Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ
  • [02] ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ
  • [03] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ"
  • [04] ΣΕΙΣΜΟΣ 4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [05] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 25 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ
  • [06] EUROSTAT: ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΦΤΩΧΕΙΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [07] ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [08] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΑΛΟΝΣΟ Η POLE POSITION ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ, Η ΒΕΡΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  • [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ
  • [13] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [14] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΜΕ ΧΡΟΝΟ 11.06 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
  • [15] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ "SOBIG F" ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • [16] ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] 19 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 20 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [18] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [20] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2003"

  • [01] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2003 (20:36 UTC+2)

    Στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών βρίσκεται ο πρώην μεγιστάνας των ρωσικών μέσων ενημέρωσης Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος επιχειρηματίας θα παραπεμφθεί τη Δευτέρα στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    Ο 50χρονος Γκουζίνσκι διώκεται με ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, για οφειλές προς ρωσικές τράπεζες από δάνεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και για παρανομες οικονομικές συναλλαγές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία αρκετών Ρώσων πολιτικών και δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς να ενέχονται στην υπόθεση της μη επιστροφής των χρημάτων στις ρωσικές τράπεζες.

    [02] ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ

    Κόρινθος, 23 Αυγούστου 2003 (20:11 UTC+2)

    Μοιραία απεδείχθη για δυο νεαρούς η πτήση για διαφημιστικούς σκοπούς- που πραγματοποίησαν στην Κόρινθο. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος, τύπου Τσέσνα, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην οροφή εγκαταλελειμμένου κτιρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δυο νέοι άνθρωποι.

    Νεκροί είναι ο κυβερνήτης Παύλος Γιαννάκης, 27 ετών και ο 25χρονος συγκυβερνήτης Δημήτρης Ελευθερίου. Το αεροσκάφος απογειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από την Αερολέσχη Κορίνθου. Λίγα λεπτά αργότερα κατά την πτήση, το πανό της διαφήμισης μπλέχτηκε σε ταράτσα εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο Λέχαιο με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να χάσει τον έλεγχο.

    Αμέσως μετά τη συντριβή το μονοκινητήριο αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα οι δύο επιβαίνοντες να απανθρακωθούν.

    Στο σημείο έσπευσαν αμέσως πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 άνδρες και 10 ειδικούς διασώστες, καθώς και άνδρες της Αστυνομικής διεύθυνσης Κορίνθου.

    Προανάκριση για το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους διενεργεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    [03] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ"

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2003 (19:22 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε περιπέτεια των 25 επιβατών και του 10μελούς πληρώματος του επιβατηγού τουριστικού σκάφους «Αντζέλικα», που στις 4.35 το απόγευμα προσάραξε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε χαρτογραφημένο ύφαλο, δυο ναυτικά μίλια από το λιμάνι των Παξών.

    Τους 25 -στην πλειοψηφία τους αλλοδαπούς- επιβάτες παρέλαβε το ταχύπλοο σκάφος «Μογγόνης» που έπλεε στην περιοχή, μεταφέροντάς τους στο λιμάνι των Παξών, ενώ πάνω στο πλοίο παραμένουν τα έξι από τα δέκα μέλη του πληρώματος, τα οποία παραμένουν στο σκάφος για την απάντληση των υδάτων και την αποτροπή ενδεχόμενης βύθισής του.

    Μετά την πρόσκρουση του «Αντζέλικα», ο καπετάνιος εξέπεμψε SOS και στην περιοχή κατέπλευσαν ναυαγοσωστικά του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα πλοία

    Το πλοίο πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στο Ιόνιο και ως εκ τούτου ο καπετάνιος θα έπρεπε να γνωρίζει καλά την περιοχή.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το λιμεναρχείο των Παξών. 

    [04] ΣΕΙΣΜΟΣ 4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Φλώρινα, 23 Αυγούστου 2003 (18:50 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 5.09 το απόγευμα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Σύμφωνα με το εργαστήριο γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο αλβανικό έδαφος, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Μικρή Πρέσπα και 50 χιλιόμετρα δυτικά από την Φλώρινα. Ο σεισμός δεν έγινε ευρύτερα αισθητός και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές. 

    Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι, η δόνηση εντάσσεται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και προέρχεται από τα ρήγματα που υπάρχουν στη λεκάνη της Οχρίδας.

    [05] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 25 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2003 (17:15 UTC+2)

    Αγωνία για τους 25 επιβάτες του επιβατηγού πλοίο "Aggelica", το οποίο προσάραξε σε ύφαλο δυο ναυτικά μίλια από τους Παξούς.

    Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, από το 10μέλες πλήρωμα του πλοίου, επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, μεταξύ των οποίων είναι αρκετοί ηλικιωμένοι και ξένοι τουρίστες.

    Οι επιβάτες επιβιβάζονται σε σωσίβιες λέμβους, καθώς όπως ανέφερε ο πλοίαρχος σε επικοινωνία με το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η εισροή υδάτων που παρατηρείται στο πλοίο είναι ανεξέλεγκτη.

    Στην περιοχή σπεύδουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς επίσης ένα αεροπλάνο, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το πλοίο βρίσκεται κοντά στην ακτή.

    [06] EUROSTAT: ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΦΤΩΧΕΙΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Βρυξέλλες, 23 Αυγούστου 2003 (18:07 UTC+2)

    Το τρίπτυχο ακρίβεια, φτώχεια και ανεργία, αποτελούν τον πονοκέφαλο για τους Έλληνες, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα είδη διατροφής στην Ελλάδα είναι κατά 9,9% ακριβότερα από το μέσο όσο της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα, κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωζώνη, όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

    [07] ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 22 Αυγούστου 2003 (23:34 UTC+2)

    «Η σταθερότητα στο Ιράκ έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία», τονίζει ο Ισμέτ Μπερκάν, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα « Radikal».

    «Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληρώσει η Τουρκία ακριβά το τιμολόγιο της αποτυχίας των Η.Π.Α. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο Ιράκ. Όσο και αν παραστήσουμε τη στρουθοκάμηλο, η απειλή εκεί παραμένει. Αυτό που λέω δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν παρότρυνση ²ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει θέση δίπλα στις Η.Π.Α. στον πόλεμο², ούτε και σαν διατύπωση της αναγκαιότητας αποστολής στρατιωτών», υπογραμμίζει.

    «Το Ιράκ όμως, σήμερα, αποτελεί για την Τουρκία μία σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά της και αν θα πρέπει να γίνει κάποια αξιολόγηση όσον αφορά το θέμα της απειλής, το Ιράκ σήμερα αποτελεί την υπ' αριθμ. 1 απειλή. Γι' αυτό το λόγο, η σταθερότητα στο Ιράκ είναι άκρως σημαντική για την Τουρκία και μάλιστα περισσότερο σημαντική απ' ότι ήταν οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας», προσθέτει.

    «Γι' αυτό το λόγο σήμερα όλοι όσοι σκέπτονται για το καλό της Τουρκίας, θα πρέπει να χαίρονται για τις ενδείξεις σταθερότητας στο Ιράκ και να λυπούνται για τις ενδείξεις αστάθειας. Εκείνοι οι οποίοι χαίρονται για την αποτυχία των Η.Π.Α. και καταβάλλουν προσπάθεια γι' αυτή, κάνουν μεγάλο κακό στην Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα στο Ιράκ», αναφέρει.

    «Όμως, το πρώτο που θα πρέπει να γίνει, είναι να συζητηθεί σε βάθος το θέμα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ. Διότι η συμβολή στη σταθερότητα του Ιράκ, δεν εξαρτάται μόνο από την αποστολή στρατιωτών. Αυτό έχει και τα συν και τα πλην του. Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές για να βοηθήσει στην αναδόμηση του Ιράκ, όπως είναι η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, η αποκατάσταση των τηλεφωνικών κέντρων, η εκπαίδευση της αστυνομικής δύναμης, η τεχνική βοήθεια στο Ιράκ. Η αποστολή στρατευμάτων είναι ένα μόνο απ' αυτά. Σημασία έχει να γίνει ειλικρινείς προσπάθεια για τη σταθερότητα στη χώρα αυτή», καταλήγει.

