Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ: ΟΔΥΝΗΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕ ΜΕΛΟ
  • [02] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
  • [04] Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ
  • [05] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΠΡΟΠΑΝΙΟ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [07] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 20/8/2003
  • [11] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ COSMOTE ΠΟΝΤΑΡΕΙ Η DRESDNER KLEINWORT
  • [13] ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΙΣΗΧΘΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ
  • [14] ΕΤΕ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ
  • [15] MΠΙΓΚΜΑΝ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗΝ
  • [16] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΔΩΡΑ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Ο Λ. ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] ΤΟ ΣτΕ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ
  • [22] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
  • [23] ΠΑΟΚ: ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
  • [24] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Ν. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [25] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [26] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [27] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ
  • [28] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΕΡΝΗΝΕΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ
  • [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2003"
  • [31] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ
  • [32] ME ΤΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
  • [33] ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ
  • [34] TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

  • [01] ΑΝΑΝ: ΟΔΥΝΗΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕ ΜΕΛΟ

    Νέα Υόρκη, 20 Αυγούστου 2003 (13:06 UTC+2)

    Οδυνηρό πλήγμα για τα Ηνωμένα Εθνη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, το θάνατο του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.

    Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, ο κ.Ανάν τονίζει χαρακτηριστικά:

    «Η απώλεια του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για τον ΟΗΕ και για μένα προσωπικά. Είναι δύσκολο να αντέξω τον θάνατο οποιουδήποτε συναδέλφου, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο ο οποίος να είναι περισσότερο απαραίτητος και που θα λείψει πιο έντονα στο σύστημα του ΟΗΕ από το Σέρτζιο. Σε όλη την καριέρα του εργάστηκε σκληρά υπέρ της ανθρωπότητας, έχοντας σαν σκοπό να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων του, βοηθώντας τους στη διευθέτηση των συγκρούσεών τους και στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο κοινωνιών τους. Στη συνεργασία του με τους ανθρώπους κάθε ηπείρου ως αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ως Συντονιστής Άμεσης Βοήθειας, ως Ειδικός Εκπρόσωπος στο Κόσοβο και στο Ανατολικό Τιμόρ και ως Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- από όλες αυτές τις θέσεις εντυπωσίασε με τη γοητεία του, την ενεργητικότητά του και την ικανότητά του στη διευθέτηση των ζητημάτων- όχι με την βία αλλά με δημοκρατικότητα και πειθώ.

    Στο Ιράκ, όπου πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του, δούλευε νυχθημερόν για να βοηθήσει τους Ιρακινούς να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να χτίσουν ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και πλήρους ανεξαρτησίας. Είναι τραγικό το γεγονός ότι έδωσε τη ζωή του για το σκοπό αυτό, μαζί με άλλους, οι οποίοι, σαν κι αυτόν, ήταν αφοσιωμένοι και πολύ αγαπητοί υπάλληλοι του ΟΗΕ. Αυτοί που τον σκότωσαν, διέπραξαν έγκλημα, όχι μόνο κατά του ΟΗΕ, αλλά και κατά του ίδιου του Ιράκ.

    Συμπάσχω με την οικογένεια του Σέρτζιο. Θα μας λείψει πολύ, και σαν συνάδελφος και σαν φίλος. Ας προσπαθήσουμε να αποδειχτούμε αντάξιοί του και να φέρουμε εις πέρας το έργο που εκείνος ξεκίνησε, ώστε ο θάνατός του να μην ήταν μάταιος».

    Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ενέργεια αδικαιολόγητης και φονικής βίας τη χθεσινή αιματηρή επίθεση στα κεντρική γραφεία του Οργανισμού στη Βαγδάτη.

    «Ολοι εμείς στον ΟΗΕ αισθανθήκαμε φρίκη και τρόμο εξαιτίας της σημερινής επίθεσης, κατά την οποία πολλοί συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν και ένας άγνωστος αριθμός από αυτούς έχασε τη ζωή του -Ιρακινοί αλλά και διεθνές προσωπικό. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την ενέργεια απρόκλητης και φονικής βίας κατά αντρών και γυναικών οι οποίοι ήρθαν στο Ιράκ με έναν μοναδικό σκοπό, να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και την κυριαρχία τους και να ανοικοδομήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη χώρα τους, με ηγέτες της επιλογής τους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και προσεύχομαι οι τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Eκπροσώπου Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ο οποίος εργάστηκε πολύ σκληρά για την επιτυχία αυτής της αποστολής, να είναι ασφαλείς και να αναρρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θρηνώ βαθύτατα για όσους έχασαν τη ζωή τους και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ελπίζω ακόμα αυτοί οι οποίοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο, ελπίζω να επανέλθει η ειρήνη, η ασφάλεια και η πλήρης ανεξαρτησία στο Ιράκ. Ο ΟΗΕ θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό».

    [02] Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 20 Αυγούστου 2003 (10:56 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι διακόπτει στο εξής κάθε επαφή και ως εκ τούτου και το διάλογο με τις παλαιστινιακές ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, τη Τζιχάντ και τη Χαμάς.

    Αφορμή για την απόφαση αυτή του Παλαιστίνιου ηγέτη αποτέλεσε η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν χτες αμφότερες οι οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη μέσα σε κατάμεστο από κόσμο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 130.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά και το βρετανικό Ρόιτερς, ο Αμπάς κατέληξε στην απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χτες με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, η Παλαιστινιακή Αρχή διαμόρφωσε την άποψη ότι οι οργανώσεις αυτές «βλάπτουν τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού» και ότι «σύντομα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας εναντίον τους».

    Αν και την ευθύνη για τη χτεσινοβραδινή επίθεση διεκδίκησαν, τόσο η Τζιχάντ, όσο και η Χαμάς, μόνον η τελευταία διένειμε στη Χεβρώνα βιντεοκασέτα, στην οποία εμφανιζόταν άνδρας, ονόματι Ραέντ Αμπντέλ Χαμίντ Μασκ, ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν μέλος της και πως θα έφερνε σε πέρας την επίθεση αυτοκτονίας, ώστε να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός στελέχους της οργάνωσης από τους Ισραηλινούς.

    Ισραήλ και ΗΠΑ

    Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «δεν κάνει απολύτως τίποτα κατά της τρομοκρατίας», παραβαίνοντας, όπως υποστήριξε, τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη». Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβι Πάζνερ, η ενέργεια αυτή των Παλαιστινίων έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή.

    Ανάλογη με την ισραηλινή ήταν και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή «να ενεργήσει για τη διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων», όπως είπε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Σον Μακ Κόρμακ.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ, ώστε να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να δηλώσει ότι «η επίθεση αυτή αποτελεί μία πρόσθετη απόδειξη ότι η κατάπαυση του πυρός της 29ης Ιουνίου αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα».

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε εκ νέου στον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι παγώνει κάθε επαφή με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Δεν έλειψαν, εξάλλου, και οι πιο ακραίες φωνές, όπως εκείνη του ηγέτη του ακροδεξιού ισραηλινού κόμματος της Εθνικής Ένωσης και υπουργού Υποδομών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος πρότεινε την «εξάλειψη» του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο απολογισμός

    «Γνωρίζουμε ότι οι έρευνες για τις επιθέσεις οδηγούν στο Μουκάταα, το γενικό αρχηγείο του Αραφάτ, που πρέπει να εξαλειφθεί μαζί με εκείνους που κατοικούν εκεί», είπε ο Λίμπερμαν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, φοβούμενος ότι τα ισραηλινά αντίποινα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια διακοπή των διαπραγματεύσεων, κάλεσε το Ισραήλ «να ενεργήσει συνετά, επειδή όπως είπε τα αντίποινα δε συμφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία».

    Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, δεκαεννέα Ισραηλινοί και ο Παλαιστίνιος καμικάζι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση αυτοκτονίας, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδάκι 1,5 χρόνων, που είχε τραυματιστεί σοβαρά και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 130, από τους οποίους τα 40 είναι παιδιά, ενώ η κατάσταση της υγείας 12 θεωρείται κρίσιμη.

    [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Λευκάδα, 20 Αυγούστου 2003 (17:12 UTC+2)

    Μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Λευκάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης που επισκέφθηκε το νησί. Τα μέτρα αφορούν τους σεισμοπαθείς, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν μη επισκευάσιμα, όσους κατοικούν σε μη επισκευάσιμες ή και επισκευάσιμες εργατικές κατοικίες, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του νησιού που έχουν οφειλές στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.

    Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η επιδότηση ενοικίου των σεισμοπαθών που μένουν έξω από τα σπίτια τους προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότεροι καταυλισμοί ενώ θα εφαρμοστούν άμεσα ειδικές ρυθμίσεις για όσους κατοικούν σε μη επισκευάσιμες ή και επισκευάσιμες εργατικές κατοικίες. Συγκεκριμένα θα διαγραφεί όλο το υπόλοιπο των δανείων που αφορούν σε δόσεις εργατικών κατοικιών ή σε δόσεις εξόφλησης δανείων που προέρχονται από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Εξάλλου ο κ. Σκανδαλίδης γνωστοποίησε ότι στις οικογένειες των οποίων οι κατοικίες κρίθηκαν μη επισκευάσιμες θα δοθεί οικονομική στήριξη, επιπλέον της ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, 14.675 ευρώ (πέντε εκατομμυρίων δραχμών) σε κάθε οικογένεια με προσαύξηση 2.935 ευρώ (ένα εκατομμύριο δραχμές) επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος).

    Ακόμη θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Ειδικότερα παρατείνονται οι προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου, αναστέλλονται οι πληρωμές βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι το τέλος του χρόνου και από εκεί και μετά σε 48 μηνιαίες δόσεις ρυθμίζονται χωρίς προσαυξήσεις και χωρίς πρόστιμα για εκπρόθεσμες καταβολές. Παράλληλα αναστέλλεται η καταβολή των οφειλών για ασφαλιστικές πληρωμές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς για διάστημα έξι μηνών. Η πληρωμή τους θα γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετους τόκους, τέλη και πρόστιμα.

    Εξάλλου το δημόσιο θα παράσχει χρηματική ενίσχυση, σε βιομηχανίες, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και λοιπές επιχειρήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και εξοπλισμό. Το ύψος της ενίσχυσης θα φτάνει το 30% της συνολικής ζημιάς.

    [04] Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (13:04 UTC+2)

    Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης αρνήθηκε κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι συμμετείχε στις ληστείες του 1986 και του 1988, οι οποίες αποδίδονται στη 17 Νοέμβρη.

    Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, είναι τροτσκιστής και δεν υποστηρίζει τις απόψεις αλλά και την πρακτική της 17Ν, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε λάβει μέρος σε μια ληστεία το 1983 με τον Γιάννη Σκανδάλη, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την έκδοση ενός πολιτικού βιβλίου, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι επρόκειτο για ενέργεια της οργάνωσης.

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή του στη ληστεία του 1986 την απέδωσε σε σύγχυση των αρχών, καθώς υπήρχε σε αυτήν μια έγκυος γυναίκα, ενώ για τη ληστεία του 1988 υποστήριξε πως το επίμαχο διάστημα βρισκόταν συνεχώς στο νοσοκομείο, καθώς η αδελφή του αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

    Υποστήριξε δε ότι στο πρόσωπό του επιχειρείται να χτυπηθεί και να συκοφαντηθεί το κίνημα της 4ης Διεθνούς, καθώς, όπως είπε, αυξάνεται διαρκώς η απήχησή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Επίσης, όπως τόνισε, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ιμπεριαλιστές βαφτίζουν τρομοκράτες όσους λένε απλώς αντιαμερικανικά συνθήματα με απώτερο στόχο να πνιγούν οι φωνές κατά του αταξιακού συστήματος, που επικρατεί με την παγκοσμιοποίηση.

    Όσον αφορά τον Παύλο Σερίφη, τον οποίο εμπλέκει στην προανακριτική απολογία του στη διπλή δολοφονία των Πέτρου και Σταμούλη -κατηγορία που έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 20ετίας- ο Ψαραδέλλης είπε πως δεν τον γνωρίζει και συμπλήρωσε ότι ''πρέπει να δέχθηκε μεγάλη πίεση για να τα πει αυτά''.

    Για τη γνωριμία του με το Βασίλη Τζωρτζάτο, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι συχνά έκανε συζητήσεις μαζί του και διαφωνούσαν κάθετα πολιτικά, αλλά ο Τζωρτζάτος δεν του είχε κάνει λόγο για ένοπλο αγώνα.

    [05] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΠΡΟΠΑΝΙΟ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (20:57 UTC+2)

    Βυτιοφόρο με προπάνιο ανατράπηκε το απόγευμα στο 39ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών.

    Ο οδηγός του βυτιοφόρου έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ανατράπηκε. Ο οδηγός του βυτιοφόρου εγκλωβίστηκε στο όχημα και χρειάστηκε επιχείρηση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

    Από την ανατροπή του βυτιοφόρου δεν σημειώθηκε έκρηξη και οι πυροσβέστες έριξαν ειδικό χημικό για να προκληθεί ψύξη στο φορτίο προπανίου.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    «Είναι θράσος να μιλά για αίσθημα ευθύνης ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που απροκάλυπτα υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα.

    «-Είναι ή δεν είναι οι κυβερνήσεις Σημίτη, που το 20% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος, το οποίο βάσει της κείμενης νομοθεσίας πρέπει να αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση, το ψαλίδισαν συστηματικά;

    -Είναι ή δεν είναι οι κυβερνήσεις Σημίτη, που ακολουθούν την ίδια ακριβώς προκρούστεια πρακτική και με τους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους από τα τέλη κυκλοφορίας;

    -Είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση Σημίτη υπεύθυνη για το γεγονός ότι το χρέος του Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση ξεπερνά σήμερα τα 3 δισ. ευρώ (1 τρις. δρχ.);

    -Είναι ή δεν είναι η Κυβέρνηση των δήθεν εκσυγχρονιστών, που ... ''κατάφερε'' κάθε δήμος της Χώρας να διαχειρίζεται ετησίως 350 ευρώ ανά κάτοικο, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 2.600 ευρώ;», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Είναι δικαίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου να υπερασπίζεται μια ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτη και πάντως κοινωνικώς και οικονομικώς αδιέξοδη πολιτική. Ματαιοπονεί όμως όταν καλεί την αντιπολίτευση να συναινέσει σε επικίνδυνες για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας επιλογές. Και σίγουρα πλανάται πλάνην οικτράν αν πιστεύει ότι η πολιτική αυτή επικροτείται από τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε.

    [07] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (20:31 UTC+2)

    Μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων στον Πειραιά εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο σε χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε ως εργαστήριο κοπής μαρμάρων, επί της οδού Θηβών 30 στον Πειραιά, ανακάλυψαν μια παράνομη εγκατάσταση αποχρωματισμένου πετρελαίου ναυτιλίας, που οι επιτήδειοι σκόπευαν να το διαθέσουν στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης. Συνολικά κατασχέθηκαν 77.000 λίτρα αποχρωματισμένου πετρελαίου. Επίσης, κατασχέθηκε ένα συρόμενο βυτίο χωρητικότητας 38.000 λίτρων, δύο μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 70.000 λίτρων και διάφορα υλικά και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για τον αποχρωματισμό του πετρελαίου

    Οι άντρες του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον 6 μήνες. Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα διαφεύγουν της σύλληψης. Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια εγκατάσταση που εντόπισαν οι άντρες του ΣΔΟΕ από την αρχή της χρονιάς.

    [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:27 UTC+2)

    Προβλήματα προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, η έντονη βροχόπτωση, που σημειώθηκε αργά το απόγευμα.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, στην οδό Αγ. Πάντων, πίσω από την ομώνυμη εκκλησία, συσσωρεύτηκαν όμβρια ύδατα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 10 κλήσεις για άντληση υδάτων, από σπίτια στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (20:15 UTC+2)

    «Ελπίζω άλλη φορά ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μη μας αναγκάζει να θυμόμαστε τον τίτλο του έργου "Κοίτα ποιος μιλάει"», τόνισε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις δηλώσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    «Γιατί είναι οι ίδιοι που σ' αυτή την περίπτωση, στους θεσμοθετημένους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απεχώρησαν από τη Βουλή και κατήγγειλαν το Νόμο 1828/89 όταν ψηφιζόταν. Γιατί είναι ο ίδιος που με τη ψήφο του το 1992 συναίνεσε στο να περικοπούν πόροι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με νόμο που ψήφισε τότε η Ν.Δ. Γιατί είναι οι ίδιοι που κατήγγειλαν- και αποχωρούσαν από τη Βουλή- κάθε νόμο που αποσκοπούσε στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    «Επιτέλους ας αντιμετωπίζουν τις πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση με λίγη ευθύνη. Αν θέλουν να έρθουν στην πολιτική μας δικαίωμά τους. Ας το αναγνωρίσουν τουλάχιστον», κατέληξε.

