Η FIFA, ως μέλος της Ολυμπιακής Οικογένειας, ήθελε εξ αρχής την τέλεση σειράς αγώνων στην διοργανώτρια πόλη, καθώς και τη διεξαγωγή του τελικού στο μεγαλύτερο στάδιο. Η πρόσφατη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Ζυρίχη ανάμεσα στην FIFA, την ΔΟΕ και την ΑΘΗΝΑ 2004 μας επέτρεψε να βρούμε την πλέον κατάλληλη ώρα για τον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο».

    Ο αντιπρόεδρος της FIFA έκανε ιδιαίτερη μνεία και για το Στάδιο Καραϊσκάκη: «Όσον αφορά την τέλεση των αγώνων στην Αθήνα η σημερινή μας επίσκεψη στο Στάδιο Καραϊσκάκη μας έδωσε την βεβαιότητα για την πρόοδο των έργων και την έγκαιρη παράδοσή τους εντός των δηλωθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2003 (16:58 UTC+2)

    Ένα χρόνο πριν τη μεγάλη γιορτή, στις 13 Αυγούστου 2003, με την ευκαιρία της επίσημης πρόσκλησης που θα απευθύνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) στους αθλητές όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εορταστικές συναυλίες που οργανώνει η Αθήνα 2004 στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Βόλο).

    Την ίδια ημέρα, στις 11:00 στη Λοζάννη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης θα απευθύνουν και τυπικά την πρόσκληση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προς τις 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ). Τις προσκλήσεις προς τις ΕΟΕ της Ελλάδας, Ιταλίας, Κίνας και Καναδά, θα υπογράψει συμβολικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, καθώς στις αντίστοιχες χώρες θα γίνουν οι τέσσερις επόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Ρογκ θα υπογράψει και την πρόσκληση προς την ΕΟΕ Ελβετίας, χώρας όπου εδρεύει η ΔΟΕ.

    Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Αγώνες του 2004 και μέλος της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ.

    Να σημειωθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες από 201 χώρες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Αγώνων, καθώς πρόσφατα η ΔΟΕ αποφάσισε να συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, οι αποστολές του Ανατολικού Τιμόρ και του Κιριμπάτι, ενώ με την ίδια απόφαση επανήλθε και το Αφγανιστάν στην Ολυμπιακή Οικογένεια.

    Η Αθήνα 2004, υλοποιώντας το σύνθημα «Ολυμπιάδα, όλη η Ελλάδα», σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Πάτρας, Βόλου και Νέας Ιωνίας, διοργανώνει ταυτόχρονα τέσσερις ανοικτές συναυλίες.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναυλιών σε κάθε πόλη, με τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετάσχουν, έχει ως εξής:

    Ώρα έναρξης: 20:00 σε όλες τις πόλεις

    Βόλος

    Χώρος: Παραλία Βόλου.

    Καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας, και το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα.

    Παρουσιαστής της εκδήλωσης: Γιάννης Ζουγανέλης.

    Ηράκλειο

    Χώρος: Προβλήτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου (μπροστά από το Ενετικό Κάστρο)

    Καλλιτέχνες: Άλκηστις Πρωτοψάλτη μαζί με την Ομάδα Κρουστών Ηχόδραση.

    Παρουσιάστρια της εκδήλωσης: Ειρήνη Νικολοπούλου.

    Θεσσαλονίκη

    Χώρος: Πλατεία Αριστοτέλους

    Καλλιτέχνες: Δήμητρα Γαλάνη, Μελίνα Ασλανίδου, Μανόλης Φάμελλος, Όναρ.

    Παρουσιαστής της εκδήλωσης: Χρήστος Φερεντίνος.

    Πάτρα

    Χώρος: Μώλος Αγίου Νικολάου

    Καλλιτέχνες: Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Μακεδόνας, η Σπείρα - Σπείρα και η Δήμητρα Παπίου στο Θέαμα Τραγουδιών Ανοιχτού Χώρου ''Έπεσε Έρωτας''.

    Παρουσιαστής της εκδήλωσης: Δημήτρης Κουρούμπαλης.

    [25] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

    Αμάν, 6 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    Μεγάλος αριθμός αρρώστων και τραυματιών που βρίσκονταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, μεταφέρθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας με διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα του δεύτερου.