    [08] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Αγκυρα, 22 Αυγούστου 2003 (23:27 UTC+2)

    Κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη στρέφεται ο συνεργάτης της τουρκικής εφημερίδας «Turkiye» Ισμαήλ Γιαγτζί, στο άρθρο του με τον τίτλο «Από πού προέρχεται το θράσος του Πατριάρχη Φαναρίου;».

    «Εκείνος ο οποίος από την εποχή του πορθητή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ ασχολείται με τις θρησκευτικές υποθέσεις των Ορθοδόξων στην Τουρκία και το όνομά του είναι ''Ρωμιός Πατριάρχης Φαναρίου'', τα τελευταία χρόνια άρχισε να θεωρεί τον εαυτό του, ευθαρσώς, Οικουμενικό Πατριάρχη και να το δηλώνει αυτό ξεκάθαρα στο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Στις 8 Αυγούστου 2003, έχοντας μαζί του και πολλούς δικηγόρους, ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Γκιουλ και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν έκπληξη.

    Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε οπωσδήποτε να απορριφθεί αυτή η επίσκεψη μαζί με τους δικηγόρους του. Όσο κι αν ο ίδιος είπε πως είχε φέρει μαζί του και τους δικηγόρους του επειδή δεν γνωρίζει όλα τα νομικά θέματα, αυτή η δήλωση δεν είναι αληθής. Αυτή η επίσκεψη ήταν επίδειξη. Ακόμη μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν φοβέρα. Είναι μία άσχημη συμπεριφορά, σαν απαίτηση ²ανεξαρτησίας² από την Τουρκική Δημοκρατία», επισημαίνεται στο άρθρο.

    Ο Ισμαήλ Γιαγτζί εκφράζει την άποψη ότι παραβιάζονται ασύστολα τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης σχετικά με το Πατριαρχείο. «Διότι, βάσει της Συνθήκης αυτής, ο Πατριάρχης είναι υπήκοος της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να διαχειρίζεται μόνο τα θέματα των Ορθόδοξων Ρωμιών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή, αυτός ο Πατριάρχης δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια όσον αφορά τους Ρωμιούς της Σμύρνης, της Άγκυρας και των άλλων πόλεων. Εάν προβεί σε κάποια ενέργεια, αυτό θα αποτελεί αδίκημα .Σύμφωνα πάλι με τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Ορθόδοξοι και οι λοιπές μειονότητες δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε καμία άλλη τουρκική πόλη εκτός της Κωνσταντινούπολης. Ο αριθμός των Ορθόδοξων Ρωμιών που έχουν μείνει στην Κωνσταντινούπολη είναι μικρότερος από 3.000», σημειώνει.

    «Όμως, ο ''αφέντης'' ο Πατριάρχης, που κρίθηκε αρμόδιος για τα θρησκευτικά θέματα 3.000 ατόμων, σφετεριζόμενος τον τίτλο του Οικουμενικού, παρουσιάζεται ως ηγέτης όλης της Ορθοδοξίας. Οι Ρώσοι Ορθόδοξοι δεν αναγνωρίζουν τον ''Πατριάρχη Φαναρίου'' ως ηγέτη. Από την άλλη, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, δηλαδή οι θρησκευτική οργάνωση της οποίας το κέντρο είναι τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, δεν αγαπούν καθόλου τον Πατριάρχη και δεν τον αποδέχονται. Οι Βούλγαροι εδώ και 500 χρόνια ίδρυσαν ξεχωριστό Πατριαρχείο και απέναντι σ' αυτό που ονομάζεται Εξαρχία κατασκεύασαν μία Εκκλησία από μέταλλο. Εξ' άλλου, οι Σλάβοι του Νότου και οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι δεν αναγνωρίζουν το Φανάρι», προσθέτει.

    «Τότε, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίνος Οικουμενικός είναι; Το άτομο αυτό δρα για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εδώ και χρόνια έχει βάλει τα μέλη της κοινότητας να αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα στην περιοχή του Φαναρίου, σε έκταση μεγαλύτερη από 100.000 τετραγωνικά μέτρα, και η πρόθεσή του είναι το Ορθόδοξο Βατικανό», αναφέρει.

