Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [06] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 68η ΔΕΘ
  • [07] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • [08] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΔΕΘ
  • [09] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ-ΕΛΤΕΧ
  • [12] ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ H MΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [13] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, ME ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
  • [14] ΤΟ ΣτΕ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ
  • [15] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
  • [18] ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] Η ΕΠΑΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [20] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
  • [21] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΡΟΝΙ ΦΙΛΝΤΣ
  • [22] ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [23] Ο Κ. ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [24] ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΥΝΙ
  • [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ
  • [26] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ
  • [27] ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΡΝΟ ΜΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [28] ΙΤΑΛΙΑ: ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ''ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ'' ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ Ν.
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
  • [31] ETHNO JAZZ FESTIVAL ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] Ο Γ. ΡΙΤΣΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [33] Η "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (14:21 UTC+2)

    κδίκηση ορκίζονται οι Παλαιστίνιοι την ώρα που ο Γιάσερ Αραφάτ απαντά κατηγορηματικά ότι δεν θα φύγει από την πατρίδα του, παρά την απειλή των ισραηλινών δυνάμεων.

    κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο καθώς τα πνεύματα οξύνονται και οι οπαδοί του Αραφάτ συγκεντρώνονται στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται, για να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον ηγέτη τους.

    Η Φατάχ ζήτησε από τους Παλαιστινίους να μη φύγουν από το αρχηγείο του Αραφάτ ενώ ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τανκς αλλά έχουν αποφασιστικότητα και με αυτήν θα πολεμήσουν και θα αντισταθούν.

    Είστε γενναίος λαός αγαπημένοι μου», ήταν η φράση με την οποία χαιρέτισε την πράξη συμπαράστασης χιλιάδων Παλαιστινίων ο Γιάσερ Αραφάτ και τόνισε: «Μπορεί να με σκοτώσουν με τις βόμβες τους αλλά δε φεύγω από εδώ. Αυτή είναι η πατρίδα μου. Είναι ιερή γη».

    Από την άλλη πλευρά η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απόφαση των Ισραηλινών για απέλαση του παλαιστίνιου ηγέτη ενώ εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε την απέλαση του Αραφάτ «τρομακτικό λάθος με συνέπειες σε όλη την περιοχή».

    Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τάχθηκε κατά της απέλασης τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση δε θα βοηθήσει σε τίποτα.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Ο κατάλογος των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι η Χάρτα της αποτυχίας του, η χάρτα της απόκλισης του από τους στόχους του, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλεπάλληλες υποσχέσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το ΜΕΤΡΟ, την υποθαλάσσια αρτηρία, το αεροδρόμιο, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και άλλα έργα για τα οποία είπε ότι έχουν μείνει στα χαρτιά και υπογράμμισε: «Αυτές είναι πρακτικές που υποτιμούν τους βορειοελλαδίτες που προσβάλλουν όλους τους Έλληνες. Επιτέλους! Η αγωνία των πολιτών για καλύτερη ποιότητα ζωής, η εύλογη αξίωση τους για υποδομές που ταιριάζουν σε χώρα της Ευρώπης δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενα προεκλογικής εκμετάλλευσης».

    Ιδιαίτερα για την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ είπε «τώρα ανακάλυψαν τη «λειτουργική» ΕΓΝΑΤΙΑ. Και νομίζοντας ότι απευθύνονται σε λοτοφάγους κόβουν το έργο σε κομμάτια για να κόβουν κάθε 20 χιλιόμετρα και μία κορδέλα. Για να στήνουν προεκλογικά παιχνίδια φτηνού εντυπωσιασμού».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το σημερινό κράτος δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στοιχειωδώς στην αποστολή του. Το ευρύτερο σύστημα εξουσίας έφτασε να γίνει συνώνυμο με τη διαφθορά και τη αδιαφάνεια.

    Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι η επανίδρυση του κράτους. Και κύριος μοχλός για τη μεγάλη αυτή τομή είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Στη σημερινή πραγματικότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε στελεχιακό δυναμικό. Καταδικάζεται στην άσκηση ενός τυπικού στην ουσία διαχειριστικού ρόλου. Οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, η διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και η ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου και του κοινωνικού χαρακτήρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης αποτελεί αναγκαίο όρο για να διαμορφωθεί η νέα σχέση μεταξύ του πολίτη και της πολιτικής. Σε αυτή τη νέα εποχή των προκλήσεων και των μεγάλων στοιχημάτων οι διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν θέση, δεν εκφράζουν τίποτα απολύτως. «Απλώνουμε τα χέρια σε όλους τους Έλληνες χωρίς να ρωτούμε τι ψήφισαν χθες. Αν μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αγωνίες, αν το όραμα τους συμπίπτει με το δικό μας, τότε είναι σύμμαχοί μας. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χωρίζεται σε πράσινα, γαλάζια και κόκκινα κομμάτια. Η Ελλάδα είναι μία. Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα για την αντιμετώπιση τους. Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από την κεντρική εξουσία. Κουραστήκαμε από τις υποσχέσεις και σχέδια επί χάρτου». Το λόγο πήραν οι επικεφαλείς των παρατάξεων Γρηγόρης Χατζησάββας, Γιώργος Ρόκκος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη νομαρχία. Μετά την νομαρχία ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και ενημερώθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή για την πορεία των έργων και τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ.

    Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Θόδωρος Ρουσόπουλος, βουλευτές και στελέχη.

    [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (12:44 UTC+2)

    Έντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» στις αιχμές που άφησε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Βασίλης Μαρκής, πως τα χρήματα των ληστειών που διέπραξε η «17 Νοέμβρη» διατίθενται για την υπεράσπιση τους.

    Ο Γιάννης Ραχιώτης υποστήριξε πως είναι μια σοβαρή μομφή, μία επαναφορά του γνωστού θέματος που είχε τεθεί κάποτε στους Αριστερούς δικηγόρους. «Τα ρούβλια της Μόσχας γίνονται τώρα χρήματα των ληστειών», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ.Ραχιώτης υποστήριξε πως η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που γεννά η δίκη αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι της.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού κ.Βλάχος τόνισε «αν πούμε ότι πληρωνόμαστε, κινδυνεύουμε να μας πουν ότι παίρνουμε χρήματα από τις ληστείες. Εάν πούμε ότι δεν πληρωνόμαστε, κινδυνεύουμε να μας κατηγορήσουν ως συνοδοιπόρους».

