Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
  • [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ-26 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [04] ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ
  • [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 68ης ΔΕΘ
  • [06] ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  • [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [09] ΑΥΡΙΟ Ο 13ος ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] SPIDER:ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ EBITDA ΤΟ 6ΜΗΝΟ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 33% ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 12% ΓΙΑ ΤΗΝ CYCLON - ΕΛΛΑΣ
  • [13] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [14] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
  • [15] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
  • [17] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [18] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ "ΑΠΛΩΤΗ" ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [20] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΠΛΑΤΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [21] ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [22] ΑΡΗΣ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΟΛΝΤΓΟΥΑΪΡ
  • [23] ΦΛΩΡΟΣ: ΚΑΚΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ
  • [24] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΟ 3ο ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΠΕΝ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [25] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
  • [26] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [27] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
  • [28] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΜΒΑΗΣ
  • [29] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [30] 2o ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Θ. ΒΟΥΡΒΟΥΡΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ι.Π
  • [34] ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Ιδιαίτερη μέριμνα στην απασχόληση, στη λήψη μέτρων που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δίδεται με πακέτο κοινωνικών παροχών ύψους 1,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξαγγείλει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ.Σημίτη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη.

    «Όλες αυτές οι πολιτικές έχουν στόχο να αυξήσουν ταυτόχρονα όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά κυρίως την απασχόληση στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή», τόνισε ο κ.Χριστοδουλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχει έρθει ο καιρός της συγκομιδής, ο καιρός του κοινωνικού μερίσματος με πολιτικές αναδιανομής, οι οποίες, όμως, υπακούουν στη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα προωθείται συνολικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά την ανακοίνωση των μέτρων ο υπουργός τόνισε ότι «σε μία καλά σχεδιασμένη πολιτική δεν υπάρχουν εκπλήξεις».

    «Αυτή η ισορροπημένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική είναι αυτή που απαντά ταυτόχρονα στα δύο προβλήματα, στις δύο προκλήσεις που έχει σήμερα η οικονομία: Περισσότερη απασχόληση, περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη αλληλεγγύη», κατέληξε ο υπουργός.

    [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (16:26 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο- 1 και 2 Σεπτεμβρίου- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων του Νομού, προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο Δήμο Αμπελοκήπων (Πλατεία Επταλόφου).

    Την Τρίτη, στις 09:30, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

    [03] ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ-26 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Γάζα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (16:24 UTC+2)

    Ενας μαχητής της Χαμάς σκοτώθηκε και τουλάχιστον 26 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα κατά οχήματος στο οποίο επέβαιναν μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στο όχημα, που καταστράφηκε ολοσχερώς, επέβαιναν τρεις εξτρεμιστές, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να κατόρθωσε να διαφύγει. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε το Reuters.

    Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Γάζας μετά τη ρήψη των πυραύλων.

    [04] ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (08:57 UTC+2)

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι της χώρας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

    Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα των αυξήσεων στα μισθολόγια των πανεπιστημιακών. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για αύριο.

    Την Τετάρτη πάντως θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ προκειμένου οι πανεπιστημιακοί να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν. Από την πλευρά τους οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους κατά 20% αλλά και την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ που δόθηκε σε άλλες κατηγορίες του δημοσίου.

    Οι δάσκαλοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι καθηγητές απειλούν με απεργία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 68ης ΔΕΘ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Σύσκεψη για τη ρύθμιση των τελικών λεπτομερειών όσον αφορά στη συζήτηση "Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων: Αξονας Χ - Ανακατασκευή Κτιρίου Κοινών Θεσμών", η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου.

    Στη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν ο κ. Λοβέρδος, ο υφυπουργός Αστικών Υποθέσεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεσάνοβιτς, η βοηθός υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας Γκόρντανα Λαζάρεβιτς και ο υφυπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Μίοντραγκ Γιότσιτς.

    Στην ανωτέρω συζήτηση θα παρουσιαστούν τα δύο μείζονα έργα τα οποία έχουν προταθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία τους για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία και Μαυροβούνιο, καθώς και για τα Βαλκάνια, γενικότερα.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "Σκοπός μας, αφ' ενός, με την ανακατασκευή του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών στην καρδιά του πολύπαθου Σεράγεβο ήταν, πέρα από την προφανή θεσμική αξία που θα έχει αυτό το έργο, να αποδείξουμε ότι το δύσκολο παρελθόν των Βαλκανίων έχει περάσει και ότι σήμερα όλοι μαζί παλεύουμε για το καλύτερο μέλλον της περιοχής, και αφ 'ετέρου, με την κατασκευή μέρους του Διαδρόμου Χ, να ενώσουμε και πάλι τα Βαλκάνια οδικώς με την κεντρική και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνουμε και πάλι τα Βαλκάνια μέρος της αναπτυγμένης Ευρώπης».