    [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 20/8/2003

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (17:05 UTC+2)

    Α. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 25ης Ιουνίου 2003, το καθαρό μέρισμα της χρήσεως 2002 είναι 0,13 ΕΥΡΩ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι ήταν κάτοχοι μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 25/06/2003 και είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας ως ονομαστικοί μέτοχοι. Οι κ.κ. μέτοχοι θα εισπράξουν το μέρισμα των 0,13 ΕΥΡΩ ανά μετοχή καθαρό, αποκλειστικά και μόνο με δίγραμμες επιταγές που θα αποσταλούν στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι μέτοχοι στο ΣΑΤ. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος είναι η Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003. Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «1. Η μελέτη που είχε ανατεθεί στην BANK OF AMERICA παραδόθηκε στην Διοίκηση της Τράπεζας στις 26-06-2003 και παρουσιάστηκε στους βασικούς μετόχους στις 03-07-2003 χωρίς περαιτέρω εξελίξεις στο επίπεδο των οργάνων της Διοίκησης της Τράπεζας. 2. Δεν έχει αρχίσει καμιά διαδικασία συγχώνευσης σε επίπεδο οργάνων της Τράπεζας και συνεπώς τα σχετικά δημοσιεύματα για έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 3. Από όσα δε πληροφορούμαστε υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. , βασικού μετόχου της Τράπεζας και του Αρμόδιου Υπουργείου για την εξαγορά από το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αυτή η εξαγορά αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει στην συγχώνευση των δύο Οργανισμών.»

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με την από 30 /6 /2003 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε., το μέρισμα της χρήσης έτους 2002 ανέρχεται σε 0,008 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α της 30ης Ιουνίου 2003. Από 1/7/2003 οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στο Χ.Α χωρίς το δικαίωμα λήψης του παραπάνω μερίσματος. Η πληρωμή του μερίσματος αρχίζει την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 και θα πραγματοποιείται από το δίκτυο των καταστημάτων όλης της χώρας της Τράπεζας ΕFG Εurobank Ergasias, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003. Μετά την προθεσμία αυτή ή καταβολή του μερίσματος θα γίνεται μόνον στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (οδός Σολωμού, αριθ. 20 Άλιμος Αττικής). Για την πληρωμή του μερίσματος, πρέπει απαραιτήτως οι μέτοχοι να προσκομίσουν το δελτίο ταυτότητάς τους και τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους. Η πληρωμή του μερίσματος σε άλλο πρόσωπο, θα γίνεται μόνον με την προσκόμιση εξουσιοδότησης του δικαιούχου, η οποία θα περιέχει τα παραπάνω στοιχεία και θα είναι απαραίτητα θεωρημένη από δημόσια αρχή. Για περισσότερες πληροφορίες, οι μέτοχοι παρακαλούνται να απευθύνονται στο τμήμα μετόχων της εταιρείας (τηλ. 210-9977000, ώρες 12.00 έως 14.00).

    ALSINCO Α.Ε.

    Ανακοινώνεται προς τους κ.κ μετόχους της εταιρείας ότι η Τακτική γενική Συνέλευση, που συνήλθε την Δευτέρα 30ης Ιουνίου 2003, ενέκρινε την καταβολή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήσης 2002.Δικαιούχοι είσπραξης του ώς άνω μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας κατα το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματηστηρίου Αθηνών της 02ης Ιουλίου 2003.Από την Πέμπτη 3ης Ιουλίου 2003 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στό Χρηματηστήριο Αθηνών χωρίς δικαίωμα λήψεως του ως άνω μερίσματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κατόπιν εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης, όρισε με απόφασή του κατά τη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου 2003 ότι η καταβολή του μερίσματος θα γίνει από 29 Αυγούστου 2003 έως 31 Δεκευμβρίου 2003, αποκλειστικά από το Τμήμα Θεσμικών & ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς, Αριστείδου 4, 1ος όροφος, Αθήνα, Τ.Κ.10559 και μόνο μέσω των εξουσιοδοτημένων χειριστών των μετόχων στο σύστημα Αϋλων Τίτλων. Μετά την ημερομηνία αυτή (31ης Δεκεμβρίου 2003), κάθε δικαιούχος που δεν εισέπραξε το μέρισμα του, μπορεί να το εισπράξει μόνο από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ALSINCO AE Ναυπλίου 8 Μεταμόρφωση Αθήνα, και εντός της προβλεπόμενη από το νόμο πενταετίας. Οι εξοφλητικές αποδείξεις για την εφορία και το μέτοχο θα παραδοθούν από την Τράπεζα Πειραιώς στους χειριστές-τράπεζες- ΑΧΕ, προκειμένου να προωθηθούν στους δικαιούχους. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ Μέτοχοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης μετόχων.

    ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ανακοινώνει ότι δυνάμει της από 19/8/2003 αποφάσεώς του απεφασίσθη η πώληση και των 79.640 ιδίων μετοχών, τις οποίες έχει αποκτήσει η εταιρία δυνάμει της από 29/6/2001 αποφάσεως της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων αυτής, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,572% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Απεφασίσθη επίσης ότι η κατώτατη τιμή πώλησής τους θα είναι 5 ευρώ και ότι οι πωλήσεις θα διενεργηθούν εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών και ειδικότερα από την 21/8/2003 έως την 21/11/2003.

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η διοίκηση της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Promota Bulgaria AD εισήλθε από την Πέμπτη 14/8/03 σε διαπραγμάτευση στο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο της Σόφιας. Ο κωδικός με τον οποίον διαπραγματεύεται η μετοχή της θα είναι ο "PRB" με στοιχεία λατινικά. Μετά την είσοδό της με απευθείας listing στο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο της Σόφιας, η Promota Bulgaria AD, θα οργανώσει δημόσια εγγραφή (IPO) και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,600,000 Βουλγαρικά λέβα (ισόποσο με ευρώ 1,330,000) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα με την είσοδο της Promota Bulgaria AD, εισήλθε με κωδικό διαπραγμάτευσης "ΡRA" και η εταιρεία Promota Aeropark AD. H εταιρεία αυτή είναι κατά 100% θυγατρική της Promota International Inc., της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας της Promota Hellas AE. η οποία σκοπό έχει την διαχείριση της έκτασης των 158 στρεμμάτων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σόφιας, ιδιοκτησίας της PROMOTA BULGARIA, όπου μεταξύ άλλων θα αναγερθεί μεγάλο πολυκατάστημα BARGAIN STORES. Ήδη από την ενημέρωση που έκανε το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο προς την αγορά, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον προς τις δύο εταιρείες οι οποίες υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα ύψους ευρώ 7 εκατ. στη γειτονική χώρα. Την διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας χειρίζεται η εταιρεία EuroCapital - Ulpia Securities SA που είναι μέλος του Χρηματιστηρίου της Σόφιας και ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα.»