    Η κ.Κούρτοβικ θυμήθηκε και άλλες φράσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα που είχε χαρακτηρίσει περιοδεύοντα θίασο τους συνηγόρους υπεράσπισης και υποστήριξε «επανειλημμένα έχει κάνει κριτική σε εμάς για τον τρόπο άσκησης των υπερασπιστικών μας καθηκόντων».

    Πάντως, ο κ.Μαρκής έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση με βάση το καταστατικό της οργάνωσης που αναφέρει πως η «17 Νοέμβρη» βοηθάει τα μέλη της εφόσον συλληφθούν, τις οικογένειες τους και φροντίζει για δικηγόρους.

    [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της σχεδιαζόμενης από το Ισραήλ απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ, διοργανώνουν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις της Αθήνας και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, αύριο, στις 7μμ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

    «Καταδικάζουμε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να προχωρήσει σε απέλαση του ιστορικού ηγέτη της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ. Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια κατά του παλαιστινιακού λαού που με την Ιντιφάντα αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή και στις σφαγές του Σαρόν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

    «Ο Σαρόν που συνεχίζει τις επιθέσεις στην Γάζα με ελικόπτερα σκορπώντας το θάνατο σε μικρά παιδιά προκαλεί τα εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη που διαδήλωσαν ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ και για το δίκιο της Παλαιστίνης. Ο Σαρόν αποθρασύνθηκε από την κατάπτυστη απόφαση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ να κατατάξουν την Χαμάς στην κατηγορία των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Αντί να απομονώνουν διπλωματικά το Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων θέτουν υπο διωγμό την παλαιστινιακή Ιντιφάντα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο χαιρετισμό του σε συγκέντρωση στελεχών και μελών της Ν.Δ. στο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στη Χάρτα Σύγκλισης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, τη χαρακτήρισε άλλη μία "Χάρτα υποσχέσεων". "Ξαναδιάβασε ό,τι είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2000. Τα ίδια λέει και πάλι. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα πάει το 2008. Μόνος του διαψεύδει τον εαυτό του", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ και πρόσθεσε: "Μέσα σε μία εβδομάδα κατέρρευσε το προσωπείο του εκσυγχρονισμού. Με τα "θα" και τα "πρέπει" δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Δεν πείθει πια κανέναν ο πρωθυπουργός".

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ασύστολα ψέματα για την οικονομία, κούφιες υποσχέσεις για καρκινοβατούντα έργα. Χαρακτήρισε ως ψεύδη του κ. Σημίτη τα περί πραγματικής σύγκλισης, περί μείωσης της φορολογίας, περί κοινωνικών δαπανών ίσων με των ευρωπαϊκών και το ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

    Τόνισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε ανεύθυνη κινδυνολογία για τα εθνικά μας θέματα σημειώνοντας ότι "βάζει στην παλάντζα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα εθνικά μας θέματα". "Καλώ τον πρωθυπουργό να μην εμφανίζει καμία εθνική υπόθεση σαν ρίσκο. Δεν μπορεί να κινδυνολογεί σε βάρος της ίδιας της χώρας", επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    "Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν εκβιαστικό δίλημμα. Οι Αγώνες είναι εθνική υπόθεση. Δεν θα τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τα προεκλογικά του άγχη. Αντί να κινδυνολογεί εκβιαστικά ας στρέψει την προσοχή του στην προστασία του κύρους και της εικόνας των Αγώνων", τόνισε.

    Οσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ ευαίσθητα ζητήματα για να γίνονται βορά στο πεδίο ενός μικρόψυχου κομματισμού. "Οι Ελληνες είναι ήσυχοι. Οι Ελληνες να είναι σίγουροι. Η Ν.Δ. δεν παίζει προεκλογικά παιχνίδια με το μέλλον μας", σημείωσε

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που καθυστερούν να υλοποιηθούν στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι "ο πρωθυπουργός και το επιτελείο τη θυμήθηκαν για άλλη μία φορά στις παραμονές των εκλογών και μόνο". "Εταξαν τα ίδια που τάζουν εδώ και 7 χρόνια. Είναι έτοιμοι να υποσχεθούν και να χρησιμοποιήσουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Τάζουν τα πάντα στους πάντες", είπε.

    Σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μετρούν την ανάπτυξη με τον πήχυ της μετριότητας και την εικόνα από επαναλαμβανόμενα εγκαίνια που θυμίζουν χαλασμένη ταινία βωβού κινηματογράφου".

    "Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όταν οι κάτοικοι ακούν για μεγάλα έργα, τους έρχονται στο νου τα σύγχρονα γεφύρια της Αρτας. Παλαιότερα την Εγνατία την εγκαινίαζαν κατά τμήματα. Τωρα - και όσο το έργο καρκινοβατεί - κόβουν κορδέλες με το χιλιόμετρο. Φθάσαμε στο σημείο το μήκος από τις κορδέλες που κόβουν να είναι μεγαλύτερο από το μήκος των δρόμων που φτιάχνουν", είπε.

    "Τους αρκεί να τους δείχνει η τηλεόραση με ένα ψαλίδι στο χέρι. Αυτά όμως τα προεκλογικά παιχνίδια φτωχού εντυπωσιασμού προσβάλουν τους πολίτες", πρόσθεσε.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις δραματικές καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις στο κόστος των δημοσίων έργων, που, όπως είπε, "συνθέτουν ένα παζλ που βολεύει τους διαπλεκόμενους μεγαλοεργολάβους και υπονομεύει την ποιότητα ζωής των πολιτών".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. "Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να γαντζωθεί στην εξουσία όμως τα ψέματα τελειώνουν. Μαζί θα τους κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εμπαίζουν άλλο τον ελληνικό λαό", τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι η διαφορά της Ν.Δ. με την κυβέρνηση είναι ότι "η κυβέρνηση αγωνιά επειδή χάνει την εξουσία και τη διαχείριση", ενώ "η Ν.Δ. έχει πάγιες αρχές και υψηλούς στόχους, όραμα για τη χώρα".

    Εκανε λόγο για τετραετία υψηλών στόχων τονίζοντας ότι για τη Ν.Δ. "η ανάπτυξη δεν είναι θεωρητική έννοια, δεν είναι μακροοικονομικό μέγεθος" και ότι "σημασία στην ανάπτυξη να μετέχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες".

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στα ανοίγματά του στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων τονίζοντας τα προβλήματα, όπως και οι λύσεις τους δεν έχουν χρώμα, αλλά απαιτούν ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους και όχι κομματικούς στρατούς.

    Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κερδίσει στην επόμενη εκλογική μάχη και "θα κάνει πραγματικότητα το όραμα για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους τους Ελληνες".

    [06] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 68η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήρισε την 68η ΔΕΘ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψης του στα περίπτερα της Διεθνής Εκθεσης.

    Τόνισε, δε, ότι είναι ιδιαίτερα επιμελημένα τα περίπτερα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

    «Νομίζω ότι η 68η ΔΕΘ ανέδειξε με πολύ σημαντικό τρόπο τις δράσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τις ανάγκες των επαγγελματικών προσανατολισμών», επισήμανε.

    Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Παιδείας, όπου ενημερώθηκε για την Ολυμπιακή Παιδεία, καθώς και τα περίπτερα του υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ, του ΟΤΕ, και της Τellas .

    Επίσης, περιηγήθηκε στο περίπτερο 12 που στεγάζει τις συμμετοχές των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον πρόξενο των ΗΠΑ Αλεκ Μάλι.

    [07] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ»

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Tη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παρακολουθεί αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του μετρό το οποίο κατέθεσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στις 29 Αυγούστου έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τους δημοσιογράφους σημείωσε ότι η πρώτη ημερομηνία -στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η 29η Ιανουαρίου 2004, οπότε θα ολοκληρωθεί η νέα, επικαιροποιημένη μελέτη του μετρό Θεσσαλονίκης, μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου.

    Στην ίδια συνάντηση ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, υπογράμμισε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μελετήσουν διεξοδικά και σε βάθος τις διατάξεις του νέου Κώδικα και ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να μην επισπεύσει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

    Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το σχέδιο του νέου Κώδικα, όπως αυτό κατατέθηκε στην ΚΕΔΚΕ, δεν δίνει νέες σοβαρές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν προβλέπει νέους πόρους και αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ενώ μεταξύ των άλλων σε πολλές περιπτώσεις καταλύει την αυτονομία των ΟΤΑ, δίδοντας αυξημένες αρμοδιότητες στους κατά τόπους περιφερειάρχες αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    «Δεν πρέπει να βιαστούμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος «και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εάν προηγουμένως δεν ακούσει τις τεκμηριωμένες απόψεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης γύρω από την εφαρμογή και λειτουργία του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

    [08] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Mε τη διοίκηση της ΔΕΘ και της Helexpo, καθώς και με εργαζόμενους στις δύο εταιρίες συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 68η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε τη Διεθνή Εκθεση «ναυαρχίδα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε ότι συμβολίζει το μέλλον της πόλης γιατί καταδεικνύει την εξωστρέφεια της.

    Τόνισε, δε, ότι η κομματική αντιπαράθεση για τη ΔΕΘ έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί η Εκθεση παραμένει στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στην ΕΧΡΟ 2008, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τους απόδημους, αλλά και με τις κυβερνήσεις των κρατών που διαθέτουν μόνιμους αντιπροσώπους στο Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων, για να προωθήσει την ανάληψη της διοργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της προσοχής όλων θα πρέπει να είναι το μέλλον της ΔΕΘ και η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα περίπτερα της ΟΚΕ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, καθώς και το ΕΧΡO House.

    [09] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Τη χθεσινή πρωτοβουλία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος να «παγώσει» τις τιμές της στην Ελλάδα, στο διάστημα που μεσολαβεί από την επόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου, ακολουθεί ο Όμιλος Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος.

    Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Όμιλος επισημαίνει ότι συμμεριζόμενος την έντονη ανησυχία του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικά του υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και υφυπουργού Κ. Κουλούρη για το θέμα των τιμών, δεν θα αποδέχεται καμία ανατίμηση από τους προμηθευτές του από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν ισχύει για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και φρέσκα ψάρια, καθώς οι τιμές τους αυξομειώνονται σε ημερήσια βάση και έχουν έντονη εποχικότητα.

    Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, σε περίπτωση που κάποια προϊόντα ανατιμηθούν μέσα σε αυτή τη περίοδο, τότε η εταιρία θα αναγκαστεί να μην τα προμηθευτεί και κατ' επέκταση δεν θα υπάρχουν στα ράφια των 200 καταστημάτων της σε 47 πόλεις της Ελλάδος.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, εξεδήλωσε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι την πρωτοβουλία θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις ή κλάδοι με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. 

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε ανακοίνωση του τονίζει πως «οι βιομηχανίες καθορίζουν μόνο τη χονδρική τιμή, στην οποία εκείνες πωλούν προς το λιανεμπόριο, ενώ η τιμή πώλησης των προϊόντων στον καταναλωτή ορίζεται ελεύθερα από τον τομέα του μεταπρατικού και λιανικού εμπορίου». Αρα, επισημαίνει, στον καθορισμό της λιανικής τιμής το λιανεμπόριο έχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών και γι' αυτό έχει τη σημαντικότερη και καθοριστική ευθύνη στη διαμόρφωση των τιμών.

    [10] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και κάποια εταιρικά νέα, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών μετά το ράλι της Πέμπτης.

    Ειδικότερα, απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Oracle, η οποία αν και παρουσίασε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της, σημείωσε μείωση των πωλήσεων νέων αδειών για τη χρήση του λογισμικού της. Η μετοχή της εταιρίες καταγράφει απώλειες της τάξης του 5%.

    Στον αντίποδα, θετικά για τον κλάδο της τεχνολογίας θεωρούνται τα νέα από τη Microsoft η οποία ανακοίνωσε το διπλασιασμό του μερίσματός της (στα 16 από 8 δολάρια) για το οικονομικό έτος 2004, έναντι αυτού που είχε διανείμει το 2003.

    Από το μέτωπο της οικονομίας οι συνολικές λιανικές πωλήσεις εμφανίστηκαν ελαφρά ανοδικές και διαμορφώθηκαν το μήνα Αύγουστο κατά 0,6% έναντι ανόδου 1,3% τον Ιούλιο κι ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση σε ποσοστό 1,5%.

    Ο δείκτης τιμών παραγωγού, εξάλλου, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, εξαιτίας κυρίως των μεταβολών στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

    Τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν, δείκτης όπου απεικονίζεται με τον εγκυρότερο τρόπο η ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους, όπως επίσης και προς την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, σημείωσε πτώση στις 88,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 89,3 τον Αύγουστο, κι ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στις 90,3 μονάδες.