    «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αποτελεί το κέντρο του Βαλκανικού μας Προγράμματος, λίγο πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, με σκοπό να καταδείξουμε τη σημασία των δύο αυτών έργων, αλλά και να καταστήσουμε τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και διεθνώς κοινωνούς του οράματός μας για τη μετάβαση των Βαλκανίων προς μια ανοιχτή, κοινή Βαλκανική αγορά των 65.000.000 ανθρώπων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    [06] ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Νομό Σερρών θα πραγματοποιήσει αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να ενημερώσει τους φορείς και τους πολίτες του Νομού για το κυβερνητικό έργο.

    Το πρωί, ο κ. Λοβέρδος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αγορά της πόλης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών Αλέκο Χρυσάφη. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Σερρών, Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου, και στις 14:00 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, και στις 19:00 μ.μ. θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Νομού Σερρών. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του επιμελητηρίου όπου ο κ. Λοβέρδος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: «Οικονομία Ανάπτυξη».

    [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Δεν πείθει πλέον κανέναν η κυβέρνηση με τα ψίχουλα που υπόσχεται ότι θα δώσει στα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε επί επτά και πλέον χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη.

    «Η κυβέρνηση των λογιστών - που άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά το 2000 για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και άλλα έπραξε από την επόμενη των εκλογών έως σήμερα, θέτοντας στο περιθώριο το 22% των Ελλήνων πολιτών μέσω της ακρίβειας, της μεγάλης ανεργίας και της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας - έρχεται σήμερα να παραστήσει ενόψει των εκλογών ότι έχει και κοινωνική ευαισθησία», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ.

    Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν τη στήριξη της Ν.Δ. προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας.

    «Ο στόχος είναι να κλείσει πλέον το άνοιγμα που υπάρχει στην περιφέρεια με το κέντρο, διότι τα έργα δεν υλοποιούνται και χρονοδιαγράμματα μεταθέτονται συνέχεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Συμεωνίδης.

    Επιπλέον ο κ. Συμεωνίδης ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά εκείνη της Βορείου Ελλάδος.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γιώργος Σουφλιάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος, ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. Γ. Σαλαγκούδης και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [09] ΑΥΡΙΟ Ο 13ος ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

       Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα ο 13ος κύκλος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων των Εξωτερικών, πρέσβεις, Αναστάσιος Σκοπελίτης και Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είναι έτοιμος να ενημερώσει σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την εξέλιξη των διερευνητικών επαφών, όποτε του ζητηθεί.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι στις 10 και 11Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και με τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Μπεγλίτης καταδίκασε την εκδίωξη δύο Ελληνοκύπριων δασκάλων από το δημοτικό σχολείο Ριζοκάρπασου.

    [10] SPIDER:ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ EBITDA ΤΟ 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Στα 10,9 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Spider Μεταλλοβιομηχανία το α' εξάμηνο του 2003, έναντι 7,6 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένος κατά 42%, ενσωματώνοντας στα αποτελέσματά της τα μεγέθη της Spider Εμπορική Εξοπλισμοί Επιχειρήσεων, που συγχώνευσε δια απορροφήσεως στη χρήση 2002.

    Τα μεικτά κέρδη πλέον ανήλθαν σε 3,5 εκ. ευρώ έναντι 1,9 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 184% ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,7 εκ. ευρώ έναντι 2,0 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 16% αφού στα κέρδη του α' εξαμήνου 2002 είχαν ενσωματωθεί έσοδα από μερίσματα χρήσεως 2001, ύψους 1,1 εκ. ευρώ, της θυγατρικής εταιρίας SPIDER Εμπορική.

    Όπως έχει προαναγγείλει η εταιρία, για τη για τη χρήση του τρέχοντος έτους προβλέπεται ουσιώδη αύξηση των εξαγωγών στον βασικό κλάδο δραστηριότητας και συγκεκριμένα στα συστήματα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την αύξηση των εσόδων της εταιρίας.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 33% ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση 33% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Χαϊδεμένος κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

    Συγκεκριμένα οι πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 11.085.035,38 ευρώ έναντι 8.301.889,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας η αύξηση αυτή οφείλεται σε νέα έργα και συνεργασίες που υλοποιήθηκαν μέχρι τις 30/6/2003. Ενδεικτικά αναφέρεται η εκτύπωση του Οδηγού Εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την οποία ανέλαβε η Χαϊδεμένος μέσω της ALPHA BANK.