    «Ο βασιλιάς Αμπντάλα διέταξε να μεταφερθούν στο Αμμάν οι Ιρακινοί άρρωστοι και τραυματίες που χρειάζονται εγχείρηση», δήλωσε στο AFP ο Καμέλ Μπαγουάνα, διευθυντής του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει καθημερινά περίπου 1.500 περιστατικά και οι άρρωστοι προέρχονται από όλη την ιρανική επικράτεια, ενώ δεν είναι λίγος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που νοσηλεύονται. Η Φαλούτζα έχει γίνει το σύμβολο της σουνιτικής αντίστασης στην αμερικανική κυριαρχία από την ημέρα της πτώσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν στις 9 Απριλίου.

    [26] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

    Αλγέρι, 6 Αυγούστου 2003 (19:58 UTC+2)

    Συνεχίζεται το θρίλερ της απαγωγής των 14 τουριστών, από ισλαμιστές τρομοκράτες ενώ πριν από μερικές μέρες απεβίωσε μία Γερμανίδα από τους ομήρους.

    Οι 14 όμηροι όπως μεταδίδει το AFP, που απήχθηκαν στην αλγερινή Σαχάρα μεταφέρθηκαν στο Μαλί.

    Οι όμηροι λαμβάνουν συχνά φάρμακα και τρόφιμα, αλλά δεν έχουν ακόμη δεχτεί επίσκεψη από γιατρό, σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι τουρίστες είναι καλά στην υγεία τους.

    Ωστόσο, ειδικός απεσταλμένος της γερμανικής τηλεόρασης στο Μπαμάκο μεταδίδει, σύμφωνα με αλγερινές πηγές, πως έξι όμηροι είναι άρρωστοι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μαρκ Κολμπέκερ, δεν κατέστη ακόμη δυνατό να σταλεί γιατρός για τους ομήρους. Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει πως η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει τις συνομιλίες με τους απαγωγείς. Η αλγερινή εφημερίδα Ελ Γουατάν δημοσίευσε χθες ότι έξι από τους ομήρους είναι άρρωστοι.

    Οι όμηροι ήταν δεκαπέντε (δέκα Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί κι ένας Ολλανδός) πριν την ανακοίνωση, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, του θανάτου μιας Γερμανίδας.

    Ο μεσολαβητής από το Μαλί, Ιγιάντ Αλ Αγκάλι, που διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων, έφτασε τα ξημερώματα για να συναντήσει Γερμανούς διπλωμάτες και να συζητήσει με τις αρχές του Μαλί. Παρατηρητές εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τελικό τους στάδιο, κυρίως λόγω της απευθείας συνάντησης μεταξύ του μεσολαβητή και των Γερμανών συνομιλητών. Σύμφωνα με πηγές, οι όμηροι βρίσκονται σε ερημική περιοχή στα βόρεια του Μαλί, κοντά στα σύνορα Αλγερίας και Μαυριτανίας.

    [27] Η "ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ" ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Μόσχα, 6 Αυγούστου 2003 (19:20 UTC+2)

    Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» προηγείται στις προτιμήσεις των Ρώσων ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 2 και 3 Αυγούστου για λογαριασμό της εταιρείας «Κοινωνική Γνώμη».

    Στην ερώτηση αν οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, την «Ενωμένη Ρωσία» θα ψήφιζε το 24% του εκλογικού σώματος της Ρωσίας. Δεύτερο στις προτιμήσεις με 20% έρχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα και τρίτο με 8% το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Την ίδια στιγμή ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων (18%) ακόμα δεν έχουν προσδιορίσει πιο κόμμα θα ψηφίσουν.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το 12% δήλωσε απρόθυμο να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα.

    Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε 44 πόλεις της Ρωσίας και ο αριθμός των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 1.500.

    Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2003.

    [28] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

    Ερεβάν, 6 Αυγούστου 2003 (18:59 UTC+2)

    Τρεις στρατιώτες δολοφονήθηκαν το πρωί κατά την αλλαγή φρουράς στη στρατιωτική βάση Βανατζόρ στην Αρμενία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας άγνωστοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Το συμβάν έγινε στις 5.30 τοπική ώρα. Άλλες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ

    Μπούνια, 6 Αυγούστου 2003 (18:51 UTC+2)

    Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, δύο επιθέσεις της τοπικής πολιτοφυλακής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 20 ατόμων στο Νίζι της Δημοκρατίας του Κονγκό και αρκετών ακόμη στο Ντρόντρο και το Λάργκο, που βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Μπούνια.