    «Τώρα, όλα αυτά, επιδιώκει να τα χρησιμοποιήσει για να απειλήσει ορισμένους διοικούντες τους οποίους τους έχει πιάσει μεγάλος έρωτας για την Ε.Ε. Εάν ο Πατριάρχης έχει κάποια αιτήματα και κάποιες επιθυμίες, θα έπρεπε να επισκεφθεί μόνο τον Υπουργό Επικρατείας Αρμόδιο για Θρησκευτικά Θέματα, κ. Αϋντίν. Η επίσκεψή του στον ΥΠΕΞ και μάλιστα με πολυμελή συνοδεία, φέρει τον χαρακτήρα μηνύματος στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Έδωσε την εντύπωση επαφής με τον ΥΠΕΞ εν ονόματι κάποιου κράτους», υπογραμμίζει.

    «Εφόσον το Πατριαρχείο είναι ανοικτό για επαφές αυτού του επιπέδου, τότε οι τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών ακόμη και οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας θα πρέπει να ελέγξουν πάραυτα το ίδρυμα αυτό και να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες. Διότι, από το Πατριαρχείο απλώνονται μυρουδιές Οικουμενικότητας που είναι μία προσπάθεια που εξαπλούται σε όλο τον κόσμο», καταλήγει.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 22 Αυγούστου 2003 (21:12 UTC+2)

    Kατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ²κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση της πολιτικής της Τουρκίας όσον αφορά το Ιράκ, κατά τρόπο σύμφωνο με τα εθνικά συμφέροντα², μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    H νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραμματεία του Συμβολίου Εθνικής Ασφάλειας έχει ως εξής:

    «Στη Σύνοδο έγινε μία γενική αξιολόγηση όσον αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα του Αιγαίου.

    Συζητήθηκαν, περιεκτικά, οι τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ. Στα πλαίσια αυτά, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις που σημειώνονται σε διεθνές επίπεδο για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Ιράκ και για την αναδόμηση της χώρας αυτής και εξετάσθηκαν οι επαφές που συνεχίζονται με τις ενδιαφερόμενες χώρες και με τους διάφορους τομείς στο Ιράκ.

    Η Τουρκία θεωρεί ως προέχοντα πολιτικό στόχο τον τερματισμό, το ταχύτερο δυνατό, της αστάθειας που επικρατεί στο Ιράκ και τη επικράτηση και πάλι της δημόσιας τάξης στη χώρα αυτή. Απ' αυτή την άποψη η Τουρκία παρακολουθεί με ευαισθησία τις εξελίξεις.

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Τουρκία θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής της όσον αφορά το Ιράκ, κατά τρόπο σύμφωνο με τα εθνικά συμφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα απ' όλες τις πλευρές του.

    Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας και τάξης σε όλη την επικράτεια και, λαμβανομένων υπόψη των εξωτερικών πολιτικών εξελίξεων σ' όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας, κρίθηκε κατάλληλη η σύγκληση του ΣΕΑ σε ημερομηνία που θα καθορισθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2003».

    [10] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΑΛΟΝΣΟ Η POLE POSITION ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Βουδαπέστη, 23 Αυγούστου 2003 (19:57 UTC+2)

    Ο Ισπανός Φερνάντο Αλόνσο θα ξεκινήσει αύριο από την pole position του Ουγγρικού Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ένα, που θα γίνει στην πίστα της Βουδαπέστης.

    Ο οδηγός της Ρενό κάλυψε στα επίσημα δοκιμαστικά τον γύρο της ουγγρικής πίστας σε 1 λεπτό 21.688, ενώ δίπλα του και λίγο πιο πίσω θα βρεθεί ο Ράλφ Σουμάχερ της Ουίλιαμς που έκανε το δεύτερο καλύτερο χρόνο (1:21.944).