    Επίσης τα αποτελέσματα (κέρδη) προ φόρων λόγω των αυξημένων αποσβέσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 37.072,67 ευρώ εν συγκρίσει 19.688,60 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 12% ΓΙΑ ΤΗΝ CYCLON - ΕΛΛΑΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Με άνοδο πωλήσεων της τάξης του 12% έκλεισε το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους η μητρική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία CYCLON ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002, σύμφωνα με τις συνοπτικές λογιστικές καταστάσεις.

    Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανήλθαν σε 60.579 χιλ. Ευρώ, έναντι 54.079 χιλ. Ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 379,6 χιλ. Ευρώ έναντι 335,8 χιλ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12,8%.

    Τα μικτά αποτελέσματα επίσης αυξήθηκαν κατά 24,1% και ανήλθαν στα 7.154 χιλ. Ευρώ από 5.763 χιλ. Ευρώ.

    Σε ενοποιημένη βάση τα καθαρά προ φόρων κέρδη, μειώθηκαν κατά το ήμισυ και διαμορφώθηκαν στα 378,8 χιλ. Ευρώ από 689 χιλ. Ευρώ πέρσι.

    Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στο περσινό εξάμηνο υπήρχαν έσοδα από την πώληση του πλοίου της θυγατρικής AVIN OIL TRADER κατά 599,1 χιλ. Ευρώ.

    Αντίθετα ο κύκλος εργασιών, σε ενοποιημένη βάση, αυξήθηκε κατά 6,3 εκατ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,63% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο.

    [13] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για τα εξαμηνιαία αποτελέσματά του έδωσε σήμερα με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ. Το ακριβές κείμενο της ανακοίνωσης του Οργανισμού έχει ως εξής:

    «Ο ΟΤΕ σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του, διευκρινίζει ότι οι οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται σε ελληνικά και αμερικάνικα (US G.A.A.P.) λογιστικά πρότυπα και απεικονίζουν πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

    Η εμφάνιση του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικές με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα ελληνικά και αμερικάνικα (US G.A.A.P.) λογιστικά πρότυπα και πέραν του ότι οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου, αποτελεί συνέχεια της συνεπούς απεικόνισης των προγραμμάτων αυτών από την αρχική εφαρμογή τους το 2000»

    Kύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι το αρχικό «σοκ» που υπέστη το σύνολο της αγοράς από τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής του Oργανισμού φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις στον τίτλο του OTE, την Παρασκευή, αν και δικαιολογούνται ως ένα βαθμό, εμφανίζουν ταυτόχρονα και στοιχεία υπερβολής.

    Όπως είναι γνωστό, αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», ο OTE ανακοίνωσε την πορεία των οικονομικών του μεγεθών για το πρώτο εξάμηνο του έτους την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του XA, εμφανίζοντας καλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία. Στην εν λόγω συνεδρίαση, η μετοχή κινήθηκε σταθεροποιητικά με ελαφρές απώλειες 0,18%.

    H κακή συνέχεια δόθηκε την επόμενη μέρα, ήτοι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σημειώνοντας απώλειες κατά 7,24%, συμπαρασύροντας μαζί και την υπόλοιπη Σοφοκλέους με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 2,02%. Tο έναυσμα δόθηκε κυρίως από τους αναλυτές της Lehman Brother?s, που έκανα λόγο για ανακριβή στοιχεία, τα οποία δόθηκαν κατά τη διαδικασία τηλεδιάσκεψης που είχαν αναλυτές επενδυτικών οίκων με τον πρόεδρο του Oργανισμού κ. Λευτέρη Aντωνακόπουλο.

    Tην ίδια στιγμή, κυκλοφόρησαν στην αγορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξένοι fund managers ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Oργανισμός και θεωρούν ότι η εικόνα τους θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν είχαν υπάρξει «καλλωπιστικές» παρεμβάσεις.

    Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι πιέσεις που υπέστη η τιμή του OTE την Παρασκευή, αν και ήταν εκτεταμένες, ωστόσο, μπορούν να εκληφθούν ως μεμονωμένο φαινόμενο για την αγορά, το οποίο λόγω της βαρύτητας και του ποσοστού στάθμισης της μετοχής στο Γενικό Δείκτη είχε τόσο σημαντικά αρνητική επίδραση. Σημειώνεται ότι η μετοχή στην πρόσφατη άνοδο της Σοφοκλέους δεν ακολούθησε το γενικότερο κλίμα ευφορίας, όπως άλλα blue chips, και κρίνεται αρκετά ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα.