    Τουλάχιστον εννέα άτομα βρήκαν το θάνατο χθες, στη διάρκεια επίθεσης της τοπικής πολιτοφυλακής στο χωριό Νιάντα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας του Κογκό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

    Αξιωματικός της πολυεθνικής δύναμης που βρίσκεται στη Μπούνια ανακοίνωσε χθες ότι βρήκε τις σορούς δέκα ανθρώπων που εκτελέστηκαν.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, μία ομάδα 150 ένοπλων ανδρών, μαζί με πολίτες, επιτέθηκε στο χωριό Νιάντα το απόγευμα, αναφέρει το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι συγκρούσεις αυτές, που μαίνονται από το 1999 και επιδεινώνονται λόγω της ανάμειξης τοπικών δυνάμεων, έχουν προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 50.000 ατόμων κι έχουν αφήσει άστεγους 500.000 στο Ιτούρι.

    [30] ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 6 Αυγούστου 2003 (15:24 UTC+2)

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται φέτος από τις 20 24 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis: Εθνικ πάρτι στην Καβάλα, από το δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Ανάπτυξης Καβάλας.

    Στο φεστιβάλ συμμετέχουν συγκροτήματα έθνικ μουσικής και χορού από τη Νότιο Αφρική, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Βραζιλία και φυσικά την Ελλάδα.

    Στις 20 Αυγούστου το φεστιβάλ ξεκινά με ένα αφιέρωμα στη Γαλλία, με μουσική, χορούς, σινεμά και πολλές και ενδιαφέρουσες γεύσεις. Από τις ποικίλες εκδηλώσεις της ημέρας ξεχωρίζουν η συναυλία του συγκροτήματος Les Yeux Noirs και η προβολή της ταινίας "Η περιπέτεια είναι περιπέτεια" του Claude Lelouch.

    Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Νότια Αφρική. Αρκετή μουσική και χορός από τη μακρινή αυτή χώρα πλημμυρίζουν την παλιά πόλη της Καβάλας την Πέμπτη, 21 Αυγούστου. Δύο είναι οι εκδηλώσεις της ημέρας που ξεχωρίζουν: η συναυλία των Mahotella Queens και η προβολή της ταινίας "Οι Ακροβάτες του Κήπου" του Χρήστου Δήμα. Και φυσικά, αρκετές νόστιμες γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας.

    Την τρίτη μέρα θα παρουσιαστούν παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων από την Πολωνία και Ουγγαρία, καθώς και γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα των δύο χωρών. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την προβολή της πολωνικής ταινίας "Ο αδέσμευτος" του Krzysztof Zanussi.

    H τέταρτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Βραζιλία και στην Ουκρανία. Από τις ποικίλες εκδηλώσεις της ημέρας ξεχωρίζουν η προβολή της ταινίας "Central Station" του Walter Salles αλλά και η συναυλία της Banda Nova. Φυσικά, αξίζει να παρακολουθήσετε τις χορευτικές παραστάσεις, όπου συμμετέχει και το συγκρότημα Βarvi Yunosti από την Ουκρανία.

    Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ (24/8) είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ κλείνει με τη συναυλία του διάσημου δεξιοτέχνη του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα, με μουσικές και τραγούδια από την πλούσια ελληνική παράδοση.

    [31] 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (12:48 UTC+2)

    Η 3η Διεθνής Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου πραγματοποιείται φέτος στο θέατρο Δάσους Δρούβα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και σε πόλεις του νομού Ηλείας, με παραστάσεις από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, που θα διαρκέσουν από τις 17 μέχρι τις 24 Αυγούστου.

    Συμμετέχουν θεατρικές ομάδες πανεπιστημίων της Ελλάδας, καθώς και πανεπιστήμια του Μεξικό, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Πολωνίας, της Κοστα Ρίκα, του Ιράν, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κορέας, της Τουρκίας.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΕΛΛΑΔΑ

    Θεατρική Ομάδα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών -

    ΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    (Σύνθεση αποσπασμάτων από έργα Ευριπίδη, Racine, Ibsen, Wedekind, Γ. Χρυσούλη)

    ΕΛΛΑΔΑ

    Bald Theatre - Θεατρικό Εργαστήρι Αγγλικού Τμήματος Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ

    (σύνθεση κειμένων)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΜΕΞΙΚΟ

    Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πουέμπλα - Ομάδα Alavam

    «Δεν κινούμαι, δεν φωνάζω, δεν έχω φωνή»

    ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνών και Καλλιτεχνικής Δράσης και Πανεπιστήμιο Cocody Abidjan - Θέατρο Αforaa

    Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΥΔΟΥ

    της Ινγκρίντ Λογκμπέ Ασεμιέν

    ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΠΟΛΩΝΙΑ

    Εθνική Ακαδημία Θεάτρου του Wroclaw

    ASINARIA

    του Πλαύτου

    ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

    Πανεπιστημιακό Θέατρο του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα

    Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

    του Βίκτορ Ούγκο Ρασκόν Μπάντα

    ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΙΡΑΝ

    Σχολή Κινηματογράφου Θεάτρου, Τεχεράνη - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΙΑΣ

    ΑΙΑΣ

    του Χαμίντ-Ρεζά Ναεϊμί

    ΚΥΠΡΟΣ

    Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.Π.Α.Κ.)

    «Tο Άσμα του Γιοφυριού της Άρτας»

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεατρικό στούντιο Studentina

    «Tο Άσμα του Γιοφυριού της Άρτας»

    ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΗΠΑ

    Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, Κρατικό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης - Εργαστήρι Δημιουργικής Έρευνας IACE

    ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ

    του Λέναρντ Μέλφι

    ΓΑΛΛΙΑ

    Θεατρικές Σπουδές του Εθνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λυών

    Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

    του Σαίξπηρ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Τεχνικό Πανεπιστήμιο Vilnius Gediminas

    Θεατρικό Εργαστήρι «PALEPE»

    ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ

    βασισμένο στην σύντομη ιστορία Το Υπέροχο Κουστούμι στο Χρώμα του Παγωτού, του Ρέι Μπράντμπερι

    ΙΤΑΛΙΑ

    Πανεπιστήμιο του Urbino - ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

    ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ

    (Θεατρική παράσταση με χρήση προσωπείων από το Μπαλί βασισμένη σε μια ιδέα του Κάρλο Φορμιγκόνι)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ινστιτούτο Κλασσικής Φιλολογίας, Leipzig - ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

    ΜΗΧΑΝΗ ΜΗΔΕΙΑΣ

    του Συμεών Σταμπουλού

    ΚΟΡΕΑ

    Δραματική Σχολή, Εθνική Σχολή Τεχνών της Κορέας

    ΕΚΑΒΗ

    του Ευριπίδη

    ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΕΛΛΑΔΑ

    Θεατρική Ομάδα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

    ΣΑΛΩΜΗ

    του Oscar Wilde

    ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λέσχη Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Ege (EUTT)

    Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

    του Ιάκωβου Καμπανέλλη

    ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Aκρόπολη Αρχαίου Λεπρέου

    ΕΛΛΑΔΑ - TΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ

    Σύνθεση: ΚΥΚΛΩΠΑΣ του Ευριπίδη και ΣΑΤΥΡΟΙ-ΙΧΝΕΥΤΕΣ των Σοφοκλή- Ευριπίδη

    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Κάστρο Χλεμούτσι

    ΚΥΠΡΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.Π.Α.Κ.)

    ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    του Λεόντιου Μαχαιρά

    ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θέατρο Δάσους Μαραθιάς

    ΕΛΛΑΔΑ - TΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ

    Σύνθεση: ΚΥΚΛΩΠΑΣ του Ευριπίδη και ΣΑΤΥΡΟΙ-ΙΧΝΕΥΤΕΣ των Σοφοκλή- Ευριπίδη

    ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΚΑΒΑΣΙΛΑ Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων

    ΕΛΛΑΔΑ - Θεατρική ομάδα τμήματος θεατρικών σπουδών Αθήνας

    ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ

    ( Σύνθεση κειμένων με θέμα τη γυναίκα από ελληνικά και ιταλικά θεατρικά έργα)

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας

    ΕΛΛΑΔΑ - Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Θεατρική Ομάδα Παντείου

    Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΟΥΔΕΡΜΑΝ

    του Γ.Η. Ησαΐα

    ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΤΡΑΓΑΝΟ Πλατεία Δημαρχείου

    ΕΛΛΑΔΑ - Πανεπιστήμιο Αθηνών - Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών - Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων ΔΡΥΣ

    ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ

    (από τους Αριστοφανικούς «Όρνιθες»)

    ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΚΑΒΑΣΙΛΑ Δημοτικό σχολείο Βασιλακίου

    ΕΛΛΑΔΑ - Πανεπιστήμιο Αθηνών - Θεατρική Ομάδα Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΔΗΣ ΟΘΕΛΛΟΣ

    του Ηλία Λάγιου

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΚΟΡΥΦΩ"

    Κέρκυρα, 6 Αυγούστου 2003 (09:57 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Κορυφώ», που πραγματοποιείται στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, μέχρι τις 14/8, σήμερα τραγουδά ο Ιταλός Tony Dallara, ενώ αύριο θα εμφανιστεί ο χορευτής και χορογράφος Emanuel Gat από το Ισραήλ.