    ΕΝΕΡΓΟΣ HOLDING Α.Ε.Μ.Ε.E.Τ.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΕΝΕΡΓΟΣ HOLDING Α.Ε.Μ.Ε.Ε.Τ. (πρώην ΑΛΚΑΡ Α.ΕΜ.Ε.Τ) γνωστοποιεί, ότι κατά την διεξαχθείσα (με ποσοστό απαρτίας 61,31%) Β' Επαναληπτική Γ.Σ. των μετόχων της 1ης Αυγούστου 2003, αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα εξής: α) Η τυπικού χαρακτήρα ακύρωση της από 25/7/2002 απόφασης της Γ.Σ των μετόχων περί αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (κατά το ποσό των 14.985.000 ευρώ με καταβολή μετρητών από τους μετόχους) και η τροποποίηση του σχετικού άρθρου 6 του καταστατικού, συνεπεία της, ως γνωστόν, μη πραγματοποίησης εν τέλει της αύξησης αυτής, επειδή μέχρι και τη λήξη (25/11/2002) της προβλεπόμενης περιόδου για τη διεξαγωγή της, δεν είχαν ακόμη διευθετηθεί ορισμένα θέματα τεχνικού χαρακτήρα, συνδεόμενα με τη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής και ολοκλήρωσης του συνολικού επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές (αιολική ενέργεια). β) Η ματαίωση στην παρούσα φάση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών από τους μετόχους (προγραμματισμένου ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) , η οποία, ως μοναδικό σκοπό είχε την κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920 - κάλυψη και διευθέτηση της προκύψασας απόκλισης (με βάση τις εταιρικές οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2002) μεταξύ των μεγεθών του μετοχικού κεφαλαίου και του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, δεδομένου, ότι μετά την προσφάτως ανακοινωθείσα προοπτική συγχώνευσης της εταιρείας (με πλήρη απορρόφηση της εταιρείας ΣΙΘΩΝΙΑ ΜΠΗΤΣ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου ΣΙΘΩΝΙΑ ΜΠΗΤΣ του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και ιδιοκτήτριας της άδειας λειτουργίας του εντός αυτού ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ) και των ήδη προς τούτο δρομολογηθεισών (από 20/7/2003) σχετικών διαδικασιών, υπολογίζεται, ότι η αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα προκύψει από την συγχώνευση αυτή -και πέραν βεβαίως των διανοιγόμενων νέων προοπτικών της εταιρείας- θα υπερκαλύψει την εν λόγω σημειωθείσα απόκλιση μεταξύ των παραπάνω μεγεθών, κατά σημαντικά αποτελεσματικότερο τρόπο έναντι της ματαιωθείσας αύξησης και στα αυτά περίπου χρονικά περιθώρια με αυτήν. γ) η διεύρυνση του εταιρικού σκοπού για την εξυπηρέτηση των παραπάνω νέων προοπτικών της εταιρείας, με την προσθήκη των ξενοδοχειακών εν γένει δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών από την ίδρυση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση καζίνο.

    ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρία ότι σύμφωνα με την υπ αριθμ. 64/29-3-2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με τη σύνταξη και διάθεση πληροφοριακού σημειώματος, όλες οι πληροφορίες που αφορούν τη χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση ύψους Ευρώ 18.785.767 η οποία αποφασίστηκε με την από 25-2-2002 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και πιστοποιήθηκε την 14-5-2002 και όπως η διάθεση αυτών τροποποιήθηκε με την από 30-5-2003 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, περιέχονται στο πληροφοριακό σημείωμα το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από τις 20/8/2003 στο Χ.Α., στα μέλη του ΣΜΕΧΑ, στην αίθουσα ενημέρωσης συνδρομητικού επενδυτικού κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1, 1ος όροφος) καθώς και στα γραφεία της Εταιρίας (Λεωφ. Κηφισίας & Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Μετόχων της Εταιρίας, τηλ. 210 68 67 750 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    F.G. EUROPE Α.Ε.

    Η εταιρία F.G. EUROPE Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα κάτωθι: «Στα πλαίσια της προβλεπόμενης από το άρθρο 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποχρέωσης, σας γνωστοποιείται ότι την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκποίησης των κλασματικών δικαιωμάτων που προέκυψαν λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της F.G. EUROPE και αφορά 92 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η μέση τιμή διάθεσης των ως άνω 92 κοινών ονομαστικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 3,31 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία καταβολής στους δικαιούχους του προϊόντος της ρευστοποίησης των ως άνω κλασματικών δικαιωμάτων κοινών ονομαστικών μετοχών ορίζεται η Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 αντί της αρχικά ορισθείς ημερομηνίας Δευτέρας 18 Αυγούστου 2003. Με την υλοποίηση της πώλησης του κλασματικού δικαιώματος που αφορά την μία προνομιούχο μετοχή θα ενημερώσουμε σχετικά.

    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι με επιστολή του ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σελόντα ΑΕ για επαγγελματικούς λόγους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σελόντα ΑΕ εξέλεξε την κα Τζουρμακλιώτου Δήμητρα του Χρήστου, ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του μέλους που παραιτήθηκε και για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας αυτού. Μετά την εκλογή του νέου μέλους το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕ είναι: Βασίλειος Στεφανής του Κωνσταντίνου Πρόεδρος, Ιωάννης Στεφανής του Κων/νου Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Ανδριανόπουλος του Παναγιώτη Μέλος, Ευάγγελος Πίπας του Νικολάου Μέλος, Αλέξανδρος Λέανδρος του Αργυρίου Μη εκτελεστικό Μέλος, Ευάγγελος Γαλούσης του Γεωργίου Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος, Δήμητρα Τζουρμακλιώτου του Χρήστου Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρίας ορίζεται σε πέντε (5) έτη και συνεπώς το εν λόγω Διοικητικό Συμβούλιο θα διοικήσει την Εταιρεία μέχρι και την τακτική γενική συνέλευση που θα συνεδριάσει εντός του α' εξαμήνου του έτους 2008.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Τράπεζα ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22/07/2003 παραιτήθηκε ο Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ζάρρας και στη συνεδρίαση της 28/07/2003 εξελέγη ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. ο κ. Αβραάμ Τριανταφυλλίδης. Η σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας έχει ως εξής: Καρατζάς Θεόδωρος Διοικητής, Πανταλάκης Θεόδωρος Υποδιοικητής, Βρανάς Ανδρέας Υποδιοικητής, Ταμβακάκης Απόστολος Υποδιοικητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος, Δασκαλόπουλος Δημήτριος, Κωνσταντακόπουλος Βασίλειος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λαναράς Γεώργιος, Νεκτάριος Μιλτιάδης, Παναγόπουλος Ιωάννης, Παπούλιας Δημήτριος, Ράπανος Βασίλειος, Τριανταφυλλίδης Αβραάμ, Τσουγιόπουλος Γεώργιος.

    Β.ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ

    ΕΜΠΕΔΟΣ  Α.Ε.

    Ορθή Επανάληψη

    Ο κ. Γκορίτσας Χαρίλαος, με την από 18/08/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί την ακόλουθη μεταβολή ποσοστού συμμετοχής του επί των μετοχών της εταιρίας ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.: «Υπόχρεος: Γκορίτσας Χαρίλαος. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Όγκος συναλλαγών (τεμάχια): 100.000 μετοχές, συνολικής αξίας 121.490,00 ευρώ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: 14/08/2003. Παρατηρήσεις: Μεταβολή σημαντικού ποσοστού και διαμόρφωση της μετοχικής θέσης μου κάτω του 5%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 5,04%, μετά την μεταβολή 4,90%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.688.439, μετά την μεταβολή 3.588.439. Το άμεσο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατείχα ως Φυσικό Πρόσωπο, πριν την δηλωθείσα μεταβολή ανήρχετο σε 5,04% και μετά την δηλωθείσα μεταβολή ανέρχεται σε 4,90%. Ο αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή ανήρχετο σε 3.688.439 και μετά την μεταβολή ανέρχεται σε 3.588.439.»

    Γ.ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    LOGICDIS A.E.

    Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 01/09/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στην έδρα της Εταιρίας που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 59 - 61 στο Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Λήψη απόφασης για αποδοχή και έγκριση της Εκθέσεως του ορισθέντος Ορκωτού Ελεγκτή -Λογιστή επί του Ισολογισμού Μετασχηματισμού της 31/01/2003 της υπό απορρόφηση εταιρίας INFORMATION DYNAMICS - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. με το διακριτικό τίτλο INFORMATION DYNAMICS A.E. 2. Λήψη απόφασης για έγκριση του από 07/05/2003 καταρτισθέντος και υπογραφέντος Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Εταιρείας LogicDIS A.E. (Απορροφώσα) με απορρόφηση της Εταιρίας INFORMATION DYNAMICS A.E (Απορροφόμενη), και σε συνδυασμό με τα όσα προέκυψαν από την έκθεση αποτίμησης των δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, ως και της από 07/05/2003 Έκθεσης του Δ.Σ. 3. Λήψη απόφασης για την συγχώνευση της Εταιρίας LogicDIS A.E με απορρόφηση της θυγατρικής Εταιρίας INFORMATION DYNAMICS A.E σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 2166/1993 όπως ισχύει. 4.Έγκριση των μέχρι σήμερα πράξεων, ενεργειών και δηλώσεων του Δ.Σ. της εταιρίας και των πληρεξουσίων του σχετικά με την ως άνω συγχώνευση. 5. Λήψη απόφασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού λόγω της Συγχώνευσης και της στρογγυλοποίησης της ονομαστικής αξίας των μετοχών με κεφαλαιοποίηση τμήματος από τον λογαριασμό Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 6. Λήψη απόφασης για την παροχή ειδικής εντολής και εξουσιοδότησης σε μέλος του Δ.Σ. για να προβεί στην υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

    [11] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (16:28 UTC+2)

    Με επικράτηση των πωλητών έναντι των αγοραστών έληξε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κατά 0,30% και να διαμορφωθεί στις 2.233,64 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.229.42 και των 2.255,96.