    Eπίσης, χρηματιστές αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν από ξένους χρηματιστηριακούς οίκους, οι οποίοι, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλου «βεληνεκούς» και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς εκτόνωση αυτών των πιέσεων. Mάλιστα, τονίζεται το γεγονός ότι η συμπεριφορά της μετοχής στη Wall Street ήταν διαφορετική από αυτή στη Σοφοκλέους, καθώς ο αντίστοιχος τίτλος υποχώρησε μόνο 4,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Tέλος, σημειώνεται ότι αναμένονται σημαντικά νέα από τον Oργανισμό εντός των επομένων μηνών και αυτά αφορούν στις επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και στην πορεία για το σύνολο της χρήσης, που θεωρούνται περισσότερο σημαντικά για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του OTE.

    [14] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο ανήλθε ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας NTC Research και του ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών(PMI) ανήλθε στις 52,3 μονάδες τον Αύγουστο από 51,1 τον Ιούλιο.

    Τον Αύγουστο, η αύξηση του δείκτη ΡΜΙ ενισχύθηκε από την εύρωστη επέκταση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

    [15] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ΑΝΑ), που έκανε την εμφάνισή της το 2001, με τελεσίγραφο της προς τον στρατό της ΠΓΔΜ απαιτεί την άμεση αποχώρηση των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας από την περιοχή Κουμάνοβο-Λίπκοβο εντός του 24ωρου. Το τελεσίγραφο άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα και εκπνέει αύριο στις τέσσερις το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στο Ιντερνετ.

    Στο τελεσίγραφο η οργάνωση προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της τότε οι δυνάμεις της θα αναλάβουν δράση με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και ζητά από την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εδραίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

    Ο ΑΝΑ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο των Σκοπίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του, «στόχος των επιθέσεων ήταν η αποδυνάμωση των στρατιωτικών βάσεων του Σλαβομακεδόνα κατακτητή» και τονίζεται ότι τις επιθέσεις εκτέλεσαν άνδρες της ειδικής μονάδας «Komando», διοικητής της οποίας είναι ο Γκεντ Κουμάνοβα.

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, σε διάστημα λίγων λεπτών σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις με όλμους και χειροβομβίδες: έξω από δικαστήριο των Σκοπίων, σε αποθήκη κυβερνητικού μεγάρου και σε στρατόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασαντ επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο και τη δίκαιη υπόθεσή της καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση της Συρίας προς την Κύπρο στα διάφορα διεθνή βήματα.

    Ο Πρόεδρος Ασαντ προέβη στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία μετά από πρόσκληση του Σύρου ομολόγου του Φαρούκ αλ-Σάρα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λουμπλιάνα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Η Σλοβενία απείλησε σήμερα ότι θα αποσύρει την υποστήριξη που παρέχει στην Κροατία σχετικά με τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το Ζάγκρεμπ εξακολουθεί να επιμένει στο σχέδιο του για τη δημιουργία ελεύθερης οικονομική ζώνης στην Αδριατική.

    «Φτάνουμε στο σημείο να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική υποστήριξης που παρέχουμε στην Κροατία σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Λουμπλιάνα ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Ντίμιτρι Ρούπελ.

    Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ζάγκρεμπ επιθυμεί να δημιουργήσει με την Ιταλία ελεύθερη οικονομική ζώνη στην Αδριατική μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρά την αντίθεση της Λουμπλιάνας, η οποία θέλει πρώτα να διευθετήσει τη διμερή εδαφική διαφωνία.

    Χθες, η Σλοβενία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ζάγκρεμπ, κρίνοντας απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις της Κροατίας σχετικά με την εδαφική διαφορά που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Αντον Ροπ επέκρινε προσφάτως το Ζάγκρεμπ για τη δημιουργία αυτής της οικονομικής ζώνης πριν ακόμα λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Κροατία και η Σλοβενία διεκδικούν εδώ και δώδεκα χρόνια τον έλεγχο του κόλπου Πιράν που βρίσκεται στα σύνορά τους. Το 2001 οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Σλοβενία αποκτούσε πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, καθώς και στο 80% του κόλπου Πιράν. Παρόλα αυτά, το κροατικό κοινοβούλιο δεν επικύρωσε αυτή τη συμφωνία, η οποία επικρίθηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης.

    [18] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ "ΑΠΛΩΤΗ" ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Ντάτσα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Ενας έλληνας κι ένας τούρκος κολυμβητής, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, κολύμπησαν την απόσταση μεταξύ της Σύμης και της Ντάτσα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικήςφιλίας.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο δήμαρχος της Ντάτσα, Ερόλ Καράκουλουκτσού, δήλωσε ότι με αυτή την κολυμβητική εκδήλωση δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους της Ντάτσα και της Σύμης, που βρίσκονται πολύ κοντά γεωγραφικά, να έρθουν πιο κοντά.

