Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [02] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
  • [03] ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [06] ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [08] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

  • [01] ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Λευκάδα, 14 Αυγούστου 2003 (23:47 UTC+2)

    Μια νύχτα με ομαλή μετασεισμική ακολουθία πέρασε η Λευκάδα, ενώ οι κάτοικοι διανυχτέρευσαν στην ύπαιθρο. Συνολικά στήθηκαν 220 οι σκηνές.

    "Είμαστε πολύ πιο κοντά στη βεβαιότητα ότι τα 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Κυριότερο στοιχείο, οι πολλοί μετασεισμοί, τέσσερις από αυτούς ήταν 5,3 και 5,4 Ρίχτερ.

    Έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Λευκάδας γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο σεισμόπληκτο νησί.

    Τα 6,4 Ρίχτερ την Πέμπτη δοκίμασαν την αντοχή ανθρώπων και κτιρίων. Αντεξαν τα κτίρια που κτίσθηκαν με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις βράχων, ζημιές, ρωγμές και καταρρεύσεις έγιναν σε παλιά κυρίως σπίτια.

    Οι έλεγχοι στα κτίρια συνεχίζονται την Παρασκευή από τους Μηχανικούς τους ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας.

    Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, από τα 120 σπίτια που έχουν ελεγχθεί τα 72 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα, ενώ από την Δευτέρα θα αρχίσουν οι δευτεροβάθμιοι και τελικοί έλεγχοι καθώς και η καταβολή αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους.

    Ο κ. Τσακλίδης επεσήμανε και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο νησί, λόγω αποχώρησης πολλών τουριστών, αλλά είπε ότι την Παρασκευή εγκατέλειψαν το νησί λιγότεροι σε σχέση με την Πέμπτη και ελπίζει ότι από Δευτέρα όλα θα μπουν σε κανονικούς ρυθμούς.

    Οι μεγαλύτερες προσπάθειες γίνονται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νομάρχης Λευκάδας Χρήστος Λάζαρης, την Παρασκευή αναμένονται και τα αποτελέσματα για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και η υδροδότηση.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής άνοιξε και ο δρόμος στην θέση Πευκάκια που είχε κλείσει από βράχους, επιτρέποντας την διέλευση περίπου 500 ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί στα γύρω χωριά.

    Ανοιξε νωρίτερα και ένα τμήμα του δρόμου από Αγιο Νικήτα προς Λαγκάδια που είχε κλείσει από βράχους και έτσι απεγκλωβίστηκαν περίπου 500 τουρίστες που δεν μπορούσαν να περάσουν.

    Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας επελέγη να ανοίξει αυτή η διαδρομή καθώς παρουσίαζε την χαμηλότερη επικινδυνότητα και τόνισε ότι μειώνεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων όσο εξασθενεί η σεισμική δραστηριότητα.

    Η κυβέρνηση θα κάνει το κάθε τι για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ισχυρή δόνηση, δήλωσε από την Σίφνο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι οι ζημιές είναι σχετικά περιορισμένες σε σχέση με άλλους σεισμούς στην ίδια περιοχή στο παρελθόν γιατί το κράτος εδώ και πολλά χρόνια εφάρμοσε μια συστηματική αντισεισμική προστασία.

    Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έθεσαν στην διάθεση της πολιτείας και όλων των αρμόδιων αρχών όλο το σημαντικό μηχανισμό που διαθέτουν για την στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Νωρίς το πρωί έγινε νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο. Στόχος το νησί να ξαναβρεί γρήγορα τους κανονικούς ρυθμούς καθώς επλήγη ο τουρισμός σε μια τέτοια χρονική περίοδο. Στη Λευκάδα παραμένουν οι Υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, ο ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας και ο Διευθυντής του ΟΑΣΠ.

    [02] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

    Σίφνος, 15 Αυγούστου 2003 (00:05 UTC+2)

    Ο ελληνισμός τίμησε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Μεγαλόχαρη της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου και η Παναγία Σουμελά, ενώ εορταστικός εκκλησιασμός έγινε στην Κύθνο και στην Καστανιά Βερμίου, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας.

    Στην εορτή που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στον εορτασμό με αγήματα ενώ πλοία του στόλου βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Κύθνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    "Η πραγμάτωση του διπλού νοήματος της σημερινής γιορτής, η συνάρθρωση της εθνικής ανεξαρτησίας με τη συνεργασία των λαών, της ισχύος με τον ανθρωπισμό, είναι ένας στόχος που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, ταυτόχρονα όμως και στις γενιές που έρχονται", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Στην Τήνο, οι εκδηλώσεις για την 15η Αυγούστου και της επετείου των 63 χρόνων από τον τορπιλισμό της "Έλλης", ξεκίνησαν από το απόγευμα της Πέμπτης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του καταδρομικού, ενώ το βράδυ τελέστηκε μεγάλος πολυαρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή με πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου στους δρόμους της πόλης και ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του "Έλλη".

    Χιλιάδες πιστοί είχαν συρρεύσει και φέτος στο νησί της Μεγαλόχαρης, παρακολουθούν τις εκδηλώσεις με κατάνυξη και συγκίνηση και εκπληρώνουν το τάμα τους ελπίζοντας για το θαύμα.

    Η Παναγία της Σίφνου

    Τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας στο Κάστρο της Σίφνου παρακολούθησαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και η σύζυγος του Δάφνη.

    Ο πρωθυπουργός και η σύζυγος του παρακολούθησαν τον εσπερινό την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσέφερε στον πρωθυπουργό άρτο, σύμφωνα με την παράδοση.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Κύθνος, 14 Αυγούστου 2003 (23:51 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύθνο πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τον εσπερινό στον ιερό ναό της Παναγίας του Νίκους, ενώ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι τοπικές αρχές.

    Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και την περιφορά της εικόνας στον ιερό ναό της Παναγίας της Κανάλας.

    [04] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (23:30 UTC+2)

    Απαγορεύτηκε από το λιμεναρχείο Καβάλας ο απόπλους του πλοίου «Σάος», το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 6.30μμ, από Καβάλα για Σαμοθράκη, με 362 επιβάτες.

    Έπειτα από έκτακτη επιθεώρηση που διενεργήθηκε από ΤΚΕΠ λιμένα Καβάλας σε συνεργασία με επαγγελματίες δύτες και ύστερα από καταγγελίες για ύπαρξη ρήγματος, διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό πυθμένα του σκάφους και σε απόσταση ενός μέτρου αριστερά της κεντρικής γραμμής συμμετρίας ευρέθη μεταλλικό επίθεμα (φλάντζα διαμέτρου 20 εκατοστών).

    Οι επιβάτες που παρέμειναν στο λιμάνι, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από όπου θα προωθηθούν στη Σαμοθράκη.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Σίφνος, 14 Αυγούστου 2003 (22:53 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού στη Λευκάδα, δήλωσε από τη Σίφνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    «Σήμερα είναι μέρα γιορτής, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τους συμπολίτες μας στη Λευκάδα, τους οποίους χτύπησε ο σεισμός. Ηταν ένας πολύ δυνατός σεισμός. Η κυβέρνηση θα κάνει, όπως πάντα, το κάθε τι για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του σεισμού, βρίσκεται ήδη εκεί ένα κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου προβλήματα. Ο σεισμός αυτός, δυνατός όπως είπα, έδειξε όμως κάτι. Οι ζημιές σε σχέση με άλλους σεισμούς, στην ίδια περιοχή, σε άλλες περιοχές, ήταν σχετικά περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι το κράτος εφάρμοσε εδώ και πολλά χρόνια μια συστηματική αντισεισμική προστασία. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή απ' όλους μας, χρειάζεται πρόβλεψη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως από εμάς τους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [06] ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2003 (22:52 UTC+2)

    Στις χώρες που σέβονται την ελευθερία του Τύπου κατατάσσονται οι ελεγχόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές της Κύπρου σύμφωνα με έρευνα του οίκου ''Freedom House'' με τίτλο ''Ελευθερία του Τύπου 2003'', η οποία επικρίνει τις κατοχικές αρχές ως ''ανοικτά εχθρικές'' προς τον ανεξάρτητο Τύπο.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε 193 χώρες για το 2002, και η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που σέβονται την ελευθερία του Τύπου σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στις χώρες που ανέχονται μερική ελευθερία του Τύπου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 15 Αυγούστου 2003 (00:22 UTC+2)

    Mε κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.310,56 μονάδες, με κέρδη 38,80 μονάδων (0,42%), ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.700,31, με άνοδο 13,70 μονάδων (0,81%).

    Aύξηση κατά 6,48 μονάδες (0,66%) παρουσίασε ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 990,51 μονάδες.

    [08] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

    Νέα Υόρκη, 15 Αυγούστου 2003 (00:19 UTC+2)

    Κυριολεκτικά παρέλυσαν τέσσερις πόλεις στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο στον Καναδά από την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, τοπική ώρα.

    Η Νέα Υόρκη, το Κλίβελαντ, το Ντιτρόιτ και το Τολέδο είναι οι πόλεις που επλήγησαν από τη γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις τέσσερις αυτές πόλεις τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα βασικά κέντρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, τα τρία αεροδρόμια της πόλης έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στους υπόγειους διαδρόμους του νεοϋορκέζικου μετρό.

    Επίσης, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.

    Προσπάθειες αποκατάστασης

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπέργκ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επανέρχεται.

    Διευκρίνισε όμως ότι θα χρειαστούν ώρες για την πλήρη αποκατάσταση.

    Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της διακοπής, πάντως το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποκλειστεί.

    Οι δημοτικές αρχές συνέστησαν στους Νεοϋορκέζους να κλείσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά τα κλιματιστικά μηχανήματα έτσι ώστε μόλις αποκατασταθεί το δίκτυο να μη επιβαρυνθεί επικίνδυνα.

    Δηλώσεις Μπους

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από κοινού προσπάθεια των τοπικών και των ομοσπονδιακών αρχών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες πόλεις.

    Πρόσθεσε, δε, ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της διακοπής.

    Ο κ.Μπους τόνισε και αυτός ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και σημείωσε ότι η χώρα σήμερα είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών από ό,τι ήταν πριν από δυόμισι χρόνια.

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

    Ουάσινγκτον, 14 Αυγούστου 2003 (23:20 UTC+2)

    Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο εγκέφαλος των περσινών βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί, μετέδωσε το CNN.

    Πρόκειται για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στη Νοτιανατολική Ασία, που είναι γνωστός ως Χαμπαλί. Το πλήρες όνομα του είναι Ριντουάν Ισαμαμπουντιάν. Είναι ηγετικό στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια και σύνδεσμος μεταξύ της οργάνωσης και της Αλ Κάιντα.

    Επίσης, εκτιμάται ότι εμπλέκεται στην βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Μάριοτ, την περασμένη βδομάδα, στην Ινδονησία.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, κρατείται σε τοποθεσία που διατηρείται μυστική, εκτός των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, προειδοποίησε σήμερα ότι είναι πιθανή η εκδήλωση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ινδονησία την Κυριακή, οπότε και γιορτάζεται η εθνική γιορτή της χώρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 August 2003 - 18:13:19 UTC