    Στις 6.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,34% και διαμορφωνόταν στις 9.427,47 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 0,58% στις 1.835,45 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 με πτώση 0,32% συρρικνωνόταν στις 1.013,16 μονάδες.

    Σ.Α.

    [11] ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ-ΕΛΤΕΧ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Εκ παραδρομής χαρακτηρίστηκαν ως ανοιχτές πωλήσεις οι εντολές που εκτελέστηκαν στις 27 και 28 Αυγούστου επί μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ και της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι έχει ήδη επιληφθεί του θέματος.

    Οι συγκεκριμένες εντολές, που έπρεπε να δοθούν ως κανονικής απλής πώλησης, είναι οι εξής:

    -27/8/2003: Ανοικτή πώληση 71.280 μετοχών της εταιρίας ΕΤΕ Α.Ε.

    -27/8/2003: Ανοικτή πώληση 12.380 μετοχών της εταιρίας ΔΕΗ Α.Ε.

    -28/8/2003: Ανοικτή πώληση 15.650 μετοχών της εταιρίας ΕΛΤΕΧ Α.Ε.

    [12] ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ H MΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Σε βρετανικά "χέρια" κατέληξε το 50% του πακέτου μετοχών, που διέθεσε στις 10 Σεπτεμβρίου η Alpha Bank, όπως διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ελβετικού οίκου UBS, αναδόχου της συναλλαγής, από κοινού με την JP Morgan.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 82% των μετοχών πωλήθηκε σε θεσμικούς του εξωτερικού, εκ των οποίων η "μερίδα του λέοντος" κατέληξε σε βρετανικά funds, το 22% στην υπόλοιπη Ευρώπη και το 10% στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, μόνο το 18% των μετοχών διατέθηκε στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική τοποθέτηση 15,9 εκατ. μετοχών της ΑLPHA BANK Α.Ε., που αντιπροσωπεύουν το 8,6% του μετοχικού της κεφαλαίου και το 100% των ιδίων μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της Ιονικής Συμμετοχών, ολοκληρώθηκε προχτές με απόλυτη επιτυχία.

    Οι μετοχές διατέθηκαν σε τιμή 17,20 ευρώ έκαστη, δηλ. με έκπτωση κάτω του 1% της τιμής κλεισίματος της 9ης Σεπτεμβρίου 2003, ενώ σύμφωνα με την Alpha Bank, η διάθεση του συγκεκριμένου πακέτου απέφερε στην ίδια έσοδα ύψους 273 εκατ. ευρώ.

    H ιδιωτική τοποθέτηση πραγματοπoιήθηκε με αναδόχους την JPMorgan και την UBS στο εξωτερικό και την Alpha Finance στην Ελλάδα. Η συναλλαγή, που έγινε με συνοπτική διαδικασία βιβλίου προσφορών, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον διεθνών και εγχωρίων θεσμικών επενδυτών.

    Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά αφορούσε 12 εκατ. μετοχές, που ανήκαν στην Iονική Συμμετοχών και αποτελούσε το 6,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας._

    [13] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, ME ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,96%

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Mε πτώση 0,58%, στις 2.082,78 μονάδες, έκλεισε τελικά ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, με την υποτονικότητα να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας. Συνυπολογιζομένων των σημερινών απωλειών, η εβδομαδιαία πτώση του δείκτη φτάνει στο 2,96%.

    Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έφτασε μέχρι και στις 2.103,4 μονάδες, διασπώντας εκ νέου το όριο των 2.100. Ωστόσο, η στήριξη που αναζήτησε στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης - και ιδιαίτερα στις τράπεζες και τον ΟΤΕ - δεν του εξασφάλισε τελικώς το θετικό πρόσημο, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα blue chips αποδείχθηκε ασθενές και η νευρικότητα στην περιφέρεια δεν επέτρεψε μεταστροφή της αρνητικής τάσης. Το χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας ήταν οι 2.077,43 μονάδες.

    Αναιμική ήταν και η αξία των συναλλαγών, καθώς δεν ξεπέρασε τα 113,4 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα πακέτα), ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν σήμερα χέρια, οι 75 σημείωσαν άνοδο, η πλειοψηφία των 249 έκλεισε με απώλειες και οι 59 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Πτώση σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE, με τον SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή (-2,24%). Κατά 0,37% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι πτώσης 1,55% και 0,77% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον FTSE/ASE-140.

    Σε αρνητικό έδαφος έκοψαν το "νήμα" της συνεδρίασης και όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,48%, κατέγραψε ο κλάδος των εταιριών συμμετοχών, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-3,32%), των κατασκευών (-2,07%) και του λιανικού εμπορίου (-1,90%).

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν επίσης οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Ο πρώτος υποχώρησε κατά 0,65%, συνεπεία κυρίως των απωλειών στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-0,67%) και της Εμπορικής (-1,50%) και παρά τα συνεχιζόμενα κέρδη της Alpha Bank (1,77%). Mικρότερη πτώση, σε ποσοστό 0,12%, σημείωσε ο τηλεπικοινωνιακός δείκτης, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με τις πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ (-0,40%).

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-1,84%), των βασικών μετάλλων (-1,67%), των βιομηχανιών (-1,16%), των διυλιστηρίων (-1,16%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,32%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,75%), των επενδύσεων (-0,51%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,44%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,54%), των τροφίμων και ποτών (-1,52%), των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,57%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,84%).

    Στην κορυφή της λίστας των ανοδικών μετοχών βρέθηκαν εκείνες των εταιριών ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ (κο: 12,67%), ΕΤΜΑ ΑΕ (πο: 10,76%) και ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΑΕ (πο: 10,39%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των εταιριών ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ (κο: -30,00%), ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΕ (κ: -11,21%) και PLIAS ABEE (κα: -8,97%)._

    ΑΛ.Γ

    [14] ΤΟ ΣτΕ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ

    Κισινάου, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προσπάθεια διευθέτησης άλυτων προβλημάτων της γηραιάς ηπείρου, και λόγω της διεύρυνσης προς Ανατολάς αλλά και λόγω των πόρων που διαθέτει, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρίστος Πουργουρίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τα ''Αλυτα προβλήματα της Ευρώπης'', ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ''εδώ και τώρα'' και είπε πως τέτοιου είδους διασκέψεις είναι χρήσιμες γιατί διαφαίνεται κατά τις συζητήσεις ότι υπάρχουν κοινές παράμετροι στα άλυτα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ακόμα πως συμμερίζεται την επισήμανση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ πως η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα για πράξεις που μπορεί να γίνουν προς επίλυση και άλλων άλυτων προβλημάτων της Ευρώπης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 87 μονάδων επέστρεψε στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,42%, κλείνοντας στις 87,74 μονάδες.

    Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 754 χιλιάδες λίρες με το 1/5 του συνολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στα χρεόγραφα της Τράπεζας Κύπρου (6,75% 1999/2003).

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών υποχώρησε κατά 0,85%, κλείνοντας στις 352,1 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Σόφια, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Από την Ταϊλάνδη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι να διευκρινίσει αν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί ότι κάνει κατάχρηση των προεδρικών καθηκόντων του.

    Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα προέκυψε όταν ο Παρβάνοφ άσκησε βέτο στην ψήφιση του νέου επίμαχου νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, το οποίο όμως τελικά υπερψήφισε το Κοινοβούλιο της χώρας.

    Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για τη δωρεά ανθρώπινου οργάνου θα απαιτείται πρώτα η σύμφωνη γνώμη των συγγενών του ασθενούς, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν έχει εκδηλώσει την επιθυμία να δωριστούν τα όργανά του.

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Αγκυρα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (17:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλαχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αποτελεί τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων και τόνισε ότι μία εκδίωξη του θα προκαλούσε προβλήματα στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ερωτηθείς για το αν η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απελάσει τον Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι «είναι μία απόφαση που προκαλεί ανησυχία και μπορεί να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία, γι αυτό η Αγκυρα θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί και οι δυο πλευρές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για να μην προκαλούν με τις ενέργειες τους χάος στην περιοχή».

    [18] ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Αστυνομική ευρωπαϊκή δύναμη θα αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ μετά τη λήξη της θητείας της στρατιωτικής αποστολής «Κονκόρντια», στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ», που επικαλείται διπλωματικές πηγές στα Σκόπια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα αυτή δύναμη θα αποτελείται από περίπου 100 αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η αποστολή της αστυνομικής δύναμης θα γίνει κατόπιν αίτησης της κυβέρνησης των Σκοπίων, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η θητεία της υπολογίζεται στους έξι μήνες, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητηθεί και παράταση.

    Οι ίδιες πηγές, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανέφεραν ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που επιθυμεί παράταση της θητείας της «Κονκόρντια», σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία οι οποίες υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει παράταση της αποστολής.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την παρουσία αστυνομικής ευρωπαϊκής δύναμης επιθυμεί και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, επιθυμία που εξέφρασε και σε επιστολή του τον περασμένο Ιούλιο, στον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέρ Σολάνα. «Ενδιαφερόμαστε για την παρουσία στη χώρα αστυνομικών δυνάμεων αλλά όχι στρατιωτικών», έγραφε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Τραϊκοφσκι.

    [19] Η ΕΠΑΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Παραμένει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής η Παναχαϊκή, έπειτα από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ (ψήφους 3-0). Η Πειθαρχική Επιτροπή πήρε μια τέτοια απόφαση γιατί δέχθηκε ότι εξοφλήθηκαν ολοκληρωτικά όλοι οι παίκτες στους οποίους οφείλονταν μεγάλο χρηματικό ποσό, καθώς επίσης εξοφλήθηκαν και τα χρέη προς τρίτους.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Παναχαϊκή δεν πρέπει να αποβληθεί από το πρωτάθλημα, λόγω πλήρους και ολοσχερούς εξόφλησης των ποδοσφαιριστών που αναφέρονται στην από 28/8/2003 έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού».

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, Επαγγελματικού Αθλητισμού πριν από 20 περίπου ημέρες ανακάλεσε το πιστοποιητικό συμμετοχής της πατρινής ομάδας από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής λόγω χρεών.

    [20] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος, δέχθηκε το μεσημέρι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο την εθνική ομάδα μπέιζμπολ.

    Ο Μακαριότατος παρακολουθεί από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και ήταν ενήμερος για τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας μπέιζμπολ, που κατέκτησε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη από 11-19 Ιουλίου στην Ολλανδία.

    Ο Μακαριότατος, αφού συνεχάρη τους αθλητές και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Παναγιώτη Μητσιόπουλο, για τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ευχήθηκε για την καλή πορεία της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τους στόχους της Ομοσπονδίας, για την πρόοδο του νέου αυτού αθλήματος στη χώρα μας. Ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση και προβάλλει ως πρότυπα τους αθλητές του μπέιζμπολ, τους οποίους συνεχάρη για τις προσπάθειές τους.

    Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μητσιόπουλος, εκ μέρους της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας μπέιζμπολ, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή της συνάντησης αυτής και τις ευχές του για την πρόοδο του αθλήματος. Ο πρόεδρος πρόσφερε ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο, ρόπαλο, γάντι και μπαλάκι μπέιζμπολ. Ο Μακαριότατος κ. Χριστόδουλος έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ρωτούσε τους αθλητές για τους κανονισμούς του αθλήματος.

    [21] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΡΟΝΙ ΦΙΛΝΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα ο Αμερικανός Ρόνι Φιλντς. Ο παίκτης που έφθασε με αρκετή καθυστέρηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα δοκιμαστεί για ένα περίπου μήνα στον ΠΑΟΚ, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον προπονητή της ομάδας, Μπάνε Πρέλεβιτς.

    «Γνωρίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα. Το ελληνικό και κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό μπάσκετ διαφέρει αρκετά από το αμερικανικό. Όμως θεωρώ ότι θα προσαρμοστώ εύκολα στα νέα μου καθήκοντα», τόνισε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Αμερικανός Φιλντς.

    Μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να έρθουν στην Θεσσαλονίκη οι Μουλαομέροβιτς και Γιούρκοβιτς που απολαμβάνουν ολιγοήμερη άδεια στην πατρίδα τους.

    [22] ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Το θέμα της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αυτό που καίει την ομάδα. Μετά την επίσημη πρόταση για αγορά των μετοχών του Γιώργου Μπατατούδη από τον επιχειρηματία Νικηφόρο Κισανδράκη και των συνεργατών του, όλα φαίνονται πως παίρνουν τον δρόμο τους. Ειδικά μετά την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι τελευταίοι για να αναλάβουν τα ηνία της ομάδας.