    Ενας Ελληνας από τη Σύμη κι ένας Τούρκος από τη Ντάτσα κολύμπησαν απόσταση 4,5 μιλίων ο καθένας και συναντήθηκαν μεσοπέλαγα, όπου αντάλλαξαν τις σημαίες των χωρών τους.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιέννη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Στη Βιέννη μετέβη, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, μετά από πρόσκληση της αυστριακής ομολόγου του, Μπενίτα Φερέρο- Βάλντνερ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γκιουλ θα προεδρεύσει συνάντησης του τουρκο-αυστριακού επιχειρηματικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο τούρκος πρέσβης, Μιτχάτ Μπαλκάν.

    Αύριο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συναντηθεί με την κ. Φερέρο-Βάλντνερ, τον πρόεδρο του αυστριακού κοινοβουλίου, Αντρέας Κολ, και θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του η αυστριακή υπουργός και στο οποίο το «παρών» θα δώσει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    [20] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΠΛΑΤΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Με πλατιά χαμόγελα, παρά την μεγάλη καθυστέρηση της άφιξης του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" επέστρεψαν στην Αθήνα οι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου που πήραν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι.

    Τους υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος αφού τους καλωσόρισε, μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, καθώς και του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Η χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού Μιρέλα Μανιάνι σε σύντομες δηλώσεις που έκανε υποσχέθηκε ένα ακόμη μετάλλιο του χρόνου στην Αθήνα. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Είχα στόχο αυτό το μετάλλιο. Τώρα βλέπω το 2004. Εύχομαι να είμαι υγιής και να κάνω ανάλογη προετοιμασία για να φέρω ανάλογο αποτέλεσμα», τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

    Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε και ο Περικλής Ιακωβάκης, που ακόμη δεν πίστευε ότι πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. με εμπόδια. «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Όλα χύνουμε πολλά κιλά ιδρώτα στα γυμναστήρια. Ευχαριστώ όσους στάθηκαν δίπλα μου», είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός αθλητής.

    Για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες μίλησε η Τασούλα Κελεσίδου η οποία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία. «Το 2004 πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερες επιτυχίες, γατί υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με τεράστιες δυνατότητες», επισήμανε η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια.

    [21] ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Αναχωρούν αύριο με προορισμό το Μιλάνο της Ιταλίας οι εθνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ γυναικών προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο σιρκούι που θα διεξαχθεί εκεί από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Αύριο αναχωρούν οι αθλήτριες Νικολαϊδου/Τσιαρτσάνη και την Πέμπτη οι Σφυρή/Καραντάσιου και Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου μαζί με τον προπονητή κ. Αλεμάο.

    [22] ΑΡΗΣ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΟΛΝΤΓΟΥΑΪΡ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά στην ΚΑΕ Αρης για το θέμα του Αντονι Γκολντγουάιρ. Το νέο απόκτημα της ομάδας, μετά τα θετικά αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, θεωρείται και τυπικά μέλος του Αρη. Αύριο θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο και κατόπιν θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας.

    «Είναι ένας παίκτης που θα βοηθήσει την ομάδα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά μας και θα ακολουθήσει την προετοιμασία μας», τονίζει ο προπονητής της κίτρινης ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    Την ερχόμενη Πέμπτη ο Αρης θα δώσει φιλικό παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης κόντρα στο Μαρούσι. Σε αυτό θα απουσιάζει μόνο ο Φιοντόρ Λιχολίτοφ, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στην προετοιμασία της εθνικής Ρωσίας για το ευρωπαϊκό της Σουηδίας. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 21:30 και θα υπάρχει τιμή εισιτηρίου.

    [23] ΦΛΩΡΟΣ: ΚΑΚΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Κακή παρένθεση για την εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών στην πορεία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 χαρακτήρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τάκης Φλώρος τη συμμετοχή της στον προκριματικό όμιλο του γκραν πρι στη Πίλα της Πολωνίας.

    Σύμφωνα με τον Φλώρο οι παίκτριές του θα πρέπει να διδαχτούν από τους πέντε αγώνες στη Πίλα και να κρατήσουν μόνο τα θετικά στοιχεία έτσι ώστε η ομάδα να πορευτεί χωρίς προβλήματα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    «Κλείσαμε το τουρνουά με μια καλή εμφάνιση και ελπιδοφόρα μηνύματα. Δεν μπορέσαμε να χαρούμε όσο θέλαμε γιατί είχαμε πολλά προβλήματα υγείας των παικτριών πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία. Κρίναμε καλό να μην τα κοινοποιήσουμε γιατί δεν θέλαμε δικαιολογίες για ό,τι συμβεί. Στόχος μας ήταν να παλέψουμε όσο μπορούμε και να πάρουμε εμπειρίες. Ειδικά οι νέες κοπέλες είχαν καλή ευκαιρία να παίξουν με πολύ δυνατές ομάδες όπως η Ρωσία, η Ολλανδία και η Γερμανία», δήλωσε ο Τάκης Φλώρος και συμπλήρωσε: «Ξεκινάμε πλέον την εντατική δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ομάδα αυτή μπορεί να βρεθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο το 2004 έχοντας στη σύνθεσή της τις Σμυρνίδου, Προνιάδου και υγιείς όλες τις αθλήτριες. Αμεσος στόχος στον χρόνο που απομένει είναι και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2005».