    Αναλυτικά οι δέκα πρώτοι, όπως κατετάγησαν στα σημερινά δοκιμαστικά:

    1. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία) Ρενό 1 λεπτό 21.688

    2. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Ουίλιαμς 1:21.944

    3. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) Τζάγκουαρ 1:22.027

    4. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) Ουίλιαμς 1:22.180

    5. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία) Φεράρι 1:22.180

    6. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Ρενό 1:22.610

    7. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία) ΜακΛάρεν 1:22.742

    8. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 1:22.755

    9. Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (Βρετανία) ΜακΛάρεν 1:23.060

    10. Ολιβιέ Πανίς (Γαλλία) Τογιότα 1:23.369 

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ, Η ΒΕΡΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

    Αμβούργο, 23 Αυγούστου 2003 (18:35 UTC+2)

    Το πρώτο του φετινό γκολ στο πρωτάθλημα της Μπουντελίγκα σημείωσε ο Άγγελος Χαριστέας στη σημερινή νίκη με 4:1 που πέτυχε η ομάδα του, η Βέρντερ Βρεμης, στον αγώνα κόντρα στη Σάλκε.

    Ο Έλληνας διεθνής άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης με δεξί σουτ από την μεγάλη περιοχή, έπειτα από σέντρα του Βραζιλιάνου Αϊλτον και οδήγησε έτσι την ομάδα του Βέζαρ στην τρίτη της φετινή νίκη στο πρωτάθλημα και στην κορυφή της βαθμολογίας με δέκα βαθμούς.

    Την ίδια συγκομιδή βαθμών έχει και η περυσινή δευτεραθλήτρια Στουτγκάρδη, η οποία κέρδισε με 2:0 την Καϊζερσλάουτερν.

    Την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα υπέστη η μέχρι πρότινος πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η ομάδα του Κλαους Αουγκεντάλερ ηττήθηκε εκτός έδρας με 1:0 από τη Μπόχουμ.

    Την πρώτη της ήττα στη φετινή Μπουντεσλίγκα υπέστη και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, δείχνοντας ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενόψει του επαναληπτικού αγώνα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μπριζ. Η ομάδα του Ματίας Ζάμερ έχασε εκτός έδρας με 1:0 από τη νεοφώτιστη Κολωνία, που έκανε σεφτέ στις νίκες στο φετινό πρωτάθλημα.

    Εξαιρετική απόδοση έπιασε η νεοφώτιστη Φράιμπουργκ που κέρδισε 4:1 τη Γκλάντμπαχ, ενώ το Μόναχο 1860 έβαλε φρένο στον ενθουσιασμό της Βόλφσμπουργκ, μετά τα πρόσφατα επιτυχή αποτελέσματά της (νίκη με 5:1 κόντρα στο Αμβούργο). Η δεύτερη τη τάξει ομάδα του Μονάχου κέρδισε με σκορ 1:0 και βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας.

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στη Φρανκφούρτη και τη Χέρτα, η οποία εξακολουθεί να αναζητά το πρώτο της φετινό τέρμα στη Μπουντεσλίγκα.

    Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα ολοκληρώνεται με τους αγώνες Αμβούργο-Μπάγερν Μονάχου (αύριο) και Αννόβερο-Χάνσα Ροστόκ (την Τετάρτη).

    [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ - ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΑΚΗ

    Παρίσι, 23 Αυγούστου 2003 (17:51 UTC+2)

    Το εισιτήριο για τον τελικό της σφυροβολίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, εξασφάλισε σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

    Κατά την πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που γίνεται στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωταθλητής, μετείχε στο α' προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος και με βολή στα 77 μέτρα 53 εκατοστά, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον τελικό, παρά το γεγονός ότι δεν έπιασε το όριο των 78 μέτρων. Την καλύτερη βολή στα προκριματικά του αγωνίσματος πέτυχε ο Λευκορώσος Ιγκόρ Αστάπκοβιτς με 79.66μ.

    Το "παρών" του στον τελικό του τριπλούν θα δώσει και ο Χρήστος Μελέτογλου, ο οποίος με άλμα στα 16 μέτρα 80 εκατοστά, πέτυχε την 11η καλύτερη επίδοση των προκριματικών, παρότι δεν έπιασε το όριο των 16.95μ.

    Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο Σουηδός Κρίστιαν Ολσον με 17.56μ., ενώ ακολούθησε ο Κουβανός Νταβίντ Ζιράλτ με 17.31μ.

    Στο μεταξύ, θετικότατη κρίνεται και η παρουσία της Αργυρώς Στρατάκη, στα πρώτα δυο αγωνίσματα του επτάθλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με 13.93 στα 100μ. με εμπόδια και 1.79μ. στο ύψος (ατομικό ρεκόρ), κατέχει την 9η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 1.954 βαθμούς, όσους και η Λευκορωσίδα Ναταλία Σαζάνοβιτς.

    Στην πρώτη θέση μετά τα δύο πρώτα αγωνίσματα βρίσκεται η Σουηδέζα Καρολίνα Κλούφτ με 2.255 βαθμούς.

    [13] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2003 (17:34 UTC+2)

    Στη σέντρα βρίσκονται οι 16 ομάδες της Α' Εθνικής, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται η πρεμιέρα του 25ου επαγγελματικού πρωταθλήματος. Την αυλαία του φετινού μαραθώνιου ανοίγει σήμερα στις 9 το βράδυ, με την αναμέτρηση του Αιγάλεω με την ΑΕΚ.

    Τα υπόλοιπα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής θα διεξαχθούν αύριο ανάμεσα στα οποία δεσπόζει η αναμέτρηση του γηπέδου της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό (7.15 μ.μ.). Οι εξέδρες τις Τούμπας θα είναι άδειες λόγω της τιμωρίας που κουβαλάει από πέρσι ο Δικέφαλος, όμως, ακόμα και έτσι, το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

    Νωρίτερα στον Κορυδαλλό (5.45 μ.μ.), η έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος Προοδευτική καλωσορίζει τη Χαλκηδόνα στα μεγάλα σαλόνια. Ο Ακράτητος υποδέχεται τον Αρη των χιλίων προβλημάτων (7.15 μ.μ.), ενώ την ίδια ώρα στη Νέα Ευκαρπία ο Εγκε Γκέραρντ και ο Νίκος Μαχλάς αντιμετωπίζουν την ομάδα της καρδιάς τους. Ηρακλής εναντίον ΟΦΗ, με τους δύο πρώην «κρητικούς» σε πρώτο πλάνο.

    Στη Νέα Σμύρνη (7.15 μ.μ.) ο Ευρωπαίος Πανιώνιος καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του Πανηλειακού που επέστρεψε μετά από τρία χρόνια στην Α' Εθνική, ενώ λίγο αργότερα στη Νίκαια (9.15 μ.μ.) ο Ιωνικός υποδέχεται την Καλλιθέα.

    Ο Παναθηναϊκός, τέλος, ξεκινά τις φετινές υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα υποδεχόμενος τη SKODA Ξάνθη (9.15 μ.μ.).

    [14] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΜΕ ΧΡΟΝΟ 11.06 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 100μ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ

    Παρίσι, 23 Αυγούστου 2003 (15:58 UTC+2)

    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε για τα ελληνικά χρώματα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι, καθώς η Κατερίνα Θάνου, προκρίθηκε στα προημιτελικά των 100μ, που θα γίνουν το απόγευμα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην 6η προκριματική σειρά με χρόνο 11.09.

    Η Κατερίνα Θάνου έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ότι θα διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο.

    Μετά την ολοκλήρωση της κούρσας η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ανοιχτό και κλειστό στίβο δήλωσε τα εξής: «Είχα αρκετά προβλήματα φέτος με μέση μου που δεν μου επέτρεψαν να έχω κούρσες στα πόδια μου. Όλα πήγαν καλά στην πρώτη κούρσα στο παγκόσμιο. Νοιώθω καλά, νοιώθω δυνατή. Χρειαζόμουν κούρσες τον Ιούνιο τις οποίες δεν κατάφερα να τις κάνω. Το μόνο που μετράει πλέον όμως, είναι πως είμαι καλά, χωρίς ωστόσο να είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις, είπε η Θάνου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κούρσας».