    Ο δείκτης «γονάτισε» υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στα «βαριά» χαρτιά και ιδίως στις τηλεπικοινωνίες, τάση που τα κέρδη στις μετοχές της περιφέρειας δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν. Η αξία των συναλλαγών ήταν ικανοποιητική, αφού ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 138 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 173 πτωτικών και 70 αμετάβλητων.

    Οι απώλειες των blue chips αποτυπώθηκαν στο αρνητικό πρόσημο του FTSE/ASE-20, o οποίος υποχώρησε κατά 0,33%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και ο FTSE/ASE-140 (-0,06%). Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 0,20% και 1,25% αντίστοιχα, κατέγραψαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ο SMALL CAP-80 της μικρής.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες. Στο αρνητικό "στρατόπεδο", τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-2,29%) και των τηλεπικοινωνιών (-1,33%, συνεπεία των απωλειών 1,59% στη μετοχή του ΟΤΕ, 1,37% στον τίτλο της Vodafone-Panafon και 0,90% στο "χαρτί" της Cosmote).

    Στον αντίποδα, τα πιο αισθητά κέρδη κατέγραφαν κατά σειρά οι κλάδοι των κατασκευών (2,77%), του λιανικού εμπορίου (2,63%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,53%) και των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,39%). Ενισχυμένος έκλεισε και ο τραπεζικός κλάδος (0,44%), χάρη στα κέρδη της Εθνικής (0,63%) και της Alpha Bank (1,17%), ενώ εντυπωσιακό ήταν το ανοδικό ξέσπασμα του τίτλου της τράπεζας Αττικής (7,76%).

    Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,17%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,11%), των επενδύσεων (0,02%), της παράλληλης αγοράς (0,43%), των τροφίμων-ποτών (0,07%) και των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,31%).

    Στον αντίποδα, αποδυναμωμένοι έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες των ασφαλειών (-1,10%), των βασικών μετάλλων (-1,15%), των βιομηχανιών (-1,04%), των διυλιστηρίων (-0,38%), της πληροφορικής (-0,28%), των συμμετοχών (-0,84%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,03%).

    Σχολιάζοντας την εικόνα της συνεδρίασης, αναλυτές επισημαίνουν ότι η υποχώρηση του γενικού δείκτη οφείλεται στην ελάττωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε αρχικά για τους τραπεζικούς τίτλους, αλλά και στη διατήρηση των πιέσεων στο δείκτη των τηλεπικοινωνιών.

    Ύστερα από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα με απώλειες, η αγορά πήρε σαφή ανοδική κατεύθυνση από τις τοποθετήσεις σε τίτλους του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα, λίγο πριν από τις 14.00 ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 0,61% και βρισκόταν στις 2.255,9 μονάδες, με τον δείκτη των τραπεζών να ενισχύεται κατά 1,28%. Στη συνέχεια, όμως, πολλοί επενδυτές θέλησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει στο αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι το κλείσιμο._

    [12] ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ COSMOTE ΠΟΝΤΑΡΕΙ Η DRESDNER KLEINWORT

    Φρανκφούρτη, 20 Αυγούστου 2003 (15:34 UTC+2)

    Αμετάβλητη διατήρησε τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τη μετοχή της Cοsmote η τράπεζα Dresdner Kleinwort Wasserstein, "ποντάροντας" σε περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της εταιρίας, παρά την πρόσφατη ανοδική κούρσα του (που απέδωσε κέρδη 16,5% από τις 10 Ιουλίου).

    Σε έκθεση με σημερινή ημερομηνία, οι αναλυτές της τράπεζας τοποθετούν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Cosmote στα 12 ευρώ. Εξάλλου, θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για την πορεία των μεγεθών της εταιρίας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 27 Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής (investment banking) της Dresdner Bank εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρίας θα διαμορφωθούν στα 265,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος θα εμφανίσει ετήσια αύξηση 12,1% και θα ανέλθει στα 623,5 εκατ. ευρώ.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της Dresdner διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ελληνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας είναι μία από τις πλέον κερδοφόρες στον κλάδο, ενώ επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σε επίπεδο ανταγωνισμού είναι μάλλον περιορισμένοι._

    [13] ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΙΣΗΧΘΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (15:29 UTC+2)

    Στο "ταμπλό" του Χρηματιστηρίου Αξιών Σόφιας φιγουράρει από τις 14 Αυγούστου η μετοχή της PROMOTA BULGARIA AD, θυγατρικής της ελληνικής εισηγμένης ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ. Ο κωδικός με τον οποίον διαπραγματεύεται η μετοχή της θα είναι ο «PRB» με στοιχεία λατινικά.

    Μετά την είσοδό της με απευθείας listing στο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο της Σόφιας, η Promota Bulgaria AD, θα οργανώσει δημόσια εγγραφή (IPO) και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2.600.000 Βουλγαρικά λέβα (περί το 1.330.000 ευρώ) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ταυτόχρονα με την είσοδο της Promota Bulgaria AD, εισήλθε με κωδικό διαπραγμάτευσης «ΡRA» και η εταιρία Promota Aeropark AD. H εταιρία αυτή ανήκει κατά το 100% στην Promota International Inc., την αμερικανική θυγατρική της Promota Hellas AE., η οποία έχει ως σκοπό τη διαχείριση έκτασης των 158 στρεμμάτων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σόφιας (όπου μεταξύ άλλων θα αναγερθεί μεγάλο πολυκατάστημα BARGAIN STORES).

    "Ήδη από την ενημέρωση που έκανε το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο προς την αγορά, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρίες, οι οποίες υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα ύψους 7 εκατ. στη γειτονική χώρα. Τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας χειρίζεται η εταιρία EuroCapital - Ulpia Securities SA, που είναι μέλος του Χρηματιστηρίου της Σόφιας και ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης._

    [14] ΕΤΕ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (15:03 UTC+2)

    Πιστωτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Λευκάδα, αλλά και στους λήπτες στεγαστικών δανείων, θα παράσχει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να σταθεί αρωγός σε όσους πιστούχους της εδρεύουν στο πληγέν από το σεισμό της 14ης Αυγούστου νησί.

    Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρατείνονται μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2004, με ενήμερο επιτόκιο, οι δόσεις από πάσης φύσεως δανειακές οφειλές, είτε σε ευρώ, είτε σε συνάλλαγμα, με λήξη από 14.8.2003 έως 31.12.2003 (εφόσον φυσικά το επιθυμούν οι πελάτες).

    Επιπλέον, παρέχεται η ευχέρεια να εξοφληθούν μέχρι τις 31.12.2003 και 30.6.2004, αντίστοιχα, οι τόκοι που λογίστηκαν την 30.6.2003, καθώς και αυτοί που θα λογιστούν στις 31.12.2003. Όσες οφειλές βρίσκονταν στην προσωρινή καθυστέρηση στις 14.8.2003 παρατείνονται μέχρι 31.8.2004 και θα εκτοκίζονται από 15.8.2003 με ενήμερο επιτόκιο. Πάντως, στις διευκολύνσεις δεν υπάγονται δάνεια, οφειλές από χρηματοδοτήσεις καλυπτόμενες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό, να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων των δανείων τους για ένα έτος (μέχρι 31.8.2004), με ενήμερο επιτόκιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τις 31.12.2003._

    [15] MΠΙΓΚΜΑΝ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Αυγούστου 2003 (19:24 UTC+2)

    Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ιδέες των εξτρεμιστών του Κοσόβου δεν βρίσκουν απήχηση στην ΠΓΔΜ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ο πρέσβης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια Νίκολα Μπίγκμαν.

    «Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν ή όχι εγκληματικές ομάδες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι έχουν πολιτικές ιδέες, αλλά αν οι ομάδες αυτές έχουν οπαδούς. Οπαδούς δεν έχουν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι πιο σταθερή απ' ότι πιστεύουν ορισμένοι.