    Σημαντική διάκριση για την Ιωάννα Βλάχου, καθώς με βάση τη στατιστική αναδείχτηκε κορυφαία λίμπερο στο τουρνουά της Πίλα όπου τελικά προκρίθηκαν στη τελική φάση του γκραν πρι 2004 η Ρωσία, η Πολωνία και η Γερμανία.

    [24] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΟ 3ο ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΠΕΝ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Αισθητά βελτιωμένος παρουσιάστηκε στο 3ο στη σειρά επαγγελματικό Όπεν του σπουδαίου ιαπωνικού σιρκουί πινγκ πονγκ, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στους αγώνες που έγιναν στη Σιζουόκα, πήρε την 4η θέση, η οποία είναι η καλύτερή του στα φετινά τουρνουά. Ωστόσο θα μπορούσε να φτάσει ψηλότερα, αφού και στον ημιτελικό και στον μικρό τελικό έχασε στις λεπτομέρειες, πάντως έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει στο εσωτερικό RANKING LIST, όπου η βασική του επιδίωξη είναι να βρίσκεται στην πρώτη 8άδα.

    Ο πρωταθλητής μας κέρδισε δύσκολα στο πρώτο παιχνίδι τον Ιάπωνα Γιοσιτόμι με 3-2 σετ (11-5, 11-6, 8-11, 12-14, 11-2), στη φάση των «16» επικράτησε του Κροάτη Ζόραν Πρίμορατς (νούμερο 12 στον κόσμο) με 4-1 σετ (6-11, 11-6, 11-5, 11-6, 11-8) και στα προημιτελικά κέρδισε τον Ρώσο Μαξίμ Σμίρεφ (νούμερο 68) επίσης με 4-1 σετ (9-11, 11-7, 11-6, 11-7, 13-11). Στην 4άδα κοντραρίστηκε με τον Βέλγο Ζαν Μισέλ Σάιβ (στο 13 της παγκόσμιας κατάταξης) κι έπειτα από συναρπαστικό παιχνίδι έχασε με 4-2 σετ (8-11, 11-4, 11-9, 9-11, 6-11, 8-11). Με το ίδιο σκορ ηττήθηκε και στον αγώνα για την 3η θέση από

    τον Τσέχο Πετρ Κόρμπελ που βρίσκεται στη θέση 37 του παγκόσμιου RANKING LIST (7-11, 8-11, 11-9, 9-11, 11-3, 7-11).

    Νικητής του 3ου τουρνουά αναδείχτηκε ο Κορεάτης Ο Σονγκ Εούν (νούμερο 15 στην παγκόσμια κατάταξη), ενώ να θυμίσουμε ότι στα δύο προηγούμενα πήραν την πρώτη θέση ο Τσιανκ Πενγκ Λουνγκ από την κινεζική Ταϊπέι (νούμερο 10) και ο Ζόραν Πρίμορατς. Το επόμενο Όπεν θα διεξαχθεί στο Χοκάιντο από τις 25 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Από την Ιαπωνία ο Κρεάνγκα μεταβαίνει απευθείας στην Κορέα για να συμμετάσχει στο πολύ δυνατό Όπεν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ITTF) που γίνεται στην πόλη Τζέσου από τις 4 ως τις 7 του μήνα. Στους ίδιους αγώνες θα πάρουν μέρος ο Ντανιέλ Τσιόκας, ο Γιάννης Βλοτινός και ο Παναγιώτης Γκιώνης οι οποίοι αναχωρούν αύριο από την Αθήνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Νίκο Κωστόπουλο.

    Στη συνέχεια ο Κρεάνγκα θα γυρίσει στην Αθήνα, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές και ο προπονητής τους θα πάνε στην Κίνα για ένα ακόμη ισχυρό τουρνουά Προ Τουρ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το Όπεν θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 14 Σεπτεμβρίου στην πόλη Φουνς Χου.