    Το Σάββατο, οι «Sanja Ilic & Balkanika» από τη Σερβία θα προσφέρουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς ήχους και φωνές. Ακολουθούν, στις 13/8 το «Belgrade Drama Theatre» με τη χοροθεατρική παράσταση «Η ιστορία της Τζόζεφιν Μπέικερ», που βραβεύτηκε στο περσινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Ν. Υόρκης το 2002 και στις 14/8 οι «Αστέρες των Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης», που θα προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά μπαλέτου.

    [33] Ο "ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2003 (09:57 UTC+2)

    Το «Θεατρικό Σανίδι», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, παρουσιάζει, στις 10 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, την κωμωδία του Μολιέρου «Ο φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, και σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη.

    Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Βασίλης Κολοβός, Ερση Μαλικένζου, Γιώργος Ματαράγκας, Μπάμπης Κλαλιώτης, Ανδρέας Βαρούχας, Μπάμπης Χατζιδάκης, Γιάννης Ματαράγκας, Ειρήνη Τσαλέρα, Ελβίρα Ζαμπετάκη και Γρηγόρης Σταμούλης.

    Ο Μολιέρος καυτηριάζει τους ανθρώπους που κινούνται με γνώμονα το κέρδος, τη σκοπιμότητα και τις υστερόβουλες σκέψεις και δικαιώνει μέσα από το έργο πανηγυρικά την ελεύθερη και άδολη σκέψη. Εξιδανικεύει τον άνθρωπο, φιλτράροντας τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τους τύπους της κομέντια ντελ' άρτε.

    Ο ανεκπλήρωτος έρωτας που δεν εκφράζεται, που κρύβεται κάτω από τα προσχήματα. Η αδυναμία του ήρωα να σηκώσει το ανάστημά του μπροστά σε ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί, γίνεται η αιτία να εμπλακούν οι τρίτοι που υπόσχονται ότι θα φέρουν λύσεις, αλλά το μόνο που προκαλούν είναι μπλεξίματα και έντονες ανατροπές.

    [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

    Τρίκαλα, 6 Αυγούστου 2003 (09:23 UTC+2)

    Για τρίτη χρονιά φέτος το Φεστιβάλ στη Λίμνη Πλαστήρα έρχεται να προτείνει τέσσερις βραδιές πλημμυρισμένες από μουσική, σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο.

    Η δροσιά της μουσικής συναντιέται με την ομορφιά της Λίμνης, αυτού του εκπληκτικού βιότοπου που παράλληλα προσφέρεται ως μοναδικός τόπος διακοπών. Από αύριο ώς τις 10 Αυγούστου όσοι βρεθούν εδώ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις συναυλίες γνωστών ερμηνευτών.

    Πρώτος τη σκυτάλη παίρνει ο Πετρολούκας Χαλκιάς όπου με τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας του κλαρίνου υπόσχεται ένα εντυπωσιακό άνοιγμα του Φεστιβάλ, με παραδοσιακούς σκοπούς και γλέντι ώς τις μικρές ώρες. Την Παρασκευή 8 του μηνός στη Λίμνη συναντιούνται ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης όπου θα ερμηνεύσουν όλες τις γνωστές επιτυχίες τους, ενώ το Σάββατο 9 Αυγούστου σειρά έχουν η Κατερίνα Κούκα, η Λένα Αλκαίου και ο Λάμπρος Καρελάς με γνωστά λαϊκά τραγούδια.

    Η τέταρτη και τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ, αυτή της Κυριακής 10 Αυγούστου, φέρνει στη σκηνή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με όλα τα γνωστά και αγαπημένα του τραγούδια και βέβαια με την Ελένη Πέτα στο πλάι του. Οι τέσσερις συναυλίες του Φεστιβάλ στη Λίμνη Πλαστήρα αρχίζουν στις 9.30 μ.μ. Η τιμή των εισιτηρίων για κάθε συναυλία είναι 15 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια διαρκείας (και για τις τέσσερις ημέρες) διατίθενται στην τιμή των 35 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 August 2003 - 18:13:58 UTC