    [15] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ "SOBIG F" ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Λονδίνο, 23 Αυγούστου 2003 (16:59 UTC+2)

    Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών υποστηρίζουν ότι όλα δείχνουν πως κατάφεραν να αποτρέψουν ενδεχόμενη ψηφιακή επίθεση του νέου ιού με τον κωδικό «Sobig- F» στο Ίντερνετ.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο εν λόγω ιός μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

    Ο ιός μεταφέρει μια οδηγία, η οποία δίνει εντολή στους «μολυσμένους» υπολογιστές να έρθουν σε επικοινωνία με άλλους τουλάχιστον 20 υπολογιστές κάθε φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Νότιο Κορέα.

    Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επίσημαναν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τους υπολογστές που επρόκειτο να «φιλοξενήσουν» τον ιό και τους έθεσαν για λίγο εκτός λειτουργίας, πριν, δηλαδή, ολοκληρωθεί η ψηφιακή επίθεση.

    Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η κυκλοφορία στο Ίνετρνετ διεξάγεται πλέον χωρίς προβλήματα.

    [16] ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 23 Αυγούστου 2003 (16:52 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι σύντομα θα συνδράμουν με στρατιώτες στο Ιράκ κι άλλα κράτη της διεθνούς κοινότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι στο Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη μια «συνεχής μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας κατά οργανώσεων στα πρότυπα του δικτύου Αλ Κάιντα, οι οποίες έχουν διεισδύσει στο Ιράκ για να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Αμερικανών και των Βρετανών στρατιωτών».

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων πρόσθεσε ότι η ηγεσία του συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο έργο της αποκατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ.

    Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στο αίτημα των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ιδίου του γενικού γραμματέα του οργανισμού, Κόφι Ανάν για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στα κράτη που θα αποφασίσουν να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ.

    Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον επιδιώκουν την υιοθέτηση ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα δίνει το πράσινο φως για την ανάπτυξη μιας ευρείας διεθνούς στρατιωτικής δυνάμεως στο Ιράκ.

    [17] 19 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 20 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Μπραζίλια, 23 Αυγούστου 2003 (16:47 UTC+2)

    Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στη Βραζιλία όταν ένας πύραυλος εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης της στρατιωτικής βάσης Αλκαντάρα, στα βορειοανατολικά της χώρας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου πήρε φωτιά, για άγνωστους ακόμα λόγους. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι τεχνικοί που δούλευαν στην εξέδρα εκτόξευσης και πραγματοποιούσαν τις τελικές δοκιμές πριν την εκτόξευση του πυραύλου που ήταν προγραμματισμένη για τη επόμενη εβδομάδα.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός 'Αμυνας της Βραζιλίας Ζοζέ Βέιγκας, η ισχυρότατη έκρηξη κατέστρεψε εκτός από τον πύραυλο και δυο ερευνητικούς δορυφόρους.

    Σύμφωνα με το BBC, η Βραζιλία προσπάθησε να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα έθετε σε τροχιά δορυφόρο στέλνοντας στο διάστημα δικό της πύραυλο. Ωστόσο, αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια που στέφθηκε από αποτυχία.

    Την πρώτη φορά, το 1997, ο πύραυλος που εκτόξευσε συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό καθώς παρουσίασε μηχανικά προβλήματα λίγο μετά την απογείωσή του.

    Και δυο χρόνια αργότερα, ένας ακόμα βραζιλιάνικος πύραυλος παρουσίασε προβλήματα τρία λεπτά μετά την εκτόξευσή του και οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να τον καταστρέψουν εξ' αποστάσεως.

    Το ερευνητικό διαστημικό πρόγραμμα της Βραζιλίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

    [18] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Αυγούστου 2003 (12:14 UTC+2)

    Τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε σήμερα το πρωί στο Ιράκ στη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκαν από ένοπλους στη Βασόρα.

    Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το θάνατο των τριών στρατιωτών και το βαρύ τραυματισμό του συναδέλφου τους, χωρίς όμως να αναφερθεί στις συνθήκες του επεισοδίου. Πληροφορίες ωστόσο από την ιρακινή πόλη αναφέρουν ότι η βρετανική στρατιωτική περίπολος δέχθηκε πυρά από άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Βασόρα, ενώ οι ένοπλοι έριξαν εναντίον των βρετανών και μια χειροβομβίδα.