    Το βράδυ θα υπάρξουν επαφές του κ. Κισανδράκη με τον κ. Μπατατούδη στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να έχει και ανάλογη επαφή με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Γούμενο. Όλα αυτά φυσικά κάτω από το πέπλο της πλήρους αμφισβήτησης, την στιγμή που και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες προτάσεις από άλλους επιχειρηματίες. Ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί από τους υποψήφιους αγοραστές είναι αν οι μετοχές που διαθέτει ο κ. Μπατατούδης είναι δεσμευμένες από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    «Είμαστε οπαδοί του ΠΑΟΚ και θέλουμε να τον αναλάβουμε για να τον βοηθήσουμε. Ο κ. Μπατατούδης έκανε τον κύκλο του στην ομάδα και πρέπει να υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Ο κ. Κισανδράκης είναι μεγάλος επιχειρηματίας και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δεμένος στο άρμα του κ. Μπατατούδη. Όλα βαδίζουν όπως τα έχουμε θέσει και πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέα για την ομάδα», τόνισε ένας εκ των συνεργατών του υποψήφιου αγοραστή, κ. Κερανόπουλος.

    Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο κ. Κισανδράκης, ήταν λακωνικός, τονίζοντας: «Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, έχει ακούσει πολλά. Την τελική απόφαση θα την πάρω την Δευτέρα. Μένει να διερευνήσουμε το θέμα των μετοχών».

    Λέγεται ότι ο κ. Κισανδράκης θέλει να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη αεροπορική εταιρεία με πέντε αεροπλάνα, εκ των οποίων το ένα θα το ονομάσει «ΠΑΟΚ».

    Στον αγωνιστικό τομέα η σκέψη των παικτών είναι στραμμένη στο παιχνίδι των Λιοσίων με τον Ακράτητο. Ο Γιώργος Κούτσης έχει ξεπεράσει το πρόβλημά του, ενώ σε καλό σημείο βρίσκονται ο Σαλπιγγίδης και Φουτσίνι.

    Εξάλλου την προσεχή Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του χορηγού του ΠΑΟΚ με την εταιρεία "ΕΚΟ ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ", στην οποία θα παραβρεθεί και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [23] Ο Κ. ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ο Κώστας Φρατζέσκος, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για τα τεκταινόμενα στην ομάδα του Άρη, για την απόφασή του να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τον κόσμο που στέκεται πάντα στο πλευρό της διοίκησης.

    «Ήξερα καλά που ήρθα. Πίστευα και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, στον Άρη. Δεν

    έχω καμιά πληροφορία, ότι θα έρθει επιτέλους αυτή η βοήθεια. Όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, σίγουρα επηρέασαν όποιον ήθελε να επενδύσει και να βοηθήσει την ομάδα. Όλα αυτά που συμβαίνουν στον Άρη, δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν ποδοσφαιριστή, που το μόνο που θα πρέπει να τον απασχολεί είναι να δίνει τον καλύτερό του εαυτό στο γήπεδο», τόνισε ο Κώστας Φρατζέσκος και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Άρης δεν μπορεί να πάει πιο κάτω.  Έχει τον κόσμο που μπορεί να βοηθήσει. Μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που πραγματικά βοηθάει. Είναι τιμή για αυτόν. Μόνο από τον κόσμο στέκεται τώρα στα πόδια του. Αν λυθεί το διοικητικό τότε θα λυθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα».

    Οσο για το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Αρη ο Κώστας Φρατζέσκος επισήμανε: «Εγώ σέβομαι την υπογραφή μου. Τιμώ το συμβόλαιό μου. Ξέρω που ήρθα. Όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις».

    [24] ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΥΝΙ

    Κατάρ, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στο Κατάρ μετέδωσε ότι η Ισπανία δέχθηκε αμερικανικές και ισραηλινές πιέσεις για να απαγγείλει η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου του Ταϊσίρ Αλούνι, για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

    Ο εκπρόσωπος του αραβικού καναλιού Τζιχάντ Μπαλούτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αρκετές μυστικές υπηρεσίες κι ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ παρενέβησαν στις ισπανικές αρχές στο θέμα του κρατούμενου δημοσιογράφου.

    [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

    Σαντιάγο, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Σαντιάγο της Χιλής μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την θλιβερή επέτειο των 30 χρόνων από το πραξικόπημα κατά του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.

    Στα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα από όλη την επικράτεια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

    Στο Σαντιάγο, τα επεισόδια ξέσπασαν γύρω από το Στάδιο 'Βίκτορ Τζάρα' όπου εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν κλείσει τους δρόμους.

    Σύμφωνα με τον Χιλιανό υφυπουργό Εσωτερικών, 33 άτομα συνελήφθησαν μετά τα γεγονότα.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

    [26] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ

    Λονδίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Απορρίφθηκε από το αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο το ρωσικό αίτημα έκδοσης του ρώσου επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι, στον οποίο χορηγήθηκε αυτήν την εβδομάδα πολιτικό άσυλο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Βρετανική δικαστική πηγή ανέφερε σήμερα στο Λονδίνο ότι το ρωσικό αίτημα έκδοσης του Μπερεζόφσκι απορρίφθηκε από δικαστή του Λονδίνου.

    Στον Μπερεζόφσκι παρασχέθηκε βρετανικό πολιτικό άσυλο με επίσημο έγγραφο που φέρει την ημερομηνία 9η Σεπτεμβρίου.

    [27] ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΡΝΟ ΜΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Ένας επίσκοπος θα ευλογήσει εκ νέου γάμους που έγιναν σε εκκλησία ενός χωριού της Ιταλίας μετά από την αποκάλυψη ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για γυρίσματα πορνογραφικής ταινίας, αναφέρει το BBC.

    Όπως λέει ο Πάτερ Πάολο Φερίνι της ενορίας Σαν Βιντσέντζο, "όλες οι τελετές που έγιναν μετά από αυτή την σκανδαλώδη πράξη είναι αθέμιτες".

    Μέλος της ενορίας κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία όταν αναγνώρισε την εκκλησία στην πορνογραφική ταινία "Το Εξομολογητήριο".

    Ο επίσκοπος είχε επιτρέψει την χρήση της εκκλησίας γιατί το συνεργείο του είχε πει ότι θα είναι γυρίσματα γάμου. Αντί για αυτό, γύρισαν μια ταινία με τους ηθοποιούς ντυμένους σαν παπά και νύφη να επιδίδονται σε άσεμνες πράξεις.

    Όλες οι τελετές έχουν αναβληθεί μέχρι να ευλογηθεί η εκκλησία.