    «Υπάρχει κάποια τρελή ομάδα που εμφανίζεται στην περιφέρεια Σκόπσκα Τσρνα Γκόρα η οποία όμως δεν έχει την υποστήριξη του πληθυσμού και είναι βέβαιο πως σύντομα θα εξοντωθεί», ανέφερε.

    [16] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2003 (19:10 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, παρά τις αρχικές πιέσεις που δέχθηκαν τόσο οι τίτλοι της περιφέρειας όσο και οι τραπεζικοί. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 89,51 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 764 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, ζημιές σε ποσοστό 0,82% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 368,72 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2003 (18:18 UTC+2)

    Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό εξέφρασε σήμερα στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΔΩΡΑ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Ο Λ. ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 20 Αυγούστου 2003 (16:57 UTC+2)

    Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση στο θέμα του αφοπλισμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου κόμματος της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, Βλαντιμίρ Γκιόρτσεφ, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστροφή των όπλων που χορηγήθηκαν σε δημόσια πρόσωπα τη διετία 2001-2002, επί υπουργίας Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Ο εκπρόσωπος του VMRO χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου ως μέρος της προπαγανδιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών και την κάλεσε να στρέψει την προσοχή της στον αφοπλισμό των αλβανικών εξτρεμιστικών ομάδων, οι οποίες καθημερινά, όπως είπε ο κ.Γκιόρτσεφ, δημιουργούν επεισόδια με ανθρώπινα θύματα. Σύμφωνα με τον κ.Γκιόρτσεφ ο αριθμός των όπλων (αυτόματα όπλα, πιστόλια, περίστροφα, μυδράλια, όλμοι κ.α.) που βρίσκονται στα χέρια των Αλβανών εξτρεμιστών κυμαίνεται σε 500-700 χιλιάδες.

    Σημειώνεται ότι η αξία των όπλων (πιστόλια, περίστροφα και καραμπίνες) που επί υπουργίας Μπόσκοφσκι χορηγήθηκαν σε δημόσια πρόσωπα ως "αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφεραν στην πατρίδα", ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Με εντολή του νυν υπουργού Εσωτερικών, Χάρι Κόστοφ, εντός 15 ημερών όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους όπλο που τους χορηγήθηκε ως "δώρο" από τον Μπόσκοφσκι θα κληθούν ή να το παραδώσουν ή να καταβάλλουν το αντίτιμο.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος φέρεται να έλαβε ως "δώρο" από τον Μπόσκοφσκι έξι όπλα, μεταξύ αυτών και ένα πιστόλι τύπου "Desert Eagle", η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 3.550 ευρώ, δήλωσε ότι θα τα επιστρέψει εφόσον όμως ευσταθούν τα νομικά επιχειρήματα του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών που έλαβαν τα "δώρα" του Μπόσκοφσκι είναι ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστών, ο αρχισυντάκτης της κρατικής τηλεόρασης, Μπράνισλαβ Ντίμοφσκι, ο πρωταθλητής κολύμβησης, Αλεξάνταρ Μαλένκο, η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα, κ.α, καθώς και πολλά στελέχη του VMRO-DPMNE, που τότε ήταν στην κυβέρνηση.

    [19] ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 20 Αυγούστου 2003 (16:36 UTC+2)

    Τη Γερμανία και την Ιταλία θα επισκεφθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί από 1-3 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια του γραφείου της TUSIAD και θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός, το διάστημα 5-7 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί, επίσης, τη Ρώμη, όπου θα έχει επαφές με τον ιταλό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [20] ΤΟ ΣτΕ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:37 UTC+2)

    Φρένο στις εργασίες του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας έβαλε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και 131 κάτοικοι και με την οποία ζητούσαν την προσωρινή αναστολή των εργασιών, μέχρι να συζητηθεί από το ΣτΕ η κύρια προσφυγή που θα εκδικαστεί στις 5 Νοεμβρίου.

    Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά είναι καταδικαστική για την Ενωση που όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα αργήσει να μπει στο γήπεδό της. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στηρίχθηκε κυρίως στο σκεπτικό ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα δεν ήταν εφικτό να παραδοθεί το έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Σήμερα εξάλλου έφθασε η μπλε κάρτα του Δημήτρη Ναλιτζή. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης τίθεται στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς εν όψει της πρεμιέρας με το Αιγάλεω. Ο τελευταίος ωστόσο δεν θα έχει στη διάθεσή του στην πρεμιέρα του Σαββάτου τον τραυματία Ιλια Ιβιτς.

    Τέλος, μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα εισιτήρια της ρεβάνς με την Γκρασχόπερ την προσεχή Τετάρτη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:32 UTC+2)

    Εκανε την έκπληξη σήμερα ο Εργοτέλης. Κατάφερε στο δεύτερο αγώνα της α` φάσης του κυπέλλου Ελλάδος να επικρατήσει με 3-2 του Πανηλειακού και σε συνδυασμό με το 3-3 της πρώτης συνάντησης να πάρει την πρόκριση για την συνέχεια του θεσμού.

    Η ομάδα του Πύργου κατάφερε να προηγηθεί στο 15' με τον Σπυρόπουλο (0-1), αλλά εννέα λεπτά αργότερα Λαμπράκης έκανε το 1-1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο 75' με τον Τζανετή (2-1), ενώ την χαριστική βολή έδωσαν στο 81' με τον Ογκουνσότο (3-1). Το τελικό 3-2 διαμορφώθηκε στο 89' με πλασέ του Μανίκα, ύστερα από πάσα του Βύντρα.

    [22] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τρία μετάλλια (δύο ασημένια και ένα χάλκινο) κατέκτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Αρσης Βαρών παίδων, κορασίδων που διεξάγεται στο Ντόρτμουντ η ελληνική ομάδα. Πρωταγωνιστής ήταν ο Αρτούρος Ακριτίδης που πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στα 50κ. και κατέκτησε τα τρία μετάλλια, ενώ παράλληλα σύντριψε όλα τα πανελλήνια ρεκόρ.

    Ο αθλητής Ηρακλή Καβάλας ήταν δεύτερος στο ζετέ και το σύνολο με 110κ. και 195κ. και τρίτος στο αρασέ με 85κ. Παράλληλα κατέρριψε τα πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία παίδων, που ανήκαν στον Παύλο Λαζαρίδη με 78κ. (αρασέ) - 95,5κ (ζετέ)- 172,5κ. (σύνολο) από το 2001.

    [23] ΠΑΟΚ: ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    Στο ρυθμό του ντέρμπι ζουν και αναπνέουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Η πρεμιέρα κόντρα στον Ολυμπιακό στην άδεια Τούμπα λόγω τιμωρίας, έχει πεισμώσει τους ποδοσφαιριστές του Αγγελου Αναστασιάδη οι οποίοι παρουσιάζονται αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

    «Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον Ολυμπιακό», αναφέρει ο αμυντικός άσος του ΠΑΟΚ, Λεωνίδας Βόκολος και συνεχίζει: «Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι.Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που μπορούν να δείξουν την αξία τους». Ο πρώην διεθνής άσος σχολίασε και την πρόκριση της ομάδας του εναντίον της Λάρισας στο κύπελλο. «Είναι πολύ σημαντικό που ότι καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου», τόνισε το νέο απόκτημα του Δικεφάλου.

    Επίσης με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ευχαριστεί τον Γιώργο Γεωργιάδη για την απόφασή του να μην διεκδικήσει το ποσό των 560.000 ευρώ που του οφείλονταν από τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι: «Ο πρώην ποδοσφαιριστής μας Γεώργιος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, εις ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης στην ομάδα μας δεν αξίωσε, καίτοι υπήρχε τελεσίδικη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ εις βάρος του ΠΑΟΚ, το ποσό των 560.000 ευρώ από την είσπραξη του οποίου παραιτήθηκε. Κατόπιν τούτου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ευχαριστεί δημοσίως τον Γεώργιο Γεωργιάδη για την ανωτέρω συμπεριφορά του διότι απέδειξε έμπρακτα το ήθος, την γενναιοψυχία και την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ».

    [24] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Ν. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:28 UTC+2)

    Προσφυγή κατά του ΠΑΟ κατέθεσε σήμερα στην ΕΠΑΕ ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο παίκτης των «πρασίνων» ζητά από την διοίκηση περίπου 180 εκατομμύρια δραχμές. Το συγκεκριμένο ποσό -κατά τα λεγόμενα του παίκτη- προέρχεται από δόσεις συμβολαίων που έληξαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο, καθώς από τότε έχει εισπράξει μόνο 20 από τα 200 εκατομμύρια δραχμές. Από πλευράς διοίκησης αναφέρεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση και το θέμα θα τακτοποιηθεί ώστε ο παίκτης να αποσύρει την προσφυγή.