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 23 Αυγούστου 2003 (00:14 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εξαιτίας της ρευστοποίησης κερδών από τους επενδυτές.

    O Dow Jones διαμορφώθηκε στις 9.348,87 μονάδες, με πτώση 74,81 μονάδων (0,79%), ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 1.765,32 μονάδες, με απώλειες 12,23 μονάδων (0,69%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 993,06 μονάδες, χάνοντας 10,21 μονάδες (1,02%).

    [20] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2003"

    Αγιος Αχίλλειος, 22 Αυγούστου 2003 (22:43 UTC+2)

    Αποστολή: Αγγέλα Φωτοπούλου

    Με τη βράβευση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, η οποία έβαλε τη σφραγίδα της σε δύο έργα τον σταθμό ΑΗΣ Αχλάδας, που θα εγκαινιάσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, και στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς, η κατασκευή του οποίου αρχίζει σύντομα, άρχισαν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2003», στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, στις Πρέσπες.

    Η κ. Παπανδρέου είπε ότι τα έργα αυτά δεν είναι δικά της, αλλά έργα της κυβέρνησης και παραδέχτηκε ότι έγιναν με καθυστέρηση. Δεσμεύτηκε δημόσια να υποστηρίξει ένα τρίτο έργο που θα έχει στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη του νησιού του Αγίου Αχίλλειου, τονίζοντας ότι περιμένει προτάσεις φορέων της περιοχής για να τις υποστηρίξει.

    Στη συνέχεια βραβεύτηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Κορτσάρης γιατί συνέβαλλε στην επίσημη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκδηλώσεις των Πρεσπών, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Νίκος Μουτσόπουλος για τις ανασκαφές στον Αγιο Αχίλλειο και για το βιβλίο του με θέμα τις εκκλησίες της Φλώρινας.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης επέδωσε χρηματικό βραβείο στην Ρίνα Μηλώση, χήρα του ζωγράφου-ποιητή και ιδρυτή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας Θέμη Μηλώση, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη και η συναυλία της Ελένης Καραϊνδου που ακολούθησε. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.

    Βραβεύτηκαν, επίσης, ο ταξίαρχος του Α' Σώματος Στρατού, Κωνσταντίνος Διαμαντίδης και ο αστυνομικός διευθυντής Φλώρινας, Γεώργιος Καλαϊτζάκης.

    Τέλος, χορηγήθηκε η καθιερωμένη επίσημη υποτροφία στον φοιτητή Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ Σταύρο Σουλίδη.

    Κατά τη διάρκεια των ομιλιών που έγιναν πριν από τη συναυλία της Ελένης Καραίνδρου επισημάνθηκε ότι η Φλώρινα και οι Πρέσπες που αποτελούν τη μούσα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, θα τιμήσουν τον μεγάλο σκηνοθέτη τον Οκτώβριο με τη δημιουργία του κινηματογράφου «Σινέ Αγγελόπουλος» και τη διοργάνωση Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Λιάνης, τόνισε ότι οι Πρέσπες έγιναν 14χρονών και μπήκαν στην εφηβεία τους. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον των εκδηλώσεων, αλλά αισθάνεται τη ζεστασιά του κοινού.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε: "Δεν βραβεύομαι, θα σας βραβεύσω με τη συντομία μου".

    Η Ελένης Καραΐνδρου πλαισιώθηκε από 95 μουσικούς, ενώ στη συναυλία τραγούδησαν η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη.

    Η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε τα τραγούδια "Η άρια της Ρόζας", "Μη μου μιλάς για αγάπη" και το "Το τραγούδι της Λίμνης". Η Δήμητρα Γαλάνη ερμήνευσε τα "Τα βουρκωμένα μάτια" και το τραγούδι "Η απόφαση/ Η τιμή της αγάπης", ενώ οι δύο ερμηνεύτριες απέδωσαν μαζί το"Ταξίδι στα Κύθηρα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 August 2003 - 18:13:35 UTC