    [28] ΙΤΑΛΙΑ: ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

    Ρώμη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ένας νέος νόμος είναι υπό συζήτηση στην Ιταλία, σύμφωνα με τον οποίο θα αποτελεί αδίκημα η πορνεία στον δρόμο, αναφέρει το BBC.

    Η πορνεία στον δρόμο είναι νόμιμη εδώ και 50 χρόνια στην χώρα.

    Οι επικριτές του νόμου λένε όμως ότι αυτή η κίνηση, αν και θα βελτιώσει την όψη τον δρόμων, θα σπρώξει τις 80.000 ιερόδουλες της Ιταλίας, οι πλειοψηφία των οποίων είναι μετανάστριες, πιο βαθιά στα πλοκάμια του υπόκοσμου.

    Η αδερφή ΄Εμα, διευθύντρια ενός καταφυγίου για τέως ιερόδουλες λέει ότι ο νόμος αυτός θα μειώσει την πιθανότητα των γυναικών αυτών να γλιτώσουν από το κύκλωμα, καθώς θα είναι κλεισμένες σε σπίτια.

    Όπως αναφέρει 'Όταν τα κορίτσια είναι στο δρόμο μπορούν να συναντήσουν εθελοντικές οργανώσεις και την αστυνομία, ενώ όταν είναι αιχμάλωτες σε σπίτια δεν έχουν τη δυνατότητα να συναντούν κόσμο, και είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεφύγουν'

    Πριν από δέκα χρόνια η πλειοψηφία των ιερόδουλων στην χώρα ήταν Ιταλίδες- σήμερα πάνω από το 80% είναι μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική.

    Ο κοινωνιολόγος Αλεσάντρο νταλ Λάγκο πιστεύει ότι ο νέος νόμος αφορά πιο πολύ το θέμα της μετανάστευσης από ότι την πορνεία.

    Προσθέτει επίσης ότι όταν ο κόσμος στην Ιταλία μιλάει για νόμο ενάντια της παράνομης πορνείας, εννοούν νόμο ενάντια της παράνομης πορνείας αλλοδαπών.

    Ο νόμος θα βγάλει τις αλλοδαπές ιερόδουλες από τον δρόμο όχι τις Ιταλίδες.'

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών, το 45% των ανδρών στην Ιταλία επισκέπτονται ιερόδουλες τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ''ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ'' ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή, το Πρώτο Φεστιβάλ Αλησμόνητων Πατρίδων, με τίτλο «Ενθύμιον Μικράς Ασίας». Το διοργανώνει το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής.

    Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ φιλοδοξούν να μετατραπεί σε πολιτιστικό θεσμό, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης.

    Σήμερα το βράδυ στη Λίμνη Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, η Λαϊκή Ορχήστρα ''Μίκης Θεοδωράκης'' θα δώσει συναυλία με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Κώστα Θωμαϊδη, Καλλιόπης Βέττα και Παντελή Θεοχαρίδη και με τον Βασίλη Λέκκα να ερμηνεύει το «Ασίκικο Πουλάκη».

    Για το έργο αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται: «Ενα από τα ωραιότερα δώρα για τα 70 μου χρόνια- ίσως το ωραιότερο- είναι αυτός ο δίσκος, που έγινε με την αγάπη και το ταλέντο τριών φίλων - καλλιτεχνών του Γιάννη Σπάθα, του Βασίλη Λέκκα και του Μιχάλη Γκανά. Οταν συναντηθήκαμε στο σπίτι μου για πρώτη φορά όλοι μαζί, τους έδειξα τη φωτογραφία των Πουλάκηδων, βγαλμένη στο Τσεσμέ (Κρήνη) της Μικρασίας, λίγα χρόνια πριν από την Καταστροφή και τους είπα ο δίσκος πρέπει να βαπτιστεί Ασίκικο Πουλάκη το «κη» με ήτα, για να φανεί η ρίζα της έμπνευσης. Πράγματι για μένα είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι υπόλοιπες μουσικές ρίζες, η κρητική, η λαϊκή, η ευρωπαϊκή κυριάρχησαν μέσα στη μουσική μου, ώστε να αδικηθεί η μητρική μου που- καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα έπρεπε να είναι και η πιο δυνατή. Ο ρυθμός αυτός, παντρεμένος με τους Δρόμους, μας πηγαίνει κατευθείαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, εκεί που κάποτε έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός, στη γλυκιά Ιωνία, τη ρίζα της μητέρας μου».

    Για αύριο, προβλέπεται συζήτηση στο αίθριο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. για τις «Αλησμόνητες πατρίδες», με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, όπως ο Γιάννης Καψής, τέως Υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά, ο Χάρης Τομπούλογλου, μέλος Κ.Ε. Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθήνας, η Βούλα Αρναούτη, μέλος Κ.Ε. και Γραμματέας Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ, ο Γιώργος Παπασίμος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΔΗΚΚΙ. Θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λάζαρος Εφραίμογλου.

    Θα ακολουθήσει προβολή των ντοκιμαντέρ «Μικρασιάτικο» της Μαίρης Παπαλιού και «Σινασσός» των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη.

    Την τελευταία ημέρα του Πρώτου Φεστιβάλ Αλησμόνητων Πατρίδων, θα παρουσιαστεί το παιδικό πρόγραμμα «Προσφυγιά και Θεατρικό Παιχνίδι» από την Παιδαγωγική Σκηνή του θεάτρου ΕΛΥΖΕ.

    Θα ακολουθήσει Λογοτεχνική Βραδιά με γνωστούς ηθοποιούς, που θα διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία για τη Μικρασία.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, δόθηκε η θεατρική παράσταση με την Αννα Βαγενά «Αγγέλα Παπάζογλου».

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, με προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «1922» και τη απονομή τιμητικής πλακέτας του σκηνοθέτη. Η ταινία, που γυρίστηκε το 1978, αποτελεί ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328» και αφηγείται το μαρτυρικό οδοιπορικό μιας ομάδας Ελλήνων αιχμαλώτων στα βάθη της Μικρασίας, οι οποίοι εξωθούνται σε αφανισμό από τις κακουχίες που υποβάλλονται.