    [25] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 20 Αυγούστου 2003 (20:25 UTC+2)

    Έντονες συγκρούσεις μεταξύ εκατό περίπου ανταρτών και μονάδων του ρωσικού στρατού ξέσπασαν σήμερα στην Τσετσενία κοντά στο χωριό Αβτούρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, Ίλια Τσαμπάλκιν.

    Δεκάδες αντάρτες εγκλωβίστηκαν κοντά στο Αβτούρι και τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί.

    [26] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 20 Αυγούστου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και μάνικες με νερό για να καταστείλει εξέγερση Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα της πόλης Μέγκιντο, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο Τύπου.

    Περίπου 200 φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε τέντες και έριξαν πέτρες προς τους φύλακες, αρκετοί από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ανακοινώθηκε η μεταφορά από τις φυλακές του Μέγκιντο 61 από τους 1.161 Παλαιστίνιους κρατουμένους στις φυλακές του Κετζιότ, στο νότιο Ισραήλ.

    [27] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 20 Αυγούστου 2003 (20:08 UTC+2)

    Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση της Ισπανίας αξίωσε σήμερα την αποχώρηση όλων των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, μετά το θάνατο ενός ανώτατου αξιωματικού που βρισκόταν σε ειδική αποστολή για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος του εργατικού σοσιαλιστικού κόμματος, Μανουέλ Τσάβες, ζήτησε να αρχίσει διάλογος στη Βουλή για την ενδεχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Συνασπισμού, Ιζκιέρδα Ούνιδα που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα, Γκασπάρ Λαμαζάρες, απαίτησε επίσης την επιστροφή των στρατιωτών.

    Οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί υπήρξαν εξαρχής αντίθετοι στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    [28] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Τεχεράνη, 20 Αυγούστου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Καράζι, απέτισε φόρο τιμής στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο ντε Μέλο, που έχασε τη ζωή του χθες στην επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Ίρνα.

    Η ιρανική τηλεόραση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για ανικανότητα των δυνάμεων κατοχής να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα οφείλεται στην ασαφή πολιτική των ΗΠΑ που εμποδίζει τους Ιρακινούς να αναλάβουν οι ίδιοι την κατάσταση.

    [29] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΕΡΝΗΝΕΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ

    Βαγδάτη, 20 Αυγούστου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ενας Αμερικανός διερμηνέας σκοτώθηκε σήμερα και δύο ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, από ρουκέτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο διερμηνέας υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για την επίθεση.

    [30] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (20:04 UTC+2)

    Παρουσία έξι υπουργών, πέντε υφυπουργών, δεκάδων βουλευτών και πολιτευτών, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανοίγει αύριο, στις 8.30 το βράδυ, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, η αυλαία των εκδηλώσεων "Πρέσπες 2003", με τη συναυλία της Ελληνίδας μουσικοσυνθέτριας Ελένης Καραϊνδρου.

    Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών, όπως τη Δημήτρα Γαλάνη, τη Μαρία Φαρνατούρη, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Κώστα Μακεδόνα, τη Δήμητρα Παπίου, το Μανώλη Λιδάκη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Καίτη Γαρμπή, τον Αντώνη Ρέμο, τη Δέσποινα Βανδή, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Λευτέρη Πανταζή.

    Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα τιμηθούν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Κορτσάρης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μουτσόπουλος, και ο Φλωρινιώτης ζωγράφος Θέμης Μιλώσης, που πέθανε πέρυσι.

    Στη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου θα συμμετέχουν ενενήντα πέντε μουσικοί, ενώ θα τραγουδήσουν επίσης η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού και εκ των βασικών συντελεστών της διοργάνωσης των εκδηλώσεων "Πρέσπες", Γιώργος Λιάνης, χαρακτήρισε την Ελένη Καραϊνδρου, ως "ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στη μουσική".

    Από την πλευρά της η Ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια τόνισε ότι μαγεύτηκε από τα ποιητικά χρώματα της περιοχής και πρόσθεσε ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε δέκα χρόνια αφού μια τέτοια εκδήλωση προϋποθέτει πολύ οργάνωση".

    Σημείωσε δε ότι την "άγγιξε" το συγκεκριμένο τοπίο της λίμνης αφού εκεί γύρισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τη σκηνή με την απαγγελία του εθνικού μας ποιητή Διονύση Σολωμό στην ταινία "Αιωνιότητα και μια μέρα".

    Για την Δήμητρα Γαλάνη είπε ότι το 1969 απέδωσε το πρώτο τραγούδι, που συνέθεσε η μουσικοσυνθέτρια, ενώ ήταν φοιτήτρια, ενώ για την Μαρία Φαραντούρη τόνισε ότι ήταν η πρώτη τραγουδίστρια, που συνεργάστηκε μαζί της σε συναυλία.

    Ακόμη η διάσημη μουσικός εξήγησε ότι αγαπά πολύ τη μουσική, το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, αλλά και τη τζάζ, υπογραμμίζοντας ότι "όλα αυτά δένουν στη συναυλία μέσα από έναν δραματικό καμβά".

    Μερικές από τις μελωδίες που θα ακουστούν αύριο στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι οι εξής: "Ταξίδι στα Κύθηρα", "Το Μετέωρο Βήμα", "Το τραγούδι της Λίμνης" και "Θέμα της αιωνιότητας".

    Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τα τραγουδία "Η άρια της Ρόζας", "Μη μου μιλάς για αγάπη" και το "Το τραγούδι της Λίμνης".

    Η Δήμητρα Γαλάνη θα ερμηνεύσει τα τραγούδια "Τα βουρκωμένα μάτια", "Η απόφαση/ Η τιμή της αγάπης". Εξάλλου, οι δυο ερμηνεύτριες θα αποδώσουν μαζί το "Ταξίδι στα Κύθηρα".

    "Εθνικό κεκτημένο"

    Ο κ. Λιάνης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις των Πρεσπών είναι ένα "εθνικό κεκτημένο" και χαρακτήρισε τον Πολιτισμό ως "ένα μεγάλο όχημα για την ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής".

    Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί τη Φλώρινα στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εγκαινιάσει τον ατμοηλεκτρικό σταθμό.

    Ποιοί θα δώσουν το παρών

    Το παρών στις φετινές εκδηλώσεις θα δώσουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, Υγείας, Κώστας Στεφανής, Γεωργίας Γιώργος Δρυς και Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς επίσης οι υφυπουργοί Οικονομίας Νίκος Φαρμάκης, ΥΠΕΞ, Ανδρέας Λοβέρδος, Άμυνας Λάζαρος Λωτίδης, Εσωτερικών Λευτέρης Τζιόλας και Δημόσιας Τάξεως Παντελής Τσερτικίδης.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις Πρέσπες

    Παρασκευή 22/8, στον Άγιο Αχίλλειο: Συναυλία Ελένης Καραϊνδρου με Μαρία Φαραντούρη και Δήμητρα Γαλάνη

    Σάββατο 23/8, Πλατεία Φλώρινας: Συναυλία Σταμάτη Κραουνάκη

    Κυριακή 24/8 στο Λιμνοχώρι: Συναυλία Καίτης Γαρμπή

    Δευτέρα 25/8 στο Αμύνταιο: Συναυλία Αντώνη Ρέμου

    Τρίτη 26/8 στο Βαρικό: Συναυλία Λευτέρη Πανταζή - Στάθη Αγγελόπουλου

    Τετάρτη 27/8 στο γήπεδο της Φλώρινας: Συναυλία Δέσποινας Βανδή

    Πέμπτη 28/8 στο Αμμοχώρι: Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη

    Παρασκευή 29/8 στις Κάτω Κλείνες: Θέταρο "Αγγέλα Παπάζογλου" με την Άννα Βαγενά

    Σάββατο 30/8 στα Φιλώτα: Θέατρο "Αγγέλα Παπάζογλου" με την Άννα Βαγενά

    Κυριακή 31/8 στη Μελίτη: Συναυλία Μανώλη Λιδάκη-Ελένης Τσαλιγοπούλου

    Στ. T.