    [25] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

    Καμπάλα, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Τουλάχιστον 36 άτομα έχασαν την ζωή τους από το Σάββατο μέχρι σήμερα σε επιθέσεις ανταρτών του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου στα βόρεια και βορειοανατολικά της Ουγκάντα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

    Εικοσιδύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ενέδρας σε λεωφορείο, στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της Ουγκάντας. Τα άτομα αυτά δέχτηκαν πολλαπλές μαχαιριές και χτυπήματα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

    Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην τοποθεσία Ατιρίρι, 310 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Καμπάλα, ενώ άλλα 14 άτομα σκοτώθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο σε δύο επιθέσεις σε χωριά στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι οχτώ από αυτούς δολοφονήθηκαν με μαχαιριές το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Σορότι, ενώ οι υπόλοιποι έξι σκοτώθηκαν σε περιοχή κοντά σε αυτήν της Λίρα.

    Οι αντάρτες του Αντιστασιακού Στρατού μάχονται από το 1988 τη λαϊκή κυβέρνηση του Προέδρου Μουσεβένι, την οποία θέλουν να αντικαταστήσουν με κυβέρνηση που θα βασίζεται στο σεβασμό των βιβλικών εντολών. Έχουν γίνει γνωστοί για τις ωμότητες που έχουν διαπράξει εις βάρος των πολιτών και για τις απαγωγές, κυρίως παιδιών.

    [26] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στο Βερολίνο, ότι θα επιδιώξει μία τρίτη κυβερνητική θητεία σε συνεργασία με τους Πράσινους του Γιόσκα Φίσερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σρέντερ σχημάτισε πρώτη φορά ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους Πράσινους τον Οκτώβριο του 1998, και ο κυβερνητικός συνασπισμός του επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2002.

    [27] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

    Πεκίνο, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Το πρόγραμμα μάρκετιγκ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου παρουσίασαν σήμερα η κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΔΟΕ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Κίνας.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους τα έσοδα από τους Ολυμπιακούς του 2008 αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα κέρδη αυτών του Σίδνεϊ, ποσό που ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι διοργανωτές εξήγησαν ότι τους επόμενους μήνες θα αναθέσουν σε επιχειρήσεις τις χορηγίες, οι οποίες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: «Πεκίνο 2008 συνέταιρος», «Πεκίνο 2008 χορηγός» και «Πεκίνο 2008 προμηθευτής».

    [28] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΜΒΑΗΣ

    Βομβάη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Η αστυνομία της Βομβάης ανακοίνωσε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τεσσάρων ατόμων για τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι τέσσερις είχαν συλληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, ωστόσο τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε δύο ταξί και εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών, προκαλώντας το θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140.

    Η Ινδία κατηγόρησε για τις εκρήξεις οργανώσεις μουσουλμάνων ενόπλων που, όπως υποστηρίζει το Δελχί, χρηματοδοτούνται από το Πακιστάν.

    Η πακιστανική κυβέρνηση, πάντως, έσπευσε να καταδικάσει τις επιθέσεις αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

    [29] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Αγία Πετρούπολη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από είσοδο πολυκατοικίας στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ανέφερε πηγή του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο μηχανισμός εξερράγη το μεσημέρι όταν έμπαινε στο κτίριο ο γενικός διευθυντής της εταιρίας πλεκτών Krasnoie Znamia, Μπογκατιρ Καπάροφ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, ανέφερε η ίδια πηγή.

    [30] 2o ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κως, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Το 2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει η Κως στις 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω-Νισύρου «Κως Φιλοξενία» θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η Κως είναι ο τουριστικός προορισμός όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πολιτισμική πολυμορφία, να θαυμάσει τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες , ήθη και έθιμα συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία καθώς και το κοινωνικό μήνυμα υπέρ της συμβίωσης των λαών και κατά των διακρίσεων.

    Το πρόγραμμα θα αρχίσει με παρέλαση της Φιλαρμονικής του δήμου Κω και το άνοιγμα της βραδιάς στο θεατράκι στο Μαρμάρι. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από την Κω συνοδεία ζωντανής μουσικής, , παρουσίαση της χορευτικής παράστασης «Εκεχειρία» με χορογραφία που έχει θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απαγγελία του Όρκου του Ιπποκράτη στην αρχαία ελληνική, παραδοσιακούς χορούς από τη Νίσυρο και την Κρήτη, χορωδία και παραδοσιακά αθλήματα από τη Γερμανία, παραδοσιακούς χορούς από την Κάλυμνο, τη Θεσσαλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Πόντο, λαϊκούς χορούς της Ελλάδας , συρτάκι με τους προσκεκλημένους τουρίστες. Η βραδιά θα κλείσει με ρίψη πυροτεχνημάτων και παρέλαση της Φιλαρμονικής του δήμου Ηρακλειδών.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Την ομαδική έκθεση Εικαστικών Τεχνών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Νομού Πιερίας θα φιλοξενήσει από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 21 του μήνα το Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Σύλλογος καλλιτεχνών Νομού Πιερίας ιδρύθηκε το 1980 με στόχο την προώθηση των εικαστικών τεχνών, προβάλλοντας το έργο καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών του νομού Πιερίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 20.30.