    Κ. Κούτρα

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα Καβαλιωτών καλλιτεχνών και τίτλο "Εγνατία Οδός 2003- Διαδρομή Ι: Καβαλιώτες Δημιουργοί" λειτουργεί στην αίθουσα τέχνης του Μύλου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λόης Ανθάκης, Αρης Ανδριανάκης, Δημήτρης Βαριάς, Χρήστος Βυζοβίτης, Κώστας Ευθυμιάδης, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Κώστας Καρακίτσος, Ελένη Καλαφάτη, Θέμης Κελέκης, Νίκος Καραφιός, Γιώργος Κουκμάς, Εφη Κουκμά, Κώστας Μπεκιάρης, Γιώργος Μπόσιος, Ξανθή Σακελλαρίδου, Θέμης Σιμητσάκος, Κλεάνθης Σερεμέτης, Χαράλαμπος Τωμανίδης και Κλάρα Φαντίνη.

    Στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, διοργανώνεται λογοτεχνική βραδιά με την συμμετοχή του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

    [31] ETHNO JAZZ FESTIVAL ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (14:31 UTC+2)

    Πέντε συναυλίες με συγκροτήματα της τζαζ και έθνικ μουσικής περιλαμβάνει το Ethno Jazz Festival που πραγματοποιείται στα πλαίσια των 38ων Δημητρίων από το δήμο Θεσσαλονίκης.

    Το Φεστιβάλ, με 15 χρόνια παρουσίας, θα διαρκέσει φέτος από τις 17 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συναυλίες θα δίνονται στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης στις 21.00 με τιμή εισητηρίου 5 10 ευρώ.

    Το πρόγραμμα:

    Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

    Arto Tuncboyaciyn και Armenian Navy Band

    Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

    Greek Warriors

    σε συνεργασία με το British Council

    Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου

    Κοντραμπάντο

    Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

    Μάκης Αμπλιανίτης και το συγκρότημά του

    Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

    Billy Cobham, Milcho Leviev, Γιώτης Κιουρτσόγλου

    Συμμετέχει η Βίκυ Αλμαζίδου

    [32] Ο Γ. ΡΙΤΣΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (12:15 UTC+2)

     Ο «Επιτάφιος», Η « Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιαστούν στις 17 Σεπτεμβρίου (8.30 μμ) στο Θέατρο Γης σε μια συναυλία-παράσταση αφιερωμένη στο Γιάννη Ρίτσο. Οι ερμηνείες είναι νέες και η παρουσίασή τους θεατρική . Στην εκδήλωση τραγουδούν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιάννης Μπέζος, ενώ οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Κάκια Ιγερινού και Θοδωρής Αντωνιάδης συμμετέχουν στο θεατρικό μέρος.

    Βασικό στοιχείο της παράστασης-συναυλίας είναι το κινηματογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Λαπατάς και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ντόρα Λελούδα ενώ ο Αλέκος Φασιανός απέδωσε εικαστικά τα μέρη όπου έζησε ο ποιητής αλλά και εικόνες από την ποίησή του.

    Το αφιέρωμα ακολούθησε τα βήματα που άφησε ο Ρίτσος στην Ελλάδα ζώντας ελεύθερος ή εξόριστος αλλά και σε πόλεις που αγάπησαν ιδιαίτερα το έργο του: Αθήνα, Πάτρα, Σπάρτη, Εξαμίλια Κορινθίας, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος (Αι-Στράτης), Μακρόνησος, Λέρος, Ικαρία. Η Θεσσαλονίκη κρατά μια ιδιαίτερη θέση στην ποίηση του Ρίτσου, αφού από τα γεγονότα του 1936 και την ιστορική φωτογραφία της μαυροντυμένης μάνας πάνω από το πτώμα του γιου της εμπνεύστηκε το έργο «Επιτάφιος».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΤ3, εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100,5 και Ράδιο Θεσσαλονίκη. Χορηγός: ΣΕΚΑΠ. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Τα εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και στο βιβλιοπωλείο «Μίλητος» στα Λαδάδικα.

    [33] Η "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Διαμαντίδης με τίτλο η  Μεσόγειος διοργανώνει, από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΛΗ' Δημητρίων  

    Οι 60 φωτογραφίες της έκθεσης είναι προϊόν των πιο  πρόσφατων  ταξιδιών του φωτογράφου στην Ελλάδα και σε χώρες της Μεσογείου. Ο Χάρης Διαμαντίδης στην περιοδεία του αναζητά την ουσία των Μεσογειακών πολιτισμών μακριά από τον θόρυβο και τον συνωστισμό των μεγαλουπόλεων, μακριά από τις βίαιες συρράξεις και τους θρησκευτικούς φανατισμούς.  Από τους νομάδες της τυνησιακής ερήμου, μέχρι τις περιφορές των εικόνων στον ισπανικό νότο και τους Έλληνες αναστενάρηδες, οι μεσογειακοί άνθρωποι του Διαμαντίδη βιώνουν το θρησκευτικό τους αίσθημα και την καθημερινότητά τους με τον τρόπο που επέβαλλαν οι χιλιόχρονες παραδόσεις, έχοντας συναίσθηση ότι προέρχονται όλοι από το ίδιο χωνευτήρι.

    Ο Χάρης Διαμαντίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Το 1968 εγκαταστάθηκε στη Γενεύη όπου σπούδασε χημεία και βιοχημεία. Με τη φωτογραφία αρχίζει να ασχολείται το 1972. Από το 1975 και μετά παρουσίασε τη προσωπική του δουλειά σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις στη Γενεύη, Λοζάννη, Αρλ, Παρίσι, Μυλούζ, Λυών, Τουλούζη, Σαν-Μαλό, Αθήνα, Πειραιά, Λαμία, Θεσσαλονίκη, κλπ. Φωτογραφίες του εκδόθηκαν στη «Revue Suisse de la Photographie», «Photo-Cinι Expert», «L'Hebdo», L'Echo illustrι», «Mιditerranιe Magazine», «Le Figaro Magazine», «Transeuropιennes», «Το Βήμα», « Campus », « Camera Obscura », κλπ. Το 1982 εξέδωσε με τη γκαλερί «Le Rιverbθre» το portfolio «Τα Παιδιά του κατωφλιού» που είναι μέρος των συλλογών του μουσείου Nicιphore Niepce και Chβteau d' Eau (Γαλλία). Το 1997 οι φωτογραφίες του εκδόθηκαν στο CD ROM «Η σύγχρονη ελληνική φωτογραφία» (Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών). Φωτογραφίες του  επίσης βρίσκονται σε συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. και του Μουσείου Μπενάκη. Το 1981 πήρε το πρώτο βραβείο ταξιδιωτικής φωτογραφίας στις Διεθνείς Φωτογραφικές Συναντήσεις (R.I.P.) της Αρλ. Από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 September 2003 - 18:13:52 UTC