    [31] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (16:51 UTC+2)

    Ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ο τελικός αριθμός συμμετοχών στο 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

    Η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του Πανοράματος αντικατοπτρίζεται στο ότι ανάμεσα στις συμμετέχουσες ταινίες συμπεριλαμβάνονται βραβευμένες σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όπως των Κανών, του Τορόντο, του Βερολίνου, του Σαντάνς, του Λονδίνου κ.α. αλλά και η επιμήκυνση του Πανοράματος κατά τρεις ημέρες προκειμένου να προβληθούν όλα τα συμμετέχοντα έργα.

    Εκατόν πενήντα οκτώ διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο Διεθνές Πανόραμα. Από αυτούς οι 114 προέρχονται από 27 χώρες του εξωτερικού ενώ υπάρχουν και συμπαραγωγές ταινιών. Οι Έλληνες σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τα έργα τους ανέρχονται σε 42.

    Συγκεκριμένα συμμετέχουν 14 ταινίες μεγάλου μήκους, 74 μικρού μήκους, 37 ντοκιμαντέρ, 10 ταινίες animation και 21 πειραματικές ταινίες, με συνολική διάρκεια 4825 λεπτά.

    [32] ME ΤΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (14:08 UTC+2)

    Με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που ανεβάζει 21-22 Αυγούστου η Λαϊκή Σκηνή Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στο Θέατρο Κήπου .Η προσαρμογή του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Κεραμίδα, τα σκηνικά του Αλέξανδρου Οικονόμου και η μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρία Αλβανού, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Αθανασία Γεωργιάδου, Παντελής Καραγιάννης και Νίκος Τυριτίδης.

    Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Η Αντωνία και η Μαργαρίτα, δύο γυναίκες των «άντα» γυρίζουν από το σούπερ μάρκετ φορτωμένες με ψώνια που δεν πλήρωσαν αλλά τα έκλεψα όπως και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες της γειτονιάς τους. Όμως πρέπει να κρύψουν τα κλεμμένα όχι μόνο από την αστυνομία αλλά και από τον ηθικότατο σύζυγο της Αντωνίας. Σκαρφίζονται λοιπόν να τα κρύψουν στις κοιλιές τους παριστάνοντας τις έγκυες. Τότε αρχίζουν να ξετυλίγεται μία σειρά από κωμικοτραγικά επεισόδια τα οποία κορυφώνονται όταν ο καθ΄ όλα ηθικός Τζοβάνι, σύζυγος της Αντωνίας, αποφασίζει να κλέψει και αυτός δύο σακιά ζάχαρη γιατί πολύ απλά «δεν πάει άλλο». Στο τέλος οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να μιλήσουν και να πουν την αλήθεια. Η παρεξήγηση αποκαθίσταται και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.

    [33] ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2003 (12:52 UTC+2)

    Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των θεατών που επισκέφτηκαν το φετινό καλοκαίρι θερινά σινεμά, καθώς τα εισιτήρια που κόπηκαν πανελλαδικά φτάνουν, μέχρι στιγμής, τα 2,5 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα εκατ. θεατές προσέλκυσαν οι ταινίες πρώτης προβολής, 50.000 οι επανεκδόσεις, ένα εκατ. οι συνεχιζόμενες από το χειμώνα προβολές, ενώ μόνο το Matrix Reloaded, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις αρχές Μαΐου, συγκέντρωσε 500.000 σινεφίλ.

    Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 5% στο κοινό των θερινών κινηματογράφων, σε αντίθεση με τις χειμερινές αίθουσες, όπου διαπιστώνεται μείωση της τάξεως του 15%.

    Από τις επανεκδόσεις, πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού έρχεται η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Ο αθώος (17.000 εισιτήρια) και ακολουθούν οι παραγωγές: Αγριες Φράουλες (10.000 εισιτήρια), Ο δολοφόνος έρχεται κάθε βράδυ (8.000 εισιτήρια), Τα φτερά του έρωτα. Οι Βιτελόνοι (7.500 εισιτήρια) και Μία νύχτα στην όπερα (7.000 εισιτήρια).

    Στις ταινίες α' προβολής, στην πρώτη θέση βρίσκεται η παραγωγή Ασκήσεις Ηρεμίας, με 142.000 εισιτήρια και ακολουθούν οι ταινίες:

    - Οι Αγγελοι του Τσάρλι: Δράση πέρα από τα όρια (133.000 εισιτήρια).

    - Οι μαχητές των δρόμων (85.000 εισιτήρια).

    - Το σπίτι της... τρελής (48.000 εισιτήρια).

    - Ταυτότητα (43.000 εισιτήρια).

    - Τηλε-φονικός θάλαμος (40.000 εισιτήρια).

    - Άκρως εμπιστευτικό (36.000 εισιτήρια).

    - Ο κυνηγημένος (30.000 εισιτήρια).

    - Οι συμπέθεροι (25.500 εισιτήρια).

    - Ο τιμωρός (22.000).

    Αξιοσημείωτη είναι και η επιτυχία που σημείωσαν πολλές «καλλιτεχνικές» ταινίες, όπως το φιλμ Δευτέρες με λιακάδα (16.000 εισιτήρια), καθώς και οι ταινίες: 101 Ρέικιαβικ (9.000 εισιτήρια), Μικρές απιστίες (9.500 εισιτήρια), Ο Μπαλζάκ και η μικρή Κινέζα ράφτρα (6.000 εισιτήρια) και Τέσσερις κηδείες για έναν γάμο (5.500 εισιτήρια).

    [34] TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2003 (09:52 UTC+2)

    Στην Ίμβρο μετέβη αντιπροσωπεία του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου, με σκοπό να ενισχύσει ουσιαστικά και πρακτικά την ομογένεια, που επιβιώνει στα χωριά του νησιού, με την υποστήριξη και συμπαράσταση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Στο πλαίσιο αυτό, μουσικά σχήματα από την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν παράλληλα με τις θρησκευτικές τελετές και τα παραδοσιακά πανηγύρια, στα Αγρίδια, στο Σχοινούδι, στους Αγίους Θεοδώρους.

    Στο Γλυκύ, είχαν ήδη φτάσει τα υλικά επίπλωσης και εξοπλισμού ενός πολιτιστικού κέντρου, που τοποθετήθηκαν στον κοινοτικό χώρο, όπου συναντιούνται οι κάτοικοι του χωριού, μόνιμοι, ή επισκέπτες.

    Στην υποδοχή που οργάνωσαν οι κάτοικοι του Γλυκέως, μίλησαν με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ενώ ο μητροπολίτης Ίμβρου Κύριλλος στην θερμή και συγκινητική ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι να μην αισθανόμεθα μόνοι».

    Στο ίδιο χωριό η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την κατοικία όπου γεννήθηκε ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός ο Ίμβριος (1772-1851) -διακεκριμένος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, δάσκαλος στην Ίμβρο, στη Θεσσαλονίκη, στη Βενετία, στη Μασσαλία και την Κωνσταντινούπολη,- συνοδευόμενη από τον αρχιτέκτονα Α. Παπαγιαννόπουλο, προκειμένου να αποτυπώσει στοιχεία του κτιρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του και η διαμόρφωση του ώστε να φιλοξενήσει στοιχεία και ντοκουμέντα από την ζωή του και να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που φέρει το όνομά του, υποσχέθηκε να διαθέσει το σύνολο της προσωπικής του συλλογής, από ντοκουμέντα της ζωής και του έργου, του μεγάλου αυτού τέκνου της Ίμβρου.

    Με την συμπαράσταση του υπουργού Πολιτισμού και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, θα ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός του χώρου εκδηλώσεων της μητρόπολης στα Αγρίδια, ο οποίος στεγάζεται στο παλαιό σχολείο του χωριού, στην αυλή του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

    Στην μητρόπολη παραδόθηκε για τις ανάγκες των ναών και των παρεκκλησίων, μια μεγάλη συλλογή εικόνων, αντιγράφων του έργου του «Μανουήλ Πανσέληνου» από το Πρωτάτο των Καρυών, καθώς και μεγάλη συλλογή βιβλίων, προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού και της «Αγιορειτικής Εστίας». Με την ίδια συλλογή εμπλουτίστηκε και η βιβλιοθήκη του χωριού Γλυκύ.

    Μια τρίτη αποστολή θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες για την κατοικία του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού και το πνευματικό κέντρο της μητρόπολης στα Αγρίδια, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες του υπουργού Πολιτισμού και της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 August 2003 - 18:14:06 UTC