    [32] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (13:22 UTC+2)

    Εφηβοι ηλικίας από 12-18 ετών με διαφορετική εθνοτική καταγωγή ,θρησκευτικές πεποιθήσεις και γλωσσική ταυτότητα, προερχόμενοι από τα Βαλκάνια , τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ασία φιλοξενήθηκαν 10-30 Αυγούστου σε μια συνάντηση πολιτισμού στα Αρχαία Αβδηρα στην Ξάνθη με την πρωτοβουλία του Ταμιείου Θράκης.

    Το Ταμιείον Θράκης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ,με έδρα την Ξάνθη, που έχει ιδρυθεί από Έλληνες πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, και απλούς πολίτες της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ενώ αρωγός στο όλο εγχείρημα ήταν το υπουργείο Εξωτερικών.

    Το πρόγραμμα «Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ταμιείου Θράκης και καθηγητής του ΔΠΘ κ Γιώργος Παύλου,με την συμπαράσταση των οργανωτών και των συντονιστών του εγχειρήματος, των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, χορογράφων ,θεατρολόγων , μουσικών, έρχεται να ενώσει διαφορετικές κουλτούρες ,μέσα από την γλώσσα του σώματος και της μουσικής.

    Η γιορτή λήξης περιελάμβανε τις ΄΄Βάκχες ''του Ευριπίδη, την ΄΄Αντιγόνη ''του Σοφοκλή, αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επιλεγμένα παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από την μικτή διεθνή χορωδία, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα ,σε μια πολυπολιτισμική πανδαισία, ήταν ένα δείγμα δουλείας που έγινε συστηματικά από όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

    Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του αργυρού Ολυμπιονίκη του Σίνδεϊ και πρόσφατα παγκόσμιου πρωταθλητή των κρίκων στο Λος Αντζελες , Δημοσθένη Ταμπάκου, ο οποίος και βράβευσε τους νικητές των ολυμπιακών αθλημάτων που διοργανώθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος.

    «Για μια ακόμη χρονιά, η έκδηλη συγκίνηση στα πρόσωπα των παιδιών από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Ιράν, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τις υπόλοιπες χώρες, κατά την αναχώρηση τους έδειξε την επιτυχία αυτής της διαπολιτισμικής εκπαιδευτικής συνάντησης στη Θράκη και επιβεβαίωσε την αξία και την σημασία τέτοιων δράσεων τόσο σε έναν ιστορικό χώρο όπως η Θράκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και απέδειξε τη δυνατότητα ανάδειξης της Ελλάδας σε ένα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο κ Γιώργος Παύλου, αμέσως μετά την λήξη του προγράμματος.

    O.O

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Θ. ΒΟΥΡΒΟΥΡΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ι.Π

    Βερολίνο, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (13:09 UTC+2)

    Έργα της Θεοδώρας Βουρβούρη περιλαμβάνει η έκθεση «Η Αντιγόνη και άλλες ιστορίες» που θα φιλοξενήσει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

    Η αρχαία ελληνική τραγωδία εμπνέει τη ζωγράφο στα πιο πρόσφατα έργα της. Η προσοχή της επικεντρώνεται στην τραγική τύχη των ανθρώπων που παρασύρονται συνεχώς από την τιμή και την περηφάνια τους. Πρόκειται για τους απελπισμένους άρχοντες που καταλήγουν σε αδιέξοδο, για ήρωες που καταρρέουν. Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της ζωγράφου.

    [34] ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ

    Οδησσός, 1 Σεπτεμβρίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Με δύο παράλληλες εκθέσεις ξεκινά τη φθινοπωρινή του δραστηριότητα το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ομάδες με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες» και την παιδική έκθεση ζωγραφικής «Οικολογική συνείδηση Φυσικό Περιβάλλον Πανίδα και Χλωρίδα».

    Οι εκθέσεις που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, θα φιλοξενηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Παραρτήματος Οδησσού από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου και εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 209 χρόνια της ίδρυσης της πόλης της Οδησσού.

    Η έκθεση φωτογραφίας προκηρύχθηκε από τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας 2002». Στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 27 φωτογράφοι από 13 χώρες.

    Η παιδική έκθεση ζωγραφικής περιλαμβάνει 190 επιλεγμένες ζωγραφιές παιδιών ηλικίας 6 έως 14 ετών αποτέλεσμα διαγωνισμού που προκήρυξαν οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 μαθητές από 13 χώρες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 September 2003 - 18:13:58 UTC